PDA

View Full Version : 1.4 TSI

stranice : [1] 2

Unstable
01.12.2009., 13:35
Zanima me vaše misljenje o novim VW motorima... tocnije, sto mislite o 1.4 TSI-u sa 122 ks??

CDRW
01.12.2009., 13:39
Mislim da je vrlo dobar motor. Kombinacija DI i turbine poništava (dobrim djelom) loše strane jednog i drugog. Iako su prednosti koncepta relativno male u odnosu na obične turbo motore slične koncepcije. Recimo TSI troši oko pola litre manje od Fiatovog T-JET-a. Još mi nije dopala u ruke usporedba Multiaira i TSI-a.

garp
01.12.2009., 13:42
Kad smo kod multiaira,ima li sanse da isti dodje u 159-ku (plus novi dsg)?

johny5
01.12.2009., 13:46
Zanima me vaše misljenje o novim VW motorima... tocnije, sto mislite o 1.4 TSI-u sa 122 ks??

Ide nevjerojatno dobro za samo 120 ks (znači međuubrzava najmanje ko atmosferski benzinac sa 150 konja), a troši 1 do 1.5 litru manje od običnih slabijih atmosferaca koji raspolažu sa 20 do 40 konja manje(75-100ks).
Trajnost još se ne zna, no ak kupiš novog boli te briga za to, samo moraš pazit na turbinu.

CDRW
01.12.2009., 13:55

Nikakve. Za sada je došao 1750 TBi i tu je stop. Iduće godine bi trebao izaći restilizirani model Gulia - i tu već možda, eventualno .....

Koliko znam 1750 MultiAir bi trebao imati 240 ks i prvo se pojaviti u 149/Milano/Giulietta GTA verziji negdje krajem iduće godine.

Unstable
01.12.2009., 13:57
Ide nevjerojatno dobro za samo 120 ks (znači međuubrzava najmanje ko atmosferski benzinac sa 150 konja), a troši 1 do 1.5 litru manje od običnih slabijih atmosferaca koji raspolažu sa 20 do 40 konja manje(75-100ks).
Trajnost još se ne zna, no ak kupiš novog boli te briga za to, samo moraš pazit na turbinu.

Postavio sam to pitanje jer razmisljam o kupnji golfa sa tim motorom.
Ali, nekako sam skeptiacan prema novotarijama. Najvise me brinu ti moguci problemi, trajnost i u konacnici prodaja. Naravno, prodaja je daleko ali gledam da vratim dio ulozenog novca. Kod nas je to lakse sa TDI-jem... jer kod nas kad kazes golf, ljudi uglavnom cuju Diesel :). Medjutim, sve recenzije govore samo pozitivno TSI-u, a i proglasen je 3. godinu za redom za motor godine( bas taj 1.4. TSI sa 122 KS). Tako sam cuo. Preuzet je iz Audija.

CDRW
01.12.2009., 14:02
A neš ti novotarije .... TSI je u VAG grupaciji već .... 10 godina (komercijalno) dakle u razvoju već 20.

Bono_
01.12.2009., 14:03
A neš ti novotarije .... TSI je u VAG grupaciji već .... 10 godina (komercijalno) dakle u razvoju već 20.
Mislio si u razvoju 11-12 godina, nisu to japanci da razvijaju nesto 10 godina, VW samo izbaci van i nada se najboljem.

jasmin16v
01.12.2009., 14:04
Postavio sam to pitanje jer razmisljam o kupnji golfa sa tim motorom.
Ali, nekako sam skeptiacan prema novotarijama. Najvise me brinu ti moguci problemi, trajnost i u konacnici prodaja. Naravno, prodaja je daleko ali gledam da vratim dio ulozenog novca. Kod nas je to lakse sa TDI-jem... jer kod nas kad kazes golf, ljudi uglavnom cuju Diesel :). Medjutim, sve recenzije govore samo pozitivno TSI-u, a i proglasen je 3. godinu za redom za motor godine( bas taj 1.4. TSI sa 122 KS). Tako sam cuo. Preuzet je iz Audija.

nemoj biti, to je najbolji motor danasnjice, stedljiv, dobro vuce, nije rastrosan, samo pazis na turbinu kao sto johny rece i to bi bilo to. cijeli svijet ga hvali, mora da bude dobar.
iz kakvog audija? to je vw-ov motor koliko sam upoznat.

Unstable
01.12.2009., 14:12
nemoj biti, to je najbolji motor danasnjice, stedljiv, dobro vuce, nije rastrosan, samo pazis na turbinu kao sto johny rece i to bi bilo to. cijeli svijet ga hvali, mora da bude dobar.
iz kakvog audija? to je vw-ov motor koliko sam upoznat.

Kad kazes pazit turbinu.. mislis na isti tretman kao u slucaju TDI-a?
Tu i tamo ga "propuhat" na autocesti, nakon voznje na istoj ne odmah gasit motor isl...
TDI ima problema sa turbinom... na cetvorci sam turbinu dao cistit 3x na 170 000km.

_SS_
01.12.2009., 14:21

Nikakve. Za sada je došao 1750 TBi i tu je stop. Iduće godine bi trebao izaći restilizirani model Gulia - i tu već možda, eventualno .....

Koliko znam 1750 MultiAir bi trebao imati 240 ks i prvo se pojaviti u 149/Milano/Giulietta GTA verziji negdje krajem iduće godine.

Čak i da alfa stavi u ponudu, vrlo vjerojatno ih AC neće nudit na našem tržištu.

dobro da nemaju 159 1.4 8v za naše tržište

on topic; taj tsi dosta hvali struka, pogotovo verziju s turbom i kompresorom. postoje priče o kratkom vijeku trajanja, ali su, bar zasad, samo priče.

sprint1
01.12.2009., 14:39

Pa eto, po principu downsizing-a,to je motor male kubikaže a velike snage...Vuče kao dizelaš a vrti se kao benzinac.

Kad bi ga išli uspoređivati sa atmosferskim, ima manju kubikažu ali i bolje ide i manje troši, što je pomalo paradoksalno ali je istina...trajnost/pouzdanost tek treba utvrditi, ali mislim da to za kupce u EU i nije toliko bitno, jer će se vjerojatno većina kupaca "izguštati" 5-7 godina pa ga onda prodati, vjerojatno na balkan :)..Tih 5-7 godina će sigurno izdržati bez kvarova. Inače, sve ima svoju +/- listu, TSI je skuplji od atmo-a, kod atma-a nema turbine, dakle ono čega nema ne treba održavati niti se može pokvariti...

U slučaju da prelaziš mali broj km, te ako ne namjeravaš prodavati auto, ja bih ti preporučio da razmisliš o kupnji atmosferca...:kava:

Equilibrium4
01.12.2009., 14:40
Isto razmišljam o Golfu 1.4 TSI u kombinaciji sa DSG-om.

Ako ga je netko vozio - svaki komentar je dobro došao. ;-)

Zanimljivo zvuči i ova kombinacija 1.4 TSI sa 160KS; no dosta je to para...

sprint1
01.12.2009., 14:49

Nema ti tu puno mudrolija...obzirom na karakteristike, vjerujem da ga je gušt vozit, ali svaki gušt se plaća...:kava:

johny5
01.12.2009., 14:58

Uh to je već prava zvjerka u ubrzanju , vjerujem da ti tako šta uopće nije potrebno no ak imaš love, zašto ne isprobati. Makar iskreno 1.4 sa 122 je sasvim dovoljan za sve normalne situacije na cesti.

Unstable
01.12.2009., 15:01

Mislim da je razlika izmedu ovog sa 122 i 160 to sto prvi ima samo turbinu dok ovaj sa 160 ks ima i kompresor. Tako da je ovaj sa kompresorom sigurno podlozniji kvarovima.

Equilibrium4
01.12.2009., 15:04
Nema ti tu puno mudrolija...obzirom na karakteristike, vjerujem da ga je gušt vozit, ali svaki gušt se plaća...:kava:

ma sve je to relativno, nekom je i astru iz 2001 sa 1.4 motorom gušt vozit i dobro mu vuče ak je prije vozio nešto od tone sa 60KS.

zanima me recimo konkretna usporedba sa recimo golfom 1.9 TDI sa 105KS (njega sam vozio) ili sa tako nekim široko rasprostranjenim autom.

kako se recimo ponaša na autoputu pri 150-160 km/h i koliko troši.
trenutno vozim 1.6 kompakta od 1,2 tone sa 105KS i sve iznad 140 km/h na autoputu je katastrofa (potrošnja i buka)...

Equilibrium4
01.12.2009., 15:11
Uh to je već prava zvjerka u ubrzanju , vjerujem da ti tako šta uopće nije potrebno no ak imaš love, zašto ne isprobati. Makar iskreno 1.4 sa 122 je sasvim dovoljan za sve normalne situacije na cesti.

vjerujem da dobro ubrzava, no nešto drugo mene zanima...

kao što rekoh sad vozim kompakta sa 1.6 motorom i 105KS. da bi kupio golfa 1,4 TSI sa DSGom trebam iskeširati > 20.000 eura i to je puno love. ak već dajem tolko love hoću da super ide; da vuče osjetno bolje od ovog kojeg sada imam, da se bolje ponaša na autoputu, itd...

znači, ako dajem puno love hoću osjetiti razliku. onaj tko je do sada vozio clio sa 1.2 motorom od 60KS će sigurno osjetiti razliku i mislit će da vozi avion; no netko tko je do sada recimo vozio nešto od 150KS i neće baš biti oduševljen...

mislim da mi nema druge nego na testnu vožnju, neće to ići preko foruma... al vjerujem da ste shvatili point.

to sam ja
01.12.2009., 15:16
Bas sam ja mislio otvorit temu o TSi motorima.:D

Imam i ja par pitanja.
Zasto nema u golfu VI ili Audiu A3 1.4tsi od 140ks? kolko se sjecam u G5 se mogo uzet taj motor i on bi bio taman. I dal se moze ikak uzet taj motor od 140ks.
Ima ko na forumu bilo kakav TSI da malo veli potrosnju?
Na kolko se vrti okretaja u 6. na nekih 140-150km/h.
Zagrijao sam se za taj TSi vec mi je pun k... voznje dizelasa fuckas auto bez zvuka:D.
Slagao sam si na konfiguratoru G VI 1.4 160ks na jako dobrom opremom 220tkn.

Mene je isto malo strah uzet taj motor neznam kaj ce bit na nekih 120-150tkm
a to bi napravio u 4godine neda mi se poslje visit po servisima i placat popravke cca 10tkn.

DSG nebi uzimao previse mi je to para dat za auto mjenjac makar bio najbolji na svijetu a i rade nekak vozim manualca.

johny5
01.12.2009., 15:27

kao što rekoh sad vozim kompakta sa 1.6 motorom i 105KS. da bi kupio golfa 1,4 TSI sa DSGom trebam iskeširati > 20.000 eura i to je puno love. ak već dajem tolko love hoću da super ide; da vuče osjetno bolje od ovog kojeg sada imam, da se bolje ponaša na autoputu, itd...

znači, ako dajem puno love hoću osjetiti razliku. onaj tko je do sada vozio clio sa 1.2 motorom od 60KS će sigurno osjetiti razliku i mislit će da vozi avion; no netko tko je do sada recimo vozio nešto od 150KS i neće baš biti oduševljen...

mislim da mi nema druge nego na testnu vožnju, neće to ići preko foruma... al vjerujem da ste shvatili point.

Sad mi baš kreće posao, čim se malo oslobodim dobiš sve detaljno u sekundama, uglavnom ugrubo 1.4 tsi sa 122 ks ubrzava u svim režimima vožnje bolje od 1.9 tdi sa 105 ks, detaljnije kasnije.
Što se tiče to sam ja, pa normalno da nema zvuka kad vozi 1.7 motoriće, takvi diesel motorići ne razvijaju zvuk, haha, mene osobno i 1.9 tdi ubije sa svojim zvukom.

Equilibrium4
01.12.2009., 15:37
Sad mi baš kreće posao, čim se malo oslobodim dobiš sve detaljno u sekundama, uglavnom ugrubo 1.4 tsi sa 122 ks ubrzava u svim režimima vožnje bolje od 1.9 tdi sa 105 ks, detaljnije kasnije.
Što se tiče to sam ja, pa normalno da nema zvuka kad vozi 1.7 motoriće, takvi diesel motorići ne razvijaju zvuk, haha, mene osobno i 1.9 tdi ubije sa svojim zvukom.

THX!

Equilibrium4
01.12.2009., 15:47
a to bi napravio u 4godine neda mi se poslje visit po servisima i placat popravke cca 10tkn.

DSG nebi uzimao previse mi je to para dat za auto mjenjac makar bio najbolji na svijetu a i rade nekak vozim manualca.[/QUOTE]

Ak ne uzimaš DSG onda to i nije tak skupo u nižim paketima opreme; tolko ćeš skoro platit i ostale kompakte sa 1.6 motorima, a ovaj bi trebao ići bolje i trošiti manje.

ja ne volim previše nalupat opreme jer to jako poskupljuje auto, pola te opreme mi ne treba u svakodnevnom životu (tipa: manualna i automatska klima; imao sam oboje i automatska mi vrijedi 100eura više max.).
Druga stvar je kada jednog dana prodaješ auto - oprema koju si na početku skupo platio ne vrijedi ni kune više; auti se gledaju do motoru, godištu, kilometraži, broju vlasnika i servisnoj knjižici, a dal ima ovakvu il onakvu klimu - svejedno.

mene isključivo zanima sa DSGom jer mislim da je to stvarno velika razlika u svakodnevnoj vožnji (a i troši malo manje).

CDRW
01.12.2009., 16:28
Ako radiš 30-40 kkm godišnje onda benzinac nije najbolje rješenje za tebe. Dizlo tu ipak ima prednost.

to sam ja
01.12.2009., 16:30
Nije jos niko odgovorio sta je sa onim 1.4 od 140ks taj bi bio idealan.???

Ak cu vec uzimat auto zelim da ima ono sto moje srce zeli:cerek:.

auto.klima,esp,tempomat,4xel prozori,naslon za ruku,6brzina,navi jer se uz nju dobiju svakakve gluposti(npr na astri kad sam uzeo navi nisam morao placati auto.klimu,komande na volanu,BC,check control nego to dolazi direktno sa navi a i treba mi neda mi se kupovat garmine i ta sranja pa ih ljepit na sajbu a i tu je ljepi ekran) al dobro nije sad stvar u opremi nego u tim motorima.

Johny5 pa vozio sam i 2.0d volva neko vrijeme pa me ni on nije impresionirao po zvuku.

johny5
01.12.2009., 16:45

auto.klima,esp,tempomat,4xel prozori,naslon za ruku,6brzina,navi jer se uz nju dobiju svakakve gluposti(npr na astri kad sam uzeo navi nisam morao placati auto.klimu,komande na volanu,BC,check control nego to dolazi direktno sa navi a i treba mi neda mi se kupovat garmine i ta sranja pa ih ljepit na sajbu a i tu je ljepi ekran) al dobro nije sad stvar u opremi nego u tim motorima.

Johny5 pa vozio sam i 2.0d volva neko vrijeme pa me ni on nije impresionirao po zvuku.

Ah 2.0 td, spominjao sam i ja 1.9 tdi, nije to tolika razlika. Il probaj još neš ozbiljnije il uzmi 1.4 tsi, 140 ps će bit sasvim dovoljno.

Equilibrium4
01.12.2009., 16:51

Mislim da nema više tih 140/170KS koje su nudili pred kraj 5-ice. nema ih u cjeniku, a da se može naručit - čistu sumnjam.

meni bi isto sjeo ovaj od 140, ovaj od 122 mi se čini onak - OK, ali treba probat uživo.

Čak sam počeo gledat dal se da naći neki rabljeni G5 sa tim motorom za neku OK lovu.

vezano uz opremu - deri ak te to veseli. ;-)

RandyRR
01.12.2009., 16:54
Ovako, 1.4 TSi je super motor. Amen. Jebeš dizel.

Vozio sam dotičan motor, verziju s 160KS u GolfuVI. Na motor nemam nikakvih primjedbi. Fino vuče, ne troši pretjerano, pogotvo ako voziš smireno (i nisi u gradu), .....

Mislim da na trajnost i ostala sranja nemoraš puno brinuti. Samo se trebaš odnositi prema autu kako spada.

Equilibrium4
01.12.2009., 17:08
Ovako, 1.4 TSi je super motor. Amen. Jebeš dizel.

Vozio sam dotičan motor, verziju s 160KS u GolfuVI. Na motor nemam nikakvih primjedbi. Fino vuče, ne troši pretjerano, pogotvo ako voziš smireno (i nisi u gradu), .....

Mislim da na trajnost i ostala sranja nemoraš puno brinuti. Samo se trebaš odnositi prema autu kako spada.

kažeš da ne troši pretjerano ako se vozi smirenu i nisi u gradu - što pod time misliš - da troši dosta u gradu?

90% vožnje mi je grad i potrošnja u gradu mi je vrlo bitna...

johny5
01.12.2009., 17:13
kažeš da ne troši pretjerano ako se vozi smirenu i nisi u gradu - što pod time misliš - da troši dosta u gradu?

90% vožnje mi je grad i potrošnja u gradu mi je vrlo bitna...

ak po gradu skroz naglo ubrzavaš normalno da će popit, svaki jači auto iz kojega se izvlači puno mora popit, ne ide na zrak, ako ga maziš trošit će puno manje od atmosferca, no neka kolega AndrejRR kaže detaljnije ako zna.

kodlaksson
01.12.2009., 17:17
kod mene (1,4 TSI 122) se potrošnja po ZG kreće oko 9,6 l, a na otvorenom (cesta D1) pada ispod 7l.

(u jednom ranijem postu sam naveo 9l kao gradsku potrošnju, ali izracun metodom "do čepa" je ipak točniji :))

moril
01.12.2009., 17:27
Bit novih malih turbomotora je da troše prilično malo kad se voziš vrlo pažljivo, a usporedivi dizel ostvaruje jednaku takvu potrošnju bez imalo pažnje sa vrlo brzom vožnjom.

Nemojte očekivati čuda, npr. (nije TSI, ali je turbo benzinac novije generacije) Clio 1.2 TCE troši oko 5,5 l na otvorenom kad se ne prelazi 100 km/h i kad se ubrzava dosta nježno, dok usporedivi dizel sa takvom potrošnjom na otvorenoj cesti je već opasno brz.

CDRW
01.12.2009., 17:39
Pa kolega Moril - čuda se ne događaju - i dalje dizlo ima 35-40% iskoristivosti goriva a FSI 25% do max 30%. Dakle benzinac garantirano pije 10-15% više goriva u istim uvjetima.

Neki tvrde da ti TSI motori piju ko žedne deve. Piju, kak ne, kad se koristi svih 122/160 ks. Tu je osnovni zajeb ljudi. Misle da motor 1,4 ne troši puno. I ne troši onaj od 60 ks. Ali ovaj sa 100 konja više i te kak troši. Kaj bi moj kolega iz bivše firme rekel - treba puno sijena za 210 konja .... pa kad Mata konje potjera .... eto radosti za vlasnike benzinskih.

jasmin16v
01.12.2009., 17:50
Kad kazes pazit turbinu.. mislis na isti tretman kao u slucaju TDI-a?
Tu i tamo ga "propuhat" na autocesti, nakon voznje na istoj ne odmah gasit motor isl...
TDI ima problema sa turbinom... na cetvorci sam turbinu dao cistit 3x na 170 000km.

da isto kao tdi:)
a moze biti problema i kada je pazis, ali manje su sanse, i bar neces sebe krivit ako se pokvari, *ebat ces majku vw-u :D

johny5
01.12.2009., 18:00
Pa kolega Moril - čuda se ne događaju - i dalje dizlo ima 35-40% iskoristivosti goriva a FSI 25% do max 30%. Dakle benzinac garantirano pije 10-15% više goriva u istim uvjetima.

Neki tvrde da ti TSI motori piju ko žedne deve. Piju, kak ne, kad se koristi svih 122/160 ks. Tu je osnovni zajeb ljudi. Misle da motor 1,4 ne troši puno. I ne troši onaj od 60 ks. Ali ovaj sa 100 konja više i te kak troši. Kaj bi moj kolega iz bivše firme rekel - treba puno sijena za 210 konja .... pa kad Mata konje potjera .... eto radosti za vlasnike benzinskih.

Ma Cd, pa nitko nije reko da turbo benzinci troše ko dieseli ak se gaze, pa i jači dieseli troše dosta kad se gaze, izuzetak su ovi 1.5 dci, no to su fenomeni , tj. majstorija renaulta.
usporedba se radi prema motorima snage 100 konja a to su onda većinom 1.6 benzinci, protiv recimo 1.2 tce. Ljudi s tim atmosferskim benzincima imaju normalan prosjek oko 8 do 8.5 litara, ko kaže manje mulja, jedino možda u nekim autićima od 900 kg. Moril je rekao da sa svojim izvlači 6.5 do 7 litara a to je velika razlika na 100- 200 tisuća km + što je turbak ugodniji za vozit.
Dakle nema tu nikakvog čuda, nego se eto gledaju prednosti u odnosu na ono s čim se tb benzinci uspoređuju. Pa normalno da recimo dci troši manje, no vjerojatno je i dosta skuplji, zar ne, a i eto netko ne voli zvuk diesela a želi uživat u vožnji ko sa dieselom, zat je tu turbo benzinac.

alfa146
01.12.2009., 18:01
da isto kao tdi:)
a moze biti problema i kada je pazis, ali manje su sanse, i bar neces sebe krivit ako se pokvari, *ebat ces majku vw-u :D

Dobro ulje i razuman vremenski interval promjene su preduvjet dugovječnosti turbine.
Nego imam pitanje,koji je kompresor u tom TSI?

