View Full Version : Tajni grad Zagreb - skrivena mjesta, podzemni prolazi, napuštene zgrade
stranice :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Susjed27
01.06.2006., 15:57
radim na jednom projektu koji bi zabiljezio sva skrivena mjesta u Zagrebu, zanimljiva mjesta koja ne stoje u Vodicu za Zagreb a prije nego li nestanu- Paveliceva vila s podzemnim tunelima na Sljemenu, staro Savrovicevo skladiste u Canicevoj, bivse otvoreno kino na Tuskancu...neka mjesta na zalost vise ne postoje, kao sto je malo jezero i bunker na Milerovom brijegu ponad Ciglane.
Ono sto od vas djeco trazim su daljnje znamenitosti i neznamenitosti. Molim po mogucnosti adrese ili barem priblizno gdje se nalaze.
Servus
Susjed
just Sandy
09.06.2006., 21:58
Kaj ti je, sused? Onda buju nam sam' ostala otkrivena mjesta. :D
Pusti ih na miru, bog fro da još postoje. ;)
Emericzy
10.06.2006., 15:57
Imaš onu bolnicu za tuberkulozu na Sljemenu koja samo što nije kompletno nestala -- ne mogu se sjetiti kako se zove; zablokirao mi mozak.
Meni je ludo ono tenis igralište na Gupčevoj Zvijezdi. Nitko ne zna da tamo ima tenis igralište.
Cijela Novakova ulica ti je jedan zaboravljeni kutak koji polako nestaje pod devastacijom -- pitaj nekog boljeg arhitekta pa će ti reći da je to nekad bio svjetski poznat urbanističko-arhitektonski biser.
Borongajski aerodrom.
neka mjesta na zalost vise ne postoje, kao sto je malo jezero i bunker na Milerovom brijegu ponad Ciglane.
na milerovom brijegu, tj. ispod njega su dva jezera. i bunker. ali to je zemljište ciglane pa se baš ne može prići. jesi na to mislio? ak jesi, to još postoji. bila, vidjela, umrla od straha...
Susjed27
11.06.2006., 09:12
tenis igraliste? mislis ono koje je na izlazu jedno od onih tunela od paveliceve vile na Sljemenu? za bolnicu znam, bio sam tamo (ne kao pacijent). jezera i bunker na milerovu brijegu (usput budi receno ti milerovi su moji preci:)) rekao mi je frend prije skoro godinu dana da je to sve zatrpano. a tamo sam nekad znao pecati. zasto umrla od straha?
Imaš onu bolnicu za tuberkulozu na Sljemenu koja samo što nije kompletno nestala -- ne mogu se sjetiti kako se zove; zablokirao mi mozak...
Brestovac
jezera i bunker na milerovu brijegu (usput budi receno ti milerovi su moji preci:)) rekao mi je frend prije skoro godinu dana da je to sve zatrpano. a tamo sam nekad znao pecati. zasto umrla od straha?
ja sam bila tamo negdje u 9. ili 10. mj. prošle godine, jezera postoje, ali ne znam kakva im je dubina. jedva se može prići s gornje strane, po nekim čudnim stazicama. ima tamo i neki potočić :) prepala sam se kad sam vidjela bunker, nisam znala za njega (kad je izgrađen, ima neka priča o njemu?), nisam znala ni čije je to vlasništvo, mislila sam da će me još netko upucati :eek: :Snajper:
ah, paranoja...
Emericzy
11.06.2006., 22:55
tenis igraliste? mislis ono koje je na izlazu jedno od onih tunela od paveliceve vile na Sljemenu? za bolnicu znam, bio sam tamo (ne kao pacijent). jezera i bunker na milerovu brijegu (usput budi receno ti milerovi su moji preci:)) rekao mi je frend prije skoro godinu dana da je to sve zatrpano. a tamo sam nekad znao pecati. zasto umrla od straha?
Ne, nego praktički na samoj Zvijezdi,čim skreneš prema Mirogoju prva stvar na desno ti je igralište za tenis. Luda lokacija, ali se ne sjećam kad sam zadnji put vidio da netko tamo igra.
Emericzy
11.06.2006., 23:18
U Basaričekovoj je bila prva pivovara u Zagrebu i druga u Hrvatskoj. Možda tome još postoji nekakav trag.
Jedno od nepoznatih mjesta u Zagrebu (naime poznato, ali nitko ne zna što je to, a priča je jako neobična i turistički vodiči bi je trebali spominjati) ti je kapelica Sv. Dizma na razmeđi Nove Vesi i Kaptola. Neki kažu da je to jedino sakralno mjesto na svijetu posvećeno Sv. Dizmu (koji je, inače, bio jedan od ona dva lopova razapeta zajedno s Isusom). Navodno se narod jako bunio kad se kapelica posvećivala tako 'sumnjivom' svecu, ali je netko važan -- nadbiskup ili netko od kanonika koji je financirao kapelicu, ne znam, rekao da je Sv. Dizmo jedini svetac za kojega Biblija eksplicitno kaže da je na nebu. Za sve ostale je to stvar pretpostavke. (Nisam siguran koliko je to točno, jer mislim da je i za Sv. Petra eksplicite rečeno da je svetac, ali je priča svejedno dobra.)
Ima ona kućica u Vlaškoj u kojij je sada galerija slika; ljudi uglavnom ne znaju da je u njoj nekada stanovao nadbiskupov vrlar i da je sve južno i istočno od te kućice par stotina metara bio nadbiskupov vrt.
Imaš u dvorištu iza onog sjevernog reda kuća u staroj Vlaškoj (ulaz iz one male uličice što dolazi s Langovog trga) stari izložbeni salon -- krasna mala zgrada devastirana od strane crkve koja ju je koristila za svakojake neprimjerene svrhe. Mislim, neprimjerene u smislu očuvanja vrijedne zgrade.
Kuća u Frankopanskoj 5 nekad je bila vlasništvo zagrebačkog tramvaja. Na gornjem kraju Frankopanske bilo je okretište konjskog tramvaja. Zgrada na broju 5 imala je u prizemlju štale za konje, a na katu iznad stanovali su vozači tramvaja. Kad uđeš u dvorište možeš vidjeti uvučeno prizemlje gdje su nekad bile štale -- to je sad zazidano i pretvoreno u lokale -- i drvene balkone ('ganjke') s kojih se ulazilo u stambene prostore kočijaša.
AFRODITA69
12.06.2006., 02:52
u avionu sam srela starca koji je 37 napustio zagreb a zivel je u ul baruna jelacica.on veli da to ne postoji vise,i po opisu lokacije,fakat toga nema...al me zanima jel tko zna o toj ulicici????da vas cujem zagrepcanci!!!gdje je to mjesto danas?????uglavno postoji dio,ali je nesto tamo!
AFRODITA69
12.06.2006., 02:59
a tko od vas voli grobove usred haustora moze slobodno navratiti u demetrovu 3...kad udes u haustor samo ravno i eto te na grobu malog vakanovitza!jezivo je!
SETRA Samoborček
12.06.2006., 18:32
Valjda je negdje bila ulica J.Jelačića za juge dok nije dobio trg?
AFRODITA69
12.06.2006., 20:42
bila je tamo gdje je nama danas i isla je skroz do cvjetnog trga.tak mi je rekel taj stari.a grobek u haustoru je jos danas tam i izgleda jezivo.
a tko od vas voli grobove usred haustora moze slobodno navratiti u demetrovu 3...kad udes u haustor samo ravno i eto te na grobu malog vakanovitza!jezivo je!
to nije grob, to je samo premiještena nadgrobna ploča sa starog jurjevskog groblja - izvor. L. Dobronić.
AFRODITA69
20.06.2006., 19:25
to nije grob, to je samo premiještena nadgrobna ploča sa starog jurjevskog groblja - izvor. L. Dobronić.
SI ZIHER?tamo mi je dugo zivio susjed.odmah iznad cate.a kak ti znas?
si tam blizu ili cak u toj kuci?
Mnogi neznaju da iznad Dubravkinog puta postoje dva igrališta... može im se priči ili od tamo :rofl: ili iz likovne akademije na Jabukovcu.
A kad smo kod igrališta i tenisa :D ima jedno i na dubravkinom putu ;)
SAd će isapst da sam neki sportski tip :nono:
Naprosto volim jebat uprirodi :D
Katedralis
31.07.2006., 22:05
bila je tamo gdje je nama danas i isla je skroz do cvjetnog trga.tak mi je rekel taj stari.
slicno al malo drukce... ;)
Ulica baruna Jelacica nalazila se zapadno od bolnice Milosrdne brace, a nosila je ime po barunu Eduardu Jelacicu.
Spomenuta bolnica, srusena je inace 1931. godine, a na njenom mjestu je sagradjen "kvart" Gajeva-Bogoviceva-Petriceva-Ilica, s u komunistickom vremenu nadogradjenim "poznatim" neboderom u sredini...
Pogadjate, rijec je o danasnjoj Petricevoj ulici, a ime po barunu Jelacicu nosila je do komunizma kad su se i Eduard, kao i njegov poznatiji rodjak Josip morali maknuti iz strogog centra zagreba i ostati samo u kolektivnoj memoriji Zagrepcanaca, isto kao i banova supruga Sofija koja je ime "svog" puta morala ustupiti "anonimnoj" Dubravci...
Tada je Jelaciceva kratko nosila ime Britanska, kasnije po narodnom heroju Marinkovicu, e da bi na koncu dobila ime po filozofu Frani Petricu...
;)
Katedralis
31.07.2006., 22:08
Mnogi neznaju da iznad Dubravkinog puta postoje dva igrališta... može im se priči ili od tamo :rofl: ili iz likovne akademije na Jabukovcu.
A kad smo kod igrališta i tenisa :D ima jedno i na dubravkinom putu ;)
Da jedno... ;)
Mnogi ne znaju stosta o Sofijinom putu, a nije ni cudo kad je vecina vrtova kao i sama suma uzasno zapustena, posebno u zadnjih 15ak godina...nekad je to sve bilo puno ljepse i odrzavanije...danas je sve to dzungla. :(
Sto, naravno, nije da nema svojih prednosti, ali najveca MANA su komarci zbog svega toga... :bonk:
Stranci, kad ih vodim po Zagrebu, obično ostanu najfasciniraniji lancima s broda Bounty.
U jednom broju časopisa 15 dana, prije 5-6 godina, bila je sjajna reportaža o zagrebačkim skrivenim ulicama, onima u koje se ulazi kroz haustore i slična neočekivana mjesta. Također valja spomenuti i parkove i igrališta (baš smo dosadni s njima) do kojih se tako dolazi, poput onih u Dalmatinskoj ili Šubićevoj.
Meni je jedno od najljepših i najmirnijih mjesta u Zagrebu ono staro groblje kod Oranica.
U tom zapadnom dijelu grada valja spomenuti i oazu zelenila, ona jezerca koja se vide s autoputa, između Robnih terminala i niza novih trgovačkih centara.
Pa Kožarska ulica, ono što je ostalo od nje, mnogi i redovni posjetitelji Tkalče ni ne znaju za nju.
Nekoliko skrivenih stuba, recimo Goljački odvojak (Goljak inače, kao vjerojatno najstrmija, a jedna od najpitoresknijih ulica u Zagrebu.)
Meteor u Jurjevskoj.
Ah, sad me uhvatila nostalgija, tako sam rijetko u Zagrebu...
Katedralis
01.08.2006., 09:46
Lancima s broda Bounty?
Mislis na lance i lava u Kamenitoj, ne? ;)
Hmm...kolko me sjecanje sluzi, lanci su (navodno) s Nelsonova broda iz Trafalgara (Bounty je plovio dosta jugoistocnije ;) ), ali pitanje je zapravo da li je to stvarno tako, ili je to vise urbana legenda...
Meteor u vrtu od Jurjevske 24, jel?
Da, pitanje je koliko ljudi uopce (jos) zna za to...posebno sto meteora nema vec odavno unutra ;)
Jos jedna jako dobra, cak mislim i jedinstvena ulica u ZG je Kraljevec...
Preporucam svakako setnju njom, bolje od sjevera prema jugu jer cete u suprotnom radije pozeljeti planinariti po Sljemenu :D
Od Cmroka jos kojih 5,6 minuta prema sjeveru, Prekrizjem, pa se kod Vodovoda spustite (uz tablu Kraljevec) strminom kroz sumu...onda cesta vodi uz rub sume, desno su proplanci s (skoro pa) zitaricama (!) u ljetnim mjesecima, zatim cesta ponovno skrene uz rub sume prema jugu, pa je desno udolina sa samostanom, zatim prva prekrasna drvena kuca...cesta se spusta, i, najednom - zavrsava stepenicama (!) ;)
Zatim se spustate stepenicama, i nakon toga Kraljevec ponovno nastavlja kao cesta...sve do Zelengaja :)
infinity
17.12.2006., 12:29
E ljudi ovo je super post! Sad ste mi dali materijala za istrazivanje za iducih par dana :D i uz pomoc GPSa valjda nece bit problema pronaci ulice ;) uglavnom, mene zanima kako doci do gradskog vodovoda tj. uci unutra :D a da nekak zaobidjem osiguranje hehe nego, zanima me sto se nalai uz cestu (neznam kako se zove) kod Remeta je mislim... ide cesta uz veliki nasip i zanima me kaj se nalazi s te strane. Zao mi je kaj je tak glup opis al kad drugacije neznam :) Takodjer, di je ulaz u one tunele na tuskancu tamo negdje kod Krlezinih dvora (jel se tako zove? :) Ili vila?)
Sorry na glupo opisu ;)
KILLERDOG
19.12.2006., 09:45
a ono igralište gore iznad saloona preko puta nekog restića (neznam bolje opisati) popne se po nečijem prilazu i iza je veliko igralište (e tamo je znalo biti zabava)
Purgerland
06.01.2007., 21:23
Mene npr zanima a vise nitko nezna gdje su sve rasporedjeni planeti koje je netko postavio pred neku godinu u odnosu na vec sad legendarno Kozaricevo Sunce u Bogovicevoj...ideja je bila izvrsna ali sad kad hocu nekim gostima pokazati vise se niti ja ne sjecam ali znam da su porazabacni po cijelom gradu...zna li netko tocne lokacije tih mini spomenika?!?!? Bilo bi super kada bi bio kod Sunca mali putokaz za ostale....
inace dali znate da stare ciglene ,gotovo urusene, zgade koje su iza Zagrebovog stadiona a vide se sa ul Andrije zaje kod Inine benziske na kojoj se toci samo plin..da su te zgrade stare preko 100 godina i predstavljaju Zagrebacku Bubaru. Tamo su navodno u prvoj zagrebackoj tvornici svile zaista "radili" svilu pomocu svilenih buba..jebena stvar koja nazalost nije spomenik kulture grada ZG-a!!!!
..a da je ispod prekrasnog mirnog parka Rokov perivoj zapravo groblje koje nije ekshumirnao..te da je ispod danasnjeg cvjetnjaka bilo zapravo goblje Grichana a crkva na Cjetnjaku zapravo je katolicka i darovana pravoslanvoj crkvi pocetkom 20-tog stoljeca???:-))
Znam da je na vrhu Sljemena postojao jedan kamen na kojem je bila ispisana kota 1038 m zapadno pored danasnjeg tornja ali vise ga tam nema..to je oznacavalo vrh sljemena..zna li netko nesto o tome...jel ga je zatrpala zemlja?.ja se sjecam kao klinac penjal sam se na njega...bio je pored starog zeljeznog tornja kojeg su nazalost srusili a danas bi bio izvrstan vidikovac...
A znate li da U Maksimiru jos danas postoje skrivene oznake golf igralista sa devet rupa koje je uz Bledsko bilo jedino u karaljevini juge..kasnije su pokusali nesto napraviti i u BG ali ovo u Maksimiru je trajalo sve do II svj.rata!?!
toliko od mene da doprinesem kolektivnoj svjesti...ostalo sam zaboravil kaj mi je stari prical...Milcec bi to trebao sve znati...treba od njega sve to preuzeti dok ne ode na drugi svijet...
Susjed27
07.01.2007., 14:24
to iznad saloona je Dubravkin Put. I istoimeni restoran. Tamo je izmedju ostalog, kod onog parkinga i nekadasnje otvoreno kino. Projektorska kucica i sjedala se i dan-danas vide. Dubravkin put vodi do Cmroka. Na tom igralistu je pri raketiranju Banskih dvora poginuo i jedan covjek. Ovaj post sam zato i otvorio, da nadjem sva ta mjesta, lijepo ih pobiljezim i mozda malo pismeno uoblicim. dakle, amo s prijedlozima.
Rado bi cuo nesto o povijesti Paveliceve vile na Sljemenu, one s tunelima.
Pozdrav
Susjed
Mene npr zanima a vise nitko nezna gdje su sve rasporedjeni planeti koje je netko postavio pred neku godinu u odnosu na vec sad legendarno Kozaricevo Sunce u Bogovicevoj...ideja je bila izvrsna ali sad kad hocu nekim gostima pokazati vise se niti ja ne sjecam ali znam da su porazabacni po cijelom gradu...zna li netko tocne lokacije tih mini spomenika?!?!? Bilo bi super kada bi bio kod Sunca mali putokaz za ostale....
evo mozda ovo pomogne.. http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2006,6,27,kozaric_planeti,32870.jl
Purgerland
07.01.2007., 23:17
evo mozda ovo pomogne.. http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2006,6,27,kozaric_planeti,32870.jl
ej svaka cast! Hvala...
KILLERDOG
08.01.2007., 12:10
to iznad saloona je Dubravkin Put. I istoimeni restoran. Tamo je izmedju ostalog, kod onog parkinga i nekadasnje otvoreno kino. Projektorska kucica i sjedala se i dan-danas vide. Dubravkin put vodi do Cmroka. Na tom igralistu je pri raketiranju Banskih dvora poginuo i jedan covjek. Ovaj post sam zato i otvorio, da nadjem sva ta mjesta, lijepo ih pobiljezim i mozda malo pismeno uoblicim. dakle, amo s prijedlozima.
Rado bi cuo nesto o povijesti Paveliceve vile na Sljemenu, one s tunelima.
Pozdrav
Susjed
e da ali kod kina imaš prilaz kući na onom brijegu i iza te kuće na vrhu brda je to igralište
a mali Štros?!
prekrasan park u srcu grada. totalno zapusten i zapostavljen.
tamo sam mladost provela... na klupicama pijuci vino i paleci prve cigarete (ah to su bili dani!)...srce mi se drapa :tuzni:
U jednom broju časopisa 15 dana, prije 5-6 godina, bila je sjajna reportaža o zagrebačkim skrivenim ulicama, onima u koje se ulazi kroz haustore i slična neočekivana mjesta.
Malo iza Vinceka je jedan haustor koji vodi do vrta koji je povezan sa Strossmayerovim setalistem. Treba se usuljati tamo nocu i slusati grad. :)
Meni je jedno od najljepših i najmirnijih mjesta u Zagrebu ono staro groblje kod Oranica.
