View Full Version : Uporabna dozvola
Bok ljudi,
jel moze netko dati par komentara oko uporabne dozvole i njene vaznosti prije same kupovine stana.
Po zakonu, nakon sto se izda gradjevinska dozvola i investitor sagradi zgradu, mora izvrsiti tehnicki pregled i nakon toga predati zahtjev za izdavanjem uporabne dozvole. Pretpostavljam da je smisao toga da ista komisija koja je izdala gradjevinsku vidi da li je zgrada stvarno tako i izgradjena + vjerojatno pregledavaju i kvalitetu izgradnje.
No, izgleda da se u praksi desava da 99% tih novih gradjevina nema uporabne dozvole (jer izdavanje navodno dugo traje) a ljudi se uredno usele unutra i nikom nista.
Sto mislite, da li treba inzistirati prije kupovine stana na uporabnoj dozvoli, odnosno, ako ne, da li je pametno uzeti nekog kompetentnog da izvrsi pregled zgrade prema projektu izgradnje (ako netko zna imena i telefonone takvih osoba/pravnih osoba i cijene usluge bili bi super :)
Unaprijed zahvalan,
Ivan
Pokućarac
07.07.2004., 14:32
Bok sused,
Evo par mojih saznanaja vezanih uz uporabnu.
Kao sto si rekao uporabna dozvola se izdaje nakon tehnickog pregleda, jer se na taj nacin utvrdjuje da li je zgrada izgradjena u skladu s projektom.
Dobar dio novo izgradjenih (a i postojecih) objekata nema uporabnu dozvolu.
U svakom slucaju uporabnu dozvolu bi trebalo rijesiti. Ukoliko to ne rijesi investitior mogu to kasnije rjesavati i stanari, ali to moze uzrokovati probleme koje niste ocekivali. Sto ako je npr krov vislji od od dopustenog (u projektu), ko ce sad placati rusenje i modificiranje krova ili sl.
S druge strane vlasnici mogu provesti etazni elaborat i uknjiziti se u ZK bez dokaza o uporabnoj dozvoli. Na taj nacin mozes imati vlasnistvo nad stanom i cisti zemlisno knjizni izvadak.
Po zakonu gradjevniska inspekcija moze srusiti zgradu koja je izgradjena a nema uporabnu dozvolu, premda mislim da se to precesto ne dogadja.
U svakom slucaju po meni bi trebao traziti rjesavanje uporabne dozvole (barem sam ja tako napravio).
Pozdrav!
Upravo proživljavam dramu jer sam se upustila u kupnju
apartmana na moru prije nego sam znala foru o uporabnoj dozvoli.
Svi se lijepe na vlasnički list, i sve super u gruntovnici
a ispada da ti država može sutra srušiti zgradu.
Koja smo mi zemlja?!:mad:
Dajte vi s mora recite, jel to normalna praksa da investitori i ne traže uporabnu dozvolu, nego samo čekaju papke poput mene da pljunu lovu i onda svi sretni i zadovoljni...
Bok...
da to je shit, cisti paradoks... no bar sam vidio projekt i u vanjskim gabaritima se sve slaze, tlocrt, katnost, visina itd. Ima nekih izmjena unutar prostora, i to bas na mom (valjda buducem) stanu - tamo gdje je ucrtan podrum sad se nalaze dvije spavace sobe.
Frajer kaze da ce uporabnu dobiti do zime i naravno, kao i svi, ima vezu.
Danas cu se jos konzultirati s odvjetnikom i gradjevincem pa cu donijeti konacnu odluku.
I
Pokućarac kaže:
Bok sused,
S druge strane vlasnici mogu provesti etazni elaborat i uknjiziti se u ZK bez dokaza o uporabnoj dozvoli. Na taj nacin mozes imati vlasnistvo nad stanom i cisti zemlisno knjizni izvadak.
Po zakonu gradjevniska inspekcija moze srusiti zgradu koja je izgradjena a nema uporabnu dozvolu, premda mislim da se to precesto ne dogadja.
U svakom slucaju po meni bi trebao traziti rjesavanje uporabne dozvole (barem sam ja tako napravio).
Bok :)
da kod mene je etaziranje uredno proslo, izvadak cist ko suza (uz zabiljesku da nije prilozena uporabna dozvola).
A da ruse samo zato sto nema uporabnu mislim da je to malo teze... eventualno ako izlazi iz gabarite projekta iz gradjevinske dozvole.
I
ibelic kaže:
tamo gdje je ucrtan podrum sad se nalaze dvije spavace sobe.
hm, a tebi nije "neobicno" sto su te sobe na mjestu gdje bi trebao bit podrum, koji bi trebao bit zajednicki prostor svih stanara?
mislim da nije dovoljno da se poklapaju vanjski gabariti,
nego da i raspodijela prostora (sta su stanovi, sta podrum, sta tavan itd.) mora bit u skladu s projektom.
ko to kaže?
objekt bez uporabne dozvole nebi se smio - upotrebljavati.
uvjet za dobijanje uporabne dozvole je tehnički pregled kojim se utvrđuje dali je objekt izgrađen u skladu s g. dozvolom i projektom, pogledaju se izvještaji o kvaliteti gradnje, izvještaj nadzornog inženjera itd..
ak' ne zadovoljava, onda se odbija izdavanje u. dozvole, i naređuje ispravka pogrešnog..
dakle kao godišnji tehnički za auto, ak' auto prođe - možeš ga vozit , ak' auto ne prođe - popravi ga, a ak ne popraviš - vrati tablice.. nije ti ga oduzelo.al' ga ne smiješ na cestu..
ibelic kaže:
Bok...
Danas cu se jos konzultirati s odvjetnikom i gradjevincem pa cu donijeti konacnu odluku.
I
Molim te javi što oni kažu.
Rekla bih da je kod mene ista stvar s vanjskim gabaritima, ali tko to može znati sigurno ako nema tehničkog pregleda.
indian: stanari (7 od 8 stanova, jedino ovaj 'moj' jos nije useljen) su vec unutra, i postoji zajednicki prostor u kojem su zicani boxovi koji sluze kao ostave (i po etaziranju svaki pripada svome stanu)...
U medjuvremenu sam telefonski razgovarao s arhitektom koji kaze da se zgrada ne moze etazirati prije nego dobije uporabnu dozvolu... kako je ovaj frajer dobio nemam pojma, ocito da ima vezu. Uglavnom, on kaze da je poanta u tome da je on dobio uknjizbu u gruntovnicu, ali navodno to ne znaci da cu ju i ja dobiti - meni mogu praviti probleme. Mada ne kuzim kako, kad ce on priloziti potpuno iste papire kao i ja.
*bem ti drzavu...
I
e da... jos nesto... banka uopce nema problema sa svim tim, ona daje pare bez problema !?
I
http://www.opcinski-sud.htnet.hr/zk/z.html
ibelic kaže:
indian: stanari (7 od 8 stanova, jedino ovaj 'moj' jos nije useljen) su vec unutra, i postoji zajednicki prostor u kojem su zicani boxovi koji sluze kao ostave (i po etaziranju svaki pripada svome stanu)...
hm, ne kuzim bas kakve to veze ima s podrumom?
podrum bi morao ostat podrum ako je tako predvidjeno.
znam slicnu pricu, samo se radilo o tavanu,
i znam da je covjek odustao bas zbog toga..
indian kaže:
hm, ne kuzim bas kakve to veze ima s podrumom?
podrum bi morao ostat podrum ako je tako predvidjeno.
znam slicnu pricu, samo se radilo o tavanu,
i znam da je covjek odustao bas zbog toga..
Po projektu tamo stoje 2 podruma a jedan stvarno i postoji koji stanari koriste. Oni su kupili svoje stanove BEZ tog drugog podruma koji je sad pretvoren u 2 spavace sobe, tako da oni nemaju pravo na to - vrlo jasno je etazirano i prikazano u elaboratu etazitanja
Prakticki ispada da se u medjuvremenu, otkad je izdana gradjevinska investitor 'predomislio' i prenamijenio dio prostora. Valjda bi onda trebao traziti i promjenu gradjevinske?
Ono sto mi je nejasno su posljedice nakon takvog zahvata.
Pozdrav, I
ma nebi te zeljela strasit (nisam ja nikakav strucnjak) al mislim da nebi bilo lose da se malo raspitas oko toga.
indian kaže:
ma nebi te zeljela strasit (nisam ja nikakav strucnjak) al mislim da nebi bilo lose da se malo raspitas oko toga.
ma kakvi, ne strasis me :)) Cak dapace, svaka dobronamjerna kritika je uvijek dobrodosla... ovo smatram jako dobrim brain stormingom i mentalnom vjezbom.
A naravno da provjeravam na sve strane (u jednom od prethodnih postova naveo sam da se danas nalazim s odvjetnikom i arhitektom).
I
hol kaže:
Molim te javi što oni kažu.
Rekla bih da je kod mene ista stvar s vanjskim gabaritima, ali tko to može znati sigurno ako nema tehničkog pregleda.
Bok,
evo jucer sam bio s odvjetnik i on kaze ovako: nacelo povjerenja u zemljisne knjige je iznad svega!
S te strane miran sam jer zgrada ima valjanu uporabnu i gradjevinsku dozvolu, etazirana je i upisana uredno u zemljisne knjige - stan koji kupujem glasi na fizicku osobu. Sto se tice uporabne dozvole, nju nema 90% gradjevina (nazalost) i takva je praksa, svi ju prihvacaju - od kupaca do banaka koje daju novce.
Ja sam prespavao i odlucio preuzeti rizik nedobivanja uporabne dozvole (zajedno sa jos 7 stanova i bankom koja mi se upisuje u hipoteku).
Pozdrav, I.
Hvala što si javio!
Ali, na kraju ne kužim jel tvoja zgrada ima ili nema uporabnu dozvolu?!
Naime, za etažiranje i upis u gruntovnicu uporabna uopće nije uvjet (ali je uvjet da čovjek mirno spava).
U vlasničkom listu samo konstatiraju da nije priložena i zakon kaže o tome obavještavaju građevnu inspekciju.
Mi smo jučer potpisali ugovor, ali uopće nismo bezbrižni.
Prekasno je bilo za odustanak, izgubili bi poveću svotu.
Pozdrav!
hol kaže:
Hvala što si javio!
Ali, na kraju ne kužim jel tvoja zgrada ima ili nema uporabnu dozvolu?!
Naime, za etažiranje i upis u gruntovnicu uporabna uopće nije uvjet (ali je uvjet da čovjek mirno spava).
U vlasničkom listu samo konstatiraju da nije priložena i zakon kaže o tome obavještavaju građevnu inspekciju.
Mi smo jučer potpisali ugovor, ali uopće nismo bezbrižni.
Prekasno je bilo za odustanak, izgubili bi poveću svotu.
Pozdrav!
oops, sorry, bio je tipfeler, tamo gdje je pisalo ima urednu 'uporabnu i građevinsku' trebalo je pisati 'lokacijsku i građevinsku'. Nemam uporabnu!
A da li ste kesirali stan ili isto dizete kredit?
I
ibelic kaže:
A da li ste kesirali stan ili isto dizete kredit?
I [/B]
Zapravo cash, dio love je gotovinski kredit.
Tako nam je odgovaralo, a i nisam sigurna da bi naš "guzda" htio drugačije.
Mariaaa
10.07.2004., 18:50
građevna inspekcija NE ruši kuće samo zato što nemaju Uporabnu dozvolu, odakle ti to.
Nalog za rušenje imaju samo one koje su izgrađene bez Građevne dozvole , te one koje su sagrađene veće i visočije, dakle _ protivno Građevnoj dozvoli.
Imamo mim još veslati dok ne dođemo do Uporabne dozvole, koja bi uopće trebala bit uvjet da se može PRODAVAT , a ne samo naseljavat kuća.
hol kaže:
Zapravo cash, dio love je gotovinski kredit.
Tako nam je odgovaralo, a i nisam sigurna da bi naš "guzda" htio drugačije.
Hi,
tu je mala prednost hipotekarnog kredita, jer banka salje procjenitelja, sudskog vjestaka, koji trazi uz gradjevinsku dozvolu i glavni projekt i elaborat o etaziranju, tako da on ipak provjeri za banku dodatno sve (ne znam u praksi koliko je detaljan, jer ga cekam sutra :).
Pozdrav,
I
U zadnje vrijeme smo dosta po raznim temama spominjali dileme oko uporabne dozvole. Jednostavnim, brzopoteznim pretraživanjem došao sam do linka na Ministarstvo graditeljstva, točnije propis o uporabnoj dozvoli.
http://www.mzopu.hr/default.aspx?id=4661
Molim zainteresirane da pažljivo pročitaju, pa da zajednički probistrimo uvjete za dobivanje uporabne za OBITELJSKU KUĆU. Obratiti pažnju na raznorazne iznimke.
rasklopac
09.05.2006., 23:43
Nadležni sud će izgrađenu građevinu upisati u zemljišne knjige i bez uporabne dozvole ako je za tu građevinu izdana građevna, odnosno lokacijska dozvola, i po službenoj dužnosti će u posjedovnici zemljišne knjige zabilježiti da dozvola nije priložena.
Meni je ovaj dio jako zanimljiv. Dakle, možeš upisati kuću u zemljišne knjige i bez uporabne dozvole,a po forumu je bilo govora da će uporabna biti uvjet za upis.
Da, to je još uvijek tako, ali se nazire zakon koji bi to mogao izmijeniti.
Meni je najzanimljiviji ovaj dio:
KOJA JE DUŽNOST I OBVEZA INVESTITORA PRI TEHNIČKOM PREGLEDU?
Investitor je dužan, najkasnije na dan tehničkoga pregleda, povjerenstvu za tehnički pregled dati na uvid:
- dokumentaciju,
- situacijski nacrt izgrađene građevine, kao dio geodetskog elaborata koji je ovjerilo nadležno državno tijelo za katastar i geodetske poslove, a izradila osoba registrirana za obavljanje te djelatnosti po posebnom propisu,
- dokaz o postignutoj kakvoći radova, gradiva, građevnih proizvoda i opreme, odnosno dokaz uporabljivosti građevnoga proizvoda,
- izvješća revidenata o obavljenoj kontroli,
- završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine.
Ako je investitor fizička osoba, koja je sagradila za svoje potrebe građevinu , stručnom djelatniku tijela graditeljstva ne prilaže se rješenje o upisu u sudski registar, akt o imenovanju odgovorne osobe, građevni dnevnik, dokumentaciju o ispitivanju ugrađenih gradiva, građevnih proizvoda i opreme prema programu ispitivanja iz projekta, odnosno dokaze uporabljivosti, ali se prilaže rješenje o imenovanju nadzornog inženjera.
Iznimno, u slučaju gradnje obiteljske kuće razvijene građevinske (bruto) površine do 150 m2, investitor fizička osoba nije dužan priložiti rješenje o imenovanju nadzornog inženjera.
Dakle, ako je investitor fizička osoba koja gradi kuću za sebe, ne mora priložiti sve ove nabrojane dokumente :confused: , nego samo rješenje o imenovanju nadzornog inženjera. A ako je kuća do 150m2 bruto, onda niti to. Je li ovo moguće? Sigurno nisam dobro skužio...
Ako jesam, što onda treba priložiti? Ako jesam dobro skužio, postoji mogućnost da se uporabna za obiteljsku kuću dobije i bez nadzornog, bez građevnog dnevnika, itd... samo je važno da je građena po projektu.
Ajmo ljudi, dajte svoja mišljenja. Iako sumnjam da će biti previše postova na ovu temu, a mnogi forumaši su vlasnici kuća. To je još jedan dokaz da skoro pa nitko nema uporabnu :D
Codegun
10.05.2006., 08:41
trenutno se uopće ne zamaram s time, u ovoj državi se sve da srediti ;)
ne znam gdje vi gradite, ali u Zagrebu (Bukovačka cesta), u lokacijskoj dozvoli piše slijedeće: "...Kolni i pješački pristup do predmetne parcele je sa asfaltirane Bukovačke ceste, koja svojom širinom ne zadovoljava sigurnost odvijanja motornog i pješačkog prometa, te istu treba proširiti na 12,00 m, tako da je regulacijska linija građevne parcele 6,00 m od osi ceste. Uređenje ulice uvjet je za uporabnu dozvolu predmetnog objekta.:confused: "
suma sumarum, zaboravi na uporabnu dok se ne sruši 50% kuća duž ulice :top: i ne proširi cesta na 12,00 m... ili ne napravi nova nacionalizacija :top: zemljišta, pa se sve može... :)
ne znam gdje vi gradite, ali u Zagrebu (Bukovačka cesta), u lokacijskoj dozvoli piše slijedeće: "...Kolni i pješački pristup do predmetne parcele je sa asfaltirane Bukovačke ceste, koja svojom širinom ne zadovoljava sigurnost odvijanja motornog i pješačkog prometa, te istu treba proširiti na 12,00 m, tako da je regulacijska linija građevne parcele 6,00 m od osi ceste. Uređenje ulice uvjet je za uporabnu dozvolu predmetnog objekta.:confused: "
suma sumarum, zaboravi na uporabnu dok se ne sruši 50% kuća duž ulice :top: i ne proširi cesta na 12,00 m... ili ne napravi nova nacionalizacija :top: zemljišta, pa se sve može... :)
Prvi put čujem takvo nešto. To mi nema nikakvog smisla. Prema tome, nakon što ti tijelo državne uprave izda lokacijsku, a zatim i građevinsku dozvolu, i ti sagradiš kuću, za istu ne možeš dobit uporabnu dozvolu, dakle ne možeš je koristiti, dok se ne sredi cesta...
Zašto onda uopće izdaju ikakve dozvole u takvim slučajevima :confused:
nisam niti ja vjerovao, al to je prepisano direktno iz lokacijske dozvole... crno na bijelom... nisam znao da li da se smijem ili da se plačem...
najbolja fora, ta je lokacijska izdana prije 10-ak dana...:)
korisnik
11.05.2006., 09:35
Ja nemam uporabnu kao i 90% objekata u Hrvatskoj, kuca mi je upisana u zemljisne knjige i to bez ikakve posebne zabiljezbe. No,kuca je gradena prije 15-tak godina kad je valjda zakon bio drugaciji
alfred stokes
11.05.2006., 10:44
Vodič za gradnju je pripremljen na osnovi starog Zakona o gradnji (“Narodne novine” br. 52/99, 75/99 ,117/01 i 47/03) i može se koristiti za sve postupke započete do stupnja na snagu novog Zakona o gradnji (“Narodne novine” br. 175/03), a koji stupa na snagu 01. siječnja 2004. godine. Redizajn, prema novom zakonu je u izradi.
2 i pol godine je od stupanja na snagu novog zakona, a ovo još stoji tamo
Ažurni su za popizdit :rolleyes:
Stokes, šta misliš o ovome što sam gore rekao? Kako ti se čine te iznimke od potrebne dokumentacije za slučaj kad je investitor fizička osoba koja gradi za sebe, kako kaže u propisu...
naravno, sve je nejasno napisano...
alfred stokes
12.05.2006., 12:27
Malo ću istražit taj dio.
Naime još nismo ishodilii u uredu uporabnu za obiteljsku kuću pa nemam prakse
A problem je i taj šta puno toga ovisi i o referentu i njegovom osobnom tumačenju :rolleyes:
Čim nešto konkretno saznam potrudit ću se napisat to tu ;)
Prvi put čujem takvo nešto. To mi nema nikakvog smisla :confused:
Prvi put čuješ da nešto u hrvatskoj nema smisla - dobra baza ;)
Koliko znam uporabna dozvola trenutno ne služi ničemu, nemaš nikakvih pogodnosti ni prava ako je imaš ili nemaš. Iznimka je ako želiš obavljati djelatnost u toj zgradi.
