PDA

View Full Version : Odvikavanje od pelena - što/kako/zašto

stranice : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Nastassja
12.07.2004., 12:35
E joj, imam problema s klincem i pelenama. Mali mi ima 2 i pol godine i još uvijek ima pelene. Znam da je to kod djece različito, ali moj mali uopće ne pokazuje znakove da bih se mogla uskoro riješiti pelena.

Što se kakanja tiče, to zna uvijek kad treba, jer se smjesti na točno određeno mjesto i tjera nas van iz sobe. Ali ako mu nudimo lonku, on neće. Obavio je nekih 4-5 puta u lonku do sada, ali kad mu nudimo, on baš odbija.

Što se druge nužde tiče, nekad hoće ako mu ponudim, ali u zadnje vrijeme baš odbija. Ali nikada sam ne traži.

Zanima me kako ste vi to naučili svoju djecu i u kojoj dobi.

Hvala. :)

Dunj@
12.07.2004., 13:10
Ja sam to riješila s godinu dana starosti. Ljeti.

Jednostavno nisam stavljala pelene. Doduše tada sam imala samo klasične od gaze, ali ipak...

Ni za spavanje. Zato je u krevetiću ispod plahtice bila nepromočiva podloga.
Ubrzo je prespavao suh...

A za kahlicu nije bilo milosti. Bio je na njoj dok nije obavio što je trebalo, ali sa i pratila "znakove" kad ga je trebalo staviti.

Jedino je bilo problema kad ga je baka čuvala, ali i to smo ubrzo riješili.

Tesa*
13.07.2004., 17:42
Neman direktnog iskustva, ali znam da je kod neke malo komotnije djece upalilo sa nekakvim posebnim pelenama sa sličicama. Kad bi mala obavila nuždu u pelenama nestajao je miki maus ili sl.
Možda uspije s takvim trikovima.

Mljacko
13.07.2004., 18:49
Simona kaže:
Ni za spavanje.

Kvaka je zapravo (iz mog osobnog i kako mi drugi pričaju) u ovom:top:
Nije bitno jel po danu s pelenama, bitno ja da s njima NE spava.

btw. moj se minimalno pol sata nemre odvojit od tute da ga jebeš:cerek:

medeja
13.07.2004., 18:52
zašto prisiljavati djecu, kad odluči da ih ne želi nositi, prestat će

Cvitak
13.07.2004., 19:40
Da ne treba djecu prisiljavati, al ako ih ne poguras malo nosili bi ih jako dugo! Moji su svo troje ostavili pelene sa 2,5 godine i to po ljeti jer sam im skinila pelenice pa je bilo pisice i kakice na sve strane :cerek: al smo uspjeli u vrlo kratko vrime!

medeja
13.07.2004., 19:46
i ja sam svojima (komada 3) skinula s 2,5 godine,
tada ih se već i sami žele riješiti
mislila sam da je prisiljavanje ako im skineš prije, s godinu dana

Rita
13.07.2004., 22:58
Pratim i ucim;) i naravno pripremam se. Navodno da danas klinci teze ostavljaju pelene jer su ove nove tak dobre da i kad su popisani nisu mokri, pa im nije koma biti i popisanima u njima jos sate poslje. Ja sam za varijantu, ljeto ,gologuzi, okolo jure i kad im se pripiski vide kaj su napravili, ili jos bolje kad se pokenjaju. Em smrdi ,em je fuj onda im valjda lakse dodje iz dupeta u glavu,doslovno:D

mimi2003
14.07.2004., 08:38
Simona kaže:
[B]Ja sam to riješila s godinu dana starosti. Ljeti.
]

Mislim da je ovo ipak malo prerano, djete još tada mnogo toga ne zna, ono uči i upija........

....evo moj sin je imao 2,5 kad se ostavio pelena išli smo na more i tamo je bio gol, stavljala sam ga na tutu, ali po noći sam mu još stavljala pelene i tu sam napravila kiks, naime tad nisam znala da je najbolje skinuti sve, jer ih inaće tako samo buniš, moj je znao reći navećer kada sam mu stavila pelenu, mama piški mi se, jadan nije znao, jer mora u pelenu ili u tutu:)
.....da kada smo došli s mora bila je subota, navećer, u nedelju mi se popiškio 10x u gaće i čitav dan sam samo prala, a u ponedjeljak u vrtiću niti jednom:top:

.....malenoj još neću skinuti, još je malena, nek uživa, ali zato iduće ljeto, idu dolje tada puni pune dvije godine, a i kažu da je djete najbolje odučavati između 18-24mj. mi ćemo se pripremati za ljeto:)

plavva
14.07.2004., 09:00
ja mislim mog pisonju pocet odvikavat vec ovog ljeta, cekam da jos malo stabilnije sjedi. i ne mislim da je prerano (ima 6.5 mjeseci) ali ga necu forsat. ako ide, super.

Tija
14.07.2004., 10:20
Rano je Bibinjka. Pišonje su ti kilavi, moj se skinuo s pelene s pune 3 godine.:rolleyes:
A pokušavala sam čim je napunio dvije, i brbljala i pokazivala i sjedila na tuti, ma svašta, jednostavno nije bio zainteresiran.
Onda sam odustala od glupiranja a gospon je jedan dan jednostavno sam odlučio skinut i to je bilo to. :)
Nikad se nije popiškio u krevet, jedino se dešavalo da nije uspio stić do veceja, nego se popiškio u onom trku do veceja.:D

plavva
14.07.2004., 10:23
a tijo, ja ga kuzim kad se sprema kakati, hoce kakati na poticaj, zasto ne iskoristit? pa necu ga mrcvarit, al zasto ne probat?

Tija
14.07.2004., 11:31
Nisam rekla da ne probaš:bonk: :bonk:
Ali iz iskustva, mislim da je rano pa se nemoj baš nadati.:)

Jump-Jump
14.07.2004., 12:46
Mojem je pišonji sada 1,5 god, i probat ćemo na moru! Iako je već pokazao da mu se na tuti baš i ne sjedi....

No, strina je imala 5-ro djece i svi su već sa godinu bili na wc-u i tuti... ali to je bilo doba pamučnih pelena i drvenih tuta (one u koje te zarvore), pa kada bi te stavili na nju fino bi morao sjediti dok se ne naprave crveni kolutovi na guzi..., i ni pisnuti u međuvremenu!! Jel' se netko sjeća toga??!! :rolleyes:

Mljacko
14.07.2004., 14:39
Tija kaže:
Nikad se nije popiškio u krevet,

:eek::eek:

Kako to uspiješ? Prodaj mi neki trik:zubo:

medeja
14.07.2004., 14:51
moj pišonja br.1 je vrlo brzo prestao piškiti po noći, mjesec dana je svako jutro pelena bila suha i onda sam ih prestala stavljati, i nikad se po noći nije upiškio, ali po danu bi stalno bio popišan
pišonja br.2 je po danu bio suh, čim bi mu se pripiškilo išao je na wc, ali je bar jednom tjedno pošteno zapišao krevet po noći(nikad nisam stavljala gumene podloške jer mi se to čini neudobno, nego peri i suši madrac)
pišonja br.3 se povremeno zapiša i po danu i po noći,
na tutu nikad ne ide (nisu voljeli ni ovi prvi), nego za kakanje imamo nastavak na wc školjci a za pišanje klupicu ispred školjke
u početku je htio piškiti u wc samo sa starijom braćom ili s tatom, onako u duetu ili tercetu, malo pišaju u školjku, malo izvan , malo jedni po drugima, ali mu je postalo zanimljivo pa je ostavio pelene
htjela sam sa svim ovim reći da nema pravila

GogaG
14.07.2004., 15:19
sorry kaj ovak upadam, ali htjela sam dodati svoja 2 centa

razlika je izmedju pisanja i kakanja velika po mom iskustvu

kakanje se puno ranije nauči kontrolirati tako da ima smisla stavljati dijete na tutu puno ranije nego mu mjehur dozvoljava kontroliranje mokrenja. moja je kakati naučila u tjedan dana od prvog stavljanja na tutu u dobi od 12 mj (a skinula pelene s 24 mj.)

time se izbjegne kasniji problem s kakanjem - ne da klinci to ne bi mogli naučiti nego neće jer su već stekli čvrstu naviku da se to radi u pelenu i nigdje drugdje

Dunj@
15.07.2004., 20:00
GogaG kaže:
sorry kaj ovak upadam, ali htjela sam dodati svoja 2 centa

razlika je izmedju pisanja i kakanja velika po mom iskustvu

kakanje se puno ranije nauči kontrolirati tako da ima smisla stavljati dijete na tutu puno ranije nego mu mjehur dozvoljava kontroliranje mokrenja. moja je kakati naučila u tjedan dana od prvog stavljanja na tutu u dobi od 12 mj (a skinula pelene s 24 mj.)

time se izbjegne kasniji problem s kakanjem - ne da klinci to ne bi mogli naučiti nego neće jer su već stekli čvrstu naviku da se to radi u pelenu i nigdje drugdje

:top:

Dunj@
15.07.2004., 20:06
mimi2003 kaže:
Mislim da je ovo ipak malo prerano, djete još tada mnogo toga ne zna, ono uči i upija........

Samo misliš. Moje iskustvo je drukčije.
Baku je zezao, mene nije.

I nije bilo nikakvog maltretiranja. Samo čvrsti stav i dežuranje na "signale" (umirio se), ali i pokraj kahlice ili stoličice s pregradom. Bilo mu i zabavno, a naročito kad je završilo uspješno pa smo se zajedno veselili onom unutra.

thalia
24.08.2004., 14:50
upravo sam svoju lutkicu naucila da si sama presvlaci pelene :cool: a vec moram razmisljati i o tome kako ju nauciti da trazi tutu.. :rolleyes: :D
no, salu na stranu..kada smo u pocetku vjezbale pipi i kaka u tutu sve je islo glatko,..medjutim, ocito sam negdje napravila gresku i sada kada se sjedne na tutu radi to samo reda radi...a dalje piski i kaki u pelene...
:misli:
da ju veceras pustim da spava bez pelena? a ?
sta me jos ocekuje osim puno pranja ? :D

Mil@
24.08.2004., 22:59
Ja sam taj dio odvikavanja sa mojim limachem prosla totalno bezbolno i brzo (imao je oko 1,8 g) a sve mi se cini zahvaljujuci dobrom savjetu iz neke knjige ili casopisa.
Potrebno je jedno ogledalo, strpljenje i WC skoljka.
Klincu prvo treba objasniti sto je i odakle dolazi to sto se nadje u peleni kada je mijenjamo i bacamo jer klinci zahvaljujuci nama ne kuze da je ka-ka ili pi-pi njihovo djelo jer uglavnom govorimo kako je pelena kakana i da nam ne treba.
Onda im objasnis da je kaka hranica koja trbuhu vise ne treba pa je izbaci kroz jednu rupicu a voda koja nam ne treba izbaci se na drugu.
Obadvije stvari im pokazes i umjesto apstraktnim ucinis stvarnim tako da mu/joj das ogledalo koje metnete ispod male guze da vidi tu rupicu iz koje kaka dolazi u pelenu. Vjerovali ili ne - cesto im je to novost jer po roditeljskim pricama u trecem licu klinci misle da pelena ima svoj zivot i puni se i prazni mimo njihove volje.
Isto tako, pokazete im i pisu i odakle dolazi ono iz nje . Onda im se veli da dok su bili mali - pomagala im je pelena da ih ta kaka i mokraca ne bi isprljale bas posvuda a sada,POSTO SU VEC TAKO VEEEEELIKI - sada mogu ISTO KAO I MAMA BITI BEZ PELENE
I onda im fino pokazete gdje mame i tate vrse nuzdu (moze i demonstracija sjedanja, naprezanja i slicno) , i pustite ih da puste vodu i da budu VEEEELIKI.
Onda se svecano skinu pelene, obuku gacice i objasni im se da bude jako mokro za noge i guzu i da bas( uz grimasu) jaaako smrdi ako im pobjegne ali da su vec veliki pa ce nauciti. I tako otprilike- to bude svecani cin a za djecu slikovito i jasno.
Od tog cina pelene NIKADA NE STAVLJATI, NI NOCU. Racunajte da im par puta moze pobjeci dok ne shvate kako u praksi izgleda teorija koja im je nekada bila objasnjena samo kao puna pelena a koju ste im kasnije objasnili drugacije uz pomoc ogledala...
E, da. WC skoljka je bolja jer se klinci tako identificiraju sa roditeljima/odraslima i pristupaju tom svijetu odrasle higijene. Njih nikada ne vide na tuti pa sto bi i sami sjedili na njoj.

P.S. Nemojte propustiti objasniti im kako mogu prepoznati nagon, trenirajte malo na glas s njima stenjanje i slicno sto osjecate i vi i oni dok vrsite nuzdu, kako da prepoznaju kada im organizam javlja da je vrijeme za veliko ili malo olaskanje...
Inace, u prilog WC-u ide i cinjenica da veliki broj vrtica (ovdje barem a i kod nas) ima wc umjesto kahlica.Da WC-i postoje svuda u restoranima, gradu, na svakom mjestu.
Nabavite si i "stepenicu" za penjanje da im olaksate i omogucite sto vise samostalnosti pri ovom cinu jer i oni moraju "dobiti nesto zauzvrat " tj. zadovoljstvo da savladavaju prepreke na putu u svijet odraslih.

bobica
25.08.2004., 16:28
Rita kaže:
Ja sam za varijantu, ljeto ,gologuzi, okolo jure i kad im se pripiski vide kaj su napravili, ili jos bolje kad se pokenjaju. Em smrdi ,em je fuj onda im valjda lakse dodje iz dupeta u glavu,doslovno:D

Probala sam ovu varijantu s mojom bebacicom ovo ljeto (skoro 2,5 god.) i baš mi i nije išlo. Osim toga, njima drek uopće nij fuj, a ja ne želim forsirati da je fuj i smrdljivo jer se bojim da bi to moglo imati i kontraefekte (zadržavanje stolice)

bobica
25.08.2004., 16:31
Mil@, tvoj savjet ima smisla, mislim da su njima vrlo važni argumenti...

Ja sam zahvaljujući dobrim argumentima bezbolno uspjela dude baciti u smeće, a mislila sam da ih se do škole nećemo riještit...
:top: :W

thalia
26.08.2004., 08:25
drage moje, ova mala ne poznaje argumente...jedino ako se tuta slucajno nadje u njezinoj blizini i ona nema pelene na sebi onda ce se MOZDA i sjesti na tutu...a mama trci iza nje po cijeli dan (Nr2) i gleda dokle je stiglo, ima li znakova i vec mi8sli da se mi nikada necem uspjeti rijesiti pelena:(

Mil@
26.08.2004., 08:58
thalia kaže:
drage moje, ova mala ne poznaje argumente...jedino ako se tuta slucajno nadje u njezinoj blizini i ona nema pelene na sebi onda ce se MOZDA i sjesti na tutu...a mama trci iza nje po cijeli dan (Nr2) i gleda dokle je stiglo, ima li znakova i vec mi8sli da se mi nikada necem uspjeti rijesiti pelena:(

Svako dijete je razlicito,cvrstih pravila nema ali zamisli samo koliko puta mame trce sa tutom kada djeci i uopce nije nuzda?
Jasno da im bude dosadno ili da cak i postane nadmudrivanje i igra sa mamom.Moja mala sestra je mogla sate i sate presjediti na tuti gledajuci crtane i mislim da je to dozivljavala kao "kaznu"
Osim toga, tuta je po mojem samo zamjena za pelenu u tom smislu da sada umjesto pelene nudimo tute i "odgovornost" jos uvijek ne prebacujemo na njih vec sami vodimo brigu u nadi da cemo "nesto ugrabiti"...
Osobno mislim da djeca danas uglavnom prekasno skidaju pelene.( nerijetko u dobi 3-4 godine, kao sto znam i roditelje ciji sestogodisnjaci nocu imaju pelene a da opravdanog medicinskog razloga nema)
Ne radi se o tome da treba biti "elitni roditelj" vec da ne treba ni potcjenjivati ni svoje dijete. Ono sto je opravdano ocekivati u nekoj dobi -nije puno zahtijevati.
A da probas sa WC-om umjeto sa tutom? Voljela bih da ti gore opisani savjet barem malo pomogne .

thalia
26.08.2004., 09:14
trenutno nismo tehnicki potpuno opremljeni na vrsenje nuzde u wc-u, ali uskoro cemo i to rijesiti.
mislim da mi imamo jos dosta vremena da se naucimo na tutu, jer je princeza upravo napunila godinu i pol:)... nema stresa i nervoze :) samo tu i tamo poneko razocaranje i nesto znoja jer je kaka i ovaj put zavrsila dva metra od tute ;)...

ROAD RUNNER
01.12.2004., 09:12
Moj malac od 2,5g.....bitka sa pelenama

Htjeli bi ga odviknuti od pelena, ali:

Par dana u nizu je tako pametan da kaže da treba pišati, ali kad mu dođu ludi dani, popiša gače par puta na dan...

Kakica mu uvijek završi u gačama ili u peleni, tj. boji se kakati ako ima golu guzu :D:D

Spava sa pelenom, ali u zadnje vrijem ima novu foru: potrga ju sa sebe u snu!!! :mad:

Naravno, krevet je ujutro sav popišan....hvala bogu pa smo stavili najlon na vrijeme :D:D:D

Sa curom smo to riješili bez problema uz noćna buđenja i tjeranje na pišanje, ali ona je bila pametnija...tj. ženska djeca su naprednija i pametnija....(nećemo sad o odraslima:D:D).

