PDA

View Full Version : Što kupiti za Prvu pričest?

Juraj
11.05.2005., 10:53
Ima li ko kakvu ideju sto se danasnjim klincima/klincezama poklanja za prvu pricest ? Sto pokloniti 10-godisnjoj princezi za prvu pricest ? Igracki ima i previse, krpice bu dobila od familije, bike, role, ljuljacku, sator, komp, liniju, tv i sve slicno ima. Uopce nemam ideje :(

Tija
11.05.2005., 11:08
neš za uspomenu? Zlato? Sat?
Stambenu štedionicu? :zubo:
;)

Juraj
11.05.2005., 11:28
Za zlato mi je jos premala, da je to firma bio bi lijep komad zlata i nema frke, ali sad jos ne.
Sat ? Ovo nije lose, neki lijepi swatch bi bio ok. Fala.
Stambena stednja ? Ne treba joj :D

verica
11.05.2005., 11:30
Ja sam svim nećacima do sada kupila Swatcheve za prvu pričest, one dječje - mi smo velika familija pa se na poklone ne troši previše ;)

bobica
11.05.2005., 12:00
najtragičnije je to što 90% klinaca za takve prigode želi mobitel, a kumovi to mahom i kupuju. eto, možda nemam konstruktivan prijedlog, ali imaš jedan glas kontra mobitela:D

Juraj
11.05.2005., 12:04
Vec ima mobac :D
Uopce mi nije lako, dijete ima sve :(

Tijana
11.05.2005., 12:06
Juraj kaže:

Ženskom djetetu nakita nikad dosta :D

bobica
11.05.2005., 12:10
Juraj kaže:
uopće nije problem - nabaviš novi, moderniji:D
ali evo, da budem i konstruktivna, neka kvalitetna knjiga je dobar poklon iako je meni uvijek problem u odluci između onoga što bi bilo dobro za dijete prema našim kriterijima i onoga što bi dijete stvarno veselilo
ili npr neka slatka slika za dječju sobu (meni su strašno slatki anđeli elle svaline) ili neki komad namještolikog tipa. fora lampa, polica

bobica
11.05.2005., 12:12
vidi ih (http://www.zlatni-lav.hr/OSTALO.htm)
ima i malih dimenzija i baš je super poklon za pričest:)

Dunj@
11.05.2005., 15:31
Juraj kaže:
onda ništa posebo...možda kakvu vjersku knjižicu primjerenu toj dobi.

to bi tek bilo iznenađenje u moru natjecanja s kupovinom skupih stvari....... ono baš primjereno... kršćanskoj skromnosti....a o tom ih uče, ne?;)

magic
11.05.2005., 19:21
pripremi posebno iznenadjenje i za dijete i za sve prisutne....

nemoj poklonit nishta :D

emili
13.05.2005., 12:34
i ja sam imala prošlu nedjelju isti problem
dečkiću smo poklonili novac, a on je u dogovoru s mamom odlučio što će si kupiti

Salome*
13.05.2005., 12:43
Dunj@ kaže:
onda ništa posebo...možda kakvu vjersku knjižicu primjerenu toj dobi.

reci mi da se salis :eek: :lol: :lol:

UnExpected
22.05.2005., 23:33
Ja ne držim posebno do vjerskih obreda, a u svoje vrijeme sam kao i većina vršnjaka preskočila sve osim krštenja.

Uglavnom, mala od sestrične je imala krizmu, i kupila sam joj jedan zgodan kompletić, a svi ostali su donijeli zlato, prstenje... Mala je to blago ponosno pokazivala okolo, a meni je bilo totalno neugodno i točno sam vidjela po svojoj sestrični da mi je zamjerila ''neprimjeren'' poklon, iako, kad bolje razmislim, platila sam ga više nego da sam joj kupila prsten.

Poslije sam pričala s curom koja je iz brojne i vrlo religiozne obitelji, koja tvrdi da su sve to gluposti i da se u njenoj obitelji fakat poklanjaju Biblije i sl - da sam to donijeola valjda bi mi vrata pokazali.

Diddi
15.05.2007., 13:07
Molim Vas za pomoć. Krsna sam kuma jednoj curici koja za tjedan dana ide na prvu pričest (ide u treći osnovne). Pošto ja nemam još svoje djece niti znam što bih trebala kupiti kao kuma -za prvu pričest molim Vas za savjet - da se ne osramotim. Hvala svima unaprijed na prijedlozima.

Pitanje za sve mame i tate : Što bi dijete od 10 godina htjelo za poklon - generalno ?

putnica
15.05.2007., 16:20
spojeno s postojecim topicom

inace, uvijek nailazis na dvije struje: zlato i neki tematski predmet tipa bbiblija, rel. literatura, krizic, dakle uspomene ili neko od tog trenutka atraktivnih tehnickih pomagala tipa mp3 uredjaja, mobitela i sl.

ako netko ima koristan savjet, a da ne razvijamo diskusiju kuda ide ovaj svijet, izvolite :D

Autosjedalica
15.05.2007., 16:29
:D da svijet

Dakle, imaš u knjižari Kršćanske sadašnjosti Ilustriranu Bibliju mladih, svakako je primjereno ali ne znam ima li to dijete već: http://www.ks.hr/knjizara.php?id=13
Postoje još neka izdanja biblijskih tekstova prilagođena dječjoj dobi, ali koliko poznajem situaciju, ovo je najbolje :top: Ako ti takav poklon ne odgovara, možeš kupiti neku više "svjetovnu" knjigu... jesam li rekla da obožavam knjige
Naravno, ti bolje poznaješ to dijete pa su moji prijedlozi možda sasvim neodgovarajući.

mirta
15.05.2007., 16:47
Pitanje za sve mame i tate : Što bi dijete od 10 godina htjelo za poklon - generalno ?

Ja sam teta jedne desetogodinjakinje i od kad je krenula u skolu uopce nemam problema s poklonima. Mala je ovisnica o knjigama i najsretnija je kad joj se knjige poklanjaju, tako da ce sad za pricest isto dobit knjigu, samo moram saznat naslov koji zeli.

putnica
16.05.2007., 01:24
:D da svijet

Dakle, imaš u knjižari Kršćanske sadašnjosti Ilustriranu Bibliju mladih, svakako je primjereno ali ne znam ima li to dijete već: http://www.ks.hr/knjizara.php?id=13
Postoje još neka izdanja biblijskih tekstova

takvu sam ja poklonila kao krizmana kuma uz lijepi kriz i lancic :)

meni je tako sentis, i danas se sjetim one slike suncem obasjanog stubista s andjelima...:cerek:

gica
16.05.2007., 16:31
...ja sam protiv zlata!...baš sam bila prošlu nedjelju na prvoj pričesti curici kojoj sam ujedno i krsna kuma...kupila sam joj predivni fossilov sat i calzedonia kupaći kostimić...plus buketić ruža...

gica
16.05.2007., 16:34
...a dobra ideja je i otvaranje nekakve dječje štednje,ali nisam se na to odlučila jer su joj se roditelji već pobrinuli za to...
...misli najprije šta će razveseliti dijete,a ujedno ostati i kao nekakva uspomena,a ne šta je običaj...

Luena
18.05.2007., 12:56
Ne znam ,možda nisam u pravu ali imama dojam da se i oko krizmi i oko pričesti jako pretjeruje.Počevši od okupljanja rodbine i prijatelja po skupim restoranima pa nadalje.Gdje je nestao topli,obiteljski štimung,skromnost i jednostavni pokloni?!Nedavno sam bila na pričesti malom bratiću.I ne znam imam dojam da sam fulala s poklonom i baš mi je bilo neugodno.Glupo ti je jer te svi gledaju kao posljednje smeće.Poklon je bio 300 kuna.Drugi gosti su ostavljali košare sa slatkišima i kovertom sa 100 eura.Meni je to zaista puno.Čovjek se glupo osjeća jer te doslovce prisljavaju na nešto što ne odgovara niti tvojim moralnim načelima niti financijskijm prilikama.

putnica
18.05.2007., 13:44
i moj je poklon bio 300 kn - mp3 player. sasvim dovoljno, po mom misljenju, s tim da se roditelji slazu s tim tehnickim spravicama.

mala je sama zakljucila da jos nije iznosila svo zlato s krstenja, tuka :cerek:

