PDA

View Full Version : Dvorci Hrvatskog zagorja (i Zagorje)

Kyra
09.05.2006., 20:18
Gora polovica i ja bismo išli u Kumrovec : pioniri: :D sljedeću subotu. Ajde predložite molim vas što bismo mogli još posjetit kad smo već na onoj strani Lijepe Naše? (osim Velikog Trgovišća)

Hvala ;)

Sdrafac
09.05.2006., 20:20
ima dobar birc u gredicama, bio tamo prošlu subotu :top:
a dan pionira je 20og

Kyra
09.05.2006., 20:25
Ma nisam se odnosila na dan pionira. Plus toga, ne mogu 20. :D

Birc? Aj dobro...

Anything else? :D

Sdrafac
09.05.2006., 20:29
pa kaj ja znam...ak vrijeme posluži, možeš se parkirat kod spomenika lijepoj našoj pa se malo popet na cesargrad...priroda je čarobna u ovo doba godine..možeš brat cvijeće....i tako to .. pa prošetat uz obale sutle....

Kyra
09.05.2006., 20:31
Pa ne mora nužno bit sve to na kilometar od Tita :D

Imamo mi auto, pa ćemo se vozat. Samo ne znam gdje. Nisam nikad bila nigdje u onim krajevima osim sto puta autoputom Zg-Vž :D

zakan14
09.05.2006., 20:48
Kad nas netko posjeti iz inozemstva, obično napravimo zgodnu turu (reprezentativnu): Kava u dvorcu Mihanović ponad Tuheljskih toplica, Klanjec (centar - Augustinčićeva galera i franj. samostan), Spomenik Lijepoj našoj, Kumrovec - etnoselo, provezemo se uz Miljanu, pa na Desinić, odnosno Veliki Tabor (uz event. kasni ručak u Grešnoj Gorici), pak onda na Vinagoru, pak onda domeka. Sve lijepo od ljepšeg: Zagorje u najboljem izdanju. Preporučujemo. Ak ti se čini previše (premda mi se čini da nije), odaberi osim Kumrovca Veliki Tabor.
U Grešnoj Gorici klopa je nekad super, nekad slabija... ali ambijent je odličan.

polly
09.05.2006., 21:13
zakasnih, zakan je bio/a? brži
ipak
staro selo kumrovec http://www.mdc.hr/kumrovec/hr/index.html
veliki tabor http://www.veliki-tabor.hr/
meni je prekrasan
zadnji put sam bila prije 3 god, znam da su ga uređivali ne znam do kud su doprjeli
bio je jedan stari par čuvara, naplaćivača ulaznica, što li
bakica je malo doredila unutrašnjost po svom, plastične vazice s buketima cvijeća od krep papira, heklani tabletići, umjetno i fest izlizano krzno po stolcima
izaziva pomiješane osjećaje od nježnosti kak su to staračke reumatične ruke uredile do zgražanja
grašna gorica http://www.gresna-gorica.com/ i meni isto, jemput super, drugi put niš bog zna kaj, ali je zgodno pogotovo ako je lijepo vrijeme
možda do krapine i našeg pretka http://www.krapina.com/neandertals/nal11.htm
Golubovec? i muzej seljačkih buna http://www.krapina.com/neandertals/nal11.htm (sad se sjetih, moram temu na turizmu otvorit)
marijia bistrica? http://www.marija-bistrica.hr/

ja bi krenula prek zaprešića u kumrovec, pa tabor, pa ručak u grešnoj gorici, pa golubovec, pa marija bistrica i prek laza doma

Kyra
09.05.2006., 21:20
Hvala :grli:

Ja sam iz Rijeke tako da mi se nekako cini ok i da se vratimo preko Slovenije (Macelj?)..

A dvorac Trakošćan?

polly
09.05.2006., 21:22
kaj se tiče klope, njih hvale ja nisam bila pa nemrem sudit http://www.lojzekovahiza.com/
ovdje imaš popis zagorskih ugostitelja, neki imaju i web stranice pa malo poklikaj i pogledaj http://www.tz-zagorje.hr/gastronomija.php

mi imamo kuću u stubakima pa nam se sva gastronomija svede na vađenje roštilja ili kotla iz podruma :D

polly
09.05.2006., 21:28
Hvala :grli:

Ja sam iz Rijeke tako da mi se nekako cini ok i da se vratimo preko Slovenije (Macelj?)..

A dvorac Trakošćan?

joj ja sam tam pol djetinjstva provela :cerek: kupajući se u jezeru
ali kao dvorac mi je draži tabor

bili smo lani, baš u ovo doba, u Trakošćanu
bio je prekrasan kišovit dan :zubo:
posjetili i krapinjonca
izmorili se tražeći mjesto za ručak (nisu nam se lokali izvan dopali, znam blesavi smo :zubo: ) nakraju klopali u Samoboru

Kyra
09.05.2006., 21:31
Ja zaista nisam nikad bila u Zagorju i baš me nekako veseli taj izlet :)
Voljela bih vidjet Trakošćan. I ova Grešna gorica nije loša... ti brežuljci me posjete na one iz knjige Prirode i društva :D
Vjerojatno ćemo se vraćat preko Slovenije, Rogaške ili Atomskih toplica.

polly
09.05.2006., 21:44
još jednom
joj :cerek:
u atomske toplice me vodil, danas pokojni, kum prije 35 let
tad se kupalo u bazenu u staroj kući, pamtim da su bile mozaik ploćice u bazenu
pričali su da je taj bazen još rimski
e sad da li je to i istina fakat ne znam

ako imaš beštiju (pesa), slobodno možeš s njom u Kumrovec, tabor, grešnu goricu
nas su pustili i u trakošćan, htjela sam ja ostat s njom vani, al' me čuvar steral u dvorac s riječima, da kaj glumim idiota vani :D

Kyra
09.05.2006., 21:57
Nemam psa ali jedna beštija me vozi :cerek:

Moji su bili u Atomskim i kažu da je simpa mjesto.
Javim dojmove ako stignem do tamo (naime, subota je još prilično daleko i puno se toga još stigne izjalovit :rozi: )

vinc
09.05.2006., 22:05
nedavno sam bil u muzeju selječke bune, baš mi je bilo zabavno, blizu je i gupčeva lipa,je da se skoro raspala, al pokraj nje je autohtona zagorska kućica u kojoj je birtija, pokraj je i velika bačva u kojoj su stol i klupe :top:
dvorci zagorja-karta (http://free-zg.htnet.hr/Deja/)
ko i ostali preporučam veliki tabor, tam možeš zvoniti sa onim velikim zvonom u zvoniku ( bar se prije moglo )
ak si u zagorju i ne odeš na trakošćan to je grijeh
blizu trakošćana je i arboretum opeka (http://free-vz.htnet.hr/Arboretum-Opeka/)

polly
09.05.2006., 22:09
šteta što su Stubičke toplice sasvim zapustili i time upropastili

Jezerčicu su uredili, postojeći vanjski bazen, hotel i u hotelu napravili wellnes centar, u planu su i još 2 velika vanjska bazena
nadam se da će ih i napraviti
onda ću se moć zatrčat niz breg ravno u bazen :zubo:
http://www.terme-jezercica.hr/default1.asp?id=1&lang=cro

ugodan ti boravak želim
i lijepo se zabavi
staro selo u Kumrovcu je stvarno jako zgodno
imam par fotki s jednog izleta na kompu pa ti mogu poslat

polly
09.05.2006., 22:11
e Kyra morala buš prespavat u zagorju da sve vidiš što ćemo ti nabrojat :D

i vratiti se za mjesec dana na viteški turnir da nadoknadiš propušteno

Kyra
09.05.2006., 22:16
Uf...sve samo ne prespavat :D :D
Nemam "vremena" u novčaniku za to :(

Polly, možeš mi poslat slike. Na pm ti dam mail ;) Hvala

polly
09.05.2006., 22:24
bum sutra
bio je polu poslovni izlet pa su slike na kompu na poslu

Putnik92
10.05.2006., 00:28
A dvorac Trakošćan?
Nemoj propustiti, iako ti je malo van rute!

Sdrafac
10.05.2006., 11:46
ako ideš u trakošćan, vraćaj se kući preko varaždina. uz put prolaziš kroz vinicu /dvorac, arboretum/ te u vž vidiš stari grad i muzej leptira i sličnih beštijica....e, da....i u povratku prema zg zastaneš na varaždin bregu i pogrickaš na daleko čuvene klipiće.....sretno ! :D

KILLERDOG
11.05.2006., 08:13
mogu ti preporučit i terme tuhelj,super su ih sredili

upad ti je mislim 40 kn

Kyra
15.05.2006., 14:37
Eh, vrijeme je bilo protiv nas tako da nismo nigdje išli ovaj vikend :(

sickofitall
15.05.2006., 16:50
odi u Krapinu

gea001
15.05.2006., 23:28
predivno je u zagorju, prava nedirnuta priroda...

brainwash
21.07.2007., 23:20
planiram otici na par dana. zanima me kojom rutom idete, sto se mora vidjeti. ne zanimaju me samo standardne stvari koje se mogu naci u turistickim prospektima nego malo sa strane....vasa iskustva i preporuke?

Laa Laa
22.07.2007., 09:01
Uh...
Ja ih obožavam.Davno smo ih obišli skoro sve s faksom.

