PDA

View Full Version : Centralno grijanje na drva

stranice : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

sasase
07.02.2012., 13:32
salitra je mješavina KANA , kalijev i amonijev nitrat + aditivi , kreda i slično , više krede nego salitre , da se razdvojiti jedno od drugog , ali čistog kalijevog nitrata ima za kupiti u Kutini koristi se za proizvodnju baruta i oni to na stotine tona izvoze , ja sam ga nabavljao tako kad mi je trebao nitrat , to je bilo prije desetak godina , budem pogledao kakvo je sad stanje

Inače se čisti kristalni kalijev nitrat KNO3 koristi kod hidroponskog uzgoja rajčica ili krastavaca i li u sustavima kap po kap , tamo bi aditivi sve zaštopali.

znam to zato pitam di nac cistu salitru
deca me udavila za vatromet

a ic razdvajat i petljat sa pepelom to mi se ni dalo

sasase
07.02.2012., 13:35
gdje ima kupiti kvalitetnih guma (mijeh) za ekspanzionu posudu u RH?

u one stare je pasal slauf od ficeka

ramzay
07.02.2012., 13:36
Pretpostavljam da bi taj spremnik sa kalijevim nitratom ili parafinom trebao biti odvojen izmjenjivačima od ostatka sistema?

Kalijev nitrat sa spiralama -zmijačama kao kod solara , u linku kojeg sam dao to i je labo vježba vezana uz solar. a parafin se pakira hermetički u konzerve od pive ili kole, onda kotlovska voda prolazi između konzervi . Bitno je da parafin nije u jednom komadu.CRISTOPIA to radi u plastičnim kuglama velike ko tenis loptice.

heksogen
07.02.2012., 13:44
mogli bi se i mi drvosječe udružit
btw http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/56/

spoki007
07.02.2012., 13:49
u one stare je pasal slauf od ficeka

od muke bi plakao ali :D kakvi crni slauf iz fice?

nike321
07.02.2012., 13:58
gdje ima kupiti kvalitetnih guma (mijeh) za ekspanzionu posudu u RH?
Koja je točna oznaka tog Elbija?

spoki007
07.02.2012., 14:05
Koja je točna oznaka tog Elbija?

mislim da je elbi erce 150 ....

ovakva (http://www.njuskalo.hr/grijanje-hladenje-ostalo/visokotlacna-posuda-oglas-4361899),ali kad dodjem kuci provjerim....

Zer
07.02.2012., 14:25

ovakva (http://www.njuskalo.hr/grijanje-hladenje-ostalo/visokotlacna-posuda-oglas-4361899),ali kad dodjem kuci provjerim....

Kolegi otisla takva ekspanziona prije par mjeseci, stara 1god (priznali mu pod garancijom), a meni su na početku sezone grijanja također se prošupljile dvije po 50l (od ukupno tri) (Reflex, proizvođać), ali nije se mijeh prošupljio već posuda (lonac).
Pa sam stoga prije nekih 200 postova pitao oko položaja montaže eksp....

U čemu je kvaka???????????????

Mislim da nije normalno da eksp posuda traje 1,2 ili tri godine, mislim da bi trebale puno duže trajati!!!!????

spoki007
07.02.2012., 14:30
Kolegi otisla takva ekspanziona prije par mjeseci, stara 1god (priznali mu pod garancijom), a meni su na početku sezone grijanja također se prošupljile dvije po 50l (od ukupno tri) (Reflex, proizvođać), ali nije se mijeh prošupljio već posuda (lonac).
Pa sam stoga prije nekih 200 postova pitao oko položaja montaže eksp....

U čemu je kvaka???????????????

Mislim da nije normalno da eksp posuda traje 1,2 ili tri godine, mislim da bi trebale puno duže trajati!!!!????

ma sve je u ekonomicnosti proizvodnje....svi pakuju kinesku bofl robu i stavljaju svoje ime .... kod roditelja mi jos uvijek eks.posuda koju su postavili 1980godine i nemaju nikakvih problema dan danas

kod mene je 4.godina (koji sam ja sretnik :504: ) i jednostavno na gumi je propisala....

mali proizvođač
07.02.2012., 14:45
STVARNO MOLIM POMOĆ
Čitam i čitam ovaj forum, a sa strane pomalo i druge kako bih izbjegao svoju raniju pogrešku, a vjerojatno i pogrešku većeg broja ljudi, ali...
Imaki smo prvo "Štadlericu" nakon nje Viadrus U 22, a sad moramo kupiti nešto novo.
Baš zbog toga a i limita u novcu ( 7 000 kn) teško je naći nešto pametno. Protegnulo bi se i do "ULTIME" ali je ogranićenje dimnjak (sredina rupe na 112 cm od tla).
Za pufer nema novaca pa bi zbog toga trebalo ipak biti veće ložište kako ne bi išao netko baš svaki sat nametati drva (Bosch 2000).
Potrebno mi je prema proračunu i iskustvu peć od 25 - 26kw kod loženja na drva.
Trebala bi imat veće ložište, dobro iskorištenje i da je prema EN 303-5 u kategoriji 3 jer ipak ne bi želio previše trovat susjede.
Znam da tražim previše ali obzirom na veliko iskustvo i znanje po ovom pitanju nekoliko forumaša a posebno gospodina Ramzaya molim Vas za neke prijedloge.
Puno hvala

nike321
07.02.2012., 14:47

Pitao u Petrokova i oni naručuju mjeh samo za AF posude (pitka voda).

Te su sa prirubnicom. Ovoj tvojoj ni ne možeš promijenit mjeh. Gdje češ ga izvaditi?

spoki007
07.02.2012., 14:51
Pitao u Petrokova i oni naručuju mjeh samo za AF posude (pitka voda).

Jesi li uspio izvaditi stari?

dogovorio sam sa vrhunskim bravarom za ponedjeljak....kaze isjeci ce vrh posude,postaviti prirubnicu i na nju mjeh i izvod za vodu.....
kaze nema problema

nike321
07.02.2012., 14:52
???

Kak da napišem drugačije koju peć od te dvije kupiti !? hahaha :rofl::rofl:

Ovdje je opisano i ocjenjeno gomilu kotlova. Samo treba čitati stare postove, Zašto baš izbor između ta dva?

nike321
07.02.2012., 14:54
dogovorio sam sa vrhunskim bravarom za ponedjeljak....kaze isjeci ce vrh posude,postaviti prirubnicu i na nju mjeh i izvod za vodu.....
kaze nema problema

Onda prije nego to počne raditi naruči u Petrokova mijeh za AF posudu od 150l pa neka ti napravi prirubnicu za njega. Ti su mjehovi nešto bolji od standardnih, samo me mući isplativost svega toga.

Zvon
07.02.2012., 14:55

Pa zakaj tu ne kupiš? Ionak postojeću nemreš popraviti.

sasase
07.02.2012., 15:33
Pa zakaj tu ne kupiš? Ionak postojeću nemreš popraviti.
sve se da popravit

spoki007
pitas za slauf ,mislim na zracnicu od ficeka na onim starima se je originalni meh izvadil i ubacila zracnica od ficeka i to je funkcijoniralo

Stralis
07.02.2012., 16:33
Napokon sam uspio naći vremena i za okinuti koju sliku nakon što su napravljene neke korekcije na kotlovnici.

Prije:
http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/PC040078.jpg

Sada:
http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/Fotografija0079.jpg

http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/Fotografija0082.jpg

Automatika je samo na probnom radu, regulira podno, na vanjskom zidu je neki osjetnik, a sve ostalo korigiram prema uputama, uglavnom, šljaka, temepratura u potkrovlju je od 20 do 22, kako u kojoj prostoriji. Pošto je vani debeli minus, a kuća bez ikakve izolacije, dosta je dobro. Prizemlje se vrti od jutarnjih 17, do dnevnih 23 u najtoplijem dijelu kuće.

Prije:
http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/PC040079.jpg

Sada:
http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/Fotografija0083.jpg

Malo sam škicnuo kroz špijunku na vratima da vidim što se događa unutra, natrpana vrba i jasen.
http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/Fotografija0084.jpg

http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/Fotografija0085.jpg

Svakih skoro 50ak minuta do sat treba otići nabacati malo drva, ako se hoću grijati, jer dok je plamena, imam i temperaturu, čim plamen nestane, može biti i pola peći žara, ništa, temepratura pada odmah ispod 50 u kotlu.

Kotao se drži od 60 do 80, crna pumpa je na drugoj brzini, a onaj regulator sa strane između 5 i 6. Radijatorska pumpa je isto na dvojci, od podnog na jedinici. Držao sam sve na prvoj brzini, ali onda u kotlu nikako nisam uspio dobiti preko 65 C, prevelik gubitak sam imao, povrat iz radijatora se vrtio oko 40 C stalno, sad kad sam pojačao brzinu, povrta je oko 50 C.

Pufer sam držao zatvoren jer ne može peć goniti sve sa ovim drvima. Danas sam našao malo vremena pa sam ga otvorio, peć je bila na 80, u radijatore je šibalo 70, podno se vrti na 40, i sad malo prigušim miš na radijatorima da ide kroz njega oko 60, a ostatak gura u pufer. kad ono ništa, pufer pada temepratura, sad je cijeli na 40C, a kotao se drži na 60C, normalno, sad je pala i u radijatorskom.

Usput, toplinska crpka na bojler nešto sere. Pošto sam vidio da peć ne može sve goniti, bojler sam upalio neka radi preko crpke, kad ono ništa, digne za stupanj, dva i stoji, a ona vitla ko luda. Uopće ne može ugrijati vodu. Temeratura u kotlovnici je od 12 do 15 C, temepratura vode je 8 C koja ide iz bunara u hidrofor, pa onda u bojler.

mcupwr
07.02.2012., 17:41
Ovdje je opisano i ocjenjeno gomilu kotlova. Samo treba čitati stare postove, Zašto baš izbor između ta dva?

Ma jesam prelistao sam već stotine postova, a zašto ta dva te sam našao u ferotermu, ak ima koji bolji od 35kw ja sam za. Već sam napisao u drugom postu da imam centralno na ložu i da nisam doma sa drvima, zato i pitam koji kotao kupiti za drvo ili bar prijedlog koji bi vi kupili koji ste duže na drvima...

mcupwr
07.02.2012., 17:45
"Svakih skoro 50ak minuta do sat treba otići nabacati malo drva, ako se hoću grijati, jer dok je plamena, imam i temperaturu, čim plamen nestane, može biti i pola peći žara, ništa, temepratura pada odmah ispod 50 u kotlu."

Stralis Jel se može znati koji kotao imaš?

ramzay
07.02.2012., 18:01
"Svakih skoro 50ak minuta do sat treba otići nabacati malo drva, ako se hoću grijati, jer dok je plamena, imam i temperaturu, čim plamen nestane, može biti i pola peći žara, ništa, temepratura pada odmah ispod 50 u kotlu."

Stralis Jel se može znati koji kotao imaš?

Stralisov kotao se vrtio od 200 stranice pa na ovamo, jubilarni post 4000 je bio njegov , kasnije imaš moju analizu svega toga što je majstor kod stralisa izgrješio, to nije za vjerovati koliko je tamo gluposti bilo , nakon toga je to sve posloženo da čovjek ima grijanje , da prezimi , ali ima tamo jooooooooš pizdarija .

mcupwr
07.02.2012., 18:34
Stralisov kotao se vrtio od 200 stranice pa na ovamo, jubilarni post 4000 je bio njegov , kasnije imaš moju analizu svega toga što je majstor kod stralisa izgrješio, to nije za vjerovati koliko je tamo gluposti bilo , nakon toga je to sve posloženo da čovjek ima grijanje , da prezimi , ali ima tamo jooooooooš pizdarija .

Hvala za putokaz :).

Zer
07.02.2012., 19:12
ma sve je u ekonomicnosti proizvodnje....svi pakuju kinesku bofl robu i stavljaju svoje ime .... kod roditelja mi jos uvijek eks.posuda koju su postavili 1980godine i nemaju nikakvih problema dan danas

kod mene je 4.godina (koji sam ja sretnik :504: ) i jednostavno na gumi je propisala....

Kako znaš da je na gumi???

Moja reflex, a i kolegina koja je kao i tvoja je na dnu posude dobila rupicu i tu je biježao zrak, zato što (moja) nema mijeh unutra, več membranu u sredini posude učvrščenu s nekim rajfom.
Tako kad je nastala rupica (gdje je biježao zrak, znači na zračnoj strani posude) jednostavno sam zavario rupicu i vozi dalje!!!!!!!!!!
Kolega je svoju mijenjao jer je bila pod garancijom!
Pregledaj ju dobro da i tvoja nema gdje rupicu izvana (baziraj se na dno)!!

plus
07.02.2012., 19:44
mogli bi se i mi drvosječe udružit
btw http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/56/
Predloži način, opiši kako, potakni nas nekako, vidiš da imamo jako slabo paljenje - šteta da je to tako...

Prije par dana je bila ideja o udruženom osmišljavanju kvalitetnog kotla i mi smo kak svijeća ne vetru vtrnuli :( - šteta da je to tako...

Pozdrav

duxamir
07.02.2012., 20:00
Prije par dana je bila ideja o udruženom osmišljavanju kvalitetnog kotla i mi smo kak svijeća ne vetru vtrnuli :( - šteta da je to tako...

Pa zasuli nas topovskom paljbom kako je to neisplativo, normalno je da smo se zašutili.
Šta bi drugo?

baustelac99
07.02.2012., 20:03
Pa daj da cujemo pricu baustelac :)

ajde kad ima zainteresiranih probar ću ukratko ispričat o čem se radi.
radilo se o Holcimovom Forumu o održivoj gradnji. svake godine bude neka druga tema, ove god su bile pasivne kuće.
ali za razliku od ostalih predavanja o pasivnim kućama, kuja su uglavnom puno teorije i malo prakse, ovdje se radilo o dva projekta kuća koje su bile u izgradnji ili useljene.
O kućama su pričali i vlasnici i projektanti.
Prva kuća je u Čepinu kod Os, još uvjek je u gradnji, poprilično nekonvencionalnog izgleda ( sa sjeverne strane zasuta zemljom, a ima i zeleni krov) a na jugu veliki prozori. s obzirom da joj sunce nije dovoljno instalirat će se i toplinska pumpa. ta kuća mi nije zanimljiva.
Druga kuća je negdje kod zaprešića, počela se projektirati negdje 2004-05 kao klasična obiteljska katnica.
Kad je projekt bio gotov pojavio se problem kao grijati kuću.
U blizini nema plina, gazda ne želi drva, loža otpada, struja preskupa. Pa je načuo za pasivne kuće, informirao se, i našao projektanta koji je postojeći projekt prilagodio za pasivnu kuću.
prilagodba je bila sljedeća: umjesto prozora 140x140 stavljeni su prozori 200x200 za što veći zahvat sunca, umjesto 8cm stiropora 20cm, Internorm stolarija sa 3stakla, rekuperacija zraka sa predgrijanjem zraka u zemlji.

kuća ima ventilacijske kanale, rekuperator, te je u zemlju na dubinu oko1,5m položeno 60m specijalnih cijevi. Zrak koji ulazi u rekuperator prolazi kroz te cijevi i grije se na temperaturu zemlje (oko 8stupnjeva). ljeti s ekroz te cijevi hladi.
U rekuperator je ugrađen električni grijač od 1kw za dodatno grijanje ulaznog zraka po potrebi.
NAJVAŽNIJE: kuća nema nikakav drugi izvor topline, nema dimnjaka, nema toplinske pumpe. rekuperator održava toplinu na zadanoj razini.
jedini problem je prilikom useljavanja-kuća je bila hladna a rekuperator je nemože ugrijati pa je gazda kupio obični el. kalolifer i s njim grijao 7 dana danonoćno da temperaturu digne sa 12 na 20 stupnjeva. od tada je temperatura na 20.
u kupaonama je električni bojler i el. podno grijanje.
kuća je oko 200m2 stambenog prostora a troše oko 1000kn struje na mjesec.
POANTA-VAŽNA JE DOBRA IZOLACIJA.
naravno, diler toplinskih pumpi je odmah napomenuo da može smanjit potrošnju sa TP za grijanje vode i tog grijača u rekuperatoru.
na moje pitanje koliki je povrat investicije za TP nije imao odgovor.
kuća nema certifikat za pasivne kuće jer gazda kaže da mu to nije potrebno, dovoljan certifikat su niski troškovi grijanja a ugodna klima.

moj zaključak je da se Tp u pasivnim kućama isplati nikad.
trošak ventilacije, rekuperatora i tih cijevi u zemlji je oko 120 000kn. cijevi su specijalne za tu namjenu, imaju nekakav sloj srebra na sebi protiv razvoja bakterija.

baustelac99
07.02.2012., 20:06
Pa zasuli nas topovskom paljbom kako je to neisplativo, normalno je da smo se zašutili.
Šta bi drugo?

ja sam baš mislio pitati di je ta ideja zapela.
Kad sam vidio ramzayeve slike Robijevog vbr-a i ww termov etažni štednjak, odmah mi je ošla ideja za samogradnju relativno jeftinog i jednostavnog kotla. jedina mana bi mu bila potreba za čestim loženjem, ali vjerovatno bi se i to moglo poboljšati. probat ću ga uskoro malo razraditi i skicirati.

Lee Champa
07.02.2012., 20:08
PLANDON, u #5168 pišeš o ventilatoru kak radi non stop!
Centrometalova automatika radi nešto slično. Kad nestane drva ventilator vrti dok temp. dimnih plinova ne padne ispod temp. vode u kotlu pa još od 0 - 180 minuta. Tražim rješenje da isključim ventilator. Za sada ostaje ideja o utegu na šipki koji tone sa razinom drva u ložištu i na kraju djeluje na prekidač.

SASASE: Ono sa KNO3 je zanimljivo, samo pazi da te policija ne pogleda poprijeko zbog količine:D

ramzay
07.02.2012., 20:09
http://img714.imageshack.us/img714/7315/podsvojostrehokotao.jpg

Dečki ovako naši prvi susjedi na sličnom forumu zamišljaju kotao u SSM verziji, a Robijev VBR je napravio pravu buru na istom forumu.

Hvala forumašu STEPSKI na korisnom linku .