STINGer
01.12.2009., 18:06
kod mene (1,4 TSI 122) se potrošnja po ZG kreće oko 9,6 l, a na otvorenom (cesta D1) pada ispod 7l.

Za tu snagu odlična potrošnja :top:

CDRW
01.12.2009., 18:09
...
usporedba se radi prema motorima snage 100 konja a to su onda većinom 1.6 benzinci, protiv recimo 1.2 tce. Ljudi s tim atmosferskim benzincima imaju normalan prosjek oko 8 do 8.5 litara,
....

Eto - sad si i ti dokazao uspješnost downsize politike - samo ne znam koji su klinac proizvođači čekali do sad ????

Bono_
01.12.2009., 18:22
Neznam kakve su to razrmane kanturine kada na otvorenoj trose 8-8.5L, novi Civic 1.8 na D1 sa normalnom voznjom ide ispod 5L.
To je od kolege sa foruma.
http://www.deviantpics.com/share-222B_4ACE3DEA.html

Moj Civic na D1 ZG-SB to je cca 620km 5.8L s time da se ne volim voziti iza nikoga, znaci svako pretjecanje iz 5 u drugu ili trecu.
Accord 2.4 190ks D1 prosjek je malo ispod 8L.
CTR znaci 200ks ZG-RI autocesta 160kmh, stara cesta daleko najbrzi taj je imao prosjek oko 8.5L cak i manje.

johny5
01.12.2009., 18:34
Eto - sad si i ti dokazao uspješnost downsize politike - samo ne znam koji su klinac proizvođači čekali do sad ????

A ne znam što su čekali no onak logički možda je jedan razlog i u težini današnjih auta koji su sve teži i teži zbog sigurnosti. Što je auto teži to se atmosferac više muči i više pije, a to nije dobra reklama za prodaju auta. Turbo ipak pomaže(većom snagom na nižim okretajima i većim nm ) i ti novi mališani mogu ipak bit dosta živi uz neku normalnu potrošnju(i manje zagađivanje). najlakši punto prije 10 godina je bio 870 kila, a danas je najlakši 150 kg, to je razlika zbog koje atmosferac mijenja svojstva.
Evo jedan podatak. Punto 1.2 80ks (930 kg) ubrzanje 11.5 sekundi, stilo 1.2 isti motor 80ks(1090kg) , ubrzanje 13.5 sekundi.

johny5
01.12.2009., 18:44
Neznam kakve su to razrmane kanturine kada na otvorenoj trose 8-8.5L, novi Civic 1.8 na D1 sa normalnom voznjom ide ispod 5L.

Moj Civic na D1 ZG-SB to je cca 620km 5.8L s time da se ne volim voziti iza nikoga, znaci svako pretjecanje iz 5 u drugu ili trecu.
CTR znaci 200ks ZG-RI autocesta 160kmh, stara cesta daleko najbrzi taj je imao prosjek oko 8.5L cak i manje.

Nitko nije reko da na otvorenoj cesti troše 8 litara, de malo bolje čitaj. i jasno bez obzira na to nemoj tu brkat hondu, honda je iznimno štedljiv auto, slično kao i renault, no eto honda i s jačim motorima to odlično odradi. Isto tako bez obzira na to ove priče o 5 litara na relaciji, malo morgen to je fantaziranje , no 6 litara je realno što kažeš , i s obzirom na jačinu auta to je nevjerojatno dobro. Znači ne priča se o relaciji niti o hondi nego o nekom prosjeku, recimo golfov atmosferac:top:

sile
01.12.2009., 19:46
Ja dakle imam golf 5 1.4TSI od 170KS, znaci turbo kompresor s direktnim ubrizgavanjem. Potrosnja je 9lit, tu govorim o potrosnji na full tank. Auto cesta pri 160kmh konstantno je 9lit, grad 8 do 9 to su tako kratke relacije da mi j ezanemarivo, otvorena cesta znao sam umjerenom ustvari normalnom voznjom s nekim slabijim autom voziti sa 7 do 7,5lit. Uglavnom kod svakog tankanja do cepa na full tank potrosnja 9lit. Nikakih problema s autom ima doduse samo 25000km ali sve je na vlasniku ako se normalno pazi na auto, postiva zakon turba nema sta. Peri deri. Vozio sam i 122KS prije nego sam uzeo 170KS bilo mi dovoljno e sad kako imam ovaj volio bih opet probati. Mada vjerujem da je dovoljno i 122KS. Ako mozes uzeti povoljno jaci uzimaj naravno.

STINGer
01.12.2009., 19:55
@sile, koje gorivo koristiš... imali smo već nekih upita u vezi TSI motora i goriva koje traže...

Velo C. Raptor
01.12.2009., 19:57
TSI idu na EU 95 pa navise...

sile
01.12.2009., 20:11
Ja tankam OMV 100 Carrera, nista ispod toga mada ide i Eurosuper 95BS.

Equilibrium4
01.12.2009., 20:54
Ja dakle imam golf 5 1.4TSI od 170KS, znaci turbo kompresor s direktnim ubrizgavanjem. Potrosnja je 9lit, tu govorim o potrosnji na full tank. Auto cesta pri 160kmh konstantno je 9lit, grad 8 do 9 to su tako kratke relacije da mi j ezanemarivo, otvorena cesta znao sam umjerenom ustvari normalnom voznjom s nekim slabijim autom voziti sa 7 do 7,5lit. Uglavnom kod svakog tankanja do cepa na full tank potrosnja 9lit. Nikakih problema s autom ima doduse samo 25000km ali sve je na vlasniku ako se normalno pazi na auto, postiva zakon turba nema sta. Peri deri. Vozio sam i 122KS prije nego sam uzeo 170KS bilo mi dovoljno e sad kako imam ovaj volio bih opet probati. Mada vjerujem da je dovoljno i 122KS. Ako mozes uzeti povoljno jaci uzimaj naravno.

to su jako dobri rezultati no jako ovisi o stilu vožnje i gdje se vozi (grad).
ovo za grad se pretpostavljam odnosi na umjerenu vožnju...

sile
01.12.2009., 20:56
da tako sam napisao, normalna voznja

johny5
02.12.2009., 02:39

Evo ovako par brojaka. Znači u usporedbi su golf 1.9 tdi 105 ks(5-ca), sličan je i 1.6 tdi sa 105 ks i 2.0 tdi sa 110 ks(6-ca) koji je samo mrvicu možda brži, protiv golfa 1.4 tsi 122 ks.

Što se tiče osnovnih međuubrzanja tu su većinom podjednaki ili je tsi mrvicu brži.
80 -120 km/h 4 brzina tsi 8 sek -tdi 8 sek
80-120km/h 5 brzina tsi 11 sek - tdi 12 sek

U svim ostalim situacijama sve vuče na stranu tsi-a jer ima šire radno područje i višak konja jasno dođe do izražaja.

Maksimalno moguće ubrzanje 40-120km/h (2,3 brzina)tdi 13 sek
tsi 11 sek

Maksimalno ubrzanje 100-150 km/h (3,4 brzina) tdi 13 sek
tsi 11-11.5 sek

Maksimalno ubrzanje 150-180km/h (4,5 brzina) tdi 14-15 sek
tsi 12-12.5 sek

Preko 180km/h su slabo upotrebljivi normalno i jedan i drugi i za to treba 160 konja, no to nije toliko bitno.

uglavnom znači ono što te zanimalo
od 100-180 km/h 1.4 tsi sa 122 ks je brži za oko 5 sekundi od 1.9 tdi-a
ako nije dovoljno 1.4 tsi sa 140 ks je brži za oko 7 sekundi od 1.9 tdi-a
1.4 tsi sa 160 ks je brži oko 10 sekundi od 1.9 tdi-a
ako ni to nije dovoljno imaš 1.8 tsi ili 2.0 tsi sa 200-njak konja koji je
brži oko 14-15 sekundi više od tdi-a(znači više neg duplo brže ubrzava)
Ma nećemo dalje nabrajat, ima još dosta opcija no ovo je najbitnije da vidiš neke osnovne razlike.

sprint1
02.12.2009., 07:36
Bit novih malih turbomotora je da troše prilično malo kad se voziš vrlo pažljivo, a usporedivi dizel ostvaruje jednaku takvu potrošnju bez imalo pažnje sa vrlo brzom vožnjom.

Nemojte očekivati čuda, npr. (nije TSI, ali je turbo benzinac novije generacije) Clio 1.2 TCE troši oko 5,5 l na otvorenom kad se ne prelazi 100 km/h i kad se ubrzava dosta nježno, dok usporedivi dizel sa takvom potrošnjom na otvorenoj cesti je već opasno brz.

:top:

Inače, vidim da se još nitko nije javio a da vozi 1.4 TSI od 122 KS...Baš bi me zanimala usporedba vožnje TSI od 122 KS(onaj od 160 KS je već ekstrem) vs. atmo...:ceka:

vicenzo
02.12.2009., 07:50
Vrlo iscrpno što se tiče ubrzanja... Sada još samo nedostaju podaci o usporedbi u potrošnji u tim svim režimima vožnje... Frend mi vozi službenog golfa V 170 KS, naravno, gazi ga do iznemoglosti, i po gradu i na autocesti... I kaže da auto ide odlično, ali cifre koje mi baca po pitanju potrošnje graniče sa znanstvenom fantastikom, uglavnom, radi se o ozbiljnim dvoznamenkastim ciframa u svim režimima vožnje!?
Na TDI-u od 105 KS dvoznamenkastu cifru sam uspio postići samo na autocesti na punom gasu, dakle 200 na sat, trenutna potrošnja 10.4., prosjek u svim režimima se uglavnom vrti oko 6.5.
Vjerujem da su TSI odlični motori, ali ako zaista troše na oštrijoj vožnji ko lokomotiva, onda ne vidim smisao kupnje takvog motora. Onda bi radije uzeo GTI-a s 210 KS koji vjerujem ima pouzdaniji motor od tih 1.4 kompresor + turbo od 140, 160 i 170..., a po svemu sudeći, troše podjednako...

Equilibrium4
02.12.2009., 09:03
Evo ovako par brojaka. Znači u usporedbi su golf 1.9 tdi 105 ks(5-ca), sličan je i 1.6 tdi sa 105 ks i 2.0 tdi sa 110 ks(6-ca) koji je samo mrvicu možda brži, protiv golfa 1.4 tsi 122 ks.

Što se tiče osnovnih međuubrzanja tu su većinom podjednaki ili je tsi mrvicu brži.
80 -120 km/h 4 brzina tsi 8 sek -tdi 8 sek
80-120km/h 5 brzina tsi 11 sek - tdi 12 sek

U svim ostalim situacijama sve vuče na stranu tsi-a jer ima šire radno područje i višak konja jasno dođe do izražaja.

Maksimalno moguće ubrzanje 40-120km/h (2,3 brzina)tdi 13 sek
tsi 11 sek

Maksimalno ubrzanje 100-150 km/h (3,4 brzina) tdi 13 sek
tsi 11-11.5 sek

Maksimalno ubrzanje 150-180km/h (4,5 brzina) tdi 14-15 sek
tsi 12-12.5 sek

Preko 180km/h su slabo upotrebljivi normalno i jedan i drugi i za to treba 160 konja, no to nije toliko bitno.

uglavnom znači ono što te zanimalo
od 100-180 km/h 1.4 tsi sa 122 ks je brži za oko 5 sekundi od 1.9 tdi-a
ako nije dovoljno 1.4 tsi sa 140 ks je brži za oko 7 sekundi od 1.9 tdi-a
1.4 tsi sa 160 ks je brži oko 10 sekundi od 1.9 tdi-a
ako ni to nije dovoljno imaš 1.8 tsi ili 2.0 tsi sa 200-njak konja koji je
brži oko 14-15 sekundi više od tdi-a(znači više neg duplo brže ubrzava)
Ma nećemo dalje nabrajat, ima još dosta opcija no ovo je najbitnije da vidiš neke osnovne razlike.

Thx majstore!

ovo je stvarno detaljno...

sprint1
02.12.2009., 09:09
Thx majstore!

ovo je stvarno detaljno...

Brojevi, brojevi, i samo brojevi...mogao je dati i dojam vožnje naprimjer.:mig:

jasmin16v
02.12.2009., 09:15
Vrlo iscrpno što se tiče ubrzanja... Sada još samo nedostaju podaci o usporedbi u potrošnji u tim svim režimima vožnje... Frend mi vozi službenog golfa V 170 KS, naravno, gazi ga do iznemoglosti, i po gradu i na autocesti... I kaže da auto ide odlično, ali cifre koje mi baca po pitanju potrošnje graniče sa znanstvenom fantastikom, uglavnom, radi se o ozbiljnim dvoznamenkastim ciframa u svim režimima vožnje!?
Na TDI-u od 105 KS dvoznamenkastu cifru sam uspio postići samo na autocesti na punom gasu, dakle 200 na sat, trenutna potrošnja 10.4., prosjek u svim režimima se uglavnom vrti oko 6.5.
Vjerujem da su TSI odlični motori, ali ako zaista troše na oštrijoj vožnji ko lokomotiva, onda ne vidim smisao kupnje takvog motora. Onda bi radije uzeo GTI-a s 210 KS koji vjerujem ima pouzdaniji motor od tih 1.4 kompresor + turbo od 140, 160 i 170..., a po svemu sudeći, troše podjednako...

hebo vas potrosnja, dok su bili atmo benzinci samo je bilo ko ima bolja medjuubrzanja sad kad benzin dere dizelase sad vratimo se na potrosnju.
znas li ti koliko je 170ks? sta ocekuje tvoj prijatelj, 8 litara uz ganjanje?
kazes na 200kmh 10litara, aj dobro vjerovacu ti i da si 105ks vozio 200 i da je 10l trosio(samo znaj da se to granici za fizickim zakonima, kladim se da je golf:rofl:)

RandyRR
02.12.2009., 09:17
Sile, kažeš TSI GolfV i turbo kompresor. Jel to znači da tvoj ima samo turbinu? Jer TSI je kombinacija turbo kompresora (turbine, kako bi se reklo) i mehaničkog kompresora.....

Equilibrium4
02.12.2009., 09:23

Da, bilo bi interesantno čuti i litre u pojedinim režimima vožnje.

kad netko non-stop gazi auto pa mu troši 15 litara me previše ne zabrinjava jer tako ne vozim. Mislim da malo ljudi tako vozi...

80% mi je umjerena gradska vožnja i bitno mi je da kad ga stisnem kad trebam preticati da povuče...
druga je stvar da me povremeno uhvati neko ludilo pa se malo izdivljam na gasu, al to je rijetko i to ne bi trebalo puno utjecati na mjesečnu prosječnu potrošnju.

nepoznanica mi je sljedeće: kad netko kaže da mu auto troši 9l umjerene gradske vožnje - što to konkretno znači?

mogu i ja svojega koji inače troši 10l po gradu (moje) umjerene vožnje voziti tako da potroši 8,5l, al bi ga trebo voziti ultra pažljivo, polako dodavati gas, šaltati na što nižim okretajima i to mi je generalno hassle.

imam kolegu koji je pred par godina uzeo kompakta sa sportskom opremom i 2.0 motorom i 150KS i sad se preselio i svaki dan se vozi na posao po obilaznici i vozi se max 100 km/h jer kaže da mu inače puno troši.... isto i po gradu - vozi se totalno penzionerski jer mu puno troši. Pa jebo takvu kupovinu; kaj mu vrijedi kaj ima takav auto kad samo razmišlja kak da vozi da mu što manje troši...

sprint1
02.12.2009., 09:30
"Pa jebo takvu kupovinu; kaj mu vrijedi kaj ima takav auto kad samo razmišlja kak da vozi da mu što manje troši..."

To ti se zove ekonomična vožnja, bez obzira vozio ti atmo, turbo ili čak dizelaša...vidi Morilov post na prethodnoj stranici...:kava:

johny5
02.12.2009., 09:31

Da potrošnje nema jer to je gotovo nemoguće realno i nabrzinu izračunat, za to bi trebala oba dva auta na testu najmanje tjedan dana da bi netko mogao to sve pedantno izračunat(i trebalo bi ih vozit na točno identičan način, a isto tako je normalno da neki auto koji brže ubrzava više i troši).
No onako ovirno pa jasno da auto mora popit ak se gazi, tako i turbo benzinac. Što jači auto više može popit u ganjanju.
1.6 Tdi sa 100 konja još nemože ne znam kak nenormalno popit, pogotovo novi golf 6 no da vidiš recimo passat 1.9 tdi 130 ks koliko loče kad ga ganjaš, čovjeka sve srce zdere kad vidi da njegov štedljivi diesel ode začas u dvoznamenkaste, kažem što jači auto to više može popit, no eto opet malo tko ganja baš skroz auto da mora računat s takvom potrošnjom.

Znači prosjek vožnje ako se vozi dosta žestoko(normalno ne sad pretjerivat i probat postić rekordnu potrošnju) nego vozit jako jako brzo bez da se razmišlja o nekoj štednji.

golf 1.6 tdi 8 litara, golf 1.4 tsi 122 ks 10, 10.5 litara, golf gti 14-15 litara(jasno gti je duplo jači stroj, tj to je gotovo sportski auto i on traži svoje u brzom režimu).
Ako se pazi cifre na tim motorima bez problema padnu i za 3 litre, gti može čak lagano i sa 10 litara, znači čak 5 litara manje od forsiranja, no ovi su oko 100 konja, gti je 200konja, normalno da su moguće oscilacije veće.
Znači u laganoj vožnji gti troši samo oko 2 litre više od 1.4 tsi-a, u forsiranju razlika ide do 5 litara.
A onaj tvoj kolega što ganja stroja od 170ks, ah 170 konja nije malo, to ide strašno no onaj srkne preko 10 litara bez problema, a može u papirima pisat 6,7 litara, to su papiri.

Equilibrium4
02.12.2009., 09:32
Brojevi, brojevi, i samo brojevi...mogao je dati i dojam vožnje naprimjer.:mig:

prvo brojevi, a onda ćemo zahaltati Johnya za feeling u vožnji... ;-)

to sam ja
02.12.2009., 09:39
GTI od 200ks moze imat 10l uz jako jako laganu nogu na gasu znam jer sa mse vozio u njemu i vlsdnik mi jr govorio da je znanstvena fantastika spustit potrosnju ispod 10l.

2Jasmin- Neznam kaj ti je cudno da taj golf pri 200 trosi 10-12l nafte.?

Equilibrium4
02.12.2009., 09:41
"Pa jebo takvu kupovinu; kaj mu vrijedi kaj ima takav auto kad samo razmišlja kak da vozi da mu što manje troši..."

To ti se zove ekonomična vožnja, bez obzira vozio ti atmo, turbo ili čak dizelaša...vidi Morilov post na prethodnoj stranici...:kava:

znam što je ekonomična vožnja, no što će mu onda takav auto? na kraju ispada da se zaje.. i da si je trebo kupit malog dizela kad jedino o čemu razmišlja je potrošnja... whatever....

jasmin16v
02.12.2009., 09:43
GTI od 200ks moze imat 10l uz jako jako laganu nogu na gasu znam jer sa mse vozio u njemu i vlsdnik mi jr govorio da je znanstvena fantastika spustit potrosnju ispod 10l.

2Jasmin- Neznam kaj ti je cudno da taj golf pri 200 trosi 10-12l nafte.?

nije mi cudno. nego nemoguce da taj golf ide 200.

Equilibrium4
02.12.2009., 09:44
Znači prosjek vožnje ako se vozi dosta žestoko(normalno ne sad pretjerivat i probat postić rekordnu potrošnju) nego vozit jako jako brzo bez da se razmišlja o nekoj štednji.

golf 1.6 tdi 8 litara, golf 1.4 tsi 122 ks 10, 10.5 litara, golf gti 14-15 litara(jasno gti je duplo jači stroj, tj to je gotovo sportski auto i on traži svoje u brzom režimu).
Ako se pazi cifre na tim motorima bez problema padnu i za 3 litre, gti može čak lagano i sa 10 litara, znači čak 5 litara manje od forsiranja, no ovi su oko 100 konja, gti je 200konja, normalno da su moguće oscilacije veće.
Znači u laganoj vožnji gti troši samo oko 2 litre više od 1.4 tsi-a, u forsiranju razlika ide do 5 litara.
A onaj tvoj kolega što ganja stroja od 170ks, ah 170 konja nije malo, to ide strašno no onaj srkne preko 10 litara bez problema, a može u papirima pisat 6,7 litara, to su papiri.