Mislim da ti je najbolje da si nabaviš knjigu "Dvorci hrvatskog Zagorja" i odabereš koje ćeš posjetiti.
Trakošćan i Veliki Tabor su ti nezaobilazni, pa Stubica, Miljana, Varaždin ima diivan Stari grad, no svakako nemoj propustiti crkvice iznimne ljepote u Belcu (selo Belec) ili Kominu...

Gdje god da odeš nećeš pogriješiti. :top:

brainwash
22.07.2007., 09:17
hvala na informacijama.... :)

ross
23.07.2007., 09:13
obavezno u grešne gorice na klopu!!!!!

seoski turizam,domaća klopa,zoo za djecu............

Lesh
23.07.2007., 09:50
Ako ste u blizini Varaždina onda i dvorac Opeku (Vinica), dvorac je doduše u ruševinama (nažalost - iako ima nekakvih naznaka da bi se to moglo promjeniti) ali arboretum oko dvorca, je krasan (doduše i on je malo zapušten, ali krasna šetnja po parku vam ne gine) :)
Ako baš želite vidjeti dvorce, u blizini su još, Klenovnik (on je u funkciji bolnice, ali možete se prošetati oko dvorca) i dvorac Maruševec (meni je jako lijep - trenutno je prazan i najčešće zatvoren u postupku vraćanja vlasnicima, ali isto tako se možete prošetati i fotkati okolo).:top:

Horvat
30.09.2008., 20:18
Pozdrav!

Zanima me kakve su cijene u restoranu u Trakošćanu, onaj tamo kod dvorca. Recimo, večera?

Ili neki drugi restoran u blizini?

Puno hvala!

KungFuMonkey
30.09.2008., 20:56
Pfuf. Neki šnicl s prilogom i recimo palačinke plus cuga... 70-90kn. Ništa posebno, ko neki običan restoran u zg. Nema ni zakej bit skupo, to ti je srednja žalost ugostiteljskog objekta. Hotel je razrušen tak da tamo nema ničeg.

natka_zg
07.05.2009., 16:15
Znam da sam samo upala,ali jel mi moze netko molim vas pomoci i reci kako je najbolje iz Zagreba doci do Trakošćana,ali ne autoputom. Tnx :-)

nasmijanonebo
08.05.2009., 08:15
ako ides iz smjera zagreba,ides cijelo vrijeme starom zagorskom magistralom preko zaboka i krapine ..i skoro neposredno pred hrv/slov. granicom imas skretanje desno za Trakoscan.

neutrall
03.09.2009., 17:13
planiram obici zagorske dvorce biciklom za jedan vikend ... dali neko ima kakvih iskustava i dali negdje postoje udaljenosti od dvorca do dvorca ... i kom je najprikladnije za prenociti ?
hvala

nasmijanonebo
03.09.2009., 17:39
zagorje ti je pun dvoraca, pa tesko da ces stici sve obici za vikend biciklom..autom ajd jos nekak..
i zagorje ti je dosta brdovito..od jednog do drugog dvorca se moras spustati pa se pentrati (dobro, nije to himalaja :D) al ipak ima nesto uspona pa se tu gubi vremena..
a koji te dvorci zanimaju?

neutrall
08.09.2009., 15:23
zagorje ti je pun dvoraca, pa tesko da ces stici sve obici za vikend biciklom..autom ajd jos nekak..
i zagorje ti je dosta brdovito..od jednog do drugog dvorca se moras spustati pa se pentrati (dobro, nije to himalaja :D) al ipak ima nesto uspona pa se tu gubi vremena..
a koji te dvorci zanimaju?

dobro
imal iko iskustva koliko dvorac od dvorca je udeljen ja sam gledao na stranici

http://free-zg.htnet.hr/Deja/karta1.swf

ali nema udaljenosti
inace i ja vozim po bosanskim brdima pa nebi trebalo biti problema
naravno da me zanimaju dvorci ali i bajkanje je uzitak

nukac
08.09.2009., 18:33
Evo recimo, Veliki tabor - Trakošćan je 32 km, s tim da je najbliže kroz Sloveniju. Pogledaj za druge na www.viamichelin.com, možeš uljućiti verziju by bike.

Dlapek
08.09.2009., 21:50
Ne znam dijeli li tko moje dojmove,ali mene svaki posjet dvorcima u Zagorju rastuži.
Rastuži me zapuštenost,propadanje,nestručno i loše obnavljanje,nebriga i nesposobnost.
Za većinu tih objekata se ne zna ni vlasnik,a kamoli što drugo.
Tužno i pretužno.

nasmijanonebo
09.09.2009., 10:00
dobro
imal iko iskustva koliko dvorac od dvorca je udeljen ja sam gledao na stranici

http://free-zg.htnet.hr/Deja/karta1.swf

ali nema udaljenosti
inace i ja vozim po bosanskim brdima pa nebi trebalo biti problema
naravno da me zanimaju dvorci ali i bajkanje je uzitak

a onda ti nece zagorje biti problem nakon bosanskih brda..nije zagorje tako veliko, autom se moze puno toga obici za vikend..pa cak i za 1 dan (ja autom obilazila okolo naokolo, cak i preko slovenije:D), a ne znam koliko dnevno ti mozes bajkom prevaliti...
svakako pogledaj trakoscan, veliki tabor, dvorac orsic u donjoj stubici (tamo je i jako lijep muzej o seljackoj buni)..ima toga jos za vidjeti..ti pogledaj kartu na viamichelin.com (kao sto je vec nukac napomenuo) i kojom rutom bi isao, pa ti mogu reci sto se isplati vidjeti na kojoj ruti..i kakva je dionica puta (visoka/niska uzbrdica itd)..
smjestaj potrazi ovdje :
http://www.tz-zagorje.hr/

nukac
09.09.2009., 11:36
Ovo kroz Sloveniju sam napisao radi toga jer mu piše lokacija Bosna, pa ako nema HR putovnicu, ili vizu za Sloveniju mora jako paziti gdje se kreće... U Zagorju je jako lagano doći u Sloveniju, nekad ni ne shvatiš da si u Sloveniji, pa treba biti oprezan...

nasmijanonebo
09.09.2009., 12:33
da, istina..lako se zaluta u sloveniju:D..tako mi jednom na putu do velikog tabora jednom nekako zalutali (uz kartu!) i onda isli preko podcetrteka dosli do tabora, he, znam:lol:
..i to tako sto smo pitali ljude na cesti u zagorju:D..
a moju sister 3x u istom danu krivo uputili u trakoscan..ergo: nikako bez dobre karte zagorja u zagorje :mig:, bez uvrede!

neutrall
10.09.2009., 11:28
a onda ti nece zagorje biti problem nakon bosanskih brda..nije zagorje tako veliko, autom se moze puno toga obici za vikend..pa cak i za 1 dan (ja autom obilazila okolo naokolo, cak i preko slovenije:D), a ne znam koliko dnevno ti mozes bajkom prevaliti...
svakako pogledaj trakoscan, veliki tabor, dvorac orsic u donjoj stubici (tamo je i jako lijep muzej o seljackoj buni)..ima toga jos za vidjeti..ti pogledaj kartu na viamichelin.com (kao sto je vec nukac napomenuo) i kojom rutom bi isao, pa ti mogu reci sto se isplati vidjeti na kojoj ruti..i kakva je dionica puta (visoka/niska uzbrdica itd)..
smjestaj potrazi ovdje :
http://www.tz-zagorje.hr/

biciklom za dan se moze dosta prevaliti
ja bih poveo cerku od 11god mozemo prevaliti bez problema uz dobre odmore oko 100km

neke od ruta mozete vidjeti na http://www.limit.co.ba/ mada to nije tema
uglavnom planiramo krenuti iza 20.9 pa ako se planovi ostavre szavicu neke slike

hvala Vam jos jednom na trudu i upozorenju za slovence jer nemam HR putovnicu niti vazecu vizu tako da bi mogao napraviti medjunarodni incident hahahaha

nasmijanonebo
10.09.2009., 15:44
ma bez brige, neces zalutati u sloveniju..jest da su neki dvorci jako jako blizu slov.granice, al ak pratis dobro kartu nemres pogrijesiti!
wow, impresionirana sam sa tvojom malom-100 km bikeom u jednom danu!
bogami je mala rano pocela onda..
i super za ovaj link koji si postao, imam u obitelji zagrizene bikere koji landraju svuda bikeom kao ti(i staro i mlado :D) pa cu im reci za ovaj link:s
aj pogledat cu doma detaljnu kartu zagorja pa cu ti reci koja ruta bi bila zgodna da se sto vise vidi (znam dobro zagorje i ceste, al sam isla autom i ne mogu procijeniti kilometrazu jer sam puno stajala svuda) i koja je kilometraza pa javim sutra!