Nadam se da će uskoro kolega Malčer postaviti filmić od par sekundi sa Robijevim VBR om i automatskim hranjenjem na chips ili ljuskice lešnjaka.

baustelac99
07.02.2012., 20:13
Dečki ovako naši prvi susjedi na sličnom forumu zamišljaju kotao u SSM verziji , hvala forumašu STEPSKI na korisnom linku .

koliko treba biti visok dimnjak za takav kotao da bi imao dovoljno vučenje?
s obzirom da dimni plinovi idu gore-dolje, nije im lako izaći van.

drugo pitanje: kud se stavlja papir i sitno drvo za potpalu? dali ima rešetku ili se loži direkt na šamotu?

sasase
07.02.2012., 20:21
PLANDON

najverovatnije je ovaj kontroler
imam i korisnicki i servisni manuel ak trebas

http://tech-controllers.com/tech-st81zpid-produkty

sasase
07.02.2012., 20:25
SASASE: Ono sa KNO3 je zanimljivo, samo pazi da te policija ne pogleda poprijeko zbog količine:D

ma ne govorimo o velkim kolicinama i nije za eksploziv neg za raketne motorice
secer i salitra do jeseni imam mir sad stim

ramzay
07.02.2012., 20:29
ma ne govorimo o velkim kolicinama i nije za eksploziv neg za raketne motorice
secer i salitra do jeseni imam mir sad stim

uguglaj Richard Nakka i ostavi klincima upaljen komp , za pol godine če savršeno govoriti i pisati engleski , samo pazi da ne budu i depilirani , iz iskustva govorim.

plus
07.02.2012., 20:33

Dečki ovako naši prvi susjedi na sličnom forumu zamišljaju kotao u SSM verziji , hvala forumašu STEPSKI na korisnom linku .

Jebiga !!! opet je tuđe bolje neg' domaće, zgledi mi da je g. ramzay na tu smoju skicu prefletno pozabil :confused: :confused: :confused:, a ja sam svojevremeno skiciral (ne da mi se listati po forumu u rikverc pa ponavljam stari crtež) ovak' :D

http://i137.photobucket.com/albums/q205/mikrosom/Primitivna.jpg

baš tak nacrtal sam iz moje SSM glave, iako nemem pojma kaj mi prvi susjedi delaju :D

Nego, ekipa idemo mi nekaj korisnoga meni napraviti :D

Napominjem ako se netko ne želi javno eksponirati ispraznil sam poštanski sanduk i drage volje primam na PP ponude:

Dakle poštovani forumaši tko se od Vas profesionalno bavi - neka mi se javi - s montažom solarnih sustava i naravno ima pumpu za punjenje solarne tekučine, tražim majstora da mi to namontira i na kraju da mi da račun s štambiljem tako da ja mogu imati jamstveni rok na kupljenu opremu od 7 godina! (Nije pretjerano ako tražim da i majstor mi da jednak jamstveni rok na izvršene radove montaže :D )
Naravno ja budem napravio svu pripremu nosača na južnoj strani kuće.

Nadam se da ima netko ko je profi pa da to napravimo kak spada i bude garancija 7 let !

Pozdrav

mcupwr
07.02.2012., 21:03
Pregledao sam dosta toga i mislim da ću kupiti centrometalovu peć od 35kw.
Da li da je obložim iznutra sa šamotom? (to je kaj se tiće metalurgije)
Također vidim da vas muče automatike (elektronika) za nadzor i kontrolu temperatura. Kaj se toga tiće to za mene nije problem, već sam složio jedan termostat za kolegu koji mu kontrolira temperaturu u kući sa mogućnošću podešaenja temperature u odnosu na vrijeme u toku dana i to samo preko miš ventila (troputni), miš ventil se polako otvara i zatvara (0-100%) i tako regulira temperaturu u kući. Već mu dvije zime radi bez brige. Mene to nije zanimalo pošto sam ja bio uljaš, stisneš gumb i to je to, no izgleda da to i mene čeka....
Uređaj kao takav se da nadograditi i softverski i hardverski tako da može raditi kako god se zamisli.. mogu se postaviti i sonde za tlak itd.
Zanima me kako je sada riješeno upravljanje sa miš ventilima , većinom su mi rekli da se on ili otvori ili zatvori do kraja ili ga rukom namještaju na određeni postotak propuštanja, imali kakva tvornička automatika koja bi radila kao ona moja gore ili ih one samo otvore ili zatvore?
Ono što hoću reći jest da možemo složiti regulaciju kakvu trebamo bez puno novaca i koja se uvijek može mijenjati u hodu, a ne kao ona koju kupiš i kakva je je, a za kontrolu centralnog na drva ih je jako malo koliko sam vidio po trgovinama...

mali proizvođač
07.02.2012., 21:07

Dečki ovako naši prvi susjedi na sličnom forumu zamišljaju kotao u SSM verziji, a Robijev VBR je napravio pravu buru na istom forumu.

Hvala forumašu STEPSKI na korisnom linku .

Nadam se da će uskoro kolega Malčer postaviti filmić od par sekundi sa Robijevim VBR om i automatskim hranjenjem na chips ili ljuskice lešnjaka.

Što bi bilo kad bi se na mjestu vrata za čišćenje namontirao ventilator koji bi malo ubrzao plinove?
Nisam stručnjak za to ali neka logika ??

plus
07.02.2012., 21:08
ajde kad ima zainteresiranih probar ću ukratko ispričat ............
-----predavanja o pasivnim kućama, ---su uglavnom puno teorije i malo prakse, ovdje se radi-- o -----
O kućama su pričali i vlasnici ----

Ispričavam se što sam vrlo drsko prekrojio tekst od kolege s foruma, tekst je ok i zato ga s veseljem koristim kao uvod za kratku recenziju :D:

Tridesetak godina ja i moja obitelj stanujemo u montažnoj obiteljskoj kući Marles S-404, koja se sastoji od 3 sobe, kuhinje, kupaone, hodnika i ulaznog pred prostora / tzv. vjetrolova.

Naše prvo grijanje je bio u kuhinji Kaloreks na drva, a u dnevnoj sobi gusnati obzidani kamin, s ulazom hladnog zraka iz podruma, mogućnost otvorenog ložišta - preljepe i nezaboravne uspomene s njim imamo (sad je u klijeti u vinogradu). Priprema tople vode kupaonska peć 80 lit na drva i smeće.

Drugo grijanje, centralno grijanje na drva i ugljen, peć u podrumu bez puffera. Priprema tople vode kombinirani bojler 80 lit centralno ili struja.

Potrošene su 2 peći i 2 bojlera.

Od 31.10.2011. je treća peć na drva (bivša nafterica koju sam predelal) + puffer 1200 lit SSM, a PTV je zmešano:malo na struju malo na drva :D.

Da zaključim sve te "lupinge" kupil sam prije par dana solarni komplet - z garancijom na 7 let (rima pa mi štima) čim ševa zapjeva to namontiramo i dalje ja to studiozno pratim. Ak je sve Ok onda dokupim još koju vakumiranu cijev :D da se i grijem a ne samo kupam sve dok ima sunca na bistrome nebu.

Trenutno je oko mene par dana vani zrak na minus 7, 5 do minus 11, a ja i supruga vu kratkim rukavima po stanu. Za to vrijeme se uglavnom svadimo kak vragi jer ona meni bezobrazno zapira ventile na radijetorima i ponavlja kak papagaj - dragi vruće mi je. Ja sam popizdil: imam novo grijanje a ne smijem kuriti :cerek: jebiga pišem istinu. Po noći i danu dok smo na poslu ostane delati samo radijator u kupaoni i u hodniku - sveukupno samo dvadesetak rebri, sve ostalo mi žena pozapre ventile, ja dojdem doma prvi iza 14:00 i najdem temperaturu po cijelom stanu od 18-22. Zadovoljni smo.
Sad dok stišće cića zima kurim od 17 sati pa do 21, a dalje smo na milosti i nemilosti puffera. I to bi bilo to.

Ekipa, montažna je hiža dost dobro izolirana i troši malo energije za centralno grijanje na drva :D, to bi bil zaključak.

Srdačan pozdrav,

ramzay
07.02.2012., 21:09
koliko treba biti visok dimnjak za takav kotao da bi imao dovoljno vučenje?
s obzirom da dimni plinovi idu gore-dolje, nije im lako izaći van.

drugo pitanje: kud se stavlja papir i sitno drvo za potpalu? dali ima rešetku ili se loži direkt na šamotu?

Ne kažem da je ovo dobro nisam komentirao ništa ni kod njih ni ovdje, proljetos sam ovdje stavio presjek Buderusa koji se prodaje kao proba u mađarskoj i ovo je neka kompilacija .

Sad mogu opaliti malu kritiku onoliko koliko vidim iz skice i koliko pratim slovenski forum, ima rešetku kroz koju stvar gori prema dolje i bočno , mogli bi ga po tome svrstati u potpuno pirolitički kotao osjetljiv na mokra drva.

Sekundarni zrak je predaleko i bude vrlo brzo zatrpan pepelom , mora biti bočno i odozgor i zbog toga što su plinovi bogati katranom u gornjoj zoni tunela

Po karakteristikama gore dolje pa gore , moglo bi biti problema sa pripalom , i visinom dimnjaka , ako se na napravi by pas kao na BOSCH 2000, i upravo me je taj jebeni BOSCH zaustavio, dok se ne istestira nema smisla ništa raditi jeftinije od njega teško da se može napraviti , a ja imam manje od 1000 sati rada sa tim kotlom , SASASE ima dva tri puta više i veliku pizdariju s njim, izgoreli rost , druga iskustva nemam nitko se nije javio da ima BOSCH 2000

O Magmi 10, kao uzorku po kome treba raditi dosta pisao proljetos , tada je PLUS napravio idejnu skicu a Malćer razradio detaljno SSM kotao.

Smatram da je u SSM jako teško organizirati izradu vitalnih dijelova koji su u dodiru voda čelik vatra ( zavar)

sasase
07.02.2012., 21:13
uguglaj Richard Nakka i ostavi klincima upaljen komp , za pol godine če savršeno govoriti i pisati engleski , samo pazi da ne budu i depilirani , iz iskustva govorim.

engleski znaju vec odavno, kaj se deplacije tice za to nema beda oni su vise teoreticari
a ja sam svoju depilaciju odavno odradil tak da ni straha :rofl::rofl:

ramzay
07.02.2012., 21:41
http://imageshack.us/photo/my-images/651/ek4.mp4/

Nadam se da je Robijev VBR na filmiću , a ne neka bujna plavuša , ustvari pitam se
što je bolje za zagrijavanje kad je vani -10C.

Dopuna nakon dobronamjernih komentara VBR tu radi sa 35 kW , a Robi kaže , i ja mu vjerujem , da plavuša ne može razviti više ud 200 W , možda u finišu 350 W, ako je dobro utrenirana i razrađena.

Znači VBR bolje grije.

plandon
07.02.2012., 21:44
PLANDON

najverovatnije je ovaj kontroler
imam i korisnicki i servisni manuel ak trebas

http://tech-controllers.com/tech-st81zpid-produkty

http://www.defro.pl/en/download/instrukcje-obslugi/nowe-sterowniki/doc_download/6-defro-ru
ovaj tu je;mada je to sve slično

Tu negdje i moj kao i centrometalov ima vrijeme gašenja,oko 3 sata.
Pokušat ćemo nešto smislit da ga opametimo,možda nekaj i elektroničari zarade.
Po onome kaj su naveli "micek" je bolja i jeftinija varijanta ovih naših mozgova

baustelac99
07.02.2012., 21:46
PLUS, koji model marlesa imaš?

te starije kuće su imale 12-13cm izolacije koliko znam. a danas sve montažne imaju duplo više.
na podforumu Montažna kuća sam pročitao da sretna vlasnica kuće od 100tinjak m2 plaća 200kn plina mjesečno.

Ramzay, dali i kamin-peć Wesso ima isti princip izgaranja kao magma?
http://www.pevec.hr/proizvodi/bijela-tehnika-mali-kucanski-aparati/bijela-tehnika/peci-na-kruta-goriva/kamin-weso-2782/

edit, sad vidim da je S404

plandon
07.02.2012., 21:54
Stralis!
Kakav je dimnjak za taj vaš buderus?
Kada sam skoro kupio taj kotao ovi me skoro silovali zbog dimnjaka;kao da su dimni kanali na njemu kilometar dugaćki....
Susjedi koji ga imaju nemaju problema sa njim,samo lože po bosanski i imaju jako dobru mikrolokaciju i dobar cug dimnjaka(odrukativno).Naprotiv zna im i često hladiti kroz izmjenivač.

mali proizvođač
07.02.2012., 21:56
STVARNO MOLIM POMOĆ
Čitam i čitam ovaj forum, a sa strane pomalo i druge kako bih izbjegao svoju raniju pogrešku, a vjerojatno i pogrešku većeg broja ljudi, ali...
Imaki smo prvo "Štadlericu" nakon nje Viadrus U 22, a sad moramo kupiti nešto novo.
Baš zbog toga a i limita u novcu ( 7 000 kn) teško je naći nešto pametno. Protegnulo bi se i do "ULTIME" ali je ogranićenje dimnjak (sredina rupe na 112 cm od tla).
Za pufer nema novaca pa bi zbog toga trebalo ipak biti veće ložište kako ne bi išao netko baš svaki sat nametati drva (Bosch 2000).
Potrebno mi je prema proračunu i iskustvu peć od 25 - 26kw kod loženja na drva.
Trebala bi imat veće ložište, dobro iskorištenje i da je prema EN 303-5 u kategoriji 3 jer ipak ne bi želio previše trovat susjede.
Znam da tražim previše ali obzirom na veliko iskustvo i znanje po ovom pitanju nekoliko forumaša a posebno gospodina Ramzaya molim Vas za neke prijedloge.
Puno hvala

Cjenjeni kolege stvarno vas najljepše molim za savjet jer mi stari kotao pušta vodu, a obzirom na vrijeme i najavu baš se nebi smio previše igrati jer su mi i mala djeca u pitanju

ramzay
07.02.2012., 22:07
Cjenjeni kolege stvarno vas najljepše molim za savjet jer mi stari kotao pušta vodu, a obzirom na vrijeme i najavu baš se nebi smio previše igrati jer su mi i mala djeca u pitanju

Unatrag nekoliko dana netko je opisao kako se buši nova rupa u Shiedel dimnjaku, štemerica mali borer i rupa do rupe , sat dva posla ,

Ultima mi se čini ok, testirao sam je na početku sezone , budem sutra vidio kako fura grijanje kod ovih -10 C

mranderson
07.02.2012., 22:07
http://imageshack.us/photo/my-images/651/ek4.mp4/

Nadam se da je Robijev VBR na filmiću , a ne neka bujna plavuša , ustvari pitam se
što je bolje za zagrijavanje kad je vani -10C.
mmmmmmmmmmmmm :D
ovo izgleda super, stoviše predobro... iskreno, sve si nekak mislim, ak se na taj Robijev VBR ne može monitirati neki sustav za centralno, nah, pa kaj taj VBR onda nije jednostavno prejak, pa to se vjerojatno sve tak užari da na 10 metara od Robijevog VBR-a imas osjecaj da te nesto peće??
a što je bolje za ovih -10C, možda oboje, VBR i plavuša ;) :lol: ??

ramzay
07.02.2012., 22:11
http://www.pevec.hr/proizvodi/bijela-tehnika-mali-kucanski-aparati/bijela-tehnika/peci-na-kruta-goriva/kamin-weso-2782/

Nema nikakve sličnosti WESSO i Magma 6 su iste peći , a desetka je usprkos problemima sa potpalom mercedes, zna se naći na njuškalu za parsto kuna.

plandon
07.02.2012., 22:14
Poštovani g. Plus nešto slično ja prerađujem i eksperimentiram na svom poljaku samo što on ima vodoravne tave za odvod dima.
Pregrada je za sada od pločevine koja tjera dimne plinove dolje iza pa na sekundarni zrak(upuhuje ga ventilator preko "sonde" ssm varijante,ima nekaj šamota.
Kotao se preporodio dovodom sekundarnog zraka u bilo kojoj varijanti(bilo ih je više)
Puno manje katrana i bolje izgaranje,duži interval između trpanja drva,a manje ložište!

baustelac99
07.02.2012., 22:17
Nema nikakve sličnosti WESSO i Magma 6 su iste peći , a desetka je usprkos problemima sa potpalom mercedes, zna se naći na njuškalu za parsto kuna.

imali smo wesso nekada dok sam bio klinac, dobro je grijala dok nije pukla (neadekvatno gorivo pri potpali)

heksogen
07.02.2012., 22:19
ramzay molim da postavite link od naših susjeda

sasase
07.02.2012., 22:23
Unatrag nekoliko dana netko je opisao kako se buši nova rupa u Shiedel dimnjaku, štemerica mali borer i rupa do rupe , sat dva posla ,

Ultima mi se čini ok, testirao sam je na početku sezone , budem sutra vidio kako fura grijanje kod ovih -10 C

nema potrebe mali fleks i sajba za plociice i ide ko u puter

plandon
07.02.2012., 22:24

Imate u Sesvetama u merk..u još jedan ovdje spominjani vw kotao 26kw mislim da je stariji HS model oko 8k kuna.
Žao mi je kaj ga ja nisam uzeo.
Ako nisu novci problem držati se tog proizvođaća za klasične kotlove.

sasase
07.02.2012., 22:24
ramzay molim da postavite link od naših susjeda

http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=28&t=42056&start=0

plandon
07.02.2012., 22:29
nema potrebe mali fleks i sajba za plociice i ide ko u puter
ili kruna u fušu nekih 200,300 krznjenaka, kod prijatelja ispalo oriđiđi;i mene taj posao ćeka.

ramzay
07.02.2012., 22:43
Stralis!
Kakav je dimnjak za taj vaš buderus?
Kada sam skoro kupio taj kotao ovi me skoro silovali zbog dimnjaka;kao da su dimni kanali na njemu kilometar dugaćki....
Susjedi koji ga imaju nemaju problema sa njim,samo lože po bosanski i imaju jako dobru mikrolokaciju i dobar cug dimnjaka(odrukativno).Naprotiv zna im i često hladiti kroz izmjenivač.

Pogledaj postove 4529 pa dalje to je koliko ja kužim jedna od nakompleksnijih kotlovnica na ovom forumu, kotao na drva , spremnik radijatorski krug, podno grijanje , toplinska pumpa i solar u perspektivi.