Ovo mi zvuči razumno.

Iz ovog što sam čuo u zadnjih par postova zaključujem da ako sada moj 1.6 slične težine golfu troši u gradu 10l - kod TSIa sa DSGom mogu očekivati 9-9,5 što je obzirom da ima dosta bolje performanse - odlično.

MaliZeleni10
02.12.2009., 09:54

Jesi ti siguran u to sto si napisao??

10 godina???

Koji je to auto bio prvi i koje godine sa TSI motorom???

get
02.12.2009., 10:05
Bas sam ja mislio otvorit temu o TSi motorima.:D

Imam i ja par pitanja.
Zasto nema u golfu VI ili Audiu A3 1.4tsi od 140ks? kolko se sjecam u G5 se mogo uzet taj motor i on bi bio taman. I dal se moze ikak uzet taj motor od 140ks.
Ima ko na forumu bilo kakav TSI da malo veli potrosnju?
Na kolko se vrti okretaja u 6. na nekih 140-150km/h.
Zagrijao sam se za taj TSi vec mi je pun k... voznje dizelasa fuckas auto bez zvuka:D.
Slagao sam si na konfiguratoru G VI 1.4 160ks na jako dobrom opremom 220tkn.

DSG nebi uzimao previse mi je to para dat za auto mjenjac makar bio najbolji na svijetu a i rade nekak vozim manualca.

Isto smatram kao kolega CDRW da bi za tu kilometražu ipak bio podobniji dizel. Iako nema brige jer sada imaš 4 godine garancije sa VW-om.

(u jednom ranijem postu sam naveo 9l kao gradsku potrošnju, ali izracun metodom "do čepa" je ipak točniji :))

To je prava potrošnja, jer bitno je koliko kuna utočimo. Isto nam se kreću razlike BC i stvarno utočena količina. Meni jedino na otvorenoj rijetko ide ispod 7, odnosno gotovo nikada, jer za takvu vožnju bih trebao popiti par apaurina, a i uvijek putujem natovaren.

Najmanje što sam postigao je 5.9l/100km i tada sam prevozio još tri putnike.

Krivo si povezao, valjda je to potrošnja za autocestu. Meni je na otvorenoj preko 8 jedino kada idem starom cestom prema Rijeci, ali autocesta ZG_KA gdje mi je brzina 120-200+

CDRW
02.12.2009., 10:20
Jesi ti siguran u to sto si napisao??

10 godina???

Koji je to auto bio prvi i koje godine sa TSI motorom???

In 2000, the Volkswagen Group introduced its gasoline direct injection engine in the Volkswagen Lupo, a 1.4 litre inline-four unit, under the product name "Fuel Stratified Injection" (FSI).

Prije njega su bili GDI (Mitsu), IDE (Renault - prije neki mjesec odustao od njega), Toyota i Nissan - no to je neka egzotika samo za lokalno tržište.

To su PREZENTACIJE. Kako je potrebno cca 10-15 godina od labosa do komercijale - sam računaj kad su počeli razvoj.

to sam ja
02.12.2009., 10:24
Kad bi mi za ovog od 140ks bila prosjecna potrosnja neki 9l mjesovite voznje.

Po gradu zagrebu ne vozim puno npr od neekih 100tkm 10tkm napravim u zagrebu. Puno vozim po autoputu i zato me zanima na kojim okretajima se u 6.brzini na nekih 140-150-160km/h prije sam imao Volva koji se na tim brzinama vrtio ispod 3000rpm al je bio dizel.

Get na kolko se tovj bravo vrti na tim brzinama??

I jel bio tko negdje u zagrebu na probni voznji sa TSI od 122/160ks (golf) zelio bi otic probat. ?

CDRW
02.12.2009., 10:32
EDIT - ako si mislio na TFSI onda je prva mašina 2.0 iz Audija iz 2003 godine. Ako izuzmemo one u R8 iz LeMans-a iz 2000.

Equilibrium4
02.12.2009., 10:33
I jel bio tko negdje u zagrebu na probni voznji sa TSI od 122/160ks (golf) zelio bi otic probat. ?

kontaktirao više VW partnera za testnu vožnji golfa tsi - nemaju nigdje, samo 2.0 TDI.

Ako netko sazna gdje ima - neka javi...

get
02.12.2009., 10:34

Po gradu zagrebu ne vozim puno npr od neekih 100tkm 10tkm napravim u zagrebu. Puno vozim po autoputu i zato me zanima na kojim okretajima se u 6.brzini na nekih 140-150-160km/h prije sam imao Volva koji se na tim brzinama vrtio ispod 3000rpm al je bio dizel.

Get na kolko se tovj bravo vrti na tim brzinama??

Detalje i točne podatke ću ti moći reći poslije Božića kada ću ići do Vukovara ako ne bude snijega, ali na 3000 okretaja, brzina je između 120 i 130 km/h.

A do tada ti može poslužiti ova Slovenska usporedba.

http://img155.imageshack.us/img155/2033/tjetvsmjet4qc1.th.jpg (http://img155.imageshack.us/my.php?image=tjetvsmjet4qc1.jpg)

Još uvijek smatram da bi za tvoje potrebe savršeno odgovarao jedan dizel, nema veze neka bude multi-jet, onaj 2.0 165KS :zubo:

to sam ja
02.12.2009., 10:41
Na kraju cu morat zicat po ulici da probam kak ide auto. Pa necu ga kupit ak ga ne probam ko ih jebe.
Vidio sam vec ovu usporedbu bravo benz vs. dizel.

Neznam vidjet cu mozda i padne neki bolesni dizelas na kraju al on je i skuplji od benzinca neki 2k€.

get
02.12.2009., 10:56
Na kraju cu morat zicat po ulici da probam kak ide auto. Pa necu ga kupit ak ga ne probam ko ih jebe.
Vidio sam vec ovu usporedbu bravo benz vs. dizel.

Neznam vidjet cu mozda i padne neki bolesni dizelas na kraju al on je i skuplji od benzinca neki 2k€.

Teško mi je reći što je pametnije ili mudrije, kada ne znam kakav si profil, ali ti mogu reći svoje konkretno iskustvo pa da znaš jel to OK ili ne.

Recimo, 2-3 puta godišnje idem do Vukovara, ZG-ŽU autocesta, i na autocesti se moram voziti na 3000 okretaja da bih uspio prevaliti put od oko 615km (sa vožnjom po Vukovaru) sa jednim tankom (na autocesti bude par izleta na 200+). Tank mi je 58 litara, na benziskoj ulijem 49-52 litre.

Sa takvom vožnjom sam među najsporijim na autocesti, znači da često moram tako putovati to je relativno sporo. Od ŽU do VU sam uvjerljivo najbrži.

I takvom vožnjicom sa jednom kavicom mi traje do 3 sata.

Da imam dizel, sigurno bih vozio 150-160km/h, ali kako sam većinom u gradu to mi i nije toliko bitno.

CDRW
02.12.2009., 11:04
Get - u ovom Slovenskom listu je netko okrenuo dijagrame za T-Jet i MJT (odnos broj okretaja / brzina) - ispada da se MJT vrti do 6000 o/min a da T-Jet ima najveću snagu na 4000 o/min.

Zanimljivo je da sam identičnu grešku vidio u jednom talijanskom časopisu (AutoTecnica ako se ne varam).

get
02.12.2009., 11:07
Get - u ovom Slovenskom listu je netko okrenuo dijagrame za T-Jet i MJT (odnos broj okretaja / brzina) - ispada da se MJT vrti do 6000 o/min a da T-Jet ima najveću snagu na 4000 o/min.

Zanimljivo je da sam identičnu grešku vidio u jednom talijanskom časopisu (AutoTecnica ako se ne varam).

Da, to je greška, rekao bih da je to originalno Talijanslo, bez sumnje :zubo:

da je drugačije ne bi valjalo.

Bono_
02.12.2009., 11:10
Krivo si povezao, valjda je to potrošnja za autocestu. Meni je na otvorenoj preko 8 jedino kada idem starom cestom prema Rijeci, ali autocesta ZG_KA gdje mi je brzina 120-200+

Dobro sam napisao, ovo ti je otvorena cesta + ZG-KA autocesta sa tempomatom na 130kmh.

http://www.deviantpics.com/share-88B6_4ACE3DEA.html

Ako ides samo na autocestu i stavis tempomat na 125kmh potrosnja je 5.9-6.0L.

Znaci ovo sad govorim o 1.8 motoru.

Jedini koji ispod 4.5L na otvorenoj moze spustiti je novi Jazz, ovo govorim o Hondi neznam kakve su potrosnje kod ostalih auta.

CDRW
02.12.2009., 11:13
Bono - uz dužno poštovanje - al ti laže kilometar sat ili pokazivač potrošnje to je čudo jedno. Iskopal bum podatke (laboratorijske) kad dođem doma.

get
02.12.2009., 11:17
Dobro sam napisao, ovo ti je otvorena cesta + ZG-KA autocesta sa tempomatom na 130kmh.

http://www.deviantpics.com/share-88B6_4ACE3DEA.html

Ako ides samo na autocestu i stavis tempomat na 125kmh potrosnja je 5.9-6.0L.

Znaci ovo sad govorim o 1.8 motoru.

Jedini koji ispod 4.5L na otvorenoj moze spustiti je novi Jazz, ovo govorim o Hondi neznam kakve su potrosnje kod ostalih auta.

Zanimljivo je da sam ja čuo da baš taj auto i nije nešto štedljiv po gradu ;)

Ljudi se vole igradi svakojakim podacima i statistikama.

BC kaže jedno, uliveni benzin drugo.

Ne piše prosječna brzina, kilometraža je veća od 39km . . .

Nije problem naštimati podatke.

Ja znam da sam na benzin spalio 9000 kuna za nekih 12 000km. To je moja jedina valuta.

to sam ja
02.12.2009., 11:17
Ja isto bas ne vjerujem u ovu potrosnju Honde nekak mi je to ipak premalo.

Bono_
02.12.2009., 11:21
Vec sam napisao to je otvorena cesta i autocesta pri malim brzinama ispod VTEC-a, da se tako vozis u VTEC-u potrosnja bi bila slicna getovoj potrosnji.
Sto se tice u gradu sve ovisi, Zagreb od 8L do 12L ovisi u kakvim se guzvama vozis, to je 1.8 motor.
CDRW to su sve bili serijski auti, sad jedino ako Honda drugacije mjeri KM od ostalih.
Svabi su jos ludi sto se tice potrosnje:
Jazz
http://www.spritmonitor.de/en/overview/18-Honda/169-Jazz.html?power_s=73
Civic
http://www.spritmonitor.de/en/overview/18-Honda/168-Civic.html?power_s=103&power_e=106

Javit ce se i oni sa 1.8 motorom pa ce reci kakva je potrosnja kod njih. Ovo je potrosnja po papirima:
Gradska vožnja (lit.) 8,7
Vangradska vožnja (lit.) 5,5
Kombinirana vožnja (lit.) 6,6

get
02.12.2009., 11:21
Ja isto bas ne vjerujem u ovu potrosnju Honde nekak mi je to ipak premalo.

Ma treba uzeti period, a ne dio povoljne dionice.

Meni nije ista potrošnja smjer Zagreb-Bihać i Bihać-Zagreb. Ovaj drugi smjer uredno mi potroši manje oko 0.7 l/100km.

A sa autocestom pogotovo. Mala uzbrdica ili nizbrdica (čiatj smjer) znatno mijenja podatke.

Treba gledati prosjek na godinu, a ne na dionicu.

Na primjer, pitam se zašto mi je potrošnja noći znatno manja od one danju :D

CDRW
02.12.2009., 11:35
Javit ce se i oni sa 1.8 motorom pa ce reci kakva je potrosnja kod njih. Ovo je potrosnja po papirima:
Gradska vožnja (lit.) 8,7
Vangradska vožnja (lit.) 5,5
Kombinirana vožnja (lit.) 6,6

Imam i ja auto koji po papirima troši
Gradska vožnja (lit.) 7,4
Vangradska vožnja (lit.) 5,0
Kombinirana vožnja (lit.) 6,0

Pa nema šanse da na 125 (realnih) potroši samo 5,5 litara. A manji je od Civica (i lakši) dok je aerodinamika tu negdje. Realnije bi bilo 6,5 litara. Što je skoro 20% više. E sad da je V-TEC toliko štedljiviji od FIRE motora koji ima 600 ccm manje .... malo vjerujem.

Popodne postam test.

Bono_
02.12.2009., 11:42
Imam i ja auto koji po papirima troši
Gradska vožnja (lit.) 7,4
Vangradska vožnja (lit.) 5,0
Kombinirana vožnja (lit.) 6,0

Pa nema šanse da na 125 (realnih) potroši samo 5,5 litara. A manji je od Civica (i lakši) dok je aerodinamika tu negdje. Realnije bi bilo 6,5 litara. Što je skoro 20% više. E sad da je V-TEC toliko štedljiviji od FIRE motora koji ima 600 ccm manje .... malo vjerujem.

Popodne postam test.

To na papirima nikad ne uzimam kao neki vazan podataka, jer slicna potrosnja pise i kod GTI-a pa svi znaju da je to daleko od istine.
Nego radi se i-VTEC-u gdje si od 1000-3500RPM u economy nacinu rada i gdje se moze ostvariti takva potrosnja, da ga cijelo vrijeme vozis od 4 do 6300 RPM prosjecna potrosnja na nekoj dionici bi sigurno bila 8-8.5L i vise.
VTEC nije nista novo postoji sad skoro 20 godina i jos se niti jednom nije pokvario, samo sam eto postao zato sto neki vole nazivati sve motore bez turba zastarjelim motorima koji puno trose. Kao sto vidite potrosnja se moze regulirati, ako hoces voziti relativno brzo drzi se do 3500-4000 RPM, ako hoces pretjecati baci u par brzina nizu.

Primjer S2000 kakvim stilom vozis takva je i potrosnja.
http://www.spritmonitor.de/en/overview/18-Honda/178-S_2000.html?power_s=177&power_e=190
A tu je naravno i Insight ako hoces cijelo vrijeme voziti stedljivo.
http://www.spritmonitor.de/en/overview/18-Honda/1111-Insight.html

P.S
Mozda bi bilo dobro da se prebace ovi postovi u topic recimo o potrosnji, pa se tamo moze usporediti potrosnja razlicitih marki.

to sam ja
02.12.2009., 11:43
Ma treba uzeti period, a ne dio povoljne dionice.

Treba gledati prosjek na godinu, a ne na dionicu.

:D

Da kuzim. Na Volvu sam vozio sa prosjekom od 5.8l nakon 15tkm sto je odlicno za masu vozila i njegovu snagu od 136ks i 17cola felge sa 205gumama.
Al od tih 15tkm 12 je napravljeno na tempomatu od 140-160km/h.

Sad nemam volva al vozim astricu trenutno sutra radim neku sitnu kilometrazu oko 200-250km i resetirat cu BC1 kad krecem poslikam kad dodem doma i stavim na forum. Potrosnja ce mi po BC-u bit od 3.8-4.3l max naravno uz veliku paznju kak vozim . Vozit cu po zagrebu,autoputu i po otvorenoj cesti di je ogranicenje 70-80km/h.

Bono_
02.12.2009., 11:51
Da kuzim. Na Volvu sam vozio sa prosjekom od 5.8l nakon 15tkm sto je odlicno za masu vozila i njegovu snagu od 136ks i 17cola felge sa 205gumama.

Sad nemam volva al vozim astricu trenutno sutra radim neku sitnu kilometrazu oko 200-250km i resetirat cu BC1 kad krecem poslikam kad dodem doma i stavim na forum. Potrosnja ce mi po BC-u bit od 3.8-4.3l max naravno uz veliku paznju kak vozim . Vozit cu po zagrebu,autoputu i po otvorenoj cesti di je ogranicenje 70-80km/h.
Slobodno baci potrosnju, ali za veci uzorak od 100km, ja isto nisam stavljao potrosnju od 10-15km kao recimo ovo:
http://i29.tinypic.com/9k41o8.jpg

Neka i vlasnici 1.4 TSI nabace potrosnju po otvorenoj cesti ZG-ST ili ZG-RI.

get
02.12.2009., 11:53
To na papirima nikad ne uzimam kao neki vazan podataka, jer slicna potrosnja pise i kod GTI-a pa svi znaju da je to daleko od istine.
Nego radi se i-VTEC-u gdje si od 1000-3500RPM u economy nacinu rada i gdje se moze ostvariti takva potrosnja, da ga cijelo vrijeme vozis od 4 do 6300 RPM prosjecna potrosnja na nekoj dionici bi sigurno bila 8-8.5L i vise.
VTEC nije nista novo postoji sad skoro 20 godina i jos se niti jednom nije pokvario, samo sam eto postao zato sto neki vole nazivati sve motore bez turba zastarjelim motorima koji puno trose. Kao sto vidite potrosnja se moze regulirati, ako hoces voziti relativno brzo drzi se do 3500-4000 RPM, ako hoces pretjecati baci u par brzina nizu.

Primjer S2000 kakvim stilom vozis takva je i potrosnja.
http://www.spritmonitor.de/en/overview/18-Honda/178-S_2000.html?power_s=177&power_e=190
A tu je naravno i Insight ako hoces cijelo vrijeme voziti stedljivo.
http://www.spritmonitor.de/en/overview/18-Honda/1111-Insight.html

P.S
Mozda bi bilo dobro da se prebace ovi postovi u topic recimo o potrosnji, pa se tamo moze usporediti potrosnja razlicitih marki.

Pa opće poznato je da su Honda i Bmw najdalje dogurali sa atmosferskim motorima, ali dalje ne ide jer je preskupo ulagati u tom smjeru. Puno jednostavnije (čitaj jeftinije) je ugraditi turbo i bez puno muke postići dobre rezultate.

O tome se radi. Kao što se nadam da će mi slijedeći auto biti na neki drugi, efikasniji pogon. Npr. neki elektro :D

vicenzo
02.12.2009., 12:11
hebo vas potrosnja, dok su bili atmo benzinci samo je bilo ko ima bolja medjuubrzanja sad kad benzin dere dizelase sad vratimo se na potrosnju.
znas li ti koliko je 170ks? sta ocekuje tvoj prijatelj, 8 litara uz ganjanje?
kazes na 200kmh 10litara, aj dobro vjerovacu ti i da si 105ks vozio 200 i da je 10l trosio(samo znaj da se to granici za fizickim zakonima, kladim se da je golf:rofl:)

Ne pada mi na pamet iznositi nekakve izmišljotine, lažne podatke, preuveličavati... Takve diskusije onda nikuda ne vode.
Ovdje raspravljamo o TSI motorima, povlačimo paralele između tih motora i TDI-a da bi ljudi dobili što preciznije podatke o tim motorima, a to je pogotovo bitno onima koji planiraju kupiti takvo vozilo, a u nedoumici su koji motor uzeti. Da, radi se o golfu V, na punom gasu u šestoj brzini po satu ide 205, putno računalo tada pokazuje 10.4. Da, i klima je upaljena. I dvije osobe su u autu. I vožnja je po ravnom, nije nizbrdica. Ako ne vjeruješ, najjednostavije ti je sjesti u takav auto i sam se uvjeri.
Ali nije mi cilj ovdje iznositi superlative o golfu, samo iznosim podatke koji se mogu iščitati s instrumenata. Naravno da ta brzina po satu nije realna, a kolika je točno, ne znam, nisam ju mjerio s preciznim uređajima. Isto tako putno računalo ne pokazuje skroz točnu potrošnju, ja samo iznosim ono što pokazuju instrumenti. Isto tako me zanima i što pokazuju ti isti instrumenti kada je u pitanju TSI motor jer sam i sam zainteresiran za kupnju TSI-a. Pustimo sada preferiranje VW-a ili nekih drugih marki, iznesimo činjenice pa da dodemo do korisnih zaključaka....

to sam ja
02.12.2009., 12:25
Slazem se zato je i tu forum da si pomognemo. A svida mi se i prijedlog Bono-a da se napravi neki topic o potrosnji ili vec postoji pa ja neznam i unutra stavljamo slike sto pokazuju putni kompovi i na kojim je dionicama vozeno. takve stvari nam mogu bit korisne za razliku od silnih glupih prepucavanja koja se vidaju na ovom forumu svaki dan.

Evo vam slike potrosnje Astre h 1.7CDTI+ remap

Voznja je mjesovita znaci svega po malo.

http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_ba58b6af.jpg (http://www.imagesforme.com/show.php/825829_P1010027.JPG)

Pa da mi TSI trosi 2l vise takve iste voznje ja sam prezadovoljan.

Ivo_22
02.12.2009., 12:26
.... zato me zanima na kojim okretajima se u 6.brzini na nekih 140-150-160km/h...

Golf VI TSI 122ks, 6. brzina na 3000 o/min ide 140km/h (ručni mjenjač)

btw. nema 140ks u VI.

vicenzo
02.12.2009., 12:45
Golf VI TSI 122ks, 6. brzina na 3000 o/min ide 140km/h (ručni mjenjač)

btw. nema 140ks u VI.