ZgSash
18.05.2007., 15:31
eh , klanjanje zlatnom teletu je tako ... prikladno
:)
svaka cast , vjernici

putnica
18.05.2007., 16:52
ne znam odnosi li se ovo na moj post, ali svakako osjecam potrebu napisati sto stoji iza mp3 uredjaja:

dakle kao krsna kuma djetetu bila sam s njom na misi, ispovijedi, tumacila sto, kako, kad i zasto, isprobavala haljinicu i vjencic, trcala u crkvu uplatiti duzni iznos jer mama nije stigla, pomagala u ucenju molitvi, tjesila dijete, jer ju je bilo strah hoce li smjeti na pricest ako ne nauci sve potrebno u tjedan dana (vjerovanje, ocenas, zdravomarijo, slavaocu, duso kristova, zdravo kraljice, pripremu za pricest, pokajnicku molitvu), fotografirala u crkvi i poslije, raspodijelila fotke uzvanicima kojih je bilo ukupno 24-najuza obitelj.

pila i jela :D

dakle, uz sve to krajnju manifestaciju u obliku mp3 uredjaja smatram apsolutno prikladnom. :)

vikend ratnik
22.05.2007., 14:09
Ja sam bio na prvoj pricesti neki dan kod sogorice i nije bio problem oko poklona. Poklonili smo 100 kn, ali je problem bio sto sa kamerom nisam snimao misu. A jesu ludi, ne možeš im objasniti da mi klamera nije ispravna

nina g
30.05.2007., 10:52
lančić s križićem, narukvicu

mujsapujsa
30.05.2007., 18:28
Moj se klinac pričestio prije 2 tjedna,gostiju je bilo minimum,uža rodbina +krsni kumovi.Dobio je mp4 od kumova,od ostalih uglavnom knjige koje je odmah zgrabio i počeo čitati.

Mil@
30.05.2007., 18:54
Ja sam za pricest decku od 10 godina poklonila sat i ispao je pun pogodak. Zgodan poklon koji je i vrijedan, i ostaje a i koristi se.Dobio je tom prilikom krizeva masu i zlata ali to ionako klinci ne nose a sat je odmah stavio na ruku, bio mu je cool i "muski".:cerek:
Mogao ga je zamijeniti (a nije) ,narukvica se tkdj. po zelji moze mijenjati a cijena je bila prihvatljiva+ garancija. Kupljen u jednom ducanu u importanama po prihvatljivoj cijeni.

anya
31.03.2008., 08:38
O kojem satu se radi i koja je bila cijena ako se smije znati? Ja sad imam isti problem, moram kupiti poklon dječaku za prvu pričest kojemu sam bila krsna kuma.

BUBEK
01.04.2008., 09:52
ja sam nečaku kupila bicikl (500 kuna) i bio je oduševljen. i tortu..

anthrax
01.04.2008., 20:25
svaka vama čast, ali poklanjati mp3, satove, mobitele i ostala čuda smatram apsolutno neprikladnim za sakrament pričesti i krizme

sjetim se, kao stari metalac, jedne pjesme od grupe kreator - "material world paranoia"..

bog van da zdravlja i pameti:mudri:

Svea
03.05.2008., 13:05
Samo da se zahvalim za ideju za Swatch sat. Mi smo jutros bezidejni sjedili... jer nekako mi je bedasto dati novce... a to je kao suprug već odlučio. A onda smo otišli na kavicu u centar, prošetali do Lovačkog roga i pao je jedan krasan sat za nećaka! Super!

mama Dalton
13.05.2008., 09:58
Klinac ima pričest u nedjelju - obzirom da već ima i Ilustriranu Bibliju za mlade a voli i stripove (guta i Zagora i Velikog Bleka) - mislim da ćemo ga usrećit s kombinacijom - Biblija u stripu. Već se znalo desiti da ga pošljem u knjižnicu po lektiru, a on se doma vrati s par svezaka Biblije u stripu :)

jupi
13.05.2008., 14:51
moj nećak je imao nekidan pričest i redom je dobovao kuverte--dijete ima sve--pa nek si kupo šta mu triba i plati tečaj engl. ili gitare u dogovoru sa roditeljima

ja sam mu dala 200 kn i 4 vrste kolačića i pomagala servirati 50 gostiju

i sve bi to bilo o.k. da mog sina to ne čeka za 20-tak dana

dijetetu mi ništa ne fali,ali se nebi ljutila da dobije koju kunu za nove naočale (za vid) i nove gume za bicikl

ana.m
07.05.2009., 22:50
Sada su se mobiteli počeli i za pričesti kupovati??? :eek:
Nije li to ipak malo previše?
Ja mislim da bi neki ne preskupi sat, neki privjesak evenutalno ili par sto kuna umjesto sata bili sasvim dovoljna poklon.

Lindy2008
08.05.2009., 08:40
Vidim da je jučer stara tema podignuta, pa evo ako kome trebaju još savjeta, i mi to sve prošli par puta.

Sve ovisi do koje sume se ide, koji su uvijeti kod njih, pa ću nabrojati neke poklone koje smatram dobrodošle za curice, a može neke i za dečkiće.

Ako se ide do neke sumice oko 100 kn (ja volim dati poklon umjesto novaca)

- curice vole spomenare (http://www.faktor.rs/images/galanterija/22394_spomenar923410.jpg)
- uz to dobro dođe i neki lijep i veseli novčanik + može i ruksakić (http://www.quelle.hr/hr/default/produkt-images/_w355_h302/0/3/3/0337136_I600_200006252139.jpg) ili nešto takvoga za curice (http://www.turbolimac.com/images/products/large/90650452.jpg), a za dečke, neki muški s nekim grbom nogom. kluba ili sl.

- razno razni blokići za pisanje

Od 100-200kn
- ruksak za školu (za iduću god.) (ja našla Nike po 110 kn, bio na sniženju, uzela sam 2 za svoje, jedan je 6.r., a drugi će još imat torbu, pa tamo negdje oko 3.r. će dobit taj ruksak)

nešto ovakvog (http://data.unisite.sk/wobj-data/1028/obrazky/71101490.jpg)ili ovakvog (http://www.netshops.sk/sportsnow/products_pictures/campus_hpack_blue11.jpg) ili pak s nekakvim šarenim i veselim motivima (po ukusu)

- za dečka, možda neki nogometni dresić (makar su jako skupi, možda neku kopiju)
recimo moj srednji, ovo je njegov san (http://i2.iofferphoto.com/img/item/672/936/56/o_rP9HdUz3QTNta1q.jpg) ništa mu drugo netreba, Torres i samo on, ima kopiju (mislim one dječji dresići) i ne skida dolje.

- ako imaju uvijete i vole životinje i ovo je pun pogodak (http://i295.photobucket.com/albums/mm124/riki64/Beba512.jpg). (i mi imamo dvoje, takvog i ljubičastog, da ne kažem da svi sline za njima, i svi koji dođu k nama)

evo, toliko od mene, ponestaje mi inspiracija :D.

Sun_Flower
08.05.2009., 21:20
Nemam djece, ali imam familije, kumova, prijateljica s djecom...smatram da treba pokloniti nešto što simbolizira veličinu tog dana i da dijete ima uspomenu za cijeli život. Sva ta tehnika, ruksaci i roba su potrošna prolazna stvar. Od svojih baka i mame sam uvijek dobilaval zlato i frkala nosom kaj nisu igračke ili neka fensi-šmensi robica i školski pribor. Danas mi je jako drago što imam uspomene na velike dane u mojem životu od bakica koje više nisu samnom. A za krizmu 1986. godine sam više od ičega željela kazić i kad me je moja kuma pitala što želim mama je rekla da joj kažem da poklon nije bitan nego čin sakramenta. Sve sam se nadala da ću taj dan dobiti kazić i kad sam vidjela kutiju Zlatarne Celje pao mi je mrak na oči...a danas imam debelu ogrlicu i narukvicu, dok bi kazić odavno bio u smeću.

Rudolfa
08.05.2009., 22:46
Moje dijete je imalo nedavno krizmu i dobila je darove koje obilježavaju taj skrament-srebrenjak s papom ,narukvicu-krunicu od swarovski kristalića,ogrlicu sa križićem od swarovskog kristala,prekrasno opremljenu bibliju,stilizirani svjecnjak-sveta obitelj i knjige sa duhovnom tematikom.Ona se svemu iskreno obradovala ali ipak se najviše veseli putu u Gardaland sa kumom.