Što mi je raditi? On jednostavno izgleda ne razumije neke stvari i komunikacija je još uvijek nedovoljno razvijena...

happygoose
01.12.2004., 09:32
prvo :D

A sta da ti kazem, ja imam curu od 18 mj, i vec me hvata frka.Mislim, znam da ce mo to prezivjeti, i da ce trebati vremena...
Ima li neko dobar savjet kako krenuti?
Kako ste vi krenuli, sta ste prvo napravili sa curom?

Ja vidim da se moja osjeca nelagodno:D , kad se pelena napuni:cool: , ako je drek, kraj tebe je odma, da joj promjenis istu....pa si sve mislim da li je vrijeme da je skinemo?

ROAD RUNNER
01.12.2004., 10:02
Pa i moj se buni kad je mokar ili pokakan, ali kad se treba olakšati, bez beda to napravi u gače :D:D

Cura je bila genijalka...ona je rekla kad treba pišati, kad kakati i nije bilo problema...
Ok, par puta se pokakala u gače, ali kad sam ju natjerao da ih oriba :E (uz zgražanje okoline), više se nije ponovilo!

Noćnu pelenu smo maknuli tako da smo je budili par puta u noći dok se nije navikla i probudila sama i otišla na WC:D:D

Mene samo muči to koliko su dečki u zaostatku za curama... kad je pravi čas za odvikavanje, jer on je preko dana bez pelene...

Cvitak
01.12.2004., 10:20
Imam iskustvo od 3 odvikavanja od pelena i sva su razlicita al igrom slucaja svo troje su imali 2,5 g jer je taman bilo lito. Nekako mi je to bilo najzgodnije jer je toplo i s tim puno jednostavnije sa odjecom.
Treba ih pustiti da oni sami odluce kada ce jer ako ih gnjavis onda se jos i preplase pa im je neugodno i jos sto cuda!
S druge strane ih treba po cijele dane nutkati i opominjati al opet kazem oprezno!
Oni su sa 2,5 godine dovoljno "zreli" da shvate o cemu se radi sad samo ovisi o djetetu kako ce sve to dozivjeti i obaviti!
Moja starija cura se ostavila u tri dana bez problema, mladjoj je trebalo dva tjedna jer se bojala kakiti bez pelene i maleni je imao slican problem sa velikom nuzdom i isto tako mu je trebalo malo duze.
Puno srece, strpljenja i dovoljna zaliha praska za robu!!
:D :w

happygoose
01.12.2004., 11:01
ROAD RUNNER kaže:
Pa i moj se buni kad je mokar ili pokakan, ali kad se treba olakšati, bez beda to napravi u gače :D:D

Cura je bila genijalka...ona je rekla kad treba pišati, kad kakati i nije bilo problema...
Ok, par puta se pokakala u gače, ali kad sam ju natjerao da ih oriba :E (uz zgražanje okoline), više se nije ponovilo!

Noćnu pelenu smo maknuli tako da smo je budili par puta u noći dok se nije navikla i probudila sama i otišla na WC:D:D

Mene samo muči to koliko su dečki u zaostatku za curama... kad je pravi čas za odvikavanje, jer on je preko dana bez pelene...

Ona se pokaka, onda hvata rukom pelenu odozada i dodje meni....:D , nes je vidjeti da ide tati...:eek: no dobro , ja vise vremena provodim sa njom....

Kad vec spominjes ribanje gaca:D , ja je presvucem, stavim pelenu u plasticnu vrecicu i zavezem, i ona je odnese u smece:D

ROAD RUNNER
02.12.2004., 08:02
Sinoć oko 22.00 je ponovo strgao pelenu i spavao gologuz :eek:

U 4.00 smo ga odnijeli na školjku i pridržavali da ne padne u nju.

Probudio se u 7.00 suh :cheer::jumping:

Prijatelj
02.12.2004., 08:05
Meni je najbolje kad se svi spremimo za izlazak, svi u kaputima, šalovima a najmlađi taj čas napuni gaće. Jessssssss.:top:
that's life.

TriviA
02.12.2004., 14:12
ROAD RUNNER kaže:
Sinoć oko 22.00 je ponovo strgao pelenu i spavao gologuz :eek:

U 4.00 smo ga odnijeli na školjku i pridržavali da ne padne u nju.

Probudio se u 7.00 suh :cheer::jumping:

Kako uspije strgat pelenu, mislim da bi to napravio pretpostavljam da mora skinut pidjamu, otkopcat bodi koji se kopca izmedju nogica (sto i nije bas jednostavno malim klincima) i onda tek odlijepit pelenu.
Ako nista drugo - SVAKA CAST ZA SPRETNOST :) :top:

i naravno za 'suho' budjenje :top:

mars
02.12.2004., 15:28
mi smo krenuli od kratkotrajnih (1-2min) stavljanja na kahlicu (tutu, nosu, nocnu posudu...) kad su znali lijepo i sigurno sjediti (tamo negdje sa 6-7mj), NEPOSREDNO NAKON BUDJENJA, SAMO AKO JE PELENA JOS UVIJEK SUHA. 2-3 tjedna kasnije refleks je u potpunosti formiran: kad stavis dijete na kahlicu, ono se popiski, ako ima potrebu... ...a na kahlicu smo kasnije stavljali prije svakog presvlacenja pelene.
Iz pelene smo ih vadili sa 15, 14, 12 mjeseci (tako nam se u svakom pojedinom slucaju cinilo da je bas to pravi trenutak).
Onda se lijepo, tokom prvih nekoliko dana popisanih gaca ustanovi MTBF (mean time between pees :) tj. koliko dijete moze bez pisanja (tu su bili jako razliciti, varirali su od 45min do 2h). Kad jednom imas ustanovljeno MTBF, sve sto ti je ciniti je isprogramirati se da ga svakih toliko stavljas na pisanje... eto... tako to funkcionira dok su jos mali...
... a za dvo-i-po-godisnjake, stvarno ne znam... mislim da su vec prepametni za metodu preventivnog stavljanja na kahlicu, i da ih se valjda nekako uvjeri da se sami prijave kad im je potreba...
sretno vam :top:

SheOrc
02.12.2004., 16:02
Nemojte nista na silu. :flop: Mogu se napraviti veliki problemi i traume. Terati dete van iz pelena kada jos nije dovoljno zrelo je kao citati mu Dostojevskog umesto Andersena. I jos ga ismejavati jer ne konta. :flop:

Meni je redovna uteha bio savet jednog pedijatra da je zurba nepotrebna i da ce sa 10 godina ici redovno u toalet, prema tome samo strpljenje!

happygoose
09.03.2005., 12:18
Prema vec procitanim i pronadjenim informacijama :cool: moja bi kikica trebala biti spremna poceti obavljati nuzdu na kahlicu odnosno na zahodu......drugim rijecima, spremana je za "treniranje" i skidanje iz pelena.

E sad, da li je ona kao ona spremna....to jos ne znam?!

Pomalo, oponasa nas odrasle , nije joj vise problem pustiti vodu u zahodu, dapace..... i tako....opci dojam jest da joj je pocelo biti neugodno kada obavi veliku nuzdu u pelenu....:o cudno ali istinito, desava se da se pokaka i ne zeli da je se presvuce ili ako je se pita da li je kakala, iako svi vec mirisemo, ona kaze ne, nisam kakala....da li su i vasi klinci imali slicne faze?

Da li netko ima neku preporuku za neku knjigu ili web stranicu gdje su nasli dobru informaciju koja im je pomogla u praksi.....ili opcenito da li bi mi netko htio pomoci iznosenjem svojih iskustava?

Kikica je navrsila 21 mjesec i duboko je krocila u svoj 22 mj.

Hvala
:)
p.s.unaprijed se ispricavam ako je vec bila ova tema .....

Dunj@
09.03.2005., 12:32
Njoj kakica ne smeta jer joj je toplo i to je sva mudrost.

Mi smo to nekad "obavljali" i bez puno knjiga, po osjećaju. Kad beba počne prduckati ili kad smo osjetili da se umiri i napinje...istog časa smo skidali i stavljali na kahlicu da dovrši posao. Prije ili kasnije to i obavi u kahlicu, a onda kad to prvi put napravi....onda se svi divimo ...i to oduševljenje se prenosi na bebu koja se i sama počne diviti obavljenom poslu.
Eto tako... samo više "promatranja" , "osluškivanja" i strpljenja pa će sve ići svojim normalnim tokom...

happygoose
09.03.2005., 12:42
Hvala Dunja.....

prvo sam probas naci neke informacije, nauciti znanje i tako...izmedju ostalog naucila sam i da imaju muzicke kahlice i citave stolice....cega sve ne, a ja se pitam kud je nestala najobicnija tuta .....no na kraju ce biti onako kao si ti i napisla....osluskivanje i instikti.....
Samo sam htjela vidjeti kakva su iskustva ostalih roditelja, na sto paziti?

dodouprolazu
09.03.2005., 13:09
Prije ili kasnije to i obavi u kahlicu, a onda kad to prvi put napravi....onda se svi divimo ...

:) ja se sjecam kad me rodjakinja narucila da bas dodjem to popodne i da se probam diviti ako se mali uspije pokakati u kahlicu, prvo mi je bilo malo :confused: al reko ima i gore, mali se fakat pokakao i dosao meni pokazati, spustenih hlaca jos i osmjeh od uha do uha, ja sam naravno pretjerao s ushicima odusevljenja :) ali mu se navodno jako svidjelo (ponosan na sebe i to). Poslije mi njegova mama pricala da je taj tjedan svima "pricao" kak je dobro kakao, i postaru i teti na kasi i tipu u tramvaju (nepoznatom) :zubo:

DarthFlake
09.03.2005., 13:20
nemam djece..al mogu reci kaj je meni moja mama radila..
ona je jednostavno poslje hranjenja mene na kahlicu i to je to..

kak je meni kahlica bila ultra super zabvna kaze mama da sam vrlo brzo pohvatala slijed stvari bez nekog posebnog procesa i sl.
stovise i puno ranije od 22 mjeseca jer u moje vrijeme je bilo samo onih platnenih pelena, a mojoj mami se nije dalo toooliko to sve prati..pa se zena dosjetila..isto tak kak dunja kaze.

inace moja kahlica :cerek: je bila u obliku stolice i to onak one kaj vidite na filmovima da kraljevi sjede u njima i bila je drvena ( ok lonac je bio plasticni al ostatak je bio drveni) i imala je jako mekani i spuzvasti poklopac i naslonjaci za ruku su isto bili mekani i mogao si spustiti taj poklopac i onda ju upotrebljavati kao pravu stolicu i u svakom slucaju bila mi je strasno fascinantna i vrlo draga stvar. znam da sam jos duuuuuugo nakon sto sam ju prestala koristiti kao kahlicu sjedila na njoj..sve dok mi je dupe moglo uci :zubo:

Dunj@
09.03.2005., 13:22
happygoose kaže:
Hvala Dunja.....

prvo sam probas naci neke informacije, nauciti znanje i tako...izmedju ostalog naucila sam i da imaju muzicke kahlice i citave stolice....cega sve ne, a ja se pitam kud je nestala najobicnija tuta .....

ok, ali ovo s kojekakvim kahlicama....mora industrija izmišljati jer ima previše pomodarskih roditelja.

Ako dijete ima normalnu stolicu neće biti problema.
Problem zna biti kad dijete ima pretvrdu stolicu, a to je onda problem i u pelenama.

Prosječna beba uživa kad nešo učini samostalno i svi joj se još dive. Mali psihološki trik, koji razumiju svi roditelji, ako se počne hvaliti i pred nepoznatim ljudima. Oni drugi i jihove eventualne primjedbe i nisu bitni.

happygoose
09.03.2005., 13:47
Dunj@ kaže:
ok, ali ovo s kojekakvim kahlicama....mora industrija izmišljati jer ima previše pomodarskih roditelja.

Ako dijete ima normalnu stolicu neće biti problema.
Problem zna biti kad dijete ima pretvrdu stolicu, a to je onda problem i u pelenama.

Prosječna beba uživa kad nešo učini samostalno i svi joj se još dive. Mali psihološki trik, koji razumiju svi roditelji, ako se počne hvaliti i pred nepoznatim ljudima. Oni drugi i jihove eventualne primjedbe i nisu bitni.

Ima redovnu stolicu (citaj, svaki dan), i obicno u isto vrijeme.....i redovno nakon sto pojede flasicu mlijeka sa pahuljicama i dorucak oko 10 i popije dovoljno tekucine....sto je oko podneva.....:D

Kao sto sam rekla i na pocetku, ne znam kako ce sve izgledati, i to je vjerojatno ono sto me "strasi" :rolleyes:

A sto se tice samostalnosti.......u zadnje vrijeme odbija da pojedine radnje, obavljamo mi umjesto nje.....i onda je pustimo i cestitamo:D

penelop@
09.03.2005., 14:11
Bilo je ljeto, macka je imala 2g i kusur mjeseci i ja naivno mislila kako ce to lijepo ici na moru ali brus:D Gospodja ni da cuje.
Nista, pomirila se ja s tim. Neces dijete silit.
Vratili se u Minken, taman zahladilo a ona jedno jutro izjavila da hoce ici na WC. I bogme otisla i obavila:)
Mozda se svega 2-3 puta nakon toga popiskila u gace.

Sa kakanjem je bila druga pjesma jer joj se to valjda nije svidjalo obavljat na WC-u pa bi cucnula iza fotelje i u gace:rolleyes:
Jednom sam je skuzila, digla i odnijela na WC i nista. Kazem joj, ajde zlato znas da sad idemu u ducan i knjiznicu a ona kaze da joj ne treba:rolleyes: I naravno, pokakala se u knjiznici. Ja sam mrtva hladna obavila jos i ducan i kad smo dosle doma sam je ocistila i rekla da je to zadnji put da je cistim i da ce se sijedeci put morat sama. Ona je rekla da je to fuj na sto sam joj odgovorila da je i meni isto. Vise se nije nikad pokakala u gace, jer je valjda zgrozilo da bi morala cistit:D Uzasno je gadljiva;)

Po noci sam joj drzala pelenu dok se 2-3 tjedna nije budila suha a onda smo makli i to. Mozda to nije po propisu ali mi se cinilo da ce to tako bezbolnije proci nego da se mokra budi po noci.

Mi nismo imali nikakve pripreme, ni tutu. Ona je odlucila sama kad joj je doslo vrijeme:)

Issa
10.03.2005., 05:03
joj kud mi samaritanku izvukoste :rolleyes: nisam bas ljubitelj njenih postova :D

Ja nisam tak opasna po tom pitanju. Lakse mi je kada se pokaki na tutu pa ga samo malo obrisem, u odnosu kad zasere cijelu pelenu i kad mu se sve zavuce pod jajca i u nabore od nogu :rolleyes: Da ne kazem kak smrdi od kad smo poceli sa dohranom :Prd:

Ne kuzim ovaj dio o maltletiranju. Kod tebe to izgleda ovak - bebac se usere presvlacis pelenu, potrosis cijelo brdo maramica i vremena cisteci sve nabore, ili ga peres pod vodom. Izmucis sebe i bebu, pogotovo kad beba poraste i neda se vise presvlaciti i natezati. Kod mene: znam da treba kakiti, ima upiskenu pelenu i taki tak ga trebam presvuci, stavim ga na tutu, pokaka se, obrisem dio oko anusa i stavim novu pelenu :) Gdje je tu mucenje roditelja i bebe? Pelenu tak i tak moram mijenjati jos piski u nju, usput ga stavim na tutu. Osim toga beba u tom polozaju puno bolje i lakse kaki, pa se tak dobro isprazni da je miran do sutra. Kad mu se neda i obavi to u pelenu onda je to obicno 3 puta dnevno i jos drekec pobegne izmedju guzova i izleti van na ledja :( Ili si mislila da je maltletiranje to kaj ga ne moram brisati cijeloga i muciti se da ne umoci rukicu u drekec ;)

Kaj se tute tice, ja bih rado neku malo vecu. Kad piski onda mu se pimpac podigne i nekad izleti van tute, bez obzira na onaj uzdignuti dio

penelop@
10.03.2005., 11:50
dodu moja je bila zaostala, progovorila tek sa godinu dana:(

Evo par stvari o odvikavanju koje sam nasla na netu:)

copy-paste :)

Za učinkovito odvikavanje od pelena potrebna su dva uvjeta: (1) fiziološka i psihička zrelost za kontrolu sfinktera te (2) omogućiti djetetu sustavan proces učenja, oslobođen pritisaka i gadnji. Djeca su sama po sebi motivirana da budu velika, a ne bebe, te i njih same muči ako im to ne uspjeva.

Uz srdačan pozdrav,
Prof.dr.sc. Marta Ljubešić

link 1 (http://www.iskon.hr/bebe/page/2002/12/17/0133006.html) link 2 (http://www.tportal.hr/klinci/ja_to_mogu/fset.html)

bigblue2010
10.03.2005., 21:21
Ja neću o early potty training, jer, iako sam nešto čitala o tome, začudo nisam stvorila neko mišljenje. Ono, tko voli, nek izvoli, ja sam valjda prekomotna bila za to.

Ali vam se moram požaliti na slijedeće. Moja šefica ima sad 2 god i 2 mjeseca, zna jako dobro kad kaka, ponekad zna i kad piški, uvijek me obavijesti da će kakati, ali na kahlicu neće ni pod razno. Ne inzistiram ja, samo ju svaki put kad ona kaže: kaka! pitam: hoćemo na kahlicu? (s puno entuzijazma), na što ona odgovara (odlučno): NE!!!!

Mislim, sve sam probala što savjetuju, kahlica je doma već mjesecima, ispočetka joj je bila i zanimljiva, pa je obučena sjedila na njoj i stenjala kao da kaka :D (ali nikad nije).

Za sad se ne sekiram, mislim si, neka dođe toplije vrijeme pa ćemo nešto valjda poduzeti po tom pitanju. Frendica me tješi da nema veze, da je 2.5 godine ''miracle age for girls'', da ni njena još ne ide na kahlicu...valjda još stvarno nije vrijeme.

