View Full Version : Vrtna pečenjara
stranice :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
Feno_Men
12.05.2011., 15:30
Bok,..sviđa mi se tvoj kamin..bravoo. Dali je gornji dijo zidan iz jednog ili dva reda cigli..
thx.
Sve je od jednog reda cigli
Armstrong
12.05.2011., 16:42
Ovo sam ja izgradio za mjesec dana uz dosta zajebancije:D
Zidovi su betonski,dimnjak,kapa je od siporeksa
http://imageshack.us/photo/my-images/707/dsc01182mq.jpg/
Jadni vi. Baš mi vas je žao :mama: . Uz svu tu zejebanciju, uloženi novac, a još dok se sjetim koliko samo treba ugljena za malo mesa ispeći na roštilju. Usput na istraživanjima betonski kamini nisu uopće dobili dobre nagrade zbog drugačijeg okusa-arome.
Realno gledajući takav roštilj se ne isplati jer je rupa bez dna. Na kraju se niti žar nemože lijepo pogasiti jer za poljevanje vodom nije predviđeno, a ostaviti cijeli dan žar vani na roštilju opet nije prihvaljivo.
Na kraju dok se sve zbroji cijena i trud oko roštilja bi bez brige pokrili dva-3 vola na (improviziranom ražnju :D ).
Da nebi mislili da vas podje...am i ja sam se dao nagovoriti na to sr...e i još uvijek stoji u vrtu, ali neznam kad sam ga zadnji put koristio (dao sam ga sagraditi preko jedne firme s roštiljima koštao je čak preko k-eur)
Samo prizanejm ono što i sami vi u sebi na neki način predbacivate, ali mene to uopće ne dira, jer moji će svakako dogodine ići van iz vrta.
Kad mi je roštilj dojadio nabavio sam si weberovog roštilja i to je milina: mobilnost,brzina ekonomičnost,okus, ma naj naj :top: .
Želim vam još puno puno pečenja u pečenjari :top: .
dok vam ne dojadi-dok ga ne zguštirate
Armstrong
12.05.2011., 16:44
Jel jako bitno da li stavim dolje u ložište šamot od 3 ili 6 cm.
Imam betoniranu deku od cca 12cm cca 8 cm prostora.
Sad bih stavio dolje neku glazuru i na nju šamot od 3 cm.
Što se može dogoditi odnosno koja je opasnost (ali realna) u odnosu na šamot od 6cm?
Roštilj je 140 unutrašnja mjera x 80
Usput da vam pokažem kako izgleda moje zdanje... nije još gotovo ali je u završnoj fazi
:lol: , otvoren novi krematorij u hrvatskoj :D .
http://s0.mojalbum.com/prasici-2-foto_6076450_17454024_18733048.jpg
evo još po nešto i od mene..
Evo stavio sam i "novi" dimnjak,ustvari nije baš nov ali služi dobro
http://s0.mojalbum.com/prasici-2-foto_6076450_17454024_18733054.jpg
http://s0.mojalbum.com/prasici-2-foto_6076450_17454024_zoom_18733049.jpg
A šta kažete na ovo,a?..:D:D
http://s0.mojalbum.com/prasici-2-foto_6076450_17454024_zoom_18733050.jpg
Evo ovako smo provodili zimske dane,a šta če biti ljeti...:ne zna:.. vidičemo.Sad sam baš u fazi natkrivanja pa šaljem još slika čim završim.Nekome če valjda pomoči kao meni što su vaše slike:top:
pozz :frajer:
Evo stavio sam i "novi" dimnjak,ustvari nije baš nov ali služi dobro
http://s0.mojalbum.com/prasici-2-foto_6076450_17454024_18733054.jpg
A šta kažete na rogove,a? :headbang::frajer:
a evo i mog posljednjeg uradka
malo kombinacije stare cigle i Sljemenskog kamena
http://i21.servimg.com/u/f21/16/01/56/74/slika011.jpg
http://i21.servimg.com/u/f21/16/01/56/74/slika014.jpg
http://i21.servimg.com/u/f21/16/01/56/74/slika016.jpg
Jel ti dimnjak dobro vuće?
Da li ti je dimnjak skroz uz zadnji zid pečenjare?
Koje su dimenzije dimnjaka?
Bravo Zoki33,moram priznati da je ovo jedna od ljepših pečenjara koje sam vidio na forumu,:top:
MOžda bi mogo samo još malo izvuči krov u slučaju kišnoga vremena da se ne kisne, ali ipak je odlično.. :Pivo:
Jel ti dimnjak dobro vuće?
Da li ti je dimnjak skroz uz zadnji zid pečenjare?
Koje su dimenzije dimnjaka?
Dimnjak je na ovoj prvotno zamišljen da bude 20x20 širina otvora i visina oko 150 cm, ali zbog tlačenja zraka i pozicije pečenjare koja je u ,, rupi,, , dimnjak je nakraju napravljen dimenzije otvora 20 x 60 cm. Otvor dimnjaka je u zadnjoj zoni,tj. paralelno sa zadnjim zidom i vuče odlično, a visina je ukupno 100 cm.
O samoj poziciji pečenjare ili roštilja i okolnim objektima i zemljištu, ovisi i dimenzioniranje i izbor dimnjaka, kako nebi došlo do potlaka i vračanju dima na vrata. ali sve se predvidi i nema problema, bitno je da stranka bude zadovoljna i da ne guta dima dok peče svoje delicije.
Miroslav197
15.05.2011., 08:48
Pozdrav svima!
Čitajući ovaj forum liječim stres gledajući Vaše uratke. I ja sam odlučio nešto takvoga izgraditi. Zapeo sam kod dimnjaka. A i na forumu vidim da se dosta "priča" o dimnjacima. Zanimaju me Vaša mišljenja, pečenjaru gradim u kontinentalnoj Hrvatskoj, Velika Gorica. Pečenjara je okrenuta prema zapadu. Veličina otvora je 180 x 90 cm, visina (bez dimnjaka) je 200 cm. Koliku veličinu dimnjaka biste vi izabrali? Da li u dimnjaku trebaju biti pregrade (gledao sam kako je dimovod izveden kod peći na drva)?
Hvala. :ne zna:
Za pečenjaru je optimalan dimnjak 35x35.
Lee Champa
15.05.2011., 18:22
....Koliku veličinu dimnjaka biste vi izabrali? . :ne zna:
A da ne radiš dimnjak, već samo ostaviš otvor 20-tak centimetara po cijeloj dužini stražnje strane:top:
Jadni vi. Baš mi vas je žao :mama: . Uz svu tu zejebanciju, uloženi novac, a još dok se sjetim koliko samo treba ugljena za malo mesa ispeći na roštilju. Usput na istraživanjima betonski kamini nisu uopće dobili dobre nagrade zbog drugačijeg okusa-arome.
Realno gledajući takav roštilj se ne isplati jer je rupa bez dna. Na kraju se niti žar nemože lijepo pogasiti jer za poljevanje vodom nije predviđeno, a ostaviti cijeli dan žar vani na roštilju opet nije prihvaljivo.
Na kraju dok se sve zbroji cijena i trud oko roštilja bi bez brige pokrili dva-3 vola na (improviziranom ražnju :D ).
Da nebi mislili da vas podje...am i ja sam se dao nagovoriti na to sr...e i još uvijek stoji u vrtu, ali neznam kad sam ga zadnji put koristio (dao sam ga sagraditi preko jedne firme s roštiljima koštao je čak preko k-eur)
Samo prizanejm ono što i sami vi u sebi na neki način predbacivate, ali mene to uopće ne dira, jer moji će svakako dogodine ići van iz vrta.
Kad mi je roštilj dojadio nabavio sam si weberovog roštilja i to je milina: mobilnost,brzina ekonomičnost,okus, ma naj naj :top: .
Nije poanta u isplativosti ili cemu vec, nego u ugodjaju. Meni ce pecenjara biti u sklopu jedne ostavice, koja ce bit iza, a ispred klupe i stol, malo za belu bacit. Vjerujem da ce vecinu vremena unutra goriti vatra ovak bezveze, a ne radi pecenja.
Ak ti je limeni rostilj dosta, ocito nemamo iste prioritete. Ti radis rostilj da ga napravis i jedes, ja radim rostilj da radim rostilj. Jelo je tu sporedno.
Inace, zasto ne bi ostavio zar na rostilju?
fantazi
17.05.2011., 02:48
pozdrav svima... hteo bi da postavim neka pitanja u vezi pecenjare posto planiram sam praviti. dali neko ima iskustva sa zidanjem pecenjare od cigle za dva raznja??? nesto sam razmisljao da napravim da sa obe strane ima vrata da mogu prici oba raznja,ako ko ima neko misljenje dobro bi mi doslo...
Mačakvn
18.05.2011., 14:01
Da nebi mislili da vas podje...am i ja sam se dao nagovoriti na to sr...e i još uvijek stoji u vrtu, ali neznam kad sam ga zadnji put koristio (dao sam ga sagraditi preko jedne firme s roštiljima koštao je čak preko k-eur)Samo prizanejm ono što i sami vi u sebi na neki način predbacivate, ali mene to uopće ne dira, jer moji će svakako dogodine ići van iz vrta.
E baja, ipak mislim da si ti jadan, pa naravno kada si ga narućio a ne sam izgradio, a i nemaš ti vremena za pečenjaru i peckarenja jer kada dođeš iz švabije u delnice onda se moraš vani pokazivat, a izgleda da ni prijatelja baš nemaš kada ga ne koristiš, odnosno ne treba ti ali zašto si onda išao platiti nešto što ti ne treba :ne zna:
kada ti je roštilj dojadio zašto si onda kupio drugi :ne zna:
Mislim da je ovo pametnome dosta.
seniorr
18.05.2011., 14:08
Što je ključno kod dimnjaka da normalno vuče dim, naravno mislim na pečenjare ? Dali je to donji prostor dimnjaka ili sama visina dimnjaka.Radio bih dimnjak koji direktno leži na gornjoj ploči koja ima otvor unutarnje veličine dimnjaka, što vi mislite ?
evo slika http://i55.tinypic.com/30sio8w.jpg
readycool
18.05.2011., 15:41
I jedno i drugo: i visina i kapa. Mislim da će ti ovakav sustav vraćati dim. Kapa treba formirati strujanje zraka prema gore, a visina dimnjaka će stvoriti veću razliku tlaka.
seniorr
18.05.2011., 16:08
Dobro, kako onda izvesti na ovaj način s pločom a da se dim fino odvodi prema gore ?
Kupujem šamotnu ciglu , ako tko ima molim ponudu na PP, Hvala
readycool
19.05.2011., 08:30
Dobro, kako onda izvesti na ovaj način s pločom a da se dim fino odvodi prema gore ?
A zašto ti mora bit ploča iznad ložiišta? Nije da ćeš nešto držati na toj polici :)
seniorr
19.05.2011., 12:33
ma nije mi se dalo šalovat kapu pa zato, ipak ću morati...uglavnom najviše me zanima dimnjak, kako ga postaviti, dali naprijed ili nazad i koliko širok da bude iznutra
ma nije mi se dalo šalovat kapu pa zato, ipak ću morati...uglavnom najviše me zanima dimnjak, kako ga postaviti, dali naprijed ili nazad i koliko širok da bude iznutra
khhhmm...
Ne bih se htio praviti nekim velikim majstorom ali čitajući sve ove postove dobio sam informaciju da dimnjak mora biti cca trečina dužine ložišta, dakle ako je dužina 150cm onda je otvor za dimnjak 50*50. Vjerujem da nema problema ni sa 40*40 ali ajde.
I otvor je uvijek bolje staviti uza zadnji zid. Zakaj ne znam, ali večina tako radi a i kupovni su tako koncipirani a valjda je njih ipak neki mozak projektiral u početku.
fantazi
19.05.2011., 23:19
dali mi neko moze pomoci sa nekim savetima oko moje pecenjare? :s:s:s :confused:
Mačakvn
20.05.2011., 10:26
dali mi neko moze pomoci sa nekim savetima oko moje pecenjare? :s:s:s :confused:
moj ti je savjet da ne pokušavaš sa 2 strane nego jedan dolje a drugi gore, to funkcionira i nije komplicirano.
Imam 2 pitanja ako mi netko moze dati odgovor....kolika je masa cigle to me interesira zbog transporta jel jedni kazu 2 a drugi 3.5 kg a na 500 kom to bas nije mala razlika . Drugo je pitanje ili nedoumica , radi se o tome da su jedni za samot a drugi nisu ima logike u oba slucaja ali ono ko ima uzidanu pecenjaru sa starim ciglama bez samota i kombinacija stara cigla samot . Za i protiv ako moze pojasnjenje . Hvala .
Hvala svima na savijetima na ovom portalu bili su mi jako korisni kod izgradnje mog kamina ali na žalost nemam sliku:top::top:
Meni ti zvučiš jadno da budemo iskreni ovo što sam ja uložio u pečenjaru moj susjed zapije u birtiji uglavnom izračunao je(ima čovjek vremena u vojnoj penziji je veliki ratnik) zapio i popušio je stan od 50 kvadrata kroz 15g ali nema veze što na kući fasada pada:s
Kad bi svi tako ko ti razmišljali niko ništa nebi ništa radio svi bi natezali kurac u hladu
Kad se zgušatam na roštilju ubacim peku kad mi ona dosadi ubacim ražanj pa malo gradele pa opet rešetka pa peka pa onda kotlovina pa kotlič za gulaš i tako kombinacija koliko ti k.... hoče:D
Meni ga je bio gušt sagraditi a još veči je kad se nešto vrti unutra ne kužiš ti te gušte:top:
fantazi
20.05.2011., 21:54
moj ti je savjet da ne pokušavaš sa 2 strane nego jedan dolje a drugi gore, to funkcionira i nije komplicirano.
a mislis da ono gore moze da pocne odma da se pece kad i ovo dole,jel ga greje ista toplota kao i donje???
readycool
20.05.2011., 22:33
Bilo bi bolje naprijed...
Evo primjer:
http://www.dr-soot.com/images/Chimney-Diagram-Common-Area.jpg
Iako se većina (zbog jednostavnosti i prilagodbe) radi nazad.
Mačakvn
21.05.2011., 08:22
a mislis da ono gore moze da pocne odma da se pece kad i ovo dole,jel ga greje ista toplota kao i donje???
