View Full Version : Kolači i slastice bez jaja
iako su jaja jedan od glavnih sastojaka slastica, nije nužno da se odreknemo slatkiša jer ih ne jedemo. iz nekih recepata koji sadrže jaje-dva, može ih se jednostavno izbaciti i zamjeniti žlicom svježeg, kravljeg sira. neke je kolače naravno nemoguće prekrojiti, a da zadrže svoju osobnost. kremšnite bez jaja?! right.
ja sam se vremenom našla kako ustvari najviše improviziram s kolačima. zbog toga ne bilježim mjere, pa mi svaki novi kolač bude drukčiji, iako imam par miljenika.
mislim da bi ova tema trebala biti zanimljiva ne samo vegetarijancima koji ne jedu jaja, već i ljudima koji trebaju paziti na unos masti i kolesterola.
kod jaja preko 60 % kalorija dolazi iz masti koje baš i nisu najzdravije (pretežno zasićene). već dva jaja premašuju dnevne preporuke na unosu kolesterola. prema nekim faktorima koji se u zadnje vrijeme navađaju kod analize nutrijenata za hranu, jaje je namirnica koja ima relativno visok IF (inflammatory ili upalni faktor), a često zna biti i na popisu alergena. s druge strane, jaja (bjelanjak) su izvor odličnih bjelančevina, vitamina B12, fosfora i selena. također, jaja imaju niski glikemički indeks.
kako god, ova tema posvećena je desertima bez jaja. ostalim jelima "...bez jaja" posvećujmo posebne teme! ditta je obećala topic napuniti korisnim informacijama, a ja ću uskoro krenuti s receptima! tko ne čita - sam si je kriv! :klopa:
mislim da bi ova tema trebala biti zanimljiva ne samo vegetarijancima koji ne jedu jaja, već i ljudima koji trebaju paziti na unos masti i kolesterola.
još više alergičarima :mig:
a da li tu mogu kolači bez jaja ali sa mlijekom i mliječnim proizvodima?
mislim da će takvi vjerojatno i biti u većini. barem s moje strane. možda da se za veganske kolače otvori novi topic.
S obzirom da ja već dvije godine ne jedem jaja (točnije rečeno, ne jedem žumanjak), prilagođavam sve recepte, i jaja mi uopće ne manjkaju. Željno čekam recepte, a pisat ću i svoje....
ja bum za početak copy/paste dva jednostavna i planetarno poznata recepta
tko još nije probao, neka to obavezno učini jer su fantastični
Crnac bez jaja s velikom bananom
Tijesto:
1 šalica kiselog vrhnja
1 šalica mlijeka
1 šalica ulja
1 i pol izmiksana banana
2 šalice pšenične krupice (grisa)
2 šalice šećera
4 na vrh pune žlice kakaa
1 žličica mljevene kave
2 žličice sode bikarbone
Glazura:
10 žlica mlijeka
1 paketić vanilin šećera
10 dag čokolade za kuhanje
par žlica čokolade u prahu
5 dag putra
Banane izmiksati ili samo zdruckati vilicom. Sve ubaciti u zdjelu i izmiješati, ostaviti 30-tak min da se malo griz napuhne. Uliti u protvu (klasična za kolače 20x30) koja je namašćena i posipana prezlama.
Peči na 180 stupnjeva.
sve za glazuru stavit u rajnglicu i kad je kolač pečen gurnut rajnglicu u rol - pazit da rajnglica nema bakelitne ručke. :zubo: Ugasiti rol i tak ostaviti 10 min, onda dobro izmiješati. ja tak radim, super ispadne a ne maltretiram se sa topljenjem na pari ili zagorjevanjem na ringu.
Glazuru preliti preko kolača koji se malo prohladio i zaboravit na njega bar sat-dva.
što je teško, jako teško :tuzni:
* ja umijesto mlijeka i vrhnja stavim pol litre običnog jogurta, bolji mi je tako
Crnac bez jaja
Tijesto:
pol litre jogurta - ona veelka čaša
30 dkg brašna, glatkog
20 dkg šećera
1,5 dl ulja
2 velike jušne na vrh žlice kakaa
2 žličice sode bikarbone
Glazura:
15 dkg putra
15 dkg čokolade, tamne
10 dkg šećera
1,5 dl mlijeka
postupak isti kak i gore
ja stavim u glazuru još i min 0,5 dl ruma :zvrko:
ovaj crnac bez jaja nam se više dopada i to kad se stavi prašak za pecivo jer se ne napuhne tak, više je zbijen pa kad se napije glazure postane nekak kremast
kad se rade kolači bez jaja dobro je stavit jogurt jer on odradi jajčani posao :mig:
putar u glazuri se lako zamijeni margarinom ili nekom drugom masnoćom
a tko ne jede čokoladu, e tome ja stvarno nis kriva :ne zna:
na ovom linku imate zgodnih recepata keksi, kolači, torte bez jaja (http://www.rivrtici.hr/_html/radovi/pdf/Keksi,%20kolaci,%20torte!.pdf)
nešto starinsko :)
za buđenje nostalgije
vodene kiflice
pola kile brašna umijesiti sa 20 dkg putra/margarina (po starinski je svinjska mast, no bumo ju zamijenili :D ) i 6 jušnih žlica masnog vrhnja
napraviti kuglu, staviti u platnenu kuhinjsku krpu, krpu zavezati
zavežalj objestit na kuhaču i stavit u veeeeliki lonac pun ledeno hladne vode, zavežalj ne smije dodirivati lonac
nakon sat vremena se izvadi iz vode, premijesi, razvalja i izrežu kvadrati ne koje se stavi domaći pekmez od šljiva i savinu se kiflice
peku se na 180
naravno da se mogu puniti i drugim nadjevima, od oraha, sira, maka,..
ima i dizana varijanta ;)
Naravno!
Vegani će lako prilagoditi recepte sa mlijekom, jednostavno na način da kravlje mlijeko zamjene sojinim, rižinim i sl. jer su omjeri isti. Jedino kasnije malo treba poraditi na okusu ali to se može vanilijom i sl.
Zamjene za jaje
U pecivima umjesto jednog cijelog jajeta, koristite slijedeće:
- 1/2 manje zrele banane, izgnječene
- 1/4 šalice sosa od jabuka, konzervirane bundeve ili tikve i pasirane suhe šljive
- 1/4 šalice tofua umućenog u blenderu s tečnim sastojcima koji se navode u receptu
- 1 i pol kafenu žličicu neke zamjene za jaja pomješane sa 2 žlice vode
- 1 do vrha punu jušnu žlicu sojinog brašna ili brašna od graha pomješanu sa 1 žlicom vode
- 2 jušne žlice kukuruznog skroba umućenog sa 2 žlice vode
- 1 jušnu žlicu fino samljevenog lanenog sjemena umućenog sa 1/4 šolje vode
U vegetarijanskim burgerima, štrucama, jelima pečenim u pokrivenoj posudi, umjesto jednog cijelog jajeta, koristite slijedeće:
- 2 ili 3 jušne žlice valjanog ovsa koji se brzo kuha ili kuhanog ovsenog brašna
- 2 ili 3 jušne žlice izgnječenog krumpira, izgnječenog slatkog krumpira ili instant pahuljica od krumpira
- 2 ili 3 jušne žlice finih prezli ili samljevenih krekera
- 2 ili 3 jušne žlice brašna-integralnog, višenamjenskog ili ovsenog
- 2 ili 3 jušne žlice skroba od aru-korijena, skroba krumpira, kukuruznog skroba ili zamjene za jaja pomješane sa 2 jušne žlice vode
- 2 ili 3 jušne žlice paste od rajčice
- 1/4 šalice tofua pomješanog sa 1 jušnom žlicom brašna
* Ovaj popis zamjena je preuzet iz knjige "Vegetarijanska ishrana za neupućene", autorice Suzanne Havala.
Osobno nisam probala sve zamjene (banana, prezle, sojino brašno-bilo o.k.), pa ne znam kako u praksi funkcioniraju. Ona još daje mogućnosti da se tofuom zamjeni bjelanjak u pripremi nekih slastica, ali da se isto tako od tofua pravi i vege kajgana. To su već recepti, pa kad ih isporbam, pretipkaću i dodati.
Javite iskustva sa nekim od navedenih zamjena.
crnac bez jaja! :rofl: (moram to probati!)
baš sam ovaj vikend pravila pitu od sira koja mi je postala omiljena. pa sam je usput i "uslikala". stvarno je fina! :)
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/pita-sir.jpg
PITA OD SIRA BEZ JAJA
(za jedan manji kalup)
podloga:
70 g maslaca
1-2 žlice svježeg kravljeg sira
1/4 šalice šećera
1 šalica brašna 850
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
krema od sira:
750g - 1 kg svježeg kravljeg sira (koliko tko voli kreme)
85 mL soka cijeđenog limuna
1 do 1,5 šalice šećera
1 puding od vanilije iz dm-a (Alnaturin)
200 mL vrhnja za šlag (mali, plavi, vindijin tetrapak)
od sastojaka za podlogu se umjesi prhko tijesto. ako je suho, doda se još zeru svježeg sira. ostavi se stajati neko vrijeme zamotano u foliju.
od sastojaka za kremu izmiksa se glatka smjesa. sir može biti svakojak. ja miješam ricottu, vindijin, svježi od kumica s placa (taj mora biti ekstra-ocijeđen)...bitno je da nije prekiseo. puding bi svakako trebao biti taj iz dm-a jer ima u sebi prirodne vanilije (koja tu služi kao začin) i nema umjetno dodane žute boje koju sadržavaju ostali pudinzi. tako krema ostaje fino bijela i dobije štih prave vanilije. ako nemate puding, biti će dobre i dvije žlice gustina.
tijesto se razvalja, stavi u protvan, na njega se zagladi krema i sve se peče na 175°C oko sat vremena ili dok cijela površina ne poprimi zlatnu boju.
kolač se poslužuje idući dan. dobar tek!
crnac bez jaja! :rofl: (moram to probati!)
ako voliš čokoladu, kolač je pravi pogodak
kažu moje kćeri da je to PMS kolač :rofl:
ja često radim onog s bananom jer se kod mene doma jedu samo poluzelene banane, pa zna koja ostat i zažutit i onda se pretvaraju u kolač :klopa:
i malo (ok, puno :zvrko: ) ruma natočim :D
ako voliš čokoladu, kolač je pravi pogodak
kažu moje kćeri da je to PMS kolač :rofl:
ja često radim onog s bananom jer se kod mene doma jedu samo poluzelene banane, pa zna koja ostat i zažutit i onda se pretvaraju u kolač :klopa:
i malo (ok, puno :zvrko: ) ruma natočim :D
mmm...baš sam u zadnje vrijeme zapala u fazu pravljenja nekakvih brownija, mada priznajem da još nisam naišla na recept bez jaja koji bi dobro imitirao pravi brownie. :(
budemo probali s crncem! :)
na ovom linku imate zgodnih recepata keksi, kolači, torte bez jaja (http://www.rivrtici.hr/_html/radovi/pdf/Keksi,%20kolaci,%20torte!.pdf)
Dobra je ta mini kuharica sa slasticama bez jaja. :top:
Pronašla sam je zimus i baš sam bila zadovoljna nekim rješenjima. Odlično je i to što nema bijelog šećera u receptima.
Vege kolač sa mrkvom
Sastojci za smjesu:
45-50 dag svježe naribane mrkve
2 dl smeđeg šećera,ili ječmenog slada,ili javorova sirupa (ja koristim onaj potpuno crni šećer koji ima baš posebnu aromu)
3 dl vode
1 limun,korica i sok
1 dl maslinova ulja
1 prašak za pecivo,ili 1 žličica sode bikarbone
1 vanilin šećer
2 dl integralnog brašna,ili crnog ili polubijelog
2 dl kukuruznog brašna
1 šaku mljevenih oraha ili badema ili prženih pšeničnih klica
2 žlice mljevenog lanenog sjemena
1 žlica prženog integralnog sezama
Malo naribanog đumbira
Priprema smjese:
Mrkvu očistite, naribajte, pomiješajte sa šećerom i vodom, praškom za pecivo, vanilin šećerom,orasima i brašnom.
Na praznoj tavici propržite integralni sezam.
Sezam i lan dodajte smjesi kolača i sve dobro promiješajte,dodajte ulje i sve ostale sastojke.
Masu dobro ujednačite i istresite u pleh (mali duboki) koji ste namazali maslinovim uljem i posuli pšeničnim klicama ili orasima ili brašnom.
Pecite oko 45 minuta u zagrijanoj pećnici na oko 200°C. Probajte drvenim štapićem da li je pečeno,ako jeste štapić treba izaći suh iz kolača.
Napomena: nemojte rezati još topao kolač (nipošto vruć :eek:), jer će kasnije i kad se ohladi ostati gnjecav (napravila sam tu grešku prvi put jer me jako zanimalo kakvog je ukusa). Režite ga tek kad se potpuno ohladi.
Oni koji ne vole đumbir, mogu staviti cimeta ili nekog drugog začina. Moguće su zaista razne varijacije, u zavisnosti od toga šta volite.
@ ditta: u kolač s mrkvom ne ide nikakva masnoća? (ulje, margarin...)
@polly: sinoć sam napravila crnca bez jaja i moram priznati da je jaaaaako ukusan. mljac! imam par pitanja da znam za sljedeći put (a biti će ih još puno): meni se preljev nije skroz upio, ostala je većina plivati gore, mada nije skroz tekuće kada se ohladi. svejedno, kolač je sočan, ali nije "namočen". pogotovo sredina kolača koja se napuhne od sode. jel to treba tako biti? :ne zna:
[QUOTE=Ljelja;13732239]@ ditta: u kolač s mrkvom ne ide nikakva masnoća? (ulje, margarin...)QUOTE]
Ide 1 dl maslinovog ulja. Piše u receptu. Mada, ja stavim manje jer mi je prežestoko kad je puna mjera. Čisto onako da ne bude presuh. Đumbir mu zapravo daje pravu aromu. Samo, treba pažljivo dozirati.:D
Super mi je i to što se pleh namaže maslinovim uljem i pospe pšeničnim klicama, potpuno drugačiji efekt, nego kad napraviš uobičajeno sa brašnom.
By the way, tvoj kolač od sira izgleda toliko zamamno da ga za vikend obavezno pravim.:klopa:
na ovom linku (http://www.vitalita.com/cookbooks.html)imate za skinuti dvije jako zgodne kuharice
slanu i slatku :klopa:
@polly: sinoć sam napravila crnca bez jaja i moram priznati da je jaaaaako ukusan. mljac! imam par pitanja da znam za sljedeći put (a biti će ih još puno): meni se preljev nije skroz upio, ostala je većina plivati gore, mada nije skroz tekuće kada se ohladi. svejedno, kolač je sočan, ali nije "namočen". pogotovo sredina kolača koja se napuhne od sode. jel to treba tako biti? :ne zna:
ja svaki kolač koji s nečim zaljevam, malo pobockam čačkalicom da se preljev lakše upije i preljev stavljam u par navrata baž zbog upijanja
meni je uvijek ravan, nema trbuščić ;)
ne znam da li tako radiš, kalup/protva za kolač se namasti i pobrašni samo po dnu, ne i stranice, baš zato da se tijesto ne napuhne samo po sredini
onaj s bananom je još bolji :klopa:
ja znam staviti i do 3 jako, jako zrele banane
Super mi je i to što se pleh namaže maslinovim uljem i pospe pšeničnim klicama, potpuno drugačiji efekt, nego kad napraviš uobičajeno sa brašnom.
za neke kolače je fino kad se pleh pospe prezlama ili izmrvljenim keksima
npr. za pite od sira i neke malo grublje kolače
na ovom linku (http://www.vitalita.com/cookbooks.html)imate za skinuti dvije jako zgodne kuharice
krasna knjižica! ima i fotke. hvala na linku!
što se tiče "crnca", inače ne mastim stranice pleha, samo dno. iako mi se nekako čini logičnim da će narasti krajevi tek ako se namaste. da smjesa lakše klizi prema gore. ne znam. nisam inače nikada mastila stranice. :ne zna:
budem drugi puta eksperimentirala s manje sode bikarbone i budem kolač izlila u veći pleh, da bude tanji. jedva čekam! :klopa:
Ide 1 dl maslinovog ulja. Piše u receptu. Mada, ja stavim manje jer mi je prežestoko kad je puna mjera. Čisto onako da ne bude presuh. Đumbir mu zapravo daje pravu aromu. ...
e vidiš previdjela sam da piše maslinovo ulje. :bonk: zanimljiva kombinacija. nisam ga nikada stavljala u slatka jela. maslinovo mi je okej za slane zlevke, ali slatki kolač...:confused: tim više razloga da probamo. :mig:
Evo jedan recepti koji sam nasla na coolinarici, vrlo ukusni keksi:
vjerujem da su fini
ali ne bi bilo loše da pročitaš naziv topica :mig:
tough_cookie
25.04.2008., 07:20
vjerujem da su fini
ali ne bi bilo loše da pročitaš naziv topica :mig:
premjesteno :mig:
Polly hvala na linku!:s Odlične su kuharice!
