View Full Version : Apneja
Eto opet mene ,sa mojih jedno 14 bolesti ,koje su vecina kronicna jedna je "APNEA".
Srecom ima najnoviji clanak na Plivi, pa cu prenosti dio koji se odnosi na bolest i onda nastaviti sa mojim opisom i sta ja radim da zivim sa APNEOM!
Apnea kod spavanja
Apnea je prestanak disanja koji može trajati 10, 20 ili 30 sekundi, nakon čega čovjek počne grčevito hvatati zrak. Taj se ciklus može ponavljati cijele noći, a da spavač toga nije ni svjestan, ali se ujutro budi suhih usta, s glavoboljom i mamurlukom. Također je moguća pospanost tijekom dana, te značajan gubitak pamćenja, otežana koncentracija, poremećaj pažnje, ćudljivost i ostali problemi.
Postoje dvije vrste apnee: opstruktivna i središnja. Kod opstruktivne apnee dolazi do suženja grla za vrijeme spavanja što onemogućava protok zraka kroz dišne putove. Kada padne razina kisika mozak šalje poruku "probudi se i diši." Te epizode mogu se javiti čak i do 100 puta u jednom satu. Središnja apnea je puno rjeđa, javlja se u samo 10% slučajeva, uzrokovana je time što mozak ne šalje signal za disanje, a prati različite srčane i neurološke poremećaje.
Ovaj poremećaj javlja se u 2% žena i u 4% muškaraca srednjih godina, dakle njegova učestalost je ista kao učestalost šećerne bolesti ili astme. Također je primarni čimbenik rizika za nastanak visokog krvnog tlaka. Na sreću, ukoliko se postavi točna dijagnoza, apneu je moguće uspješno liječiti putem fizikalne ili mehaničke terapije, kirurškog liječenja, te nespecifične terapije.
Fizikalna ili mehanička terapija uključuje primjenu zraka pod tlakom koji se putem maske ili nosnog nastavka upuhuje u dišne putove i drži ih otvorenima tako da zrak slobodno cirkulira.
Druga mogućnost je primjena naprava koje jezik i donju vilicu drže u položaju prema naprijed, što kod lakšeg oblika apnee sprječava sužavanje dišnih putova. Naprave se izrađuju za svakog pacijenta posebno, a obično ih postavljaju zubar ili ortodont.
Kirurško liječenje sastoji se u uklanjanju tkiva poput krajnika, trećeg krajnika, nosnih polipa, te strukturalnih deformacija koje mogu zatvarati dišne putove. Postoje različiti postupci, ali ni jedan nije u potpunosti učinkovit niti bez rizika. Također je vrlo teško predvidjeti rezultat kirurškog zahvata, te moguće popratne pojave.
Nespecifična terapija odnosi se na biheviorističke aspekte koji mogu biti važan dio programa liječenja. Neki od primjera ove vrste terapije su smanjenje tjelesne težine kod pretilih ljudi, što može dovesti do smanjenja broja epizoda apnee. Također pomaže izbjegavanje konzumiranja tvari poput alkohola i tableta za spavanje, koje povećavaju vjerojatnost pojave produženih epizoda apnee. Neki ljudi pate od apnee samo kada leže na leđima, pa se uz pomoć jastuka ili neke naprave koja im pomaže da leže na boku problem može smanjiti.
1997 kada sam isao na snimanje za bolove u kicmi ,nasli su da nesto nije u redu ili sa srcem ili plucima, i predlozili doctoru da me ponovo posalje za te slike.
Na moju veliku zalost naslo se je da imam AZBESTOZU, za sta sam isao specijalisti za pluca.
Drugom prilikom cu opisati oko Azbestoze i njihove bolesti.
Prilikom pregleda doktorica profesor je nasla i zeljela je da napravim test spavanja u bolnici dvije noci.
Nasli su da za vrijeme spavanja prekidam disati 25-35 puta na sat.
Slijedio je novi test sa masinom za disanje da se odredi koliko zraka trosim i vidi rezolt sa masinom.
Dobio sam preko drzave, bez da sam morao platiti masinu koja uzima zrak i pumpa u moj nos (sa zatvorenom maskom i cijevima)
tako da nikada ne prekidam disati.
Bio sam sretan da se je to naslo ,jer radi mojih suzenih arterija (od pusenja), mogao sam lagano dobiti izljev krvi na mozak.
Eto vec od 1998 do sada spavam svaku noc sa masinom, nije ugodno nositi masku ,ali zivot je vazan iako bolestan.
Probati cu naci link na internet na Engleskom na kojoj se vidi aparat i maska.
Zelio bi istaci da mnogi ljudi zaspiju za volanom dok voze radi umora, kod mene sa tolikim bolestima i lijekovima ne radi toliko razliku za umor ,jer me drugi lijekovi umaraju ,ali mi spasava zivot sa neprekidnim disanjem!
Izvinjavam se ex(Hhinet razno forumasima ,radi hvaljenja sa bolestima)
Isto mozete na plivi procitati cijeli clanak!
Uz najbolju zelju ,mozda pomogne netkome!
http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=t&cat=t&id=3919&show=1
http://www.respiratorycareinc.ca/
http://www.respiratorycareinc.ca/SL_01.htm
:) ;) :cool:
23/07/03
postovana gospodo,
to je tema za koju ste pitali preko E-mail.
Jest ,ja spavam oko 10-12 sati sa masinom cijelo vrijeme,
ali trajanje spavanja je radi sedacije ne masine!
V.V.K.
Adelaide
:top:
Idijot kaže:
A što je dispneja? :)
======Pneumologia News DISPNEA
BPCO : dispnea ed ostruzione delle vie aeree predicono la sopravvivenza a 5 anni
Il grado di dispnea è risultato utile nel predire la qualità della vita ed i miglioramenti della performance dopo riabilitazione polmonare nei pazienti con broncopneumopatia cronica ostruttiva ( BPCO ).
I Ricercatori del Respiratory Division del Kyoto-Katsura Hospital hanno confrontato gli effetti del grado di dispnea e la gravità della malattia sulla sopravvivenza a 5 anni nei pazienti con BPCO.
Sono stati arruolati 227 pazienti con broncopneumopatia cronica ostruttiva.
Dopo 5 anni , erano disponibili i dati di 183 pazienti. La percentuale di sopravvivenza ( a 5 anni ) è stata del 73%.
Il grado di dispnea è risultato significativamente associato alla percentuale di sopravvivenza ( p < 0.001 ).
Pertanto la dispnea dovrebbe essere inserita tra i parametri , assieme all'ostruzione delle vie aeree , utilizzate per valutare i pazienti con BPCO in termini di mortalità. ( Xagena_2002 )
Ja mislim da je idijot jako dobro znao sto je dyspnea i bez tvog copy paste-a.
Osim toga, u ovome sto si ti postao nema definicije dyspnee.
lahor kaže:
IDIOT PITA;
A što je dispneja?
netko je idiot ili lud!
mora da sam ja!
Ma nema toga što idijot ne zna. :)
Zbog tog pitanja znaju rušiti na ispitu, majku im njihovu.
Mora se naglasiti da je to SUBJEKTIVNI osjećaj nedostatka zraka koju osoba proživljava.
Šta se vi budale prepucavate tko je pametniji? :D :D :D
Ma ne, kad već znamo da si ti ta koja je najpametnija!
Nebi imalo nikakvoga smisla prepucavati se! :)
:) ..no a bas sam luda od zelje za dokazivanjem
Vas dvoje, bez chata - molit cu :) !
lahor kaže:
Vec dulje vrijemena primjecujem da mnogi pisu diagnoze/bolesti sa (kako se kaze na latinskom ili engleskom)....ali ne propisno napisano....to je bio i ovaj slucaj...tako da osobe makar one koje znaju ne trebaju se igrati sa rijecima....mene ne smeta ja znadem latinski dijagnoze kao i engleske (meni je problem na hrvatskom),
sve vise se koristi po svijetu ENGLESKE izreke.
Idiot pita?;A što je dispneja?
Ja ne vidim sta to ima sa dyspnee?( ali znadem za sebe veoma dobro sta znaci)
pozdrav,
stefano
24.08.2003., 00:23
VILKO kaže:
Vec dulje vrijemena primjecujem da mnogi pisu diagnoze/bolesti sa (kako se kaze na latinskom ili engleskom)....ali ne propisno napisano....to je bio i ovaj slucaj...tako da osobe makar one koje znaju ne trebaju se igrati sa rijecima....mene ne smeta ja znadem latinski dijagnoze kao i engleske (meni je problem na hrvatskom),
Idiot pita?;A što je dispneja?
Ja ne vidim sta to ima sa dyspnee?( ali znadem za sebe veoma dobro sta znaci)
pozdrav,
stefano
24.08.2003., 00:28
VILKO kaže:
pozdrav,
Vidim da si iz daleke zemlje ali ne vidim da se koristiš engleskim.
Il grado di dispnea è risultato utile nel predire la qualità della vita ed i miglioramenti della performance dopo riabilitazione polmonare nei pazienti con broncopneumopatia cronica ostruttiva ( BPCO ).
I Ricercatori .....
Nego talijanskim
stefano kaže:
Vidim da si iz daleke zemlje ali ne vidim da se koristiš engleskim.
I Ricercatori .....
Nego talijanskim
Jedan clan Idiot je pitao: A što je dispneja?
Da li bi mu Vi odgovorili sa necim drugim?
I speak/write english when I need.
Odgovor na email Mariji,
jest ,nije lagano nositi cijelu noc masku , problem je da ako Vas partner spava lagano dosta se cuje zrak i masina, ja spavam u drugoj sobi.
Sta se tice disanja je normalno ,ja stavim specijalnu posudu sa vodom koju mogu po zimi ako treba zagrijati ,a po ljeti zrak samo prelazi po vrhu vode tako da je malo vlazniji sta pomaze za suho grlo.
Masku obicno mjenjam sam i kosta oko $300 dollara, nitko ne placa za nju.
Moje prekidanje disanja je 300-500 puta po noci ,tako da nebi nikada spavao bez maske/aparata.
Toliko za sada.
Pozdrav,
Tema podignuta radi potrebe /savjeta.
Vilko
Ajde ti Vilko objasni meni kakva je to mašina i maska koja tebi služi za disanje? Jel to nekakav CPAP ventilator ili ima neku od opcija aktivne mehaničke ventilacije ( CMV, SIMV, IPPV itd. )?
Druga stvar je kako se uspjevaš ventilirati s bilo kakvom mašinom preko maske a bez endotrahealnog tubusa? Naime, u kliničkoj praksi je opisana ventilacija maskom preko respiratora međutim to je PRAKTIČKI nemoguće ostvariti. Nikako nije moguće postići potpuno prijanjanje maske na lice tako da se potpuno hermetiziraju nos i usta i da se onda bolesnik ventilira. A potpuno zatvoreni sistem ventilacije osnovni je preduvjet BILO KAKVE ventilacije respiratorom. Ako potpuno ne "dihta" nema učinka.
Zato, de mi malo opiši što to imaš na licu i kakav to stroj imaš koji te spašava. Zbilja me zanima jer mi je to malo teško zamisliti a s tim glupostima oko mehaničke ventilacije svakodnevno se susrećem.
VILKO kaže:
Eto opet mene ,sa mojih jedno 14 bolesti ,koje su vecina kronicna jedna je "APNEA".
Srecom ima najnoviji clanak na Plivi, pa cu prenosti dio koji se odnosi na bolest i onda nastaviti sa mojim opisom i sta ja radim da zivim sa APNEOM!
Apnea kod spavanja
Apnea je prestanak disanja koji može trajati 10, 20 ili 30 sekundi, nakon čega čovjek počne grčevito hvatati zrak. Taj se ciklus može ponavljati cijele noći, a da spavač toga nije ni svjestan, ali se ujutro budi suhih usta, s glavoboljom i mamurlukom. Također je moguća pospanost tijekom dana, te značajan gubitak pamćenja, otežana koncentracija, poremećaj pažnje, ćudljivost i ostali problemi.
Postoje dvije vrste apnee: opstruktivna i središnja. Kod opstruktivne apnee dolazi do suženja grla za vrijeme spavanja što onemogućava protok zraka kroz dišne putove. Kada padne razina kisika mozak šalje poruku "probudi se i diši." Te epizode mogu se javiti čak i do 100 puta u jednom satu. Središnja apnea je puno rjeđa, javlja se u samo 10% slučajeva, uzrokovana je time što mozak ne šalje signal za disanje, a prati različite srčane i neurološke poremećaje.
Ovaj poremećaj javlja se u 2% žena i u 4% muškaraca srednjih godina, dakle njegova učestalost je ista kao učestalost šećerne bolesti ili astme. Također je primarni čimbenik rizika za nastanak visokog krvnog tlaka. Na sreću, ukoliko se postavi točna dijagnoza, apneu je moguće uspješno liječiti putem fizikalne ili mehaničke terapije, kirurškog liječenja, te nespecifične terapije.
Fizikalna ili mehanička terapija uključuje primjenu zraka pod tlakom koji se putem maske ili nosnog nastavka upuhuje u dišne putove i drži ih otvorenima tako da zrak slobodno cirkulira.
Druga mogućnost je primjena naprava koje jezik i donju vilicu drže u položaju prema naprijed, što kod lakšeg oblika apnee sprječava sužavanje dišnih putova. Naprave se izrađuju za svakog pacijenta posebno, a obično ih postavljaju zubar ili ortodont.
Kirurško liječenje sastoji se u uklanjanju tkiva poput krajnika, trećeg krajnika, nosnih polipa, te strukturalnih deformacija koje mogu zatvarati dišne putove. Postoje različiti postupci, ali ni jedan nije u potpunosti učinkovit niti bez rizika. Također je vrlo teško predvidjeti rezultat kirurškog zahvata, te moguće popratne pojave.
Nespecifična terapija odnosi se na biheviorističke aspekte koji mogu biti važan dio programa liječenja. Neki od primjera ove vrste terapije su smanjenje tjelesne težine kod pretilih ljudi, što može dovesti do smanjenja broja epizoda apnee. Također pomaže izbjegavanje konzumiranja tvari poput alkohola i tableta za spavanje, koje povećavaju vjerojatnost pojave produženih epizoda apnee. Neki ljudi pate od apnee samo kada leže na leđima, pa se uz pomoć jastuka ili neke naprave koja im pomaže da leže na boku problem može smanjiti.
1997 kada sam isao na snimanje za bolove u kicmi ,nasli su da nesto nije u redu ili sa srcem ili plucima, i predlozili doctoru da me ponovo posalje za te slike.
Na moju veliku zalost naslo se je da imam AZBESTOZU, za sta sam isao specijalisti za pluca.
Drugom prilikom cu opisati oko Azbestoze i njihove bolesti.
Prilikom pregleda doktorica profesor je nasla i zeljela je da napravim test spavanja u bolnici dvije noci.
Nasli su da za vrijeme spavanja prekidam disati 25-35 puta na sat.
Slijedio je novi test sa masinom za disanje da se odredi koliko zraka trosim i vidi rezolt sa masinom.
Dobio sam preko drzave, bez da sam morao platiti masinu koja uzima zrak i pumpa u moj nos (sa zatvorenom maskom i cijevima)
tako da nikada ne prekidam disati.
Bio sam sretan da se je to naslo ,jer radi mojih suzenih arterija (od pusenja), mogao sam lagano dobiti izljev krvi na mozak.
Eto vec od 1998 do sada spavam svaku noc sa masinom, nije ugodno nositi masku ,ali zivot je vazan iako bolestan.
Probati cu naci link na internet na Engleskom na kojoj se vidi aparat i maska.
Zelio bi istaci da mnogi ljudi zaspiju za volanom dok voze radi umora, kod mene sa tolikim bolestima i lijekovima ne radi toliko razliku za umor ,jer me drugi lijekovi umaraju ,ali mi spasava zivot sa neprekidnim disanjem!
Izvinjavam se ex(Hhinet razno forumasima ,radi hvaljenja sa bolestima)
Isto mozete na plivi procitati cijeli clanak!
Uz najbolju zelju ,mozda pomogne netkome!
http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=t&cat=t&id=3919&show=1
http://www.respiratorycareinc.ca/
http://www.respiratorycareinc.ca/SL_01.htm
VILKO kaže:
ovaj gornji clanak ja nisam postavio ,ne znadem sta se dogadja?:rolleyes: :rolleyes:
trebor kaže:
Ajde ti Vilko objasni meni kakva je to mašina i maska koja tebi služi za disanje? Jel to nekakav CPAP ventilator ili ima neku od opcija aktivne mehaničke ventilacije ( CMV, SIMV, IPPV itd. )?
Druga stvar je kako se uspjevaš ventilirati s bilo kakvom mašinom preko maske a bez endotrahealnog tubusa? Naime, u kliničkoj praksi je opisana ventilacija maskom preko respiratora međutim to je PRAKTIČKI nemoguće ostvariti. Nikako nije moguće postići potpuno prijanjanje maske na lice tako da se potpuno hermetiziraju nos i usta i da se onda bolesnik ventilira. A potpuno zatvoreni sistem ventilacije osnovni je preduvjet BILO KAKVE ventilacije respiratorom. Ako potpuno ne "dihta" nema učinka.
Zato, de mi malo opiši što to imaš na licu i kakav to stroj imaš koji te spašava. Zbilja me zanima jer mi je to malo teško zamisliti a s tim glupostima oko mehaničke ventilacije svakodnevno se susrećem.
Ne razumijem ako si sve procitao sta je problem?
Da li si presao preko linkova ,gdje je sve objasnjeno, i gdje su slike koje ilustriraju?
O.K. ponoviti cu u kratko sta je napisano i dodati nove linkove ilustracije koje pokazuju mashinu kao i maske.
Po tvojem pisanju vidim da se pokazujes koliko znades i imas znanje oko Aparata za disanje…zar jos nisi imao priliku vidjeti ili ako si specijalista sa aparatima citati o APNEA?
Sada o tehnici masine i procesa, mashinih ima mozda oko 15 proizvodnje firma…ima oko 30 raznih modela, ali manje vise svi rade na jednom principu.
Prvi je bio izmisljen u Australiji, jedan professor je znao za uzroke Apnea, znao je koliko ljudi umiru od posljedica prekidanja disanja.
Isto mnogo osoba su imale operacije ili na nosu ili na vratu,ali nisu uspjele.
Mnogo “Gadgeta” se prodaje koji kostaju samo 50-300 dollara, vecinom su preporuceni od dentista , to jest imaju njihovu podrsku ,jer ih oni rade…ali svaki specijalista ce kazati pacijentu ,da ili proba operaciju ili masinu.
Prva masina je bila radjena od specijaliste i electricara …uzeli su usisivac/novi/,koji su na strani koji usisiva stavili filter i na drugoj strain nastavili dva metra savitljive cijevi koju su stavili na kraj masku koja se je uzimala za operaciju…bilo je problema
zrak je izlazio iz maske i nije bio puni pritisak zraka….sa vremenom istrazivanjem i novim timom dosli su bolji danasnji rezultati.
Koliko ja znadem mashine se rade zadnjih 20 godina po cijelome svijetu i ima ih na milione u svim zemljama.
Cijena je masine , sa cijevima i boljom maskom oko $1.500- $2.500 AD, neke dolaze i sa de-humidifire, koji moze biti posebno ili ugradjen u system.
Masina je u prosjeku velicine 25cmx15 cmx 12 cm, tezina oko 2.5 kg, ugradjen je puni circuit electronike , koji kontrolira potreban pritisak zraka…pressure point je izmedju 10 – 20 cmH2O, isto ima tri kontrole za atmospheric pritisak76.7-102 kPaskals.
Elektrikal rating je 100-120VAC ili 230-240VAC, 50/60 HZ, 1.0 AMP max.
Isto ima pripravljeno za 12VDC, 3 AMP DC max.
Dakle mashina se prikljuci na izvor struje daje izbrani pritisak/koji odredi specijalista prema potrebi osobe/kapaciti pluca/, prikljuci se savitljiva cijev na mashinu i na masku,
kome je potrebno /ja koristim /ubaci se de-humidifier, u tome slucaju cijev ide od mashine do humitifier/u kojemu je voda/i od humidifier do maske.
Za upotrebu maska se stavi na lice /najbolje su maske koje pokrivaju nos i usta/,ukljuci se prekidac za dovod zraka a drugo je automatski kontrolirano.
U slucaju nestanka zraka …prekid struje …maska ima ugradjene ulaze za potreban zrak bez mashine.
nastavak
CPAP=stalni pozitivan zracni pritisak daje preko nosa preporuca se imati usta zatvorena….pritisak koji drzi otvoren zracni kanal.
Jest najveci problem sistema je MASKA, svako lice je drugacije i tesko je napraviti masku koja ce zadovoljiti sve…ja sam promjenio oko 4 ali sam zadovoljan samo sa zadnjom koja ima kao jastuk material koji bolje zatvara masku i lice.
Ima mnogo noci kada zelim da ne trebam taj nacin disanja …ali onda se sjetim 350-500 puta prekida disanja svake noci???
Drugo je isto osobima na mashini se preporucuje da ne piju ili uzimaju tablete za spavanje ili sedaciju, jer one opuste misice koji drzi otvoren zracni put.
Ja sam na 25-30 tableta od toga navecer uzimam 4 tablete za anxiety i depression, koje djeluju na te misice, radi toga je moj pritisak podignut od 12.5 na 16 cmH2O,da daje veci pritisak i drzi otvoreni zracni put.
Zelio bi da mogu imati masku napravljenu specijalno po mojem otisku lica , ali nemam i ne mogu si to priustiti.
Nadam se da sam uspio rastumaciti…..MASKA je najvaznija zato se ne smije kupiti jeftina , jer ne radi kako treba i ima stalno problema sa zrakom …dok skuplje sjede bolje i zatvaraju da se ne gubi zrak i ugodnije su za lice.
U mojem slucaju imam Azbestosis, koji mi moze smanjiti kapaciti udisanje kisika, ako ce biti potrebno maska ima predvidjeno da se us mashinu moze dodati kisik.
Preporucujem slijedece linkove ilustracije maske;
Airway/zracni put. (http://www.respiratorycareinc.ca/SL_01.htm)
Maska na licu. (http://www.sleepapneamasks.com.au/images/bob.gif)
Razlicite maske. (http://www.sleepapneamasks.com.au/themask.asp)
Apnea mashina u upotrebi/spavanju. (http://www.respiratorycareinc.ca/images/sleepapnea.jpg)
Apnea unit. (http://www.respiratorycareinc.ca/SL_03a.htm)
:w :W
Zbilja nije lako tako živjeti. Ne zavidim ti na tome.
Par komentara i dodatnih pitanja na tvoje pisanje.
Nepojmljivo je teško raditi ventilaciju maskom, bilo ambu-balonom bilo preko respiratora. Usudio bi reći da preko 90% liječnika ne zna pravilno ventilirati bolesnika maskom. Siguran sam jedino za anesteziologe, donekle za liječnike hitne pomoći i tek ponekog ostalog. I u nas se ( u bolnicama ) mehanička ventilacija radi isključivo preko endotrahealnog tubusa, anesteziološke trahealne kanile ili laringealne maske. Ventilacija maskom tek se spominje kao teoretska mogućnost a u praksi se gotovo uopće ne radi.
Druga stvar, apneja koju spominješ nije bolest nego simptom kojim se označava prestanak disanja a zbog neke bolesti ili u sklopu nekog sindroma. Kao kad bi rekao da boluješ od kašlja ili povišene temperature. Ovo je više cjepidlačenje ali mislim da je tako pravilnije.