Evo, za usporedbu golf V 105 KS TDI u šestoj na 3000 okretaja ide malo manje od 160 km/h i pri tome pokazuje trenutnu potrošnju od 7.5 l.
Koliko taj TSI od 122 pokazuje na 3000 okretaja, a koliko na 160 km/h i na koliko je tada okretaja?

RandyRR
02.12.2009., 12:53
Ja ću staviti potrošnju čim stignem. Dakle, to je model sa 160KS da nebi bilo zabune.

Usput, nisam spomenuo jednu stvar.

Razlog zašto serem na sve dizele je prvenstveno loše gorivo. Novi dizeli su poprilično osjetljivi na gorivo. Tako da s našom brljom od goriva:zivili: možete računati da ćete kad tad imati problema (mislim da ste svi bar jednom vidjeli nove dizelaše da dime ko HŽ-ova lokomotiva). I o tome treba voditi računa, a ne samo koliko ko troši.

hrdragovoljac
02.12.2009., 12:54
da se konačno i ja javim. ovaj civic o kojem pričate je moj :D

i ja sam se iznenadio kad sam vidio potrošnju. nisam koristio neke fore tipa bacanje iz brzine i gašenje motora jer je to glupo.
auto je u potpunosti serijski (OMV100), a preticao sam jedino traktore na D1 i sve sporije od 130 na autoputu. htio sam vidit koliko bi se moglo najniže ić iako je to jos relativno nov auto (ne znam hoće li jos pasti malo potrošnja s vremenom).
imam jos slika potrošnji ispod 75 km al to ne znam jel ima smisla gledat

i da 6 litara je potrosnja na 125kmh tempomat (mora bit manji od 3500 okr/min radi Vtec http://asia.vtec.net/Engines/RiVTEC/index.html)

troje ljudi u autu i 40-50kg jabuka

1. otočac <--> rastoke (tamo smo popili kavu pa se motor ohladio :rofl:, ako ćemo u detalje:lol::lol:)
http://www.deviantpics.com/thumb-3571_4ACE3DEA.jpg (http://www.deviantpics.com/share-3571_4ACE3DEA.html) http://www.deviantpics.com/thumb-029F_4B1652D1.jpg (http://www.deviantpics.com/share-029F_4B1652D1.html)

2. pa onda u karlovcu
http://www.deviantpics.com/thumb-222B_4ACE3DEA.jpg (http://www.deviantpics.com/share-222B_4ACE3DEA.html)

3. i u zg (samo jedanput ga razvuko do 180 [jednom golfu TDI sam pokazao guzicu :cerek: ] i onda tempomat 130 )
http://www.deviantpics.com/thumb-88B6_4ACE3DEA.jpg (http://www.deviantpics.com/share-88B6_4ACE3DEA.html) http://www.deviantpics.com/thumb-C3D1_4B1652D1.jpg (http://www.deviantpics.com/share-C3D1_4B1652D1.html)

ja zadovoljan s ovom potrošnjom iako mislim da ovo neću skoro opet radit
ko dizel lol

vicenzo
02.12.2009., 13:04
Evo kolegica u uredu sjedi pored mene, vozi novu Hondu Civic 1.8 s 140 KS, koristi ju sam za grad, na posao i s posla, po ZG naravno, tipični ženski stil vožnje (laganini), dakle po totalnoj gužvetini svaki dan. Prosječna potrošnja zadnjih godinu dana od kada ima auto se vrti oko 11 litara. I to je očekivano, tj. realno za auto te mase i te snage u tom režimu. Vjerujem da TSI od 140 u tom režimu troši barem litru manje, tj. barem bi trebao trošiti manje...

efodiks
02.12.2009., 13:18
Dobro ljudi zar zaista nitko nema taj motor. Mene takodjer vec duze vrijeme zanima 1.4 TSI, 122ks, 6. man.
Gledam po gradu...sve nove sestice su TDI. Pa hebo vas vise TDI!:mad:
Golf = TDI :mad:

hrdragovoljac
02.12.2009., 13:20
Evo kolegica u uredu sjedi pored mene, vozi novu Hondu Civic 1.8 s 140 KS, koristi ju sam za grad, na posao i s posla, po ZG naravno, tipični ženski stil vožnje (laganini), dakle po totalnoj gužvetini svaki dan. Prosječna potrošnja zadnjih godinu dana od kada ima auto se vrti oko 11 litara. I to je očekivano, tj. realno za auto te mase i te snage u tom režimu. Vjerujem da TSI od 140 u tom režimu troši barem litru manje, tj. barem bi trebao trošiti manje...

da po totalnoj gužvetini stani kreni svako jutro s hladnim motorom po aveniji da troši 10,5-11l, kod takvih uvjeta mora trošit.
grad je jako relativan pojam, ako vozis 70-80 u 5 il 6 brzini kad nema gužve spustis ga do 7-8 litara.
na svom imam prosječnu potrošnju po gradu oko 9 l bez ganjanja

mnogi ljudi misle da sve honde imaju vtec ko na K20. znam za i-vtec na svom, pa se trudim šaltat tako da može motor iskoristit taj Vtec.
u manualu piše da za ekonomičnu vožnju (valjda cruising speed) se prebacuje iz:
prve u drugu na 15 km/h,
2. u 3. na 35 km/h
3. u 4. na 50 km/h
4. u 5. na 75 km/h
5. u 6. na 100 km/h

get
02.12.2009., 13:29
da se konačno i ja javim. ovaj civic o kojem pričate je moj :D

i ja sam se iznenadio kad sam vidio potrošnju. nisam koristio neke fore tipa bacanje iz brzine i gašenje motora jer je to glupo.
auto je u potpunosti serijski (OMV100), a preticao sam jedino traktore na D1 i sve sporije od 130 na autoputu. htio sam vidit koliko bi se moglo najniže ić iako je to jos relativno nov auto (ne znam hoće li jos pasti malo potrošnja s vremenom).
imam jos slika potrošnji ispod 75 km al to ne znam jel ima smisla gledat

i da 6 litara je potrosnja na 125kmh tempomat (mora bit manji od 3500 okr/min radi Vtec http://asia.vtec.net/Engines/RiVTEC/index.html)

troje ljudi u autu i 40-50kg jabuka

1. otočac <--> rastoke (tamo smo popili kavu pa se motor ohladio :rofl:, ako ćemo u detalje:lol::lol:)

2. pa onda u karlovcu

3. i u zg (samo jedanput ga razvuko do 180 [jednom golfu TDI sam pokazao guzicu :cerek: ] i onda tempomat 130 )

ja zadovoljan s ovom potrošnjom iako mislim da ovo neću skoro opet radit
ko dizel lol

E pa sada je sve jasno. To je konfiguracija o kojoj sam ja govorio. Probaj isto ponoviti u kontra smjeru :mig:

Kada idem iz Bihaća spojimo se tamo na izlazu iz Pilitvičkih jezera. Sa time da je Bihać u kotlini pa imam uspona do D1.

I potrošnja mi je do Karlovca bila 5.9 sa čekanjem na granici od 15-20 minuta.

Puno povoljnija je ta konfiguracija terena prema Zagrebu nego od.

Znači sve štima, ali samo treba znati točno o čemu se radi a ne iznjeti segment kao ultimativnu činjenicu.

hrdragovoljac
02.12.2009., 13:43
da, bitno je kud se ide naravno, treba po slavoniji vozit ak se hoće uspoređivat.
nisam jos isao D1 u kontra smjeru, više volim autoput, ovo je bilo samo radi kave :p

idem često dole autoputem, pa i nije neka razlika velika između smjerova
perušić-zagreb 6l
zagreb-perušić 6,6l

prema rijeci je veća razlika

johny5
02.12.2009., 13:49

1.4 tsi 140 konja 140 km/h oko 8 litara, jel to ok? 160 km/h ide sa manje od 4 tk okretaja , a8 sa 300 konja isto obavlja sa samo 500 okretaja manje no svejedno pije 3 litre više u istim uvjetima.

get
02.12.2009., 13:49
da, bitno je kud se ide naravno, treba po slavoniji vozit ak se hoće uspoređivat.
nisam jos isao D1 u kontra smjeru, više volim autoput, ovo je bilo samo radi kave :p

idem često dole autoputem, pa i nije neka razlika velika između smjerova
perušić-zagreb 6l
zagreb-perušić 6,6l

prema rijeci je veća razlika

Na toj relaciji i nema velike razlike na autocesti. Fora je baš na D1 gdje je ta razlika vidljiva. Idem 3-5 puta Zagreb-Bihać, i uvijek mi potrošnja opada kada idem za Zagreb.

Ja sam iznosio pravu potrošnju relacija Zagreb-Županja autocesta, i smatram da je to naša najravnija dionica i da su rezultati sa te relacije relevanti.

Ali sada smo zastranili, netko je rekoa da i nije toliko potrošnja presudna, nije, ali nitko se ne bi volio iznenaditi sa potrošnjom nakon kupnje, neugodno naravno.

Ja volim znati da mi trši manje od 10 litara po gradu, manje od devet kada sam jako koncentriran.

Malo mi je čudno da nemaju za test niti jedan taj 1.4 TSI, pa predlažem da pitate dal onaj Scirocco 1.4 TSI, pretpostavljam da je to tu negdje i da bi tog mogli imati.

Too_good
02.12.2009., 13:59
Sad je vec rat oko potrosnje... moje iskustvo mi govori da su podaci sa spiritmotora dovoljno mjerodavni s obzirom na moj stil voznje i rute koje radim. Od svih auta koje sam vozio, prosjecna potrosnja mi se kretala oko onih brojki (+/- 0,5l/100km) koje tamo navode kao prosjecni podatak za sva vozila.

Slijedom tog iskustva, rekao bih da je TSI 122KS iznimno stedljiv benzinac -> http://www.spritmonitor.de/en/overview/50-Volkswagen/452-Golf.html?fueltype=2&constyear_s=2006&power_s=90&power_e=90

to sam ja
02.12.2009., 14:12
1.4 tsi 140 konja 140 km/h oko 8 litara, jel to ok? 160 km/h ide sa manje od 4 tk okretaja , a8 sa 300 konja isto obavlja sa samo 500 okretaja manje no svejedno pije 3 litre više u istim uvjetima.

da mi na 140 trosi 8l to je ok. Da nebi mislili da gledam na svaki deci goriva nije uopce u tome stvar. Nego zagrijao sam se za ove nove TB pa se zelim i malo raspitat za potrosnju nije mi bas u cilju da mi auto trosi 12-13l normalne voznje. To odmah znaci da je i slaba autonomija posto danas kompakti imaju max 60l rezervar tak da bi svako malo bio na benzinskoj a to me ubija u pojam.

efodiks
02.12.2009., 14:26
Slijedom tog iskustva, rekao bih da je TSI 122KS iznimno stedljiv benzinac -> http://www.spritmonitor.de/en/overview/50-Volkswagen/452-Golf.html?fueltype=2&constyear_s=2006&power_s=90&power_e=90[/QUOTE]

Znaci....~6.5 L????
Pa to je smjesno...ne vjerujem.

Equilibrium4
02.12.2009., 14:34

Kodlaksson - ti očito jedini imaš TSI sa 122ks; kolika ti je potrošnja na autoputu pri 140/160 km/h?

napiši i koju općenito o doživljaju vožnje, kako se auto ponaša u gradu, pretjecanju kad si natovaren i ideš na more sa upaljenom klimom, itd.

jel imaš kad osjećaj da mu fali konja; tipa uzbrdica sa 4 osobe u autu i sl...

Thx!

kokos bijeli
02.12.2009., 14:37
Meni T-jet 120 trosi 11 iskljucivo gradske, stalne uzbrdice, kreni stani, guzve. Na otvorenoj je prosjek 8-8,5. Nakon godinu dana prosjecna sveukupna je oko 10.

Too_good
02.12.2009., 14:40
Znaci....~6.5 L????
Pa to je smjesno...ne vjerujem.

rekao sam +/- ali sam zaboravio napomenuti da je - kad se trudim spustiti, a + kad vozim bez da previse mislim sto radim (sto opet ne znaci da ga gazim k'o vrag svoju mater :) )... tako da ja bih rekao mjesovita voznja oko 7,8-8,0l/100km je cisto realna brojka.

I wonder
02.12.2009., 15:23
Bono - uz dužno poštovanje - al ti laže kilometar sat ili pokazivač potrošnje to je čudo jedno. Iskopal bum podatke (laboratorijske) kad dođem doma.

kad pročitaš podatke, ja ću ti poslat test na kojem je hondin motor benzinac (doduše, u onom električnom civicu) bez problema trošio i manje od toga, ali uz jedan trik.
tip je ugradio elektroniku koja je produživala vrijeme provedeno na lean-cruise-u pa je motor efikasno radio sa smjesom 26:1 bez detonacija i to na dugo vremena.

kvaliteta izgradnje motora, jebi ga. po meni, bolji su od svih, samo kad hoće.

sile
02.12.2009., 15:53
TEST: Volkswagen Golf GT 1.4 TSI
http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/2047/6/

Golf GT 1.4 TSI sa 230 KS
http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/3090/8/

VW: Novi 1.4 TSI motor i DSG menjač
http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/3169/8/

Novi VW motor - 1,4l twincharger JAKO KORISNO
http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/1186/6/

VW TSI ENGINE ANIMATION Pogledaj ovo takoder vrlo dobra prezentacija
http://www.youtube.com/watch?v=fvysuD5MFow&feature=related

Dakle sto se tice utiska voznje verzije od 170KS je VRH, tu nema lazi, ugodan reskav zvuk iz dvije rore pozadi, trenutno ubrzanje neovisno u kojem stupnju prijenosa se nalazili, na auto cesti ljeva traka je vasa, spusteno podvozje 15mm dakle nema naginjanja ali se osjeti na udobnosti, rupe itd. ipak gume 225/45/17 i spusten se osjeti. eto.

RandyRR
02.12.2009., 16:59
Evo. Dakle TSI 160KS. Od kad je kupljen do dana današnjeg, prosječna potrošnja je 7,93 l/100km (potrošnja je izračunata; prijeđeni km i utočeno gorivo. Tako je najpreciznije). Većina kilometara je napravljena u gradu (85,6% od ukupnog broja km). Pa ako je to nekom puno....:rolleyes: Ako vas još nešto zanima, samo pitajte:D

to sam ja
02.12.2009., 17:03
U kojem gradu? to mi je neak malo preoptimisticno.....

kodlaksson
02.12.2009., 17:13
Kodlaksson - ti očito jedini imaš TSI sa 122ks; kolika ti je potrošnja na autoputu pri 140/160 km/h?

napiši i koju općenito o doživljaju vožnje, kako se auto ponaša u gradu, pretjecanju kad si natovaren i ideš na more sa upaljenom klimom, itd.

jel imaš kad osjećaj da mu fali konja; tipa uzbrdica sa 4 osobe u autu i sl...

Thx!

presao sam tek 2700km, sa jednom duzom voznjom po autoputu, ali kako je auto bio jos full novi nisam za ozbiljno uzimao potrosnju ...
prvom slijedecom prilikom cu provjeriti, pa makar samo na board computeru.

inace dojmovi za sada su odlicni.
prije sam vozio staru Hondu (110ks), i TSI me odusevio momentom koji je raspoloziv od niskih okretaja, a naravno moze ga se slobodno i malo razvuci - nije kao diesel da gubi snagu nakon 3500 okretaja (moj dojam).

isto tako, po zavojitoj brdskoj cesti (uzbrdo) samo stisnes i opaaaa :mig:

e sad, varijantu pod punim opterecenjem (4 putnika + prtljaga) nisam jos imao prilike probati, ali kod mene ce to biti rijetko i definitivno nemam osjecaj da mu fali konja (takodjer ovisi sto si prije vozio, naravno) :top:

Ivo_22
02.12.2009., 17:55
Evo. Dakle TSI 160KS. Od kad je kupljen do dana današnjeg, prosječna potrošnja je 7,93 l/100km (potrošnja je izračunata; prijeđeni km i utočeno gorivo. Tako je najpreciznije). Većina kilometara je napravljena u gradu (85,6% od ukupnog broja km). Pa ako je to nekom puno....:rolleyes: Ako vas još nešto zanima, samo pitajte:D

1.4 TSI 160ks u Golfu VI? Mjenjač ručni/dsg? Kotači 16/17/18?

RandyRR
03.12.2009., 07:42
1.4 TSI 160ks u Golfu VI? Mjenjač ručni/dsg? Kotači 16/17/18?

Golf VI, ručni mjenjač (6 brzina), !7 cola.

famozni
03.12.2009., 10:28
a kakvi su bili oni fsi motori? u vw mislim da je bio 1,6,115 konja ia 20 150 konja,? kako su oni isli? nisu imali punjac?

RandyRR
03.12.2009., 11:11
a kakvi su bili oni fsi motori? u vw mislim da je bio 1,6,115 konja ia 20 150 konja,? kako su oni isli? nisu imali punjac?

FSI je solidan motor. I nisu imali turbo, osim GTI verzije. Nisu nikada zaživjeli u Golfu. Mislim da sam vidio jednog ili 2 koji su ibili FSI (a da nisu GTI). TDI je tada bio jako popularan a osim toga imao je osjetno više momenta od FSI. A Golf nije baš perolaka kategorija. Sada je TSI ipak biti dostojan Golfove mase.

johny5
03.12.2009., 12:10
FSI je solidan motor. I nisu imali turbo, osim GTI verzije. Nisu nikada zaživjeli u Golfu. Mislim da sam vidio jednog ili 2 koji su ibili FSI (a da nisu GTI). TDI je tada bio jako popularan a osim toga imao je osjetno više momenta od FSI. A Golf nije baš perolaka kategorija. Sada je TSI ipak biti dostojan Golfove mase.

Da tek sada su golf tdi - golf tsi 2:2 znači svaki ima jednako pozitivnih karakteristika, tdi su dosada vodili 2:1, što će biti dalje vidjet ćemo.

Porucnik31
03.12.2009., 12:25

ljudi ja mislim da vi pričate priče za malu djecu!kupite aute od 160 ili 200 ks i onda pričate o štedljivosti i potrošnji od 7-8 litara! pa mogu i ja uslikat board da mi piše prosječna potrošnja od 2 litre! pa nema šanse da troši toliko osima ako ga voziš u 6 i to 100 na sat! pričTE PRIČE ZA MALU DJECU!
kolega mi ima gti 5,inavlid je i stvarno ne jurca sa autom,rekao bih da uvije vozi normalno,potrošnja mu nije nikad bila po gradu manja ispod 12.5 litara,kako god ga vozio....a grad nije zg vec sl.brod....toliko o tome!a razlika između vašeg tsi-ja i gti-a nije 100 konja već 40-ak! gdje se vi vozite i šta radite pitaj :kava:

get
03.12.2009., 12:55
ljudi ja mislim da vi pričate priče za malu djecu!kupite aute od 160 ili 200 ks i onda pričate o štedljivosti i potrošnji od 7-8 litara! pa mogu i ja uslikat board da mi piše prosječna potrošnja od 2 litre! pa nema šanse da troši toliko osima ako ga voziš u 6 i to 100 na sat! pričTE PRIČE ZA MALU DJECU!
kolega mi ima gti 5,inavlid je i stvarno ne jurca sa autom,rekao bih da uvije vozi normalno,potrošnja mu nije nikad bila po gradu manja ispod 12.5 litara,kako god ga vozio....a grad nije zg vec sl.brod....toliko o tome!a razlika između vašeg tsi-ja i gti-a nije 100 konja već 40-ak! gdje se vi vozite i šta radite pitaj :kava:

Pa ne znam, meni je uredno potrošnja manja od 10 litara kada ne pazim.

Grad Zagreb, radim od 8 do 16, znači idem po najvećim gužvama i relacija je 10 kilometara.

Kada se trudim ide ispod 9.

Nakon godinu dana imanja, potrošnja mi je pala i do 0.5 litara na 100 km.

Meni je to dovoljno, nisam ni očekivao da će trošiti mizeriju, ali mi je drago da bez problema ostvarim potrošnju iz prospekta (gradsku), vangradsku baš i nešto ne mogu, jer je ona bazirana na 6. brzini pri 90km/h. Vjerojatno nisu kalkulirari teret i prestizanje :D

johny5
03.12.2009., 12:55

Šogore, nevjerni šogore, moguće je sve je moguće. Probaj provozat pa ćeš vidit. No naravno tko vozi skroz jako brzo taj može zanemarit sve jednoznamenkasto, to se podrazumijeva.

johny5
03.12.2009., 12:57
Pa ne znam, meni je uredno potrošnja manja od 10 litara kada ne pazim.

Grad Zagreb, radim od 8 do 16, znači idem po najvećim gužvama i relacija je 10 kilometara.

Kada se trudim ide ispod 9.

Nakon godinu dana imanja, potrošnja mi je pala i do 0.5 litara na 100 km.

Meni je to dovoljno, nisam ni očekivao da će trošiti mizeriju, ali mi je drago da bez problema ostvarim potrošnju iz prospekta (gradsku), vangradsku baš i nešto ne mogu, jer je ona bazirana na 6. brzini pri 90km/h. Vjerojatno nisu kalkulirari teret i prestizanje :D

Eto malo truda, jaki benzinac 150 konja(ne baš perolagan auto), zagreb 9 litara, sam eto ljudi ne vjeruju.