Nisam ranije uspjela pogledati i proučiti ali mi se jako svidja.:) Ima puno korisnih i zanimljivih stvari.
Kad budem nešto pravila, obavezno ću prevesti recept, dodati fotku i podijeliti iskustvo sa ostalima.
često znam nabrzaka ufrkati bombice od slanutkovog brašna. recept je sličan ili istovjetan indijskoj čokoladi tzv. Laddhu, mada se za nju smjesa često stavlja u kalup i reže u kvadriće kada očvrsne. ja više volim kuglastu varijantu.
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/ladu.jpg
Laddhu
180 g maslaca
2 šalice brašna od slanutka
4 žlice mrvljenih ili narezuckanih pistacija (ili oraha)
na vrh žličice mljevenog muškatnog orašćića
(ja još stavim mljevenog kardamoma ili "all spice" začin)
1 šalica šećera u prahu
maslac se rastopi u loncu ili tavi, doda brašno, začini, orasi i konstantno miješa na laganoj vatri 15-20 minuta. boja treba lagano potamniti u zlatno-smeđu, ali treba paziti da smjesa ne zagori. smjesa će mijenjati konzistenciju tijekom miješanja, a na kraju treba biti kao pijesak povezan masnoćom.
sada se smjesa makne s vatre i doda se miješajući šećer u prahu.
vruća smjesa se može istresti i zagladiti u pleh, pa rezati u kvadriće kada se ohladi. ja pustim da se malo ohladi i onda formiram bombice. laddhu se čuva u komadima ili kuglicama u hladnjaku u zatvorenoj posudi. meni zna trajati dva-tri tjedna.
desert je zasitan i zamaman. prava kalorična poslastica za uz kavu ili čaj. poslužuje se direktno iz hladnjaka - ne smije dugo stajati na sobnoj temperaturi.
Fazlija
30.04.2008., 14:50
> PITA OD SIRA BEZ JAJA
> (za jedan manji kalup)
U, to dobro izgleda!?
> Laddhu
U, i ovo je dobro...
bluebox
30.04.2008., 15:32
polly koliko se dugo Crnac s bananama peče?
I zašto trebaju krušne mrvice na namašćenu tepsiju? Jel može bez njih? :confused:
Hvala :)
dok nebu pečen :zubo:
meni ti je vrijeme relativna stvar, a zavisi i od rola i protve,... nakon cca 20-30 min ga pogledaj i bocni čačkalicom, ako je suha, kolač je gotov
možeš ti protvu posuti i brašnom :ne zna:
meni brašno da neku ljepljivu koricu, nešto takvo, no uglavno više mi se sviđa kad protvu pospem nečim grubljim poput prezli ili mrvica od keksa
imam dve sasvim zrele banane, sutra bu crnac :klopa:
imam dve sasvim zrele banane, sutra bu crnac :klopa:
ako ih neko u međuvremenu ne ponjupa! sakrij ih! :) ja sam upravo došla iz nabavke: vidla na polici par zlatnih s crnim piknjicama i odmah mi pade na pamet da još nismo probali crnca bez jaja, ali s velikom bananom. pa ću i ja sutra uz prvomajski kotao ponuditi crnca za desert!
ako ih neko u međuvremenu ne ponjupa!
nema šanse
kod nas se jedu samo polu zelene
Fazlija
30.04.2008., 20:00
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/pita-sir.jpg
PITA OD SIRA BEZ JAJA
(za jedan manji kalup)
Zelio bih iskoristiti ovu priliku da pozdravim svoju dragu zenu i porucim joj da bih zelio ovakav kolac jednom probati, pa neka se potrudi malo...
http://farm3.static.flickr.com/2051/2456514578_10872a5bb3.jpg?v=0
Sastojci:
6 žlica oštrog i 6 žlica glatkog brašna
250 g mljevenog rogača
6 žlica pšeničnih klica
6 žlice smeđeg šećera
4 žlice ulja
400 ml mineralne vode
4 srednje jabuke
malo sjeckanih oraha ili lješnjaka
prstohvat soli
Priprema:
Brašno, mljeveni rogač, šećer, sol i pšenične klice na suho izmiješamo u dubljoj posudi. Dodamo oguljene i naribane jabuke, mineralnu vodu, ulje, ostale sastojke, te zamjesimo glatku smjesu. Smjesu izlijemo u manji namašćen i pšeničnim klicama postu kalup i stavimo u zagrijanu pećnicu na oko 180-180ºC oko 60 min (zavisi valjda od pećnice do pećnice, kod mame mi je na većoj temperaturi, kod mene na nižoj).
Ideja: vjerovatno bi bilo ukusno preliti ovaj kolač glazurom od čokolade. Nisam probala ali sam razmišljala o tome.
mrrrnjao
03.05.2008., 10:18
evo slijedi jucer isprobani recept za palacinke u vegi verziji bez jaja i mlijeka
isprva sam bila malo skepticna, ali kad sam ih probala bile su tako fiiiiiine da me cak i otac profesionalni kuhar pohvalio :p
-1 manja banana
-voda
-brasno
-secer, sol (i ostali dodaci koje eventualno stavljate u palacinke a la vanilin secer, limunova korica, cimet...)
-ulje
banana se zgnjeci u sto sitnije komadice i doda se malo vode da smjesa bude onak fina za mijesanje. potom se naizmjence dodaju brasno i voda, neznam koliko kolicinski jer ja to sve odokativno. dodaju se mrvica soli i malo vise secera, ovisi o okusu. sve treba biti dooobro izmjesano, ali ako i ostanu komadici banane neusitnjeni skroz, nije problem. na kraju se doda malo ulja u smjesu ukoliko pecete na teflonki, tako da ne morate dodavati ulje na tavu.
palacinke budu super, ne lijepe se, ne raspadaju, a kad se namazu cokoladom osjeti se onaj fini okus banane i cokolade sto super pase. jedino nije pogodno za slane nadjeve, tomu jos nisam uspjela doskociti :D
FemaleGuybrush
03.05.2008., 11:52
i meni te palacinke zvuce pregenijalno.. odusevila me ta banana u tijestu...
FemaleGuybrush
03.05.2008., 20:00
ok, ovo moje se ne bi moglo nazvati palacinkom pa da je i palacinka nesto sasvim suprotno od onog sto mi inace nazivamo palacinkama :D
totalno mi se sve ljepilo za tavu (vjerojatno treba imati teflonsku... moja nije naravno)... i neznam koliko to gusto/rijetko mora biti? ko za obicne palacinke...?
Na kakvoj vatri pec? jako, slabo?
sad gledam tvoj post - ne lijepe se, ne raspadaju se... moje su samo to i radile...
tako da sad imam u biti nekakvu kvazi kremu (ko zvaka se rasteze) koju sam ubacila u cokladu koju sam rastapala i jedem to zlicom :D svejedno je fino...
Bila sam stavila med i orahe (ful malo) u tijesto... garant bi bile dobre palacinke... :(
mrrrnjao
04.05.2008., 12:52
ok, ovo moje se ne bi moglo nazvati palacinkom pa da je i palacinka nesto sasvim suprotno od onog sto mi inace nazivamo palacinkama :D
totalno mi se sve ljepilo za tavu (vjerojatno treba imati teflonsku... moja nije naravno)... i neznam koliko to gusto/rijetko mora biti? ko za obicne palacinke...?
Na kakvoj vatri pec? jako, slabo?
sad gledam tvoj post - ne lijepe se, ne raspadaju se... moje su samo to i radile...
tako da sad imam u biti nekakvu kvazi kremu (ko zvaka se rasteze) koju sam ubacila u cokladu koju sam rastapala i jedem to zlicom :D svejedno je fino...
Bila sam stavila med i orahe (ful malo) u tijesto... garant bi bile dobre palacinke... :(
prvo, tava definitivno teflonska, ovakve palacinke nisam nikad radila na obicnoj, al poznavajuc inace obicne tave na njih ide dosta ulja i prva palacinka obavezno u smece, a pretpostavljam kad jos bananu dodas da je to katastrofa :D dakle probaj pribavit neku dobru teflonku ak si primorana jest bananaste palacinke :p
gustoce smjese apropo...hmm, pa meni je bila mrvicu gusca nego kad pecem s jajima i mlijekom, i bitno je da dooobro ispeces donji dio prije neg kaj ides okretat jerbo mislim da im treba mrvicu dulje da se speku od obicnih, pa ak ides polusirovu okretat sto posto bu se raspala
u biti, vjerojatno ti je falilo brasna u smjesi, kad ima premalo onda se raspadaju i kad nisu s bananama
a za lijepljenje, ja stavim malo ulja u smjesu, a na teflon niti kap ulja (na dijeti sam pa moram suhe jest)
sto se vatre tice, normalno ih pecem ko obicne, imam onu plocu za kuhanje, stavim na 8 /10.
eto nadam se da sam bar malo pomogla i sretno ti ak jos koji put krenes u pohod na...pa hmm..krnje palacinke :D
FemaleGuybrush
04.05.2008., 22:09
prvo, tava definitivno teflonska, ovakve palacinke nisam nikad radila na obicnoj, al poznavajuc inace obicne tave na njih ide dosta ulja i prva palacinka obavezno u smece, a pretpostavljam kad jos bananu dodas da je to katastrofa :D dakle probaj pribavit neku dobru teflonku ak si primorana jest bananaste palacinke :p
A normalne palacinke su mi savrseno ispadale... ne zelis znati na sto je ovo licilo... :D :D cimer je uso u kuhinju: sto radis
ja: palacinke
on [faca kao da sam ga upravo pogodila đubrivom] :D
Morat cu si onda kupiti neku teflonku
gustoce smjese apropo...hmm, pa meni je bila mrvicu gusca nego kad pecem s jajima i mlijekom, i bitno je da dooobro ispeces donji dio prije neg kaj ides okretat jerbo mislim da im treba mrvicu dulje da se speku od obicnih, pa ak ides polusirovu okretat sto posto bu se raspala
u biti, vjerojatno ti je falilo brasna u smjesi, kad ima premalo onda se raspadaju i kad nisu s bananama
a za lijepljenje, ja stavim malo ulja u smjesu, a na teflon niti kap ulja (na dijeti sam pa moram suhe jest)
OK... cu probati valjda uskoro... :) kad kupim tavu naravno :)
eto nadam se da sam bar malo pomogla i sretno ti ak jos koji put krenes u pohod na...pa hmm..krnje palacinke :D
Hahah... krnje palacinke :D od sad ce to biti moj specijalitet :D
Lady Grey
06.05.2008., 11:02
Bok ljudi :)
Jako volim ovu temu :cerek: pitam se zašto :klopa:
Evo i mog skromnog doprinosa, onak za upoznavanje. :mig:
Daklem, "zdravi" muffini:
-suho sastojci: 1 šalica cjelovitog brašna, 2 šalice brašna 850, 1/2 čajne žličice soli, 2 jušne žlice praška za pecivo, 1 jušna žlica cimeta, 1 šalica oraha narezanih na veće komade.
-mokri sastojci: 1/2 šalice ulja, 1/2 šalice ječmenog slada, 1/2 šalice sojinog mlijeka,1 šalica jabučnog soka, 1 žlica vanilin-praha (ja stavim vanilin-šećer), 1 šalica kockica jabuka ili nekog drugog voća.
Pećnica se zagrije na 180. Pomiješaju se posebno suhi i mokri sastojci, pa se tekuća smjesa ulije u suhu i lagano promiješa. Na kraju se dodaju jabuke. Smjesa se žlicom poflika u kalupe (ili nauljene ili u one papirnate gaće za muffine), i peče se 50-tak min, dok ne postanu zlatno-smeđi. Meni ih obično ispadne 15-17 komada, znači cca tura i pol muffina.
U slast :top:
Nezakoniti mi zna prigovarati da fali šećera i da imaju preprirodan okus :zubo:, ali on je za sad jedini kaj se buni. :rofl:
ovaj recept sam ukrala mami iz neke hrpe isprintanih papira. valjda je kružilo među babcima e-mailom. torta se ne peče, već se sastojci za tri kreme kuhaju. idealno za toplije dane ako nemamo pećnicu pri ruci ili da se baš ne moramo dodatno znojiti paljenjem rola na 180.
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/Picture006.jpg
Pijesak torta
1,5 L mlijeka
4 pudinga od vanilije
2 pudinga od čokolade
3 čaše (od 1,5 dcL) šećera
25 dag margarina ili maslaca
30 dag mljevenih keksiju
30 dag mljevenih oraha
30 dag kokosa
U 0,5 L mlijeka skuhati oba pudinga od čokolade s jednom čašom šećera (ja stavim čašu kraš-ekspresa). U vruće umiješati 10 dag margarina/maslaca i kad se upije umiješati kekse. Vruće odmah razgrnuti i poravnati na dno većeg kalupa za tortu.
U 1 L mlijeka skuhati 4 pudinga od vanilije s dvije čaše šećera. U vruće umiješati preostalih 15 dag margarina. Masu prepoloviti i u jednu polovicu umješati kokos, a u drugu orahe. Na čokoladni sloj na dnu kalupa rasporediti sloj s kokosom pa na njega onaj s orasima.
Torta treba odstajati u hladnjaku, a prije serviranja može se ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem.
Na fotki je moja torta, a ja sam zamjenila redoslijed gornja dva sloja. Onaj s kokosom je tvrđi, pa je bolje da je u sredini.
korisno za ovu temu, citiram iz nekih starih članaka:
Kao zamjena za jaja u receptima za biskvite obično se koriste tofu, svježi kravlji sir, ulje ili pire od suhih šljiva, ovisno o tome što tražimo od biskvita. Tofu najčešće daje gust i često «gumen» biskvit, dok pire od suhih šljiva može previše dominirati aromom i okusom.
Najjednostavnija i najjeftinija zamjena za jaja najčešće je obično biljno ulje koje izvrsno «drži» formu kolača. Protivno ustaljenom stavu, profesionalna zamjena za jaja, tzv. egg-replacer u većini slučajeva uopće nije potreban. Ono što je potrebno kod prepravljanja klasičnih recepata na njihovu formu bez jaja najčešće je iskustvo u idealnim udjelima ulja/kravljeg sira/brašna. Upravo je svježi kravlji sir bilo kojeg oblika (bakice s tržnica, ricotta...) tajna laganog, a kompaktnog bilo biskvita bilo prhkog tijesta.
U čokoladnim biskvitima idealan će pak biti pire od šljiva. 2,5 šalice suhih šljiva namoče se preko noći te skuhaju u 1 šalici vode. Zatim se smiksaju u pire koji se može zatvoren čuvati u hladnjaku i do mjesec dana. Takva smjesa dodaje se u biskvit umjesto uobičajne količine jaja, no poželjno je još dodati i određenu količinu ulja.
Šećer je sastojak koji nije problematičan u smislu da će utjecati na konzistenciju kolača u većoj mjeri, no to ovisi o vrsti upotrebljene zamjene i vrsti deserta koji spravljamo. Smeđi, nerafinirani šećer trske gotovo da neće utjecati na konzistenciju kolača, no može utjecati na njegovu boju te dati intenzivniji okus. Ipak, većina smeđih šećera na našim policama najčešće nije vrijedna izdvajanja više novca jer se radi o običnom bijelom šećeru prevučenim melasom. Ipak, šećer iz trgovina zdravom hranom nešto je vrijedno razlike u cijeni jer se najčešće radi o minimalno procesiranom proizvodu iz organskog i(li) fairtrade uzgoja.
Osim relacije bijeli-smeđi šećer, za kreme, pudinge i određene vrste biskvita uspješno se mogu koristiti javorov sirup, rižin ili ječmeni slad te med. Ipak, med ne preporučamo u kremama i biskvitima koji se moraju peći ili kuhati. Onima kojima financije nisu imperativ, od sveg srca za pripremu biskvita preporučamo javorov sirup, jer je lagan i izuzetno delikatnog i prirodno-slatkog okusa. Za tzv. brownije i muffine odlični su i drugi, gušći zaslađivači kao što je ječmeni slad. Isto tako, vrlo pogodan zaslađivač može biti sirup od jabuka (bez šećera – iz trgovina zdrave hrane) ili neki drugi voćni koncentrat te običan, prirodni sok jabuke također bez dodanog šećera. Omjeri najčešćeih zaslađivača su otprilike sljedeći:
¼ šalice javorovog sirupa = 2 velike žlice melase = ¾ šalice ječmenog slada = 1 šalica jabučnog soka = ¼ šalice voćnog koncentrata (sirupa) = ½ šalice suhog voća (grožđice)
Kada želite prepraviti recept koji sadrži bijeli šećer, možete to učiniti svim već navedenim zamjenama. Isto tako, pošto su ovi zaslađivači vlažniji, najčešće će u receptu trebati smanjiti količinu tekućine i to za onoliko koliko je unešeno zaslađivačem:
1 šalica bijelog šećera = 1 i 2/3 šalice javorovog sirupa = 1 i ½ šalice melase = 3 šalice ječmenog slada
Mliječni proizvodi imaju najviše alternativa, a najčešće će ih iz recepata izbacivati strogi vegetarijanci. Samo kravlje mlijeko može se zamijeniti sojinim ili rižinim mlijekom, a maslac biljnim margarinom. Naravno, tu je i sojino vrhnje za šlag za one koji ne dopuštaju kompromis. Solidnu zamjenu za kravlji sir ipak je teško naći.
još jedan copy-paste o mogućim zamjenama za jaja u kulinarstvu:
1) Metoda s lanenim sjemenkama. Umjesto jednog jajeta uzimaju se 4 čajne žličice lanenih sjemenki i 80 ml vode. Ta smjesa lagano treba kuhati 5-7 minuta, pustiti da se ohladi i zgusne, te smjesu propustiti kroz gazu i stisnuti dok se sva tekućina ne iscijedi. Kao jedno jaje koristi se oko 50 ml te tekućine.
