View Full Version : Čiji su vitamini i slični proizvodi najkvalitetniji?
manchild
27.01.2012., 00:33
zašto je natural welth loš?
piskavac
27.01.2012., 07:45
zašto je natural welth loš?
Koristio sam puno stvari od njih i donekle su mi pomogli. Naglašavam riječ donekle jer su im cijene prosječne, a pomažu samo donekle. Jedini njihov preparat koji mi je stvarno pomogao je Krom pikolinat.
anđeo tame
01.02.2012., 22:12
htjela bi uzeti vitamine B kompleksa, pa me zanima da li tko ima kakvu preporuku? dosad sam pila Plibex, on mi baš i nije nešto... važno mi je da nisu nešto pretjerano skupe...
mislila sam uzeti B kompleks od Natural Wealtha (ovaj: http://www.mojaljekarna.hr/product_info.php/natural-wealth-kompleks-tablete-p-268), pa sad ne znam da li bi on bio dobar
irasomething
01.02.2012., 23:43
Ja nebi..vidi koji post gore o N WELTH
anđeo tame
02.02.2012., 00:34
zato i pitam, ne znam više kaj uzeti... ne znam uopće koji sve takvi proizvodi postoje...
pretpostavljam da je onda i Dietpharm tu negdje? Solgar mi je pak preskup...
irasomething
02.02.2012., 09:55
gle i meni je..sačekaj koji mjesec pa uštedi...vrijedi svake kune...ja sam sve živo probala..ne znam...
Zanima me da li netko koristi ili je koristio Kal-ov Multiple Energy? Ja sam ga sad kupila pa me zanimaju iskustva...
Ja sam ti to pila kad sma dosla u stanje totalne iscrpljenosti..toliko sma bila umorna da nisam mogla nikako doci k sebi i popila sam skoro cijelu kutiju i odlicno mi je to bilo Jednostavno sam imala vise snage i energije za prezivjeti dan
itsybitsie
14.02.2012., 00:43
Vitamin e moze izazvati rak ako se pretjerano trosi. U velikim kolicinama je oksidans.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/vitamin-e-vise-steti-nego-cini-dobra/233466.aspx
http://www.index.hr/vijesti/clanak/a-doktori-su-mislili-da-nas-stiti-vitamin-e-izaziva-rak-prostate/577349.aspx
I pronasao sam za Amazonu: http://www.amazon.com/Twinlab-DualTabs-Vitamin-Mineral-Formula/dp/B000053147
U tabletama koje ja trosim je Vitamin E (d-alpha tocopheryl succinate).
Definitivno cu smanjiti Dual tabs. Kada vi uzimate vitamine: svaki dan ili svaka 2 / 3 dana ?
Ja mislim staviti veci udio voca i povrca umjesto vitamina u prehranu.
Npr. 2 narance ujutro i 2 navecer.
1 jabuka dnevno i mrkva
sezonsko voce
Jel to ok?
Sasvim slučajno sam nabasala na ovu temu i ne mogu ne reagirati na poluinformacije i plašenje ljudi bez ikakvog razloga. Pomno sam pročitala članak i prvo pitanje mi je kakav je e vitamin uopće davan tim ljudima. U drugo neću niti ulaziti.
U ljudskom prehrambenom lancu alfa- tokoferol ne postoji zasebno, no nažalost, takav se nalazi u najvećem dijelu prehrambenih dopuna. Obitelj e vitamina se sastoji ne samo od tokoferola, već i od tokotrienola, onako kako su prisutni i u namirnicama, i u takvom prirodnom obliku ga naše tijelo najbolje prepoznaje. I ne znam zašto bi ga itko pametan uzimao u bilo kakvom drugom obliku.
Općenito se užasavam apotekarskih pripravaka dobivenih sintetičkim putem, mislim da je puno pametnije utrošen novac ostavljen kumicama na placu jer bar znate što dobijete za njega. Ljudi, nemojte se trovati glupostima..
Kako ne biste mislili da su moje riječi puka naklapanja, imam sreću da mi se obitelj već skoro 20 godina bavi biznisom (kojeg uopće nemam namjeru promovirati) čije su nadopune prehrani na jednom sasvim drugom nivou, iza čega stoje godine istraživanja, što sam za vrijednost omega 3 kiselina čula puno prije nego su ljekarne lansirale iste, te u čijim proizvodima se ne nalazi ništa što nije u ljudskom prehrambenom lancu, jer čovjek npr. nikada ne bi jeo koru drveta. Biste li? Zapitajte se iz čega je dobiven B kompleks koji pijete i sl.
Eto, u najboljoj namjeri, toliko od mene!
može mi itko preporucit suplemente bez magnezijeva stearata...posebno probiotike neke??
piskavac
24.02.2012., 19:15
može mi itko preporucit suplemente bez magnezijeva stearata...posebno probiotike neke??
Taheebo s Inulinom od BioFarma. Mislim da oni nemaju magnezij staearat, ali bolje provjeri. Inulin je šećer koji pomaže rastu dobrih pbakterija, posebno lactobacilus acifophilus i onih drugih koji se često u suplementima nalaze uz aciofilus.
Evo, s obzirom da sam nabasala i ja na ovu temu mislim da je odličan B vit. sa C vit. , a što se tiče zdravih bakterija žvakala sam LF Acidophyllus
Evo, s obzirom da sam nabasala i ja na ovu temu mislim da je odličan B vit. sa C vit. , a što se tiče zdravih bakterija žvakala sam LF Acidophyllus
bok!
vesa, možete mi reći koliko ste zadovoljni sa acidophlusom? i čiji proizvod ste koristili?
ja sam isto u zadnje vrijeme u traženju istog proizvoda, pa bi mi svaki savjet dobrodošao.:)
probala sam proizvode više proizvođača, iako sam kroz zadnjih 6 mjeseci pobornik calivitinih (barem ovi isprobanih :) ).
hvala
nabavio sam sinbiotik Lepicol,itko ima iskustva s njim?
(btw.kako ga pripremit,mjesat se moze valjda i treba li ga ostavit par minuta u vodi da malo smeksa?)
bok,BETIE!
kao što sam napisala Lifetime Acidophyllus za žvakanje, vrlo je ukusan, preporuča se i djeci,ako uzimate već 6 mjeseci isti svakako bi trebali promjeniti jer se organizam nauči na proizvod i nema više isto djelovanje.Pogledajte moj profil pa mi se možete javiti sa upitima!
verenna
06.03.2012., 18:58
POZDRAV SVIMA :)
evo ja imam 2 pitanja voljela bi i zahvalna bi bila na odgovorima
1. da li je B kompleks od Solgara jednako dobar za kosu i nokte kao i Solgar Hair and Nails. Ja za ovaj drugi nisam znala pa sam uzela B kompleks i dala 174 kn pa mi je žao da m to sad propadne i da opet bacam pare na Solgar Hair and Nails....
2, da li je dozvoljeno uzimati više preparata nakon jela? Dal li jedno pobija drugo i slično? A ja stvarno moram sve da pijem. Konkretnije ovako:
Uzimam B kompleks, biotin za nokte i artičoku za smanjenje masnoće što obavezno moram piti, pijem puno vode i zelenog čaja jer sam na UN dijeti
HVALA
piskavac
06.03.2012., 20:13
2, da li je dozvoljeno uzimati više preparata nakon jela? Dal li jedno pobija drugo i slično? A ja stvarno moram sve da pijem. Konkretnije ovako:
Uzimam B kompleks, biotin za nokte i artičoku za smanjenje masnoće što obavezno moram piti, pijem puno vode i zelenog čaja jer sam na UN dijeti
HVALA
Smije se. Ovisno o novčanim prilikama, ja sam znao poslije jela pit vitamine za kosu od NW-a, iako tvrdim da NW nije bša neki. Ali to zato jer u jednoj tableti ima 4mg ili 5mg mangana, (dobar za probavu) dok multivitaminski preparati imaju jedva 1 ili 2 miligrama mangana. Ima jod iz kelpa (dobar za štitnjaču), željezo sulfat (dobar za eritrocite i transport kisika. Ali ga treba izbjegavat jer je on u ovom preparatu u neprikladnom kemijskom obliku. Nije kleiran Bolji oblik je željezo fumarat, glukonat ili maleat.
Dakle uzimao sam taj vitamin za kosu, lutein za oči, c-kompleks od Pyrusa.)
verenna
06.03.2012., 23:45
hvala ti na odogovoru zaista cijenim tvoj trud.
molila bi druge da mi odgovre na prvo pitanje za Solgar ako je moguće
verenna
07.03.2012., 12:42
julija hvala, nisam čula za te proizvode. Možda probam ali eto sada sam na solgaru pa bi htjela vidjeti kakvi su oni jer sam čula da ih zbilja hvale.
A meni je to jako potrebno za kosu i nokte. Znam da sam se možda zeznula zbog apetita zato pitam cure koje su pile B kompleks od Solgara da li im je otvarao apetit i da li jednako djeluje na kosu i nokte kao i Hair and Nails?
B komplex od solgara nije dobiven iz kvasca (Ili tako neceg od ceg se inace dobiva nego iz neceg drugog) pa ne potice apetit
ja ga pijem, apetit mi je isti :ne zna:
verenna
07.03.2012., 13:14
Lilit stvarno??? Joooj ja sam već mislila da ću morat to nekom dat i kupit hair and nails...jer sam svagdje čitala da otvara apetit?! a ništa vidjet ćemo kako će meni biti jer sam na dijeti pa mi nikako ne paše da mi se otvara apetit!
Ukoliko ima još neko s iskustvom voljela bi da mi odgovori. Hvala
tako mi je rekla zenska na mjerenju solgarovom ali kao sta vidis nisam dobro zapamtila od cega je taj b komplex .. ja pijem onaj b complex sa vit C
verenna
07.03.2012., 13:48
da draga i ja taj imam sa c vitaminom ali kako sam na dijeti stvarno se bojim...kasno sam saznala za taj solgar hair and nails bila bi njega uzela za taj vjerujem da ne otvara apetit. Jedino da pijem još neko vrijeme pa da uzmem taj hair and nails čula sam da ga svi hvale....ali općenito mi nije jasna razlika između B kompleksa i hair and nails...meni je to sve isto ?
mladunche
07.03.2012., 13:53
Bok! Oprostite ako je pitanje već bilo. Koji je najbolji multivitamin i mineral za vegetarijance koji se može kupiti kod nas? Hvala!
Bok,MLADUNCHE!
Twinlab Dualtabs formula je najkompletnija i najdjelotvornija MVM formula koja je jedinstvena dvoslojna tableta, s odvojenim vitaminskim i mineralnim slojevima sa vremenskim otpuštanjem, uzima se 1 tbl.dnevno nakon obroka i pogodna je za vegetarijance !
mladunche
08.03.2012., 15:46
Hvala Vesa55! Zanimale bi me neke tablete koje su ne samo pogodne, nego i preporučljive za biljojede - npr. da imaju više B12/željeza/štotigajaznam...
za željezo je dobra spirulina,ali ima neaktivan oblik vitamina B12 koji ometa apsorpciju "pravog" B12,posebno kod biljojeda.(trenutačno preporuka mejnstrim medicine/znanosti)
mladunche
09.03.2012., 23:58
Hvala, Eoin, ali to bi trebao biti poklon za vegija za kojeg mogu biti sretna da hoće i multivit/mineral, pa ponavljam pitanje: koja je najbolji multivitamin/multivitamin proizvod za vegetarijance? Dakle, da ima pojačane količine onoga što njima treba, kao B12 itd.? Hvala :)
*tearsinheaven
10.03.2012., 12:22
za željezo je dobra spirulina,ali ima neaktivan oblik vitamina B12 koji ometa apsorpciju "pravog" B12,posebno kod biljojeda.(trenutačno preporuka mejnstrim medicine/znanosti)
Ako nekoga zanima cijeli tekst - http://www.beyondveg.com/billings-t/comp-anat/comp-anat-7c.shtml
No to je isto upitno, ni oni sami nisu 100% sigurni u to :ne zna: Moje mišljenje je da ni u čemu ne treba pretjerivati, pa ni u dodacima prehrani.
Spirulinu koristim već par dana i zasad sam zadovoljna, dobro se osjećam i ne pojavljuje mi se onaj umor koji me znao prati popodne. Koristit ću samo jednu kuru (200 tbl), i nakon toga uzeti veću pauzu :D
raskopusa
10.03.2012., 17:48
Ako nekoga zanima cijeli tekst - http://www.beyondveg.com/billings-t/comp-anat/comp-anat-7c.shtml
No to je isto upitno, ni oni sami nisu 100% sigurni u to :ne zna: Moje mišljenje je da ni u čemu ne treba pretjerivati, pa ni u dodacima prehrani.
Spirulinu koristim već par dana i zasad sam zadovoljna, dobro se osjećam i ne pojavljuje mi se onaj umor koji me znao prati popodne. Koristit ću samo jednu kuru (200 tbl), i nakon toga uzeti veću pauzu :D
spirulinu ne smiju koristiti bolesni od stitne?negdje sam to procitala:confused:
*tearsinheaven
10.03.2012., 21:42
spirulinu ne smiju koristiti bolesni od stitne?negdje sam to procitala:confused:
Istina, evo što piše na netu:
Bolesnici koji bi zbog hiperfunkcije štitnjače trebali unositi smanjene količine joda putem hrane, preparate algi smiju uzimati samo u ograničenim dozama, svakako ne više od 1 tablete dnevno. Uz preporuku liječnika, doze se mogu povećati.
Ja sam pila Liquid sun-mlada zelena pšenica i meni je odličan, kupit ću ga ponovo. općenito za imunitet a ima i željeza koje mi je brutalno nisko. Puno bolje sam se osjećala dok sam ga pila i nisam imala nekih ženskih problema kojima sam sklona. a i težim prirodnim proizvodima tako da je Liquid sun za mene pravi pogodak.
Back2black
04.05.2012., 02:38
gdje u rijeci mogu kupit CALIVITA proizvode??? thx
Svakako preporucam CaliVita proizvode.. i sama ih koristim i radim za Calivitu pa mi se slobodno mozete javite na PP za detaljnije informacije i preporuke o tome kako gdje i na koji nacin doci do njihovih proizvoda...
Godinama sam uzimala u apoteci razne vitamine i napokon se pronasla u njihovim proizvodima, pristupacni cijenom, poslovna mogucnost u vidu jeftinije kupovine i clanstva, kvalitetno i sto je meni najbitnije - prirodno!
Ako ste zainteresirani za detaljnije info - putem PP cu vam odgovoriti na sva pitanja!
piskavac
04.05.2012., 19:27
E ljudovi, samo da javim kupio sam KAL B-100 prije par dana. Piejm 1 tabletu na dan. Urin se oboji u onako dosta svjetložutu boju, u odnosu na NW-ov B-100 koji je i skuplji i slabije djeluje.
Zasad ne osjećam neke veće pomake osim što mi se čini da me hemići manje bole. Od NW-ovog B-100 koji je 20 posto skuplji nisam osjetio nikakve pomake.
Zna li mozda netko gdje u zagrebu mogu kupiti l-triptofan. Zahvaljujem.
Sent from my HTC Sensation XE with Beats Audio using Tapatalk 2
Fanehowler
15.05.2012., 16:56
Sto da uzmem
twinlab dual tabs
ili Supradyn ?
Aktivnosti: sport, posao, potrebna koncetracija i opreznost.
Pise da Supradyn ima neku supstancu koja povecava energiju organizma. Dal to ima i Twinlab dualtabs ?
Fanehowler
15.05.2012., 16:56
Sto da uzmem
twinlab dual tabs
ili Supradyn ?
Aktivnosti: sport, posao, potrebna koncetracija i opreznost.
Pise da Supradyn ima neku supstancu koja povecava energiju organizma. Dal to ima i Twinlab dualtabs ?
pa ja sam pila i jedne i druge i dualtabs mi je bolji, a i više se isplati. dualtabs ti ima puno veće doze vitamina u sebi, a supradyn ti dodatno ima Q10
Fanehowler
15.05.2012., 19:54
pa ja sam pila i jedne i druge i dualtabs mi je bolji, a i više se isplati. dualtabs ti ima puno veće doze vitamina u sebi, a supradyn ti dodatno ima Q10
Dualtabs ima Q10 ?
TonySoprano
16.05.2012., 17:26
Kada se radi o zdravlju nemojte gledati na cijenu proizvoda. Sa 100% sigurnošću mogu potvrditi da Twinlab ima najkvalitetnije i najbolje proizvode + iskoristivost im je maximalna( u prijevodu učinkovitost ), oduvijek koristim samo njihove proizvode i ne bih prešao na ništa drugo. Nemojte da vam bude žao novaca, ipak zdravlje je broj 1! :mig:
Death-of-Art
17.05.2012., 08:41
A koja je cijena Twinlaba i koliko tableta u pakiranju ima?
TonySoprano
17.05.2012., 09:13
Evo dolje na linku imaš sve što te zanima(od cijene, za šta služi,itd..): :kava:
http://www.mojaljekarna.hr/index.php/twinlab-m-71
lucija1976
11.08.2012., 18:31
Vidim da je tu dobra tema i rasprava oko vitamina.
6-godišnjaku po preporuci liječnika trebam davati E vitamin 500 j, CoQ10 20 mg, B1 50 mg i L karnitin - 2x500 mg.Do sada smo uzimali preparate od Solgara, Puritans pride, Natrol...
Maleni ima polyneuropathia ataxia,a od liječnika se ne može izvuči preporuka vezano za proizvođača čiji bi proizvodi bili najbolji za njega. zanima me i koji od CoQ10 su topivi u vodi.
Unaprijed hvala na savjetima
piskavac
11.08.2012., 19:28
Vidim da je tu dobra tema i rasprava oko vitamina.
6-godišnjaku po preporuci liječnika trebam davati E vitamin 500 j, CoQ10 20 mg, B1 50 mg i L karnitin - 2x500 mg.Do sada smo uzimali preparate od Solgara, Puritans pride, Natrol...
Maleni ima polyneuropathia ataxia,a od liječnika se ne može izvuči preporuka vezano za proizvođača čiji bi proizvodi bili najbolji za njega. zanima me i koji od CoQ10 su topivi u vodi.
Unaprijed hvala na savjetima
Mislim da je u neku ruku dobro što vam liječnik ne želi preporučiti proizvođača. Jer kad to liječnici naprave, mnogi ljudi odmah govore i ogovaraju te liječnike da su povezani s tim i tim proizvođačem, da ih oni plaćaju, da to nije fer... bla bla bla. I onda se neki liječnici štite na taj način da ne preporučuju proizvođače.
Ja sam jedino uzimao kratko vrijeme Q10 od dietpharma i mislim da je dobar, mada mi je samo stvarao toplinu i ništa drugo. Ali mislim da je dobar jer unutra ima 30mg Q10, vitamina E, betakarotena, C-vitamina i selena.
piskavac
11.08.2012., 19:32
Ja razmišljam da si kupim kapsule Astragalus membranaceusa od 500mg proizvođač Now Foods. I kad god guglam dobijem samo distributere tog proizvođača u Srbiji, ali mislim da sam jednom davno naletio na nekog tko dila baš tog proizvođača u Hrvatskoj, pa ako mi netko može pomoć da dođem do toga u Hrvatskoj. A i zanima me cijena i koliko kapsula ima unutra i tako to.
Ta biljka među ostalim poboljšava imunitet i utiče na veću apsorpciju mikronutrijenata.
lucija1976
12.08.2012., 12:29
Mislim da je u neku ruku dobro što vam liječnik ne želi preporučiti proizvođača. Jer kad to liječnici naprave, mnogi ljudi odmah govore i ogovaraju te liječnike da su povezani s tim i tim proizvođačem, da ih oni plaćaju, da to nije fer... bla bla bla. I onda se neki liječnici štite na taj način da ne preporučuju proizvođače.
Ja sam jedino uzimao kratko vrijeme Q10 od dietpharma i mislim da je dobar, mada mi je samo stvarao toplinu i ništa drugo. Ali mislim da je dobar jer unutra ima 30mg Q10, vitamina E, betakarotena, C-vitamina i selena.
Dobro je iz tog razloga, no na tržištu je svega i svačega pa je teško izabrati. U gotovo svakoj ljekarni ovisno o dobavljaču i kooperantima hvale drugog proizvođača....teško je doći do nekog objektivnijeg mišljenja
piskavac
12.08.2012., 22:26
Dobro je iz tog razloga, no na tržištu je svega i svačega pa je teško izabrati. U gotovo svakoj ljekarni ovisno o dobavljaču i kooperantima hvale drugog proizvođača....teško je doći do nekog objektivnijeg mišljenja
Milsim da proizvođač nije bitan nego čistoća i količina nutrijenata koji se nalaze u tabletama/kapsulama. U današnje vrijeme to posebno vrijedi za beta 1.3-d-glukan. Jer u nekim proizvodima kao "prirepak" postoji štetan šećer po imenu mannan.
Onda recimo u Omega3 koliko ima ostataka PCB-a žive i ostalih otrova koji su povučeni iz ribe s koje je izolirano riblje ulje.
Općenito mislim da se Omega 3 previše hvali u današnjem dobu i da je najisplativije uzimati biljne i vitaminsko-mineralne preparate. Ja sam recimo uzimao od NW-a Omega 3 kardio. U njima ima 500mg EPA/DHA, strusio sam po pet takvih kapsula kako bi dobio 2500mg tih masnih kiselina koje dr. Barry Sears u knjizi Život u Omega 3 Rx zoni preporučuje kao neki minimum za zdravlje, ako kupujemo farmaceutski pročišćeno riblje ulje. I nije pomoglo.
Vjerojatno je to do biokemije svakog pojedinca, pa evo, volio bih da nam netko još ispriča svoja iskustva o korištenju Omega 3 bilo pozitivna ili negativna.
Ali postoji još jedna stvar koju bi volio naglasiti. Neka nitko ne kupuje preparat u kojem postoji fluor. Po novim smjernicama svjetskog zakona o trgovini hranom i dodacima prehrani, bit će dozvoljeno stavljati fluor u preparate, a fluor navodno slabi volju nas, širokih masa ljudi da se suprotstavljamo kojekakvim diktatorima i vlastodršcima da provode svoje planove. Guglajte pojam npr. fluor i hipotalamus. To sa poslušnošćču i fluorom su navodno još otkrili Nacisti u svojim eksperimentima u konc. logorima.