Porucnik31
03.12.2009., 13:00
ma ne mogu u to vjerovati nikako!!!osima ako su gume napumpali na 3 bara i voze do 2 k obrtaja ido 80 km/h u 6-oj brzini! pa nije to diesel motor! gdje ima konja treba i zobi!!!
eto kažem,kolega mi ima GTI,kaže sam ako će ga malo stisnuti auto popije 15 litara a kazaljka pada na očigled! vozi ga normalno i kad god sam snjim u autu prosječna je preko 12 litara!

johny5
03.12.2009., 13:22
ma ne mogu u to vjerovati nikako!!!osima ako su gume napumpali na 3 bara i voze do 2 k obrtaja ido 80 km/h u 6-oj brzini! pa nije to diesel motor! gdje ima konja treba i zobi!!!
eto kažem,kolega mi ima GTI,kaže sam ako će ga malo stisnuti auto popije 15 litara a kazaljka pada na očigled! vozi ga normalno i kad god sam snjim u autu prosječna je preko 12 litara!

Jasno da gdje ima konja ima i zobi no ak se vozi normalno turbo motori troše malo , bilo diesel il benzin, druga priča su neki šestaci i ostalo, ono pije i na mjestu.
Gti isto može trošit 10 litara ak se vozi s pol gasa, ak se nagazi pocuca dosta, no to je normalna stvar. Golf gti u jednom
ubrzanju punim gasom 0-200 km/h pocuca pola litre goriva(a nisi ni primjetio)
Slabijem autu od 90 ks treba sigurno duplo i više vremena da obavi istu radnju(i popit će više neg duplo manje goriva), normalno da gti nešto mora pogonit i da on mora popit. 1.4 turbo motori su ipak malo drugačija priča i u normalnim režimima vožnje su zbilja štedljivi, naravno ,ako zatreba snage opet je ima na raspolaganju no tada i 1.4 turbo traži svoje, to je normalno, no mi ne pričamo u utrkivanju od semafora do semafora.

Equilibrium4
03.12.2009., 13:28
Eto malo truda, jaki benzinac 150 konja(ne baš perolagan auto), zagreb 9 litara, sam eto ljudi ne vjeruju.

nikad ovi topici gdje se raspravlja o potrošnji ne završe dobro...

moj 1.6i sa 105ks troši 10l po gradu i to vožnjom za koju ja smatram da je umjerena.

kompakt (bilo koji) sa 2.0 motorom od 1,2 tone i 150KS bi meni sa mojom vožnjom u gradu trošio 11-11,5l. i to je to.

vjerujem ja da ga se može spustiti na 9l, a to je negdje sa jako laganom nogom na gasu, sa ne prenaglim ubrzavanjem i šaltanjem na više na max 3.000. Dakle, ja tako ne vozim i meni ne bi trošio 9l. Al da je moguće - vjerujem da je.

get
03.12.2009., 13:30

Onaj drugi pokazivač na BC-u koji ide do 3999km mi je na prosječnoj potrošnji manjoj od 9 litara. Morao bih pogledati točno koliko.

Napravit ću prosječnu potrošnju u godini dana pa ću reći točan podatak.

I podaci koje ja govorim su uvijek oni koje ja natočim, a ne koje mi BC pokaže, jer to je rijetko točno. Vjerojatno i je, jer ne znam koliko su benzinske točne, a mene ipak samo zanima koliko kuna je utočeno.

Stvarno nemam razloga lagati. I već sam puno puta pisao o tome. Najveća potrošnja koju sam utočio bilo je mrvicu iznad 11 litara prošle godine, tada je auto bio svega par mjeseci i brutalna gužva po Zagrebu.

Evo ti screen od EcoDrive aplikacije.

Stavio sam jedan dan di ima više putovanja, a najduže putovanje je 11km. To je dan kada idem na posao, sa posla, do tečaja, natrag . . .

http://img31.imageshack.us/img31/6559/potrosnja.th.jpg (http://img31.imageshack.us/i/potrosnja.jpg/)

Desno možeš vidjeti kilometara i prosječnu potrošnju.

Znači ovo je što sam pokupio preko USB-a iz auta, mogu isto tako pokazati jednu potrošnju od 3.6 litara, a relacija je bila 20km ;)

CDRW
03.12.2009., 14:12
Evo ja pogledah u svoje pametne knjige i nađoh 3 V-TEC motora.

I evo potrošnji pri KONSTANTNIM brzinama:

Civic 1.6 V-TEC ES 110ks,

100 km/h - 6,02
130 km/h - 8,26
140 km/h - 9,35

Civic TypeR, 200 ks

100 km/h - 7,19
130 km/h - 9,17
150 km/h - 10,75

Jazz 1,4 i-VTEC

100 km/h - 5,74
130 km/h - 7,69
140 km/h - 8,47

Tak da je ona priča o 125 km/h i 5,6 litara ipak patka. Ne kažem da board ne pokazuje toliko. Al kilometarceler vara 10 km/h a board još pola litre. Pa smo tu negdje.

johny5
03.12.2009., 14:19
nikad ovi topici gdje se raspravlja o potrošnji ne završe dobro...

moj 1.6i sa 105ks troši 10l po gradu i to vožnjom za koju ja smatram da je umjerena.

kompakt (bilo koji) sa 2.0 motorom od 1,2 tone i 150KS bi meni sa mojom vožnjom u gradu trošio 11-11,5l. i to je to.

vjerujem ja da ga se može spustiti na 9l, a to je negdje sa jako laganom nogom na gasu, sa ne prenaglim ubrzavanjem i šaltanjem na više na max 3.000. Dakle, ja tako ne vozim i meni ne bi trošio 9l. Al da je moguće - vjerujem da je.

Pa o tome pričamo, ko želi malo paziti to je to, turbo pruža mogućnost da se to ostvari, običan atmosferac to ne bi uspio ni sa paženjem. E sad naravno ak netko vozi i naglije skroz ubrzava da će potrošnja preskočiti te brojke, pa to kažu svi realniji vlasnici, no da nijedan kompakt 1.4 turbo ne ide ispod 11 lit, to su isto priče, što bi tek bilo da se taj motor ugradi u grdosiju od 1800 kg, pa taj ne bi išo ispod 15 litara onda, 15 litara najmanje je rezervirano za benzinske v6 motore, a 1.4 turbo nije 2.8 v6 neg je to 1.4 turbo, to što i 1.4 turbo može ići fino kad ga se nagazi to je druga stvar i to ne ulazi u ove brojke do 10 litara.
I da vidim da si gore spominjo motor 2.0 sa 150 ks, ja nisam spominjao nigdje 2.0 motor, to je opet druga priča.
Tko ne želi nimalo paziti (no ni ganjati) po gradu imat će potrošnju 10 do 10.5 litara, jel to ok, ja mislim da je?
I da tko nimalo ne vjeruje u te brojke taj nije vozio te aute uopće, nisam ni ja vjerovao u puno toga dok nisam isprobao sve.

get
03.12.2009., 14:20
Ma sve je bilo jasno kada se saznalo kojom je relacijom čovjek vozio.

Svatko od nas može naći superpovoljnu relaciju i reć kako nam auto ne troši.

Bolje bi bilo koliko trošimo na godinu dana. To je pravi prosjek. A sve ostalo su samo segmenti. Ili da svi uspoređujemo iste relacije.

Evo za primjer, pričam sa kolegom na poslu, on putuje za Vinkovce i vozi Accord 2.0 ovu prije, i kaže da mora tankirati na povratku. Autocestom se vozi oko 150 km/h.

Ja idem do Vukovara, znači prođem Vinkovce i još se malo vozim po Vukovaru i natrag i dovoljan mi je jedan tank. Jedino se ja po autocesti vozim 120-130 km/h. Uz povremeno stiskanje gasa na 200+, ali u pravilu uje to tempomat na 3000 okretaja.

Mislim da su nam tankovi tu negdje, moj 58, a on kaže da je njegov 55, ne znam netko će već znati, i kaže da teško vozi taj auto po gradu ispod 10 litara i da mu je to u pravilu od 10 do 12. A masa, ako se ne varam, moj ima i veću masu, i ne znam jel njegov ima 16 cola ili 17 kao i moj.

Equilibrium4
03.12.2009., 14:45
Pa o tome pričamo, ko želi malo paziti to je to, turbo pruža mogućnost da se to ostvari, običan atmosferac to ne bi uspio ni sa paženjem. E sad naravno ak netko vozi i naglije skroz ubrzava da će potrošnja preskočiti te brojke, pa to kažu svi realniji vlasnici, no da nijedan kompakt 1.4 turbo ne ide ispod 11 lit, to su isto priče, što bi tek bilo da se taj motor ugradi u grdosiju od 1800 kg, pa taj ne bi išo ispod 15 litara onda, 15 litara najmanje je rezervirano za benzinske v6 motore, a 1.4 turbo nije 2.8 v6 neg je to 1.4 turbo, to što i 1.4 turbo može ići fino kad ga se nagazi to je druga stvar i to ne ulazi u ove brojke do 10 litara.
I da vidim da si gore spominjo motor 2.0 sa 150 ks, ja nisam spominjao nigdje 2.0 motor, to je opet druga priča.
Tko ne želi nimalo paziti (no ni ganjati) po gradu imat će potrošnju 10 do 10.5 litara, jel to ok, ja mislim da je?
I da tko nimalo ne vjeruje u te brojke taj nije vozio te aute uopće, nisam ni ja vjerovao u puno toga dok nisam isprobao sve.

Majstore, nisam se referirao na tvoj post, već na post od geta koji kaže da sa autom 2.0 i 150ks ima potrošnju u gradu od 9l.

Već sam ranije pisao da očekujem da sa mojim stilom vožnje sa 1.4 tsi sa 122ks po gradu mi potrošnja bude 9-9,5l što je sasvim OK.

slažem se s ovime što si gore napisao.

johny5
03.12.2009., 14:49
Majstore, nisam se referirao na tvoj post, već na post od geta koji kaže da sa autom 2.0 i 150ks ima potrošnju u gradu od 9l.

Već sam ranije pisao da očekujem da sa mojim stilom vožnje sa 1.4 tsi sa 122ks po gradu mi potrošnja bude 9-9,5l što je sasvim OK.

Da to je ok, jači tsi bi bio malo preko preko 10l. I da get ne vozi 2.0 stroja nego 1.4 jačeg turbaka.

get
03.12.2009., 14:50

Ja imam 1.4 i 150KS. (TB)

2.0 bi bio dizel sa 165 :D

Equilibrium4
03.12.2009., 14:54
Ma sve je bilo jasno kada se saznalo kojom je relacijom čovjek vozio.

Svatko od nas može naći superpovoljnu relaciju i reć kako nam auto ne troši.

Bolje bi bilo koliko trošimo na godinu dana. To je pravi prosjek. A sve ostalo su samo segmenti. Ili da svi uspoređujemo iste relacije.

Evo za primjer, pričam sa kolegom na poslu, on putuje za Vinkovce i vozi Accord 2.0 ovu prije, i kaže da mora tankirati na povratku. Autocestom se vozi oko 150 km/h.

Ja idem do Vukovara, znači prođem Vinkovce i još se malo vozim po Vukovaru i natrag i dovoljan mi je jedan tank. Jedino se ja po autocesti vozim 120-130 km/h. Uz povremeno stiskanje gasa na 200+, ali u pravilu uje to tempomat na 3000 okretaja.

Mislim da su nam tankovi tu negdje, moj 58, a on kaže da je njegov 55, ne znam netko će već znati, i kaže da teško vozi taj auto po gradu ispod 10 litara i da mu je to u pravilu od 10 do 12. A masa, ako se ne varam, moj ima i veću masu, i ne znam jel njegov ima 16 cola ili 17 kao i moj.

pa dosta ga ti čuvaš na autoputu...
nije ti malo dosadno se tako vozit?
mislim, mašinu od 150konjića a voziš ga ko punta od 60ks...

ne podjebavam; nego ja se tako ne mogu vozit; vozim se 140 i kad sam na autoputu uvjek si mislim da si trebam kupit jači auto da se ko čoek mogu vozit a ne da bruju ko da će poletit... a i troši mi na 150-160 ko autobus... ;-(

inače nisam baš ljubitel dizela, al tu je recimo golf 1.9 sa 105ks daleko ispred benzinca iste snage; vozio sam ga više puta i 160 se održava bez problema a troši valjda 7-8l.

Equilibrium4
03.12.2009., 14:55
Ja imam 1.4 i 150KS. (TB)

2.0 bi bio dizel sa 165 :D

krivo sam te skužio onda, mislio sam da imaš 2.0... never mind...

johny5
03.12.2009., 14:57
nije ti malo dosadno se tako vozit?mislim, mašinu od 150konjića a voziš ga ko punta od 60ks...

ne podjebavam; nego ja se tako ne mogu vozit; vozim se 140 i kad sam na autoputu uvjek si mislim da si trebam kupit jači auto da se ko čoek mogu vozit a ne da bruju ko da će poletit... a i troši mi na 150-160 ko autobus... ;-(

inače nisam baš ljubitel dizela, al tu je recimo golf 1.9 sa 105ks daleko ispred benzinca iste snage; vozio sam ga više puta i 160 se održava bez problema a troši valjda 7-8l.

Bit će zanimljivo čuti getov odgovor...:kava:

Equilibrium4
03.12.2009., 15:00

što ti ono Johny5 voziš?

johny5
03.12.2009., 15:04
što ti ono Johny5 voziš?

Najviše vozim stari a6 2.5 140 ps, no povremeno i neke druge aute. Na autoputu vozim 120 km/h, 160 km/h ili 220 km/h kad me netko naživcira, no u prosjeku najviše smiješnih 120 km/h na jako malim okretajima i trošim manje od 6 litara, šparam dost znam no eto takav sam. Vozao sam od benzinaca 2.0 ,2.6, 2.8, 4.2, 4.4, 1,1 ,1.4, 1.4 tsi, gti i još puno raznih tdi-a.

get
03.12.2009., 15:08
nije ti malo dosadno se tako vozit?
mislim, mašinu od 150konjića a voziš ga ko punta od 60ks...

Već sam pisao o tome. Što je relacija duža, vozim takvom brzinom da taj put prevalim jednim tankom.

Tako mi put ZG-VU-ZG ima sa vožnjom po Vukovaru ima 615-625 kilometara i to uspijem prevaliti sa tim jednim tankom od 58 litara, sa time da na benzinskoj ulijem na kraju 50 litara.

Tempomat je na 3000 okretaja što je negdje između 120-130 km/h.

Početak autoceste odvezem sa 200+km/h, promet se razrijedi, i onda laganini 130. Radim jednu pauzu negdje na pola autoceste. Put mi traje manje od 3 sata. Meni prihvatljivo.

Druga situacija je ZG-Bihać-ZG, tada po autocesti vozim 160-200+km/h, ali taj put u jednom smjeru ima 150km pa kako god vozi odvalim rutu sa jednim tankom.

Ostatak otvorene ceste se rijetko tko nađe da me može prestići :mig:. To je samo moja dobra volja :D

Ne znam, meni se to pokazala kao racionalna vožnja, i nakon takvog puta (zg-vu-zg) sa autocestom koja ima oko 200km u jednom smjeru bude 8 litara.

Brzina od 160km/h bi mi potigla tu potrošnju na 9+ litara i samim time ne bih odvezao tu dionicu sa jednim tankom.

Trebaš probat dionicu ZG-ŽU pa ćeš vidjeti da je to jako lijepo za voziti.

Ali pazi, na tih 400 km autocesti ima vožnje i 200 km/h kada treba pokazati zube, 150, 160, te i manje zbog radova na određenim dijelovima.

Eto, vozim prema konfiguraciji terena.

Equilibrium4
03.12.2009., 15:08
Najviše vozim stari a6 2.5 140 ps, no povremeno i neke druge aute. Na autoputu vozim 120 km/h, 160 km/h ili 220 km/h kad me netko naživcira, no u prosjeku najviše smiješnih 120 km/h na jako malim okretajima i trošim manje od 6 litara, šparam dost znam no eto takav sam.

pa kaj sam ja jedini kojeg vožnja na autoputu od 120 nervira?

bit će da sam u manjini... ebi ga

get
03.12.2009., 15:10
Najviše vozim stari a6 2.5 140 ps, no povremeno i neke druge aute. Na autoputu vozim 120 km/h, 160 km/h ili 220 km/h kad me netko naživcira, no u prosjeku najviše smiješnih 120 km/h na jako malim okretajima i trošim manje od 6 litara, šparam dost znam no eto takav sam. Vozao sam od benzinaca 2.0 ,2.6, 2.8, 4.2, 4.4, 1,1 ,1.4, 1.4 tsi, gti i još puno raznih tdi-a.

Eto, to su razlozi. Samo moram priznati da je ta brzina nemoguća za održavati na ZG-KA i obratno, tamo moraš voziti koliko ti lijeva traka dopušta.

Definitivno najgora autocesta koja postoji. Čak sam pod zadnje počeo preferirati staru cestu, kada mi se da voziti, jer su skroz popravili staru karlovačku.

Equilibrium4
03.12.2009., 15:15
Već sam pisao o tome. Što je relacija duža, vozim takvom brzinom da taj put prevalim jednim tankom.

Tako mi put ZG-VU-ZG ima sa vožnjom po Vukovaru ima 615-625 kilometara i to uspijem prevaliti sa tim jednim tankom od 58 litara, sa time da na benzinskoj ulijem na kraju 50 litara.

Tempomat je na 3000 okretaja što je negdje između 120-130 km/h.

Početak autoceste odvezem sa 200+km/h, promet se razrijedi, i onda laganini 130. Radim jednu pauzu negdje na pola autoceste. Put mi traje manje od 3 sata. Meni prihvatljivo.

Druga situacija je ZG-Bihać-ZG, tada po autocesti vozim 160-200+km/h, ali taj put u jednom smjeru ima 150km pa kako god vozi odvalim rutu sa jednim tankom.

Ostatak otvorene ceste se rijetko tko nađe da me može prestići :mig:. To je samo moja dobra volja :D

Ne znam, meni se to pokazala kao racionalna vožnja, i nakon takvog puta (zg-vu-zg) sa autocestom koja ima oko 200km u jednom smjeru bude 8 litara.

Brzina od 160km/h bi mi potigla tu potrošnju na 9+ litara i samim time ne bih odvezao tu dionicu sa jednim tankom.

Trebaš probat dionicu ZG-ŽU pa ćeš vidjeti da je to jako lijepo za voziti.

Ali pazi, na tih 400 km autocesti ima vožnje i 200 km/h kada treba pokazati zube, 150, 160, te i manje zbog radova na određenim dijelovima.

Eto, vozim prema konfiguraciji terena.

ma znaš kaj je najbitnije - da si nađeš neki tempo koji ti odgovara i brzinu pri kojoj se najbolje osječaš. i onda ti je vožnja gušt. ti si si našo što ti paše.

probao sam ja do splita i sa 150-160 - izmorilo me to brujanje, a i spalio sam valjda duplo više neg sam trebao.

probao sam i sa 120 i to mi je presporo. onda sam se našo na 140 i to je OK na ovom autu.

johny5
03.12.2009., 15:15
pa kaj sam ja jedini kojeg vožnja na autoputu od 120 nervira?

bit će da sam u manjini... ebi ga

Ma ja se bavim nečim što mi skroz nabija adrenalin i to svaki radni dan, često se tresem skroz i dosta mi je toga. Usput sam i štedljiv i volim gmizati većinom 120km/h i štediti. Povremeno se volim ispucati i dignuti preko 200 km/h no nakon nekoliko km me to pušta i vraćam se laganoj vožnji, a to je gmizanje 90 km/h na otvorenoj i 120 km/h na autoputu.

mpo
03.12.2009., 15:17
na autocesti 120km/h zahtivjeva 2x manje pažnje/koncentracije nego 150km/h.

Equilibrium4
03.12.2009., 15:23
na autocesti 120km/h zahtivjeva 2x manje pažnje/koncentracije nego 150km/h.

osjetio sam i ja da me veće brzinu puno više umaraju.

al ima još nešto; veći komforniji auti sa jačim motorima puno više amortiziraju brzinu od manjih auta.

osjećaj u vožnji na mojem pri 130 je ko u pasatu 2.0 TDi pri 160-170.

johny5
03.12.2009., 15:26
osjetio sam i ja da me veće brzinu puno više umaraju.

al ima još nešto; veći komforniji auti sa jačim motorima puno više amortiziraju brzinu od manjih auta.

osjećaj u vožnji na mojem pri 130 je ko u pasatu 2.0 TDi pri 160-170.

Je , moš ti vozit i a8 no kad treba stat onda treba stat, uvijek ima likova koji se ubacuju pred tebe i svega i pri tim brzinama treba skroz bit oprezan, neće passat duplo brže zakočit neg golf, eh kad bi auti kočili ko formule i stali sa 200 km/h za 2.5 sekunde, onda se s lakoćom može vozat skroz po autoputu 180km/h i to bez nekog opterećenja.