2) Metoda s mljevenim lanenim sjemenkama. Za jedno jaje uzima se 1 žlica mljevenih sjemenki pomiješana i odstajala s 3 žlice vode. Razlika od prve metode je ta da kolači i kruhovi poprimaju lagano orašast okus, pa je taj recept najbolje korisiti za kolače koji u svom sastavu trebaju ionako sadržati neke orašarke. Lanene sjemenke obavezno treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
3) Kremasti tofu. Sojin sir ili tofu u svrhu zamjene jaja treba biti svjež i mekan, pošto poprima specifičnu aromu kako stoji duže vrijeme. Jedno jaje mijenja oko 50 g tofua, ili na 100 g brašna ide 70 g tofua. U svakom slučaju tofu mora biti kremasto izrađen mikserom na štapu ili u blenderu.
4) Miksane banane. Kada se zrele banane dobro izrade u blenderu može se zapaziti sva sila mjehurića koji su zarobljeni u kaši. To banane čini izvrsnima za umješavanje u brašno, i to za 1 jaje ¼ do 1/3 šalice kaše. One su također odlične stoga što zadržavajući vlagu dugo održavaju kolač svježim. Mogući nedostatak ove metode je taj da ćete banane uvijek osjetiti u jelu kao – banane.
5) Maslac od orašida, bio on od sezama, kiki-rikija ili slično, dobra je smjesa za povezivanje komponenata u kolaču, premda mu ne daje potrebnu lakoću. U svakom slučaju, smjesa za kolač bez jaja mora biti daleko gušća (automatski je i teža) od one u koju jaja idu, tek toliko da se izljeva na pleh. Jedini oprez kod ove metode preporuča se osobama koje su alergične na orašarke.
6) Instant formula – gotova industrijska zamjena za jaja u obliku praška. Može se nabaviti u bolje opskrbljenim trgovinama zdravom hranom, a koristi se prema uputstvima za uporabu. Takva formula u svom sastavu najčešće sadrži škrob, tapioka brašno, sredstvo za dizanje (kao prašak za pecivo), te neku gumu iz skupine ugljikohidrata kao što je guar guma.
7) Jednostavna formula koja dodatno učvrščuje smjesu, a koristi se u kombinaciji s nekim od navedenih postupaka zamjene jest ta da od svake šalice brašna 1-2 žlice budu zamjenjene s škrobom (gustinom) ili brašnom od tapioke (manioke). Da biste dobili rahlu smjesu koja se diže, upotrijebite kao tekućinu gaziranu mineralnu vodu.
8) Kada se u receptu rabi 1 –2 jaja, pogotovu za kruhove i peciva, ona se mirne duše mogu potpuno izostaviti, te smjesa nadopuniti s 1- 2 žlice obične vode.
9) Kada je riječ o kuhanju, a ne slatkišima najčešće se koristi formula:
2 žlice brašna + ½ žlice vrhnja + ½ žličice praška za pecivo + 2 žlice vode
10) U smjesama za burgere i popečke umjesto jaja možete koristiti: pastu od rajčice, pire krumpir, vlažne krušne mrvice ili nemočene zobene pahuljice.
„medeni“ kolač
2,5 čaše brašna (od 2 dl)
1 čaša šećera
1,5 čaša mlijeka
5 žlica pekmeza
3 žlice ulja
1 žlica mješavine začina za medenjake
1 čajna žličica sode bikarbone
Pola smjese uliti u namazanu i pobrašnjenu protvu, ispeći na pola, premazati pekmezom, posuti ribanom čokoladom, preliti sa ostatkom tijesta i ispeći do kraja
Pečeno i prohlađeno preliti glazurom od čokolade; 10 dkg čokolade, 1 dl slatkog vrhnja, 5 dkg putra, 1-2 žlice šećera
bluebox
23.05.2008., 15:07
polly:top: crnac je zakon, svima se svidio :)
E sad, jel zna tko kako bi se napravio biskvit za Kinder pungui kolač? Dakle vrsta malo žilavog čokoladnog biskvita :ne zna:
U receptu piše 6 jaja :eek: to mi se čini preteško.
Znam da je ovo "bez jaja" topic, ali prihvaćam sve prijedloge, bez ili sa manjim brojem jaja od 6 :zubo:
E sad, jel zna tko kako bi se napravio biskvit za Kinder pungui kolač? Dakle vrsta malo žilavog čokoladnog biskvita :ne zna:
Pogledaj
ovdje (http://www.coolinarika.com/recept/kakao-ploske-s-bademima)
pravim ga često, ili kao kakao-kocke, ili kao podlogu za kolač od sira.
Pogledaj
ovdje (http://www.coolinarika.com/recept/kakao-ploske-s-bademima)
pravim ga često, ili kao kakao-kocke, ili kao podlogu za kolač od sira.
"2 čaše brašna"...kakvog? glatkog, oštrog, integralnog?
"2 čaše brašna"...kakvog? glatkog, oštrog, integralnog?
Nije moj recept da bih znala na koje je brašno autor mislio - kod mene nema dvojbe - isključivo integralno.:kava:
bluebox
08.07.2008., 16:21
Pročitala sam ovaj post (http://www.forum.hr/showpost.php?p=14815943&postcount=22) i vidim da se može :s
Ako imate recepte podijelite molim :klopa: :Slin:
mama kaže:
slatko vrhnje
jogurt (ne tekući)
šećer po želji
voće po želji
smiksati
zamrznuti
jesti
neiskusna domina
10.07.2008., 10:07
maloprije ja napisala recept na gastronomiji,domaci sladoledi,pa da ne prepisujem :)
korason
22.07.2008., 15:29
Ima li tko ideju kako napraviti kolačiće punjene suhim voćem a la makrolacici od mavrovica? Makrolacici su mi izvrsni, ali voljela bih napraviti svoju varijantu doma, s nadjevom po mom izboru...
bluebox
04.08.2008., 16:51
Evo dva ljetna, jednostavna kolača koji se ne trebaju peći :) ako je prejednostavno nek modovi prebace na Lijene vegetarijance topic :zubo:
KOLAČ S PUDINGOM I BANANAMA
Na dno tepsije se poslože Petit Beurre keksi ili piškote,
to se zalije sa (ne previše) mlijeka + ruma u kombinaciji,
da keksi omekane.
Preko toga se poslože narezane banane.
Gore se zalije pudingom od čokolade i na kraju šlag.
KOLAČ S PUDINGOM I ANANASOM
Isto kao i kolač gore, samo što ide ananas i puding od vanilije kuhan s tekućinom od ananasa iz konzerve.
Evo dva ljetna, jednostavna kolača koji se ne trebaju peći :) ako je prejednostavno nek modovi prebace na Lijene vegetarijance topic :zubo:
KOLAČ S PUDINGOM I BANANAMA
Na dno tepsije se poslože Petit Beurre keksi ili piškote,
to se zalije sa (ne previše) mlijeka + ruma u kombinaciji,
da keksi omekane.
Preko toga se poslože narezane banane.
Gore se zalije pudingom od čokolade i na kraju šlag.
KOLAČ S PUDINGOM I ANANASOM
Isto kao i kolač gore, samo što ide ananas i puding od vanilije kuhan s tekućinom od ananasa iz konzerve.
Može i varijanta da se na kekse (poškropljene mlijekom ili nekim sokom) stave višnje (dovoljno je jedno pakiranje smrznutih višanja, ako već prođe sezona svježih), odozgo tučeno slatko vrhnje. Kolač je vrlo osvježavajući, upravo zbog višanja i idealan za ljetno vrijeme. :cerek:
P.S. Puno je bolji kad se na dno stave piškote, ali one na žalost imaju jaja.:rolleyes:
Bluebox, mislim da ove jednostavne recepte ipak neće prebaciti na topic "za lijene vegetarijance", jer bi u tom slučaju recept glasio: kupim baklavu ili namažem nutelu na kruh. :D:mig:
patientia
14.09.2008., 13:10
Casopis Desserts je citav broj posvetio veganskim desertima :cerek: Mozete ga pogledati/skinuti ovdje:
http://www.dessertsmag.com/magazines/Desserts-Magazine3.pdf
Hvala.... ima zanimljivih receptića:top:
patientia
19.09.2008., 03:06
Prekmurska gibanica
količina za protvan srednje veličine:
350 g tankih kora bez jaja
1 šalica preprženih i mljevenih lješnjaka
400 g jabuka
prstohvat soli
malo cimeta
½ šalice grožđica
100 g tofua
½ šalice pšeničnih klica
100 g maka
voda (1/2 dl)
ulje (1/2 dl)
preljev (prokuhati):
sok ½ limuna
¾ šalice slada
1 šalica vode (jos bolje nezaslađenog soka od jabuka)
Prvo pripremite preljev i pustite da se hladi.
Mak prelijte vrućom vodom; grožđice namočite da malo omekšaju; jabuke ogulite i naribajte.
Nauljite lim i svaku koru premažite smjesom ulja i vode.
Poslažite na lim četiri kore i stavite naribane jabuke i mljevene lješnjake. Pospite cimetom i dodajte prstohvat soli.
Stavite dvije kore na jabuke, a na kore smjesu tofua i pšeničnih klica.
Ponovo stavite dvije kore, a na njih smjesu maka i grožđica. Na to stavite četiri kore i premažite uljem.
Izrežite na kocke pa pecite u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 180° C.
Dok je još vruće prelijte hladnim preljevom.
Finiji je drugi dan...
Jadranka Boban Pejić, Prirodno i slatko (ovo je prepolovljen recept)
(nisam isprobala)
patientia
19.09.2008., 21:50
Kupila sam zamjenu za jaja u Mercatoru u Brezicama (a gdje drugdje :)). Zove se Orgran No Egg Natural Egg Replacer (zadnji proizvod na ovoj ('http://www.orgran.com/product-information/packet-mixes.html') stranici) i sadrzi:
potato starch
tapioca flour
vegetable gum: methylcellulose
calcium carbonate
citric acid
http://www.orgran.com/images/stories/products/noegg.jpg
Jedna zlica praha + dvije zlice vode mijenjaju jedno jaje. U kutiji je ekvivalent 66 jaja, ne sjecam se cijene, ali nije vise od 5 eura, tako da je mozda cak onima koji jedu jaja isplativije kupiti ovaj proizvod (pogotovo jer ne sadrzi kolesterol).
Konacno cu moci peci sve kolace koji me zanimaju :D Moze se napraviti i snijeg od bjelanjaka - 2 zlice No Egg-a i 1 zlica vode.
patientia
06.10.2008., 11:55
Krivo sam napisala gore, 1 zlicica (za caj) praha + dvije zlice vode mijenjaju jedno jaje.
S No Egg-om sam dosad samo radila Dr. Oetker muffine u koje bi trebalo dodati jedno jaje, dobro su ispali, cokoladni mi se nisu digli koliko sam ocekivala, ali vidjela sam da se to dogadja i onima koji stave jaje.
mislim da je neko pital za poriluk recept a da nije varivo?
torta od poriluka
tijesto
20 dag psenicnog brasna
cetvrt kocke kvasca
pola zlice ulja
pola zlicice soli
vode po potrebi
nadjev
25dag poriluka
6dag louka
12.5dag tofu
2dag indijski orah
1žlica limunoivog soka
6.5dl vode
pola zlicice mljevene slatke paprike
sol
od brasna, kvasca i soli zamijesite tijesto, ne pretvrdo. poriluk narezite na koloutice i pirjajte s lukom na malo vode 5min. zaicinite i stavite na stranu.tijesto razvaljajte i stavite u lim oblozen papirom za pecenje. ohladjeni poriluk rasporedite po tijestu. izmiksajte kremu od tofua, indijskog oraha, limunovog soka i vode pa prelijte po poriluku.pecite u pecnici 30min na 180C dok lagano ne porumeni
isprobano i odlično!
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/kolac.jpg
Za prhko tijesto:
250 g brašna 850
prašak za pecivo
125 g maslaca
1 dL tekućeg jogurta
malo soli
2 žlice šećera
(ja stavim još mljeveni kardamom)
Za punjenje od maka:
200 g maka
2,5 dL mlijeka
žlica gustina
šećera po želji
Za kremu od sira:
500 g svježeg kravljeg sira
2 dL kiselog vrhnja s 20% m.m.
pola pudinga od vanilije ili malo gustina
šećera po želji
Zamijesiti prhko tijesto. Od smjese uzeti malo, oko 1/5 ukupne količine i staviti u foliju ili vrećicu u duboko zamrzavanje. Ostatak smjese onako u kugli staviti u hladnjak.
Punjenje od maka napraviti tako da se u zakuhano, slatko mlijeko doda mak izmješan s gustinom. Kratko prokuhati i ohladiti.
Sir izmješati s ostalim sastojcima za kremu.
Tijesto iz hladnjaka razvaljati u pleh, na njega rasporediti mak, pa sir. Iz zamrzivača se izvadi ona mala kuglica tijesta, koja se zatim nariba po vrhu kolača.
Peče se na 180° dok ne zažuti tijesto s vrha.
ja u takva sir punjenja rađe stavim griz nego škrob ili puding
nekako mi to više paše uz sir, rahlije je
i cvebe, puuuno cveba :klopa:
a file sa makom su vam super ako stavite koju žlicu nekog finog, aromatičnog pekmeza, ponajbolje paše domaći od šljiva, a fine su i maline, pasirane naravno
Za vikend sam pekla (prvi put) kolač "crnac bez jaja sa bananom".:)
Odličan!:cerek: Jako jednostavan, ne zahtjeva vremena ni vještine, a vrlo ukusan.:top:
Polly, hvala na receptu!:s
jel da je super
ja sam ga radila prošli tjedan, a povrh sam još stavila kremu od vrhnja i čokolade + ruma, dosta ruma
bilo je :Slin:
od kada je polly prvi puta stavila recept, meni se crnac ne skida s repertoara. pravim ga barem 2-3 puta mjesečno. desert postao živa legenda. sad sam počela umjesto običnog brašna staviti samo integralno i super je.
radil ko, zna ko, napravit kremastu bezjajastu tortu al bez onog famoznog egg energy g replacera?
isprobano i odlično!
Za prhko tijesto:
250 g brašna 850
prašak za pecivo
125 g maslaca
1 dL tekućeg jogurta
malo soli
2 žlice šećera
(ja stavim još mljeveni kardamom)
Za punjenje od maka:
200 g maka
2,5 dL mlijeka
žlica gustina
šećera po želji
Za kremu od sira:
500 g svježeg kravljeg sira
2 dL kiselog vrhnja s 20% m.m.
pola pudinga od vanilije ili malo gustina
šećera po želji
Zamijesiti prhko tijesto. Od smjese uzeti malo, oko 1/5 ukupne količine i staviti u foliju ili vrećicu u duboko zamrzavanje. Ostatak smjese onako u kugli staviti u hladnjak.
Punjenje od maka napraviti tako da se u zakuhano, slatko mlijeko doda mak izmješan s gustinom. Kratko prokuhati i ohladiti.
Sir izmješati s ostalim sastojcima za kremu.
Tijesto iz hladnjaka razvaljati u pleh, na njega rasporediti mak, pa sir. Iz zamrzivača se izvadi ona mala kuglica tijesta, koja se zatim nariba po vrhu kolača.
Peče se na 180° dok ne zažuti tijesto s vrha.
Isprobala u subotu i :cerek::s
Tijesto je savršeno, već smišljam u kojim ću ga još kombinacijama koristiti.:mig:
KOLAČ OD MRKVE
220 g brašna
300 ml meda
200 g fino naribane mrkve
100 g grožđica
75 g nasjeckanih datulja ili suhih marelica
1/4 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenih klinčića
110 g maslaca ili biomargarina
220 ml vode,malo soli
2 žličice sode bikarbone
100 g nasjeckanih oraha
Pomiješajte med,mrkvu,grožđice,datulje,cimet,muškatni oraščić,klinčiće,maslac i vodu u posudi koju ste stavili na laganu vatru.Miješajte dok ne provri i pirjajte 5
minuta.Ostavite da se potpuno ohladi.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno i sol,dodajte sodu bikarbonu i orahe.U sredini napravite udubinu i u nju stavite smjesu od mrkve.Dobro izmiješajte da se svi
sastojci prožmu.