aaston
10.09.2009., 19:17
Ma šta dijete zna šta je to 100km :lol:

nasmijanonebo
11.09.2009., 09:01
zna zna dijete, ne bi vjerovao:mig:

nasmijanonebo
11.09.2009., 09:51
Evo gledala malo kartu zagorja i kilometrazu.
Moj prijedlog za 2 dana puta:
ako idete iz Zagreba, idete do Zaprešića( cca 20 km). Tamo imate blizu Nove zaprešićke dvore-tamo je bio ban Jelačić. Onda idete cestom prema Brdovcu (par km od Zapresica) i tamo blizu imate dvorac Laduč (u mjestu Gornji Laduč) i tu negdje je odmah blizu i dvorac Januševec. Dovde od Zagreba je ravno i nizina.
Vec tamo par km od Laduča počinju lagano zagorska brda al cesta ne vodi po brdima nego vise po dolinama između brda, tako da nije neki veliki uspon.onda preko Marije Gorice preko Mihanovicevog dola (odatle je Mihanovic, autor hrv.himne i lijepa uska udolina između brda) produzite u Kumrovec (od Laduča do Kumrovca cca 35 km)-tamo imate kao neko etno selo. a zna se, po cem je kumrovec jos poznat, al eto to je vec politika:D..
i 10 km od Kumrovca je dvorac Miljana (bez nekog uspona) a onda od Miljane imate uspon do dvorca Velikog tabora (5 km od miljane).
e sad, od Zg do Velikog Tabora (u mjestu Desinić) tom rutom kojom sam navela imate oko 80 km, ne vise.
Vi cete vjerojatno stati, obici dvorce (vecina dvorca se mogu razgledati samo izvana, rijetko koji se moze iznutra:().
Do Trakoscana od Velikog tabora (ovisno di cete spavati)idete preko Pregrade i Đurmanca -to vam je ruta od cca 37 km..u Trakoscanu obavezno obidjite i iznutra dvorac.
od Trakoscana se spustite preko Lepoglave di imate prekrasnu znacajnu crkvu sv. Marije. a i legendarni zatvor:D..
od Lepoglave idete preko Novog Golubovca u Sv.Križ Začretje (ruta 25 km). tamo imate dvorac i veliki outlet centar:D..
iz Sv.Križa Začretje odite u Gornju Stubicu obići Dvorac Oršić i to iznutra (muzej seljacke bune + spomenik seljackoj buni ispred dvorca)(ruta od 25 km, ima nesto malo blagog uspona) i onda cestom koja prati podnozje Sljemena/Medvednice do zagreba (od Stubice do Zg cca 30 km)..
znam da izgleda jako ambiciozan plan, ali eto nabrojala sam dvorce koji se mogu vidjeti na toj ruti a ti procijeni koliko mozes sto vidjeti i odvoziti.
imas i link o hrv. dvorcima, al na zalost jos dosta dvoraca nedostaje na tom popisu dvoraca.
http://www.dvorci.hr/

neutrall
17.09.2009., 13:53
Evo gledala malo kartu zagorja i kilometrazu.
Moj prijedlog za 2 dana puta:
ako idete iz Zagreba, idete do Zaprešića( cca 20 km). Tamo imate blizu Nove zaprešićke dvore-tamo je bio ban Jelačić. Onda idete cestom prema Brdovcu (par km od Zapresica) i tamo blizu imate dvorac Laduč (u mjestu Gornji Laduč) i tu negdje je odmah blizu i dvorac Januševec. Dovde od Zagreba je ravno i nizina.
Vec tamo par km od Laduča počinju lagano zagorska brda al cesta ne vodi po brdima nego vise po dolinama između brda, tako da nije neki veliki uspon.onda preko Marije Gorice preko Mihanovicevog dola (odatle je Mihanovic, autor hrv.himne i lijepa uska udolina između brda) produzite u Kumrovec (od Laduča do Kumrovca cca 35 km)-tamo imate kao neko etno selo. a zna se, po cem je kumrovec jos poznat, al eto to je vec politika:D..
i 10 km od Kumrovca je dvorac Miljana (bez nekog uspona) a onda od Miljane imate uspon do dvorca Velikog tabora (5 km od miljane).
e sad, od Zg do Velikog Tabora (u mjestu Desinić) tom rutom kojom sam navela imate oko 80 km, ne vise.
Vi cete vjerojatno stati, obici dvorce (vecina dvorca se mogu razgledati samo izvana, rijetko koji se moze iznutra:().
Do Trakoscana od Velikog tabora (ovisno di cete spavati)idete preko Pregrade i Đurmanca -to vam je ruta od cca 37 km..u Trakoscanu obavezno obidjite i iznutra dvorac.
od Trakoscana se spustite preko Lepoglave di imate prekrasnu znacajnu crkvu sv. Marije. a i legendarni zatvor:D..
od Lepoglave idete preko Novog Golubovca u Sv.Križ Začretje (ruta 25 km). tamo imate dvorac i veliki outlet centar:D..
iz Sv.Križa Začretje odite u Gornju Stubicu obići Dvorac Oršić i to iznutra (muzej seljacke bune + spomenik seljackoj buni ispred dvorca)(ruta od 25 km, ima nesto malo blagog uspona) i onda cestom koja prati podnozje Sljemena/Medvednice do zagreba (od Stubice do Zg cca 30 km)..
znam da izgleda jako ambiciozan plan, ali eto nabrojala sam dvorce koji se mogu vidjeti na toj ruti a ti procijeni koliko mozes sto vidjeti i odvoziti.
imas i link o hrv. dvorcima, al na zalost jos dosta dvoraca nedostaje na tom popisu dvoraca.
http://www.dvorci.hr/
vidi vidi zena a zna u kilometre i na kartu

ima pjesam
ja znam u ko grmu lezi zec
pa i ja idem u taj kumrovec
jer druga tita i ostalu decu
radjaju u tom kumroveceu

to je dobro za turizam a politika to je za ono bogatase u novcima

dvorci si su simbol istrajnosti ali i prolaznosti dobro bi bio da se malo vise pripaze i ocuvaju kako bi nam djeca vidjela da se moglo graditi bez armature i aluminisko plasticne stolarije

nasmijanonebo
17.09.2009., 13:56
a sto ces..volim karte :D , tj. sve to prosla a i vizualni sam tip (smisao za orijetnaciju mi dobro radi)
a kilometrazu moram znati kad me svatko malo netko pita iz ekipe koliko ima do kojeg mjesta u hrv..a kak sam puno toga prosla, i svakave ceste (moram isprobavati svaku varijaciju puta he) znam odoka, plus-minus:D...
steta da se ne obnavljaju svi dvorci (kao npr. u ceskoj)..al isplati se vidjeti dvorce i u rusevnom stanju..bitno da ipak ima ostataka a i uvijek su na pozicijama sa krasnim pogledima:cerek:

aaston
19.09.2009., 15:57
Imam i ja jedno pristojno pitanje: kad je najbolje vrijeme za obići dvorce ako ih želim vidjeti u najboljim jesenskim bojama?
Ok, znam da trebam ići na jesen :D ali zanima me malo preciznije, početak, sredina ili kraj listopada, sada ili možda malo kasnije? Tj. kad je krajnji rok prije nego stabla budu gola?

I da li je tamo razvijen agroturizam do te mjere kao na Jadranu da se može unajmiti jedna pristojna soba/apartman preko vikenda?

Thresholder
19.09.2009., 22:10
a sto ces..volim karte :D , tj. sve to prosla a i vizualni sam tip (smisao za orijetnaciju mi dobro radi)
a kilometrazu moram znati kad me svatko malo netko pita iz ekipe koliko ima do kojeg mjesta u hrv..a kak sam puno toga prosla, i svakave ceste (moram isprobavati svaku varijaciju puta he) znam odoka, plus-minus:D...
steta da se ne obnavljaju svi dvorci (kao npr. u ceskoj)..al isplati se vidjeti dvorce i u rusevnom stanju..bitno da ipak ima ostataka a i uvijek su na pozicijama sa krasnim pogledima:cerek:Moze li se (igdje) u Hrvatskoj kupiti turisticka (ne vojna!) karta u mjerilu 1:50000 ili barem 1:100000 cm? Koliko kosta?
Jesu li na njima ucrtane turisticke staze?

Recimo, ovdje u Ceskoj takvih karata imate za sva podrucja Ceske, i od raznih proizvodjaca, za cca 70-100 Kc (cca 20-30 kuna)... I jasno ne samo s ucrtanim izohipsama po 20 metara nego i s ucrtanim (biciklistickim i/li pjesackim) stazama razlicitih boja, vidikovcima i ostalim turistickim zanimljivostima. A na poledjini je pak opis zanimljivih lokaliteta na toj karti.

Kad sam nesto takvoga zadnji put gledao u ZG prije 4-5 godina, nisam nista nasao... :( Ima li ista sada?

nukac
19.09.2009., 22:56
Ima.. Ja imam Satelitski atlas Hrvatske, 1:100 000. Obično su to atlasi a ne karte, jer su podeblji...Naklada Ljevak

nasmijanonebo
21.09.2009., 08:53
Imam i ja jedno pristojno pitanje: kad je najbolje vrijeme za obići dvorce ako ih želim vidjeti u najboljim jesenskim bojama?
Ok, znam da trebam ići na jesen :D ali zanima me malo preciznije, početak, sredina ili kraj listopada, sada ili možda malo kasnije? Tj. kad je krajnji rok prije nego stabla budu gola?

I da li je tamo razvijen agroturizam do te mjere kao na Jadranu da se može unajmiti jedna pristojna soba/apartman preko vikenda?