Treće, kako rješavaš pritisak maske na licu cijelu noć i tako svaku noć. Mislim da se dekubitalne ulceracije na licu i nosu nastale usljed pritiska maske na lice jako teško mogu izbjeći pa bi te molio komentar.
Četvrto, CPAP kao opcija mehaničke ventilacije "ne daje" zrak automatski ukoliko prestaneš disati. Da bi pokrenuo CPAP funkciju osoba MORA makar malo započeti udisaj ( mi kažemo trigerirati ). Dakle osoba mora napraviti makar minimalni negativni tlak na početku udisaja do određenog nivoa ( npr. napraviti negativni tlak od -10 cmH2O ), tek tada ako je sve hermetizirano, aparat prepoznaje početak udaha i onda "daje zrak" pod pozitivnim tlakom tj. olakšava udah. Stoga sam te pitao da li je tvoj aparat ima samo CPAP funkciju ili kombinira i neku od aktivnih modela mehaničke ventilacije pa se onda može govoriti o pravom "upuhivanju zraka u dišni put".
Peto, CPAP aparat ne "ostavlja dišni put otvorenim" nego samo olakšava udah što nikako nije isto. Dakle ukoliko nekome zapada jezik ili oteknu glasnice nikakav aparat neće ostaviti dišni put otvorenim. Može se tek reći da takav CPAP aparat ( u kombinaciji s PEEP-om ), koristeći kontinuirani pozitivni pritisak zraka, ostavlja otvorenim plućne alveole ne dopuštajući im da kolabriraju u ekspiriju što je inače fiziološki kod svih zdravih ljudi.
Šesto, nisam te do kraja razumio ovo o ovlaživaču. Da li govoriš o humidifieru ili de-humidifieru? Ako je ovo prvo mislim da ti to nije potrebno jer zrak već prolazi preko nosnica i gornjeg dišnog puta gdje se fiziološki zagrije i ovlaži pa umjetni ovlaživač mislim da nije potreban.
:top:
AFRODITA69
29.08.2004., 01:21
moja kcer je imala apneu kad se narodila prvih dva mjeseca ali zbog preuranjenog rodenja(to je normalno,ali i zastrasujuce).kad je navrsila dva mjeseca,sve je prestalo.
odgovor to trebor,
imao sam dvije stranice napisane i samo su mi nestale, ne pise mi se ponovo toliko...zato ukratko.
1/jest maska ostavlja na licu i po 6-10 sati oznaku i sa prijasnjim maskama sam imao ulceration.
2/ koristim humidifier jer ja uzimam mnogo ljekova koji suse grlo,
ali ga ne grijem koristim kroz cijelu godinu, zrak pokupi sa vrha vodu i pomogne.
3/ spavam u svojoj sobi jer imam i 24/7 kronicne bolove godinama i nikada ne znadem kada cu spavati nekada ne spavam po 24-36 sati, pa kada se umorim spavam i po 10-13 sati.
link za kronicne bolove;
Arachhnoiditis (http://www.arachnoiditis.net/index.html)
4/ ako uzmem a ne cesto morfijum u tekucini sve me svrbi i nema spavanja za 24-30 satova, jer maska uopce ne dolazi u obzir radi svrbeza.
5/supruga kaze da me samo nekada cuje /ona ima lagani san/
da mi fucka maska i da onda malo hrcem ,ali me cuje kako popravljam masku i odmah stanem hrkati.
6/sve godine koje koristim masku nisam jednom ostao bez zraka kao prije skocio u krevetu, bez zraka.
7/prije nego sam dobio machinu bio sam jednu noc u bolnici spavao sa probama na glavi isto kao i kamerom snimljenoj i tehnicari rekordaju sve koliko je spavanje i disanje.
8/ drugi posjet u bolnici je bio sa mashinom, probe na glavi ,snimljeno, mashina je bila prenasala ne komputer informaciju...zakljucak zracni put je bio otvoren cijelo vrijeme i nisam prekinuo jednom disati.
9/dobio sam mashinu na tri mjeseca koja je rekordala kod kuce sve podatke i koliko je koristim...na temelju te mashine dobio sam od bolnice mashinu i humidifier i jeftiniju masku bez da sam platio jer sam u invalidskoj penziji..
10/ znadem mnogo osoba koje ne koriste mashinu, jer daje dosta problema i lice ulceration nije lagano.
kako sam kazao dobra maska radi veliku razliku na zalost maska zadnju koju sam kupio je oko $360-400 Au dollara.
Zao mi je da ne mogu sa vama na isto levelu znanja jer vi ste veoma upuceni , ali ne vidim zasto onda ne znadete ili ne vjerujete u pozitivni presure ?
11/ maska mi je uvijek spremna za staviti na lice ima ulazak zraka i za bes mashine ,tako da stavim masku ili odem na toilet samo skinem cijevi sa maske i disem normalno...mora tako i biti jer ako nestane struje nebi mogli disati...ja obicno sam sedatet tako da i ne znadem kada nestane struje ,ali kaze supruga cim stane mashina ja pocmem hrkati...nekada se probudim ako je dulje.
znaci stavim masku pripremim se za legnuti nekada jos gasim komputer ,pa tekar onda upalim mashinu.
ako citate engleski na internetu ima veoma mnogo informacija za koje pitate.
nadam se da nisam sta ispustio.
srdacan pozdrav
Ma vjerujem ja u pozitivni tlak Vilko, samo nastojim CPAP stroj koji ti koristiš malo bolje razumjeti jer u bolničkoj praksi se takvi aparati ne susreću a niti van bolnice kod nas toga nema ( koliko ja znam ). Kako sam ti napisao prije za sami CPAP osoba mora sama započeti udah, a onda zrak "ucuri" u pluća. Isto tako sam CPAP ne otvara dišni put niti ga drži otvorenim nego samo olakšava udah, stoga me zanima ima li tvoja mašina još kakvu funkciju osim CPAP-a koju onda koristi za aktivnu ventilaciju ( SIMV, MMV, PRESSURE SUPPORT i sl. ).
Pozdrav i drži se!
tarantino
01.07.2006., 08:18
:confused: da li netko zna nešto o apeneji?
Širok pojam, malo pojasni - kakva, kod koga ( odraslog, djeteta, bolesnika...), ima li kakvih provocirajućih čimbenika...bla, bla...Malo proširi uvod ak može.
Inače diskutant VILKO ti je pravi apneja-man...On ti sigurno iz prve ruke može dati odgovor koji te zanima.
tarantino
01.07.2006., 13:39
Širok pojam, malo pojasni - kakva, kod koga ( odraslog, djeteta, bolesnika...), ima li kakvih provocirajućih čimbenika...bla, bla...Malo proširi uvod ak može.
Inače diskutant VILKO ti je pravi apneja-man...On ti sigurno iz prve ruke može dati odgovor koji te zanima.
kod mlađe osobe koja kao da stalno u snu ostaje bez zraka. zanimaju me simptomi,lječenje i sve što znate o tome...
mercator234
21.12.2007., 01:34
imam 28 godina-i to sam zamjetio dosad 4,5 puta u zadnjih 3,4 godine zadnji put sinoć, prije toga je prošla godina dana, ja mislim da je to zbog stresa i posla koji radim i strašno je stresan-kažeš 100 puta u satu-ja sam to doživio par puta u zadnjih par godina-da li trebam poduzeti nešto ili mogu preći preko toga pošto je jako rijetko..uzgred vidim mežu svijetom da ih dosta ima povremene napade apneje..i niš nisu poduzeli i žive i dalje..
POMOĆ
frabrne
28.05.2008., 21:30
meni je dijagnosticirana sleep apnea ali moram jos obaviti neke predradnje (uklanjanje priraslica u nosu) da bi se moglo obaviti konacno testiranje, sada imam cca 45 budjenja u jednom satu, kako mi je sve to jos novo imam par pitanja za vilka, kako je teklo samo privikavanje na aparat, koliko je bucan, da li se osjeti razlika u spavanju sa i bez aparata , jer ja se sad budim umorniji nego prije spavanja , u najmanju ruku ujutro se osjecam kao da sam pretrcao jedan dobar maraton. na sto treba obratiti paznju prilikom nabavke aparata. to je za sad sve ako mi sto jos padne na pamet pitat cu drugom prilikom.
Zli Mali Medo
28.05.2008., 21:40
meni je dijagnosticirana sleep apnea ali moram jos obaviti neke predradnje (uklanjanje priraslica u nosu) da bi se moglo obaviti konacno testiranje, sada imam cca 45 budjenja u jednom satu, kako mi je sve to jos novo imam par pitanja za vilka, kako je teklo samo privikavanje na aparat, koliko je bucan, da li se osjeti razlika u spavanju sa i bez aparata , jer ja se sad budim umorniji nego prije spavanja , u najmanju ruku ujutro se osjecam kao da sam pretrcao jedan dobar maraton. na sto treba obratiti paznju prilikom nabavke aparata. to je za sad sve ako mi sto jos padne na pamet pitat cu drugom prilikom.
Kako znas da imas 45 budenja u satu? Kako si to ispitao? Bio u bolnici, pa su ti oni mjerili?
frabrne
28.05.2008., 22:40
Kako znas da imas 45 budenja u satu?
rekla mi je teta Alice 5
Kako si to ispitao?
lijepo bil sam u big broher sobi s tri kamere i cca trideset zica na sebi
Bio u bolnici, pa su ti oni mjerili?
hura, bravo tako je
NHF sve ovo je sala mala, bil sam na PSG testiranju u centru za poremecaj spavanja (Vrapce) , 26/27 05. (prije dva dana) , a inace sam na raznoraznim pretragama od veljace ove godine i tek jucer sam dobio konacnu dijagnozu problema zbog kojih sam inace vec dva mjeseca na bolovanju jer vise nisam ni na poslu mogao kontrolirati spavanje, jer sam par puta zaspao cvrstim snom (ne ono da cujes svaki sum, vec cvrsto da me treba zdrmati da se probudim). i BTW sjetio sam se jos jednog pitanja za vilka kako je downunder zakonska regulativa uz apneu, jer kako mi je rekao doktor da u nekim zapadnim zemljama se automatski oduzima vozacka dozvola do rjesenja problema. jos jednom NHF medac , eh da zaboravil sam napisati da je teta "alice 5" , uredjaj koji biljezi sve aktivnosti pacijenta tokom spavanja (treptanje, kolutanje ocima, mrstenje , pokrete ruku nogu itd..)
Zli Mali Medo
28.05.2008., 23:53
NHF sve ovo je sala mala, bil sam na PSG testiranju u centru za poremecaj spavanja (Vrapce) , 26/27 05.
A daj mi reci, kako si skuzio da nesto nije u redu? Simptomi? PSG testiranje, dobijes uputnicu i picis tamo na spavanac? :)
frabrne
29.05.2008., 00:23
A daj mi reci, kako si skuzio da nesto nije u redu? Simptomi? PSG testiranje, dobijes uputnicu i picis tamo na spavanac? :)
simptomi: stalni umor, narocito nakon budjenja kak sam vec napisal kao da sam trcal maraton a ne spaval , nekontrolirano sam zaspal ili kontrolirano ali u nenormalno vrijeme i na nenormalnim mjestima cekaonica, posao, auto na parkiralistu a ovo kontrolirano to mislim da sam htio zaspati jer vise nisam mogao izdrzati budan,nemogucnost koncetriranja da se nesto napravi, cesta budjenja tokom sna , supruga mi je napomenula da vise puta prilikom spavanja prestal disati pa se bojala da sam ili budem odapel :rofl:
prvo sam obavil sva normalna testiranja snimanje srca, pluca, vadjenje krvi s testiranjima hormona stitnjace TSA, neuroloske pretrage tj. EEG, CT mozga, MR mozga, ultrazvuk unutarnjih organa (jetra, zeludac, srce, bubrezi, zuc), pa psihijatrijska testiranja, i na kraju pregled u vrapcu pa te tek onda naruce na spavanje kod njih. sve u svemu tri mjeseca i 14 dana raznoraznih pretraga i do konacne dijagnoze.
samo da ti navedem jedan od mojih cestih primjera jutra, zena me probudi u devet ( a legao sam recimo u 11 navecer) dodjem skuham si kapucino sjednem i dok cekam da mi se malo ohladi zaspim na stolcu, i i naravno vidim da sam za nist i odem natrag na spavanje i onda kad se zbroji ponekad prespavam i po 16 sati dnevno a da nisam nista manje umoran.
Zli Mali Medo
29.05.2008., 01:02
simptomi: stalni umor, narocito nakon budjenja kak sam vec napisal kao da sam trcal maraton a ne spaval , nekontrolirano sam zaspal ili kontrolirano ali u nenormalno vrijeme i na nenormalnim mjestima cekaonica, posao, auto na parkiralistu a ovo kontrolirano to mislim da sam htio zaspati jer vise nisam mogao izdrzati budan,nemogucnost koncetriranja da se nesto napravi, cesta budjenja tokom sna , supruga mi je napomenula da vise puta prilikom spavanja prestal disati pa se bojala da sam ili budem odapel :rofl:
prvo sam obavil sva normalna testiranja snimanje srca, pluca, vadjenje krvi s testiranjima hormona stitnjace TSA, neuroloske pretrage tj. EEG, CT mozga, MR mozga, ultrazvuk unutarnjih organa (jetra, zeludac, srce, bubrezi, zuc), pa psihijatrijska testiranja, i na kraju pregled u vrapcu pa te tek onda naruce na spavanje kod njih. sve u svemu tri mjeseca i 14 dana raznoraznih pretraga i do konacne dijagnoze.
samo da ti navedem jedan od mojih cestih primjera jutra, zena me probudi u devet ( a legao sam recimo u 11 navecer) dodjem skuham si kapucino sjednem i dok cekam da mi se malo ohladi zaspim na stolcu, i i naravno vidim da sam za nist i odem natrag na spavanje i onda kad se zbroji ponekad prespavam i po 16 sati dnevno a da nisam nista manje umoran.
Isuse. Ja nemam simptome, samo me zanima. :)
I kako se lijecite vi s apneom? Kako spavate?
Ovih dana ne pratim zdravlje...odgovaram na PM.
Sve je manje vise napisano prije i dobro opisano od frabrne.
Inace link na hrvatskom koji sam dao i prije kaze manje vise mnogo.
Problemi sa disanjem! (http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=t&cat=t&id=3919&show=1)
Ja sam na "APNEA"....masini CPAP...od 2000, i poslije operacija me stave na moju mashinu...koja ima pripremljen prikljucak za kisik.
Znadem mnogo osoba koje imaju masinu i ne koriste je...jer se ne mogu priuciti
na licu na masku...iskreno kazano veoma je tesko i nakon 8 godina sa maskima.
Svaka osoba ima drugi oblik lica, a maske se prave prosjecne u velicini ,male ,srednje i velike.
Isto ima maska koje idu samo u nos, onda treba poseban band da drzi usnice zatvorene.
Ja sam osobno do sada promjenio mnoge i iako imam najnoviju 12 mjeseca , najradje nosim stariju koja se vise ne proizvodi /ali sam kupio unaprijed parts za popravak sta se trosi/.
Znadem za osobe koje su zaspale za volanom, jer nisu koristile masku....poslije toga je koriste i ne prigovaraju kako je tesko.
Mi kuda god idemo nosimo sa sobom pakirano sve sta trebam i dozvole mi u avionu, da imam osim licne osobne taske?jos i Apnea mashinu.
Tako da sam putovao po Australiji oko godinu dana /sa prekidima i u Novom Zelandu, bes problema.
Moj problem spavanja je kao sta sam opisao prije osim "hrkanja i prekidanje disanja"...isto i mnoge tablete, tako da moram radi njih paziti da ne zaspim za volanom.
Inace supruga kao sta sam kazao cuje iz druge sobe ako mi maska "fucka to jest propusta zrak ili ako slucajno nije kako treba pocmem hrkati...i onda popravim masku.
Mashina je na 110V i 240 ili 220V, samo se pomakne izabera potrebna voltaza.
Ima mnogo razlicitih firma koje rade, masina traje i preko 10 godina.
Osim mashine treba shlauf/tube....prema potrebi 2metra ili kako ja trebam 3 metra...preporuca se jednom godisnje promjeniti, sta kosta oko $45AU dollara,
ja svoju kada negdje pukne popravljam sa izlacijskim tepom :rolleyes:
isto tako i masku kupujem sta se slomi...isto i obicno elasticni drzac maske se rastegne i treba mjenjati.Maska kosta oko $300-$350 dollara, drzac za masku od elestike oko $80 dollara.
Mashina kosta od $1.000-$1.500 Au dollara, neki zdravstveni foundovi pokriju mali dio.
Treba se drzati higijene oprati masku i tube/slaufove i filter ulaska zraka.
Zavisno o obliku lica maska hoce ostaviti i tragove pritiska na licu, po par sati, isto ponekada na celu gdje isto sjedi sa povremenim pristom ili na licu,
ali sta se moze.
Ja se ne sjecam u 8 godina da nisam spavao jednu noc bez nje...jer samo se sjetim kada sam znao ostati bez zraka i skociti u krevetu...uplasen isto i hrkanje...iako mi sada spavamo odvojeno radi vise zdravstvenih problema, ja ne znadem nikada kada cu ici spavati ili kada se dignuti....radi razlicitih tableta i chronicnih bolova.
Isto znadem osobe koje idu kod zubara i ja sam probao pa stave aparat koji bi trebao pomoci da se ne hrca ili staviti u nos plastiku da drzi otvoren put zraka.
Ne znadem vas socijalni sistem ,ja sam kao umirovljenik dobio od drzave mashinu ,ali moram sam kupovati slaufove i maske i sve sta je potrebno , bolnica samo preceka pritisak i ovisno ako trebam promjeni pritisak, zavisno o medikaciji koji uzima , jer neka medicina/ljekovi djeljuju da mi se opusti misic i zatvori zracni put ...pa treba veci pritisak da drzi otvoren zracni put.
priloziti cu kasnije slike ili link do njih.
CPAP mashine & masks &hose! (http://cpapexpressaustralia.com.au/)
pozdrav vilko
frabrne
29.05.2008., 10:00
Isuse. Ja nemam simptome, samo me zanima. :)
I kako se lijecite vi s apneom? Kako spavate?
nema problema , vecini ljudi dok spomenes sto je glavni simptom bolesti (stalno spavanje) je smijesno ali dok im do kraja sve objasnis onda vide da bas i nije tak sve bajno.
sto se tice lijecenja , lijeka nema barem ne s nekom normalnom uspjesnoscu otklanjanja problema, jedina prava pomoc je taj CPAP aparat (controled positive air presure) i maska na licu e sad problemi s aparatom su oni koje je vilko spomenuo tj. privikavanje na njega.kad mi nije dovoljno spavanja po noci nadoknadim po danu, do toga dok ne prodjem jos zadnje testiranje pa cu vidjeti sto dalje.
frabrne
22.11.2008., 00:12
malo da obnovim temu a i potaknem sve one koji imaju slicne probleme da se sto prije odluce na odlazak doktoru, posebno zato da im se ne bi dogodila moja situacija da je bolest vec poodmakla u razvoju pa trebaju veliki tlak zraka sto opet podrazumijeva nabavku kvalitetnijeg i puuuno skupljeg aparata, a kako mi zivimo u "bogatoj" drzavi u kojoj vlada socijalna jednakost te moramo sami kupovati aparat koji je mene stajao cca 14,5 tisuca kuna. a isti taj aparat dodje u USA cca 700 dolara odnosno 1000 dolara sa grijacem i ovlazivacem zraka koji se kod nas posebno kupuje i cijena mu je cca 6 000 kn (sveukupno 20 000 kn). znaci ako :
- se gusite u snu i jako glasno hrcete
- probudite sav znojan
- ujutro imate suho grlo i bolove u grlu
- ste umorni i pospani nakon "prospavane" noci
- nekontrolirano zaspite ili vrlo tesko odrzavate budnost
i ako uza sve gore navedno imate i visak kilograma i/ili kratak vrat postoji vrlo velika vjerojatnost da ti vasi problemi nisu vezani uz promjenu vremena, suhi i pretopli zrak u sobi ili stres vec da imate fuckin apneu koja i nije tako bezazlena kako na prvi pogled izgleda jer osim sto zbog toga jer mozak ne dobiva dovoljno kisika mozete imati mozdani udar vec i to sto srce pocne sve jace i brze pumpati krv sto opet moze dovesti do zatajenja srca. ali to nisu jedine lose posljedice apnee jer ona je i uzrok velikog broja teskih prometnih nezgoda (imal sam i neki podatak o postotku ali hebiga starost i senilnost je ucinila svoje pa sam zaboravil). ako vas vaš doktor salje na sve moguce pretrage osim naravno na pregled u centar za poremecaj spavanja, napomenite mu tu mogucnost ali na neki zaobilazni nacin da ne povrijedite njegov egoizam. ovo vam pisem iz vlastitog iskustva jer je bolest vrlo malo i nedozvoljno poznata vecini specijalista i lijecnika opce prakse pa cak i gospodi koja sjede u lijecnicnkom povjerenstvu HZZO-a te sam i njima morao objasnjavati neke osnovne stvari vezane uz apneu koju sam podosta apsolviral zahvaljujuci google-u o youtube-u.
Bok!
Ima li netko problema s apnejom?Ja sam bila na polisomnigrafskom snimanju ( to ti prate spavanje u Centru za poremećaje spavanja ) zato sto se stalno razbudjujem noću, pa su mi usput otkrili da sam tokom noći imala 13 apneja i 59 hipopneja. To kao jos nije toliko puno da bi bila bolest, ali treba pratiti. Ja se odmah zabrinem!!!
1001noob
05.02.2009., 22:43
Bok!
Ima li netko problema s apnejom?Ja sam bila na polisomnigrafskom snimanju ( to ti prate spavanje u Centru za poremećaje spavanja ) zato sto se stalno razbudjujem noću, pa su mi usput otkrili da sam tokom noći imala 13 apneja i 59 hipopneja. To kao jos nije toliko puno da bi bila bolest, ali treba pratiti. Ja se odmah zabrinem!!!
Nemoj se previše brinuti ali kontroliraj to redovito jer se vrlo lako može razviti u pravu bolest.
Ja imam opstruktivnu apneu - spavam sa CPAP uređajem več dvije godine i nemam više problema. Malo je trebalo da se naviknem na masku ali sam uspio. :top:
PS - mislim da u slijedečem topicu ima dosta potencijalnih "kandidata":
http://www.forum.hr/showthread.php?t=305834
MillanS
08.03.2009., 17:53
1001noob, mozes li mi reci koja je cena uredjaja i gde se moze nabaviti?
1001noob
08.03.2009., 18:46
1001noob, mozes li mi reci koja je cena uredjaja i gde se moze nabaviti?
Moj uređaj (Fisher & Paykel HC-221) je prije dvije godine koštao 7000 kuna kod ove firme:
TEHNOMEDIKA
A.T.Mimare 28
10000 Zagreb
Tel. 01/3758-210
www.tehnomedika.hr
MillanS
09.03.2009., 19:15
Hvala puno na odgovoru.
Moj drug, koji inace ima ovaj poremecaj, je uradio pre godinu i po dana operaciju krajnika. Nakon toga je jedno godinu dana spavao bez ikakvih problema, ali ponovo se sve vratilo. Taj doktor koji mu je radio operaciju je i rekao da ce se tako dogoditi. Ali, meni je cudno da nista drugo nije pregledao, meko nepce... ili sta vec moze da uzrokuje sleep apneu. Nego mu je samo izvadio krajnike. A i rekao mu je da mu je donja vilica malo uvucena.