Taj tip kotla nije osjetljiv na dimnjak ( 200 mm shiedl visine 8 m ), ja ga ne doživljavam kao kotao koji ima kilometarske kanale , prije bih rekao da mu se iz pepelnice vidi kroz dimjaću.

plandon
07.02.2012., 22:52
Pogledaj postove 4529 pa dalje to je koliko ja kužim jedna od nakompleksnijih kotlovnica na ovom forumu, kotao na drva , spremnik radijatorski krug, podno grijanje , toplinska pumpa i solar u perspektivi.

Taj tip kotla nije osjetljiv na dimnjak ( 160 mm shiedl visine 8 m ), ja ga ne doživljavam kao kotao koji ima kilometarske kanale , prije bih rekao da mu se iz pepelnice vidi kroz dimjaću.

Niste me razumjeli,znam da se vidi dimnjaća,ali očito ima problema sa dimnjakom ako mu je žar nemože probiti zrak iz donje zone i sami ste rekli kada ste došli kod gospodina da ste čaćkali po rešetki,jako je osjetliv na pepeo u dimnjaći,možda se tu guši,treba čisti svaka 3-5 dana ovisi o kvaliteti drva.

Stralis
07.02.2012., 23:08
Dimnjak je 200 mm, visina 785 cm (okinuo sa vrha do dna distomatom).

Što se tiče čišćenja, dimnjača se čisti svaki tjedan, većinom subotom ujutro, onda otvorim i ona vratašća na izlazu iz kotla u dimnjaču, očetkam sva rebra u kotlu i onda podkurim.

Trudim se makismalno, ali ništa. Evo baš i večeras, od 8 do maloprije sam kao idiot visio u kotlovnici, najprije zatvorio radijatorski krug i ostavio samo podno neka tjera, jer sam grijao bojler. nakon dobrih sat i pol uspio sam ga zagrijati na 52 C. onda sam sve zatvorio, neka se voda u kotlu zagrije bar na 80 tako da u radijatore uleti što vrućije. To sam čekao nekih 15ak minuta, jer je kotao cijelo vrijeme bio na 60, a grijao je samo bojler i podno, a vatra skače na sve strane. Pustio sam samo u radijatorsko i naravno, kotao je pao kroz par minuta na 60, temepratura u radijatore je bila oko 50, a povrat 20. Izgubio sam živce, natrpao kotao do kraja, otvorio podno i pišem sad ovdje što se događalo. Jednostavno mi dođe da pripeljam traktor pred podrum, svežem sve sa sajlom i izvučem van, jer ovakvo grijanje više nema smisla, da dnevno provodimo u kotlovnici po 5-6 sati, nekad čak i više, u noći se tata ustaje oko 2, ja oko 5, da bih onda opet natrpao oko pola 8, nema smisla.

mali proizvođač
07.02.2012., 23:25
http://www.njuskalo.hr/peci/pec-solid-g-oglas-4456185
Ovo je peč iz Vodotehne (ako sam uspio posložiti fotku)
Što mislite o njoj i ???

baustelac99
07.02.2012., 23:29
Nisi uspio staviti fotografiju. jel se radi o V-energy solid max kotlu?
Trebala bi biti bolja od ljevanih kotlova, ima dulji put dimnih plinova stoga bi i iskoristivost trebala biti bolja

mali proizvođač
07.02.2012., 23:30
http://www.njuskalo.hr/slika-big-11538049.jpg
Ovo je peč iz Vodotehne ako sam uspio posložit fotku.
Što mislite o njoj?'?

Stralis
07.02.2012., 23:32
Upravo se vratio iz kotlovnice. U kući 19 C.

Stanje u kotlu:
http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/Fotografija0090.jpg

Temperatura kotla, "visokoh 60":
http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/Fotografija0089.jpg

Crna pumpa:
http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/Fotografija0087.jpg

Razdjelnik:
http://i292.photobucket.com/albums/mm25/oiramzic/Kotlovnica/Fotografija0088.jpg
Radijatori, ulaz 52, izlaz 38, podno ulaz 37, izlaz 30.

duxamir
08.02.2012., 00:16
http://img192.imageshack.us/img192/9867/070220122367.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/192/070220122367.jpg/)

http://img714.imageshack.us/img714/1561/070220122368.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/714/070220122368.jpg/)

upravo slikano,
vani -11
u kući 24-26
polazni vod ca. 65
povratni vod ca. 50

mali proizvođač
08.02.2012., 03:11
Evo peči iz Vodotehne
http://www.njuskalo.hr/image-big/peci/pec-solid-g-slika-11537860.jpg

http://www.njuskalo.hr/slika-big-11539710.jpg

http://www.njuskalo.hr/peci/pec-solid-g-oglas-4456185

karakteristike i shema pogled kroz gornja vrata i ložište

Mišljenje vas molim

sasase
08.02.2012., 05:40
bolja je od centrometala il viadrusa

plus
08.02.2012., 05:59
PLUS, koji model marlesa imaš?

te starije kuće su imale 12-13cm izolacije koliko znam. a danas sve montažne imaju duplo više.
na podforumu Montažna kuća sam pročitao da sretna vlasnica kuće od 100tinjak m2 plaća 200kn plina mjesečno.

edit, sad vidim da je S404
Dobro jutro,

(vani je kod nas službeno -17, u Marlesici S 404 je bilo na termometrima +20, vjerovali vi to ili ne, a večini radijatora je žena pozatvarala ventile, pa napisal sam bil - dragi vruće mi je :D)

Danas je danas a prije 30 let sam izgledal kak' revolucionar među konzervativnim građevincima :D i imam čak za ono vrijeme naprednije plivajuće estrihe (na 5 cmm izolacije podove)...

A kaj se tiće Magme ak treba - budemo ju drsko prekopirali :D

plus
08.02.2012., 06:03
Poštovani g. Plus nešto slično ja prerađujem i eksperimentiram na svom poljaku samo što on ima vodoravne tave za odvod dima.
Pregrada je za sada od pločevine koja tjera dimne plinove dolje iza pa na sekundarni zrak(upuhuje ga ventilator preko "sonde" ssm varijante,ima nekaj šamota.
Kotao se preporodio dovodom sekundarnog zraka u bilo kojoj varijanti(bilo ih je više)
Puno manje katrana i bolje izgaranje,duži interval između trpanja drva,a manje ložište!
Ja sam veseljak jer nikad nemam katrana ni prije a ni sad :)

sasase
08.02.2012., 06:08
pingvini mole za caj

sasase
08.02.2012., 06:13
ma netreba puno kopirat
uzet bosch 2000 odrezat prednju stranicu povecat prostor za drva izradit vrata da su ko na klasicnim kotlovima , maknut pokretni rost umesto njega ubacit samot i dopeljat predgrijani sekundarni zrak iznad baze zara

spoki007
08.02.2012., 07:34
Onda prije nego to počne raditi naruči u Petrokova mijeh za AF posudu od 150l pa neka ti napravi prirubnicu za njega. Ti su mjehovi nešto bolji od standardnih, samo me mući isplativost svega toga.

ne mogu u cjeniku naci taj mjeh?
kak se zove i koliko kosta?

spoki007
08.02.2012., 07:44
Kako znaš da je na gumi???

Moja reflex, a i kolegina koja je kao i tvoja je na dnu posude dobila rupicu i tu je biježao zrak, zato što (moja) nema mijeh unutra, več membranu u sredini posude učvrščenu s nekim rajfom.
Tako kad je nastala rupica (gdje je biježao zrak, znači na zračnoj strani posude) jednostavno sam zavario rupicu i vozi dalje!!!!!!!!!!
Kolega je svoju mijenjao jer je bila pod garancijom!
Pregledaj ju dobro da i tvoja nema gdje rupicu izvana (baziraj se na dno)!!

curi voda na ventilu...to znaci da je gumena membrana probusena,nazalost....

ruler
08.02.2012., 08:56
I tata bi ovo, sine!

http://www.schoeggl-installationen.at/mediaCache/ProspektScheittech_284519.pdf

mranderson
08.02.2012., 10:05
I tata bi ovo, sine!

http://www.schoeggl-installationen.at/mediaCache/ProspektScheittech_284519.pdf
a cijena, ne znam da li se uopce usudim pitati koliko to kosta??

Lee Champa
08.02.2012., 10:07
ramzay-ev #5216
Možda bi na toj peći trebalo napraviti "prolaz na šiber" između ložišta i dimnjače - baypass, prilikom paljenja peći-dok ne povuče.
Ili još bolje iza otvora za čišćenje, opet na šiber, odvesti dimne plinove u dimnjak - znaći dvostruki ubod u dimnjak (gornji početni i donji radni). Ovim bi se početno zagrijao šamot i tek tada dimni plinovi prebacili preko VBR-a.

nike321
08.02.2012., 10:34
ne mogu u cjeniku naci taj mjeh?
kak se zove i koliko kosta?

Nema ga u cjeniku. Zovi Petrokov!

Ovo ti je AF:
http://termoidraulica.elbi.it/productdetails/body.pe?category=AF

grindstone
08.02.2012., 10:35
LP.Grupi. Molio bih neku dobru dušu ima li negdje koju staru pumpu od centralnog Grindfos oznake 20-60-180. Ne mora biti ispravna, trebaju mi samo neki dijelovi.
Nigdje ne mogu naći ovu pumpu jer je napravljena prije 90-tih. Preinake i redukcije ne dolaze u obzir.
Unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima iz još uvijek zaleđene Dalmacije.
Zapravo ovo nije odgovor na ničije pitanje, ovo je trebao biti novi post.

nike321
08.02.2012., 11:15
@grindstone

Evo to je zamjena:

http://www.mediafire.com/?e5fbaih3ks4qz50

Zovi u Petrokova, Termocommerca, Feroterma, itd...

Nema smisla stavljati polovnu pumpu kad postoji direktna zamjena.

jo ja
08.02.2012., 12:54
Smanji brzinu pumpe!
Prostore u kojima se ne boravi cijeli dan malo priguši ventile.

Možda malo sitnije iscijepati drva (5x5cm)

Problem rješen!Prigušio sam ventile po sobama i hodniku samo u dnevnom otvorio max.Temperaturu drži 80c može i jače,sada grije bolje di su prigušeni ventili nego kad su bili otvoreni..dimnjak nije trebalo čistiti,,,znači fali izolacija prava i to bi bilo to,,,,Hvala!

ramzay
08.02.2012., 13:25
Ne kažem da je ovo dobro nisam komentirao ništa ni kod njih ni ovdje, proljetos sam ovdje stavio presjek Buderusa koji se prodaje kao proba u mađarskoj i ovo je neka kompilacija .

Dečki sorry pogrešno sam protumačio skicu sa saslovenskog foruma , kotao nema rešetku, izgara bočno i dimni plinovi idu u tunel gdje dobiju sekundarni zrak.To je na tragu svih mojih istraživanja do sada i smatram to dobrim konceptom .

Kroz ispitivanja jednog kotla sa VBR om smo došli do spoznaje da je dovoljan samo jedan prolaz prema gore , znači dimni plinovi iz tunela dolaze u "sanduk" a iznad sanduka je VBR od 16 cijevi od 2 " sa turbulatorima . Trenutno je dužina tog VBR a 1500 mm , što je po mome malo predugačko .

Vjerojatno da će na slijedećoj probi to biti 1250 mm sa manje cijevi , sve sa ciljem da se skine trajna snaga kotla na dvadesetak kilovata .

Zvon
08.02.2012., 13:33
LP.Grupi. Molio bih neku dobru dušu ima li negdje koju staru pumpu od centralnog Grindfos oznake 20-60-180. Ne mora biti ispravna, trebaju mi samo neki dijelovi.
Nigdje ne mogu naći ovu pumpu jer je napravljena prije 90-tih. Preinake i redukcije ne dolaze u obzir.
Unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima iz još uvijek zaleđene Dalmacije.
Zapravo ovo nije odgovor na ničije pitanje, ovo je trebao biti novi post.
Ako te zanima, prodajem novu UP Basic 25-60, ekvivalent tvojoj pumpi.

Zvon
08.02.2012., 14:04
Ramzay, LT ima 8 cijevi od 1,5" za 30kW, a onaj od 20kW ima 6 istih takvih, duljine 60-tak cm.

mali proizvođač
08.02.2012., 14:42
Našao sam kotlu iz Vodotehne SOLID G za koji sam pričao majku i oca.

http://www.rakoczy.pl/en/?id=kotly_na_paliwa_stale

Molim vas komentare

ramzay
08.02.2012., 14:57
Ramzay, LT ima 8 cijevi od 1,5" za 30kW, a onaj od 20kW ima 6 istih takvih, duljine 60-tak cm.

Hvala za informacije.

Igra je u tome što ne znamo koliko je energije on pokupio u ložištu , a koliko otpada na VBR , a koliko pobjegne van .

Naj češće je to 50-60 % u ložištu , 25-30 % u VBR u a ostatak ode van.

Ja sam htio taj odnos preokrenuti tako da u ložištu ne uzimam ništa ili skoro ništa .odnosno da čak vračam dio energije u ložište , Zapravo težim onom modelu o kom se piše ali nitko to ne radi , ADIJABATSKO ložište. Zato su cijevi duže kod mene, i idem sa nižim temperaturama dima .

Sve je to vezano , ako hoću dobar cug a imam loš dimnjak , moram imati višu temperaturu dima , ako je dimnjak ok stavim turbulatore i imam dobar eta.

A smatram da kotao za naše uvjete mora imati neovisnost od struje, jer HEP tek do 2020 treba pouzdanost mreže dovesti na europski nivo, gledajući ovaj snjeg i led svuda oko nas ni ne razmišljam o UPS u , ni o agregatu , nego prirodno je prirodno.

ramzay
08.02.2012., 17:41
Dimnjak je 200 mm, visina 785 cm (okinuo sa vrha do dna distomatom).

Što se tiče čišćenja, dimnjača se čisti svaki tjedan, većinom subotom ujutro, onda otvorim i ona vratašća na izlazu iz kotla u dimnjaču, očetkam sva rebra u kotlu i onda podkurim.

Trudim se makismalno, ali ništa. Evo baš i večeras, od 8 do maloprije sam kao idiot visio u kotlovnici, najprije zatvorio radijatorski krug i ostavio samo podno neka tjera, jer sam grijao bojler. nakon dobrih sat i pol uspio sam ga zagrijati na 52 C. onda sam sve zatvorio, neka se voda u kotlu zagrije bar na 80 tako da u radijatore uleti što vrućije. To sam čekao nekih 15ak minuta, jer je kotao cijelo vrijeme bio na 60, a grijao je samo bojler i podno, a vatra skače na sve strane. Pustio sam samo u radijatorsko i naravno, kotao je pao kroz par minuta na 60, temepratura u radijatore je bila oko 50, a povrat 20. Izgubio sam živce, natrpao kotao do kraja, otvorio podno i pišem sad ovdje što se događalo. Jednostavno mi dođe da pripeljam traktor pred podrum, svežem sve sa sajlom i izvučem van, jer ovakvo grijanje više nema smisla, da dnevno provodimo u kotlovnici po 5-6 sati, nekad čak i više, u noći se tata ustaje oko 2, ja oko 5, da bih onda opet natrpao oko pola 8, nema smisla.

Kao prvo ne bacati koplje u trnje nego stisnut zube i gurati dalje , tebi se događa najgori scenario od svih mogućih.

1, Kuća ti nije ožbukana izvana, i naravno da nema nikakve izolacije .

2. Kuća je na bregu po kojem brije 100 na sat.

3. Ogroman sjeveroistočni zid koji se ponaša kao brana za zrak i sa te strane nemaš nikakve zaštite. zidovi su šuplji i kroz kuću ti pići orkan.

4. Kotlovnica je kasno i loše napravljena pa se nije mogla testirati , sve velike greške su otklonjene, tijekom siječnja , pa barem možeš zatvoriti ventile tako da voda ne puni spremnik, nego sva energija ide u kuću.

5. Očito je da nemaš dovoljno snage da griješ potrošnu toplu vodu i da radi grijanje, upravljanje sa time je složen proces i to nemaš nego moraš ručno otvarati ventile.

6.Zaboravi zagrijavanje potrošne tople vode , i grij vodu na struju ili toplinsku pumpu , u uvjetima ovakve zime sva energija u podno , jer ti je podno izvedeno dobro i dobro je izvedena izolacija u potkrovlju.

7. Prebaci roditelje privremeno na kat , a radijatore dolje samo na minimum da ne smrznu.

8. ŠEĆER NA KRAJU

Odi u neki bau bau dučan , ja ne znam kakvo je stanje u Petrinji ili Sisku ali u Bau-bau dućanima po Zagrebu ima za kupiti briketa od drva ili ugljena , kupi 100 kila za probu i mješaj sa drvima.

Tvoj kotao je tipični kotao za ugljen i sa briketima od ugljena bi se preporodio, i razvio punu snagu

Stralis
08.02.2012., 17:47
Kupio sam neki dan u OBIju ugljen, skurilo ga u trenu, a slab. To je bio onaj za kamine, očito samo za ugođaj, vatra je lijepa, ali slaba.

http://www.ogrjev.hr/ugljen_za_lozenje.html
Gledao sam kod ovih likova da bih kupio za sljedeću zimu bar jednu tonu, a sad koji dan idem si kupiti za probu 100tinjak kg.

goran1985
08.02.2012., 18:01
@stralis Nema ti od toga ništa, ja sam oprobao kameni ugljen kocka iz Banovića cca 18700kj/kg inače cijena 600kn tona mada sam je kupio samo 100kg za probe. Govorim ti to jer je kod mene slična konfiguracija kao kod tebe (Logano 32d, 940l pufer, isto spojen u gornji bočni priključak) samo što ja grijem 120m2 neizolirane kuće ali ipak nije situacija loša na ovako vrijeme. I ovaj iz Banovića brzo izgori bez obzira jel se potpali od gore ili se nabaca na vatru a pepela ko u priči...Jedino me čudi da si napisao da kotao loše reagira na žeravu, po meni on bolje reagira na žeravu nego na plamen.

ramzay
08.02.2012., 18:03
Onda mi se više sviđa briket od piljevine i po cijeni i kvaliteti.