LaPerla
10.03.2005., 21:30
bigi,
dvoje djece u mojoj okolini su stariji od tvoje malene jedan je napunio 3 godine i prije mjesec-dva je poceo da koristi kahlicu jos uvijek nije 100 % naviknut. Drugi je 3 i pol godine naucen i komotan unazad 4 mjeseca. Dakle nista zbrinjavajuce i ja od svoga ne ocekujem cudo da se desi vec sam spremna na godinu-dvije ushicenog treniranja :)

bigblue2010
10.03.2005., 21:35
LaPerla kaže:
bigi,
dvoje djece u mojoj okolini su stariji od tvoje malene jedan je napunio 3 godine i prije mjesec-dva je poceo da koristi kahlicu jos uvijek nije 100 % naviknut. Drugi je 3 i pol godine naucen i komotan unazad 4 mjeseca. Dakle nista zbrinjavajuce i ja od svoga ne ocekujem cudo da se desi vec sam spremna na godinu-dvije ushicenog treniranja :)

Hvala na ohrabrenju srećo, ali ako ću ja morati još godinu dana mijenjati pelene jer se gospodični neće (a zna):visi:
Možda je samo stvar u njenoj 'NE!' fazi.

LaPerla
10.03.2005., 21:39
Razumijem potpuno, jedna od navedenih mama je plakala sjedeci na podu pored kahlice a on bi car sjedio po sat vremena i taman kada se digne sa iste,stavi pelenu on bi se ukakao :D Tvoja barem kaze NE i gotovo :mig:

magic
10.03.2005., 23:02
chitam da ti curica ima 22 mjeseca...ako do sad nije imala tutu, nemoj ju ni sad kupit.

Nek sjeda na dasku, k'o velika :)

LaPerla
10.03.2005., 23:05
ili nesto slicno ovom (http://store.yahoo.com/babies1st/by1810.html)
obicna zahodska sjedalica mozda bude prevelika u njenim ocima.

happygoose
10.03.2005., 23:25
magic kaže:
chitam da ti curica ima 22 mjeseca...ako do sad nije imala tutu, nemoj ju ni sad kupit.

Nek sjeda na dasku, k'o velika :)

to je bila prvotna ideja......ali mi je bed hoce li se poskliznuti na stepenici...budemo vidjeli:cool:

happygoose
10.03.2005., 23:27
LaPerla kaže:
ili nesto slicno ovom (http://store.yahoo.com/babies1st/by1810.html)
obicna zahodska sjedalica mozda bude prevelika u njenim ocima.

cuj bila mi je bolesna i izgubila je na tezini.....:( sad izgleda kao stapic:D od 90 cm:p

ja se bojim da ce propast kroz tu rupu....:D

no treba poceti od nekud....danas smo bacili drek u skoljku i pustili vodu:lux: :mirko: :rozi:

Tija
10.03.2005., 23:46
bigblue2010 kaže:
Moja šefica ima sad 2 god i 2 mjeseca, zna jako dobro kad kaka, ponekad zna i kad piški, uvijek me obavijesti da će kakati, ali na kahlicu neće ni pod razno. Ne inzistiram ja, samo ju svaki put kad ona kaže: kaka! pitam: hoćemo na kahlicu? (s puno entuzijazma), na što ona odgovara (odlučno): NE!!!!

moj sin je prestao kakit i piškit u pelene s pune tri godine.:D

Od dvije i neš sam probala, objašnjavala, sjedila na tuti.... uvijek je vikao ne.
Sa tri je sam skinuo pelenu i sjeo na wc.
I to je to.
Nikad nisam i nikad neću forsirati djecu na nešto ako nisu spremna.
Ista stvar je bila i sa hodanjem i sa spavanjem i hranjenjem i bla bla.
Neće, ne mora, meni se ne žuri.:D

Una67
11.03.2005., 03:19
Moj najmiliji je dobio tutu u obliku zutog auta.
Majko mila, to dijete nije silazilo s tute a bilo mu je svega 9 mjeseci!!! I to kad obavi, brzo me zove da mu operem da se moze dalje igrati.
Najmilija je, pak, pocela ponekad traziti sa godinu i pol (ak'se dobro sjecam), ali je, recimo, znalo joj "pobjeci" u gacice do druge godine.

Dunj@
12.03.2005., 13:32
Tija kaže:
moj sin je prestao kakit i piškit u pelene s pune tri godine.:D

Od dvije i neš sam probala, objašnjavala, sjedila na tuti.... uvijek je vikao ne.
Sa tri je sam skinuo pelenu i sjeo na wc.
I to je to.
Nikad nisam i nikad neću forsirati djecu na nešto ako nisu spremna.

Moj je bio spreman s napunjenom godinom dana. Kod mene. Ne i kod bake. ;):D

FFE
22.03.2005., 22:14
Dizem ovu temu jerbo je trenutno aktualna kod mene. Kak' nauciti klinca da sjedi na kahlici? Ovo moje malo siroce se u zadnje vrijeme tak' muci s kenjanjem, a nikak' da skuzi da bi mu bilo lakse sjesti na kahlicu. On se sjedne na pod, izvine se nekak, i onda tiska, no nista ne izadje.:( Tak' radi cijeli dan i drzi taj kenjac u sebi po dan-dva. U medjuvremenu sam "zmislila" neku perverznu metodu da se rijesi tog kenjca iz sebe-naime u lezecem polozaju, ali to nije rjesenje, treba se nauciti sjediti na kahlici. Pokusali smo ga drzati na kahlici, ali nece, place, dere se, ne kuzi jos, ne bih stela da jos ima traume od toga. Ste vi drzali klinca dok nije sam ukapirao, ili je odmah ukapirao? Kak'?

Jel' vam ovo kaj poznato kod vase djece, ili se to samo mojemu dogadja? :(

bigblue2010
23.03.2005., 08:31
Nemoj ga držati na silu na kahlici, to može izazvati otpor kod njega pa ćeš si na dugi rok stvoriti probleme.

Probaj mu pokazati kako da čučne ili u krajnjoj liniji neka obavi stojećki. Čučanje je prirodno, to bi mu se trebalo dopasti. Većina djece spontatno počne kakati čučeći.
Naravno, bilo bi bolje da ide na kahlicu, ali ako neće... Ovako iz čučnja će valjda s vremenom pristati da spusti guzu na kahlicu.

FFE
23.03.2005., 13:50
Svidja mi se tvoj prijedlog, Blue.:) Sada kada je zatoplilo, ostavili bumo ga bez pelene, valjda mu bude jednom sinula lampica. :D No, on se nikada ne cucne, vec uvijek sjedne i nekak se skvrci u fetus polozaj, okrene se na polu-stranu, ma izvodi vratolomije.:D A ja ga ne bih stela siliti da sjedi na toj kahlici kada ne ce, pogotovo kada place. :(

penelop@
23.03.2005., 14:23
FFE kaže:
valjda mu bude jednom sinula lampica. :D

naravno da hoce:)
Mozda uopce nece ni ici na tutu nego odmah na WC.

mon
04.04.2005., 14:35
Moj mali je u vrticu sam poceo govoriti kad treba ici na WC (valjda mu je vec bilo neugodno on veliki 30 mjeseci a ostali mali vec idu na WC). Prije toga ja sam doma nesto pokusavala ali nije uspijevalo. I kad mi je njegova teta rekla da oni njemu jos uvijek stavljaju pelenu ali je uvijek suha onda sam odlucila da moramo odmah nesto poduzeti, od tog dana nema pelenu. Ali doma nije islo tako lako.Onda sam se dosjetila: Mito! Da, kad bi mu obecala bombon za obavljeni posao na pravom mjestu onda je sve krenulo pravim putem. Za 2 tjedna je bio istreniran, i bombone sad trazi samo ponekad! Po noci jos ima pelenu koja je u 90% slucajeva suha, kad se ljeto priblizi skinut cemo i to.

bigblue2010
04.04.2005., 15:16
mon kaže:
Mito! Da, kad bi mu obecala bombon za obavljeni posao na pravom mjestu onda je sve krenulo pravim putem. Za 2 tjedna je bio istreniran, i bombone sad trazi samo ponekad! Po noci jos ima pelenu koja je u 90% slucajeva suha, kad se ljeto priblizi skinut cemo i to.

Tako je uspjelo i mojoj prijateljici. Za malu nuždu jedan kikić, za veliku dva. :D Smijala sam se danima kad mi je pričala kako napreduje.

happygoose
05.04.2005., 09:22
nis....:D rece kikacica NE...;)

mali update...

bigblue2010
05.04.2005., 15:43
I kod mene nis... Sad ima novu foru, kad joj predlažem da ide na kahlicu, da me se riješi, donese nekog ogromnog medvjeda i posjedne njega na kahlicu, a ona smireno obavi u pelenu.
A tako je velika, nosi veličinu za 3 godine, još malo i neće stati u pampersicu. Ne znam kaj bumo onda.:D

north wind
05.04.2005., 16:06
Pridružujem se onima koji su protiv "dresure", tj. bilo kakve prisile na kahlicu i/ili zahod, jer to može izazvati i kontraefekte. Naravno, za tako malo djecu od 2 ili 3 mjeseca ne može biti govora o SVJESNO NAUČENOJ radnji toaleta, iz jednostavnog razloga što tako mladi mozak još nije sazrio za to. Tu se zapravo radi o eventualnoj pripremi za kasnije učenje kontrole sfinktera, više za navike roditelja, a ne djece. Roditelji su tu glavni akteri (drže dijete, prinose kahlicu, iščekuju itd... pa se onda ponekad slučajno i potrefi da kaka padne u neku posudu i sl.). Dakle, djeca sama tu nisu glavni akteri, ne traže samostalno kahlicu (ili zahod) niti imaju potrebu da traže jer, ne samo da nemaju razvijene motoričke funkcije - sjedenja, hodanja itd. - nego još nemaju razvijene niti svjesne moždane funkcije koje to kontroliraju, što je i normalno.

Svjesna aktivnost prakticiranja toaleta se razvija oko 2 ili 2,5 godine, ali i kasnije. Ne vidim koja je svrha ranog treninga djeteta s 3 mjeseca, kad ono samo neće moći niti izraziti želju za kahlicom ni zahodom, a pogotovo ne samo otići na zahod ili uzeti kahlicu za kakanje dok ne navrši 2 ili čak 3 godine. Štoviše, na taj način se prije mogu razviti kontraefekti.

Evo mog primjera: moj dječak je krenuo u jaslice s navršene 2 godine. Još je nosio pelene, a što se kahlice tiče nije pokazivao naročiti interes za nju, premda je koji puta htio sjesti, ali bi se onda samo popišao. Nismo ga forsirali, osim jednom, kada je očito htio kakati, pa smo ga muž i ja pokušavali pridržati da se ne ustane, misleći da to nije neki naročiti pritisak. Što smo ga više pridržavali, on se više opirao. Onda se sav zacrvenio od plača i tražio pelenu. Kad je pelena bila na njemu, stao bi na jedno mjesto u sobi i tu se pokakao. Pritom nas je tjerao van iz sobe. Odustali smo od vršenja bilo kakvog daljnjeg pritiska kod kuće. Problem je, čini se, tek tada nastao. Naime, kako je tek krenuo u jaslice, svako jutro bi djecu tete obavezno stavljale na kahlice čim bi stigli i tamo bi sjedili oko pola sata do sat vremena, bez obzira jesu li imali što obaviti ili ne. Ponekad bi se oni onda tako popišali, ponekad pokakali, već kako tko i kako kada. Kad je moj sin navršio 2,5 godine teta mi je rekla da više ne trebam nositi pelene za prematanje, jer da je on suh, tj. ne piša više u pelene, a i da ne kaka više kod njih u jaslicama. Doma je, naravno, kakao, ali bi pritom obavezno tražio pelenu i kad bih ju ja obukla, stao bi na određeno mjesto u sobi i to obavio. Odmah bi tražio da mu skinem pelenu i da ga očistim. Na zahodu je također odbijao sjediti u to vrijeme. Ako bih mu spomenuli sjedenje na kahlici ili zahodu nastao bi veliki odpor, vidno uznemiren bi vikao "ne", "daj mi pelenu", "hoću pelenu za kakanje", ili "kaka mi se, daj pelenu" itd. Budući da mi se to činilo kao svjesno odbijanje i neka vrsta inata, raspitala sam se kod jedne dječje psihologinje i doznala da je, najvjerojatnije kod njega jako probuđen otpor stalnim jutarnjim prisilama na sjedenje na kahlici u jaslicama. Osim toga, moj sin je izuzetno veliko i snažno dijete za svoj uzrast (u bolnici je bio najveći, a i u jaslicama i vrtiću; sad ima 4, 5 godine i nosi broj 8 odjeće, zbog visine), pa je sigurno tetama takav slučaj bio doslovno "težak" za prematanje (dizanje na stol i sl.), te se on, pretpostavljam naslušao i prigovora na svoj račun - kako je "velik", a još "kaka u pelenu" itd.

Uglavnom, da skratim - on je to tako s kakanjem obavljao do svoje 3 godine i 9 mjeseci. U međuvremenu je s manje od 3 godine sam krenuo u hahod na pišanje, puštanje vode i pospremanje, ali kakanje... ni u ludilu. Naravno, on je svaki put gledao naše nezadovoljno lice (moje i suprugovo) kada bi tražio "pelenu za kakanje", jer pred djecom ne možeš glumatati, i, vjerojatno se osjećao pobjedonosno što on nama komandira, a ne mi njemu. U vrtiću se za cijelo to vrijeme, tj. od 2, 5 do 3,9 mjeseci nijednom nije pokakao, tj. očito je to svjesno mogao zadržavati. Psihologica mi je rekla da nikakav pritisak ne smijemo vršiti, nego bez riječi stavljati i skidati pelenu kad kaka. Međutim, ona mu je, u par navrata, nacrtala crteže s djetetom koje sjedi na zahodu, kaka i pričala kako kaka "odlazi u more". Sve je to popratila komentarima i crtežima. Mora se priznati da je uspjela mog malog zainteresirati za taj detalj "kake koja iz zahoda odlazi u more". Naime čim smo došli na more, tog ljeta s 3 godine i 9 mjeseci, isti dan je sjeo na zahod i pokakao se, a nije mu bilo mrsko niti kakanje u šumici na moru. Naravno, u moru nije kakao. Otada više nije bilo nikakvih problema.

Napominjem samo još da mi je ista psihologica ispričala da ovo s mojim djetetom ispada samo kao "mačji kašalj" prema nekim primjerima djece koja su s 5, 6, pa i 7 godina svjesno manipulirala svojim roditeljima i "ucjenjivala" ih na razne načine kada su uočili da su zapravo oni ti koji jesu svoji vlastiti "gospodari" u kakanju, a ne nitko drugi. Dapače, da ima nevjerojatnih primjera maštovite manipulacije. Psihologica je, btw, stručnjakinja za rješavanje upravo tih pitanja u djece.

Lijep pozdrav svima

FFE
05.04.2005., 16:45
I ja se pridruzujem-ni kod mojega jos nista. :D Al' ima pomaka, jucer se cak' sam sjel na kahlicu, ali odmah ustao. I tak' nekoliko puta. Mozda je to pocetak.

North Wind.:top: Super si napisala, bas ti hvala, volim citati starije mame i njihova iskustva.:)

Sad ima novu foru, kad joj predlažem da ide na kahlicu, da me se riješi, donese nekog ogromnog medvjeda i posjedne njega na kahlicu, a ona smireno obavi u pelenu.

:D Super ti je kcer.

sanjalica
03.06.2005., 15:14
Molim iskusne mamice i tatice, naravno za malo uputa:)
Naime, bebač mi ima 16 mjeseci i kako je poprilično zagrijalo, a guza se stalno znoji i crveni mislim da je pravo vrijeme da krenemo sa odvikavanjem od pelena.
Jučer smo mu kupili tutu na psa :cerek:
Samo ne znam kako krenuti:confused:
ne zna još reći da mu se kaka ili piši, ili to govori nekim stranjskim jezikom:D
da ga samo skinem i posjednem?
da ga pustim da šeta gol i svako malo ga otfuram na tutu?
jel ga odmah učim da piški stoječki ili se frajerom postaje postepeno :D
pomoć molim
zahvalna mama

ps: ajd se vi raspišite preko vikenda, a ja ću informacije prikupiti u ponedjeljak:cool: i obavijestiti vas o "zapišanom" vikendu :cerek:

Rita
04.06.2005., 16:05
Nemam jos iskustva s time ali zelim ti svu srecu. S deckima navodno to traje duze i ide teze ali drste se.

undercover
04.06.2005., 16:09
ako to još radi nesvjesno i nezna reći onda je još prerano
bolje još malo pričekat-ako pokušate prerano samo ćete se izmaltretirat
pustite ga još ovaj mjesec-nek ga malo smeta sad kad je vruće pa će sam jedva dočekat da skine pelenu

Simba-OS
04.06.2005., 20:48
da ga samo skinem i posjednem?
Mi smo tako počeli s našom klincezom. S tim da smo joj uvijek obraćali pozornost da sluša dok piški. Ubrzo je povezala zvuk sa piškenjem. Sad ju pitamo treba li piškiti ili kakati i ona zna odgovoriti da ili ne (klima ili odmahne glavom). Ali još uvijek se zna popiškiti i na pod. Srećom, hvala izumitelju laminata. :D
Stara je 22 mjeseca.
No, neka te ne zabrinjava, ne postoji "pravo vrijeme" za to. Svako je dijete individualno. Netko će ranije, netko kasnije. Ono što je bitno je da ga ni na što ne silite i da mu ne stvorite odbojnost ili strah prema tuti ili wc-u.