Tek bi se 01/2007 trebao donjeti neki zakon u kojem spominju da će se čak retroaktivno tražiti uporabne dozvole - sumnjam da će proči jer nije baš po ustavu... al ako prođe značilo bi da 95% zgrada u hrvatskoj mora nabaviti uporabnu tj. platit izmišljenim nadzorima arhitektima i sl. za pečat. Trenutna je cijena tog pečata (1 minut posla) 700 Eura, da se spustit i na 500 Eura - pa razmislite za što se želite prekvalificirati ;)
Prvi put čuješ da nešto u hrvatskoj nema smisla - dobra baza ;)
Ne, nije prvi put, ali ne ograničavam to na Hrvatsku. Mogu se pohvalit da sam živio i radio i vani, i vjeruj mi, ni tamo nema uvijek smisla.
Ako si upućen u problematiku ovog threada, napiši što je sve danas u praksi potrebno za uporabnu dozvolu za obiteljsku kuću. Da li je taj pečat koji spominješ dovoljan, ako zanemarimo njegovu cijenu?
Gdje si čuo ovo za novi zakon od 01/2007. Ja sam negdje pročitao da se radi o kraju 2007.
alfred stokes
13.05.2006., 21:12
......... al ako prođe značilo bi da 95% zgrada u hrvatskoj mora nabaviti uporabnu tj. platit izmišljenim nadzorima arhitektima i sl. za pečat. Trenutna je cijena tog pečata (1 minut posla) 700 Eura, da se spustit i na 500 Eura - pa razmislite za što se želite prekvalificirati ;)
Ima tu puno više od samog nadzora i pečata
Ni jedan posal se ne napravi za minutu
Ne piši gluparije ;)
Projektant bi trebao po zakonu napravit izvedbeni projekt a to je puno više od minuta posla, a bogme i puno više od 700 eura za masu građevina. ALi to je samo dio posla. Ima masu dokumentacije koju ne rade projektanti nego i izvođači i praktički ju je nemoguće skupit ako se stvarno nije radilo kako treba (po zakonu). Atesti, građ. dnevnici, izjave i papiri svih izvođača
Ima tu masu posla
Potrudi se ne pisat o stvarima o kojima znaš jako malo ;)
alfred stokes
13.05.2006., 21:24
Ne, nije prvi put, ali ne ograničavam to na Hrvatsku. Mogu se pohvalit da sam živio i radio i vani, i vjeruj mi, ni tamo nema uvijek smisla.
Ako si upućen u problematiku ovog threada, napiši što je sve danas u praksi potrebno za uporabnu dozvolu za obiteljsku kuću. Da li je taj pečat koji spominješ dovoljan, ako zanemarimo njegovu cijenu?
Gdje si čuo ovo za novi zakon od 01/2007. Ja sam negdje pročitao da se radi o kraju 2007.
Ma pusti ga....
Nema posla koji se sastoji od udaranja pečata za 700 eura :D
Ja bi odavno znao da to tako ide...
Stoji da je arhitektura jako solidan i dobro plaćen posal, ali ipak ne ovako dobar ;)
Ja ću se ovaj tjedan malo potrudit razgovarat s kojim referentom koji izlazi na tehnički i saznat vidit kako to ide po novom zakonu u praksi.
Onaj vodič za gradnju je definitivno pisan po već 2.5 godine nevažećem zakonu
A uporabna će bit obavezna od kraja 2007. i nemam pojma kako misle izvest taj bum odjednom.
Jedan primjer:
Od kraja 2007. će svi privatni iznajmljivači za kategorizaciju trebat uporabnu dozvolu.
Ne moram ni spominjat da su to redom obiteljske kuće rađene u nesuglasju s građ dozvolom kojima je iz godine u godinu dodano nešto novo :zubo:
Koliko samo ljudi živi od toga u primorju?
I šta će se desit kada odjednom više nemaju kategoriziran objekt, a imaju kuće sa 6,7 apartmana koje se ni teoretski ne mogu legalizirat. To su ustvari po zakonu turističke građevine koje moraju zadovoljit dosta kriterija da uopće dobiju građ. dozvolu.
Još uz sve to mora bit dozvoljena njihova gradnja prostornim planom.
Mislim da naš vrli zakonodavac opet nema blagog pojma kako stoje stvari na terenu
Nisam govorio za slučajeve kad arhitekti nešto rade, već za kuće napravljene prije 20 g. Sam moraš skupit brdo papira uključujući izjave od svih izvođaća radova koji mogu biti i mrtvi do sada, pa se moš slikat - dakle naći nekoga tko će ti potpisati i platiti koliko traži.
A taj primjer za 500 E i minutu posla pregledat papire je iz prakse.
Datum? http://www.slobodnadalmacija.hr/20051130/novosti02.asp
a šta ti treba imaš ovdje: http://www.poslovniforum.hr/zakoni/zg07.asp
Nisam govorio za slučajeve kad arhitekti nešto rade, već za kuće napravljene prije 20 g. Sam moraš skupit brdo papira uključujući izjave od svih izvođaća radova koji mogu biti i mrtvi do sada, pa se moš slikat - dakle naći nekoga tko će ti potpisati i platiti koliko traži.
A taj primjer za 500 E i minutu posla pregledat papire je iz prakse.
Datum? http://www.slobodnadalmacija.hr/20051130/novosti02.asp
a šta ti treba imaš ovdje: http://www.poslovniforum.hr/zakoni/zg07.asp
Ali i tu se opet govori o stanovima u stambenim zgradama. Tu mi je namjera zakonodavca jasna. Inače, poznati su mi slučajevi gdje je zgrada dobila uporabnu dozvolu, ali je investitor naknadno vršio preinake (garaže u stanove...)
Ali ovdje nas zanimaju obiteljske kuće. Nitko čak ni ne zna ama baš ništa o tome, i zamislite kakv bi to bio šok za Hrvate ako zakon stupi na snagu 2007. g. ...
Putnik92
14.05.2006., 16:25
Od kraja 2007. će svi privatni iznajmljivači za kategorizaciju trebat uporabnu dozvolu.
Ne moram ni spominjat da su to redom obiteljske kuće rađene u nesuglasju s građ dozvolom kojima je iz godine u godinu dodano nešto novo :zubo:
Mislim da ne treba biti jako zabrinut oko toga jer ionako gotovo nikoji kategorizirani objekt ne zadovoljava kategorizaciju koju je dobio. :D
*** apartmani ?
Moš mislit!
alfred stokes
14.05.2006., 21:48
Znam kako stvari stoje trenutno ;) , ali nisam ja izmislio prijedlog zakona
Ja ubrzo počinjem gradit jedan objekt (kuća za odmor) i dok sam radio projekt vodio sam računa da zadovoljim sve uvjete za 4 zvjezdice.
Ako se jedan dan bude počeo primjenjivat zakon ja sam na miru :)
Ma nama će Stokes ishodit uporabne :tulum:
Putnik92
15.05.2006., 00:17
Ja ubrzo počinjem gradit jedan objekt (kuća za odmor) i dok sam radio projekt vodio sam računa da zadovoljim sve uvjete za 4 zvjezdice.
Kako ćeš rješit "direktnu telefonsku liniju". A "internet priključak" - šta to zapravo znači ?
ZUJAN_BJ
15.05.2006., 10:34
nema dozvole bez fasade
Ajd da su sjetili nešt pametnoga........:top:
alfred stokes
15.05.2006., 12:30
@ putnik
To su cake koje nemaju veze s proj. dokumentacijom za dobit dozvole
Znam da bi to trebalo zadovoljavat po pravilniku, ali na telefon i internet ću kasnije mislit jer sada tamo nema nikakvog fiksnog telefona, čak ni mogućnosti za uvest liniju, osim uskoro (na ljeto) GSM signala preko kojeg se u krajnjoj liniji može i surfat
Putnik92
15.05.2006., 17:46
Ma ne mislim ja na samu gradnju, već kad kažeš da misliš unaprijed da to bude **** kategorija, onda spominjem ove neke stvari koje se tiču kategorizacije a za koje mislim da su (gotovo) neostvarive. Jer zapravo uopće neznam što bi to trebalo značiti npr. "internet priključak".
Čitam vas vec jako dugo, a evo i mog prvog posta. Naravno, trazim pomoc. Idem u gradnju, zemljiste je kupljeno, trenutno se rade nacrti...Gradim kucu s poslovnim prostorom za tihi obrt u nasem vlasnistvu (nista ekstra veliko).
Namjeravam nakon gradnje traziti uporabnu dozvolu i sad skupljam informacije o tome sto mi sve treba. Jer ako zelim uporabnu, moram vec sad poceti misliti o svim detaljima, zar ne?
Dakle, treba mi:
- gradjevinska tvrtka koja ce mi graditi kucu, a koja ima inz. gradjevine s polozenim strucnim ispitom
- mora se voditi gradjevinski dnevnik
- moram imati ovlastenog nadzornog inzenjera
- moram imati dokumentaciju o ispitivanju ugrađenih gradiva, građevnih proizvoda i opreme prema programu ispitivanja iz projekta (recimo: atest za beton, za elektricne instalacije i slicno)
Pricali smo s raznim majstorima, koji mi ne mogu izdati nikakav atest, nemaju ing. gradjevine, nikakve papire - e takvi me ne zanimaju.
Mislim da sam nasla firmu koja ce mi graditi (jos nemam gotov projekt pa se nismo razgovarali o cijeni). I sad me zanimaju neka konkretna iskustva oko toga sto mi je sve potrebno za uporabnu dozvolu a koja mora ishoditi firma koja ce mi graditi.
Kad cu ici pregovarati o cijeni s firmom koja mi moze dati sve te ateste, ne znam koliko ce to povisti cijenu izgradnje niti koje sve papire mi oni moraju probaviti. Najgora solucija mi je da oni kazu, ne brinite se, mi cemo ishoditi sve ateste i slicno, a na kraju, po zavrsetku gradnje ispadne da mi pola toga fali i da ne mogu dobiti uporabnu.Zato bi htjela znati sto sve moram imati za uporabnu.
Dakle, ima li netko konkretno iskustvo u ishodjenju uporabne dozvole?
Svaka firma koja će ti graditi kad će ti ispostaviti mjesečnu situaciju izvršenih radova a na kraju okončanu ima sve račune za materijal. Dakle dobivaš račun za izvršene radove usluge i sve ostalo. Platit ćeš i PDV, sve ili većina ozbiljnijih firmi daju garanciju od 2 godine,a sukladno zakonu o gradnji njihova je obveza i nadzornog inženjera da ti ishodi tu svu dokumentaciju i ti nemaš nikakvu brigu, sventualno s nadzornim na kraju dana ili po dinamici radova obavljati konzultacije. U konačnici takva gradnja će te koštati najmanje 30% više od fušera i ostalih koji rade na crno. Pozitivno je kad imaš sve papire imaš kasnije manje troškove da dižeš kredite za adaptaciju ili bilo što drugo,a s godinama takva nekretnina će samo dobivati na cjeni i shvati tu veću cjenu samo kao malo veću investiciju koja će ti u konačnici donjeti puno veći povrat na uloženo nego što sada misliš.
Kupujem stan u Sesvetama i definitivno bih htjela da ima sve zakonom propisane papire pa tako i uporabnu dozvolu (kad sam ziheraš :cerek: ). Već sam odustala od par stanova jer nisu imali istu (između ostalog). Trenutno sam u pregovorima sa vlasnikom stana u zgradi koja bi trebala biti gotova negdje do 10-tog mjeseca. Zanima me koliko se otprilike čeka na izdavanje uporabne dozvole - kad se preda zahtijev koliko je potebno tehničkoj da izađe na teren? Zgrada ima prizemlje + kat + potkrovlje i prema arhitektonskom planu onako laički odokativno čini mi se da je rađeno sve kako treba (barem što se tiče broja etaža, soba, kvadrature...), zgrada je etažirana, itd. Na zadnjoj etaži površina stana je nešto manja od prethodne dvije etaže, dok je terasa veća. Vlasnik je proveo kroz zid na terasu instalacije kako bi (prema njegovom objašnjenju) taj netko tko će kupiti stan kad prođe tehnička mogao dograditi kuhinju ukoliko to želi. Mene zanima zar te instalacije koje doslovce proviruju iz vanjskog zida na terasi mogu proći tehničku??? Hvala puno!!
Tehnicki nije samo provjera kvadrature te da li je kuca gradjena po gradjevinskoj. Treba imati jos masu papirologije, atesta, ma ono, ispadne da je lakse napraviti kucu nego imate sve te papire :) . Koliko treba inspektorima da izadju na teren, vjerujem da ovisi od grada do grada, godisnjima i sl., al' mislim da su kod nas dosta brzo izasli, radilo se o par tjedana.
mobyXXL
05.08.2006., 18:44
Da
Ajmo ljudi, dajte svoja mišljenja. Iako sumnjam da će biti previše postova na ovu temu, a mnogi forumaši su vlasnici kuća. To je još jedan dokaz da skoro pa nitko nema uporabnu :D
pa to je još jedan način pljačkanja građana a to sranje je isto kao i građevinska: priglupi elaborat od par strana texta koji plaćaš par sto tisuća kuna na ime vodne i komunalne naknade a sve da bi si država napunila džepove. Ovo čudo treba puno platiti+dugo čekat i natezat se s majmunima a bez toga nemreš jednog dana ni kuću prodat
A ni kuću ti nedaju više da sam gradiš u kojoj ćeš sam živjeti nego moraš kao da se radi o nekakvoj javnoj građevini platit hrpu građevinskih šljakera koje boli neki organ kako će ti ispast kuća jer su cijele dane pripiti, pa onda još nadzornog inženjera koji u hladu rješava križaljke i ispija žuju u golemim količinama a trebao bi nadzirat pijane bosance kak grade... Ma to je naprosto fantastično
Nisam ni očekivao da će se javit mnoštvo vlasnika obiteljske kuće s uporabnom dozvolom, ali moram priznat, nadao sam se barem jednome :D
Molim te, ako mozes napisati uvjete za objekt sa 4 zvjezdice.
Lee Champa
07.08.2006., 08:34
Ako nemaš uporabnu kuća se ne može upisati u knjige i nema hipoteke na istu.
Kod mene se komisija sastojala od 1 člana koji se dovezao Figuarom (još u YU). Zatražio je građevinsku i vlasnički, napisao zapisnik i to je to.
NIJE NI IZLAZIO IZ AUTA JER JE PADALA KIŠA.:D
Ako nemaš uporabnu kuća se ne može upisati u knjige i nema hipoteke na istu.
Kod mene se komisija sastojala od 1 člana koji se dovezao Figuarom (još u YU). Zatražio je građevinsku i vlasnički, napisao zapisnik i to je to.
NIJE NI IZLAZIO IZ AUTA JER JE PADALA KIŠA.:D
Kako se ne moze upisati u knjige kada na prvoj stranici ove teme je netko stavio izvadak iz zakona koji kaze:
--Nadležni sud će izgrađenu građevinu upisati u zemljišne knjige i bez uporabne dozvole ako je za tu građevinu izdana građevna, odnosno lokacijska dozvola, i po službenoj dužnosti će u posjedovnici zemljišne knjige zabilježiti da dozvola nije priložena.--
Putnik92
07.08.2006., 09:43
Molim te, ako mozes napisati uvjete za objekt sa 4 zvjezdice.
Daj broj NN ako znaš, ja nikako da nađem na netu (a doma imam štampani primjerak al nisam doma nego na moru) !
Daj broj NN ako znaš, ja nikako da nađem na netu (a doma imam štampani primjerak al nisam doma nego na moru) !
To bi valjda trebalo biti to:
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2001/0325.htm
samo sto nema navedene ukupne potrebne kvadrature zemljista i objekta ili mozda to ne igra nikakvu ulogu :confused:
Lee Champa
07.08.2006., 13:37
"Kako se ne moze upisati u knjige kada na prvoj stranici ove teme je netko stavio izvadak iz zakona koji kaze"
Ne znam otkada je taj zakon, ali ono navedeno - iskusio na vlastitoj koži pa sam morao ganjati inspektora i pitati gdje je stalo da bi dobio kredit!
ZUJAN_BJ
06.09.2006., 11:40
Jedno pitanje znalcima;Da li je uporabnu dozvolu moguče dobiti samo za jedan dio objekta?Napr. ako lik napravi objekat sa 4 poslovna prostora u prizemlju i stambenim prostorom na gornjoj etaži,jel može napr. dobiti dozvolu samo za jedan ili dva poslovna prostora,a za ostatak zganjati poslije ili mora tražiti (zgotoviti) cijeli objekat???
Možeš dobiti uporabnu posebno za poslovne prostore.
Tako mnogi rade, budući da se poslovni prostori u većini slučajeva ne mogu iznajmiti bez uporabne.
Padrone
08.09.2006., 14:11
mene zanima nesto slicno:
kupili bi stan u zgradi koja je bila prvotno namjenjena kao motel, al je onda preinacena u stambenu zgradu
e sad svi papiri su tu - vlasnicki, gradevinska, lokacijska..., etaziranje ide za par dana, ali uporabne nema, niti ce moci biti dobivena. Naravno da nece zbog svih preinaka koje se ne poklapaju sa gradevinskom (iako nisam siguran dali je gradevinska orginal od motela ili su vadili novu sa preinakama, uglavnom investitor kaze da su daljnnje preinake radene i da uporabnu nece niti traziti)
dali je u ocima zakona ta zgrada nelegalno sagradena? znaci ona nije prosirivana niti ista takvog, nego je samo promjenjen unutrasnji raspored.
i dali se ja mogu upisati kao vlasnik tog stana ako zgrada nema uporabnu?
i dali se ja mogu upisati kao vlasnik tog stana ako zgrada nema uporabnu?
Za sad da. Pitanje je do kad.
GuardianAngel
08.09.2006., 17:08
...etaziranje ide za par dana...
Ako se etažiranje provede uredno, upisuješ se bez problema.
Za sad da. Pitanje je do kad.
Stvar je u etažiranju. Dok se dopušta etažiranje objekta mimo građevinske/uporabne dozvole, vlasništvo se može upisati na svakakve stanove (koji su u Građevinskoj dozvoli upisani kao drvarnice, garaže, spremišta i sl.). Treba konačno uvesti reda i ne dopustiti etažiranja mimo navedenih dozvola.
Dok se dopušta etažiranje objekta mimo građevinske/uporabne dozvole, vlasništvo se može upisati na svakakve stanove (koji su u Građevinskoj dozvoli upisani kao drvarnice, garaže, spremišta i sl.). Treba konačno uvesti reda i ne dopustiti etažiranja mimo navedenih dozvola.
Hoces reci da se ne moze sprovesti etaziranje ako nema uporabne dozvole? Naime, u novogradnji gdje sam kupila stan prvo je islo etaziranje, a tek onda uporabna :confused: .
Mi smo kod dobivanja uporabne za kuću prošli bez problema. izašla je inspekcija na uviđaj (mislim da ih je došlo troje, svaki za svoj dio, struja...), pogledali su da li kuća odgovara dokumentaciji, predali smo im ateste, nešto je falilo pa smo to dostavili naknadno i to je to. dosta brzo su došli od podnošenja molbe (nekih 2 tjedna). naše iskustvo s njima je više nego pozitivno.
GuardianAngel
11.09.2006., 17:39
Hoces reci da se ne moze sprovesti etaziranje ako nema uporabne dozvole? Naime, u novogradnji gdje sam kupila stan prvo je islo etaziranje, a tek onda uporabna :confused: .
Ne. Etažiranje se može provesti bez Uporabne dozvole, ali onda prema Građevinskoj dozvoli. Tada bi u teretu gruntovnice tj. na vlasničkom listu bi trebao pisati teret da prilikom upisa vlasništva prema etažiranju nije priložena Uporabna dozvola. Onda kad se ishodi Uporabna, teret se briše.
To je po zakonu. Ali obično taj teret nije upisan.
Aha. Da, tako je i bilo u nasem slucaju. Hvala na pojasnjenju.
Putnik92
13.09.2006., 20:55
To bi valjda trebalo biti to:
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2001/0325.htm
samo sto nema navedene ukupne potrebne kvadrature zemljista i objekta ili mozda to ne igra nikakvu ulogu :confused:
Našao: NN 84/2005.