Sve mi zvoni u uhu da bi tu hrpu užarenog ugljika trebalo raspuhati , a kako , PROVJERITI DIMNJAK I CIJEVI

goran1985
08.02.2012., 18:15
Nekažem da ovaj ugljen ne razvija snagu kad mu se da zraka ali jednostavno je onda za 2-2.5 sata potpuno gotov, npr. količina od 15kg. Ja sam ložio brikete u običnoj peći, galekovićeve i spačvine i odlični su samo je cijena 1.5kn kilo. Znam da ste vi ramzay napisali da se ljeti može naći za 800kn tona. Jel loži itko brikete u kotlu za centralno?

plandon
08.02.2012., 18:15
Stralis
Ovo kaj je Ramzey rekao sve stoji to sam i ja sinoć počeo pisat ali sam se posvadio s kompom.
Evo nešto pokušao i nešto se rapitao:
1. loša izolacija i položaj kuće prijatelja,plin ful radi nemože zagrijati radijatori temp 70 jednostavno se sav prostor ohladi-loži i kamin.
2.Isprobao ovo sa ptv danas kod sebe-treba pola sata duže da se kotao dobije na 65c nego kada je ptv iskljućen(potrošnja vode 0 lit. dizanje temp sa nekih 30 na 50c) bojler 160lit
3.danas u kotlu gori ko ludo prigušen primarni zrak sekundarni širi palmen dimni plinovi nemogu prijeći 120c,otvaranjem primarnog dimni plinovi lete u sekundama na200c,govorim kod potpale.Temperatura u kotlu prije toga stagnira onda strelovito raste.
4.Kod krupnih cjepanica,premalo primarnog zraka(prigušena,premala rešetka,dovod primarnog zraka-stvara se sloj žara koji samo tinja ali ne diže temperaturu.
Pročistiti rešetku često, sitinija drva-suha ili briketi,pokušat kod jako hladnih noći natrpat ugljenom
Probajte otvorit lagano donja vrata,ali uz vašu prisutnost....

plandon
08.02.2012., 18:19
Kupio sam neki dan u OBIju ugljen, skurilo ga u trenu, a slab. To je bio onaj za kamine, očito samo za ugođaj, vatra je lijepa, ali slaba.

http://www.ogrjev.hr/ugljen_za_lozenje.html
Gledao sam kod ovih likova da bih kupio za sljedeću zimu bar jednu tonu, a sad koji dan idem si kupiti za probu 100tinjak kg.

Isprobao ledvice, gori jako dobro ali smrdi kao kuga ima ga u komadima velikim oko 10 fi pa do veličine oraha

ramzay
08.02.2012., 19:27
Dečki u ona stara vremena kad su vozile parnjače , ako lokomotiva nije imala snage izaći na breg onda bi mašinovođa išao svjesno na izgaranje ugljika do faze monoksida , a to u ovom slučaju znači:

DATI SAV RASPOLOŽIVI ZRAK U PRIMARNU FAZU LOŽIŠTA.

znači otvoriti vratašca za zrak koji dolazi ispod rosta , to je primarni zrak , sa njime se regulira snaga kotla , sekundarni zrak smanjiti dokle ide , ali ne baš da ide crni dim iz dimnjaka . To je efikasna metoda za dizanje snage , ali nije ekonomična i nije ekološka. ali Jbiga sad.

SUHA SITNA DRVA , i ponavljam SUHA SITNA DRVA , u nedostatku drva, bolji je drveni briket u odnosu na ugljen , ovo što ste stavili na post je slabije od drvenih briketa ,i puno pepela.

Stralis ako ti kotao poždere 8 kilograma briketa na sat onda ti je sustav dobar , a ako se guši sa time onda nešto ne valja sa dimnjakom , da li su sve rupe za čišćenje zatvorene , i ona dolje kod kotla i ona gore na tavanu

Pumpido
08.02.2012., 19:33
Ova tema je zamrla a mene baš zanima jel netko u zadnjih pola godine do godinu ugrađivao centralno na drva i jel se to isplati.
Naime, ubiše me računi za plin ove i prošle godine (kuća 250 m2).
Ima li netko dobru preporuku,cijena,i sve ostalo.
Ja bih u biti samo ugradio peć .

Pumpido
08.02.2012., 19:33
Ups, nije zamrla

plandon
08.02.2012., 19:44
G.Ramzey molim vas za jedan savjet ako se to upće može!?
Pošto mi kotao nema dovod sekundarnog zraka ja ga kradem sa rosta i šaljem ga u zonu plamena zagrijanog jase barem nadam dovoljno;e sada koliki je otprilike omjer primarni sekundarni zrak za što bolje izgaranje?
Jeli dobro da je i primarni zrak zagrijan ili je bolje da je hladan?Jeli bolje primarni zrak dovoditi kroz rost ispod žara ili ga dovesti odozgora na drva ili u sredinu ložišta.
To bi bila lijepa pomoč da baš sve nemoram brusilicom proračunavat po pločevini.Jel treba skica ako vam nije jasno

sasase
08.02.2012., 20:08
ledvice je dobar ugljen i kod mene se je pokazo dobrim

kreka je smece i ima brdo ostatka sljake koja gusi rost i smanjuje dovod zraka
i kad je mokra nedaje nista od sebe ak si ju kupio kod ovih na linku ona je vani pod najlonom

al ugljen ko ugljen je treba isto tretirat ko i drva ako je premokar ni dobro a i ako je presuh ni dobro
lozenje ugljenom je cak slozenije neg sa drvima

trenutno lozim sa briketima za probu u svojoj parnjaci i iskreno nema velike razlike napram dobro suhe agacije

ramzay
08.02.2012., 20:17
plandon nabaci skicu

Dobro je zrak predgrijati i jedan i drugi, ali o tome sam pisao i od 1000 mojih postova barem je 200 iz teorije izgaranja .

plandon
08.02.2012., 20:39
Znam sve sam pročitao, vaše ideje i postove zato sam i krenuo u preradu kotla.Rostu kradem preko manjeg "poklopca" kradem dio zraka i cijevima ga provodim u zadnji dio ložišta pa malo gore u zonu plamena.Zrak se zagrijava u žaru i pospješuje paljenje dima.Veliki napredak u odnosu na sagorijevanje u odnosu na tvorničko rješenje.Ložište sam pregradio nakoso od vrata prema zadnjem donjem dijelu ložišta,tu je i šamot itu izgara lijepim brener plamenom.Za sada primarni zrak dolazi samo kroz rost,ali mislim da nije dovoljno jer pred kraj punjenja ima puno žara onako kako sam opisao u prijašnim postovima(problem sa Stralisem.Malo me muči taj omjer:Jel bilo dobro preko "poklopca" dići i primarni zrak i koju poziciju,jel touopće moguće fiksno podijeliti ili da ga dijelim nekom zaklopkom.Zrak upuhuje ispod rosta ventilator,na sebi ima automatsku klapnu(pomoć za pelet forum)
Prevelika mi je shema nacrtana u paintu kako da ju ubacim jer kada ju smanjim nevidi se ništa.

baustelac99
08.02.2012., 21:04
Ova tema je zamrla a mene baš zanima jel netko u zadnjih pola godine do godinu ugrađivao centralno na drva i jel se to isplati.
Naime, ubiše me računi za plin ove i prošle godine (kuća 250 m2).
Ima li netko dobru preporuku,cijena,i sve ostalo.
Ja bih u biti samo ugradio peć .

Hm, a da najprije proanaliziraš stanje sa izolacijom?
nakon toga možda klasična peć ili štednjak na drva u dnevnom prostoru? pa tek onda novi kotao.

Plandon, možeš li fotografirati kotao sa poboljšanjima?

plandon
08.02.2012., 21:31
pomozite da uploadam skice. Bit ćevam vam sve jasnije,još je prerano za fotke,sve je još u fazi:napravi, izreži zavari pa ponovi....probudi se nacrtaj ideju itd.
Najprije sam pokušao sa cijevi navarenom na jednu posudu,kao lijevak naopako;vidio se napredak.Zatim nešto kao mala tepsija sa dovodom zraka preko cijevi u gornji dio ložišta,kao kod ovih kamina koje ste spominjali,bolje!
Pa sam idejom g.Ramzeja brobao okrenut dimne plinove prema dolje(dio poluokrugli od limene bačve,opet poboljšanje.
Nakon toga pločevina (za sada ravna) sa rupom u donjem dijelu,tako da usmjerava plamen na šamot(privremeno samo naslagan)i preradu sonde za zrak(spuštena niže).
Rezultat:veliko smanjenje katrana,produženje vremena gorenja za oko sat dva(23-05 h)
Napominjem kotao je predimenzioniran,pa je cmolio(potoci katranske vode iz dimovodne cijevi do dimnjaka) i jako loše složena instalacija.Rješenje će nadam se biti na proljeće u puferu.Sreća je jedino kaj se jako dobro grijem,potrošnja drva za 24h negdje oko dvoje male tačke.

sasase
08.02.2012., 21:43
ovde je jednostavna prerada ovih gusanih zderaca sa doziranjem predgrijanog sekundarnog zraka
malo se pomucite sa slovenskim i procitajte kak je to izveo milanjezernik

http://www.strojnistvo.com/viewtopic.php?t=4919&postdays=0&postorder=asc&&start=15

ramzay
08.02.2012., 22:46
Plandon ne postoji neki fiksni omjer zraka , to je sve ovisno od faze pretvorbe drva u ugljen ( žar) . razlika potrebnih količina na početku izgaranja i kad tinja žar na rostu je oko 10 puta . Generalno žar gori deset puta sporije od drva .

neka jako gruba aproksimacikja je da u primarni zrak ide 4m3 zraka po kili goriva na sat , a sekundarni treba biti 2 m3 , ali se najčešće gura više , do 6m3 , tako da za grube proračune za kilu drva trebaš dovesti 10 m3 ili cca 100 m3 na sat za kotao od 35 kW

baustelac99
08.02.2012., 22:51
Plandon ne postoji neki fiksni omjer zraka , to je sve ovisno od faze pretvorbe drva u ugljen ( žar) . razlika potrebnih količina na početku izgaranja i kad tinja žar na rostu je oko 10 puta . Generalno žar gori deset puta sporije od drva .

neka jako gruba aproksimacikja je da u primarni zrak ide 4m3 zraka po kili goriva na sat , a sekundarni treba biti 2 m3 , ali se najčešće gura više , do 6m3 , tako da za grube proračune za kilu drva trebaš dovesti 10 m3 ili cca 100 m3 na sat za kotao od 35 kW

prevedeno za nas ne-strojare, kolka bi to površina rupe/cijevi bila?

ramzay
08.02.2012., 23:53
prevedeno za nas ne-strojare, kolka bi to površina rupe/cijevi bila?

a računaj da je tih 100m3 na sat cca 30 litara u sekundi, i da su brzine od 5-10 m/s uobičajene u zoni rešetke , onda dobiješ rupu od recimo 20 cm ,

Ulazimo u jedan vrlo složen proračun koji vjerojatno nije zanimljiv ostatku ekipe, ali čisto ukratko .

brzini od 10 m/s odgovara pad tlaka od 50 paskala , dok brzini od 5m/s odgovara pad tlaka od 13 paskala, a te paskale podtlaka daje dimnjak . Dobar dimnjak i kada je dobro zagrijan daje tih 50 paskala, a ako toga nema onda treba ventilator , a tada paskali nisu problem

emajan
09.02.2012., 08:17
Na početku, pozdrav svima!
Pratim ovaj, kao i još nekoliko foruma vezanih uz centralno grijanje i eto, odlučio sam se malo uključiti. Grijem dvije etaže po 90 m2, imam TVT standard krematorij iz 1991. 32kW i iako nije kuća nešto posebno izolirana, a ni stolarija ponajbolja, peć mi je predimenzionirana. do izražaja zvijer dolazi tek sada, kad su temperature od -10 na niže. inače u kući držim oko 24-25C što zbog djece, što zbog zimogrozne žene. Godišnje trošim 20-tak m3 drva. obzirom da nas dosta nema u kući razmišljao sam o samogradnji plamenika na sječku koji bi možda mogao i žvakati ugljen granulacije grah. planiram sistem ugurivanje, odnosno izviranjem goriva na tanjur plamenika. ima li tko kakvih iskustava ili pametan savjet? Isto tako, ako netko ima "na lageru" takvu staru peć van uporabe, da mi proda donja vrata kako bih svoja sačuvao od flexe.

emajan
09.02.2012., 08:20
Gdje si nabavio taj ugljen po 600 kn/t ... i ja bih možda malo...

goran1985
09.02.2012., 08:25
Gdje si nabavio taj ugljen po 600 kn/t ... i ja bih možda malo...
u susjedstvu: http://www.drvosjeca.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1228&Itemid=591

ramzay
09.02.2012., 08:26
emajan , gdi misliš kupiti sječku i po kojoj cijeni , gdi je uskladištiti , kako osušiti .

Najmanji je problem staviti motor reduktor i guraj , problemi nastaju kad se to sve zaglavi u transporteru, kad se vatra kroz šneku prenese u bunker goriva.

Gdi ti je automatika za to

emajan
09.02.2012., 08:37
igrom slučaj radim u firmi koja ju proizvodi... cijena bi mi bila povoljna... u ljeti je vlaga sječke koja stoji na hrpama 20-30%... mislim da to nije neki problem s obzirom na ventilator. sječka je do max 4 cm i mislim da pužnica 120 mm to bez problema gura (tako je barem kod nas u firmi). Za skladištenje imam prostor. ako imaš dvije šneke, jedna koja gura iz silosa u drugu, koja gura u peć, postaviš da ova koja unosi u peć radi duže vrijeme nego prva, i nema povrata vatre jer je uvijek praktički prazna. Automatiku bi riješio na primitivan način, vremenskim relejima, i cijevni termostat da sve isključuje na npr. 80C izlazne temperature. obzirom da je u slučaju plamenika žar u peći u zanemarivoj količini, mislim da bi temperatura trebala pasti dovoljno brzo da na plameniku ostane dovoljno žara da ventilator ponovno raskuri vatru. ovo što mislim bi bio samo probni plamenik, tek da vidim koje bi bile mane, ako bi se pokazalo da ima neke nade, krenuo bih u ozbiljniji projekt...

emajan
09.02.2012., 08:39
u susjedstvu: http://www.drvosjeca.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=1228&Itemid=591

kako je sa njim preko granice? sam si išao po njega ili?

ramzay
09.02.2012., 08:49
http://img4.imageshack.us/img4/7589/chipsu.jpg

Ovo sam objavio na forumu prije pola godine , to je naša realnost - nesređeno tržište

Desno je hrpica goriva koje ispunjava kriterij G-30 , a lijevo je ono što ne ispunjava , sito na kome se sve nalazi je normirano i kroz njega mora sve proći .

Zamisli da sa svojim skupim ljubimcem dođeš na pumpu za gorivo i frajer ti natanka mazut , a ti tražiš benzin.

emajan
09.02.2012., 09:08
ne predstavlja mi problem kvaliteta sječke... sitena analiza godinama pokazuje udio sječke >40 mm ispod 1%. i radi se isključivo od zdravih trupaca, metrice i nešto malo "paprikaša" sa pilana. sad više razmišljam o konstrukciji samog plamenika i nabavki kvalitetnog ventilatora. za početak se neću puno zamarati finesama oko iskorištenja, u biti, cilj mi je autonomija... barem 15 sati, a da me dočeka topla kuća.

emajan
09.02.2012., 09:17
...i eventualno nabava rezervnih donjih vrata...

sasase
09.02.2012., 09:25
za malo para peletni plamenik

http://www.youtube.com/watch?v=rQGunMmqJ-Y&feature=related

http://www.alternativci.com/index.php?option=com_content&view=article&id=67&Itemid=72

ramzay
09.02.2012., 09:37
ne predstavlja mi problem kvaliteta sječke... sitena analiza godinama pokazuje udio sječke >40 mm ispod 1%. i radi se isključivo od zdravih trupaca, metrice i nešto malo "paprikaša" sa pilana. sad više razmišljam o konstrukciji samog plamenika i nabavki kvalitetnog ventilatora. za početak se neću puno zamarati finesama oko iskorištenja, u biti, cilj mi je autonomija... barem 15 sati, a da me dočeka topla kuća.

Da sad ne pravimo reklamu za tvoju firmu jer to pravila foruma ne dozvoljavaju , pošalji mi na pp neki kontakt , jer mi zaista imamo problema sa dobavljačima chipsa, i pod hitno trebamo kamion.

emajan
09.02.2012., 09:54
ramzay, imaš PP

plus
09.02.2012., 10:08
Poštovanje,

g.ramzay i ostali tko god se razumije, molim mišljenje o tome kolika bi približna snaga cijevnog izmjenjivača topline bila ?.
Izrađen od 30 kom bakrenih cijevi vanjski promjer 8 mm, unutarnji promjer rupe 7 mm, dužina cijevi 350 mm.
Ja sam probao nešto računati, ali nisam siguran da i tu vrijedi 1 kvadratni metar površine za 10 kW???

Dužina 350 mm
Rupa φ 7 mm
Vanjski φ 8 mm
Količina 30 kom
Dužina 10500 mm jednako 10,5 m
Opseg 25,12 mm
Površina 8792 mm² jednako 0,008792 m²
Ukupna površina izmjenjivača jednako 0,26376 m²

Toplinska snaga 2,6 kW ???

Unaprijed zahvalan,

Srdačan pozdrav :)

ramzay
09.02.2012., 10:35
Poštovanje,

g.ramzay i ostali tko god se razumije, molim mišljenje o tome kolika bi približna snaga cijevnog izmjenjivača topline bila ?.
Izrađen od 30 kom bakrenih cijevi vanjski promjer 8 mm, unutarnji promjer rupe 7 mm, dužina cijevi 350 mm.
Ja sam probao nešto računati, ali nisam siguran da i tu vrijedi 1 kvadratni metar površine za 10 kW???

Dužina 350 mm
Rupa φ 7 mm
Vanjski φ 8 mm
Količina 30 kom
Dužina 10500 mm jednako 10,5 m
Opseg 25,12 mm
Površina 8792 mm² jednako 0,008792 m²
Ukupna površina izmjenjivača jednako 0,26376 m²

Toplinska snaga 2,6 kW ???

Unaprijed zahvalan,

Onih 10 kilovata po kvadratu se odnosilo na dimne plinove prema vodi .