Tija
06.06.2005., 08:39
ja sam jučer svoju princezu prvi put sjela na tutu. :cerek:
Malo je sjedila, zbunjeno gledala oko sebe, onda se digla, uzela tutu i svom snagom ju itnila u zid :rofl:
Bila je prazna, srećom:D

bigblue2010
06.06.2005., 15:02
Tija kaže:
ja sam jučer svoju princezu prvi put sjela na tutu. :cerek:
Malo je sjedila, zbunjeno gledala oko sebe, onda se digla, uzela tutu i svom snagom ju itnila u zid :rofl:
Bila je prazna, srećom:D

Join the club. Moja mi je nedavno predložila da tutu maknem iz kupaone jer da ju ona više ne treba :rolleyes: . Još uvijek smišljam daljnji plan akcije.

blackleaf
22.05.2006., 19:33
Imam curicu staru skoro 3 godine. Mnogo puta sam je pokusavala odviknut od pelena i nije islo. Tjedan dana bi obavljala nuzdu u wc a nakon toga bi se jednostavno pocela skrivati iza zavjese i pisat ili srat u gace Znala sam se s njom jos borit jos nekih 2 tjedna sve dok nebi poludila i stavila joj natrag pelenu. Problem je u tome sto to vise nije malo govno i dok je presvlacim dize mi se zeludac. Kaj da napravim?

ANABELA
22.05.2006., 22:43
Kažu babe da su to sve faze pa sad,najbolje pitaj pedijatra.
U ljeto je najbolje krenut sa odvikavanjem od pelena.
Moja mala ima 2,5god.i po noći ima pelenu,kaka u pelenu...a za ostalo nosi
gaćice,dakle nismo ni mi za ponosit se ali pokušavamo.
Mi ju ne kažnjavamo,nisu ni mene moji nikad kaznili a imala sam
puuuno više godina i piškila u snu.

Alexina
22.05.2006., 23:10
Jednostavno, dijete nije spremno. Svog sina sam gnjavila mjesecima, pa je svašta izvodio, pišao čak u gaće na sred šoping centra... imao je 3,5g i bila sam totalno očajna. Jednog dana sam poludila i rekla mu da imam povjerenja u njega, kad bude spreman da će obavljat nuždu ko veliki dečko. Ja sam prestala oko toga pravit cirkus, a za par dana je on krenuo na wc. Nevjerojatno al istinito.

blackleaf
23.05.2006., 02:45
Vjerojatno nije jos spremna. Sto pedlazete za to vrijeme dok se ne odluci ? Ne zelim je kaznjavati i pokusavam ne raditi pritisak i veliku stvar oko toga. Trebam li je i dalje poticati?

Rebecca Guay
23.05.2006., 11:29
Nipošto je nemoj kažnjavati.
Stvar je u tome da djeca uče od nas. Gledajući što mi radimo. A nas baš ne vide kako sjedimo na tuti. To je jedan veliki psihološki prijelaz za njih. i treba biti strpljiv da oni budu spremni.

Ja sam na primjer crtao kako beba kaka, nacrtao sam govance različitim bojama i probao to približiti djetetu. Također, budući da je voljela Shreka, puštao sam joj scenu u kojoj Shrek na početku filma sjedi na WCu. Davali smo govancetu imena. Veliko je bio TATA, dok su mala bila djeca i sl.
Probaj biti strpljiva i kad jednom kreneš u odvikavanje budi dosljedna i ne vraćaj se na pelenu. Pogotovo što sad i ljeto pa je puno lakše!

bibobu
23.05.2006., 12:19
Vjerojatno nije jos spremna. Sto pedlazete za to vrijeme dok se ne odluci ? Ne zelim je kaznjavati i pokusavam ne raditi pritisak i veliku stvar oko toga. Trebam li je i dalje poticati?

Djeca se razlikuju jedna od drugih u svemu pa i u tome..
Moja je sa 11 mjeseci pocela sama od sebe pokazivati da je svjesna da kaka, odnosno da se nesto desava, pocela se sakrivati...etc.
od odgajateljice u nasem bebi klubu sam cula da je to znak da se s njima moze poceti raditi, mada prije 24 mjeseca niko ne drzi da je djete u potpunosti svjesno obavljanja nuzde.
Mi smo kupili tutu i onda smo se igrali s njom, ona je postala nasa igracka.
Svako jutro idemo skupa na WC, prvo je gledala sta mama radi i ja bi joj fino govorila da mama radi pi-pi i ka-ka.Onda bi ona meni odrolala papir...
Onda je pocela prvo obucena sjediti na tuti ispred mene(ja na WC-u:zubo: )
i skupa bi radile a-aaa...:rofl: Sve to fino bez prisile, to je zanas igra i kroz tu igru je moja princeza pocela svako jutro od 9-9,30 h raditi veliko na tuti, za par dana ce napuniti 16 mjeseci!
Prije par dana uvecer u 9 sati se probudila i vice mama aaa-aa-aa, nakon par sekundi se pokakala, znaci postaje svjesna cak i u snu.
Daleko je to od potpunog skidanja iz pelene, jer jos uvijek je stolica osim one jutarnje neredovna, ali htjela sam ti reci da probas kroz igru objasniti. Da ne osjeti to je obavezno, vec da to pravi zabavu.
Ja se drzim toga da djeca uce kroz igru.
I pokazi joj kako to radis, bez srama,ja sam svojoj sve pokazala i obavezno svako jutro kad se pokaka onda imamo ceremoniju kako govno odlazi na put u WC i masemo mu pa-pa:cerek: :rofl: :rofl: :rofl:

ANABELA
23.05.2006., 12:45
Ja sam svoju curicu također učila na foru primjera ali mi je kakanje upropastila
jedna od baka;bila je puna kuća i mala se tek probudila,ja sam bila u kupatilu i ona je govorila ka-ka-mudi pa joj je pametna baba rekla da se uhvati za stol i napinje...Svima je to bilo tako smiješno da je ona to shvatila da se to,zapravo tako radi!
ZATO OKO TIH STVARI TI I SUPRUG, NA ISTI NAČIN,VODITE BITKU!

fridge
23.05.2006., 15:21
naša curkica već godinu i pol ide na zahodiće (sad ima 3) kao mama i tata. tuta joj se uopće nije sviđala pa ju nismo ni koristili. pelenu ima samo za spavanje. a i to ćemo sad preko ljeta riješiti jer većinom su pelene suhe kad se probudi i sama traži piš-piš. bez tjeranja će se sve riješiti.

Lavica02
23.05.2006., 15:53
Po našem iskustvu, čarobni trenutak odvikavanja započeo je s 2,5 godina taman u ljeto ( i to je najbolje ), a završilo ( i ponoći) je polaskom u vrtić s 3 i nešto sitno... posramio se jer većina druge djece nije koristila pelene.

Nerea
24.05.2006., 06:33
bibou...:top: mada ja san isto to probala, a ovaj nije tija...
Naime ima sada tri godine i misec dana i iako kuzi pishanje i kakanje jednostavno odbija ich na tutu. Ja mu uglavnom ponudim bar jednom dnevno da ide na tutu i iako njemu nishta ne govorim jer ga ne zelim time zezat, ja pizdim jer mi obe babe, pune glavu. Onda sam se prije neki dan kolektivno izderala i rekla da kad bude spreman da che srat u tutu, a dok mu je dobro neka to radi u pelenu, i pitala ih jesu ikad vidili nekog chovika koji se nije odvika pelena. Pa sad da chujem koja che prva zucnit o tome...:rofl:

fridge
24.05.2006., 07:26
to, nerea, zakon si. a babe ne bi bile babe da se ne miješaju u sve a najviše tamo di ih ne treba. ne mogu shvatiti da svaka mama svoje dijete kuži najbolje. i mene to užasno iritira kad se prtljaju u naš život i odgoj. a uvijek rade protiv djeteta. od čokolade i ostalih slatkiša pa nadalje.

judita
24.05.2006., 07:42
nemoj pravit dramu od tog, postat ce problem
najbolje ne davat puno znacaja ni naglasavat, ako dijete bas odbija koristit toalet vjerovatno postoji razlog za to
samo smireno
ako dijete nema nekakvih problema -samo potice to kad je spremno

dvije i pol godine su jos i pocetak za djevojcice a za djecake jos i kasnije

ja sa svojim djevojcicama bas nist nisam radila, probala sam kad je starija bila dvije godine par puta i nekako osjetila da nije spremna,
poslije je ona sama nekako oko tri godine odbacila i od tad nikakvih problema cak se nikad nije ni dogodila nezgoda

a mladja je malo samo prije, nju nisam nikad ni pitala da li mora na toalet....

ne brini, to neces moci propustit, ako je sve u redu s djetetom onda se to dogodi prirodno, neku djecu trebas podsjecat jer oni brzo zaborave ili se zaigraju

i hej, s tri godine su oni jos bebe

Tija
24.05.2006., 08:32
ja sam pokušala svog sina odviknuti kad je imao 2,5 godine ali jednostavno nije bio spreman tako da nisam forsirala skidanje ali sam stalno pričala i pokazivala mu i objašnjavala i svašta. Kad je napunio tri godine pitala sam ga hoćemo li skinut pelenu i to je bilo to:cerek:, nikad se nije popiškio u krevet.

Kori ima 3,5 god, još ima pelenu. Prije par mjeseci sam joj kupila tutu i pokazala kako treba sjest na nju što je ona i napravila, sjedila dvije minute, digla se i itnila tu tutu u zid. :D Onda sam kupila onaj nastavak za wc školjku i to joj se jako sviđa:D.
Sad samo u fazi da ju nekoliko puta dnevno moram sjest na wc i ne očekivati da će nešto napraviti, dakle samo da se navikava. A za koji tjedan počinjemo sa odvikavanjem (to jest probat ćemo) na način da se pelena skida a nju se posjeda na wc svakih sat vremena.
Nadam se da će do 4-te godine biti bez pelene, ipak je to moje dite:D

Rebecca Guay
24.05.2006., 09:49
Nije da plašim, ali znam za slučaj "normalnog" klinca (mislim na to da je zdrav) koji ima 6 godina i treba ići u školu ali još uvijek nosi pelene. Treba samo reći da ga odgaja prabaka, jer je tata na brodu, a mama je fufica!

gven_s
24.05.2006., 11:05
Djeca su individualci i to što se s 3 godine još nije odvikla od pelena uopće nije zabrinjavajuće.Moj stariji sin,odvikao se s 2,5,a mlađi je prošao 3.Nisam ih forsirala poučena iskustvom svoje kume koja se pošto-poto htjela riješiti pelena i pretvorila to u problem tipa"mokrim u krevet,a već idem u školu"(pedijetrica ju je upozorila na to,ali ona nije slušala),s curicom je imala više strpljenja i nije bilo takvih problema.Meni su savjetovali da odvikavanje počnem tokom ljetnjeg godišnjeg i to sam učinila.Zašto baš ljetnjeg?Ima više razloga:1.Moraš imati dovoljno vremena za pratiti dijete tokom cijelog dana kako bi vidjela kada to obavlja(obično to djeca čine u otprilike isto vrijeme svaki dan),2.ljeti je toplo i dijete će rađe hodati bez pelena,ako mu nije hladno za guzu 3.odjeća se lakše skida,jer moraš hvatati dijete kad to počne obavljati nuždu(a ako i ne stigneš,odjeća se brže suši:rofl:)4.Možeš uključiti i tatu u cijelu priču,jer to bi se i njega trebalo ticati,a i tebi će biti lakše(ovako neće imati izgovor da nema vremena,jer je prezaposlen),ima još razloga,ovo je u grubo.Kod mene je oba puta bilo uspješno i rješili smo to za 14 dana.E,da preko noći djetetu i dalje stavljaj pelenu još neko vrijeme,sve dok ne primjetiš da se učestalo budi sa suhom pelenom,tek onda počni ga noću stavljati u krevet bez pelene.I naravno nemoj curici davati da pije velike količine sokova i čaja neposredno prije spavanja.Ovo ti je iz moj iskustva,probaj.

aloevera
25.05.2006., 17:52
ja uopće ne znam od kud vučete te podatke kad dijete počinje s odvikavanjem...3 godine,kako da ne...
u jaslicama započinju sa 18 mjeseci i ako i majke doma surađuju i prate,obično odvikavanje uspije u roku 2 mjeseca;
pri upisu u vrtić (dakle s 3 god.) vam naglase da ne primaju djecu koja imaju pelene,bar u našem.
naravno da je individualno,ne bi ni ja dijete stavljala na muke i prijetila mu ali bogme,ne bum ti presvlačila pelenu ako si debelo svjestan toga što se dešava!doduše,ako vam se sviđa-samo dajte...
moj nećak isto ima blagu i flegmatičnu mamu,on ima 5 god.,zna abecedu i brojke,fiškal mali ali kad treba kakati uredno kaže-mama,molim pelenu! i tu ona ne vidi problem,veli,prihvatit će on već,kad bude spreman...
nadam se da će mu i učiteljica u školi znati pravilno staviti..
mislim,naravno da će kad tad početi,ali-što prije to bolje,zar ne?

gven_s
25.05.2006., 19:00
ja uopće ne znam od kud vučete te podatke kad dijete počinje s odvikavanjem...3 godine,kako da ne...
u jaslicama započinju sa 18 mjeseci i ako i majke doma surađuju i prate,obično odvikavanje uspije u roku 2 mjeseca;

Nitko 3 godine nije spominjao kao određeno vrijeme za odvikavanje,MOJA djeca nisu bila spremna ranije(osim toga pedijatrica mi je savjetovala dob između 2-3 godine,jer su u tom razdoblju uglavnom svjesni svojih tjelesnih potreba).Inače probala sam dogovoriti odvikavanj s odgojiteljicom u jaslicama na što me žena molećivo pogledal pokazujući na grupu od 30ero djece,naravno da mi je sve bilo jasno.Neznam u kojim to jaslicama odgajateljice stignu brinuti i o dovikavanju od pelena u sesvetskim sigurno ne,jer su grupe ogromne i nedostaje im i prostorija i osoblja,ali to je već druga tema.

blackleaf
26.05.2006., 07:19
Meni vrtic isto radi problem....među najstarijima je u grupi i jedino ona povremeno nosi gacice

gven_s
26.05.2006., 09:20
Meni vrtic isto radi problem....među najstarijima je u grupi i jedino ona povremeno nosi gacice
Kaj svi drugi su već bez pelena?

ANABELA
26.05.2006., 09:56
A i kod odvikavanja od pelena pazit treba da namjerno "ne štopaju stolicu"jer
jao si meni ako doživim isto što i susjeda s malim.
Pet dana namjerno nije kako pa su to riješili šljivama,čajevima...

blackleaf
26.05.2006., 10:10
Kaj svi drugi su već bez pelena?

svi imaju pelene

gven_s
26.05.2006., 14:06
Ko što rekoh još malo,brzo će ljeto,pa u akciju odvikavanja.Nema ti druge i naoružaj se strpljenjem!Javi kak je prošlo!

zafira
26.05.2006., 18:35
Sad ti je pravo vrijeme za odvikavanje jer ima manje odjeće na sebi pa lakše i primjetiš kada to uradi i imaš manje za prat.
Počni preko dana bez pelena i samo strpljivo bez vike govori mu da se to obavlja u WC-u .
Ako vičeš počne se sakrivati.
Kad to prođe onda se napada noć.
Dok sve prođe češ se naprati i naskupljati.
Supruga i ja smo to prošli sa dvoje -kod malog je trebalo skoro dva mj. a kod male tri, četiri DANA.
I vjeruj mi to su neugodne ali ipak male brige

zafira
26.05.2006., 18:42
Ako baš neide, kad primjetiš da je obavila to u gaće ,pričaj s njom o tome i dok pričaš s njom nemoj ju skidati i presvlačiti minutu ili dvije-ne duže.
Tebi se diže želudac od toga ali ni njoj nije ugodan taj smrad ili što je mokra.

mina6
27.05.2006., 17:34
moja stara je je moga brata počela odvikavati sa 3 godine i kao nije ga htjela prije forsirati no on jednostavno nije htio na tutu
a to je bilo na ljeto jel je u jesen trebao u vrtić a u vrtić ne primaju sa pelenama
i niš nije puno s njim pričala samo mu je skinula pelene i obukla kratke hlačice i bome u tjedan dana oprala ih bar 20 komada hlačica
ali sve je to bilo rješeno u tjedan dana jel mu se nije sviđalo kako je to mokro a puno bolje je bit suh;)

ANABELA
28.05.2006., 08:39
Evo nama ide pipi u toalet(ima 3 vrste lona ilitu tuta al neće tam)ali
kaka u gaće i kad završi jaVI da joj se kaka!:confused: :rolleyes: :mad:

Nerea
30.05.2006., 07:49
Nije da plašim, ali znam za slučaj "normalnog" klinca (mislim na to da je zdrav) koji ima 6 godina i treba ići u školu ali još uvijek nosi pelene. Treba samo reći da ga odgaja prabaka, jer je tata na brodu, a mama je fufica!

a ti si nekad...vidjela takvo dijete??:D
bukvalisti bukvalisti...