Equilibrium4
03.12.2009., 15:26
No da se vratimo na 1.4 TSI; meni taj motor zvuči vrlo interesantno; pričekat ću malo u nadi da će VW prodavači nabaviti jednog za probnu vožnju.

nema faking teorije da kupim auto bez da ga probam voziti sa točno tim motorom kojeg kupujem; već sam se jednom opeko tako...

Ako netko sazna gdje se može probat u blizini zagreba - pls javite.

STINGer
03.12.2009., 17:27

Moj frend također GTI V DSG... po gradu ako se potrudi spusti i mrvac ispod 10, uglavnom oko 11... grad je zagreb... nije invalid, a zna nekad i malo potegnuti (tad se naravno digne i potrošnja, ali za normalnu vožnju je ovo oko 11, vjerojatno zbog DSG-a)

Gregor Samsa
03.12.2009., 17:59
...nema faking teorije da kupim auto bez da ga probam voziti sa točno tim motorom kojeg kupujem; već sam se jednom opeko tako...

ja napravio upravo to. 1.2TSI u 1350 kg teškom yetiu.

i nemam blage veze koliko će mi trošit, računam oko 10l

novinovi
03.12.2009., 18:57

100 km/h - 6,02
130 km/h - 8,26
140 km/h - 9,35

Civic TypeR, 200 ks

100 km/h - 7,19
130 km/h - 9,17
150 km/h - 10,75

Jazz 1,4 i-VTEC

100 km/h - 5,74
130 km/h - 7,69
140 km/h - 8,47

Tak da je ona priča o 125 km/h i 5,6 litara ipak patka. Ne kažem da board ne pokazuje toliko. Al kilometarceler vara 10 km/h a board još pola litre. Pa smo tu negdje.

Daj odma i za Sportinga

novinovi
03.12.2009., 19:06
Eto, to su razlozi. Samo moram priznati da je ta brzina nemoguća za održavati na ZG-KA i obratno, tamo moraš voziti koliko ti lijeva traka dopušta.

Definitivno najgora autocesta koja postoji. Čak sam pod zadnje počeo preferirati staru cestu, kada mi se da voziti, jer su skroz popravili staru karlovačku.

Sam da kazem da se slazem s tvojim postovima, ko da sam ih i ja pisao, a i auto je relatvino slican:top:

hrdragovoljac
03.12.2009., 19:15

to je stari motor, valjda su napravili neki napredak u ovom:rolleyes:

evo jedne ankete s engleskog foruma: (plavo broj učesnika, crveno devijacija)
imperial galon calculator:http://www.eforecourt.com/l_100km_mpg_convert.htm

http://www.civinfo.com/wiki/images/a/ae/Surveympg2.gif

STINGer
03.12.2009., 20:46
Jel ovo i Honda uvodi TSI motore?

:zubo:

STINGer
03.12.2009., 20:47
Jel ovo i Honda uvodi TSI motore?

:zubo:

codbot1.24
04.12.2009., 01:19
Pozdrav ,procitao sam par postova pa mozda nesto bubnem ,vidim zanima te 1.4 tsi ,ja vozim 1.8 tsi,160ks,seat leon,presao 3000km ,potrosnja u lagano ganjanje grad 11-12 litara ,normalna voznja 10.5,moje je misljenje da su to odlicni motori ,auto stvarno ideee tako da je problem vozit ga laganini ,mene je iznenadio podatak (po papirima u auto salonu )da 1.4tsi motor trosi vise od 1.8 tsi motora ,mozda grijesim pogledaj specifikacije 1.4 i 1.8 na seatovim stranicama .

Divus
04.12.2009., 02:12
Ipak 1.8 troši više

http://www.seat.com.hr/hr/index.php?pid=628&m=100154,100148,100153,100154&extra=&R=&L=114&RMC=le2&resolution=1280x1024

CDRW
04.12.2009., 07:23
to je stari motor, valjda su napravili neki napredak u ovom:rolleyes:

evo jedne ankete s engleskog foruma: (plavo broj učesnika, crveno devijacija)
imperial galon

Čuj uz dužno poštovanje - vjerujem vlasnicima kad pričaju o potrošnji ko Jaci i Šukeru zajedno.

Dakle ipak ću se priklonit laboratorijskom testu potrošnje.

Od onih autića koje sam postao - Civic 1,6 je stari. Type R i Jazz su ovogodišnji (test iz 2. i 3. mjeseca 2009.) No koliko znamo stare aute - znamo da su zapravo MANJE trošili (ekologija i slične pizdarije).

moril
04.12.2009., 09:43
@CDRW:

daj link gdje si našao te labiratorijske proračune za trenutnu potrošnju

Equilibrium4
04.12.2009., 12:38
Da li netko imao prilike probati ovaj novi DSG sa 7. brzina na G6?
da li po defaultu dolazi sa ručicama za mijenjanje brzina na volanu; ne vidim nigdje da se može doplatiti pa pretpostavljam da dolazi odmah sa DSGom...

nisam imao prilike probati, al mislim da je DSG općenito zakon stvar; ideja da se laganini vozim i da kad trebam preticati samo stisnem gas do poda i da auto sam razmišlja kolko brzina da se spusti i povuče mi je zakon... a i činjenica kako kažu da auto linearno ubrzava i da se šaltanje uopće ne osjeti...

A i potrošnja bi trebala biti niža od manualca (u gradu za pola litre po specifikacijama) jer u normal modu šalta na nižim okretajima na više, a tako bi se većinom i vozio po gradskoj gužvi do posla i natrag.

ak je netko probao - jel se može u normalnoj vožnji samo lupiti po polugici - (minus) na volanu, stisnuti gas i da se tako pretiče?

nije direktno vezano uz 1.4 tsi, al sa njime bi uzimao i DSG pa zato pitam ovdje...

fala!

jasmin16v
04.12.2009., 12:53
da li po defaultu dolazi sa ručicama za mijenjanje brzina na volanu; ne vidim nigdje da se može doplatiti pa pretpostavljam da dolazi odmah sa DSGom...

nisam imao prilike probati, al mislim da je DSG općenito zakon stvar; ideja da se laganini vozim i da kad trebam preticati samo stisnem gas do poda i da auto sam razmišlja kolko brzina da se spusti i povuče mi je zakon... a i činjenica kako kažu da auto linearno ubrzava i da se šaltanje uopće ne osjeti...

A i potrošnja bi trebala biti niža od manualca (u gradu za pola litre po specifikacijama) jer u normal modu šalta na nižim okretajima na više, a tako bi se većinom i vozio po gradskoj gužvi do posla i natrag.

ak je netko probao - jel se može u normalnoj vožnji samo lupiti po polugici - (minus) na volanu, stisnuti gas i da se tako pretiče?

nije direktno vezano uz 1.4 tsi, al sa njime bi uzimao i DSG pa zato pitam ovdje...

fala!

pise da imaju polugice za mijenjanje brzina (http://www.auto-motor-i-sport.com/test/VW_golf_14_TSI_DSG_highline)

moril
04.12.2009., 13:16

fala!

Je, super je taj DSG, ali brate mili, preskup je za Polo ili Golf, kod Passata još ne i toliko, kad se uzme cijena nadoplate kao postotak cijene vozila.

Pola litre na 100 km ti je cca 4 kn. Svakih 1.000 km ušparao si 40 kn, a na 100.000 km ušparao si cijelih 4.000 kn u odnosu na manualca. To je zanemariva brojka, osobito ako u obzir uzmeš da DSG vjerojatno traži i neko održavanje, dok kod manualca samo promjeniš ulje u getribi, a na nekima to čak nije ni predviđeno u planu održavanja.

Da je kojim slučajem cijena DSG-a nekih 5-6.000 kn, ne bih dvojio ni sekunde, ali sa ovim cijenama nije mi to neka pametna investicija.

Equilibrium4
04.12.2009., 13:27
Je, super je taj DSG, ali brate mili, preskup je za Polo ili Golf, kod Passata još ne i toliko, kad se uzme cijena nadoplate kao postotak cijene vozila.

Pola litre na 100 km ti je cca 4 kn. Svakih 1.000 km ušparao si 40 kn, a na 100.000 km ušparao si cijelih 4.000 kn u odnosu na manualca. To je zanemariva brojka, osobito ako u obzir uzmeš da DSG vjerojatno traži i neko održavanje, dok kod manualca samo promjeniš ulje u getribi, a na nekima to čak nije ni predviđeno u planu održavanja.

Da je kojim slučajem cijena DSG-a nekih 5-6.000 kn, ne bih dvojio ni sekunde, ali sa ovim cijenama nije mi to neka pametna investicija.

a ebi ga; al ak ću previše racionalizirat onda ni neću kupit golfa sa 1.4 benzincem za 18-19k€, već si uzmem aktualnu astru sa 1.4 i 90ks za 15k€.

ne bih ja uzima DSG zbog uštede, već zbog gušta u vožnji, a uz to je plus što manje troši...

no slažem se da je nadoplata skupa...

Equilibrium4
04.12.2009., 13:28

Jesi ga vozio?

moril
04.12.2009., 13:32
Nisam ga vozio nažalost, svoj sud o njemu donio sam nakon mase pročitanih i pregledanih recenzija i mislim da se radi o odličnom mjenjaču, svi hvale brzinu i bestrzajnost promjene stupnja, uglađenost, štedljivost...

No, cijena je ta koja bi kod mene presudila. Radije bih šaltao manualno, a kupio auto sa za broj jačim motorom, dizelom ili masom druge opreme.

No, svatko ima svoje ukuse i potrebe i najbolje zna što hoće i kako potrošiti svoj novac.

Bono_
04.12.2009., 14:17

100 km/h - 6,02
130 km/h - 8,26
140 km/h - 9,35

Civic TypeR, 200 ks

100 km/h - 7,19
130 km/h - 9,17
150 km/h - 10,75

Jazz 1,4 i-VTEC

100 km/h - 5,74
130 km/h - 7,69
140 km/h - 8,47

Izvor tih podataka je....?
5.6L nije patka jer se radi o najnovijem 1.8 i-VTEC motoru, kao sto iz tvoje tablice potrosnja Jazzovog motora je prevelika.
1.6 VTEC nisam nikad vozio tako da neznam da li je tocno ili nije, sto se tice CTR-a potrosnja bez obzira sto ima jako kratku getribu je previsoka.
Moje mjerenje potrosnje se svodi na broj prijedenih km i koliko sam goriva potrosio sta izracunam kad iduci put nalijem do cepa.
Znaci D1 cesta od ZG do SB je bila 5.8L.
Sad po toj metodi izlistaj potrosnju za VW motore.
http://www.auto-info.hr/tekstovi/testovi-novih/122-test-novi-honda-civic-4v-18-es-mt-

Ivo_22
04.12.2009., 15:22
da li po defaultu dolazi sa ručicama za mijenjanje brzina na volanu; ne vidim nigdje da se može doplatiti pa pretpostavljam da dolazi odmah sa DSGom..

ako uzimaš Highline, on dolazi serijski sa multifunkcionalnim volanom.i ako uzimaš dsg na highline, i hoćeš polugice :cerek: , dodatnih 500kn .

Equilibrium4
04.12.2009., 15:52
ako uzimaš Highline, on dolazi serijski sa multifunkcionalnim volanom.i ako uzimaš dsg na highline, i hoćeš polugice :cerek: , dodatnih 500kn .

A što kad se uzima DSG na neki manji paket opreme, tipa comfortline ili trendline?

STINGer
04.12.2009., 16:42
A što kad se uzima DSG na neki manji paket opreme, tipa comfortline ili trendline?

Višenamjenski upravljač presvučen kožom
i funkcijom izmjene stupnjeva
prijenosa
-ručica i obujmica mjenjača, ručica
ručne kočnice presvučeni kožom
-kontrola Tiptronica i radio uređaja
-samo za modele sa Tiptronic ili DSG
mjenjačem
-obavezno naručiti putno računalo "Plus"
(9Q5)

Kn 5.038,73

vicenzo
07.12.2009., 09:09
Ako ovaj 1.4 nije čipiran, onda zaista ide i više nego odlično...

http://www.youtube.com/watch?v=DlVWXL5FJPY&feature=related

johny5
07.12.2009., 09:23
Ako ovaj 1.4 nije čipiran, onda zaista ide i više nego odlično...

http://www.youtube.com/watch?v=DlVWXL5FJPY&feature=related

Vjerojatno je malo čipnut bar na 200 ps, ako nije onda puno laže sat, dakle bolje da je ovo prvo.

to sam ja
07.12.2009., 10:21
To je 200 ks a od 180-200 mu treba 2dana. Top speed ima velik al ovo ubrzanje je koma.

vicenzo
07.12.2009., 10:54
Mislim da se tu radi prije o gužvi na autocesti, a ne o sporom ubrzavanju jer nema logike da od 180-200 totalno kilavi, a od 200-250 navuče dosta brzo...

CDRW
07.12.2009., 11:11
Izvor tih podataka je....?
5.6L nije patka jer se radi o najnovijem 1.8 i-VTEC motoru, kao sto iz tvoje tablice potrosnja Jazzovog motora je prevelika.
1.6 VTEC nisam nikad vozio tako da neznam da li je tocno ili nije, sto se tice CTR-a potrosnja bez obzira sto ima jako kratku getribu je previsoka.
Moje mjerenje potrosnje se svodi na broj prijedenih km i koliko sam goriva potrosio sta izracunam kad iduci put nalijem do cepa.
Znaci D1 cesta od ZG do SB je bila 5.8L.
Sad po toj metodi izlistaj potrosnju za VW motore.
http://www.auto-info.hr/tekstovi/testovi-novih/122-test-novi-honda-civic-4v-18-es-mt-

Izvor podataka je Quattroruote test 02/2009; 03/2009 i 09/2001 za stari Civic.

I dalje tvrdim da je 5,6 litara @ 125 km/h NEMOGUĆE za taj auto. Ako to nemre Jazz sa manjim motorom - bogme nemre ni Civic s većim motorom.

johny5
07.12.2009., 11:33
Izvor podataka je Quattroruote test 02/2009; 03/2009 i 09/2001 za stari Civic.

I dalje tvrdim da je 5,6 litara @ 125 km/h NEMOGUĆE za taj auto. Ako to nemre Jazz sa manjim motorom - bogme nemre ni Civic s većim motorom.

Koliko okretaja vrti jazz a koliko civic pri toj brzini?

CDRW
07.12.2009., 12:20
Koliko okretaja vrti jazz a koliko civic pri toj brzini?

Treba računat. Imal je Wonder negdje kalkulator za te zafrkancije.

Unstable
20.01.2010., 13:00
Buducu da je zakljucana tema 1.9 TDI vs 1.4 TSI, evo da se malo nadovezem na pricu o TSI-u ovdje. Ako pretpostavimo da su TSI buducnost benzinskih motora kod VW-a, mislim da je dobro i znat nesto o njima.:)

Evo link za sve koji su htjeli saznat nesto vise o TSI motorima... konkretno motor sa turbom (122ks) koji mene zanima...

http://tbr.gr/122hp/SSP_405_1.4l_90kW_TSI_Engine_with_Turbocharger.pdf

:D:D

---------------
Koliko sam shvatio, problemi TSI-a su vezani za onaj sa kompresorom od 160ks(pumpa goriva).
Za ovaj od 122ks nisam nasao nista konkretno.

get
20.01.2010., 13:10
Buducu da je zakljucana tema 1.9 TDI vs 1.4 TSI, evo da se malo nadovezem na pricu o TSI-u ovdje. Ako pretpostavimo da su TSI buducnost benzinskih motora kod VW-a, mislim da je dobro i znat nesto o njima.:)

Evo link za sve koji su htjeli saznat nesto vise o TSI motorima... konkretno motor sa turbom (122ks) koji mene zanima...

http://tbr.gr/122hp/SSP_405_1.4l_90kW_TSI_Engine_with_Turbocharger.pdf

:D:D

---------------
Koliko sam shvatio, problemi TSI-a su vezani za onaj sa kompresorom od 160ks(pumpa goriva).
Za ovaj od 122ks nisam nasao nista konkretno.

Super dokument, iako ti on ni u čemu ne pomaže pri odluci :D

STINGer
20.01.2010., 13:16
Buducu da je zakljucana tema 1.9 TDI vs 1.4 TSI

Ako je nastave posjećivati isti "doktori" s istim pričama ko i tamo onda ni ova neće potrajati

btw... da li si otišao na vw forum, možda tamo bude više informacija?

Unstable
20.01.2010., 13:20
Super dokument, iako ti on ni u čemu ne pomaže pri odluci :D

Znam da ne pomaze :D. Nego, naletih na njega pa htjedoh podjelit sa vama :D.

Netko je rekao da je TSI egzotika kod nas... nekako mi se cini da nece bit jos dugo. Za razliku od FSI-a, stvarno se ugraduje u razlicite modele.
---------

Nego, mozda bi CDRW mogao dat svoje misljenje o 1.4 TSI (122ks) motoru s obzirom na konstrukciju istog.

Unstable
20.01.2010., 13:24
Ako je nastave posjećivati isti "doktori" s istim pričama ko i tamo onda ni ova neće potrajati

btw... da li si otišao na vw forum, možda tamo bude više informacija?

Znam.. al' svatko ima svoje misljenje, pa kad se sve zbroji moze se donijet neki zakljucak:top:.
Mozda samo treba podjelit koji zuti :).

Jos dok sam imao cetvorku probao sam se "uclanit" u taj vw klub ali bezuspjesno :D. Od tada ga malo zaobilazim.
Ali, pogledat cu. Hvala na prijedlogu.:top:

STINGer
20.01.2010., 13:41
Znam.. al' svatko ima svoje misljenje, pa kad se sve zbroji moze se donijet neki zakljucak:top:.

Problem je što se meni ne da razbijati glavu tko je u pravu, onaj koji bi gumu pumpao na 2.21 ili onaj koji bi ju pumpao na 2.22... naročito ako je netko pitao jel bolje mirisni borić objesiti o mjenjač ili retrovizor :kava:

Uglavnom, želim reći da je motor još uvijek relativno nov za nešto konkretno reći, a da smo mi još uvijek debelo zatucani ljudi koji se opterećuju kojekakvim pizdarijama, a kamoli da je nekima čudno što motor može imati iljadu kubika i 100 konja. Tako su i nekoć spaljivali one koji su tvrdili da je zemlja okrugla i što sve već ne....

Nadam se da si shvatio što želim reći :mig:

get
20.01.2010., 13:45
Problem je što se meni ne da razbijati glavu tko je u pravu, onaj koji bi gumu pumpao na 2.21 ili onaj koji bi ju pumpao na 2.22... naročito ako je netko pitao jel bolje mirisni borić objesiti o mjenjač ili retrovizor :kava:

Uglavnom, želim reći da je motor još uvijek relativno nov za nešto konkretno reći, a da smo mi još uvijek debelo zatucani ljudi koji se opterećuju kojekakvim pizdarijama, a kamoli da je nekima čudno što motor može imati iljadu kubika i 100 konja. Tako su i nekoć spaljivali one koji su tvrdili da je zemlja okrugla i što sve već ne....

:top:

Tako je, kupi vozilo i uživaj u njemu :)

CDRW
20.01.2010., 13:46
A ko sam ja, molim te, da dajem sud o tom motoru????

Ja mogu dat samo svoje mišljenje - ono je pozitivno. Prestali su izvodit gluposti s alu blokovima (TSI ima blok od kuglastog grafitnog ljeva), blok je dimenzioniran za daleko veće snage od tih 122 ks, zgodno su spojili DI i turbo tak da je kompresija i dalje relativno visokih 10:1, ima neka zgodna rješenja oko hlađenje (dvostruki krug - jedan za blok a drugi za glavu) .... ukratko smatram ga naprednim s inženjerskog gledišta. Onaj od 160 ks je mogao bit i jednostavniji da su stavili VGT turbinu (nebi im trebao supercharger) no kad je počeo razvoj KKK još nije napravio VGT za benzinske kotore (prva primjena 911 Turbo).
Druga je stvar što napredno ponekad ne znači pouzdano (vidi Wankel recimo). Dakle potrebno je malo pričekati s konačnom ocjenom - za sada se čini OK. Nema nekih dječjih bolesti - što opet nije čudno jer su FSI tehnologiju uveli dosta davno (sjeća se netko 1,6 FSI).

palj
20.01.2010., 13:46

Ma da? A baš zbog toga što svatko ima svoje mišljenje, sad i jesi u nedoumici.

Svatko ima svoje viđenje, svoje neko iskustvo, iskustvo susjeda, prijatelja, rekla-kazala, slijepa ljubav prema određenom proizvođaču, tdi fahreri, "dizel ni za traktor" brijači...i kad to sve zbrojiš, dobiješ jedan kupus.

Unstable
20.01.2010., 13:57

Sve to stoji...
Nego, kad postavis pitanje, ocekujes da ce se javit ljudi koji voze te aute o kojima se prica pa da ce rec koju pametnu... Ili netko ko' radi kao mehanicar u ovlastenom VW servisu pa ce pomoc. To je smisao ovoga.
Nije bas pametno davat novac za nesto o cemu nemam pojma...:)
Iz tog razloga mislim da tema bas i nije tako banalna i nepotrebna kako se cini..