Posjetite i ovu web stranicu (www.fluoridealert.org)
patientia
12.08.2012., 22:39
Kad kazes "topivi u vodi", mislis na sumece tablete ili nesto slicno, zar ne?
Probala sam ove:
http://www.arcplus.si/en_index.php?page=en_sumenke_q10
Okus je OK. Ne znam ima li ih kod nas, ali ima ih u Sloveniji u Sparu, Mercatoru...
piskavac
12.08.2012., 22:43
Probala sam ove:
Okus je OK. Ne znam ima li ih kod nas, ali ima ih u Sloveniji u Sparu, Mercatoru...
Mislim da nije tako mislila. Nego da je uobičajeni oblik Q10 koji je topiv i u vodi i u mastima/uljima, ali je samo prvi oblik efikasan. Al budemo vidjeli, kad nam se javi.
Ali svejedno, hvala ti za link.
patientia
12.08.2012., 22:47
Koliko mi je poznato i ubiquinone i ubiquinol su topivi u mastima :ne zna: A ovaj drugi je jako skup i gotovo sigurno ga nema kod nas.
piskavac
13.08.2012., 01:06
Koliko mi je poznato i ubiquinone i ubiquinol su topivi u mastima :ne zna: A ovaj drugi je jako skup i gotovo sigurno ga nema kod nas.
U pravu si za ova dva oblika. Ali je navodno, relativno nedavno otkriven i neki oblik topiv u vodi, ali ne sjećam se naziva.
Uglavnom, meni je čudno da se tržište uspješno snabdjeva Q10, jer monopol na njegovu proizvodnju ima Japan, koji je prošle godine doživio onaj žestoki potres.
Jesi i možda krostila Omegu 3? Ili Astragalus? Je li ti nešto od ovoga dvojega pomoglo?
patientia
13.08.2012., 01:27
Ne. Omega 3 unosim hranom, pratim unos nutrijenata u CRON-o-Metru i bez problema dobijem RDA od 1.1 g (zapravo mi je problem ne pretjerati s omega 3 jer iznad 3 grama prema rezultatima nekih istrazivanja moze biti problematicno). Astragalus nisam koristila i nemam pojma za sto se koristi :ne zna:
Ne brini za Japan:
http://satwcomic.com/don-t-panic
lucija1976
13.08.2012., 10:14
Probala sam ove:
Ma malenom dajem kapsulice, ali je dr. naglasila da treba uzimati CoQ10 koji je vodotopiv, ali nije niti natuknula koji proizvodi CoQ10 su vodotopivi a koji nisu
patientia
13.08.2012., 21:12
Pitaj doktoricu koji oblik (ne nuzno brand name) je topiv u vodi. Ja znam samo za ubiquinone i ubiquinol, ali mozda se i neki treci prodaje kao suplement. Onda u apoteci potrazi taj oblik ili naruci izvana ako nema kod nas. (Buduci da pitas za oblik, a ne za brand, doktorica ne bi trebala odbiti odgovoriti.)
lucija1976
14.08.2012., 09:13
Gotovo sve stvari mu i naručujem iz vana samo mi je problem šta sama moram doći i do informacije koji proizvod, odnosno čiji tražiti. Tržište je puno svega i svačega pa je u moru proizvoda teško odabrati pravi.
U potrazi stalno nailazim i na oprečna mišljenja koja me dodatno zbunjuju,a još kad isplivavaju farmaceutske afere...
lucija1976
15.08.2012., 20:24
Našla ovo dvoje od Valens Quvital Q10 30mg kapsule, te od Sensilaba Cellaktiv Q10 30 mg kapsule.
piskavac
16.08.2012., 10:31
U potrazi stalno nailazim i na oprečna mišljenja koja me dodatno zbunjuju,a još kad isplivavaju farmaceutske afere...
Joj da. Zbog tih afera čovjeku dođe da više nikad ne kupuje od ma kojegod firme koja je duboko u aferama.
usagicha
22.08.2012., 16:36
jel posoji mozda odredjena dob kad su neki vitamini vse preporucljivi?
mene zanimaju omega3 i vitamnE,nekako sam skepticna prema multivitaminima,jel netko mozda zna trenutno koje li cije omega su najbolje?jel se desavaju nuspojave ikad tijekom ili nakon prestanka uzimanja?
patientia
22.08.2012., 17:24
FDA ne preporucuje vise od 3 g omega 3 iz ribe (DHA i EPA) na dan zbog povecanog rizika od krvarenja i hemoragijskog mozdanog udara. (http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/95s0316/95s-0316-Rpt0272-38-Appendix-D-Reference-F-FDA-vol205.pdf) Nazalost, neki i kod veceg unosa lanenih sjemenki (ALA) primjecuju neobjasnjive modrice, a Nurses Health Study je pokazao povecan rizik makularne degeneracije kod veceg unosa ALA. RDA je 1.1g, a kako se ne preporucuje preko 3g na dan, to je stvarno uzak prozorcic.
Vitamin E je jedan od antioksidansa ciji dodaci mogu povecati smrtnost (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17327526?ordinalpos=14&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum) (mozda zato jer oksidativni stres zbog hormeze jaca srce), ali, svakako bih ti preporucila da hranom, pa ako ne ide samo hranom i dodacima prehrani dobijes RDA vitamina E, samo da ne uzimas megadoze tog vitamina. Vitamin E je nutrijent kojeg preko 90% Amera ne dobije niti EAR (unos koji zadovoljava potrebe 50% populacije), a kamoli RDA (unos koji zadovoljava potrebe oko 97.5% populacije): http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/12355000/pdf/0102/usualintaketables2001-02.pdf (strana 8).
Ne mozes znati koliko vitamina E ili bilo kojeg drugog nutrijenta unosis hranom bez da pratis unos nutrijenata. Zato ti preporucujem CRON-o-Meter (http://www.forum.hr/showthread.php?t=491810). Sad postoji i online verzija (http://www.cronometer.com/).
Svima se od navrsene 50. godine zivota preporucuje dodatak vitamina B12 (ili obogacene namirnice) (http://www.nutrition.gov/dietary-supplements/questions-ask-taking-vitamin-and-mineral-supplements) jer se slabo apsorbira iz hrane. Preporucuje se tablete vitamina B12 zvakati ili otopiti ispod jezika (vani postoje i kaugume s B12).
EDIT: Vitamin D bi svi trebali dobiti iz hrane, obogacenih namirnica ili dodataka prehrani jer je UV zracenje kancerogeno (izmedju ostalog).
piskavac
22.08.2012., 17:52
jel posoji mozda odredjena dob kad su neki vitamini vse preporucljivi?
mene zanimaju omega3 i vitamnE,nekako sam skepticna prema multivitaminima,jel netko mozda zna trenutno koje li cije omega su najbolje?jel se desavaju nuspojave ikad tijekom ili nakon prestanka uzimanja?
Omege nemaju nuspojava, osim ako ih ne uzimaš u velikim količinama pa možeš imati meku ili proljevkastu stolicu. to ovisi o čistoći ribljeg ulja. Ali isto tako nemaju ni nekog efekta. Ja sam jedno vrijeme uzimao 3 x 1000 mg ribljeg ulja u kojima je ukupno 900mg EPA/DHA, i nije bilo koristi. Pa sam uzimao omegu s većim postotkom EPA/DHA i koje je bilo još pročišćenije, tako da sam ukupno unosio oko 2500mg EPA/DHA, ni to mi nije pomoglo. E sad, ne želim te obeshrabrivati jer je biokemija svake osobe različita, ali mislim da se omega3 previše hvali na tržištu.
Što se tiče vitaminsko-mineralnih preparata (VM preparata) dobro je da si skeptična prema njima jer naguraju svašta unutra. A važno je za minerale znati u kojem su obliku. Npr. željezo sulfid se ni izdaleka ne apsorbira tako dobro kao željezo fumarat, no da bi svi ti minerali u VM preparatima bili u optimalnom obliku VM kapsule i tablete bi morale biti dosta velike.
Mislim da je najbolja kombinacija u smislu uloženo/dobiveno uzimati neki multimineralni (ne i multivitaminski) kompleks, u kojem su minerali u pogodnom obliku i ljekovite biljke. Recimo multimineral sa željezo fumaratom, krom pikolinatom ili GTF kromom, selenskim kvascem, cink glukonatom ili cink-pikolinatom, kalcij i magnezij citratom, (a ne magnezijevim dioksidom i/ili magnezijevim i kalcijevim karbonatom, što je veoma čest slučaj), i preparat s jednom ili više ljekovitih biljaka, - meni je najviše pomogao ginseng, a aloe vera ne baš bogznakoliko. Opet, ovisi što točno želiš postići uzimanjem tih preparata. Uzimao sam vitamin E od dietpharma, nije bogzna što pomogao. Ali kad sam uzimao E-vitamin u obliku VM preparata namijenjenog dizanju imuniteta, onda je pomogao. Dakle njemu treba neka sinergijska supstanca da bi djelovao. Od izoliranih vitamina jedino znajačjnije pomažu vitamini b-kompleksa i c vitamin, što ovisi o količini koju uzmeš.
Recimo dok sam uzimao Dietpharmov vitamin E 200 i j jednu kapsulu dnevno, skoro ništa nisam osjetio. A kad sam uzimao samo 45 i j vitamina E u tableti za jačanje imuniteta u kojoj su bili još neki vitamini i biljke, primjetio sam da mi se količina semena povečala.
Ljekovite biljke same po sebi sadrže puno korisnih tvari, poput vitamina, aminokiselina, složenih šećera, od kojih neki pomažu u liječenju tumora, enzima, alkaloida, terpena i svakakih drugih čuda. Ali ne nužno i minberala, jer to ovisi o tlu na kojem su te biljke rasle. Jedino ako je uzgajivač svjesno obogačivao tlo svim neophodnim mineralima, - ali to je već druga stvar.
piskavac
22.08.2012., 18:10
FDA ne preporucuje vise od 3 g omega 3 iz ribe (DHA i EPA) na dan zbog povecanog rizika od krvarenja i hemoragijskog mozdanog udara. (http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/95s0316/95s-0316-Rpt0272-38-Appendix-D-Reference-F-FDA-vol205.pdf)
...
Plus sve ostalo što si napisala. Hvala ti na informativnom postu. Zanima me jedna stvar, ako znaš, što trebam uguglati da bih saznao jednu informaciju. Naime, neke studije govore o tome da u je biljkama sve manje vitamina, zbog njihove sve veće izloženosti zagađenju. Pa sad ne znam, radi li se o baš tako drastičnom smanjenju kao što neki govore ili ne. Mislim si, ako se biljka mora boriti sa više stresa nego njeni prethodnici, onda bi čak trebala proizvoditi više, a ne manje vitamina, a recimo zapostaviti razvoj i snagu nekih drugih svojih dijelova, kako bi se većom proizvodnjom vitamina osnažio njen imunitet i otpornost na veće zagađenje iz okoliša. Ne znam, možda i lupetam. Opet neke druge studije opovrgavaju ove prve i tako u krug. Volio bih doći do dvije takve studije koje su recimo provedene otprilike u isto vrijeme, pa vidjeti njihove argumente, ali ne znam ni sveučilište koje ih je provelo, niti autore, - zacjelo postoji više takvih studija, bilo onih koji tvrde da vitamina nema tako puno kao prije bilo onih koje tvrde suprotno.
patientia
22.08.2012., 18:11
Ma o kakvom pomaganju ti pricas? Nutrijenti se unose jer nedostatak nutrijenata uzrokuje razne probleme. Ako ih se ne unosi hranom koliko se preporucuje, uputno je razliku nadoknaditi suplementima.
Ako ih vec unosis dovoljno hranom, tablete ti nece raditi nista (dok ne pretjeras s njima). Ne znam oko cega konkretno ocekujes pomoc, ali ako imas zdravstvenih problema, obrati se lijecniku. To sto na pakiranju tableta svasta pisu ne znaci da one zapravo nesto rade. Pisu sto propisi dopustaju, da bolje prodaju.
Dodatke zeljeza ne bih preporucila nikome kome zeljeza ne manjka jer je prooksidans.
patientia
22.08.2012., 18:15
Ne znam kako se mijenjalo kroz vrijeme, ali razne drzave imaju svoje podatke:
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/list
http://www.naehrwertrechner.de/
mozes nac i za druge. Koristi podatke iz drzave koja ti najvise odgovara. Uglavnom koristim americke, a europske za ono sto ne mogu naci u americkim.
piskavac
22.08.2012., 19:04
Ma o kakvom pomaganju ti pricas?
Ne možemo se tako razgovarat.
Nutrijenti se unose jer nedostatak nutrijenata uzrokuje razne probleme. Ako ih se ne unosi hranom koliko se preporucuje, uputno je razliku nadoknaditi suplementima.
Do koje količine je uputno uzimati npr. vitamin C i b-kompleks vitamine? Ponajviše B1, B2, B6? Procjenimo li pomoću online izvora da prehranom unosimo samo pola RDA doze tih vitamina, a RDA tablica preporuča jako male količine dnevnog unosa rečenih vitamina, onda koliko ih smijemo unositi? RDA unosi koji su rađeni u drugom svjetskom ratu su smiješni, jer su rađeni po ratnim normama, dakle po minimalnim normama koje osiguravaju da ne obolimo od beri-berija, pelagre i ne znam čega sve ne. Samo je niacin tu donekle izuzetak. Smješno je onda dopuniti se sa recimo 0,65mg vitamina B6, 0,55mg vitamina B2 i 0,6 mg vitamina B1. (polovica RDA doze za odrasle) RDA podatke sam gledao na naturala.hr
Ako ih vec unosis dovoljno hranom, tablete ti nece raditi nista (dok ne pretjeras s njima).
Koliko je čega dovoljno? Jedino što je sigurno je da se vitamini topivi u mastima ne smiju uzimati u mega dozama.
Ne znam oko cega konkretno ocekujes pomoc,
Pomoć u pronalaženju jedne studije koja govori o tome da biljke ne proizvode više toliko vitamina kao nekada, i pomoć u pronalaženju studije koja opovrgava tu tvrdnju. Ali, budem se probao sam snači, pronači tšo trebam , te linkati to što sam našao, pa ako je još netko zainteresiran, nek čita.
ali ako imas zdravstvenih problema, obrati se lijecniku. To sto na pakiranju tableta svasta pisu ne znaci da one zapravo nesto rade. Pisu sto propisi dopustaju, da bolje prodaju.
Tada kad sam uzimao preparat za imunitet, me je uhvatila prehlada, a dr opće prakse kojoj uvijek idem, rekla je da mi ne preporučuje antibiotik nego da si uzmem nešto "prirodnije" da si izreguliram taj problem oko prehlade. Pa sam uzeo slijezov čaj i Imunity booster tablete od Nature's plusa. Pojava više semena koju sam spomenuo je bila pozitivna nuspojava tog preparata za imunitet. Ono što zapravo time želim dokazati je da je bolje uzimati preparate s više nutrijenata pomalo, nego jedan preparat sa velikom količinom samo jednog nutrijenta.
Dodatke zeljeza ne bih preporucila nikome kome zeljeza ne manjka jer je prooksidans.
Vadio sam nedavno krv i manjka mi željeza.
Slučajevi smrtnosti zbog vitamina E koje si navela su zacjelo uzrokovani time što je on bio umjetan. A sve dok osoba nije dobro upućena u kemiju, ne može razlikovati koji je vitamin napravljen sintetski, a koji je izoliran iz neke biljke/gljive/mikroorganizma, čegaliveć.
Ne znam kako se mijenjalo kroz vrijeme, ali razne drzave imaju svoje podatke:
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/list
http://www.naehrwertrechner.de/
mozes nac i za druge. Koristi podatke iz drzave koja ti najvise odgovara. Uglavnom koristim americke, a europske za ono sto ne mogu naci u americkim.
Hvala za linkove.
usagicha
22.08.2012., 20:02
pogledala sam taj cronometar,previse linkova mi je tu otvorilo,nisam se bas snasla,mislila sam da cu morat ispuniti neku tabelu i sl no izgubila sam se.
jel postoji nei drugi nacin utvrdjivanja?
naime sigurna sam,po prehrani,da nijednog vitamina nemam dovoljno,obzirom da ribu jedem dvaput mjesecno,meso 5,6 puta,kako kad,uglavnom sigurna sam da mi fali vitamina al ne bih zeljela pretjerati,zato me znimala bas neka provjerena marka,recimo za jacanje imuniteta,usporavanje starosti(ako se to moze uistinu na ovaj nacin).
sto se zeljeza tice ne sjecam se imena,uglavnom jedna zena je uzimala i tablete zeljeza i redovito jela konjske polpete,pa se zeljezo nije uopce poboljsavalo :S
eto toga me strah,da ne unesem tablete koje em ne ce nista uciniti ili jos gore,da mi naskode.
patientia
22.08.2012., 20:03
@piskavac
Stalno spominjes nekakvo pomaganje, i kad pitas druge, pitas je li im nesto pomoglo, a ne kazes kakvu pomoc uopce ocekujes. Uzimam vitamine da mi ih ne bi uzmanjkalo. Ne ocekujem pomoc od njih, ocekujem da dobro funkcioniram dok ih uzimam dovoljno.
Crni caj uzimam jer mi kofein iz njega pomaze da se probudim, ali to nije dodatak prehrani nego ljekovita biljka.
Gle ovu tablicu
http://en.wikipedia.org/wiki/Dietary_Reference_Intake#Current_recommendations
EAR zadovoljava potrebe 50% ljudi. RDA zadovoljava potrebe oko 97.5% ljudi. To znaci da ce oko 2.5% ljudi trebati jos vise. Srecom, pojedini nutrijent je sigurno unositi sve do UL, maksimalnog dnevnog unosa za kojeg je dokazano da ne steti kad se uzima dulje vrijeme. Neki su osjetljiviji na neke nutrijente, recimo, znaju se zacrveniti od dodataka niacina, iako nisu prekoraciji UL.
RDA se mijenja kad se ispostavi da neceg treba jos vise. RDA vitamina D je bio 400 IU, sad je vec 600 IU. Osobno uzimam jos vise i neka udruzenja vec preporucuju barem 1000 IU. No, najbolje je testirati vitamin D u krvi pa prema tome odredjivati koliko ce ga se uzimati. Ako te brine imunitet, provjeri vitamin D u krvi.
Vitamin E dolazi u vise oblika, a u dodacima je obicno samo jedan. No, kad bi se hranom mogle unijeti megadoze vitamina E (recimo pojesti 1000 badema svaki dan), mozda bi posljedice bile iste. Na kraju krajeva, i vitamin E iz hrane je antioksidans. I prirodni antioksidansi iz zelenog caja mogu biti stetni ako se s njima pretjera. (http://inhumanexperiment.blogspot.com/2011/01/green-tea-as-pro-oxidant-too-much-of.html)
Tvoja doktorica je ispravno postupila. Antibiotici ne ubijaju viruse (a prehladu uzrokuju virusi, obicno rinovirus). Doktorica ti je rekla da uzmes nesto prirodnije jer, kako kaze popularna izreka, prehlada kad se lijeci traje tjedan dana, a kad se ne lijeci traje 7 dana. Osim toga, ne moze stetiti ako povecas unos voca bogatog vitaminom C.
Jedna od intervencija koja zaista pomaze kod prehlade je ispiranje nosa, neti pot. Pazi da prokuhas vodu (barem u SAD-u zna biti opasnih ameba), koristis nejodiranu sol jer jod moze iritirati i nakon svakog koristenja dobro operes loncic. Mozda bi ti vise pasala hipertonicna otopina nego izotonicna, poigraj se s kolicinom soli (ali nemoj pretjerivati, od 7% me uzasno peklo, obicno koristim 2%).
Ako ti manjka zeljeza, uzimaj dodatak. Ali, opasno je to preporucivati ama bas svakome na forumu. Muskarcima ne manjka bas cesto zeljeza. Jesi napravio gastroskopiju?
patientia
22.08.2012., 20:17
pogledala sam taj cronometar,previse linkova mi je tu otvorilo,nisam se bas snasla,mislila sam da cu morat ispuniti neku tabelu i sl no izgubila sam se.
jel postoji nei drugi nacin utvrdjivanja?
naime sigurna sam,po prehrani,da nijednog vitamina nemam dovoljno,obzirom da ribu jedem dvaput mjesecno,meso 5,6 puta,kako kad,uglavnom sigurna sam da mi fali vitamina al ne bih zeljela pretjerati,zato me znimala bas neka provjerena marka,recimo za jacanje imuniteta,usporavanje starosti(ako se to moze uistinu na ovaj nacin).
sto se zeljeza tice ne sjecam se imena,uglavnom jedna zena je uzimala i tablete zeljeza i redovito jela konjske polpete,pa se zeljezo nije uopce poboljsavalo :S
eto toga me strah,da ne unesem tablete koje em ne ce nista uciniti ili jos gore,da mi naskode.
Probaj desktop aplikaciju:
http://cronometer.com/download/
Drugi nacin je da odes nutricionistu i pokusas mu tocno nabrojati sto jedes (zapisati). Ali zasto placati nutricionista kad imas dostupan softver i tablice nutrijenata?
Nejedenje ribe i drugog mesa nije problem. Jedino ako uopce ne jedes nista od mesa, ni ribu, ni mlijecne proizvode, ni jaja, moras uzimati dodatak B12. Ili ako si starija od 50. Ili ako si alkoholicarka.