Nerea
30.05.2006., 07:59

niko ne govori da su tri godine idealno vrijeme za odvikavanje, samo smo se sluchajno nashli svi sa trogodishnjacima u pelenama...

pri upisu u vrtić (dakle s 3 god.) vam naglase da ne primaju djecu koja imaju pelene,bar u našem.

daklem....ne laje pas zbog sela..tako ni tete...ni jedan vrtich ne prima djecu sa pelenama, al zato hvala Bogu postoje privatni vrtici;)

naravno da je individualno,ne bi ni ja dijete stavljala na muke i prijetila mu ali bogme,ne bum ti presvlačila pelenu ako si debelo svjestan toga što se dešava!doduše,ako vam se sviđa-samo dajte...?

znachi ti chesh dijete ostaviti u pokakanim pelenama koliko dana?:rolleyes:

moj nećak isto ima blagu i flegmatičnu mamu,on ima 5 god.,zna abecedu i brojke,fiškal mali ali kad treba kakati uredno kaže-mama,molim pelenu! i tu ona ne vidi problem,veli,prihvatit će on već,kad bude spreman...?

ako ona ne vidi problem i nije joj tesko kupovat za njega pelene..zashto ti vidish..mora bit da ti je nevista pa ti se bash i ne svidja..:)

nadam se da će mu i učiteljica u školi znati pravilno staviti..?

ne volim se ponavljat ali...jesi ikad vidila dijete u skoli sa pelenama?

mislim,naravno da će kad tad početi,ali-što prije to bolje,zar ne?

zbog tog shto prije to bolje mi i jesmo tu...samo ne namjeravamo radit svojoj djeci cirkus i traume oko toga...thats all...

Rosa
30.05.2006., 11:27
[QUOTE=blackleaf] Mnogo puta sam je pokusavala odviknut od pelena i nije islo. Tjedan dana bi obavljala nuzdu u wc a nakon toga bi se jednostavno pocela skrivati iza zavjese i pisat ili srat u gace Znala sam se s njom jos borit jos nekih 2 tjedna sve dok nebi poludila i stavila joj natrag pelenu.

E tu si fulala. Ili ju odvikavaš ili ne. Kad skineš pelene onda je to uvijek, a ne da sad malo stavljaš, a malo ne (dobro možeš držat još neko vrijeme po noći ak ti je problem s krevetom). Moja starija se odvikla mjesec dana prije drugog rođendana, a odvikavanje je trajalo ravno 3 dana. E, ali njoj bi se gadilo kad bi se popiškila u sandale (a bile su lijepe roze) i dok bi joj curilo niz nogu, a kad se pokakala u gaće bilo joj je grozno jer smrdi. I nismo se puno mučili. S mlađom je bila druga priča, sa dvije godine je rekla da ne želi ići na WC. Onda smo ju nagovarali neko vrijeme, ali bi mi svaki put rekla da neće (nije ona imala vremena za sjedenje vrag mali). Onda je meni dopi...dilo i rekla sam joj sa dvije i pol godine da je sad već stvarno velika i da nitko od nas doma ne nosi pelene i da mislim da može to obavljati na wc-u kao i svi drugi. I na to je mala rekla dobro (mislim onak kak vam pubertetlije odgovore dobro- sa očitim prizvukom dosade u glasu). I otišla je na wc. Po noći sam joj još par dana stavljala dok me nije pitala da zašto joj stavljam pelenu kad je ona već velika i ide na wc.
E da, i ni jedna ni druga nisu htjele ići na tutu, nego smo nabavili malu daskicu za wc i išle su na wc.
Ono što sam htjela reći je da svako dijete ima svoj ritam, ali da ti je bitno kad počneš sa odvikavanjem da ga i završiš, makar to značilo nositi sa sobom 4-5 kompleta suhe odjeće, naoružaš se sa gomilom gaća (po mogućnusti nekih fora da im bude žao ak ih popiške) i još većom gomilom strpljenja.
Ljeto ti je super za odvikavanje jer imaju manje odjeće na sebi, brže ih stigneš skinut i sve se brže posuši.
Sretno, i javi kak je prošlo.

Rosa
30.05.2006., 17:37
Tu oko mene, svi susjedi i frendovi su imali manje vise slicna iskustva, i uglavnom su klinci ostavili pelene do trece godine. Od jedne moje prijateljice mali je sa tri i nesto reko joj : mama daj mi vise skini te pelene:top: .
Cinjenica je da se djeca kojima smeta bit popisan lakse i brze odviknu. A pitajte svoje mame i bake kad su vas odvikavali. Nismo imali Pampersice i normalno da ti nije bilo ugodno sjedit u mokrom i smrdljivom, i svi smo lakse izlazili iz tih pelena. A cinjenica je da u Pampersicama malci uopce nis ne osjete (fino su suhe), mislim nije im bas previse neudobno. To je cijena modernizacije.....

suncemojemalo
26.10.2006., 00:13
Kako je to prošlo kod vas .... skidanje noćne pelene...

ja već lagano ludim jer već preko mjesec dana navijam mobitela na svako 2 sata da bi svoje najdraže i najslađe odvela na pšššššššššššš....

ako je ja ne dignem ona pile mamino pššššššššš u krevet, i najgore od svega ni ne probudi je to što je mokro nego i dalje spava kao anđeo......

kako da je naučim.........jer ovo što radim definitivno ne funkcionira........

inače malo zlato spava ko zaklano.... to moje vođenje do wc ona odradi ne otvarajući oči i ne budeći se...... kad je vratim u krevet ostane u položaju ukojem sam je spustila.... stvarno čvrsto spava........

Bilo kakva ideja je dobodšla ..........

prometej
26.10.2006., 09:38
A da joj još neko vrijeme ostaviš pelenu po noći? Ne može biti na odmet...

suncemojemalo
26.10.2006., 09:43
ima tri i pol godine... dnevnu pelenu je prestala nosit prije drugog rođendana.. pa smo noćnu ostavili još malo i to malo se razvuklo na godinu i pol....

Čini mi se da je krajnje vrijeme.. ne znam možda griješim...

prometej
26.10.2006., 10:12
A to je ipak nešto drugo. Već ima prilično godina i stvarno je vrijeme za ....skidanje. Čudno mi je da je to toliki problem...I meni se čini da je vrijeme ali stvarno ne znam što drugačije napraviti od onog što već radiš ;(

manc
26.10.2006., 11:05
Moja babica je skinula pelene po danu s 1,5 godinom (bila sam sva zacudjena jer joj je brat nosio pelene 2,5 godine, a i onda smo se "nagadjali")...:zubo:
Babica je i dalje nosila pelene na spavanju i redovno ih popiskila (i po danu i po noci). Onda sam joj skinula po danu, ali ona se i dalje budila mokra. Imala je 3,5 godine kad sam otisla kod dktora da pitam za savjet jer mi nije bilo normalno da djete od 3,5 godine nemoze bit suho ni 2 sata kad spava (inace kad je bila budna sve 5, nije cesto isla na WC, nije joj ni "pobjeglo"). I onda smo napravili sve moguce pretrage, u međuvremenu je prestala piskit na dnevnom odmoru, nicim izazvana :D, narucili se kodurologa na pregled....Dok smo cekali termin babica je prestala piskit i po noci...
Brat je imao problema s nocnim mokrenjem do 10. godina.:rolleyes:
Nemoj ju budit, jer ti to ona i onak ne "kuzi"
Budi samo strpljiva! Sve u svoje vrijeme...:D

suncemojemalo
26.10.2006., 11:14
...
Nemoj ju budit, jer ti to ona i onak ne "kuzi"
Budi samo strpljiva! Sve u svoje vrijeme...:D

Što je najzanimljivije pelenu na dnevnom spavanju smo skinuli kad smo skinuli dnevnu.. pogotovo što ide u vrtić i u vrtiću kako nije imala pelenu nisu joj je stavljali ni za spavanje i prošlu godinu joj je pobjeglo možda tri četiri puta...

Ali po noći....

kako da ju ne budim.... preksinoć je dvaput u jednu noć pišššššššššššššš krevet, nemam više toliko piđama. Svaki dan visi lancun na teraci......

Kent
26.10.2006., 11:29
mene zanima kako odviknut dijete da iz prkosa kaka u gaće, to moj radi
:horor:
stalno se svađamo

tash@
26.10.2006., 11:46
ne znam, ja sam zaista imala sreće sa skidanjem pelena. Doduše, imao je skoro dvije i pol, ali u tri dana se u potpunosti odvikao. Prvu i drugu noć sam mu stavila pelenu ali kad sam ujutro vidjela sa pelena nije zapišana, skinula sam mu i nju. Prošlo je skoro šest mjeseci od tada, jedan jedini put se popiškio u krevet i to za vrijeme popodnevnog spavanja.

suncemojemalo
26.10.2006., 11:59
stalno se svađamo

:kiss: sretnooooo i hvala sad mi je lakše

suncemojemalo
26.10.2006., 11:59
ne znam, ja sam zaista imala sreće sa skidanjem pelena. Doduše, imao je skoro dvije i pol, ali u tri dana se u potpunosti odvikao. Prvu i drugu noć sam mu stavila pelenu ali kad sam ujutro vidjela sa pelena nije zapišana, skinula sam mu i nju. Prošlo je skoro šest mjeseci od tada, jedan jedini put se popiškio u krevet i to za vrijeme popodnevnog spavanja.

Blago tebi!!!!!!!!!!!!

Rosa
26.10.2006., 12:46
Ostavi joj pelenu po noći.
Nemoj ju buditi za piškenje.
Nemoj joj navečer dati da puno pije.
Prije spavanja odite piškit.

Kad ti mjesec dana bude suha noćna pelena, onda opet probaj skinut pelenu po noći.

Moja je tjedan dana nakon što sam joj skinula dnevne pelene pitala - zašto mi stavljaš pelenu po noći? Pa ja sam sad velika.

magic blue
26.10.2006., 13:16
stalno se svađamo
sve sto pokaka u lavor i nek pere! i ne zezam se! mislim ozbiljno!

naravno da ces ti to kasnije zbuksnut u masinu,ali nek sam cisti za sobom, bu mu dosadilo ubrzo! I najefikasnije ce biti kad mu se to dogodi navecer i oci mu padaju od umora, a ti ga tjeras u kupaonu prat pokakane gace :top:

prometej
26.10.2006., 13:19

naravno da ces ti to kasnije zbuksnut u masinu,ali nek sam cisti za sobom, bu mu dosadilo ubrzo! I najefikasnije ce biti kad mu se to dogodi navecer i oci mu padaju od umora, a ti ga tjeras u kupaonu prat pokakane gace :top:

Ovo nije neka šala, ovo je ozbiljan savjet utemeljen na iskustvu, znanju...? :eek:

Kent
26.10.2006., 13:26

on to radi u vrtiću, tetama za inat :zubo:
zezant :cool:

nadala sam se da će prometej reć nešto pametno, iskusni tata :)

prometej
26.10.2006., 13:28
Prometej, iskusni tata, ti pametno može reći samo to da ni u ludilu ne poslušaš savjet gore citirane....

manc
26.10.2006., 13:34
Prometej, iskusni tata, ti pametno može reći samo to da ni u ludilu ne poslušaš savjet gore citirane....

Slazrm se.
Moj necak i sa svojih 5 god jos uvijek kaka u gace u WC-u :rolleyes: :D . Sve zabrane i kazne rezultirale su time da maleni nije vise htio kakat, pa se "zacepio", pa veselje....

Polako. Mi roditelji smo nestrpljivi.

Suncemojemalo, ostavi joj pelenu po noci. Piskinje nema veze s pelenom.

baja
26.10.2006., 13:38
uh, kako ste vi to uopće obavljali, to s ostavljanjem od pelena? neki efikasni trikovi? moja će uskoro dvije i čini mi se da nema naznaka da skuži da se to može obaviti izvan pelena. pokušala sam joj ovo ljeto ponuditi tutana al' me je gledala k'o mali telčić... može li se prepoznati kad su oni spremni?

suncemojemalo
26.10.2006., 15:53
Slazrm se.
Moj necak i sa svojih 5 god jos uvijek kaka u gace u WC-u :rolleyes: :D . Sve zabrane i kazne rezultirale su time da maleni nije vise htio kakat, pa se "zacepio", pa veselje....

Polako. Mi roditelji smo nestrpljivi.

Suncemojemalo, ostavi joj pelenu po noci. Piskinje nema veze s pelenom.

eh da hoće pelenu.... probala sam ... misleći lakše mi je pelenu baciti nego minjat posteljinu.. ali neće

ja izvadim pelenu a njoj oči pune suza i kroz jecaje mama neću pelenu, ja sam velika... mama neću pišit krevet... pazit ću....

i onda je meni muka i ne stavim joj pelenu...

noćas je bilo dobro.... pišili smo u WC....

tash@
26.10.2006., 17:38
ja izvadim pelenu a njoj oči pune suza i kroz jecaje mama neću pelenu, ja sam velika... mama neću pišit krevet... pazit ću....

:cerek:
uh što me ovo raznježilo :cerek:

samo strpljenja, strpljenja i još malo strpljenja ;)

Spica
26.10.2006., 18:07
Prvorođenoj sam dnevnu pelenu skinila posli dvi godine, a noćnu je nosila skoro do pet, uvik je bila puna.
Onda sam je svako dva sata nosila pišit, odprilike mjeses dana, a znalo se desit (5-6 puta) da u međuvremenu bude i krevet mokar.
Pa slijedeći mjesec svako tri sata, pa onda četiri....
Cijelu slijedeću godinu najmanje jedan put noću bi je probudila, tako da bude svjesna šta ona u tom momentu treba napravit....i tako malo-pomalo je prestala pišit u krevet.

Druga cura je sa 20 mjeseci skinila sama pelenu i rekla "memi to ne tleba",
nikad nije pišila gaće ni krevet.

Trećoj sam ja skinila pelenu kad je napunila 2 godine i desilo se nekoliko puta,
obično kad puno pije navečer, da joj pobjegne, ali se ona odmah probudi....

Tako da ne znam nista pametno, ali čini me se da je to sve individualno..

Obično kažu da kod prvog djeteta to bude najteže, ali ja mislim da to nije nikakvo pravilo.. sve je to do ....ma ne znam ni sama do čega, ali znam da treba puno strpljenja....

Spica
27.10.2006., 12:39

Aj reci da se šališ....

qwerta
30.10.2006., 09:09
stalno se svađamo
Nema koristi od svađanja. Znam djecaka koji je poćeo kakati u gaće kada je dobio sestru s 4 god. a pelena se ostavio s 2. Na taj način djeca ne rade inat već pokušavaju skrenut pažnju na sebe. Ako to radi samo u vrtiću znači da mu nešto nedostaje kada je tamo(puno djece i tete nemaju dovoljno vremena posvetiti se svakom djetetu). Pokušajte kod kuće više s njim pričati o vremenu provedenom u vrtiću i otkriti što mu ne odgovara. Ima djecekoja svoje strahove ne pokazuju plačući već nepodobštinama

Piggy
30.10.2006., 10:55
stalno se svađamo

Jesi li ga možda obukla u kombenizon ili u one grozne štrample pa da je iz inata napravilo pipi?:zubo:

BigMama
30.10.2006., 18:40
Ne znam da li ce ti pomoci, ali ovo je moje iskustvo. Imam klinca od tri godine i ovo ljeto smo skinuli pelene. Mjesec dana mi je pisao po danu di je stigao, nocnu nisam skidala. Kad se ustabililo dnevno pisanje, skinula sam nocnu pelenu. To je bilo oko 1.9., svaku noc mi je pred jutro piskio oko mjesec dana. Prve dane sam ga provjeravala svaka dva sata, ali ga nisam budila jer mi je besmisleno da radi nesto cega nije svjestan. Ako bi bio mokar, presvukla sma ga, ako nije spava dalje. Nakon par tjedana sam skuzila da se popiski pred samo budjenje ili kad se vec polako razbudjuje. Spontano je prestalo, bez ikakvih trauma. Sad je suh svako jutro i u potpunosti kontrolira piskenje.

Pusti dijete da samo to svlada...moj put je bio malo duzi i kod mene su svako jutro bile plahte na balkonu, ali je jednostavno prestalo.

zrixy
30.10.2006., 18:45
Meni se čini da si pogriješila što joj nisi skinula noćnu pelenu odmah kada si to napravila i sa dnevnom, pa je ona dobila signal da je to po noći ok raditi u pelenu. Ono, nije joj sila buditi se kada ima pelenu i onako je suha.
Možda griješim, ali moja je sa 2 godine i 3 mjeseca doslovce za jedno poslijepodne ostavila pelene.:D Skinula sam joj je popodne (kada je došla iz vrtića) i više joj nisam stavljala. I od tada se je upiškila po noći možda 3 puta (od 5. mjeseca ove godine). :lux:
Ne znam možda je to stvar individualna. Možda je tvoja takvo dijete. Ne treba se zabrinjavati puno. Daj joj još malo vremena. Iako, ja osobno joj ne bih niti po noći stavljala pelenu. Bila bih dosljedna kod toga do kraja. :five:
Puno sreće.:top:

suncemojemalo
30.10.2006., 19:49
Hvala svima....

zadnjih 5 dana su plahte suhe.... uhvatile smo ritam..... piši se prije spavanja (oko 8:30 - 9:00), pa je dignem oko ponoći i u tri ujutro....
mžda uskoro i sama shvati da treba ić pišiti....

FFE
30.10.2006., 20:56

ja već lagano ludim jer već preko mjesec dana navijam mobitela na svako 2 sata da bi svoje najdraže i najslađe odvela na pšššššššššššš....

ako je ja ne dignem ona pile mamino pššššššššš u krevet, i najgore od svega ni ne probudi je to što je mokro nego i dalje spava kao anđeo......

inače malo zlato spava ko zaklano.... to moje vođenje do wc ona odradi ne otvarajući oči i ne budeći se...... kad je vratim u krevet ostane u položaju ukojem sam je spustila.... stvarno čvrsto spava........

pelene, pelene...joj, joj...:zubo: moj maleni je do prije mjesec dana imao pelene (3 godine star), onda malo po malo (preko dana je u vrticu), tete preko dana, mi na vecer i preko vikenda, i bogme odviknuo se od pelena preko dana. ja nikada sretnija jer mi je tih pelena vec pun kufer. ostala je pelena preko noci, koju jos ne planiran skidati jer je jos uvijek svaki puta mokra. kao sto je netko napisao...sve dodje na svoje, netko treba vise, netko amnje, netko duze, netko krace...kada pelena ne bude bila mokra, skidam preko noci, a do tada ne.