Prva racunala su zauzimala cijele prostorije a obavljala su osnovne racunske operacije. A danas x puta slozenije racunalo nosis u đepu.
Al' ljudi su uvijek malo skepticni, to im je u prirodi.:mig:

Unstable
20.01.2010., 13:59
A ko sam ja, molim te, da dajem sud o tom motoru????

Ja mogu dat samo svoje mišljenje - ono je pozitivno.

Samo misljenje sam i trazio:top:.
Hvala!

Cini se da je ljudima dosta prica o TSI motorima :D.

palj
20.01.2010., 14:00
Na tvoju žalost, jedan mehaničar koji bi ti bio od koristi, trenutno nije aktivan. Ako ti nije žurba, čekaj da se javi...ili mu pošalji PM. Nick je Rent-a-idiot, pa traži.

STINGer
20.01.2010., 14:33
Samo misljenje sam i trazio:top:.
Hvala!

Cini se da je ljudima dosta prica o TSI motorima :D.

Mogu samo ponoviti ono što je kolega CDRW rekao "za sada se čini OK". Manje više se zna za probleme koje su imali ovi od 160ks, motori se već ugrađuju u drugu generaciju golfa, tu su i ostale 3 marke u koje su ugrađuju...

Ja da kupujem neku od tih marki uzeo bih baš s tim motorom (ako bi mi financije dopuštale). One 4 godine jamstva bi mi dodatno pomogle pri odluci jednako kao i činjenica da jako puno drugih firmi ide u tom smjeru.

to sam ja
20.01.2010., 18:00
Evo ga napokon sam probao voziti taj 1.4TSI ali u G6 i ono nije me bas impresionirao nesto strasno.

Probat cu napravit neku usporedbu sa autom kojeg sad vozim.

Astra 1.7CDTI 100ks sa preko serijski i napravljen remap na 120-130ks negdje izmedu a ovo je 1.4 122ks serijski i po mojem osjecaju taj golf nema nikakve sanse protiv astre. Golf isto super ubrzava od 2000rpm ko i dizel.
Najzanimljivije je to sto sam ga bas isao isprobavat malo po zagorskim bregima naravno asvaltiranim i koje znam napamet kak astra ide. Astra doslovno jede golfa po brdima. Da vam malo predocim Astra npr kopa u brdo na pritisam gasa u pod u 2.brzini a golf se je posteno namucio da uopce pocne ubrzavat jednom i drugom sam pritisnuo gas na malo manje od 2000rpm.

0-100km/h mislim da bi bila jako mala razlika ali u meduubrzanjima je jos uvjek ovaj dizelas puno bolji od bilokakvog turbo benzinca.
Da se zna ovaj motor je super ipak je to 1.4 motor i u nekim stvarima tu ne pomaze nikakva tehnologija i turbo punjaci. Ali jos uvjek mislim da vw radi trenutno najbolje male turbake.

STINGer
20.01.2010., 19:26
Opet kruške i jabuke... koliko tvoja Astra, a koliko taj TSI ima Nm?

johny5
20.01.2010., 19:32
Evo ga napokon sam probao voziti taj 1.4TSI ali u G6 i ono nije me bas impresionirao nesto strasno.

Astra 1.7CDTI 100ks sa preko serijski i napravljen remap na 120-130ks negdje izmedu a ovo je 1.4 122ks serijski i po mojem osjecaju taj golf nema nikakve sanse protiv astre. Golf isto super ubrzava od 2000rpm ko i dizel.
Najzanimljivije je to sto sam ga bas isao isprobavat malo po zagorskim bregima naravno asvaltiranim i koje znam napamet kak astra ide. Astra doslovno jede golfa po brdima. Da vam malo predocim Astra npr kopa u brdo na pritisam gasa u pod u 2.brzini a golf se je posteno namucio da uopce pocne ubrzavat jednom i drugom sam pritisnuo gas na malo manje od 2000rpm.

0-100km/h mislim da bi bila jako mala razlika ali u meduubrzanjima je jos uvjek ovaj dizelas puno bolji od bilokakvog turbo benzinca.
Da se zna ovaj motor je super ipak je to 1.4 motor i u nekim stvarima tu ne pomaze nikakva tehnologija i turbo punjaci. Ali jos uvjek mislim da vw radi trenutno najbolje male turbake.

Da malo prokomentiram.

1. tvoja astra nije relevantna za usporedbu sa 1.4 tsi 122 ps jer je to ipak tdi motor koji postiže blizu 130 ks i ima blizu 300 nm, dakle 50% više neg tsi.
Uz to astra nije bitno teža od golfa tsi i jasno da tih 130 tdi konja u astri tako još više dolazi do izražaja.
2. Znači tvoj je brži čak i po štoperici a kamoli ne po doživljaju zbog 100 nm viška.
3. tsi ima bitno duže brzine(u 2-oj 100 i više) i jasno da nije isto potezat u istoj brzini s tdi-em i s tsi-em jer je razlika pola brzine
4. zbog ovog prethodnog je tdi bitno bolji na uzbrdicama, pogotovo ako ga voziš kao diesela jer kud ima manje nm uz to ima i duže brzine.
5. Bez obzira na te neke hendikepe tsi-a kada se tsi vozi kak spada astra tdi je jasno ipak nešto brža no to nije neka ogromna razlika, radi se o 2,3 sekunde samo.
6. Tsi impresionira sigurno u odnosu na klasične benzince a normalno da nemože potuć jačeg tdi-a u svemu, pogotovo u međuubrzanjima, to je valjda jasno
7. radi se o ovome, da si vozio recimo 1.8 benzinca sa 140 konja u novoj astri i tada sjeo u golfa tsi sa 122 ks sigurno bi te golf 20 ks slabiji impresionirao u međuubrzanjima u odnosu na benza sa 140 konja(atmosferca)
8. ja sam rekao da golf tsi međubrzava kao tdi od nekih 100 konja(to je impresivno pogotovo s obzirom na duže brzine) a usporedbe sa jačim tdi-ima naravno ne stoje, prvo zbog razlike u nm, drugo zbog kubikaže
9. ono bitno je da tsi sa 122 ks nikako nije trom u međuubrzanjima dok atmosferski benzinci čak i jače kubikaže jesu
10. tsi motor je sigurno odličan stroj s obzirom na 1.4 kubikažu(200 nm okretnog momenta) i 122 ks i bolji je od svih atmo benzinaca koji su čak jači i 20 konja a nije ništa lošiji od tdi motora koji su nešto slabiji(15-ak konja):top:
normalno da su jači disli nešto malo bolji u međubrzanjima no napominjem, da benz ima kraće brzine priča bi se lako okrenula u međuubrzanjima(no jasno to onda ne bi bio benz i to sve ne bi imalo smisla)
I da potpisujem ovo s kruškama i jabukama o čemu priča Stinger.

BB87
20.01.2010., 19:54
ja samo znam da u ubrzanju od 0 kmh do 100 kmh 1.4 tsi od 122 ks dere za oko 2 sekunde 2.0 TDI od 110 ks (oba u Golfu 6)
isprobano i provjereno

ono sto sjebe tdi je to sto u prvoj ide do 40, druga do 80 kmh... inace taj motor je dosta dobar, ali iznad 4000 okr, jednostavno previse gubi snagu
1.4 TSI u drugoj moze potegnut i preko 100 kmh

evo i videa:
1.4 TSI 122 KS
http://www.youtube.com/watch?v=os8bjo-6iRM

2.0 TDI 110 KS
http://www.youtube.com/watch?v=Nn2OGTn1LFI&feature=related

prema ovim videima, razlika je skoro 4 sek u korist TSI motora, ali ovo pridodajem zbog razlike u stilu starta (vozac TSI-a uistinu ZNA kako se starta benzinac... jbg dok TDI bas i nije ''razvucen'' u startu kako treba)

STINGer
20.01.2010., 20:00
Da zatvorimo i ovu? :kokice:

Komar22
20.01.2010., 20:00
vidim da tu nešto raspravljate o 1.4 TSI motorima, pa da kažem ja sam prije nekih 2mj vozil VW Scirocco 1.4 TSI od 160 KS, sad neznam da li je to dobro za neku usporedbu jer vidim da se tu najviše govori o golfu, pa da samo kažem kako me je oduševil taj od 160KS jer vuče jako dobro, e sad neznam kak je u golfu ali ovaj koristi nekakvu kombinaciju turbo punjača i nekakvog kompresora tako da je turbo rupa skoro neprimjetna, dok sam stisnul gas auto praktički odma poleti. I prije nego sam išel voziti ga sam videl da piše potrošnja 13,7L i ono pitam prodavača , stvarno?? A on kaže to ti je vjerojatno gradska vožnja hehehhehe:lol:(kaj i vjerojatno je):)

BB87
20.01.2010., 20:09
aje stindžeru nije jos kraj raspravi :D

cek da se rasplamsa, il da barem dodje neki da kaze kako njegova ''trica'' tdi od 90 ks ide jace od 1.4 TSI-a :zubo:

@komar20: ne brini kad ga se stalno drzi pod punim gasom, moze trosit i vise! al opet na otvorenoj cesti u 6-oj brzini i na 90 kmh trosi mizerno!

eh da jos samo nesto da napomenem, one price turbina + kompresor, ne drze bas vodu, u osnovi radi se samo o jednom uredjaju, ne dva..
inace ''turbina'' je u osnovi TURBOKOMPRESOR, dakle samo jedna u nizu vrsti kompresora... sve je to jedan kompresor, samo drukcije izvedbe...

Komar22
20.01.2010., 20:20

cek da se rasplamsa, il da barem dodje neki da kaze kako njegova ''trica'' tdi od 90 ks ide jace od 1.4 TSI-a :zubo:

@komar20: ne brini kad ga se stalno drzi pod punim gasom, moze trosit i vise! al opet na otvorenoj cesti u 6-oj brzini i na 90 kmh trosi mizerno!

eh da jos samo nesto da napomenem, one price turbina + kompresor, ne drze bas vodu, u osnovi radi se samo o jednom uredjaju, ne dva..
inace ''turbina'' je u osnovi TURBOKOMPRESOR, dakle samo jedna u nizu vrsti kompresora... sve je to jedan kompresor, samo drukcije izvedbe...

zove se Twincharger, kombinacija mehaničkog kompresora i turbo punjača, a sad kak je to složeno...

BB87
20.01.2010., 20:38
ma znam samo da taj motor ima pogon bregastih vratila lancem, te da vodilice nest brzo rikavaju :D al pustimo sad to...

taj Twincharger je super ultra uber kompliciran kompresor (lol bolje da su stavili dvostruki stapni kompresor neg to, bilo bi jednostavnije) a kad taj dio ode, onda u k***
inace, sam uredjaj je za popraviti, cistiti, i ostalo strava i uzas za mehanicare, ne vidim cemu takvo sto?!

btw, ima to svojih prednosti, ali bome ima i mana i to velikih!

to sam ja
20.01.2010., 23:01
Izbrisi moj post nisam htio nis zakuhati. Ispricavam se.

Komar22
21.01.2010., 08:30
ma znam samo da taj motor ima pogon bregastih vratila lancem, te da vodilice nest brzo rikavaju :D al pustimo sad to...

taj Twincharger je super ultra uber kompliciran kompresor (lol bolje da su stavili dvostruki stapni kompresor neg to, bilo bi jednostavnije) a kad taj dio ode, onda u k***
inace, sam uredjaj je za popraviti, cistiti, i ostalo strava i uzas za mehanicare, ne vidim cemu takvo sto?!

btw, ima to svojih prednosti, ali bome ima i mana i to velikih!

Koje su mane?

Unstable
21.01.2010., 08:57
Koje bi bile mane ovoga sa 122ks, bez kompresora?
Postoje li kod njega neki elementi koji bi u buducnosti mogli zadavat glavobolju vlasnicima ili bi sto se toga tice bio slicniji TDI-u?

Naravno pitam za misljenje a ne nepobitne cinjenice. Jer cinjenice ocito nitko ne zna :).

get
21.01.2010., 09:04
Postoje li kod njega neki elementi koji bi u buducnosti mogli zadavat glavobolju vlasnicima ili bi sto se toga tice bio slicniji TDI-u?

Naravno pitam za misljenje a ne nepobitne cinjenice. Jer cinjenice ocito nitko ne zna :).

A možda da se poslužiš nekim od VW foruma??

Target
21.01.2010., 09:17

Oba imaju turbinu što je ako se ne pazi najveći problem i trošak.

get
21.01.2010., 09:20
A jel netko zna koja je cijena zamjene turbine?

Stalno se priča o tome, ali nigdje niti jednog podatka.

A koja je izmjena kod dizela?

to sam ja
21.01.2010., 09:39
nova je negdje izmedu 10-15tkn sa poslom tak su bar meni rekli.

get
21.01.2010., 09:55

Pretpostavljam da se radi o ovlaštenom servisu?

CDRW
21.01.2010., 10:05
Pretpostavljam da se radi o ovlaštenom servisu?

Pogledaj turbotechnics ili tako nekako iz UK. Koliko znam oni su najveći "mjenjač" turbina.

Inače rijetko kad je potrebna ZAMJENA. To mora bit debelo zanemarena turbina.

Komar22
21.01.2010., 10:32
ha neznam s obzirom da mi je scirocco na listi za kupovinu auta, ako bi ga kupoval uzel bi taj 1.4 TSI ili 122 ili 160KS jer vjerujem da je tu u redu motor.

CDRW
21.01.2010., 10:51
Jebeš Široko ak nije R :mig:

Komar22
21.01.2010., 11:04
Jebeš Široko ak nije R :mig:

hah dobro sad.....:rolleyes:

onda jebeš i golfa ako nije R:mig:

Nosuferatu
21.01.2010., 11:12
Eos Tsi 122.. vidim velike rasprave... :) sve pohvale motoru, ne mogu bas o ubrzanjima jer je eos malo tezi od golfa, ali uglavnom sve pohvale..

Komar22
21.01.2010., 11:22
Eos Tsi 122.. vidim velike rasprave... :) sve pohvale motoru, ne mogu bas o ubrzanjima jer je eos malo tezi od golfa, ali uglavnom sve pohvale..

kolika je potrošnja u normalnim uvjetima?

CDRW
21.01.2010., 11:27
hah dobro sad.....:rolleyes:

onda jebeš i golfa ako nije R:mig:

A ne, ne, ne, ne kolega - Golf mora bit dizlo. Nemere Golf a benzinac (eventualno 1,4 sa 75 ks za penzionere). Ili GTI

Nosuferatu
21.01.2010., 11:28
gradska.. 11-13, na otvorenom oko 6-7.. vrlo ovisi o nacinu voznje, posto se moze dosta ugodno voziti i oko 2000rpm.. a kad se stisne na 5000, kazaljka pada naocigled :lol:

gFlores
21.01.2010., 11:31

Glupo je uspoređivati ubrzanje dizela pri 2000 rpm i benzinca pri 2000 rpm. Šaltaj nižu pa kreni od 3000 rpm sa benzincem i očepi ga do crvenog, pa ćeš vidit čuda. Ne znam za ove moderne VW turbake ali sa onim starim 1.8T nijedan VW dizlo mi nije mogao niti primirisati. Usprkos tvrdnjama njihovih šokiranih vlasnika :D

Mali edit: nakon toliko godina i isprobavanja raznih motora i turbaka, još ne mogu prežaliti taj 1.8T. :tuzni:

Unstable
21.01.2010., 11:48
gradska.. 11-13, na otvorenom oko 6-7.. vrlo ovisi o nacinu voznje, posto se moze dosta ugodno voziti i oko 2000rpm.. a kad se stisne na 5000, kazaljka pada naocigled :lol:

Specifikacije kazu 8,6 po gradu. Znam da je stvarnost drugacija, ali bas toliko?
11-13 l mi se cini stvarno puno... sigurno ga posteno stisces.

Koliko si km presao?

Nosuferatu
21.01.2010., 11:58
pa to je to recimo 2l vise, 8,6-11..prosjecno,da bas pazis moze i manje, ima sada 26tkm, mislio sam i ja da ce manje trositi.. mora da je od lošeg benzina :ne zna:

BB87
24.01.2010., 20:44
nakon toliko godina i isprobavanja raznih motora i turbaka, još ne mogu prežaliti taj 1.8T. :tuzni:

džoin d klab :tuzni:

inace, taj motor katapultora kad ga se otcepi :D
ima stric jos uvijek taki (Audi A4 1.8T) i jos kad sjednem u taj auto bogami osjetim razliku u odnosu na 1.9 TDI sa 130 KS!
drukciji je to osjecaj, kad u 2. ide do 100 kmh i 6000 okr a ne 70-80 i 4000 okr ko dizlo :zubo:
sto se ubrzanja tice 1.8T RULZ! :top:

razmisljam nagovorit strica da kad bude prodavo da mi pokloni il proda tu A4-ku :)

MeLeK1
31.01.2010., 21:11

auto super ide dok je ispravan, no kad se krene kvariti, katastrofa. Imao sam prilike voziti, auto ima 60-tak tisuća na satu i do sada je imao dva kvara koji su plaćeni po 5000 kn svaki. Trenutni problem mu je trzanje na više od 3000 okretaja i u servisu nemaju pojma što je.

Unstable
01.02.2010., 08:42
auto super ide dok je ispravan, no kad se krene kvariti, katastrofa. Imao sam prilike voziti, auto ima 60-tak tisuća na satu i do sada je imao dva kvara koji su plaćeni po 5000 kn svaki. Trenutni problem mu je trzanje na više od 3000 okretaja i u servisu nemaju pojma što je.

Ovo sto si rekao se odnosi na Golfa V sa 170 ks ili na ovog sa 122 ks?
Ja osobno ne bih isao na vise od 122ks. Taj 1.4 TSI dolazi sa razlicitim konjazama... cak do 170ks (u petici) i koliko razumijem, motor je projektiran za tu najvecu konjazu... tako da mislim da se sa 122 ks ne bi trebalo pogrijesit.

Znas li mozda tocno o kakvim se kvarovima radi (kvarovi od 5000kn)?!
A sto se tice toga motora... ugraduju ga ne vise samo u glofa, nego i Seat, Škodu... Da je motor loš... nekako sumnjam da bi ga ugrađivali u sve te aute.
Mislim da je taj 1.4 TSI doraden u odnosu na onoga u petici i sada u sestici dolazi samo sa 122 i 160 ks.

Nisam mehanicar... to je moje subjektivno misljenje.

Komar22
01.02.2010., 10:05
zanimljivo je to da kod Scirocca 1.4TSI od 160ks je skuplji samo za 600eura u odnosu na 122 ks

Unstable
01.02.2010., 10:20
zanimljivo je to da kod Scirocca 1.4TSI od 160ks je skuplji samo za 600eura u odnosu na 122 ks

Cudno je sto je toliko mala razlika u cjeni.
Osobno, tu verziju sa 160ks ne bih uzeo. 122 ks mi se cini realnije za taj motor.

SupraMK4lover
01.02.2010., 16:59
Dobro ulje i razuman vremenski interval promjene su preduvjet dugovječnosti turbine.
Nego imam pitanje,koji je kompresor u tom TSI?

Mislim da je Roots-ov koliko sam dobro vidio kod kolege na njegovom G6-TSI-u

SupraMK4lover
01.02.2010., 18:31

NE, to su potpuno odvojena 2 mehanizma gdje je na prvom mjestu kompresor (ne klasični mehanički, twin screw ili neki tip pro-chargea), već moderniji i bolji, koji je uparen sa Turbopunjačem. Znači neovisan jedan o drugom, čak mislim da sam kod kolege na G6 vidio i mogućnost demontiranja te tako mislim da je supercharger moguće i demonitirat, ukoliko nešto nije u redu odnosno turbocharger, ukoliko s njim nešto nije u redu. Cijene zamjene turbopunjača i superpunjača mogu ići od 1300-1500€ ovisno o servisu, naravno ovlaštenom.

SupraMK4lover
01.02.2010., 18:37
To je malo puno za samu turbinu, ali što je tu je, kolega mi je rekao kada je bio na prvom obaveznom servisu da superpunjač košta oko 700€ dok turbina oko 600€, dalje je samo rad...neznam, možda on nešto nije dobro razumio.

Unstable
02.02.2010., 09:09
To je malo puno za samu turbinu, ali što je tu je, kolega mi je rekao kada je bio na prvom obaveznom servisu da superpunjač košta oko 700€ dok turbina oko 600€, dalje je samo rad...neznam, možda on nešto nije dobro razumio.

Koliko je kolega napravio km sa autom? Jel' zadovoljan?
Koliko troši?

to sam ja
02.02.2010., 10:03

Mozda nije tako puno ja sam to rekao otprilike neznam tocne cijene ali misli ovih tvojih 600€ mi se cini malo. Evo npr prijatelj je nedavno platio reparaciju turbine za 1.9TDI motor malo vise od 4tkn.

schimek1
02.02.2010., 22:27
Mozda nije tako puno ja sam to rekao otprilike neznam tocne cijene ali misli ovih tvojih 600€ mi se cini malo. Evo npr prijatelj je nedavno platio reparaciju turbine za 1.9TDI motor malo vise od 4tkn.