Ne postoji carobni vitamin koji bi usporio starenje. Ako nekog vitamina ili drugog esencijalnog nutrijenta ne unosis dovoljno hranom, trebas to nadoknaditi dodacima prehrani. Intervencija koja dokazano usporava starenje je kalorijska restrikcija (http://en.wikipedia.org/wiki/Calorie_restriction), ali malo tko bi na to pristao. Pokusava se razviti lijek koji bi oponasao djelovanje kalorijske restrikcije, ali zasad nema srece, ma koliko laznim obecanjima pokusavali prodati resveratrol, antioksidans iz grozdja (i Miroslav Radman je jedan od takvih sarlatana). Zasad nista od toga :(
Ali, za usporavanje starenja koze, obavezno koristi dobru UV zastitu, s UVA zastitom prema EU standardu, na svim otkrivenim dijelovima koze tijekom citavog dana i tijekom citave godine. UVA zracenje je manje vise isto usred zime i usred ljeta. Ono sto oznacavaju UV indeksom je samo UVB zracenje. Vitamin D treba dobiti iz hrane, obogacenih namirnica ili dodataka prehrani. (http://www.skincancer.org/healthy-lifestyle/vitamin-d/make-vitamin-d-not-uv-a-priority)
piskavac
22.08.2012., 20:18
@piskavac
Stalno spominjes nekakvo pomaganje, i kad pitas druge, pitas je li im nesto pomoglo, a ne kazes kakvu pomoc uopce ocekujes.
Tvoja doktorica je ispravno postupila. Antibiotici ne ubijaju viruse (a prehladu uzrokuju virusi, obicno rinovirus). Doktorica ti je rekla da uzmes nesto prirodnije jer, kako kaze popularna izreka, prehlada kad se lijeci traje tjedan dana, a kad se ne lijeci traje 7 dana. Osim toga, ne moze stetiti ako povecas unos voca bogatog vitaminom C.
Ako ti manjka zeljeza, uzimaj dodatak. Ali, opasno je to preporucivati ama bas svakome na forumu. Muskarcima ne manjka bas cesto zeljeza. Jesi napravio gastroskopiju?
Nisam napravo gastroskopiju. Tabletu željeza od 18mg uzimam jednom u dva dana. Nisam još ponovio nalaze krvi, ali nadam se da će uzimanje željeza svaki drugi dan popraviti stvar. Jer nemam veliki nedostatak željeza. Ali mi je s obzirom na moju bolest dr. preporučila željezo.
A što kažeš da ne govorim kakvu pomoć tražim, muči me hipotireoza, od kad znam za sebe. Kontroliram se kod svog endokrinologa i uz pomnoć nadomjesne teraspije hormonima, hormoni štitnjače su mi OK. Ali ja i dalje bolujem od kroničnog umora, zujanja u glavi, Ginko mi je neko vrijeme pomogao, sad više ne pomaže, čak mi je bilo i lošije od njega, mada ga nisam puno uzimao Jedan put u jednoj godini, tokom dva mjeseca. I bilo mi je dobro. Kad sam ga nakon godinu-dvije ponovo uzeo, nije mi odgovarao.
O kad bi barem napravili relativno jeftini aparat kojim se pomoću kapi krvi iz prsta može iz udobnosti vlastite kuće provjeriti vitaminsko-mineralni status krvi, to bi bilo najbolje. Ljudi lete u svemir a da se ne može tako nešto izmislit.
Bez njega smo svi osuđeni na neke online proračune, koji možda nisu realni za našu zemlju i naše krajeve i osuđeni smo na pogađanje koliko čega imamo.
Bio sam i kod neurologa u vezi zujanja. I po neurologu je sve OK.
patientia
22.08.2012., 20:30
Mozda si poddoziran. I mene su pokusali drzati na donjoj granici hormona, dosta godina, a otkad na svoju ruku uzimam vise, osjecam se zdravo. Nije da ti to savjetujem, barem ne bez savjetovanja s endokrinologom. Ali, neki endokrinolozi bas preporucuju pacijentima da si sami odredjuju dozu. U Austriji.
Imas samo kronicni umor ili dijagnosticiran sindrom kronicnog umora / mialgicni encefalitis? Jerbo, ovo potonje je ozbiljna bolest od koje se umire ako se nista ne poduzme.
Ovdje mozes testirat neke vitamine, ali trebas platit:
http://www.lab-breyer.com/pretrage/sve-pretrage
Nego, pitah za gastroskopiju zbog ovog:
"Second, the main culprit for iron-deficiency anemia (IDA) in men is upper-gastrointestinal bleeding, so when men present with IDA the first thing they do is an endoscopy. "
http://blogs.scientificamerican.com/context-and-variation/2011/07/27/iron-deficiency-anemia/
piskavac
22.08.2012., 20:37
Mozda si poddoziran. I mene su pokusali drzati na donjoj granici hormona, dosta godina, a otkad na svoju ruku uzimam vise, osjecam se zdravo. Nije da ti to savjetujem, barem ne bez savjetovanja s endokrinologom. Ali, neki endokrinolozi bas preporucuju pacijentima da si sami odredjuju dozu. U Austriji.
Imas samo kronicni umor ili dijagnosticiran sindrom kronicnog umora / mialgicni encefalitis? Jerbo, ovo potonje je ozbiljna bolest od koje se umire ako se nista ne poduzme.
Ovdje mozes testirat neke vitamine, ali trebas platit:
http://www.lab-breyer.com/pretrage/sve-pretrage
Nego, pitah za gastroskopiju zbog ovog:
"Second, the main culprit for iron-deficiency anemia (IDA) in men is upper-gastrointestinal bleeding, so when men present with IDA the first thing they do is an endoscopy. "
http://blogs.scientificamerican.com/context-and-variation/2011/07/27/iron-deficiency-anemia/
Mislim da nemam nikakvo krvarenje iz probavnog trakta jer nemam crnu stolicu što bi ukazivalo da ga imam. Imam "samo" kronični umor. Endokrinolog ne želi ni čuti za povećanje nadomjesne hormonske terapije (euthyrox). Osim toga više u HR ne možemo na svoju ruku kupovati euthyrox, dok se moglo štimao sam se većim dozama i osjećao se bolje. Kad sam to reko endokrinologu naljutio se na mene i rekao je da je sva sreća što se euthyrox ne može više kupovati na svoju ruku i da ih svako uzima "kako se kome prohtje".
E, samo da se još osvrnem na neurologa, on je rekao da starim, a kad sam bio na pregledima imao sam 35 godina. Majko mila, u tim godinama takav odgovor je za vola ubit. Naravno da starim, ali po tim rječima izgleda da je "prirodno" ako riknem sa 45 godina.
patientia
22.08.2012., 20:53
OK, ovo je postalo osjetljivo, pa se prebacujem na privatne poruke.
Veil Of Maya
28.08.2012., 16:16
Negdje sam citao da se preporuciju vitamini multivitamini od marke TwinLab. Tu marku su vise puta povlacili s Europskog trzista!
Ima toga dosta na internetu za procitati. Ono sto je dobro u USA, nemora znaciti da je dobro i da prolazi zahtjeve u EU!
Razmislite malo o tome i raspitajte se se koliko trgovina ce vam naruciti nesto od TwinLaba, osim nekih suplemenata, cijelu paletu, vise necete dobiti.
free2changehr
28.08.2012., 17:37
ja sam prije par godina koristio,tad na preporuku twin labove dual vitamine i minerale i ne znam što bih rekao.Nit mirišu nit smrde,ono što bi se reklo.
Ali to je u svijetu tako,danas što je dobro možda sutra će već bit loše pa i obrnuto.Ne koristim zasad nikakve vitamine i minerale jer pokušavam što više prirodnih stvari koje opet nije baš lako ni naći u nekom baš prirodnom obliku bez insekticida i slićno.Pa ono što prirodnije,što manje suplemenata ako je moguće..ako ne,opet dobro,sve je bolje od "normalne hrane iz fast fooda
Veil Of Maya
28.08.2012., 18:02
ja sam prije par godina koristio,tad na preporuku twin labove dual vitamine i minerale i ne znam što bih rekao.Nit mirišu nit smrde,ono što bi se reklo.
Ali to je u svijetu tako,danas što je dobro možda sutra će već bit loše pa i obrnuto.Ne koristim zasad nikakve vitamine i minerale jer pokušavam što više prirodnih stvari koje opet nije baš lako ni naći u nekom baš prirodnom obliku bez insekticida i slićno.Pa ono što prirodnije,što manje suplemenata ako je moguće..ako ne,opet dobro,sve je bolje od "normalne hrane iz fast fooda
Rizik uopce nije potreban kad ima toliko proizvoda na EU-trzistu koji su dozvoljeni. Ako pogledate malo oko sebe i potrazite TwinLab proizvode u specijaliziranim trgovinama, vidjet cete da osim magnezija vise od marke TwinLab nista ne prodaju, a nece vise ni da naruce.
Mi nismo u EU, ali smatram, da ako nesto nije dobro za EU, nije dobro ni za nas, a mozda se i varam.
piskavac
28.08.2012., 19:40
Negdje sam citao da se preporuciju vitamini multivitamini od marke TwinLab. Tu marku su vise puta povlacili s Europskog trzista!
Ima toga dosta na internetu za procitati. Ono sto je dobro u USA, nemora znaciti da je dobro i da prolazi zahtjeve u EU!
Razmislite malo o tome i raspitajte se se koliko trgovina ce vam naruciti nesto od TwinLaba, osim nekih suplemenata, cijelu paletu, vise necete dobiti.
To je stoga što među europskom "znanstvenom elitom" vlada mišljenje da su doze vitamina značajno veće od RDA doza ustvari otrov, a Twinlab u svojim tabletama često isporučuje megadoze vitamina i zato se Twinlab mora povlačiti iz europe. A ne zato jer je štetan, inferioran drugim proizvođačima itd. isl. Baš naprotiv!
Mi nismo u EU, ali smatram, da ako nesto nije dobro za EU, nije dobro ni za nas, a mozda se i varam.
Varaš se i to malo teže.
Nessadha
28.08.2012., 19:45
Meni se sad čine najbolji "Bodega" vitamini, zbog visokih doza, i zbog činjenice da stave običan niacin,a ne niacinamid. kad uzmeš 100 mg niacina, lagano ti se zacrveni koža i pecka. To je zbog cirkulacije koja prošljaka. pa su bili napravili davno još taj niacinamid jer jelte kao, nije red da ti se koža žari od virtamia, to mora je überdosis. Ali nije, nego normalna pojava kod normalnog vitamina.
ne da mi se čitat sve a imam problem s malaksalošću, umorom, nedostatkom energije.. k tome mi se već par mjeseci guli koža na rukama (s tim sam i kao mala imala problema, prirodno mi je koža mrvu suša)
fali mi povrće u prehrani, da.. voće konzumiram svakodnevno.. nemam vremena ni volje za nakuhavanje samoj sebi, pa bi uzela neke ok tabletice... mislila sam centrum? znam da je njih baka pila... :zubo:
patientia
29.08.2012., 07:52
Prvo provjeri hormone stitnjace (obavezno FT3 i FT4).
..ili mi je baka centravit pila... ne znam sad točno al znam da joj je mama uzimala par puta i meni preporučivala... pa valjda valjaju...
znači, ako se odlučim na kupnju, centrum ili centravit?
a štitnjača... sumnjala sam na nju, al mi simptomi baš ne odgovaraju u potpunosti... baš se mora podudarat 100% da bi se neka bolest dijagnosticirala?
eo recimo ovako..
hipertireoza:
Sindromi mogu uključivati gušu i izbočenje očnih jabučica (egzoftalmus), gubitak težine, povećanje apetita, nervoza, nepodnošenje topline, znojenje, umor, grčevi u mišićima, česte stolice i nepravilni menstrualni ciklusi.
Ostali slabije izraženi simptomi mogu biti nesanica, ubrzan srčani ritam ili preskakanje srca, drhtanje, teško disanje prilikom napora i oticanje gležnjeva; česte su promjene emotivnih stanja od depresije i plakanja do euforije i histerije. Ovo je autoimuna bolest, koja se naziva Gravesova bolest, Parryjeva bolest ili Basedowljeva bolest. Katkad je dovoljno da jedan čvor postane pretjerano aktivan pa dođe do viška hormona, a nije poznato zašto dolazi do ovog poremećaja.
gušu nemam, ni izbočenje očnih jagodica, gubitak težine nažalost isto ne, nervoza da, ne podnosim toplinu - to je istina, al mislim da mi je to tako prirodno, recimo ove vruće dane sam jedva preživljavala, tlak mi se snizio, užas! gležnjevi mi ne otiču, ne znojim se, umorna jesam. grče me mišići ponekad, rijetko al znaju, al ja to pripisujem tjelovježbi definitivno. nemam česte stolice. neuredna menga... mogu reći da mi je oskudnija, to sigurno.
hipotireoza:
Hipotireozu može uzrokovati i nedovoljno lučenje hormona hipofize, koji "upravljaju" radom štitnjače. Ova bolest sporo napada štitnjaču pa može proći dulje vrijeme do njezinog otkrivanja, ali u odmakloj fazi može biti poprilično opasna jer uzrokuje anemiju, hipotermiju, zatajenje srca, epileptičke napade, smanjeni dovod krvi u mozak i miksedemske kome.
Simptomi hipotireoze su umor, depresija, neprestani osjećaj hladnoće, bol ili trnjenje u ruci, osjećaj zbunjenosti, zaboravljivosti, suha i gruba kosa ili njezino ispadanje, opstipacija, koža sklona ljuskanju, usporen puls, debljanje unatoč jednakoj količini konzumirane hrane, narančasti dlanovi i tabani, polagan govor, tup pogled i općenito, usporene funkcije organizma. Liječenje omogućavaju nadomjesni hormoni štitnjače, koji mogu biti životinjskog podrijetla ili sintetički, a koriste se cijeloga života.
na anemiju sam sumnjala - svakako moram vadit krv.
ovo drugo u prvom dijelu teksta me fala bogu ne pogađa...
umor i depresija, da
neprestani osjećaj hladnoće, ne
bol i trnjenje u ruci, ne
suha kosa, da, prilično, što ne čudi s obzirom koliko otrova ima na njoj :p ne bi pripisala štitnjači. ispada u zadnje vrijeme, da.
opstipacija... pa ne. mada je cijeli probavni sustav posljednjih pola godine malo čudan, želudac... to je druga tema
koža sklona ljuskanju, ova na rukama da.
usporen puls, rekla bi da da.. inače imam niži tlak... i onda nekako pojačano srce osjećam, nekako kao da ću izdahnut :D pa ne znam ako to ima kakve veze
debljanje ne
narančasti dlanovi i tabani ne.
ovo zadnje... usporena jesam... zbog čestog niskog tlaka.. ali kažem, i taj umor sad... posebno u rukama osjećam nedostatak energije, teške su :ne zna:
eto sad ako će netko pročitat... i prokomentirat.. slobodno. ja više ne znam šta bi rekla.
al svakako bi htjela preporuku za centrum ili centravit? :)
piskavac
29.08.2012., 09:32
I centravit (http://www.centar-zdravlja.net/proizvodi-za-zdravlje/dodaci-prehrani/centravit®-285/) i centrum (http://www.oktal-pharma.ba/bs/zastupstva/proizvod/153/) su jako sličnog sastava, s time da je centrum mnogo skuplji. Ime se ipak plaća. No obadva suplementa, osim donekle nijacina imaju jako male doze svih nutrijenata koje se u njima nalaze. Npr. i cinka samo po 4 mg, ostalih b-kompleks vitamina samo 1,5-2 miligrama. Nisam stigo pažljivo gledat, ali mislim da željeza čak niti nemaju, kalcij i magnezij nisu kelirani nego u obliku klorida, što značajno smanjuje postotak njihove apsorpcije u tijelu, Tako da ti više preporučam da si, ako već hoćeš, kupiš VM preparat sa puno b i c vitamina, a ne bi bilo loše ni da umjesto recimo 10mg vitamina E, da imaju barem 30. Ništa ti se loše neće dogoditi.
Eh da, k tome nije navedeno ni u kojem se kemijskom obliku nalaze mikroelementi kao cink, mangan, bakar...
Ma, sve u svemu zaobiđi ova dva.
@modra, poremečena funkcija štitnjače uopće ne mora imati neke specifične simpotme, nego oni dosta variraju od osobe do osobe, pa je zato potrebno napraviti detaljnu pretragu krvi. Pročitaj si o štitnjači na pdf-u zdarvlje.
piskavac
29.08.2012., 09:56
Umjesto kupnje centruma ili centravita preporučujem ti kupnju Ultra ABC plus (http://www.vitamini.hr/8031.aspx). Mada ni on nije bogzna što. Jer npr ima cink i bakar oksid, krom klorid, magnezijev oksid, ali je prednost što ima nešto povišene koncentracije B1, B2, ima dosta nijacina, ali minerali untra nisu kelirani (spojei) sa složenijim molekulama koje bi im omogučile bolju apsorpciju.
Slično je i sa ABC+ plus senior (http://www.vitamini.hr/8030.aspx). Nedostatak mu je u odnosu na prethodni NW vitaminsko-mineralne tablete što nema selenovog kvasca, a prednost je što ima više željeza koje je kelirano sa željezo-fumaratom.
Mislim da je najbolji za kojeg sam sada naišao Vita-Min multiple Sport (http://www.building-body.com/shop/product/vita-min_multiple_sport_-_60_kapsula/). Ima veće doze b-kompleksa, te C i E vitamina, ali ništa pretjerano, ima kelirane minerale, tj spojene sa aminokiselinama, malo su skuplji, u odnosu na cetravit, i ova dva NW preparata, ali vjerujem da se isplati uložiti u ovaj proizvod.
piskavac
29.08.2012., 10:13
Kad nađem na pretražit nešto bolje, reči ću vam.
@modra, poremečena funkcija štitnjače uopće ne mora imati neke specifične simpotme, nego oni dosta variraju od osobe do osobe, pa je zato potrebno napraviti detaljnu pretragu krvi. Pročitaj si o štitnjači na pdf-u zdarvlje.
budem... fala!
ok, meni dovoljno. onda ništa od centruma i centravita. uzimam ovaj abc plus... još danas!
Veil Of Maya
29.08.2012., 20:34
To je stoga što među europskom "znanstvenom elitom" vlada mišljenje da su doze vitamina značajno veće od RDA doza ustvari otrov, a Twinlab u svojim tabletama često isporučuje megadoze vitamina i zato se Twinlab mora povlačiti iz europe. A ne zato jer je štetan, inferioran drugim proizvođačima itd. isl. Baš naprotiv!
Varaš se i to malo teže.
Pokusao sam nabaviti TwinLab DualTabs u EU, da bi dobio od trgovine do trgovine odgovor => ebay, jer mi ti to necemo narucivati, povuceno je s EU-trzista.
piskavac
29.08.2012., 21:51
Pokusao sam nabaviti TwinLab DualTabs u EU, da bi dobio od trgovine do trgovine odgovor => ebay, jer mi ti to necemo narucivati, povuceno je s EU-trzista.
A jesu li ti rekli razlog zašto je povučen?
Mislim, ja znam razlog, ali da li su bar bili koliko-toliko otvoreni pa ti rekli zašto je povučen. Ipak je TWL bio respektabilna firma i ne možeš, a da ne ispadneš nemoralan i ne-fer tek tako ga povuči jer ne samo da to nije fer prema toj kompaniji, nego što je najvažnije, nije fer prema kupcima.
Mislim da sam već pričao na ovoj temi kako su RDA doze pravljene u WW2, i da su to tako minimalne doze, tek tolike da čovjek ne oboi od pelagre, beriberija i ne znam čega sve ne. Drago mi je što imaš povjerenje u TWL i što si tražio DualTabs.
Nema ništa loše ako umjesto 2mg nekog b-kompleksa čovjek uzme 20. Ništa se neće dogoditi.
Što se mene tiče, ja tek ako uzmem barem 50mg vitamina b-dnevno mogu reći da osjećam neku razliku.
patientia
29.08.2012., 21:59
Svojevremeno sam uzimala ove: http://www.twinlab.com/product/stress-b-complex-caps
Tad su jos bile u tabletama, smrdile ko kuga da sam morala drzat dah ili bih imala refleks na riganje kad bih ih pila. I grebale su grlo.
Osim toga nista nisam primijetila.
piskavac
29.08.2012., 22:08
Svojevremeno sam uzimala ove: http://www.twinlab.com/product/stress-b-complex-caps
Tad su jos bile u tabletama, smrdile ko kuga da sam morala drzat dah ili bih imala refleks na riganje kad bih ih pila. I grebale su grlo.
Osim toga nista nisam primijetila.
Taj miris potjeće od sumpora kojeg sadrže neki b-vitamini. Ne mogu se sad točno sjetit koji. Supor je također potreban našem tijelu, a njegov nedostatak se očituje u suhoj dehidriranoj koži.
Veil Of Maya
29.08.2012., 23:26
A jesu li ti rekli razlog zašto je povučen?
Mislim, ja znam razlog, ali da li su bar bili koliko-toliko otvoreni pa ti rekli zašto je povučen. Ipak je TWL bio respektabilna firma i ne možeš, a da ne ispadneš nemoralan i ne-fer tek tako ga povuči jer ne samo da to nije fer prema toj kompaniji, nego što je najvažnije, nije fer prema kupcima.
Mislim da sam već pričao na ovoj temi kako su RDA doze pravljene u WW2, i da su to tako minimalne doze, tek tolike da čovjek ne oboi od pelagre, beriberija i ne znam čega sve ne. Drago mi je što imaš povjerenje u TWL i što si tražio DualTabs.
Nema ništa loše ako umjesto 2mg nekog b-kompleksa čovjek uzme 20. Ništa se neće dogoditi.
Što se mene tiče, ja tek ako uzmem barem 50mg vitamina b-dnevno mogu reći da osjećam neku razliku.
Rekao mi je samo da ne prolazi kontrole postavljene od EU i da sada drze samo neke magnezijske tablete od TwinLab, vise nista.
Ima neki multivitamin od BioTech USA, kaze da su te dobre.
patientia
30.08.2012., 17:33
Taj miris potjeće od sumpora kojeg sadrže neki b-vitamini. Ne mogu se sad točno sjetit koji. Supor je također potreban našem tijelu, a njegov nedostatak se očituje u suhoj dehidriranoj koži.
Srecom, postoji manje smrdljiv izvor sumpora - cesnjak :zubo:
gaybert
30.08.2012., 18:04
B1. Tiamin.