A voda može sa lima uzeti 5000 puta više energije nego što plin može dati , tako da aproksimacija ne vrijedi ako je taj tvoj izmjenjivać u sustavu voda/voda .

Zavisi da li su smjerovi trujanja isti ili suprotni ili poprečni , uguglaj protusmjerni izmjenjivać topline, ima dobrih tekstova.

A tvoj izmjenjivać bi sa kotlovskom vodom na režimu 70/40 mogao zagrijati vodu sa 1o na 40 , i pri tome dati 35-50 kilovata.

ramzay
09.02.2012., 10:39
ramzay, imaš PP

Na ulazu u Danteov pakao je pisalo "izgubite nadu vi koji ulazite ", tako i chips i mi koji smo se ponadali.

emajan rješava problem interno za sebe , a mi ostali sikire u ruke i u šumu.

ruler
09.02.2012., 11:06
na istoku si kmetovi sami naprave ovakve stvari:

http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=fvwp&v=Lb2aP-jDpcw

ovo je stara sjeckalica za slamu, jedna mi lezi negdje na polju ali ne znam svasati...

sigurnost trenutno nije tema :)

kako postici unutrasnji mir i osjetiti nirvanu:

http://www.youtube.com/watch?v=5YmZheUSYks&feature=related

plus
09.02.2012., 11:12
aproksimacija ne vrijedi ako je taj tvoj izmjenjivać u sustavu voda/voda .

Zavisi da li su smjerovi trujanja isti ili suprotni ili poprečni , uguglaj protusmjerni izmjenjivać topline, ima dobrih tekstova.

A tvoj izmjenjivać bi sa kotlovskom vodom na režimu 70/40 mogao zagrijati vodu sa 1o na 40 , i pri tome dati 35-50 kilovata.
g.ramzay,
trebao bi izmjenjivač služiti za predaju viška topline solarnog PTV u moj puffer 1200 lit, dakle antifriz daje vodi.
Evo idejne skice, protustrujno ako se ne varam sam zamislio :)

http://i137.photobucket.com/albums/q205/mikrosom/Idejnaskicaizmjenivaatopline.jpg

Pozdrav

emajan
09.02.2012., 11:22
Na ulazu u Danteov pakao je pisalo "izgubite nadu vi koji ulazite ", tako i chips i mi koji smo se ponadali.

emajan rješava problem interno za sebe , a mi ostali sikire u ruke i u šumu.

na žalost, za sada je tako kako je...
generalno, mislim da će sječka postati zastupljeniji energent i da će je biti dosta lakše pribaviti. kao što je i na početku bilo sa peletirkama... problem je što svi koji se upuštaju u proizvodnju sječke koriste, da ne kažem priručne strojeve, pa kvaliteta u najvećem broju slučajeva ne zadovoljava osnovne standarde, kako po sastavu sirovine, tako i po dimenzijama čipsa. to velike energane gutaju bez problema, ali za nas sa sitnim zubom baš i nije "po mjeri"... Dosta njih miješa pojam drvne sječke i biomase, a to se očituje i u kvaliteti njihovih proizvoda. A to je tako jer iz lijepe naše sva sječka odlazi van gdje se koristi u energanama i toplanama, a mi, kao što ramzay kaže, pljuni u šake i sa sjekirom u šumu... van se prodaje po nekih 50tak eura po Atro toni, a za nas nabiju takve cijene da mi porastu dlake na leđima kad ih vidim...

sasase
09.02.2012., 12:02
ovo je malo bolje
http://www.youtube.com/watch?v=wAMo5ONolA0

a ovak se radi zaprav
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=IuRZJnttjQ0

baustelac99
09.02.2012., 12:09
ne predstavlja mi problem kvaliteta sječke... sitena analiza godinama pokazuje udio sječke >40 mm ispod 1%.
i radi se isključivo od zdravih trupaca, metrice i nešto malo "paprikaša" sa pilana. sad više razmišljam o konstrukciji samog plamenika i nabavki kvalitetnog ventilatora. za početak se neću puno zamarati finesama oko iskorištenja, u biti, cilj mi je autonomija... barem 15 sati, a da me dočeka topla kuća.

Hm, jel drobite cjele zdrave trupce?
ili se sječka radi samo od okrajaka i ostalog otpada?

edit:
evo jedne žestoke mašine za uništavanje trupaca
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=WCPvbMq4jqU

emajan
09.02.2012., 12:19
Hm, jel drobite cjele zdrave trupce?
ili se sječka radi samo od okrajaka i ostalog otpada?

da, koristi se kao sirovina za daljnju preradu

baustelac99
09.02.2012., 12:26
nisam baš skužio?
drobite trupce u sječku?
a što dalje sa sječkom radite? za loženje ili neka kemijska prerada?

sasase
09.02.2012., 12:36
nisam baš skužio?
drobite trupce u sječku?

sigurno izvoz ko i sve kod nas prodajemo surovinu onda proizvod placamo duplo skuplje

emajan
09.02.2012., 12:51
nisam baš skužio?
drobite trupce u sječku?

objasnio sam ti u pp

emajan
09.02.2012., 13:00
sigurno izvoz ko i sve kod nas prodajemo surovinu onda proizvod placamo duplo skuplje

na svu sreću, je izvoz oko 65-70%, ali finalnog proizvoda... a na izvoz sirovina sam strašno ogorčen kad vidim što se sve radi... napisao sam u jednom od prethodnih postova...

heksogen
09.02.2012., 15:22
Susjedu mome stiže 7 tona ugljena. Sav sretan vozi u podrum i misli konačno se i žena počela brinut za grijanje. Drugi dan opet 7 tona stiže, šta jest jest prava žena. Treći dan opet 7 tona stiže, rat u kući, nitko od ukućana nije naručio.
Gazda zove lokalnu tvrtku da postavi sigurnosne kamere. Stiže nova pošiljka, a eto i snimke. Papiga naučila govorit pa naručila. Gazda papigu nabi od jada na križ pa u podrum objesi. Gleda papiga a na drugom zidu isus. Pita papiga kolko si ti na križu, a on odgovara:"više od 2000 godina". Papiga kaže:" Uf pa kolko si ti ugljena naručio". Zdravi bili i veseli!

heksogen
09.02.2012., 15:49
Plus
U izmjenjivač ne koristi se za tvoje solarno, zmijača.

heksogen
09.02.2012., 15:54
http://www.scribd.com/doc/54915314/9/IZMJENJIVA%C4%8CI-TOPLINE

plus
09.02.2012., 20:11
Plus
U izmjenjivač ne koristi se za tvoje solarno, zmijača.
Kako si ti točno shvatio gdje ja namjeravam koristiti izmjenjivač kojeg pokušavam analizirati, uz moje solarno?
I daj molim te napiši zašto ga ja ne bi mogao upotrijebiti, ujedno molim te malo šire mi to pojasni nego ovo što si napisao. :ne zna:

plandon
09.02.2012., 20:14
http://img696.imageshack.us/img696/1724/90509874.png (http://img696.imageshack.us/i/90509874.png/)
Evo ovako izgleda moja trenutna prerada ložišta "tave" koju sada koristim.Molim mišljene.

ramzay
09.02.2012., 21:22
http://img696.imageshack.us/img696/1724/90509874.png (http://img696.imageshack.us/i/90509874.png/)
Evo ovako izgleda moja trenutna prerada ložišta "tave" koju sada koristim.Molim mišljene.

odlično ( 5 ) sjedni , što bi PlUS rekao.

Pokušaj pokriti rost nekim limom , šamotom ili blatnim mortom. tako da dobiješ primarni zrak od vrata prema desno kroz drva , sekundarni ostavi kako je sad ga možeš kontrolirati kroz vrata od pepelnice

ramzay
09.02.2012., 21:27
Kako si ti točno shvatio gdje ja namjeravam koristiti izmjenjivač kojeg pokušavam analizirati, uz moje solarno?
I daj molim te napiši zašto ga ja ne bi mogao upotrijebiti, ujedno molim te malo šire mi to pojasni nego ovo što si napisao. :ne zna:

PLUS taj ti je izmjenjivać predobar za solar, naime kod solarnog je priliv energije par kilovata i za to je dovoljno par metara cijevi na dnu spremnika .

Ja sam mislio da ga namjeravaš koristiti kao protočni bojler za PTV.

heksogen
09.02.2012., 21:36
g.ramzay,
trebao bi izmjenjivač služiti za predaju viška topline solarnog PTV u moj puffer 1200 lit, dakle antifriz daje vodi.
Evo idejne skice, protustrujno ako se ne varam sam zamislio

ne razumijem daj stavi shemu

plandon
09.02.2012., 22:11
http://img535.imageshack.us/img535/3808/21882554.png (http://img535.imageshack.us/i/21882554.png/)

G.Ramzey na predhodnoj slici odnosno postojećem stanju rost je skoro pokriven dijelom "sondom" poklopcem za sekundarni zrak(poslikat ću ga prvom prilikom kada neće gorit van ložišta) a dio šamotom.Tu manevriram sa pločicama šamota za primarni zrak.

Na ovoj slici br.2 planiram dovesti zrak "sondom" za primarni zrak negdje u zonu da puše ispod vrata za utovar drva prema zadnjem dijelu ložišta;to je plan br1.Time bi se rost zatvorio do kraja.
Problem je u doziranju/omjeru sekundarni-primarni zrak(to govorim teoretski jer nemogu to sada dok su ove temp. isprobavat).Rješenje bi moglo biti u kliznim klapnama(sekundarni otvara/primarni zatvara).

Plan br.2
Zatvorit rost sa "sondom" sekundarnog zraka i šamotom a primarni dovesti kako ste vi rekli kroz rešetku za čišćenje izanad rosta.Problem je u tome da donja velika vrata treba preraditi da usisavaju zrak kroz klapnu za propuh istom bi se vršila regulacija primarnog zraka(sada je nema jer tu funkciju obavlja ventilator) ili ga dovesti od ventilatora pa kolko upuše...
Ložište bih obložio šamotom i dio pregrade(mora biti na vađenje radi čišćenja i zbog toga ne dihta 100% prema gore ali vrši glavnu funkciju a to je da usmjerava dim prema dolje.
Svako mišljenje dobro došlo. Hvala!

heksogen
09.02.2012., 23:49
zanimljivo za pogledati
http://www.ogs.com.hr/dokumenti/2EDE_biomasa_Krizevci_WhS_2009.pdf
za one koji zavarivaju a žele znati više
http://www.scribd.com/doc/55048517/BCD-Elektro-Prirucnik-Za-Zavarivanje
krpanje kotlovskog čelika ima li tu majstora?

Zvon
10.02.2012., 01:26
Jel' netko može downloadati ovo sa Scribda u PDF?

nike321
10.02.2012., 05:02
Jel' netko može downloadati ovo sa Scribda u PDF?

Za bilo koji dokument sa scribda vrijedi:

Kopiraj link ovde:

http://scribddownloader.blogspot.com/

sačekaj malo da se pojavi download dugme, klikni na njega i sačekaj reklamu i onda preskoči reklamu kad se gore desno pojavi "PRESKOČI REKLAMU"

plus
10.02.2012., 06:01
PLUS taj ti je izmjenjivać predobar za solar, naime kod solarnog je priliv energije par kilovata i za to je dovoljno par metara cijevi na dnu spremnika .

Ja sam mislio da ga namjeravaš koristiti kao protočni bojler za PTV.
Ne treba izmjenjivač biti predobar samo neka normalno funkcionira i predaje višak stvorene topline koja ne bi stala u solarni bojler, nju neka preko termostatskog troputnog ventila prebacuje u spremnik za centralno puffer 1200 lit.
Na shemi je to središnja "kanta", bojler, a tu bi ja umjesto bojlera ubacio taj izmjenjivač.

Ovu je shemu za mene nacrtao naš kolega s foruma CAR, onda smo ju malo šmirglali, pa brusili i ispala je tak kak' ju vidite i ja mu se zahvaljujem što je potrošio svoje vrijeme na moje crtarije i analize, osim toga ima bolje alate za crtanje od mene.

http://i137.photobucket.com/albums/q205/mikrosom/Izmjena_8.jpg

Srdačan pozdrav (moram iti van, vidjeti kaj bum z' viškom friškoga snijega :D)

jationmivioni
10.02.2012., 06:52
Za bilo koji dokument sa scribda vrijedi:

Kopiraj link ovde:

http://scribddownloader.blogspot.com/

sačekaj malo da se pojavi download dugme, klikni na njega i sačekaj reklamu i onda preskoči reklamu kad se gore desno pojavi "PRESKOČI REKLAMU"
I dodati ekstenziju .pdf

ramzay
10.02.2012., 07:43
PLUS moram to sva malo ofarbat sa crvenom i plavom bojom , ali u startu mi nije jasno kak si dobio cirkulaciju vode u sekundarnom krugu izmjenjivača, primarni mi je jasan to radi pumpa solara kad se termostatski ventil otvori.

nike321
10.02.2012., 08:59
I dodati ekstenziju .pdf

Nema potrebe, radi i bez toga.

plus
10.02.2012., 09:14
PLUS moram to sva malo ofarbat sa crvenom i plavom bojom , ali u startu mi nije jasno kak si dobio cirkulaciju vode u sekundarnom krugu izmjenjivača, primarni mi je jasan to radi pumpa solara kad se termostatski ventil otvori.
g.ramzay,

Sve je na isti način kao i zagrijavanje povratne vode u kotao na drva:
- solarna pumpa prvo tjera antifriz preko termostatskog troputnog ventila kroz primarni solarni, a
- kad se temperatura "antifriza" toliko digne da otvara patronu termostata u troputnom ventilu - istovremeno zatvara solarni primarni krug te ista solarna pumpa tjera vodu u sekundarni izmjenjivač za puffer.

Nadam se da je sad jasno :)

Srdačan pozdrav

nike321
10.02.2012., 09:29
http://i39.tinypic.com/9k1awj.jpg

Kako se regulira/rješava cirkulacija ovim dijelom kruga?

ramzay
10.02.2012., 09:35
http://i39.tinypic.com/9k1awj.jpg

Kako se regulira/rješava cirkulacija ovim dijelom kruga?

to se i ja pitam

ma da ne bi
10.02.2012., 09:37
Dobar dan. Lijepo bih molila Vas forumaše za pomoć.Naime,imam u kući otvoreni sistem centralnog grijanja i veliki problem sa tlakom.Vrlo često padne na nulu a pumpa pri tom radi i radijatori su topli.Posuda sa vodom je na tavanu a cijevi koje vode vodu u posudu su izolirane da se ne bi smrzle.Može li mi netko objasniti zašto se to događa i što mi je činiti?
Ako treba još podataka pitajte ,napisat ću jer mi je to totalna nepoznanica pa ni neznam što je još bitno. Hvala.

.CAR
10.02.2012., 09:45
to se i ja pitam

Tu je zamisljena termosifonska cirkulacija
Pozdrav ekipi

plus
10.02.2012., 09:58
Tu je zamisljena termosifonska cirkulacija
Pozdrav ekipi
Da točno, termosifonska cirkulacije i predvidio sam "debelu cijev", a kad se uključi pumpa za grijanje radijatora u stanu onda bude ona dala svoj doprinos cirkulaciji. :)

Pozdrav

nike321
10.02.2012., 10:14
Dobar dan. Lijepo bih molila Vas forumaše za pomoć.Naime,imam u kući otvoreni sistem centralnog grijanja i veliki problem sa tlakom.Vrlo često padne na nulu a pumpa pri tom radi i radijatori su topli.Posuda sa vodom je na tavanu a cijevi koje vode vodu u posudu su izolirane da se ne bi smrzle.Može li mi netko objasniti zašto se to događa i što mi je činiti?
Ako treba još podataka pitajte ,napisat ću jer mi je to totalna nepoznanica pa ni neznam što je još bitno. Hvala.

Smrzle ti se cijevi i voda u posudi. Treba osigurati da voda malo cirkulira i kroz tu posudu.
To što je cijev izolirana ne znači da se neće smrznuti ako nema cirkulacije. Smrznut će se ali joj treba duže.

ma da ne bi
10.02.2012., 10:21
To se dogodilo neki dan ,doduše samo u cijevima,otopili i izolirali a u posudi nije smrznuto-provjereno.Ponovit ćemo to danas a kako osigurati da voda cirkulira u posudi?
Vjerojatno pitam gluposti.nemoj se ljutiti,ali ova vrsta tehnike mi je kinesko pismo.

nike321
10.02.2012., 10:37
Trebaju ići 2 cijevi do posude. Jedna (glavna) se priključuje na polaz grijanja druga (može biti neka manja) povezuje povrat grijanja i dno posude i stavi se na nju prigušnica koja ograniči cirkulaciju na minimum.
Treba i posudu dobro izolirati kako bi gubici topline bili minimalni.

ma da ne bi
10.02.2012., 10:46
Hvala ti puno na trudu Od svega toga prigušnice mislim da nema pa ću vidjeti što ću.Mislim da će to centralno završiti na otpadu a da će se nabaviti obične peći pa neću nikoga daviti. Poždera me.

nike321
10.02.2012., 11:05
Hvala ti puno na trudu Od svega toga prigušnice mislim da nema pa ću vidjeti što ću.Mislim da će to centralno završiti na otpadu a da će se nabaviti obične peći pa neću nikoga daviti. Poždera me.

Ako imaš dvije cijevi (spojene na centralno), to što nema prigušnice tebe trenutno i ne zanima, jer i onako nemaš protok ili je on nedovoljan da spriječi smrzavanje.
Osim toga, druga cijev u tvom slučaju može biti i cijev sa vodovoda za dopunjavane vode preko plovka pa onda opet nema cirkulacije. Ajde uslikaj to malo (gdje su cijevi priključene na grijanje i samu posudu) pa postavi na neku stranicu za dijeljenje fotografija (tinypic, imagehost itd..) pa postavi linkove ovdje.

ma da ne bi
10.02.2012., 12:10
Ok.Potrudit ću se ali ne mogu prije predvečer jer radim.Hvala još jednom.

nike321
10.02.2012., 13:33
Za Ramzaya a i sve druge koji bi htjeli mjeriti i logirati temperature:

http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS18S20.pdf

http://i41.tinypic.com/2rdiud5.jpg

Treba komp sa serijskim portom utikač RS232 4 diode 1 otpornik telefonska ili UTP žica i senzora koliko ti treba (može i nekoliko desetaka)

Senzore treba priključivati na kabel jedan iza drugog. Ne smije se kabel granati. Na zadnji senzor u nizu postaviti otpornik 1,5 kΩ paralelno senzoru

Jednostavno!