Naravno da se jednako peku, zato i postoji ta građevina koju zovemo pečenjara, toplina koja se akumulira unutar pečenjare peće i dolje i gore, ne širi se okolo kao kad se peće na otvorenom.
fantazi
21.05.2011., 20:45
Naravno da se jednako peku, zato i postoji ta građevina koju zovemo pečenjara, toplina koja se akumulira unutar pečenjare peće i dolje i gore, ne širi se okolo kao kad se peće na otvorenom.
a na koju bi visinu trebalo da zidam,mislim od lozista pa do pocetka dimnjaka,posto bih od stare cigle zidao... :mig:
Mačakvn
22.05.2011., 19:29
a na koju bi visinu trebalo da zidam,mislim od lozista pa do pocetka dimnjaka,posto bih od stare cigle zidao... :mig:
Pa treba ti otprilike oko 1 metar, e sad hoćeš li peći unutra ili vani i hočeš li praviti boltu ili će biti ravno to ti moraš odlućiti sam.
Armstrong
22.05.2011., 20:22
Kad se zgušatam na roštilju ubacim peku kad mi ona dosadi ubacim ražanj pa malo gradele pa opet rešetka pa peka pa onda kotlovina pa kotlič za gulaš i tako kombinacija koliko ti k.... hoče:D
Meni ga je bio gušt sagraditi a još veči je kad se nešto vrti unutra ne kužiš ti te gušte:top:
Lijepo to zvuči. Ali to sam zguštiral. Kao što rekoh, kod takvog roštilja ima mali milijun prije i post operacija i radnji, tako da mi je sve to :mig: .
Takvu grdosiju sam dal napraviti za jednu peku godišnje, jedan gulaš godišnje.
Jbg, da sam tu...
Armstrong
22.05.2011., 20:35
E baja, ipak mislim da si ti jadan, pa naravno kada si ga narućio a ne sam izgradio, a i nemaš ti vremena za pečenjaru i peckarenja jer kada dođeš iz švabije u delnice onda se moraš vani pokazivat, a izgleda da ni prijatelja baš nemaš kada ga ne koristiš, odnosno ne treba ti ali zašto si onda išao platiti nešto što ti ne treba :ne zna:
kada ti je roštilj dojadio zašto si onda kupio drugi :ne zna:
Mislim da je ovo pametnome dosta.
:rofl: . Ah vidi se kako ljudi dobivaju krivu sliku, ali jbg nedaju se takvi kao što ste vi tako lako pripitomiti, već odma napadate, ovo ono- puni ste predrasuda.
Kao prvo di ste zmogli delnice...
Kupio sam drugi (kupolu od webera) jer mi je puno praktičniji, a barem troduplo manje ugljena potrošim za isti okus.
Da a zašto sam sagradio zidani roštilj mu b.g.m..er. Upravo zbog ljudi koji misle phebavati gasterbajtere, pa stalno neko pita, kako to da nemaš pravi roštilj. Pa sam ga zato napravil, pa zato bum ga i zrušil u inat.
Idemo sad nešto raščistiti. Koliko ugljena vi potrošite na roštilj. Kako gasite žar.
Ja roštiljam skoro svaki dan na svojoj kupoli, a vi nemojte nešto tvrditi za što nemate razloga.
Za zidani roštilj sam samo iznio činjenice, koje su takve kakve jesu jbg.
Pa zar ne potrošite mali kamion ugljena, drva (za potpalu) itd, za nešto itog teka kasnije,pto se moglo pripremiti i bez puno ulaganja i čega več.
Pitam vas i to mi odgovorite prvo. Što se tiče peke, ona se može pripremiti i na bilo kojem drugom roštilju. (uredu za ražanj nemam komentara).
Na kraju krajeva, što fali improviziranom roštilju na dva cigla negdje uz rijeku uz klub frendova i nekoliko gajbi piva. :D
Lijepo to zvuči. Ali to sam zguštiral. Kao što rekoh, kod takvog roštilja ima mali milijun prije i post operacija i radnji, tako da mi je sve to :mig: .
Takvu grdosiju sam dal napraviti za jednu peku godišnje, jedan gulaš godišnje.
Jbg, da sam tu...
A ne znam kaj da ti onda kažem ako si se ˝skinuo˝ sa roštiljanja i sl:D
Ja sam izgleda se jače navukao na pečanjaru i nema šanse da me pusti evo danas pala peka došla ekipa iz grada jebi ga jadnici mogu samo na bundek ili jarun nešto roštiljati a kod mene je i komocija i kvaliteta:mig:
:rofl: . Ah vidi se kako ljudi dobivaju krivu sliku, ali jbg nedaju se takvi kao što ste vi tako lako pripitomiti, već odma napadate, ovo ono- puni ste predrasuda.
Kupio sam drugi (kupolu od webera) jer mi je puno praktičniji, a barem troduplo manje ugljena potrošim za isti okus.
Da a zašto sam sagradio zidani roštilj mu b.g.m..er. Upravo zbog ljudi koji misle phebavati gasterbajtere, pa stalno neko pita, kako to da nemaš pravi roštilj. Pa sam ga zato napravil, pa zato bum ga i zrušil u inat.
Idemo sad nešto raščistiti. Koliko ugljena vi potrošite na roštilj. Kako gasite žar.
Ja roštiljam skoro svaki dan na svojoj kupoli, a vi nemojte nešto tvrditi za što nemate razloga.
Pa zar ne potrošite mali kamion ugljena, drva (za potpalu) itd, za nešto itog teka kasnije,pto se moglo pripremiti i bez puno ulaganja i čega več.
Pitam vas i to mi odgovorite prvo. Što se tiče peke, ona se može pripremiti i na bilo kojem drugom roštilju. (uredu za ražanj nemam komentara).
Na kraju krajeva, što fali improviziranom roštilju na dva cigla negdje uz rijeku uz klub frendova i nekoliko gajbi piva. :D
Kad bi sve tak računal kaj sam uložil u sve živo nebi nikad niš radio jer je to kao neisplativo
Kaj se tiče ugljena to ti je onak od oka mislim ne brojim svaki komad ugljena koji bacim gore glavno da mi žena ne kvoca da mi je sirova piletina oko kosti:lol:
A kaj se tiće gašenja vatre nakon kaj ispečem meso onda žena nastupa sa tikvicama i tim zelenim sranjima koja su puna vode i to ti fino tak ogladi taj ugljen dok se kao ispeku a inače ga ostavim da se sam ugasi ne poljevam pečenjaru jer je šamot u ložištu
Ocito je da ti fali malo vise prakse, jer se u pecenjari zar ostavlja za drugi put, a ako nije jasno kak, slobodno pitas.
Armstrong
23.05.2011., 09:19
A kaj se tiće gašenja vatre nakon kaj ispečem meso onda žena nastupa sa tikvicama i tim zelenim sranjima koja su puna vode i to ti fino tak ogladi taj ugljen dok se kao ispeku a inače ga ostavim da se sam ugasi ne poljevam pečenjaru jer je šamot u ložištu
To mi je jako jako poznato :D :top:
Mačakvn
23.05.2011., 10:05
Za Delnice si na jednom drugom postu sam napisao.
Bitna razlika koju nikako da shvatiš je kupio, platio, dao sagraditi
Sam kažeš da si zbog drugih dao sagraditi zidani roštilj.
Ja recimo ugljena potrošim 0 , ložim drva.
Nisi ti iznosio činjenice nego si ustvrdio da smo svi mi koji smo sami izgradili pečenjaru jadnici!
I onda napokon nešto i shvačaš, ražanj, e upravo mnogi ovdje imaju tu mogučnost da u svojoj pečenjari peku gotovo sve što im padne na pamet bez usputnih troškova.
Imrovizitani roštilj uz rijeku i prijatelji, neprocjenjivo, za sve ostalo tu je mastercard.
bager666999
23.05.2011., 10:12
kad zam završil pečenjaru izračunao sam da sam za to mogao kupiti cca 1000 porcija čevapa u lepinji
ugljena se potroši, mesa također, tikvica ne mojom voljom isto ali je sve to nemjerljivo novcem kad za doček nove spečeš pekicu a oko tebe snijeg i temperatura -5, ekipa, pivica u ruci a pečenjara grije,
e to je neprocijenjivo
Armstrong
23.05.2011., 10:13
Za Delnice si na jednom drugom postu sam napisao.
Bitna razlika koju nikako da shvatiš je kupio, platio, dao sagraditi
Sam kažeš da si zbog drugih dao sagraditi zidani roštilj.
Ja recimo ugljena potrošim 0 , ložim drva.
Nisi ti iznosio činjenice nego si ustvrdio da smo svi mi koji smo sami izgradili pečenjaru jadnici!
I onda napokon nešto i shvačaš, ražanj, e upravo mnogi ovdje imaju tu mogučnost da u svojoj pečenjari peku gotovo sve što im padne na pamet bez usputnih troškova.
Imrovizitani roštilj uz rijeku i prijatelji, neprocjenjivo, za sve ostalo tu je mastercard.
Meni je nezamislivo roštiljati bez ugljena. Pa zar vam se ne rasplamsa vatra po mesu. Ja recimo kad mažem meso s uljem svaki put mi bukne vatra jer kapne na ugljen, pa onda poklopim s kupolom.
Ražanj je super stvar, ali nema kod mene toliko gladnih ustiju da bi sve to pojeli. (a manje stvari tipa janjetina prasetina itd. mi jednostavno neidu u tek).
Mačakvn
23.05.2011., 10:55
Meni je nezamislivo roštiljati bez ugljena. Pa zar vam se ne rasplamsa vatra po mesu. Ja recimo kad mažem meso s uljem svaki put mi bukne vatra jer kapne na ugljen, pa onda poklopim s kupolom.
Ražanj je super stvar, ali nema kod mene toliko gladnih ustiju da bi sve to pojeli. (a manje stvari tipa janjetina prasetina itd. mi jednostavno neidu u tek).
A što su ti onda velike stvari kada ti je janjetina i prasetina mala stvar.
seniorr
23.05.2011., 10:57
Kolika bi trebala biti unutarnja mjera dimnjaka, dali se može 15x15 da ne ubacujem polovice u dimnjak...i zanima me kolika je nosivost betonske kape cca 5cm i 45 stupnjeva ? :ne zna:
Mačakvn
23.05.2011., 11:55
Kolika bi trebala biti unutarnja mjera dimnjaka, dali se može 15x15 da ne ubacujem polovice u dimnjak...i zanima me kolika je nosivost betonske kape cca 5cm i 45 stupnjeva ? :ne zna:
Ne znam kolika će ti biti visina dimnjaka ali u svakom slučaju nemoj ići ispod 40x40
seniorr
23.05.2011., 13:38
Neznam ni visinu, koliko bi bil preporučljiva ?
Mislio sam na unutrašnju mjeru, jel to mislite 40x40cm ? Znači vanjska mjera dimnjaka je nekakvih 55x55cm
Mačakvn
23.05.2011., 14:42
Neznam ni visinu, koliko bi bil preporučljiva ?
Mislio sam na unutrašnju mjeru, jel to mislite 40x40cm ? Znači vanjska mjera dimnjaka je nekakvih 55x55cm
Visina što višlje možeš to bolje, i da mislio sam na unutarnju mjeru.
Armstrong
23.05.2011., 19:57
A što su ti onda velike stvari kada ti je janjetina i prasetina mala stvar.
Nisam znao kako se drugačije izraziti
Koliko sam ja shvatio @ Armstrong je Zagorec i nije loša osoba jedino kaj ga povremeno drži taj exyu gastarbajterski sindrom.
Neke stvari se jednostavno ne gledaju kroz isplativost ili materijalnu vrijednost pa tak i te pečenjare.Meni je najbolji onaj "ciganski" roštilj od hrđavih šipki a pečenjara svaka koja je u funkciji !!
Armstrong
23.05.2011., 21:04
Koliko sam ja shvatio @ Armstrong je Zagorec i nije loša osoba jedino kaj ga povremeno drži taj exyu gastarbajterski sindrom.
Neke stvari se jednostavno ne gledaju kroz isplativost ili materijalnu vrijednost pa tak i te pečenjare.Meni je najbolji onaj "ciganski" roštilj od hrđavih šipki a pečenjara svaka koja je u funkciji !!
Je, zagorec sam, od rođenja :D. Sve ostalo :top:
fantazi
23.05.2011., 21:14
Pa treba ti otprilike oko 1 metar, e sad hoćeš li peći unutra ili vani i hočeš li praviti boltu ili će biti ravno to ti moraš odlućiti sam.
pa pekao bi ih unutra! e sad sta ako pecem prase i jagnje,ono odozgo ce curiti na donje i tako mesati ukus,to me isto zeza... :eek: pozivam i ostale da prokomentarisu ako sta znaju oko toga!!!
seniorr
23.05.2011., 23:05
evo mi betonirali srednju ploču, ab ploča 3:1, na njega stavljamo cigle(stare) fugiramo i na tome ložimo, neće se peći pečenke već će biti slabija vatra, za roštilje, peke i čobance tako da neće biti nigdje šamotna cigla.Smislili smo jednostavan način da srednju ploču salijemo da bude nosiva i trajna, a to je da ciglu napustimo za pola njezine širine i ploča onda zahvaća 3-4 cm zida, znači ploča je na zidu.Namjeravam kapu saliti s stražnje strane, samo me kopka taj dimnjak, unutranja mjera mi je nekako prevelika 40x40 cm....dali tko ima drukčije riješenje...jer ako je takav dimnjak, kapa onda mora imat široki pod, a cijela pečenjara i tak i tak malih dimenzija pa će ružno izgledati. :ne zna:
Može savjet :top:
evo usput skica jednog majstora koju sam ja samo kopirao, što mislite o ovome
http://i56.tinypic.com/2hwfzv9.jpg
moj stari je zidar i napravio je više pečenjara koje savršeno funkcioniraju i nigdje nije kupolu radio betonom već ju je zidao; ovdje na tvojoj slici je dupli posao-najprije betoniranje,a onda obzidavanje kupole
jdarko051
24.05.2011., 20:29
seljak odi drugdje provocirati ovdje definitivno nisi dobro došao
Ćitaj postove iznad
uživaju svome roštilju nas ostavi s mirom ti nemaš pojma šta je ekipa ,.društvo ,zajebancija
have a nice life
LJudi , ako nije problem dajte mi neku informaciju gdje je najjeftinije kupiti šamotnu ciglu ?
Neki mi kažu da je i obična puna za dno dobra ?!¨
I vi koji več pečete na svojim mrcinama peke, da li je za dno dovoljno staviti 3 cm ili mora ići deblja ?
Hvala !
Pitanje majstorima gradnje roštilja:
Je li bolje (lakše) ploču betonirati na zidu ili napraviti šalung negdje sa strane pa kad se stvrdne samo je preseliti na zidiće?