Br2B
09.05.2009., 14:40
mi za sat vremena idemo na krizmu mm-e sestrične,
jutros sam otišla u verbum i htjela joj kupiti bibliju za mlade,ali to će dobiti od bake,pa sam sam joj kupilasva tri djela knjigeKRISTINA, LAVRANSOVA KĆI koje je željela,i ispalo me me 260 kn, k tome sam još priložila ovu (http://www.verbum.hr/?show=13578&id=14019) knjigicu i buketić roznih ruža..smatram da je to super poklon,primjeren za tak nekaj...

znam da će od teta i kuma dobiti nakit,
ali recimo,ja sam joj htjela kupiti biserne naušnice
ali mi je ipak premlada za to,biseri se moraju nositi,
oni se obnavljaju na koži a znam da ih ne bi nosila barem do mature :ne zna::ne zna:

impersuadibile
09.05.2009., 16:43
evo par ideja, ono što smo mi dobivali prije par godina...
mobiteli, iPodi, nakit(naušnice, ogrlice, narukvice... većinom zlato, drago kamenje ili biseri, dečki su znali dobit iglu za kravatu), bicikli, kompjuteri, laptopi, neki motore, put neki preko ljeta, novci, satovi, televizor, zvučnici za cijelu sobu, telefon, lampe, slike... sve je uglavnom koštalo od 100eura pa na dalje, toliko se otprilike davalo i kada su se davali samo novci...
imam osjećaj da su oni koji su dobili bibliju bili jako razočarani...

mujsapujsa
09.05.2009., 16:52
Mi idemo sutra nekom na pričest i kupila sam zlatne rinčice,jednu lijepu majicu,zanimljivu kutiju za nakit i kako curica voli slatkiše veliki slatki paket i cvijeće.Mislim da je to sve pretjerano i da je smisao pričesti i krizme danas postao lov na šta više poklona.Curica kojoj idemo na pričest je moje kumče i već se par mjeseci hrusti na pričest ali isključivo zbog poklona,što mislim da je jako žalosno mada nisam baš neki vjernik.
A ovi pokloni šta je nabrojila impersuadibile su blago rečeno perverzija

Br2B
09.05.2009., 17:34
...

e onda nisu ni trebali ići na krizmu...

slažem se s mujsapujsom to je već perverzija..
ajd molim te,kaj će djetetu do 13-14 godina biserna ogrlica ili drago kamenje,
po meni,to je prikladniji poklon za maturu ili diplomu...slažem se da svaka žena treba u svojoj kutijici s nakitom imati bisere,ali nije li to malo preozbiljno za dijete od 14 godina
pa prvo gledam po sebi..za krizmu sam dobila koraljnu ogrlicu-nisam je stavila na sebe do maturalne,a vjeruj mi,imala sam prilike za to...
a tek motor..pa 14-ogodišnjak/inja ne smije uopće voziti motor :eek::eek:

svastamorac
09.05.2009., 20:22
Kad sam ja išla na pričest nije bilo takve parade. Imali smo bijele haljine koje smo dilbili u crkvi, jedino što je bilo naše su bile cipele , špange i veš :cerek:

Mislim da danas sve ide tamo kud ne treba... E da, nije bilo nikakvih posebnih fešti, tamburaša, ručkova i baš je bilo :top:
Nemam nikakav poseban poklon ,osim one potvrde koju su mi roditelji uramili i nabili na zid :hekla:

Zara1
09.05.2009., 22:48
mobiteli, iPodi, nakit(naušnice, ogrlice, narukvice... većinom zlato, drago kamenje ili biseri, dečki su znali dobit iglu za kravatu), bicikli, kompjuteri, laptopi, neki motore, put neki preko ljeta, novci, satovi, televizor, zvučnici za cijelu sobu, telefon, lampe, slike... sve je uglavnom koštalo od 100eura pa na dalje, toliko se otprilike davalo i kada su se davali samo novci...

:eek::eek::eek:

koje pretjerivanje :rolleyes:

poklon od 100€ na više za dijete od 10 godina? motor? laptop? ljetovanje?

šokirana sam (blago rečeno....)

Zara1
09.05.2009., 23:15
e onda nisu ni trebali ići na krizmu...

slažem se s mujsapujsom to je već perverzija..
ajd molim te,kaj će djetetu do 13-14 godina biserna ogrlica ili drago kamenje,
po meni,to je prikladniji poklon za maturu ili diplomu...slažem se da svaka žena treba u svojoj kutijici s nakitom imati bisere,ali nije li to malo preozbiljno za dijete od 14 godina
pa prvo gledam po sebi..za krizmu sam dobila koraljnu ogrlicu-nisam je stavila na sebe do maturalne,a vjeruj mi,imala sam prilike za to...
a tek motor..pa 14-ogodišnjak/inja ne smije uopće voziti motor :eek::eek:

da tragedija bude veća sa 14 idu na krizmu, pa im onda valjda za to treba kupiti recimo auto ili avion (ako u drugom osnovne kad idu na prvu pričest dobe motor, laptop i ine ljepote koje si ni mnogi ljudi koji rade ne mogu samo tako priuštiti)

impersuadibile
10.05.2009., 01:02
ja sam samo rekla da je takvo trenutno stanje, neki ljudi to mogu priuštit, neki ne mogu, ali štede za to...
i što se tiče ogrlica i narukvica, mislim da nije loše to kupiti makar se neće koristit prvih par godina, jer poslije je sigurno korisno imati dobar komad nakita koji će se od cca 18 pa do kraja života koristiti i podsjećati na sakrament i osobu koja ga je poklonila...

Br2B
10.05.2009., 10:08
ja sam samo rekla da je takvo trenutno stanje, neki ljudi to mogu priuštit, neki ne mogu, ali štede za to...
i što se tiče ogrlica i narukvica, mislim da nije loše to kupiti makar se neće koristit prvih par godina, jer poslije je sigurno korisno imati dobar komad nakita koji će se od cca 18 pa do kraja života koristiti i podsjećati na sakrament i osobu koja ga je poklonila...

biseri, i slično, se obnavljaju na koži,draga moja,
ak se ne nose,odumiru,
pa poslije nije da baš imaš neku ljepotu...

nije stvar u tome što si to ljudi mogu priuštiti,
ak ćemo tak, ak sam si priuštila manolice,mogu i to svom djetetu/kumčetu/nećakinji ili bilokome
nego je stvar u principima i što se od sakramenata,
što bi za vjernika trebalo biti nešto najsvetije,najmističnije i najdostojanstvenije,
radi parada pijanstva i kiča..

i zbilja sam sretna,kaj mi roditelji,iako su mogli,
nisu tak nekaj priuštili za moje sakramente,
jer sad znam cijeniti kaj imam :s

impersuadibile
10.05.2009., 15:36
nisam znala da biseri odumiru : s, ne znam niti kako i zašto bi sedef mogao odumrijeti... a i taj nakit može i u međuvremenu koristiti starija sestra/mama...
u svakom slučaju, nakit možda jest nepotreban djeci od 10/14 godina, ali sam sigurna da to ako se novac u to uloži da će nestat nego baš suprotno, da će se poslije znati cijeniti i biti će sigurno u upotrebi...
u mojoj obitelji je običaj bio da se poklanja nakit, moji bratići su npr. htjeli teleskop pa je cijela obitelj skupila novce i kupila samo teleskop...
neki će reći da pokloni nisu potrebni, ali meni je normalno da pričest/krizma predstavlja nešto veliko i važno djetetu pa da se to malo i proslavi, te na kraju ima nešto po čemu će se sjećati toga dana...

P.S. nemojte me samo napasti, ako ste vi protiv poklona onda ih niti ne trebate kupovati, ja sam samo htjela predložiti ideje koje su u zadnje vrijeme popularne...