Posudu promjera 25 cm(za torte ili kuglof) ili običnu tepsiju nauljite i pobrašnite,ulijte smjesu i pecite na 180'C
P.S Preporučam staviti neki aromatičniji med,npr.od kestena i malo više cimeta i klinčića( 1/2 žličice )
Isprobano više puta,jednostavno za napravit i jako fino,frendica je stavila i glazuru gore al mislim da je onda preslatko-al ne morate meni vjerovat :)
to miki, radim odma u utorak
samo cemu soda, s cim se to moze zamijenit? prasakz a pecivo?
tocno tak, stavi prašak za pecivo al ne znam koliku količinu-valjda istu.Ma recept je iz knjige Kolači za zdravlje,pa koriste sve prirodne sastojke(da li soda spada u to?)-umjesto šećera stave voće,friško ili suho,slad,prirodne voćne sokove;nema jaja,mlijeka,čokolade(e s tim se ne slažem) i što mi je zanimljivo u svaki kolač ide malo soli, pogotovo ako se stavlja voće-zato što sol pojačava(naglašava) prirodno slatki okus.
Inače knjiga je jako zanimljiva,stavit ću vam još recepata koje sam isprobala-zasad su svi jako fini,neki mi baš nisu ispali ko na slici ali vježbom do savršenstva:)
I daj javi kak ti je ispalo
evo napravil sam, umjesto oraha stavil rogač, umjesto sode prasak za pecivo a dodal i malo kardamoma (super slatki začin, inace sam jednom radil arapsku slasticu od mrkve helawat al jazr pa su isle takve stvari unutra)
fino je, makar po meni fali jos tog, da se bas osjeti.. mozda da sam vise mrkve (i svjezije, socnije) i jos malo zacina
aj stavljaj samo recepte, super je, pogotovo ako imas za nekakve kremaste bez jaja :)
Isprobala u subotu i :cerek::s
Tijesto je savršeno, već smišljam u kojim ću ga još kombinacijama koristiti.:mig:
supač! da, netko je napomenuo, ako voliš laganiju kremu od sira, onda je griz bolji izbor od pudinga/gustina. ja više volim da je ovako.
kvaka kod prhkih tijesta je da se kod glatkog brašna (i 850) koristi prašak za pecivo. kod oštrog sam shvatila da ustvari smeta, i onda se isto dobije dobra struktura.
I tvoja verzija mi zvuci super,morat cu tak probat-u principu se mrkva u kolačima baš i ne osjeti,zbog blagog okusa tak da si i stavio više ne znam jel bi se bolje osjetila.idem ja dalje s receptima,prvo ove isprobane.
LURDSKA PITA "BARBARA"
Tijesto:
4 šalice cjelovitog pšeničnog griza
9 šalica vode
3 prstohvata vode
1/2 kg grožđica
limunova korica
malo cimeta
1/2 šalice ulja
200g lješnjaka
Krema:
100 g lješnjaka
3-4 žlice vode
1/2 šalice slada
Preljev:
1 šalica vode
2 žlice agar-agara
3 žlice slada
sok jednog limuna
Stavite vodu da provri,posolite,umiješajte griz i kuhajte 30 min na laganoj vatri.
Skuhajte grožđice,izmiksajte i umiješajte u kuhani griz.dodajte mljevene lješnjake,cimet,ulje i koricu limuna.
Ulijte smjesu u nauljeni kalup i pecite u pećnici 30-40 min na 180 stupnjeva
Ispržite i sameljite lješnjake te pomiješajte s vodom i sladom za preljev pa premažite preko pečene smjese od griza.
Pomiješajte vodu,agar-agar i slad te kuhajte 10 min na laganoj vatri;na kraju dodajte iscijeđeni limunov sok.Prelijte preko pite i ostavite da se ohladi
Bilo je malo problema u izradi jer nisam imala cjelovit griz a ovaj se baš i ne kuha pol sata,pa dok sam smiksala grožđice vec se zgusnul i 100 čuda,uglavnom drugi put slijedim recept :)
A bit će i kremastih kolača,evo jedna torta mi je zapela za oko,nisam isprobala al zvuci prefino,znam kome će se svidjeti :mig:
nekak sam skeptican vezi ove lurdske pite.. ako ko radi bilo bi dobro da pofotka
evo jednog recepta jako jednostavan, ispadne jako mekano i fin kakaovski okus
1 2/3 šalica brašna
3/4 šalica šećera (ili manje)
1/4 šalice kakaa
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
> sve pomiješati vilicom, pa dodati:
1 šalicu vode
1/3 šalice ulja
1 žličica octa
1 žličica vanilije (ja sam stavljala vrećicu vanilijinog šećera)
> pomiješati, staviti u tepsiju ako već nije u njoj :), posuti čokoladnim listićima i staviti peći na 180 stupnjeva na 25 min.
umjesto octa i sode sam stavil prasak za pecivo (soda treba kiselinu za aktivnost (ocat) kak sam procital negdje na netu)
pic, jel u kakao kolač ide oštro il glatko brašno?
pa inace u kolače ide glatko kaj ne? tj. ako hoces dobit finiji, smooth proizvod.. makar mislim da mozes i ostro, stavit.. (ja sam njega samo za tijesta za pizzu stavljal)
btw zna neko kak se prevodi arrow root?
ja najčešće koristim oštro za kolače, mada jednostavniji biskviti budu mekši s glatkim, istina. a za pizzu koristim isključivo tip 850.
arrowroot ti je tzv. kuzu kod nas. ima ga u dućanima s makrobiotskom hranom. ima funkciju sličnu kao gustin.
a kuzu.. imam ga doma, makar kad sam ga koristil nisam bil zadovoljan s njim.
imam knjigu iz knjiznice prirodni deserti bez secera, mogu prepisat par recepta il poslikat par stranica kad mi mama vrati fotic
sad sam iz te knjige napravil kolačiće od djumbira i cimeta, ispadnu isto ko oni bozicni kolacici
PITA S BUNDEVOM
Tijesto:
1 šalica prženih lješnjaka
1 i 1/4 šalice brašna tip 850
1/2 žličice soli
3 žlice slada
4 žlice ulja
2 žlice vode
Krema:
600 g bundeve
1/2 šalice slada
1 žločica đumbira u prahu
1/2 šalice sojinog mlijeka
2 žlice aru praha
Sameljite lješnjake i pomiješajte s brašnom,vodom,uljem,soli i sladom.
Tijesto stavite na nauljeni lim i pecite 15 min na 180°
Ogulite i narežite bundevu na veće komade pa pomiješajte s mlijekom,sladom i đumbirom.
Kada prokuha ,smanjite vatru i kuhajte dok bundeva ne omekša.
Razmutite aru prah u malo hladne vode i primiješajte.
Sve izmiksajte i nanesite na koru.Pecite 50 min na 180°
Ohladite i režite na kriške.
Isto jednostavno za napraviti i fino,ja volim bundevu u svim oblicima pa sam morala ovo isprobati.A evo jedan recept koji nisam probala al sad je prava sezona
KOLAČ SA BOROVNICAMA
2 šalice brašna tip 850
1 šalica kukuruznog brašna
1/2 žličice soli
2 žlice praška za pecivo
1/2 šalice rižinog slada
1 šalica jabučnog soka
5 žlica ulja
5 šalica borovnica
2 žlice aru praha
Pomiješajte brašno,prašak za pecivo ,sol i ulje.
Nauljite kalup,stavite smjesu i pecite 30-40 min na 180°
Operite borovnice i stavite u smjesu od poa šalice vode,pola šalice rižinog slada i prstohvat soli.
Razmutite aru prah u malo vode i dodajte u borovnice.
Miješajte i kuhajte dok se ne zgusne.
Izrežite kolač na kocke i prelijte ovom smjesom.
KOLAČ SA BOROVNICAMA
2 šalice brašna tip 850
1 šalica kukuruznog brašna
1/2 žličice soli
2 žlice praška za pecivo
1/2 šalice rižinog slada
1 šalica jabučnog soka
5 žlica ulja
5 šalica borovnica
2 žlice aru praha
Pomiješajte brašno,prašak za pecivo ,sol i ulje.
Nauljite kalup,stavite smjesu i pecite 30-40 min na 180°
Operite borovnice i stavite u smjesu od poa šalice vode,pola šalice rižinog slada i prstohvat soli.
Razmutite aru prah u malo vode i dodajte u borovnice.
Miješajte i kuhajte dok se ne zgusne.
Izrežite kolač na kocke i prelijte ovom smjesom.
mmmm...fino! treba sačekati šumske borovnice. iskreno, ljute me one američke na svakom koraku. nisu ni sluga našim divljima, a već su ih skoro istrijebile s tržišta. ovakav kolač od njih - nemoguće.
a kuzu.. imam ga doma, makar kad sam ga koristil nisam bil zadovoljan s njim.
imam knjigu iz knjiznice prirodni deserti bez secera, mogu prepisat par recepta il poslikat par stranica kad mi mama vrati fotic
sad sam iz te knjige napravil kolačiće od djumbira i cimeta, ispadnu isto ko oni bozicni kolacici
nemoj ti ništa slikat par stranica, slikaj ono kaj ispečeš! :mig:
patientia
08.07.2009., 00:15
mmmm...fino! treba sačekati šumske borovnice. iskreno, ljute me one američke na svakom koraku. nisu ni sluga našim divljima, a već su ih skoro istrijebile s tržišta. ovakav kolač od njih - nemoguće.
Ja kupila prije neka 3 tjedna skoro pola kile sumskih u Delnicama za nekih 30 kn. U dva dana su otisle.
A kak zgledaju te šumske borovnice?vidla na placu 2 vrste-one veće su američke,tak i piše-onda su one sitnije šumske?
patientia
08.07.2009., 12:01
Da. Makar, ja vise nisam sigurna koje su blueberries, a koje bilberries.
Ja kupila prije neka 3 tjedna skoro pola kile sumskih u Delnicama za nekih 30 kn. U dva dana su otisle.
uuuuuuuu...sad mi je krivo! gdje si ih našla? ono kad ekipa prodaje pored ceste, ili?! sad znam što mi je činiti kad krenem na izlet ili more...
A kak zgledaju te šumske borovnice?vidla na placu 2 vrste-one veće su američke,tak i piše-onda su one sitnije šumske?
one američke su ti baš veeelike i iznutra su bijele, a ne ljubičaste, kao "prave". mislim da jedino mogu i služiti kao konzumno voće. znači, razlika je u veličini i "iznutrici". kod šumske, ona je sočnija i prepuna antocijana.
američka: http://www.agro-glas.com/slike/oglasi/toni84/bor.earliblue.jpg
šumska: http://www.kvarner.hr/slike/slike/slika_borovnica_ver.jpg
patientia
08.07.2009., 14:59
uuuuuuuu...sad mi je krivo! gdje si ih našla? ono kad ekipa prodaje pored ceste, ili?! sad znam što mi je činiti kad krenem na izlet ili more...
U jednoj vocarni, iza glavne ulice, ima hrpa nekih ducana, ajme, ne znam opisat :brukica: Tamo smo stali na putu iz Rijeke da vidimo kakav je zrak :D Imaju i domace breskve.
nemoj ti ništa slikat par stranica, slikaj ono kaj ispečeš! :mig:
:lux:
samo... mami treba fotic radi posla pa ga stalno fura sa sobom :tuzni:
ovo je sad rađeno u žurbi, krema od marelica, radi se znaci od marelica, pa od riže, mlijeka, mirina, slada..
fino je i zdravo :top:
http://img237.imageshack.us/img237/9325/p7070081.jpg
patientia
08.07.2009., 21:34
Ako su ti vafli veganski, reci gdje si ih kupio :moli:
ovo izgleda jako fino-a i mi bi to radili u žurbi-kak se to radi?
za podlogu:
2 šal mljevenih keksiju (500 mL)
100 g rastopljenog maslaca ili margarina
1 žlica sušene korice naranče
1/4 žličice mljevenog đumbira
krema:
700 g svježeg sira (npr. Vindijin iz marame)
280 mL kondenziranog mlijeka (ima ga u Lidlu - ugušćeno mlijeko)
sok limuna
šećer u prahu
vanilin-šećer
mljevene kekse izmješati sa začinima i maslacom pa prebaciti i zaravnati u kalup. neka stoji bar sat vremena na hladnom. za kremu prvo dobro izmiksati sir, dodati limunovog soka po želji (pola limuna?), vanilin-šećer i šećera u prahu po želji. kremica se lako kuša, pa se korigira ako treba još šećera ili limuna. bitno je jaaako miksati kremu jer se gustoća i konzistencija postiže baš tim lupanjem.
podloga od keksiju namaže se marmeladom od marelice ili šipka. krema se istrese na podlogu i hladi bar 12 sati. kod serviranja preliti istom, ali vodom razrijeđenom marmeladom.
naravno, za podlogu su dovoljni keksi i maslac/margarin ako se nema začina. ja sam svoje sušene korice agruma napravila ove zime od voća iz ekološkog uzgoja, pa ih koristim cijelu godinu. vanilin-šećer isto pravim svoj.
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/Picture029.jpg
nepečena torta od sira.......pa to moram probat! odlično izgleda!:top:
ovo izgleda jako fino-a i mi bi to radili u žurbi-kak se to radi?
e ne znam, ti vafli su najobicniji iz ducana, nisam ni razmisljal o tom, stavljam da ih potrosim
1 šalica soj jogurta s vanilijom
4 žlice rižinog slada
1 žličica mirina
200g sušenih marelica
2 šalice meko kuhane integralne riže (1:5)
1 šalica soj mlijeka bonsoy
1/2 šalice narancinog soka
1 žličica šećera s vanilijom
kuhati 15min marelice, rizu, mlijeko i narancin sok. u blender pa dodat šećer.
posebno pomiješati sojin jogurt, slad i mirin.
slagati naizmjenicno red smjese s marelicama, pa ovu drugu smjesu te ukrasiti kao na slici :D (tak piše :P vi mozete po mojoj slici :p)
meni ovaj gore napravljen recept vec 4ti dan sluzi ko desert, znaci da je za 5-6 osoba :)
a moze i samo neko mlijeko, riža, marelice i neko sladilo:top:
E to je bilo slijedeće pitanje-za kolko osoba.A kakav okus ima mirin?jel stvarno daje neku poseban okus kolačima kako kaže tete u knjizi?
po meni je isšpalo za puno vise, 10 cak (kolicina za 1 osobu ona sa slike), al sam ja to vise odokativno radil neg po receptu
mirin - ma mislim da se ne osjeti nis. u receptu pise 1 žličica, to nije niš.
ja sam ga vise stavil al nije potreban. sam po sebi ima jako zasićen slatkast okus
Ja sam sinoć napravila onaj kolač od petit keksa koji se umaču u kavu i kreme u veganskoj varijanti i ispao je super. Našla sam kekse ala petit, ali koji su veganski - zovu se Sloboda, a proizvodi ih Karolina iz Osjeka. Skuha se kava, keksi se namaču u kavu i slažu jedan do drugoga na protvanj, onda ih se premaže s kuhanom kremom od brašna, sojinog mlijeka, šećera i margarina. Onda novi red namočenih keksiju, pa novi red kreme i tako dalje... Na kraju se zadnji red namaže s kremom i posipa s ribanom čokoladom za kuhanje. Za prste polizat! :s
http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/7/a/7a24b3e6916b3219e79e0034d58f111f_content_medium.jp g
Evo klasičnog recepta tu, da sad sve ne prepisujem: Siromašni kolač od keksa (http://www.coolinarika.com/recept/siromasni-kolac-od-keksa). Samo što sam ja koristila "petit kekse" koji su veganski i umjesto kravljeg stavila sojino mlijeko. Uglavnom, jeftino je, brzo je gotovo i jako je fino!:)
patientia
16.07.2009., 08:18
Ima jos takvih veganskih keksa - ona Konzumova jeftinija marka, Swisslion, mislim da postoji i Piknik veganska varijanta (svakako provjerite sastav jer su ga mozda promijenili u medjuvremenu).
Evo klasičnog recepta tu, da sad sve ne prepisujem: Siromašni kolač od keksa (http://www.coolinarika.com/recept/siromasni-kolac-od-keksa). Samo što sam ja koristila "petit kekse" koji su veganski i umjesto kravljeg stavila sojino mlijeko. Uglavnom, jeftino je, brzo je gotovo i jako je fino!:)
svaka čast! :top: jako dugo nisam radila kolač tog tipa, a ustvari znaju biti ukusniji od većine i kompliciranijih. sad sam dobila inspiraciju...
fakat! ja sam ga isel radit istog trena! jedva cekam sam nek odstoji neko vrijeme u frizideru :cerek:
okus mi je slican tiramisuu..
http://img505.imageshack.us/img505/3146/img2996.jpg
http://img265.imageshack.us/img265/9826/img2998.jpg
treba mi ovako lako unesiva kaloricna hrana.. moram se zdebljat :rofl:
okus mi je slican tiramisuu..
treba mi ovako lako unesiva kaloricna hrana.. moram se zdebljat :rofl:
mmmm...trebao si nadodati još par katova!!! :klopa:
htel sam to, al preveliku tepsiju sam uzel :) tj nemam prigodnu manju..
a nis, drugi put mora bit bar dupla kolicina :p
javljajte recepte dalje :)
patientia
16.07.2009., 14:28
Pic, to ti bas i nije zdravo, bolje deri po orasima :) Ove slastice su, tak, za jednom tjedno.