Znam da sam malo otišao sa teme, ali zanima me kaj bi to moglo biti znači vozim auto na 1500 okretaja i čuje se zujanje, kao da turbina fučka, to se čuje od 1500 - jedno 2000 okretaja. Inače auto je Golf V 1,9 TDi, 37 000 km ima sada. Frendici se prošle godine razletjela turbina isto na petici, imao ja 45 000 km. Jel moguće da se to javlja turbina i da je počela odlaziti lagano???

to sam ja
02.02.2010., 23:30
Imas garanciju? ako imas odi u servis neka pogledaju neznam kaj bi ti pametnije rekao ovako preko foruma je stvarno tesko znat, Jel dimi? Dali se auto ponasa isto kao prije ili ima neke nove simptome? koje je frendica imala simptome?

schimek1
03.02.2010., 00:09
Imas garanciju? ako imas odi u servis neka pogledaju neznam kaj bi ti pametnije rekao ovako preko foruma je stvarno tesko znat, Jel dimi? Dali se auto ponasa isto kao prije ili ima neke nove simptome? koje je frendica imala simptome?

Imam garanciju još, auto ne dimi, niti se ponaša drugačije, nego se samo taj zvuk zujanja čuje unutra. A frendica veli da ništa nije čula prije, nego samo odjednom se čulo nešto u autu, znači turbina se raspala, auto počeo dimiti i nije vukao.

vicenzo
03.02.2010., 08:44
Imam garanciju još, auto ne dimi, niti se ponaša drugačije, nego se samo taj zvuk zujanja čuje unutra. A frendica veli da ništa nije čula prije, nego samo odjednom se čulo nešto u autu, znači turbina se raspala, auto počeo dimiti i nije vukao.

Smiješno će zvučati, ali na koji način se čuje? Da li fijuće ili huće?
Ako fijuće kada turiraš u leru, onda je problem u turbini. Ako huće na određenim okretajima, treba biti koncentriran da se to čuje, dosta je tiho, onda nije nikakav kvar. Kako je turbina s varijabilnim statorom, na određenim okretajima zbog strujanja zraka čuje se malo to hukanje. I ja sam se uplašio da je otišla turbina kada sam to skužio (prvi put kada sam se vozio s ugašenim radiom), otišao u servis to reklamirati. Sjeli u auto i vozimo se serviser i ja, on tvrdi da se ništa ne čuje, a ja suprotno. I onda nakon nekog vremena, skuži on na što ja mislim, kaže ma to je hukanje na ulazu u turbinu na određenim okretajima, to je normalno za taj motor. I još se čudio kako sam to uopće uspio čuti.

Unstable
03.02.2010., 09:34
Kad se vec prica o turbinama, a ovo je tema 1.4 TSI... :D

Dal' se kod benzinaca sa turbom isto mogu ocekivat intervencije oko ciscenja turbina ako se radi vecinom o gradskoj voznji?
Kako na njega utjece voznja na nizim okretajima?

Negdje sam procitao da je TSI poprilicno osjetljiv na loše gorivo... u kojem smislu?
Kako loše gorivo utječe na aute sa TSI motorom?

BB87
03.02.2010., 16:12
da, postoji mogucnst od začađenja turbine (pritom se misli na lopatice, a to uvelike ovisi o stili i rezimu voznje) dakle koliko auto provede vremena u hladnom radu, te kakav je stil voznje, okretaji itd.. naravno kod začađenja dolazi i utjecaj kvalitete goriva, sastojci goriva, te kako gorivo sagorjeva, npr ako prilikom hladnog rada stisces gas ko majmun, tada gorivo i nece bas sagorjevati tako kvalitetno kao kad je auto na radnoj temp, pa se takvo gorivo (losije sagoreno) lakse ''ljepi'' na turbinu, njene lopatice/letvice, te osovinu, i takve supstance stete i to jako.. nakon nekog vremena potrebno je tretirati turbinu, detaljno pjeskarenje, balansiranje osovine i kola, te mjerenje tlakova koje moze postici i ponasanje pri max okretajima turbine, te ima li ''lufta'' ako ima gdje se stvara te sprijeciti ponovno nastajanje tako da vrsimo razlicite postupke obrade, i/ili zamjenimo neke djelove koji se ponasaju problematicno.
eto upravo je to jedan od razloga zasto je TSI osjetljiv na lose gorivo (u konacnici svi su auti osjetljivi na lose gorivo, samo neki manje a neki vise)
postoje jos neki razlozi zasto je TSI osjetljiv na gorivo a tice se sustava ubrizgavanja, naime on ima jednu posebnu komoru (iznad cilindara, u glavi motora gdje su smjesteni ventili) dakle kad usisni ventil pusti gorivo u cilindar, prethodno se ta smjesa ''mjesa'' u toj posebnoj komori, a nacin je slijedeci: posebne brizgaljke ubrizgavaju gorivo ''sloj po sloj'' te se na takav nacim mjesaju sa zrakom, ima tu jos nekih senzora koji reguliraju te slojeve, tocnije brizgaljke ovisno o jacini pritisnute papucice, ali sad necemo ici bas previse u detalje, bile bi potrebne slike i masa teksta koji vam se nece dat citat, recimo ovako: lose gorivo ima lose sastojke, koji su teski, tvrdi, ostri, imaju hrapavu povrsinu, iglicastu strukturu itd i onda vam se oni mogu taloziti, i to na raznim mjestima kod ubrizgavanja, od injektora, pa sve do rubova komore, te rubova oko ubrizgavanja, tako se moze poremetiti rad istih te se tada gorivo lose ubrizgava, motor ''stuca'' lose se mjesa sa zrakom, itd...

Divus
03.02.2010., 18:56
ubrizgavaju gorivo ''sloj po sloj''

BTW zato se i zove

TSI (Turbo Stratified Injection)

Stratified = slojevito

schimek1
03.02.2010., 22:37
Smiješno će zvučati, ali na koji način se čuje? Da li fijuće ili huće?
Ako fijuće kada turiraš u leru, onda je problem u turbini. Ako huće na određenim okretajima, treba biti koncentriran da se to čuje, dosta je tiho, onda nije nikakav kvar. Kako je turbina s varijabilnim statorom, na određenim okretajima zbog strujanja zraka čuje se malo to hukanje. I ja sam se uplašio da je otišla turbina kada sam to skužio (prvi put kada sam se vozio s ugašenim radiom), otišao u servis to reklamirati. Sjeli u auto i vozimo se serviser i ja, on tvrdi da se ništa ne čuje, a ja suprotno. I onda nakon nekog vremena, skuži on na što ja mislim, kaže ma to je hukanje na ulazu u turbinu na određenim okretajima, to je normalno za taj motor. I još se čudio kako sam to uopće uspio čuti.

Čuje se zujanje koje traje od 1500 okretaja pa do jedno 2000 okretaja i to se čuje unutra u kabinu, poslje tih okretaja nisam primijetio da se čuje. i naravno čuje se kad se promijeni brzina, to je standard kod svake turbine, ali ovo se čuje valjda kad se turbina počne paliti kod mene. Pa me to malo zabrinulo.

CDRW
04.02.2010., 00:00
da, postoji mogucnst od začađenja turbine (pritom se misli na lopatice, a to uvelike ovisi o stili i rezimu voznje) dakle koliko auto provede vremena u hladnom radu, te kakav je stil voznje, okretaji itd.. naravno kod začađenja dolazi i utjecaj kvalitete goriva, sastojci goriva, te kako gorivo sagorjeva, npr ako prilikom hladnog rada stisces gas ko majmun, tada gorivo i nece bas sagorjevati tako kvalitetno kao kad je auto na radnoj temp, pa se takvo gorivo (losije sagoreno) lakse ''ljepi'' na turbinu, njene lopatice/letvice, te osovinu, i takve supstance stete i to jako.. nakon nekog vremena potrebno je tretirati turbinu, detaljno pjeskarenje, balansiranje osovine i kola, te mjerenje tlakova koje moze postici i ponasanje pri max okretajima turbine, te ima li ''lufta'' ako ima gdje se stvara te sprijeciti ponovno nastajanje tako da vrsimo razlicite postupke obrade, i/ili zamjenimo neke djelove koji se ponasaju problematicno.
eto upravo je to jedan od razloga zasto je TSI osjetljiv na lose gorivo (u konacnici svi su auti osjetljivi na lose gorivo, samo neki manje a neki vise)
postoje jos neki razlozi zasto je TSI osjetljiv na gorivo a tice se sustava ubrizgavanja, naime on ima jednu posebnu komoru (iznad cilindara, u glavi motora gdje su smjesteni ventili) dakle kad usisni ventil pusti gorivo u cilindar, prethodno se ta smjesa ''mjesa'' u toj posebnoj komori, a nacin je slijedeci: posebne brizgaljke ubrizgavaju gorivo ''sloj po sloj'' te se na takav nacim mjesaju sa zrakom, ima tu jos nekih senzora koji reguliraju te slojeve, tocnije brizgaljke ovisno o jacini pritisnute papucice, ali sad necemo ici bas previse u detalje, bile bi potrebne slike i masa teksta koji vam se nece dat citat, recimo ovako: lose gorivo ima lose sastojke, koji su teski, tvrdi, ostri, imaju hrapavu povrsinu, iglicastu strukturu itd i onda vam se oni mogu taloziti, i to na raznim mjestima kod ubrizgavanja, od injektora, pa sve do rubova komore, te rubova oko ubrizgavanja, tako se moze poremetiti rad istih te se tada gorivo lose ubrizgava, motor ''stuca'' lose se mjesa sa zrakom, itd...

Pročitaj još jednom što si napisao - ovako nema smisla - ne postoji nikakva posebna komora - TSI i tak u S modu radi samo na leru i parsto okretaja iznad. U svim ostalim od "slojevitog" punjenja nema ni S.

A razlika je u trenutku ubrizgavanja - u S modu gorivo se ubrizgava kad je klip pred GMT i trenutak prije nego što će iskra preskočit - poseban oblik čela klipa onda odvede "bogatu" smjesu ravno na svječicu - i smjesa se upali iako je svugdje drugdje po cilindru smjesa mršava - ima viška zraka.
U "normalnom" modu rada gorivo se ubrizgava čim se otvori usisni ventil - i tako se gorivo mješa sa zrakom cijelo vrijeme dok klip ide dole pa opet gore - smjesa u cilindru je u tom slučaju homogena (svugdje ista).

Unstable
04.02.2010., 07:58
Procitao sam da je TSI osjetljiviji na lose gorivo od TDI-a, zato pitam...

Sto se tice turbine... buduci da nije dobro "mrcvarit" auto na niskim okretajima, ne znam kako je onda moguce ostvarit tu ekonomicnu potrosnju o kojoj pricaju... jedino ako je voznja na 3000 i vise okretaja i dalje ekonomicna... u sto sumnjam.

Hvala na odgovorima

get
04.02.2010., 08:30
Procitao sam da je TSI osjetljiviji na lose gorivo od TDI-a, zato pitam...

Sto se tice turbine... buduci da nije dobro "mrcvarit" auto na niskim okretajima, ne znam kako je onda moguce ostvarit tu ekonomicnu potrosnju o kojoj pricaju... jedino ako je voznja na 3000 i vise okretaja i dalje ekonomicna... u sto sumnjam.

Hvala na odgovorima

Smisao automobila sa turbinom je da ih voziš oko maksimalnog okretnog momenta.

A to je oko 2000 okretaja. Kada se vozim brže, onda sam negdje na 3000 okretaja.

BB87
04.02.2010., 11:18
@CDRW: nisam siguran, treba sad provjeriti dali FSI ima izravno ubrizgavanje (GDI) ili koristi komoru tj rasplinjac..
moguce je da se radi o izravnom ubrizgavanju, ali nebi bas bio 100% siguran. treba vidjeti konstrukciju glave motora pa onda vidjeti.
ali ako se uspostavi da se radi o mojoj gresci, ja se ispricavam :)
(jebiga desava se)

pinkskin
04.02.2010., 11:41
@CDRW: nisam siguran, treba sad provjeriti dali FSI ima izravno ubrizgavanje (GDI) ili koristi komoru tj rasplinjac..
moguce je da se radi o izravnom ubrizgavanju, ali nebi bas bio 100% siguran. treba vidjeti konstrukciju glave motora pa onda vidjeti.
ali ako se uspostavi da se radi o mojoj gresci, ja se ispricavam :)
(jebiga desava se)

FSI motori jesu motori VW sa direktnim ubrizgavanje, onda su im dodali turbo pa su postali TFSI, pa su napravili 1.4 sa turbom i twinchargerom pa su te nazvali TSI pa su preimenovali 2.0TFSI kod VW u 2.0TSI, dok su stare oznake ostale ne Audi-ima. To su sve neravno motori sa direktnim ubruzgavanjem

BB87
04.02.2010., 12:30
nisam ja kriv sto stalno mjenjaju oznake.. ako je u osnovi sve jedno te isto (sto se tice ubrizgavanja) cemu stalne promjene oznaka nije mi jasno, al ok, eto fala na inf, svi VW benzinski motori, novije generacije pod tim oznakama su s izravnim ubrizgavanjem. znaci nema pretkomori, raspljinjaca i slicnog...
cisto za informaciju, nisu oni u VW koji su prvi poceli s time, mislim da je prije njih to imao i mitshubishi i to se zvalo GDI (Gasoline Direct Injection)

Unstable
05.02.2010., 08:04
BTW zato se i zove

TSI (Turbo Stratified Injection)

Stratified = slojevito

Evo jos malo o TSI motorima...
http://bioage.typepad.com/greencarcongress/docs/ViennaWienSymposium2007.pdf

... odlican link... objasnjeno je i na koji nacin je rijesno ubrizgavanje goriva te veza sa 1.6 FSI motorom. Vrijedi pogledat:top:

Divus
06.02.2010., 01:03
nisam ja kriv sto stalno mjenjaju oznake.. ako je u osnovi sve jedno te isto (sto se tice ubrizgavanja) cemu stalne promjene oznaka nije mi jasno, al ok, eto fala na inf, svi VW benzinski motori, novije generacije pod tim oznakama su s izravnim ubrizgavanjem. znaci nema pretkomori, raspljinjaca i slicnog...
cisto za informaciju, nisu oni u VW koji su prvi poceli s time, mislim da je prije njih to imao i mitshubishi i to se zvalo GDI (Gasoline Direct Injection)
In 1996 gasoline direct injection reappeared in the automotive market. Mitsubishi was the first with a GDI engine in the Japanese market with its Galant/Legnum's 4G93 1.8 L inline-four.[5] It was subsequently brought to Europe in 1997 in the Carisma,[6] although Europe's then high-sulphur unleaded fuel led to emissions problems, and fuel efficiency was less than expected.[7] It also developed the first six cylinder GDI powerplant, the 6G74 3.5 L V6, in 1997.[8] Mitsubishi applied this technology widely, producing over one million GDI engines in four families by 2001.[9]

http://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline_direct_injection

SupraMK4lover
08.02.2010., 01:22
Koliko je kolega napravio km sa autom? Jel' zadovoljan?
Koliko troši?

Pa on je zadovoljan popriličo, jel auto koristi kombinirano i po gradu a često zna zalomit i na put od 200-300-ak km. Nema nikakvih problema, ali toči uglavnom OMV Super100 Carrera gorivo. U servisu su mu rekli da neće imati problema bude li održavao auto i nebude li ga trgao na način koji inače ljude vole s vremenom na vrijeme prakticirat. Ima preko 30,000km u manje od godine.
Njegov je 1.4 TSI 160bhp. Autić ide jako lijepo, i to me se najviše dojmilo kod VW što ipak nije zanemario i turbo-benzinski asortiman. ma koliko god mrzio VW pa i Golfa (razlog su čađare i balkan loveri), benzinska ponuda motora je odlična.
Potrošnja odstupa sitno u % od navedenog u papirima.

SupraMK4lover
08.02.2010., 01:25

I meni je malo, i to poprilično malo, ali mislim da je krivo razumio kolega....

canobi
18.06.2010., 13:23
Da ne otvaram novu temu, kad se na ovoj sve ispucalo sve o potrošnji, ja imam pitanje o radu ovog motora odmah nakon paljenja. Naime, motor upali i 10-15 sekundi drži 1200 ili nešto više rpm-a, da bi nakon toga spustio i držao na 800-njak. Zanima me, čisto zdravo seljački, što on sve radi u tih prvih 15-ak sekundi prije nego "normalizira" obrtaje, treba li ga pustiti da odradi to svoje ili može odmah po gasu i eventualno što je još zanimljivo za znati. BTW, to je paljenje na čisto, bez gasa i bez upaljenih potrošača tipa klime, ventilacije, radija i ostalog (osim dnevnih svjetala).

get
18.06.2010., 13:34
To je elektronski čok. Možeš odmah krenuti sa vožnjom.

Meni je ventilacija i svjetla uvijek ugašena dok palim auto, radio ne.

Komar22
18.06.2010., 13:36
čok elektronski, voziš odma dalje...svako vozilo to ima (novije)

johny5
18.06.2010., 13:45
čok elektronski, voziš odma dalje...svako vozilo to ima (novije)

To imam i ja na dislu, kad je hladno drži povišene okretaje čak i 1 minutu(na -10 stupnjeva vani), kad je vruće drži ih 5,10 sekundi.. Vozilo je jako staro..:top:

canobi
18.06.2010., 14:07
Brzi ste - hvala :top: Ali mi se čini da ovaj još nešto radi, prepumpava nekakve tekućine nekud (puni sistem hlađenja turbine?), jer kad smanji okretaje, ne čuje se više niti taj šum iz motora (sorry, nisam prije spomenuo). Znači osim čoka, još je neki multitasking u igri :confused:

johny5
18.06.2010., 14:38
Brzi ste - hvala :top: Ali mi se čini da ovaj još nešto radi, prepumpava nekakve tekućine nekud (puni sistem hlađenja turbine?), jer kad smanji okretaje, ne čuje se više niti taj šum iz motora (sorry, nisam prije spomenuo). Znači osim čoka, još je neki multitasking u igri :confused:

Hm, trebalo bi pitat cd-rwa da li ima nekih saznanja o tako nečem..:top:

CDRW
18.06.2010., 15:56

Ma kakvi, koja voda i pumpanje - to je samo drugačiji režim rada. TSI kad se upali zvuči ko stari traktor i onda 20-30 sekundi kasnije - samo padne broj okretaja i motor se smiri. Trik je u tome što do cca 1300 o/min TSI radi sa siromašnom smjesom - ali ne i kad je hladan - onda ubacuje višak goriva da se komora izgaranja (dakle taj dio glave i čelo klipa) čim prije ugriju - tek tad može prebaciti u rad da siromašnom smjesom - u suprotnom bi se auto gasio (hladna glava i debeli višak zraka bi trenutno utrnuli frontu plamena).

Da povučem paralelu sa običnim ubrizgavanjem - recimo Bosch 7.4 elektronika ima rješen čok tako da prvih 15-30 sekundi sva 4 injektora rade u paraleli i doslovno zaljevaju usis (a ne sekvencijalno kako rade inače). Kod DI motora to nije moguće jer ubrizgavanje mora bit u točno određenom trenutku pa koriste gore opisani trik.

I wonder
18.06.2010., 16:05
paaa, svi noviji MPI motori imaju "batch" mod (svi injektori ubrizgavaju odjednom i sa oko 30% viška goriva) kod kojeg se ubrizgavanje radi kao fullgroup, sve dok senzor radilice ne očita zub prvog cilindra i ne započne normalno sekventno ubrizgavanje. to se naravno događa kod prvog pokretanja motora.
za ovih 15-30 sekundi neznam, ali većina ostalih rade na ovaj gore provjereni način.

canobi
18.06.2010., 20:21
Sad je jasnije, zahvaljujem! Složeni ti noviji motori, kud je sve otišlo od Ladinog motora na kojem se samo trebalo ključem par puta okinuti po pumpi gore kod airfiltera kad je štekala da bi upalio motor :D

Komar22
03.07.2010., 19:10
Neznam da li se ovdje o tome pisalo, neda mi se sa tražit (vruće je)....:D

ovaj 1.4 TSI od 160 Ks, jel to zapravo chipani (ili nekaj drugo) onaj od 122 KS?

BB87
03.07.2010., 20:58
ipak nije, i ja sam to mislio! ovaj od 160 KS ima drugaciji sistem stlacivanja, intercooler, neka ojacanja i bolje materijale na kriticnim mjestima, turbokompresor je nesto drugaciji, kolektori itd.. uglavnom drugaciji je motor, ali u osnovi imaju dosta zajednickih elemenata (isti blok, glava, razvod, paljenje..)

evo pogledajte u ovoj animaciji:
http://www.youtube.com/watch?v=XxEQwiBhW1c

bas se vidi da ima razlike i u samom izgledu motora..

pinkskin
03.07.2010., 21:36
Taj od 160KS ima između ostalog kompresor i turbo, takozvani twincharger

Komar22
03.07.2010., 23:11
aha... ovaj od 122 KS ima samo turbinu bez kompresora? čudno.....nekak sumnjam u to...