Hvala
tomi0806
25.05.2011., 10:27
naravno da se radi na zidiću, trebal bi ti viličar da ju poslije premjestiš
mi smo kad smo radili pečenjaru gornju deku zbetonirali na tlu-ravna podloga,najlon, okvir,za prednju stranu sam stavio negativ od štukature (stiropor) tako da imam štukaturu sprijeda na ploči;jest da je bilo teško,ali nas smo je dvojica dovukli do mjesta (po okruglim cijevima, podigli i stavili na mjesto pomoću fosna po kojima smo je klizali gore ,zidarskih stolica ,cigla kojima smo podmetali fosne i podizali ,poluga ;izgledalo je nemoguća misija,ali smo je stari i ja za petnaestak minuta dobili na zid gore; time smo uštedjeli puno vremena za šalanje na licu mjesta i čekanje da se stisne beton za daljnje radove;deku smo salili prije,postavili i zidali dalje;za tri dana je bila gotova; procijeni možeš li i ti tako to odraditi
wlenarsi
25.05.2011., 12:05
LJudi , ako nije problem dajte mi neku informaciju gdje je najjeftinije kupiti šamotnu ciglu ?
Neki mi kažu da je i obična puna za dno dobra ?!¨
I vi koji več pečete na svojim mrcinama peke, da li je za dno dovoljno staviti 3 cm ili mora ići deblja ?
Hvala !
Grama,Baumax..
i zašto 3 cm,može i 2cm..pa ne buš 3 dana kuril non-stop..?:top:
tomi0806
25.05.2011., 14:15
pa ovak i onak ste čekali da se beton stisne dole na podu prije nego kaj ste krenuli dalje zidati, kaj ne?tak je mogla ploča i gore stajati...
i neznam kakva je to pečenjara bila koju ste vi radili ali ako radi slične dimenzije koje su npr. navedene na slikama par postova iznad nema šanse da se ta ploča podigne i stavi na mjesto sam tak...
druga stvar je npr. betonaža kape za dimnjak, mada je i nju jebada dignuti gore
seniorr
25.05.2011., 14:18
Namjeravam podlogu ložišta uzidati staru ciglu s običnim mortom, dali je to itko radio i koliko bi to trajalo, samo za laganije vatre ??
tomi0806
25.05.2011., 14:26
bilo bi dobro u tom slučaju izabrati cigle koje su malo jače 'pečene' za svaki slučaj da ne popucaju mada nebi trebale
Grama,Baumax..
i zašto 3 cm,može i 2cm..pa ne buš 3 dana kuril non-stop..?:top:
Ha, jebi ga..jedni kažu da mora dobro odozdo isijavati da bi se peka ispekla kak treba i zato mislim da mora biti što deblja..ne ?!
Armstrong
25.05.2011., 21:58
seljak odi drugdje provocirati ovdje definitivno nisi dobro došao
Ćitaj postove iznad
uživaju svome roštilju nas ostavi s mirom ti nemaš pojma šta je ekipa ,.društvo ,zajebancija
have a nice life
Kao prvo. Nemoj mi pisati na engleskom (fremdsprache), jer smo u hrvatskoj, to što se sad ovdje želiš pokazati svojim znanjem eng. jezika, mene ne interesira :kava: .
Ostali sudionici ove teme su uspjeli nekako doči samnom na određen jezik, tako da smo se ipak sporazumjeli bez vrijeđanja.
Iznio sam svoje mišljenje, a vi očito imate nekih svojih problema. To rješite sami sa sobom, a ne se ovdje na forumu ispuhavati i misliti da ste popili pamet cijelog svijeta.
Što se tiče seljaka. Hahaha bolje biti i seljak (to je časno) nego nitkov :D :lol: .
Lee Champa
25.05.2011., 22:06
Namjeravam podlogu ložišta uzidati staru ciglu s običnim mortom, dali je to itko radio i koliko bi to trajalo, samo za laganije vatre ??
Nađi staru ciglu, to je ona koja je po dimenzijama nekoliko cm veča, a na prelomu se vidi struktura u kojoj ima pijeska!
Ciglu spajaj sa glinom - ne mortom:top:
Bok,,
kakvim omjerom pijeska...cementa...vapna...ma ukratko čime zidam pečenjaru. Zidat ću je starim ciglom...
hvala......htijo bih danas počet...
seniorr
26.05.2011., 12:30
Imam jedan mini roštilj koji je prije 3 godine sazidan mortom i ništa nije popucalo, tu se loži mala vatra za obični roštilj, valjda neće ni ovaj popucati :top:
spoki007
26.05.2011., 12:40
Bok,,
kakvim omjerom pijeska...cementa...vapna...ma ukratko čime zidam pečenjaru. Zidat ću je starim ciglom...
hvala......htijo bih danas počet...
ja sam stavljao
9 lopata pijeska
2 lopate sipine
3-4 lopate namala(ili hidrata)
1 lopatu cementa
ali sam svaku ciglu topio u kanti vode da mi ne povuce brzo vodu iz morta...
nismo čekali, ploču smo zbetonirali usput dok smo betonirali nešt drugo; nije bila tak velika kao ova na slici,ja sam od drveta napravio dodatke za zdjele sastrane
jdarko051
26.05.2011., 21:52
Kao prvo. Nemoj mi pisati na engleskom (fremdsprache), jer smo u hrvatskoj, to što se sad ovdje želiš pokazati svojim znanjem eng. jezika, mene ne interesira :kava: .
Ostali sudionici ove teme su uspjeli nekako doči samnom na određen jezik, tako da smo se ipak sporazumjeli bez vrijeđanja.
Iznio sam svoje mišljenje, a vi očito imate nekih svojih problema. To rješite sami sa sobom, a ne se ovdje na forumu ispuhavati i misliti da ste popili pamet cijelog svijeta.
Što se tiče seljaka. Hahaha bolje biti i seljak (to je časno) nego nitkov :D :lol: .
izvini sad vidim da si lokacija Deutschland,,, bio ,probao ,okusio ,nikad više ,,,tamo prvi susjed nezna kako mu izgleda čovjek koji živi do njega u stanu a kamoli da znaju šta je pečenjara ,druženje itd.itd,,,,još jednom moje duboko izvinjenje
:top:
pozdrav!
da li možda netko ima viška za prodati 20-ak komada starog biber crijepa???
zagrebi i bliža okolica
Mačakvn
30.05.2011., 23:00
pozdrav!
zagrebi i bliža okolica
Samo 140 km i dobiš đabe.
zagorec01
31.05.2011., 04:55
pozdrav!
zagrebi i bliža okolica
Imam ja, nalazim se u zagorju s druge strane sljemena u G. Stubici i dobil buš zabadava ako ti odgovara...
sablja07
31.05.2011., 13:18
Pozdrav svima!
Trebam savjet, pomoć...kako god.
Budući da nemam mogućnosti da sama izgradim vrtni roštilj, namjeravam kupiti gotov betonski (jeftiniji model) - nemojte me popljuvati zbog toga jer koliko god da mi se nešto više sviđalo, puno je čimbenika zbog kojih to ne može biti ostvareno.
No, da ga "uljepšam", izvana ga ionako namjeravam obljepiti kamenom.:D
Uz njega se dobilva šamotna ploča za ložište. Ono što me zanima je, da li je potrebno unutrašnje stijenke oblagati šamotnim pločama?
.........
Uz njega se dobilva šamotna ploča za ložište. Ono što me zanima je, da li je potrebno unutrašnje stijenke oblagati šamotnim pločama?[/QUOTE]o
..............................................
Ako će biti betonski onda je preporučljivo obložiti i stijenke ali bi bilo dobro između betona i šamota staviti izolaciju da ti ne prenosi temperaturu na beton (zna pucati od temperature.
Ako ima mjesta (nisi naveo dimenzije) i koristit ćeš ga samo za roštilj onda i netreba jer češ ložiti na sredini pa neće biti velike temperature (valjda).
Ako misliš raditi peku unutra onda moraš ložiti ili vani i staviti žeravicu ili unutra po čoškovima e za to ti treba neka zaštita i šamot u visini cca 30- 40 cm.
Ako je neki oplemenjeni beton (otporan na temperaturu) onda ne treba ništa.
Šamot dole ti se ugrije i pomaže kod pečenja ali ispod njega bi isto bilo dobro staviti malo kvarcnog pijeska i na njega položiti šamot.
Atomant
01.06.2011., 10:48
Pomoć znalci.
Ja sam svoju građevinu napravil prošle godine. Ove sam ju natkril. Roštilj se od sad pekel nebrojeno put, peka ohoho, a sad je došlo vrijeme za ražanj, a to neznam jer do sad nisam probal raditi.
E sad napravil sam si motor, kupil cjev, jedino me zanima na koju visinu to postaviti, jer nije isto 40 ili 60.
Dal se i pajcek i jarić peku na istoj visini i kolko otprilike dugo pečeš pajceka a kolko jarića? Kolko daleko od vatre moraju biti i takve sitnice koje bi moral znati
sablja07
01.06.2011., 11:57
........Uz njega se dobilva šamotna ploča za ložište. Ono što me zanima je, da li je potrebno unutrašnje stijenke oblagati šamotnim pločama?
Ako će biti betonski onda je preporučljivo obložiti i stijenke ali bi bilo dobro između betona i šamota staviti izolaciju da ti ne prenosi temperaturu na beton (zna pucati od temperature.
Ako ima mjesta (nisi naveo dimenzije) i koristit ćeš ga samo za roštilj onda i netreba jer češ ložiti na sredini pa neće biti velike temperature (valjda).
Ako misliš raditi peku unutra onda moraš ložiti ili vani i staviti žeravicu ili unutra po čoškovima e za to ti treba neka zaštita i šamot u visini cca 30- 40 cm.
Ako je neki oplemenjeni beton (otporan na temperaturu) onda ne treba ništa.
Šamot dole ti se ugrije i pomaže kod pečenja ali ispod njega bi isto bilo dobro staviti malo kvarcnog pijeska i na njega položiti šamot.
E što volim kad mi netko ovako lijepo sve objasni! :top: Puno hvala!!!:)
skipjack
01.06.2011., 13:35
Ha, jebi ga..jedni kažu da mora dobro odozdo isijavati da bi se peka ispekla kak treba i zato mislim da mora biti što deblja..ne ?!
Ma ja imam staru ciglu postavljenu sa običnim mortom na betonskoj deci. Ispekli su se deseci peka i nikad nije bilo problema, niti je išta popucalo.
U slučaju da misliš peći pizzu ne bi bilo loše staviti šamot. Za sve drugo nije nužno. Barem se meni tak pokazalo.
Ali kad se sretnem sa parama za 3m2 budem obložio donju plohu i par redaka poslagao okolo. Koliko sam vidio cijena komada u dimenziji 25x12x3 je cca 10 kn obično po dućanima.
Lee Champa
01.06.2011., 19:10
, jedino me zanima na koju visinu to postaviti, jer nije isto 40 ili 60.
Pa ne ložiš vatru ispod! Računaj da možeš podmetnuti tacu i da noge ne zapinju kod okretanja!
Imam ja, nalazim se u zagorju s druge strane sljemena u G. Stubici i dobil buš zabadava ako ti odgovara...
:top: tvoja lokacija mi odgovara! moj stari je iz matenaca i baš se jučer vrnul od tam:rolleyes:
može br. tel. na pp - radi dogovora???
@mačakvn...hvala ti, eto...našla bližeg dobrovoljca:mig::)
Atomant
02.06.2011., 11:16
http://imageshack.us/photo/my-images/18/fotografija0028m.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/199/fotografija0029q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/4/fotografija0027i.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/43/fotografija0031z.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/718/fotografija0030p.jpg/
Malo slikica izgradnje. Malo su krivo okrenute jer su s mobitelom slikane al kaj sad
skipjack
02.06.2011., 13:13
Daj mi molim te napiši ako nije problem dimenziju ove konstrukcije za nadstrešnicu. Kolike su ti to dimenzije stupova i greda? Morao bi napraviti nešto slično pa ma interesira.
http://imageshack.us/photo/my-images/18/fotografija0028m.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/199/fotografija0029q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/4/fotografija0027i.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/43/fotografija0031z.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/718/fotografija0030p.jpg/
Malo slikica izgradnje. Malo su krivo okrenute jer su s mobitelom slikane al kaj sad
jako lijepo!:top:
kapa....je li zidana pa pokrivena kamenom ili betonska???
tomi0806
02.06.2011., 13:56
opet su mi slike nestale:ne zna:
u međuvremenu je završena i 5 po redu ali nažalost nemam od ostalih slika
idemo još jednom...
http://img37.imageshack.us/img37/415/goricepeenjara.jpg
http://img843.imageshack.us/img843/6665/goricepeenjara1.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/7574/goricepeenjara29.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/9813/goricepeenjara43.jpg
http://img836.imageshack.us/img836/4894/goricepeenjara50.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/1790/goricepeenjara68.jpg
http://img815.imageshack.us/img815/758/goricepeenjara74.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/4779/goricepeenjara94.jpg
tomi0806
02.06.2011., 13:56
http://img830.imageshack.us/img830/4843/goricepeenjara96.jpg
http://img690.imageshack.us/img690/9425/goricepeenjara109.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/2722/goricepeenjara108.jpg
http://img88.imageshack.us/img88/2959/goricepeenjara111.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/6068/goricepeenjara116.jpg
http://img14.imageshack.us/img14/4224/dsc00024yf.jpg
glavni majstor::rofl:
http://img546.imageshack.us/img546/554/dsc04561f.jpg
tomi0806
02.06.2011., 13:57
i meni najdraža koja također nije slikana u nastajanju:flop: :
http://img11.imageshack.us/img11/5707/12052009ki.jpg
http://img560.imageshack.us/img560/6890/12052009002.jpg
http://img14.imageshack.us/img14/4317/12052009003e.jpg
http://img263.imageshack.us/img263/8302/12052009001.jpg
pitanje za vas koji imate više iskustva.
ovak...mi smo u nedjelju na ravnoj podlozi napravili armirano-betonsku ploču vel. 130x80x5 cm. danas je rašalana. što mislite....smijemo li je sutra podići i prebaciti na donje zidove budućeg roštilja, a bez rizika da pukne???
je li dovoljno 5 punih dana da bude sigurna za takvu radnju?
pitanje za tomi0806: lijepi radovi!:) da li čime premazuješ ciglu....lanenim uljem ili bilo čime drugim?
hvala svima.