Ali ne vjerujem da si premrsav. Normalan BMI je od 19 do 25, ali neki muskarci imaju 16, i sasvim normalno (i kvalitetnije od prosjeka) zive jer unose adekvatnu kolicinu nutrijenata. A koliko vidim po topicu "Sto ste danas bezmesnoga objedovali" dobivas i vise nego dovoljno nutrijenata :klopa:
Danas sam jela banana kup - jedna banana natrgana na komadice, Valsoia sladoled od vanilije i cokolade (50g), Soyatoo slag (50g) i Nesquik cokoladni sirup (17g) :klopa: :cerek: No, to je bila trecina ukupnih masnoca koje trebam unijeti u danu i cak 62% maksimalne kolicine zasicenih masnoca koje bih smjela unijeti...
da, da...ljeto je! treba ubaciti i koju zdravu slasticu. eto nakon keksiju može osvježavajuća voćna kura. moj današnji desert samo podsjeća da treba iskoristiti sezonske njupalice, a recept zna svatko!
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/Picture004.jpg
ne znam za adekvatne nutrijente, ja se hocu zdebljat radi fizickog izgleda, pogotovo sam u obrazima izgubil. uvijek vitak, al kad sam presel na vegan prije god i pol sam sa 64 dosel na 56kg..
btw u onaj gornji recept bi stavil jos banane namocene mlijekom izmedju, bas bi pasalo
http://kuvar.krstarica.com/l/deserti/torte/africka-torta/
patientia
17.07.2009., 15:27
A koliko si visok?
ne znam tocno, trebal bi se mjerit..
no ugl, danas sam se bas ugodno iznenadil kad sam vidjel da je otklon vage malcice veci:)
mislim da sam na dobrom putu:lux:
nego ajmo ontopic
evo jedan lagani ljetni, ne znam točne mjere, ali iskusni će znati kako.
za podlogu se ispeče lisnato tijesto (ono bez jaja)
na ohlađeno se izlije smjesa od litre prema želji zaslađenog jogurta izmješanog s rastopljenim agarom (prema uputama o omjerima za agar). u jogurt ubaciti puuuno kupina. staviti u friž na stiskanje do sljedećeg dana. mmm...bon apetit!
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/DSC05063.jpg
uuu super, su-per!!
samo, moze malo detaljnije..?
kolko sladila i kakvog si stavila, a agar mi zadnji (i prvi put) nije ispal bas naj kad sam radil po uputama sa vrecice.. bil mi je tvrd ko beton.. (al fakat)
sladilo - najobičniji šećer u prahu i malo meda. u prahu treba biti jer se sve treba otopiti u hladnom jogurtu. od litre jogurta uzela sam 2 dL vanka, jer sam ih nadoknadila s 2 dL vode u kojoj sam na laganoj vatri otopila 5 žlica agara. to sam odmah dooobro umješala u tih 8 dL zaslađenog jogurta. a i za jogurt uvijek bolje (kravlji, sojin, kojigod) da se razblaži vodom.
što se tiče agara, meni je nekakva mjera 1 žlica (onog mljevenog) na 2 dL tekućine.
Izgleda prefino! :cerek: Kupina imam u dvorištu kolko hoćeš i stalno s njima nekaj spelavam. Neki dan napravila štrudlu od kupina, pa sladoled, a jučer sam pekla pekmez. Danas bih baš mogla isprobati ovo!:)
Izgleda prefino! :cerek: Kupina imam u dvorištu kolko hoćeš i stalno s njima nekaj spelavam. Neki dan napravila štrudlu od kupina, pa sladoled, a jučer sam pekla pekmez. Danas bih baš mogla isprobati ovo!:)
ja isto pravim džem od kupina. jedino kaj me malo smetaju te koštice. poslije ga samo gutam, a ne grizem. :D nekako sam lijena pasirati sve...
patientia
16.08.2009., 10:13
Moj je problem sto ne znam ni ispeci lisnato tijesto. Nisam probala samo, nego u trokute s marmeladom, ali sve se raspalo.
Moj je problem sto ne znam ni ispeci lisnato tijesto. Nisam probala samo, nego u trokute s marmeladom, ali sve se raspalo.
ja uzimam ono slovensko lisnato, nisam sigurna jel Hokusovo ili Pečjak, plavo je...znam da nema jaja u sastavu. to otopim, razvaljam s dosta brašna i režem na veličinu koja će mi trebati. ili odmah razvaljam na potrebnu veličinu cijelog komada.
kod lisnatog treba paziti da debljinu na koju se razvalja. također mora biti jednolična ta debljina, inače se rubovi počnu dizati i listati, a sredina može čak i puknuti skroz.
meni je iscurilo lisnato svaki put kroz onaj dio di se hvataju strane (punjeno limun, grozdzice, jabuke, smedi secer)..
meni je iscurilo lisnato svaki put kroz onaj dio di se hvataju strane (punjeno limun, grozdzice, jabuke, smedi secer)..
dva prijedloga: jaaako odvrni pećnicu i peci kratko. čak i uz ventilator, ako ga ima. ili ubaci nečega da stegne punjenje, neko brašno, krupicu...pa će masa radije ostajat u tijestu.
kod kifilca je to vraški posao. meni bolje uspijeva s nekim punjenjem gdje ima puno pektina. npr. smokve. inače napravim "kalup" od tijesta u obliku školjke, trokuta i sl i dobro priheftam rubove mokrom vilicom.
patientia
16.08.2009., 12:35
Thx! Morat cu pazljivije valjati.
ovo često napravim dragome i sebi za doručak. (kad je godišnji u pitanju, naravno!) :D
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/panc.jpg
Ispečem male (američke) palačinke od integralnog brašna: integralno brašno, sol, šećer, soda bikarbona, jogurt i mineralna voda.
nafilam ih nekim voćnim džemom, posložim ko torticu i zalijem umakom od vanilije. imam neki gotovi preljev u prahu što samo skuham na mlijeku, ali može se napraviti i rijeđi puding od slatkog vrhnja s vanilin-šećerom.
s onim gornji kolacom od kupina i jogurta nisam bil zadovoljan..
al sam radi tog napravil ovo i super mi je
http://img17.imageshack.us/img17/451/img3697oci.jpg
ovo je usput i veganski kolač.
500 g listova za savijaču
400 g mljevenog maka
100 g pšeničnog griza
teglica višanja u kompotu
500 g šećera
ulje
voda
u posudi izmješam ulje i vodu, pa svaku koru natopim prije filanja. filam smjesom maka i griza. na svaki sloj nabacam višnji, pa isto s idućom korom. pa dok se ne potroši.
razrežem na trokutiće i pečem na 190 dok korica ne posmeđi.
zakuham sirup od smjese soka od višanja i vode - sve zajedno da bude litra. ubacim šećer i kuham 10-tak minuta dok malo ne zgusne. vrući sirup prelijem po vrućoj pečenoj baklavi.
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/DSC05095.jpg
e ovo je fino! :)
za sirup nisam dodaval vodu vec cisti sok od visnji kaj je ostalo od kompota, zato tak intenzivna crvena boja
http://img12.imageshack.us/img12/7042/76384702.jpg
s obzirom da sljedeci put mora bit jos bolje moram sitnicarit :p mak bi htjel da se osjeti jace, i ove savijace bi trebalo bit jos mekse, da se tope u ustima :)
ovo je ustvari isti postupak kao za baklavu, oni klasičnu, s orasima.
znači - kad se vruća prelije sirupom, ona mora odstajati bar 12 sati da se sve upije u kore. onda bude mekano i sočno. obično sve pliva u sirupu kad se izvadi na tanjur. zar si imao cijelu litru soka od višanja?! a maka slobodno staviš i više, ako bi htio jači intenzitet.
pa sljed put budem :) nisam stsavil griz vec obicno brasno, a sok od visnji je bilo dosta jer sam malu verziju napravil, onakve 3 snite kakve su na slici
brašno možeš i skroz izbacit. griz je dobra fora kad se radi o maku, da malo stisne filu, ali brašno ju vjerojatno "ubije".
baklava s orasima.. zapravo rastopljeni secer s orasima s obzirom da ga ima dosta, al ono, fino je
kora od savijace, orasi + maalo secera, i tako nekolko slojeva, na kraju sirup od secera s koricom limuna (i kuzu i tapioca za zgusnut)
http://img340.imageshack.us/img340/1377/img4435.jpg
patientia
30.09.2009., 23:55
Trebam recept za nugat kakav je u Bajaderama. Bajadere jesu veganske, ali kad bih isla izrezivati taj svijetli dio, otapati i oblikovati u nesto drugo, bilo bi jako neekonomicno. Nasla sam neke recepte, ali ne ukljucuju nikakve orascice, ili pak ukljucuju bjelanjak. Ovo u Bajaderama ne sadrzi ni jaja ni mlijeko, ali ako u vas recept ide mlijeko, nije problem, imam sojino mlijeko i sojino mlijeko u prahu.
Baklava s makom i višnjama
ovo je prekrasno :cerek:
višnje i mak :klopa:
ove godine sam po prvi puta radila baklavu od kokosa
zakuha se griz i kad se prohladi umiješa se kokos
rade se uske štrudlice, narežu, ispeku i zaliju sirupom
jako ukusno i puno lakše od klasike od oraha
patientia
02.10.2009., 00:05
Nasla neki nugat (http://www.schwartau-backwelt.de/produktvielfalt/produkt/65.Nuss%20Nougat/) u Sparu, ali nije veganski :( Zna li tko ima li mozda u Metrou veganskog nugata?
patientia
02.10.2009., 14:40
Jucer sam pokusala napraviti nugat od margarina, secera, sojinog mlijeka u prahu i mljevenih ljesnjaka. Bio je fin i sve sam pojela, ali komadi ljesnjaka su stvarno preveliki. To je vec kupljen mljeveni ljesnjak i kad meljem orahe u blenderu, komadi ne budu nista manji. Trebala bih ljesnjake u prahu, kao sto se, recimo, mogu kupiti mljeveni rogac koji je odvratan i rogac u prahu koji je dobar. Onda mi je dragi dao ideju da pokusam dodatno smrviti ljesnjake u tarioniku, meni se nije cinila losa ideja, ali komadici se nisu nimalo usitnili, samo je izaslo ulje i sad imam maslac od ljesnjaka :(
meni ovaj recept za naugat (http://www.coolinarika.com/recept/nougat-namaz-iz-kucne-radinosti)izgleda sasvim dobro (naravno uzmeš zamjenske namirnice)
kad se lješnjaci prokuhaju, lakše će se samljeti do kraja
a možeš smjesu i protjerat kroz pasirku pa još dodatno procijediti kroz gazu
baklava od maka i višanja je prefina :klopa:
patientia
02.10.2009., 15:24
Hvala, probat cu tako, samo sto trebam nugat bez cokolade, pa cu malo modificirati. Nemam pasirku, ali imam malo cjedilo za caj, probat cu kroz njega propasirati.
čokolad ga zgusne u gornjoj priči, a da probaš stavit bijelu čokoladu? i povećat udio lješnjaka zbog punijeg okusa
patientia
02.10.2009., 15:30
Imam vegansku bijelu cokoladu, ali bojim se da mi ne bi okus pasao, tj. da bi bio razrijedjen (a i kosta 25 kn za 100g i nema je za kupiti do Austrije, a ovo mi je zadnja tabla). Ali zgusnut cu ga sojinim mlijekom u prahu, tako zgusnem smjesu za rafaelo kuglice (kao nugat, samo s kokosovim brasnom i isto bi bilo bolje da i njega mogu samljeti sitnije).
kolko mliejjko u prahu ima rok trajanja?
ove godine sam po prvi puta radila baklavu od kokosa zakuha se griz i kad se prohladi umiješa se kokos
rade se uske štrudlice, narežu, ispeku i zaliju sirupom
jako ukusno i puno lakše od klasike od oraha
zvuči zgodno. ima kakav opširniji receptić negdje?
Jucer sam pokusala napraviti nugat od margarina, secera, sojinog mlijeka u prahu i mljevenih ljesnjaka. Bio je fin i sve sam pojela, ali komadi ljesnjaka su stvarno preveliki. To je vec kupljen mljeveni ljesnjak i kad meljem orahe u blenderu, komadi ne budu nista manji. Trebala bih ljesnjake u prahu, kao sto se, recimo, mogu kupiti mljeveni rogac koji je odvratan i rogac u prahu koji je dobar. Onda mi je dragi dao ideju da pokusam dodatno smrviti ljesnjake u tarioniku, meni se nije cinila losa ideja, ali komadici se nisu nimalo usitnili, samo je izaslo ulje i sad imam maslac od ljesnjaka :(
ne znam jesam uhvatila...mislim da je za nugat bitno da se lješnjaci najprije poprže, da razviju aromu. onda se s njih samo sprhne korica i tako se samelju u blenderu.
kolko mliejjko u prahu ima rok trajanja?
ja ga držim u fližideru, pa mi traje dok ga ne potrošim. :D
patientia
02.10.2009., 22:07
Ovi ljesnjaci koje koristim jesu i przeni i mljeveni.
ja ga držim u fližideru, pa mi traje dok ga ne potrošim. :D
no ja ga imam vec bar god dana.. valja to jos?
zvuči zgodno. ima kakav opširniji receptić negdje?
u ponedjeljak
više se detaljno ne sjećam, a recept mi je na sticku koji sam ostavila u uredu
za nugat, ne znam kako ide recept, ali kad meni smetaju veći komadi nečega i ne mogu ih do kraja samljeti, onda to pomiješam s nečim drugim tekućim iz recepta i zviznem pod štapni mikser. onda nema da ne ostane glatko.
no ja ga imam vec bar god dana.. valja to jos?
pa pogledaj rok trajanja na vrećici. moje pakiranje izlazi u 11. mjesecu, al ak ga ostane još za Božić, bude dobro bez beda.
u ponedjeljak
više se detaljno ne sjećam, a recept mi je na sticku koji sam ostavila u uredu
gracias!
patientia
02.10.2009., 22:29
za nugat, ne znam kako ide recept, ali kad meni smetaju veći komadi nečega i ne mogu ih do kraja samljeti, onda to pomiješam s nečim drugim tekućim iz recepta i zviznem pod štapni mikser. onda nema da ne ostane glatko.
Probat cu stapnim mikserom, hvala :)
Nemam recept, otopila sam margarin u parnoj kupelji, umijesala secer, mijesala dok nije izgledalo jednolicno, skinula s vatre, umijesala ljesnjake i sojino mlijeko u prahu... Znaci probat cu miksati prije nego dodam sojino mlijeko.
Ako netko ima recept za ljesnjak krokant nek napise. Jako mi je fin, ali i skup, a brzo ce otici koliko ga jedem. Uvijek se bojim tog karameliziranja, da mi ne zagori.
Probat cu stapnim mikserom, hvala :)
Nemam recept, otopila sam margarin u parnoj kupelji, umijesala secer, mijesala dok nije izgledalo jednolicno, skinula s vatre, umijesala ljesnjake i sojino mlijeko u prahu... Znaci probat cu miksati prije nego dodam sojino mlijeko.
da, to zvuči okej. miksaj dost dugo, dok god vidiš da ima napretka.
pa pogledaj rok trajanja na vrećici. moje pakiranje izlazi u 11. mjesecu, al ak ga ostane još za Božić, bude dobro bez beda.
to i je problem, mi je mama prebacila to iz vrecice u staklenu posudu tak da nemam nikakvih informacija
patientia
02.10.2009., 23:21
Trosi, nije problem. I ja sam tak prebacila i pojma nemam od kad je.
gracias!
Bijele baklavice
fila:
1 l mlijeka (vrste po volji i izboru)
10 velikih na vrh žlica griza
20 dkg kokosa
U mlijeku ukuhati griz i u još vruće umiješati kokos. Prohladiti.
agda:
1 l vode
1 kg šećera
2 vanilin šećera
po ukusu limun
60 dkg kora za baklavu
Slagati po dvije kore (između premazane uljem). Na rub kora staviti filu kao valjak debljine cca 2 cm. Čvrsto zaviti štrudlicu.
Staviti u protvu i narezati na komade. Odozgo premazati uljem i peći.
Zaliti agdom.
Pravilo je kipuća agda-hladna baklava ili hladna agda-vruća baklava.
postoji, onak, mozda neka zdravija verzija tog? mislim 1kg secera...:eek:
pa stavi koliko ti paše, neš problema :D
ja uvijek pišem recepte u originalu, a radim kako meni odgovara
a možeš stavit i neku cukar zamjenu
osim toga, zdrava baklava???? :rofl:
Bijele baklavice
...
ko bog! budemo isprobavali.
pa cijela priča s baklavom je da pliva u šećernom sirupu! :D ak se usta ne stišću od slasti, to nije baklava. zato se jede zeru po zeru, baš ono, za slatki zub.
danas radim bijele baklavice! :klopa:
javim dojmove.