E sad, on bi radije isao ponovo na neku operaciju, nego da koristi ovaj uredjaj. Misli da nece moci da se navikne, a i problem mu je da nosi aparat sa sobom, posto radi takav posao da mu je to malo problem. Otici ce ovih dana kod ORL doktora na pregled da mu kaze kakve su opcije.
NJega takodje interesuje, kako mi je on rekao neki ulozak koji se stavlja u usta. Taj ulozak bi trebalo da spusti vilicu i tako omoguci pravilno disanje. Mislim da mu je to doktor rekao. Sta ti mislis da li je to neko resenje.
Inace ovaj uredjaj je ako sam ja dobro preracunao oko 1000 evra. Kod nas, ovde u Srbiji, doktor ga je uputio na nekog lika koji prodaje aparate i kod njega su od 1500 evra pa navise.
1001noob
10.03.2009., 08:08
Hvala puno na odgovoru.
Moj drug, koji inace ima ovaj poremecaj, je uradio pre godinu i po dana operaciju krajnika. Nakon toga je jedno godinu dana spavao bez ikakvih problema, ali ponovo se sve vratilo. Taj doktor koji mu je radio operaciju je i rekao da ce se tako dogoditi. Ali, meni je cudno da nista drugo nije pregledao, meko nepce... ili sta vec moze da uzrokuje sleep apneu. Nego mu je samo izvadio krajnike. A i rekao mu je da mu je donja vilica malo uvucena.
E sad, on bi radije isao ponovo na neku operaciju, nego da koristi ovaj uredjaj. Misli da nece moci da se navikne, a i problem mu je da nosi aparat sa sobom, posto radi takav posao da mu je to malo problem. Otici ce ovih dana kod ORL doktora na pregled da mu kaze kakve su opcije.
NJega takodje interesuje, kako mi je on rekao neki ulozak koji se stavlja u usta. Taj ulozak bi trebalo da spusti vilicu i tako omoguci pravilno disanje. Mislim da mu je to doktor rekao. Sta ti mislis da li je to neko resenje.
Inace ovaj uredjaj je ako sam ja dobro preracunao oko 1000 evra. Kod nas, ovde u Srbiji, doktor ga je uputio na nekog lika koji prodaje aparate i kod njega su od 1500 evra pa navise.
Što se tiće cijene dobro si izračunao - s tim da je sada možda i povoljnije, ne znam, nazovi i provjeri.
Što se tiče kiruškog rješenja problema apneje - ako malo pogledaš na netu a meni su i doktori rekli - problem se vrača kod 85% onih koji su operirali....
A postoji i putna verzija uređaja za one koji puno putuju......
Uglavnom nazovi ih i provjeri.
frabrne
11.03.2009., 21:07
Što se tiće cijene dobro si izračunao - s tim da je sada možda i povoljnije, ne znam, nazovi i provjeri.
Što se tiče kiruškog rješenja problema apneje - ako malo pogledaš na netu a meni su i doktori rekli - problem se vrača kod 85% onih koji su operirali....
A postoji i putna verzija uređaja za one koji puno putuju......
Uglavnom nazovi ih i provjeri.
nije nista povoljnije , meni nazalost nije odgovaral obican uredjaj jer mi je bilo jako tesko izdahnuti pa sam morao uzeti automatski i cijena mu je kako sam gore napisao s time da je cijena samog uredjaja 12800 kn a maske 1830 kn.
inace za drugi petak je sazvana osnivacka skupstina udruge oboljelih od apnee pa da se na taj nacin proba izboriti za neka prava koja imaju oboljeli u drugim drzavama u nasem okruzenju. ukoliko je netko zainteresiran moze mi se javiti na pm pa cu mu poslati broj telefona gospodina koji je inicijator osnivanja udruge.
@ kismo odgovorit cu ti danas na pm, izvinjavam se na kasnjenju , ali dugo nije bilo nikakve rasprave na ovom threadu pa sam zaboravio na nju .
frabrne
11.03.2009., 22:59
Hvala puno na odgovoru.
nazalost kao sto je 1001noob napisao vrlo je mala vjerojatnost da ce mu operacija pomoci, a sto se tice putovanja sa mojim aparatom ja nemam nikakvih problema jer je relativno mali (19x13x8 cm tezina 1 kg) a s nijme sam dobio i torbu. ja sam isto zbog razlike u cijeni razmisljao o nabavci uredjaja izvana ali ima tu vise problema kao prvo aparate nitko iz online trgovina ne salje van USA (osim maski, grijaca i ovlazivaca i ostalog i to samo jedna od pedesetak koje sam kontaktirao) a drugo i najvaznije je da u slucaju kvara ja kod firme od koje sam kupio aparat dobivam zamjenski dok mi mojeg ne poprave a na sto ne bi imao pravo da sam sam nabavio aparat. sto se tice privikavanja i kod mene ide vrlo tesko mada ga koristim vec sedam mjeseci ali jos se nisam upotpunosti priviknuo, ispocetka sam znao leci po danu sat dva i staviti masku bez spavanja dok se nisam barem donekle privikao.
evo ti jos neki zastupnici u RH
http://www.eksagrupa.hr (respironics jedan od vodecih proizvodjaca sada u vlasnistvu philipsa)
http://www.bauerfeind.hr (stranice trenutno u izradi zastupnik za de vilbis
i online USA trgovina koja salje u inozemstvo (osim samog aparata)
http://www.cpap-supply.com
vukovic
29.09.2009., 16:03
Da li netko zna gdje se moze kupiti aparat, maska, bilo sta protiv apneje? gusim se u snu!!
vukovic
29.09.2009., 16:05
PS. molim vas, ako neko zna o tome, neka javi. hvala...
Ivanicapeca
29.09.2009., 19:22
PS. molim vas, ako neko zna o tome, neka javi. hvala...
Javi se u Udrugu Apneja. Predsjednik Udruge je gosp. Branimir Marović
[email protected]
01 3365179
091 3365179
Lydia Deitz
16.12.2009., 18:42
da ne otvaram novu temu..
je l' nužan simptom hrkanje? ja ne hrčem, a u zadnje vrijeme sam primijetila da se po noći probudim i shvatim da nisam disala i onda u panici hvatam zrak. zapravo, sjećam se da se to dogodilo svega dva puta, mislim da sam većinu toga zaboravila i nastavila spavati. no, prošlu noć sam se zabrinula jer je bilo prilično gadno. nešto poput ribe na suhom :D , a nakon toga par minuta kašljanja.
prije mi se to nije događalo, ujutro sam osjećala bol u plućima i grlu :ne zna:
nego, je l' se nekom od vas to povuklo iz čista mira? bez onog aparata i neke terapije? :D
ante dumbledore
16.12.2009., 21:26
ako se ne kreces previse u snu, probaj sa spavanjem na boku, ili ev ledjima, bolje bok, u tom polozaju bi trebala imati prohodne gornje disne putove i time sprijeciti apneju... Inace trebas ici na polisomnografiju da potvrdis dg.
Lydia Deitz
17.12.2009., 00:51
oke, hvala. nastojim spavati na boku ali ne ostanem tako dugo. ništa, ako se ponovi idem na tu polisomnografiju kad budem imala vremena, ako se ne varam u Vrapču je.
idem spavati :tuzni:
marija2m
14.03.2010., 23:08
http://www.facebook.com/group.php?v=wall&viewas=626558996&ref=mf&gid=135823110270
ne mogu odoljeti, moram pitati....zašto se tako malo govori o problemima i otkrivanju apneje???
o đizs, pa nemre ti neko na forumu dat dijagnou, obavi se pregled kod specijaliste i napravi se polisomnografija, i onda će se vidjet, ko zna koji je uzrok, astma, hrkanje,,,, bla bla...
Pozdrav
Koristim novi CPAP aparat već dva mjeseca. Pomoću softvera mogu skidati podatke sa SD kartice iz aparata. Međutim, neki mi pojmovi nisu baš jasni, pa bih molio ako netko može malo pojasniti.
U izvještaju su navedeni pokazatelji:
PB - Periodic Breathing
CA - Clear Airway Apnea
OA - Obstructed Airway Apnea
H- Hypopnea
FL - Flow Limitation
VS - Vibratory Snore
RE - RERA
Svi ovi pokazatelji su na okomitoj osi, a na vodoravnoj je vrijeme.
#1 Ne znam što je to PB? Koja je razlika od CA/OA/H? Na primjer, nekad na grafu uopće nema PB, ali ima CA/OA/H.
#2 CA - je li ovo središnja (centralna) apneja?
#3 Što je FL? Smanjenje protočnosti zraka ali bez apneje?
:ne zna:
Fra Ante
02.01.2011., 20:10
Uraditi polisomnografiju. Ukoliko je nalaz polisomnografa pozitivan na manjak kisika tokom spavanja, obavezno nabaviti CPAP.
Posavjetovati se i sa otorinolaringologom.
Ma ja sam cjelonoćno snimanje već obavio i utvrđen mi je teški OSAS. Koristim svoj CPA aparat doma, ali ne znam što točno određeni pokazatelji znače.
Pozdrav, nadam se da ima netko slično iskustvo. U zadnja dva dana mi se CPAP par sekundi nakon uključenja sam isključi, pa ponovo uključi (kao da se sam resetira), nakon čega uslijedi naglo upuhivanje zraka u masku. Poslije radi normalno. Zapravo, valjda radi normalno jer spavam ko top, pa i da ne radi ne bih skužio. Report ne pokazuje ništa neobično. Zna li netko o čemu se radi?
Pozdrav, nadam se da ima netko slično iskustvo. U zadnja dva dana mi se CPAP par sekundi nakon uključenja sam isključi, pa ponovo uključi (kao da se sam resetira), nakon čega uslijedi naglo upuhivanje zraka u masku. Poslije radi normalno. Zapravo, valjda radi normalno jer spavam ko top, pa i da ne radi ne bih skužio. Report ne pokazuje ništa neobično. Zna li netko o čemu se radi?
Malo kasno sam pročitao pitanje u svezi gašenja CPAP uređaja. Meni je CPAP uređaj par puta zapištio i ugasio se. Otišao sam suređajom u servis. Pročitali su zapis s kartice, prepoznali problem, nazvali mog liječnika i drugi dan sam bio u bolnici s BiPAPautoSV uređajum. CPAP uređaj je prepoznao da pored opstruktivnih i centralnih apnrja imam i Cheyne-Stokesovo disanje. To sve rjepava BiPAPautoSV uređai.
Preporućam članstvo u "Udruga apneja!"
leeloo27
10.10.2011., 16:39
Nemoj pisati velikim slovima jer se to na netu smatra vikanjem i na forumu se kažnjava sa crvenim kartonom.
Evo da podignem temu
Cura mi je primjetila da po noći ( ali samo ako ležim na leđima) ''zadržavam'' zrak i teško dišem, također se jako često osjećam umorno i više manje sam uvijek neispavan mada spavam po 10-12h dnevno....
Kako imam jako povećane krajnike i učestale angine trebam ići na operaciju uklanjanja krajnika. Mislite li da ću nakon operacije bolje spavati?
Malo kasno sam pročitao pitanje u svezi gašenja CPAP uređaja. Meni je CPAP uređaj par puta zapištio i ugasio se. Otišao sam suređajom u servis. Pročitali su zapis s kartice, prepoznali problem, nazvali mog liječnika i drugi dan sam bio u bolnici s BiPAPautoSV uređajum. CPAP uređaj je prepoznao da pored opstruktivnih i centralnih apnrja imam i Cheyne-Stokesovo disanje. To sve rjepava BiPAPautoSV uređai.
Ja sam isto nosio uređaj u servis, ali nisu uspjeli pročitati karticu. Navodno nešto nije kompatibilno, jer je uređaj američki.
No čitao sam negdje da se ovo javlja kada se voda, uslijed nošenja, prelije iz tanka u sam aparat i razlije po elektroničkoj pločici pa napravi kratki spoj. Navodno može pomoći sušenje od nekoliko dana. Pa se sad aparat suši :D Bumo vidli. Hvala na odgovoru.
Evo da podignem temu
Cura mi je primjetila da po noći ( ali samo ako ležim na leđima) ''zadržavam'' zrak i teško dišem, također se jako često osjećam umorno i više manje sam uvijek neispavan mada spavam po 10-12h dnevno....
Kako imam jako povećane krajnike i učestale angine trebam ići na operaciju uklanjanja krajnika. Mislite li da ću nakon operacije bolje spavati?
Ne bih znao, ali možda ne bi bilo zgorega ipak otići u centar za poremećaj spavanja. Jest da se na inicijalni pregled čeka nekoliko mjeseci, ali mislim da bi morao napraviti taj prvi korak. Zamoli svog liječnika opće prakse za uputnicu i odi na pregled. Specijalist će najbolje znati, a ti ćeš na kraju biti miran i znati na čemu si. Sretno!
Čitam poruke i razmišljam o mojim problemima u svezi s apnejom. Da bolujem od te opake bolesti otkrio sam gledajući TV emisiju "Normalan život". Tad sam shvatio pravo znaćenje rijeći supruge i ljudi koji me znaju. Sudionici u emisiji bili su liječnici i predsjednik Udruge apneja. Za sve one koji žele više znati o apneji, zbog sebe, zbog same informiranosti i nešto drugo, moja preporuka je posjetiti www.udruga-apneja.hr. Stranica je zbilja izvanredna, posebno dobra, praktična, višestruko korisna i informativna. Može se naći znanstvenih i populatnih članaka o apneji, snimke dobrih televizijskih i radio emisija, popis zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koje su specijalizirane za poremećaje spavanja, dobra brošura KBC Zagreb Jordanovac, upitnike o dnevnij pospanosti (vrlo važno za dijagnosticiranje apneje),o pomoći oboljelima od sleep apneje (prestanak disanja u spavanju) i još toga. Preporućam www.udruga-apneja.hr
Poštovani,
Nova sam ovdje....čitam vas prvi puta i možda nalazim rješenje problema koji muči moju kćer. Ona ima 23 godine. U zadnjih 6 mjeseci je jako umorna, puno spava, nikad se ne naspava dovoljno. Ona više ne smije izaći načer van jer je dan nakon toga u krevetu i spava. Ako spava cijelu noć, nakon ručka u 12 sati ona je opet umorna i ode spavati.
Inače, uz ovu pospanost, primijetila je da se sad sve češće u noći budi. Iz sna ju probudi nedovoljno kisika, veli da ne može disati, onda se preplaši, počne paničariti, onda slijedi lupanje srca...tahikardija, panika, i šta sve ne...jedan problem vuče za sobom drugi. Inače, kod nje se javlja i nekakav pritisak kod srca...da li isto zbog nedostatka kisika ili neznam, kao i to da joj zna trnuti lijeva ruka.Tek danas sam otvorila ovaj forum i čini mi se da ima taj problem...apneju. Što vi mislite o ovim njezinim simptomima? Znam, niste liječnici da dajete dijagnoze, ali me zanima da li ste imali sličnih problema.
Naravno, da ćemo sada kad joj završi školska godina (studira), otići do doktora i tražiti uputnice za sve moguće preglede. Unaprijed hvala! Lp
Otiđite kod svog liječnika i posavjetujte se. Ja bih na vašem mjestu odmah otišao kardiologu i tražio barem holter EKG, pa čak i privatno da se ne izgubi na čekanju. Ne bih vas želio plašiti, pa me nemojte shvatiti preozbiljno, ali nemojte čekati.
Drugo, posavjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse, jer ovi simptomi mogu upućivati i na bolest štitne žlijezde (točnije, hipotireoza), pa bi možda trebalo izvaditi krv i tražiti TSH, ft3 (ili T3), ft4 (ili T4) te po potrebi TPO i Tg. Ukoliko bi TSH bio povišen, trebalo bi otići i do endokrinologa, ali i napraviti UZV štitnjače. U svakom slučaju, posavjetovati se sa svojim liječnikom.
Sa ovim nalazima bi bilo dobro na kraju se javiti u Centar za poremećaj spavanja, koji radi pri bolnici Vrapče i dogovoriti pregled. Tamo će vas uputiti ako trebate što raditi dalje.
Ponavljam niš se ne brinite, sve je pod kontrolom, ali nemojte nepotrebno odgađati preglede.
tinkoli
06.07.2012., 19:19
u vrapču trba čekat sve do trćeg mjeseca 2013 pa molim aklo neko zna privatnu kliniku?
andreazg
06.09.2012., 20:00
Za što treba čekati točno? Moj muž nije čekao tako dugo, nekih tri mjeseca za polisomnigrafiju, i sad mjesec dana čekanja da ga prime tj dana u bolnici za aparat.
petritom
16.11.2012., 14:55
Molim za pomoć ako netko ima slične probleme mojima,
naime moj suprug je dobio ove godine CPAP uređaj na uputnicu. Stanje mu se jako poboljšalo, tlak mu se regulirao, metabolizam mu se ubrzao, po danu više uopće nije bio pospan. Ali nakon 1,5 mjeseci korištenja počeo je osjećati hiperaktivnost, osjećaj nemira, čak nije mogao zaspati. Taj nemir mu se sve više pogoršavao pa je na kraju završio na lijekovima i hospitaliziran u bolnici Vrapče. Stanje mu se s vremenom pogoršalo. To već traje 6 mjeseci. Ne znam da li je moguće da je tako odreagirao na aparat ili se to poklopilo sa nečim drugim. Doktori kažu da to nema veze sa aparatom. Molim Vas koji imate iskustva sa korištenjem aparata da mi odgovorite kako je na Vas to djelovalo i da li netko ima slične probleme. Svaka informacija mi je dobrodošla. Zahvaljujem na svakom odgovoru.
ima li iko iskustva sa narukvicama za prekid hrkanja, koliko su efikasne i vrijedi li ih kupovati
Ima netko da je išao u Polikliniku Đanić u SL.brodu na pregled, snimanje i sl?
Imam uputnicu za polisomnografiju i u Zgb se čeka do iduće godine, a u Rockferellerovoj čekaju dozvolu od min. zdravstva i ne znaju kad će početi sa pregledima + imaju poveću listu čekanja...
U Sl. brodu pregled je 300kn i snimanje 1000kn plus naravno troškovi puta i hotela....
Ima netko da je išao u Polikliniku Đanić u SL.brodu na pregled, snimanje i sl?
Imam uputnicu za polisomnografiju i u Zgb se čeka do iduće godine, a u Rockferellerovoj čekaju dozvolu od min. zdravstva i ne znaju kad će početi sa pregledima + imaju poveću listu čekanja...
U Sl. brodu pregled je 300kn i snimanje 1000kn plus naravno troškovi puta i hotela....
U Zagrebu za polisomnografiju može se ići na Klinika za psihijatriju VRAPĆE, Bolnička cesta 32, tel: (01)37-80-666, ili Klinički bolnički centar Zagrreb, Klinika za plučne bolesti Jordanovac, Jordanovac 104, Labolatorij za dijagnostiku poremećaja disanja u spavanju, zvati radnjm danom od 8,00-10 sati, od 17,00- 22,0 sata. tel: 091 23 86 101, ili uputnicu na broj faksa(01)21 47 535 do 15,00 sati, provjera primitka faksa na broj (01)23 58 165. (da li vremena su ista i danas ograđujem se).
HarveyNorman
22.07.2014., 21:54
U Zagrebu za polisomnografiju može se ići na Klinika za psihijatriju VRAPĆE, Bolnička cesta 32, tel: (01)37-80-666, ili Klinički bolnički centar Zagrreb, Klinika za plučne bolesti Jordanovac, Jordanovac 104, Labolatorij za dijagnostiku poremećaja disanja u spavanju, zvati radnjm danom od 8,00-10 sati, od 17,00- 22,0 sata. tel: 091 23 86 101, ili uputnicu na broj faksa(01)21 47 535 do 15,00 sati, provjera primitka faksa na broj (01)23 58 165. (da li vremena su ista i danas ograđujem se).
koji od navedenih preporucujete?
koji od navedenih preporucujete?
Sve je dobro, nema preporuke. Ja sam na liječenju u Vrapču. Spoznaju o bolesti sam dobio gledajući TV, emisiju "Normalan život". U emisiji sudjelovao doktor iz Vrapča i ja se kod tog liječnika prijavio. Za sebe znam da sam dobro odabrao. Znam da je sve dobro. Jordanovac, Split i drogo.
HarveyNorman
22.07.2014., 23:11
ok, super, hvala!
CroCan1
26.10.2014., 17:26
Zahvaljujem gosp. VIklu na detaljnom opisu njegoog problema sa apnejom, I kako mu je masina pomogla. Mucim se s tom apnejom skoro vec 10 godina, ali poslije dr.dijagnoze to me je malo smetalo, jer, ma gdje cu ja to spavati s tom masinom. Medjutim, kako je vrijeme I godine koje su dosle donijele vise problema ko dtog spavanja, gdje nitko oko mene ne moze spavati zbog hrkanja I davljenja, odlucila sam se ipak za masinu. Sad ju Imam tek tri dana I svi moji spavaju s mirom a I ja se osjecam bolje. Jer, kako kaze bolest apneje, umoran si ujutro I mamuran I bez orijentacije kud idem kad se ustanem,a bilo je I slucajeva po noci da me je suprug doslovce spasavao, jer je izgledalo kao da umirem. Jedva doci do zraka. Zato , preporucjem svakom tko osjeti da je u pitanju apneja, savjetovati se s doktorom, jer kazu da si puno blize smrti spavajuci tako s nedostatkom zraka pri disanju.
Jos jednom pozdrav gospodinu VIlku iz Canade, od jedne Hrvatske Canadjanke.Bok!
Vivian Volcano
15.12.2015., 14:43
Koristim silikonsku udlagu protiv škripanja zubi i na terapiji sam za borderline personality disorder i bipolarni poremećaj koja se sastoji od seroquela (antipsihotik), depakine chrono (antiepileptik i stabilizator raspoloženja) i normabela (sedativ). Oduvijek sam imala problema s disanjem (začepljeni, zadebljani sinusi), s razdobljima višegodišnjeg povlačenja simptoma, pa povratka, pa ponovnog povlačenja, i s razdobljima intenzivnog uzimanja kapi za nos od par mjeseci, pa stanke od po deset godina.
Također, uglavnom se budim suhih usta, a to se od uvođenja udlage (koju sam morala početi koristiti, jer sam od početka uzimanja gore navedenih lijekova počela škrgutati zubima kao luda i uvijek bi me probudio veliki i bolni škljocaj/sudar čeljusti, tj. gornjih i donjih zuba) pogoršalo.
Udlaga prije ove bila se toliko istanjila da ju gotovo nisam ni osjećala pa s njom nisam imala toliko problema, ali od proljeća ove godine, kad sam je, nažalost, izgubila i dobila novu, deblju, nisam mogla zaspati od neugodnog osjećaja (strahovito mi je smetala) pa sam na svoju ruku povećala i dozu lijekova.
Od te najnovije udlage buđenja su nepodnošljiva, usta su suša nego ikada, ama baš svaki put se budim oko 5-6 ujutro i moram ispiti gotovo čitavu politrenu bočicu vode i maknuti udlagu da u miru odspavam do kraja.
Jutros sam uočila još jednu pojavu: pred jutro sam se budila nekoliko puta, možda i više od deset, s osjećajem kao da mi je ponestalo zraka i s požudnim udahom, i istovremenim snažnim lupanjem srca. To me toliko uznemirilo i uplašilo da mi je srce lupalo još sat vremena nakon ustajanja.