TonySoprano
30.08.2012., 22:00
Ja koristim samo Twinlabove proizvode, više njih, i sve ih uredno kupujem u ljekarnama ili u teretani. Definitivno i 100% su najbolji njihovi proizvodi, uzmite samo u obzir da jedan B-complex Twinlabov ima 800% jači sastav, od standardnih B-complex tableta/tekućine. Šta vam dalje moram reći, sve je rečeno, djelovanje perfektno, ako se uzima kako piše na uputama, tj. još malo si prilagodiš dozu svome tijelu. :)
piskavac
30.08.2012., 22:52
B1. Tiamin.
Hvala na inf. Ima još jedna tvar "donator sumpora". Ne spada u vitamine nego u aminokiseline. Zove se NAC (http://www.google.hr/#hl=hr&gs_nf=1&cp=9&gs_id=z&xhr=t&q=n-acetil+cistein&pf=p&sclient=psy-ab&site=&source=hp&oq=N-acetil+&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=297ee79c963fadca&biw=684&bih=370).
manchild
31.08.2012., 00:02
Ja koristim samo Twinlabove proizvode, više njih, i sve ih uredno kupujem u ljekarnama ili u teretani. Definitivno i 100% su najbolji njihovi proizvodi, uzmite samo u obzir da jedan B-complex Twinlabov ima 800% jači sastav, od standardnih B-complex tableta/tekućine. Šta vam dalje moram reći, sve je rečeno, djelovanje perfektno, ako se uzima kako piše na uputama, tj. još malo si prilagodiš dozu svome tijelu. :)
a ti si fizički radnik pa da ti treba 800% jača doza?
TonySoprano
31.08.2012., 07:55
Naravno da nisam, ali nisam ja ni pravio taj proizvod da bih odredio njegov sastav ili jačinu. Ti sam biraš ono što ćeš koristiti. Ali sam htio reći da je jedna od najkvalitetnijih firmi. I da su proizvodi stvarno vrhunski. Zato i koštaju "malo" više od drugih.
gaybert
31.08.2012., 10:46
Hvala na inf. Ima još jedna tvar "donator sumpora". Ne spada u vitamine nego u aminokiseline. Zove se NAC (http://www.google.hr/#hl=hr&gs_nf=1&cp=9&gs_id=z&xhr=t&q=n-acetil+cistein&pf=p&sclient=psy-ab&site=&source=hp&oq=N-acetil+&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=297ee79c963fadca&biw=684&bih=370).
Fluimukan (http://www.sandoz.hr/site/hr/product_range/OTC_products/fluimukan/index.shtml) (acetilcistein), komercijalno dostupan kao tablete/granule/sirup koji navodno olakšava iskašljavanje, koristi se i kao antidot kod trovanja paracetamolom (Lupocet,Panadol,Lekadol). Donor SH-skupine glutationu. Pojedini izvori navode i uporabu kod pojedinih oštećenja jetre.
piskavac
31.08.2012., 19:30
a ti si fizički radnik pa da ti treba 800% jača doza?
Svačija biokemija je jako različita, iako imamo iste gene. Neki ljudi su toliko ovisni o Niacinu da ga mogu popit dva do tri grama, a ne smiješnih 35 mg koliko se sada preporuča. Naravno, ovdje se radi o bolesnim osobama. Preciznije duševno bolesnim, koji boluju od šizofrenije, depresije i maničnodepresivne psihoze.
Ja sam imao neke ogrebotine po koži, tako da su moji počeli sumnjati da ja samoga sebe grebem, i da nešt nije u redu s mojim živcima Pio sam jednov rijeme B-100 i više nemam problema s kožom, čak unatoč tome što sam ih prestao piti.
Ali ako znaš svrhu zbog kojeg uzimaš dodatke prehrani, - onda su mješavine od nekoliko ljekovitih biljaka zakon. Jer biljke same po sebi sadrže mnoge nutrijente, od svakog nutrijenta pomalo.
usagicha
03.09.2012., 16:49
twin lab nisam nasla van,imam neke od bio techa multivitamin za zene
http://www.systems-import.hr/product_more.asp?lang=hr&IDProduct=888&IDType=1&IDManufacturer=2&IDChild=3
e sad,zanima me cemu sluzi onaj pamuk u bocici,jel to mogu bacit sad nakon otvaranja,i jos se nisam odvazila popit nijednu,uzasan mi je onaj njihov miris,ne znam jel tako -mirisu- svi ti multivitamini?
i mislm se da li uzeti jednu ili dvije?
i jos me nesto zanima,ne mogu vidjti rok upotrebe,odnijet cu bocicu u ljekarnu,no koliko obicno mogu trajati kad se otvore ili varira od proizvodjaca do proizvodjaca?
lipakaja88
03.09.2012., 17:02
twin lab nisam nasla van,imam neke od bio techa multivitamin za zene
http://www.systems-import.hr/product_more.asp?lang=hr&IDProduct=888&IDType=1&IDManufacturer=2&IDChild=3
e sad,zanima me cemu sluzi onaj pamuk u bocici,jel to mogu bacit sad nakon otvaranja,i jos se nisam odvazila popit nijednu,uzasan mi je onaj njihov miris,ne znam jel tako -mirisu- svi ti multivitamini?
i mislm se da li uzeti jednu ili dvije?
i jos me nesto zanima,ne mogu vidjti rok upotrebe,odnijet cu bocicu u ljekarnu,no koliko obicno mogu trajati kad se otvore ili varira od proizvodjaca do proizvodjaca?
Kako sam citala iskustva po raznim forumima, svi takvi vitamini, multivitamini i slicno smrde na neki nacin, cak sam i ovdje na ovoj temi procitala o smradu na sumpor.
TwinLab se kao sto je i ovdje na forumu poznato, povukao sa dobrog djela trzista posto rda i preporucene mjere unosenja na dan daleko prelaze dozvoljenu mjeru u nekim zemljama. Kod nas ih se moze naci, ali ja sam trazila u Italiji kada sam bila na preporuku jednog prijatelja, nisu imali, tako ni u Austriji i Sloveniji.
Preporucili su mi bili neki drugi multivitamin, od neke druge marke, isto su smrdile i zacudila sam se kako nema rok trajanja. Ipak, deklaracija je pisala na talijanskom, a proizvod je bio iz Amerike, nisam bila glupa pa sam skinula talijansku naljepnicu ispod koje je ipak pisao rok trajanja od par godina. Nesjecam se koja marka je bila, ali su bile cjenovno na nivou sa twinlab.
patientia
03.09.2012., 17:08
Vata sluzi da se tablete ne navlaze. Bolje nemoj baciti.
Buduci da vitamine uzimas i hranom, ako jedna sadrzi 100% RDA (na ovoj stranici ne pise), trebalo bi biti dovoljno (pretpostavlja se da 2.5% treba vise od RDA, a u slucaju nekih vitamina, primjerice D, i B12 ovisno o dobi, pozeljno je uzimati vise od RDA, ali za to se kupe ti vitamini posebno, da ne uzima se vise multivitamina.)
Saznaj rok trajanja i drzi ga se. Cak i ako ih sve popijes unutar roka trajanja ne mozes biti sigurna da si ih dobila toliko koliko pise na bocici.
dakle, uzela sam abc plus od natural wealth-a, i taman kad sam ih počela pit (prije 5 dana) sam dobila neke crvene točkice, kao prištiće al bez gnoja.. po licu... i svaki dan sve više ih imam. vidim jednu i na ruci kod lakta. danas ih nisam pila i neću...
:( da l' je to neka alergija il šta.. ne tvrdim sto posto da je od njih, ako nije, onda se dobro potrefilo da se pojave točno u tom vremenu.
ništa, suđeno mi je bit umorna i bez energije :mama:
lipakaja88
03.09.2012., 17:57
dakle, uzela sam abc plus od natural wealth-a, i taman kad sam ih počela pit (prije 5 dana) sam dobila neke crvene točkice, kao prištiće al bez gnoja.. po licu... i svaki dan sve više ih imam. vidim jednu i na ruci kod lakta. danas ih nisam pila i neću...
:( da l' je to neka alergija il šta.. ne tvrdim sto posto da je od njih, ako nije, onda se dobro potrefilo da se pojave točno u tom vremenu.
Sadrze li niacin?
hm, nisam naišla na to... niacin..
na ruci desnoj sam spazila i više tih točkica, ne samo jednu kako rekoh prvo..
patientia
05.09.2012., 18:34
Cek, znaci ne pijes ih vise, a dobivas nove plikove?
ne pijem više, da
ma ne dobivam, bar mi se čini, nego to sam skužila još onaj dan kad sam i onu kod lakta... kad sam krenula bolje pregledavat ruku, vidjeh još nekoliko...
a mislim da više ne dobivam, al javit ću još za par dana kakvo je stanje...
inače, prije nekoliko dana sam bila kod doktora iz drugog razloga, i usput pitam za te točke, jer mislim da je neka alergija, on pogledao s onom svojom svjetiljkom, veli da su prištići bez gnoja... bome, ne znam da su samo prištići :rolleyes: inače imam super ten, pojavi se koji tijekom pms-a, naravno.. :misli: a i još kad sam ih spazila na ruci..
magic potion
06.09.2012., 13:34
A u p.m.:rofl:
Ja ih danas kupila.:kava:
gaybert
06.09.2012., 14:57
na ruci desnoj sam spazila i više tih točkica, ne samo jednu kako rekoh prvo..
ne znam ni za jedan multivitamin koji ne sadrzi niacin-cak bi se kladio da ga ima u NW abc plus. ne mora biti nuzno niacin krivac, b1 cesto radi alergijske reakcije a postoje i konzervansi u svakom pripravku kao i vehikulum koji isto mogu biti alergogeni
:rofl: možda tebi bude ok, magic..
dobro da nisam one veće uzela, još sam se predomišljala :zubo:
proslijedila sam ih sestri, vidjet ću kak će ona reagirat na njih.
gaybert, pojma nemam šta je :ne zna: al neće više u mene :D
magic potion
06.09.2012., 21:39
ne znam ni za jedan multivitamin koji ne sadrzi niacin-cak bi se kladio da ga ima u NW abc plus. ne mora biti nuzno niacin krivac, b1 cesto radi alergijske reakcije a postoje i konzervansi u svakom pripravku kao i vehikulum koji isto mogu biti alergogeni
Stvarno nije naveden.:ne zna:
:rofl: možda tebi bude ok, magic..
dobro da nisam one veće uzela, još sam se predomišljala :zubo:
proslijedila sam ih sestri, vidjet ću kak će ona reagirat na njih.
gaybert, pojma nemam šta je :ne zna: al neće više u mene :D
Ja sam uzela veće.:rofl:
magic potion
06.09.2012., 23:00
Ispričavam se. Ima niacina.:brukica: :facepalm: 125 % RDA
Srećom ja sam pila prije ovoga Kalov B komplex, gdje je niacina bilo duplo više.:zubo:
piskavac
07.09.2012., 09:32
Je li pio tko resveratrol od bilo kojeg proizvođača? Vrijedi li pemu? Ja bih ga uzeo radi očuvanja vida, al se bojim da je njegova zdravstvena vrijednost prenapuhana. A isto mislim da bi mi onaj izvađen iz grožđa puno bolje pomogao, nego izvađen iz japanskog dvornika, što je najčešći slučaj.
Resveratrol je dobar ne samo za vid, nego navodno i za puno drugih stvari. Uostalom, proguglajte ako vas zanima.
izjavljujem da se osip povukao, sad skoro totalno :cool: presretna sam, konačno normalan teeeeennn... :cerek:
shvatih da sam u to vrijeme imala i pms, pa moožda je i do toga, iako nikad nemam takve 'prišteve'.
piskavac
09.09.2012., 11:43
izjavljujem da se osip povukao, sad skoro totalno :cool: presretna sam, konačno normalan teeeeennn... :cerek:
shvatih da sam u to vrijeme imala i pms, pa moožda je i do toga, iako nikad nemam takve 'prišteve'.
A jeli i dalje piješ onaj multivitamin?
Ako je odgovor DA, može biti i da ti je b-kompleks izvukao otrove iz jetre, a tijelo se čisti i izlaženjem osipa na koži, a ne samo znojenjem uriniranjem i defekacijom.
Osipi se pogotovo javljaju ako su ti jetra bila malo duže prigušena toksinima.
ne pijem više, prosljedila ga... previše me strah :rolleyes: to je svakim danom sve više točki bilo :rolleyes:
mada, zanimljivo ako je osip posljedica toga :misli: ako je tako onda mi je žao što sam ga dala :misli: :D
piskavac
09.09.2012., 18:46
ne pijem više, prosljedila ga... previše me strah :rolleyes: to je svakim danom sve više točki bilo :rolleyes:
mada, zanimljivo ako je osip posljedica toga :misli: ako je tako onda mi je žao što sam ga dala :misli: :D
A možda su te točke bile poslijedica neadekvatnog kemijskog oblika minerala koji su tamo prisutni bakar, željezo i cink oksid, kalcij-karbonat... možda ti je utrapila apotekarka vitamine kojima je istekao rok trajanja, mada u ovo sumnjam. Prije bi rekao da je ili ovo s mineralima, ili ono što sam već ranije rekao u vezi jetre i kože.
da draga i ja taj imam sa c vitaminom ali kako sam na dijeti stvarno se bojim...kasno sam saznala za taj solgar hair and nails bila bi njega uzela za taj vjerujem da ne otvara apetit. Jedino da pijem još neko vrijeme pa da uzmem taj hair and nails čula sam da ga svi hvale....ali općenito mi nije jasna razlika između B kompleksa i hair and nails...meni je to sve isto ?
pila sam taj B sa C i ne otvara apetit jer B kompleks nije iz kvasca već iz integralne riže. Možeš to popit do kraja, škodit ti neće. Vidit ćeš kakvo je stanje s noktima nakon popijene kure. Ukoliko se ne popravi koliko bi htjela, kreni sa Skin, Nails and Hair jer je bolji i ima drugačiji sastav nutrijenata, koji su baš namijenjeni za kosu, kožu i nokte. Preporučljivo ga je uzimat minimalno 3 mjeseca
Vitamine je najbolje unositi onakve kakvi su u prirodi, a ne kroz tablete.
Procitajte o vitaminu b17 (http://http://www.pobijedimokarcinom.com/index.php/lijecenje-karcinoma/alternativa-i-rak/vitamin-b17/vitamin-b17-lijeci-rak) iz kostice kajsije
patientia
07.02.2013., 15:30
Svatko toliko netko provali da je taj spoj vitamin, pa vec u odgovorima mogu citirat sebe samu:
Laetril / amigdalin nije vitamin, izvor je cijanida koji ubija ljude opcenito, pa onda s njima i rak.
Nije problem ako se pojede par kostica marelica na dan, ali to nece ubiti rak.
Buduci da spoj kojeg spominjes nije vitamin po definiciji, te je stoga ovdje offtopic, raspravu mozes nastaviti ovdje (ali prvo procitaj sve postove):
http://www.forum.hr/showthread.php?p=42436311
piskavac
07.02.2013., 20:09
Je li tko probao Kyani proizvode. Distribuiraju se preko MLM sistema.
manchild
08.02.2013., 00:55
po definiciji ni vitamin D nije vitamin
piskavac
08.02.2013., 10:16
po definiciji ni vitamin D nije vitamin
Yep! S vremenom dođe potreba za rekategorizacijom supstanci, biljaka, ovoga i onoga. Samo se bojim da će zbog oduzimanja statusa vitamina pojedinim tvarima pristup istima prema zakonu o hrani (codex alimentarius (http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/codex_alimentarius)) i prema zakonima EU o dodacima prehrani (http://www.advance.hr/vijesti/eu-danas-stupila-na-snagu-zabrana-prodaje-ljekovitog-bilja-i-cajeva/), biti jako ograničen.
u kojem je obliku najbolje uzimat željezo i od kojih proizvoođača ?
piskavac
11.02.2013., 23:26
u kojem je obliku najbolje uzimat željezo i od kojih proizvoođača ?
Proizvođač nije važan. Važno je u kojem je obliku prirpavak kojeg uzimaš, što još sve ima u njemu i koliko čega ima.
Uzmi željezo fumarat. Izbjegavaj pod svaku sijenu željezo sulfid ili sulfat jer je apsorpcija takvog željeza jako mala.
patientia
11.02.2013., 23:56
Ako ti je zeljezo u krvi nisko, tvoj lijecnik ce ti reci koje tocno zeljezo da uzimas.
Ako ti zeljezo u krvi nije nisko, bolje nemoj uzimati dodatak zeljeza.
Bajica 1
13.02.2013., 12:03
Imam par pitanja za znalce o vitaminima. :)
Mama mi ima problema sa kostima (>50 god) tj s propadanjem kuka. Nažalost operacija nije opcija i sada trebamo čekati da kuk sam zaraste. Razgovarao sam sa par doktora u inozemstvu i oni su mi preporučili da bi joj za kosti bilo najbolje piti kombinaciju kalcij+magnezij+vitamin D+ bor.
E sad što mene zanima,što bi bilo najbolje kupiti??
Za kalcij sam našao calcimed D3 od Hermesa (1200 mg kalcij karbonata +vitamin D3) no neznam kakve kvalitete su hermes tablete??
I što bi mi mogli preporučiti od kombinacije magnezij+bor??? nažalost nemogu naći na internetu kombinaciju ta dva suplementa??
alexamona
09.03.2013., 18:03
U kojem obliku,koliko cesto,koji proizvodjac,kad je u pitanju magnezij?
pitala sam u apoteki za mgcl i rekli su mi da ne drze jer to nije dobro,preporucljivo i 300 neki cuda i onda je krenula prodika o tom.preporucila mi neke tablete,oko 150 kn su,nije cisti mg a zaboravila sam sto je jos bilo.
u kojim kolicinama je on stetan?
eto ako netko zna malo vise,info ima svakakvih pa ne znam bas kome vjerovat.
patientia
09.03.2013., 19:07
Magnezij klorid djeluje laksativno, vjerojatno ti ga zato nisu htjeli prodati. Ali ipak ga mozes kupiti jer se koristi za izradu tofua, drzi ga bio&bio pod nazivom nigari:
http://www.biobio.hr/magnezij-klorid-nigari-200g-19566
irasomething
09.03.2013., 19:26
Ja bi Vas molila za mišljenje..pijem sljedeće:
ujutro uz kavu vit C...obični u prahu..i Mg...šumeće tablete
poslije ručka:SOLGAR SKIN HAIR I NAILS...i OMEGU 3..iz ribljeg ulja..
trebala bi piti još i KAL biotin i Ca...
ali ne znam di bi to utrpala..
C pijem jer sam pušać...Mg i omegu pijem jer sam na dijeti....solgar jer mi je kosa u banani..a i koža..
Ca mi fali i sad sam ga kupila ali ne znam di da ga ubacim...znam da mi izvlače Fe...kojeg mi isto fali...ali kako i kada?
piskavac
09.03.2013., 20:08
Ca mi fali i sad sam ga kupila ali ne znam di da ga ubacim...znam da mi izvlače Fe...kojeg mi isto fali...ali kako i kada?
Mislim da bi ti poradi pojednostavljenja i pojeftinjenja troškova bilo najbolje uzimati neki multivitamin bez željeza, a da ima puno b-kompleks i C vitamina.
Ovaj vitamin C u prahu si valjda mislila da piješ 1 gram? Ja kad pijem takav vitamin C u prahu dobijem sračku. (s optoštenjem)
Stoga radije pijem manje vitamina C, ali nastojim doći do pripravka vitamina C s s bioflavonoidima, kad god imam novaca.
Uzmeš si onda poseban pripravak željeza nekoliko sati nakon uzimanja multivitamina. Poželjno je da i taj pripravak ima veću količinu b-kompleks i C vitamina radi bolje apsorpcije željeza i da je željezo u obliku žejezo-fumarata.
alexamona
10.03.2013., 11:16
Magnezij klorid djeluje laksativno, vjerojatno ti ga zato nisu htjeli prodati. Ali ipak ga mozes kupiti jer se koristi za izradu tofua, drzi ga bio&bio pod nazivom nigari:
http://www.biobio.hr/magnezij-klorid-nigari-200g-19566
hvala ti.
a sto mislis koliko je on zdrav ili preporucljiv za svakodnevnu upotrebu?
i kako ga uzimati,s cim,vodom ili?
patientia
10.03.2013., 14:19
Pa, ono, ako ne dobivas dovoljno magnezija hranom, pretpostavljam da pomaze. U Makronovinom glasilu (koje dijele u bio&bio) prije koju godinu je pisalo kako ga piti, s vodom, ali ne sjecam se vise kolicine, najbolje da pitas prodavace. Ja ga ne bih pila, navodno je ogavnog okusa i da hranom ne dobivam RDA magnezija kupila bih najobicnije sumece tablete koje imaju prihvatljiv okus. Ako te brine iskoristivost, najbolje da potrazis kelirani magnezij (vezan na aminokiseline).
piskavac
10.03.2013., 15:15
hvala ti.
Nemoj uzimati takav magnezij. Uzmi magnezij citrat. Skuplji je, ali se i bolje apsorbira.
kerol02
10.03.2013., 19:55
hvala ti.
33 g otopiš u litri vode i pije se jedna kavena šalica na dan. :mig: Malo jest bljutav, ali navikneš se.
alexamona
10.03.2013., 20:56
Nemoj uzimati takav magnezij. Uzmi magnezij citrat. Skuplji je, ali se i bolje apsorbira.
mozes malo pojasniti?
mislim da mi je u ljekarni bas taj citrat preporucila, oko 150kn mi se cini da je,ne znam koliko tableta.
za sumece tablete sam uglavnom cula da nisu bas dobre,u stilu,nije to vidjelo ni vitamina ni minerala.