Br2B
10.05.2009., 16:10
ali meni je normalno da pričest/krizma predstavlja nešto veliko i važno djetetu pa da se to malo i proslavi, te na kraju ima nešto po čemu će se sjećati toga dana...

ne vjerujem da te itko napada, nego,stvar je u tome da su ljudi u čudu
u koliko materijalističkom svijetu živimo....
i mislim da nije bitno koliko je poklon skup/popularan već da je od srca..
možeš ti dobiti 50 lap topa,ili čega već ali ako nije od srca,kao da nisi dobio/la ništa..

i normalno je da je pričest/krizma nekaj jako veliko..ali ako se taj sakrament ne dogodi u tebi,već ti je samo bitno koliko i kaj ćeš dobiti, ili gledaš kaj je dobila tvoja susjeda ili ne znam tko,a ti nisi, džaba ti bio vjeronauk,odlazak u crkvu..u redu je to proslaviti s najbližima,ali dok radiš svatove iz toga :flop::flop:

sjećaj se sakramenta po onome što se u tebi dogodilo taj dan,a ne po materijalnom..lijepo piše u bibliji sjeti se čovječe da si prah,i da ćeš se u prah pretvoriti...primjeni to na poklone..:mig:

Rudolfa
10.05.2009., 22:57
Potpuno se slažem sa Bride28,kada je moje dijete išlo na prvu pričest,nas troje smo otišli na ručak u obližnji restoran i to je sve.Smatram da je to više nego osobna stvar i da prva pričest nije razlog za feštu,uostalom i nije bila sve do nedavno.
Firmu smo obilježili sa najužom obitelji i bila sam presretna što naša župa ima jednake haljine za firmanike pa smo izbjegli paradu sa odjećom.

Via0071
10.05.2009., 23:50
za svoju prvu pričest prije jedno 15 god.dobila sam križić privjesak i naušnice-od roditelja.ručak smo imali doma,svečaniji uz najužu obitelj.
za krizmu isto tako-ručak doma,pokloni su bili zlatni privjesci,lančići,narukvice.ništa isforsirano,slavili smo dobivene sakramente,a ne ih iščekivali zbog samih poklona što mi se čini da je danas slučaj.
danas klinci bez problema izražavaju želje tipa-laptop,skuter,....pa,gdje to vodi...
poznanica je bila krizmana kuma,a poklon-skupocjeni sat + 1000,00 kn da si krizmanica kupi još po volji.grozno.
uopće se ne poštuju sami sakramenti,klinci ih ne doživljavaju.

inga
11.05.2009., 08:46
U sljedeću nedjelju idem na pričest curici u Zagreb, pa sam među forrumima naišla na zanimljiv poklon: Esprit dječji sat sa torbicom u kompletu. Zanima me da li netko zna da li je to još uvijek "in"?:ne zna: ...buduću da datum forum od prošle godine...
Ili što je uopće napeto curicama te dobi??:confused:
Uz to bi još dodala koju kunicu:cerek:

Anirul
18.04.2010., 17:47
Sto bi bilo primjereno pokloniti djetetu za pricest, rijec je o djecaku, kojemu sam rodbina, dakle, ne kuma, no pozvana sam na svecanost i kasnije na slavlje? Roditelji su rekli da ne treba nista. Ali meni se to cini neprimjereno i bojim se da bi djecak mogao biti razocaran, neki simbolicni dar bi bio zbilja primjeren i nekako mi je i samoj nelagodno doci praznih ruku.
Dijete inace ima sve. Svaka sugestija je dobrodosla.

Ani4
18.04.2010., 20:00
Moj je narucio laptop, role, mobitel i sat. Skromno dijete, nema sta.:)
Ali najbolji poklon su mu novci. Bilo to 50, 100 kn, to ga najvise veseli. Uglavnom svi klinci za nesto stede, tako da tu ne mozes fulati.

Absolutely*
18.04.2010., 22:56
Nemojte me sad odma' razapet',ali...

nemojte djecic kupovati zlatninu. Nemojte,zbilja.

Većina djece mrzi zlatne lančiće. Lijepo će vam se zahvaliti, izgledat će kao sretni praščići,mama će ih natjerati da to u posebnim prilikama nose... i mrzit će to.

Ja sam oduvijek mrzila takve poklone,a koliko znam, i većina mojih prijatelja. I kad smo bili djeca, i sad kad smo odrasli.

Za te pričesti i krizme se masovno dobila neukusna zlatnina- debeli križići, dijamantna srca, zlatne životinjice i slično. Prvo što je ružno. Drugo, što i da nije ružno, svejedno je mala šansa da će to nositi.

Raspitajte se o njihovim interesima. Ako vole knjige,kupite im knjigu. Ako se bave nogometom, kupite im kopačke. Nije potrebno da poklon bude fensi ili "prikladan situaciji". Bitno je da bude kupljen s ljubavlju i brigom za to dijete kojem kupujete-pa onda kupite sukladno njegovim interesima, a ne ono za što mislite da će selo odobravati.

Inače, ja sam jasno naglasila svima,oko svoje desete,da ne volim zlatni nakit. Svejedno su ga kupovali ko blesavi,jer šta dijete zna,nosit ću kad narastem itd itd. (posebno sam imala hrpu žutog seljački oblikovanog zlata,koje mrzim iz dna duše!)
Čim sam otišla od svojih (koji su bili zagriženi po tom pitanju- kao tvoje je,ali ne dao bog da s tim radiš što hoćeš)- lijepo sam ih odnijela zlataru i prodala kao lom zlato. Puno manje od njihove originalne cijene sam dobila. I onda sam uzela sve te pare i potrošila ih na kafe i cigarete.
Zašto?

Jer ti pokloni nisu bili kupljeni za mene. Nego za selo. E onda sam ja od neželjenih poklona napravila nešto što je imalo koristi.

p.s. Odrasla sam. Nosim samo zaručnički prsten,koji je kupljen za mene,po mom ukusu,i pitalo me se za mišljenje- i jedan srebrni prstenčić koji za mene ima emocionalnu vrijednost.
Vidi čuda,nikakvog zlata.

Izgleda da "odrasli" ipak ne znaju najbolje!

I sad mi možete reći da se ne gleda poklonjenom konju u zube. Ako mi daješ poklon,a nije te briga hoće li mi se svidjeti,lijepo si ga zadrži. I ako mi ipak daš neko sranje koje mrzim,i za koje ti je REČENO da ga mrzim- e pa onda ja mogu s tim poklonom,ako me volja, i u smeće. Jer za to i jest.

nuki
30.04.2011., 08:05
Da li je primjereno uzeti poklon-bon, recimo u Turbo-limaču?

kika78
30.04.2011., 09:31

Zašto ne :mig:

Mirotta
30.04.2011., 10:08

Odlična ideja:top:

Ja sam odlučila ipak dati novčeke pa neka si dijete kupi samo:mig:, čula sam od mame da sakuplja za role:D

I naručila sam od forumašice Katje unikatnu čestitku, da ne zigleda kao da se baš nisam potrudila jer stvano ne znam što da kupim.

Twinmama
30.04.2011., 11:51
- ja sam sad kupila curki kojoj idemo sutra na krizmu naušnice, ali od nehrđajučeg čelika jer takav nakit najradje nosi a naušnice po meni izgledaju fensi, fensi i to ono turbo - a mislim da je primjereno njenoj dobi i pokonit ćemo još novčeke....+vjerska knižica
- za drugu krizmu smo uzeli (dečko) baseball palicu, lopticu - to je želja (a rukavicu nemremo nači u cijelom zagrebu pa će biti bez rukavice), kupit ću još neku zgodnu knjižicu (roman ili neku priču) s vjerskom tematikom (a da nije isključivo i samo o Bogu) a ima stvarno zgodnih i interesantnih i jako zanimljivih
i nofčeke još
- za treću krizmu sam uzela lančić sa satom u obliku srca (isto nehrđajući čelik i predivno je) + nofčeki....+ vjerska knjižica
i to je to... bankrot ovaj mjesec....:D

a ovo sa poklon bonom mi je isto dobra stvar....

međutim ja uz sve nastojim uzeti nekaj vjesrko pa makar neku zanimljivu knjižicu za 10-20kn....(ima u krščanskoj sadašnjosti jako dobar izbor)
ipak je to vjerski obred i kao takav bi se trebao i poštovati sa primjerenim darom....(ili bar jednim djelom dara)....
ono da nije sve isključivo materiajlne prirode nego bar dio da je vjerske :)....
osim ako ne šalje netko dijete na te sakramente REDA- RADI....
a o vjeri nema pojma.....pa mu se takvi poklon nebi svidio

Twinmama
30.04.2011., 11:52
ja sam isto katji poslala poruke za čestitke :)
ali za ovu sutra sam zakasnila

malena curica
30.04.2011., 12:06
joj ja se jezim od takvih stvari....nama sad iduci vikend stariji ide na prvu pricest,a mladi se krsti....