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/baklava_koko.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/baklava_kokos.jpg
izgleda ko burek.. nego ako netko slika, moze slobodno pofotkat i proces kuhanja u vaznijim koracima pa opičit sim :top:
hehe, il još da snimamo video pa da okačimo na jubitu. ja sam baš slabo disciplinirana za tako detaljno pratiti recept.
da, liči kao da je punjeno sirom, a ustvari veze nema...
muzikalno prase
09.10.2009., 23:07
divne slastice na vasim fotkama :)
patientia, mozda bi dobila prah kakav zelis da sameljes ljesnjake na fino u mlincu za kavu? ja sam tako radila s bademima za marcipan, i ispao je sitan prah.
patientia
09.10.2009., 23:14
Nemam mlinac za kavu, ni elektricni ni rucni... Nego, sto mislite da ljesnjake pomijesam s vodom, sameljem koliko ide u blenderu i onda tu vodu isparim?
napravila sam lambadu bez jaja. ustvari, ovaj kolač može biti ful veganski, uopće ne bi bilo komplicirano. ja sam samo izbacila jaja iz biskvita i to je to. ostalo po receptu, a velim, za vegansku verziju mlijeko od soje ili slično.
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/lambada.jpg
javim dojmove.
lijepe ti jesu, a jesu li ti bile i fine?
jaga-jaga
11.10.2009., 22:36
Nemam mlinac za kavu, ni elektricni ni rucni... Nego, sto mislite da ljesnjake pomijesam s vodom, sameljem koliko ide u blenderu i onda tu vodu isparim?
bojim se da bi ti ljesnaci mogli izgubiti okus... al ako nemas drugog nacina pokusaj al s malom količinom..
patientia
11.10.2009., 23:50
Evo pokusah, nisam vodu isparila do kraja jer sam se bojala da ljesnjaci ne zagore. Okus je isti, ali ljesnjaci su samo malo bolje mljeveni, i dalje ima vecih komada. Kako sam radila s malom kolicinom (svega po 20 grama) nisam miksala poslije stapnim mikserom jer bi ionako sve bilo ispod noza dok bi ovaj vrtio.
Imam ljesnjakovog ulja, probala bih s njime umjesto margarina, pa da izostavim ljesnjake (ima finu aromu po njima), ali bilo je skupo, imam svega pola deci i kad ga potrosim morat cu u Graz po novo.
Sljedeci put cu probati propasirati kroz cjedilo.
lijepe ti jesu, a jesu li ti bile i fine?
reakcije su bile različite. meni te rolice baš nemaju puno veze s baklavom, okej su, ali kao neki turski rafaelo. :D
s druge strane, muški dio obitelji naprosto poludio, a da sam morala slati dalje recept - o da!
meni te rolice baš nemaju puno veze s baklavom, okej su, ali kao neki turski rafaelo. :D
meni je najbolja originalna baklava, ali tibica pati
ovo mi je štosno, ali nemam namjere baš često raditi, svakih par godina tek :D
varijante sa makom su mi puno bolje, što nije čudno jer mi je mak puno, puno draži od kokosa
evo mojih baklavica
fenomenalne su :cerek:
http://img444.imageshack.us/img444/8526/photo0282.th.jpg (http://img444.imageshack.us/i/photo0282.jpg/)
http://img444.imageshack.us/img444/2623/photo0281.th.jpg (http://img444.imageshack.us/i/photo0281.jpg/)
o pa baklavice postaju popularne :cerek:
baš mi drago :)
sad ima finih jabuka, krušaka i šljiva
jeste probali američku pitu?
meni je to super jednostavan i super fin kolač :klopa:
the redCat
14.10.2009., 12:20
Evo da zahvalim polly za recept za Crnca, radila sam verziju s bananom i odličan je. Jedino ću malo smanjiti šećer. Ali spasila si me jer uz malog bebača jednostavno ne stignem komplicirati s kolačima i treba mi nešto brzo, jednostavno i ukusno.
Sinoć sam sve smiješala u par minuta, pustila da nabubri griz (po receptu) a dotad sredila kuhinju, ubacila kolač da se peče i napokon na zasluženi odmor:D
A glazuru sam isto u pećnici otopila, ustvari otopila se sama, ja sam samo promiješala na kraju:s Ma savršeno. Jutros me čekao fini kolač i već sam pola smazala, sve se bojim dok se suprug vrati s posla ne bu niš' ostalo:rolleyes:
evo još jedne crne verzije bez jaja :D
2 čašice jogurta
2 čašice od jogurta šećera
2 čašice od jogurta brašna
1 čajna žlićica sode bikarbone
2 jušne žlice kakaa
šaka sjeckanih oraha/badema/lješnjaka
šaka grožđica
1/2 kile višanja/trešanja bez koštica, dobro ocijeđenih (može i kompot)
sve izmiješati, uliti u podmazanu i pobrašnjenu protvu, poravnati i posuti sa višnjama i gurnut u rol
kad se prohladi preliti sa čokoladnom glazurom, može ona od crnca
jaga-jaga
26.10.2009., 23:19
Pronasla sam recept na netu, i isprobala ga (samo bez kivija, nije mi ga se dalo traziti) torta je jako fina, a za cas je gotova.
p.s. vjerujem da vegani mogu obično mlijeko zamjenit sojinim...
TORTA OD JABUKA
U posudi pomiješati slijedeće sastojke:
2 čaše glatkog bijelog brašna
2 čaše grisa
1,5 čaša šećera
1 vanilin šećer
2 žlice vrhnja
1,5 prašak za pecivo
mlijeka po potrebi da smjesa bude tekuća
malo kurkume za boju
Smjesu pjenasto izmiksati mikserom i ostaviti da malo odstoji.
Ugrijati pećnicu na 150 stupnjeva, izliti smjesu i ispeći u okruglom kalupu za tortu.
U međuvremenu narezati nekoliko jabuka na ploške, staviti u posudu, dodati šećer po želji, vanili šećer i cimet i dinstati u šećeru dok jabuke omekšaju.
Nakon što se biskvit ohladi i jabuke ohlade, staviti jabuke na tortu. Možete narezati 2 banane na kolutiće i 2 kiwija na ploške, te staviti povrh jabuka. Tortu premazati izmiksanim črvšćim šlagom
e da, bas bi mogli dat neke prijedloge za tortu, nikad je u zivotu nisam radil a bas bi htel. al mislim na one mekane, kremaste, u vise razina...
http://www3.serbiancafe.com/kuvar/img/3973_kapucino_torta.jpg
patientia
26.10.2009., 23:33
Sacher torta (na njemackom, ali mozes upotrijebiti google translate (http://www.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.attilahildmann.com%2F sachertorte_rezept%2Fsacher_torte_rezept.htm&langpair=de|en&hl=en&ie=UTF8)):
http://www.attilahildmann.com/sachertorte_rezept/sacher_torte_rezept.htm
Isprobana i fina, ali upotrijebila sam citavu malu marmeladu od marelica.
patientia
26.10.2009., 23:34
Ovo mi je frendica poslala, isprobano nekoliko puta, i s ananasom i s jagodama. Tijesto mi se zna cudno ponasati, ili se ne digne, ili se previse digne u sredini, zato sam u zadnje vrijeme radila ovu tortu sa tijestom za Sacher tortu iz gornjeg posta:
SCHWARTZWALD TORTA - veganska verzija
(Moja preporuka redosljeda: prvo skuhati 2. sloj kreme, staviti ga da se
ohladi, ispeći tijesto, i dok se peće kuhati 1. sloj kreme s višnjama.)
340 g crnog brašna
340 g smeđeg šećera
100 g kakaa
3 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
2 vanili šećera
2 žličice jabučnog octa
2 dl ulja
4 dl vode
Pomiješaj sve suhe sastojke. Napravi udubinu u sredini i dodaj sve tekuće
sastojke osim vode. Postepeno dolijevaj vodu i miješaj da smjesa postane
glatka. Ne miješaj predugo. Ulij smjesu u okrugli lim za torte velicine 28
cm, premazan margarinom i posipan brašnom. Stavi peći u hladnu pećnicu i
peci 60-70 minuta na 200°C nakon pečenja pusti da se hladi 10 minuta pa
izvadi iz lima. Kad se do kraja ohladi prereži horitontalno na dva dijela.
2 žličice likera od višanja ili ruma poprskaj po donjem sloju tijesta.
1. sloj kreme:
1 (litra?) velika tegla kompota od višanja bez koštica
oko 50 g tapioka-aru praha (ili gustin, ali ne znam količinu)
1 žlica smeđeg šećera
Pomiješaj sastojke i skuhaj neprestano (!!) miješajući doh se ne zgusne kao
puding. Prelij po donjem sliju tijesta.
2. sloj kreme:
oko 50 g tapioka-aru praha (ili 4 žličice gustina)
3,5 dl sojinog mlijeka
1 žlica smeđeg šećera
1 vanili šećer ili žličica ekstrakta vanilije
100 g margarina (sobne temperature)
Pomiješaj sojino mlijeko s prahom, dodaj vaniliju, zagrij uz neprestano
miješanje dok se ne zgusne kao puding. Dobro hladi u frižideru. Izmiksaj
margarin, dodaj hladnu kremu i dobro izmješaj. Pola smjese rasporedi preko
kreme od višanja, pokrij drugim slojem tijesta. Ostatkom obloži tortu
izvana.
Glazura:
150 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
malo sojinog vrhnja
Rastopi čokoladu u kupelji, dodaj margarin i vrhnje i prelij preko torte.
Izvor: http://www.createacakeshop.com/vegancake.htm (malo sam modificirala
originalni recept)
jaga-jaga
26.10.2009., 23:40
e da, bas bi mogli dat neke prijedloge za tortu, nikad je u zivotu nisam radil a bas bi htel. al mislim na one mekane, kremaste, u vise razina...
uh predobro izgleda, da mi je bar jedna kriška ....
ja takve ne radim, jerr mi ne ispadaju... a volim ih jest. :rolleyes:
Mmmmm, ima nekakva "pjesak torta" sva je u tim kremama, mislim da bi mogla biti vege, jer se kuhaju pudinzi (različiti) pa se u svaki dodaje il keksi, orasi i sl. Što više mislim o tome, čak mi se čini da smo sestra i ja to jednom davno skupa pravile. :misli:
Raspitat ću se.:mig:
malisunac
01.11.2009., 09:52
evo mojih baklavica
fenomenalne su : cerek:
http://img444.imageshack.us/img444/8526/photo0282.th.jpg (http://img444.imageshack.us/i/photo0282.jpg/)
http://img444.imageshack.us/img444/2623/photo0281.th.jpg (http://img444.imageshack.us/i/photo0281.jpg/)
:klopa:
i meni su fine :cerek: mos i s mlijekom od vanilije i smedjim secerom (al ne bas kilu jebogapatak :zubo:) i gro vanilije i tak :cerek:..sam kaj onda ne budu bas bijele, jelte..neg onak malo vise nekak bourbon :o
i mos ih prelit onda jos karamelom :s
o pa baklavice postaju popularne : cerek:
baš mi drago : )
itekako :) tenkju :cerek:
..
SCHWARTZWALD TORTA - veganska verzija
..
2 žličice jabučnog octa
..
:eek:
Zasto pobogu ide jabucni ocat u tortu?
patientia
03.11.2009., 11:33
Da digne biskvit, radila sam to, uopce se ne osjeti. Moguce je da ocat nije potreban kad se koristi prasak za pecivo, nego samo kad se koristi soda bikarbona, jer prasak za pecivo vec sadrzi kiselinu (obicno vinsku).
Aaa, da ga digne.. vid' to nisam znala.
Thx na informejsen.. :)
američke palačinke
2 šalice brašna
2 šalice mlijeka (po izboru) ili šalica vode, šalica mlijeka
par kapljica arome vanilije
prašak za pecivo
vanil šećer
malo kurkume za žutu boju
žličica ulja
Pomiješati sve sastojke i peći na maloj tavici
Brdo palačinkica mazati namazom po želji (ja ih mazala džemom od smokve iz vlastite proizvodnje :cerek:)
http://img11.imageshack.us/img11/2853/photo0285m.th.jpg (http://img11.imageshack.us/i/photo0285m.jpg/)
http://img27.imageshack.us/img27/7194/photo0286y.th.jpg (http://img27.imageshack.us/i/photo0286y.jpg/)
http://img269.imageshack.us/img269/2188/photo0284i.th.jpg (http://img269.imageshack.us/i/photo0284i.jpg/)
patientia
06.11.2009., 23:04
Moje muke po nugatu se nastavljaju. Ovaj put sam isla raditi kokos nugat za raffaello kuglice. Kod njih mi zrnatost ne smeta toliko. Samo jednom prije sam ih radila, po receptu, i tad su bile premekane. Sad sam dodala vise kokosa i sojinog mlijeka u prahu da se smjesa lijepo zgusne. Kad se ohladila, bila je uzasno ljepljiva. Ipak, smocila sam ruke i bez problema napravila kuglice, koje su ovaj put bile dovoljno cvrste. No, jedva sam par pojela jer su imale konzistenciju gume za zvakanje i svaku sam morala zvakati 5 minuta :(
danas radila kocke od rogača :cerek:
25 dkg rogača
1,5 čaše (od 2 dcl) šećera
2 čaše sojinog mlijeka
2 čaše brašna
čaša ulja
vanil šećer
prašak za pecivo
grožđice
malo ruma
Sve sastojke pomiješati, uliti u pobrašnjeni kalup i peći 40 min na 180. Hladan kolač preliti čokoladnom glazurom
http://img211.imageshack.us/img211/562/photo0299.th.jpg (http://img211.imageshack.us/i/photo0299.jpg/)
http://img94.imageshack.us/img94/1082/photo0301n.th.jpg (http://img94.imageshack.us/i/photo0301n.jpg/)
http://img109.imageshack.us/img109/3714/photo0300.th.jpg (http://img109.imageshack.us/i/photo0300.jpg/)
patientia
17.11.2009., 16:30
Napravila, podijelila na pola i ispekla dvije kore, pa cu nafilati kremom (sojino mlijeko, gustin, margarin). Imam non-stick kalupe za pecenje, pa sam mislila da ne trebam pobrasniti, namucila sam se dok sam izvadila kore. Izbacila sam grozdjice, dodala 40g ruma i rum se uopce ne osjeti.
patientia
23.11.2009., 19:02
Ima li tko recept za dzem od trnina?
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/baklava_koko.jpg
http://i4.photobucket.com/albums/y108/zlukesic/baklava_kokos.jpg
:eek:ajme....prekrasno izgleda!ali kao neki turski rafaelo.
a ovaj tvoj komentar me nasmijao :rofl::rofl:
patientia
07.12.2009., 18:38
Ima li gdje za kupiti non-stick kalupa za medvjedje sape? Oblik nije bitan (moze i mijesano).
evo našla sam ovaj recept sa proizvodima od Alnature-dm pa me zanima što misle iskusni!!!
MEDENJACI
Sastojci (za 50 komada):
150 g marcipana
75 ml mlijeka
200 g maslaca
75 g Alnatura EKO meda od akacije
1 jušna žlica začina za medenjake
6 jaja
90 g Alnatura EKO pšeničnog integralnog brašna tip 405
80 g gustina
100 g Alnatura EKO kristalnog šećera
100 g Alnatura EKO voćnog namaza od marelice
80 g sjeckanih badema
upsss,sad sam vidjela da je tema BEZ JAJA!!
pozdrav ,
jučer sam ispekla crnca i postala njegova obožavateljica, kolač je zaista izvrstan, molila bih jednostavan recept za kolač od mrkve!:cerek:
pozdrav ,
jučer sam ispekla crnca i postala njegova obožavateljica, kolač je zaista izvrstan, molila bih jednostavan recept za kolač od mrkve!:cerek:
Probaj ovaj (http://www.coolinarika.com/recept/kolac-za-vege-prijatelje)
ursamajor
12.12.2009., 00:15
pozdrav ,
neznam jel se smiješ zato što je recept dan na prvoj stranici i dal je već neko dao recept za halvu od mrkve al tko ju još nije radio nek si proba. jednostavna je i super kao i ovaj gornji s brašnom.
http://www.coolinarika.com/recept/halva-od-mrkve
verzija iz kuharice savršena kuhinja:
Halava od mrkve
1kg svježe naribane mrkve
180g maslaca
0,5l mlijeka
300g šećera
100g badema, prženih krupno narezanih
50g grožđica
1 žličica vanilin šećera
½ žličice kardamoma
Na rastopljenom maslacu pirjamo mrkvu dok ne
postane staklenasta (oko 10 min.). Zatim dodamo
mlijeko i šećer te kuhamo miješajući dok se potpuno ne
zgusne. Zatim dodamo grožđice, vanilin šećer i
bademe, premjestimo u tepsiju i ostavimo da se ohladi.
Odlična kombinacija je na ovu halavu staviti sloj
smjese za sandeš i hladno poslužiti kao kolač.
recept za sandeš(slatke kuglice od sira), halvu od pšeničnog griza itd. može se nać u savršenoj kuhinji
http://www.4shared.com/account/file/130370776/dac83879/cookbook_kuharica.html?sId=zwuxiXBn3VIsQu2P
hvala na receptima isprobat ću ih svakako, prošle godine sam radila kuglice od mrkve al mi nisu uspjele pa sam od toga odustala!
kaj planirate raditi za predstojeće blagdane?
Probaj ovo....