Gdje mogu nazvati da provjerim je li prodavatelj predao zahtijev za uporabnu I kada će tehniča izaći na kontrolu? (radi se o Sesvetama)
gigi4you
29.11.2006., 13:26
Čitam vas vec jako dugo, a evo i mog prvog posta. Naravno, trazim pomoc. Idem u gradnju, zemljiste je kupljeno, trenutno se rade nacrti...
Dakle, ima li netko konkretno iskustvo u ishodjenju uporabne dozvole?
Osnovni preduvjet dobivanja uporabne dozvole je da se pridržavate građevinske dozvole i glavnog projekta - bezuvjetno (gabarita, visina vjenca, visina sljemena .....svega) ...(pretpostavljam da imate glavni projekt.).
U Dalmaciji su počeli praviti probleme. Npr. znam čovjeka koji je pogazio projekt. Po projektu su bila balkonska vrata sa prozorom (spojeno). Umjesto toga on je izveo klizna vrata (iste širine kao balkon. vrata + prozor.).Komentar na teh. pregledu je bio da oni tu nemaju što raditi.
Morate se odlučiti u projektu šta hoćete. Kasnije svaka odstupanja mogu vam a vjerovatno i hoće stvoriti probleme. Jer se ova država mjenja.
Jurimo u EU i mislim da vlast nije uopće briga o provedivosti propisa. :rolleyes:
Kad sam provjeravala građevinsku dozvolu, upozorili su me za uporabnu, jer često umjesto potkrovlja naprave stambeni prostor, a onda ne dobiju uporabnu. A od 01.01.07, obavezna uporabna. Kako provjeriti potkrovlje ili stan? Nikako, čekaš da izgradi.:eek:
einfach
01.12.2006., 01:55
Nisam ni očekivao da će se javit mnoštvo vlasnika obiteljske kuće s uporabnom dozvolom, ali moram priznat, nadao sam se barem jednome :D
upravo prije 2 mjeseca pokrenuo sam zahtijev za uporabnu dozvolu(nova kuca).
prije svega treba kuca biti unesena u katastar i gruntovicu, a taj postupak je u toku.
potrebno; gradjevinska dozvola
geodetski elaborat
tek tada moze se stupiti u postupak uporabne dozvole.
trenutno propisima za obiteljsku kucu nije potrebna uporabna dozvola, vec samo u slucaju da na kucu se zeli podoci hipoteka , tada banke traze i tu dozvolu..
upravo prije 2 mjeseca pokrenuo sam zahtijev za uporabnu dozvolu(nova kuca).
prije svega treba kuca biti unesena u katastar i gruntovicu, a taj postupak je u toku.
potrebno; gradjevinska dozvola
geodetski elaborat
Jesi siguran da je to dovoljno za uporabnu? Šta je s atestima i potvrdama izvođača i nadzornog organa? I što je to "geodetski elaborat"? Misliš na elaborat iskolčenja ili za uris?
trenutno propisima za obiteljsku kucu nije potrebna uporabna dozvola, vec samo u slucaju da na kucu se zeli podoci hipoteka , tada banke traze i tu dozvolu..
Ovo ti nije točno. Banke (još uvijek) ne traže uporabnu za kredit.
zed_alive
01.12.2006., 08:57
vec samo u slucaju da na kucu se zeli podoci hipoteka , tada banke traze i tu dozvolu..
banke sad traže čak i ako je starija kuća?
"Kako se ne moze upisati u knjige kada na prvoj stranici ove teme je netko stavio izvadak iz zakona koji kaze"
pročitaj što je pisao jutarnji prije nekih tjedan-dva! od 1.1.2007. se uvodi novi zakon po kome nijedna kuća neće moći biti upisana u gruntovnicu bez uporabne dozvole! zvala sam na gruntovnicu i to je potvrđena informacija!
Jel ima tko link na taj famozni novi zakon kojim se onemogućava upis kuće u gruntovnicu bez uporabne dozvole? Koji je to uopće zakon? Ne mogu naći nikako...
"einfach" kaze da bi dobio uporabnu dozvolu, prije treba biti upisan u katastar i gruntovnicu. Kako sada to , ako Renata veli da za upis u gruntovnicu trebaš uporabnu dozvolu.
Sto je od toga ustvari tocno, tj. koji je tocan redoslijed.
SETRA Samoborček
03.12.2006., 10:10
Može se upisat kuća u zem. knjige samo će pod napomenu napisat da kuća nema uporabne dozvole. I to je to.
ma da, ali do kraja ove godine je tako, da dobivaš napomenu o tome da nema uporabne. od 1.1.2007. bit će onako kao sam već 3 puta napisala!
ne mogu vam dokazati jer je jutarnji maknuo taj članak koji su neki već pročitali kad sam ga poslala u temi "građenje kuće".http://www.jutarnji.hr/clanak/art-20...tnina,50850.jl
pokušat ću naći nešto o tom zakonu, pa ću link staviti na forum.
ma da, ali do kraja ove godine je tako, da dobivaš napomenu o tome da nema uporabne. od 1.1.2007. bit će onako kao sam već 3 puta napisala!
ne mogu vam dokazati jer je jutarnji maknuo taj članak koji su neki već pročitali kad sam ga poslala u temi "građenje kuće".http://www.jutarnji.hr/clanak/art-20...tnina,50850.jl
pokušat ću naći nešto o tom zakonu, pa ću link staviti na forum.
Evo ovaj link iako slici onom gornjem, meni radi. Uglavnom, ako se ne varam ovo se iskljucivo odnosi na zgrade a ne obiteljske kuce, ne ?
http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2006,11,18,forum_nekretnina,50850.jl
Komentari ?
Sad se sjetih jos necega. Recimo da se sada ide prije 1.1.2007. obavit upis u zemljisne knjige. Moze li mi netko pojasniti taj postupak. Sa cime , kakvim papirima ja trebam doc upisat kucu u zemljisne knjige i najbitnije, dolazi li tko temeljem tog mog zahjteva na teren pogledat kucu (iako znaci ne trazim uporabnu dozvolu). Molim da netko pojasni tu situaciju.
Ali ti novinari su stvarno šarlatani...
Pogledajte ovaj citat iz članka iz Jutarnjeg:
Štoviše, sve zgrade i stanovi u njima koji su bili ucrtani u katastarske knjige prije stupanja zakona na snagu u lipnju ove godine i dalje će se moći upisati po “starim pravilima”, odnosno sa zabilježbom da nemaju neku od dozvola, najčešće uporabnu.
Kako sad prije stupanja zakona na snagu u lipnju? Zar nije 1.1.2007.? Također, pregledao sam malo što smo prije pisali ovdje na forumu o tome, i tada se govorilo da će zakon supit na snagu krajem 2007. Čak se govorilo da će cijela 2007. biti ostavljena ljudima da ishode uporabnu...
Ma totalna zbrka...
Renata, pokušaj molim te (budući da si već zvala gruntovnicu) saznati što će biti s kućama koje će biti urisane u kaastar do kraja ove godine. Dakle, gruntovnica će primiti zahtjev za uknjižbu prije 1.1.2007., ali će taj zahjev biti obrađen tek možda u veljači, ožujku (čuo sam da upis u grunovnicu traje nekoliko mjeseci...)
@plimpi
Molim te da mi objasnis kakav je postupak upisa u gruntovnicu. Pretpostavljam da se ti znaci spremas to pokrenut sada pa te molim da napises sto treba od papirologije i najvaznije sto me zanima jest da li netko dolazi na teren pogledat prije nego upišu. Ili jednostavno upisuju na osnovu dostavljene dokumentacije. Ali znaci, zanima me situacija gdje nema uporabne dozvole.
Renata, pokušaj molim te (budući da si već zvala gruntovnicu) saznati što će biti s kućama koje će biti urisane u kaastar do kraja ove godine. Dakle, gruntovnica će primiti zahtjev za uknjižbu prije 1.1.2007., ali će taj zahjev biti obrađen tek možda u veljači, ožujku (čuo sam da upis u grunovnicu traje nekoliko mjeseci...)
do kraja godine je sve po starome. ako nemaš uporabnu upisuje se uz napomenu da nema uporabu i tako ostaje. ma, bitno ti je da ti je kuća ucrtana, da postoji.
grozim se tog zakona, makar su mi sami na gruntovnici rekli da i oni sumnjaju dal će uopće zaživjeti i da li neće biti nekih izmjena. ima mnogo rupa u tim odredbama. npr. kako će se onda prodati kuća koja nije dovršena, što će se kupiti, zemljište? mislim da se sada još može upisati barem jedna etapa izgradnje ili tako nešto, a što će biti u 2007? ne znam.
http://www.pravosudje.hr/Download/2004/11/25/Kako_uknjiziti_svoje_vlasnistvo1.pdf
evo, kolege sa foruma, mislim da ćete ovdje naći dosta bitnih stvari o upisu u zemljišne knjige. što će se od toga promijeniti iduće godine, to ne znam.
@plimpi
Molim te da mi objasnis kakav je postupak upisa u gruntovnicu. Pretpostavljam da se ti znaci spremas to pokrenut sada pa te molim da napises sto treba od papirologije i najvaznije sto me zanima jest da li netko dolazi na teren pogledat prije nego upišu. Ili jednostavno upisuju na osnovu dostavljene dokumentacije. Ali znaci, zanima me situacija gdje nema uporabne dozvole.
Nitko ne izlazi na teren u ovom slučaju.
Najprije geodet snima stanje, i taj svoj elaborat, zajedno s građevinskom dozvolom i kopijom kupoprodajnog ugovora, predaje na katastar u svrhu urisa. Uris traje cca 30 dana. Predmet dalje automatizmom biva poslan u gruntovnicu i tamo na osnovi građevinske dozvole vrše upis kuće i okućnice (uz napomenu da nije priložena uporabna dozvola).
Sve ovo što sam rekao je onako kako je meni moj geodet objasnio prije 2 tjedna.
Moj je predmet predan 20. 11. ove godine. E sad, što će bit s njim, nemam pojma... Pretpostavljam da će ovaj dio na katastru biti riješen do 1.1.2007. ali brine me šta će bit na gruntovnici...
Ne kužim koji će datum gruntovnica uzimati kao mjerodavan...
Znaci kada se napravi kuca treba zvati geodetu da snimi stanje ili je to ono stanje od prije gradnje kuce kada je iskolcena parcela u svrhu izgradnje kuce. Naime, na ono sto ja pucam jest to da li postoji sansa da ja uvedem svoju zapocetu gradnju u zemljisne knjige iako to ustvari nije znaci zavrseno. Samo da izbjegnem tu obavezu uporabne dozvole (jer ni ta zapoceta gradnja nije bas radjena po original projektu).
Znaci kada se napravi kuca treba zvati geodetu da snimi stanje ili je to ono stanje od prije gradnje kuce kada je iskolcena parcela u svrhu izgradnje kuce. Naime, na ono sto ja pucam jest to da li postoji sansa da ja uvedem svoju zapocetu gradnju u zemljisne knjige iako to ustvari nije znaci zavrseno. Samo da izbjegnem tu obavezu uporabne dozvole (jer ni ta zapoceta gradnja nije bas radjena po original projektu).
geodet snima novo stanje. koliko ja znam, važno im je da tlocrtni gabariti odgovaraju građevinskoj dozvoli, a visinu ne gledaju.
i može se urisat i započeta gradnja, dovoljno je pod pločom.
Nitko ne izlazi na teren u ovom slučaju.
Najprije geodet snima stanje, i taj svoj elaborat, zajedno s građevinskom dozvolom i kopijom kupoprodajnog ugovora, predaje na katastar u svrhu urisa. Uris traje cca 30 dana. Predmet dalje automatizmom biva poslan u gruntovnicu i tamo na osnovi građevinske dozvole vrše upis kuće i okućnice (uz napomenu da nije priložena uporabna dozvola).
Sve ovo što sam rekao je onako kako je meni moj geodet objasnio prije 2 tjedna.
Moj je predmet predan 20. 11. ove godine. E sad, što će bit s njim, nemam pojma... Pretpostavljam da će ovaj dio na katastru biti riješen do 1.1.2007. ali brine me šta će bit na gruntovnici...
Ne kužim koji će datum gruntovnica uzimati kao mjerodavan...
ma 100% spadaš u stari zakon, smiri se. uvijek je sve bitno kad predaš. koji datum stoji na datumu zaprimanja dokumenta. tako je u svim institucijama i to je pravilo
ma 100% spadaš u stari zakon, smiri se. uvijek je sve bitno kad predaš. koji datum stoji na datumu zaprimanja dokumenta. tako je u svim institucijama i to je pravilo
ne znam baš... istina je to što kažeš, ali čini mi se da su uris u katarstar i upis u grunotvnicu ipak odvojeni postupci, iako jedan slijedi za drugim i odvijaju se automatski... ali ipak se radi o 2 odvojene ustanove...
i što s predmetima koji budu predani na uris prije 1.1. a budu urisani tek iza 1.1.... eh... tu je toliko nedoumica...
geodet snima novo stanje. koliko ja znam, važno im je da tlocrtni gabariti odgovaraju građevinskoj dozvoli, a visinu ne gledaju.
i može se urisat i započeta gradnja, dovoljno je pod pločom.
Kada kazes pod plocom mislis na temelje ili deku. Naime, moja zapoceta gradnja je u slijedecem stadiju: postoji podrum koji je polovicom ukupan u zemlju (cca 30 m2) i gore su gotovi temelji. Jel bi sa time mogao upisati ili ipak ne ?
Codegun
04.12.2006., 08:47
ne znam baš... istina je to što kažeš, ali čini mi se da su uris u katarstar i upis u grunotvnicu ipak odvojeni postupci, iako jedan slijedi za drugim i odvijaju se automatski... ali ipak se radi o 2 odvojene ustanove...
i što s predmetima koji budu predani na uris prije 1.1. a budu urisani tek iza 1.1.... eh... tu je toliko nedoumica...
kako kod tebe stoje stvari? Ti i ja smo očito u istoj fazi, meni će danas biti gotovo na katastru i idem forsirati papire u gruntovnicu. Moja žena ima malo uticaja na katastar pa će pokušati saznati neke informacije vezane uz uporabnu. Ako kaj bude novog budem ovdje objavio.
malo mijenjam temu, ali kako nitko ne odgovara na moju temu - cijena izgradnje podzemne garaže, moram se tu obratiti. znam da codegun ima veliku garažu pa bi on mogao znati.
ovako, razmišljam o garaži veličine 8*7 m, standardne visine. navedene mjere su bruto površine, dakle 56m2 bruto. garaža bi bila ukopana u brijeg, dakle, kao podzemna garaža. kolika bi bila cijena toga?
Thanx
Codegun
04.12.2006., 10:39
malo mijenjam temu, ali kako nitko ne odgovara na moju temu - cijena izgradnje podzemne garaže, moram se tu obratiti. znam da codegun ima veliku garažu pa bi on mogao znati.
ovako, razmišljam o garaži veličine 8*7 m, standardne visine. navedene mjere su bruto površine, dakle 56m2 bruto. garaža bi bila ukopana u brijeg, dakle, kao podzemna garaža. kolika bi bila cijena toga?
Thanx
izračunaj koliki je volumen za iskop (oko 1m veći od gabarita na svaku stranu) i koliko ti treba betona. Na veličinu 8 x 7m moraš staviti neki nosivi zid, veliku gredu, stupove i sl. Nemoj me držati za riječ ali mislim da taj raspon ne možeš samo tako napraviti. Ako češ na krov garaže vratiti zemlju ta gornja ploča bi trebala biti minimalno 20cm (a vjerojatno i više) a tako i doljnja (temeljna). Trebaš lijepiti hidroizolaciju, napraviti drenažu.
Izračunaj sve to pa objavi varijable.
Kada kazes pod plocom mislis na temelje ili deku. Naime, moja zapoceta gradnja je u slijedecem stadiju: postoji podrum koji je polovicom ukupan u zemlju (cca 30 m2) i gore su gotovi temelji. Jel bi sa time mogao upisati ili ipak ne ?
Pod hitno zovi bilo kojeg geodeta i pitaj ga na telefon da li se može kuća u tom stupnju izgrađenosti urisat.
kako kod tebe stoje stvari? Ti i ja smo očito u istoj fazi, meni će danas biti gotovo na katastru i idem forsirati papire u gruntovnicu. Moja žena ima malo uticaja na katastar pa će pokušati saznati neke informacije vezane uz uporabnu. Ako kaj bude novog budem ovdje objavio.
hehe čini mi se da nismo u istoj fazi, s obzirom da si ti upregnuo ženu u postupak :D
nemam pojma kad će moje bit gotovo na katastru, nemam nikakvih informacija... na internetu je stanje nepromijenjeno...
daj zamoli ženu da se raspita što će bit s nakon 1.1.
izračunaj koliki je volumen za iskop (oko 1m veći od gabarita na svaku stranu) i koliko ti treba betona. Na veličinu 8 x 7m moraš staviti neki nosivi zid, veliku gredu, stupove i sl. Nemoj me držati za riječ ali mislim da taj raspon ne možeš samo tako napraviti. Ako češ na krov garaže vratiti zemlju ta gornja ploča bi trebala biti minimalno 20cm (a vjerojatno i više) a tako i doljnja (temeljna). Trebaš lijepiti hidroizolaciju, napraviti drenažu.
Izračunaj sve to pa objavi varijable.
dakle, širina garaže 8m, za iskop treba 10m (kako si rekao, metar sa svake strane)
duljina (ili dubina) 7, za iskop 9m
unutarnja visina 2,5 m (e sad ne znam koliko je to bruto), recimo da treba 5 metara iskop
10*9*5 = 450 m3
iznad garaže ne bi bila zemlja, nego terasa ispred kuće (neka 3m duljine), a u nastavku bi garaža bila djelomično kao temelj kuće, tj. kuća iznad garaže. jesam li dobro objasnila?
Thanx
Codegun
04.12.2006., 11:51
dakle, širina garaže 8m, za iskop treba 10m (kako si rekao, metar sa svake strane)
duljina (ili dubina) 7, za iskop 9m
unutarnja visina 2,5 m (e sad ne znam koliko je to bruto), recimo da treba 5 metara iskop
10*9*5 = 450 m3
iznad garaže ne bi bila zemlja, nego terasa ispred kuće (neka 3m duljine), a u nastavku bi garaža bila djelomično kao temelj kuće, tj. kuća iznad garaže. jesam li dobro objasnila?
Thanx
iskop dakle 450 m3,
koliko betona ide? Temeljna ploča bi valjda prošla s 20cm, zidove bi ja radio minimalno 25cm a gore ako je samo terasa bi išlo i s 16cm betona ako postoji nosivi zid na pola širine.
Izračunaj beton, mreže stavi svuda Q335, dvostruko u temeljnu ploču i zidove, a jednostruko može u većem dijelu gornje ploče. Jedna mreža ti je 12 x 6m, računaj preklope oko 15 cm, okvirno košta oko 400 kn jedna.
Kad sve zbrojiš dobiti češ okvirno materijal. Još ti treba hidroizolacija svega što je u zemlji. Materijal za to ti je oko 20kn /m2.
Nemoj vezati garažu i kuću jer ako ih vežeš trebalo bi sve biti na zajedničkom temelju. No ne slušaj baš ni mene laika...
Upravo sam razgovarao s geodetom. Kaže da je razgovarao sa šefom u katastru i da bi svi predmeti zaprimljeni do 1.1. trebali biti obrađeni po starom zakonu. Nema retroaktivne primjene.
Dakle, mjerodavan je datum zaprimanja predmeta, a druga je stvar što je sustav takav da referenti čekaju mjesec dana da bi napravili posao od sat vremena. Parafraziram, ali to je to.
E sad... samo da tako i bude...
Bilo bi dobro da netko iz prve ruke provjeri u gruntovnici.
Codegun, javljaj čim nešto saznaš.
Codegun
04.12.2006., 12:13
Upravo sam razgovarao s geodetom. Kaže da je razgovarao sa šefom u katastru i da bi svi predmeti zaprimljeni do 1.1. trebali biti obrađeni po starom zakonu. Nema retroaktivne primjene.
Dakle, mjerodavan je datum zaprimanja predmeta, a druga je stvar što je sustav takav da referenti čekaju mjesec dana da bi napravili posao od sat vremena. Parafraziram, ali to je to.