Najbolje pocetak 10.mj. tj, nema pravila, nekad jesen urani, nekad okasni..Ali evo sad u Zg i oko Zg lišće već polako žuti tako da nece ove godine jesen okasniti..a i iza pocetka 10.mj zna biti dosta kiše a to nije onda fora bauljati po zagorju..
sto se tice agroturizma nema ni upola kao u istri. ima nesto, al ne svuda.gore sam vec stavila link na tz krapinske zupanije ak hoces biti ziher.
i na cestama nema bas puno putokaza (opcenito ,zagorje je bas slabo opskrbljeno putokazima, ima ih al ne svuda :D plus nekad ljudi krivo upute, ne znam zasto:D (btw, ne mislim nista lose o njima, da ne bi opet bilo da se netko uvrijedi:mig:)..

nasmijanonebo
21.09.2009., 09:03
Moze li se (igdje) u Hrvatskoj kupiti turisticka (ne vojna!) karta u mjerilu 1:50000 ili barem 1:100000 cm? Koliko kosta?
Jesu li na njima ucrtane turisticke staze?

Kad sam nesto takvoga zadnji put gledao u ZG prije 4-5 godina, nisam nista nasao... :( Ima li ista sada?

Ja sam davno kupila takvu kartu u Zagorju za Zagorje-u Velikom taboru. i sjecam se da je se nigdje nije moglo naci i nekako je igrom slucaja ostao 1 primjerak neprodan (pa se prodao meni:D).bila je odlicna, međutim, negdje mi se zagubio:((smrc smrc smrc)..
ima biciklistickih karata u tz zagreba ili tz zagrebacke zupanije (to su dvije lokacije i razliciti uredi)..ima i u karlovcu (tz karlovacka) za tu zupaniju..al bas za cijelu hrvatsku hm hm hm..ja imam isto satelitski atlas al je teska knjiga pa je nije uputno nosakati van kuce:D
e da,sjetila sam se- imala sam link sa odlicnim takvim kartama hrvatske za kakve pitas, ali bas trazim link negdje u arhivu..ako nadjem, stavim ovdje link

nasmijanonebo
21.09.2009., 11:08
eh nasla taj link (http://www.avijacijabezgranica.com/karte) al maknuli su karte..
imas
http://www.plsavez.hr/cgi-bin/mwf/forum_show.pl
- to ti je forum planinarskog saveza, tamo ti ljudi linkaju razne takve karte pa procackaj..

aaston
06.10.2009., 20:14
Da i ja kažem napokon koju suvislu o dvorcima. Stigao sam u par dana doći samo do nekoliko, ali nešto sam morao ostaviti i za neki budući posjet :D

Veliki Tabor... ništa, dvorac je kompletno u skelama i zatvoren je za posjete već godinu dana. Kako sam čuo renovirati će ga još naredne dvije godine, eventualno će privremeno biti otvoren u proljeće iduće godine. Ako je tome za vjerovati ne znam... znam da sam uzalud odlazio do tamo :rolleyes:
Htio sam pogledati jednu crkvu na putu do tamo (ubite me ako se mogu sjetiti imena, nalazi se koji km od dvorca)... ali i ona je pod skelama i zatvorena.
Bežanec? Naravno. I on je privremeno zatvoren tako da sam ga mogao pogledati samo s ceste. Frustrirajuće.
Trakošćan sam napokon mogao pogledati kako treba i jedini je koji ostavlja dojam prave turističke atrakcije. Stari grad u Varaždinu je isto predivan.
Međutim moj favorit od svega šta sam vidio je Maruševec :s
Danas je u privatnom vlasništvu i pristup je zabranjen (ima znak zabrane na prilazu)... Srećom uspio sam kontaktirati nekoga tko mi je dozvolio obilazak i čak smo ga uspjeli pogledati iznutra. Unutrašnjost je prazna i samo masivna izrađena hrastova vrata i veliki prostori svjedoče o nekadašnjoj raskoši. Izvana je predivan i s ceste je vidljiv samo kroz krošnje drveća. Vlasnik traži investitora kako bi nešto od njega napravio, nadam se da će uspjeti u tome jer onako nešto je grijeh pustiti da propada.

Ako netko želi razgledavati to područje po mom mišljenju je najbolje naći si smještaj u jednom mjestu i od tamo odlaziti na izlete. Krapinske tolpice su bile naš odabir - ima dobar izbor apartmana (ponekad su to potpuno opremljeni stanovi) po cijeni od već 250kn na dan. Daleko komfornije i jeftinije od hotelskog smještaja. Izbor smještaja imate na linku koji je okačila nasmijanonebo u gornjim postovima.

Nešto veći broj agroturizama sam primjetio u zoni oko Velikog Tabora, ostala mjesta jako slabo. Ceste su minus, ponegdje je asfalt dosta loš.
Biciklisti, želim vam puno kondicije jer ja sam se po tim bregima umorio čak i okrećući volan i stiskajući pedale na autu :D

I još nešto, jedna mudra misao za kraj :zubo:
Kad se govori o hrvatskom turizmu govori se najčešće o obali i otocima, usput se onako spomenu i Plitvice. Mislim da su dvorci nezasluženo jako zapostavljeni u cijeloj toj priči, nevjerojatno koliko taj kraj ima potencijala za turistički razvitak i kako se oko toga gotovo ništa ne poduzima. Nadam se da će se to u budućnosti okrenuti na bolje.

Eh da mi je biti bogati investitor, točno imam viziju kako bi fino skrpao onaj Maruševec... :D

nukac
06.10.2009., 21:23
Ne znam kakva je sada situacija u Maruševcu, nekad prije su tamo bili Jehovini svjedoci, koji su imali svoju školu tamo...

Uglavnom, još dosta dvoraca ima u Zagorju, ali neki od njih su sada u privatnom vlasništvu. U okolici Varaždina je još Belski dvorac (privatni), u Jalkovcu (privatni i superuređeni Vindijin), Šaulovec (privatni), Arboretum Opeka (škola, dvorac je u katastrofa stanju)...

nasmijanonebo
07.10.2009., 10:21
haha, veliki tabor vjecno u skelama..a i miljana je jako jako rijetko otvorena za javnost.
zagorje a i opcenito kontinentalna hrvatska su prebogate dvorcima, a tek slavonija:mig: (u slavoniji ima dosta obnovljenih dvoraca, ali ima jos poprilican broj onih koji bi se mogli obnoviti).ali na zalost dosta toga je u losem stanju i ne vodi se briga..npr. bosiljevo kad bi se obnovilo (eh, a dvorac se nalazi samo 200 m od autoputa pa upucujem da vi forumasi to obidjete usput, a blizu je i novigrad na dobri koji se lijepo obnavlja) bi bio:s..a tek kerestinec u blizini zg itd..ma mi imamo preko 200 dvoraca u kont.dijelu hrvatske
a di su jos dvorci od frankopana pa npr. da se fura turizam "putevima frankopana" itd itd (al tu ipak ima pomaka, dosta se njihovih dvoraca obnovilo u zadnje vrijeme)
na zalost kod vecine je problem ili nesredjeni imovinski papiri i pitanje vlasnistva (npr. bosiljevo-to je duga prica) ili nedostatak novaca ili nedostatak sluha lokalne uprave itd..
eh i ja mastam o dvorcima i turizmu te vrste u hrvatskoj, koje ideje imam, al nemam para :D..(

nasmijanonebo
07.10.2009., 10:24
Htio sam pogledati jednu crkvu na putu do tamo (ubite me ako se mogu sjetiti imena, nalazi se koji km od dvorca)... ali i ona je pod skelama i zatvorena
je li to mozda vinagora? ne znam je l sad pod skelama, al to je crkva cije je dvoriste okruzeno nekim vrstama zidinama/klaustrom na vrhu brda i puca super pogled na zagorje...i to je isto :s za obići (vinagora, pa crkva u belecu itd)

aaston
07.10.2009., 11:27
Vinagora, točno. Znao sam da ćeš ti sigurno znati :s
Krivo sam se izrazio, nije izvana pod skelama nego su skele, daske i građevinski materijal pobacani po dvorištu koje je zaključano. Uglavnom, niš od posjeta...

nasmijanonebo
07.10.2009., 13:29
a steta da se nije moglo uci unutra, stvarno je vinagora predivna..dobro si to nanjusio :D, jer puno ljjudi koji su iz kraja oko vinagore nisu culi za nju a kamoli ostali :(..toliko o tome koliko nasi ljudi u stvari jako slabo znaju zemlju.
a bar ces imati sto jos vidjeti kad te put opet nanese u brege zelene

frupy
09.10.2009., 09:58
Ima li blizu trakoscana neki dobar agroturizam gdje se moze fino papati? :klopa:

aaston
09.10.2009., 13:28
Heh, možda ih ima ali ja nisam primijetio nikakve tabele za agroturizme u okolici.
Ali imaš na ulazu i na samom jezeru restorančiće. Nemaju ne znam kakav izbor jela ali na jezeru je hrana bila sasvim ok.