Driveri:
http://www.maxim-ic.com/products/ibutton/software/tmex/

Software za monitoring:
http://www.mrsoft.fi/ohj01en.htm

ili za Linux

http://www.digitemp.com/software.shtml

http://martybugs.net/electronics/tempsensor/

nike321
10.02.2012., 13:42
Ok.Potrudit ću se ali ne mogu prije predvečer jer radim.Hvala još jednom.

Bez obzira na smrznutu ili ne smrznutu cijev tlak nikako ne bi smio da je na 0 bar ako ima vode u ekspanzijskoj posudi već bi trebao pokazivati tlak jednak h/10 gdje je h visinska razlika od mjesta mjerenja do ekspanzijske posude izražena u metrima (kad pumpa miruje). Vjerojatno je i manometar neispravan.

heksogen
10.02.2012., 13:47
nike321 svaka čast na shemi

nike321
10.02.2012., 13:54
sad samo da iskopam gdje ima u nas nabaviti ovih senzora i koja im je cijena.:mig:

ma da ne bi
10.02.2012., 13:55
A mogu li kako provjeriti manometar?

nike321
10.02.2012., 14:01
Trebaš imati kontrolni manometar za koji se zna da je ispravan i postavi se na ispusnu slavinu ili bilo gdje drugo gdje je zgodno.

Očitane rezultate korigiraš za visinsku razliku. Pumpa ne smije raditi za vrijeme mjerenja.

heksogen
10.02.2012., 14:02
nike321 stavi na forum šta iskopaš da i ja ne tražim, a ako se neće naći u prodaji znam gdje i kako naručit. jednom tjedno stiže avionom takva naruđba a nije skupo. :mig:

ma da ne bi
10.02.2012., 14:03
Ok.hvala.pokušat ću pa javim.

europe2seoul
10.02.2012., 15:59
sad samo da iskopam gdje ima u nas nabaviti ovih senzora i koja im je cijena.:mig:

Ima kod nas preko firme Altpro koja je distributer Farnell-a za Hrvatsku.
Imaju svoj web sa cjenikom u Kunama, a najbolje prvo na Farnell-u pogledati sve + kod i onda
na Altpro vidjeti cijenu.

Inace, cijena je 33 kune komad; brijem da na to ide jos i PDV.

Shema moze raditi samo danas vecina racunala nema serijski port vise. Nadalje, neki USB to Serial
converteri koje mozes kupiti ne rade bas dobro ili nemaju sve spojene zice itd. Ovisi - lutrija. Doduse cijena
im nije velika pa se mozes igrati.

Ili investirati $30 dolara i kupiti USB to 1-wire konverter a linkove imas na websiteovima koje si poslao (npr onaj prvi za linux).

Osim toga, bitno je uzeti B20 verziju a ne S20 verziju senzora jer ne zelite napajati parazitski senzor nego poslati
+V. Ako bi se parazitski napajalo, potrebno je cekati 750ms prije svakog upita za temperaturu da senzor moze
napuniti kondenzator koji ga onda napaja za konverziju + slanje. A u skoro jednoj sekundi se puno toga dogodi...

Nadalje temperatura je do max 125 stupnjeva pa je primjenjiv jedino za mjerenje vode a ne recimo plinova izgaranja drva.

Preciznost mu je +/-0.5 stupnjeva celzijusa do +85....a onda mu to preciznost (odnosno nepreciznost) raste sto
i nije tako dobra fora ako se temperature krecu >70 <90....u smislu da hoces dobiti neke podatke za kasniju analizu.

Ali da slazem se - jako dobar senzor ovak za koristiti...

ma da ne bi
10.02.2012., 16:24
Trebaš imati kontrolni manometar za koji se zna da je ispravan i postavi se na ispusnu slavinu ili bilo gdje drugo gdje je zgodno.

Očitane rezultate korigiraš za visinsku razliku. Pumpa ne smije raditi za vrijeme mjerenja.

Uske cijevi od peći vode na kat u posudu. Nisam ih mogla slikati iz određenih razloga. Ostatak instalacije je na slikama. Hvala

http://imgur.com/I7bjL

http://imgur.com/WEcWo

http://imgur.com/2VPN8

stmat
10.02.2012., 16:47

mislim da je sa velikom vjerovatnoćom expanziona posuda,
prilično sam siguran.
expanziona posuda mora otprilike do pola biti popunjena vodom,
ako je ispravna morao bi osjetiti razliku kucanjem po njoj

nike321
10.02.2012., 16:52
Uske cijevi od peći vode na kat u posudu. Nisam ih mogla slikati iz određenih razloga. Ostatak instalacije je na slikama. Hvala

Iz zadnje slike se vidi da je to izvedeno OK. Znači ostaje samo mogućnost da je jedna od cijevi začepljena nečime pa nema cirkulacije. Zovi majstora da ti to odčepi i provjeri dali voda cirkulira.

nike321
10.02.2012., 16:59
http://distribucija.altpro.hr/
http://www.farnell.com/

Hvala europe2seoul!

bob4
10.02.2012., 17:28
DS18s20 ; 5 komada ;58,00kn
http://imageshack.us/photo/my-images/221/paypalui.png/

ma da ne bi
10.02.2012., 17:55
Novo stanje-čim sam naložila peć pritisak se podignuo na uobičajenu vrijednost.Može li imati uticaja to što obični bojler služi kao ekspanziona posuda a ona vuna unutar bojlera je kompletno smrzla.Sad smo ju izvukli i stavljamo novu?

ramzay
10.02.2012., 18:15
Novo stanje-čim sam naložila peć pritisak se podignuo na uobičajenu vrijednost.Može li imati uticaja to što obični bojler služi kao ekspanziona posuda a ona vuna unutar bojlera je kompletno smrzla.Sad smo ju izvukli i stavljamo novu?

Nije baš potpuno ispravno ali stari bojler može poslužiti kao exp posuda .

Mokri tervol (vuna ) i još zaleđen nije nikakav izolator, odakle voda na njemu u njemu, to sve treba umotati u bilo kakvu foliju da mu ne puše i da ga voda ne može smočiti.

Najgore je ako smrznu tanke bakrene cijevi, a one najprije smrznu tada se vodena para nema kam širiti i kotao postaje bomba.

ma da ne bi
10.02.2012., 18:21
Dugo je za pisati odakle voda u njemu jer je kuća kupljena sa takvim postavom pa zapravo i ne znam stanje otprije.Tek sad otkrivamo što sve ne valja.A cijevi smo otopili i izolirali pa ne bi smjelo tu biti problema.

nike321
10.02.2012., 18:29
Dokle se god ne uspostavi cirkulacija kroz te cijevi, bit če problema. To treba hitno rješavati.

ma da ne bi
10.02.2012., 19:06
@nike i ramzay- hvala Vam puno na pomoći i savjetima.Nadam se da će sad biti u redu a ako ne posla će imati ili flex ili majstor.

ramzay
10.02.2012., 19:43
@nike i ramzay- hvala Vam puno na pomoći i savjetima.Nadam se da će sad biti u redu a ako ne posla će imati ili flex ili majstor.

koji je kotao u pitanju

heksogen
10.02.2012., 21:22
iduči tjedan se sklapa
DS18S20 1-wire temperature sensor
D1 1N5228 3.9v zener diode
D2 1N5234 6.2v zener diode
D3,D4 1N5818 Schottky diode
R1 1.5kohm resistor
female DB9 serial cable

http://www.primotronic.hr/

ruler
10.02.2012., 22:01
iduči tjedan se sklapa
DS18S20 1-wire temperature sensor

cijena? utrpate sve u serial connector osim osjetnika?

heksogen
10.02.2012., 22:06
ruler
Ne bi smjelo bit skupo ispod 100kn po meni.
Sutra idem naručit djelove pa javim cijenu

nike321
10.02.2012., 22:13
http://www.ebay.com/itm/5PCS-IC-DALLAS-TO-92-DS18B20-/270910585140?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f13877934

heksogen
10.02.2012., 22:24
Ako bude zapelo kod software-a jel netko iz zg voljan priskočit u pomoć?

4 senzora, koliko max dužina kabla???

SIPA69
10.02.2012., 22:37
D

SIPA69
10.02.2012., 22:41

Problem se neće riješiti ako ne maknete otvorenu ekspanzijsku posudu i stavite zatvorenu ekspanzijsku posudu koja ima u sebi membranu ili mjeh što je poželjnije . Otvoreni sustav za grijanje je loš i neefikasan i šteti kotlu i instalaciji u cjelini , svake zime isti problem . Otvorena posuda mora biti pravilno dimenzionirana da bi ostvarila pretlak u instalaciji i omogućila normalno funkcioniranje..

stmat
11.02.2012., 00:44
Problem se neće riješiti ako ne maknete otvorenu ekspanzijsku posudu i stavite zatvorenu ekspanzijsku posudu koja ima u sebi membranu ili mjeh što je poželjnije . Otvoreni sustav za grijanje je loš i neefikasan i šteti kotlu i instalaciji u cjelini , svake zime isti problem . Otvorena posuda mora biti pravilno dimenzionirana da bi ostvarila pretlak u instalaciji i omogućila normalno funkcioniranje..

to bi bio i moj prijedlog,

posuda sa membranom nije uopće skupa, manje nego svi ti radovi koje treba napravit.

nike321
11.02.2012., 06:00
Ako bude zapelo kod software-a jel netko iz zg voljan priskočit u pomoć?

4 senzora, koliko max dužina kabla???

Ako imaš Skype, ja ti mogu pomoći ako treba.

Kabel može biti dug koliko hoćeš. Ako je duži, uzmeš više parica paralelno.

nike321
11.02.2012., 06:20
to bi bio i moj prijedlog,

posuda sa membranom nije uopće skupa, manje nego svi ti radovi koje treba napravit.

Mislim da ne bi trebalo komplicirati kad je to već stari sistem koji je ionako za otpis, po riječima OP.
Treba osposobiti to onakvo kakvo je. Do sad je radilo inače bi davno bilo zamijenjeno. Uostalom, tko zna može li kotao podnijeti tlakove zatvorenog sistema.

Osim toga, nema tu nikakvih radova. Cijev se, ako je začepljena algama iz vode, lako odštopa sa vodom pod tlakom iz mreže.

ramzay
11.02.2012., 08:24
Pokušavam prekopirati link sa pelet foruma pa mi nešto baš ne ide od ruke . Hvala forumašu mremec na linku.

No dobro ako uguglate Lmbd3 Combustion Analyzer pojavit će se zanimljivo štivo .

Ajmoooo dečki stavite to na naš forum pa da malo o svemu tome popričamo.

ramzay
11.02.2012., 08:45
Za Ramzaya a i sve druge koji bi htjeli mjeriti i logirati temperature:

http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS18S20.pdf

http://i41.tinypic.com/2rdiud5.jpg

Treba komp sa serijskim portom utikač RS232 4 diode 1 otpornik telefonska ili UTP žica i senzora koliko ti treba (može i nekoliko desetaka)

Senzore treba priključivati na kabel jedan iza drugog. Ne smije se kabel granati. Na zadnji senzor u nizu postaviti otpornik 1,5 kΩ paralelno senzoru

Jednostavno!

Driveri:
http://www.maxim-ic.com/products/ibutton/software/tmex/

Software za monitoring:
http://www.mrsoft.fi/ohj01en.htm

ili za Linux

http://www.digitemp.com/software.shtml

http://martybugs.net/electronics/tempsensor/

Imaš kriglu pive za ovo , a može i ona teta koja nosi krigle .

Dečki tko to složi ovih dana, a u Zagrebu je može k meni u labos da to kalibriramo na raznim temperaturama i vidimo da li to stvarno radi , a mislim da za neku opću namjenu i forumaške potrebe radi jako dobro.

Europe2seoul hvala za detaljnu evaluaciju istog , možda postoji neki način interne , programske , kalibracije da se to svede na grešku od 0,1 C .

Najmanji je problem da dam jedan etalonski termometar u području od 40 do 100 C i da on kruži od forumaša do forumaša pa si svako iskalibrira svoj uređaj , ako je to moguće.

bob4
11.02.2012., 08:56
Ramzay;
Postoji način podešavanja krivulje da je točnost unutar 0,1 stupnja (nije baš pravac, ali koristi). Ja se sa tim senzorom koristim već desetak godina (veliki sat, temp sa 1000 led dioda; zatim termostati za bojler itd...).
Nema nikakvog podešavanja; a možeš ih spojiti 255 na te tri linije (svaki od njih ima svoj broj, koji se uprogramira u tvornici, i njega treba iščitati i td....)

europe2seoul
11.02.2012., 09:13
Ramzay;
Postoji način podešavanja krivulje da je točnost unutar 0,1 stupnja (nije baš pravac, ali koristi). Ja se sa tim senzorom koristim već desetak godina (veliki sat, temp sa 1000 led dioda; zatim termostati za bojler itd...).
Nema nikakvog podešavanja; a možeš ih spojiti 255 na te tri linije (svaki od njih ima svoj broj, koji se uprogramira u tvornici, i njega treba iščitati i td....)

To je digitalni senzor temperature. On sam salje van preko 1-wire protokola temperaturu koju je osjetio u 12-bitnoj rezoluciji. Proizvodjac ga je kalibrirao i dao krivulju u datasheet-u. Tako da ne kuzim kako mislis podesiti krivulju koju senzor daje van i da to radi svugdje osim da kaj ja znam njih par stavis na istu tocku pa kao uzmes srednju vrijednost. Ili da na terenu na samoj konkretnoj instalaciji izmjeris preciznije temperature, vidis kako se ponasa i onda to koristis za korekciju temperature senzora. Ali ta krivulja moze biti drugacija kod neke druge instalacije pa moras ponavljati postupak.

europe2seoul
11.02.2012., 09:15
DS18s20 ; 5 komada ;58,00kn
http://imageshack.us/photo/my-images/221/paypalui.png/

Vidim na racunu elektronika.ba - samo na website-u nema ducan. Od kuda si narucio?

nike321
11.02.2012., 10:01
Pokušavam prekopirati link sa pelet foruma pa mi nešto baš ne ide od ruke . Hvala forumašu mremec na linku.

No dobro ako uguglate Lmbd3 Combustion Analyzer pojavit će se zanimljivo štivo .

Ajmoooo dečki stavite to na naš forum pa da malo o svemu tome popričamo.
http://www.elkom.com.tw/files/fw3/lmbd3_manual_english_v3_19x.pdf

Ramzay, Google linkovi ne rade kad se kopiraju.
Kad skineš dokument (u Firefoxu) trebaš ići u preuzimanja i od tamo kopirati vezu.

ramzay
11.02.2012., 10:59
http://www.elkom.com.tw/files/fw3/lmbd3_manual_english_v3_19x.pdf

Ramzay, Google linkovi ne rade kad se kopiraju.
Kad skineš dokument (u Firefoxu) trebaš ići u preuzimanja i od tamo kopirati vezu.

Hvala nike

negdje oko sredine tog uratka data je krivulja ( SETTINGS 1) na desnom kraju gore moglo bi s definirati neke druga goriva USER DEFINED a možda bih mu mogao definirati parametre goriva tako da radi točno i sa drvima.

Naime lambda je točna sa bilo kojim gorivom , ali proračun se razlikuje od goriva do goriva, ajmo malo to pogledati detaljnije.

sasase
11.02.2012., 11:02
Lmbd3 Combustion Analyzer
samo 350 zelenbaca

ramzay
11.02.2012., 11:08
Ramzay;

Ja to uvijek gledam kao dva uparena instrumenta kao ulaz i izlaz u crnu kutiju ( spremnik, kuća, radijator) .

Ako nema protoka vode, ili je jako mali , a ta dva termometra vode svaki svoju politiku nakon pol sata će računalo konstatirati da je u crnu kutiju ušlo X kilovatsti energije, a nije .

Zato me zanimaju varijante kalibracije ili uparivanja nek lažu , ali neka lažu zajedno .

ramzay
11.02.2012., 11:12
Lmbd3 Combustion Analyzer
samo 350 zelenbaca

ma nije problem 350 zelenih , ako se to može pametno iskoristiti i malo isklonirati, znaš li išta detaljnije o tome .

Sama Lambda sonda je cca 100 oira i to je ok prema senzoru kisika u TESTU koji košta 500 oira, a rikne sam od sebe za godinu dana radio ne radio, njemu svira radio

mcupwr
11.02.2012., 11:56
"sad samo da iskopam gdje ima u nas nabaviti ovih senzora i koja im je cijena."

DS1820 ili ti DS18B20 radi u području od -55 do +125°C...
Imate varijantu sa PT-100 (senzor sa platinom ) koji ide od -70°C do +500°C cca 40kn no potreban mu je sklop za citanje temperature (cca 50 kn) za napravit sitnica....
Također postoji varijanta sa NTC termistorima -55°C to +300°C cijena 20kn ili recimo sa PTC-om (SMD) od -20°C do +160°C koji košta oko 4 kn, isto tako se veže na MCU koji se isprogramira za pokazivnje temp i paljenje i gašenje svega i svačega....
Kaj se tiće DS-a on je ok ali košta i to je čip koji može krepat dok su otpori em jeftiniji i manje podložni neispravnostima..

duxamir
11.02.2012., 12:12
Imate varijantu sa PT-100 (senzor sa platinom ) koji ide od -70°C do +500°C cca 40kn no potreban mu je sklop za citanje temperature (cca 50 kn) za napravit sitnica....
.