i kad me pitaju sto da im kupe meni je glupo sad nekome reci ono moj bi htio tv u sobu il bmx

mladem definitivno trebaju pelene,al ne opet sto paketa premale velicine:eek:

ja osobno ne volim pretjerivati s poklonima jer sve sto se dobije mora se i vratiti:D....a u ovo vrijeme malo je tesko se previse razbacivat s novcem

meni bi bilo drago da oni koje smo pozvali dodu u crkvu i na taj rucak koji cemo pripremiti i da ne pretjeruju s darovima eventualno da im ostave kojih 50-ak kuna i to je to,al znam da je to nemoguce jer nedaj boooooze kaj bu selo reklo...

ko da to mene dira uopce ko bu kaj rekel ako moj poklon nije najveci:eek::D

Twinmama
30.04.2011., 12:28
pa bilo bi ok vratiti ako je poklon odabran prema želji....
ali ako ti netko sam od sebe (bez da te prvo pitao ili bez da si ti prosljedila želju) - i ako je vrijednost toga poveća - a jbg... ako nemaš nebudeš vratila tako nego kako možeš....
evo moj brat kad su se gosti razišli i kad je otvarao poklone(koverte) je od jednih dobio zlato i 1000kn još....(znam da je ok otvoriti poklone i to je - pred gostima ali nije zavirivao u koverte pred njima....:D )
moji sad idu njihovoj maloj na krizmu.. i nemogu to vratit u toj novčnoj vrijednosti....
a jbg... dobit će nekaj od zlata i 200-300kn u koverti - trenutno je situacija takva da nemogu više....

Mirotta
30.04.2011., 12:55
- ja sam sad kupila curki kojoj idemo sutra na krizmu naušnice, ali od nehrđajučeg čelika jer takav nakit najradje nosi a naušnice po meni izgledaju fensi, fensi i to ono turbo - a mislim da je primjereno njenoj dobi i pokonit ćemo još novčeke....+vjerska knižica
- za drugu krizmu smo uzeli (dečko) baseball palicu, lopticu - to je želja (a rukavicu nemremo nači u cijelom zagrebu pa će biti bez rukavice), kupit ću još neku zgodnu knjižicu (roman ili neku priču) s vjerskom tematikom (a da nije isključivo i samo o Bogu) a ima stvarno zgodnih i interesantnih i jako zanimljivih
i nofčeke još
- za treću krizmu sam uzela lančić sa satom u obliku srca (isto nehrđajući čelik i predivno je) + nofčeki....+ vjerska knjižica
i to je to... bankrot ovaj mjesec....:D

a ovo sa poklon bonom mi je isto dobra stvar....

međutim ja uz sve nastojim uzeti nekaj vjesrko pa makar neku zanimljivu knjižicu za 10-20kn....(ima u krščanskoj sadašnjosti jako dobar izbor)
ipak je to vjerski obred i kao takav bi se trebao i poštovati sa primjerenim darom....(ili bar jednim djelom dara)....
ono da nije sve isključivo materiajlne prirode nego bar dio da je vjerske :)....
osim ako ne šalje netko dijete na te sakramente REDA- RADI....
a o vjeri nema pojma.....pa mu se takvi poklon nebi svidio

I to bih morala,daj mi deju za knjigice, neke naslove, ne znam što bi bilo primjereno za tu dob, hvala na ideji:s

ja sam isto katji poslala poruke za čestitke :)
ali za ovu sutra sam zakasnila

Čestitke su :s, ja sam ju tražila da mi napiše ime na njoj, kao što je na onima za babinje.

joj ja se jezim od takvih stvari....nama sad iduci vikend stariji ide na prvu pricest,a mladi se krsti....

i kad me pitaju sto da im kupe meni je glupo sad nekome reci ono moj bi htio tv u sobu il bmx

mladem definitivno trebaju pelene,al ne opet sto paketa premale velicine:eek:

ja osobno ne volim pretjerivati s poklonima jer sve sto se dobije mora se i vratiti:D....a u ovo vrijeme malo je tesko se previse razbacivat s novcem

meni bi bilo drago da oni koje smo pozvali dodu u crkvu i na taj rucak koji cemo pripremiti i da ne pretjeruju s darovima eventualno da im ostave kojih 50-ak kuna i to je to,al znam da je to nemoguce jer nedaj boooooze kaj bu selo reklo...

ko da to mene dira uopce ko bu kaj rekel ako moj poklon nije najveci:eek::D

Za krštenje ćeš vjerovatno i dobiti novce a kad pitaju za starijeg reci da sakuplja za tv, meni je to sasvim ok. Ja sam ovu mamu pitala da li curka bude nezadovoljna ako ne bude poklona a ona mi je rekla da bi voljela dobiti novce.
Glupo mi je reći onima koji ne pitaju što pokloniti, ti ionako već imaju plan.

Twinmama
30.04.2011., 13:57
ovoj curki kaj idemo sutra sam uzela knjigicu BOG U METROU....
duhovita i zanimljiva knjiga :)
a za ovo dalje se budem još jednom išla prošetati jer sam slabo popamtila :D
a krizme su na kraju 5 mjeseca....

i moje čestitke će biti personalizirane :)

Twinmama
30.04.2011., 13:59
imaš još knjigu ČASNA NA SKEJBORDU (ili tako nekako) - čini mi se isto prilično smiješna i duhovita....
uf.... ne pada mi na pamet trenutno ništa....
ali imaju stvarno dobrih i duhovnih i duhovitih knjiga :)

Ani4
30.04.2011., 14:14
Mi smo odradili dvije pricesti, ceka nas uskoro jos jedna i krizma.

Bas sam pitala maloga sto bi htio za poklone i odmah je rekao novce. Jer si on stedi za nesto sto si zeli kupiti.
Tako da ako bas ne znate sto klinci zele, bolje je dati i 50 kn, nego kupiti nesto sto im je bezveze. A gledajuci danasnje klince, njima je puno stvari koje su nama super, bezveze.
Te vjerske knjizice i molitvenici su ok, mada ih dobiju i u crkvi na poklon. Moji su prvo vrijeme cesto citali iz njih, sada rijede.

Twinmama
30.04.2011., 14:19
ma dobro molitvenici (za druge knjigice baš i nisam promjetila da ih daju) - za pričest molitvenike dobiju - to da....
za krizmu nedobiju nikaj (bar ja nisam nikada primjetila a odradila sam krizmi i krizmi pjevajući u jednom zboru)
ali ima super i stripova i knjigica koje su jako duhovite a spadaju pod vjerske - i prilagođene su raznim dobnim uzrastima od vrtičkih pa dok čovjek ne umre....

Ani4
30.04.2011., 14:28
ma dobro molitvenici (za druge knjigice baš i nisam promjetila da ih daju) - za pričest molitvenike dobiju - to da....
za krizmu nedobiju nikaj (bar ja nisam nikada primjetila a odradila sam krizmi i krizmi pjevajući u jednom zboru)
ali ima super i stripova i knjigica koje su jako duhovite a spadaju pod vjerske - i prilagođene su raznim dobnim uzrastima od vrtičkih pa dok čovjek ne umre....

Ne znam za krizmu, mi nismo jos odradili niti jednu.
Ali da, ima jako zgodnih knjiga koje su vijerske, ali ne onako bas krute, vise kao neke bajke ili price. To bi im se sigurno svidjelo.
Dok god iz nje viri i koja novcanica...:p

Mirotta
30.04.2011., 14:32
ovoj curki kaj idemo sutra sam uzela knjigicu BOG U METROU....
duhovita i zanimljiva knjiga :)
a za ovo dalje se budem još jednom išla prošetati jer sam slabo popamtila :D
a krizme su na kraju 5 mjeseca....

i moje čestitke će biti personalizirane :)

Odlično!

Imam doma tu knjigu, ta je od onih koje se više puta čitaju:mig:

Hvala na ideji.
Ja još mislim i neku tortu napraviti ali to je pod upitnikom, ovisi da li će mi se dati:o

Carla B.
30.04.2011., 18:10
Mi danas pozvani na krizmu. To je sin mame čije dijete je išlo u vrtić s mojim. S vremenom smo postale dobre, idemo na kave, kad mi šta treba učini mi, ja njoj također tako da smo stvarno ok. Međutim, sina sam joj jednom vidila i njemu idemo na krizmu. Mislim da ću mu u čestitku staviti 50eura. Jeli vam se to čini ok? Da idem curi definitivno bih u Swarovskog nešto uzela. To za krštenja curicama kupujem jer se mame razvesele i biram klasične komade.

Mirotta
04.05.2011., 09:30
Meni jutros stigla Katjina čestitka:s, još samo knjigicu moram kupiti:top:

Nego, to me sjetilo da ne znam što da uzmem mlađoj seki:mama:, što kupite drugim klincima u obitelji?