Da li je riječ o apneji koja je postala toliko ozbiljna da je počela načinjati moje srce? :(
Ići ću kod doktora, ali nažalost, otegotne okolnosti za olakšavanje apneje su nemogućnost da se skinem s lijekova (jer će se bolest vratiti) i nemogućnost micanja udlage (jer inače mrvim caklinu zubi, oni erodiraju i uništavaju se).
Hrčem 100%, ali to ne čujem jer spavam s čepićima protiv buke, budući da imam mačke koje po noći rade tulum.
Možete li mi preporučiti što bih sve trebala poduzeti? Polisomnografija? Otorina?
Također, od ove godine zaredale su se i alergije, ali doktorica me odbila testirati jer nisam "čista", tj. na medikamentima sam, pa bi to interferiralo s rezultatima testiranja, a hunjavicu imam i sada.
spiderfrommars
23.12.2015., 21:36
Koristim silikonsku udlagu protiv škripanja zubi i na terapiji sam za borderline personality disorder i bipolarni poremećaj koja se sastoji od seroquela (antipsihotik), depakine chrono (antiepileptik i stabilizator raspoloženja) i normabela (sedativ). Oduvijek sam imala problema s disanjem (začepljeni, zadebljani sinusi), s razdobljima višegodišnjeg povlačenja simptoma, pa povratka, pa ponovnog povlačenja, i s razdobljima intenzivnog uzimanja kapi za nos od par mjeseci, pa stanke od po deset godina.
Također, uglavnom se budim suhih usta, a to se od uvođenja udlage (koju sam morala početi koristiti, jer sam od početka uzimanja gore navedenih lijekova počela škrgutati zubima kao luda i uvijek bi me probudio veliki i bolni škljocaj/sudar čeljusti, tj. gornjih i donjih zuba) pogoršalo.
Udlaga prije ove bila se toliko istanjila da ju gotovo nisam ni osjećala pa s njom nisam imala toliko problema, ali od proljeća ove godine, kad sam je, nažalost, izgubila i dobila novu, deblju, nisam mogla zaspati od neugodnog osjećaja (strahovito mi je smetala) pa sam na svoju ruku povećala i dozu lijekova.
Od te najnovije udlage buđenja su nepodnošljiva, usta su suša nego ikada, ama baš svaki put se budim oko 5-6 ujutro i moram ispiti gotovo čitavu politrenu bočicu vode i maknuti udlagu da u miru odspavam do kraja.
Jutros sam uočila još jednu pojavu: pred jutro sam se budila nekoliko puta, možda i više od deset, s osjećajem kao da mi je ponestalo zraka i s požudnim udahom, i istovremenim snažnim lupanjem srca. To me toliko uznemirilo i uplašilo da mi je srce lupalo još sat vremena nakon ustajanja.
Da li je riječ o apneji koja je postala toliko ozbiljna da je počela načinjati moje srce? :(
Ići ću kod doktora, ali nažalost, otegotne okolnosti za olakšavanje apneje su nemogućnost da se skinem s lijekova (jer će se bolest vratiti) i nemogućnost micanja udlage (jer inače mrvim caklinu zubi, oni erodiraju i uništavaju se).
Hrčem 100%, ali to ne čujem jer spavam s čepićima protiv buke, budući da imam mačke koje po noći rade tulum.
Možete li mi preporučiti što bih sve trebala poduzeti? Polisomnografija? Otorina?
Također, od ove godine zaredale su se i alergije, ali doktorica me odbila testirati jer nisam "čista", tj. na medikamentima sam, pa bi to interferiralo s rezultatima testiranja, a hunjavicu imam i sada.
Draga Vivien,
Jako dobro te razumijem.Meni je dr. Krmpotić u Centru za istraživanje spavanja rekao da je za svojih preko 30 godina rada vidio jako malo ovako loših nalaza kao što je moj.Osim apneje ,imam vrlo ozbiljnu nesanicu i sindrom nemirnih nogu(za koji su mi rekli da je najgori od ova tri i zbog kojeg su me htjeli ostaviti tamo bar 7 dana)
Još i hrčem.
Svakako otiđi kod dr. Krmpotića.Ako ti itko može pomoći onda je to on.
Obzirom da se nisam mogao naviknuti na aparat počeo sam vježbati pjevanje da ojačam sve mišiće larinksa,nepca itd. kako ne bi više kolabirali u snu .To mi za sada pomaže iako problem još postoji.
Što se tiče hunjavice,i to kronične ,to nisam uspio riješiti ni operacijom septuma,ni polipa.Ali mi se 80% poboljšalo time što sam pojačao imunitet.
Prvo sam se počeo tuširati savim hladnom vodom(prvo mlakom pa svaki puta hladnijom) i također trčanjem.
Trčanje zbog endorfina jako povoljno utječe na opće tjelesno i psihičko stanje.
Također,dosta mi pomaže i vježbanje Tai-chi-ja( kod učitelja Jadranka Mikleca) i to Yanj stil.Ako imaš još pitanja nemoj se ustručavati .
Jedino nemoj očekivati da ćeš bilo što riješiti bez da se ozbiljno i cjelovito ne pozabaviš sobom .Ako si spremna uhvatiti svoj život za rogove i reći :"Ne dam se" to je već dobar početak.
Želim ti puno ustrajnosti i koncentracije.
Pozz.
coma black
27.01.2017., 19:45
Pozdrav :)
Nisam sigurna imam li ovo ili nešto slično, pa ako netko s više iskustva može nešto napisati, zahvala do neba. :)
Za ljude kojima je apneja dijagnosticirana, imate li problema s paralizom sna?
Ako sam dobro shvatila, velik broj ljudi i ne zna da ima apneju jer se ne sjećaju buđenja, već shvate da nešto nije u redu po tom dnevnom umoru, manjku koncentracije, itd? Jel mi može netko tko se sjeća reći kako to izgleda. Kakav je osjećaj i sl.
Ja već godinama povremeno imam paralize, i zna biti užasno, ne zbog "viđenog" nego zbog osjećaja gušenja. No pomirih se s tim da to imam.
Ono što mi se sad dogodilo nije bila paraliza, niti san. Samo sam se probudila usred noći pokušavajući udahnuti, grlo kao skamenjeno, ne radi ništa, sjela sam u panici i mislim si zašto ne dišem, i onda je prestalo i uhvatila sam zrak. Iskreno sam mislila da umirem. Ovako napisano banalno zvuči al baš i nije bilo. Nakon tog mi je srce lupalo kao nakon trčanja, i tresla sam se od zimice još dosta dugo. A danas mi otpada glava.
Zanima me jel to (možda) apneja?
Možda su i te dosadašnje paralize s gušenjem zapravo bile zbog nedisanja.
Inače ne hrčem i nemam viška kila, ali znaju me sinusi zezati. Znam da mi je najpametnije ići doktoru, al trenutno ne mogu, pa mi i ove info puno znače. Zahvaljujem :)
Bok,
Ima koga da stalno putuje po svijetu ili zemlji noseći sa sobom CPAP uređaj ?
Kako je riješio taj praktični problem ?
Meni je muka dok se sjetim da ću morati putovati i stalno za sobom vući CPAP uređaj...
thecopycat
29.08.2017., 01:10
Bok,
Ima koga da stalno putuje po svijetu ili zemlji noseći sa sobom CPAP uređaj ?
Kako je riješio taj praktični problem ?
Meni je muka dok se sjetim da ću morati putovati i stalno za sobom vući CPAP uređaj...
Moj ga nosi u ruksak i bok,
Ali u americi je izašao mali putni za cc $300
Isključivo za putovanja ali za ekipu koja ne koristi masku koja ide preko usta i nosa, već koristi samo onu za nos.
thecopycat
29.08.2017., 01:12
Gdje u ZG i u europi je najbolji privatni centar za apneju?
Vidim da sada već ima raznih mašina, vpap, cpap, bipap ..itd ovisi o tipu apneje
Pozdrav! Moj suprug (28 godina, sportas, vitak i u formi) prije dvije noci je imao doslovce napad gusenja. Bar je meni to tako izgledalo. Evo malo cu detaljnije opisati... mozda netko ima koju pametnu za reci 😊
Covjek radi stresan posao, jako puno je u autu, barem 7h dnevno, ne pije alkohol, cak ni i posebnim prilikama, nikada nije bio tip za alkohol, da ne mislite da neki lijeceni alkoholicar, nego mu jednostavno ne pase. Pusi, ali umjereno, 10-ak motanih pljugi (domaci rinfuzni duhan sa pijace), ali trenutno smo u fazi prestanka pa se guramo vecinu dana sa e-cigaretom. Nedovoljno spava, i dosta iscrpljuje organizam s tim. Ne muci ga nesanica, nego mu je dan jednostavno "prekratak". Inace kad legne, zaspe vrlo brzo.
Situacija od neku noc je bila vrlo stresna za oboje, nekako sve vuce na apneju... krenuo je na pretrage danas. Dakle, dosao je s puta u 01:00h... oko 4 ujutro sam ga cula kako lupa po kupaonici i pokusava uhvatiti zrak. Iz sna ga je trgnulo (spavao je na ledjima) to sto ocigledno ne moze disati... ali nakon budjenja se borio jos 10-ak sec da uhvati zrak. Opisuje to kao da mu je dotok kisika prekinut, osjeca blokadu u grlu, vec si je gurnuo prste u grlo da "otvori" grlo nadajuci se da ce tako uspjeti doci do malo zraka.. ali ne... uhvatila ga je panika... kaze da mu se dignula kiselina u grlo i napokon je prodisao... malo pomalo je to popustilo i osjecao se normalno. Ja sam prije znala par puta primjetiti da on tokom sna udahne i treba mu 10-ak sec da izdahne... pocne grgljati i bori se, ali prodise... ovako sta se nikad nije dogodilo. Jako smo se uplasili, vec dvije noci dezuram pored njega i samo cekam kad ce se ponoviti. Neznam sto napraviti ako se ponovi i kako mu pomoci. Danas je obavio RTG srca i pluca... pa kada budu gotovi nalazi idemo dalje. Ako itko ima slicnu situaciju ili savjet... tipkajte... hvala
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
Pozdrav! Moj suprug (28 godina, sportas, vitak i u formi) prije dvije noci je imao doslovce napad gusenja. Bar je meni to tako izgledalo. Evo malo cu detaljnije opisati... mozda netko ima koju pametnu za reci [emoji4]
Covjek radi stresan posao, jako puno je u autu, barem 7h dnevno, ne pije alkohol, cak ni i posebnim prilikama, nikada nije bio tip za alkohol, da ne mislite da neki lijeceni alkoholicar, nego mu jednostavno ne pase. Pusi, ali umjereno, 10-ak motanih pljugi (domaci rinfuzni duhan sa pijace), ali trenutno smo u fazi prestanka pa se guramo vecinu dana sa e-cigaretom. Nedovoljno spava, i dosta iscrpljuje organizam s tim. Ne muci ga nesanica, nego mu je dan jednostavno "prekratak". Inace kad legne, zaspe vrlo brzo.
Situacija od neku noc je bila vrlo stresna za oboje, nekako sve vuce na apneju... krenuo je na pretrage danas. Dakle, dosao je s puta u 01:00h... oko 4 ujutro sam ga cula kako lupa po kupaonici i pokusava uhvatiti zrak. Iz sna ga je trgnulo (spavao je na ledjima) to sto ocigledno ne moze disati... ali nakon budjenja se borio jos 10-ak sec da uhvati zrak. Opisuje to kao da mu je dotok kisika prekinut, osjeca blokadu u grlu, vec si je gurnuo prste u grlo da "otvori" grlo nadajuci se da ce tako uspjeti doci do malo zraka.. ali ne... uhvatila ga je panika... kaze da mu se dignula kiselina u grlo i napokon je prodisao... malo pomalo je to popustilo i osjecao se normalno. Ja sam prije znala par puta primjetiti da on tokom sna udahne i treba mu 10-ak sec da izdahne... pocne grgljati i bori se, ali prodise... ovako sta se nikad nije dogodilo. Jako smo se uplasili, vec dvije noci dezuram pored njega i samo cekam kad ce se ponoviti. Neznam sto napraviti ako se ponovi i kako mu pomoci. Danas je obavio RTG srca i pluca... pa kada budu gotovi nalazi idemo dalje. Ako itko ima slicnu situaciju ili savjet... tipkajte... hvala
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
Pokusajte ici u centar za spavanje u bolnicu sa se utvrdi ima li apneju
Sent from my iPhone using Tapatalk
andreazg
25.07.2018., 15:33
Centar za poremećaje spavanja u Vrapču. Moj muž je tamo riješio sve probleme i već petu godinu koristi aparat koji je dobio preko HZZO-a.
Molio bih sve koji imaju bilo kojeg kontakta s apnejom a imaju više informacija da svoje informacije podijele na ovom forumu ili na forumu udruge apneja.
Centar za poremećaje spavanja u Vrapču. Moj muž je tamo riješio sve probleme i već petu godinu koristi aparat koji je dobio preko HZZO-a.
molila bih vas da mi kažete koji aparat koristi. ja sam testirala veinmen i philips. ovaj zadnji je bučniji pa neznam za koji da se odredim.hvala
molila bih vas da mi kažete koji aparat koristi. ja sam testirala veinmen i philips. ovaj zadnji je bučniji pa neznam za koji da se odredim.hvala
Koji philips? Navodno je philips respironics najtiši uređaj na tržištu s 26 decibela
e pa neznam detalje .pisalo je philips, a uzela sam veinmen pa šta bude.mislim da ću se teško navići na to.
e pa neznam detalje .pisalo je philips,veliki je, a uzela sam veinmen pa šta bude.mislim da ću se teško navići na to.
e pa neznam detalje .pisalo je philips,veliki je, a uzela sam veinmen pa šta bude.mislim da ću se teško navići na to.
Preporuka je da se covjek navikava na cpap i dok gleda tv i preko dana i prije spavanja, jednostavno treba vremena. Osim toga postoje razlicite maske od onih samo za nos, zatim nos i usta ili full face maske. Ponuda je vremenom sve bolja i sve veca. Moze se pogledati na amazonu CPAP mask. Navodno trenutno najbolja philips amara
Ima li netko vise informacija o najboljim automatskim cpap uređajimau HR? Navodno dreamstation ali na nekim stranim forumima se zale da se ivare ili da piste nakon nekog vremena?
moj zakoniti ima ovu mašinicu:
https://www.thecpapshop.com/media/catalog/product/s/9/s9.auto.h5i.sd.jpg
Od prve noći najnormalnije je s njom spavao, zapravo najviše je muke imao s podešavanjem zategnutosti maske na lice.
On se preporodio otkako spava s tim uređajem, a iskreno, i ja sam se! Nije bilo moguće normalno spavati uz njgove zastoje u disanju i iako se ljutio kada sam ga naručila na polisonografiju, prestrašio se kada je vidio rezultate i znao je da mu nema druge od spavanja uz cpap.
TotalnaParezija
16.09.2018., 18:43
Ima li netko iskustva sa "snimanjem spavanja" u centru za poremećaje spavanja, kad se sumnja na apneju?
Zanima me koliko dugo se ostaje u bolnici (jednu noć ili više noći) i kako to sve skupa izgleda.
Hvala :-)
Ima li netko iskustva sa "snimanjem spavanja" u centru za poremećaje spavanja, kad se sumnja na apneju?
Zanima me koliko dugo se ostaje u bolnici (jednu noć ili više noći) i kako to sve skupa izgleda.
Hvala :-)
Možeš u bolnici spavati ili ponijeti aparat kući (aparat je malo veći od mobitela). Iz aparata se jedna elektroda stavi na prst (pulsmetar), a dvije male cjevčice pod nos i to je to. Imaš centar za spavanje u splitu (moderan i dobro opremljen - ne izgleda kao bolnica uopće) i na vrapču. Od privatnih klinika neurosan u zagrebu. Jednu noć se spava većinom.
Pranajama 13
07.11.2018., 19:23
Lijepi pozdrav, ja sam nova na Forumu, imam dijagnozu "Sleep apnea" koju sam dobila u Zagrebu na neurologiji u bolnici Vrapče - Institut za san.
Koristim CPAP američki uređaj DEVILBISS SLEEP CUBE sa odgovarajućom maskom -full za nos i usta( vel. S ). Prvu noć je bilo sve u redu... recimo... privikavanje. Međutim već drugu noć su počeli mali problemi sa namještanjem maske. Ako bi malo više zategnula remene ostali su mi crveni otisci na nosu i čelu čak i mala oteklina ( koja bi tokom dana splasnula ). Na pritisak je bilo bolno. Ako bi remene malo olabavila , opet nije bilo dobro jer bi mi zrak kroz silikone izlazi van iz maske i puhao u oči. Možda je samo problem u veličini maske ?? Molim Vas da mi se javite, ako je netko imao sličan problem !! Puno hvala, lijepi pozdrav :)
Pranajama 13
07.11.2018., 19:36
Koji philips? Navodno je philips respironics najtiši uređaj na tržištu s 26 decibela
Ja imam CPAP uređaj američki DEVILBISS SLEEP CUBE ( apoteka + dr pharma d.o.o. Zagreb ). Nije nimalo bučan, jedino još nisam savladala namještanje maske. Lp
Može li netko reći kako ide procedura za dobivanje CPAP aparata kada je HZZO u igri?
Čeka li se nakon što se obavi polisomnografija i je li procedura za odobrenje i izdavanje komplicirana?
Ukratko, isplati li se tlačiti s HZZO-om ili da čovjek ode kupiti aparat? :)
Moja frendica ima uredaj; morala je imati odreden broj...cega to? koliko puta prestane disati i koliko dugo, ne znam naziv, ali u principu je to, i sve nalaze...polisomnografija... lijecnik je morao naravno napisati preporuku..
Ne moze svatko dobiti aparat, postoje, kao i za sve drugo, npr.kontaktne lece, odredeni uvjeti koji se moraju ispuniti.
Osobno ne bih tek tako otisla i kupila uredaj; i da ga kupujem iz svog zepa, netko bi me morao nauciti kako se koristi, i odrediti mi velicinu maske.
Koliko znam, ljudi za to budu par dana u bolnici, da im se odredi velicina maske, i da se nauce slagati je, prikopcati...
A sam aparat mislim da nije superjeftin..no to ovisi o tom koliko tko ima love...kaj je jednom skupo, drugom je jeftino, pa se o tom ne da raspravljati.
Na stranici HZZO-a i u NN je objavljen Pravilnik o ortopedskim i invalidskim pomagalima, u sklopu kojeg jei popis pomagala, unutar kojeg su podaci o aparatima na doznaku, cijeni koju HZZO za njih placa, indikacije i uvjeti koje treba ispuniti da se dobije aparat.
Možda je već o tome bila riječ, nisam našao, ali imam pitanje za one koji imaju apneju a puno putuju - vlakom ili avionom, tj. javnim prijevozom.
Kako se nose s time što stalno moraju nositi ne baš lagan aparat u ručnoj prtljagi ? Jel ima kakva opcija da se zatraži manji mobilniji aparat ako će sto putujete ?
Mene užasava činjenica da ću morati puno putovati s aparatom ?
Kako to ide na aerodromima ? Ide pod ručnu prtljagu ?
Ti uređaji su skupi, a stalnim putovanjem lako ih je polomiti. Imam kakvo osiguranje ili slično za to ?
Imas u Popisu pomagala, koji je dio Pravilnika o ortopedskim i invalidskim pomagalima ( ili kako se sad vec zove, mijenjali su mu ime sto puta ) sve o tom koji aparati idu na doznaku.
Neki put mozes doplatiti ako zelis nesto drugo, ali zadnje vrijeme je i to teze.
Tako da, HZZO ce ti platiti taj dio koji on pokriva ugovorom, a sve iznad tog, moras sam, ako uopce mozes doznaku iskoristiti na nacin da doplatis razliku u cijeni za aparat koji ti se vise svida.
A kad putujes, nosis pov.bol., gdje je dg na lat., i nosis kaj imas, naucis se na sve...
Ako ides na 2-3 dana, pretpostavljam da ga neces vuci naokolo.
A i nije nekaj posebno velik... cijev je malo nezgodna za sfrkati, ona je kompliciranija. Aparat je kao malo veca knjiga.
Osiguranje...hmmm...pa, ja za naocale i lece nemam... valjda mozes dati prigovor itd.itsl. ... tuziti avio-kompaniju ako ti zgnjeci prtljagu...ili padne avion :D pa ti pukne aparat...
Imas u Popisu pomagala, koji je dio Pravilnika o ortopedskim i invalidskim pomagalima ( ili kako se sad vec zove, mijenjali su mu ime sto puta ) sve o tom koji aparati idu na doznaku.
Neki put mozes doplatiti ako zelis nesto drugo, ali zadnje vrijeme je i to teze.
Tako da, HZZO ce ti platiti taj dio koji on pokriva ugovorom, a sve iznad tog, moras sam, ako uopce mozes doznaku iskoristiti na nacin da doplatis razliku u cijeni za aparat koji ti se vise svida.
A kad putujes, nosis pov.bol., gdje je dg na lat., i nosis kaj imas, naucis se na sve...
Ako ides na 2-3 dana, pretpostavljam da ga neces vuci naokolo.
A i nije nekaj posebno velik... cijev je malo nezgodna za sfrkati, ona je kompliciranija. Aparat je kao malo veca knjiga.
Osiguranje...hmmm...pa, ja za naocale i lece nemam... valjda mozes dati prigovor itd.itsl. ... tuziti avio-kompaniju ako ti zgnjeci prtljagu...ili padne avion :D pa ti pukne aparat...
Moj je baš nekakav kockast :bonk: Neće mi ga se polomiti, ali ako avion padne, sve ih bum tužil :D
Za odobrenje od HZZO treba imati AHI veći od 30 čini mi se. To je dakle teška apneja. Primjerica ja imam AHI 25 (umjereno teška) i nisam mogao dobiti uređaj preko HZZO-a pa sam ga kupio i to Philips Dreamstation. Kupio sam ga jer mi je doktorica preporučila da je bolje kupiti aparat ako mogu nego da mi apneja s vremenom prijeđe u tešku apneju da bih eventualno sačuvao nešto novca.
Što se tiče "naštimavanja aparata i boravka u bolnici da se to naštima" kao što netko gore napisa, to uopće nije točno. U aparatu je potrebno samo upisati maksimalni tlak (to naprave tamo di se kupi aparat) i spreman je za uporabu. Nove maske, npr dreamwear nasal, su jednostavnije za staviti na glavu nego naočale. Jedan potez rukom i to je to.
Što se tiče putovanja postoje putni CPAP aparati, najbolji su Philips Dreamstation GO ili Resmed Mini. Oni rade na bateriju, a cijena im je cca 1200 eura.
Pa, ne znam.
Ja sam bila u bolnici na Odjelu za poremecaje spavanja ( ali zbog RLS-a ), i sa mnom u sobi su bile 4 zene koje su bas radi toga primljene u bolnicu: da steknu rutinu, i da doktor vidi kako to funkcionira.
I, da, sestra odredi velicinu maske, ljudi isprobaju i model i velicinu, jednu noc jednu, pa mozda im je prevelika pa iducu noc stave manju, ili kontra...
Doktor pita kako je bilo, kako su spavali, jesu li imali nekih problema.
Cula sam doktore, u viziti, kako su ljudima objasnili da je to njihov princip, da im dodu 4-5 dana u bolnicu, ev.se jos napravi neka pretraga ako treba, ali prvenstveno dodu radi aparata i maske.