Odnosno "Ludnicko groblje". Nekad je bilo totalno neodrzavano, klinci su tam snifali ljepilo, opijali se, fiksali i razbijali nadgrobne spomenike. Sada je odrzavano, cak su postavili svjetiljke i jedino je steta sto nema vise odrzavanog raslinja. Dok prolazis iza ponoci imas dojam kao da si u nekom drugom svijetu (kao suma iz Narnijskih kronika ili neki horor o Drakuli).
Draze mi je bilo kada Malesnica i Spansko nisu bili toliki... tada tamo nije skoro nitko prosao cijeli dan, sada je tamo teski promet.
Meni je Sofijin ili Dubravkin put najdraze mjesto u Zagrebu. Predugo nisam tamo prosetao...
winnerica
17.01.2007., 21:08
Mislim da su najskrivenije katakombe ispod gornjeg grada. Jedna stara gđa. iz Centra (sad već pokojna) mi je rekla da su se oni ko klinci igrali po haustorima i da su ulazi u katakombe i s Ilice, tj. jedan od njih je na Ilici 7, a drugi na br. 12 (tak mi je žena rekla, više je nema da je pitam opet).
Purgerland
20.01.2007., 20:33
Navodno je do Markusevca vozila uskotracna zeljeznica iz Dubrave te se jos uz Mirosevacku cestu s lijeve strane (50tak metara od prometnice mogu naci pragovi a ponegdje i shine)..nisam siguran za svrhu ali mozda je sluzila za transport rude ali neznam niti ko je bio investitor niti za koji rudnik ali stari zitelji uz Markusevecku cestu znaju za to...
Dali netko zna dali je trasa starpog samoborceka sacuvana i dali bi se na njoj mogao formirati bicikilisticki trak..tkao naime se radi po europi...stare pruge koje su nerentabilne a nekad su slikopisno isle kroz lijepe krajeve sada se pretvaraju u lijepe biciklisitcke staze..zna li netko jel trasa sacuvana u cjelosti ili nema spasa? Znam samo da su stari i novi kolodvor vise manje sacuvani ali za trasu nemam pojma...
znatiželja
23.01.2007., 03:00
najfasciniraniji lancima s broda Bounty.
U jednom broju časopisa 15 dana, prije 5-6 godina, bila je sjajna reportaža o zagrebačkim skrivenim ulicama, onima u koje se ulazi kroz haustore i slična neočekivana mjesta.
znaš li možda koji je to točno broj 15 dana?
KILLERDOG
27.01.2007., 12:05
inace dali znate da stare ciglene ,gotovo urusene, zgade koje su iza Zagrebovog stadiona a vide se sa ul Andrije zaje kod Inine benziske na kojoj se toci samo plin..da su te zgrade stare preko 100 godina i predstavljaju Zagrebacku Bubaru. Tamo su navodno u prvoj zagrebackoj tvornici svile zaista "radili" svilu pomocu svilenih buba..jebena stvar koja nazalost nije spomenik kulture grada ZG-a!!!!
..a da je ispod prekrasnog mirnog parka Rokov perivoj zapravo groblje koje nije ekshumirnao..te da je ispod danasnjeg cvjetnjaka bilo zapravo goblje Grichana a crkva na Cjetnjaku zapravo je katolicka i darovana pravoslanvoj crkvi pocetkom 20-tog stoljeca???:-))
Znam da je na vrhu Sljemena postojao jedan kamen na kojem je bila ispisana kota 1038 m zapadno pored danasnjeg tornja ali vise ga tam nema..to je oznacavalo vrh sljemena..zna li netko nesto o tome...jel ga je zatrpala zemlja?.ja se sjecam kao klinac penjal sam se na njega...bio je pored starog zeljeznog tornja kojeg su nazalost srusili a danas bi bio izvrstan vidikovac...
A znate li da U Maksimiru jos danas postoje skrivene oznake golf igralista sa devet rupa koje je uz Bledsko bilo jedino u karaljevini juge..kasnije su pokusali nesto napraviti i u BG ali ovo u Maksimiru je trajalo sve do II svj.rata!?!
toliko od mene da doprinesem kolektivnoj svjesti...ostalo sam zaboravil kaj mi je stari prical...Milcec bi to trebao sve znati...treba od njega sve to preuzeti dok ne ode na drugi svijet...
da se pohvalim našao sam saturn (a svaki dan tam prolazim i slučajno sam išao gledat tablu kaj piše i u prvi tren se čudio kaj saturn i ispod pozicija
aj jel netko zna di su ostali planeti ?
Emericzy
27.01.2007., 12:13
da se pohvalim našao sam saturn (a svaki dan tam prolazim i slučajno sam išao gledat tablu kaj piše i u prvi tren se čudio kaj saturn i ispod pozicija
aj jel netko zna di su ostali planeti ?
Pa imaš par postova iznad svojega link.
Dali netko zna dali je trasa starpog samoborceka sacuvana i dali bi se na njoj mogao formirati bicikilisticki trak..tkao naime se radi po europi...stare pruge koje su nerentabilne a nekad su slikopisno isle kroz lijepe krajeve sada se pretvaraju u lijepe biciklisitcke staze..zna li netko jel trasa sacuvana u cjelosti ili nema spasa? Znam samo da su stari i novi kolodvor vise manje sacuvani ali za trasu nemam pojma...
nije kompletno sacuvana, a i tesko da ce se ikada u skoroj buducnosti kod nas primjentit praksa izvana. na nekim mjestima pruga je zarsla, na nekima preko nje je nesto sagrađeno itd.. a i spominje se novi "samoborcek"
prije puno, puno godina izlazio je u vjesniku feljton o tajnim hodnicima ispod gornjeg grada, kojima se među ostalim služila i inkvizicija. zanimljivo je i da postoji tunel od katedrale do jedne kuće u staroj vlaškoj (prije 10-ak godina, tamo je nađen i ljudski kostur)
ArcaDiAdria
03.02.2007., 20:24
znam da je vec tema poodmakla u drugom smjeru, ali ne mogu da se ne osvrnem na spomenuto tenisko igraliste na Gupcevoj zvijezdi. Kako u blizini zivim, znala sam tamo cesto igrati i super je jer te nitko ne vidi osim eventualno nekih doktora iz Zarazne bolnice, ali je jedino bzvz kad lopticu napucas pa odleti na raskrsce : ))))).
Jos samo da kazem da me naprosto odusevljava ideja da netko konacno zapise ta sva mjesta za koja smo svi negdje culi, naculi, ali nitko nema pojma da li se radi o urbanim legendama ili ne. Kad napises to, ja prva kupujem primjerak za sebe i svoju ekipu
Emericzy
03.02.2007., 20:27
znam da je vec tema poodmakla u drugom smjeru, ali ne mogu da se ne osvrnem na spomenuto tenisko igraliste na Gupcevoj zvijezdi. Kako u blizini zivim, znala sam tamo cesto igrati i super je jer te nitko ne vidi osim eventualno nekih doktora iz Zarazne bolnice, ali je jedino bzvz kad lopticu napucas pa odleti na raskrsce : ))))).
Jos samo da kazem da me naprosto odusevljava ideja da netko konacno zapise ta sva mjesta za koja smo svi negdje culi, naculi, ali nitko nema pojma da li se radi o urbanim legendama ili ne. Kad napises to, ja prva kupujem primjerak za sebe i svoju ekipu
A zašto je to igralište sad zapušteno?
ArcaDiAdria
04.02.2007., 18:17
to i mene zanima... mislim da smo prijateljica i ja bile jedine koje smo povremeno nazvale tog tipa sta je drzao igraliste i unajmile teren da malo igramo. Ne znam da li je to sa nekom skolom tenisa/ iznajmljivanjem igralista propalo jer nitko ne zna za igraliste ili zbog nekakvih vlasnickih problema :confused: ... u svakom slucaju steta :flop:
radoznalac
07.02.2007., 09:47
Koga zanimaju trase starih zeljeznica i puno podataka o njima nek si pogleda ove linkove:
www.zeljeznice.net/forum
Pionirska pruga Maksimir (http://www.kzmz.hr/zanimljivosti.asp?page_id=zanimljivosti&pokazi_sadrzaj_id=94)
Gradska pruga Dubrava (http://www.kzmz.hr/zanimljivosti.asp?page_id=zanimljivosti&pokazi_sadrzaj_id=95)
Samoborcek (http://www.kzmz.hr/zanimljivosti.asp?page_id=zanimljivosti&pokazi_sadrzaj_id=107)
Na webu sam pronasao i nesto fotki o tim prugama i jos nekim drugim zanimljivostima, recimo ...
Kolosijeci istocnog Zagreba (http://public.fotki.com/vanja2/nepoznati-zagreb/koslosijeci-istocno/)
Stari pogoni tvornice Gredelj (http://public.fotki.com/vanja2/nepoznati-zagreb/tvornica-gredelj-i-/)
Zeljeznicki muzej u Zagrebu (http://public.fotki.com/vanja2/nepoznati-zagreb/eljezniki-muzej-27122006/)
Pionirska zeljeznica (http://public.fotki.com/vanja3/nepoznati-zagreb/pionirska-eljeznica/)
Postanski muzej (http://public.fotki.com/vanja3/nepoznati-zagreb/postanski-muzej//)
KOga zanima, nek ode na Grmoscicu pogledati staru pokretnu traku koja jos i sad vozi radnim danom glinu za potrebe ciglane - traka upotrebljava stari nadvoznjak iznad Kustosijanske ulice koji se nalazi cca 200 m od Ilice.
Od DRvinja do Preckog je jos vidljiv koridor stare pruge koja je vodila do bivse kasarne Precko gdje je sad novo POS naselje, po putu jos ima dosta znakova pruge (tracnice, peroni za istovar, mostovi - jedan je iskoristen za pjesacku stazu sjevrnog kolnika LJubljanske ...).
bluebox
07.02.2007., 21:46
navodno je jedan od ulaza u katakombe na gornjem gradu iz bivšeg kluba "lapidarij", mislim da je ulica habdelićeva. sad, dok je radio kao klub, u dvorani se moglo vidjeti (zagrađen) ulaz u neki tunel/podrum. jel to, to...??
Purgerland
13.02.2007., 00:52
Koga zanimaju trase starih zeljeznica i puno podataka o njima nek si pogleda ove linkove:
www.zeljeznice.net/forum
Pionirska pruga Maksimir (http://www.kzmz.hr/zanimljivosti.asp?page_id=zanimljivosti&pokazi_sadrzaj_id=94)
Gradska pruga Dubrava (http://www.kzmz.hr/zanimljivosti.asp?page_id=zanimljivosti&pokazi_sadrzaj_id=95)
Samoborcek (http://www.kzmz.hr/zanimljivosti.asp?page_id=zanimljivosti&pokazi_sadrzaj_id=107)
.
Svaka cast:top: A ljudi dali ste znali kad smo kod pruga i vlakova da je:
1. Prva sluzbena boja gradskog prevoza bila zuta a tek 1924 prefarbana u plavo?
2. Jeste li znali da je Hebrangovom isla tramvajska pruga i da je onda trebala oteretiti Ilicu
3. Jeste li znali da Srebrne strijele (bivse posljednje tri lokomotive samoborceka) jos uvjek navodno came i trunu na kolodvoru u adzijinoj??
E to sam pricital u super zanimljivoj monografiji ZET-a kojeg mozete downloadad na www.zet.hr...guba stvari za procitat i pogledat...
winnerica
13.02.2007., 16:13
Ma da, čizs čovjek tu živi cijeli život i nemaš pojma kaj ti se sve u gradu zbiva - svaka čast :top:
LadyBlue
15.02.2007., 11:44
Koje paučinaste dragocjenosti...
Stari aerodrom na Borongaju, The Livada.....djetinjstvo. Ostaci plota bez vojnika..
Usamljeni grob na istočnoj strani Maksića.
Voćnjak iznad Ilice kućni broj 60 i nešto.
Konjušnica pretvorena u gornjogradski atelier poznatog zg fotografa.
Crkva Sv. Ivana na Novoj Vesi, zapušteni travnjak..
Da mogu biti nevidljiva, tiho bih obišla sva stara zg dvorišta sa onim komadom neba iznad.
Emericzy
15.02.2007., 11:46
Crkva Sv. Ivana na Novoj Vesi, zapušteni travnjak..
Najromantičnija crkva u Zagrebu, po meni.
LadyBlue
15.02.2007., 11:59
Ako se izuzme župnik, ugođaj je bezvremenski; bockava hladnoća zimi i ljeti, žmirkava svjetlost, malo boja kroz vitraje i šuškanje riječi iz molitvi starica...
:)
I, nekada, draga osoba klupa desno.
Emericzy
15.02.2007., 12:43
Ako se izuzme župnik, ugođaj je bezvremenski; bockava hladnoća zimi i ljeti, žmirkava svjetlost, malo boja kroz vitraje i šuškanje riječi iz molitvi starica...
I, nekada, draga osoba klupa desno.
Župnik je kreten.
LadyBlue
15.02.2007., 13:06
Župnik je kreten.
Vrlo precizna i točna definicija.
;)
Pijetao u kokošinjcu.:D
jimmy jazz
15.02.2007., 13:23
nije bash Paveliceva vila, ali...labirint na Jarunu ;)
LadyBlue
15.02.2007., 16:04
A oni stari, već izblijedjeli 'obrtnički' natpisi na nekim pročeljima, tako su melankolični u svom anakronizmu..
Baš mi je divna ova tema!:)
jel paveliceva vila isto sto i vila rebar?i iznad je nekakvo kao igraliste malo vise u sumi....
Purgerland
18.02.2007., 14:45
A oni stari, već izblijedjeli 'obrtnički' natpisi na nekim pročeljima, tako su melankolični u svom anakronizmu..
Baš mi je divna ova tema!:)
Da to bi trebalo sacuvati ima toga dosta po gradu..posebno onaj u obrtnickom prolazu gdje pise na fasadi "Zavod za raskuzivanje" ili na cvjetnom onaj 100 godina stari natpis Hrvatska banka...
Trebalo bi to poslikati i dokumentirati dok razni bandici i horvatincici to nisu premaljali...
Weedeemer
18.02.2007., 22:32
ona neka zgradurina (napustena vila) u vlaskoj...
zovemo ju ukleta kuca... bili smo par puta unutra...kad smo se vracali doma u subotu navecer....
ima krpica od beskucnika.... nadje se i pokoji sendvic.... mrkli mrak.... bas je scary :cool:
ogromni prostor je unutra... te stepenice... 1001 vrata... ogromne prostorije....
i da, fora je pilana kod oš matko laginja.
heh !
Susjed27
20.02.2007., 08:38
hvala vam svima na javljanju toliko pravaca. s obzirom da zelim sto vise toga pronaci, fotografirati i opisati molio bih sto detaljnije i preciznije upute kako do mjesta doci tj gdje su. Ako bude srece bit ce tekstova u novom casopisu koji bi trebao poceti izlaziti sredinom ove godine. "Svijet Kulture". Pozdrav svima. Susjed
Susjed27
20.02.2007., 08:42
Ako netko ima Google Earth i zna tocnu lokaciju moze mi poslati koordinate. Zahvaljujem.
Susjed
KILLERDOG
20.02.2007., 12:06
e sused ajde to stavi i tu ili daj linkove da i mi vidimo (možda i obiđemo ) ta mjesta
Goachild
20.02.2007., 18:54
jos jos jeben topic :D
zovemo ju ukleta kuca... bili smo par puta unutra...kad smo se vracali doma u subotu navecer....
ima krpica od beskucnika.... nadje se i pokoji sendvic.... mrkli mrak.... bas je scary :cool:
ogromni prostor je unutra... te stepenice... 1001 vrata... ogromne prostorije....
heh !
tamo smo prije par godina brijali i napusavali se dok nas nisu poceli posjecivat decki u plavom :E
dajrakije
20.02.2007., 21:23
tamo smo prije par godina brijali i napusavali se dok nas nisu poceli posjecivat decki u plavom :E
znači plavci se sad tamo napušavaju:confused:
Goachild
20.02.2007., 21:28
mozda kasnije nakon sto nas skinu do carapa
KILLERDOG
21.02.2007., 06:58
pa koliko vas ovdje ima iz centra :)
Susjed27
21.02.2007., 14:09
di je to u vlaskoj? milsim, broj kuce? Zna li netko povijest te kuce?
Susjed
C/P s jednog foruma.
Ispod cijelog Gornjeg i Donjeg Grada nalazi se nekakav komplex tunela, nešto je navodno iz 18. st., veći dio je napravljen za vrijeme NDH a jedan dio je nadograđen i za vrijeme Juge.
Što se tiče ulaza... pouzdano znam da postoji nekakav ulaz u Martićevoj, no neznam di je točno. Ono što znam, na vrhu Tkalče imate s lijeve strane nekakav vojni objekt, do 2000. g je u dvorištu bila haubica... lako ćete ga naći, nalazi se odmah kod onih štengi za gornji grad, a dvorište od tog objekta se proteže uzbrdo uz štenge i u dvorištu se nalazi kamera. Ispod tog objekta je jedan ulaz. Također je u dvorištu neposredno iza objekta jedan ulaz koji snima kamera. Kada idete tim štengama na gornji grad, kod drugog dijela štengi s lijeve strane se nalazi otvor za ventilaciju koji snima kamera zamaskirana u rasvjetu, na stupu neposredno uz početak drugog dijela štengi. Ponekad se tuda šeće vojni murijak.
Kad propičite kraj rune gore u onaj parkić iza državnog arhiva, imate isto dva velika otvora, izgledaju kao ovi za ventilaciju ali su veći. Iznutra dopire topli zrak i malo smrdi po dizelu ali neznam 100% jel to povezano s tunelima, ali čini se da otvore nadzire jedna kamera s zgrade da.
Čuo sam također da na početku ulice Dubravkin Put ima nekakav bunkerski ulaz.
Ti tuneli također izlaze ispod banskih dvora, sabora i vlade jer su ih za vrijeme rata koristili ko sklonište. Navodno ima nekakv ulaz i u radićevoj, ali neznam gdje.
Čuo sam da postoji i jedan ulaz negdje kod uspinjače, ali neznam gdje. Znam za ulaz u Mesničkoj, tamo je svojevremeno bila neka izložba koja se samo snimala, tako sam i saznao za sve to. Bila su neka stala drvena vrata s 3 metalne šipke i frend je planirao upast unutra, ali kad se vratio za 3 dana postavljena su blindirana metalna vrata kroz čije se ventilacijske otvore vidi visina tunela. Tunel dakle prolazi ispod šetnice kod uspinjače, tako da je negdje gore paralelno s njim još jedan ulaz koji sam spominjao gore. Navodno je taj tunel povezan s onim u radićevoj.
Negdje gore na tuškancu postoji isto jedan ulaz, stara su drvena vrata s metalnim šipkama koja se bezpoblema mogu razvalit, pokrivena su hrpom smeća, tam je bio propao frend od frenda kad su pili gore, al neznam di je to točno.