E sad... samo da tako i bude...
Bilo bi dobro da netko iz prve ruke provjeri u gruntovnici.
Codegun, javljaj čim nešto saznaš.
ovo što si napisao zvuči logično i ja mislim da bi tako trebalo biti. Ovi u katastru u mom slučaju ne dozvoljavaju da mi odnesemo papire u gruntovnicu pa ćemo u srijedu zvati katastar da vidimo da li je otišlo. Iz katastra papiri odlaze svaki dan. Kad odu onda ćemo zvati gruntovnicu da vidimo kaj oni kažu.
iskop dakle 450 m3,
koliko betona ide? Temeljna ploča bi valjda prošla s 20cm, zidove bi ja radio minimalno 25cm a gore ako je samo terasa bi išlo i s 16cm betona ako postoji nosivi zid na pola širine.
Izračunaj beton, mreže stavi svuda Q335, dvostruko u temeljnu ploču i zidove, a jednostruko može u većem dijelu gornje ploče. Jedna mreža ti je 12 x 6m, računaj preklope oko 15 cm, okvirno košta oko 400 kn jedna.
Kad sve zbrojiš dobiti češ okvirno materijal. Još ti treba hidroizolacija svega što je u zemlji. Materijal za to ti je oko 20kn /m2.
Nemoj vezati garažu i kuću jer ako ih vežeš trebalo bi sve biti na zajedničkom temelju. No ne slušaj baš ni mene laika...
a koliko to zapravo ispadne, 5,10 ili 15000 Eur?
Codegun
04.12.2006., 12:47
a koliko to zapravo ispadne, 5,10 ili 15000 Eur?
a vidi se da si žensko, čim dođe do konkretne spike odmah lupiš nešto!
Pa ako si izračunala koliko ti treba kubika betona, mreža, kvadrata hidroizolacije onda možeš i provjeriti cijene za taj materijal. Kad znaš koliko košta materijal onda možeš još dodati tolko za ruke. Ipak ruke ne bi trebale biti koliko i materijal.
Beton je npr. 550 kn/m3, mreža Q335 oko 400 kn, hidroizolacija oko 20kn /m2 ...
ajmo digitron u ruke... pa neću ti ja ići računati!
Codegun
04.12.2006., 13:05
evo ti okvirno:
beton: 34 m3 x 550 kn = 18700 kn
zid sa zidanjem: 5,25 m3 x 700 = 3675 kn
mreže Q335 x 25 kom = 10000 kn
hidroizolacija: oko 170 m2 x 20 kn = 3400 kn
--------------------------------------------
oko 35775 kn
još trebaš iskop, drenažu, batudu i nekog tko će ti to napraviti.
S prednje strane gdje ulaze auti tu nemaš ništa, sve je otvoreno.
I ne kužim kaj će ti garaža dubine 7m? Tu možeš napraviti cijelo parkiralište!
evo ti okvirno:
beton: 34 m3 x 550 kn = 18700 kn
zid sa zidanjem: 5,25 m3 x 700 = 3675 kn
mreže Q335 x 25 kom = 10000 kn
hidroizolacija: oko 170 m2 x 20 kn = 3400 kn
--------------------------------------------
oko 35775 kn
još trebaš iskop, drenažu, batudu i nekog tko će ti to napraviti.
S prednje strane gdje ulaze auti tu nemaš ništa, sve je otvoreno.
I ne kužim kaj će ti garaža dubine 7m? Tu možeš napraviti cijelo parkiralište!
srce si, hvala ti!
misllila sam 7m dubine ako je auto dug cc. 5 metara, pa da malo ostane mjesta. ma može i manje, ako je to u redu! puno ti hvala!:kiss:
Pozdrav, stručnjaci! Svaka vam čast! :s
Imam jedno pitanje:obiteljska kuća izgrađena 1985. Nema uporabnu dozvolu. Da li će moći biti upisana na hipoteku u trajanju od godinu dvije? (kupujemo stan u novogradnji ali ne stavljamo odmah hipoteku na njega?)
Još nešto: dragi ima stan u jednom velikom naselju izgrađenom 1982. Na vlasničkom listu se ne spominje uporabna. Investitor propao (u doba privatizacije). Koga se može pitati što je s tim stanovima (ako ova obiteljska kuća gore navedena ne prođe kao hipoteka :D)?
Hvala :s
Codegun
05.12.2006., 08:55
Pozdrav, stručnjaci! Svaka vam čast! :s
Imam jedno pitanje:obiteljska kuća izgrađena 1985. Nema uporabnu dozvolu. Da li će moći biti upisana na hipoteku u trajanju od godinu dvije? (kupujemo stan u novogradnji ali ne stavljamo odmah hipoteku na njega?)
Još nešto: dragi ima stan u jednom velikom naselju izgrađenom 1982. Na vlasničkom listu se ne spominje uporabna. Investitor propao (u doba privatizacije). Koga se može pitati što je s tim stanovima (ako ova obiteljska kuća gore navedena ne prođe kao hipoteka :D)?
Hvala :s
proći će ti kuća...
proći će ti kuća...
Hoće, jel'da? :moli: :s
Imam sljedeće informacije iz druge ruke: šef gruntovnice rekao je da će se predmeti zaprimljeni u katastru do 31.12.2006. obrađivati po starim propisima. Općenito je dojam velike zbunjenosti i brojnih nepoznanica u gruntovnici...
Inače, na katastru je ogroman broj zaprimljenih predmeta za uris, a koji još nisu ni raspoređeni. Ljudi su očito ozbiljno shvatili novi zakon...
zed_alive
07.12.2006., 09:51
Imam sljedeće informacije iz druge ruke: šef gruntovnice rekao je da će se predmeti zaprimljeni u katastru do 31.12.2006. obrađivati po starim propisima. Općenito je dojam velike zbunjenosti i brojnih nepoznanica u gruntovnici...
Inače, na katastru je ogroman broj zaprimljenih predmeta za uris, a koji još nisu ni raspoređeni. Ljudi su očito ozbiljno shvatili novi zakon...
pa to je logično, plimpi, nisu ljudi odgovorni za vrijeme koje je gruntov(ni)čanima potrebno za upis ;)
Codegun
07.12.2006., 09:53
meni su to isto jučer rekli u katastru, tamo su mi gotovi papiri i idu danas u gruntovnicu. Za orijentaciju, od izlaska geodeta pa do jučer je prošlo oko mjesec dana.
Boris_RI
07.01.2007., 11:41
Pošto se od 1.1.2007 više ne mogu "koristiti" kuće koje nemaju uporabnu dozvolu, zanima me kakva je sada procedura kod građenja kuće.
I što je sve potrebno srediti na kući i okućnici da se dobije uporabna dozvola..
Na stranicama ministarstva je brdo podataka koje više zbunjuju nego daju informaciju..
pakleni_patuljak
07.01.2007., 12:42
upravo kupujem stan u kući koja još uvijek nema uporabnu dozvolu.
kad sam pitao za uporabnu, tip je reko da se upravo radi i da neće biti problema, jer je u biti jedini uvjet da je kuća izgrađena u skladu sa lokacijskom i građevinskom dozvolom.
u slučajevima probijanja gabarita i sličnih prepravki... vjerojatno će nastati problemi.
e da, i nije stvar u tome da se objekti neće moći koristiti, već se neće moći prodati.
barem takve informacije imam ja...
GuardianAngel
07.01.2007., 17:35
upravo kupujem stan u kući koja još uvijek nema uporabnu dozvolu.
kad sam pitao za uporabnu, tip je reko da se upravo radi i da neće biti problema, jer je u biti jedini uvjet da je kuća izgrađena u skladu sa lokacijskom i građevinskom dozvolom.
u slučajevima probijanja gabarita i sličnih prepravki... vjerojatno će nastati problemi.
e da, i nije stvar u tome da se objekti neće moći koristiti, već se neće moći prodati.
barem takve informacije imam ja...
Moći će se i prodati, samo se neće moći upisati vlasništvo u Gruntovnici.
Objekt mora biti izgrađen prema svim uvijetima po kojima je dobivena Građevinska dozvola, pri čemu se dopuštaju minimalna odstupanja koja se NE ODNOSE na bitne elemente građevine (gabarite, etažnost, broj stanova). Ako postoje neka ostala odstupanja (npr. pomak prozora, unutrašnjeg zida, vrata i sl.) onda se zahtjevu za izdavanje Uporabne dozvole prilaže i "Izvedbeni projekt" u kojem se ucrtaju sve te manje izmjene koje su nastale tijekom građenja. Samo napomena da se ne radi o pravom Izvedbenom projektu poznatom iz struke koji zahtjeva puno više stvari koje treba obraditi nego sam samo malo posudio naziv...
A zna li tko koliko to veselje s uporabnom dozvolom košta?
A zna li tko koliko to veselje s uporabnom dozvolom košta?
teoretski ništa ne košta, odnosno, plati se nekakva zanemariva administrativna pristojba...
ali stvar je u tome da će gradnja koštati znatno više jer mora graditi ovlaštena građ. firma, koja će izdati odgovarajuće potvrde, pluz nadzorni organ...
Moći će se i prodati, samo se neće moći upisati vlasništvo u Gruntovnici.
vanjknjižno vlasništvo?
nije lako naći kupca za takve nekretnine...
maksica6
07.01.2007., 19:13
Ovako upravo sam ovaj cijeli tjedan i onaj prjie proveo po katastru ,gruntovnici i kod urbanista, situacijje ovakva vi cete moci predati gradevinsku dozvolu u gruntovnicu za kucu koja je vec duuuuuuuugo izgradena samo cete u urbaistickom uredu izvaditi da za tu gradevinu koja ima gradevinsku dozvola ,nije potrebno ishodenje uporabne dozvole .(posto su se prije izdavala rijesenja za dozvolu gradenja u njima je pisalo koje su dimenzije kuce i koja je potrebna udaljenost ,veli mi urbanista da za te kuce nije moguce niti izdavanje uporabnih dozvola jer niti nije bilo projekata od kuca)Ovo sve vazi ako imate staru gradevinsku dozvolu koja nije predana u gruntovnicu.
GuardianAngel
08.01.2007., 00:59
vanjknjižno vlasništvo?
nije lako naći kupca za takve nekretnine...
Znam, samo se bojim da će trenutna situacija na polju nekretnina upravo proizvesti novu klasu stanara...
Trenutna situacija je jako loša, ogroman broj objekata ni pod razno neće moći dobiti Uporabnu dozvolu, stoga oni koji budu prisiljeni prodavati te stanove, morati će ih prodavati po nižim cijenama, a uvijek će se naći oni koji će te stanove kupiti, iako znaju da vlasništvo ne mogu knjižiti kroz Gruntovnicu.
Sada, pitanje za raspravu: da li se ugovor o kupoprodaji stana ovjeren od strane Javnog bilježnika smatra legalnim dokumentom o vlasništvu, iako nije proveden kroz Gruntovnicu? Jer to će biti jedini važeći dokument koji će nekomu osigurati dokaz o vlasništvu stana u zgradi koji nema Uporabnu dozvolu.
Bez daljnjeg, ovo će izazvati kaos. Ova odredba trebala se je odnositi samo na objekte koji će dobiti Građevinsku dozvolu od ove godine pa nadalje, jer ovako provoditi zakone retroaktivno baš i nije najbolje rješenje. Sami će sebi zakomplicirati posao, a stanarima živote...
teoretski ništa ne košta, odnosno, plati se nekakva zanemariva administrativna pristojba...
ali stvar je u tome da će gradnja koštati znatno više jer mora graditi ovlaštena građ. firma, koja će izdati odgovarajuće potvrde, pluz nadzorni organ...
Pa i do sada je morala graditi ovlaštena gr.tvrtka. Zapravo unazad 2 godine od 1. mjeseca 2004.
Ali ima još jedna kvaka. Kuća mora biti ucrtana u katastru i moraš imati riješenje o kućnom broju, a to dvoje košta negdje oko 2500 kn a vjerujem da to prvo mora biti riješeno da bi mogao dobiti uporabnu dozvolu.
Boris_RI
08.01.2007., 08:13
Ali ima još jedna kvaka. Kuća mora biti ucrtana u katastru i moraš imati riješenje o kućnom broju, a to dvoje košta negdje oko 2500 kn a vjerujem da to prvo mora biti riješeno da bi mogao dobiti uporabnu dozvolu.
E to i mene zbunjuje, jer sam negdje pročitao da se kuća više ne može ucrtati bez uporabne dozvole..
colorblind
08.01.2007., 10:56
Situacija je sljedeća. Pri gradnji i izgradnji obiteljskih kuća, prije je uporabna dozvola bila obavezna samo u slučaju ako se htjelo iznajmljivati, radi kategorizacije, s toga, jako puno ljudi koji su kuće gradili za sebe, to nisu naprvili. Prilikom usrtavanja kuće, na vlasnički list im se napisalo da kuća nema uporabnu dozvolu. Što dosad nije radilo probleme. Isto tako, pošto zakon o toj uporabnoj dozvoli nije postojao, a samo ime nekako nalaže neku važnost, jaaaaaaako puno njih ju nije napravilo.
Jer nr. kod stanova to radi investitor, a pošto su to ljudi koji gledaju kako što manje love potrošiti i što više zaraditi, to nisu napravili. Najveći problem je što se za to inače čeka jaaaaaako dugo, no uostalom , za šta se u ovoj državi ne čeka dugo. A da.. za slanje opomena i slično.. zaboravih.
1.7.2006. je stupio na snagu zakon koji kaže da će se npr. stanovima prvo izdavati uporabna dozvola, a tek tada će moći zgradu etažirati. Iskreno, ne znam šta su čekali za takav zakon. Onda je na svim mogućim naslovnicama osvanula vijest da ljudi imaju vremena do 31.12.2007. pridobiti uporabne dozvole, jer u protivnom se kuće i zgrade neće moći ucrtati, a šta je najgore, da se vlasnici budući, neće moći upisati. I naravno zavladao je totalni kaos.
Problem je u tome šta nisu napisali da se taj zakon,kao i svaki ne može retroaktivno primjenjivati. To je kao da kad je zakon od 0 promila stupio na snagu, svima koji su od 91 do 200i neke bili zaustavljeni po 0 - 0,5 promila poslali doma kaznu po današnjem zakonu.
To je samo dokaz kako smo mi premlada država.
Znači, ako je zgrada ili kuća izgrađena i ucrtana prije 1.7.2007. taj se zakon na nju NE BI SMIO odnositi. To je i bilo rečeno na kongresu o nekretninama. Iako ne znam kako će oni to izvesti.
Uzmimo u obzir da će svi ti jadni preplašeni ljudi i otići dati zahtjev za uporabnu dozvolu. Ne vjerujem da će oni uopće izići na teren do kraja ove godine, kada je rok. A onda, tko snosi posljedice?
jadan građanin koji nije to napravio na vrijeme? ili naši super službenici? ili naša super država?????
U 3mj.2006 je predan zahtjev za uporabnu dozvolu za stan koji ja kupujem. Još se nisu udostojili poslati nekoga na teren. Kako i hoće, kad mislim da im je sad ostao 1 zaposlen, možda 2. Stranke primaju ponedjeljkom i srijedom po 2i30h. I kako onda dalje???
Mogli bi i definirati zakon koji donesu, jer ovako samo plaše nas jadne i bijedne građane ove superdržave.
E to i mene zbunjuje, jer sam negdje pročitao da se kuća više ne može ucrtati bez uporabne dozvole..
ljudi, vi kao da ste propustili kraj prošle godine. ispisali smo stranice i stranice o tome...
od 1.1.2007. gruntovnica će odobravati upis bez uporabne samo onih kuća koje su već urisane u katastar. dakle, ako je osoba predala predmet na uris do 1.1.2007., sve bi trebalo biti ok.
svi oni koji to nisu učinili, iako su možda već izgradili kuću i žive u njoj, neće moći uknjižiti kuću u gruntovnici bez uporabne. problem je u tome što su ti ljudi već izgradili kuću bez ugovora s firmom i bez nadzornog, pa je sada pitanje kako riješiti takve probleme... na legalan način je to, valjda, nemoguće.
Pa i do sada je morala graditi ovlaštena gr.tvrtka. Zapravo unazad 2 godine od 1. mjeseca 2004.
da, morala graditi po zakonu, ali kako je upis u gruntovnicu bilo moguće dobiti i bez uporabne, ogromna većina je gradila u vlastitom aranžmanu, u fušu...
Ti si pomiješao 2 stvari, a to su katastar (uris) i gruntovnicu (upis). U katastar se nekretnina može urisati bez uporabne, odnosno za uris se niti ne traži uporabna.
Uporabna je potrebna, a sada i nužna, za uknjižbu nekretnine i vlasništva u gruntovnici.
Inače, kućni broj je potpuno nevažna stvar ovdje...
1.7.2006. je stupio na snagu zakon koji kaže da će se npr. stanovima prvo izdavati uporabna dozvola, a tek tada će moći zgradu etažirati. Iskreno, ne znam šta su čekali za takav zakon. Onda je na svim mogućim naslovnicama osvanula vijest da ljudi imaju vremena do 31.12.2007. pridobiti uporabne dozvole, jer u protivnom se kuće i zgrade neće moći ucrtati, a šta je najgore, da se vlasnici budući, neće moći upisati. I naravno zavladao je totalni kaos...
Znači, ako je zgrada ili kuća izgrađena i ucrtana prije 1.7.2007. taj se zakon na nju NE BI SMIO odnositi. To je i bilo rečeno na kongresu o nekretninama. Iako ne znam kako će oni to izvesti...
Zakon jest donesen u srpnju 2006., ali na snagu stupa 1.1.2007., dakle već je stupio na snagu (a ne 1.7.2007.)
Boris_RI
08.01.2007., 12:26
ljudi, vi kao da ste propustili kraj prošle godine. ispisali smo stranice i stranice o tome...
od 1.1.2007. gruntovnica će odobravati upis bez uporabne samo onih kuća koje su već urisane u katastar. dakle, ako je osoba predala predmet na uris do 1.1.2007., sve bi trebalo biti ok.
svi oni koji to nisu učinili, iako su možda već izgradili kuću i žive u njoj, neće moći uknjižiti kuću u gruntovnici bez uporabne. problem je u tome što su ti ljudi već izgradili kuću bez ugovora s firmom i bez nadzornog, pa je sada pitanje kako riješiti takve probleme... na legalan način je to, valjda, nemoguće.
Ali ja ne govorim o tome da se po novom za kuće moraju ishodovati uporabne dozvole jer je to već rečeno. :)
Nego o tome da sam pročitao dvije verzije u kojima jedna verzija pobija drugu.. i da mi zato nije jasno kojim redoslijedom ide ta procedura
Ti si pomiješao 2 stvari, a to su katastar (uris) i gruntovnicu (upis). U katastar se nekretnina može urisati bez uporabne, odnosno za uris se niti ne traži uporabna.
Uporabna je potrebna, a sada i nužna, za uknjižbu nekretnine i vlasništva u gruntovnici.
Koja zbunjoza. Dakle trebamo uporabnu dozvolu.
za čega - za kuću
koju kuću - kuću koja mora biti ucrtana u katastru
što će ucrtati u katastar - kuću koja ima neki kućni broj
znači treba riješenje o kućnom broju
riješenje o kućnom broju ne možeš dobiti bez lokacijske i građevinske dozvole
e sad moja je kuća već ucrtana u katastru i ima kućni broj i upisana je u gruntovnici, znači to ide prije uporabne jer uporabnu još nemam.
Dakle ovo tvoje ne stoji
Nisam pročitao dva posta prije, sad kad jesam više ništa ne znam idem tražiti zakon
evo me nazad ali iz uzaludne pretrage.o kojem zakonu vi govorite, kada je to izašlo u narodnim novinama.
zadnje o gradnji što sam našao je ovo
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji
Narodne novine br.: 100
20. 7. 2004.
a ovo što vi spominjete je 2006. to ne nađoh
ima netko link?