Kad idu doma, daju im doznaku za aparat.
A na odjelu je bilo nekih 15-20 ljudi.
A to je bilo u ozujku prosle godine.
Sumnjam da se nesto bitno promijenilo.
Neznamzasto
16.10.2019., 14:10
Pozdrav,
Radi se o mom dečku. Već par godina intenzivno hrče i guši se dok spava. Svo ovo vrijeme je uporno ignorirao moje molbe da ode doktoru, dok sad voda nije došla do grla...do sada je još nekako i funkcionirao, išao na posao, ali sad se doveo do stanja kad konstantno hrče i gubi dah i budi se, i uopće se više ne može naspavati, i zbog stresa od svega toga više ne može tako lako ni zaspati uopće, što je sve skupa rezultiralo time da nije u stanju ujutro ustat i otić na posao.
I sad je bio kod LOM i kod otorinca i dobio uputnicu za polisomnografiju međutim to treba čekati skoro 2 mjeseca, a on više ne može funkcionirati ovako. Mene zanima koja je točno procedura dobivanja CPAP aparata? Kome se nose ti nalazi polisomnografije? Koliko to sve skupa traje? Zanima me je li moguće zatražiti aparat s nalazima ako se polisomnografija obavi privatno, jel te nalaze priznaju? Jer onda bi ga naručili privatno pa bi prije došao na red i prije (nadam se) dobio taj aparat.
Ne mogu ni opisati koliko sam očajna što je toliko vremena ignorirao sve moje molbe da ode to riješiti do trenutka kad više stvarno ne može funkcionirati od manjka sna. Strašno mi je gledati ga takvog.
Ako netko zna odgovor na neko moje pitanje, bila bih jako zahvalna
Pozdrav,
Radi se o mom dečku. Već par godina intenzivno hrče i guši se dok spava. Svo ovo vrijeme je uporno ignorirao moje molbe da ode doktoru, dok sad voda nije došla do grla...do sada je još nekako i funkcionirao, išao na posao, ali sad se doveo do stanja kad konstantno hrče i gubi dah i budi se, i uopće se više ne može naspavati, i zbog stresa od svega toga više ne može tako lako ni zaspati uopće, što je sve skupa rezultiralo time da nije u stanju ujutro ustat i otić na posao.
I sad je bio kod LOM i kod otorinca i dobio uputnicu za polisomnografiju međutim to treba čekati skoro 2 mjeseca, a on više ne može funkcionirati ovako. Mene zanima koja je točno procedura dobivanja CPAP aparata? Kome se nose ti nalazi polisomnografije? Koliko to sve skupa traje? Zanima me je li moguće zatražiti aparat s nalazima ako se polisomnografija obavi privatno, jel te nalaze priznaju? Jer onda bi ga naručili privatno pa bi prije došao na red i prije (nadam se) dobio taj aparat.
Ne mogu ni opisati koliko sam očajna što je toliko vremena ignorirao sve moje molbe da ode to riješiti do trenutka kad više stvarno ne može funkcionirati od manjka sna. Strašno mi je gledati ga takvog.
Pozdrav, ja sam kupio aparat privatno jer po kriterijima HZZOa nisam udovoljavao za besplatni aparat. Imao sam AHI indeks 25, a treba imati 30 za besplatan. Tako sam s nalazom otisao u samobor, zaboravio sam ime firme, kupio aparat CPAP philips dreamware. Cijena je oko 8.000 kuna. Maske su vam duplo jeftinije na internetu, npr njemački ebay. Polisomnografiju mozete privatno obaviti u zagrebu. Ako imate jos pitanja javite se.
E da, još jedna stvar vrlo važna koju sam ja propustio. U dogovoru s doktorima nakon snimanja polisomnografije može se napraviti jedan test tako da se covjek uspava, i onda se malom kamerom uđe kroz nos i vidi se gdje nastaje problem. Tako se neki problemi disanja mogu trajno riješiti malim kirurškim zahvatom. To je samo u slučaju ako se radi o opstruktivnoj apneji. Ako je riječ o centralnoj apneji (mozak zaboravi disati) onda je aparat rjesenje. Mogu reći i da mi je taj philips odličan, nečujan, i postoje odlične maske kao npr. Nasal dreamwear.
Neznamzasto
24.10.2019., 11:46
Hvala na odgovoru, ja se nadam da ce decko uspjet dobiti aparat preko HZZOa jer bi nam kupovanje bilo sad malo preveliki trosak...ali ako ce morat, morat ce.
Kako ste se privikli na aparat i jel sad normalno spavate?
Gervasius74
25.10.2019., 01:41
I sad je bio kod LOM i kod otorinca i dobio uputnicu za polisomnografiju međutim to treba čekati skoro 2 mjeseca, a on više ne može funkcionirati ovako. Mene zanima koja je točno procedura dobivanja CPAP aparata? Kome se nose ti nalazi polisomnografije? Koliko to sve skupa traje? Zanima me je li moguće zatražiti aparat s nalazima ako se polisomnografija obavi privatno, jel te nalaze priznaju?
Hvala na odgovoru, ja se nadam da ce decko uspjet dobiti aparat preko HZZOa jer bi nam kupovanje bilo sad malo preveliki trosak...ali ako ce morat, morat ce.
Ne znam od kuda ste, ja sam u Zagrebu.
Od opce prakse sam upucen u psihijatrijsku bolnicu Vrapce na prvi pregled.
Ne znam koliko sam cekao na prvi pregled, nije bilo tako dugo, par tjedana, mjesec i nesto, tako nesto.
Tu ispunis neki upitnik i malo popricas s doktorom.
Onda ti kaze da se na polisomnografiju ceka cca. godinu dana i preporuci ti da odes privatno u kliniku Apneja, isto u Zagrebu. Plati se parsto kuna, zovu te i u roku od par dana se to obavi.
Onda opet nazad u Vrapce, isto relativno brzo, par tjedana, tako nesto.
Tamo spavas, ovaj put s CPAP-om, dobijes papire s kojima ides na HZZO, ako zadovoljavas, i nakon opet par tjedana dobijas CPAP aparat.
Za RH uvjete, ide relativno brzo. :)
Meni su preporucili neki malo skuplji model, tako da sam doplatio cca. 2000kn, neki jeftiniji sam mogao dobiti skroz besplatno. Uz dopunsko osiguranje.
Spavam uglavnom normalno, bolje se osjecam. Ponekad me malo zeza ta maska, moram si probati naci neku bolju. Zvuk me ne smeta, no mene malo toga smeta u snu. :)
Ne bih rekao da sam se uopce trebao privikavati, meni je to isto kao i normalno spavanje. Jako je ugodno. Ja imam dvije maske: philips dreamware nasal i amara view, obje su fantasticne, ovu drugu koristim ako mi je zacepljen nos.
Neznamzasto
27.10.2019., 00:21
Joj hvala vam puno na pomoci, ja se nadam da ce on sto prije dobiti aparat jer je suvise neispavan, nema koncentracije ni volje ni za sta, malo je i depresivan a inace nikad nije bio takav i tesko mi je gledati ga bezvoljnog.
Narucen je u polikliniku Apnea za malo vise od mjesec dana...nadam se da ce mu bit lakse kad poprica s nekim tamo tko ga razumije (LOM i otorinac nisu bas pokazali previse interesa ni razumijevanja, skoro pa je morao moliti za uputnicu za polisomnografiju)
Citam malo iskustva ljudi s tim aparatima, neki se priviknu brze neki sporije, neki nikad...drago mi je cuti da nekom nije bilo problem uopce. Valjda ce i on uspjeti pocet normalno spavati. Zivim za to da cujem da kaze da se naspavao :)
Ante hardver
21.02.2020., 18:47
jel potrebno nositi neki cep za usta u slucaju nosne maske, da zrak pod tlakom ne izlazi kroz usta?
Marko Markovix
21.02.2020., 19:06
Pozdrav,
Ja imam nesanicu i sutra umor neki ogroman
Neku večeras sam sam sebe uhvatio kad sam se probudio u trenutku kao da hvatam kao da mi je nestalo zraka..
Koje je simptome tvoj momak imao
On nije skužio već ti ?
Ante hardver
24.02.2020., 21:32
molim preporuku nosne maske, modela bez guranja u nosnice, da narucujem preko interneta ili ima u zagrebu...?
takoder idealno bi bilo isprobati velicinu maske ali vjerojatno tesko ostvarivo jel, kupovati ovako napamet - imam veci nos i vecina stvari koje nosim su large/xl, onda tom analogijom uzeti takoder L masku za cpap uređaj :) ?
molim preporuku nosne maske, modela bez guranja u nosnice, da narucujem preko interneta ili ima u zagrebu...?
takoder idealno bi bilo isprobati velicinu maske ali vjerojatno tesko ostvarivo jel, kupovati ovako napamet - imam veci nos i vecina stvari koje nosim su large/xl, onda tom analogijom uzeti takoder L masku za cpap uređaj :) ?
1. Ne treba nikakav čep za usta, nemoguće je disati na nos i usta istovremeno.
2. Najbolja maska za nos ti je Philips Dreamware nasal. Ja je imam i odlicna je, kao da je nemas na glavi, jako ugodna, cijelo lice slobodno. Veličina M će ti vjerojatno bit dobra, ove iznad su za neke pretile ili ultra velike ljude. To nema veze s oznakama za robu :) ja sam visok skoro 2 m, ima i glave Bogu hvala! Maska se moze kupiti u Eksa grupa u sv nedelji ili preko interneta. Ja sam svoju kupio preko francuskog ebaya, duplo ieftinija cijena nego u hr. Pogledaj i njemacki i talijanski ebay.
Neznamzasto
03.03.2020., 18:25
Ja imam nesanicu i sutra umor neki ogroman
Neku večeras sam sam sebe uhvatio kad sam se probudio u trenutku kao da hvatam kao da mi je nestalo zraka..
Koje je simptome tvoj momak imao
On nije skužio već ti ?
Ovo sto opisujes moze i ne mora biti apneja... prvo sam ja primjetila da on hrce, a s vremenom je i on poceo primjecivati, nekad bi ga hrkanje probudilo...simptomi: neispavanost, dekoncentriranost, kronicni bolovi u misicima, jako suho grlo ujutro, kasnije tahikardije i lagano povisen tlak.
Ako se osjecas kronicno umorno unatoc spavanju...odi popricaj s doktorom o tome. Bolje da se otkrije sto prije, ako uopce i postoji kod tebe...neki ljudi "samo" jako hrcu a nemaju apneju.
Neznamzasto
03.03.2020., 18:26
Mom decku su savjetovali da prvo operira septum...napravio je polisomnografiju s CPAPom i vidi se samo djelomicno poboljsanje. Maska ga je uzasno nazuljala na nosu, od bolova nije skoro ni spavao. Nos mu je otecen jos danima poslije :rolleyes: Misljenje pulmologa je da je nuzno prvo operirati nos, jer nema dobru prohodnost. Pa tek onda probati opet s CPAPom, ako bude trebalo. (Bio je prije vec kod otorinca koji je ustanovio devijaciju septuma i preporucio operaciju)
Jel itko od vas s apnejom nesto operirao (pod opcom anestezijom)? Kako ste prosli? Citam da apneja zna uzrokovat komplikacije s anestezijom. Trebamo li se brinuti?
Mom decku su savjetovali da prvo operira septum...napravio je polisomnografiju s CPAPom i vidi se samo djelomicno poboljsanje. Maska ga je uzasno nazuljala na nosu, od bolova nije skoro ni spavao. Nos mu je otecen jos danima poslije :rolleyes: Misljenje pulmologa je da je nuzno prvo operirati nos, jer nema dobru prohodnost. Pa tek onda probati opet s CPAPom, ako bude trebalo. (Bio je prije vec kod otorinca koji je ustanovio devijaciju septuma i preporucio operaciju)
Jel itko od vas s apnejom nesto operirao (pod opcom anestezijom)? Kako ste prosli? Citam da apneja zna uzrokovat komplikacije s anestezijom. Trebamo li se brinuti?
Ja sam operirao septum i polipe u nosu (2 operacije), sve bilo ok. Doduse ne znam jesam li tad imao apneju ili mozda nije bila dijagnostiicirana. U svakom slucaju mora se anesteziologu reći za apneju.
DinchyJe
09.09.2020., 21:30
Mojoj majci je prije nekoliko dana dijagnosticirana apneja, danas je isla na kontrolu opet i rekli su da ce da koristi aparat koji bi joj trebao pomoci u toku noci tj sna. Mene zanima od cega to i kako.?? U zadnju godinu dana dijagnosticiran joj je dijabetis tip2, problem stitne zlijezde(beningni cvor), problem lijevog bubrega adenom nadbubrezne zlijezde 11mm, hipertenzija(previsok krvni tlak) konstantno.. Za sve ove bolesti je dobila terapiju tj, za dijabetis i tlak. Vec dva dana je boli desna plećka i probija je bol u vrat i niz ruku, lagani trnci kroz prste lijeve ruke.. Sve se izdesavalo nabrzinu i ne znam ni sta ni kako. Koliko je ozbiljnost situacije da li je neko kmao slicna iskustva da podjeli sa mnom... Lijep pozdrav i hvaka..
prvi put ovdje sam pitala za pregled 18.04.2013.
kako su me naručili u klinici za godinu dana od tog datuma, zaboravila sam pregled.... igrom slučaja prijatelj je bio na kontroli tamo i zamolila sam ga da me naruči - opet. dobila sam termin unutar mj dana.
To je bilo u veljači ove godine.
zašto to pišem... zapravo, želim skrenuti pažnju na zanemarivanje simptoma i ono što se tijelu može dogoditi..
znači 7 godina sam mučila sebe i ljude oko sebe sa apnejom misleći kako je to samo hrkanje. No s vremenom počeli su se nakupljati kilogrami, pa sa njima i otečenost ruku i nogu, teško disanje, problemi sa šećerom...
ono što je bilo najgore je konstantni umor, zbog kojeg sam počela zaboravljati stvari, nisam mogla biti skoncentrirana na ništa, zaspala bi pred svakom monotonom situacijom.. i za volanom.
od kad spavam s aparatom, ja sam ponovo vedra, aktivna osoba, zdravlje ide na bolje.. od poslovnog do privatnog život se poboljšao, a samom činjenicom da se naspavam, nisam više niti pod tolikim stresom.
trebalo mi je 7 godina i teško psihofizičko stanje da se odlučim na pregled.
Teški oblik apneje sa prekidima svakih par min po 2,5 min disanja :facepalm: žao mi je što nisam otišla kad sam bila naručena prvi put.
Mirror Master
23.09.2020., 13:17
Sinoć sam otišao do bolnice i sestra me je spojila na onaj uređaj što mjeri disanje, no nisam baš puno sna imao pa me zanima koliko će to utjecati na dijagnozu? Godinama se mučim s disanjem, budim umoran i neraspoložen, problemi s koncentracijom itd, a dosad mi nisu ništa još dijagnosticirali. Srce uredu, pluća uredu, kažu da nemam ni astmu, tako da mi ovaj zadnji pregled za apneju puno znači i volio bih da mi bilo šta dijagnosticiraju.
Sinoć sam otišao do bolnice i sestra me je spojila na onaj uređaj što mjeri disanje, no nisam baš puno sna imao pa me zanima koliko će to utjecati na dijagnozu? Godinama se mučim s disanjem, budim umoran i neraspoložen, problemi s koncentracijom itd, a dosad mi nisu ništa još dijagnosticirali. Srce uredu, pluća uredu, kažu da nemam ni astmu, tako da mi ovaj zadnji pregled za apneju puno znači i volio bih da mi bilo šta dijagnosticiraju.
Dovoljno im je dva sata sna za dijagnozu
Mirror Master
23.09.2020., 14:26
Dovoljno im je dva sata sna za dijagnozu
4 sata sam se vrtio u krevetu, i onda na sat dva zaspao, pa onda opet 3 sata vrtio i sat vremena sna, nadam se da će biti dovoljno. Danas sam im vratio taj uređaj pa me zanima kakva je sljedeća procedura?
Pa sad bi trebao dobiti dijagnozu prvo. Ja sam sve obavila od jednom. Bila sam tj dana u bolnici.
Mirror Master
24.09.2020., 16:49
Ja sam dobio uređaj za doma, inače bi dugo čekao, a stanje je takvo da mi se baš ne čeka toliko.
filmoljubac
24.09.2020., 23:27
Ne znam od kuda ste, ja sam u Zagrebu.
Od opce prakse sam upucen u psihijatrijsku bolnicu Vrapce na prvi pregled.
Ne znam koliko sam cekao na prvi pregled, nije bilo tako dugo, par tjedana, mjesec i nesto, tako nesto.
Tu ispunis neki upitnik i malo popricas s doktorom.
Onda ti kaze da se na polisomnografiju ceka cca. godinu dana i preporuci ti da odes privatno u kliniku Apneja, isto u Zagrebu. Plati se parsto kuna, zovu te i u roku od par dana se to obavi.
Onda opet nazad u Vrapce, isto relativno brzo, par tjedana, tako nesto.
Tamo spavas, ovaj put s CPAP-om, dobijes papire s kojima ides na HZZO, ako zadovoljavas, i nakon opet par tjedana dobijas CPAP aparat.
Za RH uvjete, ide relativno brzo. :)
Meni su preporucili neki malo skuplji model, tako da sam doplatio cca. 2000kn, neki jeftiniji sam mogao dobiti skroz besplatno. Uz dopunsko osiguranje.
Spavam uglavnom normalno, bolje se osjecam. Ponekad me malo zeza ta maska, moram si probati naci neku bolju. Zvuk me ne smeta, no mene malo toga smeta u snu. :)
Koje dopunsko osiguranje si koristio? Uz njega si imao i jeftinije preglede i polisomnografiju?
Je li se apneja isključivo liječi tim uređajem, nema neka operacija?
Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
DinchyJe
01.10.2020., 13:48
Dobar dan, majka mi je dobila CPAP aparat koji koristi vec tri noci, eh samo nas jedno zanima sto ne razumijemo, na aparatu imamo opciju (prestanak rada srca u toku noci - 1,6) sinoc je bilo 2,0 ne razumijemo koja je to mjerna jedinica sta znaci to 1,6 ili slicno u jednom satu?!, u pitanju je aparat ResMed a mi se nalazimo u Francuskoj a tehnicar nam dolazi za sedam dana u kontrolu.. A nas zanima sta to znaci?!!! Hvala lijepo na razumijevanju i bila bi zahvalna ako neko zna sta to znaci?!!
mali222
19.10.2020., 16:30
Pozdrav!
Dobio sam Devilbiss aparat i nosnu masku, ali nikako nisam mogao namjestiti masku da mi ne puše po očima, a i iznimno je neudobna za spavanje (pogotovo za osobu kojoj jako smetaju svi mogući podražaji dok spava), tako da sam nabavio masku Philips Dreamwear za koju sam čuo puno preporuka. Maska je fenomenalna što se tiče udobnosti, čak je i ja jedva osjetim koliko je lagana i mekana. Međutim, imam problem da čim zaspim, nešto me trgne iz sna.
Ne znam je li problem u nekoj kombinaciji postavki aparata i maske ili me to budi neka moja podsvjesna anksioznost (što je lako moguće jer mi se isto događalo i tijekom polisomnografije) i jednostavno trebam ustrajati i pokušati se naviknuti? Ali čini mi se i da s tom maskom nešto teže izdišem zrak. Veličina je u skladu s mjerom na onom kartonu koji se dobije s maskom.
i ja razmišljam o promjeni maske, ne toliko zbog neudobnosti jer meni moja ne smeta toliko, ali mi idu na živce tragovi koji se vide ujutro... sutra idem na kontrolu pa ću baš pitati da li se mora nešto namjestiti ako mijenjam masku...
Mirror Master
20.10.2020., 20:43
Stigao mi je nalaz, piše AHI 46.7/h. Dobio sam i odgovor od HZZO-a za aparat, piše odobreno i 3 neka potpisa, sad trebam nazvati bolnicu. Koju masku preporučujete, i gdje ih povoljno kupiti?
uz korištenje aparata ovih 4 mjeseca, 10 puta manje apneja uz aparat nego što je to bilo prije... a što se tiče maske ne moram ništa dirati samo izmjenim masku... ali to je za mene, rekla je da ovisi o tlaku i postavkama od osobe do osobe.... naručila sam maksu (https://www.drpharma.hr/shop/pomagala_za_disanje/cpap_apap/j200-cpap-nosna-pillow-maska/)
Marko Markovix
21.10.2020., 15:17
Sinusi?
Mirror Master
21.10.2020., 20:18
Ne znam koliko bi mi nazalna maska bila dobra s obzirom da su mi suženi dišni putevi u nosu, obavio sam operaciju septuma no nije puno pomoglo.
Mirror Master
22.10.2020., 15:37
Danas sam otišao u bolnicu po philips dorma 500 cpap aparat, no bilo mi je prilično neugodno disati s maskom na licu pa me hvatala panika zbog koje sam skidao masku s lica, pa bih vas molio za savjet kako lakše preproditi to, i zapravo postoji li neka alternativa maska i za usta i nos jer je ova uska i stišće mi previše lice. I dijagnosticirali su mi AHI 46.7/h što je ekstremna vrijednost, pa sam razmišljao da li mi je dijagnoza kriva jer sam imao samo sat-dva sna dok sam nosio onaj uređaj za dijagnozu prilikom spavanja doma, i možda je cpap aparat namješten na prevelike vrijednosti zbog krive dijagnoze pa mi je teško disati s tom maskom zbog velike količine zraka koju ispušta, bio bih jako zahvalan na pomoći.
Danas sam otišao u bolnicu po philips dorma 500 cpap aparat, no bilo mi je prilično neugodno disati s maskom na licu pa me hvatala panika zbog koje sam skidao masku s lica, pa bih vas molio za savjet kako lakše preproditi to, i zapravo postoji li neka alternativa maska i za usta i nos jer je ova uska i stišće mi previše lice. I dijagnosticirali su mi AHI 46.7/h što je ekstremna vrijednost, pa sam razmišljao da li mi je dijagnoza kriva jer sam imao samo sat-dva sna dok sam nosio onaj uređaj za dijagnozu prilikom spavanja doma, i možda je cpap aparat namješten na prevelike vrijednosti zbog krive dijagnoze pa mi je teško disati s tom maskom zbog velike količine zraka koju ispušta, bio bih jako zahvalan na pomoći.
Da to je jako veliki AHI. Mozes ponovno otici na polisomnografiju. Mislim da se cak s CPAP aparatom to može napraviti ali to vam moraju nastimati u bolnici. Maska dreamware je dobra, a postoje i neke full face preko cijelog lica. Ja sam se navikavao tako da bih preko dana stavio masku dok citam ili gledam tv. Naviknuo sam se odmah prvu noc. Doduse moj ahi je bio 24.
U poliklinici Apnea obavio sam prvo polisomografijsko snimanje i utvrđena mi je teška apnea (AHI 38). Slao sam u Jordanovac za snimanje sa suportom CPAP uređajem, međutim, lagano su me otpilili, kao bio je zemljotres, snađite se negdje drugdje. E sad, zanima me gdje se može napraviti polisomografijsko snimanje uz suport CPAP uređajem, a da se može dobit doznaka za nabavku istoga preko HZZO-a.