Jaffa kocke
2 šalice pšeničnog griza
2 šalice pšeničnih klica
2 šalice brašna tip 850
1 šalica lješnjaka
1 šalica ulja
1 prašak za pecivo
3,5 šalice jabučnog soka
3 žlice slada
2 velike naranče
3 velike žlice pekmeza
3 velike žlice kakaa
4 velike žlice Carobelle
3 žlice jabučnog soka
Ovako umiješajte biskvit: prvo pomiješajte suhe sastojke, pa tekuće. Kad ih dobro izmiješate, stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 'C.
Neka se peče oko 30 minuta. Pustite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite na pola. Donji dio ostavite u plehu za kolače, a gornji dio smrvite u zdjeli. U zdjelu dodajte smrznutu, izribanu naranču, tri žlice pekmeza i tri žlice kakaa.
Sve zajedno dobro promiješajte i time premažite donji dio biskvita. Izravnajte površinu, pa premažite s još malo pekmeza.
U lončiću zagrijte četiri velike žlice Carobelle s tri žlice jabučnog soka i prelijte preko kolača. Ostavite da se ohladi, pa ga poslije narežite na kocke.
Naïve Lurker
17.12.2009., 02:14
Hi ljudi,
blize se praznici a buduci da imam visoke masnoce u krvi treba mi neki recept za
kolac bez mlijeka, jaja, maslaca, secera :(
Pozeljni sastojci: bjelanjak, maslinovo ulje, Natren, orasi, tofu, soja, crno brasno,
i tamna cokolada (80% kakaa)
Moze li se ista iskemijati od ovoga?
patientia
17.12.2009., 13:31
Bojim se da bi maslinovo ulje ostavilo okus u kolacu (mozes staviti repicino, ono ima puno omega 3, znaci snizava kolesterol), a s bjelanjkom si ovdje offtopic.
Mozes napraviti ovaj mousse:
http://vegetarian.about.com/od/desertrecipes/r/chocolatemousse.htm
Suzanna
20.12.2009., 19:38
Hi ljudi,
blize se praznici a buduci da imam visoke masnoce u krvi treba mi neki recept za
Pozeljni sastojci: bjelanjak, maslinovo ulje, Natren, orasi, tofu, soja, crno brasno,
Uh..
Ja ti radim čokoladne kuglice pa ako želiš isprobaj.
Sastojci:
integralni keksi (eh, sad se sjetih tih keksi, ali sigurno postoje neki koje možeš)
tamna čokolada
naranča
rum
vanilin šećer
kokosovo brašno
Priprema:
Kekse izmrvimo te im dodamo čokoladu rastopljenu na pari, sok od naranče, rum i vanilin šećer. Od smjese oblikujemo kuglice i uvaljamo ih u kokosovo brašno.
Hi ljudi,
Naravno da može.... na primjer ovo (http://www.coolinarika.com/recept/losinjski-keksi-s-maslinovim-uljem)
BTW - umjesto natrena uzmi steviju - prirodna je i ne škodi.
patientia
20.12.2009., 20:01
Sad vise skoro nijedan umjetni zasladjivac ne sadrzi aspartam (vecina ljudi se bas njega boji). Osobno sam steviom uspjela upropastiti kolac, ostavlja gorak aftertaste, a tekuci zasladjivac Spar Budget mi je super.
Kad smo kod toga, zna li netko moze li se kupiti Splenda ili neki drugi zasladjivac na bazi sukraloze u Hrvatskoj, Sloveniji ili Austriji?
Mogu li se salenjaki pripremiti s palminom masti?
Sad vise skoro nijedan umjetni zasladjivac ne sadrzi aspartam (vecina ljudi se bas njega boji). Osobno sam steviom uspjela upropastiti kolac, ostavlja gorak aftertaste, a tekuci zasladjivac Spar Budget mi je super.
Kad smo kod toga, zna li netko moze li se kupiti Splenda ili neki drugi zasladjivac na bazi sukraloze u Hrvatskoj, Sloveniji ili Austriji?
Stevia je jedini potpuno pouzdan i prirodan zaslađivač s nula kalorija. U Južnoj Americi je poznaju od prvih civilizacija, a u Japanu je većina cuge njome zaslađena. FDA je ziher dobijala silnu pinku kad ju je do sad branila. Kupujete li Steviacit, predlažem nešpricanu, dakle ne onu jeftiniju talijansku varijantu koje je svojedobno bilo kod nas. Dakle, izričito iz organskog uzgoja. Splenda? Ma mislim ko da ti netko umjesto zraka daje helij jer se od tog ubire postotak. Korporacije, odzujite.
patientia
21.12.2009., 20:42
Ali stevia ima los okus. Umjetni zasladjivaci imaju bolji okus kad se dobro iskombiniraju (a pogotovo sukraloza). Ne patim na prirodno.
Kao i u drugim slučajevima, okus Stevie je pitanje navike. Meni osobno, smeđi šećer ništa ne valja jer ima okus po medu. Stavljati umjetne zaslađivače u vegansku prehranu je apsurdno. No to je ipak samo moje mišljenje i nemam namjeru otvarati raspravu na tu temu.
patientia
21.12.2009., 22:22
Sori, nisam stereotipna veganka.
molester
04.01.2010., 12:16
meni se jako sviđa ovo (http://www.coolinarika.com/recept/pita-s-jabukama-i-rogacem). :D
nema stevije ;)
Lucydareine
15.01.2010., 23:30
http://farm3.static.flickr.com/2051/2456514578_10872a5bb3.jpg?v=0
Sastojci:
6 žlica oštrog i 6 žlica glatkog brašna
250 g mljevenog rogača
6 žlica pšeničnih klica
6 žlice smeđeg šećera
4 žlice ulja
400 ml mineralne vode
4 srednje jabuke
malo sjeckanih oraha ili lješnjaka
prstohvat soli
Priprema:
Brašno, mljeveni rogač, šećer, sol i pšenične klice na suho izmiješamo u dubljoj posudi. Dodamo oguljene i naribane jabuke, mineralnu vodu, ulje, ostale sastojke, te zamjesimo glatku smjesu. Smjesu izlijemo u manji namašćen i pšeničnim klicama postu kalup i stavimo u zagrijanu pećnicu na oko 180-180ºC oko 60 min (zavisi valjda od pećnice do pećnice, kod mame mi je na većoj temperaturi, kod mene na nižoj).
Ideja: vjerovatno bi bilo ukusno preliti ovaj kolač glazurom od čokolade. Nisam probala ali sam razmišljala o tome.
Omg, ovo odlično izgleda!
SusieDerkins
22.01.2010., 22:53
PUMPKIN COOKIES
Meni su jako fini ,super mi je to što su mekani i nakon 3-4 dana (ako izdržite da ih sve ne pojedete).
2 šalice smeđeg šećera (ja sam stavljala 1 šalicu i bilo je sasvim dovoljno)
2 kašikice ekstrakta vanilije (može i vanilin šećer)
2 kašikice sode bikarbone
1 šalica ulja
2 kašikice praška za pecivo
1 kašikica cimeta
1/2 kašikica đumbira
1 šalica lješnjaka (nasjeckanih)
1 ½ šalica grožđica
4 šalice brašna (polubijelo)
2 šalice bundeve (bundevu ispeći u rerni)
Grožđice stavite u vruću vodu na nekoliko minuta da omekšaju
•U jednoj posudi umiješati sve suhe sastojke, a u drugu umiješati bundevu s uljem i vanilijom . Suhu smjesu dodati smjesi s bundevom i miješati dok tijesto ne bude glatko. Dodati grožđice i lješnjak.
• 175°C / 12-15 minuta
jučer sam napravila veganske fritule, onaj recept sa kuhanim krumpirom i jako se razočarala jer su popile svo ulje tako da su više bile kao one masne lepinje, nažalost završile su u smeću!
damyanti
08.02.2010., 11:59
2 šalice oštro brašno
1 šalica cjelovito brašno
2 čajne žličice praška za pecivo
½ pola žličice soda bikarbone
½ soli
75g čokoladnih gumbića (u zamjenu se mogu koristiti grožđice, brusnica, mak, oraščići..)
1 šalica šećera ili šalica Agave nektara ili 1-2 čajne žličice čistog Stevia praha
250ml sojino mlijeko (obično ili od vanilije)
sok jedne naranče
90ml Suncokretovog ulja
1 desertna žličica ruma (ili exstrakta od vanilije)
naribana korica 3-4 velike naranče
2 čajne žličice naribane limunove korice
Zagrijate pečnicu na 250 C i prepremite kalupe tako da ih namastite veganskim margarinom.
U visoku posudu naribajte narančinu i limunovu koricu. Iscijeditie narančin sok. Dodajte mlijeko, ulje, rum. Miksati električnim mikserom dok se ne zapjeni (1 minuta).
U drugu zdjelu odvažite suhe sastojke i promiješajte.
Prelijte mokru smjesu preko suhe i miješajte običnom jušnom žlicom dok se ne spoje.
Razdijelite u kalupe i pecite oko 15 minuta na 200C, tj. dok čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohladi desetak minuta i izvadite.
Veličina muffina može varirati ovisno o tome koje sladilo koristite ali su uvijek jednako ukusnu.
Jednostavno, brzo i najžešči mesožderi ih obožavaju, provjereno! (nažalost slikica mi nije stala :()
patientia
27.02.2010., 21:23
Radila muffine u Profissimo (DM) papirnatim kalupima u obicnom limu za pecenje i sve mi se razlilo :( Kalupi koji dodju s Dr. Oetker muffinima su dobri i iz njih mi se smjesa nikad ne razlije. Ove Profissimo cu ocito morati koristiti u silikonskom kalupu za muffine. A onda mogu i bez njih. Samo ih je lakse jesti kad su u papiru jer se znaju izmrviti prilikom vadjenja iz silikonskih kalupa.
Radila sam ove muffine (http://vegetarian.about.com/od/veganmuffinrecipes/r/lemonmuffin.htm), koristila sam Orgran No Egg zamjenu za jaja i fini su, smanjila sam kolicinu secera za 20 posto jer sam koristila zasladjeno sojino mlijeko, a sljedeci put cu morati povecati kolicinu maka jer se bas i ne osjeti. I stavila sam koru 2 limuna.
ursamajor
28.02.2010., 17:42
energetske pločice
Voćna granola
preuzeto iz
http://www.vbz.hr/Download.ashx?dID=308
tu se mogu nać još neki recepti za muffine sa borovnicom i zobi i kaše.
Sastojci za deset pločica
160 g zobenih mekinja
70 g heljdinih mekinja
150 g suncokretovih sjemenki
170 g orašastog voća (bademi, orasi ili pekan-orasi)
100 g prženih sezamovih sjemenki
80 ml suncokretovog ulja
80 ml vode
80 g meda
70 g grožđica
70 g sjeckanih sušenih marelica
80 g sjeckanog sušenog ananasa
40 g sjeckanih sušenih jabuka
Zagrijte pećnicu na 200°C. U velikoj posudi izmiješajte zobene i
heljdine mekinje, suncokretove sjemenke, isjeckano orašasto voće i sezamove sjemenke. Pomiješajte ulje, vodu i med.
Tijesto ravnomjerno rasporedite u protvan, koji ste obložili papi-
rom za pečenje. Pecite oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi
svijetlosmeđu boju na rubovima. Povremeno promiješajte.
Ostavite da se potpuno ohladi, pa umiješajte voće. Granolu nare-
žite na pločice i čuvajte u dobro zatvorenim posudama.
ili
http://witandwhistle.com/?p=1737
http://translate.google.hr/translate?js=y&prev=_t&hl=hr&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwitandwhistle.com%2F%3Fp%3D1737&sl=en&tl=hr
ovdje je ubačeno jaje al u komentarima su dane neke vegi zamjene.
ili
http://www.coolinarika.com/recept/vanilla-granola
uz adekvatne vege zamjene za mlijeko
patientia
28.02.2010., 17:47
Gdje kupiti zobene mekinje? (I heljdine isto, a i rizine trazim.)
ursamajor
28.02.2010., 18:27
Gdje kupiti zobene mekinje? (I heljdine isto, a i rizine trazim.)
neznam kad sam zadnji put kupio mekinje, umjesto mekinja radim s pahuljicama koje se mogu dijelom usitniti mixerom.
http://www.eko-sever.hr/proizvodi.html
za mekinje
http://www.forum.hr/showthread.php?t=79269
patientia
28.02.2010., 18:31
Psenicnih se jos moze naci, ali ja imam neke recepte u koje idu rizine, a ide i psylium husks, nemam pojma gdje bih to mogla naci :ne zna:
patientia
07.03.2010., 01:24
Radila muffine u Profissimo (DM) papirnatim kalupima u obicnom limu za pecenje i sve mi se razlilo :( Kalupi koji dodju s Dr. Oetker muffinima su dobri i iz njih mi se smjesa nikad ne razlije. Ove Profissimo cu ocito morati koristiti u silikonskom kalupu za muffine. A onda mogu i bez njih. Samo ih je lakse jesti kad su u papiru jer se znaju izmrviti prilikom vadjenja iz silikonskih kalupa.
Radila sam ove muffine (http://vegetarian.about.com/od/veganmuffinrecipes/r/lemonmuffin.htm), koristila sam Orgran No Egg zamjenu za jaja i fini su, smanjila sam kolicinu secera za 20 posto jer sam koristila zasladjeno sojino mlijeko, a sljedeci put cu morati povecati kolicinu maka jer se bas i ne osjeti. I stavila sam koru 2 limuna.
Danas sam ih radila tako da sam narancu zamijenila limunom i mak gorkim kakaom. I nisu se digli kako treba. Je li moguce da dodatak kakaa umanjuje dizanje tijesta? Ostalo sam sve ostavila isto. Radila sam u Profissimo papirnatim kalupima, ali sam ih stavila u silikonski kalup za muffine, pa se nije sve razlilo.
Je li moguce da dodatak kakaa umanjuje dizanje tijesta?
Mislim da je moguce.. to se meni jednom s kuglofom dogodilo. Radila prvi, ispao super.. radila drugi, dodala kakao u smjesu, dobila lepinju.
patientia
26.03.2010., 11:33
Osnovni recept za kekse:
150g veganskog margarina (ja koristim Omegol Light)
150g secera (moguce je da smedji uzrokuje ljepljivost, ja stavila bijeli ovaj put i sve je ok)
300g brasna (ja stavila ostro, ali na brasnima pise da je i glatko i ostro za kekse)
jedna zlicica praska za pecivo
I onda mozete umijesati mljevene orahe, arome po zelji... Razvaljati na 3-4 mm, izrezati modelima za kekse, peci na 180 stupnjeva petnaestak minuta ili dok keksi (koje slobodno golom rukom dotaknete u pecnici, samo pazite da nista metalno ne dotaknete) ne budu tvrdi koliko zelite. Kad su peceni, mozete ih umociti u cokoladu ili na drugi nacin ukrasiti.
Ja radila jucer, s ljesnjacima i vanilijom.
patientia
01.04.2010., 23:25
Danas sam napravila osnovni recept za kekse, podijelila na 2 dijela, u jednu polovicu umijesala limunovu koru i mak, a u drugu mljevene bademe i malo arome gorkog badema (nazalost, i jednog i drugog sam imala malo doma, pa se bademi bas i ne osjete).
patientia
02.04.2010., 21:57
Zaboravila sam pola zlicice soli u osnovnom receptu.
mene zanima postoji li recept za onaj crnac u veganskoj verziji, znači bez jogurta?
patientia
20.04.2010., 11:06
Mozes staviti veganski jogurt.
radila ove keksiće , samo bez žumanjka - fenomenalni, ko kupovni :cerek:
http://www.coolinarika.com/recept/domaci-dupli-cokoladni-keksi-kao-grancereale-con-fave-di-cacao
crveno-crno
20.04.2010., 18:30
Mozes staviti veganski jogurt.
Ima li koji drugi osim sojinog kod nas za kupiti?(postoji li uopće?)
patientia
20.04.2010., 19:11
Ne, ali ga mozes napraviti (doduse, onda sojin treba koristiti kao starter).
lijepa.cura
05.05.2010., 12:43
recept Tončike Cukrov
3 šalice dinkel brašna, 1 šalica brašna 850, 4 žličice bio praška za pecivo, 3 žličice aru praha, 1 žlica margarina (Vitaquelle), 3 prstohvata soli, 10 žlica kakaa, 1/2 žličice praha vanilije (vanilin šećer Burbon), 1 šalica agavinog sirupa, 1 šalica soya šlaga, 2 žlice mirina, voda
fila: 500 g suhih marelica, 2 žlice agara, sol
preljev: 1 čokolada (Vivani 72% kakaa)
Brašno prosijemo. Dodamo aru i prašak za pecivo, sol, kakao i vaniliju.
U posudi pomiješamo agavin sirup sa soya šlagom, mirinom, margarinom i 2 1/2šalice vode. Izmiksamo i ulijemo u suhe sastojke. Sad sve izmiješamo - ne mora biti skroz glatko. Ulijemo u nauljeni pleh i pečemo 30 minuta na 190.
Marelice kuhamo u malo vode (da budu pokrivene) s agaro i malo soli oko 20 minuta, pa izmiksamo.
Za preljev otopimo čokoladu na pari.
Tortu prerežemo, premažemo pekmezom koru i odozgo. Preko pekmeza stavimo glazuru i ukrasimo soya šlagom.