Koja zbunjoza. Dakle trebamo uporabnu dozvolu.
za čega - za kuću
koju kuću - kuću koja mora biti ucrtana u katastru
što će ucrtati u katastar - kuću koja ima neki kućni broj
znači treba riješenje o kućnom broju
riješenje o kućnom broju ne možeš dobiti bez lokacijske i građevinske dozvole
e sad moja je kuća već ucrtana u katastru i ima kućni broj i upisana je u gruntovnici, znači to ide prije uporabne jer uporabnu još nemam.
Dakle ovo tvoje ne stoji
STOJI SVE ŠTO SAM REKAO. upravo sam u postupku i čekam da mi uris bude gotov.
za uris ne treba kućni broj.
STOJI SVE ŠTO SAM REKAO. upravo sam u postupku i čekam da mi uris bude gotov.
za uris ne treba kućni broj.
dobro šta si se razgalamio, čini se da oni to rade po nekim lokalnim zakonima. kažem da je moja kuća ucrtana i ovdje i tamo a uporabnu nemam
Gdje si ti, Zg ili?
dobro šta si se razgalamio, čini se da oni to rade po nekim lokalnim zakonima. kažem da je moja kuća ucrtana i ovdje i tamo a uporabnu nemam
Gdje si ti, Zg ili?
gle, ja sam u RI, ali nema to veze.
ti si totalno promašio bit svega.
govorimo o novom zakonu koji je stupio na snagu 1.1.2007.
do tog datuma su se nekretnine mogle uknjižavati u gruntovnici bez uporabne.
o tome sam ja, i nekoliko drugih tu, napisali stranice i stranice, u zadnja 3 tjedna.
Dobro. Sad malo kontam i tražim zakon ali ga ne mogu naći, znaš li ti gdje ga ima. Po starom zakonu kažu da se kuća ne može ucrtati bez uporabne. Moja je ucrtana i u gruntovnici i u katastru u 6. mjesecu prošle godine, a uporabnu dozvolu nemam. Dakle vrijedio je stari zakon koji kaže da nemože, a u praksi se može. Kako?
Dobro. Sad malo kontam i tražim zakon ali ga ne mogu naći, znaš li ti gdje ga ima. Po starom zakonu kažu da se kuća ne može ucrtati bez uporabne. Moja je ucrtana i u gruntovnici i u katastru u 6. mjesecu prošle godine, a uporabnu dozvolu nemam. Dakle vrijedio je stari zakon koji kaže da nemože, a u praksi se može. Kako?
čitaj zakon malo pažljivije. to što si rekao uopće ne piše tako, nego da se upis nekretnine može iznimno izvršiti i bez uporabne dozvole, te se o tome u vlasnički stavlja napomena. i takva je bila praksa.
ako ti je kuća upisana još davno, onda niti ne stoji ova napomena da nema uporabne.
za početak, počni razlikovati uris (katastar, može oduvijek bez uporabne) i upis (gruntovnica ili zemljišne knjige, po novom ne može bez uporabne).
nemam link za novi zakon, ali to ni nije novi zakon nego dopuna ili propis ili pravilnik ili tako nešto. donesen je u srpnju 2006. a stupio je na snagu 1.1.2007.
colorblind
09.01.2007., 12:41
Zakon jest donesen u srpnju 2006., ali na snagu stupa 1.1.2007., dakle već je stupio na snagu (a ne 1.7.2007.)
šta se "štamparske" greške uzimaju tako zdravo za gotovo?
Previše ste nabrijani... Forum nije ispušni ventil...
šta se "štamparske" greške uzimaju tako zdravo za gotovo?
Previše ste nabrijani... Forum nije ispušni ventil...
otkud bih ja trebao znati da je to bila "štamparska" greška. :confused:
ja samo kažem kako je ispravno, radi drugih.
i kakvu to nabrijanost spominješ... kad budeš imao više forumskog staža, znat ćeš što je forumska nabrijanost :D
Oko ovog ću se samo naživcirati prije reda. Imam još mjesec dva radova na kući, a onda idem tražiti jebenu uporabnu. Dosta mi je sada živciranje oko knaufa pa mi za sada još i ovo ne treba. Sve u svoje vrijeme. Barem sam ono u katastru riješio. U međuvremenu možemo na :Pivo:
Boris_RI
09.01.2007., 14:21
Šta sve ulazi pod pregled za uporabnu?
Jasno je da temelji, zidovi, protp. stupovi, ploče, balkoni, krov i sl. moraju biti rađeni pod paskom nadzornog tijela i da su za to potrebni računi ovlaštenog izvođača
Isto tako smatram da tu spada i struja, a najvjerojatnije i voda i kanalizacija.
No kakva je situacija sa žbukanjem, prozorima, postavljanjem pločicama, parketa,...i sl. Jel i tu treba imati ovlaštene izvođače i njihove račune ili je to sporedno u odnosu na samu izgradnju?
Oko ovog ću se samo naživcirati prije reda. Imam još mjesec dva radova na kući, a onda idem tražiti jebenu uporabnu. Dosta mi je sada živciranje oko knaufa pa mi za sada još i ovo ne treba. Sve u svoje vrijeme. Barem sam ono u katastru riješio. U međuvremenu možemo na :Pivo:
Izgleda da ćemo stvarno morat na :Pivo: jer se opet nismo skužili...
Pazi, ako si riješio katastar, tj. ako ti je kuća urisana prije 1.1.2007. onda ti za uknjižbu u gruntovnicu ne treba uporabn. Dakle, ti uopće nemaš brige! Nastavi se sad u miru živcirat s knaufom :D
Izgleda da ćemo stvarno morat na :Pivo: jer se opet nismo skužili...
Pazi, ako si riješio katastar, tj. ako ti je kuća urisana prije 1.1.2007. onda ti za uknjižbu u gruntovnicu ne treba uporabn. Dakle, ti uopće nemaš brige! Nastavi se sad u miru živcirat s knaufom :D
o ho ho stani malo stari. Hoćeš reći da ja uopće ne trebam tražiti uporabnu dozvolu.
Codegun
10.01.2007., 09:17
o ho ho stani malo stari. Hoćeš reći da ja uopće ne trebam tražiti uporabnu dozvolu.
A što misliš da će uporabna promijeniti?
Boris_RI
10.01.2007., 15:55
Šta nitko ne zna što sve ulazi u pregled za uporabnu ?
Nedavno sam otvorio temu pod istim ovim nazivom. Prekopaj malo, ali ako se dobro sjećam, nije se javio nitko tko je imao iskustvo s uporabnom iz prve ruke.
Boris_RI
10.01.2007., 18:40
Nedavno sam otvorio temu pod istim ovim nazivom. Prekopaj malo, ali ako se dobro sjećam, nije se javio nitko tko je imao iskustvo s uporabnom iz prve ruke.
Pročitao sam, ali nema nekog zaključka..
maksica6
10.01.2007., 20:38
Za uporabnu -izlazi komisija koja gleda originalni nacrt za kucu koji mora biti identican sa stanjem kuce,znaci nikakve izmijene ne dolaze u obzir dok se ne dobi uporabna.
Boris_RI
11.01.2007., 07:48
Za uporabnu -izlazi komisija koja gleda originalni nacrt za kucu koji mora biti identican sa stanjem kuce,znaci nikakve izmijene ne dolaze u obzir dok se ne dobi uporabna.
Ali pitanje je što sve gledaju?
Nisu samo gabariti kuće u pitanju jer to znamo, nego kako sam jučer saznao i elektro instalacije kao i voda i kanalizacija. No još uvijek ne znam što je sa prozorima, pločicama, žbukanjem itd...
ZUJAN_BJ
11.01.2007., 09:52
Nema uporabne bez fasade:eek: :top:
Ali pitanje je što sve gledaju?
Nisu samo gabariti kuće u pitanju jer to znamo, nego kako sam jučer saznao i elektro instalacije kao i voda i kanalizacija. No još uvijek ne znam što je sa prozorima, pločicama, žbukanjem itd...
septičku provjeravaju tako što, doslovce, osoba iz komisije uzme dugački štap, gurne ga kroz otvor na septičkoj i ubada u tlo, te tako provjerava je li dno betonirano. :D
...nego da se upis nekretnine može iznimno izvršiti i bez uporabne dozvole, te se o tome u vlasnički stavlja napomena
Bio si u pravu. Bio sam u gruntovnici po vlasnički jer mi treba za priključak plina i tamo lijepo stoji napomena da je kuća ucrtana bez uporabne dozvole.
Eto!
Francikus
22.02.2007., 10:58
Molim pomoć za konkretan problem. Planiram graditi vikendicu na moru, imam sve papire, građevinska itd. Ako to hoću legalno iznajmiti trebam uporabnu. Koji su uvjeti za dobivanje uporabne? Šta provjeravaju? Kvadraturu, mjere kuće itd.???
Codegun
22.02.2007., 11:02
Šta provjeravaju? Kvadraturu, mjere kuće itd.???
sve čega se možeš sjetiti.
sve čega se možeš sjetiti.
plus papiri, atesti i izjave od izvođača i nadzornog injženjera.
bog ti pomogo, Francek...
P.S. mali update za upućene - uknjižio sam kuću bez problema, i bez ikakvog požurivanja i podmazivanja. pohvale riječkoj gruntovnici. :top:
Codegun
22.02.2007., 11:25
plus papiri, atesti i izjave od izvođača i nadzornog injženjera.
bog ti pomogo, Francek...
P.S. mali update za upućene - uknjižio sam kuću bez problema, i bez ikakvog požurivanja i podmazivanja. pohvale riječkoj gruntovnici. :top:
viš prestigao si me, kod mene je još "u radu"
Molim pomoć za konkretan problem. Planiram graditi vikendicu na moru, imam sve papire, građevinska itd. Ako to hoću legalno iznajmiti trebam uporabnu. Koji su uvjeti za dobivanje uporabne? Šta provjeravaju? Kvadraturu, mjere kuće itd.???
Koliko sa ja shvatio, uporabna je sada obavezna za sve kuće iliti vikendice i u bilo koju svrhu. Znaci, nista ne znaci ova napomena "legalno iznajmiti". Uporabna treba i ako ne zelis iznajmiti nego je iskljucivo osobno koristiti.
Koliko sa ja shvatio, uporabna je sada obavezna za sve kuće iliti vikendice i u bilo koju svrhu. Znaci, nista ne znaci ova napomena "legalno iznajmiti". Uporabna treba i ako ne zelis iznajmiti nego je iskljucivo osobno koristiti.
kažem ja, svaka čast i sve pohvale riječkom katastru i gruntovnici. barem je takvo moje dosadašnje iskustvo bilo. :top:
ali zato lokacijska 12 mjeseci :flop:
nisi ti to baš najbolje shvatio. u svojoj kući bez uporabne možeš živjet, nema nikakvih problema niti sankcija. no, sada se ne može uknjižit vlasništvo bez uporabne, čime je prodaja otežana.
ali daj mi objasni ovo:
kako ćeš se useliti u kuću kad moraš prijaviti mjesto stanovanja da tamo živiš (što bi bilo najnormalnije), a ne možeš se useliti u kuću kad ona nije upisana u gruntovnicu, a upisana nije jer nema uporabnu???
sigurna sam da ćemo još mnogo o tome raspravljati. tek oni koji će kuću početi graditi ove godine sa novim građevinskim dozvolama vidjet će što će ih sve čekati
Codegun
22.02.2007., 13:02
ali daj mi objasni ovo:
kako ćeš se useliti u kuću kad moraš prijaviti mjesto stanovanja da tamo živiš (što bi bilo najnormalnije), a ne možeš se useliti u kuću kad ona nije upisana u gruntovnicu, a upisana nije jer nema uporabnu???
sigurna sam da ćemo još mnogo o tome raspravljati. tek oni koji će kuću početi graditi ove godine sa novim građevinskim dozvolama vidjet će što će ih sve čekati
nedavno me zvao neki čovjek kojem će kuću raditi moj izvođač pa me pitao kakvo mi je iskustvo s njim... to je zapravo nebitno, no taj mi je rekao da se ovo s uporabnom još neće primjenjivati nego su to samo kao pripreme za EU. Kaže, koliko on zna, tokom 2007 će se sve još uvijek moći uknjižiti po starom. Ima li tko pravu informaciju s terena?
ali daj mi objasni ovo:
za prijavit mjesto stanovanja ne treba ti uknjižena kuća, dakle vlasnički list. dovoljan je kupoprodajni ugovor za zemljište i rješenje o kućnom broju. (ili čak samo kućni broj)
svačega će još tu biti.
npr. ja sam planirala gradit kuću ove godine, ali kako će se građ. dozvola oduljiti do ljeta, neću stići. zato je za realno očekivati izgradnju tek u 2008., a useljenje najranije krajem iste godine. što će sve do onda biti, pitanje je. možda će do onda trebati i uporabna dozvola da se upišem da živim tamo.
Codegun
22.02.2007., 13:19
svačega će još tu biti.
npr. ja sam planirala gradit kuću ove godine, ali kako će se građ. dozvola oduljiti do ljeta, neću stići. zato je za realno očekivati izgradnju tek u 2008., a useljenje najranije krajem iste godine. što će sve do onda biti, pitanje je. možda će do onda trebati i uporabna dozvola da se upišem da živim tamo.
što se tiče roka za građevinsku ako sad imaš cijeli uredan projekt trebala bi realno dobiti građ. za 2 mjeseca. Mogla bi razmisliti da malo i "podmažeš". Pa ako kreneš i u ljeto, što bih ja napravio jer ti realno za grube radove treba 3 mjeseca, do kraja godine stigneš sve uknjižiti. Mislim da geodet hoče obaviti sve već kad je podrum gotov ili prizemna etaža.
sad tek tražim novu lokacijsku jer ću imati garažu i ravni krov, a toga nema u sadašnjoj lokacijskoj. pa onda građevinska. nadala sam se da će brže ići, ali dugo smo osmišljavali kuću. realno je očekivati minimalno do 5. mjeseca, a onda tek treba naći majstora. ne znam dal je pametno žuriti s majstorom, bolje da u miru sve izračunamo i dogovorimo, a i da prikupimo ponude od više njih. u biti, koliko prije gradnje se dogovara sama gradnja?
Codegun
22.02.2007., 13:51
ne znam dal je pametno žuriti s majstorom, bolje da u miru sve izračunamo i dogovorimo, a i da prikupimo ponude od više njih. u biti, koliko prije gradnje se dogovara sama gradnja?
ima i u tome nešto, dobri majstori sigurno tada rade punom parom. Ovo zadnje pitanje je pomalo smješno - kao da pitaš koliko dana prije bolova treba uzeti aspirin. Neki majstor može odmah početi a neki treba nešto završiti pa će početi za mjesec dana npr.
brazilac 5
09.07.2007., 13:49
Bok svima!
Pitanje jedno : Kako i gdje mogu brzo vidjeti da li stara zgrada od 15-ak godina ima uporabnu dozvolu :confused:
Pitam jer me zanima jedan stan u takvoj zgradi a bez uporabne neću moći prodati taj stan uskoro...
Hvala svima :s
mamurni
09.07.2007., 16:32
eh, vidi, bez brige. :) Dakle postoji nešto što se zove ZEMLJIŠNOKNJIŽNI ULOŽAK iliti popularno ZKI. To ti mora imati prodavatelj stana, pa ga traži da ti to pokaže ili iskopira. Ili odi u općinu gdje spada stan, u gruntovnicu, platiš 30 ili tako nešto biljega i izvadiš taj dokument. Dakle u tom dokumentu bi ti pod napomenom trebalo pisati da je zgrada ili stan upisan bez uporabne dozvole. Takav stan se može bez problema prodati i kupiti zasada, ali nešto manje vrijedi kod bankarske procjene za hipotekarni kredit. obavezno pogledaj da li ZKI ima dijelove A, B i C. Da te nebi netko zamuljao i prodao ti stan s nekim teretom. Ako nema hipoteke na stanu, mora pisati pod C: tereta nema ! Bilo bi glupo da ti je netko prodao stan sa hipotekom, pa si ga ti platio, prodavatelj ne plaća svoj kredit, pa banka tebi uzme stan.
Nadam se da sam ti pomogao. Ako imaš još pitanja ovakve prirode, slobodno se javi na
[email protected]:top:
McGrubi
10.07.2007., 09:33
http://e-izvadak.pravosudje.hr/mpweb/jsp/menu/menusud.jsp
tu ti je internet pristup gruntovnici
inače je 20kn biljega
brazilac 5
10.07.2007., 10:47
Bio sam na http://e-izvadak.pravosudje.hr/mpweb/jsp/zk/zemljiste.jsp gdje je pod zk ulošcima navedena sama zgrada a pod sudom KPU-a http://e-izvadak.pravosudje.hr/mpweb/jsp/kpu/podulozak.jsp je pod poduloškom naveden dotični stan. Tereta nema samo nigdje ne vidim da je navedeno što je s uporabnom dozvolom?!
Nema nigdje "napomene", imaju samo "primjedbe" ali njih ne vidim online :mad:
Jel možda pod "primjedbama" navedena uporabna :confused:
Hvala svima na pomoći :s
Bok trebala bih hitno jedan savjet. Naime suprug i ja kupujemo stan u novogradnji, i bit će useljiv tek za mjesec, dva. Investitor se obvezuje ishoditi uporabnu dozvolu, i u početku je spominjao reok od mjesec dva, po useljenju, a jučer nam je rekao da u sastavljanju kupoprodajnog ugovora navedemo rok od godine dana do ishođenja. Postoji li način da se ugovorom zaštitim u slučaju da on ne napravi sve kako treba i ne bude mogao dobiti uporabnu (npr. da navedem u neki članak da mi mora vratiti novce isl.). Kako se to u praksi rješava? Milslili smo također ostaviti dio novaca, možda nekih 10 posto dok nam ne preda istu, ali ne znam hoće li on pristati na to. Dakle ugovor nam je jedina šansa za ograditi se, pa molim da mi napišete da li to ima težinu pred zakonom , ako bi se kasnije sporili, jer kako vidim zakon samo tereti kupce stanova, jer oni ne mogu postati vlasnici, a prodavateljima..ništa. Išla bih kod odvjetnika ali ne mogu si trenutno priuštiti još i taj izdatak od par tisuća kuna za tri rečenice.... Molim vas , pomozite....
zabotinski
22.08.2007., 13:07
Bok trebala bih hitno jedan savjet. Naime suprug i ja kupujemo stan u novogradnji, i bit će useljiv tek za mjesec, dva. Investitor se obvezuje ishoditi uporabnu dozvolu, i u početku je spominjao reok od mjesec dva, po useljenju, a jučer nam je rekao da u sastavljanju kupoprodajnog ugovora navedemo rok od godine dana do ishođenja. Postoji li način da se ugovorom zaštitim u slučaju da on ne napravi sve kako treba i ne bude mogao dobiti uporabnu (npr. da navedem u neki članak da mi mora vratiti novce isl.). Kako se to u praksi rješava? Milslili smo također ostaviti dio novaca, možda nekih 10 posto dok nam ne preda istu, ali ne znam hoće li on pristati na to. Dakle ugovor nam je jedina šansa za ograditi se, pa molim da mi napišete da li to ima težinu pred zakonom , ako bi se kasnije sporili, jer kako vidim zakon samo tereti kupce stanova, jer oni ne mogu postati vlasnici, a prodavateljima..ništa. Išla bih kod odvjetnika ali ne mogu si trenutno priuštiti još i taj izdatak od par tisuća kuna za tri rečenice.... Molim vas , pomozite....
Super mi je ovo. Kupujes stan od stajaznam pola miliona ili milion kuna a zao ti je dati odvjetniku 1000-2000. A riskiras da nikad ne dobijes uporabnu pa a time i nemogucnost upisa vlasnistva ili slicno. I ako su to samo tri recenice, napisi ih onda sama. Pogledaj malo po forumu koliko ima ljudi koje je investitor namagarcio, nisu dobili uporabnu i sad imaju problema. Pravo je pitanje zasto investitor odgadja ishodovanje uporabne dozvole, vjerovatno ima nekih problema. A kad jednom potpises ugovor i kupis stan mozes mu staviti soli na rep. U najgorem slucaju ce on platiti kaznu od oko 100000Kn sto je nista za njega.