tomi0806
02.06.2011., 19:26
hvala :)
ova druga je premazana allcat tekućinom-kupljena je u sesvetama u dućanu ritam boje, to nam je predložio jedan čovjek koji se bavi zidanjem sa starim ciglama i kad se s tim premaže napravi se kao nekakav gumirani sloj i moram priznati da dobro zaštićuje ciglu i isplati se mada se u početku čini skupo, evo nakon 3 zime, kiše, leda i snijega nema promjena na ciglama, pogotovo ovim kaj nisu 'ispod krova'
jednu od kojih nemam slike je čovjek premazao lanenim uljem ali su poslije cigle ostale flekave, vjerojatno nisu sve isto upile ulje pa zato...
hvala :)
ova druga je premazana allcat tekućinom-kupljena je u sesvetama u dućanu
hvala i tebi na odgovoru! a kaj misliš o ovom mom prvom pitanju???
vidim da ti deku zalijevaš na zidovima....mi ćemo ih poklopiti pločom.
reci nešto :moli:
tomi0806
02.06.2011., 20:24
nemam iskustva s tim načinom hehe ali bi ju ostavil do slijedećeg tjedna na podu pa onda dizanje, kaj je sigurno je sigurno...i slikajte ako je moguće tijekom 'podizanja' da vidimo kak to ide
ok, hvala....slikat ću dečke:D izračunali smo da takva teži cca 130kg :misli::D
dalje molim mišljenja!:mig:
seniorr
02.06.2011., 20:56
možete nakond drugog dana bez problema, ako je armirani beton :top:
je, armiran je. misliš...već drugog? sad si me iznenadio. dobro....nije drugi nego punih 5, još bolje!
možete dići gore bez brige,već sam pisao da smo deku stari i ja sami dovukli jedno 10 m do pečenjare (ispod stavili fosne jer je teren neravan, podmetali cijevi i onda je kotrljali) i postavili gore ;dizanje je išlo tako da smo podmetnuli u razini mjesta gdje treba doći zidarsku stolicu malu za skelu,na nju položili dva fosna i onda deku po fosnama klizali gore; kad je bila na fosnama,donji kraj fosni smo podbacivali s klocnama i tako je dizali u vis da se lakše kliže;kad smo došli u paralelu s ležištem,na fosne i zidove smo stavili komade štafna,prebacili deku na štafne i po njima odklizali deku na mjesto;tad smo samo maknuli štafne i sjela je na zidove;sve skupa nekih pola sata; radili smo tako i velike poklopce za šahte;uglavnom sve se može kad čovjek kuži fiziku
evo samo dijelić
http://imageshack.us/photo/my-images/62/slika437.jpg/
tomi 0806- radovi su ti lijepi,ali imam nekoliko primjedaba;ne biraš ciglu kojom radiš pa tako tu ima i slabije kvalitete cigle-ona koja je svijetla i slabo pečena; ne izvlačiš fuge i previše mortom zamrljaš ciglu; ja sam s ove svoje skinuo sve mrlje-najprije lameliranim diskom pobrusio,zatim sumpornom kiselinom mazao i žičanom četkom trljao i ispirao vodom;-rezultat je da se vidi čista cigla i fuge
http://img62.imageshack.us/img62/488/14062010.jpg
http://img14.imageshack.us/img14/1808/p6180463.jpg
http://img42.imageshack.us/img42/5554/p7140598.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/8485/p7140603.jpg
http://img690.imageshack.us/img690/2860/p7140604.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/2996/p7140607.jpg
http://img863.imageshack.us/img863/7664/p7140606.jpg
tomi0806
03.06.2011., 10:11
a radili smo s onim kaj smo imali, nisam mogel birati cigle jer ih nemam na bacanje...
fuge namjerno nisu izvlačene jer mi se to ne sviđa kad je fuga ravna s ciglom, rađene su tak da sam nakon sušenja fuge čistio sa žičanom četkom pa su sve jednake i malo uvučene u odnosu na ciglu
kaj se tiče čišćenja ovo su stare slike i naknadno je sve očišćeno na način koji si opisal, budem poslikal sad za vikend pa da se vidi kak izgleda
sablja07
03.06.2011., 13:23
i meni najdraža koja također nije slikana u nastajanju:flop: :
http://img263.imageshack.us/img263/8302/12052009001.jpg
Prekrasno!!! :top:Nemam riječi koliko je cijeli ambijent ugodan za gledat, a vjerujem i za boravit u njemu.
tomi0806
03.06.2011., 14:13
hehe hvala, malo je još potočić naknadno promijenjen
Atomant
03.06.2011., 15:27
jako lijepo!:top:
kapa....je li zidana pa pokrivena kamenom ili betonska???
Betonska pa kamen gore
keramičar
03.06.2011., 20:25
Imam viska stare cigle !!
Mogucnost dostave.
Info na PM.
readycool
04.06.2011., 12:50
Imam viska stare cigle !!
Mogucnost dostave.
Dostavljaš koliko ti stane u torbicu na bicu :rolleyes:
keramičar
04.06.2011., 12:54
Dostavljaš koliko ti stane u torbicu na bicu :rolleyes:
;))))))))))
I ti se zahebavaš po forumu , umjesto da si došao do Oboraova i pozvao me na :kava: tamo negdje u neku lokalnu birtiju...
12.o6. biciklijada u Vel. Gorici.
Pozdrav svima i cestitke na odlicnoj temi, uzivancija je citati tekstove i gledati fotografije prekrasnih uradaka.
Moje pitanje je sljedece; zbog cega NITKO nije napravio "kupolu" (onaj dio koji ide od vrha lozista prema gore) i dimnjak od lima? Da li ima nekakvih konkretnih prepreka u ovoj izvedbi, cijena, kompliciranost, gubitak topline? Moje misljenje je da bi bilo krajnje jednostavno uzidati kompletnu pecenjaru i nakon toga samo "nasaditi" gore ovaj limeni dio.
Ne razumijem se bas previse u tematiku stoga sam i dosao do ove nedoumice. Puno hvala na odgovoru i samo naprijed!
:mig:
windflyer
09.06.2011., 18:19
Mi smo započeli izradu sjenice koja je u sklopu pečenjare i krušne peći.Imamo sa jedne strane zid koji daje stabilnost cijelom objektu i sjenici tako da smo bez većih problema sastavili grubu konstrukciju.Sa gornje strane na rogove će ići mreža od štafli na koje će se staviti lexan tako da će ispod sjenice biti svjetla a opet je lagani pokrov i štiti od vremenskih uvjeta.Možda neka plava boja ili sl tako da se manje vidi prljavština ako će to eventualno biti problem ,mada mislim da neće jer sam vidio već takav pokrov koji je star više godina i sve je u redu,bitno je kako se zatvore rubovi.
eto par slika koje ćemo skoro nadopuniti ćim završimo: izrada drvene sjenice (http://www.pvcstolarija.com.hr/vijesti/nacrti-za-gradnju-krusne-peci-i-rostilja.html)
Lee Champa
09.06.2011., 19:17
zbog cega NITKO nije napravio "kupolu" i dimnjak od lima?
Problem je što iznad toga ne smije biti u blizini ništa drvenog:kava:
Kod mene to ne bi bio problem jer je oko mjesta gdje bi se trebala nalaziti pecenjara sve cisto.
Stare cigle imam napretek, vidim da se prica kako je dobro to upotrijebiti za loziste, ne mora nuzno biti samot i tako to...
U svakom slucaju cu morati imati pored sebe nekoga tko se dosad druzio sa betonima, cementima, malterima i slicnim stvarcicama...
:p
vela-nova bila
10.06.2011., 17:32
http://i55.tinypic.com/35ja73d.jpg
bager666999
10.06.2011., 18:52
Pozdrav svima i cestitke na odlicnoj temi, uzivancija je citati tekstove i gledati fotografije prekrasnih uradaka.
Moje pitanje je sljedece; zbog cega NITKO nije napravio "kupolu" (onaj dio koji ide od vrha lozista prema gore) i dimnjak od lima? Da li ima nekakvih konkretnih prepreka u ovoj izvedbi, cijena, kompliciranost, gubitak topline? Moje misljenje je da bi bilo krajnje jednostavno uzidati kompletnu pecenjaru i nakon toga samo "nasaditi" gore ovaj limeni dio.
Ne razumijem se bas previse u tematiku stoga sam i dosao do ove nedoumice. Puno hvala na odgovoru i samo naprijed!
tko kaže da nitko nije napravop kupolu/haubu/kosinu i dimnjak od lima ?
JA SAM TO NAPRAVIO !
i kaj sad ?
Ljudi..
s čime ste krojili šamotnu ciglu ?!
Kupio sam 3 cm debljine i imam neku doduše staru dijamantnu reznu šajbu i s njome nejde ???
Dal mi je šajba tupa ili se reže s nečim drugime ..pomagajte !!
tko kaže da nitko nije napravop kupolu/haubu/kosinu i dimnjak od lima ?
JA SAM TO NAPRAVIO !
i kaj sad ?
BRAVO MAJSTORE!
:confused:
:ne zna:
Ljudi..
s čime ste krojili šamotnu ciglu ?!
Kupio sam 3 cm debljine i imam neku doduše staru dijamantnu reznu šajbu i s njome nejde ???
Dal mi je šajba tupa ili se reže s nečim drugime ..pomagajte !!
Da, dobra dijamantna šajbe reže kao da je sir ali ona martezitna iz termo peći je ipak tvrđa al i ona se da rezat ,mada se više troši pri tom rezanju !
Moja je iz Izolirke, neka MAX - 98 kn !
mitnica
12.06.2011., 10:38
Pozz ljudi, dva pitanja.
1. Kako čistiti staru ciglu od maltera ? aj 50-100 ili nešto više kom drotčetkom, ali ak se tadi o par tisuća e to je već onda dugotrajan i umarajući posao. Probao sam sa bušilicom i onim žičanim kolutom ali ostavlja crnilo na cigli, ide sa onim šmirglom na brusilicu(mislim da se zove lamelarni disk) ali se previše zagladi i puno se troši.
2. da li ste čistili kad ste uzidali i može li se tako, i opet naravno pitanje iz 1.
Hvala
Pozz ljudi, dva pitanja.
1. Kako čistiti staru ciglu od maltera ? aj 50-100 ili nešto više kom drotčetkom, ali ak se tadi o par tisuća e to je već onda dugotrajan i umarajući posao. Probao sam sa bušilicom i onim žičanim kolutom ali ostavlja crnilo na cigli, ide sa onim šmirglom na brusilicu(mislim da se zove lamelarni disk) ali se previše zagladi i puno se troši.
2. da li ste čistili kad ste uzidali i može li se tako, i opet naravno pitanje iz 1.
Hvala
Ja sam tražio (i jedva našao) staru ciglu 30x15x8 koja je bila zidana blatom , tako da sam samo ciglu oprao sa svake strane s visokotlačnim peračem (karscher) inače u mom susjedstvu se jedan bavi s rušenjem starih objekata i sam čisti ciglu i stavlja na palete (besplatan prijevoz), ali u toj njegovoj paleti od 250 cigli jedva 50 upotrebljivih s lijepim licem i sve naravo umrljane malterom, kada sam našao ciglu zidanu blatom išao po nju u Podgrađe udaljeno od mene jedno 60-70 km!
Lee Champa
12.06.2011., 18:50
. Kako čistiti staru ciglu od maltera ?
Čekićem otucaš koliko ide:kava:
bozz evo da vam zahvalim zbog ove teme rostilj mi je pri kraju...inace nikad nisam zidao al ovdje se stvarno svasta moze nauciti... slike uskoro..
Da, dobra dijamantna šajbe reže kao da je sir ali ona martezitna iz termo peći je ipak tvrđa al i ona se da rezat ,mada se više troši pri tom rezanju !
Moja je iz Izolirke, neka MAX - 98 kn !
Zahvaljujem,. kupio sam novu ploču i ide !!
fantazi
13.06.2011., 00:25
moram ponovo da pitam jer sam siguran da neko zna,hteo bih da zidam pecenjaru za dva raznja,interesuje me kako to da izvedem a da ne budu jedan iznad drugog!!!
Ja sam tražio (i jedva našao) staru ciglu 30x15x8 koja je bila zidana blatom , tako da sam samo ciglu oprao sa svake strane s visokotlačnim peračem (karscher) inače u mom susjedstvu se jedan bavi s rušenjem starih objekata i sam čisti ciglu i stavlja na palete (besplatan prijevoz), ali u toj njegovoj paleti od 250 cigli jedva 50 upotrebljivih s lijepim licem i sve naravo umrljane malterom, kada sam našao ciglu zidanu blatom išao po nju u Podgrađe udaljeno od mene jedno 60-70 km!
ne ide drukčije nego mukotrpno;ja sam radio kao i ti-četkom na brusilici-ostavlja crno ako je malo mokra cilgla;lamelirani disk zagladi,ali onda to što je zaglađeno moraš ručnom četkom tvrdom (drot kefa) proći da izgrebeš;na kraju sam radio slijedeće- grubo počistio lameliranim diskom,zatim četkom nanosio solnu kiselinu, mislim da je 25 % bila (kombinezon,naočale,kapa i gumene rukavice obavezni) i nakon desetak minuta čistio četkom dolje što je kiselina izgrizla,zatim isprao mlazom vode;onda još jednom solnom kiselinom ,četkom i ispiranje vodom;cigla je sad čista
Mačakvn
13.06.2011., 12:11
Ja sam radio kupolu od lima kao i dimnjak koji je visok 4.7 metara pošto mi je krovište visoko, imaš na mojim postovima slike kao i kompletnu izradu. Pisao sam od 2 stranice.
Keopsosobno
13.06.2011., 13:58
Prije godinu dana sazidao sam pečenjaru.Majstor je očigleno fulao s dimnjakom, i pogađate non-stop se dimi, ali ne kroz dimnjak nego kroz otvor za ložište :(
Pitanje glasi, kako i na koji način proširiti dimnjak ?
lp
Ja sam radio kupolu od lima kao i dimnjak koji je visok 4.7 metara pošto mi je krovište visoko, imaš na mojim postovima slike kao i kompletnu izradu. Pisao sam od 2 stranice.
U pravu si, zaista mi je promaklo. Izgleda jako lijepo i uredno osim sto mi se dimnjak cini relativno male povrsine u odnosu na ostalo. Ukoliko ne vraca dim, uspjesno si to kompenzirao visinom.
Koliko je kostao taj donji dio i, ako nije problem da mi kazes, tko ti je to radio?
Puno hvala na odgovoru.