Bili bi zahvalni za neku Shemu toga ako mozes da postaviš, hvala

bob4
11.02.2012., 12:15
Prebacio sam dio teme na elektroniku; ako se slažete da se tamo nastavi:
http://www.forum.hr/showthread.php?p=38065066#post38065066

mcupwr
11.02.2012., 12:27
Shema vam ne pomaže puno morate isprogramirat mikrokontroler, ono kaj vam mogu ponuditi je da postavite na forumu kaj bi htjeli, koliko senzora i da li hoćete da se kaj pali-gasi, može se i staviti LCD za prikaz temperatura ili 7-seg LCD, opcija je i daljinska kontrola itd a ja ću vam isprogramirati MCU za siću, tek onda vam shema pomaže. Bilo bi dobro da ono koji se više kuže u centralno na drva vele kaj im treba ja ću to osmisliti kaj se tiće elektronike i tko hoće nek si napravi sam, a tko nezna dobiti će gotovo ili u kitu. Dakle prvo treba definirati šta taj uređaj treba mjeriti...
Ne treba vam PC da bi mjerili temp, to je neekonomično i javljaju se problemi sa DS-om preko 10m razne smetnje , krivo očitanje temp zbog istih, a također i potpun otkaz istog zbog smetnji. Morate koristiti klablove za mrežu kategorije 5 za DS dok za NTC i je dobar obićni dvožilni kabel do 100m...
Bitno je to da je moguće isprogramirati MCU za svakog korisnika drugaćije jer nismo ograničeni na tvorničke mogućnosti i kome paše ok kome ne nek se slika....
P.S.
Također s ei za lambdu napravi ista stvar sa MCU...

Ok prebacujem isto na drugi forum..

bob4
11.02.2012., 12:40
Ja se slažem da regulaciju tamo prebacimo.... u fazi sam razvoja regulacije za solar ( cijena će bit cijena kit)

sime0901
11.02.2012., 14:37
http://img3.imageshack.us/img3/7396/penatoplizrak.png (http://imageshack.us/photo/my-images/3/penatoplizrak.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

pozdrav znalcima

dal bi ovo funkcioniralo,dakle unutra bi se ložilo,a ovi flahovi bi bili savinuti u spiralu,a iz vana bi išao još jedan plašt, da bi se dobio max put za cirkulaciju toplog zraka,kojeg bih slao u drugu sobu,kroz dva zida ,nekih 1,5m cijevovoda,ventilatorom bi puhao zrak unutar spirale,dimenzije ložišta bi bile fi450x800,sa pregradama da usporim dim,znam da bi to trebalo još puno doradit,pa me zanima dal ima ovo šanse da zagrije 100m2?????????hvala

ruler
11.02.2012., 17:36
pozdrav,

imah nevezani razgovor s frendom. ima bale slame u ogromnim kolicinama.
ponudili mu neku pec za ogromne pare. nema para, zivi u vukoheb... donjoj.

stari mu je majstor. imaju volju cackati. imali li netko pametan link za istrazivanje, moze i redneck varijanta kako to spaljivati? ima milijon videa na jubitu ali nesto za pocetak pa makar limena bacva i tako...

ivankeramicar
11.02.2012., 17:49
Imam staru pec za centralno i puklo je unutra nesto i curi voda iz nje,nemogu nac nikog da to zavari,moram svakih sat vremena nadolijevat vodu u sistem inace nemam nikako grijanje,kuca je na 3 kata i ta jedna stara pec ,trebam hitno nekog da to napravi da zavari to da izdrzi jos malo dok otopli pa mi mjenjao komplet centralno sa bojlerima na svakom katu

ramzay
11.02.2012., 18:57
Imam staru pec za centralno i puklo je unutra nesto i curi voda iz nje,nemogu nac nikog da to zavari,moram svakih sat vremena nadolijevat vodu u sistem inace nemam nikako grijanje,kuca je na 3 kata i ta jedna stara pec ,trebam hitno nekog da to napravi da zavari to da izdrzi jos malo dok otopli pa mi mjenjao komplet centralno sa bojlerima na svakom katu

ima li ta tvoja peć neko ime ???

nabaci fotku gdi je puklo

ramzay
11.02.2012., 19:02
pozdrav,

stari mu je majstor. imaju volju cackati. imali li netko pametan link za istrazivanje, moze i redneck varijanta kako to spaljivati? ima milijon videa na jubitu ali nesto za pocetak pa makar limena bacva i tako...

Uguglaj REKA kessel, oni su carevi za to. Spaljivanje slame u bačvi nejde .

Koja im snaga treba , koliko je to brdo slame veliko , koliko godina stoji na kiši , doživio sam već da se brdo slame potroši od rujna do zime.

ivankeramicar
11.02.2012., 19:16
ima li ta tvoja peć neko ime ???

nabaci fotku gdi je puklo

Misli da je stadler ,velika crveno crna stara cca 30godina,kod plamenika se otvore vratasca i unutra negdje je puklo a ne vidi se gdje mora ju netko rastavit

ivankeramicar
11.02.2012., 19:33
hvala svima na pomoci,nasao sam covjeka,pozdrav

sasase
11.02.2012., 19:50
pozdrav,

vodotehna je prodavala pec na bale pod njihovim robnim brandom proteherm

Lee Champa
11.02.2012., 20:10
Imate varijantu sa PT-100 (senzor sa platinom ) koji ide od -70°C do +500°C cca 40kn no potreban mu je sklop za citanje temperature (cca 50 kn) za napravit sitnica.....

PTxxxx max. radna temp. 400C:kava:

mcupwr
11.02.2012., 20:45
PTxxxx max. radna temp. 400C:kava:

http://export.farnell.com/labfacility/dm-301/sensor-pt100-thin-film-2x2-3mm/dp/8598541 :kava:

nike321
11.02.2012., 22:50
Ja sam uvjeren da je ovo Ramzay-evova nirvana::D:rofl::rofl:
http://www.vijesti.ba/magazin/auto/72334-Vjerovali-ili-Volvo-ugradio-pec-drva.html

ramzay
11.02.2012., 22:55
Ja sam uvjeren da je ovo Ramzay-evova nirvana:
http://www.vijesti.ba/magazin/auto/72334-Vjerovali-ili-Volvo-ugradio-pec-drva.html

hvala hvala, ali mi je ona furuna iz autobusa " tko to tamo peva" draža i bliža.

nike321
11.02.2012., 23:06
hvala hvala, ali mi je ona furuna iz autobusa " tko to tamo peva" draža i bliža.

Da nisi zabucao film?
http://www.youtube.com/watch?v=4o55LyUkqM4

europe2seoul
12.02.2012., 01:08
Ja sam uvjeren da je ovo Ramzay-evova nirvana::D:rofl::rofl:

A ne kuzim sto ce mu pec u autu....dok se vozi tako i tako uzimas toplinu od motora i grijes se zrakom. Znam da su navodno Rusi imali neke peci na benzin u autu pa dok cekas negdje na kontrolu mozes se grijati...

A ovo? :)

http://krisdedecker.typepad.com/.a/6a00e0099229e88833012876d49fb3970c-500wi

http://krisdedecker.typepad.com/.a/6a00e0099229e88833012876d4a0ca970c-500wi

http://krisdedecker.typepad.com/.a/6a00e0099229e888330120a7d22483970b-500wi

Lijepo nalozis ujutro, nazad u kucu skuhati kavicu, kada je kavica gotova, plin je gotov i gazi do posla :) :rofl::lol:

ramzay
12.02.2012., 08:05
Dečki ima bolja varijanta od furune u autobusu i kamp prikolice sa furunom. Nije tema ovog foruma , ali je jako blizuuuuuuuuu.

Uguglajte Bio-DME ili DME fuel , po svemu kako sad izgleda slijedeća generacija automobila ili vozača će se furati na DME , a ne na vodik ili struju.

Dimetileter ili CH3-O-H3C ima čarobnu strukturu molekule , ima malo kisika u sebi dovoljno da izgara kvalitetno čisto bez gareži , a ima vodika ko u prići.

Može se transportirati i skladištiti i tankati kao plin kojeg sad koristimo za pogon auta , ali u Diesel procesu što je puno bolje , a zamislite dizelaša koji prede ko maca , kad mu dodaš gas rikne ko tigar , a nema dima , mmmmmmmmm.

Trebalo je pola stoljeća da iz američkih tajnih arhiva ( arhiva naftnih kompanija) iscure mikrofilmovi o sintezi DME kojeg su BSF i AG FARBEN proizvodili .

A sirovina za DME je biomasa bilo kojeg oblika otpadna plastika bilo kojeg satava, ruski zemni plin dok ga ima , ugljen i čak CO2 koji je spremljen u podzemna ili podmorska skladišta .

Zvon
12.02.2012., 09:44
Ramzay, eto jednoga skoro pripremljenoga za DME:
POST 104 (http://www.poljoprivredni-forum.biz/t46p90-ursus)

mcupwr
12.02.2012., 09:47
Da se vratim na cjepanice, dakle koju peć od 30kw je najbolje kupiti s obzirom na odnos cijena-kvaliteta, peć bi se koristila samo na cjepanice drvo, ili ti koju bi peć kupili vi koji ste u centralnom grijanju na drva godinama...
Hvala

europe2seoul
12.02.2012., 10:09
Inace nasao sam website za pirolizu odnosno proizvodju plina za aute/motore od drva:

http://gekgasifier.com/

Imaju CAD nacrte za download, upute za sastavljanje, informacije, forum bas za tu tematiku i slicno. Pa ako nekome pomogne...mislim oni rade plin za motore, ali nitko ne kaze da se to ne moze modificirati da gori i grije vodu + kaj ti ne treba hrpa dodataka da se plin pripremi za motor pa je cijela stvar jednostavnija.

Lee Champa
12.02.2012., 10:22
http://export.farnell.com/labfacility/dm-301/sensor-pt100-thin-film-2x2-3mm/dp/8598541 :kava:

:ne zna:

sasase
12.02.2012., 10:47
Inace nasao sam website za pirolizu odnosno proizvodju plina za aute/motore od drva:

http://gekgasifier.com/

Imaju CAD nacrte za download, upute za sastavljanje, informacije, forum bas za tu tematiku i slicno. Pa ako nekome pomogne...mislim oni rade plin za motore, ali nitko ne kaze da se to ne moze modificirati da gori i grije vodu + kaj ti ne treba hrpa dodataka da se plin pripremi za motor pa je cijela stvar jednostavnija.

jedino princip da upotrebis a inace u njihov generator ima vec u sebi spirale za hladit plinove tak da nema bas neke koristi kopirat i radit pec od njega pratim jih od pocetka od kad su poceli radit taj generator

al rusi ko rusi ovaj lik ima zanimljiv pristup
http://blogs.mail.ru/list/user-05/

ramzay
jel te sredina kotla podseca na riser

ramzay
12.02.2012., 11:20
jedino princip da upotrebis a inace u njihov generator ima vec u sebi spirale za hladit plinove tak da nema bas neke koristi kopirat i radit pec od njega pratim jih od pocetka od kad su poceli radit taj generator

al rusi ko rusi ovaj lik ima zanimljiv pristup
http://blogs.mail.ru/list/user-05/

ramzay
jel te sredina kotla podseca na riser

naravno , a pratim ja ruse već godinama, kod njih ili si živ ili mrtav ak ti peć ne radi. nema tu cici mici.

A imaju strašno jak forum , često se i ja nađem u čudu i ne znam odgovoriti na neko pitanje.

ramzay
12.02.2012., 11:24
Da se vratim na cjepanice, dakle koju peć od 30kw je najbolje kupiti s obzirom na odnos cijena-kvaliteta, peć bi se koristila samo na cjepanice drvo, ili ti koju bi peć kupili vi koji ste u centralnom grijanju na drva godinama...
Hvala

Ja sam dosta nahvalio BOSCH 2000 B, ima i fotki i analiza na mojim postovima , Sasase ima više iskustva i to lošija od mene s tim kotlom.

ramzay
12.02.2012., 11:36
http://imageshack.us/clip/my-videos/40/nws.mp4/

Da malo prekinem ovo spavanje na forumu, ima nas koji i u ove ljetne dane kurimo i to žestoko-

Dakle radi se o jednom gas generatoru na kruto gorivo , u ovom su slučaju to ljuskice od lješnjaka , proces donjeg rasplinjavanja ili kako je to popularno reći proces pirolize.

Na startu je generator na čekanju , neki procesi se odvijaju u njemu , on kuha , ali nema kisika i zvijer čeka priliku.

Gusta dimćina na početku su pare katrana i inih ugljiko hidrata , koji se ne mogu sami zapaliti jer je temperatura u pliništu ispod 650 C ( svi vi koji imate IRSKO ložište ili Viadrusa redovito vidite daj dim , jel tako!!!!!!!!!!.

E nakon toga u osmoj sekundi dolazi faza depiliranja moje dlakave ruke , i ne bih vam to preporučio kao metodu , pitajte svoje supruge ono sa voskom je bezbolnije.Taj snažan , bogati plamen je od katranskih para odnosno atoma ugljika koji svijetli žuto i dobro grije u IC spektru.

Turbina koja daje zrak u plinište je programirana i po rampi diže brzinu , tako da u dvadesetoj sekundi imamo nominalni rad , nema plamena u vidljivom spektru , a blago liubićasti ton je od monioksida , stalno je prisutan u pramenovima i žuti ton ugljika .

U četrdesetoj sekundi ručno preko potenciometra dižem okretaje turbine i samim tim dižem temperaturu pliništa , što dovodi do intenzivnog razvoja vodika i drastične promjene zvuka i karaktera plamena, postaje rezonantan , exsplozivan .

U 55 oj sekundi gasim turbinu i generator u par sekundi prolazi kroz sve faze i za divno čudo sluša komande .

ko, u vojsci lezi diš se, i tako desetak puta za redom.mmmmmm

evo nešto za depilaciju , vezanu uz gas generatore

europe2seoul
13.02.2012., 10:20
A kaj velite da se napravi plamenik koji pali smjesu vode + ugljene prasine?
Engl: Coal Water Slurry - navodno to radi kao i oni teski dizeli / mazut.

Ima cijeli tekst na:

http://www.anl.gov/PCS/acsfuel/preprint%20archive/Files/28_2_SEATTLE_03-83_0036.pdf

Tipa stavis ugljen, napravis mlin, koji to melje, mjesa sa vodom tipa 60% prasine / 40% vode i jos dok je to
sve skupa dobro "povezano" se pod tlakom odfura na plamenik koji to atomizira i zapali. I tako mozes modulirati
kolicinu energije po potrebi.

Mozda je lakse za napraviti nego DME.

mmir
13.02.2012., 10:42
Ja sam dosta nahvalio BOSCH 2000 B, ima i fotki i analiza na mojim postovima , Sasase ima više iskustva i to lošija od mene s tim kotlom.

jel bolja pec bosch ultima od bosch 2000 b

ramzay
13.02.2012., 13:21
jel bolja pec bosch ultima od bosch 2000 b

Imam obje na testu od početka sezone grijanja u uvjetima koji nisu realni i relevantni.

Ultima je u kući jako dobro izoliranoj , grije cca 50 kvadrata bez spremnika i pati se sa tim kvadratima , sada kad je -10 ne tolko , ali za deset dana če opet biti puna katrana.

Ultima je nedovršena , barem ono što se prodaje kod nas, ona bi po prospektima trebala imati neke šamotne cigle dolje na dnu , toga nema nit ja kužim gdi bi trebale biti.

Ultima ima bočna vrta što je primjerenije za punjenje drvima .

BOSCH 2000 B je u kući bez izolacije sa dva ogromna spremnika bez miš ventila u krugu grijanja jer je lokalni šerif rekao da to ne valja , a investitor to prihvatio. Nije uspio nikada napuniti spremnike jer kuća troši.

Vrata za punjenje su gore , što je tipično za loženje sa kantom ugljena , a ne cjepanicama , s druge strane jako dobro šamotirana zona izgaranja , što je tipično za drvo.

Sad sa pola godine odmaka od prvih postova o ta dva kotla rekao bih ULTIMA s tim da se doradi, dozida šamotna obloga .

ramzay
13.02.2012., 13:33

Ima cijeli tekst na:

http://www.anl.gov/PCS/acsfuel/preprint%20archive/Files/28_2_SEATTLE_03-83_0036.pdf

Tipa stavis ugljen, napravis mlin, koji to melje, mjesa sa vodom tipa 60% prasine / 40% vode i jos dok je to
sve skupa dobro "povezano" se pod tlakom odfura na plamenik koji to atomizira i zapali. I tako mozes modulirati

Kad sam vidio iz koje je godine rad bilo mi je sve jasno, bio sam se začudio da to netko sad radi.

Inače stvar još bolje radi sa pregrijanom vodenom parom ( cca 500 C) jer je u kubnom metru vodene pare više kisika nego u kobnom metru zraka , samo je taj kisik vezan u pari pa ga je malo teže dobiti van .

U ovom prethodnom filmiću se odvija ta heterogena reakcija, u nekim temperaturnim stanjima gas generatora vodena para iz gornjih slojeva koja je nastala sušenjem drva , prolazi kroz zažareni drveni ugljen na dnu generatora , dolazi do razgradnje pare na kisik i vodik , kisik se veže sa ugljikom u monoksid i ta mješavina primarnih plinova izgara u sekundarnoj fazi .

Vrlo burno kao što se vidi.

sasase
13.02.2012., 21:24

Ima cijeli tekst na:

radi ko mazut

no posto moj kvart obiluje ugljenom prasinom prosle godine sam se pol sezone grijao na ugljenu prasinu prije toga sam odradio domacu zadacu kaj se toga tice ta varijanta igra samo na velikim pogonima i tamo di surovina spada u rang smeca

u teoriji igra u praksi j.... o zmazan sistem

sasase
13.02.2012., 21:28
ramzay

jesi odradio kakva merenja na tom bosch-u

ramzay
13.02.2012., 21:52
ramzay

jesi odradio kakva merenja na tom bosch-u

imaš p.p.

plus
13.02.2012., 22:36
Zvoooooon,
:ne zna:
pp

plus
13.02.2012., 22:59
Svojevremeno smo se bili dotakli teme i načina za automatsko spuštanje klapne regulatora propuha dok nestane vatre, da se peć / kotao ne bi hladila/o kroz dimnjak.
Molio bi da se još malo netko osvrne na tu problematiku sa opisom, skicom ili fotografijom.
Unaprijed sam zahvalan.