FFE
30.10.2006., 20:59
stalno se svađamo
to je nekaj drugo, cini mi se da na taj nacin skrece paznju na sebe. :zubo: dok se budes derala (a vjerujem ti da pizdis), to ce i dalje kenjati u gacice jer onda obracas paznju na njega. moja teorija. :)

suncemojemalo
31.10.2006., 15:55
:jumping: :tulum:
slavimo!!!!!!!!!!

jutros se sama probudila u 6:15 i rekla mama piši mi se.....

odmah sam skočila.. i istina zapišala me do WC.... ali sretna sam!!!!!!!!!!!!

Illana
05.11.2006., 14:17
Netko je već rekao, ne treba joj davati puno piti neposredno prije spavanja.

Kod nas se dijete, čak starije dobi, znalo popiškiti u krevet iz čista mira dok nismo skužili da se to događa svaki put kad se napije čaja i ode spavati. Obzirom da čvrsto spava, ne probudi se na vrijeme i pobjegne.

daru
13.11.2006., 23:00
:jumping: :tulum:
slavimo!!!!!!!!!!

jutros se sama probudila u 6:15 i rekla mama piši mi se.....

odmah sam skočila.. i istina zapišala me do WC.... ali sretna sam!!!!!!!!!!!!

Ma ići će to pomalo. Samo strpljenja. I zaista PAZI navečer da se ne nalijeva sokovima ili vodom. Bar par sati prije odlaska u krevet 2-3 svedite to na minimum. Ako i pita da je žedna - daj joj MALO, jedan prst u čaši, a ne punu čašu. Ali kroz dan nek pije normalno i oko 5-6 popodne joj i gurni - rađe da pije oko 5 nego oko spavanja.

Vincent V
16.11.2006., 10:01

Ovisi koliko godina ima. Najbolje ti je stavit ga pred spavanje piskit ili ga dic oko 22-23h ako jos pije na flasicu. Drugo, dijete se samo osjeti spremno i odbacuje pelenu jer ju vise ne zeli nosit. Moji su klinci to napravili s 2 god i 8-9mjeseci kada smo im i prestali davati flasicu prije spavanja. Danas su skoro 6 i po godina i obavezno idu na piskanje prije spavanja!!!!!!

dadari
22.11.2006., 10:44
eh da hoće pelenu.... probala sam ... misleći lakše mi je pelenu baciti nego minjat posteljinu.. ali neće

i onda je meni muka i ne stavim joj pelenu...

noćas je bilo dobro.... pišili smo u WC....
u dm-U IMAŠ PELENE GAĆICE. Meni je to pomoglo imam isti problem s tim da je moja mala sa 2 godine pustila i dan i noć. p rije par mjeseci opet počela po noći. Možda je na psihičkoj bazi , idemo dosta kod doktora jer ima refluks (VUR 2/3 ) i dosta ju bockaju , pa je iskomirana.

DUPINO
25.06.2007., 15:34
isprika ako sam, a vjerojatno jesam, otvorila vec poznatu temu,no.........

dijete je 2.5g pelenu vel.6 nosi vec sigurno blizu godinu dana i za par mjeseci ce mu biti mala i nece biti pelena za njega, uglavnom, ovo je nas problem........ pokusavali smo prije druge godine posjest ga na tutu, nece, vristi i nece sjesti, ok pustili smo ga par mjeseci i pokusali opet, opet isti ritual vristi nece sjesti pobjegne isto je i kad se priblizi wc-u tj. kad treba sjest, probali smo da sjedne i da se igra ali ne pomaze. ne znam sta vise raditi, sad kako je pocelo biti lijepo vrijeme kad ide na dvoriste maknemo mu pelenu i stavimo gacice ili boxerice i onda kad se popiski brise nogice i nastavi se dalje igrati, pokusali smo mu pokazati sto treba napraviti ali opet zainati se i pobjegne, ne zelimo ga tjerati tj. prijetiti kako bi poceo sjediti na tuti ili wc-u.

sto predlazete?

hvala

magic blue
25.06.2007., 17:02
pusti ga malo mokrog, skuzit ce sam da mu smeta.

cak bi ti predlozila sta je i moja stara napravila. mi smo bili pampers bebe (kako ona to naziva, naima baka je iz svabije dovlacila one prve jednokratne pelene). A te pelene ti fino popiju tekucinu i beba piski, a stalno je suha. Onda ga ti fino zamotaj u krpene da bude mokar i da to poveze s piskenjem. Pusti nek ga i zahladi malo i tako je vani toplo ne bu se bas tak brzo prehladio, ali neminovno je da ce mu u jendnom trenutku to zasmetat :mig:

sretno :kiss:

Rita
25.06.2007., 17:41
Pusti ga golog bez icega i pokazimu kak je fora pisat po vani.Ono, na drvece,cvijece, travu... Moja se u gace uredno popisa,skine ih i baci u masinu a kad je skroz gola ode na kahlicu ,wc ili na travu,ne popisa se po sebi. Znaju oni,samo im je malo teze se skoncentrirati,pogotovo kad su zauzeti igranjem. MI smo isto 2 i pol i eto vec tjedan dana hoda gola,sta da joj radim, curama je lakse jer joj bacim haljinicu preko nje kad idemo van a po doma je uglavnom gola.Cuvaj mu pelene samo za spavanje. Moja vise ni popodne nece spavat u peleni pa stavim gumiranu preslaku ispod nje. Ostavi ga malo mokrog ,mozda i to pomogne.Na kraju krajeva sad je i naj lakse(ljeto) odvikavati ih i kako moja susjeda kaze,nitko u skolu nije isao u pelenama pa nece ni tvoja,hehe

penelop@
25.06.2007., 19:52
Ja bih ti preporucila da ostavis dijete da samo odluci kad ce se skinut iz pelena. Pedijatri kazu da je fizicki sposobno kontrolirat misice onda kad se i po stepenicama moze popeti. Ovako mu samo stvaras odbojnost prema wc-u.
Jedno vrijeme je bilo popularno od rodjenja bez pelena i uzasno mi je bilo smijesno citati kako se mame hvale da se npr. danas samo 5 puta popiskio u gace jer ga nisu stigli stavit na tutu a dijete je imalo 2 godine. Sto znaci da dijete nije piskilo svjesno nego su jednostavno uspjeli uloviti pravi trenutak. Sad se vise o tome ne pise, bit ce da vise nije popularno :zubo:
Ako dijete ne "kuzi" kad mu treba i kad se popiski i ne ferma 2 posto znaci da nije spremno. Ja sam svojoj u ljeto kad je imala 2,5g skinula pelenu i ona bi se popiskila i uopce nije reagirala, isto kao i tvoje dijete. Par mjeseci kasnije je sama rekla da ce ona piskiti u WC i to je bilo to. Bez ikakvih problema i trauma. Tako sam cula i od dosta prijateljica za njihovu djecu. Jednog dana im samo klikne :)

baja
26.06.2007., 09:27
Jednog dana im samo klikne :)
joj kako se nadam da će mojoj uskoro kliknuti :zubo:
2,5 su joj i na wc ide samo zato da bi potrošila pola role papira... tu i tamo se popiški
kad joj krenem objašnjavati da bi mogla biti k'o i mama (a bitno joj je da bude kao mama, u fazi je posvemašnjeg oponašanja mojih ženskih navada jer smo mi cure :cerek: ) - bez pelena onda mi kaže; a ja sam mala

kocul
28.06.2007., 17:38
I mi ćemo svoga ovog ljeta probati odviknuti. No, ne kužim jednu stvar - po danu da dijete bude golo ili da ga ostavim u gačama? Jer kad se popiša / pokaka osjetiti će da je mokro, pa mu neće biti ugodno. Mislim da će tako prije naučiti.
Kažete da onda ni navečer ne stavljati pelenu?

Loulou
28.06.2007., 22:38
I mi ćemo svoga ovog ljeta probati odviknuti. No, ne kužim jednu stvar - po danu da dijete bude golo ili da ga ostavim u gačama? Jer kad se popiša / pokaka osjetiti će da je mokro, pa mu neće biti ugodno. Mislim da će tako prije naučiti.

mojoj je 11. mjeseci, iako zvuci prerano, ali mi preko dana koristimo gacice. A kad spava pelene i polako napredujemo :):top:

putnica
29.06.2007., 15:46

morate se prvo ustabiliti s prehranom i tekucinom, ne dati da pije po noci, niti za uspavljivanje, tako da pelena ujutro bude suha. tek nakon par dana suhe pelene pokusati bez i nocu ;)

racunajte da ce jos pobjeci koji put, ali s vremenom prestane .

kocul
29.06.2007., 19:34
morate se prvo ustabiliti s prehranom i tekucinom, ne dati da pije po noci, niti za uspavljivanje, tako da pelena ujutro bude suha. tek nakon par dana suhe pelene pokusati bez i nocu ;)

racunajte da ce jos pobjeci koji put, ali s vremenom prestane .

THX

Seathorn
01.07.2007., 03:05
evo, mojoj bubamari ce za mjesec dana tri godine, a suhe smo tek od prije tri dana, pa sto?!?! ponosna sam na nju, a i ona sama na sebe! probala sam ju staviti na tutu proslo ljeto, nije joj se dopalo i pustila sam ju. pricala sam s tetom u vrticu, ona mi je rekla, nema problema, samo ne tjerati dijete na NISTA.

ona stvar sa stepenicama je istina, to sam vidjela kod svoje malene. ona je naime pricljiva do iznemoglosti, reze skarama k'o velika, crta koma, fina motorika znaci super, ali je imala problema sa penjanjem stepenicama. jednostavno je takva. ali penjanje stepenicama ne ide i ne ide. od kad je to naucila, ide na wc. teta u vrticu je rekla, da to ima nekakve veze sa razvojem tih misica. stvarno stima!

u svakom slucaju, mi smo samo prije par mjeseci kupili jednu knjigicu o curici koja ide na wc. i citali, citali, bez komentara i bez velike drame. moje sunce je samo vidjelo drugu djecu u vrticu da idu na wc i jednog dana odlucilo samo probati. rekla mi je teta vec prije par dana, da ide na wc, ali da ne napravi nista. onda je prije cetiri dana rekla sama, da je podloga za presvlacenje vec totalno potrgana :zubo: , a ja sam je pazljivo pitala sto to znaci. i ona sama fino veli, da hoce ici na wc :cerek: . onda smo joj stavili onako onaj djecji wc u sobu (to je u biti tuta, ali izgleda k'o pravi wc, koma :zubo: ) i ona fino taj tren krenula na wc. poslije pisanja i kakanja smije sa mnom ici u veliki wc i sama baciti pisu i kaku u wc i pustiti vodu. poslije toga dobije jedno srce, a kad skupi pet smije si nesto izabrati. funkcionira stvarno super, jednostavno pelene vise nema, a ona si je tako vaaaaaaaaaaazna. bilo mi je danas frka, jer smo bili u shopingu, nisam znala kako ce biti vani. ma nema uopce problema, ide mala na veliki wc bez problema, glavno da je rupa u koju se moze piskit :s stvarno super!

a spavanje, to cemo rjesiti postepeno. prvu noc sam ju ostavila bez pelene, mislila sam na probu, jer mi se to popodne (spava od jedan do tri) nije uopce popiskila, a inace joj je pelena UVIJEK popodne bila mokra. ja sam se sve nadala, da se to odmah sve poslozi :cerek: oko pola cetiri u noci se zapisala i nije zaspala do jutra, jer se razbudila. koma. drugu noc je pelena bila vec manje mokra, pazila sam kad pije! proslu noc je pelena bila vec skoro suha i mislim da cemo i to rijesiti brzo. cula sam da je jako bitno, da li dijete piski prije nego zaspi, to moram jos malo pratiti. ali bez stresa, ne zbog nas, nego zbog nje same.

eto, nakon cijelog eseja o pisi i kaki :zubo: vam samo hocu reci, da si covjek ne treba bas oko svega raditi stres, ni sebi, a ni djetetu. trebamo imati vise povjerenja u njih i dopustiti im da neke stvari odluce sami.

pozdrav!

Rita
01.07.2007., 06:33
Slazem se skroz, cestitke srecici.
Evo i mi smo na dobrom putu, nemamo preko dana pelene vec skoro dva tjedna, cak i za spavanje.Bilo je malo problema sa kakom ali i to je skuzila i sad kak ili u kahlicu ili se cucne na travu kad smo vani. Nosim vrecicu ko za pesa,hehe. Nece jos ici na wc kad smo negdje vani,jedino doma ili kod susjeda koji isto imaju malu ko moja pa imaju kahlicu. Ja ju ni ne forsam da ide na wc kad smo negdje nebi ni stigli ak smo recimo u parku pa onda to obavljamo na travi pa mama pokupi ili ako je piskica nikom nis.Sama si skine gace,cucne i sve 5,jedino kaj si zna zapisat gacice pa je moram presvuc.
Za noc jos nisam sigurna kak ce ici jer jos uvijek doji za uspavljivanje a bome zna i nekoliko puta po noci.

Dorotea
09.07.2007., 10:50
Malena ce mi sada u 8.mj.napuniti 2 godine. buduci da ima reflux, doktorica nam je savjetovala da ovo ljeto "moramo" maknuti pelenu.

problem je taj da ona ne zeli uopce pomisliti da bi piskila, a kamoli kakala bez pelene, bude satima gola i onda kada joj se piski kaze, "mama stavi pelenu".. ja je naravno stavim na tutu i kazem joj neka piski u nju, ali ona jos sat vremena sjedi i nece...

par puta se popiskila na travnjak, i par puta u kuci, ali nece nikako ni na tutu ni na wc.

imamo jedan jos problem, kako imamo jako mali stan, i sada sredjujemo jedan dio za njezinu malu sobicu u kojoj ce biti njezin krevet, za sada spava samnom i muzem u krevetu, ne mogu joj nocu skinuti pelenu.ma mogu, ali muz se buni...

kako da joj objasnim da piski u tutu? imam osjecaj da se boji piskiti u nju. pokusali smo sa igrom i svakako ali nece pa nece.. znam da djetetu ne treba gurati bas previse i prisiljavati, sto mi stvarno ne radimo..ali tako zelim da pocne piskiti bez pelene, buduci da nam je dr. rekla da ce se sa pelenom najvjerojatnije i reflux povuc jer ima nizak stupanj!
help!

Zdenka1980
09.07.2007., 12:06
Imali smo slican problem pa smo probali one pelene-gacice i tako par dana,a onda smo obukli prave gacice pa je i u njih par puta piskila ali je vidjela da je to mokro i pocela ih je sama skidati i ici na tutu koju smo stavili na sred sobe da joj je stalno na vidiku. Nekad bi stigla na vrijeme a nekad bi malo proletilo,uglavnom skuzila je da je bez pelene manje vruce. Ona je sad velika(5 godina) pa sam skoro i zaboravila sta me ceka sa bebom,ali evo svega sam se sjetila:D
SRETNO:cerek:

manc
09.07.2007., 12:14
Nisam imala takvih problema :zubo:
A da joj probas rec da vise nema pelena, da id je odnio xxxx?
I ovaj gornj prijedllog mi zvuci :top:

Sretno!

Dorotea
09.07.2007., 12:58
Imali smo slican problem pa smo probali one pelene-gacice i tako par dana,a onda smo obukli prave gacice pa je i u njih par puta piskila ali je vidjela da je to mokro i pocela ih je sama skidati i ici na tutu koju smo stavili na sred sobe da joj je stalno na vidiku. Nekad bi stigla na vrijeme a nekad bi malo proletilo,uglavnom skuzila je da je bez pelene manje vruce. Ona je sad velika(5 godina) pa sam skoro i zaboravila sta me ceka sa bebom,ali evo svega sam se sjetila:D
SRETNO:cerek:

Fora je u tome, sto njoj i kada se upisa i ukaka u gace to uopce ne smeta... :( imam feeling da cemo do skole biti u pelenama :) inace je dijete koje sve brzo hvata, ali pisanje i kakanje, nece pa nece.. da barem pocne govoriti mama pisa mi se..pa nek se popisa u gace, samo da nesto kaze!!!! hahaha... malo sam u depri od toga, ali ok je....

Zdenka1980
09.07.2007., 13:12
Fora je u tome, sto njoj i kada se upisa i ukaka u gace to uopce ne smeta... :( imam feeling da cemo do skole biti u pelenama :) inace je dijete koje sve brzo hvata, ali pisanje i kakanje, nece pa nece.. da barem pocne govoriti mama pisa mi se..pa nek se popisa u gace, samo da nesto kaze!!!! hahaha... malo sam u depri od toga, ali ok je....

Samo polako,moras imati strpljenja. Nista ne forsiraj da mala ne pocne da se inati...to je zeznuto. Znam da je problem sa refluxom i da bi ti voljela da se odvikne od pelene sto prije ali mozda je jos mala,moja je skinula pelenu sa 2,5. Zasto se vise niko ne javlja na temu reflux? Bas bih voljela cut kako su djeca.

Dorotea
09.07.2007., 13:28
Samo polako,moras imati strpljenja. Nista ne forsiraj da mala ne pocne da se inati...to je zeznuto. Znam da je problem sa refluxom i da bi ti voljela da se odvikne od pelene sto prije ali mozda je jos mala,moja je skinula pelenu sa 2,5. Zasto se vise niko ne javlja na temu reflux? Bas bih voljela cut kako su djeca.