Prije godinu dana sazidao sam pečenjaru.Majstor je očigleno fulao s dimnjakom, i pogađate non-stop se dimi, ali ne kroz dimnjak nego kroz otvor za ložište :(
Pitanje glasi, kako i na koji način proširiti dimnjak ?
lp
Imaš li foto da nam staviš slike,(slika vrijedi 1000 riječi) ili barem napišeš dimenzije pečenjere,otvora i dimnjaka :eek:
Ja sam stavio gotovi limeni dimnjak al zato što sam ga dobio od kolege,he he..
(a ionako sam započeo sa preširokim dimnjakom 60 x 60 cm unutrašnja, pa mi je ovaj dobro došo).Pogledaj par stranica nazad sam stavio nešto slika. Ne smeta mu ni jaka vatra jer sam ga ušarafio na deblju željeznu ploču pa onda oko njega zalio dosta betona pa se i kad zaduva jaka bura ne miče ni za milimetar... :top:
Keopsosobno
15.06.2011., 12:47
Imaš li foto da nam staviš slike,(slika vrijedi 1000 riječi) ili barem napišeš dimenzije pečenjere,otvora i dimnjaka :eek:
nemam fotografije, dimenzije neznam na pamet.Zanima u kojem postotku ukupne površine ložišta treba biti otvor za dimnjak ?
Titanoid
15.06.2011., 14:20
kupujem šamotnu ciglu. bilo koje dimenzije
Mačakvn
15.06.2011., 14:49
U pravu si, zaista mi je promaklo. Izgleda jako lijepo i uredno osim sto mi se dimnjak cini relativno male povrsine u odnosu na ostalo. Ukoliko ne vraca dim, uspjesno si to kompenzirao visinom.
Koliko je kostao taj donji dio i, ako nije problem da mi kazes, tko ti je to radio?
Puno hvala na odgovoru.
Dimenzije dimnjaka su 40x40 i nikako nije mali otvor a niti se dimi, ovako to mi je radio jedan prijatelj i materijal me je koštao 500,00kn sa bojom za visoke temperature, lim je inaće 3 mm.
Dimenzije dimnjaka su 40x40 i nikako nije mali otvor a niti se dimi, ovako to mi je radio jedan prijatelj i materijal me je koštao 500,00kn sa bojom za visoke temperature, lim je inaće 3 mm.
Super!
Tocno tako nesto sam i ja sebi zamislio napraviti.
Moram vidjeti s nekim limarom kako i sto. Imas li mozda tocne dimenzije svega toga pa da mi sibnes na PM?
Puno hvala unaprijed.
http://imageshack.us/photo/my-images/163/rostlj.jpg/
jos jednom hvala...radovi su pri kraju jos poljepit benkovovacki kamen,kamene plocice samot i napokon gotovo...
rostilj je dimenzije: loziste 95:60 cm
a ovo ostalo nisam mjerio :D
e da jedno pitanje visina dimnjaka (od kupole) je nekih 50 cm neznam jel dosta kad zalozim saznat cu,zanima me ima li kakvu funkciju onaj krovic nad dimnjakom (okapnica ili tako nesto) ili sluzi da nepada kisa :D
znam da je malo off-topic al evo... iskoristit cu guzvu
Poklanjam dvije rastavljene kaljeve peći... dosta su velike i da se od njih slozit kamin jedan ali posteni koji bi kostal preko xy tisucica kuna...
zainteresirani nek se slobodno jave na PM
mIRO
Mačakvn
15.06.2011., 23:27
Super!
Tocno tako nesto sam i ja sebi zamislio napraviti.
Moram vidjeti s nekim limarom kako i sto. Imas li mozda tocne dimenzije svega toga pa da mi sibnes na PM?
Puno hvala unaprijed.
Dimenzije će ti odrediti sama pečenjara, moja je vanjska mjera 200x80
Pratim ovaj forum vec duze vreme i moram da se zahvalim svima koji su odvojili malo vremena da postave slike/idejna resenja za Vrtne Pecenjare. Gledajuci vase postove i ja sam napravio/kopirao neke ideje, zima je prosla tako da se uveliko krenulo sa radovima. Jedini problem do kojeg sam dosao je to sto ima veoma malo informacija o montiranju Raznja i El. Okrataljke, koje lezajeve korisiti, kako ih pricvrstiti, na koju toplotu su otporni itd... Ovo je moj mali doprinos ovom forumu jer sa sigurnoscu mogu da kazem da je moja Pecenjara zasluga ovog foruma i forumasa na njemu, a isto tako verujem da zasluzuje svoje mesto medju vasim remek delima. Pecenjara jos nije zavrsena ostaje da se uradi limarija, oluci, ocetka i prefarba puna cigla, ofarbaju letve, zavrsi el. instalacija i na kraju montira razanj i okretaljka. Stavicu samo poslednju fotografiju a naknadno cu da ubacim fotografije od pocetka pa do kraja radova..... Pozdrav iz Banja Luke.....
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05547.jpg
Pratim ovaj forum vec duze vreme i moram da se zahvalim svima koji su odvojili malo vremena da postave slike/idejna resenja za Vrtne Pecenjare.
Pozdrav iz Banja Luke.....
svaka čast na pismu, slici i radu!:)
za koji dan kad sve završimo do kraja stavit ću i ja sliku....obećala sam zagorcu koji mi je velikodušno poklonio biber-crijep..... da ne misli da sam zaboravila!:)
Prvo sam krenuo sa otkopavanjem temelja, oko cele kuce sam vec imao uradjenu drenazu sa kamenom, taj kamen nekako klize jedan preko drugog i bio sam siguran da bi Pecenjara bila nestabilna na takvoj osnovi...... Temelj je malo dublji ali je zato cela Pecenjara stabilnija..... Znao sam da ce otici vise materijala za gradnju ali je stabilnost vaznija......
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05114.jpg
Salovanje i betoniranje, u temelj od kuce sam zabusio rupe i zakucao sipke 12 mm tako da ucvrstim novi temelj za stari a pri tom u salung ubacio mrezu koja je rucno bigovana po meri otvora..... Potrosih mladost na betoniranje.....
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05118.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05121.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05122.jpg
Salung skinut, rupa nasuta peskom, buziri za struju ostavljeni, novi salung stavljen za plocu, mreza osecena i postavljena i na kraju ploca betonirana...... naravno sada se pije piva i divis se sam sebi a malo i ploci..... zoves zenu da se i ona divi.... onda jos jedna piva.......
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05125.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05127.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05128.jpg
Jedva sam docekao da se ploca osusi da mogu kondor da nalepim. Kondor sam nalepio cisto da crvena cigla ne vuce vlagu od temelja, video sam na dosta mesta da obicno strada ta donja cigla sto od vlage koju vuce iz zemlje a sto od kise koja vlazi zid - obicno zbog nepropisno postavljenih oluka....... Krenulo se sa zidanjem........ Staklenu tvrdu vunu cu da stavljam do fasade da nebi slucajno toplota utjecala na stiropor iza...... nebi smela ali....... "sta je sa ovim zenama danas kad trzis hladno pivo kao da joj 100 evra iz novcanika vadis........
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05338.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05339.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05340.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05341.jpg
Prvi luk je osalovan i zazidan. Levi otvor je prvobitno bio planiran da bude manji luk ali zbog malog raspona bi izgledao ruzan tako da preko teskog srca odlucih da ga ostavim kakav i jest........ "supruga hoce luk, sam idem po pivo"
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05342.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05343.jpg
Ploca je osalovana, cigla izmaknuta nekolika cm vani da se ploca i armatura imaju gde osloniti a sto ce pritom dati Pecenjari malo rusticniji izgled. I opet mi mladost prodje mesajuci beton.......
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/1.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/2.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/3.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/4.jpg
Gornji Otvor/Luk sam napravi malo blazi u odnosu na donji verujuci da ce tako izgledati lepse...... Na levu stranu/radni deo sam samo polozio cigle i zasuo ih cementnim mlekom....
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/5.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/6.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/7.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/8.jpg
Gornji otvor zavrsen, supruga gleda i klima glavom, jos uvek sam donosim sebi pivo......
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/9.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/10.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/11.jpg
Trazio sam neku alternativu za ovu Samotnu Ciglu i nisam mogao da je nadjem.... Uzas je skupa, kako sam racunao 1/3 ili 1/2 celokupnog troska je ova cigla......
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/13.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/14.jpg
Doslo je vreme da se saluje kupola. Prvo sam postavio 1.70 cm x 20 mm stanglu u unutrasnjost Pecare a ona ce da sluzi za kotlic i za sac....Na salung tj. daske sam slozio crvenu ciglu i zalio je cementnim mlekom tako da se sve praznine popune..... Preko cigle sam izbigovao zeljezo tj. napravio mrezu i sve to zalio sa betonom....... naravno u toku procesa sam stavio cev za dimnjak.......
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/17.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/19.jpg
Zidanje Dimnjaka. Posto sam hteo da mi dimnjak bude odmaknut od fasade samo za sirinu staklene vune tu je doslo do problema jer mi je pocetna cev bila odmaknuta previse od zida, pocetni metar dimnjaka sam navio prema kuci da bi ga kasnije izravnao i izveo van krova......... Jos uvek sam donosim pivo.....
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/20.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/21.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/22.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/23.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/24.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/25.jpg
Prezivjeh sve golgote betona i dodjoh do krova....... Supruga donese rakiju da nas pocasti a jos ni lim nismo stavili.........
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/26.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/27.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/29.jpg
http://i1215.photobucket.com/albums/cc515/nemosleman/DSC05547.jpg
Ovako izgleda moj kamin :) tek je zavrsen mada ce biti jos dorade ...sutra je test proba :D
http://img829.imageshack.us/img829/3918/dsc02406h.jpg
http://img405.imageshack.us/img405/5464/dsc02405m.jpg
http://img638.imageshack.us/img638/6397/dsc02411vf.jpg
http://img695.imageshack.us/img695/1381/dsc02407ra.jpg
http://img593.imageshack.us/img593/2645/dsc02413n.jpg
jdarko051
18.06.2011., 17:37
Zidanje Dimnjaka. Posto sam hteo da mi dimnjak bude odmaknut od fasade samo za sirinu staklene vune tu je doslo do problema jer mi je pocetna cev bila odmaknuta previse od zida, pocetni metar dimnjaka sam navio prema kuci da bi ga kasnije izravnao i izveo van krova......... Jos uvek sam donosim pivo.....
odlično ti je ispalo ,,nego sljedeći put onako usput ponesi i meni jedno pivo:top:
tudum78
18.06.2011., 19:15
[QUOTE=Jahach;34342834]Zidanje Dimnjaka. Posto sam hteo da mi dimnjak bude odmaknut od fasade samo za sirinu staklene vune tu je doslo do problema jer mi je pocetna cev bila odmaknuta previse od zida, pocetni metar dimnjaka sam navio prema kuci da bi ga kasnije izravnao i izveo van krova......... Jos uvek sam donosim pivo.
Pa ti ziđeš krematorij , u Aušvicu nema ovakav dimnjak :D:klap: pa to usisa malu djecu :)
tomi0806
18.06.2011., 19:28
Jahach, svaka čast, jako lijepo ali po mojem mišljenju bezveze bačen novac na šamot...za roštilj, peku i sl. nema smisla stavljati šamot po bokovima i još tolko u visinu...eventualno prave šamotne cigle na 'pod'
Jahach, svaka čast, jako lijepo ali po mojem mišljenju bezveze bačen novac na šamot...za roštilj, peku i sl. nema smisla stavljati šamot po bokovima i još tolko u visinu...eventualno prave šamotne cigle na 'pod'
Zahvaljujem se na pohvalama.
Slozio bih se sa tvojom konstataciom da je u pitanju samo Kotlic jer se vatra lozi na sredini ispod Kotlica, ovo je tipicna Pecenjara u kojoj ce se peci odojci a vatra se lozi uz sami zid. A kada je Pecenjara vec spremna onda bi bilo stvarno steta da se ne iskoristi u neke druge aktivnosti tipa Peke, Kotlica, Rostilja, Peceni Kesten, Peceni Kukuruzi, Peceni Pilica i na kraju Gradele za Ribu (ja sam licno vise ljubitelj “Plodova Tora”). U svim ovim aktivnosti osim Kotlica je povecano prisustvo toplote na zidove same Pecenjare jer ja volim da lozim vatru u cosku i da polako izvlacim zar, malo vise vremena treba da se drvo uzari ali taj prazni prostor se popuni hladnim pivom……
Sada posto sam se susretao sa nekim toplotnim izvorima da malo pojasnim prenos topline:
1. Kondukcija (vodjenje topline)
2. Konvekcija (strujanje)
3. Radijacija (zracenje ili isijavanje)
Kondukcija
Prelaz topline izmedju dva tela u dodiru, molekule prenose toplotu sa jedne na drugu. Uzmimo za primer gvozdeni zarac za vatru, ako ga ostavite duze vreme u vatri molekule ce da prenesu toplotu jedna sa druge sve do same drske.
Konvekcija
Jest usmereno kretanje odnosno strujanje fluida (tekucina i plinova), u kojem se topliji fluid krece prema hladnijem i predaje toplinu okolini. Odlican primer za to je recimo da imas zgradu od 10 spratova, na prvom spratu izbije pozar, svi vreli plinovi stubistem idu ka 10 spratu akumuliraju se i vrse zapaljenje tog istog 10’og sprata gde su 2 – 9 spratovi ostali samo nadimljeni i nezapaljeni dok se ti isti vreli plinovi ne spuste nize.....
Radijacija
Prelaz toplote koji se odvija putem elektromagnetnog zracenja. Ovo smo svi okusili na svojoj kozi. Npr. palis veliku hrpu granja ili suve trave krenes da pridjes toj vatri a ono te pali po licu, postavis ruku kao stit ispred lica i vecina tog elektromagnetnog zracenja se zaustavlja na ruci te ne osecas toliku toplotu vise na licu..... Ovo isto elektromagnetno zracenje i pece naseg odojka.....
Razvukoh ja ovo u nedogled. Poenta je da Crvena Cigla kao jedinka u spoju sa malterom nije veliki konduktor kao sto je npr. Bakar ali i ona prenosi odredjenu kolicinu toplote, jer uzmimo u obzir da spaljivanje drveta proizvodi temparature vecu od 600°C.
• Drvo se greje do otprilike 100°C ispustajuci tekucine i plinove, u ovom trenutku to drvo ne proizvodi toplotu.
• Cvrsti delovi drveta se slamaju i pretvaraju u gorive gasove na temparaturi blizu 300°C.
• Od 300-600°C glavnica energije iz drveta je ispustena kada gorivi gasovi koji sadrze 40% - 60% energije sagore.
• Nakon izgaranja gorivih gasova i nakon isparenja vlaznosti ostaje samo ugalj koji i dalje sagoreva na temperaturama vecim od 600°C.