(Da ja pak nekog vrag ne fulam u osmišljavanju te ideje :D i otidem vu slijepu vulicu)

mali proizvođač
14.02.2012., 00:34
Zanima me da li je 2000 B = Ultima S, a Ultima II Ultima o kojoj se radi ovdje.
http://www.cichewicz.com/produkte/2008693167.php
Zanima me da li se radi o njihovom testiranju i rezultati.
Bio bih jako zahvalan na njima i pojašnjenju

ruler
14.02.2012., 08:25
Svojevremeno smo se bili dotakli teme i načina za automatsko spuštanje klapne regulatora propuha dok nestane vatre, da se peć / kotao ne bi hladila/o kroz dimnjak.

rucno odspojim lanac samsona, ali decki su to rijesili jednostavno, samo treba iskopati negdje na :

http://www.energoportal.cz/forum/pevna-paliva/vylepseni-viadrusu-106948-160/?stranka_oblast=

ramzay
14.02.2012., 08:29
Zanima me da li je 2000 B = Ultima S, a Ultima II Ultima o kojoj se radi ovdje.
http://www.cichewicz.com/produkte/2008693167.php
Zanima me da li se radi o njihovom testiranju i rezultati.
Bio bih jako zahvalan na njima i pojašnjenju

BOSCH 2000B nije Ultima S, on ima ogroman poklopac preko svega na gornjoj strani , znači otvara se prema gore.Odozgor se loži i čisti.

U tekstiovima gdje govorim o kotlovima ULTIMA mislim na ULTIMAII sorry za nepreciznost.

Tu je cijela zbrka oko nazivlja kotlova i mi smo to prije pola godine detaljno protabirili moram pronaći linkove i opet ih objaviti.

ramzay
14.02.2012., 08:39
rucno odspojim lanac samsona, ali decki su to rijesili jednostavno, samo da iskopam rijecju i slikom di sam to vidio na jednom forumu ali ima milion tema.
bude danas.

bila je ta tema i kod nas sasase je to skinuo s nekog slovenskog foruma , bila je neka polugica koja bi se otkačila, pala, i spustila klapnu.

Na peletarskom forumu stepski i ja tabirimo tu temu , koja baš i nije potpuno u skladu sa zakom za ovaj forum, cjepanice, tamo za pelete se spuštanje klapne na ventilatoru zraka može protumačiti kao spuštanje klapne na breneru za ložu.

Mislim da za nas drvosječe treba uguglati pojam draft controls i pojavit će se neke klapne koje smanjuju cug u dimnjaku, ali ne zatvaraju u potpinosti ložište .

Naime ovdje se krećemo po klizavom terenu , pravilnik je definirao da kotao mora imati zraka i zato samson digne klapnu da se nebi razvijao monoksid.

Svako prčkanje po samsonu i lancu dovodi nas u sivu zonu, bezzakonja, treba vidjeti po drugim forumuma i vani šta oni rade i što oni kažu.

U svakom slučaju kod kotlova tipa viadrus su ti toplinski gubici katastrofalni jer se vidi nebo kroz rost i dimnjaču , dok ima drva u njemu ona malo bremzaju zrak , a kad se potroše onda ne možeš otvoriti vrata od kotlovnice koliki podtlak stvara u kotlovnici.

Kotlovi tipa BOSCH 2000 B gdje dim ide malo gore pa dolje pa opet gore su u prednosti ipak se toplina zadržava u njemu i sa jednom pomoćnom klapnom koja bi otvorila dimnjak moglo bi biti sve u okvirima zakona .

Zvon je nešto takvo napravio , znam da je pol kubika betona izvalio iz temelje zbog toga.

ZVOOOOOOOOON gdi si ??????

ruler
14.02.2012., 09:24
sasase daj opet link molim za taj sistem s lancem i polugicom.

draft control:

http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=349670#p349670

ruler
14.02.2012., 09:37
Naime ovdje se krećemo po klizavom terenu , pravilnik je definirao da kotao mora imati zraka i zato samson digne klapnu da se nebi razvijao monoksid.

primljeno na znanje. na onu rupicu na vratima stavit cu saraf da drzi minimalni razmak da se ne zatvori bas do kraja pa na njega lanac.

Lee Champa
14.02.2012., 09:52
ZVON je ili kod punice ili zametem na Velebitu (ak¨ je kod punice-nema vremena, ak¨ je na Velebitu-nema veze):lol:

sasase
14.02.2012., 10:23
draft control--- barometric damper

sa njim mozemo tocno ogranicit snagu dimnjaka da ne pretera prakticna stvar
al u slucaju pozara u dimnjaku j...no dobar dozator zraka
ja sa njim dost solidno odredim temperaturu dimnim plinovima i izgaranje regulator samsom mi skoro nicem ne sluzi jedino kad temperature u kotlu dosegnu 90 onad se zatvori stim da mali srafic ne dozvoljava zatvaranje klapne do kraja
gledajuci da mi je termin lozenja takav da lozim kad sam prisutan ja rucno zatvorim leptir na dimnjaci kad kotao pogori
onaj link sa slovenskg foruma je bio regulator sa pogonom i kapilarnim termostatom za pecnicu kojim se je tempretura dimnih plinova drzala na zadanoj vrednosti
a ovaj za klapnu zatvarat
nazalost nemem slike to su bile ubiti dve plocice sa malim zubicem koje je opruga stiskala jednu na drugu i dok bi jih sila samsona savladala jedna bi se zaokrenula i stim produzile duljinu lanca
ovo kaj je kod mene je jos jednostavnije kasnije hitim sliku gore

sasase
14.02.2012., 11:17
no malo o bosch 2000-- junkers supraclas --buderus logano original dakon dor
kotao za ljude koji se vole malo poigrat sa njim
u osnovi cistokrvni kotao za ugljen
ovo se odnosi na lozenje sa drvima u spregi sa spremnikom
kod kupovine toga kotla cu preporucit ono sto kod drugih sigurno ne igra
kupujte uvjek VECI KOTAO
razlogi za veci kotao prvenstveno velicina komore za drva jer je razlika utrpat ugljen il drva ( u moju verziju 32 d od 28kw stane nekih 60l ili 26 kg suhe agacije )
drugi. jako bitan segment, veca povrsina izmenjivaca i mogucnost ubacivanja turbulatora

treci . ako zelimo nekakvo kulturno iskoristenje na kotlu moramo T dimnih plinova drzat oko 200C e tu nastupa veliki pad same snage kotla koja vise nije deklarirana da bi kotao dostigo deklariranu snagu treba bit temperatura dimnih plinova oko 300C ( fabrika malo frizira podatke )

cetvrto. samom kotlu je lako smanjit nazivnu snagu sa jednostvnim umetanje ploce samota na resetku jer kod tog kotla gori samo dio goriva
u sprezi sa spremnikom preveliki kotao nije nedostatak nego prednost

sam rad kotla
kotao trazi dobar dimnjak posebno u prvih 10-15 minuta dok se zagrije ( bilo bi to resivo sa kakvim pomocnim ventilatorom koji bi bio samo za start al na nacin da usisava dimne plinove jer radi konstrukcije ne voli tlacne )
dok se stvori baza zara onda vise nije problematican.
kod moje verzije sama komora za drva se siri prema dolje i drva se u vecini slucajeva ne zaglave stim da sam moro resetku koja sluzi za pripalu modificirat tako da je ravna sa stjenkom kotla
moja storija sa pregorenom resetkom je dala pozitivan segment jer je sad umesto nje samotna ploca koja je poboljsala gorenje
dodavanje drv trazi malo rekreacije , obavezno otvaranje obilaska dimnih plinova i polako otvaranje vrata za dodavanje drv inace ima dima u kotlovnici
kotao trazi da se vodi briga o brtvama na gornjim vratima da ne vuce fals zrak
JAKO BITNO prilikom ciscenja kotla u srednjem segmentu je revizorno okno za izbacit cad koja se je nakupila u izmenjivacu ako poklopac nije dobro namesten kotao dobiva zrak direktno u sredinu kotla i zaboravite lozenje .
kotao radi najlepse kad mu je radna temperatura oko 70C i na vise
za sad je kod mene povratni vod resen sa 60C patronom na proljece dobiva ovu od 72C
samo gorenje se da pomocu tercijalnih dovoda zraka ljepo postelat, sekundarni dobiva predgrijan , tako da mi je nakupina u izmenjivacu ljepo smedkasta(znak da nema prevelikog pribitka kisika ), koja se jednostavnim spuhivanjem sa kompresorom ocisti jedino u komori za drva ima malo katranskih obloga i to se meri u jednom mm
nazalost nisam jos stigo isprobat ramzayevu foru sa grijanjem pepela da vidimo kolko je ostataka nesagorenog drveta

ovu zimu je izaslo iz kotla dvoje tacke finog bjelog pepela bez drugih ostataka

moja empiricna merenja i kalkulacija iskoristenja ako si dam malo truda prilikom lozenja nosi iskoristenje preko 75% sto je za klasiku cisto solidno

zanimljivost fabrika dakon dor verziju kotla sa oznakom F deklarira u klasi 3 ali uvjet je spremnik , u osnovi je to isti kotao razlika je kozmeticka u stitovima i tercijalni zrak je malo nize neg kod mojeg

mcupwr
14.02.2012., 12:27
Pošto nisam baš doma kaj se tiće centralnog na drva molim za pomoć oko konstrukcije istog. Na slici koju sam postavio je sustav koji sam ja zamislio samo mi nikako ne leži sigurno je negdje nešto krivo. Na istoj se vidi skroz desno sustav koji normalno radi (samo bez MV3 i MV4 koje sam ja nadodao, dok je lijevo nova instalacija na drva kod koje su dva problema, jedan je taj da je kotao van kuće u kotlovnici cca 15m, a drugi je taj da bi trebalo omogućiti grijanje instalacije koja se nalazi izvan kuće ako bi u sljučaju potrebe radilo samo lož ulje tada bi trebalo zbog spriječavanja smrzavanja grijati sustav te iste kotlovnice. E sad jel to zamišljeno dobro ili ne to je već za debatu. Trebalo bi sustav osmisliti sa što manje elemenata, kaj se tiće elektronike to ću sam napraviti sve kaj treba tu mi pomoć ne treba..

http://imageshack.us/photo/my-images/24/centralno1.jpg/
Fala za bilo kakve ideje ...

plus
14.02.2012., 13:31
sasase daj opet link molim za taj sistem s lancem i polugicom.

draft control:

http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?p=349670#p349670
I ja ručno svaki dan selim taj lanac: po lojtrici gor pa po lojtrici dol (po karikama :D)

zato sasase, daj ponovo taj link sa slikicama, koga vraga se ne požuriš, po ljeti nam ne bu trebalo, a zima ide kraju :D

(Ak sam Vas dobro skužil Zvon je zgubil vezu s punicom :( to ni dobro:cerek:)

Srdačan pozdrav,

ramzay
14.02.2012., 14:19
I ja ručno svaki dan selim taj lanac: po lojtrici gor pa po lojtrici dol (po karikama :D)

zato sasase, daj ponovo taj link sa slikicama, koga vraga se ne požuriš, po ljeti nam ne bu trebalo, a zima ide kraju :D

(Ak sam Vas dobro skužil Zvon je zgubil vezu s punicom :( to ni dobro:cerek:)

Srdačan pozdrav,

Ti se pokrij ušima i čkomi tu si zakuhao kašu i sad nas pikaš da požurimo dok nebu sunca , a jedini se griješ na sunce .

Šala mala

ramzay
14.02.2012., 14:31
Pošto nisam baš doma kaj se tiće centralnog na drva molim za pomoć oko konstrukcije istog. Na slici koju sam postavio je sustav koji sam ja zamislio samo mi nikako ne leži sigurno je negdje nešto krivo. Na istoj se vidi skroz desno sustav koji normalno radi (samo bez MV3 i MV4 koje sam ja nadodao, dok je lijevo nova instalacija na drva kod koje su dva problema, jedan je taj da je kotao van kuće u kotlovnici cca 15m, a drugi je taj da bi trebalo omogućiti grijanje instalacije koja se nalazi izvan kuće ako bi u sljučaju potrebe radilo samo lož ulje tada bi trebalo zbog spriječavanja smrzavanja grijati sustav te iste kotlovnice. E sad jel to zamišljeno dobro ili ne to je već za debatu. Trebalo bi sustav osmisliti sa što manje elemenata, kaj se tiće elektronike to ću sam napraviti sve kaj treba tu mi pomoć ne treba..

http://imageshack.us/photo/my-images/24/centralno1.jpg/
Fala za bilo kakve ideje ...

Zanimljiv problem spajanja dva sustava i spremnika, a budući će ova debata potrajati ja bih za početak pročistio neke nejasnoće.

1. Radijator u lijevoj kotlovnici je tu da grije nešto ili je tu samo da zaštiti kotao i kotlovnicu od smrzavanja.

2. Da li je kotao na kruto gorivo vodeći , a loža je tu samo rezerva i eventualno kotao za proljeće jesen.

3. Koja je namjena EMV-1

4. Dva kruga grijanja prizemlje i kat bi po ovome išli sa istim parametrima vode, da li imate termostatske ventile na radijatorima i kako sada regulirate temperaturu na te dvije etaže.

mcupwr
14.02.2012., 15:01
1. Radijator u lijevoj kotlovnici je tu da grije nešto ili je tu samo da zaštiti kotao i kotlovnicu od smrzavanja.

On grije cca 25m2 radione

2. Da li je kotao na kruto gorivo vodeći , a loža je tu samo rezerva i eventualno kotao za proljeće jesen.

Još nije bit će i da loža će biti rezerva

3. Koja je namjena EMV-1

Njega sam mislio otvoriti kada kotao na drva ne radi, a vani je minus 15, tada pošto je zbog ladomata zatvoren krug grijanja potrebno je taj isti ladomat prespojiti (bar mislim)

4. Dva kruga grijanja prizemlje i kat bi po ovome išli sa istim parametrima vode, da li imate termostatske ventile na radijatorima i kako sada regulirate temperaturu na te dvije etaže.

Da isti parametri vode i sad grijanje, sa ugrađenim termostatskim ventilima, temperatura vode se regulira sa ecomatic 2000 (buderus) koji prati temp povrata i temp vani pa tako regulira temp vode u sustavu. Inaće taj sustav radi ok, samo ako se temp diže iznad 20°C u kući diže se i meni minus na računu drastično...
Za sad je snaga svih radijatora u kući 30KW

Također peć je u kotlovnici jer nema mjesta u podrumu a i dimnjak u istom ne zadovoljava potrebe kotla na drva, a i drva su tako odma kraj kotla pa mi i to olakšava loženje iste...

P.S.
Također ako vam nije problem molio bih da navedete gdje postaviti el. senzore teperatura tako da mogu i njih odabrati i predvidjeti u projektu elektroničkog regulatora za upravljanje ventilima

sasase
14.02.2012., 15:16
http://www.mediafire.com/?4w91s0w31h3p7ko,44jgkhbl1txi39z,lay9bsbo7r7tlf1

no redosled slikica nije tocan u najvisem polozaju je kad je pec hladna i lanac sam sebe drzi u radnom polozaju kako samson spusta polugu tako ce ona u danom trenutku kad pec dotutnji na 90C lanac sam skliznut dole i klapna ostane zatvorena
sve u svemu malo igranja da se polovi potrebna duzina poluge da otvara dovoljno klapnu za normalno gorenje

ovde je modifikacija od zamot1 sa kojom regulira T dimnih plinova
http://www.strojnistvo.com/viewtopic.php?t=31373&start=45

europe2seoul
14.02.2012., 15:41
zanimljivost fabrika dakon dor verziju kotla sa oznakom F deklarira u klasi 3 ali uvjet je spremnik , u osnovi je to isti kotao razlika je kozmeticka u stitovima i tercijalni zrak je malo nize neg kod mojeg

A tko uvozi / prodaje DOR / DOR F u Hrvatskoj?

A nije niti taj ugljen los - bacis kantu dvije i vozi...nema zajebancije kao sa drvima.

sasase
14.02.2012., 16:31
A tko uvozi / prodaje DOR / DOR F u Hrvatskoj?

A nije niti taj ugljen los - bacis kantu dvije i vozi...nema zajebancije kao sa drvima.

Dakon nitko ali su preobuceni bosch ,junkers buderus
razlika od verzije F je samo u 2 cm nizem tercijalnom zraku a to nije nikakav problem jer sa samotnim plocicama to poslozis da je isto
e ugljen igra kod tog kotla i onda ti netreba spremnik jer kotao fenomenalno radi u rezimu trajnozareceg
moje isprobavanje je bilo par puta po 15kg i radi fenomenalno normalno sa kvalitetnim ugljenom prave granulacije koji nema previse sljake i nije premokar
al ugljen donosi specifican smrad prasinu u podrumu i slicne stvari mozda nam ulaskom u EU bude kvalitetniji ugljen dostupacniji i jeftinije negoli je sad stanje
al drugi segment koji donosi EU je taj da se vise nece smet prodavat takve kotlove koji nisu bar klasa 3

ramzay
14.02.2012., 20:11
Jedno zanimljivo gorivo nudi firma ROJEK komadići drva , sjeckane grane , koje kad se posuše gore bolje od ugljena , Kotao se lako napuni lopatom , onom širokom ruadrskom -Sirotanovičkom, ili kantom.

Uguglati -ROJEK Drtiče drevni hmoty.

Gas generatori nisu radili na cjepanice , kao sadašnji kotlovi na pirolizu nego na generator holz , kratko sječene prcljeke , koji se lako suše i uredno propadaju kroz generator, ne rade svod , ne zaglavljuju i razvijaju velike snage jer je velika površina isplinjavanja i rasplinjavanja derva

plandon
14.02.2012., 20:16
Dakon nitko ali su preobuceni bosch ,junkers buderus
razlika od verzije F je samo u 2 cm nizem tercijalnom zraku a to nije nikakav problem jer sa samotnim plocicama to poslozis da je isto
e ugljen igra kod tog kotla i onda ti netreba spremnik jer kotao fenomenalno radi u rezimu trajnozareceg
moje isprobavanje je bilo par puta po 15kg i radi fenomenalno normalno sa kvalitetnim ugljenom prave granulacije koji nema previse sljake i nije premokar
al ugljen donosi specifican smrad prasinu u podrumu i slicne stvari mozda nam ulaskom u EU bude kvalitetniji ugljen dostupacniji i jeftinije negoli je sad stanje
al drugi segment koji donosi EU je taj da se vise nece smet prodavat takve kotlove koji nisu bar klasa 3

Molio bih vas da mi izmjerite na kojoj visini od rosta su ulazi za tercijalni zrak i sekundarni zrak,možda neka skica sa dimenzijama.Hvala!