Giovanna26
09.10.2009., 14:24
Ima li blizu trakoscana neki dobar agroturizam gdje se moze fino papati? :klopa:

Nazalost ne, mi bili prije dva tjedna, sve prosli, pitali, ali nista.
Jedino je koliko-toliko u blizini "Vuglec breg".

frupy
09.10.2009., 19:57
Bas steta..
Fali tamo neko dobro imanje s pogledom na dvorac, nesto tipa gresne gorice s pogledom na tabor. :cerek:
Iako nije bas u neposrednoj blizini, vuglec-breg je mrak! :s:klopa:
Jel bio netko tamo mozda na vikendu u onim njihovim kucicama?

sound of stars
29.12.2009., 15:34
Danas je u privatnom vlasništvu i pristup je zabranjen (ima znak zabrane na prilazu)... Srećom uspio sam kontaktirati nekoga tko mi je dozvolio obilazak i čak smo ga uspjeli pogledati iznutra. Unutrašnjost je prazna i samo masivna izrađena hrastova vrata i veliki prostori svjedoče o nekadašnjoj raskoši. Izvana je predivan i s ceste je vidljiv samo kroz krošnje drveća. Vlasnik traži investitora kako bi nešto od njega napravio, nadam se da će uspjeti u tome jer onako nešto je grijeh pustiti da propada.

Eh da mi je biti bogati investitor, točno imam viziju kako bi fino skrpao onaj Maruševec... :D

drago mi je da ti se Maruševec sviđa! :mig:
živim kilometar od njega i obožavam ga! iako ne kužim tu stvar s zabranom pristupa (a još manje zabranom fotografiranja!:ne zna:). istina da je sada u prvatnom vlasništvu, al mislim da nije isto imati kulturni spomenik u svojem vlasništvu i imati neku kuću.
cijeli život sam ga posjećivala, još se sjećam i kad je jezero bilo u dobrom stanju pa smo znali imati piknik tamo i sl.. :rolleyes: :(

a sad ZABRANJENO! wtf?

koga si to kontaktirao da ti je omogućio razgledavanje? mi tu doma a nemamo pojma o ničemu..

dado.kp
23.07.2010., 12:34
Ima restoran na jezeru,na bačvama u ponudi imaju i pedaline a evo i internet stranica sa više podataka i slikama

http://www.terasa-na-jezeru-martan.hr

tiz
04.10.2010., 08:29
Pozdrav svim!
Zanima me kako organizirati 2 dana u Zagorju. Dakle zeljeli bi posjetiti obavezno Krapinu i pracovjeka i to je jedino obavezno,e sad pitanje je sto jos uklopiti u to. Idemo autom iz primorja. Znaci sto se jos nalazi u toj putanji, npr. Krizevci, koji dvorci (a da nisu pod skelama ili potpuno zatvoreni) i sl... Bio bi ovo nas prvi izlet u te krajeve,ali svakako ne posljednji,pa ne bih forsirala sve zivo nego samo jedan dio,pa bi u proljece mozda drugi dio Zagorja i tako to.. E sad citam tu i Kumrovec, Varazdin (Varazdin bih izbacila ovaj puta jer ga zelim posjetiti u sklopu Spancir festa), M.Bistrica (to me ne zanima bila sam), Gubec, neki cak idu do Đurdevca ? I da naglasim toplice i bazeni me ne zanimaju.
Unaprijed hvala na svim prijedlozima

nasmijanonebo
04.10.2010., 09:26
jesi razmisljala o Trakoscanu? nije ti to tako daleko od krapine..samo produzis starom cestom i onda vrlo blizu prije granice sa Slov. imas skretanje desno za Trakoscan (ima putokaz, ali mali).
Ili, kad idete prema Krapini, skrenete za Stubicke toplice, tj. za Donju Stubicu i tamo obidjete dvorac Orsic (u izvrsnom stanju) i u dvorcu jako dobar muzej seljackih buna (M.Gubec)..tamo blizu je i Gupceva lipa (lokalni ce vam reci ili u dvorcu kak doci)..i vratite se na cestu ZG-Krapina, pa starom cestom do Krapine za krapinski muzej.
Sve su te destinacije vrlo blizu pa se moze stici.
Vrlo blizu Krapine je prekrasna barokna crkva, u mjestu Trški vrh
(fotka:
http://www.culturenet.hr/UserDocsImages/likovnaumjetnost/trskivrh.jpg)
o nekim varijantama izleta po Zagorju sam vec pisala na ovoj temi pa procitaj malo unatrag (tj. na ovoj istoj stranici:mig:)
i aaston je ovdje odlicno pisao i dobro ti dodje njegovo iskustvo, a također je bio na vikend izletu po Zagorju:mig:

tiz
04.10.2010., 09:58
Vidjela sam i procitala sve postove od prije,ali kako su neki prilicno stari mislila sam mozda da se sta promijenilo (npr. makli skele i dvorac otvorili za javnost :-) ). Zanima me (obzirom da na karti sve izgleda blizu) kako najbolje organizirati rutu tj. od kud krenuti i gdje da imamo nocenje,pa nastavka drugi dan. Dakle ako dolazimo autoputom iz smijera Pule- Rijeke dali je prakticni skrenuti odmah pravac Trakoscana - razgledat -pravac Stubicke toplice -razgledavanje- klopa (gdje -- da li je Vuglec breg ili Gresna gorica usput ili klopu pustit za Krapinu?? )- pravac Krapina razgled muzeja koliko stignemo - noćenje (gdje koje su preporuke,ako ih imate??). Drugi dan razgled preostalog od Krapine (Trški vrh i sto jos??) i kuda onda a da je u smijeru primorja? Ili ima neka prakticnija ruta ??

nasmijanonebo
04.10.2010., 10:41
Najbolje ti je sa ceste zg-krapina skrenuti za Gornju Stubicu (ne Donju, fulala sam u proslom postu), pogledati dvorac Orsic i muzej..vratiti se na tu cestu i otici do Krapine do muzeja.
Kazu da treba dosta vremena za muzej (to jos nisam obisla, u planu mi je). Dalje mozete do Trakoscana ako stignete taj dan. Mozes propustiti Trski vrh ako ne stignes. Sutradan mozete preko Pregrade do Vinagore. Prekrasna crkva, isto barokna, okruzena nekom vrstom zidina a odatle puca jedan od najljepsih panoramskih pogleda u zagorju:cerek:.
Iz Vinagore cete produziti dalje ka Velikom Taboru (jako blizu) a koji je jos u skelama, pa dalje za dvorac Miljana..ne moze se obici dvorac iznutra, privatno vlasnistvo.
dalje nastavite za Kumrovec, pa za Laduč (dovrac laduč), blizu je i dvorac Januševec..i onda kod Zapresica imate Jelaciceve dvore, nista specijalno i onda na autocestu za RI.
Sto se tice klope u Zagorju, nisam ti prava osoba za to, jer ti nisam izbirljiva i svugdje sam jela, svaki put negdje drugdje a ne sjecam se ni imena restaca, samo kak izgledaju i di su.

tiz
04.10.2010., 11:15
Hvala na info.
Jos jedno pitanje: da li to rastavit u 2 dana (obzirom da vecinu dvoraca mozemo pogledat samo izvana) ili sve u 1 dan?? Kakve ideje o nocenju, da li je netko od vas negdje u tim krajevima nocio ? Kako se krecu cijene nocenje, hrana i sl??

Sory na gnjavazi; kad obidem postat cu svoja iskustva,pa mozda nekom budu od koristi.

nukac
04.10.2010., 11:17
Ja bi možda još predložio malo drugačiju rutu, čisto u dolasku, jedino je ova ruta malo sado-mazohistička radi zavoja, i ne treba se u nju upuštati ako je maglovito. Daklem, ne ići na autocestu Zagreb-Krapina, nego lijepo kroz Zagreb, pa se popeti na Sljeme s autom, pa se po drugoj strani spustiti direkt u Gornju Stubicu.
Naime, ako je lijepo vrijeme, prekrasan pogled na Zagreb, a i prekrasan pogled na Hrvatsko Zagorje.
Ali opet kažem, malo SM, jer su zavoji užasni. :)

tiz
04.10.2010., 11:34
Ja bi možda još predložio malo drugačiju rutu, čisto u dolasku, jedino je ova ruta malo sado-mazohistička radi zavoja, i ne treba se u nju upuštati ako je maglovito. Daklem, ne ići na autocestu Zagreb-Krapina, nego lijepo kroz Zagreb, pa se popeti na Sljeme s autom, pa se po drugoj strani spustiti direkt u Gornju Stubicu.
Naime, ako je lijepo vrijeme, prekrasan pogled na Zagreb, a i prekrasan pogled na Hrvatsko Zagorje.
Ali opet kažem, malo SM, jer su zavoji užasni. :)

Ma nije bed voznja nam nije problem. Samo da se ne pogubimo :-) ! Dakle idemo za ZG i gdje se odvajamo za Sljeme (u ZG znamo do Velesajma i direkt na Ilicu)?? I da li je sve to vremenski izvedivo -dakle ovo sto je nasmijanonebo napisala ali da se odradi preko Sljemena sve skupa u 2 dana?

nukac
04.10.2010., 11:37
Pa ova SLjemenska dionica ne bi trebala biti dulje od 2 sata. E sad.. Jedino je malo problem po Zagrebu, jer treba doći do Mihaljevca, da bi se došlo do Sljemena.

nasmijanonebo
04.10.2010., 11:53
Preko Sljemena, hm hm hm..Malo je zeznuto doci do te ceste, pogubit ce se po Zg:D. I stvarno je jako zavojito:zvrko:
Tom rutom samo ako je stvarno suncano, vedro i skroz suha cesta. Ako su drugaicji klimatski uvjeti, nikako ne idite.
Razbi na 2 dana ako vam nije frka za novce. Za muzej u Krapini cete morat iizdvojiti bar par sati (tako sam cula), za dvorac Orsic 1h, Trakoscan bar 2h itd..