Navodno je taj kompleks ispod grada za Juge povezan s pavelićevim hodnicima podno sljemena. Iznad tunela propičite lijevo, uz štenge pokraj stražarnice iz doba NDH pa ravno, do rušvina nekakvog objekta, to ljudi zovu katakombe a ima jedan ulaz na gornjem i dva na donjem nivou ruševine,te jedan izlaz koji izlazi u šumu i vodi nekud gjd enismo išli. To je dugo nekih 150m sve skupa unutra, u tunelu je stražarnica i jedna prostorija, okolo samih ruševina ima još nekakvih putića i štengi koje nismo istraživali.
Postoji još jedan kompleks tunela blizu ovoga, to su čak speleolozi trasirali, nalazi se negdje sjeverno pa lijevo otpilike od ovih malih "katakombi" ali nismo išli to tražiti. Taj veliki kompleks je navodno povezan s ovima ispod gornjeg grada i navodno ide još kroz brdo prema zagorju, to je bilo napravljeno kao put za bjeg.
Lokalna ekipa gore nam je spominjala za taj duži dio koji nismo našli da su svojevremeno davno njihovi starci hodali unutra i da bi se za nekih cca. sat vremena hoda izašlo na zagorskoj strani medvednice ali da je taj prolaz zazidan kao. Čuli smo od ekipe koja je pila gore, neki tip je išo sam pijan kroz šumu otpilike zapadno iznad ovih malih katakombi i upao je u nekakvu rupu te se jedva izvuko al je bio pijan ko majka pa nezna gdje je to. Frendica je pričala da ju je njen frend vodio kroz neke od tih "katakombi" i da su izašli na neku ravnu betoniranu površinu, al je isto bila pijana i nezna gdje je to bilo a mi kolko znamo ove male katakombe ne izlaze na takvo mjesto. Isto nam je pričala da je u jednima od tih katakombi neki lik propao u neku podzemnu prostoriju, ali to bi možda mogla bit karikirana ista priča o ovom tipu kaj je propo u nekakvu rupu u šumi.
x_Mala-Crna_x
13.04.2008., 04:16
di je to sa dva jezera kod crnomerca?
na milerovom brijegu, tj. ispod njega su dva jezera. i bunker. ali to je zemljište ciglane pa se baš ne može prići. jesi na to mislio? ak jesi, to još postoji. bila, vidjela, umrla od straha...
Ona dva jezera kod ciglane između ulica Črnomerec i Kvaternikove? Nije to zatrpano niš, bar nije bilo u 1. mjesecu. Samo neznam gdje je bunker tamo.
45°49'3.61"N
15°55'53.86"E
Brestovac
Da, Brestovac, navratio sam s frendovima prošle godine, ali je taman ekipa igrala paintball tamo.
45°53'29.07"N
15°57'6.73"E
x_Mala-Crna_x
13.04.2008., 04:23
i da, fora je pilana kod oš matko laginja.
heh !
sad znam di ic kad nemam sta radit :rofl:
Što se tiče Jurjevskog perivoja odnosno šetališta, lijepo mjesto, ne baš ugodno za biti po noći jer navodno su često kojekakvi pedofili višeni tamo. To bivše groblje je više desno, prema Mlinarskoj, dok je sam perivoj između Jurjevske i Mlinarske ulice, uz Dubravkin put od kojega ga dijeli Jurjevska ulica. Kad sam bio mlađi znali smo par puta piti u perivoju, okupljali su se tamo metalci i grungeri, neznam da li još netko izlazi tamo, ta ekipa koja je tad tamo izlazila sada ima između 20 i 25 godina.
45°49'28.89"N
15°58'34.97"E
Štefke ti se to zove. Dosta često smo znali slavit rođendane gore ili priređivat roštilje.
45°49'13.01"N
15°58'21.71"E
Da jedno... ;)
Mnogi ne znaju stosta o Sofijinom putu, a nije ni cudo kad je vecina vrtova kao i sama suma uzasno zapustena, posebno u zadnjih 15ak godina...nekad je to sve bilo puno ljepse i odrzavanije...danas je sve to dzungla. :(
Sto, naravno, nije da nema svojih prednosti, ali najveca MANA su komarci zbog svega toga... :bonk:
Kad smo kod toga, čuo sam dosta puta za neku napuštenu vilu gore kad se ide na Cmrok, navodno je dosta velika, iam veliko dovrište... Svojedobno je netko imao tulum tamo, navodno ima i par utičnica s strujo mkoje rade... znali netko nešto o tome? Ulazili su na staržnji ulaz...
E ljudi ovo je super post! Sad ste mi dali materijala za istrazivanje za iducih par dana :D i uz pomoc GPSa valjda nece bit problema pronaci ulice ;) uglavnom, mene zanima kako doci do gradskog vodovoda tj. uci unutra :D a da nekak zaobidjem osiguranje hehe nego, zanima me sto se nalai uz cestu (neznam kako se zove) kod Remeta je mislim... ide cesta uz veliki nasip i zanima me kaj se nalazi s te strane. Zao mi je kaj je tak glup opis al kad drugacije neznam :) Takodjer, di je ulaz u one tunele na tuskancu tamo negdje kod Krlezinih dvora (jel se tako zove? :) Ili vila?)
Sorry na glupo opisu ;)
Pretpostavljam da misliš na stari gradski vodovod kod Doma Sportova?
Kakvi tuneli na Tuškancu? Znam da je usporedno s ulicom Tuškanac ulica Krležin Gvozd.
Allexis
14.04.2008., 15:45
nije bash Paveliceva vila, ali...labirint na Jarunu ;)
gdje?????? živim na jarunu, pa me zanima što tamo ima zanimljivo, nepoznato...
Susjed27
15.04.2008., 21:57
Super, odo ja to sad poslikati. A vi samo punite dalje ove stupce, jednog dana cemo lijepo sve to srocit na papir, priloziti slikice i objaviti u casopisu. Pozdrav, Susjed
Wedding
16.04.2008., 00:04
Navodno je do Markusevca vozila uskotracna zeljeznica iz Dubrave te se jos uz Mirosevacku cestu s lijeve strane (50tak metara od prometnice mogu naci pragovi a ponegdje i shine)..nisam siguran za svrhu ali mozda je sluzila za transport rude ali neznam niti ko je bio investitor niti za koji rudnik ali stari zitelji uz Markusevecku cestu znaju za to...
to je vozil "cug" i vozili su se putnici:mig: Vozio je uz Mirosevecku pa preko onog polja gdje je sad jezero je isla traca prema dalje...moram pitat baku tocno gdje joj je bio kraj a gdje pocetak....a za sine i pragove nisam ziher da postoje:ne zna:
Wedding
16.04.2008., 00:08
lokomotiva koja je vozila na ovoj lokaciji nekada je bila smjesten au Pionirskom gradu ( sada grad mladih ) a sada ne nalazi prekoputa u sklopu jezera......bil aje uzasno oronila ali su je prije cca 10-ak godina renovirali.
Navodno je do Markusevca vozila uskotracna zeljeznica iz Dubrave te se jos uz Mirosevacku cestu s lijeve strane (50tak metara od prometnice mogu naci pragovi a ponegdje i shine)..nisam siguran za svrhu ali mozda je sluzila za transport rude ali neznam niti ko je bio investitor niti za koji rudnik ali stari zitelji uz Markusevecku cestu znaju za to...fDali netko zna dali je trasa starpog samoborceka sacuvana i dali bi se na njoj mogao formirati bicikilisticki trak..tkao naime se radi po europi...stare pruge koje su nerentabilne a nekad su slikopisno isle kroz lijepe krajeve sada se pretvaraju u lijepe biciklisitcke staze..zna li netko jel trasa sacuvana u cjelosti ili nema spasa? Znam samo da su stari i novi kolodvor vise manje sacuvani ali za trasu nemam pojma...
http://www.zeljeznice.net
http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=2660
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=971&sid=3611e8b584e317b879482aa889adcb50
http://www.kzmz.hr/zanimljivosti.asp?page_id=zanimljivosti
http://markusevec.bloger.hr/default.aspx?tag=povijest
Kad smo već kod tračnica, postojala je tramvajska linija 16 koja je vozila od Gupčeve Zvijezde do Mirogoja, ukinuta je 1954. kad je došlo do najveće tramvajske nesreće u sijetu ikada, poginulo je 20 a ozljeđeno 40 ljudi. Imate točno tamo preko puta Zvijezde spomen ploču kraj rasvijetnog stupa, odmah uz cestu.
Btw. najavljuju da će se opet uvesti linija 16, a vozila bi s Črnomerca na Mihaljevac.
3. Jeste li znali da Srebrne strijele (bivse posljednje tri lokomotive samoborceka) jos uvjek navodno came i trunu na kolodvoru u adzijinoj?
http://i170.photobucket.com/albums/u276/portosmedex1/3Strijelemale.jpg
Cijelu knjigu o Smaoborčeku možete ovdje skinuti
http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=6760
jel paveliceva vila isto sto i vila rebar?i iznad je nekakvo kao igraliste malo vise u sumi....
Je.
Di je to točno? Broj? Anything?
Zna li netko nešto o bunkeru na početku Dubravkinog puta?
saku helle
16.04.2008., 21:26
Zna li netko nešto o bunkeru na početku Dubravkinog puta?
Bunker je na početku Dubravkinog puta, odmah iza restorana. Drugi kraj se nalazi u Tkalči. On je još u funkciji, navodno se Tuđman tamo skrivao za vrijeme raketiranja Zagreba.
Bio je članak u Večernjem listu prije koju godinu o zagrebačkim tunelima, imam negdje još fotku na kompu, bum potražil, pa je postavim ovdje.
Lokalna ekipa gore nam je spominjala za taj duži dio koji nismo našli da su svojevremeno davno njihovi starci hodali unutra i da bi se za nekih cca. sat vremena hoda izašlo na zagorskoj strani medvednice ali da je taj prolaz zazidan kao. Čuli smo od ekipe koja je pila gore, neki tip je išo sam pijan kroz šumu otpilike zapadno iznad ovih malih katakombi i upao je u nekakvu rupu te se jedva izvuko al je bio pijan ko majka pa nezna gdje je to. Frendica je pričala da ju je njen frend vodio kroz neke od tih "katakombi" i da su izašli na neku ravnu betoniranu površinu, al je isto bila pijana i nezna gdje je to bilo a mi kolko znamo ove male katakombe ne izlaze na takvo mjesto. Isto nam je pričala da je u jednima od tih katakombi neki lik propao u neku podzemnu prostoriju, ali to bi možda mogla bit karikirana ista priča o ovom tipu kaj je propo u nekakvu rupu u šumi.
Je li itko trijezan usao unutra, pa da se neceg sjeca? :rofl:
saku helle
16.04.2008., 21:48
evo ga, ulaz s Dubravkinog puta je fotka lijevo gore, izlaz fotka desno.
http://img245.imageshack.us/img245/9049/tunelzgav7.th.jpg (http://img245.imageshack.us/my.php?image=tunelzgav7.jpg)
saku helle
16.04.2008., 21:56
evo i fotke:
http://img515.imageshack.us/img515/4535/staridiogradald4.th.jpg (http://img515.imageshack.us/my.php?image=staridiogradald4.jpg)
Vlaška 5, kuća prve masonske lože u Zagrebu. Druga je bila u Nazorovoj čini mi se.
Nažalost u jako je lošem stanju.
http://img245.imageshack.us/img245/6300/staravlaskabd7.th.jpg (http://img245.imageshack.us/my.php?image=staravlaskabd7.jpg)
http://img245.imageshack.us/img245/9049/tunelzgav7.th.jpg (http://img245.imageshack.us/my.php?image=tunelzgav7.jpg)
Nisam znao da ima ulaz i na strani tkalče prem kaptolu, ali u jendom postu tu je opisan ulaz na starni Tkalče prema Gornjem gradu, u skolpu vojnog objekta, podno štengi. Zanm za ovaj ulaz u Mesničkoj ali nisam znao za ovaj u Visokoj.
evo i fotke:
Vlaška 5, kuća prve masonske lože u Zagrebu. Druga je bila u Nazorovoj čini mi se.
Nažalost u jako je lošem stanju.
http://img245.imageshack.us/img245/6300/staravlaskabd7.th.jpg (http://img245.imageshack.us/my.php?image=staravlaskabd7.jpg)
Jeli to ta napuštena vila o kojoj se pričalo gore?
saku helle
17.04.2008., 11:38
Nisam znao da ima ulaz i na strani tkalče prem kaptolu, ali u jendom postu tu je opisan ulaz na starni Tkalče prema Gornjem gradu, u skolpu vojnog objekta, podno štengi. Zanm za ovaj ulaz u Mesničkoj ali nisam znao za ovaj u Visokoj.
Jeli to ta napuštena vila o kojoj se pričalo gore?
To je taj isti tunel, postoje kamere s oba ulaza i Tkalče i Dubravkinog puta.
Tunel iz Mesničke završava u jednom haustoru u Radićevoj ulici.
Neznam na koju vilu misliš, ali ovo je kuća, ne vila.
Ja sam htio reći da je ovaj ulaz u Tkalči označen pokraj štenga za Opatovinu s desne strane, a onaj koji ja znam se nalazi kod Štengi za Gornji grad, s lijeve strane, tamo kod skretanja na Novu ves pokraj škole.
Što se tiče ulaza... pouzdano znam da postoji nekakav ulaz u Martićevoj, no neznam di je točno. Ono što znam, na vrhu Tkalče imate s lijeve strane nekakav vojni objekt, do 2000. g je u dvorištu bila haubica... lako ćete ga naći, nalazi se odmah kod onih štengi za gornji grad, a dvorište od tog objekta se proteže uzbrdo uz štenge i u dvorištu se nalazi kamera. Ispod tog objekta je jedan ulaz. Također je u dvorištu neposredno iza objekta jedan ulaz koji snima kamera. Kada idete tim štengama na gornji grad, kod drugog dijela štengi s lijeve strane se nalazi otvor za ventilaciju koji snima kamera zamaskirana u rasvjetu, na stupu neposredno uz početak drugog dijela štengi. Ponekad se tuda šeće vojni murijak.
Kad propičite kraj rune gore u onaj parkić iza državnog arhiva, imate isto dva velika otvora, izgledaju kao ovi za ventilaciju ali su veći. Iznutra dopire topli zrak i malo smrdi po dizelu ali neznam 100% jel to povezano s tunelima, ali čini se da otvore nadzire jedna kamera s zgrade da.
Ti tuneli također izlaze ispod banskih dvora, sabora i vlade jer su ih za vrijeme rata koristili ko sklonište. Navodno ima nekakv ulaz i u radićevoj, ali neznam gdje.
Čuo sam da postoji i jedan ulaz negdje kod uspinjače, ali neznam gdje. Znam za ulaz u Mesničkoj, tamo je svojevremeno bila neka izložba koja se samo snimala, tako sam i saznao za sve to. Bila su neka stala drvena vrata s 3 metalne šipke i frend je planirao upast unutra, ali kad se vratio za 3 dana postavljena su blindirana metalna vrata kroz čije se ventilacijske otvore vidi visina tunela. Tunel dakle prolazi ispod šetnice kod uspinjače, tako da je negdje gore paralelno s njim još jedan ulaz koji sam spominjao gore. Navodno je taj tunel povezan s onim u radićevoj.
Negdje gore na tuškancu postoji isto jedan ulaz, stara su drvena vrata s metalnim šipkama koja se bezpoblema mogu razvalit, pokrivena su hrpom smeća, tam je bio propao frend od frenda kad su pili gore, al neznam di je to točno.
Navodno je taj kompleks ispod grada za Juge povezan s pavelićevim hodnicima podno sljemena.
Što se tiče kuće, mislio sam pitati jeli to ono što je spominjao Weedamer
ima krpica od beskucnika.... nadje se i pokoji sendvic.... mrkli mrak.... bas je scary
saku helle
17.04.2008., 12:46
Ja sam htio reći da je ovaj ulaz u Tkalči označen pokraj štenga za Opatovinu s desne strane, a onaj koji ja znam se nalazi kod Štengi za Gornji grad, s lijeve strane, tamo kod skretanja na Novu ves pokraj škole.
Što se tiče kuće, mislio sam pitati jeli to ono što je spominjao Weedamer
To je taj ulaz, na fotki iznad ulaza se vide kuće iz Visoke ulice.
Nisam siguran da je to ta kuća, nije katnica i malena je dosta, tako da nisam siguran da ima stepenice i velike prostorije. Ako netko zna točno, neka napiše.
Nego, postoji i tunel iz vremena NDH, koji ide od Zvonimirove (bivši ustaški zatvor), do Glavnog kolodvora. Zaključan je, tako da se ne može ući unutra.
Postoje i neki zapisi o tunelu koji vodi od Medvedgrada do Kaptola, Marija Jurić Zagorka je pisala u svojim knjigama o tome. Makar mislim da je to malo vjerojatno, zbog duljine i terena kroz koji bi tunel morao proći, ali nikad se nezna.
nasmijanonebo
17.04.2008., 15:43
ziher u zg unutar grica ima puno podzemnih katakombi..sjecam se da je 70-tih godina bio prohodan podzemi prolaz od tuskanca, tj. ulazilo se tam di je sad spomenik krlezi a izlazilo se u dvoriste prirodoslovnog muzeja..i onda su to zatvorili..pricao mi je stari da je bilo toga jos..
a ste znali za onu garazu preko puta saloona ,ispod visoke ulice, iz garaze se direktno penjes u visoku ulicu (to je garaza od ministarstva)..a ste znali da je i petrova bolnica sagrađena na nekadasnjem starom groblju :D..kao i vinogradska ..zg je imao puno groblja-jurja ves, rokov perivoj, petrova, vinogradska itd..
dubravkin put tj. setaliste je super zanimljiv za prosetati, pun legendi od kojeg ja ne znam bas puno, jer stari ljudi su vec pomrli koji bi mi to ispricali..
e da, znate da matija gubec nije pogubljen na markovom trgu, nego je sluzbeno stratiste grada zagreba bilo na uglu streljacke i tuskanca, tj. na onom zavoju ispred kina tuskanca di je uvijek bio kiosk sa kokicama:D itd itd..
Nego, postoji i tunel iz vremena NDH, koji ide od Zvonimirove (bivši ustaški zatvor), do Glavnog kolodvora. Zaključan je, tako da se ne može ući unutra.
Postoje i neki zapisi o tunelu koji vodi od Medvedgrada do Kaptola, Marija Jurić Zagorka je pisala u svojim knjigama o tome. Makar mislim da je to malo vjerojatno, zbog duljine i terena kroz koji bi tunel morao proći, ali nikad se nezna.
Znaš li gdje je to točno u Zvonimirovoj, i gdje izlazi na Glavnom? Hehe u sve se može ući :)
Ima tu nešto o tome:
http://www.forum.hr/showpost.php?p=6384865&postcount=4
Inače,Vladimir Devide je svojevremeno nešto ispitivao po okolici medvedgrada i navodno je upao u nekakav splet tunela.
saku helle
18.04.2008., 10:29
Znaš li gdje je to točno u Zvonimirovoj, i gdje izlazi na Glavnom? Hehe u sve se može ući :)
Ima tu nešto o tome:
http://www.forum.hr/showpost.php?p=6384865&postcount=4
Znam, bio sam pred tim ulazom. U podrumu je stambene zgrade, i nemre se ući u podrum bez da znaš nekog stanara.