PA svako toliko se cujemo kada netko ima problem... cuj, kod refluxa ti je stvar da treba vrijeme.. nece se u godini nista promijeniti, evo mi smo bez infekcija vec dugo! jes!
apropo piskenja i da ne offtopicarim, nije da ju silim i gnjavim, ali u sebi se nadam potajno i stalno mislim na to pisanje i kakanje i vec sam sama sebi smjesna..
malo su nam uvjeti zivljenja trenutno skromni, pa eto, nekako i ne mozes sve djetetu prijustit sto treba, kao npr. svoj krevet..ali na srecu to je samo privremeno...
nadam se da ce nam ipak upalit ovo ljeto, ima jos vremena:)

Dorotea
27.08.2007., 11:57
EEEEEE.... Mi vec 10 dana piskimo u wc!!!!!!!!!!!!!! ne mogu vjerovat... mislila sam da necemo nikad... dnevna i nocna pelena good bye, ko preko noci. Jedan dan je rekla da oce pisat u wc i ja ju stavila i nisam joj vise vratila pelenu. Pita za piskit i za kakat!
imam srece, za poludit!!!!!!
jupiiiiiii!

Loulou
27.08.2007., 14:15
EEEEEE.... Mi vec 10 dana piskimo u wc!!!!!!!!!!!!!! ne mogu vjerovat... mislila sam da necemo nikad... dnevna i nocna pelena good bye, ko preko noci. Jedan dan je rekla da oce pisat u wc i ja ju stavila i nisam joj vise vratila pelenu. Pita za piskit i za kakat!
imam srece, za poludit!!!!!!
jupiiiiiii!

Bravo! Velika pusa za princezu :kiss: nadam se da je ok sto se tice refluxa!!! I mi se odvikavamo od pelene, bas radi urinoinfekcije!

Dorotea
27.08.2007., 14:58
Bravo! Velika pusa za princezu :kiss: nadam se da je ok sto se tice refluxa!!! I mi se odvikavamo od pelene, bas radi urinoinfekcije!

hvala hvala! za reflux idemo u 11 mj na kontrolu :moli:

neznam sta da ti kazem, nemam pojma kako smo uspjeli i koja je formula... na slucaju moje male, formula je za odvikavanje od pelena je ..... "doslo mi je jedan dan i odlucila sam pisat u wc!"

kakvo olaksanje... bas sam hepi!

izgubljena U prijevodu
30.05.2008., 18:55
:confused::confused:
Mala mi ima 2i pol godine...Kako da je oducim od pelena!Pitanje je sad!!!:ne zna:

mafri
30.05.2008., 20:32
Joj i mene to zanima!Moj nece ni da sjedne na tutu odma pocne plakat!
Znoj me oblije od pomisli da ce do 5te godine pisat u pelene!Sad ima 20 mjeseci!

izgubljena U prijevodu
30.05.2008., 20:45
Ja se nadam ovo ljeto,vani je izbacit:)bez pelena,kad osjeti da se smoči valjda ce shvatit da to bas i nije ugodno!Trenutno joj svejedno...Baš nju briga!!:lol:

petra593
30.05.2008., 21:31
moj je neki dan uspio prije kakanja prozborit da hoće tutu i pokakao se (mama i tata na sedmom nebu). Prije toga je znao tražiti ali kad već obavi posao...
Od onda opet ništa...svaki dan ga pitam jeli hoće tutu, kaže neću kakati. A kad ja osjetim da je puna pelena pitam ga zašto nije tražio tutu -samo šuti.
I ja se nadam da će dolaskom toplijih dana biti lakše ostaviti se pelena...

lente
30.05.2008., 21:38
mi smo u dogovoru s tetama u jaslicama počeli s odvikavanjem od pelena, tj. privikavanjem na tutu, upravo sada kada je toplije.
sin ima 22 mjeseca i uči se, kaže teta da je zadovoljna jer obavlja obje nužde iako ne kaže kada mu je sila.
njen savjet je bio da mi kući što češće ga stavljamo na tutu i max. 3-4 minute, ne dozvoliti da dugo sjedi i igra se. i tako....malo po malo i skinuti će pelene.

izgubljena U prijevodu
30.05.2008., 21:51
Ja se nadam (ako projde zalba na vijecu)da ce mi ove godine dijete u vrtić..
Pa bih je naucila na tutu do pocetka vrtica.Al tesko sumnjam da ce biti primljena.Pa tako i za tutu,da ce se tako lako nauciti..:ne zna:Zavidim svojoj mami sto nas je šestoro odgojila bez problema a ja ovo jedno pa nikako!!!:rofl::rolleyes:

Utpala
30.05.2008., 22:23
moja ima 14 mjeseci i od prije tjedan-dva kaka u kahlicu. Ima već mjesec dana kako govori "kaka" prilikom/prije kakanja pa smo je posjeli na kahlicu.
Lijepo ju je prihvatila, plješćemo i tišćemo na njoj :-) Naravno, ne veli uvijek ali kako ima neki svoj ritam, već znamo kad je posjesti.
Za piškanje ćemo još pričekati. Nemam prilike nikako asocirati riječ sa radnjom :D

mafri
30.05.2008., 23:22
Ajd nisam jedina kojoj dijete nece na tutu!Sad mi je lakse!Vec sam mislila da lose odgajam svoje dijete!Znaci ima nade!?

Tajolufi
31.05.2008., 00:11
moj mali nikad nije htio niti sjesti na tutu,onda smo mu kupili dječju dasku za školjku ali ni to nije htio baš dugo,ali evo upravo danas se moram pohvaliti da se pokakio u školjku i napokon je gotovo s pelenama(ima 3g. i 2 mj.)a piški s nogu.Najbolja metoda je da im skinete pelene i svako malo pitate da li moraju kakiti ili piškiti,dogoditi će se par puta da se popiški u hlaće ali kad shvati da je to neugodno onda sam počne govoriti da mora u wc ili tutu,samo treba biti uporan i ne popuštati.Za max tjedan dana uspjeh je zagarantiran(ups,govorim ko s tv reklama:D)Za kakanje treba malo više vremena ali i jedna pelena manje dnevno je već uspjeh.Da sam bar i ja ovu metodu prije doznala,ma poludila sam kad sam počela kupovati tri paka pelena u mj. dana za dvoje djece,ali sad :s

izgubljena U prijevodu
31.05.2008., 09:10
Ja sam do neki dan cijeli Zagreb pretrazila..i jedva tu tutu nasla!Ko da trazim neznam ni ja sto
:confused:
Nasla sam nekakvu ko svemirski brod.:lol:,Sto moja mala sa čuđenjem gleda,mislim da cu danas u potragu za kakvom običnom...:rolleyes:
Pa se nadam da ce je bar pogledati...:s

snowbunny
31.05.2008., 10:42
Svoje sam naucila na kahlicu sa 2,5 godine, ljeto..
Sta da kazem... ispisali su sve u stanu dok nisu shvatili - a to je trajalo 2 tjedna.
Nije tako strasno kada mogu hodati u gacicama naokolo.
Jednom je stariji ostao bez suhih gacica (taj dan je cijeli dan po malo piskio u gace u nadi da necu primjetiti) i dok su se 12-ak gacica susila, obukla sam mu staru pidzamu..
Hmmm... pokakao su u tu pidzamu i kako je to jadniku smetalo i mi jos nismo primjetili, "to" je otislo u nogavicu, on je zamahnuo nogicom i "to" je izletjelo van. :lol: culi smo plaf i vidimo na da je na zidu nesto sto ne bi trebalo biti tamo.. Muz vice "sta je to? sta je to?!?" a ja umirem od smijeha... :rofl:

La Vita
31.05.2008., 10:51
Dijete je najspremnije za navikavanje na nuzdu u dobi od oko 2 i pol godine.
Ono je tada najspremnije shvatiti sto mora obaviti i ono to moze obaviti samo te biti zadovoljno samo sobom i ponosno da je to obavilo.
Moje iskustvo sa moja dva djeteta: Pricekala sam da negdje oko njihove 2 i pol godine bude toplo vrijeme, kao npr. sada je idealno. Prije prvog skidanja (oko 2-4 tjedna) kahlicu sam stavila u wc i uvijek kada bi dijete bilo u blizini mu spomenula da je to za njega wc a da mama i tata imaju veliki wc. Ako bi dijete htjelo sjelo bi na kahlicu u odjeci. Ako ne zeli nema pritiska.

Zatim jednog dana stavimo gacice i objasnim djetetu da nema pelene jer je vec veliko i da cemo probati sa kahlicom. Dijete se smoci i cudi samo sebi sto je to. Bez rijeci i uz osmijeh ga presvucem i tako nekoliko puta na dan, zato je bitno da je toplo vrijeme. Moja djeca su vec prvog dana navecer odlazila piskiti na kahlicu. Za noc ide pelena. Drugog dana ponovimo sve isto i dijete vec sve cesce ide na kahlicu piskiti a moguce i kakati i do kraja drugog dana vec je usvojeno, najkasnije do treceg. Sa kakanjem je malo teze i nama je potrajalo s jednim djetetom 5 dana dok nije naucilo.
Po noci ostavljamo pelenu jer se jos ne moze razbuditi kad mu se piski, ali ako primjetimo da je pelena suha danima ujutro, skinemo je i po noci, tako je islo sa drugim djetetom a s prvim je nocna pelena bila jos 3 mjeseca.

Kada prvi puta skinemo pelenu, ne vracamo je jer ce se dijete osjetiti lose i nesposobno. Zato je bitno da se odvikavanje vrsi kada ne idemo na put ili slicno vec kad smo doma duze vrijeme (par dana) da to mozemo izvesti.

Ako dijete nije spremno i ni nakon par dana ne kuzi sto mora obaviti a ima vec oko 2 i pol godine onda vratimo pelenu bez losih komentara i kazemo da cemo probati drugi puta. To je najbolje ponoviti za mjesec dana, ili ako je hladno vrijeme pricekati proljece.

Bitno je ne ljutiti se na djete (i ne tuci ga!!!) ako mu ne ide. Ima vremena za to i to mora biti njegov uspjeh i dostignuce. Tako ce usvojeno obavljanje nuzde ostati zauvijek.
Ako se djete forsira ili se pocinje prerano zbog komoditeta roditelja lako se dogodi da svaki iduci stres za dijete (kao selidba, polazak u vrtic i sl.) rezultira time da djete piski u gacice ili moci krevet nocu.

Sretno!!!:)

cool baby
02.06.2008., 22:01
Evo da se i ja malo uključim, ili bolje rečeno na pola pohvalim. Danas smo 5 dan bez pelene. Sve je počelo u četvrtak potpuno neplanirano. Kad se M ujutro probudila rekla je "mama bez pejene, vjuce je" i ja ono, OK, neka ti bude, ali pitaj mamu kad ti se bude pišilo. Možeš mislit, dok ona meni izgovori da će pišit već je bilo gotovo. Taj dan više nije dala stavit pelenu, niti sam ju ja forsirala. Promijenili smo jdno 6-7 gaćica i navečer otišli spavat bez pelene. Ujutro je krevet naravno bio mokar. Drugi dan opet bez pelene. Ovaj put samo 2 gaćice mokre + još jedne pokakane (o tome u nastavku). Noću sam se trudila probudit M par puta i nosit ju na tutu, ali bezuspješno. Opet mokra posteljina. E treću noć smo piškile dva puta u tutu i plahte su nam ostale suhe i čiste, a dan je prošao bez viška mokrih gaćica. 4 noć se opet nismo mogle probudit pa nismo išle na tutu i plahta je ostala suha. Noćas ćemo vidjet kako će bit.
e sad, s malom nuždom smo već na TI, ali velika nam je problem. Pokušala sam ju nagovorit da stavmo pelenu za kakanje, ali ona neće. Prvi i drugi dan se pokakala u gaćice, a danas već 3 dan nije kakala. Da li nije kakala jer joj jednostavno nije došlo ili zato jer trpi. Inače kaka svak, eventualno svaki drugi dan. Malo me brine jer ova dva puta kad se pokakala to je bilo strašno. Morala sam s njom pod tuš koliko je bila zamazana. A nije da je baš ljubitelj kupanja. E sad možda ne želi kakat da nebi morala pod tuš. Ne znam šta da radim. Kako joj objasniti?

Marelina
02.06.2008., 23:02
Ova metoda od La Vite mi se najviše sviđa:mig:

Naime ja sam isto radila. Nema smisla prije 2,5 g, tj. nikako ne prije nego li je dijete svjesno što radi.

Ja sam svojoj curi pričala o tome, ponekad bi sjeli na tutu da je isprobamo, a onda je jednog dana dijete gledalo "Gle tko to govori 2" gdje mali uči na tutu. I nakon filma je zaključila da joj pelena smeta (imala 2 i po g). Skinili smo joj pelenu i više je nismo vraćali iako je kako je netko rekao bilo dva tjedna piškenja po svuda po kući. Onda je počela pitat prije nego se popiški pa je lokvica bilo samo povremeno.

Mislim da je lakše dijete odvikavati u to doba, a ne ranije jer ide puno brže i "kompletnije". Kad sam shvatila da se navikla na dnevno, noćnu smo pelenu svega par puta stavili "za svaki slučaj" pa je i ona odbačena. Samo je važno ne davati piti nakon večernje tute prije spavanja.

Ide to, samo polako i hrabro :cerek:

_Candy Candy_
02.06.2008., 23:24
Jeste li čuli za teoriju da bebe od rođenja znaju kad obavljaju veliku i malu nuždu, tj. za bezpelenaše? I ima li tko iskustva s time?? :)

evo ubacit cu link na temu Bez pelena od rođenja-Early potty training (http://www.forum.hr/showthread.php?t=387984) putnica

Agata1979
03.06.2008., 12:09
I mi smo od prije 2 tjedna preko dana bez pelene i s piškenjem nemamo nikakvih problema, ali kakat neće i neće ni u tutu niti u školjku (imamo onaj nastavak). To je već za poluditi jer ako mu ne stavim pelenu za kakanje ukaka se u gaće. Samo je dva puta pristao kakati na školjku i to kroz plač. Ima 3 godine pune. U biti sam ga prestala forsati jer mislim i vjerujem kako će sam to "pobijediti" kao i piškenje.
Po nekoj statistici koju, jel, hm, vodim dečki se puno kasnije odviknu pelena nego curice. I još sam primijetila na par primjera da ako forsaš dijete prije 2 godine, odnosno kad nije spremno, da duže vrijeme piški i kaka u gaće (pobjegne mu).Moj bratić se je s 3 godine u 3 dana odvikao pelene i nijednom mu nije "pobjeglo".

shtefy
03.06.2008., 17:07
E sad sam bar djelomično utješena! :mig:

Pune su joj tri godine, u vrtiću nema apsolutno nikakvih problema i uopće ne nosi pampu, lijepo traži od tete da ju odvede na WC kada treba i sve je pet.

Doma... Horror! Ni čuti o piškenju ili kakanju bez pampe! S vremena na vrijeme odjuri do WC-a, sama stavi onaj pjenasti nastavak, skine sve (i pampu) i traži da ju podignemo gore. A onda sjedi dok joj to malo dupe ne utrne i ludo se zabavlja. Ali od posla nikad ništa, još i komentira kako se ništa ne čuje... :D Ponekad ja kapituliram, odnesem sklopivu stolicu u WC, sjednem pored nje i tako sjedimo, pričamo, zezamo se... A pola minute nakon što siđe sa WC-a, popiški se u gaćice. Pokušla sam malo energičnije navaljivati, ali sam samo dobila to da plače i opire se. Tete u vrtiću me savjetuju da ne navaljujem, da ne stvorim otpor, ali mene to stvarno već nervira, pa ona ima tri godine i mjesec dana! Ali OK, trudim se gledati na sve sa dozom humora (osobito kada klinka traži da joj dodam novine dok tako uzaludno sjedi na klonji :cerek:), odlučili smo se strpiti do ljeta, kažu da je onda lakše...

Ma već sam se počela osjećati opsjednuta sa njenim fiziološkim funkcijama, stvarno sam već malo puknuta (a i financijski iscrpljena pampama :D), pa mi je tako lijepo čuti da ima još sličnih problema, da nisam jedina.

Zna li netko možda neke trikove ili sl. za lakše i bezbolnije izbacivanje malih tvrdoglavaca iz pampi? Sa zahvalnošću prihvaćam savjete... :mig:

jupi
03.06.2008., 23:41
Joj i mene to zanima!Moj nece ni da sjedne na tutu odma pocne plakat!
Znoj me oblije od pomisli da ce do 5te godine pisat u pelene!Sad ima 20 mjeseci!

moja cura za par dana puni 2 godine i odma počne plakat kad je sjednem na tutu ili nedaj bože na oni nastavak za wc školjku

pa kupila ja drugu tutu i dovukla jednu od starije dice ali nema šanse na nijednu da sjedne

srećom imam dvorište ,pa će malo gologuza (gačice) hodat ovo ljeto

a stariji klinci se odviknuli kad su imali poštene 2 ipo ,čak i više(čekali bi ljeto)

Agata1979
04.06.2008., 13:01
E sad sam bar djelomično utješena! :mig:

Pune su joj tri godine, u vrtiću nema apsolutno nikakvih problema i uopće ne nosi pampu, lijepo traži od tete da ju odvede na WC kada treba i sve je pet.

Doma... Horror! Ni čuti o piškenju ili kakanju bez pampe! S vremena na vrijeme odjuri do WC-a, sama stavi onaj pjenasti nastavak, skine sve (i pampu) i traži da ju podignemo gore. A onda sjedi dok joj to malo dupe ne utrne i ludo se zabavlja. Ali od posla nikad ništa, još i komentira kako se ništa ne čuje... :D Ponekad ja kapituliram, odnesem sklopivu stolicu u WC, sjednem pored nje i tako sjedimo, pričamo, zezamo se... A pola minute nakon što siđe sa WC-a, popiški se u gaćice. Pokušla sam malo energičnije navaljivati, ali sam samo dobila to da plače i opire se. Tete u vrtiću me savjetuju da ne navaljujem, da ne stvorim otpor, ali mene to stvarno već nervira, pa ona ima tri godine i mjesec dana! Ali OK, trudim se gledati na sve sa dozom humora (osobito kada klinka traži da joj dodam novine dok tako uzaludno sjedi na klonji :cerek:), odlučili smo se strpiti do ljeta, kažu da je onda lakše...