Sto se tice smjestaja, forumas aaston ti je izgleda spavao u Krapinskim toplicama. Vec je napisao da je do 250 kn stan. Vjerujem da bi se moglo jeftinije ubosti, nije tamo bas turisticka spica i da sve vrvi od turista :mig:.
Hrana u restoranima je jeftinija nego u ZG i na moru.
Smjestaj pogledaj ovdje
http://www.tz-zagorje.hr/smjestaj/privatni-smjestaj.html

http://www.tz-zagorje.hr/smjestaj/privatni-smjestaj/krapinske-toplice.html
ovdje sam ti nasla apartman do 170 kn (apartmani Husak)

http://www.tz-zagorje.hr/smjestaj/pansioni.html

Krapinske toplice nisu losa lokacija-jako blizu Krapine a lako onda ides po Zagorju odande.

ako te zanima drugdje smejstaj a ne znas je li dobra lokacija (cestovna povezanost itd), pitaj

tiz
04.10.2010., 13:19
Preko Sljemena, hm hm hm..Malo je zeznuto doci do te ceste, pogubit ce se po Zg:D. I stvarno je jako zavojito:zvrko:
Tom rutom samo ako je stvarno suncano, vedro i skroz suha cesta. Ako su drugaicji klimatski uvjeti, nikako ne idite.
Razbi na 2 dana ako vam nije frka za novce. Za muzej u Krapini cete morat iizdvojiti bar par sati (tako sam cula), za dvorac Orsic 1h, Trakoscan bar 2h itd..

Sto se tice smjestaja, forumas aaston ti je izgleda spavao u Krapinskim toplicama. Vec je napisao da je do 250 kn stan. Vjerujem da bi se moglo jeftinije ubosti, nije tamo bas turisticka spica i da sve vrvi od turista :mig:.
Hrana u restoranima je jeftinija nego u ZG i na moru.
Smjestaj pogledaj ovdje
http://www.tz-zagorje.hr/smjestaj/privatni-smjestaj.html

http://www.tz-zagorje.hr/smjestaj/privatni-smjestaj/krapinske-toplice.html
ovdje sam ti nasla apartman do 170 kn (apartmani Husak)

http://www.tz-zagorje.hr/smjestaj/pansioni.html

Krapinske toplice nisu losa lokacija-jako blizu Krapine a lako onda ides po Zagorju odande.

ako te zanima drugdje smejstaj a ne znas je li dobra lokacija (cestovna povezanost itd), pitaj

Suuper informacije!! Hvala puno :-).
Mislim da bi ovaj Husak sasvim zadovoljio potrebu za jednim nocenjem,a i pozicija mu je sasvim ok tj. izgleda da su Krapinske toplice na pola puta od svega sto bi te dane htjeli pogledati.
Obzirom da vrijeme nije bas nesto, a prema preporukama, mislim da ce mo ovaj puta Sljeme zaobic i uputit se po tvojoj preporucenoj ruti.

Utiske i dojmove napisem popovratku :-) !!

aaston
04.10.2010., 13:48
Mi smo u Krap.toplicama bili u nekom prostranom i full opremljenom apartmanu u kući u čijem prizemlju je apoteka i nekakav salon. Smještaj je stvarno bio odličan, isto sam našao preko neta i imaju svoju web stranicu. Ne sjećam se imena.
Isto kao i NN kažem - nemojte Trakošćan propustiti.

Edit: sjetio sam se, zovu se Strsoglavec. Naravno nađe se jeftinije ali mi smo htjeli bolji prostor.

drago mi je da ti se Maruševec sviđa! :mig:
živim kilometar od njega i obožavam ga! iako ne kužim tu stvar s zabranom pristupa (a još manje zabranom fotografiranja!:ne zna:). istina da je sada u prvatnom vlasništvu, al mislim da nije isto imati kulturni spomenik u svojem vlasništvu i imati neku kuću.
cijeli život sam ga posjećivala, još se sjećam i kad je jezero bilo u dobrom stanju pa smo znali imati piknik tamo i sl.. :rolleyes: :(

a sad ZABRANJENO! wtf?

koga si to kontaktirao da ti je omogućio razgledavanje? mi tu doma a nemamo pojma o ničemu..

Ovo vidim tek sada pa ću ipak odgovoriti iako su prošli mjeseci: na samom ulazu u posjed bila je tabela s obavijesti da je to privatno vlasništvo i broj telefona. Nazvao sam taj broj, javila se jedna vrlo ljubazna gospođa i dozvolila nam je da uđemo. Dočekala nas je (bila je slučajno tamo) i pokazala na m dvorac :s

nasmijanonebo
04.10.2010., 14:20
ma daj? a probat cu onda i ja tak u marusevec, nisam nasla nikog da pitam a nisam imala vremena (inace sam uporna).
Marusevec je prodan nekom bogatunu (mladjem covjeku) koji hoce da to bude hotel, da bude pristupacan turistima za razgledavanje (bio intervju s vlasnikom u tjednku "Vrime" pa je pricao o problemima blabla..nista novo.

tiz
07.10.2010., 10:49
Nazalost moj put odgoden :-(

nasmijanonebo
07.10.2010., 10:59
drugi put. mozes bilo koji vikend, nije to tako daleko od Istre:mig:

A stranger
25.05.2011., 22:39
(Thread necromancy)

Ima li koja druga opcija do Trakoscana (iz Zagreba) osim autom? Da li ikad vozi neki turisticki bus do tamo i recimo navecer nazad?

nukac
25.05.2011., 22:49
Mislim da vozi iz Varaždina.

Novi233
31.05.2011., 19:40
Šteta što je tema posvećena samo zagorju...i njegovim dvorcima ima ih još, Istarski dvorci , (prije palače), dalmatinski dvorci prvenstveno dubrovački (ladnjske palače),vinodolski kašteli...

nasmijanonebo
31.05.2011., 20:04
Novi233, da malo pratis pdf Turizam, vidio bi top temu Destinacije i unutar toga link na temu Hrvatski dvorci:D. prilozila sam link na tu temu.
http://forum.hr/showthread.php?t=366910

Novembre
11.07.2011., 14:19
Posjetila sam dvorac Oršić - Muzej seljačkih buna, sviđa mi se, planirali smo vidjeti Stubički Golubovec isti dan, ali nismo stigli jer se zatvara oko 5, ali smo zato bili u Lužnici kod Zaprešića. Ondje je duhovni centar koji vode časne sestre. Mislili smo da je ulaz moguć cijeli dan, ali ispalo je da je za razgledavanje dostupan nedjeljom poslijepodne uz najavu. Uspjeli smo nagovoriti časnu da nam samo na par minuta pokaže dvorac da ga možemo slikati. Perivoj i jezero su prekrasni, stvarno vrijedi vidjeti.

U Trakošćanu sam bila jednom kao učenica, drugi put nedavno kao razrednica, čudo da je ostao čitav nakon tog pohoda :) Htjela bih ga jednom u miru razgledati bez straha da će neki klinjo nešto razbiti.

Našla sam članak o najljepšim dvorcima iz 2010 gdje piše da je Maruševec otvoren za posjete. Zna li netko najnovije informacije? Meni je jedan od najposebnijih (uz Dioš koji je u Slavoniji) i najprivlačnijih dvoraca.

Koliko vidim Veliki Tabor se obnavlja ve nekoliko godina. Dobro kad to misli biti gotovo?

Zookey
01.08.2011., 12:17
Evo i mog doprinosa ovoj temi.

Jučer smo išli do Kumrovca. Išli smo iz Zg-a
preko Zaprešića. Stali u Zaprešiću da vidimo
Nove dvore i to svakako preporučam za vidjet.
Jako lijep perivoj i grobnica Jelačićevih. Malo podsjeća
na Maksimir.

Nakon toga smo produžili do Pušće i ostalih sela
sve do Klanjca. Klanjec me ugodno iznenadio :cerek:
Obišli Augustinčićevu galeriju, crkvu i samostan i lijepi trg
ispred crkve. Stvarno lijep, šarmantan mali gradić :)
U samostanu se nalaze zanimljivi sarkofazi.

Poslije Klanjeca smo krenuli prema Kumrovcu.
Prije Kumrovca smo posjetili Spomenik Lijepoj Našoj
pa produžili do Kumrovca. Osim Titove kuće moram
priznati da mi se svidjelo etno selo. Dali su si truda
i lijepo preuredili te kućice :top:

Na povratku smo se odlučili za ručak. Kako je 1 restaurant
tik kod spomenika Lijepoj našoj bio zatvoren na kraju smo
ručali u restoranu "Stara vodenica" koji je čisto ok, ima zgodnu
terasu vani tj.dvorište kao i prostor sa životnijama (većinom koze)
koji je ograđen pa je to zgodno za djecu.
Poslije toga pravac Zagreb.

Planiram još sigurno nekoliko izleta po Zagorju. Moguće
uz neku kombinaciju pentranja po brdima (npr.Ivanščica).