S tim da taj prolaz prolazi ispod vojnog objekta, tak da je moguće da ga je vojska pregradila i koristi ga.
Nisam siguran gdje je izlaz na glavnom...
spaljena
18.04.2008., 17:09
Baš sam našla jedan članak na netu ,gdje se spominju podzemni prolazi u Zagrebu?Što vi mislite da li to postoji za stavrno ili su to samo laprdanja?
mirrorball
18.04.2008., 19:27
..pojasni malo to podzemni prolazi???:confused: Misliš neki skriveni tuneli i slično?
Kazneni udarac
18.04.2008., 20:19
Pa da, ima ih, nije to nikakva tajna. Planira se neko uređenje da to bude neka vrsta atrakcije, zar nije tako nešto pisalo ne tako davno u novinama?
Firestarter '87.
18.04.2008., 21:16
C/P s jednog foruma.
Ispod cijelog Gornjeg i Donjeg Grada nalazi se nekakav komplex tunela, nešto je navodno iz 18. st., veći dio je napravljen za vrijeme NDH a jedan dio je nadograđen i za vrijeme Juge.
Navodno je taj kompleks ispod grada za Juge povezan s pavelićevim hodnicima podno sljemena. Iznad tunela propičite lijevo, uz štenge pokraj stražarnice iz doba NDH pa ravno, do rušvina nekakvog objekta, to ljudi zovu katakombe a ima jedan ulaz na gornjem i dva na donjem nivou ruševine,te jedan izlaz koji izlazi u šumu i vodi nekud gjd enismo išli. To je dugo nekih 150m sve skupa unutra, u tunelu je stražarnica i jedna prostorija, okolo samih ruševina ima još nekakvih putića i štengi koje nismo istraživali.
Postoji još jedan kompleks tunela blizu ovoga, to su čak speleolozi trasirali, nalazi se negdje sjeverno pa lijevo otpilike od ovih malih "katakombi" ali nismo išli to tražiti. Taj veliki kompleks je navodno povezan s ovima ispod gornjeg grada i navodno ide još kroz brdo prema zagorju, to je bilo napravljeno kao put za bjeg.
Kazneni udarac
18.04.2008., 23:12
Sad kad bolje razmislim, možda ti tuneli ipak ni ne postoje. Ispada da su svi svjedoci bili pijani. :rolleyes:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=147817
Može link na članak?
jimmy jazz
19.04.2008., 11:11
gdje?????? živim na jarunu, pa me zanima što tamo ima zanimljivo, nepoznato...
tam prek jezera kod one instalacije kamena ;)
spaljena
19.04.2008., 13:50
..pojasni malo to podzemni prolazi???:confused: Misliš neki skriveni tuneli i slično?
Mda,skriveni tuneli i takve stvari .
mirrorball
19.04.2008., 14:17
Mda,skriveni tuneli i takve stvari .
..evo - ja sam ti sad spojil' tvoj topic sa još jednim sličnim takvim - tak' da sad tu imaš dovoljno materijala za proučavati...i prolaza za pronalaziti...i skirvenih mjesata za otkrivati...ALI PAZI!!! - kao što možeš vidjeti - nije ti baš preporučljivo glumiti Indijanu Jonesa pod utjecajem alkohola :D
spaljena
19.04.2008., 14:33
To sam naučila na teži način.:rofl::rofl:
mirrorball
19.04.2008., 14:52
To sam naučila na teži način.:rofl::rofl:
..dakle...nemoj ići guimiti Indianu Jonesa pijana i napušena...:D..riskiraš da ti se klinci od četiri godine smiju kako bauljaš po labirintu sa ogledalima na zagrebačkom božićnom velesajmu i onda te prodavač karata na istome izvodi za ruku van sveg ukomiranog...:D
O ovome sam se raspitivao, ali malo ljudi zna. Pričao sam sa čovjekom koji je radio u "tajnoj službi" maršala Tita a kasnije je bio i savjetnik Tuđmanovog osiguranja. jednom je puno popio pa je počeo pričati o tome, a poslije sve opovrgnuo jer je kao pričao gluposti. Inaće, nije pričao o tome jer je uvijek govorio da su to stvari "o kojima se ne priča, već se o njima šapće pred prijateljima i laže pred neprijateljima". Ulaz koji svi mogu vidjeti u biti skriva hodnik iza kojeg je nekoliko vrata, a u biti je to sjedište vojske i tajnih službi te najbolje čuvani prostor u Hrvatskoj za koji rijetko tko zna. Tamo je navodno kompletna mašinerija, ogroman podzemni prostor na nekoliko katova, da bi se u njega ušlo treba proći nekoliko elektronskih, ljudskih i raznih provjera te on veli da je nemoguće da uđe netko tko ne smije. Iznutra se navodno kontrolira sva bežićna i "žićna" komunikacija u Hrvatskoj, ali i mobilne mreže okolnih zemalja, ne cijelih već koliki je domet, on kaže da su priče da se može prisluškivati svaki poziv sve do bratislave.
No cijela ova priča ima jedan minus - čovjek je bio uistinu pijan. Poslije je sve to pobio, rekao da je baljezgao gluposti, da je to izmislio i da je to u biti samo podzemni bunker za predsjednika.
spaljena
19.04.2008., 18:58
Ajmo rovokopače na gornji grad,da vidimo što se to tamo krije.
Šalu na stranu ako kakvi tuneli i podzemni hodnici postoje ,moguće je da se koriste upravo za sjedište tajnih službi i sličnih organizacija.
OK ovo su već fantazije. :D
trance_energy
22.04.2008., 23:36
u jebate...cjelu temu sam procito i full je zanimljivo...!! vjerujem da ih ima gro...pital bum dedu sutra..on je odraso na novoj vesi i u centru...on vjerojatno zna nekaj o tome
Oho, onda sigurno nesto zna. Željno iščekujemo dedine priče.
Ovo je kao da čitam Gričku vješticu :kokice:
Susjed27
26.04.2008., 13:27
jel netko zna di je haustor iz "Tko pjeva zlo ne misli"?
saku helle
26.04.2008., 14:39
jel netko zna di je haustor iz "Tko pjeva zlo ne misli"?
Basaričekova na gornjem gradu...mislim da je u tom haustoru pošta sada.
Uglavnom birtija je još tamo :top:
Basaričekova na Gornjem gradu?? :eek: Pa kaj nije Basaričekova kod zelenog vala možda? :D
saku helle
27.04.2008., 17:08
Basaričekova na Gornjem gradu?? :eek: Pa kaj nije Basaričekova kod zelenog vala možda? :D
nije :D
http://www.virtualzg.info/index.php?option=com_google_maps&Itemid=3
:top:
saku helle
27.04.2008., 17:46
Ulica koja spaja Markov trg i Demetrovu ulicu nosi od 1928. godine ime po političaru i socijalnom radniku Đuri Basaričeku, kojeg je u Beogradu ubio Puniša Račić pri atentatu na vođu Hrvatske seljačke stranke Stjepana Radića, 20. lipnja 1928...
U Basaričekovoj ulici nalaze se dvije prizemnice, koje su rijedak primjer srednjovjekovnog građanskog graditeljstva, no na broju 22 sagrađena je u 18. stoljeću lijepa barokna gornjogradska palača, kojoj su među ostalima, bile vlasnikom plemenitaške obitelji Sermage, Patačić i Jelačić. U ulici je i jedna od najstarijih gornjogradskih gostionica »Pod starim krovovima« koja se spominje još 1830. godine, dok je u dvorištu kuće pokraj nje, gdje je pošta, sniman najzagrebačkiji film »Tko pjeva zlo ne misli«. Na uglu s Demetrovom ulicom nalazila se jedna od najpopularnijih gornjogradskih gostionica »Matejna«, koja je srušena 1938. Na njezinu mjestu sagrađena je po nacrtima Alfreda Albinija, kuća obitelji Arko, koja se dobro uklopila u gornjogradsku jezgru. U toj je kući zadnje dane života proveo Ante Topić Mimara, koji je hrvatskom narodu poklonio zbirku od 3650 umjetnina, što su smještene u muzeju njegova imena, »Mimara, na Rooseveltovom trgu u Zagrebu.
O staroj gostionici »Matejni« koju su ovjekovječili mnogi slikari, a o njoj pisali i mnogi književnici, govorilo se kako su u nju zalazili svi hrvatski pisci, jasno, u svoje doba življenja, kao Harambašić, Šenoa, Matoš, Ujević, Krklec... sve tamo do 1938. kada je stara krčma, pokrivena šindrom - srušena.
KILLERDOG
28.04.2008., 10:41
u jebate...cjelu temu sam procito i full je zanimljivo...!! vjerujem da ih ima gro...pital bum dedu sutra..on je odraso na novoj vesi i u centru...on vjerojatno zna nekaj o tome
ajde di su info od dede, ja sam odrastao u tome kvartu tako da znam neke info ali od tih starih možeš svašta saznati
bilo je svakakvih priča o atomskim skloništima kod bolnice po kojima smo se kao klinci šetali, tvz. psećoj livadi na vrhu voćarske da su bunkeri i tuneli koji vode do popovske škole ( bila vojna bolnica ) itd.
Killerdog, da li možda misliš na Livadu izmešu Horvatovca, Jagodnjaka, Ružičnjaka i Babonićeve? Tamo kod PMF-a? I da, u podrumu NKG-a je bila vojna bolnica, tamo podno tornja točno na kojemu je i zvijezdarnica, još su ona vrata kao na operacijskim salama i to. Dok sam živio na Šalati pokušali smo se naime popeti u toranj da dođemo do vidikovca :)
GothicRomance
29.04.2008., 01:29
sjecam se da sam se ko klinka negdje u 80tima igrala negdje u dubravi ili maksimiru po nekoj staroj lokomotivi. sjecam se da je bila u sumi i kraj nje je bilo neko djecje igraliste. da li netko zna ista o tome u tom djelu grada? i da li to jos uvijek postoji i gdje je to?
Grad Mladih, radi se o jednoj od dvije lokomitve gradske pruge Dubrava koja je išla od Koledinečke ulice preko Grada Mladih do kraja Miroševca.
http://www.kzmz.hr/zanimljivosti.asp?page_id=zanimljivosti&pokazi_sadrzaj_id=95
KILLERDOG
29.04.2008., 10:16
Killerdog, da li možda misliš na Livadu izmešu Horvatovca, Jagodnjaka, Ružičnjaka i Babonićeve? Tamo kod PMF-a? I da, u podrumu NKG-a je bila vojna bolnica, tamo podno tornja točno na kojemu je i zvijezdarnica, još su ona vrata kao na operacijskim salama i to. Dok sam živio na Šalati pokušali smo se naime popeti u toranj da dođemo do vidikovca :)
ne nego između vončinine (što s vlaške ide prema bolnici nisam siguran za ime ) i voćarske
kao tamo im je negdje bio izlaz iz bolnice za slučaj nužde i da se prolazima čak povezani ta bolnica i šalata (zbog "pacijenata" koji su u njoj boravili i za slučaj da ih je bilo potrebno hitno prebaciti )
inače ta bolnica je prva u zagrebu koja je imala heliodrom i to ukopan ispod razine ceste (danas su košarkaško i nogometno igralište u njemu )
GothicRomance
29.04.2008., 11:45
Grad Mladih, radi se o jednoj od dvije lokomitve gradske pruge Dubrava koja je išla od Koledinečke ulice preko Grada Mladih do kraja Miroševca.
e fala. provjerit cu to :)
GothicRomance
29.04.2008., 12:43
e a sta je nekad bio onaj ogroman, danas zapusten, objekt u tkalcicevoj ulici (kada se ide od trga s lijeve strane preko puta one neke slasticarnice gdje se vani prodaju palacinke)?
¤amélie¤
29.04.2008., 15:19
Moja najdraza tema od sada :D :D :D ovo je prezanimljivo....bilo bi super kada bi se skupilo jos malo podataka i organizirali se i par nas otislo to "pogledati" :D :D :D
¤amélie¤
29.04.2008., 15:22
Vrlo zanimljiv link pa ako se nekom bude dalo citati-http://www.crotalk.com/modules/news/article.php?storyid=406
To je taj isti tunel, postoje kamere s oba ulaza i Tkalče i Dubravkinog puta.
Tunel iz Mesničke završava u jednom haustoru u Radićevoj ulici.
Neznam na koju vilu misliš, ali ovo je kuća, ne vila.
To u tkalčićevoj je http://www.duzs.hr/page.aspx?PageID=28
ne nego između vončinine (što s vlaške ide prema bolnici nisam siguran za ime ) i voćarske
kao tamo im je negdje bio izlaz iz bolnice za slučaj nužde i da se prolazima čak povezani ta bolnica i šalata (zbog "pacijenata" koji su u njoj boravili i za slučaj da ih je bilo potrebno hitno prebaciti )
inače ta bolnica je prva u zagrebu koja je imala heliodrom i to ukopan ispod razine ceste (danas su košarkaško i nogometno igralište u njemu )
Aha, ta, to je ona ograđena livada. Gledam ju baš na Google Earthu i vidi se nešto što izgleda kao ostaci sletne piste za male avione, ima i takav oblik, a široko je otprilike kao 2/3 Voćarske ceste. I na koju točno bolnicu misliš kad govoriš o heliodromu? Jedini koji ja tamo vidim je u skolpu bolničke zgrade točno preko puta od igrališta kod sjemeništa, tamo s lijeve strane, mislim da je to nekakva neurologija tamo.
e a sta je nekad bio onaj ogroman, danas zapusten, objekt u tkalcicevoj ulici (kada se ide od trga s lijeve strane preko puta one neke slasticarnice gdje se vani prodaju palacinke)?
Stambena kuća, vila Domorthofy s kraja 18. st.
http://www.forum.hr/newreply.php?do=newreply&p=13820345
GothicRomance
29.04.2008., 18:46
Stambena kuća, vila Domorthofy s kraja 18. st.
http://www.forum.hr/newreply.php?do=newreply&p=13820345
hm... kad pisem vila domorthofy u googl kaze da nema rezultata :(
Joj sorry, krivo linkano...
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=13827016&postcount=200
KILLERDOG
30.04.2008., 09:09
Aha, ta, to je ona ograđena livada. Gledam ju baš na Google Earthu i vidi se nešto što izgleda kao ostaci sletne piste za male avione, ima i takav oblik, a široko je otprilike kao 2/3 Voćarske ceste. I na koju točno bolnicu misliš kad govoriš o heliodromu? Jedini koji ja tamo vidim je u skolpu bolničke zgrade točno preko puta od igrališta kod sjemeništa, tamo s lijeve strane, mislim da je to nekakva neurologija tamo.
da ta ograđena, malo je čudno ograditi livadu s onakvim zidom nije li ? :mig:
vojna bolnica je imala za heliće, rupa ti je i sad u njoj imaš nogometno i košarkaško izgralište
ona sheraton zgrada (institut za istraživanje mozga :D ) je bila šumica, a tamo gdje je sad parking je nekad tiskara bila (tiskara pokrej mrtvačnice, malo je čudno )
KILLERDOG
30.04.2008., 09:12
a u vezi one zgrade u tkalči, vraćeno je ženskoj koja mulja s time (često ju kao prodaje, ali od ljudi provjereno znam da ju ne želi prodati )
htjela je i hotel tamo napraviti, ali pošto očito nema dovoljno kapitala propale su joj sve dozvole
mislim da zadnju cijenu koju sam vidio je bila 6 milj €
edit
pardon nije 6 nego 4,5
link
http://www.centarnekretnina.net/index.php?a=2&b=102478
da ta ograđena, malo je čudno ograditi livadu s onakvim zidom nije li ? :mig:
vojna bolnica je imala za heliće, rupa ti je i sad u njoj imaš nogometno i košarkaško izgralište
ona sheraton zgrada (institut za istraživanje mozga :D ) je bila šumica, a tamo gdje je sad parking je nekad tiskara bila (tiskara pokrej mrtvačnice, malo je čudno )
A da, kažem, s google eartha se vide ostaci vjerojatno sletne piste za manje avione, odgovarajuće je širine i ima oblik i karakteristike takve piste.
Sheraton zgrada lol :lol:
a u vezi one zgrade u tkalči, vraćeno je ženskoj koja mulja s time (često ju kao prodaje, ali od ljudi provjereno znam da ju ne želi prodati )
htjela je i hotel tamo napraviti, ali pošto očito nema dovoljno kapitala propale su joj sve dozvole
mislim da zadnju cijenu koju sam vidio je bila 6 milj €
edit
pardon nije 6 nego 4,5
link
http://www.centarnekretnina.net/index.php?a=2&b=102478
Tu http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=13827016&postcount=200 je objašnjeno... A ipak je spustila cijenu za milju :) Ma kolko citam a i ocito je problem u tome sto je zgrada zasticeni spomenik kulture, a dosta zapustena i devastirana pogotov s strane Tkalče, pa se nikome ne da zajebavati s konzerviranjem godinama za tu sumu para.
KILLERDOG
30.04.2008., 13:25
pa da sheraton :D
odi s prednje i stražnje strane sva stakla u bojama i onakvog oblika (bum slikao pa ću staviti slike da ljudi shvate o čem pričamo)
ziher bi po vanjskom izgledu rekao da je bolnica (dobro istraživački centar al slična stvar po meni važnije je unutrašnjost nego vanjski )
astronom@zg
06.05.2008., 11:35
U vezi ovog prolaza ispod Gornjeg grada /Griča; jel ima tko kakve slike, itko ikad bio u njemu da zna kako to izgleda?...ako moze neka stavi sliku/link...ja sam bio davno, znam kako to poprilici izgleda i kak se sjecam bas je cool:mig:
GiggsyWigsy
12.05.2008., 00:01
...
I meni je zao kaj to nije puno eksponiranija shema za turiste.
Jedan ti je kod telefonskih govornica na Trgu, jedan je kod Maraskina... dalje ne znam... jedan je navodno negdje u Dubravi
Inace shema je da su napravljeni u stvarnoj udaljenosti i rasporedu od Sunca (znatno umanjeni naravno). S obziram na velicinu Sunca, neki su ti samo pikulice pa ces ih nac na metalnim plocicama na fasadama zgrada... Sretno u potrazi... ak otkrijes di su ostali.. javi :mig:
jimmy jazz
12.05.2008., 00:14
hehe, i ovdi (http://www.kzmz.hr/zanimljivosti.asp?page_id=zanimljivosti&pokazi_sadrzaj_id=94) se vidi kak su nashu zemlju zgradile radne akcije, da bi 30tak let poslje sve preuzel juznoamericki kapitalizam. odnosno kako se putovalo iz slavenske zemlje Za~druge v Argentinu bez da se prejde ocean.