BTW, da me krivo ne shvatis, ja nisam odvjetnik
Super mi je ovo. Kupujes stan od stajaznam pola miliona ili milion kuna a zao ti je dati odvjetniku 1000-2000. A riskiras da nikad ne dobijes uporabnu pa a time i nemogucnost upisa vlasnistva ili slicno. I ako su to samo tri recenice, napisi ih onda sama. Pogledaj malo po forumu koliko ima ljudi koje je investitor namagarcio, nisu dobili uporabnu i sad imaju problema. Pravo je pitanje zasto investitor odgadja ishodovanje uporabne dozvole, vjerovatno ima nekih problema. A kad jednom potpises ugovor i kupis stan mozes mu staviti soli na rep. U najgorem slucaju ce on platiti kaznu od oko 100000Kn sto je nista za njega.
BTW, da me krivo ne shvatis, ja nisam odvjetnik
Nije meni žao dat 1-2 tisuće, žao mi je dat SEDAM!!! Naime, odvjetnici uzimaju 1% vrijednosti ugovora , a ako je 70 000 EUR vrijednost stana, samo da mi pogleda ugovor i napravi dvije-tri klauzule, to košta 1% , a to znači 700 EUR.
Sama sam napisala Ugovor i zaštitila se, no ono što želim znati je da li je uobičajeno stavljati takve stvari u ugovor.
Primjerice, napisala sam da je Prodavatelj dužan ishoditi uporabnu u roku od npr. godinu dana, a ako ne, ili je ne može svojom krivnjom izvaditi , da je dužan obavijestiti me o tome, te mi isplatiti cijenu stana natrag,jer to znači da se nije ispunio Ugovor, te se tako štitim. Također, ostavila bih nekih par tisuća eura neisplaćeno dok mi on ne donese na ruke uporabnu dozvolu. Sve to stoji na papiru, ali mene zanima DA LI JE PRAKSA STAVLJATI TAKVE KLAUZULE, jer koga god poznajem nitko ne spominje uporabnu dozvolu u svojim ugovorima, u najboljem slučaju da je ovaj dužan ishoditi ju, no nitko mi ne daje savjet ŠTO AKO...
DA LI JE TAKO NAPISAN UGOVOR DOVOLJAN DA GA SE TERETI I KRIVIČNO PROGONI U SLUČAJU NEISPUNJENJA NJEGOVIH OBVEZA, jer stalno po novinama čitam da se još nije dogodilo da prodavatelj snosi odgovornost za propust, uvijek nagrabuse isključivo kupci koji se sad neće moći uknjižiti.....
Eto. Nisam ni ja pravnica, al nekad mi bude žao što nisam. POgotovo kad vidim onaj 1% gore......
Codegun
22.08.2007., 14:09
naravno zaštiti se u ugovoru, samo bih ti rekao da je uporabnu dozvolu moguće dobiti tek kad je sve kompletno gotovo bez ijednog detalja koji odstupa od projekta.
Hoču reći da taj investitor možda ima najbolje namjere ali to ne može napraviti prije jer smatra da će tada tek sve završiti.
ChikaPika
22.08.2007., 14:54
kao prvo: mogu ti dati broj jednog dobrog odvjetnika, koji će ti za ovo najviše koštati 200 EUR. Ali vrlo je dobar jer je specijaliziran samo za nekretnine. (srdačno NE preporučujem obične odvjetnike za ove stvari jer ima ih i manje stručnih)
kao drugo: ako ti u ugovoru je uključeno da prodavatelj se obvezuje ishoditi uporabnu, te rok od 1 godine, onda si već dobro prošla. još preporučljivo staviti da nakog tog roka prodavatelj se objezuje vratiti cca 15-20% od cijene, ako nije tu uporabnu vam dao.
po meni godina dana je sasvim ok. on to mora i po zakonu ishoditi. procackaj informacije, ako on gradio druge objekte, jel tamo ima uporabnu.
sretno
elegant
23.08.2007., 07:28
Nije meni žao dat 1-2 tisuće, žao mi je dat SEDAM!!! Naime, odvjetnici uzimaju 1% vrijednosti ugovora , a ako je 70 000 EUR vrijednost stana, samo da mi pogleda ugovor i napravi dvije-tri klauzule, to košta 1% , a to znači 700 EUR.
Sama sam napisala Ugovor i zaštitila se, no ono što želim znati je da li je uobičajeno stavljati takve stvari u ugovor.
Primjerice, napisala sam da je Prodavatelj dužan ishoditi uporabnu u roku od npr. godinu dana, a ako ne, ili je ne može svojom krivnjom izvaditi , da je dužan obavijestiti me o tome, te mi isplatiti cijenu stana natrag,jer to znači da se nije ispunio Ugovor, te se tako štitim. Također, ostavila bih nekih par tisuća eura neisplaćeno dok mi on ne donese na ruke uporabnu dozvolu. Sve to stoji na papiru, ali mene zanima DA LI JE PRAKSA STAVLJATI TAKVE KLAUZULE, jer koga god poznajem nitko ne spominje uporabnu dozvolu u svojim ugovorima, u najboljem slučaju da je ovaj dužan ishoditi ju, no nitko mi ne daje savjet ŠTO AKO...
DA LI JE TAKO NAPISAN UGOVOR DOVOLJAN DA GA SE TERETI I KRIVIČNO PROGONI U SLUČAJU NEISPUNJENJA NJEGOVIH OBVEZA, jer stalno po novinama čitam da se još nije dogodilo da prodavatelj snosi odgovornost za propust, uvijek nagrabuse isključivo kupci koji se sad neće moći uknjižiti.....
Eto. Nisam ni ja pravnica, al nekad mi bude žao što nisam. POgotovo kad vidim onaj 1% gore......
i mi kupili novogradnju i sami pisali Ugovor, ali prije toga smo provjerili na koga glasi parcela, je li građevinska važeća, što kaže HGK o poslovanju firme, nije li netko od direktora pod krivičnom prijavom itd itd ... Ugovor koji smo čovjeku dali na potpis potpisao je bez ijedne izmjene :top: Za sad platili samo 30% stana. Ugovorno se obvezuje stan etažirati i izdati dokumentaciju za prenos vlasništva nekretnine PRIJE konačne isplate stana (uostalom, tako ćemo mi dići hipoteku na taj stan). Btw čovjek dozvoljava u svakoj fazi gradnje sve unutranje prilagodbe stana :top:
zabotinski
23.08.2007., 09:50
i mi kupili novogradnju i sami pisali Ugovor, ali prije toga smo provjerili na koga glasi parcela, je li građevinska važeća, što kaže HGK o poslovanju firme, nije li netko od direktora pod krivičnom prijavom itd itd ... Ugovor koji smo čovjeku dali na potpis potpisao je bez ijedne izmjene :top: Za sad platili samo 30% stana. Ugovorno se obvezuje stan etažirati i izdati dokumentaciju za prenos vlasništva nekretnine PRIJE konačne isplate stana (uostalom, tako ćemo mi dići hipoteku na taj stan). Btw čovjek dozvoljava u svakoj fazi gradnje sve unutranje prilagodbe stana :top:
Ovo sve sto si nabrojala jos uvijek ti ne garantira da ce stan(zgrada) imati uporabnu dozvolu.
Prema trenuto vazecim zakonima mozes napraviti prijenos vlasnistva i ako stan(zgrada) nema uporabnu.Etaziranje se takodjer moze napraviti prije tehnickog prijema i izdavanja uporabne dozvole. Jedino sto ces dobiti vlasnicki list na kojem ce biti zabiljezba da uporabna jos nije izdana. Takav vlasnicki list (sa zabiljezbom o nepostojanju uporabne) je u ovom trenutku bankama savim u redu (!) za odobravanje kredita.
Vincent V
23.08.2007., 09:52
Ako ostanu komadi love neisplačeni od ugovora, nećete dobiti tabularnu izjavu od njega da ste ga u potpunosti isplatili te tako nećete moči izvršiti uknjižbu nekretnine pri gruntovnici. Opet, s druge strane, pitanje je dali će on moći izvršiti uknjižbu nekretnine i bez uporabbne dozvole.Znam da se na nju dugo čeka da se skupi komisija i sl. Kao i obično, u našoj državi su sve sjajno smislili ali im provedba neide baš lako. Ja bih platio i 700 eura al nek mi odvjetnik sastavi ugovor i pravno prati jer on sigurno zna što i kako.
zabotinski
23.08.2007., 11:07
Ako ostanu komadi love neisplačeni od ugovora, nećete dobiti tabularnu izjavu od njega da ste ga u potpunosti isplatili te tako nećete moči izvršiti uknjižbu nekretnine pri gruntovnici. Opet, s druge strane, pitanje je dali će on moći izvršiti uknjižbu nekretnine i bez uporabbne dozvole.Znam da se na nju dugo čeka da se skupi komisija i sl. Kao i obično, u našoj državi su sve sjajno smislili ali im provedba neide baš lako. Ja bih platio i 700 eura al nek mi odvjetnik sastavi ugovor i pravno prati jer on sigurno zna što i kako.
Jos ove godine se sigurno moze "uknjiziti". Inace po zakonu je komisija duzna izaci na teren u roku od 30 dana od dana poziva. Ako ne izadje na teren smatra se da je rijesenje pozitivno.
Vincent V
23.08.2007., 12:08
[QUOTE=zabotinski;9845795........... Ako ne izadje na teren smatra se da je rijesenje pozitivno.[/QUOTE]
za ovo nebih ruku u vatru stavio....
elegant
23.08.2007., 13:06
Ovo sve sto si nabrojala jos uvijek ti ne garantira da ce stan(zgrada) imati uporabnu dozvolu.
Prema trenuto vazecim zakonima mozes napraviti prijenos vlasnistva i ako stan(zgrada) nema uporabnu.Etaziranje se takodjer moze napraviti prije tehnickog prijema i izdavanja uporabne dozvole. Jedino sto ces dobiti vlasnicki list na kojem ce biti zabiljezba da uporabna jos nije izdana. Takav vlasnicki list (sa zabiljezbom o nepostojanju uporabne) je u ovom trenutku bankama savim u redu (!) za odobravanje kredita.
naravno da neće, ali je to uvjet za isplatu ostatka novca ... naime, sprecificirano da je da se rest novaca isplaćuje kreditom, a ako za kedit fali dokumentacija koju je on duzan dati u prilog /sve precizirano ugovorom) nema ni novaca :top:
colorblind
23.08.2007., 13:16
ako izostaviš dio neisplaćenim do ishodovanja uporabne dozvole, šta ćeš napraviti ako ju nikad ne dobiješ. platiti ćeš stan za toliko manje, a opet ćeš imati stan bez uporabne dozvole.
ovako.
kao prvo i osnovno, danas su mi u katastru rekli da novi zakon stupa na snagu, i da se neće moći uknjižiti na nekretninu bez uporabne dozvole. a opet tu dolazi opet ona problematika šta će biti sa stanovima koji nemaju uporabnu, a rađeni su prije, 3,4,5,10 godina. Naša draga mlada država napravi zakon, ali ne može to ići retroaktivno. Stvarno ne znam.
Ja imam sljedeći problem, živim u jednom manjem gradiću u kojem se gradi nevjerojatno puno, a radiLO je samo dvoje ljudi na građevinskim a 1 na uporabnim. I čekalo se po 2g za građ, a min1 g za uporabnu. da stvar bude još gora, sada je i taj jedan dao otkaz i sada nema više NIKOGA da to radi. Preselili su to u drugo mjesto u županiji, ali naravno da će se još duže čekati.
Zgrada u kojoj je moj stan, nema još uporabnu a sagrađena je 2003. a nema ju iz razloga što je investitor predao zahtjev u 3.mj 2006. i nitko još nije izašao na teren. a koliko vidim niti neće.
Ja čisto sumnjam u to da postaje važeće ako oni ne izađu na teren. to su bapske priče. to piše i za građ. da moraš dobiti odgovor u roku 30 dana, a ljudi čekaju 2 godine.
Ne znam kako ćemo naprijed sa ovakvom državom. Ovo je užas.
A sada mene interesira da li možemo mi stanari nekako ubrzati ili ponovo zatražiti inspekciju, ili to mora investitor. Papiri su ionako svi već tamo.
zabotinski
23.08.2007., 13:23
naravno da neće, ali je to uvjet za isplatu ostatka novca ... naime, sprecificirano da je da se rest novaca isplaćuje kreditom, a ako za kedit fali dokumentacija koju je on duzan dati u prilog /sve precizirano ugovorom) nema ni novaca :top:
Kao sto rekoh, za dizanje kredita ti nije uvjet uporabna dozvola. Ne kuzim koja dokumentacija ce onda faliti ako nemas uporabnu.
Molim pomoć i savjet. U predugovoru prodavatelj se obvezuje o svom trošku (to mu je i zakonska obveza zar ne?) "provesti upis Etažnog elaborata sa svim posebnim dijelovima zgrade... i pripadajućim stanom ... na svoje ime... najkasnije do primopredaje nekretnine.... i time u zemljišnim knjigama stvoriti uvjete za upis prava vlasništva predmetne nekretnine na ime kupca".
Znači li to da je time riješena i uproabna dozvola? Stan je gotov sredinom sljedeće godine, dakle potpada pod novi zakon. Drugi dio kupoprodajne cijene uplaćujem "nakon provedbe Etažnog elaborata u zemljišnim knjigama". Jesam li time osigurao uvjete za upis vlasničkog prava?
colorblind
23.08.2007., 13:58
Kairos,
ta zgrada ulazi u novi zakon, po kojemu se mora prvo ishodovati uporabna dozvola, pa tek tada etažiranje.
Tako da ne biš trebao brinuti.
Vincent V
23.08.2007., 14:55
Baš me zanima kak će se sve to provesti, mislim da ovo s uporabnim dozvolama...
Molim pomoć i savjet. U predugovoru prodavatelj se obvezuje o svom trošku (to mu je i zakonska obveza zar ne?) "provesti upis Etažnog elaborata sa svim posebnim dijelovima zgrade... i pripadajućim stanom ... na svoje ime... najkasnije do primopredaje nekretnine.... i time u zemljišnim knjigama stvoriti uvjete za upis prava vlasništva predmetne nekretnine na ime kupca".
Znači li to da je time riješena i uproabna dozvola? Stan je gotov sredinom sljedeće godine, dakle potpada pod novi zakon. Drugi dio kupoprodajne cijene uplaćujem "nakon provedbe Etažnog elaborata u zemljišnim knjigama". Jesam li time osigurao uvjete za upis vlasničkog prava?
Uvjet do 1.1.2008 za upis u zemljišne knjige je elaborat o etažiranju, što znaći da investitor za uknjižbu nije obavezan ishoditi i uporabnu dozvolu. Od 1.1.2008 uvjet za uknjižbu u zemljišne knjige je uporabna dozvola. Za dobivanje uporabne dozvole treba pribaviti lokacijsku i građevinsku dozvolu i naravno eloborat o etažiranju. Tek kad su ta tri dokumenta važeča moguče će biti ishoditi i uporabnu (što će biti uvjet za upias u zemljišne knjige). Za ishodovanje uporabne zgrada mora biti napravljena prema svim tih dozvolama i prema važečim zakonima. U slučaju da se negdje odstupilo investitor neće moči dobiti uporabnu dozvolu.
Pošto će tvoja zgrada biti gotova sredinom iduće godine za upis u zemljišne knjige (a i time mogučnosti dobivanja kredita) investitor će morati o svome trošku ishoditi uporabnu dozvolu!
Kairos,
ta zgrada ulazi u novi zakon, po kojemu se mora prvo ishodovati uporabna dozvola, pa tek tada etažiranje.
Tako da ne biš trebao brinuti.
Etažiranje se izvodi nakon što zgrada dobije vanske i unitarnje obrise stanova. Znači kada će se točno moči odrediti kolike su površine stanova i koliko iznosi površina svake prostorije koje pripadaju nekome stanu. A tek kad zgrada bude potpuno gotova moguće je ishoditi uporabnu dozvolu. A to znači da na zgradu mora biti priključena kanalizacija, vodovod, struja, plin (gdje je to predviđeno), mora biti uređena okolina (hortikultura), moraju biti napravljena parkirališna mjesta (garaže), pristupne ceste i vanjska rasvjeta.
Kada je to sve napravljena i ako je sve po zakonu i pripadajučim dozvolama moguče je dobiti uporabnu.
colorblind
23.08.2007., 15:45
koliko ja znam, od 1.07.2007. je obaveza bila da bi se zgrada etažirala da postoji uporabna dozvola.
To se već primjenjuje sada (znači i danas prije 2008) na zgradama u gradu gdje ja živim.
elegant
23.08.2007., 21:51
Kao sto rekoh, za dizanje kredita ti nije uvjet uporabna dozvola. Ne kuzim koja dokumentacija ce onda faliti ako nemas uporabnu.
pa to je bilo u konteksti (nečije) napomene da će na vlasničkom biti zabilježba, a da banka (pod upitnikom, pisalo) to uzima kao zalog za kredit ... dakle, ako bi došlo u pitanje dizanje kredita na takav vlasnilki (što osobno zbilja sumnjam da bi bila zapreka), ne bi isplatili stan dok se to ne riješi ... inače, iskreno se nadam da će se i ovako hipotekarni dići bez problema na taj stan.
Zahvaljujem na odgovorima. Posebno mfcc-u. Ipak, čini mi se da moram u predugovoru inzistirati na odredbi da će investitor (prodavatelj) pribaviti pravovaljanu uporabnu dozvolu. Upis etažnog elaborata, ako sam dobro shvatio, mfcc-a, je tek jedan od uvjeta, da se nakon 1.1. 2008. dobije uporabna dozvola, a onda i vlasnički list, zar ne?
Vincent V
24.08.2007., 07:57
Obzirom na sva prošla iskustva i ovo što tu pročitam, noj slijedeći stan kupujem samo preko banke koja je investitor i samo i jedino preko nje. Većina privatnih investitora su gomila kauboja s mješalicama i krampovima, njih 95%.Samo gledaju gdje da uzmu lovu i zbrišu.
Zahvaljujem na odgovorima. Posebno mfcc-u. Ipak, čini mi se da moram u predugovoru inzistirati na odredbi da će investitor (prodavatelj) pribaviti pravovaljanu uporabnu dozvolu. Upis etažnog elaborata, ako sam dobro shvatio, mfcc-a, je tek jedan od uvjeta, da se nakon 1.1. 2008. dobije uporabna dozvola, a onda i vlasnički list, zar ne?
Uvjet od 1.12008 za dobivanje vl. lista za novogradnje biti će uporabna dozvola, a koja se neče moči ishoditi ako zgrada nije građena prema građevinskoj dozovli i u sklado sa zakonima i važečim propisima.
Za sada se uporabna dozvola pribavlja zadnja, a dali će se poslije toga datuma pribavljati prije etažiranja tak je sve jedno. Jer u vl. listu mora ti pisati površina stana, gdje se nalazi (etaža), što sve stanu pripada (spremište, parkirno mjesto, garaža....) i koliko postotka ukupnih zajedničkih prostora u zgradi pripada tvome stanu. To se sve nemože upisati ako prije toga nije napravljen elaborat o etažiranju, ili ti etažiranje. Inače etažiranje je obavezan naručiti i financijski podmiriti investitor, a samo etažiranje vrše specijalizirane firme koje su registrirane za takvu djelatnost.
U predugovoru navedi kako je investitor obavezan ishoditi uporabnu dozvolu i u kojem vremenu, i obavezno navedi što je investitor dužan spram tebe ako se toga ugovora ne pridrži (odnosi se na uporabnu dozvolu). Mislim da mu je sasvim dovoljno vremena od 6 mjeseci od datuma useljenja, tj primopredaje stana.
Konkretno na mome primjeru komisija je izašla na uviđaj točno 4 mjeseca od useljenja. Uviđaj je trajao kojih sat i pol, možda dva. I nakon nekih 30-40 dana dobili smo od investitora na kučnu adresu fotokopije riješenja uporabne dozvole. Nakon toga možeš otiči u gruntovnicu i upisat se u zemljišne knjige. Mogao si i prije toga ali bi ti onda na vl. listu još pisalo kako zgrada nema ishodovanu uporabnu dozvolu.