Twinmama
05.05.2011., 13:49
evo par ideja vjerske prirode za pričest a za ostalo se budete i sami pobrinuli ;)
http://www.verbum.hr/darovi/prva-sveta-pricest-3045/
http://www.verbum.hr/darovi/s-isusom-u-zivot-319/
http://www.verbum.hr/darovi/moja-prva-pricest-2031/
http://www.verbum.hr/darovi/kalez-mali-reljef-od-srebra-4415/
http://www.verbum.hr/darovi/djevojcica-na-sv-pricesti-mali-reljef-od-srebra-4414/

ima svašta... samo uguglaje VERBUM i već su vam pokriveni vjerski pokloni :)

HacijendaST
03.02.2012., 14:43
Moja kćer je za pričest dobila : sat od moje vjenčane kume, 300 kn od krsne kume , 1000 kn od rođaka iz drugog grada , zlatni križ od rođaka , staru zlatnu narukvicu od pratete (muževe tete) , koraljnu narukvicu od bake (moje svekrve) , zlatni prsten s kamenom (lapis lazuli) od mojih roditelja i zlatni prsten s plavim kamenom od mene i muža

Francesca
03.02.2012., 15:55
Kod nas se u obitelji prva pricest slavi u uskom obiteljskom krugu, dakle baka i deda i ja kao teta, napravi se svecaniji rucak i nema poklona
Nikad me nitko nije zvao na proslavu prve pricesti :ne zna:

Krizma se slavi u malo sirem obiteljskom krugu - dakle baka koja ne zivi s njima, tatini brat i sestra sa obiteljima te kumovi, krsni i firmani
Sad na proljece ce moj suprug biti firmani kum nasem mladem necaku i bas mi je drago da je njega odabrao, a za poklon cemo ga pitati sto zeli

sweetheart 07
03.02.2012., 22:18
Ej cure :)

vidim da se tu spominje Katja koja izraduje cestitke......
Ne mogu je na ovim stranicama naci ( nije bas da sam dugo trazila) :brukica:
Pa ako me neka dobra dusa moze uputiti, di da je potrazim i ako se (bilo bi odlicno) mogu vidjeti njezini radovi.....:D

HacijendaST
04.02.2012., 14:03

Mobiteli?!iPodi?!Nakit je u redu ako je zlatni ili srebrni,ali biseri i drago kamenje?
Bickli mogu , ali ne preskupi.Kompjuteri?!Laptopi?!MOTORI :eek:?!?!Put preko ljeta?!Novci su tjoš i mogu ako nisu u prevelikoj svoti.Satovi su u redu ako nisu jako skupi.Televizori?!Zvučnici za cijelu sobu?!
100 eura potrošiti za Prvu pričest je u najmanju ruku čudno.

HacijendaST
04.02.2012., 14:09
Nemojte me sad odma' razapet',ali...

nemojte djecic kupovati zlatninu. Nemojte,zbilja.

Većina djece mrzi zlatne lančiće. Lijepo će vam se zahvaliti, izgledat će kao sretni praščići,mama će ih natjerati da to u posebnim prilikama nose... i mrzit će to.

Ja sam oduvijek mrzila takve poklone,a koliko znam, i većina mojih prijatelja. I kad smo bili djeca, i sad kad smo odrasli.

Za te pričesti i krizme se masovno dobila neukusna zlatnina- debeli križići, dijamantna srca, zlatne životinjice i slično. Prvo što je ružno. Drugo, što i da nije ružno, svejedno je mala šansa da će to nositi.

Raspitajte se o njihovim interesima. Ako vole knjige,kupite im knjigu. Ako se bave nogometom, kupite im kopačke. Nije potrebno da poklon bude fensi ili "prikladan situaciji". Bitno je da bude kupljen s ljubavlju i brigom za to dijete kojem kupujete-pa onda kupite sukladno njegovim interesima, a ne ono za što mislite da će selo odobravati.

Inače, ja sam jasno naglasila svima,oko svoje desete,da ne volim zlatni nakit. Svejedno su ga kupovali ko blesavi,jer šta dijete zna,nosit ću kad narastem itd itd. (posebno sam imala hrpu žutog seljački oblikovanog zlata,koje mrzim iz dna duše!)
Čim sam otišla od svojih (koji su bili zagriženi po tom pitanju- kao tvoje je,ali ne dao bog da s tim radiš što hoćeš)- lijepo sam ih odnijela zlataru i prodala kao lom zlato. Puno manje od njihove originalne cijene sam dobila. I onda sam uzela sve te pare i potrošila ih na kafe i cigarete.
Zašto?

Jer ti pokloni nisu bili kupljeni za mene. Nego za selo. E onda sam ja od neželjenih poklona napravila nešto što je imalo koristi.

p.s. Odrasla sam. Nosim samo zaručnički prsten,koji je kupljen za mene,po mom ukusu,i pitalo me se za mišljenje- i jedan srebrni prstenčić koji za mene ima emocionalnu vrijednost.
Vidi čuda,nikakvog zlata.

Izgleda da "odrasli" ipak ne znaju najbolje!

I sad mi možete reći da se ne gleda poklonjenom konju u zube. Ako mi daješ poklon,a nije te briga hoće li mi se svidjeti,lijepo si ga zadrži. I ako mi ipak daš neko sranje koje mrzim,i za koje ti je REČENO da ga mrzim- e pa onda ja mogu s tim poklonom,ako me volja, i u smeće. Jer za to i jest.

Moja ne voli zlatne križiće,ali obažava zlatno prstenje narukvice, a ja uopće ne
volim zlato.

HacijendaST
04.02.2012., 14:17
Moja je osim svega ovoga dobila i dječju bibliju što je također dobra ideja.Zbilja se svašta , a da nije previše skupo

TheProvense
04.02.2012., 15:05
na zadnjoj pričesti dečku, za dar smo poklonili-
dječju bibliju..sa posvetom..jako simpatičnu- sa dodatkom spomenara i albuma za dan svoje prve pričesti..gdje može stavljati slike..napisati tko je sve bio prisutan..opisati svoje doživljaje..simpa jako..
i u kuverti 50eura..(tada je štedio za novi bicikl :))

na krštenju sam bila kuma, a pošto sam i teta dali smo malo više..
uzeli smo križ ali ne dječji (na tren sam se dvoumila oko simbolike privjeska, dali uzeti, neznam-cvijetić ili neki medaljon ali pošto je bilo za krštenje a i sama će biti odgajana u vjerskom duhu- odlučili smo se za križ)...željela sam da ima nešto što će moći početi nositi u kasnom pubertetu, kad se zaposli, pa i u zrelijim godinama..
ovakav (nisu dijamanti, neki "posebni" cirkoni) kupljen kod nas http://www.amazon.com/White-Diamond-Pendant-SI1-SI2-Clarity/dp/B001G603ZO%3FSubscriptionId%3D19BAZMZQFZJ6G2QYGCG2 %26tag%3Dsquid534576-20%26linkCode%3Dxm2%26camp%3D2025%26creative%3D165 953%26creativeASIN%3DB001G603ZO.. nisam željela dječje križeve već da bude na dulje staze..da ju podsjeća na tetu i krštenje :zlato tetino:
i uzela sam haljinicu i vesticu za krštenje, traku, maramicu i svijeću..

HacijendaST
05.02.2012., 17:15
Evo što bih ja kupila da idem na Pričest: nakit ili sat ili neku zanimljivu vjersku knjigu ili eventualno novce + možda Bibliju.