Zagorje je stvarno lijepa regija. Šteta je što zapuštena.
Pogotovo dvorci. Mislim da bi stvarno trebali više držati do svoje
baštine.
Naravno da ima puno turističkog potencijala kojeg bi trebalo
iskoristiti al s druge strane je zadržalo taj neki istinski duh
neiskomercijaliziranosti.

nukac
01.08.2011., 13:16
Nažalost, problem je u parama... Obnova nekog dvorca je preprepreskupa, i u ovo vrijeme recesije, lokalna zajednica si to ne može priuštiti.
Recimo, moja sestra stanuje u centru Varaždina u staroj povijesnoj kući. Ako želi promijeniti prozor, a svi su već prastari i više se ne zatvaraju dobro, mora prvo zvati konzervatora, pa naručiti prozor kod specijalnog stolara, koji onda naplaćuje taj prozor par stotina i do tisuću EUR. A sad zamisli koliko bi onda stajala obnova nekog dvorca.
Osim toga tu je i papirologija.
Mislim da je onaj jedan dvorac u Beli htio kupiti jedan celebrity, i obnoviti ga, ali je na kraju odustao radi papirologije...

Buda83
25.11.2011., 10:00
Žena i ja smo napravili mini turu po dvorcima zagorja.

Od Trakošćana preko Klenovnika koji je u dosta derutnom stanju i šteta je vidjeti kako propada, preko Maruševca koji je kako je već spomenuto nažalost zatvoren za javnost jer je u privatnom vlasništvu, ali može se nazvati na broj 099 789 0644 i dogovoriti posjet dvorcu, za one malo dubljeg džepa može se organizirati i veselica u samom dvorcu. Meni definitivno najljepši dvorac koji sam vidio u HR iako bi i njemu trebao dobar fejslifting, a i koji prozor na nekim djelovima. Na kraju smo došli do Varaždina i Starog grada no bio je već zatvoren tak da nismo mogli ući.:(

Tamo smo poklopali u Angelusu i put doma.

Na proljeće krećemo u istraživanje ostatka i mogu reći da zagorje definitivno ima kaj za ponudit i šteta je da se to malo više ne reklamira.:ne zna:

vlovrec
04.12.2011., 14:49
Dvorac Bežanec
Bili u dvorcu Bežanec. Dočekali su nas ko kraljeve, iako smo bili u trapericama i tenisicama. Prvo su nas provodali po cijelom dvorcu, čak su nam i sobe pokazali.
Onda smo u restoranu popili kavu i pojeli neki desert, Stephan Macchi tamo kuha. Došao nas je pozdraviti i kasnije donio klopu. Cijene jesu malo skuplje ali nije pretjerano.
I van su nas ispratili do ulaznih vrata. Usluga vrhunska, svi nasmijani, pričljivi, nisam tako nešto u našoj zemlji nigdje doživjela.

Dvorac Gorica - Pregrada
Svratili do dvorca. Cijeli je opasani tako da se može samo do glavne kapije. Okolina je katastrofa, sve zarašteno. Dvorac nije jako derutan, bar ne izvana. Tamo izgleda netko živi jer su glavna vrata zaključana a sa lijeve strane su zavjese na prozorima i zvonce je na vratima pa pretpostavljam da tamo ima nekog cijelo vrijeme.
Jako žalosno što jedan takav dvorac propada. Mogli bi ljudima ponuditi drugi smještaj a država obnoviti dvorac jer će za par godina biti ruševina.

Dvorac Dubrava - Pregrada
Do dvorca vodi cestica ali nismo išli daleko jer se vidi da tamo netko živi. Izgleda katastrofa, lijevi dio je jako propao, a na desni dio je nadozidana garaža sa onak modernom fasadom, užas jedan da to netko dozvoli.
Uglavnom mislim da ista stvar kao i sa Dvorcom Gorica trebalo bi stanarima dati neki drugi smještaj a dvorac bar početi obnavljati jer će sve brzo propasti.

rosenkreuz
07.12.2011., 12:20
ako nekog posebno interesira Zagorje, ima dobre literature o mjestima i dvorcima - recimo da je temeljna knjiga ona Gjure Szabe iz 30-ih o Zagorju, gdje je prošao svakim puteljkom uzduž i poprijeko Zagorja te popisao sva mjesta, dvorce i crkve. (Knjiga je raritet, pa se možda ni ne može baš lako naći,ali ima pretisak, mislim iz 60-ih)
Zanimljivo da je su dvorci počeli propadati otprilike u to vrijeme, pa neke koje je on znao i fotografirao početkom stoljeća, kad je 30-ih krenuo na taj put i temeljito bilježenje - više ih nije bilo ili su bili tako uništeni da im više nije bilo pomoći. :(:(

Jaaaako šteta da smo to tako bili zapustili...:(:(:(

nasmijanonebo
07.12.2011., 12:42
Autor Branko Nadilo je pisao o sadasnjem stanju (uz povijesni prikaz) svih tih utvrda/dvoraca i sl. unutar feljtona koji je izlazio par godina unutar časopisa Građevinar. (izvor za istrszivanje mu je bila Szabova knjiga)
Srećom, svi ti članci se mogu skidati u pdf formatu na ovom linku:
http://www.casopis-gradjevinar.hr/hrv/arhiva.aspx?s=201111
(pa iz broja u broj potraziti rubriku "Utvrde")

rosenkreuz
08.12.2011., 14:21
- super! Added to favorites :D

babunovich
09.09.2012., 12:29
lokacija crkve iz Breze anyone :ne zna:

http://www.zaslike.com/files/0k4hi4pfezgbexp2qp8b.jpg (http://www.zaslike.com/)

Ija
14.09.2012., 19:56
Veliki Tabor je djelomično obnovljen i jako je lijep :)

June
14.09.2012., 20:20
Živim 20 km od Tabora i bila sam samo jednom tamo. Taman kad je bio zatvoren. :brukica:
Imam u planu otići prije zime. Super mi je priča o Veroniki i Fridrihu Celjskom.:cerek:

jall
04.10.2012., 17:56
Ovaj produženi vikend imamo pohod na Zagorje, idemo iz smijera Rijeke, noćimo u Ivancu, u planu je Bežanec,Zaprešić novi dvori,Klanjec,Trakošćan, Varaždin,arboretum opeka, Gornja stubica, Krapina,Vinogora veliki tabor - ne isključivo tim redosljedom ovo sam zapisivala kako sam na ovoj temi našla preporuke sad to moram uobličit u suvisli izlet. Ima prijedloga??

nasmijanonebo
05.10.2012., 10:58
poslala ti pm.:mig:

jall
09.10.2012., 21:42
Evo par riječi o vikendu po Zagorju; prema planu Nasmijanogneba imali smo sljedeći raspored:

Prvi dan
- odlazak autoputom do Svete Helene pa lokalnom cestom do Čakovca.
Razgled Čakovca. (imali smo u planu i razgled muzeja OLDTIMER VOZILA ŠARDI, ali mi nitko nije odgovorio na mail dali su otvoreni ili ne)
- Vratili se u Varadin razgled Varaždina
- ručak u restoranu Palatin
- odlazak do Vinice- Arboretuma Opeka
- Iz Opeke put Ivanca, a na toj dionici prolazimo kraj Marusevca (moguć razgled samo sa ceste)

Drugi dan
- ujutro put Lepoglave
- u Lepoglavi pavlinska crkvu i samostan
- odlazak u Trakoscan
- Iz Trakoscana put Pregrade – razgled Bezanec-a izvana
- Odlazak prema V. Taboru, usput skrenuli na Vinagoru (autom do crkve)
-obilazak Velikog Tabora
- ručak u Grešnim goricama ...
- Put Klanjca - preko preko Kumrovca
- razgled etno sela Kumrovec
- Stali u centru Klanjca, Galerija Augustinčić, Franjevački samostan,crkva (razgled izvana) šetnja po trgu A.Mihanovića
- povratak preko svih živih toplice, između ostalog u Tuheljskim toplicama izvana pogledali Dvorac Mihanović
- U Ivancu razgledali župnu crkvu

Treći dan
Ivanec-Krapina – muzeja nije radio
- Stubica Dvorac Orsic-muzej seljačkoj buni
- Obilazak Gubčeve lipe i izvana dvorca Stubički Golubovec (u zapuštenom stanju)
-Put do Zapresic i razgled Novih Dvori Jelačićevih
- put u Samobor ručak „Pri staroj vuri“

Povratak

Sve na komotno, da se radi o proljetnim danima dalo bi se i više vidjet (ipak nam se sada već u 19h smračilo). Žao mi je što dosta dvoraca nije u baš reprezentativnom stanju.