Iz ovog izvlacimo zakljucak da temperatura unutrasnje strane zida Pecenjare dostize circa 600°C sa tim da se Kondukcijom, Konvekcijom i Radijacijom toplota prenosi sa samog zarista do vrha ili plafona Pecenjare gde dalje nastavlja put kroz otvor dimnjaka vani.... E sada Samot (Chammotte) ili vatreni pesak je sirovi matrijal Keramike/Gline koji sadrzi velike postotke silike i alumina koji se melje i pece na velikim temperaturama. Tacka topljenja Samotne Cigle je 1780°C (circa tri puta vecom od toplote koja se proizvodi u Pecenjari) a vodo upojnost je Max. 7% (dok Crvena obicna Cigla ima vodo upojnost od 20 – 40%) sa termalnom provodljivosti od 6–9.5 W/(m•K), znaci ovde nije samo rec o termalnoj provodljivosti Cigle nego i otpornosti na visoke temperature. Ne samo sto slabo provodi toplotu nego Samotna Cigla stiti obicnu crvenu Ciglu od propadanja/izgaranja/osipanja/pucanja. Ipak je plan da se vise godina uziva u blagodetima Pecenjare bez ikakve prepravke, popravke, nadogradnje i sl. ......
Pucanje Crvene Cigle ako nije zasticena dolazi iz jednog veoma jednostavnog razloga, zbog vode/vlage. Evo banalan primer; kisa je namocila Ciglu, nalozili ste vatru ta vatra je zagrejala tu istu mokru Ciglu, a svi znamo da se telo na toploti siri a na hladnoci skuplja (1L vode = 1800 L pare), pod uticajem nagle toplote vlagom natopljene molekule Cigle zajedno sa vlagom se pocinju siriti i nepodnoseci vise stres sirenja Cigla puca na naj slabijem mestu...... Drugi primer; ta ista Cigla koja je natopljena vodom/vlagom, u zimskom periodu dolazi do smrzavanja te iste vode/vlage a led se siri te lomi Ciglu ili cak izbija komadice Cigle te prouzrokuje runjenje/osipanje iste..... Ova Samotna Cigla jest malo skuplja ali definitivno sluzi svrsi za koju je prvobitno dizajnirana..... I jos ovo moram da dodam, Crvena Cigla nebitno gde da se kupi i od kojeg proizvodjaca u ovom postratnom periodu je veoma slabog kvaliteta...... Divim se forumasima koji su uspeli da nadju staru Crvenu Ciglu jer je kvalitetnija a pritom ima onaj rustican izgled.....
Jesam ovo razvukao ali svrha ovih foruma je razmena informacija. Pozdrav
tomi0806
20.06.2011., 16:16
ok, iskreno neda mi se ovo sve čitati ali iz iskustva znam za ako je pečenjara napravljena od starih cigli, a ne od ovih današnjih poluproizvoda koji pucaju ako se samo krivo pogledaju može se ložiti ako treba i u sva 4 čoška odjednom i nebude došlo do pucanja
huskybucka
20.06.2011., 21:13
Pozz
Evo zainteresirala se i ja za pecenjaru:)
Rusenjem starog podruma, nakupila sam nesto preko 500 starih cigli.
Mislim da bi se od toga dalo nesto napraviti:D
E sad, mi bi ovako nesto, kao kod kolege forumasa:
http://img36.imageshack.us/img36/904/e5dbff9c9333249c874bec6.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/36/e5dbff9c9333249c874bec6.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Sad nas zanima dal mozda ima neko tko je radio sebi, pa da nam je voljan pomoci u ostvarivanju sna, nalazimo se u Zagorju, blizina Zaboka,
skiper184
23.06.2011., 13:18
http://i.iimmgg.com/images/is8th/6a14ecddcf7d287f2e3cc4d91472d716.jpg (http://www.iimmgg.com/image/d4baf7f4ef096837ff4e24af7ed59fee) http://i.iimmgg.com/images/is8th/4961f8300e3c39aba2d8c2de8c207194.jpg (http://www.iimmgg.com/image/3aa54962892056aff3cea73a11a6f8e2)
eto....uglavnom je gotov...:)
stara cigla iz hrašćine, crijep sa huma stubičkog, sljemenjaci iz istre....
čitav trošak sa šamotom 500 kn i puno truda. prvi je.....drugi će biti i bolji!:mig:
http://img810.imageshack.us/img810/189/dsc00279pm.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/810/dsc00279pm.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
i detalj krova kako bi vidio zagorec1 crijep koji nam je poklonio. hvala još jednom!:)
http://img855.imageshack.us/img855/1070/dsc00281ey.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/855/dsc00281ey.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Kladi super vam je ispala. sviđa mi se :mig:
Kladi super vam je ispala. sviđa mi se :mig:
hvala:)
prema prvotnom planu bio je zamišljen niži, a širi, a onda su radovi krenuli.....mah..muški i mjere:rolleyes: razbacuju se centimetrima ko da ih imaju...:D
Na ovih 60 strana topika o Pecenjarama cesto se potezalo pitanje kako ocistiti ciglu od procvetavanja ili praskastih naslaga koji se formiraju na povrsini cigle ili maltera. Niko nije u potpunosti objasnio proces otklanjanja i preparate koji bi se mogli koristiti u tu svrhu.
Slucajno pokazujuci svom kolegi slike pecane koju pravim dodjosmo na temu belila ili procvetavanja cigle. Tokom svog radnog veka se susretao sa tim problemom a resavao ga je sa Hlorovodicnom Kiselinom.
Procvetavanje je obicno bele boje ali moze biti zuto, zeleno ili braon. Procvetavanje se obicno desava pri novom zidanju gde se rastvorive soli transportuju vodom na povrsinu cigle. Do Procvetavanje moze doci iz vise razloga. Nove cigle sadrze minimum rastvorljivih soli, ali malter i beton imaju relativno mnogo. Podzemne vode koje su po prirodi nosioci ovih soli mogu da natope donje redove cigle. Nepropisno izolovan ili premosten temelj ce dozvoliti solima da migriraju uz zid kroz ciglu.
Kolicina procvetavanja je u direktnoj vezi sa kolicinom vode u samim ciglama i susenja iste. Vise vode u ciglama i sto se vise zadrzava, tim su vece sanse da ce se so razloziti i izbiti na povrsinu cigle u procesu susenja.
Hlorovodicna Kiselina/Klorovodicna Kiselina
Ciscenje procvetavanja ili belila se moze izvrsiti sa Hlorovodicnom Kiselinom. Hlorovodicna Kiselina se nebi trebala koristiti za otklanjanje bilo kakvih drugih mrlja ili prljavstina osim procvetavanja/belila. Ako se koristi nepropisno moze dovesti do pojave mrlja koje je teze odstraniti nego belilo.
1. Koristiti pravilnu srazmeru Hlorovodicne Kiseline i vode:
2. Cigla mora biti vlazna pre nego sto se rastvor nanese.
• Crvena cigla/tamne cigle – 1/10 (100ml Hidrokliricne Kiseline naprema 1L vode)
• Svetle cigle – 1/20 (100ml Hidrokliricne Kiseline naprema 2L vode)
• Ni pod kojim uslovima koristiti rastvor veci od 1/10, bolje je energicnije ribati nego koristiti vise kiseline.
3. Prilikom ciscenja pokusati izbeci rad na direktnom suncu.
4. Uvek pocnite sa najvise tacke i cistite prema dole.
5. Samo cistite po manju povrsinu od jednom, na primer jedan kvadratni metar, da bi dali dovoljno vremena da se rastvor kiseline ispere a pritom da ne ostanu mrlje.
6. Dozvolite rastvoru da deluje nanesen na ciglu/zid 3 – 6 minuta pre ribanja.
7. Isperite vodom temeljno pritom obracajuci paznju da je otopina kiseline sva izaprana i otklonjena.
Za one koji hoce malo bolje da prouce Ciscenje i odrzavanje cigle evo link koji je meni preporucen a sadrzi veoma dobre informacije....
http://www.australbricks.com/03-Brick-Cleaning-and-Maintenance
http://www.hip-petrohemija.com/proizvodi/pdf/HCl%20s.pdf
Na ovih 60 strana topika o Pecenjarama cesto se potezalo pitanje kako ocistiti ciglu od procvetavanja ili praskastih naslaga koji se formiraju na povrsini cigle ili maltera. Niko nije u potpunosti objasnio proces otklanjanja i preparate koji bi se mogli koristiti u tu svrhu.
znaš li možda postoji li neko sredstvo za zaštitu cigle kojom bi se sad roštilj premazao? .....ili ti upravo o tome pričaš, a ja priznajem, nisam pažljivo čitala, već samo letimice...:misli:
sime0901
27.06.2011., 20:30
Pozz
Evo zainteresirala se i ja za pecenjaru:)
Rusenjem starog podruma, nakupila sam nesto preko 500 starih cigli.
Mislim da bi se od toga dalo nesto napraviti:D
E sad, mi bi ovako nesto, kao kod kolege forumasa:
http://img36.imageshack.us/img36/904/e5dbff9c9333249c874bec6.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/36/e5dbff9c9333249c874bec6.jpg/)
Sad nas zanima dal mozda ima neko tko je radio sebi, pa da nam je voljan pomoci u ostvarivanju sna, nalazimo se u Zagorju, blizina Zaboka,
pozz, evo ja vam mogu pomoći eventualno sa nekakvim savjetima,šablonama i
nekim sitnicama,ja sam iz oroslavja pa slobodno navratite da vidite moju u živo, javite na pm
vragolast
06.07.2011., 16:29
pozdrav,
koja je idealna širina i dubina ložišta. ukoliko se gica pece uvutri a koja ako se pece van pečenjara.
znaš li možda postoji li neko sredstvo za zaštitu cigle kojom bi se sad roštilj premazao? .....ili ti upravo o tome pričaš, a ja priznajem, nisam pažljivo čitala, već samo letimice...:misli:
Ja sam koristio Latex od Sike, netko je na ovom forumu predložio ja isprobao na ogradi a kasnije i na pečenjari , uglavnom vrlo :top::cerek:
Gdje bi čovjek našao šamotne ploče? Znam da bi bilo u Bauhausima i inim centrima, ali ima li koja specijalizirana ciglana s time?
keramičar
06.07.2011., 23:13
Gdje bi čovjek našao šamotne ploče? Znam da bi bilo u Bauhausima i inim centrima, ali ima li koja specijalizirana ciglana s time?
Kodrić silex, Remetinečka cesta, preko puta zatvora, otprilike.
Prodaju sve vrste šamotnih cigli, brašna, staklene vode i dr.
Evo mog roštilja :) svi se hvalite sa nekim velikim pečenjarama za vola ispeć moj nije takav u mom možeš pile ispeć,širina je 63 koliki je lim za pečenje :D radovi su otprilike do pola došli, treba građa,crijep, dimnjak, pločice dolje i na radnu ploču, pipa i sudoper.
http://img41.imageshack.us/img41/417/27763122465339255141313.jpg
Ja sam koristio Latex od Sike, netko je na ovom forumu predložio ja isprobao na ogradi a kasnije i na pečenjari , uglavnom vrlo :top::cerek:ups....sad tek vidim odgovor.
hvala!
MAla pomoc oko izvedbe dimnjaka za rostilj.
Rostilj bi trebao biti za peku i klasicni rostilj, dimenzije su 110x85. Klasicno loziste, ispod za drva i gore dimnjak. Rupa za dimnjak se nalazi bocno u lijevom kutu rostilja, i za sada je rupa fi 120mm, mislim ju rposiriti pa me zanima ako mi netko moze objasniti taj dio oko dimnjaka, kolika bi trebala biti ta bocna rupa?
Nakon te bocne rupe bi zazidao jedan dimnjak visine oko 2m cca.
Hvala
Mačakvn
17.07.2011., 22:14
Malo se je dodalo, galerija od stare hrastovine.
http://i798.photobucket.com/albums/yy268/kumvn/DSC00207.jpg
http://i798.photobucket.com/albums/yy268/kumvn/DSC00209.jpg
http://i798.photobucket.com/albums/yy268/kumvn/DSC00211.jpg
http://i798.photobucket.com/albums/yy268/kumvn/DSC00210.jpg
bager666999
18.07.2011., 08:54
sve super daj samo nekako makni/sakri neonku, bode u oči, odvlači pažnju od bitnog, pečenjare
Mačakvn
18.07.2011., 14:19
sve super daj samo nekako makni/sakri neonku, bode u oči, odvlači pažnju od bitnog, pečenjare
Nikako dobro mi dođe zato je i stavljena tu gdje je, inaće naravno da sam držao i do izgleda ali funkcionalnost mi je ipak na prvom mjestu.
viking dr.
19.07.2011., 12:39
Nikako dobro mi dođe zato je i stavljena tu gdje je, inaće naravno da sam držao i do izgleda ali funkcionalnost mi je ipak na prvom mjestu.
tu bi više odgovarao možda kakav starinski kotač da visi na lancu...
Armstrong
19.07.2011., 14:08
tu bi više odgovarao možda kakav starinski kotač da visi na lancu...
e, da :top:
Evo mog roštilja :) svi se hvalite sa nekim velikim pečenjarama za vola ispeć moj nije takav u mom možeš pile ispeć,širina je 63 koliki je lim za pečenje :D radovi su otprilike do pola došli, treba građa,crijep, dimnjak, pločice dolje i na radnu ploču, pipa i sudoper.
http://img41.imageshack.us/img41/417/27763122465339255141313.jpg
Zid je super ispao ali pečenjara još je stigneš proširiti da bar peka stane unutra ovak mi ne izgleda proporcionalno:Pivo:
Lord_zg
21.07.2011., 15:08
Pozdrav svim majstorima i onima koji će to postati :). Imam jedno pitanje pa ako mi možete pomoći, pečenjaru sam završio kad stignem stavit ću slike i postupak izrade, zanima me koliko dugo se mora sušiti prije prve vatre jer je ne mogu više gledati da zjapi prazna.
Što se šamota tiće, danas sam kupio šamot u Ciglani Zagreb, dimenzije 25x12x7 daje čovjek po 7 kn. Požurite dok ima jer je Ciglana uništena (ništa čudno) i prodana pa se riješavaju ostataka. Opeka je super uščuvana. Unaprijed hvala za odgovor.
Ignac0204
21.07.2011., 16:20
Pozdrav svim majstorima i onima koji će to postati :). Imam jedno pitanje pa ako mi možete pomoći, pečenjaru sam završio kad stignem stavit ću slike i postupak izrade, zanima me koliko dugo se mora sušiti prije prve vatre jer je ne mogu više gledati da zjapi prazna.