HacijendaST
07.02.2012., 13:24
Moja kćer je za pričest dobila : sat od moje vjenčane kume, 300 kn od krsne kume , 1000 kn od rođaka iz drugog grada , zlatni križ od rođaka , staru zlatnu narukvicu od pratete (muževe tete) , koraljnu narukvicu od bake (moje svekrve) , zlatni prsten s kamenom (lapis lazuli) od mojih roditelja i zlatni prsten s plavim kamenom od mene i muža

Osim ovoga dobila je i jednu srebrnu narukvicu s visećim cvijetovima i leptirima.

mamaika
09.05.2012., 01:13
čitam ove postove i ne vjerujem

svaka čast svima koji potroše hrpu love ....samo naprijed

evo što je crkva napravila vjernicima, da se mjerkaju tko je kome koliko i što dao.....strašno

vjera, ljubav....nema tu materijalnog i dok god tako budemo odgajali svoju djecu neće biti dobro....

pitajte stare ljude kako je to nekad bilo...al ne zbog siromaštva jer nisu svi bili siromašni, nego što je bit svega ako to već svečenik ne može objasniti

HacijendaST
07.06.2012., 10:40
čitam ove postove i ne vjerujem

evo što je crkva napravila vjernicima, da se mjerkaju tko je kome koliko i što dao.....strašno

vjera, ljubav....nema tu materijalnog i dok god tako budemo odgajali svoju djecu neće biti dobro....

pitajte stare ljude kako je to nekad bilo...al ne zbog siromaštva jer nisu svi bili siromašni, nego što je bit svega ako to već svečenik ne može objasniti

Ma daj, molim te :rolleyes:... Darovi nisu najvažniji, ali postoji takav običaj :durica.

koka2004
07.06.2012., 11:57
Trenutno su klincima najviše cool silikonski satovi (barem kod nas). Teško se time pogriješi, a i ne košta puno.

buditedobro
07.06.2012., 22:31
Ja sam svojoj nećakinji kupila knjigu o likovnim kreativnim tehnikama i materijale da je može primijeniti. Bila je vrlo sretna s tim. I danas, nakon godinu dana iskušava razne stvari iz te knjige.

mimoza40
10.06.2012., 00:09

Nije to crkva napravila vjernicima, to su napravili nezasitni roditelji i kumovi koji se žele "isprsiti".I djeca imaju očekivanja prema očekivanjima koja im usade roditelji.

Lord Byron
10.06.2012., 18:38
Nije to crkva napravila vjernicima...
Nije, ali se nije ni pretrgla da bi razobličila i nadvladala one koji to jesu napravili.

Ribež
10.06.2012., 20:57
Nije to crkva napravila vjernicima, to su napravili nezasitni roditelji i kumovi koji se žele "isprsiti".I djeca imaju očekivanja prema očekivanjima koja im usade roditelji.

Nisam upoznala još niti jednog kuma koji se je svim srcem želio "isprsiti". Je, baš onak od srca je uzeo kredit da nekom balonji ostvari želju za najboljim mob. na svijetu, laptopom i sl. gluparijama...
I istina je da roditelji tu vode glavnu politiku. Tu se slažemo. Dijete kao dijete može reći roditeljima ja bi to i to a odrasli su tu da pojasne kako stvari stoje.
Ako se klinac razočara onda si gadno nešto zabrljao s njegovim pojmom vrijednosti u životu..

Bejbi3
05.04.2013., 17:24
Ja sam na prvu pricest sutra, obzirom da sam druge vjere sve mi je ovo "strano" i nepoznato, mi imamo samo krstenje i to - je to! Citajuci komentare postalo mi je neugodno koji novac se trosi na poklone, a s druge strane namece mi se pitanje za sto dijeca uce vjeronauk?! da bi ucili o vjeri ili da bi dobijali poklone?!
Ovo isto (sto je krizma i cemu sluzi) pitala sam i sestru svog supruga kod koje pak smo bili na krizmu (ponovno neznam sto je to) jer smo otisli ravno u restoran, ona mi je samo odmahnula glavom da se moj njecak svih ovih godina budio u 05h da bi isao u crkvu i slusao je vjeronauk samo zbog prve pricesti i krizme (odnosno poklone) ?!:503:

Ako je cilj odnosno sami cin krizme i prva pricest skupljanje skupih poklona, a ne nesto drugo i nesto "vise" onda ja sutra ne idem - ne planiram ni kupovat zlato ni skupe satove :(

garfield01
06.04.2013., 20:45
Ako je cilj odnosno sami cin krizme i prva pricest skupljanje skupih poklona, a ne nesto drugo i nesto "vise" onda ja sutra ne idem - ne planiram ni kupovat zlato ni skupe satove :(

Nažalost, sve se svodi na poklone - pričest, krizma, vjenčanje...
Ako dođeš bez poklona, bit će "vidi, ni 50 kuna nije mogla dati djetetu!". Tužno je to.

Bejbi3
08.04.2013., 00:47
Nažalost, sve se svodi na poklone - pričest, krizma, vjenčanje...
Ako dođeš bez poklona, bit će "vidi, ni 50 kuna nije mogla dati djetetu!". Tužno je to.

Bila, zbog supruga, njegovi jako bliski prijatelji al jos uvjek nemogu sebi doc od razocarenja :(
Kad se vec moraju kupit pokloni, htjeli smo kupit nesto sto ce joj ostati u sjecanju, obzirom da se radi o curici (i bila je krizma, ane prva pricest :503: ) od 11 godina, odlucili smo rucni sat... suprug je ostavio izbor na mene... gledali cijene, mene glava boli, nemas dobrog sata ispod 400 kn i nasli jedan 590 kn - Paris Hilton i mislim si, ajd tinjedjerica je, kao voli te stvari (fura se na modele) kupit cemo joj pinky ...

Sva happy idem, onako ponosno joj dajem ocekujem da ce ga bar otvoriti i obradovati se ... (meni je najveci poklon kada nekome pogodim s poklonom) al... mala napravila neku kiselu facu, kako da objasnim taj osjecaj, kao da je dobio dojam da sam ga kupila s placa za 50tak kn... :( mama pomenula da je roze boju "prerasla", a meni je srce puklo od razocarenja...

Sutra idemo da ga zamjenimo za drugu boju :( i vjerujte mi da padam u iskusenju prodavacici rec "molim te ostavi cijenu" kao fulali smo i zaboravila prodavacica je maknut... grozno...

mimoza40
08.04.2013., 09:43
(i bila je krizma, ane prva pricest :503: ) od 11 godina, odlucili smo rucni sat...

je roze boju "prerasla", a meni je srce puklo od razocarenja...

Sutra idemo da ga zamjenimo za drugu boju :( i vjerujte mi da padam u iskusenju prodavacici rec "molim te ostavi cijenu" kao fulali smo i zaboravila prodavacica je maknut... grozno...

Sa 11 godina nije mogla biti na krizmi :mig: To je Prva pričest ili ima više od 11 god.

Razumijem tvoje razočaranje, ali je činjenica da je roza boja "preraštena" i najbolje je ići neutralnom.
Teško je kupiti nešto posebno i djetetu koje poznaješ a kamoli ako ga ne poznaješ.Prištediš si živce i trud dajući novce ( i sama sam pobornik "kupnje za uspomenu" ) a dijete nek si kupi kaj mu je interesantno.:D

megran
04.04.2016., 20:02
Koliko novaca dati? Riječ je o kćerki poznanice/prijateljice

Samo jedna je istina

caterina
04.04.2016., 20:07
ako nisi kuma 100kn u prigodnoj cestitki je po meni sasvim ok

malenavita
21.04.2016., 12:28
ljudi koji stanuju kod mene već dugo imaju krizmu i pričest, dječak ide na krizmu a curica na pričest, pozvali su me neznam koliko da im dam novaca, jer mi se neda ništa kupovati.

freyas
08.05.2016., 11:08
super poklon je YOUCAT BIBLIJA za mlade, košta oko 150kn i stvarno je i mladima i djeci zanimljiva, a i prigodan je poklon za pričest, krizmu...:top:

Panther1989
19.04.2018., 13:54
Pozdrav! Od ujaka kćer uskoro ide na prvu pričest i niti mama niti ja ne znamo kaj joj kupiti, ne viđamo se često, ja nikad (duga priča), inače bih znala kaj joj kupiti..
Ona je ovako pomalo djetinjasta, dosta više od svojih vršnjaka kolko čujem...
Ja sam osobno protiv kupnje nakita, jer se to proda ili nikad više ne nosi kasnije.. no ako baš to ostane jedina opcija uzeti ću joj neš s infinity znakom.. samo novce dati mi je isto blesavo nekak...

Ja znam da sam ja dobila barbike od jedne rođakinje i to mi je bil najbolji poklon za pričest :D .. No, kaže mi frendica koja je učiteljica da se oni u tim godinama ne igraju s igračkama, što je meni malo čudno, pa eto da i to provjerim ovdje..

Znači ukratko kaj je trećašima sad hit? Hvala :)

Francesca
19.04.2018., 14:12
Kak se ne bi igrali?
Imam kumčicu te dobi i itekako se igra recimo sa Legom koji sam joj kupila za Božić
Nedavno sam joj kupila u Mulleru fora torbu a imaš i rukaske koje može sama obojati, to je recimo baš zgodan poklon

Za pričest ću joj uzeti zlatne neke jednostavne naušnice jer si ih želi

nightfall
23.04.2018., 10:11
Nije baš prava tema,ali tiče se Prve pričesti.