33 g otopiš u litri vode i pije se jedna kavena šalica na dan. :mig: Malo jest bljutav, ali navikneš se.
u litri prokuhane,ohladjene vode,vidjela sam vec taj dio,samo ne znam jel mora bit staklena ili moze i plasticna boca.
pola deca dnevno,sad negdje stoji,par gutljaja vise puta dnevno,valjda da se bolje apsorbira,ne da samo proleti organizmom i potjera na wc.
jel ga ti pijes?
inace,zasto mg,sigurna sam da ga ne uzimam dovoljno prehranom,kao ni vitamina C,lako mi se grce prsti,posebno nozni,malo em strah odakle to grcenje,neki nagli pokret,stezanje,ne samo prsti,pa ne znam do ceg je to.
nisam jos ni u 30ima pa ne bih htjela pretjerati s Mg, stoji od 18-51god pola kavene salice(pola deca dnevno)
hvala vam na pomoci.
edit:
"Nigari je magnezij klorid za oralnu upotrebu.... ali ima samo cca. 37% magnezijevog klorida (i prepun je sulfata te ostalih nečistoća i kao takav upotrebljiv u industriji za proizvodnju tofu sira idr.), a ni taj nizak postotak nije u obliku magnezijevog klorida heksahidrata (MgCl2x6H20), kojeg naš organizam najbolje apsorbira i koji je jedini primjeren za pripremu napitka po receptu što več neko vreme kruži internetom"
takodjer kaze da u nigariju ima 15 puta vise olova ngo u cistom mgcl.
sad sam opet zbunjena :/
santana333
10.03.2013., 21:08
mene zanima koja je razlika u npr. solgar vitaminu c i vitaminu c das gesunde plus iz dm-a? i ne mislim samo na vitamin c nego općenito, na sve dodatke prehrani.
zar svi sintetski vitamini nisu iste ili barem približne kvalitete? :ne zna: ako jesu, zašto jedni koštaju oko 200 kn, a drugi oko 20 kn? i da li je moguće da je razlika u kvaliteti proporcionalna razlici u cijeni?
može li mi to objasnit netko tko razumije kemiju?
kerol02
10.03.2013., 22:13
mozes malo pojasniti?
u litri prokuhane,ohladjene vode,vidjela sam vec taj dio,samo ne znam jel mora bit staklena ili moze i plasticna boca.
Čuva se u staklenoj boci i možeš je držati bilo gdje dok ne popiješ. Znači, ne mora biti u frižideru.
pola deca dnevno,sad negdje stoji,par gutljaja vise puta dnevno,valjda da se bolje apsorbira,ne da samo proleti organizmom i potjera na wc.
jel ga ti pijes?
Počneš sa pola dcl, pa ako vidiš da te tjera u wc, smanjiš količinu dok ti se organizam ne navikne i onda postupno povećavaš. Piju ga moji, neka tri tjedna i za sada su zadovoljni. Ja ga uzmem ponekad, kad pretjeram s vježbanjem, da ne dobijem opaku upalu mišića. :D Bljutav je i slan, ali nije uopće strašno za popiti. Navodno postoji i potpuno čisti MK, ali to tek moram potražiti za kupiti.
piskavac
11.03.2013., 14:38
mozes malo pojasniti?
mislim da mi je u ljekarni bas taj citrat preporucila, oko 150kn mi se cini da je,ne znam koliko tableta.
Tako je. Izbjegavaj šumeće tablete. Kelirani oblik je oblik metala (u ovom slučaju magnezija) koji je "ukliješten" u neki organski spoj tipa aminokiseline, enzima, vitamina i sl.
I patientia i ja smo ti rekli da je dobro uzimati kelirani oblik minerala, samo smo to rekli malo različitim riječima.
piskavac
13.03.2013., 00:24
dosta ljudi koji još nisu upoznati sa time što su to kelirani minerali su me preko pp pitali na tu temu. Pa evo da odgovorim.
Kelirani oblik minerala je oblik minerala koji je najprije razbijen na mikroskopski sitne djeliće, a potom spojen s nekim složeni(ji)m organskim spojem.
Organski spojevi su tvari koje se najviše sastoje od ugljika, vodika, kisika i dušika. Njima mogu biti pridodani minerali ali i drugi ne-metalni elementi. Kao što su sumpor, fosfor, jod, klor,
Što je organski spoj složeniji, to je veći postotak apsorbiranog minerala u našem tijelu. Jer ih ono najlakše apsorbira ako su atomi pojedinih metala ovijeni što složenijim spojem ugljika, vodika, kisika i dušika, dok je udio samog metala u složenim molekulama ili malen, ili barem - relativno malen.
Evo jedan zoran primjer toga:
Dnevna količina magnezija koju trebamo unijeti u tjelo iznosi nekih 400mg. Neki kažu i 350, neki kažu 500 - to ovisi o izvorima iz kojih čitamo naputke. Ali hajdemo reći da nam treba 400mg.
Ako tih 400mg nastojite zadovoljiti tako što ćete uzeti kapsulu/tabletu magnezij klorida, - a to je molekula koja u sebi ima dva atoma klora i jedan atom magnezija, dakle u molekuli je prisutno čak 33% magnezija, - onda se tu radi o primitivnom organskom spoju. Apsorpcija magnezija u takvom obliku iznosi 5%. Težina tablete/kapsule u ovom slučaju iznosi najmanje 1200mg.
Ali ako uzmete kapsulu/tabletu magnezij citrata, oko kojega se nalazi devet atoma citrične kiseline, i nastojite zadovoljiti ovih 400mg - tada vam treba jedna uistinu veeeeelika kapsula/tableta magnezija. koja bi imala cca 4000mg u sebi. A takvu kapsulu je nemoguće cijelu progutat. Apsorpcija keliranog oblika minerala iznosi 30-70%. Magnezij-citrat je jedan takav kelirani oblik.
Stoga proizvođači kapsula i tableta magnezijevog citrata stavljaju puno manji sadržaj magnezijevog citrata, ali je to još uvijek bolje nego u slučaju magnezijevog klorida.
najkrače rečeno:
kapsula/tableta od 1200mg magnezij klorida - apsorpcija 5%
ukupno apsorbiran magnezij 20mg
kapsula/tableta od 1200mg magnezij citrata - apsorpcija 30-70%
količina apsorbiranog magnezija iznosi između 44,44 i 102,21 mg
Vjerujem da se današnjom tehnologijom redovnom serijskom proizvodnjom proizvode takvi kelati minerala čija je uobičajena apsorpcija daleko iznad 30%.
Ako tih 400mg nastojite zadovoljiti tako što ćete uzeti kapsulu/tabletu magnezij klorida, - a to je molekula koja u sebi ima dva atoma klora i jedan atom magnezija, dakle u molekuli je prisutno čak 33% magnezija, - onda se tu radi o primitivnom organskom spoju. Apsorpcija magnezija u takvom obliku iznosi 5%. Težina tablete/kapsule u ovom slučaju iznosi najmanje 1200mg.
.
magnezij klorid primitivan organski spoj?
magnezijev klorid uopće nije organski spoj. osnovnoškolska kemija :rolleyes:
Organski se odnosi na bilo koji spoj temeljen na ugljiku (C) s iznimkom nekih jednostavnih spojeva ugljika, kao što su primjerice ugljikov dioksid, koji se klasificiraju kao anorganski spojevi
http://glossary.periodni.com/rjecnik.php?hr=organski
piskavac
13.03.2013., 11:35
magnezij klorid primitivan organski spoj?
magnezijev klorid uopće nije organski spoj. osnovnoškolska kemija :rolleyes:
Organski se odnosi na bilo koji spoj temeljen na ugljiku (C) s iznimkom nekih jednostavnih spojeva ugljika, kao što su primjerice ugljikov dioksid, koji se klasificiraju kao anorganski spojevi
http://glossary.periodni.com/rjecnik.php?hr=organski
Prema drugoj klasifikaciji koju sam ja čitao organski spojevi su svi spojevi ugljika, vodika, kisika i dušika, a njima neki dodaju i sumpor, klor, fosfor, i jod.
Ali dobro. Čak ako je sada klasifikacija takva da je MgCl2 anorganski spoj, to ne mijenja činjenicu da se spojevi male molekularne težine malo apsorbiraju u tijelu.
Prema drugoj klasifikaciji koju sam ja čitao organski spojevi su svi spojevi ugljika, vodika, kisika i dušika, a njima neki dodaju i sumpor, klor, fosfor, i jod.
Ali dobro. Čak ako je sada klasifikacija takva da je mGcL2 anorganski spoj, to ne mijenja činjenicu da se spojevi male molekularne težine malo apsorbiraju u tijelu.
da, i prema toj tvojoj klasifikaciji magnezijev klorid spada u anorganske spojeve jer nema ugljika. ja ne vjerujem da ovo moram pisati.
dakle, uvjet da bi se bilo koji spoj nazvao organskim spojem jest prisustvo ugljika u tom spoju.
magnezij klorid nema ugljika i niti po jednoj klasifikaciji ne može spadati u organski spoj.
i nije sada klasifikacija takva da je magnezij klorid anorganski spoj, nego je to tako oduvijek.
a ako već želiš o apsorpciji magnezijevog klorida, on se približno isto apsorbira kao i npr. organski oblik magnezija, magnezij laktat.
In a study that compared four forms of magnesium preparations, results suggested lower bioavailability of magnesium oxide, with significantly higher and equal absorption and bioavailability of magnesium chloride and magnesium lactate
izvor:
http://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
piskavac
13.03.2013., 11:53
Također se neki boje da će se "navući" na tablete/kapsule dodataka prehrani. Pa evo odgovor kojeg sam poslao jednom korisniku preko PP-a, samo što je izbačeno njegovo ime.
Neće ti se tijelo naviknuti na takve tablete. Evo ja sam prije nekoliko godina uzimao krom u obliku krom pikolinata. Pikolična kiselina je neki manje poznat oblik vitamina iz grupe B-kompleks-a. Uzimao sam ga jer kad sam se igrao sa tada malom sestrom i kad me je ona uštipnula na koži su mi ostajale takve modrice kao da sam se tuko u tri birtije. I dugo su ostajale. Onda mi je jedna frizerka rekla da to ima veze sa slezenom i da ona ima isto takve modrice i da krom pomaže izliječiti slezenu.
Uzeo sam od NW krom-pikolinat i već nekoliko godina nisam imao takve modrice. Sad mi se one opet pojavljuju kad se igram sa sestrinim sinčićem i kad me on uštipi. (sestra se jako mlada udala).
Poanta je u tome da apsorbiran mineral jetra jako dugo skladište u sebi i polako ga otpuštaju u krvotok onda kada nam je potreban. Tako da ostaci minerala mogu ostati jako dugo u našem tijelu. Te se tijelo uopće ne sroza čim ga prestanemo uzimati. Ali se s vremenom njegove zalihe zbog hrane siromašne mikronutrijentima, potroše.
Što se tiče pitanja : - „Kako mogu znati koliki postotak magnezija je moje tijelo apsorbiralo“, bojim se da nije moguće znati koliki postotak magnezija ili bilo čega drugoga je apsorbiralo tvoje tijelo. To jako ovisi od pojedinca do pojedinca, hoće li biti samo 30 posto ili maksimalnih 70 posto. Općenito govoreći što je tijelo mlađe, bolje apsorbira minerale.
Budući da kažeš da si zdrav, i da se bojiš „predoziranja“ magnezijem, možda bi ipak bilo najbolje uzimati samo jednu tabletu magnezija, ali da je uzimaš tokom cijele godine. (to naravno ovisi koliko magnezija ima u tableti ili kapsuli). Većina nutricionista kaže da je magnezij problem jer brzo izađe iz tijela. Njegovo trajnije zadržavanje je teško, budući da magnezijevi spojevi imaju blagi laksativni učinak. To što bi možda uzeo 1 gram magnezij citrata, ne bi ti izazvalo proljev niti mekanu stolicu. Ako boluju od oštrog oblika zatvora onda ljudi prije uzmu magnezij klorid, jer je jeftiniji, nego neka tabletica/kapsula magnezijevog citrata.
Eh da, u jednađbu treba uzeti u obzir i da se postotak apsorpcije navodno smanjuje ako se uzme previše magnezijevog klorida ili previše magnezijevog citrata. Tako npr. ako bi uzeo dvije hipotetske tablete/kapsule magnezijevog citrata od 1200mg, tijelo ne bi apsorbiralo duplo veću količinu magnezija, nego bi ukupno apsorbirana količina magnezija nešto opala.
S obzirom da je magnezij teže apsorbirati nego npr. krom, i da nam, u smislu količine, magnezij puno više treba nego krom, za zaključiti je (ovo nisam baš 100 posto siguran) da jetra, govoreči u postocima ne skladišti toliko magnezija koliko npr. kroma. Sve su to razlozi zbog kojih je magnezija najbolje uzimati malo, ali kontinuirano.
s obzirom da pokazuješ elementarno neznanje kemije i budući da nigdje ne navodiš relevantne izvore za svoje tvrdnje, smatram potpuno irelevantnim sve ovo što si napisao.
piskavac
13.03.2013., 13:22
s obzirom da pokazuješ elementarno neznanje kemije i budući da nigdje ne navodiš relevantne izvore za svoje tvrdnje, smatram potpuno irelevantnim sve ovo što si napisao.
Velikog se neznanja može naći svagdje na Internetu.
Ako hoćeš, pogledaj ovu stranicu (http://www.veganpeace.com/nutrient_information/nutrient_info/minerals_info.htm) koja tvrdi da je kalcij prvi po rasprostranjenosti u ljudskom tijelu.
A potom ovu stranicu (http://armymedical.tpub.com/MD0808/MD08080087.htm) koja tvrdi da je on tek peti po rasprostranjenosti u ljudskom tijelu.
I tko je sad od ovih dvoje u pravu???
Sad sam barem naveo izvore iz kojih sam čitao. A jedino što od tebe prihvaćam je definicija organskih spojeva, te se forumašima duboko ispričavam zbog svog neznanja te definicije.
Sve ostalo, kao npr o apsorpciji magnezij laktata stavljam pod znak upitnika jer sam na brojinim stranicama naišao baš na magnezij citrat kao najbolje apsorbivi oblik magnezija.
Sad sam barem naveo izvore iz kojih sam čitao. A jedino što od tebe prihvaćam je definicija organskih spojeva, te se forumašima duboko ispričavam zbog svog neznanja te definicije.
Sve ostalo, kao npr o apsorpciji magnezij laktata stavljam pod znak upitnika jer sam na brojinim stranicama naišao baš na magnezij citrat kao najbolje apsorbivi oblik magnezija.
tvoje neznanje što je organski spoj (a što ne spada ni u kakva specijalizirana znanja, već samo u opću kulturu) te ozbiljno diskvalificira kao sugovornika na ovoj temi.
santana333
13.03.2013., 15:58
mene zanima koja je razlika u npr. solgar vitaminu c i vitaminu c das gesunde plus iz dm-a? i ne mislim samo na vitamin c nego općenito, na sve dodatke prehrani.
zar svi sintetski vitamini nisu iste ili barem približne kvalitete? :ne zna: ako jesu, zašto jedni koštaju oko 200 kn, a drugi oko 20 kn? i da li je moguće da je razlika u kvaliteti proporcionalna razlici u cijeni?
anyone?
alexamona
13.03.2013., 16:40
ja mislim da je proporcionalna,u vecoj mjeri. sumece tablete iz dm-a i kapsule iz ljekarni,u sastavu sigurno,apsorpciji,djelovanju,obradi, i tako. i ja bih voljela da bas netko strucan to malo objasni,mislim da je patientia prilicno upucena.
inace zanima me ako netko ima iskustva s Calivita dodacima
http://calivita-vitamini.com/index.php
konkretno
Magnezij B6,sastav jedne tablete je:
100 mg magnezij (citrat)
5 mg cink (aspartat)
5 mg vitamin B6 (piridoksin HCl)
mislim i konzum ima k plus magnezij,koliko su njihove i slicne sumece vidjele tog magnezija i sto je to uopce?
patientia
13.03.2013., 17:32
Nisam ja strucna, barem ne za ono sto meni ne treba. Magnezija dobijem hranom vise nego dovoljno, tako da dodacima magnezija skoro nista ne znam. Pepica je farmaceutkinja (ako se ne varam) i najrazumnija je od forumasa na LCHF temi, vjerujem da ce ti dati dobar savjet. Ako te brine ima li u tabletama to sto pise, tu ni cijena nije garancija, i u ponekim skupima su otkrili da nema.
Ali, svakako ti savjetujem da o problemu koji imas i suplementima koje mislis uzimati obavijestis lijecnika opce prakse. Maksimalni dnevni unos suplemenata magnezija za koji je dokazano da ne steti kad se uzima dulje vrijeme (350 mg, to ne znaci da vise od toga steti, samo da jos nije dokazano da ne steti) vrlo je blizu preporucenom dnevnom unosu magnezija za zene (sve skupa, racunajuci onaj iz hrane). Ako ces uzimati vise od toga, trazi blagoslov lijecnika.
piskavac
13.03.2013., 18:25
Teško za objasnit. Po tome pitanju se čak i doktori svađaju. Eto npr. izvjesni doktor Oz (http://www.drozfans.com/dr-ozs-advice/dr-oz-vitamin-e-causes-cancer-neem-bark-extract-gum-disease/) tvrdi da vitamin E čak izaziva rak pluća. Journal of American Medical Asociation (http://jama.jamanetwork.com/journal.aspx) tvrdi da vitamin e izaziva rak prostate, Oni na-vod-no nisu posvećivali pažnju uzimaju li njihovi ispitanici prirodni ili sintetički vitamin E. Stoga njihove nalaze opovrgavaju stručnjaci iz fondacije Life Extension (http://www.lef.org/magazine/mag2012/mar2012_Synthetic-Alpha-Tocopherol-Shown-Increase_02.htm?source=search&key=%22vitamin%20e%22%20%22cancer%22) i škole za javno zdravstvo (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11121464) koji tvrde da vitamin E ne izaziva rak, a ako ga slučajno i izaziva da je riječ o sintetskom vitaminu E.
piskavac
13.03.2013., 18:30
Najlakši način za određivanje je li neki vitamin sintetički proizveden je ako ispred imena vitamina na deklaraciji proizvoda piše DL.
Meni recimo Dietpharmov vitamin E nije bogzna što pomogao. Dok mi je vitamin E iz Natures plus Immune booster pomogao u smislu da sam imao nešto bolju potenciju iako mi cilj uopće nije bila potencija nego si popraviti imunitet. A količina vitamina E u dietpharmovom vitaminu E je četverostruko veća nego u ovom od Nature's plusa. Ali s time da u ovom potonjem postoje i drugi nutrijenti, pa tu dolazi sinergijski učinak do izražaja.
S obzirom na to da su oba pripravka relativno jeftina ne bih rekao da se u bilo kojem od ova dva nalazi prirodan vitamin E.
manchild
14.03.2013., 01:58
Ali dobro. Čak ako je sada klasifikacija takva da je MgCl2 anorganski spoj, to ne mijenja činjenicu da se spojevi male molekularne težine malo apsorbiraju u tijelu.
MgCl2 ti je anorganski spoj oduvijek
po tome bi ispalo da ja H2O organski spoj, a nije
Nisam ja strucna, barem ne za ono sto meni ne treba. Magnezija dobijem hranom vise nego dovoljno, tako da dodacima magnezija skoro nista ne znam. Pepica je farmaceutkinja (ako se ne varam) i najrazumnija je od forumasa na LCHF temi, vjerujem da ce ti dati dobar savjet. Ako te brine ima li u tabletama to sto pise, tu ni cijena nije garancija, i u ponekim skupima su otkrili da nema.
Ali, svakako ti savjetujem da o problemu koji imas i suplementima koje mislis uzimati obavijestis lijecnika opce prakse. Maksimalni dnevni unos suplemenata magnezija za koji je dokazano da ne steti kad se uzima dulje vrijeme (350 mg, to ne znaci da vise od toga steti, samo da jos nije dokazano da ne steti) vrlo je blizu preporucenom dnevnom unosu magnezija za zene (sve skupa, racunajuci onaj iz hrane). Ako ces uzimati vise od toga, trazi blagoslov lijecnika.
ovo si dobro napisala. obično se suplementi uzimaju kao bezazleni dodaci prehrani i farmaceut će ti ih prodati bez puno pitanja. liječnik opće prakse obično nije pretjerano upućen u detalje i djelovanje pojedinih suplemenata, ali je itekako upućen u interakcije s određenim lijekovima npr., a one kod magnezija itekako postoje.
@Alexamona
što se tiče LCHF prehrane i magnezija, povećane su potrebe za magnezijem ako si u ketozi jer samo stanje ketoze zahtijeva više magnezija. ukoliko nisi u ketozi, a na lowcarb si prehrani, onda dodatni magnezij nije potreban (naravno, podrazumijeva se da se unosi dovoljno hranom).
npr. ja sam 3 godine na LCHF prehrani i nikad nisam uzimala suplement magnezija, ali ja nikad nisam bila u ketozi i nastojim da raznoliko i kvalitetno jedem.
kakobilo, dok si u ketozi uzmi suplement magnezija (ovaj kojeg si navela nije loš) ili ga nastoj dobiti hranom (npr. bademi i bučine sjemenke su jako bogate magnezijem, a dozvoljene su na LCHF prehrani). ako uzimaš neke lijekove, konzultiraj se sa svojom liječnicom.
alexamona
14.03.2013., 14:22
ne uzimam nikakve lijekove sigurno vec preko 10 godina.radije cu se odlucit na hranu onda.pijem pola do litru donata Mg zadnji tjedan dana,iako pise da ima 1100mg/L,ne znam jel to uistinu tako.
hvala svima na pomoci.
santana333
16.03.2013., 16:26
molim nekoga ko se razumije u kemiju da samo baci oko na sastojke i količinu ovih vitamina i minerala. planiram to naručit, pa se mislim je li ok ta kombinacija i količina? oboje bi uzimala po jednu kapsulu (ili tabletu) dnevno.
solgar vitamins (http://iherb.com/p/8544?rcode=vps969)
twinlab multi mineral (http://iherb.com/p/2409?rcode=vps969)
tnx. :)
santana333
17.03.2013., 20:31
prije ću sama postat kemičar nego dočekat odgovor na ovoj temi. :D
alexamona
02.04.2013., 19:56
je na netko koja bi bila razlika izmedju ova dva prozvoda?
http://www.iherb.com/Solgar-Dry-Beta-Carotene-10-000-IU-250-Tablets/15060
znaci dry beta karoten, ima 240 tableta i dodje cca 140kn
http://www.solgar.hr/index.php?page=prirodni-beta-karoten-2
beta karoten,60 tableta kod nas dodje 135kn
nije mi jasan ovoliko nesrazmjer cijene i kolicine kod nas i online..