Venera! - zadnji stup kod telefonskih govornica na Trgu
Merkur! - Preko puta pravoslavne crkve na Cvjetnom, na fasadi one neke galerije
:s
astronom@zg
12.05.2008., 13:56
nasao sam vec davno na netu lokacije svih planeta...ak naletim na link postam ga ovdje
btw @GiggsyWigsy ni jedan nije u Dubravi, ali je zato u Kozarom Boku (ostalo mi nekak u sjecanju):p
astronom@zg
12.05.2008., 14:30
nisam nasao link ali evo txt saveanog file-a
lokacije su:
• Sunce - Bogovićeva ulica
• Merkur - Margaretska ulica
• Venera - Trg bana Josipa Jelačića
• Zemlja - Varšavska ulica
• Mars - Tkalčićeva ulica
• Jupiter - Voćarska ulica
• Saturn - Račićeva ulica
• Uran - Siget
• Neptun - Kozari
• Pluton - Aleja Bologne (podvožnjak
baš planiram sad kad je zatoplilo običi sve, uslikat s novim foticem i puknut na web...ako jos uvijek tamo postoje...želi li se ko pridružiti ekspediciji...?:w
Aww, sad nije fora ići ih okolo tražiti logičkim zaključivanjem s obzirom na putanju :( :D
Btw. Mars je tamo na zidu ispod sunčanog sata kof Zagorkinog kipa u Tkalči.
astronom@zg
12.05.2008., 16:43
Aww, sad nije fora ići ih okolo tražiti logičkim zaključivanjem s obzirom na putanju :( :D
a kak si mislio, po velicini orbite tražiti svakog:eek:
no cuo sam da je ovog u Kozarom teško nači, pa evo, a i ovog na Bolonji:cerek:
Plan grada, šestar, ravnalo, kalkulator i karta Sunčevog sustava... :)
astronom@zg
13.05.2008., 00:14
Plan grada, šestar, ravnalo, kalkulator i karta Sunčevog sustava... :)
OK kaj bum jos moral objasnjavat osnove astronomije ovdje...:rofl:
1.sestar...kaj ce ti kad se planeti ne krecu po tocnim kruznicama oko Sunca vec po elipsama sa svojim perihelom i afelom
2.koje je vrijeme uzeto pri mjerenju i da li je uzeta srednja vrijednost ili...
2.evo bas kao primjer izmjerih da je Pluton 8,7 km od Sunca u Bogovicevoj, ali na koju stranu(da nisam napisao), kaj bus trazio i po Sljemenu:D
7nationarmy
13.05.2008., 11:12
skrivena mjesta? ne znam koliko je skriveno ali je sigurno manje poznato: nasuprot osnovne skole jabukovac na jabukovcu je vila u kojoj je zivio ante pavelic. u podrumu bunker, partizani ga zatrpali a ispraznjen kad su pocele uzbune u zagrebu pa su se klinci s jabukopvca tamo 'skrivali'.
astronom@zg
13.05.2008., 13:45
Ak ima netko ovdje s Keglica, tam oko Zapadnog Kol. zna za ovo.
Također postoje neki podzemni prolazi te bunkeri kroz koje se ulazi u njih...sječam se da smo se tam igrali kao klinci...
Jos dan-danas ima ulaz u taj podzemni tunel, tam di se okreče 1 na Zapadnom.
To je iz doba dok je na tom području bio kompleks vojarni.
OK kaj bum jos moral objasnjavat osnove astronomije ovdje...:rofl:
1.sestar...kaj ce ti kad se planeti ne krecu po tocnim kruznicama oko Sunca vec po elipsama sa svojim perihelom i afelom
2.koje je vrijeme uzeto pri mjerenju i da li je uzeta srednja vrijednost ili...
2.evo bas kao primjer izmjerih da je Pluton 8,7 km od Sunca u Bogovicevoj, ali na koju stranu(da nisam napisao), kaj bus trazio i po Sljemenu:D
Tko je rekao da bi šestar služio za crtanje kružnica :)
skrivena mjesta? ne znam koliko je skriveno ali je sigurno manje poznato: nasuprot osnovne skole jabukovac na jabukovcu je vila u kojoj je zivio ante pavelic. u podrumu bunker, partizani ga zatrpali a ispraznjen kad su pocele uzbune u zagrebu pa su se klinci s jabukopvca tamo 'skrivali'.
Hm, ne sjećam se da sam primjetio nešto takvo za smucanja tmao prilikom posjeta Jabuci.. znam da je nekakva novoizgrađena vila i nekakav konzulat...
Ak ima netko ovdje s Keglica, tam oko Zapadnog Kol. zna za ovo.
Također postoje neki podzemni prolazi te bunkeri kroz koje se ulazi u njih...sječam se da smo se tam igrali kao klinci...
Jos dan-danas ima ulaz u taj podzemni tunel, tam di se okreče 1 na Zapadnom.
To je iz doba dok je na tom području bio kompleks vojarni.
Da, između Ilice, Austrijske i Reljkovićeve je bila Rudolfova vojarna odnosno vojarna Maršala Tita, izgrađena 1888. srušena je sredinom 70-tih a ostala je samo ona zgrada preko puta od Dželićevog prilaza, s tornjem, danas je tamo mislim Ministarstvo zaštite okoliša. Jel bi mogao neko poslikati taj tunel?
saku helle
13.05.2008., 16:20
Vjerujem da to drži vojska, pošto je vojarna u neposrednoj blizini, ako mislimo na istu školu...
pikoc89
13.05.2008., 17:42
Znate da postoji druga uspinjača u Zagrebu? Idete Jurjevskom prema Cmroku, dakle prema sjeveru, i negdje kod teniskih igrališta, preko puta njih se nalazi uspinjača... Dakle, Jurjevska bi bila gornja stanica te uspinjače.
Inače, ako pogledate cijeli kompleks oko uspinjače uočit ćete da su zgrade istog oblika.
Zašto?
Zato što je to trebao biti jedan veliki HOTEL, da HOTEL, i u jednoj od zgrada se nalazio BAZEN, koji je kasnije zatrpan i pokriven daskama...
Da je NKG, tj. Nadbiskupska Klasična Gimnazija nekad bila vojna bolnica, istina je, jer sam vidio vrata i još neke stvari, jer sam pohađao tu školu.
Grmošćica, gdje se danas okupljaju narkomani itd, i gdje se nalazi napušteni glinikop, je nekad bilo okupljalište Zagrepčana, i tamo se nalaze dvije zapuštene zgrade. Kako doć do njih?
Prođete tržnicu Kustošija, naravno idete Ilicom te dođete do potoka Kustošak, i skrenete desno, gdje je nekad bilo porno kino, pratite ulicu kako se penje, te ćete doć do T križanja. Skrenite ponovno desno, nastavljat ćete se penjat, preći ćete preko trake za glinu i oštro skrenuti desno. Pratite cestu prema gore, nakon par minuta ćete vidjet neke barakice,i sam nastavljate gore. Nastavljate se po šoderu penjati i nadesno ćete vidjet jedan restoran. Drugi je još malo gore...
PAZITE NA CUCKE.
Iza bolnice u vrapču, blizu nove crkvice i mrtvačnice, se nalaze barake gdje su radnici bolnice živjeti do prije par godina, sve izgleda nostalgično, ali je fora. PAZITE NA ZAŠTITARE.
Vozite se Selskom prema jugu, i upravo ste prošli Zagorsku i prilazite križanju sa Krapinskom ulicom, kod one nove zgrade gdje je nekad bila ona tvornica za aparate za gašenje požara.
E baš kod te zgrade, dakle na Selskoj, se nalazi stražareva kučica, kad je prolazio Samoborček on je spuštao brklju. Kučica je polukružnog oblika i nemožete ju fulati...
PAROMLIN-kako ste ga mogli fulat?
Idete kroz pothodnik, te kad izađete van, odete, ošto lijevo, tamo gdje stoje busevi za Dragonožec itd. Na desno ćete vidjeti prolaz za parkiralište, prođite tamo i ulijećete na veliku površinu omeđenu garažama. Idete do kraja dok ne vidite prolaz nadesno. I ušli ste u industrijski svijet, vremenplov, odmah vam se čini da ste negdje u 1950-oj, reklame na zidanim zgradama, industrijski željeznički kolosijeci, cigla svuda... PAZITE NA ZAŠTITARE.
Podsused krije puno tajni.
Cementara je fora. Znate da iza nje postoji ogromni betonirani plato, garant 2 nogometna igrališta?
Također ako malo bolje pogledate vidjet ćete neke čudne stupove. TO vam je bila žičara! Prenosio se kamen iz kamenoloma nedaleko od tamo do cementare. Pratite stupove, malo je teže za objasniti, i doći ćete do križanja, malo iza posljednjih kuća, taman prije šume. Odaberite gornji, doći ćete do lovačkog društva, i imat predobar pogled na taj kamenolom.
Ako imate Ladu Nivu odaberite donji put i bit ćete u tom kamenolomu. Predobar poligon, također industrijska arhitektura.
PAZITE NA CUCKE.
Zelena magistrala. Cesta koja je trebala ići do Gornje Bistre u Zagorju, nikad dovršena, rijetko tko vozi na njoj, asfalt je još original. Cesta je perfektna ali završava u pola šume. Doslovce.
PAZITE NA POLICAJCE U CIVILU.
Dvorac u Podsusedu. Iza auto kuće Dojkić vam se nalazi vijugavi asfaltirani puteljak, vi se samo penjite gore. Proći ćete kraj zapuštenog planinarskog doma, ali vi samo nastavite dalje. Vidjet ćete ruševinu, možda koju kornjaču, i cijelo samoborsko gorje.
Nadam se da sam vam pomogao.
Vjerujem da to drži vojska, pošto je vojarna u neposrednoj blizini, ako mislimo na istu školu...
Pa to je jedina škola gore koliko ja znam. A vojarna je iza Jabuke i škole ali nije baš čuvana noću s obzirom da smo se jednom prilikom nas trojica uredno prebacili preko ograde, još u vojnim hlačama i martama, mogli su mislit da smo neka paravojska jbt. :D
Kad smo kod Zelene magistrale, probijena je ona i s zagorske strane, i ostalo je točno 2km šume između onog što je probijeno s zagrebačke i ovog s zagorske strane.
pikoc89
13.05.2008., 22:55
Vid vraga, je vidi se na zemljovidu. Nije ista debljina crte, ali se svakako vidi da se nešto radilo.
Ispod Katedrale ( na Kaptolu ) se nalaze prolazi. U trećem razredu smo išli u posjet i bilo nam je rečeno da se na nekim mjestima ispod same katedrale za vrijeme ratova skrivane jako vrijedne stvari.
I jedno pitanje. Dal itko zna što je ona bijela kupola gore na Medvednici, istočno od malog tornja?
Pazi ovo :
Početkom sedamdesetih na Medvednici je sagrađen 168 metara visok novi TV toranj kojem je na 74. metru trebao biti i rotirajući restoran. No, nikad nije otvorio vrata i gostima pruio priliku da za lijepa vremena u krunom toku gledaju panorame od Ravne gore, preko Kalnika, Ivančice, Papuka, Kleka, Okića, Pleivice, Risnjaka do Svete Gere, pa čak i dalje, sve do Triglava.
astronom@zg
14.05.2008., 14:42
Da, između Ilice, Austrijske i Reljkovićeve je bila Rudolfova vojarna odnosno vojarna Maršala Tita, izgrađena 1888. srušena je sredinom 70-tih a ostala je samo ona zgrada preko puta od Dželićevog prilaza, s tornjem, danas je tamo mislim Ministarstvo zaštite okoliša. Jel bi mogao neko poslikati taj tunel?
ispravak netocnog navoda:D
ostale su 4 zgrade iz te vojarne uzduz Austrijske. Vidio sam u jednoj knjizi o starom ZG-u (sad se ne sjecam kojoj, to je bilo davno)tam je bilo oko 12-ak zgrada. Tamo se nalazi više ministarstava, no to vise ni oni sami ne znaju koje je koje:lol:
Kaj se tice tunela nemres uci jel je zatvoreno (s ove strane gdje je ulaz u taj bunker na Zapadnom). Ak bum isel na onu stranu bum poslikal ulaz:top:
astronom@zg
14.05.2008., 14:45
Pazi ovo :
Početkom sedamdesetih na Medvednici je sagrađen 168 metara visok novi TV toranj kojem je na 74. metru trebao biti i rotirajući restoran. No, nikad nije otvorio vrata i gostima pružio priliku da za lijepa vremena u kružnom toku gledaju panorame od Ravne gore, preko Kalnika, Ivančice, Papuka, Kleka, Okića, Plešivice, Risnjaka do Svete Gere, pa čak i dalje, sve do Triglava.
http://209.85.129.104/search?q=cache:5bK_BSJ9RDoJ:hrcak.srce.hr/file/18627+tv+toranj%2Bsljeme&hl=hr&ct=clnk&cd=1&gl=hr
predlažem preuzimanje pdf-a sa shemema:top:
http://img218.imageshack.us/img218/816/img0259sa2.th.jpg (http://img218.imageshack.us/my.php?image=img0259sa2.jpg)
Vrlo zanimljivo. Baš me zanima koje su to "prilike" koje nisu dovolile korištenje restorana i vidikovca, osnosno cijele turističke gondole na Sljemenskom tornju i što se sada nalazi tamo.
mehonja
14.05.2008., 23:05
ispravak netocnog navoda:D
ostale su 4 zgrade iz te vojarne uzduz Austrijske. Vidio sam u jednoj knjizi o starom ZG-u (sad se ne sjecam kojoj, to je bilo davno)tam je bilo oko 12-ak zgrada. Tamo se nalazi više ministarstava, no to vise ni oni sami ne znaju koje je koje:lol:
Kaj se tice tunela nemres uci jel je zatvoreno (s ove strane gdje je ulaz u taj bunker na Zapadnom). Ak bum isel na onu stranu bum poslikal ulaz:top:
daj mi malo pobliže opiši mjesto di je ulaz, ja ti tamo prolazim svaki dan
mehonja
14.05.2008., 23:14
jel netko to vidio?
ja idem tamo na faks, ali nisam oko arhiva primijetio nikakve otvore.
astronom@zg
15.05.2008., 13:42
daj mi malo pobliže opiši mjesto di je ulaz, ja ti tamo prolazim svaki dan
tik uz tramvajsku prugu na okretistu, mala betonska kucica, sa juzne strane vrata, a sa sjeverne otvor koji gleda prema parkicu...koliko mi je poznato prolaz pod zemljom vodi do one trafo-stanice, mozda i dalje no neznam
Ajd onda mehonja poslikaj kad već prolaziš stlano tam :)
hercegovka_zg
15.05.2008., 19:11
E.. neznam di da postavim ovo pitanje al eto valjda će neko znat odgovor.. di se nalazi neki kafić Palma :confused: negdi valjda oko trga bana Jelačića, mislim.. al eto ako bi mi neko znao točno objasnit :ne zna::s
GothicRomance
15.05.2008., 22:49
E.. neznam di da postavim ovo pitanje al eto valjda će neko znat odgovor.. di se nalazi neki kafić Palma :confused: negdi valjda oko trga bana Jelačića, mislim.. al eto ako bi mi neko znao točno objasnit :ne zna::s
a ti si posteno zalutala
mehonja
16.05.2008., 12:46
bunker kod zapadnog kolodvora
http://i32.tinypic.com/6ezu34.jpg
http://i28.tinypic.com/260g8er.jpg
Aaa to je to znači. Ne izgleda prečvrsto. :mig: A kaj je ovo lijevo, zgleda ko poljski WC :lol:
smart_blond
17.05.2008., 00:32
Ako nekoga zanima nesto od tim jezerima na crnomercu ( stara ciglana ) mullerov brijeg.. samo recite.. živim 2 min od njih... ( ja sam na tom brijegu ) hah =)
pikoc89
17.05.2008., 11:42
Kako doć do njih? Ok, recimo da sam kod birca Delboj, i gdje sad?
Neznam di je Delboy, ali uglavnom kada dođeš u Kustošijansku ulicu ideš prema sjeveru, proći ćeš mali nadvožnjak trake za glinu i poslje njega skreni u drugu ulicu desno (Kvaternikova) i odmah iz nje imaš jedan odvojak desno,koji izlazi na izgleda ovako --< kreni ovim sjevernijim, dužim odvojkom i samo idi ravno i to je to.
http://img186.imageshack.us/img186/2024/71432895bi8.th.jpg (http://img186.imageshack.us/my.php?image=71432895bi8.jpg)
smart_blond
17.05.2008., 15:23
da.. ali ne možes ici ravno jer je to ogromno brdo koje je prije bilo smetliste.. tak o nesto.. znaci sanse da se spustis niz njega su jako male..
..nastavi tim putem ( znaci ne ravno nego prati tu cestu dalje ) dok ne vidis sa lijeve strane staro igraliste ( zaraslo ),preko puta njega je prolaz.. vidjet ces stazicu.. koju pratis.. sve je to sumetina ( doslovno ) pazi se zmija.. samo prati utaban put.. prema dolje.. vidjet ces bunker i iza nega jezera..
Mislim da imam neke slikice, ako nekome treba.. mogu poslat..
Ponosna_Hrvatica
17.05.2008., 18:34
Prezanimljiva tema... tjera me da se ozbiljno zapitam.
Šestinski misterij:
Vjerojatno znate za četvrt Šestine, no vjerojatno neki ni u ludilu nisu naslućivali što se sve krije u toj četrvrti.
Iza šestinskog groblja je postojao ulaz u veliki kompleks podzemnih vila još iz kraja 18. stoljeća. Protežu se od Šestinskog Lagvića do onog jarka prema smjeru Lukšića. Pričala mi je jedna starica o tome. Prije 11 godina je slučajno njezin muž upao unutra i više nikada nije izašao niti mu je pronađen ikakav trag. Dvoje ljudi ga je išlo tražiti, no bezuspješno. Jedan je se više nije nikad vratio, a drugi je umro točno 24h nakon izlaska. Izgubio je dar govora pa u tih 24h ni 'a' nije izustio. Također kruži lokalna priča da prije njih je još četrdesetak ljudi misteriozno nestalo na tom području ulaska. Kad je vojska saznala za to, taj ulaz je zatrpan i ograđen pod privatno vlasništvo. Starica mi je također priznala da je njezina majka bila sigurno skrivena s još 100 ljudi u jednoj od tih vila za vrijeme NDH kako ne bi bila odvedena na tzv. samoborski mali Bleiburg. Umrla je dvije godine poslije, a uzrok smrti do danas nije utvrđen.
jimmy jazz
17.05.2008., 19:21
pa to je unda tam ispod Kulmerovih Dvori. ni vrag da je Tahi to napravil.
prokletstvo Tahijevih. ja sam cesto tam pa bum poiskal.
Lila_sun
17.05.2008., 20:14
Šestinski misterij:
Vjerojatno znate za četvrt Šestine, no vjerojatno neki ni u ludilu nisu naslućivali što se sve krije u toj četrvrti.