Hvala Ti mfcc. Ne bih htio gnjaviti, ali pored svega točnog što si definirao, ostaje problem, koji vjerujem nije samo moj: pitanje je treba li se u predugovoru ili ugovoru investitora- prodavatelja obvezati ne samo na upis etažnog elaborata, nego i na ishođenje uporabne dozvole.
Slažemo se da su to dvije različite stvari. Upravo zato moguće je da etažni elaborat bude načinjen i proveden, a da uporabna dozvola, upravo zbog odstupanja od idejnog projekta, pravila struke i zakona ne bude izdana. Drugim riječima, ako dobro razumijem, etažni elaborat konstarira stanje, a uporabna dozvola utvrđuje jesu li se poštovali normativi.
Ako u predugovoru/ugovoru ne postoji klauzula o obvezi investora da će ishoditi uporabnu dozvolu, je li kupac ičime zaštićen ili mu preostaje nada da će valjda graditelji raditi kako spada?
A.Bandini
24.08.2007., 18:34
zanimljiva tema. moze li mi netko pojasniti ovo:
ako se moja zgrada zavrsava u 12. mj ove god a vjerovatnije je da ce biti zavrsena početkom. slijedeće godine, da li bi investitor po automatizmu morao ishodovati uporabnu dozvolu jer zakon tako nalaze (dakle ovaj koji stupa na snagu od 1.1.2008.) ?
Hvala Ti mfcc. Ne bih htio gnjaviti, ali pored svega točnog što si definirao, ostaje problem, koji vjerujem nije samo moj: pitanje je treba li se u predugovoru ili ugovoru investitora- prodavatelja obvezati ne samo na upis etažnog elaborata, nego i na ishođenje uporabne dozvole.
Slažemo se da su to dvije različite stvari. Upravo zato moguće je da etažni elaborat bude načinjen i proveden, a da uporabna dozvola, upravo zbog odstupanja od idejnog projekta, pravila struke i zakona ne bude izdana. Drugim riječima, ako dobro razumijem, etažni elaborat konstarira stanje, a uporabna dozvola utvrđuje jesu li se poštovali normativi.
Ako u predugovoru/ugovoru ne postoji klauzula o obvezi investora da će ishoditi uporabnu dozvolu, je li kupac ičime zaštićen ili mu preostaje nada da će valjda graditelji raditi kako spada?
Po sadašnjim propisima investoror nije obavezan ishoditi uporabnu dozvolu, međitim njemu je to u interesu jer će mu to biti dobra reklama kod daljnjih investicija i prema potencijalnim kupcima njegovih stanova. Uporabna dokazuje da se investitor drži slova zakona,i propisa i da gradi stanove prema važečim građevinskim dozvolama.
A što se tiče tebe, ona je tebi garancija da ti se možda jednog jutra ne pojavi bager ispred kuče sa nalogom za rušenje jer zgrada nije građena po gore navedenim činjenicama i jer je izašla iz dozvoljenih gabarita.
A.Bandini
24.08.2007., 18:45
mfcc, znači investitor nije obavezan ishodovati uporabnu bez obzira što će građevina biti gotova u vremenu stupanja novog zakona ?
zanimljiva tema. moze li mi netko pojasniti ovo:
ako se moja zgrada zavrsava u 12. mj ove god a vjerovatnije je da ce biti zavrsena početkom. slijedeće godine, da li bi investitor po automatizmu morao ishodovati uporabnu dozvolu jer zakon tako nalaze (dakle ovaj koji stupa na snagu od 1.1.2008.) ?
Važan je datum primopredaje a koji je naveden u ugovoru ili i zapisnik o primopredaji stana a koji je dokaz da je toga datuma investitor izvršio primopredaju dotičnog spram kupca. Ako je sve građeno kako je več prije navedeno, ni jedan investotor nema straha od komisije za uporabnu dozvolu. Samo investitori koji su radili na granici legalnog mogu se bojati takve komisije.
Zato bi kupci trebali obavezno investirati kod investitora i uporabnu dozvolu. Jer zgrade koje je imaju ili će ih imati kao i stanovi u njima lakše će se u budučnosti prodavati a i imat će sigurno bolju cijenu nego oni bez.
A.Bandini
24.08.2007., 18:52
građeno je sve prema pravilima, i gradi renomirani graditelj i slicno tako poznati investitor... jedino nisam ziher da nešto nisu izmuljali sa zemljistem jer mjesto gdje se radi su bili vrtovi okolnih kucica, dakle u to nitko ne moze biti 100% siguran (nisu davali mogucnost kreditiranja stanova koliko znam) naravno, zato te i pitam za misljenje.
a za ovo zadnje se potpuno slazem, zato i zelim ishodit tu dozvolu jer nisam siguran da cu bas dugo biti u tom stanu (ici cu u veci kad situacija sazrije za to)
znaci bez obzira kaj jasno ne pise u ugovoru da ce izdat uporabnu, oni je moraju izdat jer ce primopredaja biti u 2008. ?
mfcc, znači investitor nije obavezan ishodovati uporabnu bez obzira što će građevina biti gotova u vremenu stupanja novog zakona ?
Ako je građevina završena poslije stupanja na snagu toga zakona bez uporabne neće se moči upisati u zemljišne knjige, a bez zemljišnog izvatka banke neće odobravati kredite, pa se takve stanove neće moči kupiti osim za gotovinu (što može biti rizik). A to onda znači da banke neče odobravati kredite dok zgrade neče biti upotpuno zgotovljene i pripremljene za useljenje.
Što sada nije slučaj, jer banke odobravju kredite čim investitor napravi etažiranje i upiše se u zemljišne knjige kao vlasnik nekretnine.
A.Bandini
24.08.2007., 19:01
znaci je li obavezan ili nije ishodovati uporabnu ako je useljenje 2008.?
građeno je sve prema pravilima, i gradi renomirani graditelj i slicno tako poznati investitor... jedino nisam ziher da nešto nisu izmuljali sa zemljistem jer mjesto gdje se radi su bili vrtovi okolnih kucica, dakle u to nitko ne moze biti 100% siguran (nisu davali mogucnost kreditiranja stanova koliko znam) naravno, zato te i pitam za misljenje.
a za ovo zadnje se potpuno slazem, zato i zelim ishodit tu dozvolu jer nisam siguran da cu bas dugo biti u tom stanu (ici cu u veci kad situacija sazrije za to)
znaci bez obzira kaj jasno ne pise u ugovoru da ce izdat uporabnu, oni je moraju izdat jer ce primopredaja biti u 2008. ?
Obavezno od njih traži da ti daju fotokopiju važeče lokacijske i građevinske dozvole i provjeri sa nekih građevincem ili arhitektom dali je sve OK.
Ja sam recimo sve to tražio (lokacijska, građevinska, uporabna) i sve to dobio bez problema. Nije za to bilo ni problema jer je investotor sve radio po slovu zakona i nije imao što kriti, pa zato napominjem da samo investitori koji rade na rubu zakonitog imaju razloga to sakrivati od svoji kupaca.
Uporabnu izdaje komisija a investitor ju je dužan priložiti sa ostalim dokumentima pri upisu u zemljišne knjige (poslije stupanja na snagu toga zakona).
znaci je li obavezan ili nije ishodovati uporabnu ako je useljenje 2008.?
Obavezan jer je to uvjet za upis u zemljišne knjige.
A te uvjete je postavila EU kao jedan od uvjeta za pristupanje HR u EU!
E sada ako si ti platio stan ili imaš namjeru ga platiti gotovinom, obavezno u ugovoru navedi da jedan dio sada plačaš a ostatak nakon što investitor ishodi ZK izvadat za tvoj stan. Nikako mu nemoj cijeli iznos dati prije nego ti to napravi.
A.Bandini
24.08.2007., 19:08
ok to sam htio cuti, hvala !
jedino...dao sam cijeli iznos (prosao 400 eura jeftinije po m2 tako), ali jos nije potpisan ugovor, samo predugovor. ali ne vidim kako bi to mijenjalo na stvari, je ima nas 40 stanova u zgradi, cisto sumnjam nece ishodovat tu dozvolu ako moraju po zakonu. pa nitko se ne bi mogao upisat u zemljisne knjige drukcije !
ok to sam htio cuti, hvala !
jedino...dao sam cijeli iznos (prosao 400 eura jeftinije po m2 tako), ali jos nije potpisan ugovor, samo predugovor. ali ne vidim kako bi to mijenjalo na stvari, je ima nas 40 stanova u zgradi, cisto sumnjam nece ishodovat tu dozvolu ako moraju po zakonu. pa nitko se ne bi mogao upisat u zemljisne knjige drukcije !
Ako investitor prodaje stanove osim za gotovinu i preko kreditnih linija, i ako će zgrada biti useljena poslije stupanja zakona na snagu onda nema bojazni.
Ako investitor prodaje stanove samo za gotovinu postoji mjesta za sumlju. Traži onda od njega izvadak iz zemljišnih knjiga da je zemljište njegovo ili njegove firme, traži obavezno fotokopije lokacijske i građevinske dozvole (original neka ti da na uvid), i na kraju sve to provjeri sa nekom kvalificiranom osobom (arhitekt....).
A.Bandini
24.08.2007., 21:00
da slazem se. na tabli ispred gradnje je jasna tabela sa brojem građevinske dozvole za cijelu zgradu i za svaki ulaz posebno tako mislim da je sve cisto, al nazalost na pravosudje.hr izgleda da nema podataka o stanju dozvola u predmetnom kvartu (pise 0 prijepisa), nisam ih uspio pronaci niti ukucavanjem broja.
a ovo za fotokopije lokacijske i gradjevinske, dobro zboris. ne treba se oslanjat na te table.
A.Bandini
24.08.2007., 21:17
ali palo mi je nesto na pamet...ako se bez uporabne ljudi nece moci upisivati u zemljisne knjige, sto ce onda biti sa postojecim upisima u kojima su vlasnici upisani s dodatkom "nema uporabne" ? zar ce svi oni izgubit vlasnistvo? tesko...
ali palo mi je nesto na pamet...ako se bez uporabne ljudi nece moci upisivati u zemljisne knjige, sto ce onda biti sa postojecim upisima u kojima su vlasnici upisani s dodatkom "nema uporabne" ? zar ce svi oni izgubit vlasnistvo? tesko...
Novi zakon važi samo za zgrade koje će biti zgotovljene i useljene poslije datuma kada on stupa na snagu. Zgrade napravljene prije toga datuma, za njih će važiti sve ko i do sada. Znači novi zakon se neće primjenjivati retroaktivno! Pa će ih vlasnici stanova moći i dalje prodavati i upisivati u zemljišne knjige kao i do sada, što znači da će na njih banke kao i do sada odobravati kredite i postavljati hipoteke.
A što se tiče građevinske dozvole, iako je ona naznačena na panou od gradilišta (zakonska obaveza) ne znači da investitir baš gradi po njoj. Zapamti svaki investitor ako je u mogučnosti gledat će da zgradu malo proširi u odnosu na dobivene gabarite iz građevinske dozvole kako bi mogao još koji € ušičariti na račun kupaca. Komisija za uporabne dozvole tolerira nekih 10% odstupanja od građevinske dozvole, ali samo u gabaritima zgrade ali nikako u broju etaža.
Novi zakon važi samo za zgrade koje će biti zgotovljene i useljene poslije datuma kada on stupa na snagu. Zgrade napravljene prije toga datuma, za njih će važiti sve ko i do sada. Znači novi zakon se neće primjenjivati retroaktivno! Pa će ih vlasnici stanova moći i dalje prodavati i upisivati u zemljišne knjige kao i do sada, što znači da će na njih banke kao i do sada odobravati kredite i postavljati hipoteke.
.
To je točno, al meni se ipak čini da će se ljudi koji kupuju stan teže odlučiti na kupnju takvog starijeg stana koji će imati zabilježbu da nema uporabne dozvole. Ali ovo bi trebalo srediti situaciju sa tim uporabnim dozvolama jer prečesto investitori ne ishode tu uporabnu.
zabotinski
25.08.2007., 17:40
http://www.forum.hr/showpost.php?p=5266024&postcount=5
:)
nije bas uvijek za sve kriv investitor. Pored ovog znam za jois jedan aktualni primjer gdje je grad zeznuo investitora jer je obecao srediti ulicu ali to nije napravio zbog imovinsko-pravnih problema i sad ulica nece biti sredjena na vrijeme, a ljudi koji su kupili stan nece dobiti uporabnu dozvolu.
cinkvina
09.09.2007., 17:38
Uselili smo u novosagrađeni stan prije nekih pola godine. Nakon što smo podigli vlasnicki list primjetili smo da u dijelu A drugi odjeljak stoji da nije priložena uporabna dozvola temeljem čl. 141 Zakona o gradnji.
Iako nas izvođač radova odnosno prodavatelj uvjerava da je sve predano i da se čeka rješenje, nama je to ipak sve sumnjivo oko izdavanja uporabne dozvole.
Kako i gdje bi mogli provjeriti dali je uopće pokrenut proces izdavanja uporabne dozvole? :confused:
Uselili smo u novosagrađeni stan prije nekih pola godine. Nakon što smo podigli vlasnicki list primjetili smo da u dijelu A drugi odjeljak stoji da nije priložena uporabna dozvola temeljem čl. 141 Zakona o gradnji.
Iako nas izvođač radova odnosno prodavatelj uvjerava da je sve predano i da se čeka rješenje, nama je to ipak sve sumnjivo oko izdavanja uporabne dozvole.
Kako i gdje bi mogli provjeriti dali je uopće pokrenut proces izdavanja uporabne dozvole? :confused:
Vrlo jednostavno.
U nadležnom Uredu za prostorno uređenje koji je izdao i građevnu dozvolu. Znači ako je to npr. Velika Gorica, onda odeš u Ured za prostorno uređenje, Ispostava Velika gorica i provjeriš da li im je predan zahtjev za izdavanje uporabne dozvole od strane tog i tog investitora za k.č. tu i tu.
U glavnom u gruntovnici u ZK mora biti upisano da li objektat posjeduje uporabnu dovolu, ili je upisan bez nje, ili da je objekt izgrađen prije 68, pa nije niti porebna, kako građevinska, tako ni uporabna dozvola.
cinkvina
09.09.2007., 18:33
U glavnom u gruntovnici u ZK mora biti upisano da li objektat posjeduje uporabnu dovolu, ili je upisan bez nje, ili da je objekt izgrađen prije 68, pa nije niti porebna, kako građevinska, tako ni uporabna dozvola.
Hvala na odgovoru.
Na gruntovnici smo podignuli vlasnički,ponavljam, na kojem stoji da se
zabiljezuje se da kod upisa stambeno-poslovne zgrade br. ... kčbr. ...
nije priložena uporaba dozvola temeljem čl. 141 Zakona o gradnji.
E sad, ne znam dali je u međuvremenu priložena il je u procesu, zbilja sam zbunjena. odemo i provjerimo na licu mjesta.
bok svima!
trebao bih savjet za kupnju stana.
zgrada u kojoj se stan nalazi nema uporabnu dozvolu - na vlasnickom listu ima tu zabiljezbu.
predstavlja li to problem i da li uopce ici u kupnju?
hvala unaprijed!
Ma možeš to vrlo lako telefonski riješiti. Ja sam upravo jutros za sebe provjeravala, jer i ja sumnjam da moj investitor nešto muti. Najjednostavnije ti je da nazoveš Ured državne uprave u svom gradu, i pitaj da te spoje s nekim tko je zadužen za uporabne dozvole. Kod mene u Kaštelima su ljudi bili jako ljubazni, tražila je u kompjuteru sve dok nije našla, i od jutros sam malo mirnija jer znam da je zahtjev predan. Ako nije predan onda neće ni biti uprotokolu, i to ti je već znak za alarm!!!
Na ovoj stranici ti je popis ureda pa ti vidi gdje si i nazovi. Držim ti fige da je zahtjev pokrenut!!!
http://www.hitro.hr/hrv/mtu/popisi/ured_gospodarstvo.html
i koliko manja je procjena za takve stanove?
hvala!
cinkvina
10.09.2007., 14:16
Na ovoj stranici ti je popis ureda pa ti vidi gdje si i nazovi. Držim ti fige da je zahtjev pokrenut!!!
http://www.hitro.hr/hrv/mtu/popisi/ured_gospodarstvo.html
Zvala sam i kazu da ne mogu oni to preko telefona (ne bi da je drzavna tajna).
Odemo tamo jer smo u blizini i provjerimo. Hvala Pupak :)
Zvala sam i kazu da ne mogu oni to preko telefona (ne bi da je drzavna tajna).
Odemo tamo jer smo u blizini i provjerimo. Hvala Pupak :)
Molim??!! Ma baš su prasci!!! :eek:
Ja sam zvala jutros i bez problema su mi pronašli u kompjuteru i rekli. To je sve do referenta, je li dobro spavao ili nije. Svakako otiđi i inzistiraj da ti kažu, to nije tajni podatak. Kako rekoh, držim fige i želim ti svako dobro jer i sama prolazim kroz tu torturu... :top:
bok svima!
zgrada u kojoj se stan nalazi nema uporabnu dozvolu - na vlasnickom listu ima tu zabiljezbu.
hvala unaprijed!
Za sada nema nikakve zapreke, niti će je biti. Jer ne podliježe novome zakonu o uporabnoj dozvoli (1.1.2008), niti će taj zakon važiti retroaktivno. No dali će taj stan manje vrijediti od istih stanova u tome kvartu, a koji će imati ili imaju uporabnu odredit će tržište. Po mome mišljenju takvi stanovi će imati nešto manju cijenu nego ovi sa uporabnom, ali tek za par godina kada se tržište stabilizira.
McGrubi
10.09.2007., 16:11
bok svima!
hvala unaprijed!
zašto nema uporabnu?
jesu li odstupali u gradnji od Glavnog projekta? (svako odstupanje tj. pomicanje vanjskih zidova rezultira poništavanjem izdate građevinske dozvole)
nikad ne bih kupila stan u zgradi bez uporabne
nikad ne bih kupila stan u zgradi bez uporabne
shvacam, i to je istina.
uvijek treba traziti ciste papire.
koliko sam shvatio, veliki broj zgrada nema uporabnu, zar ne?
McGrubi
10.09.2007., 16:19
pa, svi graditelji apartmana ,kojima projektiram, u zadnje 2g obavezno idu na uporabnu dozvolu
za ostale, ne znam
McGrubi
10.09.2007., 16:20
pogledaj Vrbane III, a imali su uporabnu, šta se tek onda može očekivati kod zgrada koje nemaju uporabnu?
istina, zao mi je ljudi.
radi se o starijoj zgradi, no to nista ne znaci.
hvala, probat cu naci jos detalja.
mici123
10.09.2007., 17:02
bok svima!
hvala unaprijed!
mi smo kupili stan dok se zgrada još gradila, normalno da tada nije imala uporabnu. sad ima. :zubo:
ima slučajeva kad graditelj ne ishodi uporabnu iz nekih razloga (j..e mu se jer je sve stanove unaprijed prodao). tada se ide na tužbu za umanjenu vrijednost stana, i ponekad ni ne dođe do suđenja. graditelj se na brzinu predomisli i ishodi uporabnu (ako je moguće odnosno ako je gradio u skladu s glavnim projektom) jer bi iskeširao veliku lovu na penale.
Za sada nema nikakve zapreke, niti će je biti. Jer ne podliježe novome zakonu o uporabnoj dozvoli (1.1.2008), niti će taj zakon važiti retroaktivno.
Ima zapreke i problem je ako dize kredit i stavlja stan pod hipoteku. Banka nece dati kredit dokle god se gradjevina ne legalizira, odnosno dokle god se ne ishoduje uporabna dozvola.
Ima zapreke i problem je ako dize kredit i stavlja stan pod hipoteku. Banka nece dati kredit dokle god se gradjevina ne legalizira, odnosno dokle god se ne ishoduje uporabna dozvola.