Back2black
02.04.2013., 20:47
ja mislim da je proporcionalna,u vecoj mjeri. sumece tablete iz dm-a i kapsule iz ljekarni,u sastavu sigurno,apsorpciji,djelovanju,obradi, i tako. i ja bih voljela da bas netko strucan to malo objasni,mislim da je patientia prilicno upucena.
inace zanima me ako netko ima iskustva s Calivita dodacima
http://calivita-vitamini.com/index.php
konkretno
Magnezij B6,sastav jedne tablete je:
100 mg magnezij (citrat)
5 mg cink (aspartat)
5 mg vitamin B6 (piridoksin HCl)
mislim i konzum ima k plus magnezij,koliko su njihove i slicne sumece vidjele tog magnezija i sto je to uopce?
Redovito konzumiram Calivita proizvode jer ujedno i radim za njih i mogu ti reci samo najbolje o firmi! ;)
Magnezij konkretno ne konzumiram, ali sam od drugih koji ga uzimaju cula da su zadovoljni, opcenito da su im svi proizvodi calivite jako dobri
Na prirodnoj bazi su napravljeni, ne sjecam se otkad vec nisam kupila tako u ducanu sumece i slicno, ne bih vise takvo sto ni kupovala jer sve vise nastojim konzumirati sto prirodniju i zdravu hranu, dodatke prehrani i dr. Haha, redovito pratim i E-brojeve odnedavno. Skuzila sam da sam vec puno prije sama po sebi pocela odbacivati stetne namirnice, sad mi je jasno i zasto.
Moja preporuka ti je bilo sto, bilo preko nekoga od calivite, bilo iz biljnih ljekarni, samo da nisu te sumece iz velikih trgovackih centara.. to je kemija samo takva... a gadan okus da gadniji ne moze biti!
patientia
02.04.2013., 20:54
Prvi sadrzi samo beta karoten (i pomocne tvari), drugi sadrzi i druge karotenoide.
Prvi sadrzi 10000 medjunarodnih jedinica, sto je, prema ovom izvoru http://www.dietpower.com/help/glossary/international_units_of_vitamin_a.htm ekvivalent 250 mikrograma retinola (vitamina A).
12 mikrograma karotenoida je ekvivalentno jednom mikrogramu retinola. Prema tome jedna kapsula drugih bi bila ekvivalent 3 mg retinola. Manje ih je, ali su jace. Doduse, dovoljno (pro)vitamina A je lako dobiti hranom.
alexamona
02.04.2013., 22:06
ok,recimo onda da dio dobijem iz prehrane(po mojoj procjeni veoma mali dio), dovoljan mi je ovaj prvi beta karoten?
u biti me zanima koji bi u ovom slucaju bio djelotvornija zastita od sunca,naravno u kombinaciji s viskoim spfom.
i koliko sam vidjela prijasnja verzija je imala 25000IU,sto bi onda bila i pretjerana doza za svakodnevnu uporabu?
nekom logikom mi se cini da bi ova mogla taman nadomjestiti( meni) nedostatak vitamina A.
patientia
02.04.2013., 22:33
Jesi bas sigurna da ne dobivas dovoljno vitamina A? Jesi provjerila u nekom alatu za pracenje unosa nutrijenata? Naime, 100% RDA dobijes iz 14 g mrkve. 14 g. Mislim da toliko ne bi smio biti problem pojesti svaki dan.
Visoke doze karotenoida nisu problem jer se oni po potrebi pretvaraju u vitamin A. Visoke doze retinola mogu biti problem, ali vecina dodataka prehrani sadrzi upravo beta karoten, ako i da nesto retinola, to je mozda 25% RDA.
Ono sto ti se moze dogoditi je karotenodermija, da ti koza ponarancasti. Neki to brkaju s bojom od suncanja, pa tvrde da beta karoten potice tamnjenje.
A cuj, 3 mg je puno vise nego 250 ug, a prema ukupnoj dozi u bocici i opet pobjedjuje drugi.
Imaj na umu da dodaci beta karotena povecavaju rizik od nekih rakova. Ako pusis, bolje ih nemoj uzimati.
Kristina19
02.04.2013., 23:25
Ima li negdje neka zgodna tablica u kojoj je navedeno kako dobiti vitamine i minerale iz hrane. Npr. kao ovaj podatak s mrkvom. Pa tako za sve vitamine/minerale. :D Znam da mogu to istraživati sama u nekim programčićima ali možda ima neka gotova tablica koja bi bila jaaaako praktična. :cerek:
patientia
03.04.2013., 00:10
Nije mi poznato... Cak i kad ne nadje neka preporuka sto jesti, ako to stavis u neki od takvih programcica, ne ispada da se dobiva RDA svega.
Kristina19
03.04.2013., 00:46
Nije mi poznato... Cak i kad ne nadje neka preporuka sto jesti, ako to stavis u neki od takvih programcica, ne ispada da se dobiva RDA svega.
Šteta... :(
alexamona
03.04.2013., 01:58
Jesi bas sigurna da ne dobivas dovoljno vitamina A? Jesi provjerila u nekom alatu za pracenje unosa nutrijenata? Naime, 100% RDA dobijes iz 14 g mrkve. 14 g. Mislim da toliko ne bi smio biti problem pojesti svaki dan.
Visoke doze karotenoida nisu problem jer se oni po potrebi pretvaraju u vitamin A. Visoke doze retinola mogu biti problem, ali vecina dodataka prehrani sadrzi upravo beta karoten, ako i da nesto retinola, to je mozda 25% RDA.
Ono sto ti se moze dogoditi je karotenodermija, da ti koza ponarancasti. Neki to brkaju s bojom od suncanja, pa tvrde da beta karoten potice tamnjenje.
A cuj, 3 mg je puno vise nego 250 ug, a prema ukupnoj dozi u bocici i opet pobjedjuje drugi.
Imaj na umu da dodaci beta karotena povecavaju rizik od nekih rakova. Ako pusis, bolje ih nemoj uzimati.
moram priznat da sam par puta citala ovaj zadnji i predzadnji post.
znaci bocica sa 250 tableta je kolicina svejedno u minusu obzirom da jedna tableta ima 250ug retinola
a druga bocica,svaka tableta ima 3mg(jel to ispadne 10puta vise)
a kod jedne i druge s preporuca po jedna tableta,kakva onda korist od 250ug?
ne pusim. nisam nigdje racunala,mrkvu ne jedem nikad,ako mislis da je pametniji izbor,nije mi ju problem jest na svakodnevnoj bazi,samo koliko ova gmo mrkva ima kvalitetnih sastojaka?:ne zna:
i koliko je ta preporucena doza(gornja granica recimo,da ne ponarancastim:))
hvala ti na pojasnjenjima:)
manchild
04.04.2013., 01:43
samo što treba reći da je vitamin A topljiv u mastima, pa jesti samo (čistu) mrkvu 100% vitamina A se neće dobiti.
Kristina19
04.04.2013., 09:06
samo što treba reći da je vitamin A topljiv u mastima, pa jesti samo (čistu) mrkvu 100% vitamina A se neće dobiti.
Zato ju je zgodno strpat u salatu, kaj ne? :ne zna: Podrazumijeva se da ću onda dodati ulja u tu salatu. :D
manchild
04.04.2013., 11:48
Zato ju je zgodno strpat u salatu, kaj ne? :ne zna: Podrazumijeva se da ću onda dodati ulja u tu salatu. :D
da
patientia
05.04.2013., 20:57
moram priznat da sam par puta citala ovaj zadnji i predzadnji post.
znaci bocica sa 250 tableta je kolicina svejedno u minusu obzirom da jedna tableta ima 250ug retinola
a druga bocica,svaka tableta ima 3mg(jel to ispadne 10puta vise)
a kod jedne i druge s preporuca po jedna tableta,kakva onda korist od 250ug?
ne pusim. nisam nigdje racunala,mrkvu ne jedem nikad,ako mislis da je pametniji izbor,nije mi ju problem jest na svakodnevnoj bazi,samo koliko ova gmo mrkva ima kvalitetnih sastojaka?:ne zna:
i koliko je ta preporucena doza(gornja granica recimo,da ne ponarancastim:))
hvala ti na pojasnjenjima:)
Sori, nespretno sam se izrazila. Da, s obzirom na ukupnu kolicinu karotenoida u bocicama, vise se isplati ova s drugog linka.
3 mg je oko 10 puta vise nego 250 ug (radi se o ekvivalentima retinola, 12 mikrograma beta karotena je jednaka kolicina vitamina A kao u jednom mikrogramu retinola).
Ne moras jesti bas mrkvu, karotenoida ima u zelenom, zutom, narancastom, crvenom vocu i povrcu. Evo, kako jos mozes dobiti 100% RDA (pro)vitamina A:
25 g spinata
22 g butternut tikve
38 g blitve
35 g rastike
Dovoljno je jedno od toga, ali, naravno, slobodno pojedi i vise jer karotenoidi nisu otrovni. Ako ponarancastis smanji malo kolicinu tog povrca i boja ce otici. Ne znam koliko karotenoida trebas unijeti da ponarancastis. Svasta kazu, 30 mg dnevno, 60 mg dnevno. Imaj na umu da je to samo estetski problem i ako ponarancastis, boja ce ti se unormaliti kad prestanes pretjerivati s karotenoidima.
EDIT: GMO mrkve se ne mogu kupiti kod nas, vjerojatno mislis na razlicite sorte koje bi mogle imati razlicite kolicine karotenoida. Zato mozes pojesti "cak" 28 g mrkve na dan da budes sigurna :)
supersenivac
11.04.2013., 00:52
:( da l' je to neka alergija il šta..
A jeli i dalje piješ onaj multivitamin?
Ako je odgovor DA, može biti i da ti je b-kompleks izvukao otrove iz jetre, a tijelo se čisti i izlaženjem osipa na koži, a ne samo znojenjem uriniranjem i defekacijom.
Osipi se pogotovo javljaju ako su ti jetra bila malo duže prigušena toksinima.
imam slicnu situaciju kao ova cura gore - naime muz mi ima povisene trigliceride, koleseterol i jedan od jetrenih enzima (ALT ili AST, ne znam tocno koji, dakle jetra mu nisu bas u najboljem stanju), uglavnom odlucili smo uzeti KALov proizvod CHOLESTEROLE MAINTENANCE koji sadrzi
-niacin 125mg,
- B6 5mg,
- folat 100mcg,
- B12 50mcg
i jos sadrzi crvenu rizu, balzamovo drvo, articoku 50mg, L-Arginin HCL 50mg i jos neke mjesavine ekstrakta bilja (crni papar, dumbir, ruzmarin, kurkuma, paprika...), i danas, nakon popijene jedne tablete (koja je btw divivska) dobio je isto male kao pristice, ali bez gnoja po rukama i nogama, ledjima, dakle na dosta mjesta, kaze da ga ne srbi pa me sada zanima ako je sto iz ove kombinacije B vitamina uzrokovalo ovo, i da li dalje nastaviti piti ove tablete jer su njegova jetra sigurno puna toksina? Znaci li to da je ovo zapravo dobra reakcija jer se izbacuju tokisni iz tijela i ako da koliko bi to otprilike trebalo trajati?
Zanima me koliko je uopce preporucljivo na jetra koja imaju gore navedene probleme uzimati ove gore navedene tablete + jos tablete Articoka+kolin 585mg, i jos Twinlab, L-Cysteine 500mg tj da li je to previse tableta za takva jetra?
supersenivac
11.04.2013., 00:54
Ja sam zadnje 2god cijelu zimu/proljece/jesen bila non-stop bolesna, stalno bi me bolilo grlo pa onda temp pa onda prehlada,... Prosle godine sam odlucila stati tome na kraj pogotovo nakon sto sam bila na jednom testiranju na vitamine sto se provodi po ljekarnama (btw koliko su uopce tocna ta testiranja, zna li tko?), suma sumarum ispalo je doslovno da mi nestaje svega osim D vit, omega i q10 i tako nekih lijevih stvari pa sam onda se dala u megadoze vitamina i neke stvari sam rijesila:
- npr listanje i lomljenje noktiju - manjak Zn (koji bi bilo dobro da je pomijesan sa Cu jer Zn izvlaci Cu iz tijela)
- prehlade, SVAKI dan popijem 1g C vitamina u prahu (DM marka) pomjesanog sa sodom bikarbonom u casi vode, to popijem tijekom cijelog dana, a doslovno kad osjetim ista u grlu odmah se bacim na 3-4kiwija :D i narancu plus jos popijem ovo i nikad nisam bila zdravija, rekla bi da je placebo, ali STVARNO nisam bila bolesna zadnjih 6mj tj od kada to radim. Da, procitala sam Linus Paulingovu knjigu :D
Pijem jos magnezij klorid jednom u 10dana, krom pikolinat 200mg svaki dan (po nogama mi nastaju modrice u roku keks, jos ne vidim pomake po tom pitanju), folnu 800mg sa B12 25mcg, taman sam popila pakiranje Solgarov B kompleks sa c vitaminom i jos pijem u zadnje E vitamin 400UI :lol: :rofl: Ja ako ne pijem B kompleks svaka 3mj vrlo brzo po noktima dobijem bijele crte, njega koristim godinama (ali tek od prije pola god sam krenila sa ovim americkim megadozama vitamina, prije bi popila jedan plivit dnevno).
Meni, kao laiku, se cini da je bitnije kolike su doze nekog vitamina/minerala i u kojem obliku dolazi nego koja je marka (ali obicno ove robne marke kao DMova imaju jako male kolicine vitamina/minerala ). Malo sam citala i kako sam shvatila sve vece upotrebe umjetnih gnjojiva osiromasuju tlo pa tako i voce i povrce koje raste ima manji udio minerala nego je imalo prije 20-50god tako da ispada da je vrlo vjerovatno da vecina ljudi ima manjak minerala (Zn, Mg, Ca...). Sve se teze hraniti zdravo ma koliko se mi trudili.
Zna li netko možda ima li na internetu jeftinijih multivitamina za naručiti? Najpoželjnije bi bilo da ima solgar multinutrient. Gledala sam na evitamins, ali shipping je ogroman, također ista stvar i na ebayu. Može li se direktno iz solgara možda kupiti?
piskavac
20.04.2013., 14:21
Zna li netko možda ima li na internetu jeftinijih multivitamina za naručiti? Najpoželjnije bi bilo da ima solgar multinutrient. Gledala sam na evitamins, ali shipping je ogroman, također ista stvar i na ebayu. Može li se direktno iz solgara možda kupiti?
Izgleda da se dosta mineralnih spojeva može napraviti kod kuće i tako proči mnogo jeftinije, a postupci nisu opasni.
Evo kako napraviti vlastiti kalcij-citrat. (http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/how-to-make-calcium-using-egg-shells)
Meni, kao laiku, se cini da je bitnije kolike su doze nekog vitamina/minerala i u kojem obliku dolazi nego koja je marka
Onda smo istomišljenici.
A bi li htjela dati link gdje piše da umjetno gnojivo osiromašuje tlo mineralima? Vjerujem ti, ali ja sam čuo drugu teoriju po kojoj je tlo osiromašeno mineralima zbog toga što ih biljke masovno upijaju tokom godina i desetljeća, a poplave su bile te koje su donosile mulj bogat mineralima. Pošto su u moderno doba rijeke zauizdane radi hidroenergije i bolje plovnosti brodova, manje se područja poplavljuje i manje mulja bogatog mineralima dolazi na poljoprivredno tlo da bi ga obogatilo njima.
adriatica
22.04.2013., 22:19
www.iherb.com dostavlja u HR, postarina bez broja za pracenje je 4 ili 6$
Send using Tapatalk2
piskavac
23.04.2013., 14:00
www.iherb.com dostavlja u HR, postarina bez broja za pracenje je 4 ili 6$
Send using Tapatalk2
Koliko im vremena treba da roba stigne do nas? Kakav je način plaćanja? Ja bih kupio nešto od njih, ali me strah toga plaćanja. Nikad nisam plaćao u inozemstvo.
the lina
24.04.2013., 11:53
I mene zanima koliko treba da roba sa iherb-a stigne do nas ako je netko naručivao, i dali se nekome desilo da se zagubi paket bez broja za praćenje?
I šta je sa carinom na dodatke prehrani?:ne zna:
piskavac
24.04.2013., 13:06
I mene zanima koliko treba da roba sa iherb-a stigne do nas ako je netko naručivao, i dali se nekome desilo da se zagubi paket bez broja za praćenje?
I šta je sa carinom na dodatke prehrani?:ne zna:
Taman da carina iznosi 100 posto, u što ne vjerujem, opet ćeš proći duplo jeftinije nego da dodatke kupuješ kod nas. Da ne govorim o tome da mnogih dodataka u odgovarajućim dozama niti nema u Hrvatskoj.
supersenivac
24.04.2013., 14:38
A bi li htjela dati link gdje piše da umjetno gnojivo osiromašuje tlo mineralima? Vjerujem ti, ali ja sam čuo drugu teoriju po kojoj je tlo osiromašeno mineralima zbog toga što ih biljke masovno upijaju tokom godina i desetljeća, a poplave su bile te koje su donosile mulj bogat mineralima. Pošto su u moderno doba rijeke zauizdane radi hidroenergije i bolje plovnosti brodova, manje se područja poplavljuje i manje mulja bogatog mineralima dolazi na poljoprivredno tlo da bi ga obogatilo njima.
ja sam to procitala prije nekoliko godina u nekoj od knjiga o zdravoj prehrani, stvarno se ne sjecam naziva knjige, ali evo sad sam ukucala to u google i izbacilo mi je isto neke stranice koje tvrde isto, a sad tko zna sto je istina, to znaju oni koji sade :) i ova teorija sa poplavama skroz ima smisla, vjerojatno ima jos cimbenika koji utjecu na osiromasenje tla, znam da bi moj dide koji je sa sela nakon stavimo sadnje patata, slijedece godine na isto mjesto sadio djetelinu, nikako opet istu kulturu (valjda sam dobro zapamtila kulture, ali u svakom slucaju znam da ih je mijenjao radi tla).
recite mi koliko vam prosjecno treba da dodu stvari sa iHerba, narucila prvu narudbu 8.4. (cijena sitnica), bez trackinga i do dan danas (24.4) nije stigla. obicno mi sve iz USA dode za 10dana, ali u zadnje mi nista ne stize ni iz USA ni iz Kanade ni iz Kine (iz Kine ionako zaboravis sto si narucio dok dobijes :)).
supersenivac
24.04.2013., 14:42
Taman da carina iznosi 100 posto, u što ne vjerujem, opet ćeš proći duplo jeftinije nego da dodatke kupuješ kod nas. Da ne govorim o tome da mnogih dodataka u odgovarajućim dozama niti nema u Hrvatskoj.
samo pripazite da ne bi kupili neki dodatak koji kod nas nije odobren jer ako vam ga otvore, a nije odobren, salju vam ga natrag. Ako niste sigurni zazovite vasu carinarnicu. Vitamini znam da su dozvoljeni.
piskavac
24.04.2013., 14:47
recite mi koliko vam prosjecno treba da dodu stvari sa iHerba, narucila prvu narudbu 8.4. (cijena sitnica), bez trackinga i do dan danas (24.4) nije stigla. obicno mi sve iz USA dode za 10dana, ali u zadnje mi nista ne stize ni iz USA ni iz Kanade ni iz Kine (iz Kine ionako zaboravis sto si narucio dok dobijes :)).
Kad stigne, javi. Je l može?
A ono sa didom i djetelinom... djetelina spaja dušik s kisikom. (bez životne sile biljaka teško je spojit kisik i dušik) a spojevi dušika i kisika jako pomažu drugim poljoprivrednim kulturama da brže napreduju i bolje se razviju.
Ako te više zanima o tome guglaj doslovno pojmove (jedan ili više njih) koje sam boldao, znak po znak:
"fiksacija dušika"
"nitrogen fixation"
"nitrogen fixing herbs"
"nitrogen fixing plants"
supersenivac
24.04.2013., 15:03
piskavac, hvala na informaciji, nikada se bas nisam zanimala za sadnju tako da mi je to nepoznat teritorij.
javit cu se kad mi dode sa iHerba, ali moram priznati da sam skepticna da cu to docekati, ako ne dode slijedecih par dana nece ni doci, ali znam da masu ljudi ovdje s foruma narucuje stvari preko njih i stvari im dodu - btw vidjela sam da su Kalove tablete crvene rize tamo 17$, kod nas dodu 240kn, po netu mozete pronaci kod za -5$ ili -10$ za kupnju preko iherba tako da ustvari shipping (bez trackinga) skoro dobijete free. jos samo da vam stvar dode. jedino je minus sto nema placanja paypalom pa ako nesto ne dobijete ne mozete traziti povrat novaca. Sto se tie samog placanja nemajte brige, koriste ssl enkripcija i nema beda, ja samo kao mjeru zastite poslije izbrisem podatke o kartici na accountu nakon sto platim, to je mjera opreza u slucaju da tko upadne u moj account, a broj kartice ne vidi.
patientia
24.04.2013., 20:23
Mozes sadit mahunarke (ne nuzno djetelinu, i grah je dobar) ili mozes koristiti umjetna gnojiva na bazi dusika. Oboje obogacuje tlo dusikom. Uzgoj vecine biljaka ga osiromasuje, ali u tome je bit, jer mi jedemo te biljke, a ne zemlju.
Pazite kakve knjige citate. Siritelji panike o svemu umjetnom u pravilu se nalaze u dva tabora:
1) kojekakvi alternativci, pobornici horoskopskog (tzv. biodinamickog) uzgoja biljaka, makrobioticari, mnogi raw foodisti, mnogi vegetarijanci
2) Weston A. Price fondacija, koja usput propovijeda da su sve zitarice i mahunarke otrovne, skoro svo voce i vecina povrca stetni, a da se prehrana treba temeljiti na zasicenim mastima, paleo, LCHF i slicni
Crvena (fermentirana) riza sadrzi statin i zbog toga moze uzrokovati nuspojave kakve uzrokuju statini:
http://www.mayoclinic.com/health/red-yeast-rice/NS_patient-redyeast/DSECTION=safety
supersenivac
24.04.2013., 23:24
piskavac, danas sam dobila svoj paket! (trebala sam prije napisati da mi ne dolazi :)) Narucila sam jedne TL tablete (staklena kutija), super su ih zapakovali, iznutra onaj karton za kutiju i onda jos paket, na paketu su napisali cijenu BEZ shippinga i sa popustom (6.17$ u mom slucaju :) tako da znate koliko mozete naruciti bez straha od carine, jos pise u carinskoj deklaraciji nesto tipa prirodni preparat za osobnu upotrebu, u svakom slucaju proslo je bez otvaranja iako je paket, a ja pripadam maloj carinarnici.