Što se šamota tiće, danas sam kupio šamot u Ciglani Zagreb, dimenzije 25x12x7 daje čovjek po 7 kn. Požurite dok ima jer je Ciglana uništena (ništa čudno) i prodana pa se riješavaju ostataka. Opeka je super uščuvana. Unaprijed hvala za odgovor.
nakon sto postavis samot mora proci min.5do 7 dana prije vatre a i prva vatra netreba biti dostatna da ispeces janka ili sl. nek pprva bude malo blaza
Napokon smo malo ponovo poradili na roštilju i nadam se da ćemo slijedećih par dana biti gotovi pa ću onda staviti i slike sa krajnjim rezultatom. Pošto ću slijedeći tjedan biti u fazi šalanja dimljaka koji će biti na zadnjoj strani roštilja zamima me da li bi bio dovoljan otvor dimljaka za roštilj 65X27 koji je unutarnjih dimenzija 200X80. planiram dizati sa zadnje strane 6 redova i sa time padom ići prema prednoj strani. Mene zanima da li je to dovoljno da ne bi imao problema sa dimom prlikom roštiljanja.. Hvala unaprijed na odgovorima
Početak
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/1.jpg
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/6.jpg
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/9.jpg
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/P9040186.jpg
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/P9050004.jpg
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/P9050015.jpg
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/P7220005.jpg
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/P7220004.jpg
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/P7220008.jpg
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/P7230031.jpg
Ostatak
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/P7230033.jpg
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/P7230030.jpg
Evo slika po etapama dio fali jer sam ih "izgubio" prilikom neuspjelog upgrada iphona.
http://s953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/
Poslije roštilja u planu je krušna peć sa strane i nakon toga pošto trebam mjenjati šindru nakrivanje pa tendom.
http://i953.photobucket.com/albums/ae19/benxxs/rostilj/P7230033.jpg
Po meni prevelik otvor "roštilja", luk-bolta-nadvoj treba ići s 5-6 cigle, i još 4 cigle u najvišoj točki (oko 80cm-ako je cigla plus malter 8cm ), nema šanse da dimnjak povuče kad je ovaj prednji otvor tako velik ! Dimit će na prednju stranu.
http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs018.snc1/2639_69154622012_605467012_1702618_6384519_n.jpg
http://s1d4.turboimagehost.com/t/2191497_DSCF1198.JPG
http://borovact.files.wordpress.com/2010/11/pb130016.jpg
Ovo mi je primjereniji otvor !
Kada sam došao do 10 reda i stavio voltu i sam sam skužio da je malo prevelik otvor i volta sada počinje na 9 redu više mi se nije dalo skidati. I naravno sada sam u brizi da li je to dimiti prejako ili u nekoj "normali". Također me zanima da li je bolje ići sa većom kosiniom dimljaka kao u ovom slučaju http://img228.imageshack.us/img228/1258/2nlvkb8.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/228/2nlvkb8.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
ili sa blažim padom pa više redova dimljaka na nadvoj http://img195.imageshack.us/img195/9307/dsc01790x.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/195/dsc01790x.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Mislim da treba iznad ložišta biti što veća "kapa" gdje bi se dim skupljao prije prolaska kroz dimnjak ! I ja sam pogriješio za jedanu ciglu, trebao sam ranije početi s boltom-voltom !
http://i.imgur.com/0VCwa.jpg
http://i.imgur.com/YDt2a.jpg
jdarko051
24.07.2011., 21:18
Po meni prevelik otvor "roštilja", luk-bolta-nadvoj treba ići s 5-6 cigle, i još 4 cigle u najvišoj točki (oko 80cm-ako je cigla plus malter 8cm ), nema šanse da dimnjak povuče kad je ovaj prednji otvor tako velik ! Dimit će na prednju stranu.
definitivno prevelik luk volte ali sta je tu je samo nastavi i sretno sto brze da nesto okrenes:top:
tomi0806
24.07.2011., 21:36
dimnjak napraviti što veći i višlji pa možda nebude dimilo
Hvala na savjetima, sada ako će dimiti sa prednje strane moj odgovor će biti da sam atko htio :) Dobro mi je žena rekla da je to malo preveliko i megalomanski a ja majmun nisma ju htio poslušati. Sada ću napraviti da mi je kapa čim višlja cca 60 centimetara u zadnjem dijelu i na ako mogu to nazvati na "tri vode". Javim rezultat po paljenju za cca 2 tjedna.
hakimaajka
25.07.2011., 13:46
Pozdrav svima, evo pratim već dugo temu, slažem u glavi izgled i dimenzije pečenjare i nadahnut vašim i nekim mojim zamislima, malo sam ju skiciro:
http://imageshack.us/f/7/pecp.png
Dajte mi recite što mislite o dimenzijama? Znači vanjske dimenzije 200 x 115 cm, ložište 159 x 95 cm, visina do površine ložišta 85 cm, visina do centra bolte od poda cca 165, visina kape kojoj su kosine pod 45 stupnjeva je cca 51cm i dimenzije dimnjaka 40 x 40cm. Donja deka je debela oko 10cm, ne vidi se na slici jer sam ju zatvorio ciglom.
Računao sam da će mi fuga između redova biti 2cm, što sam vidio kod jednog kolege kod kojeg isprobano na više "plodova tora" nije smetalo. Jel mislite da je to previše?
Ložište i ispod deke su obzidani sa nutarnje strane vanjskog zida sa ciglom na kant tako da se dolje deka ima na čemu držati, a gore da zaštiti vanjski zid od velikih temperatura.
Mišljenja, kritike i pohvale, sve dobrodošlo. :)
ponoluk
25.07.2011., 21:45
Pozdrav svima, evo pratim već dugo temu, slažem u glavi izgled i dimenzije pečenjare i nadahnut vašim i nekim mojim zamislima, malo sam ju skiciro:
Dajte mi recite što mislite o dimenzijama? Znači vanjske dimenzije 200 x 115 cm, ložište 159 x 95 cm, visina do površine ložišta 85 cm, visina do centra bolte od poda cca 165, visina kape kojoj su kosine pod 45 stupnjeva je cca 51cm i dimenzije dimnjaka 40 x 40cm. Donja deka je debela oko 10cm, ne vidi se na slici jer sam ju zatvorio ciglom.
Računao sam da će mi fuga između redova biti 2cm, što sam vidio kod jednog kolege kod kojeg isprobano na više "plodova tora" nije smetalo. Jel mislite da je to previše?
Ložište i ispod deke su obzidani sa nutarnje strane vanjskog zida sa ciglom na kant tako da se dolje deka ima na čemu držati, a gore da zaštiti vanjski zid od velikih temperatura.
pozdrav,
gledam malo ovu temu jer i mene zanima i planiram u izradu!
možda mali savjet ili nazovi kako god hoćes jer nisam stručnjak al vidio sam nedavno kod jednog poznanika famoznu stvar - dimenzije komina cca kao kod tebe i identični komin ima i unutar kuće i na terasi a ima i jednu jako dobru foru - prvi red na samomo "ulazu" u ložištu tj. ispod nadvoja poslagao je opeku koja je na točkice (valjkasto ) šuplja i ispod nje tj cijelog ložišta doveo ventilaciski kanal koji iza ložišta ima ulaz na dvije strane tako da zrak ulazi iza ložišta i ispod nadvoja izlazi i samim tim dim nikako ne može proci u kuću.
pekli smo janjcica u kući i niti malo dima nije prošlo !!!!
Ložište 159 x 95 cm = 1.5105 m2 / 3 = 0.50 m2 površine dimnjaka
ti bi htio 40 x 40 cm = 0.16 m2 po meni promjer unutarni bi trebao biti što bliže 0.50 m2 (70 x70 ili 90x50 )
hakimaajka
27.07.2011., 08:22
Jedan kolega ima pečenjaru dimenzija ložišta 170 x 100 cm, visina ložišta do sredine bolte je 92cm, znači malo veće ložište, a dimnjak mu je 20 x 80. I ne dimi mu se ni malo. Tak da zbilja ne znam :) Slažem se da što veće površine, to bolji dimnjak, ali limitirana mi je širina dimnjaka pošto mora proći između dva roga krova...
brankof
27.07.2011., 10:51
Evo kak smo mi to izveli.
http://co103w.col103.mail.live.com/mail/GetAttachment.aspx?messageId=dcde0bd2-b82b-11e0-adf5-00215ad7b292&size=WN&tnail=1&ignoreerrors=True&n=1505701680
http://co103w.col103.mail.live.com/mail/GetAttachment.aspx?messageId=dcde0bd2-b82b-11e0-adf5-00215ad7b292&size=WN&tnail=0&ignoreerrors=True&n=479143909
Rupa dimnjaka je 33x73 i ništ se ne dimi.
hakimaajka
28.07.2011., 10:07
@brankof
Ne vide ti se slike, daj probaj opet stavit. :)
seniorr
28.07.2011., 16:32
http://www.njuskalo.hr/ostale-gradevinske-usluge/zidanje-vrtnih-pecenjara-oglas-3207463
brankof
28.07.2011., 20:23
Ko mi zna reči kak se tu slike denu?
hakimaajka
29.07.2011., 12:44
Jedan od načina, probaj ovdje: http://imageshack.us/
Uploadaš sliku i onda staviš ovdje link na tu sliku. Vidi moj post malo višlje, samo sam kopiro link od slike...
zracki5
29.07.2011., 13:37
Super i ljepo ti je to ... :top:
Možeš mi reči - jesi radio spodnji dio i prvu platu / deku, od siporexa YTONG možda ?
Deka je beton a donji dio je od siporeksa
Sutra dovršavam roštilj tj. kapa je na redu ovo je šalung http://img560.imageshack.us/img560/4536/p7290042f.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/560/p7290042f.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us) sada imam jedno pitanje koj omjer je najbolje napraviti za kapu 3:1 ili ići na jače, planiram dodavati i ona vlakna koja pojačavaju beton to sam dosad stavljao u deku. otvor je 45X80 za dimljak a visina je 38 cm tj. 6 redova. Nadam se da će to poraviti moja zaj.... sa prevelikom otvorom.
Problem je dim, čitao sam po forumu, eksperimentirao i došao do nekih rješenja koja ću ugraditi. Veći nagib svoda, "zub" na početku nadvoja, sam svod drugog oblika..
Ono što ne razumijem je dovod svježeg zraka u ložište.
O ovome nekoliko ljudi priča, ali ne razumijem gdje se dovodi zrak u samu pečenjaru i kako to pomaže riješiti se dima?
Molim pomoć, kad već radim da probam i to.. lako ćemo kasnije zatvoriti rupe ako treba, samo ne znam gdje da ih napravim.
Problem je dim, čitao sam po forumu, eksperimentirao i došao do nekih rješenja koja ću ugraditi. Veći nagib svoda, "zub" na početku nadvoja, sam svod drugog oblika..
Ono što ne razumijem je dovod svježeg zraka u ložište.
O ovome nekoliko ljudi priča, ali ne razumijem gdje se dovodi zrak u samu pečenjaru i kako to pomaže riješiti se dima?
Molim pomoć, kad već radim da probam i to.. lako ćemo kasnije zatvoriti rupe ako treba, samo ne znam gdje da ih napravim.
Smatram da je dovod zraka u ložište obavezan samo u slučajevima kada je pečenjara-kamin u zatvorenoj prostoriji. Poprečni presjek dovodnog kanala za zrak je proporcionalan veličini ložošta.
U slučajevima kada je pečenjara vani na otvorenom, mislim da je taj dovod suvišan.
Gotov sam sa kapom i radovi su pri samom kraju. Sada imam još zadnje pitanje kako se postavljaju šamotne cigle. Moj plan je posipati i izravnati "pod" sa smjesom botovca i cementa kao kako su se nekada postavljale keramičke pločice, te kada postavim na to šamot sve zaliti sa samotnim brašnom i staklenom vodom izmiksano ili sa gotovim šamotnim mortom sve ovisi koja je kombinacija jeftinij. Sda me zanima da lije to pravilan način za postavljanje šamotne cigle za dno ložišta ili negdje griješim. Hvala unaprijed na konstruktivnim odgovorima.
mkalan10
05.08.2011., 17:12
Jedno pitanje ...?:s
Kako bi reagirale granitne kocke 10x10 cm , to su one sa starih cesta , ako
bi ih stavio na pod ložišta od pečenjare - roštilja ?
bekspejs
06.08.2011., 16:48
Pozdrav svima!
Trebam savjet u vezi drvene konstrukcije.
Imam betonsku ploču dimenzija 4.3m X 2.8m. Zanima me koliko biste stavili nosivih drvenih stupova na dužinu 4.3m? Dva ili tri para? I da, koje dimenzije (debljine) stupova? Važno je reći da bi krov trebao biti na 4 vode sa šindrom gore...
Tnx! :top:
kreatori
07.08.2011., 18:32
a što mislite umjesto za kupolu iznad ložišta uvaliti staru tućanu kadu pa na njoj isječi otvor za dimnjak
Osobno mislim da mozes ocekivati pukotine na spojevima kade i zidova jer se ipak zeljezo vise siri/skuplja pri promjenama temperature od betona ili zida.
viking dr.
07.08.2011., 23:47
evo,nakon dugo vremena i nekoliko odgoda konačno sam i sam krenuo u realizaciju zvana pečenjara...
http://img696.imageshack.us/img696/7117/snc00678.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/696/snc00678.jpg/)
http://img703.imageshack.us/img703/749/snc00679p.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/703/snc00679p.jpg/)
http://img849.imageshack.us/img849/9827/snc00680k.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/849/snc00680k.jpg/)
nastavak slijedi....:D
Samo naprijed! I stavljaj slike.
viking dr.
08.08.2011., 12:57
današnji nastavak...
http://img38.imageshack.us/img38/8413/snc00681.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/38/snc00681.jpg/)
Mačakvn
08.08.2011., 13:27
Ako sam dobro vidio odmah iza ti je septička jama, možda si mogao nju iskoristiti za temelje????????
viking dr.
08.08.2011., 14:19
Ako sam dobro vidio odmah iza ti je septička jama, možda si mogao nju iskoristiti za temelje????????
nije septička nego odvod od kuhinje,a i malo mi je nekako predaleko od dvorišta...
Mačakvn
09.08.2011., 10:33
nije septička nego odvod od kuhinje,a i malo mi je nekako predaleko od dvorišta...
Pa na prvoj slici se odmah iza kolčića a pokraj kuruzane ja mislim, baram tako izgleda da je septička.
brankof
09.08.2011., 18:33
http://imageshack.us/g/585/p7220065.jpg/
Evo tu morete pogledati slike :)
viking dr.