Marko Markovix
02.12.2020., 20:44
U poliklinici Apnea obavio sam prvo polisomografijsko snimanje i utvrđena mi je teška apnea (AHI 38). Slao sam u Jordanovac za snimanje sa suportom CPAP uređajem, međutim, lagano su me otpilili, kao bio je zemljotres, snađite se negdje drugdje. E sad, zanima me gdje se može napraviti polisomografijsko snimanje uz suport CPAP uređajem, a da se može dobit doznaka za nabavku istoga preko HZZO-a.
Koje si simptome imao??
Koje si simptome imao??
prestanak disanja po noći, ponekad buđenje uz gušenje, hipertenzija, slab san, hrkanje, tlak veći po noći nego po danu i sl............a i jedan član uže obitelji mi je umro nedavno, a imao je dijagnozu teškog poremećaja disanja, tako da me je i to malo natjeralo da se iskontroliram.
Marko Markovix
02.12.2020., 21:24
[QUOTE=euro;83315921]prestanak disanja po noći, ponekad buđenje uz gušenje, hipertenzija, slab san, hrkanje, tlak veći po noći nego po danu i sl............a i jedan član uže obitelji mi je umro nedavno, a imao je dijagnozu teškog poremećaja disanja, tako da me je i to malo natjeralo da se iskontroliram.[/QUOTE
Jesi li imao duboku fazu sna
Ja sebe uhvatim kako vacam zrak
Na nos nikako ne dišem zbog devijacije septuma
Kakav si kad radiš umoris li se brzo?
[QUOTE=euro;83315921]prestanak disanja po noći, ponekad buđenje uz gušenje, hipertenzija, slab san, hrkanje, tlak veći po noći nego po danu i sl............a i jedan član uže obitelji mi je umro nedavno, a imao je dijagnozu teškog poremećaja disanja, tako da me je i to malo natjeralo da se iskontroliram.[/QUOTE
Jesi li imao duboku fazu sna
Ja sebe uhvatim kako vacam zrak
Na nos nikako ne dišem zbog devijacije septuma
Kakav si kad radiš umoris li se brzo?
Ne, nemam problema sa septumom, obavio pregled na orl, a sa spavanjem nemam problema, osim što se povremeno budim. A ovaj moj je umro tako što je zaspao i nije se probudio, izgledalo je kao moždani udar, a naravno, rijetko je koristio aparat.
Marko Markovix
02.12.2020., 21:48
[QUOTE=Marko Markovix;83316369]
Ne, nemam problema sa septumom, obavio pregled na orl, a sa spavanjem nemam problema, osim što se povremeno budim. A ovaj moj je umro tako što je zaspao i nije se probudio, izgledalo je kao moždani udar, a naravno, rijetko je koristio aparat.
Pa kako si skuzio da imaš apneju
[QUOTE=euro;83316685]
Pa kako si skuzio da imaš apneju
Nakon desetak godina obilazaka internista i sl., jedna liječnica na merkuru je, čim je ovlaš pregledala nalaze i vidjela nalaze od holtera (3x), skužila da imam veći tlak po noći nego po danu, što ne bi trebalo biti i rekla: "To je sleep apnea". Jedino je komentirala kao kuda su gledali, a ja 10 godina uporno hrdam kojekakve tablete za tlak. Nakon polisomografije se samo nasmijala i rekla da će se kada počnem koristiti aparat, sve bitno popraviti. Sad čekam red, valjda ću dočekati, :s
Marko Markovix
02.12.2020., 22:30
[QUOTE=Marko Markovix;83316957]
Nakon desetak godina obilazaka internista i sl., jedna liječnica na merkuru je, čim je ovlaš pregledala nalaze i vidjela nalaze od holtera (3x), skužila da imam veći tlak po noći nego po danu, što ne bi trebalo biti i rekla: "To je sleep apnea". Jedino je komentirala kao kuda su gledali, a ja 10 godina uporno hrdam kojekakve tablete za tlak. Nakon polisomografije se samo nasmijala i rekla da će se kada počnem koristiti aparat, sve bitno popraviti. Sad čekam red, valjda ću dočekati, :s
U mene nizak tlak :)
Mirror Master
07.12.2020., 00:15
Ja se nisam mogao prilagoditi na uređaj, i previše mi je pritiskao nos pa sam se budio doslovno krvav, tako da sam spremio aparat u ormar i na dijeti sam, možda ću moći riješiti to tako da skinem kilograme.
TotalnaParezija
08.12.2020., 21:56
Maska dreamware je dobra, a postoje i neke full face preko cijelog lica. Ja sam se navikavao tako da bih preko dana stavio masku dok citam ili gledam tv. Naviknuo sam se odmah prvu noc. Doduse moj ahi je bio 24.
Budući da je i meni ahi nešto malo ispod 30, zanima me koliko ti je maska pomogla? Kolika je razlika u spavanju s maskom i bez nje?
Marko Markovix
08.12.2020., 22:36
Budući da je i meni ahi nešto malo ispod 30, zanima me koliko ti je maska pomogla? Kolika je razlika u spavanju s maskom i bez nje?
Koje ste simptome imali
TotalnaParezija
09.12.2020., 02:56
Koje ste simptome imali
Hrčem, budim se nenaspavan, tokom dana sam umoran i nekoncentriran.
Marko Markovix
09.12.2020., 09:57
Hrčem, budim se nenaspavan, tokom dana sam umoran i nekoncentriran.
Kratki snovi?
Znojenje?
TotalnaParezija
09.12.2020., 17:34
Kratki snovi?
Znojenje?
Kratki snovi - ne znam što to znači. Uglavnom se ne sjećam sna, ali mislim da se često budim i pretpostavljam da snovi nisu ugodni.
Znojenje - inače se prekomjerno znojim, kod fizičkog napora. U spavanju samo ponekad.
Marko Markovix
09.12.2020., 18:15
Kratki snovi - ne znam što to znači. Uglavnom se ne sjećam sna, ali mislim da se često budim i pretpostavljam da snovi nisu ugodni.
Znojenje - inače se prekomjerno znojim, kod fizičkog napora. U spavanju samo ponekad.
Ma meni se čini da 100kratkih snova započinjem
Ne mogu na nos disati
Pa se uvatim kako vatam zrak
Ja uopce nisam znao da imam apneju nego je žena skužila da se gušim dok spavam, hvatam zrak i slicno. Apneja me nikad nije probudila jer imam cvrst san ali sutra bih bio umorniji. Na testu mi je utvrđen AHI negdje oko 25 (umjereno teska apneja). Preporuka doktorice je bila da uzmem aparat iako mi ga hzzo nije financirao (financiraju za ahi veći od 30 cini mi se). Razlog sto sam uzeo aparat je taj sto apneja moze uzrokovati velike probleme sa zdravljem - ostecenje mozga, srca, dijabetes i slicno pa sam to htio izbjeći. Sto se tice spavanja s maskom nemam nikakvih problema niti sam se morao navikavati na to, cak me opusta. I za sve one koji trebaju masku preporučio bih da je kupuju na ebay.de ili ebay.fr Upravo sam kupio amara view novu vakumiranu za 40 eura. Nisam bas azuran na citanju foruma ali ako imate jos kakvih pitanja rado cu odgovoriti
TotalnaParezija
13.12.2020., 22:22
I za sve one koji trebaju masku preporučio bih da je kupuju na ebay.de ili ebay.fr Upravo sam kupio amara view novu vakumiranu za 40 eura. Nisam bas azuran na citanju foruma ali ako imate jos kakvih pitanja rado cu odgovoriti
Samo 40 eura? Ja sam čuo da maska košta oko 6.000 kuna, a budući da mi je ahi nešto malo ispod 30, nemam pravo preko hzzo-a.
Samo 40 eura? Ja sam čuo da maska košta oko 6.000 kuna, a budući da mi je ahi nešto malo ispod 30, nemam pravo preko hzzo-a.
Maska kod nas kosta cca 100-150 eura. Aparat kosta vise od 6.000 kuna, mislim da sam ja platio philips dreamware oko 8500.
Konačno obavio testiranje sa uređajem CPAP, rezultat odličan, AHI sa uređajem spušten na 2,5 tako da ću dobiti uređaj preko HZZO-a, ali što je bilo teško prvih sat vremena, gušilo me, panika, toliko da sam htio odustati. Jedva sam uhvatio ritam, sad čekam a se odradi papirologija i idem po CPAP uređaj.
Mirror Master
23.12.2020., 19:56
Ja sam odustao od aparata, nos mi je doslovno bio krvav od te maske, a da ne pricam da mi je bilo teze disati s maskom, jednostavno nisam osjetio olaksanje i sad mi aparat skuplja prasinu. Odlucio sam se ici na skidanje kilograma kao alternativno rješenje. AHI mi je 46 btw...
Marko Markovix
23.12.2020., 20:39
Ja sam odustao od aparata, nos mi je doslovno bio krvav od te maske, a da ne pricam da mi je bilo teze disati s maskom, jednostavno nisam osjetio olaksanje i sad mi aparat skuplja prasinu. Odlucio sam se ici na skidanje kilograma kao alternativno rješenje. AHI mi je 46 btw...
Daj pošalji meni taj uređaj
Bez love sam :)
garsialorca
25.12.2020., 20:41
ImImam devijaciju septuma lijeve nosnice, suženje nosnih putova, hipertrofiju nosnih školjki, alergijsku upalu nosne sluznice, laringo -pharing-alni refluks(iz želuca u jednjak); hrčem; budim se po noći...Koja maska bi bila najbolja za probleme? Lična ili nosna? Da li nešto kačim i iz aparata i na prst? Ili samo iz aparata na nos? Kažu da podignuta podnica može poboljšati spavanje/disanje.....
TotalnaParezija
25.12.2020., 21:15
ImImam devijaciju septuma lijeve nosnice, suženje nosnih putova, hipertrofiju nosnih školjki, alergijsku upalu nosne sluznice, laringo -pharing-alni refluks(iz želuca u jednjak); hrčem; budim se po noći...Koja maska bi bila najbolja za probleme? Lična ili nosna? Da li nešto kačim i iz aparata i na prst? Ili samo iz aparata na nos? Kažu da podignuta podnica može poboljšati spavanje/disanje.....
Jesi li napravio polisomnografiju?
TotalnaParezija
25.12.2020., 21:16
Koliko kila imaš, koliko si visok, koji ti je BMI?
Da li si napravio polisomnografiju uz CPAP uređaj?
Ante hardver
11.01.2021., 09:02
pozz 2 pitanja
1. imaju li snove osobe sa apnejom, mogu li sanjati bez aparata za disanje, ili cim pocne faza sna-tijelo se opusti i dusnik zacepi te mozak osobi posalje signal za buđenjem i nikada nema snova?
2. imaju li osobe sa apnejom apneju u svakom polozaju tijela ili iskljucivo za vrijeme spavanja na leđima/boku, dok spavanje na trbuhu onemogucava apneju (propadanje jezika prema nazad)?
pozz 2 pitanja
1. imaju li snove osobe sa apnejom, mogu li sanjati bez aparata za disanje, ili cim pocne faza sna-tijelo se opusti i dusnik zacepi te mozak osobi posalje signal za buđenjem i nikada nema snova?
2. imaju li osobe sa apnejom apneju u svakom polozaju tijela ili iskljucivo za vrijeme spavanja na leđima/boku, dok spavanje na trbuhu onemogucava apneju (propadanje jezika prema nazad)?
1. Imam snove i sa cpap aparatom i bez njega.
2. Nije samo jezik uzrok opatruktivne apneje, moze biti opusteno nepce, ždrijelo itd, tako da apneja moze biti u bilo kojem polozaju. Također neki ljudi imaju centralnu apneju (mozak prestane upravljati disanjem), pa kod njih pogotovo nije vazno
Mirror Master
18.01.2021., 21:14
Koliko kila imaš, koliko si visok, koji ti je BMI?
Da li si napravio polisomnografiju uz CPAP uređaj?
oko 117 kg, 188 cm. Dobio sam samo onaj uređaj za doma i tako su mi dijagnosticirali AHI 46.7. Pokušao sam opet probati spavati s aparatom no maska mi previse stisce lice i nos pa mi bude krvav, a ako ne stegnem dovoljno onda mi zrak prolazi sa strane i uredjaj ne upuhuje pravilno zrak. Postoji li kakva veća, bolja maska? točnije da mi ne obuhvaća nos jer mi tu najviše oštećuje kožu.
zennman
23.01.2021., 07:15
Mirror Master čitam tvoj post i moram ti reći nemoj odustati. Ja sam isto imao velikih problema sa maskom. Probao sam više komada i svaka me žuljala i ostavljala tragove iznad nosa. Neki puta bi mi nastala i mala rana. Pazio sam da previše ne stežem ali nije pomagalo.
Uglavnom da skratim. Nakon što sam nabavio Philipsovu DreamWear masku riješio sam problem. Neko je već spominjao tu masku. Skupa je, ali je toliko lagana i stavlja se ispod nosa i nigdje ti ne pritišće okolno područje.
Nema nikakvih zatezanja i pritiska.
Mene je to preporodilo.
Sretno
zennman
23.01.2021., 08:31
Daj pošalji meni taj uređaj
Bez love sam :)
Marko Markovix javi mi se u privatne poruke vezano za aparat ako te zanima.
Mirror Master
23.01.2021., 17:07
Mirror Master čitam tvoj post i moram ti reći nemoj odustati. Ja sam isto imao velikih problema sa maskom. Probao sam više komada i svaka me žuljala i ostavljala tragove iznad nosa. Neki puta bi mi nastala i mala rana. Pazio sam da previše ne stežem ali nije pomagalo.
Uglavnom da skratim. Nakon što sam nabavio Philipsovu DreamWear masku riješio sam problem. Neko je već spominjao tu masku. Skupa je, ali je toliko lagana i stavlja se ispod nosa i nigdje ti ne pritišće okolno područje.
Nema nikakvih zatezanja i pritiska.
Mene je to preporodilo.
Sretno
Da li je ova maska: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41By6FjfuuL._SX466_.jpg
Čini mi se super, samim time sto ne obuhvaca nos pa nema stiskanja, samo me zanima da li se moze preko osiguranja to nabaviti i kolika je cijena?
zennman
23.01.2021., 20:22
Pošto ja koristim sam masku za nos ne i preko usta mislio sam na ovu masku:
https://www.rmed.be/en/dreamwear-cpap-nasal-mask-philips-respironics.html
Mirror Master
24.01.2021., 02:01
Nažalost treba mi i za usta.
junkieee
27.01.2021., 10:28
može li mi netko pomoći oko procedure dobivanja cpap aparata. Obavio sam polisomongrafiiju u poliklici Apenja, našli mi centralnu apneju i AHI od 47. Jučer sam obavio prvo spavanje sa CPAP aparatom, malo mi je smetala maska ali ništa strašno. Spavanje je bilo super, gotovo bez hrkanja, glava ne boli, usta nisu bila suha. Rekao bih dosta dobro je prošlo.
Htio bih uzeti ovaj Philipsov CPAP aparat što se spominje, a vidim po komentarima na netu da je jako dobar.
Što je dalje procedura za dobivanje uređaja preko HZZO? Iz klinike su mi rekli da će mi dati nalaze testova, pa bih rekao da trebam ići lječniku opće prakse koji tada izdaje doznake koje nosim na HZZO?
Marko Markovix
27.01.2021., 13:14
može li mi netko pomoći oko procedure dobivanja cpap aparata. Obavio sam polisomongrafiiju u poliklici Apenja, našli mi centralnu apneju i AHI od 47. Jučer sam obavio prvo spavanje sa CPAP aparatom, malo mi je smetala maska ali ništa strašno. Spavanje je bilo super, gotovo bez hrkanja, glava ne boli, usta nisu bila suha. Rekao bih dosta dobro je prošlo.
Htio bih uzeti ovaj Philipsov CPAP aparat što se spominje, a vidim po komentarima na netu da je jako dobar.
Što je dalje procedura za dobivanje uređaja preko HZZO? Iz klinike su mi rekli da će mi dati nalaze testova, pa bih rekao da trebam ići lječniku opće prakse koji tada izdaje doznake koje nosim na HZZO?
polisomongrafiiju u poliklici?kako ide taj proces
junkieee
28.01.2021., 09:33
tvoj liječnik opće prakse ti da uputnicu A3 za pulmologa, nazoves poliklinuku Apneja i dogovoriš termin za polisomnografiju. Dodđeš u polikilniku i oni na tebe spoje sve što treba za pregled, i nakon toga ideš doma spavati. Ujutro se vratiš, i daju ti rezultate.
ako su loši kao u mom slučaju - AHI 47 onda možeš dogovoriti termin da ti daju i CPAP uređaj na probu i opet doma na spavanje.
Ulgavnom sve ide dosta brzo i lako.
sve skupa košta 400,00 kn
Marko Markovix
28.01.2021., 12:22
tvoj liječnik opće prakse ti da uputnicu A3 za pulmologa, nazoves poliklinuku Apneja i dogovoriš termin za polisomnografiju. Dodđeš u polikilniku i oni na tebe spoje sve što treba za pregled, i nakon toga ideš doma spavati. Ujutro se vratiš, i daju ti rezultate.
ako su loši kao u mom slučaju - AHI 47 onda možeš dogovoriti termin da ti daju i CPAP uređaj na probu i opet doma na spavanje.
Ulgavnom sve ide dosta brzo i lako.
sve skupa košta 400,00 kn
Koje si simptome imao
junkieee
28.01.2021., 13:30
Koje si simptome imao
standardne koje navode: umor, neispavanost, jako glasno hrkanje, suha usta nakon spavanja, glavobolje....Žena mi je rekla da sam znao po nekoliko puta u noći jednostavno prestati disati, što su nalazi i pokazali.
S tim da se u zadnjih par godina to sve jako pogoršalo i odlučio sam napokon riješiti.
Idući tjedan predajem doznake i kad mi hzzo odobri, moram samo aparat odabrati i onda spavanac s maskom.
Marko Markovix
28.01.2021., 17:17
standardne koje navode: umor, neispavanost, jako glasno hrkanje, suha usta nakon spavanja, glavobolje....Žena mi je rekla da sam znao po nekoliko puta u noći jednostavno prestati disati, što su nalazi i pokazali.
S tim da se u zadnjih par godina to sve jako pogoršalo i odlučio sam napokon riješiti.
Idući tjedan predajem doznake i kad mi hzzo odobri, moram samo aparat odabrati i onda spavanac s maskom.
Znači tražit pulmologa
U Mostaru ima centar za spavanje
U mene kronični umor i nemam duboku san
Nom stop se budim
TotalnaParezija
29.01.2021., 21:48
Budući da mi je AHI ispod 30, a BMI>30, rekli su mi da bih trebao imati još jednu dodatnu dijagnozu kako bih ostvario pravo na CPAP uređaj.
Spominje se visok tlak, šećer...
Može li me netko uputiti na propis koji to određuje, ili barem napisati koje još dijagnoze dolaze u obzir...?
polisomongrafiiju u poliklici?kako ide taj proces
Meni su u poliklinici Apnea napravili obradu i ishodovali doznaku, koju sam odnio na ovjeru HZZO-u. Nakon ovjere, otišao u trgovinu, uzeo uređaj Phillips Dreamweare (nešto nadoplatio) i to ti je to.
junkieee
01.02.2021., 09:20
Meni su u poliklinici Apnea napravili obradu i ishodovali doznaku, koju sam odnio na ovjeru HZZO-u. Nakon ovjere, otišao u trgovinu, uzeo uređaj Phillips Dreamweare (nešto nadoplatio) i to ti je to.
možeš reći koliko je ta nadoplata bila otprilike? Si uzeo grijano crijevo i ovlaživač uz uređaj?
I koju masku si uzeo? Pretpostavljam jednu od onih Philips nazalnih koje su manje i manje smetaju.
možeš reći koliko je ta nadoplata bila otprilike? Si uzeo grijano crijevo i ovlaživač uz uređaj?
I koju masku si uzeo? Pretpostavljam jednu od onih Philips nazalnih koje su manje i manje smetaju.
4.900 kn doplate za phillips dream... uređaj sa ovlaživačem i nasalnu masku...... mogu ti reći da vrijedi svake kune doplaćene, u odnosu na uređaj sa kojim sam radio probno spavanje, ovo je mercedes, o maski da i ne govorim.
Mirror Master
02.02.2021., 09:00
Ukoliko mi maska ne odgovara mogu li besplatno dobiti drugu?
junkieee
03.02.2021., 12:29
4.900 kn doplate za phillips dream... uređaj sa ovlaživačem i nasalnu masku...... mogu ti reći da vrijedi svake kune doplaćene, u odnosu na uređaj sa kojim sam radio probno spavanje, ovo je mercedes, o maski da i ne govorim.
hvala, dobar je info jer sam koristio isti uređaj za probno spavanje kao i ti. Doznake su mi gotove, trebam samo otići na HZZO i dati sve u proceduru.
Gledao sam dosta recenzija CPAP uređaja i Philips se tu uvijek pokazuje kao jedan od dva najbolja.
Kakva su iskustva sa ovlaživačem? Čini mi se da se mora svaki dan prati cijeli sustav ako se koristi ovlaživač,a to mi je iskreno prevelika tlaka.
Meni je recimo bolji feature grijani zrak, jer sam kod probnog spavanja bio dosta iziritiran time što mi je hladan zrak strujio kroz nos, i nisam od toga mogao zaspati.
filmoljubac
07.02.2021., 21:47
http://www.eksagrupa.hr/proizvod/dreamstation/
to je ovaj uređaj? može se kupiti samo preko Eksa grupe ili i negdje drugdje?
znači, i uz doznaku HZZO-a treba još 5000 kn doplate?
http://www.eksagrupa.hr/proizvod/dreamstation/
to je ovaj uređaj? može se kupiti samo preko Eksa grupe ili i negdje drugdje?
znači, i uz doznaku HZZO-a treba još 5000 kn doplate?
Da. Uređaj + nasalna maska.
Vidio sam na nekim stranim stranicama svakakve cijene, uglavnom niže nego kod nas i to bitno niže. Primjer jedne američke stranice:
https://www.respshop.com/cpap-machines/auto-cpap/respironics-dreamstation-auto-cpap-machine-p-990.html
E sad, da li je to prava cijena, pravi aparat, što po opisu izgleda sve ok, i uz dostavu i carinu, sve ispada 2x jeftinije. Da li se može uvesti, da li podliježe nekakvom atestu, ne bih znao, ali ako ništa, barem lijepo izgleda.
Ne bih se iznenadio da nas hr trgovci, kao i obično šišaju do besvijesti, a ako netko ima vremena, neka malo istraži opcije.
Neznamzasto
10.02.2021., 14:09
Pozdrav, već sam se prije javljala zbog dečka koji se pati s apnejom.
Sljedeći tjedan ima ugovorenu operaciju devijacije septuma. Rekli su mu da mu je septum katastrofa. Morao je otići u privatnu kliniku, kod dr. Prstačića je (sa Rebra), jer zbog korone na Rebru ne operiraju do daljnjeg, a njemu je stanje koma...12k kuna je operacija. Doktor mu je odmah rekao da se ne nada da će mu to izliječiti apneju, ali da će bolje disati, pa se ja nadam da će mu ipak biti malo lakše, budući da stvarno teško diše na nos i po danu, i još je morao dati otkaz i ne može više funkcionirati zbog neispavanosti i lošeg općeg stanja. CPAP aparat nije mogao koristiti zbog lošeg protoka zraka kroz nos.
Prstačić je nakon operacije septuma preporučio možda napraviti i UPPP, ali o tom potom.