Vec imam u planu drugu narudbu :) Ovaj put ce biti Echinacea kapi, za cijenu 100kn koliko kod nas dobijem 1fl oz (tocnije dode 110kn), ovdje imam 4fl oz, provjereni proizvodac. Btw od kada mi ih malena koristi nije bila bolesna duze od pola dana - i dajem joj jos vitamin u obliku sodium acsorbata, popije max 500mg dnevno plus jos sto ga dobije iz voca. Nema jos 3god, a do sada je NON STOP bila bolesna i to tako da curenje iz nosa u roku 2h prede u bronhitis- ne mogu bit sigurna jel 10000% od ove kombinacije tako uzmite s rezervom, ali je cinjenica da nije bila zadnjih 7mj nego 2 puta po pola dana bolesna ( i to samo temp), inace bi 1 put mj imala bronhitis (osim ljeti), a nema sto nisam probala.
patientia hvala i tebi na informacijama, ovo za statin sam znala i u meduvremenu sam skontala da mi muzu iz onih tableta ne odgovara ogromna kolicina B vitamina, a ne statin (dala sam mu toliku dozu B vitamina kolika pise na kutiji kad mu se smirilo i sutra mu je opet izbio osip), ustvari covjek ni ne zna sto je sve potencijalno zlo nego tek kad ostane trudan (a mnogi su i onda neinformirani). Treba biti umjeren u svemu :mig: Btw mi doma papamo tu i tamo crvenu rizu i meni je dobra, mislim ne mozes je raskuhat i da zelis, pomijesam je sa paraboiled i super je kombinacija :D (samo se moraju kuhati odvojeno jer se crvena kuha 45min) UVIJEK ja pisem romane, ali mozda kome koja informacija pomogne :D
patientia
24.04.2013., 23:30
Kupila sam tu crvenu rizu od bio&bio (Ekozona u Konzumu), ali to je obicna crvena riza, a ne fermentirana (integralna je, pa se i kuha tako dugo). Ako si nasla bas fermentiranu crvenu rizu negdje u hr, javi gdje. Ovdje je slika:
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_yeast_rice
BTW, i bukovace sadrze taj statin.
supersenivac
25.04.2013., 00:23
Kupila sam tu crvenu rizu od bio&bio (Ekozona u Konzumu), ali to je obicna crvena riza, a ne fermentirana (integralna je, pa se i kuha tako dugo). Ako si nasla bas fermentiranu crvenu rizu negdje u hr, javi gdje. Ovdje je slika:
http://en.wikipedia.org/wiki/Red_yeast_rice
BTW, i bukovace sadrze taj statin.
ti si patientia skrinja znanja :D i mi koristimo obicnu crvenu rizu, a ja zivjela u uvjerenju da je to ta, sad mi je i jasnije zasto moja majka koja je provela 2god u Koreji govori da je ta crvena riza tamo bila drugacija :rofl:
Evo da bas i nije najzdravija (da ima dosta mikrotoksina) (http://www.hcjz.hr/old/pr.php?id=13155), ajaja bolje da nista ne citam. Ima li vise ista da je zdravo i dobro? Vidjet cemo hoce li mi muzu te tablete crvene rize pomoci.
the lina
25.04.2013., 09:29
Hvala svima na odgovorima.
supersenivac drago mi je da si dobila pošiljku, malo sam se raspitala i svašta čula za iherb, nekima uvijek dođe pošiljka a nekima se i zagubila i ostaneš bez love. Još si razmišljam dali naručiti a moram nazvati i carinu.
the lina
25.04.2013., 10:58
Nazvala carinu i rekli su mi da se do 160 kn ne carini i da u taj iznos ide i shipping ako ga naznače na paketu. Ako nešto naručim javit ću kako je prošlo.
molim pomoć nekoga tko se kuži :)
zadnjih par godina redovito bar 2-3 puta godišnje imam problema s imunitetom i to mi jako ide na živce
stres, iscrpljenost, neispavanost -> herpes, upala grla, urtikarija
htjela bih uzeti neke dodatke prehrani da ojačam taj imunitet više :D
mislila sam uzeti solgar Earth Source Multi-Nutrient; da li bi mi te tablete pomogle ili neke druge da uzmem?
hvala :)
Kristina19
25.04.2013., 14:16
Ja koristim Dietpharm Centravit Energy Q10 i nisam bila niti jednom bolesna (niti prehlađena) u zadnje 2-3 godine. Al to ne znači da su tablete dobre, možda je slučajnost. :D
santana333
29.04.2013., 16:45
ja sam za imunitet uzimala beta glukan, pila sam ga skoro godinu dana i stvarno mi je pomoglo. prije sam bila ozbiljno prehlađena par puta godišnje, imala povišenu temperaturu svaka dva tjedna, pa jedan mjesec upala sinusa, drugi mjesec upala mjehura, treći mjesec vaginalna infekcija, totalni raspad sistema. :rolleyes:
uzimala sam 400-600 mg beta glukana dnevno, rezultate sam primjetila tek nakon 3-4 mjeseca, ali kad je počelo djelovat - stvarno se isplatilo.
na iherbu solgar beta glucan 60 tableta (http://iherb.com/p/24391?rcode=vps969) košta 60-ak kn, a u našim apotekama isto to pakiranje košta oko 220 kn. čak i kad se doda poštarina od 4 dolara svejedno se za tu cijenu mogu kupit čak 3 bočice. stvarno mi nije jasno šta to naši farmaceuti točno naplaćuju.
ali, osim beta glukana dobro dođu i vitamini i minerali, njih je najbolje uzimat kroz prehranu, ali ako ne ide tako onda pazi da piješ što kvalitetnije i prirodnije dodatke prehrani. smanji stres, spavaj bar 7 sati dnevno, bavi se sportom koliko možeš i sl. :)
piskavac
29.04.2013., 20:45
Ja koristim Dietpharm Centravit Energy Q10 i nisam bila niti jednom bolesna (niti prehlađena) u zadnje 2-3 godine. Al to ne znači da su tablete dobre, možda je slučajnost. :D
A možda su ti baš te tablete "sjele". Recimo puno ljudi se žali da b-kompleks pojačava apetit, pogotovo ako ga ima puno u tableti/kapsuli. Ja pio KAL-ov B100 i nisam imao povećan apetit.
Meni beta-glukan nije baš puno pomogao, a pio sam ga 1000mg. Doduše kratko vrijeme i zajedno s antibioticima kad sam dobio upalu pluća.
Očito je da pored svega znanja moramo samima sebi biti pokusni kunići.
santana333
29.04.2013., 21:00
Očito je da pored svega znanja moramo samima sebi biti pokusni kunići.
a, to je tako ... nešto što odgovara meni ne mora odgovarat nekome drugome, dapače. zapravo, nekome tko dovoljno spava, jede zdravo i raznoliko, bavi se sportom i štedi živce, vjerojatno ne trebaju nikakvi dodaci prehrani, ali s obzirom da malo tko od nas živi po tim principima nema druge nego eksperimentirat sa ovim i onim. ja 2-3 puta godišnje mjenjam vitamine koje pijem, čisto da se ne bi trovala ili zasitila organizam.
patientia
03.05.2013., 22:37
ja sam za imunitet uzimala beta glukan, pila sam ga skoro godinu dana i stvarno mi je pomoglo. prije sam bila ozbiljno prehlađena par puta godišnje, imala povišenu temperaturu svaka dva tjedna, pa jedan mjesec upala sinusa, drugi mjesec upala mjehura, treći mjesec vaginalna infekcija, totalni raspad sistema. :rolleyes:
uzimala sam 400-600 mg beta glukana dnevno, rezultate sam primjetila tek nakon 3-4 mjeseca, ali kad je počelo djelovat - stvarno se isplatilo.
na iherbu solgar beta glucan 60 tableta (http://iherb.com/p/24391?rcode=vps969) košta 60-ak kn, a u našim apotekama isto to pakiranje košta oko 220 kn. čak i kad se doda poštarina od 4 dolara svejedno se za tu cijenu mogu kupit čak 3 bočice. stvarno mi nije jasno šta to naši farmaceuti točno naplaćuju.
Posebno me veseli sto se ta doza beta glukana nalazi u svega 13 g zobi (cijelog zrna, pahuljica).
S druge strane, jako volim raznoliku hranu, i tako prodju dani bez da jedem zob...
santana333
04.05.2013., 16:05
Posebno me veseli sto se ta doza beta glukana nalazi u svega 13 g zobi (cijelog zrna, pahuljica).
nemoj se smijat pitanju, ali što je zob točno i gdje je kupuješ? :) i ja bi radije jela zob nego gutala kapsule.
patientia
04.05.2013., 17:15
Zob je zitarica. Jede se oljustena, kao kasa (slatka ili slana), ima za kupiti u Mercatoru Adventove. Najcesce se zapravo jedu zobene pahuljice, sto su lupnuta zrna zobi (oljustena). Zobene pahuljice se mogu kupiti u svakom ducanu. Obicno ih se prokuha u vodi, pa se dodaju slatki dodaci (voce, cokolada, orasasti plodovi, suho voce).
http://www.advent.hr/IngredientInfo.aspx?sok=102&lng=Croatian
Beta glukana ima i u jecmu.
Raven81
10.05.2013., 14:42
NOW Foods (moj broj 1) i Jarrows!
Potražite na www.iherb.com. Ima i na ebayu ali je puuuno skuplje!
Fora je što je sve užasno jeftino i puno jeftinije nego na ebayu, a najbolje je što isporuka iz USA košta samo 4$ !!! (DHL), neovisno o tome kolko se kupuje. Imaju isporuku po cijelome svijetu i prema informacijama sa stranice isporuka u RH u prosjeku traje 9 dana.
Kod prve narudžbe i registracije možete koristiti moj gift code NNT354 i dobivate popust na prvu kupnju od 5$, ili 10$ popusta ako kupite nešto u vrijednosti od 40$
Sve stigne brzo doma, super zapakirano. Plaća se preko kartice, amex i ostalo.
Nema smisla kupovat ovakve stvati kod nas u apotekama po bolesnim cijenama kad je ovo bagatela. A izbor je bolestan i imaju hrpu besplatnih stvari koje možeš dobit badava kod bilo koje kupnje http://www.iherb.com/Free-Samples
E da... malo sam čitao i ovo je u biti najpoznatija stranica na svijetu za online kupnju suplemenata. Šteta što sam je kasno otkrio i nabacao para na ebayu.
Za neupućene... NOW Foods i Jarrows su među boljim proizvođačima. NOW Foods je poznat po izrazito kvalitetnim i djelotvornim suplementima i dodacima prehrani, a cjenovno vas neće oderat!
Kristina19
24.05.2013., 16:56
Željela bi nadomjestiti nedostatak omega 3 u prehrani (mjerila uz cronometer :)). U ljekarni su proizvodi nekoliko puta skuplji negoli online pa sam odlučila kupiti online. Imam nekoliko favorita pa molim upućenije da me savjetuju što odabrati.
Ne želim omegu s dodacima (npr. vitamin D ili E) jer već uzimam Centravit Prenatal. Dakle, hoću samo omegu 3. :mig:
Uzimala bi oko 1000 mg dnevno pa bi mi recimo od ovih Solgar bio oko 50 kn na mjesec, a Twinlab oko 40 kn.
Je li velika razlika u kvaliteti tih dvaju proizvoda? Preporučujete li neki treći?
Hvala!
http://www.iherb.com/Solgar-Omega-3-Fish-Oil-Concentrate-240-Softgels/23555
http://www.swansonvitamins.com/twinlab-omega-3-fish-oil-1000-mg-100-sgels
dobri i pouzdani su ti i jedni i drugi ;)
Kristina19
24.05.2013., 17:55
dobri i pouzdani su ti i jedni i drugi ;)
Odluka je pala na ovo (bar za sad):
http://di1-2.shoppingshadow.com/images/pi/d2/77/17/38541448-260x260-0-0_Solgar+Omega+3+950+Mg+50+Softgels.jpg
http://www.healthyhighs.com/images/Omega39.jpg
170 kn za 100 tableta. Treba mi jedna dnevno za 950 mg omege. Jel mi to dovoljno? Neki preporučuju 1500 - 2000 mg na dan. :ne zna:
spuzva bob
26.05.2013., 12:46
Koristi li tko CHIU (http://www.iherb.com/Nutiva-Organic-Chia-Seed-12-oz-355-g/23976)?
Je li pogodna za predškolsko dijete?
patientia
26.05.2013., 13:26
Zar ti stvarno fali gram omega 3 do RDA? RDA je 1.1 g. Mozes uzimati vise, ali ja ne bih isla preko 3g, pogotovo ne ako se radi o EPA ili DHA (FDA ne preporucuje preko 3 g njih).
patientia
26.05.2013., 13:27
Koristi li tko CHIU (http://www.iherb.com/Nutiva-Organic-Chia-Seed-12-oz-355-g/23976)?
Je li pogodna za predškolsko dijete?
Chia je hrana, a ne dodatak prehrani. Ako dijete nije alergicno na nju, ne vidim zasto ne bi bila pogodna.
Kristina19
26.05.2013., 21:49
Zar ti stvarno fali gram omega 3 do RDA? RDA je 1.1 g. Mozes uzimati vise, ali ja ne bih isla preko 3g, pogotovo ne ako se radi o EPA ili DHA (FDA ne preporucuje preko 3 g njih).
Dobijem oko 0.5 u prosjeku. :( Nisam mislila ići nikako preko 2 g. Lanene ne volim i to mi je minus. Jedino da ih miksam u shake-u pa se nadam da ih neću tako osjetiti... Čak nisam ni sigurna ima li koristi od lana ako ga ne meljem prije konzumacije.
Plavu ribu ne volim. Orašaste plodove izbjegavam jesti u količinama većim od 5 kom na dan jer ne znam stati kad krenem. :D
spuzva bob
27.05.2013., 21:44
Lanene ne volim i to mi je minus[/B]. Jedino da ih miksam u shake-u pa se nadam da ih neću tako osjetiti... Čak nisam ni sigurna ima li koristi od lana ako ga ne meljem prije konzumacije.
Meni obični lan promjeni okus hrane kad ga dodam ali zato zlatni lan ni ne osjetim, skroz je bezukusan :) Doduše i duplo skuplji od običnog...
patientia
27.05.2013., 22:04
Dobijem oko 0.5 u prosjeku. :( Nisam mislila ići nikako preko 2 g. Lanene ne volim i to mi je minus. Jedino da ih miksam u shake-u pa se nadam da ih neću tako osjetiti... Čak nisam ni sigurna ima li koristi od lana ako ga ne meljem prije konzumacije.
Plavu ribu ne volim. Orašaste plodove izbjegavam jesti u količinama većim od 5 kom na dan jer ne znam stati kad krenem. :D
E pa stvarno! Sto onda uopce volis? Ako koristis imalo ulja u pripremi hrane, koristi repicino, ono je najbogatije omega 3 (laneno je ogavnog okusa i ne savjetuje ga se termicki obradjivati). Zeleno lisnato povrce isto ima omega 3, moze doprinijeti ukupnom dnevnom unosu. I soja ima (i omega 6, za koje je RDA 10 puta veci nego za omega 3).
A trik za orahe je izvaditi iz tegle dnevnu porciju i pospremiti ostatak prije jela (isti kao i za kekse uostalom) :)
Kristina19
28.05.2013., 20:27
E pa stvarno! Sto onda uopce volis? Ako koristis imalo ulja u pripremi hrane, koristi repicino, ono je najbogatije omega 3 (laneno je ogavnog okusa i ne savjetuje ga se termicki obradjivati). Zeleno lisnato povrce isto ima omega 3, moze doprinijeti ukupnom dnevnom unosu. I soja ima (i omega 6, za koje je RDA 10 puta veci nego za omega 3).
A trik za orahe je izvaditi iz tegle dnevnu porciju i pospremiti ostatak prije jela (isti kao i za kekse uostalom) :)
:D Ma volim puno toga ali eto baš ne ovo navedeno. Od ulja koristim bučino (kojeg čini mi se nema u cronometru pa ne znam kak ono stoji s omega3) i ponekad maslinovo.
Probat ću malo eksperimentirati, sastaviti neki meni prihvatljiv jelovnik i natjerati si tu omegu na 1 :)
patientia
31.05.2013., 00:23
Nema u CRON-o-Metru, ali ima u njemackoj bazi, pa mozes prema podacima iz nje napraviti novu namirnicu u CRON-o-Metru:
http://www.ernaehrung.de/lebensmittel/en/Q250000/Pumpkin-seed-oil.php
Na 100 g:
Linoleic acid 49.18 g (omega 6)
Linolenic acid 0.48 g (omega 3)
feniksić
31.05.2013., 12:21
Pozdrav, i ja bih željela uzimati omega 3, ali imam puuno nejasnoća. :D
Vidim različite izvore omega 3, npr. iz ribljih ulja, također različite omjere EPA I DHA. Možete li mi objasniti ili dati link s objašnjenjem odnosa EPA I DHA, koji bi bio optimalan odnos i zašto? I koji bi bili dobri (ili najbolji) izvori EPA i DHA? Da, i još sam negdje čitala da se dio ALA iz orašastih, zeleniša i nekih biljnih ulja može pretvoriti u EPA I DHA, pa me zanima i o tome?
Nutella2
02.06.2013., 10:56
Što se tiče šumećih, koristim proizvode od njemačke firme Kruger.
http://www.serini.lh.pl/generator/foto/08cd465290eb5320b7898636c6a29731l.jpg
Jako sam zadovoljna, ipak je njemačko. Vjerujem Nijemcima.
Omega-3 iz ulja lanenog sjemena, koristim od Biofarma, Hrvatska.
http://www.biofarm.hr/slike/1000264.jpg
I tu sve pohvale.
Iako te sve vitamine i dodatke prehrani možeš naći i u određenoj hrani. Neke koje organizam ne proizvodi u dovoljnoj količini možeš nadoknaditi putem vitaminsko-mineralnih dodataka.
Ja uvijek vjernost polažem na njemački kvalitet po tom pitanju.
Ne bih preporučila korištenje ovih proizvoda iz asortimana koji možeš naći u DM-u. Em što je jeftino, em mi ne miriše na dobro.
Kristina19
02.06.2013., 11:11
Što se tiče šumećih, koristim proizvode od njemačke firme Kruger.
http://www.serini.lh.pl/generator/foto/08cd465290eb5320b7898636c6a29731l.jpg
Jako sam zadovoljna, ipak je njemačko. Vjerujem Nijemcima.
Omega-3 iz ulja lanenog sjemena, koristim od Biofarma, Hrvatska.
http://www.biofarm.hr/slike/1000264.jpg
I tu sve pohvale.
Iako te sve vitamine i dodatke prehrani možeš naći i u određenoj hrani. Neke koje organizam ne proizvodi u dovoljnoj količini možeš nadoknaditi putem vitaminsko-mineralnih dodataka.
Ja uvijek vjernost polažem na njemački kvalitet po tom pitanju.
Ne bih preporučila korištenje ovih proizvoda iz asortimana koji možeš naći u DM-u. Em što je jeftino, em mi ne miriše na dobro.
A sad ne vjeruješ Nijemcima?:D
BTW, planiram naručiti ponešto s iHerb.com pa me zanima što je s onim kodom za popust? nisam niš dobila. Mogu li iskoristiti nečiji? Udijelite! :D
Nutella2
02.06.2013., 11:15
A sad ne vjeruješ Nijemcima?:D
Uglavnom su proizvodi iz Austrije. Kad okrenem i pročitam proizvođača.:kokice:
A usput DM proizvodi su loše kvalitete.
Kristina19
02.06.2013., 11:48
Uglavnom su proizvodi iz Austrije. Kad okrenem i pročitam proizvođača.:kokice:
To tvrdiš općenito za sve dodatke prehrani ili samo šumeće? Zašto?:ne zna:
chavez ding
02.06.2013., 11:50
BTW, planiram naručiti ponešto s iHerb.com pa me zanima što je s onim kodom za popust? nisam niš dobila. Mogu li iskoristiti nečiji? Udijelite! :D
SMW250
:)
Nutella2
02.06.2013., 20:50
To tvrdiš općenito za sve dodatke prehrani ili samo šumeće? Zašto?:ne zna:
Sumnjiva mi je sama kvaliteta tih proizvoda.
Ne mora značiti ako je nešto jeftinije da je manje kvalitetno, međutim L-karnitin (pravi) u ljekarnoj košta 200 KN, a u DM-u ga možeš naći i za 30 KN.
Ne znam, sumnjičava sam. Valjda ženska intuicija.
Kristina19
02.06.2013., 22:08
Sumnjiva mi je sama kvaliteta tih proizvoda.
Ne mora značiti ako je nešto jeftinije da je manje kvalitetno, međutim L-karnitin (pravi) u ljekarnoj košta 200 KN, a u DM-u ga možeš naći i za 30 KN.
Ne znam, sumnjičava sam. Valjda ženska intuicija.
Ja općenito ne kupujem šumeće proizvode :D ali ne vidim zašto bi recimo DM-ov C vitamin u prahu bio lošiji od nekog drugog. Ili magnezij ili bilo što u obliku tabletica. Gledam samo koliko se zapravo vitamina/minerala/čegaveć nalazi u proizvodu i to je to. :ne zna:
Nutella2
03.06.2013., 01:40
Ja općenito ne kupujem šumeće proizvode :D ali ne vidim zašto bi recimo DM-ov C vitamin u prahu bio lošiji od nekog drugog. Ili magnezij ili bilo što u obliku tabletica. Gledam samo koliko se zapravo vitamina/minerala/čegaveć nalazi u proizvodu i to je to. :ne zna:
Nismo svi isti.
moje lično mišljenje je da su šumeće tablete bacanje novca,a ne mogu organizmu obezbediti količinu vitamina kao npr....Jarrows i Twin Lab- koristim godinama... i zaista sve pohvale za njih...
patientia
05.06.2013., 22:54
Dakle, ti tvrdis da jedna ogromna sumeca tableta ne moze sadrzavati sve sto sadrzi jedna mala obicna tableta, iako su najveci dio malih obicnih tableta pomocne tvari (osim mozda kod dodataka kalcija)???