09.08.2011., 20:31
evo,danas došlo na red šalovanje temelja,nije baš ispalo estetski ali se nadam da bude funkcionalno,čak je i mačak pregledao i dao zeleno svijetlo i udario pečat....:lol:
http://img827.imageshack.us/img827/7756/snc00685c.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/827/snc00685c.jpg/)
renato76
09.08.2011., 21:27
evo,danas došlo na red šalovanje temelja,nije baš ispalo estetski ali se nadam da bude funkcionalno,čak je i mačak pregledao i dao zeleno svijetlo i udario pečat....:lol:
http://img827.imageshack.us/img827/7756/snc00685c.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/827/snc00685c.jpg/)
Pozdrav!
uzmite u obzir i težinu same pečenjare, znači, možda malo ojačati područje gdje će doći sama cigla
i kako staviti ovako sliku? ja sam svoju pećicu upravo dovršio ovih dana pa da se priključim sa slikama
Ko mi zna reči kak se tu slike denu?
i kako staviti ovako sliku? ja sam svoju pećicu upravo dovršio ovih dana pa da se priključim sa slikama
Odakle sami izvirete :rofl: otvorite ovaj link http://zaslike.com/ ako nije što jasno, pitajte !
renato76
10.08.2011., 11:01
Odakle sami izvirete :rofl: otvorite ovaj link http://zaslike.com/ ako nije što jasno, pitajte !
Ma probavao sam, al mi stalno baca neki error pa zato pitam.sad sam na ovom imageshack stavio pa bumo vidli
http://img268.imageshack.us/img268/1597/dsc02293l.jpg
viking dr.
10.08.2011., 13:05
nastavak radova....
http://img847.imageshack.us/img847/9450/snc00687.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/847/snc00687.jpg/)
keramičar
10.08.2011., 21:23
Ako netko treba staru ciglu neka se javi na PM.
viking dr.
11.08.2011., 20:46
nastavak......
http://img839.imageshack.us/img839/8547/snc00695.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/839/snc00695.jpg/)
viking dr.
12.08.2011., 12:52
i današnje zalijevanje deke.....
http://img836.imageshack.us/img836/2458/snc00696v.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/836/snc00696v.jpg/)
sime0901
15.08.2011., 18:55
evo konačno sam nabavil nešto starog cigla,pa sam krenul u izradu
sudopera,planiram gornji dio (sudoper) da ga izlijem iz betona,
a kasnije opločim s keramikom ili kamenom,a na kraju ubacim rešo i tanjur za kotlovinu i maži,jer mi je već peke,ražnja i roštilja pun k.
(http://imageshack.us/photo/my-images/849/15082011279.jpg/)
Mačakvn
16.08.2011., 10:29
A jel ti to mene tretiraš kao nekakvog kritičara ili.
Ali dobro ti ide, samo udri.
viking dr.
16.08.2011., 12:40
A jel ti to mene tretiraš kao nekakvog kritičara ili.
Ali dobro ti ide, samo udri.
ne,zašto,a misliš što sam spomenuo mačka,ma to mi je moj ljubimac mačak udario potpis po šalungu.:D...ali svaka kritika je dobrodošla.....:top:
mali update:
http://img824.imageshack.us/img824/8639/p1010249j.jpg
http://img709.imageshack.us/img709/6506/p1010250l.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/3645/p1010246v.jpg
Odlicna pecenjara, ali mene pika u oko ovaj (vjerojatno) pocincani okov koji bi ipak trebal biti crne boje, a i sama vrata koja bi takodjer trebela biti puno tamnija.
S tim ne mislim nista losega i ako se nekome svidja ok, ali meni je to losa kombinacija za pecenjaru.
[QUOTE=ZlayaA;35287250]mali update:
Bok,
Meni je ovo jedna od njljepših pečenjara koje su ovdje pokazane, a i odojak izgleda slasno
Dođe mi da ližem ekran kada vidim ovog odojka.
sorry, ali mora san!
Armstrong
17.08.2011., 21:08
@ZlayaA
Fakat hebeno izgleda :top: - preporučio bih ti da staviš u svoj potpis da izrađuješ pečenjare- brijem da bih imao posla preko glave, ali još jednom :top: - ( najjjbolje :w)
viking dr.
18.08.2011., 07:20
mali update:
http://img824.imageshack.us/img824/8639/p1010249j.jpg
http://img709.imageshack.us/img709/6506/p1010250l.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/3645/p1010246v.jpg
to je to,za 10....i pečenjara i odojak...:top:
viking dr.
18.08.2011., 12:49
a i kod mene kreću radovi dalje,blokovi stigli i kreće se u zidariju....
http://i56.tinypic.com/295ppc9.jpg
http://i55.tinypic.com/2rxtjdd.jpg
CottonEyeJoe
19.08.2011., 09:42
Kojim omjerom zidate isključivo stare pune cigle?
Da li 9:3:1 ili ?
Jer čini mi se da bi trebao ići nešto jači sa vapnom u uspredbi sa šupljim opekama...
viking dr.
19.08.2011., 12:00
prvi dio radova su svršeni....
http://i54.tinypic.com/28kr4n7.jpg
http://i53.tinypic.com/j09zr5.jpg
tomi0806
19.08.2011., 13:24
Kojim omjerom zidate isključivo stare pune cigle?
Da li 9:3:1 ili ?
Jer čini mi se da bi trebao ići nešto jači sa vapnom u uspredbi sa šupljim opekama...
4:2:1:top:
prvi dio radova su svršeni....
Izgleda mi poznato :top:
CottonEyeJoe
19.08.2011., 14:36
e moj viking....:ne zna:
Zašto ti je onaj prvi ljevi blok tako svijetlije boje? Srušit će ti se zbog toga...:D
E da, ti radiš pečenjaru, a pogled iza nje salonit ploče na krovu pune azbesta..(ako me oko dobro služi)...
Pa budete pomrli sa prvim janjcem:top:
viking dr.
19.08.2011., 22:30
Izgleda mi poznato :top:
napravit ću male preinake tak da ne budu identične....:D
e moj viking....:ne zna:
Zašto ti je onaj prvi ljevi blok tako svijetlije boje? Srušit će ti se zbog toga...:D
E da, ti radiš pečenjaru, a pogled iza nje salonit ploče na krovu pune azbesta..(ako me oko dobro služi)...
pofalio mi jedan blok :bonk:pa sam stavio drugačijega....
a ploče,a kaj ja tu mogu,taj krov je stariji od mene,pa neću ih zato bacati kaj su salonitne,pa nije to tvornica da tak zagađuje....:rolleyes:
doći će i njihovih 5 minuta
cd_covers
19.08.2011., 23:32
Tebi očito stvarno nisu jasne osnovne stvari, ljudi su ti pokušavali objasniti ali očito se ne prima....
Ploče na krovu koje nitko ne DIRA nisu nešto opasne.
Čistiti salonit ploče DROT KEFOM je opasno, glupo i još dosta toga što ovdje ne bi htio napisati....zašto...razmisli malo, pritvori prozor na jednom uhu da ti ne vuče propuh tako jako :ne zna::ne zna:
tomislav_07
20.08.2011., 17:50
u procesu sam izgradnje pečenjare, procitao sam sve postove stvarno jako kvalitetnih postova ima i covjek moze dosta nauciti. Imao bih par pitanja:
1.zalio sam danas prvu ploču (ložište) i sad kako se susi vidim da na par mjesta je kao ciknula ima pukotinicu od nekih 5 cm (nije pukla ni po duzini ni duzini )jeli to stvara kakav problem.... armaturu sam stavio mrežu 6mm i sipke 12mm sam iskrizao i napravio takodjer jos jednu mrezu. Veličina ložista mi je 100cm X 200cm.
2. planiram stavljati kapu na "tri vode" zanima me koja je ravna strana čelna ili ona zadnja jel cuo sam raznih varijanti. Rupu cu nekih 40X40 radit i biti ce dimljak preko 4 m mislim da nebi trebalo biti problema s dimom.
3.sirina volte mi je 175cm na samom dnu jeli to previse ili? (visina od lozista do sredine volte iznosi 68cm)
budem slike stavio kad zavrsim .... eto molio bih nekog tko ima vremena,znanja i volje da mi odgovori na par pitanja.
unaprijed hvala i lijep pozz
sime0901
28.08.2011., 06:31
evo kako je ispalo,nakon pun kufer zahebancije....danas proba
http://img405.imageshack.us/img405/5057/16082011284.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/405/16082011284.jpg/)
http://img651.imageshack.us/img651/8195/27082011291.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/651/27082011291.jpg/)
http://img204.imageshack.us/img204/110/27082011292.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/204/27082011292.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)http://img834.imageshack.us/img834/1390/27082011293.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/27082011293.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)http://img847.imageshack.us/img847/7125/27082011294x.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/847/27082011294x.jpg/)
tomi0806
28.08.2011., 09:44
super, svaka čast
Bilo jučer novosti kod mene !
http://i56.tinypic.com/t0gsox.jpg
seniorr
29.08.2011., 10:48
http://www.njuskalo.hr/ostale-gradevinske-usluge/zidanje-vrtnih-pecenjara-oglas-3207463
Humana dolina
31.08.2011., 13:20
Ovako, trebao bih par savjeta, mišljenja i preporuka za pokrov sjenice.
Naime, odlučio sam se za krov sa trskom jer mi se crijepovi, šindre i ostalo ne bi uklapali u konstituciju dvorišta, a zamišljam mediteranski izgled dvorišta.
E sad...kako to napraviti! Da li daskati pa stavljati foliju, pa na nju trsku ili nekako drugačije.
Nisam rekao da mi je bitna i nepropusnost krova!
MadVlad
31.08.2011., 13:43
Naime, odlučio sam se za krov sa trskom jer mi se crijepovi, šindre i ostalo ne bi uklapali u konstituciju dvorišta, a zamišljam mediteranski izgled dvorišta.
Oprosti što cjepidlačim, ali kakve veze imaju Mediteran i trska?
Humana dolina
31.08.2011., 13:53
Oprosti što cjepidlačim, ali kakve veze imaju Mediteran i trska?
Nema problema...suncobrani od trske, sjenice od trske, raznorazna kamenja, bambusi, palme, smokve, pampasi, more....sve me to podsjeća na jadran.
Pola tih stvari imam, umjesto mora imam bazen.....eto, to je to.
Sad mi daj neki savjet.:kava:
Nema problema...suncobrani od trske, sjenice od trske, raznorazna kamenja, bambusi, palme, smokve, pampasi, more....sve me to podsjeća na jadran.
Pola tih stvari imam, umjesto mora imam bazen.....eto, to je to.
Sad mi daj neki savjet.:kava:
ne znam di si ti na bediteranu vidija trsku i bambus, evo gledam kros prozor, vidim bor, maslinu, pa 4 bora, pa opet maslinu, buškove svih vela, ali bogami trsku nijednu (osim desno u china shopu)
autohtoni dalmatinski pokrov je kamena ploća, ili kupa kanalica/mediterana
a od svih pokrivala od sunca najviše sam vidio starih cerada iz rata i plavih cerada sa trajekata :)
a šta se tiće folije i trske, nema potrebe, trska ne zadržava ni vodu ni zrak, samo prikucaj po muralima ili šta je već gore i bog
MadVlad
31.08.2011., 18:56
....sve me to podsjeća na jadran.
Podsjeća te za Papayu i Aquarius i ostale beach klubove koji su pokupili fore s Kube, Bahama i Tajlanda. Gdje trska i raste. :mig:
viking dr.
31.08.2011., 22:19
krenuli radovi danas dalje.....
http://img718.imageshack.us/img718/4567/snc00723.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/718/snc00723.jpg/)
http://img822.imageshack.us/img822/7794/snc00724.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/822/snc00724.jpg/)
http://img684.imageshack.us/img684/412/snc00725.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/684/snc00725.jpg/)
Humana dolina
01.09.2011., 08:13
ne znam di si ti na bediteranu vidija trsku i bambus, evo gledam kros prozor, vidim bor, maslinu, pa 4 bora, pa opet maslinu, buškove svih vela, ali bogami trsku nijednu (osim desno u china shopu)
autohtoni dalmatinski pokrov je kamena ploća, ili kupa kanalica/mediterana
a od svih pokrivala od sunca najviše sam vidio starih cerada iz rata i plavih cerada sa trajekata :)
a šta se tiće folije i trske, nema potrebe, trska ne zadržava ni vodu ni zrak, samo prikucaj po muralima ili šta je već gore i bog
De malo pojasni. Nema potrebe za folijom? I šta su murali? rogovi, letve, daske?
De malo pojasni. Nema potrebe za folijom? I šta su murali? rogovi, letve, daske?
murali su ti letve 8 x 5
krov od trstike je mehanički neotporan, znaći da bi trebao podaskati rogove, napraviti sekundarni krov koji je otporan na sunce, onda na to pokucati trstiku da je vjetar ne odnese...
ne znam, meni se to čini nemoguća misija izvest bez da probiješ izolaciju
znaći ja bi stavio trstiku u više slojeva koja štiti od kiše u prvih 20 minuta dok se pokupe stvari i gotovo, nebi puno filozofirao, ili bi napravio kupe i onda možeš ispod stavit i ljetnu kuhinju
inaće kad zapuše bura na Jadranu, taj "mediteranski" ugođaj obično odleti sa burom
Humana dolina
03.09.2011., 09:52
Mene zanima da li bi terpapir izdržao kišu i snijeg jel ne bi bilo crijepa, nego samo jedan ili dva reda trske.
Ne znam, šta kad bi stavio dva reda terpapira, jel bi to bila glupost?
Koliko bi to vremenski izdržalo uopće?
Staviš v4 ljepenku i "držati" će dugo , još bolje ako imaš gdje gkupiti onu sa kamenim posipom što se stavlja kao završni sloj. I obavezno stavi okapne limove po rubu da ti ne trune daska.
Humana dolina
04.09.2011., 10:47
Staviš v4 ljepenku i "držati" će dugo , još bolje ako imaš gdje gkupiti onu sa kamenim posipom što se stavlja kao završni sloj. I obavezno stavi okapne limove po rubu da ti ne trune daska.
Znači, V4 je rješenje, super. Okapni limovi idu svakako.
viking dr.
04.09.2011., 12:52
mali edit....
http://img694.imageshack.us/img694/2015/snc00733.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/694/snc00733.jpg/)
http://img36.imageshack.us/img36/3209/snc00734.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/36/snc00734.jpg/)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.