Što odjenuti djevojčici koja ide na Prvu pričest ispod haljinice koju će dobiti u crkvi (svi će imati iste)?

Pošto će biti sredina svibnja i moglo bi bit jako toplo + gužva u crkvi, a mala se dota znoji i teško podnosi vrućinu, pojma nemam što bih joj ispod odjenula. Išta? Ništa ? :D

Kako to funkcionira? U haljinicama poslije idemo kući, ne ravno u restoran pa će se lako presvući iz nje doma. Ne mogu zamisliti da bi ispod te haljine imala još neki sloj odjeće osim kakve potkošulje, majice kratkih rukava i sl.

Francesca
23.04.2018., 10:21

Što odjenuti djevojčici koja ide na Prvu pričest ispod haljinice koju će dobiti u crkvi (svi će imati iste)?

Pošto će biti sredina svibnja i moglo bi bit jako toplo + gužva u crkvi, a mala se dota znoji i teško podnosi vrućinu, pojma nemam što bih joj ispod odjenula. Išta? Ništa ? :D

Kako to funkcionira? U haljinicama poslije idemo kući, ne ravno u restoran pa će se lako presvući iz nje doma. Ne mogu zamisliti da bi ispod te haljine imala još neki sloj odjeće osim kakve potkošulje, majice kratkih rukava i sl.

Evo iz prve ruke od jučer - usaftat će se na najjače

Obuci joj neku haljinicu pamučnu na bretelice kratku čisto da ima nešto ispod jer su lagano i providne

te halje su čisti poliester i užas :flop:

nightfall
23.04.2018., 10:29
Evo iz prve ruke od jučer - usaftat će se na najjače

Obuci joj neku haljinicu pamučnu na bretelice kratku čisto da ima nešto ispod jer su lagano i providne

te halje su čisti poliester i užas :flop:

Ne znam kakve su tu haljine iz crkve (kaj je najbolje, prošle godine je pjevala u zboru za vrijeme prošlogodišnje pričesti ali nisam se sjetila malo bolje pogledati od kakvog materijala je haljina :bonk:).
Doduše ne čine mi se (na slikama koje gledam na netu) baš poliester, ali mi se čine neprozračne. Problem je što se i inače jako znoji.

Bilo kakva haljinica ispod toga za nju mi izgleda kao mučenje. Bi li mogla samo potkošulja i ...pojma nemam kaj na noge. Hulahopke ne podnosi, sva se osipa. Isuse,poludjet ću.

Ani O
23.04.2018., 10:37
Ne znam kakve su tu haljine iz crkve (kaj je najbolje, prošle godine je pjevala u zboru za vrijeme prošlogodišnje pričesti ali nisam se sjetila malo bolje pogledati od kakvog materijala je haljina :bonk:).
Doduše ne čine mi se (na slikama koje gledam na netu) baš poliester, ali mi se čine neprozračne. Problem je što se i inače jako znoji.

Bilo kakva haljinica ispod toga za nju mi izgleda kao mučenje. Bi li mogla samo potkošulja i ...pojma nemam kaj na noge. Hulahopke ne podnosi, sva se osipa. Isuse,poludjet ću.

mozda one capri leggings (tajice) do koljena? ili neku tuniku na spaline, tj tanke naramenice?

Francesca
23.04.2018., 10:40

pa haljinica na bretelice ti je kao i potkošulja, samo mrvu dulja :ne zna:

nightfall
23.04.2018., 10:41
mozda one capri leggings (tajice) do koljena? ili neku tuniku na spaline, tj tanke naramenice?

Da, tajice do koljena su ma pale na pamet, na noge bijele cipelice (bez čarapa onda, bit će super kad je nažuljaju). Probat ću takve pronaći, neke tanke. Tuniku... ako nađem. Ja bih i dalje samo bijelu potkošulju, može li tako?

nightfall
23.04.2018., 10:43
pa haljinica na bretelice ti je kao i potkošulja, samo mrvu dulja :ne zna:

Sve je to super, gdje to naći? :D

Ani O
23.04.2018., 10:59
Da, tajice do koljena su ma pale na pamet, na noge bijele cipelice (bez čarapa onda, bit će super kad je nažuljaju). Probat ću takve pronaći, neke tanke. Tuniku... ako nađem. Ja bih i dalje samo bijelu potkošulju, može li tako?

ja bi rekla da, zasto ne. ako je haljina do poda, tj do cipela/sandala, onda mozda neke tanke carapice do gleznja da ne zulja?

SummerNight
23.04.2018., 11:02
nightfall, kako mislis gdje naci haljinicu na bretele? pa hm ih je pun, i ti za sicu

nightfall
23.04.2018., 11:06
nightfall, kako mislis gdje naci haljinicu na bretele? pa hm ih je pun, i ti za sicu

U H&M nisam već jako dugo ušla (odkad je mala prerasla njihov dječji odjel jer na mladenačkom nisam nalazina na ništa što je 100% pamuk) tak da bi mogla tamo zavirit. Hvala!

I čarapice do gležnja, to ćemo probat. Kako bilo da bilo, pripremit ću i sebe i nju na kuhanje, pa se nadat najboljem :D

Zrikavica
23.04.2018., 11:28

Pa ako ih ne vracate odmah nakon pricesti onda nemas sta puno razmisljati, potkosulju i gacice.

Francesca
23.04.2018., 11:42
I čarapice do gležnja, to ćemo probat. Kako bilo da bilo, pripremit ću i sebe i nju na kuhanje, pa se nadat najboljem :D

obavezno čarapice ili odmah stavi flastere

kumčica je imala balerinke sa gumenim remenčićem preko rista, i to ju je nažuljalo na žalost :(

ako već ima remenčić, neka ima na kopčanje da se može opustiti

Wedding
24.04.2018., 08:43

mi smo imali PP prosle godine u 5 mjesecu i bilo je ugodno ali nije bilo pretoplo - 4 i 5 mjesec su jako varljivi. <maleni je ispod haljinice imao kosulju i hlace. Sto ce obuci ispod haljine ces tek znati par dana prije kada cete biti sigurni u prognozu:mig:.

Filip.80
26.04.2018., 09:36
Po meni najbolje neku štednju, od nje će bar imati jednog dana neku korist.

maria1maria
04.05.2018., 18:40
Ja sam na prvu pricest sutra, obzirom da sam druge vjere sve mi je ovo "strano" i nepoznato, mi imamo samo krstenje i to - je to! Citajuci komentare postalo mi je neugodno koji novac se trosi na poklone, a s druge strane namece mi se pitanje za sto dijeca uce vjeronauk?! da bi ucili o vjeri ili da bi dobijali poklone?!
Ovo isto (sto je krizma i cemu sluzi) pitala sam i sestru svog supruga kod koje pak smo bili na krizmu (ponovno neznam sto je to) jer smo otisli ravno u restoran, ona mi je samo odmahnula glavom da se moj njecak svih ovih godina budio u 05h da bi isao u crkvu i slusao je vjeronauk samo zbog prve pricesti i krizme (odnosno poklone) ?!:503:

potpisujem :top:

zgode3
09.05.2018., 15:11
idem uskoro jednom dečkiću na prvu pričest. mislila sam mu kupiti neku knjigu...zanimaju ga roboti...( dječju bibliju već ima) i novac. ne znam upće koliko se daje za pričest? nismo si rodbina ni kumovi nego ok frendovi. koliko se daje u tim prigodama?

andreazg
10.05.2018., 10:20
Mi ćemo dati 400 kn. Nas je četvero i razmišljamo da im pokrijemo troškove restorana i da djetetu još nešto ostane (iako novac ide djetetu).

katjes
10.05.2018., 10:33
To je ko mini vjencanje. :facepalm: Trosak stolice.
Ne obracam se nikom odredjenom, fejpalmam opcenito na problematiku.
Uopce pokloni i sakramenti..ne idu mi skupa.
Ni cijeli bal. Rucak za obitelj i kumove i aj bok.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

andreazg
10.05.2018., 19:50
Je slazem se.u potpunosti.
Ali pozvani smo i sto sad...doci bez icega mi je neugodnjak a ovak nek si bar dijete stedi.i veseli se.iako nismo djetetu ni kumovi ni rodbina/.