Iza šestinskog groblja je postojao ulaz u veliki kompleks podzemnih vila još iz kraja 18. stoljeća. Protežu se od Šestinskog Lagvića do onog jarka prema smjeru Lukšića. Pričala mi je jedna starica o tome. Prije 11 godina je slučajno njezin muž upao unutra i više nikada nije izašao niti mu je pronađen ikakav trag. Dvoje ljudi ga je išlo tražiti, no bezuspješno. Jedan je se više nije nikad vratio, a drugi je umro točno 24h nakon izlaska. Izgubio je dar govora pa u tih 24h ni 'a' nije izustio. Također kruži lokalna priča da prije njih je još četrdesetak ljudi misteriozno nestalo na tom području ulaska. Kad je vojska saznala za to, taj ulaz je zatrpan i ograđen pod privatno vlasništvo. Starica mi je također priznala da je njezina majka bila sigurno skrivena s još 100 ljudi u jednoj od tih vila za vrijeme NDH kako ne bi bila odvedena na tzv. samoborski mali Bleiburg. Umrla je dvije godine poslije, a uzrok smrti do danas nije utvrđen.
:eek: Sad znam sto cu radit ako mi ikad bude dosadno u zivotu :D
astronom@zg
17.05.2008., 23:23
Šestinski misterij:
predobra prica :s: jel mozes nabaciti koju sliku gdje bi to poprilici bilo za nas koji nismo iz onog dijela grada
Mislim da imam neke slikice, ako nekome treba.. mogu poslat..
Pa, bilo bi lijepo :)
Šestinski misterij je tak tajan i opasan da Todorić koji je kupio Kulmerove dvore ima bazen u tim podzemnim prostorijama :D
U podrumskom dijelu revitaliziran je također ogroman vinski podrum, izgrađen ciglama, kojim dominira dugačak, masivni stol, lijevo je smješten šank, a na zidovima su izloženi lovački trofeji. Kod arheoloških istraživanja tu su pronađene cigle s originalnim Kulmerovim žigom, koje su zatim ukomponirane u zid vinoteke. Tu je smješten i bazen, popločan modrim mozaičnim pločicama, zatim saune i slični sadržaji za rekreaciju i očuvanje zdravlja, skladišta, servisne prostorije, dio za osoblje, te parking zona do koje se stiže asfaltiranim, podzemnim tunelom. Zbog strmog terena, iz bazena također puca pogled na Šestine. Taj dio je prigrađen u podzemnom dijelu, desno od originalnih podruma, jer ništa nije smjelo remetiti sliku originalnog zdanja, a nad bazenom i parkiralištem je travnata površina, koja ničim ne odaje postojanje suvremenih podzemnih sadržaja. "U skladu s originalnim Kulmerovim podrumom, obnovljeni su karakteristični bačvasti svodovi, a na gornjim etažama nastojali smo zadržati povijesno zadanu debljinu zidova od 60-ak centimetara, ali u suvremenom materijalu - šupljoj blok opeci", objasnio je Kincl.
Ponosna_Hrvatica
18.05.2008., 09:57
Budem se kroz koji dan opet zaputila gore jer nisam ni ja iz tog djela. Ova staica mi je to ispričala na Trešnjevci gdje sad živi, a prije je u Šestinama živjela. Probat ću otkat koliko budem mogla jer je sad sve neko privatno zemljište.
Čisto sumnjam da Todorić nema zaštitare raspoređene po posjedu. :kava:
Jel bi mogao ponovno staviti slike ulaza s Dubravkinog puta i Visoke, jer su misteriozno nestale s Imageshacka. :confused::ne zna:
U vezi ovog prolaza ispod Gornjeg grada /Griča; jel ima tko kakve slike, itko ikad bio u njemu da zna kako to izgleda?...ako moze neka stavi sliku/link...ja sam bio davno, znam kako to poprilici izgleda i kak se sjecam bas je cool:mig:
Z
Da je NKG, tj. Nadbiskupska Klasična Gimnazija nekad bila vojna bolnica, istina je, jer sam vidio vrata i još neke stvari, jer sam pohađao tu školu.
Amm, na koje to još neke stvari misliš, baš me zanima? Da li znaš možda da li je vidikovac gore na tornju otvoren za javnost? Što ima dolje vezano uz bolnicu, osim vrata na bivšim salama i dugog neonom osvjetljenog hodnika?
Bio si unutra? Kada i kojom prigodom? Na koji si ulaz ušao, na koji izišao?
Podsused krije puno tajni.
Cementara je fora. Znate da iza nje postoji ogromni betonirani plato, garant 2 nogometna igrališta?
Također ako malo bolje pogledate vidjet ćete neke čudne stupove. TO vam je bila žičara! Prenosio se kamen iz kamenoloma nedaleko od tamo do cementare. Pratite stupove, malo je teže za objasniti, i doći ćete do križanja, malo iza posljednjih kuća, taman prije šume. Odaberite gornji, doći ćete do lovačkog društva, i imat predobar pogled na taj kamenolom.
Ako imate Ladu Nivu odaberite donji put i bit ćete u tom kamenolomu. Predobar poligon, također industrijska arhitektura.
PAZITE NA CUCKE.
Da li bi mogao netko dati koordinate tog kamenoloma, jer me jako zanima di je to, pošto tamo ima i nekakvih napuštrnih rudokopa i podzemnih prostorija, a nikak ne mogu odrediti di je to, jer postoje 3, odnosno 4 lokacije koje se vide na Google Earthu a koje bi mogle biti kamenolom.
astronom@zg
20.05.2008., 02:00
@Slym koga si pitao?
Da bio sam u tom "tunelu" ispod Griča, ulaz je na Mesničkoj,Radičevoj,Tomičevoj i još 2 u Ilici.
Malo je tesko rijecima opisat cijeli tunel-no u najduzem dijelu (ne u prikljucnim ulazima) Mesnicka-Radiceva postoji i malo širji dio tunela nekih 200m eh bilo bi lakse nacrtat :)
I da btw ne mogu reci kojom sam prigodom bio tamo te taj tunel nema veze s ovim gore kaj se spominje na Dubr. Putu
saku helle
20.05.2008., 13:54
Evo fotka opet:
http://img164.imageshack.us/img164/2961/tunelzgtc3.th.jpg (http://img164.imageshack.us/my.php?image=tunelzgtc3.jpg)
Nego, tunel Mesnička-Radićeva je bio otvoren neko vrijeme, bile su neke izložbe a tamo je i održan prvi rave party u Zagrebu :top:
Sad kad opet nestane slika. :)
pikoc89
20.05.2008., 17:46
Pohađao sam NKG, a domar ima svoju radionu u podrumu. Vrata su velika, željezna, kao u starim bolnicama. Hodnici su puni svakakvih žica i neravnih podova, osvjetljeni mlakim neonom. Ja znam da se ispod svake zgrade nalaze ti, ajmo reć "podrumski hodnici", ali nisam siguran dal su povezani. Moguće je.
Za zvjezdarnicu i vidikovac moraš zvat i pitat, ali mislim da što se tiče toga nema problema. Zovu školu i dat će ti.
Što se tiče kamenoloma, on je masovno zapušten, ali se mogu vidjet ostatci žičare i puno svačega.
45 ˚50' 21.58"
15 ˚51' 39.48"
Na gugl earthu imaš dobru sliku.
ivo_zgb
20.05.2008., 22:29
Pozdrav svima!
Mozda mi netko od vas moze pomoci? Zanimam se za podzemne hodnike na Gradecu. Pod time ne mislim na poznati tunel Tklaca- Dubravkin put-Mesnicka¸ nego na starije tunele iz terezijanskog razdoblja. Neko vrijeme skupljam podatke vezane za tu temu, ali toga i nema bas puno. Tu i tamo naletim na neki clanak kojega je vrlo tesko provjeriti. Tako sam dosao do zanimljivog clanka...ne znam gdje je objavljen niti tko ga je napisao. Zove se "Otkrice podzemnih hodnika u Gornjem gradu" U clanku se vrlo detaljno opisuju lokacije sa tocnim kucnim brojevima, godinama kada su kuce izgradjene i naravno podzemni hodnici koji ih povezuju. Spominju se imena ljudi koji su istrazivali i pisali o hodnicima, datumi, godine i novine u kojima su clanci izasli. Autor se potpisao samo inicijalima M.O., tako da niti to nista ne govori.
U knjizi "Zagrebacke starine" autor Mirko Markovic pise o "Podzemnim hodnicima staroga Zagreba", neki podaci se poklapaju sa prethodnim clankom. Spominje se da su radnici koji su radili na Tuskancu naisli na ulaz nekog podzemnog hodnika, to je bilo 1878. Neki ljudi danas kazu da su osobno bili u podzemnim hodnicima prije 30-tak godina, dok drugi tvrde da tuneli ne postoje. Za posjete tunelima u novije vrijeme ne znam, pa me zanima dali vi znate nesto vise i dal ste imali priliku doci do nekih clanaka ili bilo kakvih pisanih tragova?
spaljena
22.05.2008., 15:11
Možda nije pitanje za ovu temu ali zna li netko što se nalazi kod Lisinskoga?
Na google earthu vidi se nekakva zgrada ali što se više približuješ ona sve više nestaje i na njenom mjestu je sivi kvadrat?
lol pukni koordinate, ali pretpostavljam da se radi o tome kaj su slike iz daljeg i iz bližeg iz različitog vremena, taj sivi kvadrat su vjerojatno postavljeni temelji a iz daljega je novija slika kad je zgrada izgrađena do kraja.
spaljena
22.05.2008., 22:44
Ma ne vjerujem da se radi o novijoj zgrad sudeći po krovu.
Mislila sam da se možda radi o nekakvom vojnom objektu ili kakvom zatvoru pa pitam.
Ne vidi se baš ništa kad se prbližiš bliže ,jednostavno izgleda kao da je taj dio izrezan.
Rudolf T
01.06.2008., 22:23
Evo fotka opet:
http://img164.imageshack.us/img164/2961/tunelzgtc3.th.jpg (http://img164.imageshack.us/my.php?image=tunelzgtc3.jpg)
Nego, tunel Mesnička-Radićeva je bio otvoren neko vrijeme, bile su neke izložbe a tamo je i održan prvi rave party u Zagrebu :top:
To je "Tunel Grič" i izgrađen je 1943 kao sklonište. Ovo su dimenzije tog tunela koje sam našao u starom "Vjesniku"
Leži sjevernije od Iličkog rasjeda, srednjovjekovnih bedema i nagiba terena prema Ilici. Izveden je u smjeru istok-zapad, od Mesničke do Radićeve ulice.
Dugačak je 350 metara, a širok 3,2 s proširenjem na 5,5 metara u duljini od 73 metra na središnjem dijelu. Prema južnoj strani ima četiri hodnika različite duljine od 83 do 95 metara i širine 3,2 metra, a izlaze u dvorišta Ilice 8 i Tomićeve 6 te Ilice 28 i 30. Površina tunela je ukupno 2100 četvornih metara.
BTW, jeste znali da je na području sadašnjeg Oktogona u Srednjem vijeku bilo groblje? Evo dokaza: Ona pravoslavna crkva je nekoć bila crkva Sv.Margarete, pripadala je Gradecu, a jedan tekst iz 1396 govori o sukobu na tom području, a između ostalog piše i ovo "Na samu Staru godinu, nasrnuli su (kanonici s oružanom pratnjom) na gradsko groblje kod crkve Sv.Margarete, iskopali mrtvace i rasuli ih po poljima i potoku"
, a jedan tekst navodi da je groblje bilo s istočne strane crkve, dakle na mjestu oktogona.Puno više o tome se može doznati u Muzeju grada Zagreba.
U kojem broju Vijesnika? Kako mogu doći do njega?
Mala_Ramona
07.06.2008., 03:46
E da, da li netko zna sto je danas u onoj kuli nad kamenitim vratima?
Mala_Ramona
07.06.2008., 03:46
Da li netko zna sto je sa onom starom crkvom na Rokovom perivoju. Nisam tamo bila vec dugo, ali kroz silne godine koje sam provela tamo, uvijek je bila zapustena i zakljucana..
I ova prica sa tunelima me uvijek fascinirala....
A sto je sa starim zapustenim Jelacicevim dvorima kod Zapresica....
Ma svasta tu ima. Samo nastavite pisati... hocemo ispovjest od dede!
Mala_Ramona
07.06.2008., 04:05
Kad smo kod grickih tunela, naisla sam na ovaj tekst na nekom blogu:
Vidite, ja i moj Bajs ,a i njegov buraz smo landrali svud i svukud, a ak je nekaj bilo zabranjeno i skopčano sa mogučim progonima od raznih predstavnika vlasti i zakona bivše nam Juge to je bilo zanimljivije i jednostavno se moralo vidjeti.
Na znanje današnoj omladini u Jugi ni bilo policije - bila je milicija. Osnovna razlika je u tome što je policija u službi države, a milicija u službi naroda - da čuva i štiti narod. E pa sad današnja policija lepo čeka da sranje završi pa ode pokupit preživjele, a kod milicije to nije bil slučaj! AK su milicajci nekam došli ili su te nedaj bože ćopili u nekom - po njihovoj slobodnoj procjeni- sranju ti nisu niš pitali - prvo je bil pendrek a onda svim ostalim oruđem po grbi (najviše su bile u upotrebi one grozne vojničke čižme sa šarafima u đonovima, a bile su tak tvrde) a tek na kraju kad su svi ležali onda su rekli : Zdravo drugovi,jel nas neko zvao?
E sad ovaj poduži uvod sam napisal da bi vam objasnil da je nekad bilo puno teže biti heroj nego danas, a sve to skupa zato kaj sam neki dan u nekim novinama pročital o tunelima ispod našeg lepog grada.
Svojevremeno smo nas trojca provalili u te tunele, naravno na onom ulazu iz Tkalče. Svakim danom smo sve više istraživali to podzemlje, što baš i nije bilo tak lagano, jednostavno zato kaj su u to doba baterije bile puno skuplje neg danas,a nutra je bila kmica kak vriti. U tim tunelima baš nije sve ko kak je to autor novinskog članka napisal, praf za praf samo je jedan dio bio uređen onak kak je to on napisal a ostatak je bil zapušten i neistražen od strane aktualne vlasti, a mi to nismo smjeli dozvoliti pa smo se potrudilli da tu nepravdu ispravimo. Ti tuneli nemaju izlaz samo u Tuškancu i u Titovoj vili nego jedan kraći završava u jednom haustoru u Skalinskoj , drugi ispod Štrosa, pa jedan na Dubravkinom putu onda ima još jedan koji ide do Cmroka,a jedan njegov dio ide na Ksaver . No dobro, to sve sad nije bitno - bitno je da smo zbog tih tunela dobili prvi pozdrav u životu od naše bajne MILICIJE i to u punom sjaju !! Vidite u nekom sljepom crevu tih tunela smo naletili na nekakvo skladište još iz drugog svjetskog rata. Nije tu bilo dekakvog oružja ili bombi ili tak nečega bilo je par nekakvih šljemova nekakvi noževi (bajunete) SS uniforme i kape sa mrtvačkim glavama.Nama se to učinilo jako štosno pa smo si onak iz zajebancije deli kape na glave zeli si svaki po jednu bajunetu za pojas i takvi izašli na cestu naravno ravno pred murju u rasklimanom stojadinu.Panduri prvo nisu vjerovali kaj to vide pred sobom, a onda prije neg smo mi skužili da je vreme za gibati u punom trku počela je tarapana. Kad su se njih dvojca dosta razgibali s nami u auto i pravac Đorđićeva. E to je počelo pravo sranje - vi ne poštojete tekovine NOB-a i revolucije, narodni heroji se roštiljalju u grobu, kakvi ste to vi pioniri i omladinci itd, itd,.Naravno starci su morali doći po nas a onda je doma bila repriza sveg već doživljenog sa drugovima milicajcima.
Ovo sam napisal ni sam neznam zakaj, valjda zato kaj sam se osjetil prozvanim da svima velim kak Zagrebačke katakombe i tuneli ispod Gornjeg grada nisu još ni izbliza istraženi. Valjda bum drugi put napisal nekaj zanimljivije.
Servus i najte kaj zameriti!
saku helle
07.06.2008., 11:06
E da, da li netko zna sto je danas u onoj kuli nad kamenitim vratima?
Prostorije društva Hrvatskog Zmaja...ugl, gerijatrija se skupi pa glume masone.
Da li netko zna sto je sa onom starom crkvom na Rokovom perivoju. Nisam tamo bila vec dugo, ali kroz silne godine koje sam provela tamo, uvijek je bila zapustena i zakljucana..
Ma svasta tu ima. Samo nastavite pisati... hocemo ispovjest od dede!
Crkva na Rokovom perivoju još uvjek je zaključana, negdje sam čuo da je to pravoslavna crkva (Makedonska). Ako se zavučeš iza, sa strane prema britancu (zapadne), iznad prozora je lijepa freska anđela, doduše u lošem je stanju.
Jelačićeve dvore obnavljaju...
Onaj tekst iznad :top:
Ja niti ne znam da na Rokovom ima crkva.
A dvori... trunu i propadaju... i lokalci drže tulume u podrumima. :o
Neznam samo na koju autor misli kad kaže "Titova vila". Što se tiče spominjanja Skalinske, pretpostavljam da je to u mini haustoru odmah kraj Kebaba, jer haustor kad se uđe unutra izgleda doslovno kao špilja, i ide u dubinu. Bio sam se neš tamo muvao prije dok sam čekao da ostali dio ekipe dobije kebab pa me neki mnogo uzrujani tip izbacio. A što se tiče uniformi, ne vjerujem da su baš bile SS, moguće ustaške ali SS teško. Ali opet, nikad se ne zna. :)
saku helle
07.06.2008., 12:51
A dvori... trunu i propadaju... i lokalci drže tulume u podrumima. :o
Obnavlja se, doduše dosta sporo, glavno da su napravili restoran i golf igralište :rolleyes:
http://www.zapresic.hr/emu/index.php?page=article&cat_id=1&id=111
Ovo nije normalno. Umjesto da ih konzerviraju i očuvaj onakve kakvi jesu/kakvi bi trebali biti oni ih pretvaraju u kompleks kafića/restorana, sportske objekte itd. To samo kod nas ima. :(
jimmy jazz
10.06.2008., 11:17
Obnavlja se, doduše dosta sporo, glavno da su napravili restoran i golf igralište :rolleyes:
http://www.zapresic.hr/emu/index.php?page=article&cat_id=1&id=111
kaj su grdi ovi "stambeno-poslovni" objekti ko oni koje su gradili na kraju Dubrave u 90ima. bash grdo, bez ikakvog identiteta. nebudu valjda to v centar stavili.
jimmy jazz
10.06.2008., 11:22
Kad smo kod grickih tunela, naisla sam na ovaj tekst na nekom blogu:
Vidite, ja i moj Bajs ,a i njegov buraz smo landrali svud i svukud, a ak je nekaj bilo zabranjeno i skopčano sa mogučim progonima od raznih predstavnika vlasti i zakona bivše nam Juge to je bilo zanimljivije i jednostavno se moralo vidjeti.