Evo neke tehničke napomene:

- ceste i objekti loše označeni (a moj Navigon pola cesta ne doživljava)
- spavali u hotelu Orion u Ivancu, također dolazak do njega loše označen, a i sam hotel jedva smo skužili jer smo došli oko 20h ispred da nije bilo pira pa smo usporili i skužili hotel. Sam hotel ok,uredan i čist, osoblje ljubazno, doručak dječje radosti na stolu,a kuhano po narudžbi, 430kn nas je došlo 2 noćenja sa doručkom za 2 osobe kupon preko neke kupime ili sl. fore
- ulaznice 50% jeftinije za studente iako na većini dvoraca stoji samo cijena odrasli/djeca pa naglasite da ste student
- u svakom od dvoraca/etno sela ima suvenira tipa: magneti, licitarska srca privjesci i sl.
- što se hrane tiče u Palaitinu mesa plata sa prilogom heljdina kaša, ukiseljene gljive, domaći kruh.
Grešne gorice - juha, nešto tipa cordon bleu, ali od svinjskog mesa sa domaćom šunkom, srneći gulaš sa okruglicama
Oboje ispod 200kn
Pri staroj vuri - uzeli koljenicu (sve ostalo se trebalo dugo čekat, zamolili manji komad dobili 1,30 dkg, štrukle zagorile pa su nam na račun restorana ponudili palačinke) - račun nešto sitno ispod 300kn

Dakle cijeli ovaj izlet sa plaćenim ulaznicama, benzinom, hranom, kavama, suvenirima 2000kn za 2 osobe.

Još jednom hvala Nasmijanomnebu na planu :-) !

vana-banana
25.04.2013., 20:46
Planiram za ovaj ili sljedeći vikend zbog toplog vremena,odlazak za dvoje u Trakošćan

Plan je krenuti u subotu ujutro i vratiti se u nedjelju navečer...

E sad..ono najvažnije...Je li to moguće sa budžetom od 500 kn?Mislim,imam ja i više,ali pošto jako volim putovati,ići na izlete(obišla sam gotovo cijelu RH.... :) Uvijek ja i moj dragi imamo dogovor-svaki mjesec svatko da po 250-300 kn pa mi zajedno odemo negdje.../podjela troškova... :)

Odabrala sam Trakošćan jer je blizu(cca. 50 minuta vožnje autom)A opet ima sve što mi želimo-mir,prirodu(park-šuma),mnoštvo aktivnosti,posjet dvorcu...

Ok,benzina imam...Najviše me brine noćenje i ručak+skriveni troškovi...

Je li moguć smještaj oko Trakošćana za dvije osobe s doručkom do 400 kn?Onda ulaznica za dvorac(nisam saznala cijenu) i ručak...

Ne znam,nisam sigurna...Zato vas i pitam dragi forumaši! :)

Ili da ipak svatko da po 300 kn pa ta onda to bude 600 kn?

Uglavnom,dva najvažnija pitanja:

1.Je li moguće s budžetom od 500 kn otići u Trakošćan na dva dana,za dvije osobe,pri tome uračunat smještaj,ulaznica za dvorac+ručak...

2.Ako netko vidi nadu da je moguće,a ujedno živi blizu Trakošćana ili zna cijene neka mi kaže najjeftiniju varijantu...(smještaj)

Hvala unaprijed svim forumašima :)

Daario
26.04.2013., 13:53
Planiram za ovaj ili sljedeći vikend zbog toplog vremena,odlazak za dvoje u Trakošćan

Plan je krenuti u subotu ujutro i vratiti se u nedjelju navečer...

E sad..ono najvažnije...Je li to moguće sa budžetom od 500 kn?Mislim,imam ja i više,ali pošto jako volim putovati,ići na izlete(obišla sam gotovo cijelu RH.... :) Uvijek ja i moj dragi imamo dogovor-svaki mjesec svatko da po 250-300 kn pa mi zajedno odemo negdje.../podjela troškova... :)

Odabrala sam Trakošćan jer je blizu(cca. 50 minuta vožnje autom)A opet ima sve što mi želimo-mir,prirodu(park-šuma),mnoštvo aktivnosti,posjet dvorcu...

Ok,benzina imam...Najviše me brine noćenje i ručak+skriveni troškovi...

Je li moguć smještaj oko Trakošćana za dvije osobe s doručkom do 400 kn?Onda ulaznica za dvorac(nisam saznala cijenu) i ručak...

Ne znam,nisam sigurna...Zato vas i pitam dragi forumaši! :)

Ili da ipak svatko da po 300 kn pa ta onda to bude 600 kn?

Uglavnom,dva najvažnija pitanja:

1.Je li moguće s budžetom od 500 kn otići u Trakošćan na dva dana,za dvije osobe,pri tome uračunat smještaj,ulaznica za dvorac+ručak...

2.Ako netko vidi nadu da je moguće,a ujedno živi blizu Trakošćana ili zna cijene neka mi kaže najjeftiniju varijantu...(smještaj)

Hvala unaprijed svim forumašima :)

Teško ostvarivo!Ali uz planiranje sve je moguće!

Sad sam saznao-cijena ulaznica za odraslu osobu je 30 kn!A pošto vas je dvoje,to je onda 60 kn!Ostalo ti je 440 kn.Onda hrana-minimalno 100 kn(440-100=340)E sad... noćenje za dvije osobe,opet neko jelo...Mislim da to nije izvedivo!Možda bi bilo bolje da poneseš hranu od kuće?Nešto na brzaka-ionako je to dva dana.Nešto praktično,polugotovo.Ili samo sendviče...

95% je nemoguće za 500 kuna pokriti:
Jedno noćenje za dvije osobe.
Dvije ulaznice za dvorac.
Ručak i/ili doručak...

Morate i u subotu,i u nedjelju nešto jesti... Ja vam savjetujem da sami ponesete hranu..

Najveći je problem,kao što i sama vjerojatno znaš...Smještaj!

Samo noćenje za dvije osobe s doručkom ti je oko 500 kn...
Mislim da ne možeš spavati na travi,deki i slično jer nije tvoje vlasništvo...A da povisiš malo budžet?Recimo,da svatko da po 400 kn(400+400=800):503::ne zna:

Daario
26.04.2013., 14:00
Mislim da ti je jedino ostala ova varijanta:

Pronaći smještaj(noćenje) oko Trakošćana za dvoje do 400 kn(bez doručka!!)
Platiti ulaznice za dvorac(30+30=60)
I ostalo ti je 40 kn...S tim novcima ne možeš ništa pojesti-ponesi od kuće hranu!
Tu opet ima problem-hoćeš li uspjeti naći smještaj za dvoje za 400 kn...

I da,ono zadnje..Skriveni troškovi...Rekla si da oko dvorca ima mnogo aktivnosti..One se najvjerojatnije plaćaju-Jezero-kajak!!!!!I što ja znam.....

vlovrec
11.07.2013., 20:11
Imam pitanje za susjede Zagorce.
Kako doći do dvorca Radovečki Križovljan?
Navodno se nalazi u općini Cestica, pa da ne lutamo baš naokolo ako se ne vidi s ceste.

koka2004
11.07.2013., 21:04
http://onecroatia.info/turisticke_atrakcije/krizovljangrad/#.Ud76uayCBJg

Desno ti je karta.

Znači, ako dolaziš od Varaždina, na Cestici skreneš lijevo (jedino malo veće raskrižje na Cestici) i pratiš cestu. Nakon zavoja u lijevo, trebao bi ti biti negdje sa desne strane.

MarijaZD
25.05.2017., 09:22
Htjela bih preporučiti svima posjet Zagorju! Mi smo išli s djecom (9 i 6 godina) za vrijeme uskršnjih praznika starije kćeri i bilo je predobro. S tim da nismo pazili na budžet, dakle svugdje smo kupovali suvenire i baš se nismo opterećivali financijama. Evo kako je bilo:

1. Krenuli ujutro iz Zadra. U Zagreb došli oko podne, pojeli ručak u Skalinskoj ulici, fotkali se kod bana Jelačića i ispred katedrale, eto bar da imamo i tu uspomenu na Zagreb.
2. Oko 18 h stigli u apartman Petar Pan u mjestu Krapinske Toplice.
3. Ujutro krenuli u Kumrovec pa onda u Veliki Tabor.
4. Ručali u restoranu As u mjestu Pregrada.
5. Popodne odrijemali i onda otišli prekoputa apartmana u toplice Aquae Vivae. Čisti raj! Tamo bili do oko 20 h.
6. Sljedeće jutro odjavili se iz apartmana i otišli u Krapinu, u Muzej krapinskih neandertalaca.
7. Nakon toga posjetili Trakošćan. Ručali sendviče.
8. Krenuli put kući, u Zadar došli oko 18 h.

Jedino mi je žao što nismo uspjeli uklopiti posjet Gupčevoj lipi i spomeniku i muzeju seljačkoj buni u Gornjoj Stubici, ali to onda ostavljamo za sljedeći izlet.
P.S. Htjeli smo posjetiti i Miljanu, ali kako je to privatni posjed, nisu nas pustili.

ivana)
03.03.2018., 09:12
Zagorje card... jedna od rijetkih koju preuzmes gratis a dobijes popuste za odredjene restorane, muzeje, toplice... vrijedi 5 dana od aktivacije, tko planira neku turu po Zagorju, nije lose uvrstiti da smanjis trosak, vise detalja na linku
https://www.visitzagorje.hr/stranica/zagorje-card#

letva od volana
22.04.2024., 11:43
Kakvo je stanje na Trakošćanu, jel jezero napunjeno il je još uvjek bara? Otišli bi al pošto imamo cca 200km ako je sve sjebano i ispušteno necu ni ici.

forza
24.04.2024., 09:58
nije napunjeno.

letva od volana
24.04.2024., 15:08
Pa koliko to već zjapi tako? Šta misle s tim?