Zgrade koje će biti završene ili su već naprevljane prije stupanja na snagu toga zakona mogu se upisati u zemljišne knjige pa prema tome na njih se može upisati hipoteka bilo koje banke. A zgrade koje će biti useljive poslije stupanja na snagu zakona bez uporabne neće se moći upisati zemljišne knjige, pa tako se na njih neće moči podiči nikakva hipoteka. Znači neće se moči kupiti kreditom banaka.
Imam ja sljedeci problem.
Kuca izgradjena 1987. godine. Upisana u ZK temeljem gradjevinske dozvole, no bez uporabne dozvole.
Banka ne da kredit, odnosno hipoteku na kucu jer nema uporabne.
Sta sad? Kako na najbezbolniji nacin legalizirati ovo gore?
Odnosno, kako dobiti uporabnu?
A da... jos jedna sitnica. Kuca je visoka prizemnica. Prizemlje kuce je van gabarita odredjenih gradjevinskom dozvolom cca pola metra. Dakle, nije u skladu s gradjevinskom dozvolom.
Ima tko kakav prijedlog?
Imam ja sljedeci problem.
Kuca izgradjena 1987. godine. Upisana u ZK temeljem gradjevinske dozvole, no bez uporabne dozvole.
Banka ne da kredit, odnosno hipoteku na kucu jer nema uporabne.
Sta sad? Kako na najbezbolniji nacin legalizirati ovo gore?
Odnosno, kako dobiti uporabnu?
A da... jos jedna sitnica. Kuca je visoka prizemnica. Prizemlje kuce je van gabarita odredjenih gradjevinskom dozvolom cca pola metra. Dakle, nije u skladu s gradjevinskom dozvolom.
Ima tko kakav prijedlog?
Probaj otiči po upit o kreditu u nekoj drugoj banci, jer ovo sa uporabnim dozvolama za zgrade napravljenima prije stupanja na snagu dotičnog zakona prepušteno je da banke same odluče, tj njihovoj poslovnoj politici. Moguče da češ imati problema pri dobivanju kredita prije svega zbog građevine koja nije u skladu sa građevinskom dozvolom , a ne radi ne imanja uporabne dozvole. U svakom slučaju otiđi u neku drugu(e) po upit o krweditu.
deatwin
14.09.2007., 10:22
mi smo kupili stan dok se zgrada još gradila, normalno da tada nije imala uporabnu. sad ima. :zubo:
ima slučajeva kad graditelj ne ishodi uporabnu iz nekih razloga (j..e mu se jer je sve stanove unaprijed prodao). tada se ide na tužbu za umanjenu vrijednost stana, i ponekad ni ne dođe do suđenja. graditelj se na brzinu predomisli i ishodi uporabnu (ako je moguće odnosno ako je gradio u skladu s glavnim projektom) jer bi iskeširao veliku lovu na penale.
Graditelj zgrade (6 stanova) u kojoj ja živim nije ishodovao uporabnu - navodni razlog bio je neasfaltirano parkiralište.
Zašto nije nakon asfaltiranja ponovio zahtjev i dobio uporabnu - ne znam.
Zgrada je stara 5 godina. Kupila sam stan kreditom, prije 2 godine, banka nije inzistirala na uporabnoj. No JA bih sad rado inzistirala na uporabnoj :)
Što mi je činiti, kako pokrenuti ishodovanje uporabne?
Da li ja vršim pritisak na graditelja.....investitora....
Da li je jedan od argumenata: ako to ne napravite-stan mi vrijedi manje. Ako mi stan zbog toga vredi manje-vi ste odgovorni. ako ste vi odgovorni-tužit ću vas za umanjenu vrijednost stana.
Ako nešto na kući nije u skladu s građevinskom (jedna strana krova ima podignute "kućice", a jedna nema - ne znam da li je za to tražena/potrebna građevinska), tko snosi odgovornost i kakav je tada postupak? Traži se dopuna građevinske???
Heeelp :)
ej, deač :cerek:
i ja trenutno ganjam ovog našeg da ishodi uporabnu. Moj pogani jezik :zubo: ga je natjerao da se pokrene. OK, kod mene je drugačije jer ga ja davim od početka :rofl:
Al kod tebe je mislim situacija drugačija, ti si kupila stan od nekog ko je već prije od investitora kupio stan tak da nisam sigurna dal ti tu možeš nešto. Kad si kupovala stan bila si svjesna koja je situacija, znala si da stan nema uporabnu i svejedno si ga kupila. Pitam muža - ma ustvari pitaj ga ti sutra :kiss:
Kod nas je drugačije jer smo kupovali stan u izgradnji i u ugovoru piše da je on dužan sve papire srediti.
Ovo za građevinsku ne kužim- dal je prema projektu krov ravan bez kućica? ili te buni da jedna strana ima kućice a druga ne- ako je samo to onda je to ok, moguće je (tak je i kod nas, ali je tako u projektu). Trebaš vidjeti dal je to u projektu tako. A ako je suprotno građevinskoj, e to ti je onda problem.
deatwin
14.09.2007., 10:48
ej, deač :cerek:
i ja trenutno ganjam ovog našeg da ishodi uporabnu. Moj pogani jezik :zubo: ga je natjerao da se pokrene. OK, kod mene je drugačije jer ga ja davim od početka :rofl:
Al kod tebe je mislim situacija drugačija, ti si kupila stan od nekog ko je već prije od investitora kupio stan tak da nisam sigurna dal ti tu možeš nešto. Kad si kupovala stan bila si svjesna koja je situacija, znala si da stan nema uporabnu i svejedno si ga kupila. Pitam muža - ma ustvari pitaj ga ti sutra :kiss:
Kod nas je drugačije jer smo kupovali stan u izgradnji i u ugovoru piše da je on dužan sve papire srediti.
Ovo za građevinsku ne kužim- dal je prema projektu krov ravan bez kućica? ili te buni da jedna strana ima kućice a druga ne- ako je samo to onda je to ok, moguće je (tak je i kod nas, ali je tako u projektu). Trebaš vidjeti dal je to u projektu tako. A ako je suprotno građevinskoj, e to ti je onda problem.
U tom i je problem kaj mislim da je to mimo građevinske....
A ne bih baš napadala susedu koja živi pod tim kućicama - dok ne moram :E
E sad, ak je ona mimo građevinske to napravila - vjerojatno i za to postoji rješenje.... Dodatak građevinskoj...
a uporabna - onda iza toga, kaj ne???
Jebemu, kak se nisam tvog muža sjetila i pitala ga, umjesto da tu ljude gnjavim na Forumu :zubo: a tak često mu se tate sjetim :cerek:
Nego, kaj se tiče svjesnog kupovanja stana bez uporabne - ja sam za taj stan štela i jedno od dece prodati, ak treba....sam da ga kupim i bude moj, moooj, caaamo moj :cerek:
Jebemu, kak se nisam tvog muža sjetila i pitala ga, umjesto da tu ljude gnjavim na Forumu :zubo: a tak često mu se tate sjetim :cerek:
:
pokvarenjača :rofl:
Graditelj zgrade (6 stanova) u kojoj ja živim nije ishodovao uporabnu - navodni razlog bio je neasfaltirano parkiralište.
Zašto nije nakon asfaltiranja ponovio zahtjev i dobio uporabnu - ne znam.
Zgrada je stara 5 godina. Kupila sam stan kreditom, prije 2 godine, banka nije inzistirala na uporabnoj. No JA bih sad rado inzistirala na uporabnoj :)
Što mi je činiti, kako pokrenuti ishodovanje uporabne?
Da li ja vršim pritisak na graditelja.....investitora....
Da li je jedan od argumenata: ako to ne napravite-stan mi vrijedi manje. Ako mi stan zbog toga vredi manje-vi ste odgovorni. ako ste vi odgovorni-tužit ću vas za umanjenu vrijednost stana.
Ako nešto na kući nije u skladu s građevinskom (jedna strana krova ima podignute "kućice", a jedna nema - ne znam da li je za to tražena/potrebna građevinska), tko snosi odgovornost i kakav je tada postupak? Traži se dopuna građevinske???
Heeelp :)
Morala bi imati ugovor između priješnjeg vlasnika stana i investitora. Pogledaj ga dobro, ako tamo piše da je investitor obavezan ishoditi uporabnu, onda ga po toj osnovi imaš pravo goniti da vam to sredi. Ali ako tamo to nije navedeno (zakon ga to još ne obavezuje), bojim se da ćeš to morati obaviti o svome trošku, što nije baš jeftino (uporabna dozvola se ishoduje za zgradu, a ne za stan pojedinačno). U slucaju da je netko u međuvremenu nešto napravio na vanjskom dijelu zgrade, i za to nije ishodovao dodatak građevinskoj dozvoli sigurno nečeš dobiti uporabnu. I onda tvoj trošak pada u vodu.
Neki dan sjedim sa frendicom na kavi i zali mi se da svi u zgradi moraju tuziti investitora....ja ju pitam zasto....kaze ona pa ne mozemo dobiti uporabnu jer je neka muljaza.....
Onda siu mislim pa cekaj malo sta stanari imaju sa uporabnom....na tehnickom pregledu objekta nebi smio nitko zivjeti u zgradi???? What a fuck? I sad mi recite kakva nam je ovo drzava koja dopusti agencijama nekretninama i ostalima da prodaju stanove a da zgrada nema ni uporabne dozvole.
Ovdje prvenstveno mislim na novogradnje.....a sta je interesantnije banke daju kredite za takvo nesto....
definitivno spadamo pod BALKAN
Marko13
16.09.2007., 23:38
To ti je tak, bez uporabne dozvole ne bi smjela ni blizu stana tak da nek pazi da investitor ne tuži nju.
McGrubi
16.09.2007., 23:52
balkane, balkane moj...
novi zakon je to rješio: bez uporabne i tehničkog pregleda nema upisa u katastar i sud :D
imaju osnove za tužbu ako im se u ugovoru spominje uporabna i vremenski rok ishodovanja iste
deatwin
17.09.2007., 10:29
Hvala na uputi, ići ću tim putem.
Jedino što ću namjesto prodavatelja stana (jer ga više ne mogu pronaći), ugovor između investitora i kupca zamoliti na uvid kod nekog od susjeda.
Odličan mi je i podatak - dodatak građevinskoj dozvoli.
Znači da susjedi koji su napravili zahvat na krovištu (ako nisu već isposlovali), mogu prvo tražiti dodatak građevinskoj (i taj trošak sami snositi), pa onda ili investitor pokrenutu ishođenje građevinske ili mi, stanari (ovisno o stanju u ugovoru).
Hvala :)
Marko13
17.09.2007., 16:28
Moj frend i njegova cura su kupili stan u novogradnji, vidli kvart, izvođač je profectus, drugi su ih uputili da grade kvalitetno (ja na forumu čitam drugačija mišljenja).
Trosoban stan naguran u 54 kvadrata, naravno da su odmah dali da se promjene neke stvari već u fazi projektiranja - niš posebno.
Uglavnom zgrada uopće nije bila čuvana i mogao je doći svatko na gradilište (dok se ne gradi treba biti čuvana) pa su i oni vidli da se uopće ne gradi kako piše u ugovoru -> izvođači su ih htjeli dovest pred gotov čin pa da si razmišljaju da li im se isplati tužiti firmu jer se ne drži ugovora.:eek:
Ma, čisti bezobrazluk, i još dok su se žalili firmi vele im da paze da ih ne tuže što su protuzakonito išli na gradilište.... masno plaćaju za nekvalitetnu gradnju.
Ne znam kak to ide dok kupuješ stan na kredit, postaješ li odmah vlasnik ili kako s tim, ako netko zna više....:s
McGrubi dali znaš što je s onima u prelaznom razdoblju, dok ovaj novi zakon ne stupi na snagu?
McGrubi
17.09.2007., 16:56
Članak 331.
(1) Za izgrađenu građevinu na temelju građevinske dozvole, odnosno drugoga odgovarajućeg akta nadležnog tijela izdanog do 19. lipnja 1991. godine ne izdaje se uporabna dozvola.
(2) Građevina iz stavka 1. ovoga članka upisuje se u katastarski operat ako je uz zahtjev priložena pravomoćna građevinska dozvola i potvrda da u vezi s tom građevinom nije u tijeku postupak građevinske inspekcije.
Članak 333.
(1) Za izgrađenu građevinu na temelju građevinske dozvole izdane od 20. lipnja 1991. godine do dana stupanja na snagu ovoga Zakona umjesto uporabne dozvole nadležno upravno tijelo na zahtjev investitora odnosno vlasnika građevine izdaje uvjerenje za uporabu kojim se utvrđuje da je građevina izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom u pogledu vanjskih gabarita i namjene.
(4) Građevina iz stavka 1. ovoga članka upisuje se u katastarski operat ako je uz zahtjev priložena uporabna dozvola ili uvjerenje iz stavka 1. ovoga članka.
Moj frend i njegova cura su kupili stan u novogradnji, vidli kvart, izvođač je profectus, drugi su ih uputili da grade kvalitetno (ja na forumu čitam drugačija mišljenja).
Trosoban stan naguran u 54 kvadrata, naravno da su odmah dali da se promjene neke stvari već u fazi projektiranja - niš posebno.
Uglavnom zgrada uopće nije bila čuvana i mogao je doći svatko na gradilište (dok se ne gradi treba biti čuvana) pa su i oni vidli da se uopće ne gradi kako piše u ugovoru -> izvođači su ih htjeli dovest pred gotov čin pa da si razmišljaju da li im se isplati tužiti firmu jer se ne drži ugovora.:eek:
Ma, čisti bezobrazluk, i još dok su se žalili firmi vele im da paze da ih ne tuže što su protuzakonito išli na gradilište.... masno plaćaju za nekvalitetnu gradnju.
Ne znam kak to ide dok kupuješ stan na kredit, postaješ li odmah vlasnik ili kako s tim, ako netko zna više....:s
McGrubi dali znaš što je s onima u prelaznom razdoblju, dok ovaj novi zakon ne stupi na snagu?
Vlasnikom nekretnine (stana) postaještek onog trenutka kad investitor izvrši primopredaju i ti podmiriš spram njega sve svoje obaveze.
Hvala na uputi, ići ću tim putem.
Jedino što ću namjesto prodavatelja stana (jer ga više ne mogu pronaći), ugovor između investitora i kupca zamoliti na uvid kod nekog od susjeda.
Odličan mi je i podatak - dodatak građevinskoj dozvoli.
Znači da susjedi koji su napravili zahvat na krovištu (ako nisu već isposlovali), mogu prvo tražiti dodatak građevinskoj (i taj trošak sami snositi), pa onda ili investitor pokrenutu ishođenje građevinske ili mi, stanari (ovisno o stanju u ugovoru).
Hvala :)
Neznam kako si (ako jesi?) upisala stan u zemljišne knjige na svoje ime, ako nemaš barem fotokopiju ugovora između investitora i prvog kupca stana, jer za upis treba ti slijed ugovora od ivestitora i svih slijedečih vlasnika.
Prodavatelj koji ti je prodao stan morao ti je taj ugovor (fotokopiju) dati uz vaš osobni ugovor.
deatwin
18.09.2007., 08:38
Neznam kako si (ako jesi?) upisala stan u zemljišne knjige na svoje ime, ako nemaš barem fotokopiju ugovora između investitora i prvog kupca stana, jer za upis treba ti slijed ugovora od ivestitora i svih slijedečih vlasnika.
Prodavatelj koji ti je prodao stan morao ti je taj ugovor (fotokopiju) dati uz vaš osobni ugovor.
Upis sam izvršila temeljem ugovora između prodavatelja stana i mene. Slijed ugovora me nisu tražili......
Niti prilikom dizanja kredita/upisa teretnice od banke, niti kad sam ja predavala papire za uknjižbu stana na moje ime......
Razlog - ne znam.
Upis sam izvršila temeljem ugovora između prodavatelja stana i mene. Slijed ugovora me nisu tražili......
Niti prilikom dizanja kredita/upisa teretnice od banke, niti kad sam ja predavala papire za uknjižbu stana na moje ime......
Razlog - ne znam.
Da to ti je tako, ako imaš sreće i naletiš na takvog službenika onda te ne traži hrpu papira. Inaće po pravilu oni traže cijeli vlasnički slijed. Ako se nitko prije tebe nije uknjižio u ZK onda traže originale svih, u suprotnom samo kopije.
deatwin
19.09.2007., 13:51
Čuj, da li je službenik bio OK ili samo površan - vidli bumo kad napokon dobijem vlasnički list na moje ime :) Prilikom predaje tražili su Ugovor (i sve papire od banke - uknjižili teretnicu, ali mene još nisu:) )
Inače, prethodni vlasnik je bio upisan/uknjižen.
sky cruiser
20.09.2007., 21:34
Danas sam saznao od arhitektice (koja je proučila novi zakon o gradnji) da ubuduće neće trebat uporabna dozvola za obiteljske kuće do 400m2. Samo nekakvo uvjerenje ili potvrda...
Doduše, propis se kosi sa novim propisima o uporabnim dozvolama , koji startaju 01.01.2008.; no to su još te nedorečenosti novog zakona, koje će se morati propisati podzakonskim aktima.
McGrubi
20.09.2007., 22:19
to it nije problem, sve nove zahtijeve će oteeeegnuti dok dodatni propisi ne stupu na snagu :D
do 400m2 se ne može izdati uporabna jer je ona dozvola koja potvrđuje da je kuća izgrađena prema građevinskoj ... aza 400m2 ne dobivaš građevinsku ...
spoki007
21.09.2007., 08:17
upravo sam u postupku upisa kuce u zemljisne knjige i arhitektica mi kaze da poslije 01.10. odnosno donosenja novog zakona za upor.dozvolu nece vise izlaziti komisija na teren nego ce biti dovoljno zavrsno izvjesce od nadzora gradjenja i skica stanja ovlastenog geodeta...
Danas sam saznao od arhitektice (koja je proučila novi zakon o gradnji) da ubuduće neće trebat uporabna dozvola za obiteljske kuće do 400m2. Samo nekakvo uvjerenje ili potvrda...
Doduše, propis se kosi sa novim propisima o uporabnim dozvolama , koji startaju 01.01.2008.; no to su još te nedorečenosti novog zakona, koje će se morati propisati podzakonskim aktima.
ne znam dal uporabna neće trebati, ali će trebati nekakva izjava ili tako nešto, od nadzornog inženjera da je kuća u redu. sad će nadzor postati još važniji i skuplji. e sad, nisam sigurna dal je taj dokumenat od nadzornoga uvjet za dobivanje uporabne, koji se mora priložiti (jer zapravo nadzorni jamči da se ne treba ići na izvid kuće) pa će se uporabna ipak izdati preko toga.
Grecale
19.10.2007., 19:52
na koliko m2 po članu kućanstva imamo pravo bez plaćanja poreza pri kupnji prve nekretnine
na koliko m2 po članu kućanstva imamo pravo bez plaćanja poreza pri kupnji prve nekretnine
1 član 50m2
2 član 65m2
3 član 80m2
4 član 90m2
Plitvice
13.11.2007., 22:43
Zanima me da li je netko uspio ishoditi uporabnu dozvolu za obiteljsku kuću.
Obiteljska kuća za koju će se tražiti uporabna dozvola ime građevinsku dozvolu i ucrtana je u zemljišne knjige (katastar). Kuća ima poslovni prostor.
Kuća je građena pop principu sam svoj majstor, povremeno plaćanje radnika i majstora, dakle od zahtjeva da sudionici u gradnji budu prisutni nema ništa.
Da li je netko imao sličan slučaj i upustio se u traženje uporabne dozvole ili ima informacije o sličnom slučaju? :s
McGrubi
14.11.2007., 08:21
za kuće građene prema dozvoli između 1991-10.2007 izdaje se i Uvjrenje o uporabi
za njega ti treba:
-građ. dozvola i Glavni projekt
-geodetski elaborat ucrtavanja kuće
to Uvjerenje potvrđuje da je kuća napravljenja u skladu s dozvolom
za uporabnu bi još trebao:
– podatke o sudionicima u gradnji,
– pisanu izjavu izvođača o izvedenim radovima i uvjetima održavanja građevine,
– završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.