Na znanje današnoj omladini u Jugi ni bilo policije - bila je milicija. Osnovna razlika je u tome što je policija u službi države, a milicija u službi naroda - da čuva i štiti narod. E pa sad današnja policija lepo čeka da sranje završi pa ode pokupit preživjele, a kod milicije to nije bil slučaj! AK su milicajci nekam došli ili su te nedaj bože ćopili u nekom - po njihovoj slobodnoj procjeni- sranju ti nisu niš pitali - prvo je bil pendrek a onda svim ostalim oruđem po grbi (najviše su bile u upotrebi one grozne vojničke čižme sa šarafima u đonovima, a bile su tak tvrde) a tek na kraju kad su svi ležali onda su rekli : Zdravo drugovi,jel nas neko zvao?
E sad ovaj poduži uvod sam napisal da bi vam objasnil da je nekad bilo puno teže biti heroj nego danas, a sve to skupa zato kaj sam neki dan u nekim novinama pročital o tunelima ispod našeg lepog grada.
Svojevremeno smo nas trojca provalili u te tunele, naravno na onom ulazu iz Tkalče. Svakim danom smo sve više istraživali to podzemlje, što baš i nije bilo tak lagano, jednostavno zato kaj su u to doba baterije bile puno skuplje neg danas,a nutra je bila kmica kak vriti. U tim tunelima baš nije sve ko kak je to autor novinskog članka napisal, praf za praf samo je jedan dio bio uređen onak kak je to on napisal a ostatak je bil zapušten i neistražen od strane aktualne vlasti, a mi to nismo smjeli dozvoliti pa smo se potrudilli da tu nepravdu ispravimo. Ti tuneli nemaju izlaz samo u Tuškancu i u Titovoj vili nego jedan kraći završava u jednom haustoru u Skalinskoj , drugi ispod Štrosa, pa jedan na Dubravkinom putu onda ima još jedan koji ide do Cmroka,a jedan njegov dio ide na Ksaver . No dobro, to sve sad nije bitno - bitno je da smo zbog tih tunela dobili prvi pozdrav u životu od naše bajne MILICIJE i to u punom sjaju !! Vidite u nekom sljepom crevu tih tunela smo naletili na nekakvo skladište još iz drugog svjetskog rata. Nije tu bilo dekakvog oružja ili bombi ili tak nečega bilo je par nekakvih šljemova nekakvi noževi (bajunete) SS uniforme i kape sa mrtvačkim glavama.Nama se to učinilo jako štosno pa smo si onak iz zajebancije deli kape na glave zeli si svaki po jednu bajunetu za pojas i takvi izašli na cestu naravno ravno pred murju u rasklimanom stojadinu.Panduri prvo nisu vjerovali kaj to vide pred sobom, a onda prije neg smo mi skužili da je vreme za gibati u punom trku počela je tarapana. Kad su se njih dvojca dosta razgibali s nami u auto i pravac Đorđićeva. E to je počelo pravo sranje - vi ne poštojete tekovine NOB-a i revolucije, narodni heroji se roštiljalju u grobu, kakvi ste to vi pioniri i omladinci itd, itd,.Naravno starci su morali doći po nas a onda je doma bila repriza sveg već doživljenog sa drugovima milicajcima.
Ovo sam napisal ni sam neznam zakaj, valjda zato kaj sam se osjetil prozvanim da svima velim kak Zagrebačke katakombe i tuneli ispod Gornjeg grada nisu još ni izbliza istraženi. Valjda bum drugi put napisal nekaj zanimljivije.
Servus i najte kaj zameriti!
ooo..pa ovo je pravi zagrebacki! :s :s po stilu duha i izricaju. super text!
a ne neki neo-purgerski(balkanski) :bljak:
ooo..pa ovo je pravi zagrebacki! :s :s po stilu duha i izricaju. super text!
a ne neki neo-purgerski(balkanski) :bljak:
ima toga jos ovdje (prave zagrebacke sprehe...):mig:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=48962&page=40
Mala_Ramona
10.06.2008., 18:48
Neno, sad vidim da si ti tvorac tog teksta! Pa daj napisi jos neke zanimljivosti o katakombama, kakvi su bili ovi dijelovi neistrazeni od vlasti!?
Ma bilo sto, onaj zadnji tekst me odusevio, pisi pisi pisi :)
Bio sam u katakombama u koje se ulazi blizu žičare, za koji dan ću puknuti koju sliku. Samo nisu baš najbolje jer je bio mrak.
I došao sam do neke karte katakombi ispod Gornjeg grada, na kojoj nisu ucrtane ove u kojima sam bio te video istih. Mrak izgleda. Video ima cca sat vremena pa kad skužim kako rezati, staviti ću par klipića na jubito. Sam sadržaj se sastoji od hodanja tim hodnicima, skužio sam da je jedan od ulaza u dvorištu zgrade Radićeva - Krvavi most. Svako malo ekipa dođe do kraja katakombe, a kad izađu po oklišu se vidi da su na Gornjem gradu, ali ne mogu prepoznati gdje.
astronom@zg
14.06.2008., 21:29
Svako malo ekipa dođe do kraja katakombe, a kad izađu po oklišu se vidi da su na Gornjem gradu, ali ne mogu prepoznati gdje.
samo ti uploadaj te filmice na jubito i stavi linkove, bumo mi to prepoznali:mig:
trance_energy
14.06.2008., 23:56
ovak...duzan sam jedno objasnjenje jos odavno kaj sam obeco da cu pitat dedu za te tajne prolaze!! sto se tice svih prolaza kaj ste vec napisali tak mi je i on reko...nezna tocno di su svi ali zna da postoje. no saznao sam jos nekaj o tajnim prolazima. deda je odraso na novoj vesi..i dosta dugo je bio ministrant i stalno tam oko crkve ko klinac! kaze da se pricalo da i ispod katedrale na kaptolu postoje tajnio prolazi i tuneli. ko klinci su pokusali nekaj o tome iskopat informacija a nisu uspjelo...no neki ljudi znaju koji su zivjeli u blizini da ih ima. no svecenici nikad nikome nisu dali ispod katedrale...tak da...ak jos nekaj saznam javim
Sto se tiče spomenutih ispod katedrale, spomenuto je ovdje ranije jedan koji je povezan s starom Vlaškom, i tamo su bili našli leš prije nekih 15ak godina čini mi se. A i spomenuo je picok da je službeno doznao da su ispod katedrale za vrijeme rata čuvane "neke jako vrijedne stvari".
Bilježim se s štovanjem za neko buduće istraživanje tajnih tunela i prolaza :top:
sekasmith
19.06.2008., 00:54
Imaš onu bolnicu za tuberkulozu na Sljemenu koja samo što nije kompletno nestala -- ne mogu se sjetiti kako se zove; zablokirao mi mozak.
Brestovac.
koja dobra tema, pravo otkriće. ne znam kad mi se zadnji put dogodilo da temu pročitam dva puta :o
iako dojdekica, deda me često vodio po gornjem gradu i općenito u duge šetnje zagrebom (on je bio kvartovski policajac/milicajac za gornji grad) tak da su mi neke stvari o kojima se ovdje pisalo poznate. dajem nekoliko svojih skromnih doprinosa:
- u nekim dvorištima zgrada u opatičkoj ulici na gornjem gradu mogu se vidjeti ostatci starih gornjogradskih zidova (npr. skrenete od kamenitih desno pa jedno treći, četvrti ulaz vidi se kao dio kule - ima valjda toga i više jer je cijela ta strana opatičke (i tamo prema jezuitskom) sagrađena na zidinama, ali ne može se u sva dovorišta
- ok, ovo možda svi znaju, u zadnje vrijeme je taj spomenik obnovljen (čitaj, više nije u šikarju), ali kad prijeđete pješački most preko save (prema kajzerici), tamo je spomenik koji označava do kuda je sezalo napoleonovo područje (ilirske pokrajine) - baš je bilo blizu
- ako idete zagorskom prema zapadu, doći ćete (otprilike dvjestotinjak metara od križanja sa selskom) do mostića preko potoka - prije tog mostića (lijeva strana, iza autobusnog stajališta) vidjet ćete mali nasip koji ide do klanječke ulice i dalje - tuda je išao samoborček i na klanječkoj su (nadam se još uvijek) šine
- ako se vozite ili šetate savskim nasipom prema jakuševcu, možete vidjeti stare teglenice u raznim fazama raspada - ne znam točno koj će s njima, ali ja bi ih jako rado vidjela revitalizirane, na primjer kako ispijam kavicu ljuljuškajući se na savi
- nije staro mjesto, ali je na žalost skriveno: brodarski institut u novom zagrebu (ispod avenue malla) obuhvaća veliko zemljište u sklopu kojeg je zamišljen mali botanički vrt - također, po tom su parkiću (nije dostupan za javnost, ali možda vas može netko ufurati) izložena torpeda, brodići, topovi i slično - također, u sklopu se nalazi najveći bazen u europi namijenjen testiranju brodova
- glavni zaplet Pavličićeva romana 'Rupa na nebu' koncipiran je oko gornjogradskih kanala i katakombi - super knjiga, s fnatastičnim dodatkom na ionako fantastične stvari :)
napišem još ako se sjetim, inače se svi uvijek izruguju kad se oduševljavam ovakvim stvarima. za kraj samo jedno pitanje: toliko sam puta već čula o toj famoznoj zelenoj magistrali. gdje je to, to jest kak se dođe do tamo?
liva236
20.06.2008., 12:15
vozis se po aleji bologne. dodjes do gajnica (veliko krizanje sa semaforom). tu produzis ravno (jos uvijek si na bologni), prodjes kraj benzinske pumpe i skrenes u prvu desno (kod autobusne stanice; nema semafora, samo je skretanje). znaci od tog semafora imas 700m jos po bologni i onda skrenes desno.
sad fino picis ravno i u jednom trenu (nakon 600m) ce se cesta ispred tebe racvati (Y raskrsce). tu produzis u desni krak (pise ti ZELENA MAGISTRALA).
and bob's your uncle.
dietrich
20.06.2008., 12:22
Bilježim se s štovanjem za neko buduće istraživanje tajnih tunela i prolaza :top:
I ja se pridružujem
vanilija
20.06.2008., 12:22
vozis se po aleji bologne. dodjes do gajnica (veliko krizanje sa semaforom). tu produzis ravno (jos uvijek si na bologni), prodjes kraj benzinske pumpe i skrenes u prvu desno (kod autobusne stanice; nema semafora, samo je skretanje). znaci od tog semafora imas 700m jos po bologni i onda skrenes desno.
sad fino picis ravno i u jednom trenu (nakon 600m) ce se cesta ispred tebe racvati (Y raskrsce). tu produzis u desni krak (pise ti ZELENA MAGISTRALA).
and bob's your uncle.
to s magistralom fakat nije nis skriveno, to svi koji zive u zapadnom dijelu grada znaju.. ja sam ko ful mala sa starcima znala ic na ponikve gljive brat, lol :D uglavnom prek magistrale se i na glavicu dodje i svakam.. na ponikvama je jedna stara pozornica di su se nekad davno odrzavali koncerti, a ima i jedan potocic koji izvire u sumici, moze se voda pit, bar se mogla, lol :D i tak, nije to nis neotkriveno ;)
liva236
20.06.2008., 12:45
to s magistralom fakat nije nis skriveno, to svi koji zive u zapadnom dijelu grada znaju.. ja sam ko ful mala sa starcima znala ic na ponikve gljive brat, lol :D uglavnom prek magistrale se i na glavicu dodje i svakam.. na ponikvama je jedna stara pozornica di su se nekad davno odrzavali koncerti, a ima i jedan potocic koji izvire u sumici, moze se voda pit, bar se mogla, lol :D i tak, nije to nis neotkriveno ;)
moze se pit, ja bio tamo prije... hm, 3 godine (kako vrijeme leti). fina hladna voda, setnja kroz sumu, puska u ruci, frula u guzici, nema bolje;)
hvala, liva ;)
ma znam ja da to nije niš skriveno, ali nije ni većina ovih drugih stvari. možda samo malo... zaklonjeno od pogleda :D
samo jednostavno nisam znala gdje je to
liva236
20.06.2008., 14:00
hvala, liva ;)
ma znam ja da to nije niš skriveno, ali nije ni većina ovih drugih stvari. možda samo malo... zaklonjeno od pogleda :D
samo jednostavno nisam znala gdje je to
:mig:
uglavnom, najbitnije ti je doci do gajnica, a ak se izgubis, samo pitaj nekog, svi to znaju di je.
off topic: imam snimku katakombi u VOB File formatu, snimana kamerom i stavio bih par clipova na youtube, kako? neki program mi treba, koji? znači, da režem snimku. windows movie maker ne pomaže
[QUOTE=mayy;14588101]koja dobra tema, pravo otkriće. ne znam kad mi se zadnji put dogodilo da temu pročitam dva puta :o
- ok, ovo možda svi znaju, u zadnje vrijeme je taj spomenik obnovljen (čitaj, više nije u šikarju), ali kad prijeđete pješački most preko save (prema kajzerici), tamo je spomenik koji označava do kuda je sezalo napoleonovo područje (ilirske pokrajine) - baš je bilo blizu
QUOTE]
hehehe... ovo smo vec spominjali pod temom "oldtajmeri" na ovom forumu.
evo slike:
http://img239.imageshack.us/img239/9799/savastupnv0.jpg
ima tam na "oldtajmerima" jos puno toga zanimljivoga o Zagrebu za procitati, a kaj bi moglo spadati tu na ovu temu... procitajte si!:top:
off topic: imam snimku katakombi u VOB File formatu, snimana kamerom i stavio bih par clipova na youtube, kako? neki program mi treba, koji? znači, da režem snimku. windows movie maker ne pomaže
adobe premiere :top:
rebecca brandon
20.06.2008., 23:22
ja sam oduševljena ovim topicom i željno iščekujem nastavak:klap::klap:
astronom@zg
21.06.2008., 01:37
takodjer
:mig:
KILLERDOG
21.06.2008., 13:56
aj mi se javi na pm
buš mi to poslao mailom pa bum ja složio i stavio na youtoube ;)
astronom@zg
22.06.2008., 12:11
aj mi se javi na pm
buš mi to poslao mailom pa bum ja složio i stavio na youtoube ;)
e ljudi kaj nije jednostavnije da to kolega forumas uploada na rapidshare pa da link? Kolko je to veliko?
e ljudi kaj nije jednostavnije da to kolega forumas uploada na rapidshare pa da link? Kolko je to veliko?
preko 1gb, traje sat vremena, zato tražim način da ga nekako konvertiram i dijelove stavim, ionako ne mogu sve
A da spržiš na DVD pa će to netko od nas s flatom konvertirat i dići?
odlična tema! :top:
kad se kopao importane na glavnom otkopali su nekakve tunele na oko 2 ili više m dubine. bili su građeni ciglom oko 1.5 m visoki, pola m široki i sa polukružnim svodom... koliko sam čula, nisu ih pretražili, i nemam pojma zna li se što su bili. nastavljaju se prema policiji i prugi. zna li tko više?
inače, ak nas ima više voljnih istraživati, da pokušamo dogovoriti neku interesantnu lokaciju i datum, upoznamo se i krenemo u istraživanje?
ja bi prva, al nekak ne bi sama u mračne tunele, radije sa par ljudi, kompasom, baterijama, vodom i mobitelom :D
crna ptica
23.06.2008., 19:13
al nekak ne bi sama u mračne tunele, radije sa par ljudi, kompasom, baterijama, vodom i mobitelom :D
ha ha ha, teško da će ti u tunelu pomoći mobitel...
ali inače, evo, ja se isto pridružujem inicijativi! :)
sylar86
23.06.2008., 22:31
Jos nitko niej napisao da li su svi ti ulazi u tunele zapecaceni ili se u neke cak i moze uci?
¤amélie¤
23.06.2008., 23:21
ali inače, evo, ja se isto pridružujem inicijativi! :)
I'm in! I ja sam za akciju....svakih par dana dodjem na topic pogledati kaj ima novo i svidja mi se inicijativa :D:top:
kad se kopao importane na glavnom otkopali su nekakve tunele na oko 2 ili više m dubine. bili su građeni ciglom oko 1.5 m visoki, pola m široki i sa polukružnim svodom... koliko sam čula, nisu ih pretražili, i nemam pojma zna li se što su bili. nastavljaju se prema policiji i prugi. zna li tko više?
inače, ak nas ima više voljnih istraživati, da pokušamo dogovoriti neku interesantnu lokaciju i datum, upoznamo se i krenemo u istraživanje?
ja bi prva, al nekak ne bi sama u mračne tunele, radije sa par ljudi, kompasom, baterijama, vodom i mobitelom :D
Gdje si našla tu informaciju? Pretpostavljam da se radilo ili o propustima, odnosno kanalima za vodu koj ise stavljaju ispod pruge npr.
http://i148.photobucket.com/albums/s31/Kov_b/cav-cil-3.jpg Sumnjam da ih nisu pretražili ako su tada otkriveni, Importanne je građen '94.
Znate li npr. da se na području grada zagreba nalaze, bar za toliko ja znam, dva napuštena borbena aviona? Jedan je jurišnik Galeb, a drugi je američki bombarder/transporter. Jedan se nalazi u jednom dvorištu, a drugi je na teritoriju jedne vojarne. O točnim lokacijama ipak ne bih, pošto postoje zlobnici koji su npr. opljačkali zagrebačkog Galeba tako da je ostao bez gotovo svih instrumenata i dijelova cockpita a bio je praktički u letnom stanju, trebalo ga je samo očistiti, baždariti instrumente te popraviti manje mehaničke kvarove. Ako netko zna možda gdje ima još zaboravljene vojne mehanizacije, neka se javi.
payopunk
24.06.2008., 04:25
Znate da postoji druga uspinjača u Zagrebu? Idete Jurjevskom prema Cmroku, dakle prema sjeveru, i negdje kod teniskih igrališta, preko puta njih se nalazi uspinjača... Dakle, Jurjevska bi bila gornja stanica te uspinjače.
Inače, ako pogledate cijeli kompleks oko uspinjače uočit ćete da su zgrade istog oblika.
Zašto?
Zato što je to trebao biti jedan veliki HOTEL, da HOTEL, i u jednoj od zgrada se nalazio BAZEN, koji je kasnije zatrpan i pokriven daskama...
vjerojatno misliš na onu na Ksaveru?
http://img291.imageshack.us/img291/5609/img0306imsgi0.jpg
http://img127.imageshack.us/img127/8388/img0300imsgp1.jpg
http://img160.imageshack.us/img160/1093/img0310imsvx1.jpg
izgrađena je zajedno sa kompleksom zgrada i tada budućim hotelom.
nikada nije proradila pošto je došla sa neispravnim dijelovima neke sumnjive firme iz Austrije,kako je u to doba kada je napravljena tržište malo drugačije izgledao a carinski propisi bili dosta stroži dugo se čekalo na nove dijelove,u međuvremenu je počeo rat te se na nju potpuno zaboravilo (nebi se čudio da dijelovi još leže tamo negdje na Šentilju od '90. :) )
nego nečega sam se sjetio,sjećam se da je u importaneu na mjestu gdje se sada nalaze pokretne stepenice za turbo sport,dm..bla bla stajao totem sa planom samog importanea---e a na njemu je u sredini bio nacrtan jedan veliki okrugli prostor za koji je pisalo da je do disco club "roto" ili "rotor" ili "rolo" ili tako nešto..(znam da je imalo "r" i "o" u riječi :)) jel taj disco ikada postojao tj.radio za posjetioce ili je i dan danas neiskorišten prostor? ili su odustali od njega pa napravili na kraju garaže? zna netko?? :dunno:
lappino
24.06.2008., 05:41
...