Ereshkigal
29.05.2010., 19:55
Da malo dignem temu:)
Nije kolač, ali je fina slastica, onako osvježavajuća. Našla sam negdje na netu i malo modificirala neke sastojke.
Čokoladni mousse od avokada
Recept:
2 avokada (mora biti zreo i mekan)
3 velike žlice ječmenog slada
1.5 dcl vode
3 velike žlice kakaa
1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1 vanili šećer)
1 čajna žlica cimeta
Otopite kakao prah u kipućoj vodi. U sjeckalici pomiješajte avocado (oguljen i narezan na manje komade) i ječmeni slad pa dodajte otopljen kakao, cimet i vaniliju. Promiješajte ponovo na najvećoj brzini dok ne dobijete potpuno glatku kremu. Držite u hladnjaku, a može se i zalediti kao sladoled.
Okus je vrlo intenzivan, mom se dragom ne sviđa, a meni je super!
jucer sam ovo napravil, upravo jedem, fakat mi je fino
jedino je nezgodno kaj u receptu pise secer po zelji, treba pisat bar generalno kolko obicno ide
radila "dunavske valove" samo bez slaga
tijesto :
25 dkg brašna
15 dkg šećera ( ne volim jako slatko)
10 dkg maslaca / ili 1,5 ulja
2,5 dcl sojinog mlijeka
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
kompot od višnje
smjesu napraviti i podijeliti u 2 dijela. u drugi dio dodati 5 dkg kakaoa.
u pleh uliti naizmjenice crnu pa bijelu smjesu.
u tijesto ubaciti višnje i peći na 180 nekih 30-45min.
pečeni kolač, ohlađeni, može se posipati šećerom u prahu, ili šlagom ( po želji)
veoma sočno i fino
:cerek:
coco zoe
07.10.2010., 01:05
Isprobala sam ovu tortu od vina (http://www.coolinarika.com/recept/starinska-torta-sa-vinom) koju su nahvalili na gastroforumu pa je moram i ovdje preporučiti. Predivna je! (Ja sam je delala s crnim vinom jer to imam otvoreno)
@patientia, evo ti dobra ideja za iskoristiti veganski med :mig:
patientia
07.10.2010., 01:53
Fora :) 12 zlica prosijanog ili neprosijanog brasna?
coco zoe
07.10.2010., 02:06
Fora :) 12 zlica prosijanog ili neprosijanog brasna?
Ja sam stavila neprosijano. Ispadne super mekano i sočno.
patientia
07.10.2010., 02:09
Thx :)
ognjenka
15.12.2010., 07:45
za vikend sam pravila Prekomursku gibanicu po receptu Zlate Nanić
8 kora bez jaja (tankih bijelih s placa), 1 kg ribanih jabuka, 1-2 šalice sjeckanih oraha (lješnjaka), 1 šalica namočenih grožđica s malo soli, 1/2 šalice zobenih pahuljica (ako su jabuke sočne), cimet, malo soli
krema: 2 šalice vode ili sojinog mlijeka, 1/2 šalice grožđica, 1 šalica mljevenog maka, 1/2 šalice zobenih pahuljica, zaslađivač (ja sam stavila 3 žlice agava sirupa), malo soli, 200 g tofua
Preljev: 7 dl jabučnog soka (ili voda+slad+sok limuna)
Skuhati kremu od vode (mlijeka), 1/2 šalice grožđica, 1/2 šalice zobenih pahuljica, 1 šalice maka i zaslađivača po želji. Prokuhati 10-ak minuta s malo soli. Dodati na sitne kockice narezanog tofua i kuhati još 5 minuta. Ohladiti.
Naribane jabuke pomiješati s orasima, ocijeđenim grožđicama, zobenim pahuljicama i cimetom.
Na nauljenu tepsiju staviti 2 kore, složiti 1/2 file od jabuka, 2 kore i još jedan sloj file od jabuka, 2 kore i sloj kreme od maka, prekriti sa zadnje 2 kore.
Premazati uljem i izrezati na kocke željene veličine i peći 45-60 min na 180.
Pečeno još jednom izrezati po tragovima, pa preliti vrućim sokom od jabuka.
m5forever
15.12.2010., 17:59
Može recept za veganske muffine po mogućnosti bez mlijeka? :)
Ereshkigal
15.12.2010., 18:28
Može recept za veganske muffine po mogućnosti bez mlijeka? :)
Pa ako su veganski, onda su bez mlijeka, zar ne?
Ovaj recept mi je odličan...naravno ti možeš staviti neki drugi dodatak, ako ne voliš menta okus.
After eight muffini
Sastojci:
2 šalice brašna tip 850
2 šalice integralnog brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 žlice slada
4 jušne žlice kakaa
2 čajne žličice sušene mente
1/3 šalice ulja
mlijeko od žitarica
Priprema: Mentu usitnite u mikseru i prosijte kroz cjedilo. Nauljite kalupe. Sve sastojke osim mlijeka dodajte u posudu. Polako dodajte mlijeko dok ne dobijete gustoću tijesta takvu da možete lijevati u kalupe za muffine (gušće od tijesta za palačinke). Pecite na 180 stupnjeva, 45-55 min.
Dekanica
18.12.2010., 19:03
Može za mene neznalicu, zasto se u neke slastice stavlja soda bikarbona?
patientia
18.12.2010., 19:10
Za dizanje tijesta. Osim sode bikarbone potrebno je i nesto kiselo (vocni sok, jabucni ocat, kakao prah). Prasak za pecivo sadrzi sodu bikarbonu (ili neko drugo sredstvo za dizanje) i kiselinu, obicno vinsku.
veganomicon
27.01.2011., 19:13
Je l' zna netko zasto meni muffins i cupcakes uvijek ispadnu 's korom'? Ono, svaki put kad ih radim (ok, pokusala sam 3 puta), ispadaju mi nekako 'kruhasti'. Sinoc sam pravila cupcakes pa sam ih morala guliti. :D Nesto sam ceprkala po netu i kazu da to zna biti ako stavis previse smjese u cupcake formu; ako previse 'izgnjavis' tijesto kod pravljenja ili ako temperatura u pecnici nije tocna. Uzet cu ovaj mjerac temp. za pecnicu ali zanima me je l' tko imao slican problem...
ursamajor
08.02.2011., 18:51
možda ovi sushi candies, razmutimo prahove u malo vode i to je to brzo i fino, uz njih preporučam čašu coca-cole light :)
http://s3.postimage.org/p9rc8vus/untitled.jpg (http://postimage.org/image/p9rc8vus/)
ima ih još raznih u linkovima sa stlane.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Gr-qewC-4gY
miakamo
15.02.2012., 18:52
Neznam dali je vec neko stavio ovaj recept, hehe tek sam dosla do 8 stranice foruma XD...
Odmalena nesmijem jesti jaja ni orahe, ljesnjake itd...
Neki dan sam od mame dobila super recept, kolc je stvarno ispao extra.
monte kolac:
potrebno 1 litar mlijeka
12 kasika gustina
8 secera
200gr margarina
pola litra slatkog vrhnja
300 grama cokolade
petit keks
bijela krema:
pomijesati 2dcl mlijeka 12 kasika gustina 8 kas secera. to usuti u 8 dcl prokuhanog mlijeka i promijesati. kad se ohladi dodati 200gr margarina.
crna krema
otopiti 300gr cokolade u pola litra slatkog vrhnja (schlagsaobers), mijesati na laganoj vatri dok se smjesa neujednaci,pazit da neprokuha, znaci samo da se cokolada istopi.
u dublji pleh sloziti petit keks namocen u mlijeko, na keks staviti bijelu kremu i onda crnu i ostavit u frizider da se dobro ohladi
Stvarno je ispao super i pravo je osvjezavajuci
http://us.mg2.mail.yahoo.com/ya/download?fid=Inbox&mid=1_12312232_ABJXiGIAAOLnTzvxTQRFtj9wAXE&pid=2&tnef=&YY=1329328467941&file_name=DSCI0921.jpg
onlooker
27.03.2012., 11:38
cime zamijeniti jaja u receptu za ledeni vjetar, koji u kori ima 9 bjeljanjka, a u kremi 9 zutanjka?
http://www.coolinarika.com/recept/746453
Bijela kora 9 bjelanjaka, 30 dkg šećera , 1 velika žlica jabučnog octa
Krema 9 žutanjaka, 4 velike žlice šećera, 4 velike žlice oštrog brašna, 2,5 dcl
mlijeka, 3 vrećice vanilin šećera, 1 margarin
Ostalo 0,5 l hole(vrhnje za šlag), banane, jagode, kivi
stavila sam sastojke da se ima predodzba kako bi to trebalo izgledati, znaci, neka zgusnuta krema, malo je na kremsnite... postoji li veganska varijacija ovog finog kolaca? mislila sam da ce mi i prelazak na veganstvo biti lagano kao na vegetarijanstvo, ali jaja su zbilja posvuda... mislim si unajmiti veggi-frienda prek prijatelja zivotinja, ali cekam da skupim pitanja dodatna, gdje sto nabaviti... ma, nebitno za ovaj topic
rusofilka
01.04.2012., 11:21
cime zamijeniti jaja u receptu za ledeni vjetar, koji u kori ima 9 bjeljanjka, a u kremi 9 zutanjka?
http://www.coolinarika.com/recept/746453
Bijela kora 9 bjelanjaka, 30 dkg šećera , 1 velika žlica jabučnog octa
Krema 9 žutanjaka, 4 velike žlice šećera, 4 velike žlice oštrog brašna, 2,5 dcl
mlijeka, 3 vrećice vanilin šećera, 1 margarin
Ostalo 0,5 l hole(vrhnje za šlag), banane, jagode, kivi
stavila sam sastojke da se ima predodzba kako bi to trebalo izgledati, znaci, neka zgusnuta krema, malo je na kremsnite... postoji li veganska varijacija ovog finog kolaca? mislila sam da ce mi i prelazak na veganstvo biti lagano kao na vegetarijanstvo, ali jaja su zbilja posvuda... mislim si unajmiti veggi-frienda prek prijatelja zivotinja, ali cekam da skupim pitanja dodatna, gdje sto nabaviti... ma, nebitno za ovaj topic
Ledeni vjetar i Pavlova se rade od istih vrsta kora, beze; na engleskom se zovu meringue pa proguglaj vegan meringue recipe ili vegan pavlova.
Većina recepata traži zamjenu za jaja, egg replacer.
xavierkat
01.04.2012., 12:06
ima li zaista smisla raditi verzije kolača koji se temelje primarno na jajima? :ne zna: mislim, kore za ledeni vjetar su sami bjeljanci, a ni krema nije daleko...čini mi se da bi bilo puno jednostavnije (i logičnije) jednostavno napraviti kakav drugi fini kremasti kolač (ovdje (http://kblog.lunchboxbunch.com/) ima zbilja puno ideja za jako lijepe veganske kremaste kolače, recimo).
Ima li netko recept za pogaču, bez jaja, bijelog brašna i šećera.
Hvala.
rusofilka
02.04.2012., 09:51
Ima li netko recept za pogaču, bez jaja, bijelog brašna i šećera.
Hvala.
Ne znam za pogaču, ali našla sam recepte za buhtle i kifle u kuharici Z. Nanić "Kolači za zdravlje":
Zlata Nanić - Kolači za zdravlje (http://www.scribd.com/doc/82033167/Zlata-Nani%C4%87-Kola%C4%8Di-za-zdravlje)
Hvala, ali nažalost ne mogu pogledati, zablokira mi računalo.
Imala sam recept za pogaču i napravila je prošle godine, bila mi je super, ali na internetu ne mogu naći ponovo recept kojeg sam pogubila.
Evo ipak sam našla recept, pa ako nekoga zanima napisati ću:
makrobiotička pogača
2 šalice kukuruznog brašna, 2 šalice brašna 850, ribana korica naranče, prašak za pecivo, malo soli, 1/2 šalice ulja, 1 šalica sojina/rižina/zobena mlijeka, 1/2 šalice vode i 3 žlice slada: izmješati posebno suhe i mokre sastojke, povezati i oblikovati dlan velike pogačice zarezati ih po sredini i peći oko pola sata na 180. vruće premazati sladom. za slađe pogače u tijesto dodati slada.
Zvuči zanimljivo. :)
Btw, ako te zanima ona knjiga Zlate Nanić, imam je ja negdje u pdf-u, mogu ti poslati. ;)
Može, super, pošalji na pm:)
A pogaču je jednostavno za napraviti, nema dizanja tijesta i sl. Meni je ukusna, a i drugima se, koliko se sjećam, svidjela.
xavierkat
03.04.2012., 09:42
i ja bih, i ja bih :o :brukica:
Govorim recepte na pamet, jer sam sve tako... od oka.
Čoko kocke
Biskvit (sve sastojke pomiješati, izliti u margarinom namazan protvanj i peći cca 25 min):
2 šalice brašna
1/3 šalice gorkog kakaa za kolače
3/2 šalice vode
1/2 šalice biljnog ulja
1 prašak za pecivo
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žličica octa
1/2 žličice soli
1 žlica mljevene stevije (ili pol šalice šećera)
Krema (skuhati puding i ohladiti, izmiksati posebno margarin, šećer i čokoladu, pa onda tu kremu izmiksati skupa s ohlađenim pudingom):
1l Alpro light sojinog mlijeka
2 čokoladna pudinga (ili skuhati brašno i kakao u sojinom mlijeku)
150g margarina za kolače
3 žlice šećera u prahu
100 g Dorina tamne čokolade za kuhanje
- kolač se sastoji od 2 biskvita, znači da možete
1. speći dva biskvita zasebno
2. jedan debeli, pa ga prerezati koncem da dobijete 2 tanja ili
3. ispeći jedan kvadratni biskvit u najvećem mogućem protvanju pa ga nožem prepoloviti na dva pravokutna (ja sam napravila ovo zadnje).
Montaža:
- donji biskvit malo poškropiti sa sojinim mlijekom i rumom, pa filati polovicom kreme, staviti gornji biskvit na to, malo stisnuti da se zaljepi, pa poškropiti i njega i onda na njega zagladiti drugu polovicu kreme... odozgo nadebelo posipati listićima badema
Kava keksi
Sastojci:
2 paketa STANDARD keksa (Konzumova jeftina marka, izgledaju kao Petit keksi, ali su veganski i dođu 6 kn ako se ne varam)
1l kave (skuhati litru turske kave te staviti to na hlađenje)
Krema (skuhati brašno u sojinom mlijeku i staviti na hlađenje, zmiksati margarin sa šećerom posebno, pa skupa s ohlađenom kuhanom kremom):
1l Alpro sojinog mlijeka (može i neko drugo biljno, ali ovo sam kupila u velikim količinama na akciji, pa sam sve radila s njim ovaj puta)
2-3 vrhom pune žlice brašna
1/2 šalice šećera u prahu
200g margarina za kolače
Posip:
100g Dorina tamne čokolade za kuhanje
- kekse namakati u mlačnu havu i slagati jedne do drugih, namazati kremom, pa opet po tome namočene kekse, pa malo stisnuti, pa opet mazati, pa kekse slagati i tako nekoliko redova
- zadnji red premazati kremom odozgo i onda posipati naribanom čokoladom
Limun napolitanke
Sastojci:
oblatne (K plus veganske oblatne)
1l Alpro sojinog mlijeka
2-3 žlice brašna
200g margarina za kolače
2/3 šalice šećera u prahu
2 limuna (sok i naribana korica)
- krema se radi tako da se skuha brašno u sojinom mlijeku i stavi na hlađenje, a margarin, limun i šećer se izmiksaju posebno, pa skupa s ohlađenom kuhanom kremom
- oblatne se filaju kremom, stiskaju i filaju... na kraju se na nafilane oblatne stavi neki teret, knjige neke... npr. Guytonova fiziologija :)
Kuhanu kremu za kava keks i limun napolitanke sam radila odjednom (odmah skuhala 2l mlijeka) i skratila si muke
Sinoć sam u deset minuta efektivnog rada napravila rum kocke. Nisam radila po receptu, nego po intuiciji, ali evo otprilike kako sam napravila:
2 čaše brašna
2/3 čaše ulja
3 žlice gorkog kakaa za kolače
1 prašak za pecivo
1/2 žličice soli
1 žlica mljevene stevije (ili pola šalice šećera)
1 žlica ekstrakta vanilije
1 žlica jabučnog octa
1.5 čaša vode
- to sve dobro pomiješati skupa žlicom ili žicom za mućenje, izliti u protvanj namazan margarinom i peći u roli cca 25 -30 min
- zakuhati deci ruma i dva deci vode sa žlicom-dvije šećera i tu tekućinu izliti po biskvitu kad je pečen
- odgozgo zalijati s topljenom čokoladom za kuhanje (možete u nju dodati malo margarina i šećera, po želji)
_Misty_
30.04.2012., 19:06
Danas napravih "Čokožitnik"
Skuhala proso, izgnječila ga sa bananama i medom i posložila ga u lijepe zdjelice. Gore sam stavila nadjev od čokolade rastopljene u zobenom mlijeku, izmiksane s grožđicama prethodno namočenih u malo ruma i vode i orasima. Njam!
Bitno mi je da nema rafiniranog šećera, puno masnoća i ostalih "krasota".
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.