Njegov AHI index je 26. Postoji li šansa da se ipak kvalificira za CPAP preko HZZO-a ako ima dijagnozu hipertenzije uzrokovane apnejom? Prstačić mu je rekao da bi u bilo kojoj normalnoj državi bez problema dobio aparat s tim AHI-jem, da je to već teška apneja, samo kod nas nešto glume i smatraju teškom apnejom samo AHI iznad 30 :flop:
GrayWolf
10.02.2021., 16:59
Pozdrav, već sam se prije javljala zbog dečka koji se pati s apnejom.
Sljedeći tjedan ima ugovorenu operaciju devijacije septuma. Rekli su mu da mu je septum katastrofa. Morao je otići u privatnu kliniku, kod dr. Prstačića je (sa Rebra), jer zbog korone na Rebru ne operiraju do daljnjeg, a njemu je stanje koma...12k kuna je operacija. Doktor mu je odmah rekao da se ne nada da će mu to izliječiti apneju, ali da će bolje disati, pa se ja nadam da će mu ipak biti malo lakše, budući da stvarno teško diše na nos i po danu, i još je morao dati otkaz i ne može više funkcionirati zbog neispavanosti i lošeg općeg stanja. CPAP aparat nije mogao koristiti zbog lošeg protoka zraka kroz nos.
Prstačić je nakon operacije septuma preporučio možda napraviti i UPPP, ali o tom potom.
Njegov AHI index je 26. Postoji li šansa da se ipak kvalificira za CPAP preko HZZO-a ako ima dijagnozu hipertenzije uzrokovane apnejom? Prstačić mu je rekao da bi u bilo kojoj normalnoj državi bez problema dobio aparat s tim AHI-jem, da je to već teška apneja, samo kod nas nešto glume i smatraju teškom apnejom samo AHI iznad 30 :flop:
Moj AHI=62,2
Imam devijaciju septuma i upravo sam dobio papire da imam pravo na aparat. Otorinac mi je bio jako skeptičan da će mi aparat pomoći. Kad sam spavao uzeo sam masku za usta i nos. Je li dečko spavao s takvom maskom ili samo za nos?
GrayWolf
10.02.2021., 17:07
Koristi li netko ovaj uređaj? https://www.eu-pap.co.uk/product/devilbiss-blue-auto-plus-automatic-cpap-machine/
Ima Bluetooth...koliko vam je to korisno, odnosno izvještaj koji gledate na telefonu. Koliko sam shvatio uređaj je gotovo identičan DeVilbiss SleepCube Auto Plus DV54 po karakteristikama, ali je nešto tiši i ovaj izvještajni dio mu je dobar. Naravno, za ovaj bolji treba doplata. Gledam Philips, ovo, još neke modele...netko je spomenuo Fisher & Paykel, Apex...pa ti izaberi...Pomagajte, neznam više šta da gledam, koliko sam shvatio možda najbolje da se fokusiram na odabir maske, a uređaj će odraditi koji kupim?!
Marko Markovix
10.02.2021., 18:12
Moj AHI=62,2
Imam devijaciju septuma i upravo sam dobio papire da imam pravo na aparat. Otorinac mi je bio jako skeptičan da će mi aparat pomoći. Kad sam spavao uzeo sam masku za usta i nos. Je li dečko spavao s takvom maskom ili samo za nos?
Kako si skužio da imaš apneju
GrayWolf
10.02.2021., 20:23
Kako si skužio da imaš apneju
Žena me gledala kako ne dišem. Godinama.
Marko Markovix
10.02.2021., 20:41
Žena me gledala kako ne dišem. Godinama.
Kakav si bio po danu
Neznamzasto
11.02.2021., 10:22
Moj AHI=62,2
Što kaže otorinac, trebaš li operirati septum? Puno ljudi ima devijaciju septuma, ali nemaju svi probleme s disanjem zbog toga. Kod tebe treba vidjeti hoće li ti septum praviti probleme za CPAP, ako da, to se onda može operacijom riješiti.
Dečko je u poliklinici Apnei obavio probno spavanje s maskom. Dobio je onu klasičnu masku koja ide preko usta i nosa. Utvrđeno je da mu CPAP ne pomaže puno jer mu je protok zraka kroz nos očajan. No, on ima toliko iskrivljen septum da mu nisu mogli na pregledu gurnut onu kamericu u jednu nosnicu, toliko je sjebano.
Osim toga, ta klasična maska mu je bila užasno neudobna, jako ga je stiskala i užasno ga je bolilo, toliko da nije skoro ništa spavao i par puta je skoro odustao i htio molit da mu skinu. Ujutro je imao strašne podljeve na nosu i ispod očiju :flop:
On će definitivno morat potražiti ugodniju masku, idealno bi bilo da mu nakon operacije protok zraka kod nos bude odličan i da može uzeti neku masku koja ide samo na nos...
GrayWolf
12.02.2021., 15:02
Kakav si bio po danu
Dobar sam do tamo 14 sati..onda krenem kljucat. Na poslu je dinamično i fokusiran sam tak da me to drži. Popodne kad posustane akcija i tipkam nešto ili čitam glava padne na tren. Aktivan sam vozač pa mi se u autu ne spava, ali popodne, predvečer sam koma. Ako sam vani još ajde, ali doma....
Noćas sam spavao prvu noć s aparatom. Danas samo lošije nego inače. Kupio si bolju masku, ali nakon prvih 2 sata je više nisam uspijevao namjestiti da dihta...tak da sam ustajao nekoliko puta, pa nemogu zaspat....
GrayWolf
12.02.2021., 15:08
Što kaže otorinac, trebaš li operirati septum? Puno ljudi ima devijaciju septuma, ali nemaju svi probleme s disanjem zbog toga. Kod tebe treba vidjeti hoće li ti septum praviti probleme za CPAP, ako da, to se onda može operacijom riješiti.
Dečko je u poliklinici Apnei obavio probno spavanje s maskom. Dobio je onu klasičnu masku koja ide preko usta i nosa. Utvrđeno je da mu CPAP ne pomaže puno jer mu je protok zraka kroz nos očajan. No, on ima toliko iskrivljen septum da mu nisu mogli na pregledu gurnut onu kamericu u jednu nosnicu, toliko je sjebano.
Osim toga, ta klasična maska mu je bila užasno neudobna, jako ga je stiskala i užasno ga je bolilo, toliko da nije skoro ništa spavao i par puta je skoro odustao i htio molit da mu skinu. Ujutro je imao strašne podljeve na nosu i ispod očiju :flop:
On će definitivno morat potražiti ugodniju masku, idealno bi bilo da mu nakon operacije protok zraka kod nos bude odličan i da može uzeti neku masku koja ide samo na nos...
Otorinac je rekao da bi operirao, ali ja sam pričekao da vidim hoću li proći ovako s CPAP uređajem. U drugom postu pišem za probleme s maskom...mislm da je problem krenuo kad je nos postao neprohodniji.
Dobar sam do tamo 14 sati..onda krenem kljucat. Na poslu je dinamično i fokusiran sam tak da me to drži. Popodne kad posustane akcija i tipkam nešto ili čitam glava padne na tren. Aktivan sam vozač pa mi se u autu ne spava, ali popodne, predvečer sam koma. Ako sam vani još ajde, ali doma....
Noćas sam spavao prvu noć s aparatom. Danas samo lošije nego inače. Kupio si bolju masku, ali nakon prvih 2 sata je više nisam uspijevao namjestiti da dihta...tak da sam ustajao nekoliko puta, pa nemogu zaspat....
To je uvijek tako ispočetka, kasnije se navikneš. Ja sam prvi dan htio baciti paprat kroz prozor, koliko me nervirao, smetao, dovodio do panike, no s vremenom se navikneš i voziš dalje.
Papercut
29.03.2021., 18:55
Bok ljudi. Stari mi ima apneju. Ne znam sad točno koju, ali ako bude potrebno saznat ću. Prije cca 2-3 godine kada mu je dijagnosticirana dobio je aparat za disanje preko noći. Neko vrijeme sve je bilo u redu do recimo prošle godine kada su počela "iskašljavanja" tijekom jela. Dakle, za vrijeme jela on se digne, ode u kupaonu i krene kašljati. Pljuje sluz prozirne boje. I to traje po pola sata nekad. Čitao sam da može doći do gutanja zraka noću. Je li to možda od toga? Zašto onda ne podrigne jednostavno? Zašto mu se to uglavnom događa dok jede? Bio je kod par doktora, nitko niš ne zna. Molim vas ako netko zna što bi to moglo biti ili je sam imao sličan problem da mi napiše o čemu se radi.
Alpagueur
29.03.2021., 23:36
Bok ljudi. Stari mi ima apneju. Ne znam sad točno koju, ali ako bude potrebno saznat ću. Prije cca 2-3 godine kada mu je dijagnosticirana dobio je aparat za disanje preko noći.
OSAS. Iliti obstruktivna apneja prilikom spavanja. Nema što drugo biti ako mu j dijagnosticirano u zreloj životnoj dobi i ako se liječi doma uz pomoć dotičnog uređaja.
Neko vrijeme sve je bilo u redu do recimo prošle godine kada su počela "iskašljavanja" tijekom jela. Dakle, za vrijeme jela on se digne, ode u kupaonu i krene kašljati. Pljuje sluz prozirne boje. I to traje po pola sata nekad. Čitao sam da može doći do gutanja zraka noću. Je li to možda od toga? Zašto onda ne podrigne jednostavno? Zašto mu se to uglavnom događa dok jede? Bio je kod par doktora, nitko niš ne zna. Molim vas ako netko zna što bi to moglo biti ili je sam imao sličan problem da mi napiše o čemu se radi.
Tegobe koje si opisao gotovo sigurno ne dolaze niti od apneje, niti od guranja zraka, već su uzrokovane nekim problemom na razini probavnoga sustava - najvjerojatnije jednjak, a moguće i želudac skupa s njim su uzrok toga.
Ako se svi liječnici kod kojih je do sada bio prave grbavi, neka napravi ezofagogastroduodenoskopiju, makar na vlastiti trošak.
Papercut
01.04.2021., 12:51
Hvala na odgovoru. Budem mu reko.
Mirror Master
19.04.2021., 02:26
Kako se može dobiti druga maska uz popust ako mi ova koju sam dobio besplatno ne paše?
Jedan prijatelj mi je rekao da bi oboljeli od sleep apneje trebali imati pravo na tjelesno oštećenje, odnosno invalidnost. Ima li tko kakvu informacju o tome?
Gervasius74
09.06.2021., 22:23
Cini se da bi teska apnea mogla imati veze s povisenim kortizolom.
Prije nekih godinu i pol sam kontrolirao kortizol i bio je 1222 (gornja granica 400 i nesto).
U tom trenutku sam nekih 4-5 mjeseci vec bio na CPAP-u.
Sad nedavno sam ponovio kortizol test i bio je 53!!! Cca. 23 puta manji.
Nasao sam i neke studije koje govore o tome, pa evo, cisto da spomenem ovdje ...
Ima li netko slicna iskustva?
Ante hardver
05.09.2021., 23:32
Jel moguće sa nekom maskom spavati na trbuhu, tj sa licem bocno priljubljenim na krevet? Ili je vecina maski za polozaj spavanja na leđima - glava prema stropu?
junkieee
25.09.2021., 23:31
Jel moguće sa nekom maskom spavati na trbuhu, tj sa licem bocno priljubljenim na krevet? Ili je vecina maski za polozaj spavanja na leđima - glava prema stropu?
moguće je, imaš philips dreamweaver maske s kojima spavaš kao da ni nemaš masku.
Gervasius74
18.10.2021., 17:20
Moguce je, ja ne mogu spavati na ledjima ...
Imam klasicnu nosnu masku, spavam polubocno, obicno ruka pod glavom i ide.
Jedino sto mi maska, onaj gornji dio, ostavi tragove na celu. :)
TotalnaParezija
21.11.2021., 01:23
HZZO mi je odobrio nabavku CPAP uređaja. zanimaju me vaša iskustva s CPAP uređajima - koji odabrati? Pretpostavljam da su svi slični.
Zanimaju me i iskustva s maskama. Pretpostavljam da je maska čak i važnija od samog uređaja. Navodno je najbolja ona Philipsova koja pokriva samo nos - DreamWear.
junkieee
11.01.2022., 11:27
HZZO mi je odobrio nabavku CPAP uređaja. zanimaju me vaša iskustva s CPAP uređajima - koji odabrati? Pretpostavljam da su svi slični.
Zanimaju me i iskustva s maskama. Pretpostavljam da je maska čak i važnija od samog uređaja. Navodno je najbolja ona Philipsova koja pokriva samo nos - DreamWear.
Što se tiče uređaja ja sam također uzeo Philipsa, i nakon 4 mjeseca povuku uređaj sa tržišta jer korištenje uređaja može prouzročiti rak ili tko zna šta. Sad čekam proces zamjene, a stari i dalje koristim.
Btw ima tko na forumu da je kupio Dreamstation uređaj i tražio zamjenu?
Za masku...Philipsova maska koju spominjes je najbolje što trenutno možeš kupiti.
Ova za nos je dosta udobna, ni ne osjetiš je dok spavaš, ne žulja, i dosta je tiha. Ja je koristim već godinu dana i super je.
Hvala ti na ovome, uopće nisam znao da je philips uređaj povučen niti me tko obavijestio o tome. Imam philips dreamware od 2018 godine. Sad sam se registrirao na philipsovim stranicama i ostavio svoje podatke. Iz eksa grupe su mi rekli da se ta pjena u uređaju, koja služi za zvučnu izolaciju, raspada ako se koristio ozonizator za ciscenje uređaja. Zamjena uređaja bi trebala biti uskoro.
Što se tiče maski, ja imam dvije i obje su odlične. Philips dreamware nasal i amara view. Znaju se naći nove zapakirane a njemačkom i francuskom ebayu za tri puta manje novaca mego kod nas.
Što se tiče uređaja ja sam također uzeo Philipsa, i nakon 4 mjeseca povuku uređaj sa tržišta jer korištenje uređaja može prouzročiti rak ili tko zna šta. Sad čekam proces zamjene, a stari i dalje koristim.
Btw ima tko na forumu da je kupio Dreamstation uređaj i tražio zamjenu?
Za masku...Philipsova maska koju spominjes je najbolje što trenutno možeš kupiti.
Ova za nos je dosta udobna, ni ne osjetiš je dok spavaš, ne žulja, i dosta je tiha. Ja je koristim već godinu dana i super je.
junkieee
13.01.2022., 22:38
Hvala ti na ovome, uopće nisam znao da je philips uređaj povučen niti me tko obavijestio o tome. Imam philips dreamware od 2018 godine. Sad sam se registrirao na philipsovim stranicama i ostavio svoje podatke. Iz eksa grupe su mi rekli da se ta pjena u uređaju, koja služi za zvučnu izolaciju, raspada ako se koristio ozonizator za ciscenje uređaja. Zamjena uređaja bi trebala biti uskoro.
Što se tiče maski, ja imam dvije i obje su odlične. Philips dreamware nasal i amara view. Znaju se naći nove zapakirane a njemačkom i francuskom ebayu za tri puta manje novaca mego kod nas.
Dobit ćeš novi uređaj vjerojantno jako brzo. Meni su rekli da dođem idući tjedan po njega.
Valjda je taj sa novom pjenom :), koja nas neće ubiti izgleda.
Imaš hrpu videa o tome na netu, dosta je to veliki skandal oko toga bio, vjerojatno će biti i dosta tužbi prema Philipsu oko toga, ali u USA. Kod nas ništa ofkros :)
zennman
24.01.2022., 22:25
Jesu ti isporučiili novi uređaj kako su ti rekli?
maslacak65
31.01.2022., 09:42
Poštovanje,
Evo i meni je utvrđena teška apneja, 86 prekida u sat vremena, jedva " 3 godine" je trebalo mojim doktorima da utvrde da imam apneju, školski
primjer sa svim simptomima!!! na pregled čekao još godinu dana i onda sad
HITNO u bolnicu. Stvarno već nakon par dana preporođen, naspavan, sa
više snage i energije. Problem je samo što je većina već rekla maskica,
ove ovdje u bolnici su relativno lloše, dosta žuljaju i stišću, teško se namještaju
(ja ovu za preko nosa i usta nisam ni mogao namjestiti) po zimi je malo i problem prave temparature i vlažnosti zraka, ako je prehladan boli grlo, ako je pre vruć dolazi do kondenzacije. Sad moja pitanja su oko nabave aparata, koji
nabaviti, naročito maskicu. Spreman sam i doplatiti par tisuća kuna samo da
to udgovara i da nemam problema jer ipak čovjek spava stim svaki dan bar 8 sati.
junkieee
02.02.2022., 14:04
Jesu ti isporučiili novi uređaj kako su ti rekli?
nisam još otišao po njega jer sam bio u izolaciji, nadam se do kraja ovog tjedna. Rekli su mi svaki dan da mogu doći da se ne trebam najavljivati.
javim....
junkieee
02.02.2022., 14:06
Poštovanje,
Evo i meni je utvrđena teška apneja, 86 prekida u sat vremena, jedva " 3 godine" je trebalo mojim doktorima da utvrde da imam apneju, školski
ove ovdje u bolnici su relativno lloše, dosta žuljaju i stišću, teško se namještaju
(ja ovu za preko nosa i usta nisam ni mogao namjestiti) po zimi je malo i problem prave temparature i vlažnosti zraka, ako je prehladan boli grlo, ako je pre vruć dolazi do kondenzacije. Sad moja pitanja su oko nabave aparata, koji
to udgovara i da nemam problema jer ipak čovjek spava stim svaki dan bar 8 sati.
Eksa grupa blizu Samobora, maska je Philips DreamWear maska. Preporod :top:
GrayWolf
02.02.2022., 16:29
Poštovanje,
Neznam trenutnu ponudu aparata, ali ja sam prije nepunih godinu dana dobio CPAP uređaj. Lomio sam se oko opcija Bluetootha itd.. Na kraju sam uzeo Devilbiss aparat na koji sam imao pravo po uputnici, ali sam kupio skuplju masku tj. Philips Amara i mislim da uopće nisam pogriješio. Maska je neusporediva s ovom što dobiješ uz aparat, a očitanja vrijednosti kako sam spavao tak i tak bih gledao možda prvi mjesec...Maska je definitivno najbitnija.
maslacak65
04.02.2022., 20:06
Ja sam uzeo aparat Apex ix auto, nekako mi je bio najtiši i najjednostavniji, lako za očitati, ima i wi-fi i aplikaciju za mobitel, ali to nisam uspio instalirati neće mi potvrditi acount, mislim da je aplikacija još u razvoju. Slažem se da je maska najvažnija, gdje si uzeo tu Philips i po kojoj cijeni, dali je to ona što ide samo ispod nosa?
Poslano sa mog M108_3G koristeći Tapatalk
Ante hardver
08.02.2022., 18:13
Jel većina ovdje vas sa apnejom gojaznije/deblje građe, 20%+ bodyfat? Jel ima neki mršavac sa apnejom?
Čini mi se da je apneja često povezana sa debljinom i podbratkom.
Kako ide to sa zamjenom Dreamstationa, prijavio sam se odmah na stranice Phillipsa na početku skandala ali me do sada nitko ništa nije zvao. Jesu li do sada uopće nekome zamijenili aparat ili popravili nedostatak?
Jel većina ovdje vas sa apnejom gojaznije/deblje građe, 20%+ bodyfat? Jel ima neki mršavac sa apnejom?
Čini mi se da je apneja često povezana sa debljinom i podbratkom.
moj zakoniti nije debel, ali ima problema s tkivima u grlu koja su se "olabavila". Već godinama spava uz resmed s9 ... i ja naravno :cerek:
zennman
10.02.2022., 21:45
Kako ide to sa zamjenom Dreamstationa, prijavio sam se odmah na stranice Phillipsa na početku skandala ali me do sada nitko ništa nije zvao. Jesu li do sada uopće nekome zamijenili aparat ili popravili nedostatak?
I ja sam se registrirao preko Phillips stranica, zvao ih na info broj i ništa do sada. U Eksa grupi su rekli da će me kontaktirati ali do sada nula bodova od toga. :flop:
tinchy1982
18.02.2022., 15:36
Pozdrav svima,
htjela bih pomoci svojoj mami i odvesti ju u najbolju kliniku za lijecenje poremecaja spavanja/apneje. Da li mi mozete preporuciti obje klinike, u opcoj bolnici i privatno na podrucju Zagreba?
Muci ju hrkanje cijeli zivot, doslovno ostaje bez zraka kratko vrijeme tokom sna, sindrom nemirnih nogu, umor i iscrpljenost tokom dana nakon sto se probudi, suhoca usta itd...sto sve vec ide uz to.
Htjela bi otkriti da li je rijec o problemu u nosu, zdrijelu ili na nervnoj bazi da to konacno rijesi. Buduci da se jako bojim za njen zivot, htjela bih ju naruciti sto prije u obje klinike i svaka vasa info bit ce dobrodosla.
Vidim ima jako puno klinika po Zagrebu medjutim kako nemam ikakvu preporuku od ikog, voljela bih znati da je to to, da ce joj se netko stvarno posvetiti i pomoci. Ona je cak odlucna za operativni zahvat, gdjegod bio, samo da se toga sto prije rijesi. Ima 66 godina al izgleda mladenacki te je takvog duha :).
Sto se klinika tice, vidjeh LF medical group, poliklinika Klapan, Neurosan, poliklinika Harni, IMED, poliklinika Sinteza, a od opcih bolnica centar za lijecenje poremecaja spavanja Vrapce te KBC Zagreb. Mi smo iz Rijeke al u Zagrebu su opcenito puno bolji doktori kao i sam pristup, cak se i ne mora uvijek ici privatno.
Hvala unaprijed i lp iz Rijeke
Ante hardver
18.02.2022., 16:30
jel ikom maska izdeformirala kozu ili nos, tj. napravila vidljiviju boru gdje sjeda?
ray of light
08.03.2022., 19:08
Pozdrav svima,
htjela bih pomoci svojoj mami i odvesti ju u najbolju kliniku za lijecenje poremecaja spavanja/apneje. Da li mi mozete preporuciti obje klinike, u opcoj bolnici i privatno na podrucju Zagreba?
Muci ju hrkanje cijeli zivot, doslovno ostaje bez zraka kratko vrijeme tokom sna, sindrom nemirnih nogu, umor i iscrpljenost tokom dana nakon sto se probudi, suhoca usta itd...sto sve vec ide uz to.
Htjela bi otkriti da li je rijec o problemu u nosu, zdrijelu ili na nervnoj bazi da to konacno rijesi. Buduci da se jako bojim za njen zivot, htjela bih ju naruciti sto prije u obje klinike i svaka vasa info bit ce dobrodosla.
Vidim ima jako puno klinika po Zagrebu medjutim kako nemam ikakvu preporuku od ikog, voljela bih znati da je to to, da ce joj se netko stvarno posvetiti i pomoci. Ona je cak odlucna za operativni zahvat, gdjegod bio, samo da se toga sto prije rijesi. Ima 66 godina al izgleda mladenacki te je takvog duha :).
Sto se klinika tice, vidjeh LF medical group, poliklinika Klapan, Neurosan, poliklinika Harni, IMED, poliklinika Sinteza, a od opcih bolnica centar za lijecenje poremecaja spavanja Vrapce te KBC Zagreb. Mi smo iz Rijeke al u Zagrebu su opcenito puno bolji doktori kao i sam pristup, cak se i ne mora uvijek ici privatno.