Kad smo se provlačili po podzemljima pulskih utvrda, pitao sam frenda ima li signal na mobitelu. Mrtav hladan mi je odgovorio: "Naravno, evo piše mi na ekranu "Austrougarski Telekom"! :zubo:
...
Inače, mrak tema, za sve ljubitelje "podzemlja"...
Jos nitko niej napisao da li su svi ti ulazi u tunele zapecaceni ili se u neke cak i moze uci?
mi smo bili u jednom u koji se može ući, prije žičare se skrene i cca 300m autom uzbrdo, ovako izgleda ulaz
http://img245.imageshack.us/img245/2483/dsc04162du1.th.jpg (http://img245.imageshack.us/my.php?image=dsc04162du1.jpg)
http://img204.imageshack.us/img204/4233/dsc04165we7.th.jpg (http://img204.imageshack.us/my.php?image=dsc04165we7.jpg)
mrak je bio pa se slabo vidi.
ovo smo poslikali unutra
http://img70.imageshack.us/img70/7765/dsc04161jf2.th.jpg (http://img70.imageshack.us/my.php?image=dsc04161jf2.jpg)
http://img295.imageshack.us/img295/6555/dsc04160yl2.th.jpg (http://img295.imageshack.us/my.php?image=dsc04160yl2.jpg)
http://img255.imageshack.us/img255/2444/dsc04158cy6.th.jpg (http://img255.imageshack.us/my.php?image=dsc04158cy6.jpg)
netko je spomenuo na temi da je možda ovaj tunel spojen sa gornjogradskim, u sljemenskom ima jedan zazidani prolaz, izgleda ovako:
http://img526.imageshack.us/img526/2736/dsc04156tz4.th.jpg (http://img526.imageshack.us/my.php?image=dsc04156tz4.jpg)
zanimljivo
lappino
24.06.2008., 09:47
Ako se ona zadnja slika odnosi na "zazidani" prolaz, meni beton i zidova i prednje strane izgleda identično, kao da se radi o običnoj "niši", a ne o naknadno zatvaranom prostoru/prolazu.
Čisto iz iskustva znam da se često "kilometarski" tuneli završavaju nakon doslovno par metara - ali i to je dio "podzemnog" naslijeđa: legende o tome koje su često daleko razgranatije od stvari na terenu...
Moje iskustvo - vidjeti na stranici u mojem profilu...
black1888
24.06.2008., 12:13
omg, evo je jedna od najboljih tema na cijelom forum, svaka čast svima i jedva čekam te videe :D i stavite još slika ako ko ima :)
Ljudi-bez zajebancije-zakaj se nebi skupili pa se malo prosmucali po tim tunelima? No bilo bi poželjno da vođa puta bude ntko tko je ušao dublje od 3 metra :D unutra.
kaj velite?
Kad smo se provlačili po podzemljima pulskih utvrda, pitao sam frenda ima li signal na mobitelu. Mrtav hladan mi je odgovorio: "Naravno, evo piše mi na ekranu "Austrougarski Telekom"! :zubo:
...
Inače, mrak tema, za sve ljubitelje "podzemlja"...
Dobra! :top:
mi smo bili u jednom u koji se može ući, prije žičare se skrene i cca 300m autom uzbrdo, ovako izgleda ulaz
http://img245.imageshack.us/img245/2483/dsc04162du1.th.jpg (http://img245.imageshack.us/my.php?image=dsc04162du1.jpg)
http://img204.imageshack.us/img204/4233/dsc04165we7.th.jpg (http://img204.imageshack.us/my.php?image=dsc04165we7.jpg)
mrak je bio pa se slabo vidi.
ovo smo poslikali unutra
http://img70.imageshack.us/img70/7765/dsc04161jf2.th.jpg (http://img70.imageshack.us/my.php?image=dsc04161jf2.jpg)
http://img295.imageshack.us/img295/6555/dsc04160yl2.th.jpg (http://img295.imageshack.us/my.php?image=dsc04160yl2.jpg)
http://img255.imageshack.us/img255/2444/dsc04158cy6.th.jpg (http://img255.imageshack.us/my.php?image=dsc04158cy6.jpg)
netko je spomenuo na temi da je možda ovaj tunel spojen sa gornjogradskim, u sljemenskom ima jedan zazidani prolaz, izgleda ovako:
http://img526.imageshack.us/img526/2736/dsc04156tz4.th.jpg (http://img526.imageshack.us/my.php?image=dsc04156tz4.jpg)
zanimljivo
To je vila Rebar.
Ne bih se složio da je ovo na slici zazidani prolaz, jer je kao prvo prenizak. Ali da unutra ima zazidani dio je istina, samo ne znam gdje je. Slejedeći put čekić, štemajzli i akumulatorska bušilica :)
liva236
24.06.2008., 15:52
nekad je postojao i jedan predobar potok tu izmedju oranica i malesnice. livade i polja, preko puta je bila stara vojarna u preckom. tu sam znao ic setati psa i malo se khm... opustiti u zelenilu;)
ali tog vise nema. umjesto vojarne POS spansko oranice, a umjesto livada i polja neki kompleks grade. od potoka je ostala pruga vode koja tece izmedju novog betona. ah...
Što se tiče bunkera na Črnomercu, obišli smo ga prije dva tjedna. Stvarno je ogroman, po mojoj procjeni oko 260 kvadrata. Pošto ima samo jedna vrata koja su metelna i zaključana, mislim da su dijelovi zazidani. Visine je možda nekih 5-6m, nismo mogli puno vidjeti jer je sve prepuno grmlja, treba doći po zimi. Evidentno je korišten kao sklonište u Domovinskom ratu, vjerojatno za radnike Ciglane pošto je okrečen iznutra. Na stropovima u nekim prostorijama se još vide grla za 12V žarulje. Od zanimljivih stvari dio prostorije u kojem se nalazio sustav za pročiščavanje zraka od kojega su ostale samo cijevi, spremište s odjeljcima, bunar i pumpe za vodu.
KILLERDOG
24.06.2008., 17:12
ja sam za šmucanje ;)
nisam išao po mračnim tunelima još od vremena kad smo lutali po bunkerima ispred bolnice šalata :D
što se tiče aviona, čudi me da ga još cigići nisu rastavili i otpeljali,to kad je bio pokraden čak je bilo i u novinama i budale su stavile di se nalazi :)
inače mogli bi uzeti i lopate pa ići iskopati koju bombu kod starog aerodroma na borongaju sigurno ih nisu sve iskopali
i još jedna stvar koju sam nedavno saznao
kod zračne luke pleso,tamo prema zrakoplovnoj školi stoji najstariji zračni toranj u ovom dijelu europe (koliko znam njemački ),ako netko zna više nek napiše
black1888
24.06.2008., 19:35
di je ta neka zračna luka na borongaju, tamo sam često ali nikad ne primjetih je??može i koordinate :)
nema signala, ali ima sat da znaš koliko si nutra, i izađeš li negdje usred medvednice možeš zvati gss u pomoć :p
ja bi najradije probala u one oko katedrale naći ulaz
importane - gledala ih ja 94 kako kopaju. a mama je radila blizu pa se raspitivala. predaleko su od pruge bili, išli su ukoso na nju i bar 20 m daleko... više su izgledali kao kakva stara kanalizacija. da smo u dalmaciji, rekla bi da su ostaci rimske kanalizacije :D
ja sam za šmucanje ;)
nisam išao po mračnim tunelima još od vremena kad smo lutali po bunkerima ispred bolnice šalata :D
što se tiče aviona, čudi me da ga još cigići nisu rastavili i otpeljali,to kad je bio pokraden čak je bilo i u novinama i budale su stavile di se nalazi :)
inače mogli bi uzeti i lopate pa ići iskopati koju bombu kod starog aerodroma na borongaju sigurno ih nisu sve iskopali
i još jedna stvar koju sam nedavno saznao
kod zračne luke pleso,tamo prema zrakoplovnoj školi stoji najstariji zračni toranj u ovom dijelu europe (koliko znam njemački ),ako netko zna više nek napiše
Daj mi više info o tim bunkerima kod bolnice, stanovao sam na Šalati prije ali ne znam di su.Što se tiče Galeba, navodno je odvežen prošli tjedan, pošto je bio privatno vlasništvo a čovjek koji ga je kupio nije uspio s njim realizirati ono što je htio, te ga je poželio darovati nekom muzeju. Navodno su ga odvezli ljudi u vojnim uniformama, rastavili krila, utovarili sam zrakoplov na tamića a krila u drugi kamion i odvezli. Nadam se da će se naći u muzeju HRZ-a koji je u osnivanju. E sad da li je to istina ili samo šala treba provjeriti. Navodno je odvežen zaslugama ljudi s foruma avijacija bez granica i ovog frouma, više znaju MIG i Joz@. Btw. gdje je točno taj toranj, možeš li ga označiti na jnekoj karti ili GE?
di je ta neka zračna luka na borongaju, tamo sam često ali nikad ne primjetih je??može i koordinate :)
Kreneš od žljezničke stanice Maksimir i kod Konzuma skreneš lijevo kroz zeleneu površinu između limenki, vidjeti ćeš betonirani putić, zatim dolaziš do betonirane staze uz koju su klupice, idi još lijevo od nje i izlaziš na ulicu koja se zove Borongaj-Aerodrom. Na tvojoj lijevoj strani je prostor ograđen plavom ogradom s bodljikavom žicom na vrhu u kojemu su zgrade i parkirališta za aute. To je to, sada područje koriste razne tvrtke koje tamo imaju skladišta. Ako prolaziš prugom od Sesveta prema Zagrebu, prije ulaska u stanicu Maksimir vidjet ćeš dva plavo žuta hangara sa lijeve strane kad si okrenut prema ZG. Inače je aerodrom potpuno zatvoren prije malo više 30 godina koliko ja znam. Bio je prvo u biti glavno zagrebački vojni aerodobrom u sastavu domobranstva, mislim '42. ili '43. ga preuzimaju Ustaše. Bio je matična luka Pavelićevog Junkersa. Inače se sjeveroistočno od samog aerodroma nalaze položaji PZO za njegovu obranu, tj. bukeri u Maksimiru pa po tome pretpostavljam da bi se i s njegove jugoistočne strane, dakle negdje na području Kozari puteva trebali također PZO položaji.
importane - gledala ih ja 94 kako kopaju. a mama je radila blizu pa se raspitivala. predaleko su od pruge bili, išli su ukoso na nju i bar 20 m daleko... više su izgledali kao kakva stara kanalizacija. da smo u dalmaciji, rekla bi da su ostaci rimske kanalizacije :D
Onda vjerojatno austrougarska kanalizacija. Oni su ih često radili koso koliko mi je poznato.
Baš sad razmišljam, zamislite da je još milicija, zbog ovog topica bi svi lijepo bili privedeni na informativne razgovore, možda proglašeni državnim neprijateljima i zatvoreni u samice. Tko zna, možda naš i policija još pokupi. .P
crna ptica
25.06.2008., 08:33
Baš sad razmišljam, zamislite da je još milicija, zbog ovog topica bi svi lijepo bili privedeni na informativne razgovore, možda proglašeni državnim neprijateljima i zatvoreni u samice. Tko zna, možda naš i policija još pokupi. .P
ne pretjeruj... čemu diferencijacija između milicije i policije? :eek:
KILLERDOG
25.06.2008., 09:44
za borongaj vidim odgovoreno
za bunkere na šalati,nalaze se ispred dječijeg odjela ( onaj zeleni parkić ),ulazi su (ako ih nisu zagradili nekako ) sa strane gdje je medicinski fakultet
za toranj nisam siguran da li je to to,ali mislim da je
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=45.735227,16.074457&spn=0.00656,0.013304&t=h&z=16
nebi onda bio interneta tj. bilo bi kao u kini ;)
black1888
25.06.2008., 12:31
hvala za borongaj, svarni nisam imo pojma da je to tamo. kad budem išo vlakom baš ču malo pogledat :D
za borongaj vidim odgovoreno
za bunkere na šalati,nalaze se ispred dječijeg odjela ( onaj zeleni parkić ),ulazi su (ako ih nisu zagradili nekako ) sa strane gdje je medicinski fakultet
za toranj nisam siguran da li je to to,ali mislim da je
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=45.735227,16.074457&spn=0.00656,0.013304&t=h&z=16
nebi onda bio interneta tj. bilo bi kao u kini ;)
Izgleda mi malo preveliko i nekako preblještavo za rezervni toranj iz WW2.
Ja bi prije rekao da je to toranj za vojne namjene, pogledaj istočno, sjeveristočno, sjeverno od njega pa ćeš vidjeti zašto. Lijepo se vide MTV8 i MiG 21. Proguglao sam malo ali nisam ništa našao.
Što se tiče samog aerodroma više puta je bombardiran od strane USAF-a 1944. i to redom
22.02.
06.04.
04/06/44 Fifteenth AF
B-24's bomb Zagreb A/F. Numerous other B-24's and B-17's abort because of weather. Escorting ftrs and the HBs claim 17 ftrs destroyed in combat. 6 US aircraft are shot down.
Tog dana dva B-24 su pala na Sljeme.
17.04.
30.06.
06/30/44 Fifteenth AF
Bad weather causes over 450 HBs and more than 150 ftrs to abort missions. 188 HBs, escorted by 138 ftrs, hit A/F at Zagreb and T/Os in Hungary and Yugoslavia, including M/Ys at Kaposvar, Osztopan and Split, highway bridge at Brac I, A/F at Banjaluka, and city of Budapest. 130-plus ftrs provide escort."
07.07.
7/7/44Fifteenth AF
560-plus B-24's and B-17's bomb 2 synthetic oil plants at Blechhammer, synthetic oil and coking plant at Odertal, and Zagreb A/F and M/Y. HBs and ftr escorts claim more than 50 aircraft shot down during fierce battle with 275-300 ftrs mainly in Vienna-Budapest area. 18 US aircraft are listed as destroyed and a larger number missing.
B-24 "Liberator"
http://www.uboat.net/allies/aircraft/photos/b24-2.jpg
http://www.taphilo.com/history/8thaf/Bill-W-B24-01-Breman-Germany.jpg
Nanidia
25.06.2008., 20:38
Dvorac u Podsusedu. Iza auto kuće Dojkić vam se nalazi vijugavi asfaltirani puteljak, vi se samo penjite gore. Proći ćete kraj zapuštenog planinarskog doma, ali vi samo nastavite dalje. Vidjet ćete ruševinu, možda koju kornjaču, i cijelo samoborsko gorje.
Joj, tam sam u blizini išla u osnovnu, non stop smo išli u taj dvorac kad bi markirali. Šteta kaj to ne obnove malo. Hrvatska je valjda jedina zemlja u svijetu koja ima toliko kulturnih bogatstva a da uopće ne pazi na njih.
hm, može još malo o borongajskom aerodoromu. ja sam čula priču da se aerodorom prostirao na puno većem području od ove ulice. to jest, da je postojalo više pista, a neke unutar današnjeg prostora vojarne borongaj, to jest novog sveučilišnog kampusa. je li to istina ili baš i ne?
i koliko je star aerodrom? naime, citiram
"Dragutin Karlo Novak (Zagreb, 16. veljače 1892. - Zagreb, 31. listopada 1978.), prvi hrvatski pilot.
Dragutin Karlo Novak poletio je, prvi u Hrvatskoj, avionom konstruktora Slavoljuba Penkale 22. / 23. lipnja 1910. godine s vojnog vježbališta u Črnomercu (Kajzerica), u Zagrebu. Kasnije, avion se, prilikom jednog Novakovog leta 20. listopada 1910., oštetio i Penkala je odustao od daljnjih istraživanja. Ipak, to je bio prvi let avionom na motorni pogon u Hrvatskoj i time Dragutin Novak postaje prvim hrvatskim pilotom u povijesti."
i pitam kaj se ne bi ta pista trebala nekako obilježiti? šteta ovak da se ni ne zna
Prva zrakoplovna pista u Zagrebu izgrađena je 1909. na Črnomercu a sastojala se od travnate uzletno-sletne staze i jednog manjeg hangara.
Aerodrom Borongaj izgrađen je 1926.g. 1927. se Charles Lindbergh spušta tamo, nakon uspješnog leta preko Atlantika. Prva redovna civilna linija uspostavlja se 1928. između Zagreba i Beograda a uskoro su uspostavljene i linije do Beča, Budimpešte, Praga, Milana, Graza, Ljubljane, Sarajeva, Splita, Graza, Trsta, Dubrovnika i Klagenfurta. Koristila se i za vojne svrhe, odnosno kao zračna luka reguralne vojske odnosno domobranstva. Dolaskom WW2 i NDH preuzimaju ga ustaše i postaje im glavna zračna luka, te matična luka Pavelićevog Junkersa. Tijekom '44. je bio više puta bombardiran od strane 15th AF USAF-a http://en.wikipedia.org/wiki/Fifteenth_Air_Force (15th AF USAF-a), točnije 301st bomber group of 15th AF USAF http://www.airpower.at/news03/0813_luftkrieg_ostmark/15USAF.htm (301st bomber group of 15th AF USAF). Kompletan opis misija 15tf AF pogledajte http://www.vojska.net/eng/world-war-2/united-states/airforce/15/missions/ (ovdje). Na žalost ne mogu sada naći link na kojemu je pisalo točno na engleskom kratak opis misije, događaji i gubici USAF-a a s kojega su citati u gornjem postu pod datumima.
Inače, zanimljivo da je domobransko zrakoplovstvo imalo plave uniforme, bili su najelitniji dio domobranstva, a s svim pripadajućim službama brojilo je oko 9000 pripadnika. Najbolji piloti bili su Mato Dukovac i Cvitan Galić.
Evo ovdje izvorne misijske mape bombardiranja Zagreba, dakle bačeno je 1026 bombi s visine između 19 i 23 tisuće metara. http://www.nacional.hr/repository/images/_variations/1/c/1ce2768cdc9a3973f16d045c51eb93fd_large.jpg
Inače, kad je aerodrom bio najteže oštećen jedno kratko virjeme su svi letovi prebačeni na nekakvu pričuvnu pisticu u Sv. Nedjelji.
Inače su 28.12.'44. partizanski specijalci diverzanti uništili Pavelićev Junkers 52 i 4 lovca Dornier.
PZO položaji za obranu aerodroma nalaze se sjeveroistočno, u Maksimiru kod jezera iza Agronomskog faxa.
Područje aerodroma Borongaj vodi se kao povijesni sklop (yeah right, a moja mama je zamorac), ali bojim se da je za ikakvo konzerviranje ili spašavanje odavno kasno jer je izgrađeno mnoštvo skladišta raznih tvrtki (Duyvis, Chio, uredski pribor) i tvornica Končar na južnijem dijelu.
Evo slika izgradnje aerodroma
http://img247.imageshack.us/img247/3876/69536aoy6.jpg
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.