Kristina19
08.06.2013., 14:31
Je li Natural Factors pouzdan proizvođač? Na iherb-u sam već danima, računam, uspoređujem i sl. i zapelo mi za oko ovo (http://www.iherb.com/Natural-Factors-RxOmega-3-Factors-EPA-400-mg-DHA-200-mg-240-Softgels/4251).
Imaju veliku ponudu i za većinu proizvođača nisam nikad čula. Npr. Lifetime, Now Foods, Natural Factors... :confused:
U čije se proizvode mogu pouzdati? Hvala svima! :)
piskavac
08.06.2013., 16:42
Ne svi. Od Encijana koje također prodaje DM, su dosta kvalitetni.
Raven81
10.06.2013., 21:52
Je li Natural Factors pouzdan proizvođač? Na iherb-u sam već danima, računam, uspoređujem i sl. i zapelo mi za oko ovo (http://www.iherb.com/Natural-Factors-RxOmega-3-Factors-EPA-400-mg-DHA-200-mg-240-Softgels/4251).
Imaju veliku ponudu i za većinu proizvođača nisam nikad čula. Npr. Lifetime, Now Foods, Natural Factors... :confused:
U čije se proizvode mogu pouzdati? Hvala svima! :)
Ne znam što ti točno treba :ne zna:, ali NOW Foods i Jarrow ti spadaju u sam vrh i sa njima ne možeš pogriješiti.
Ako misliš na Omega 3 ovo je moj izbor:
http://www.iherb.com/now-foods-ultra-omega-3-500-epa-250-dha-180-softgels/8341?rcode=nnt354
Makar ni tvoj izbor nije loš i ovo mi miriši na moju sljedeću kupnju :) (vidim ima još više pozitivnih ocjena):
http://www.iherb.com/natural-factors-rxomega-3-factors-epa-400-mg-dha-200-mg-240-softgels/4251?rcode=nnt354
Ako je novac problem onda je ovo definitivno best buy:
http://www.iherb.com/now-foods-omega-3-cardiovascular-support-200-softgels/323?rcode=nnt354
U sve linkove je uključen kod za popust od max 10$ (ako kupujete nešto za 40$ i više), za sve ispod 40$ popust je 5$. Transport je 4$.
Kod za popust je NNT354 ili klik na ovaj link (za nove kupce):
http://www.iherb.com/?rcode=NNT354
Cure, jel neka od vas pila ovo?
http://www.iherb.com/product-reviews/Twinlab-Women-s-Ultra-Daily-120-Capsules/7195/?p=1&fr=2
Cine mi se super jedino me brinu malo kolicine B vitamina, cini mi se previse...
Kristina19
12.06.2013., 19:59
Cure, jel neka od vas pila ovo?
http://www.iherb.com/product-reviews/Twinlab-Women-s-Ultra-Daily-120-Capsules/7195/?p=1&fr=2
Cine mi se super jedino me brinu malo kolicine B vitamina, cini mi se previse...
Nisam pila nikad ništa od Twinlaba jer me živciraju s tim svojim superdozama. :D
To je količina u 4 kapsule. Al čak i u jednoj po ovome vitamina B12 ima 1000%.
Tipično za Twinlab... Ne bi se previše brinula o predoziranju vitaminima topivima u vodi jer izbaciš ono što ti je višak.
http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/moguce-predozirati-se-vitaminima
Škicni i ovdje (http://www.ianrpubs.unl.edu/pages/publicationD.jsp?publicationId=295) ako te zanima koje su gornje granice za vitamine i minerale (USA naravno...)
Hvalaaaa :)
jedino kaj se moze dogodit da se 1000 puta zdebljam :rofl:
Ostoja Grubica
12.06.2013., 22:57
Meni je Mg 400, šumeće, 20 komada 15 kuna u DM, odličan.
Koristim, ponekad, nakon plivanja. Vrlo djelotvoran, a nije skup.
segregator
17.06.2013., 14:06
Ja naručujem preko weba od Ray Kurzweila i pokazali su se dobri, riješio sam neke zdravstvene probleme s tim.
piskavac
18.06.2013., 19:34
Čitao sam na en.wikipediji da postoji nealkoholna verzija švedske grenčice pa sam se ""napalio"" da i to probam. Jer ako ništa drugo, soim aloe vere sve biljke se mogu koje ulaze u njen sastav naći i kod nas lokalno, a nekako mislim da je najbolje upotrebljavati lokalno ljekovito bilje. Uz iznimku recimo Nonija, ginsenga, AloeVere
Pitanje glasi, gdje se kod nas može kupiti ne-alkoholna švedska grenčica?
Procitala sam cijelu temu ali ipak imam pitanje. Bila sam na mjerenju vitamina i minerala u organizmu koje Twinlab provodi u ljekarnama i utvrdili su mi nedostata mnogih vitamina te mi preporucili dualtabs. Ja sam ga kupila i danas pocela piti medjutim malo me brinu sad ti dnevni unosi. Ja se sportom uopce ne bavim pa me zanima da li je dobro unositi u organizam tolike kolicine vitamina i minerala? Svakako sam planirala poceti uzimati nesto jer se osjecam jako slabo u zadnje vrijeme ali me zanima da li je ovo ipak najbolji izbor?
piskavac
18.07.2013., 15:33
Procitala sam cijelu temu ali ipak imam pitanje. Bila sam na mjerenju vitamina i minerala u organizmu koje Twinlab provodi u ljekarnama i utvrdili su mi nedostata mnogih vitamina te mi preporucili dualtabs. Ja sam ga kupila i danas pocela piti medjutim malo me brinu sad ti dnevni unosi. Ja se sportom uopce ne bavim pa me zanima da li je dobro unositi u organizam tolike kolicine vitamina i minerala? Svakako sam planirala poceti uzimati nesto jer se osjecam jako slabo u zadnje vrijeme ali me zanima da li je ovo ipak najbolji izbor?
Pretpostavljam da se najviše plašiš prevelikog unosa vitamina. DT je tako napravljen da ima visoke doze samo vitamina topivih u vodi. Ne moj se brinuti. Ja kad nisam dugo ništa uzimao počeo sam se osjećati bolje tek kad sam krknuo jedan multivitaminsko-mineralni preparat i dvije tablete od KAL-ovog B-complex 100 mg.
naručila bih od iherb.com-a proizvoda (twinlab) u vrijednosti od oko 400 kn. oće li mi opaliti carinu? koja su vaša iskustva?
ima li koja stranica da šalju iz eu a da su isto jeftini, a poštarina niska? neka prodavaonica u zagrebu? (yeah right...)
uglavnom, tražim gdje najeftinije kupiti twinlabove (vitamini, minerali) proizvode.
supersenivac
21.07.2013., 20:17
naručila bih od iherb.com-a proizvoda (twinlab) u vrijednosti od oko 400 kn. oće li mi opaliti carinu? koja su vaša iskustva?
ima li koja stranica da šalju iz eu a da su isto jeftini, a poštarina niska? neka prodavaonica u zagrebu? (yeah right...)
uglavnom, tražim gdje najeftinije kupiti twinlabove (vitamini, minerali) proizvode.
Carinit ce te jer je iHerb je USA stranica pa se drzi iznosa od 30$ (do 1.5kg je posarina fiksna 4$ ako se odabere bez trackinga - ja uvijek uzimam tu i sve je do sada doslo, a na paketu pisu iznos - iznos postarine tako da ti iznos narudbe od 30$ nece cariniti sigurno).
Naruci vise posiljki ako prelaze taj iznos i mirno spavaj.
Na kutiji napisu iznos narudbe - oni popusti (ali ne minus kod za popust nego bas popusti proizvoda. Rewarse isto ne umanjuju na posiljci.
Mislim da ne postoji niti jedna stranica sa priblizno dobrim cijenama suplementa/minerala/vitamina kao iHerb.
Primjera radi, Solgar Beta glukan 60 tableta kod nas dode 220kn, tamo 10.50$, Eucerin emulzija SPF30 kod nas 120kn, tamo 10$, Eucerin blagi gel 6.5$, kod nas 70ak kn and list goes on.
90% proizvoda je tamo barem 50% jeftinije nego kod nas.
Ako kome treba kod za popust za prvu narudbu na iHerbu moze ovdje klikuti i prenijeti ce mu kod (http://https://www.iherb.com/?rcode=vjk282) ili utipkajte prilikom placanja - VJK282, do iznosa 40$ popust je 5$, povise je popust 10$. Jos mozete dijeliti svoje kodove i skupljati dodatne popuste. Kad se sjetim koliko sam para dala u nasim ljekarnam dodu mi suze, deru li nas deru.
Carinit ce te jer je iHerb je USA stranica pa se drzi iznosa od 30$ (do 1.5kg je posarina fiksna 4$ ako se odabere bez trackinga - ja uvijek uzimam tu i sve je do sada doslo, a na paketu pisu iznos - iznos postarine tako da ti iznos narudbe od 30$ nece cariniti sigurno).
Naruci vise posiljki ako prelaze taj iznos i mirno spavaj.
Na kutiji napisu iznos narudbe - oni popusti (ali ne minus kod za popust nego bas popusti proizvoda. Rewarse isto ne umanjuju na posiljci.
:hebemu: jedan od proizvoda koji oću naručiti je Twinlab DualTabs od 200 tableta (http://www.iherb.com/Twinlab-DualTabs-Mega-Vitamin-Mineral-Formula-200-Tablets/2375), a on dođe 32.42 $ + poštarina. Pretpostavljam da će sa carinom doći isto ko da sam kupila kod nas??
supersenivac
22.07.2013., 14:06
:hebemu: jedan od proizvoda koji oću naručiti je Twinlab DualTabs od 200 tableta (http://www.iherb.com/Twinlab-DualTabs-Mega-Vitamin-Mineral-Formula-200-Tablets/2375), a on dođe 32.42 $ + poštarina. Pretpostavljam da će sa carinom doći isto ko da sam kupila kod nas??
Platiti ces PDV 25%. Carina + PDV ide samo na iznose posiljki preko 150E. Ovo sve govorim za posiljke koje NE dolaze iz EU. Ovo provjeri na temi Carina, ali gotovo sam sigurna da je ovako. Vjerojatno se i tako vise isplati nego kod nas.
Kristina19
07.08.2013., 12:35
Planiram trudnoću pa skupljam dodatke prehrani dok još imam love. :D
kakvi su inače dodaci prehrani iz biljnih izvora? Recimo omega 3 iz algi ili folna iz limuna?
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSKfD-W5odwTEkdO1BKtdPIchgJ7Ncwm0ks6icmjC6vZJUjgtMwwQ
Jesu li općenito food-based dodaci bolji od drugih?
http://www.vitanherbs.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/210x210/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/3/6/36_21.jpg
Zanima me gdje u zagrebu mogu naci niacin b3 vitamin 250 ili 500mg ali obicnu verziju a ne non flush ili extended release. trazio sam online nitko nema u ponudi, a znam da twinlab i solgar imaju to.
Lucijana
19.08.2013., 10:24
Uzela bih neke multivitamine preko iherba, dojilja sam, neispavana i iscrpjena, baš se osjećam bez energije...kupujem inače naiherbu pa može preporuka?
I,ima li netko ispkustva sa Solgarovim Beta Glucanom? Mama uzima nekakv skupi od 700 kn, uzimala ga je zimus kada je primala kemoterapiju pa bih joj opet naručila...
santana333
21.08.2013., 08:00
solgar je kvalitetan, a cijena 60 tableta beta glukana, i to sa poštarinom, na iherbu košta oko 85 kn, a u našim ljekarnama oko 220 kn. :rolleyes:
u svakom slučaju, ako ti mama ima ozbiljnijih zdravstvenih problema onda bi vjerojatno trebala uzimati 600 mg dnevno (3 tablete).
solgar beta glucan 200 mg - 60 tableta (http://www.iherb.com/solgar-beta-1-3-glucans-60-tablets/24391?rcode=rmh613)
ja sam pila i aktival forte i solgar, i oba su mi bila dobra, samo treba naštimat dozu i uzimat ih barem pola godine da se vide i ustale rezultati. sjećam se da sam na nekoj stranici pročitala koliko se mg glukana preporuča na kg težine i da li je bolja kombinacija 1,3 i 1,6 glukana ili nema neke razlike u odnosu na sami 1,3 glukan, ali sam na žalost zaboravila gdje i što sam točno pročitala, pa možda ne bi bilo loše malo guglati (kao i uvijek prije naručivanja i uzimanja bilo kakvih tableta).
još jedan odličan brand je now foods koji kod nas nije toliko popularan, ali je jako kvalitetan, a cijene su povoljne:
now foods beta glucan 100 mg - 90 kapsula (http://www.iherb.com/now-foods-beta-1-3-1-6-d-glucan-100-mg-90-vcaps/406?rcode=rmh613)
i za ovo sam čula da je dobro za imunitet, ali nisam probala: co - e1, enada NADH (http://www.iherb.com/co-e1-enada-nadh-5-mg-30-tablets/10172?rcode=rmh613)
piskavac
21.08.2013., 20:01
Uzela bih neke multivitamine preko iherba, dojilja sam, neispavana i iscrpjena, baš se osjećam bez energije...kupujem inače naiherbu pa može preporuka?
I,ima li netko ispkustva sa Solgarovim Beta Glucanom? Mama uzima nekakv skupi od 700 kn, uzimala ga je zimus kada je primala kemoterapiju pa bih joj opet naručila...
Ne znam koji bi ti MV preporučio, ali možda da uzmeš neki sa recimo 5-10 mg koenzima Q10, on je baš za energiju. Eventualno i da u njemu ima malo više B kompleks vitamina.
Jesi li možda kad pila malo veće količine b-kompleksa? Kako je to djelovalo na tebe? Neke osobe se tuže da ih on deblja. Mene nije debljao, ja sam pio KAL-ov. I to tabletčuge od po 100mg. Svaki dan po jednu, a mislim u par dana da sam čak pčio i po dvije i tek sam se sa svije popijene tablete dobro osjećao.
Kaže mi jedna rođakinja da je pila MV, po imenu Supradyn Q10 sa 3mg koenzima Q10 i isto je bila bez energije Tjedan dana nakon pijenja, energija joj se vratila. Doduše, ta rođakinja nije dojilja, Meni od Q10 bude ""samo"" toplo. Nikakvu naročitu energiju ne osjećam, a kad sam ga pio to je bio od Dietpharma sa 20 ili 30 mg po jednoj kapsuli.
Mislim da je 3mg Q10 premalo. I da se ime bezveze plaća. Supradyn proizvodi Merck ako me sjećanje ne vara. Za te se novce (100+kn?) valjda može, pogotovo preko iHerba kupit nešto bolje.
Sve je to jako individualno.
piskavac
21.08.2013., 20:11
Na ovom forumu postoji posebna tema o beta glukanu, (http://www.forum.hr/showthread.php?t=176082) pa tko želi više informacija, nek pogleda.
Raven81
31.08.2013., 13:18
Preporuka beta glucan od NOW Foods, dodatno pojačan za još snažniji imunitet:
http://www.iherb.com/now-foods-beta-glucans-with-immunenhancer-xtra-strength-250-mg-60-vcaps/35770?rcode=nnt354
Kod za popust NNT354 uključen (za nove kupce, 5-10$ ovisno o kupnji).
martincius
04.09.2013., 09:51
evo moje wish liste, pomalo narucujem, sve je za LCHF recepte :)
http://www.iherb.com/tr/cb?pcodes=NUT-10170_NUT-10160_NUT-31114_NUT-20001_CAR-01524&rcode=HQC057
kod za popust HQC057
betanesh
08.09.2013., 08:55
Moja kćer ima,između ostalog, ADHD,i dajem joj zadnjih par dana enerzona omega 3rx.Na kratkom upustvu piše da se pije 2.5 dnevno.Da li netko zna da li se kod nekih problema može povećati dnevna doza?Hvala
:cerek:
piskavac
08.09.2013., 15:11
Moja kćer ima,između ostalog, ADHD,i dajem joj zadnjih par dana enerzona omega 3rx.Na kratkom upustvu piše da se pije 2.5 dnevno.Da li netko zna da li se kod nekih problema može povećati dnevna doza?Hvala
:cerek:
Koliko se sjećam, u knjizi koju sam davno čitao: - "Život u Omega RX zoni", piše za mentalne poremečaje da se preporučuje 25-35 grama EPA/DHA. Zapravo, preporučuje se onoliko, koliko pacijent može odnijeti. A mislim da neke efekte možeš očekivati tek, ako barem poduplaš dozu.
Nažalost.
Kažem nažalost, jer ti preparati koštaju pravo malo bogatstvo.
betanesh
08.09.2013., 19:03
Koliko se sjećam, u knjizi koju sam davno čitao: - "Život u Omega RX zoni", piše za mentalne poremečaje da se preporučuje 25-35 grama EPA/DHA. Zapravo, preporučuje se onoliko, koliko pacijent može odnijeti. A mislim da neke efekte možeš očekivati tek, ako barem poduplaš dozu.
Nažalost.
Kažem nažalost, jer ti preparati koštaju pravo malo bogatstvo.
Hvala,probaću poduplati dozu,možda bude bolji efekt :)
polonaise
09.09.2013., 00:07
Pokušavam piti 1000 mg kalcija dnevno. Imam ove tablete (http://www.iherb.com/Sundown-Naturals-Calcium-Magnesium-and-Zinc-100-Caplets/32842) i nakon malo istraživanja nisam zadovoljna... To mi je prva bočica, pri kraju sam i za iduću turu želim bolje.
Problem- radi se o kalcij karbonatu i magnezijevom oksidu. Ne znam koliko je u 1000 mg kalcij karbonata elementarnog kalcija (pročitah da oko 400 mg?), kao ni koliko je elementarnog magnezija u magnezijevom oksidu, no pretpostavljam nedovoljno.
Želim neke dobre minerale (1000 mg elementarnog kalcija, ~500 mg el. magnezija) koji ne koštaju previše jer ih namjeravam piti idućih 10-ak godina.
Itko zna? :moli:
segregator
09.09.2013., 01:03
Pokušavam piti 1000 mg kalcija dnevno. Imam ove tablete (http://www.iherb.com/Sundown-Naturals-Calcium-Magnesium-and-Zinc-100-Caplets/32842) i nakon malo istraživanja nisam zadovoljna... To mi je prva bočica, pri kraju sam i za iduću turu želim bolje.
Problem- radi se o kalcij karbonatu i magnezijevom oksidu. Ne znam koliko je u 1000 mg kalcij karbonata elementarnog kalcija (pročitah da oko 400 mg?), kao ni koliko je elementarnog magnezija u magnezijevom oksidu, no pretpostavljam nedovoljno.
Želim neke dobre minerale (1000 mg elementarnog kalcija, ~500 mg el. magnezija) koji ne koštaju previše jer ih namjeravam piti idućih 10-ak godina.
Itko zna? :moli:
http://www.rayandterry.com/calmag.html
polonaise
09.09.2013., 02:07
http://www.rayandterry.com/calmag.html
Ne, to su isto kalcij karbonat i magnezijev oksid.
Jedino sam ovo (http://www.iherb.com/Roex-Inc-The-Ultimate-Calcium-Mineral-Formula-180-Tablets/30556) našla da odgovara zahtjevima. Osim što bih morala uzimati 5 tableta dnevno jer je doza u dvije premala, a ne znam kako kalcij u ovim oblicima sjeda na želudac...
Jel itko pio kalcij citrat ili kelat?
segregator
09.09.2013., 11:53
Ne, to su isto kalcij karbonat i magnezijev oksid.
Jedino sam ovo (http://www.iherb.com/Roex-Inc-The-Ultimate-Calcium-Mineral-Formula-180-Tablets/30556) našla da odgovara zahtjevima. Osim što bih morala uzimati 5 tableta dnevno jer je doza u dvije premala, a ne znam kako kalcij u ovim oblicima sjeda na želudac...
Jel itko pio kalcij citrat ili kelat?
Mislim da kalcija i magnezija ima točno koliko piše na bočici, tj. ako u kalcijevom oksidu ima 1000mg kalcija na 2000mg kalcijevog oksida, onda piše 1000mg, a ne 2000mg, iako je sama tableta "teška" 2000mg.
Što se tiče kelata, ako je vjerovati razlici u cijeni, trebao bi biti bolji :)
http://www.rayandterry.com/magnesium-glycinate-300mg-120vcps-bot.html
polonaise
09.09.2013., 18:13
Mislim da kalcija i magnezija ima točno koliko piše na bočici, tj. ako u kalcijevom oksidu ima 1000mg kalcija na 2000mg kalcijevog oksida, onda piše 1000mg, a ne 2000mg, iako je sama tableta "teška" 2000mg.
Što se tiče kelata, ako je vjerovati razlici u cijeni, trebao bi biti bolji :)
http://www.rayandterry.com/magnesium-glycinate-300mg-120vcps-bot.html Ipak mislim da se to "1000 mg" odnosi na kalcij karbonat... ne napišu koliko je elementarnog kalcija, što je trik proizvođača jer je kalcij karbonat inferiorni i slabo iskoristiv spoj. Inače bi to itekako izreklamirali i digli cijenu.
peronja
09.09.2013., 20:33
U CaCo3 (kalcij karbonatu, kredi) je 40% kalcija. Obične šumeće iz dm-a, konzuma, svejedno obično imaju 400-500 mg kalcija (ne karbonata, nego baš kalcija). To je i max doza koju se preporučuje uzimati u suplementima (odjednom), jer se 1. tak ionak ne mogu apsorbirat veće doze odjednom; 2. riskiraš kamence. Jedi više zelenjave (kelj, blitva) ako ti fali u prehrani. + vitamin D + za jače kosti treba se i kretat
Karbonat je inače ok ako se uzima uz jelo.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.