Hvala unaprijed i lp iz Rijeke
ja sam se uspjela naručiti u neurosanu- u pon navečer doći, prespavati kod njih
kad to obavim, ako želiš, javit ću ti se s detaljnim dojmovima
i ja sam se raspitivala svuda, danas sam pronašla hypnos (https://www.hypnos.hr/rezervirajte) u splitu
ivank67
06.04.2022., 07:12
Dragi svi koji ste u ovim bolima apneje! Moja supruga isto ima teži oblik. Ima 5 godina aparat koji je dobila redovnim putem no mislili smo da ima pravo na novi. Nažalost sada su digli na 7g da bi se dobio drugi. Stoga sam odlučio kupiti joj novi. S obzirom da tek istražuje kvalitete molim vas preporuku za najkvalitetniji uređaj i masku. Rado bi je za godišnjicu braka iznenadio, jako je volim! Unaprijed vam hvala za iskustva i pomoć!!
Dragi svi koji ste u ovim bolima apneje! Moja supruga isto ima teži oblik. Ima 5 godina aparat koji je dobila redovnim putem no mislili smo da ima pravo na novi. Nažalost sada su digli na 7g da bi se dobio drugi. Stoga sam odlučio kupiti joj novi. S obzirom da tek istražuje kvalitete molim vas preporuku za najkvalitetniji uređaj i masku. Rado bi je za godišnjicu braka iznenadio, jako je volim! Unaprijed vam hvala za iskustva i pomoć!!
Nadam se da nisam zakasnio sa odgovorom. Dva najbolja uređaja na tržištu su ResMed AirSense 10 i Philips DreamStation. Oba uređaja se mogu kupiti kod nas (Eksa grupa, Tehnomedika) ili se kupiti preko interneta (preporučam njemačke stranice kao. ebay.de ili provjeriti najbolje ponude na idealo.de). Osobno koristim ResMed i jako sam zadovoljan.
Što se tiče maske, za najbolju glasi Philips DreamWear. Makar trebate paziti kod odabira veličine "nastavka" koji se stavlja na nos. Bilo bi dobro da vaša supruga to proba prije kupnje, a može u navedenim dućanima. Na navedenu masku se isto može dodati nastavak koji prekriva i usta (dobro dođe kada je začepljen nos).
Ante hardver
13.05.2022., 21:33
imaju li te nosne maske manu što ustima dozvoljavaju otvaranje? pogotovo na leđima, mnogim zapravo većini ljudi se pri spavanju na leđima opušta i vilica što dovodi do nesvjesnog otvaranja usta:
https://ibb.co/44wCWpD
što dozvoljava zraku iz cpap aparata da ide kroz usta van, ne obavljajući svoju funkciju držanja ždrijela otvorenim?
te je potrebno nositi nešto ovakvo:
https://ibb.co/XspsvLq
ili prijeći na masku nos+usta.
Pozdrav, da li je netko naručivao dreamwear masku iz SAD-a, pošto vidim da su dosta jeftinije i koliko je na kraju platio shipping i carinu?
brankag
07.06.2022., 20:52
Pozdrav
Imam 46 god i dobila sam dijagnozu teške opstruktivne apneje. Simptomi kao i kod drugih, nenaspavana, umor…. Zanima me, da li itko ima sličan problem, posto sam pitala neurologa i on mi je odgovorio da jednostavno ne zna. Probudi me u noći drhtanje u prsima, odn. kao da mi drhte pluća , želudac, jetra. Bude mi loše, i jednostavno cijeli dan naredni nije mi dobro. Obavila sam neke pretrage dok još nisam imala dijagnozu apneje, nalazi u redu. S obzirom da mi zasićenost kisikom zna pasti do 75% kako sada se vidi na nalazu, pitala sam neurologa da li je moguće da tijelo zbog nedostatka kisika reagira i treba mu da se “ povrati” u normalu. Osjećaj je, ukratko, ništa me ne boli, ali umrijet ću. Rekli su mi da ne mogu potvrditi da je to zbog apneje. Ima li netko sličan problem?
joallina
23.08.2022., 15:28
Konačno sam odlučila kupiti CPAP aparat, AHI mi je 24,3 pa ne ulazim u HZZO kriterije :/ Probala sam, al me komisija odbila. Tako da moram sve sama platiti.
E sad. Mislila sam uzeti Philips DreamStation + masku Dreamwear. To zajednokošta 10.395 kn što mi je stvarno puno. Maku Dreamwear bi svakako kupila jer se ne želim mučiti sa teškim maskaka. Ona solo košta 1.470 kn, što je ok. I sad ne znam jel mogu uzeti neki drugi jeftiniji uređaj s obzirom da ga treba onda prikačiti na Philipsovu masku. Ili se ona kože prikačiti samo na Philipsov uređaj? Ima li netko iskustva?
mali222
23.08.2022., 17:04
Ja sam koristio DreamWear masku s aparatom koji sam dobio od HZZO-a, tako da je kompatibilna s drugim aparatima. Svakako pitajte tamo gdje mislite nabaviti aparat.
joallina
26.08.2022., 12:18
Ja sam koristio DreamWear masku s aparatom koji sam dobio od HZZO-a, tako da je kompatibilna s drugim aparatima. Svakako pitajte tamo gdje mislite nabaviti aparat.
Hvala.
Jučer sam kupila Cpap AirSense 10 AutoSet uređaj ipak. S maskom dođe 7.400 kn. Uzela sam neku drugu masku koju su mi tamo nudili u toj cijeni, nije deramwear ali je isto "lagana", vrlo slična. Prva noć - katastrofa. Budila sam se 10 puta bar. Zadnja dva sata sna sam skinula masku. Smeta me. Stvarno se nadam da postoji proces prilagodbe i da će biti bolje.
Iako mi se činilo da ništa nisam napravila, ujutro sam pogledala na uređaju "sleep report" i kaže da mi je po satu bio AHI 3, što je izvrsno!(bio je 24) Eto, ne znam. Toplo se nadam da ću se naviknuti na ovo:facepalm:
ray of light
27.08.2022., 21:25
molila bih da mi netko kaže je li bio na bolničkom liječenju apneje prije dobivanja aparata i kakve su mu pretrage radili? ja idem drugi tjedan u bolnicu vrapče jer je snimanje pokazalo 31 zastoj disanja i sad me frka kaj će mi tamo raditi.:eek: hvala unaprijed:s
joallina
29.08.2022., 09:33
molila bih da mi netko kaže je li bio na bolničkom liječenju apneje prije dobivanja aparata i kakve su mu pretrage radili? ja idem drugi tjedan u bolnicu vrapče jer je snimanje pokazalo 31 zastoj disanja i sad me frka kaj će mi tamo raditi.:eek: hvala unaprijed:s
Znači bio si na polisomnografiji i AHI ti je 31 i sad ideš na bolničko liječenje apneje?? Zar postoji bolničko liječenje apneje?
ray of light
29.08.2022., 19:47
Znači bio si na polisomnografiji i AHI ti je 31 i sad ideš na bolničko liječenje apneje?? Zar postoji bolničko liječenje apneje?
bila sam da
nazvali su me i rekli upravo to, e sad jesu li pod time mislili na neke pretrage pomoću kojih bi se pronašlo suženje koje je uzrok apneje ili samo isprobavanje aparata, to ne znam
hasrett
10.10.2022., 06:09
Bok ljudi, zanima me koja je procedura i je li uopće moguće provjeriti apneju preko HZZOa.
P
brankag
10.10.2022., 19:40
Bok ljudi, zanima me koja je procedura i je li uopće moguće provjeriti apneju preko HZZOa.
P
Ako sumnjaš na apneju, doktorica opće prakse ti daje uputnicu za ambulantu za poremećaje spavanja i sa neurologom rijesavas daljnji postupak. Barem je kod nas u Osijeku tako
bond007
10.10.2022., 19:55
P
Imaš na Jordanovcu i u Vrapču ako si iz Zg
Osvrtnik
18.10.2022., 20:23
Dijagnosticirana mi je dosta visoka razina apneje (ahi oko 45), i već prvi dan korištenja maske nos mi je bio krvav pa sam obustavio korištenje aparata, i krenuo sa skidanjem kilograma kao alternativna metoda liječenja. No kako mi bolest otežava život pa samim time i skidanje kilograma želio sam aparatu dati drugu šansu ali s nekom alternativnom maskom. Pročitao sam da mi je uređaj (DORMA 500) zahvaćen nekakvim defektom pa sam se registrirao na njihovoj stranici, zanima me koja je daljnja procedura? I koju bi mi full masku preporučili, koža mi je osjetljivija pa ako postoji nešto ugodno, cijena nije problem.
Ako nekome moze pomoc nek pogleda ova videa na you tube po pitanju apnee i ima jos puno dobrih sadrzaja kod
Dr. Bojane Mandic, nije da je reklamiram nego imam tih apnea i nakraju mi diagnosticirali epilepsiju i 10 god pijem tablete za epi, to vise nisu domtori nego pripisivaci lijekova. Ako se sam ne pobrines za sebe ni bog ti nece pomoc. I onda kad vidim da pise za one aparate za spavanje: aparat za LIJECENJE Apnee HALLOO slabo mi dode. Naravno prije nego krenete u bilo sta od toga izvadite krv, a ona ce vam objasnit sta treba da gledate.
You tube Dr. Bojana Mandic
https://youtu.be/SDx6faoy3ug
https://youtu.be/nyMg1xispmM
AlCoHoLiC
29.12.2022., 16:41
Ja sam bio na operaciji septuma i nakon par godina na operaciji nosnih skoljki. Operacije su mi malo poboljsale disanje kroz nos ali i dalje po noci redovno otvaram usta i naravno ujutro se budim ko zombie, cijeli posuseni.
Sad mi je puklo i odlucio sam naruciti ovaj AirSense 10 cpap + dreamware masku + grijano crijevo + posuda preko CPAPstore.eu. Da li je ko narucivao preko te stranice?
Nadam se da bude aparat povecao protok zraka i vlaznost u nosu tak da nebude potrebe za disanjem na usta, ako nebude onda budem probao full face masku mozda budem bolje spavao.
https://i.postimg.cc/GtTWsPBL/Capture.png
Treiberyx
30.12.2022., 19:50
Kad prestanem disati na lijevo okrenem se na desno ili spavam horizontalno..
I s vremena na vrijeme upotrijebim sprej nasic za bebe..
Špricnem u začepljenu nosnicu i problem riješen..dakako svatko ima svoj problem ali ja svoj tako rješavam.
Savjet za taj postupak sam dobio od kolege biciklista!
AlCoHoLiC
31.12.2022., 13:26
Kad prestanem disati na lijevo okrenem se na desno ili spavam horizontalno..
I s vremena na vrijeme upotrijebim sprej nasic za bebe..
Špricnem u začepljenu nosnicu i problem riješen..dakako svatko ima svoj problem ali ja svoj tako rješavam.
Savjet za taj postupak sam dobio od kolege biciklista!
Sad kad si spomenuo i ja to radim ponekad. Problem je kvaliteta spavanja kad se ti 100 put okrenes u krevetu kroz noc.
AlCoHoLiC
01.01.2023., 00:22
Hvala.
Jučer sam kupila Cpap AirSense 10 AutoSet uređaj ipak. S maskom dođe 7.400 kn. Uzela sam neku drugu masku koju su mi tamo nudili u toj cijeni, nije deramwear ali je isto "lagana", vrlo slična. Prva noć - katastrofa. Budila sam se 10 puta bar. Zadnja dva sata sna sam skinula masku. Smeta me. Stvarno se nadam da postoji proces prilagodbe i da će biti bolje.
Iako mi se činilo da ništa nisam napravila, ujutro sam pogledala na uređaju "sleep report" i kaže da mi je po satu bio AHI 3, što je izvrsno!(bio je 24) Eto, ne znam. Toplo se nadam da ću se naviknuti na ovo:facepalm:
Kaj te tocno smeta maski? Te sleep report brojke su nepouzdane. Ako imas airsense 10 sa sd karticom mozes uploadati podatke na ovu stranicu https://try.sleephq.com/ i onda vidjeti kak dises kroz noc. Kaj se tice maske ova phillips dreamware je puno udobnija od AirFit N30i Resmed jer nema plasticni dio oko nosa koji jako zulja.
Na ovom videu je lijepo objasnjeno zakaj su te broje nepouzdane. Pogledaj si i druge videje gdje objasnjava kak se namjesti pritisak, temperatura, vlaga itd.
https://www.youtube.com/watch?v=pCqyc4aWnuk
Dijagnosticirana mi je dosta visoka razina apneje (ahi oko 45), i već prvi dan korištenja maske nos mi je bio krvav pa sam obustavio korištenje aparata, i krenuo sa skidanjem kilograma kao alternativna metoda liječenja. No kako mi bolest otežava život pa samim time i skidanje kilograma želio sam aparatu dati drugu šansu ali s nekom alternativnom maskom. Pročitao sam da mi je uređaj (DORMA 500) zahvaćen nekakvim defektom pa sam se registrirao na njihovoj stranici, zanima me koja je daljnja procedura? I koju bi mi full masku preporučili, koža mi je osjetljivija pa ako postoji nešto ugodno, cijena nije problem.
Vjerojatno imas pillow masku koja ide u nosnice i moze iritirati. Probaj ovu trebala bi biti puno udobnija https://www.cpapstore.eu/shop/cpap-masks/cpap-nasal-masks/dreamwear-nasal-cpap-mask/
Vec nekoliko godina imam neke simptome (budim se umoran i suhih usta svako jutro), no danas sam gotovo siguran da imam apneju jer sam se noćas probudio i skuzio da sam prestao disati u snu. Zna li netko kakav he postupak u dijagnostici i jeli lijecenje uspjesno. Inace imam i devijaciju septuma i hipertrofiju nosnih skoljki koje otezavaju disanje te alergiju na grinje i astmu.
Vec nekoliko godina imam neke simptome (budim se umoran i suhih usta svako jutro), no danas sam gotovo siguran da imam apneju jer sam se noćas probudio i skuzio da sam prestao disati u snu. Zna li netko kakav he postupak u dijagnostici i jeli lijecenje uspjesno. Inace imam i devijaciju septuma i hipertrofiju nosnih skoljki koje otezavaju disanje te alergiju na grinje i astmu.
Meni je dr. Alpagueur s foruma rekao da imam apneju, kada sam opisivala simptome koje imam ( visok tlak i tahikardije ujutro ) i tako mi je spasio život jer neliječena sleep apnea može biti opasna. Sedam godina hrdam tablete za tlak i srce i nikom nije palo napamet da je uzrok apneja.
Samovoljno sam otišla u polikliniku NeuroSan u Reljkovićevoj 6 u Zagrebu i dali su mi aparat s kojim sam prespavala noć kod kuće, a ujutro odnijela aparat na očitanje gdje je potvrđeno da imam opstruktivnu apneju. Nakon toga sam čekala doznake iz bolnice Vrapče i s time otišla na HZZO gdje su mi odobrili masku. S tim doznakama sam otišla u NeuroSan i dobila masku i apart te doplatila 630 eura. Ja sam išla tim putem. Može i jeftinije.
Ti možeš kod svoje LOM tražiti pregled u bolnici Vrapče gdje se treba prenočiti 5 dana kako bi izabrali najbolju masku koja će spriječiti prestanke disanja. Prije toga je dobro otići u polikliniku NueroSan da ti dijagnosticiraju apneju. AKo još nešto želiš znati, pitaj me na PM.
Liječenje s maskom sam tek započela, ima 5 dana i već mi je tlak niži i imam više energije. Do tada sam bila dekoncentrirana, stalno umorna pa sam iza ručka morala obavezno ići spavati, česte jutarnje glavobolje, visoki tlak, na ništa se nisam mogla fokusirati, ništa zapamtiti itd.
Po meni najbolji aparat i maska za lice su DreamStation i DreamWear. Maska je silikonska, mekana, ugodna i ne ostavlja tragove na licu.
I stavlja se samo na nos.
Meni je dr. Alpagueur s foruma rekao da imam apneju, kada sam opisivala simptome koje imam ( visok tlak i tahikardije ujutro ) i tako mi je spasio život jer neliječena sleep apnea može biti opasna. Sedam godina hrdam tablete za tlak i srce i nikom nije palo napamet da je uzrok apneja.
Samovoljno sam otišla u polikliniku NeuroSan u Reljkovićevoj 6 u Zagrebu i dali su mi aparat s kojim sam prespavala noć kod kuće, a ujutro odnijela aparat na očitanje gdje je potvrđeno da imam opstruktivnu apneju. Nakon toga sam čekala doznake iz bolnice Vrapče i s time otišla na HZZO gdje su mi odobrili masku. S tim doznakama sam otišla u NeuroSan i dobila masku i apart te doplatila 630 eura. Ja sam išla tim putem. Može i jeftinije.
Ti možeš kod svoje LOM tražiti pregled u bolnici Vrapče gdje se treba prenočiti 5 dana kako bi izabrali najbolju masku koja će spriječiti prestanke disanja. Prije toga je dobro otići u polikliniku NueroSan da ti dijagnosticiraju apneju. AKo još nešto želiš znati, pitaj me na PM.
Liječenje s maskom sam tek započela, ima 5 dana i već mi je tlak niži i imam više energije. Do tada sam bila dekoncentrirana, stalno umorna pa sam iza ručka morala obavezno ići spavati, česte jutarnje glavobolje, visoki tlak, na ništa se nisam mogla fokusirati, ništa zapamtiti itd.
Hvala na odgovoru, definitivno cu kontaktirati svoju lijecnicu cim bude radila.
To sto traje 5 dana u vrapcu jel se to ostaje u bolnici dan i noc ili samo spava?
Nadam se da je apneja uzrok tome sto sam stalno dekoncentriran, vec sam na temi adhd napisao da sumnjam da imam adhd.
Hvala na odgovoru, definitivno cu kontaktirati svoju lijecnicu cim bude radila.
To sto traje 5 dana u vrapcu jel se to ostaje u bolnici dan i noc ili samo spava?
Nadam se da je apneja uzrok tome sto sam stalno dekoncentriran, vec sam na temi adhd napisao da sumnjam da imam adhd.
Da, ostaje se dan i noć. Ja nisam mogla pa sam u poliklinici posudila aparat i spavala s njime doma 5 dana. Onda su mi očitali vrijednosti i AHI mi je bio 4-5 od prijašnji 31.
Da, apneja može biti uzrok dekoncentraciji, ja nisam mogla ništa pamtiti, bila sam sva smotana, mamurna, užas jedan. Naravno, provjeri si i razinu D i B 12 vitamina te željezo. Najbolje bi bilo da paralelno s dijagnostikom apneje, provjeriš i kompletnu krvnu sliku.
ray of light
08.04.2023., 13:40
ne, ne mora se ići privatno u neurosan jer se sve može obaviti preko hzzo uputnice u bolnici vrapče bez plaćanja, ali se jako dugo čeka tako da je druga opcija ići privatno
procedura:
1. od lom-a tražiš uputnicu za snimanje spavanja
2. prvo se snima cjelonoćno spavanje- znači dođeš tamo oko 8 navečer
3. medicinska sestra ti prvo da par upitnika za ispuniti zatim te polijepi s brdo žičica, nakon toga sjedneš na krevet gdje ti još nalijepi dodatne žice, tek tada si spreman za snimanje spavanja
ako uzimaš neku terapiju za spavanje (kod nesanice), normalno ju popiješ kao da si doma
4. oko pola 6, 6 sati je buđenje, tada ti poskidaju sve žice i ideš doma
5. kad ti neurolog očita nalazi i ako se pokazalo da si imao
određeni broj zastoja disanja (prema broju zastoja se određuje težina apneje), zovu te i ostaješ u bolnici gdje ti stavljaju različite maske da bi se na kraju odabrala ona koja ti najviše odgovara
6. nakon toga ti napišu doznake za hzzo, čekaš tjedan dana da se potvrde, u bolnici se dobije kontakt predstavnika firme koja prodaje aparate i maske
7. nazoveš ga, odneseš mu potvrđene doznake, na licu mjesta probaš aparat i masku, predstavnik ti pojasni kako se aparat koristi i s tim aparatom i maskom ideš doma
ako ti je više odgovarala neka maska koju ne pokriva hzzo, tada ju financiraš sam, ista stvar vrijedi i za aparat
8. imaš pravo na novu masku nakon 1 godine
9. prije izlaska iz bolnice, neurolog napiše na otpusnom pismu kad ti je prva kontrola
10. na kontrolu dolaziš s aparatom iz kojeg sestra izvadi karticu te se očita nalaz, s očitanim nalazom ideš kod neurologa koji ti objasni nalaz i naruči na novu kontrolu
više o apneji i snimka: (https://www.m.udruga-apneja.hr/)
"6. Cjelonoćna polisomnografija Predstavlja zlatni standard dijagnostike apneje, a sastoji se od kontroliranog,
kontinuiranog, cjelonoćnog praćenja bolesnika u bolničkim uvjetima, uz bilježenje niza parametara u realnom vremenu: moždane funkcije, pokreta očiju, protoka zraka kroz nos i usta, pokreta dišnih mišića, rada srca, količine kisika u krvi." (https://www.m.udruga-apneja.hr/index.php/brosura-pds/)
ray of light
08.04.2023., 14:22
Što je polisomnografija, odnosno kako se dijagnosticira nesanica (http://https://www.alter.hr/sto-je-polisomnografija-odnosno-kako-se-dijagnosticira-nesanica/)
Većina nas spavanje smatra monotonim procesom i ne zna kako spavanje može utjecati na brojne bolesti, a i samo po sebi može biti bolest. I to ne samo nekoliko njih, već postoji 82 različitih vrsta poremećaja spavanja od koje boluje polovica ljudi na svijetu. Hrvatska je jedna od prvih zemlja u Europi koja se bavila medicinom spavanja, a danas kod nas djeluju tek dva Centra za medicinu spavanja; jedan u Splitu i jedan u zagrebačkom Vrapču. (https://www.srednja.hr/zbornica/voditeljica-centra-za-medicinu-spavanja-otkriva-sto-se-dogada-dok-sanjamo/)
kako izgleda polisomnografija (snimanje spavanja) (https://www.youtube.com/watch?v=93Ql1SVctzI)
Da, ostaje se dan i noć. Ja nisam mogla pa sam u poliklinici posudila aparat i spavala s njime doma 5 dana. Onda su mi očitali vrijednosti i AHI mi je bio 4-5 od prijašnji 31.
Da, apneja može biti uzrok dekoncentraciji, ja nisam mogla ništa pamtiti, bila sam sva smotana, mamurna, užas jedan. Naravno, provjeri si i razinu D i B 12 vitamina te željezo. Najbolje bi bilo da paralelno s dijagnostikom apneje, provjeriš i kompletnu krvnu sliku.
Jel netko zna dali mogu dok sam na tome otici van iz bolnice (npr. na fakultet) tijekom dana jer ne vidim kojeg smisla ima to da se ostaje i po danu.
Vitamin D i źeljezo su ok, nedavno kontrolirao.
Jel netko zna dali mogu dok sam na tome otici van iz bolnice (npr. na fakultet) tijekom dana jer ne vidim kojeg smisla ima to da se ostaje i po danu.
Vitamin D i źeljezo su ok, nedavno kontrolirao.
To bi morao pitati tamo, a možda ti se i ovdje netko javi. Možda Ray zna.
Ja isto nisam mogla iz osobnih razloga biti u Vrapču 5 dana, pa sam
u Neurosanu uzela aparat i maskicu i spavala s time doma.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.