Ma već sam se počela osjećati opsjednuta sa njenim fiziološkim funkcijama, stvarno sam već malo puknuta (a i financijski iscrpljena pampama :D), pa mi je tako lijepo čuti da ima još sličnih problema, da nisam jedina.

Zna li netko možda neke trikove ili sl. za lakše i bezbolnije izbacivanje malih tvrdoglavaca iz pampi? Sa zahvalnošću prihvaćam savjete... :mig:

http://public.fotki.com/agata1979/gaga/img0409.html

Sory, ali savjet, neznam, da znam neki pametni onda bi valjda ovaj moj bio bez pelene. Od moje frendice mala je prije 3 godine ostavila pelenu, ali kakati nije htjela van nje. Slično ko moj Gaga. Samo što mala nije ni tražila pelenu, već je jednostavno prestala kakati i po tjedan dana, dok joj mama ne bi ponudila pelenu za kakanje jer je skužila da mala drži u sebi, a to nikako nije zdravo.Čitala sam u nekim Bebama da može čak doći u težim slučajevima i do zapletaja crijeva i svakakvih čuda.
Ovaj moj ak ne traži pelenu ukaka se u gaće, pa sam mu rekla da to ne smije raditi-onda mi je neki dan rekao da neće kakati u gaće, nego da mu stavim pelenu.Na pitanje da radije odemo na wc samo je počeo cviljeti i plakati.
Znači sad smo u fazi kad stavljam pelenu samo kad kaka i preko noći, jer neka jutra se probudi suhe pelene, a neka (kao recimo jutros) napunjene. Moram kupiti onu nepropusnu plahtu, jerbo spava u našem krevetu, pa ćemo izbaciti i noćnu pelenu.

shtefy
04.06.2008., 14:41
http://public.fotki.com/agata1979/gaga/img0409.html

:lol:

Ma mali ti je legenda! :rofl:

Obožavam te kikače kada nešto kopiraju od nas, tako su slatki! :top:

Agata1979
05.06.2008., 13:47
:lol:

Ma mali ti je legenda! :rofl:

Obožavam te kikače kada nešto kopiraju od nas, tako su slatki! :top:

Hvala:cerek:
Je stvarno su pišancije, Gaga voli gledati tatu kak se brije, pa smo za svaki slučaj makli sve britvice da mu ne bi došlo do kopiranja.
Mi se evo jutros probudili suhe pelene.

Anita 7
06.06.2008., 16:31
Prije 5 mj. sam dobila 2 bebu a prvo djete mi ima za 14 dana 2 god. odvikavanje od pelena je uslijedilo i slabo nam ide. kaže da je piškio i mrlj po tome a ja naravno dobijem sijede! koji su znakovi da je djete samo spremno za wc a ne da ga ja prisiljavam? Ima li ih uopće?

Agata1979
09.06.2008., 13:37
Anita možda je još nespreman, a znakovi da je spremno na tutu je kod nas bilo to da je sam tražio na tutu, odn kad svjesno zna da mora piškiti ili kakati i strpiti se dok ne dođe do wc-a.U početku uvijek imaš upiškinih gaćica, ali s vremenom i to prođe.I ja sam svog znala stalno ispitivati jel mora piškiti, jel mora na tutu, nekad kaže da pa ipak ništa, nekad nije htio.
Mi smo kupili patku nastavak za wc i njemu je to bilo zanimljivo, čak zanimljivije od tute, pa je to polako prihvaćao.Recimo u početku bi jednom tražio na wc, pa svakim danom sve češće i sad smo evo bez pelene.
Kod nekih ide sporije, kod nekih brže.Sad će ljeto pa ak imaš dvorište skini mu pelenu i stavi gaćice-nek piški u gaće pa će vidjeti da to baš i nije ugodno, a možeš ponijeti i tutu i staviti je na vidljivo mjesto, pa da vidiš dali će tražiti na nju.Samo strpljenja-nemoraš ga siliti, skuže oni sami.:top:

petra593
08.07.2008., 20:30
Koliko je trajalo učenje na tutu kod vaše djece?
Mi (2g i 8mj) već tri dana skidamo pelenu kad dođemo iz vrtića (oko15h) i tako sve do spavanja. U ova tri dana nema ama baš nikakvog pomaka.
Tuta mu stoji na gotovs, pitam ga svakih 10tak minuta morali piškiti ili kakiti, kaže da ne treba i nakon dvije minute popiša se na tepih, ili skupljamo kuglice po laminatu. P
Polako se spremamo za 8mj kad neće ići uopće u vrtić (a potajno se nadam da ćemo se do tada već riješiti pelene) pa će biti cijeli dan kod kuće. Stvarno je vrijeme da se riješimo pelena ovo ljeto.

goya21
08.07.2008., 23:33
Pozz!!! Prvo dijete se odviklo sa 3,5 god. Pokušavalaa i godinu ranije, bez prisile. Nije išlo. Tu godinu kad se ostavio pelena ,sam je odlučio. Par dana je nosio pelenu noću i gotovo. jedna mi je na to rekla:'' da si bila upornija i da je dobio po guzi, ostavio bi se i prije!'' Nisam koristila tu metodu. Ne smiju klinci shvatiti da je to neka kazna. Sve u svoje vrijeme. Imam još jednog i sad se polako ostavlja pelena. Nekad ga je volja, nekad nije-možda i malo lijen. Danas je rekao:'' Netu ti ja notiti vite pelenu!'' Pametniji su oni od Salamona. Ništa na silu. Prije će shvatiti kroz lijepu priču. Svako dijete ima svoju shemu.

shtefy
09.07.2008., 07:14
Evo, mi (3 god.2 mj.) smo konačno na pravom putu...

NAPOKON! Već sam se počela osjećati opsjednuta fiziološkim potrebama moje klinke! :rolleyes:

Još imamo noćnu pampu i sumnjam da ćemo je se skoro riješiti, još uvijek obavezno trčimo staviti pampu kada je na repertoaru kakanje, ali već danima preko dana nema pampe, a ništa se ne cijedi niz nogavicu! :D

Ako ništa drugo, bar sam se riješila svekinog prosipanja pameti kako je ona svoje sa 6 mj. naučila na tutu... Jednom mi je s tim bila toliko dopizdila da sam se direktno bila izderala na nju da, ako je to istina, onda je to zlostavljanje djece i ugrožavanje zdravlja, a ne učenje na tutu. Na to je samo rekla: pa dobro, možda su imali godinu..."! :p

traxdata
09.07.2008., 09:00
ja isto mislim da će moj kapirati iduće godijne. sad ima 2 god i 4 mj. i stavljam mu gaćice, ali uopće nije svjestan još kad se popiški i pokaka. ujutro se pokaka u tutu, ali stavim ga ja ili baka. vidim na njemu da je još premaleni da sam skuži da mora na wc.

trendseterica
09.07.2008., 10:35
pa zar s preko 3 godine djeca jos nose pelene?:confused:
mi krenuli sad vec sa 16 mjeseci i onako nije bash da ide ali mozda bi se mogli (necu sad sto posto tvrditi) rijesiti pelena do kraja ljeta ako ustrajem u upornosti jer mala sve kuzi sto joj se govori, pokazuje na tutu kad joj se kaka ali nikako da se i pokakaka u tutu:D:mig: pa je stavim da sjedi na njoj i cekam i pokazujem da tiska ili joj prelijevam vodu iz case u casu da je potaknem da piski

Agata1979
09.07.2008., 10:45
Ali ni za djecu nije dobro da dugo sjede na tuti. I ak moraš prelijevati vodu da je potakneš znači da joj se baš i ne piški i tako šalješ krivu poruku.
Kolegica je malu još prije neg je navršila 1 god stavljala na tutu pa je jadno dijete znalo i po pol sata sjedit.To je mučenje i djeteta i roditelja.

petra593
09.07.2008., 10:47
a ja sve nekako sa strane čujem neke priče da se curice nauče prije od dečki.
Ovaj moj ne pokazuje nikakav interes da bi sam tražio tutu. Pametan je :cerek: ali nikako ne može skužiti da mora tražiti tutu prije nego obavi posao. Juče dođe meni i kaže -mama ja sam kakao-, pitam ja -a gdje...odgovor je bio -tu...tu, i malo tamo. I poslje toga mu kažem drugi put traži tutu, a on ko iz topa-mama, molim te daj mi tutu. Za poludit. Ali nedam se ja, i ne odustajem. Moramo to riješiti ovo ljeto tako da može preći u stariju grupu u vrtiću gdje mu je njegovo društvo već otišlo.

trendseterica
09.07.2008., 11:05
Trapava ali ni za djecu nije dobro da dugo sjede na tuti. I ak moraš prelijevati vodu da je potakneš znači da joj se baš i ne piški i tako šalješ krivu poruku.
Kolegica je malu još prije neg je navršila 1 god stavljala na tutu pa je jadno dijete znalo i po pol sata sjedit.To je mučenje i djeteta i roditelja.

nije to mucenje vec pokusaj da se postigne zeljeni rezultat
mucenje bi bilo da ju prisiljavam da to cini ali ne ja par puta dnevno po par min pokusavam pa ako ide ide a ako ne ide sto cemo, trudit cemo se kasnije

brat i ja smo odviknuti od pelena ja s 9 a on s 10 mjeseci na slican nacin, pa si ne mogu zamisliti da mi dijete ima pelene do 3.godine

jer nije stvar u nicem drugome vec tome da mi se ne cini u redu da toliko vremena nosa na sebi nesto takvoga.........

shtefy
09.07.2008., 11:19
U našim jaslicama je bio nekakav sastanak i jedna od tema je bilo i odvikavanje od pampi. Uglavnom, rekli su nam da je prema struci optimalno vrijeme za odvikavanje oko 2,5 god., s tim da je sve prilično individualno, tako da se to razvuče od 2, pa sve do 3,5 god. Ali su rekle i da se nikako ne preporuča to raditi prije 18 mj. upravo zato što je dugotrajno sjedenje na tuti opasno za kralježnicu.

Mi smo se džali onog: kad dođe vrijeme, sama će tražiti... Jest da sam već bila izgubila svaku nadu i bila sigurna da ću joj stavljati pampu još i za maturalnu večeru, ali ipak je sve došlo na svoje... :D

Agata1979
09.07.2008., 11:20
MOžda sam se malo krivo izrazila za ovo mučenje, ali svejedno smatram da dijete od oko godinu dana nije svjesno svojih fizioloških potreba i da ga ne treba forsirati ako nije spremno.
Svaka čast to što se tako rano odvikli pelene, ali nisu sva djeca ista.

petra593
09.07.2008., 11:22
agata...ja se sve nadam sad kad ovog starijeg naučim na tutu da će sa mlađim biti lakše, kad vidi bracu i to...
mame sa dvoje djece...podijelite iskustva.

Utpala
09.07.2008., 11:38
Čitam na nekom američkom sajtu da je dobro da svojim primjerom pokažemo čemu služi wc. Dakle, ne zatvarati vrata od kupaone tako da klinci shvate da je to normalna stvar obaviti nuždu na wc-u (odnosno tuti). I ne forsirati i ne raditi presing. I definitivno ne kažnjavati.

Agata1979
09.07.2008., 11:45
agata...ja se sve nadam sad kad ovog starijeg naučim na tutu da će sa mlađim biti lakše, kad vidi bracu i to...
mame sa dvoje djece...podijelite iskustva.

Ja još nemam dvoje, ali susjeda ima.Ova manja ( u 9. mj će 2 godine) naravno kopira stariju, čim starija mora na wc odmah i manja skida pelenu. Vidi se da još nije svjesna kad joj se piški, ali svakim danom se vidi napredak. Već sad kad su vani mama ju ostavi bez pelene.

Agata1979
09.07.2008., 11:49
Čitam na nekom američkom sajtu da je dobro da svojim primjerom pokažemo čemu služi wc. Dakle, ne zatvarati vrata od kupaone tako da klinci shvate da je to normalna stvar obaviti nuždu na wc-u (odnosno tuti). I ne forsirati i ne raditi presing. I definitivno ne kažnjavati.

Ja da sam i htjela nisam mogla zatvoriti vrata od wc-a:cerek:, ovaj moj je uvijek bio kraj mene. Sad kad je veći neće ući u zahod dok god ne čuje da pustim vodu.

petra593
09.07.2008., 11:56
moj uvijek ide sa mnom na wc jer ga ne ostavljam samog u kući, iznimka je kada gleda neki crtani pa sam kaže da ne želi ići.

trendseterica
09.07.2008., 12:13
MOžda sam se malo krivo izrazila za ovo mučenje, ali svejedno smatram da dijete od oko godinu dana nije svjesno svojih fizioloških potreba i da ga ne treba forsirati ako nije spremno.
Svaka čast to što se tako rano odvikli pelene, ali nisu sva djeca ista.

ma znam da se ne smije forsirati jer ne zelim djetetu stvoriti neki strah i fobiju od lonkice i vrsenja nuzde ali mozemo probati pa ako ide ide ako ne ne ide

mi smo nekada nosili platnene pelene pa mislim da je to razlog zasto smo se tako rano skinuli a moja mala nosi pampersice, nije joj ih nelagodno drzati kad se popisa pa sto da se gnjavi sa tutom

goya21
09.07.2008., 16:27
Svatko od pedijatara ili bilo tko stručan ne može dati točnu definiciju o ostavljanju pelena. Svako je dijete različito. U davnija vremena nije bilo pampersa,niti ikakvih drugih pa su mame morale prati na ruke i djeca bi se ostavila, tj. obavljali fiziol.potrebe gdje god bi stigli,a bilo je i slučajeva da djete ne ide na wc sve do 6.god. Ja sam zagovornik za: sve će doći na svoje,samo nek' su zdravi,malo truda ne škodi uz dobru priču. Mudri su oni i gotovo!:mudri:

andjela1502
09.07.2008., 22:43
Nemoj te samo brzo odustajati!!! Normalno je da dijete nakon 3 dana i dalje ništa nekuži, dajte dijetetu i sebi vemena bar tjedan-dva.
Imajte puno strpljenja i neprisiljavajte dijecu na ništa.

MOja ima 17 mjeseci. Počeli ima 2 tjedna. Rezultati:
Nije htjela blizu tute - sada sjedi po 5 min.
kakala po parketu i u gaćice - sada kaka u tutu
piškila naokolo bez osjećaja - sada kad krene čak ponekad piškit trči prema tuti (u većinu slučajeva neuspije al na dobrom smo putu)

Kad se negdje popiški onda ja kažem: "ajme vidi šta si radila.. fuj... pa moraš u tutu piškiti" onda ona ponavlja zamnom. Sad već kad se negdje popiški dođe meni i kaže "ajme piškila tamo"

mafri
10.07.2008., 06:49
Vidim ima problema!Dobro je jer mislila sam da sam jedina!
Moj nece ni da sjedne na tutu!Hoda bez gaca po danu al jos se nije popiso u tutu neg okolo di stigne!Neki dan se pokakio oko tute:lol:
Uzas!I stalno hoda sa mnom po wc-u kad idem i ja al za sad nist!Ima 20 mjeseci!Isto vice tuta al nist popisa se ljepo po kuci!
Od moje ujne mali je sa 11 mjeseci skinuo pelenu!
U "moje dijete" casopisu,sad najnovijem broju ima kao kako prepoznat da djete nije za tutu!Po tom moj nije jos uvjek!

PiaLolla
10.07.2008., 07:09
Jel ima sluchajeva da je dijete pochelo sa odvikavanjem sa godinu dana?

Ja sam evo nadubudna majka koja misli da bi mi mogli, ako nish bar probat ovo ljeto kad chemo bit na moru...jer nekak mi se chini dugo chekat josh chitavu godinu...

Ne mislimo je silit, nego jednostavno ponudit...ili posjest kada vidimo da nesh "radi", jer che uglavnom biti samo u pamuchnim gachicama (ok..ok...ne da mi se prati hrpetina gacha :lol:)

Zenabr1
10.07.2008., 07:23
naša je kći sa 2 godine,prestala koristiti pelene,jednostavno sam joj maknula ponoći pelenu,a ispod plahte sam stavila gumu,i nije swe niti jednom popiškila po noći,a sin je tek sa 4godine ,prestao,to sve ovisi od djeteta do djeteta,dosta i roditelji griješe,prvo maknu pelenu,onda je vrate jer misle da još nije vrijeme:kava:

mafri
10.07.2008., 07:23
ma pocni sta fali!Moja mama kaze da je nas baka(ona nas je cuvala od 6 mjeseci starosti) cim smo naucili sjedit ona nas je stavljala da sjedimo na tuti malo ujutro i malo navece!Neznam kad sam ja naucila,bas cu pitat mamu!
Ma ti stavljaj pa mozda ti se posreci :mig: A ne ko meni uf!Slavicu kad se popisa prvi put u tutu!

Zenabr1
10.07.2008., 07:31

Ja sam evo nadubudna majka koja misli da bi mi mogli, ako nish bar probat ovo ljeto kad chemo bit na moru...jer nekak mi se chini dugo chekat josh chitavu godinu...

Ne mislimo je silit, nego jednostavno ponudit...ili posjest kada vidimo da nesh "radi", jer che uglavnom biti samo u pamuchnim gachicama (ok..ok...ne da mi se prati hrpetina gacha :lol:)
možeš je sad po ljeti privikavati,u početku neće biti ništa,a možeš i po noći pokušati bez pelene,samo nemoj davati puno tekućine navečer:top:

mafri
10.07.2008., 07:36
zenabr1 jel onda poslje bilo problema sa 4 god od odvikavanja

Zenabr1
10.07.2008., 07:48
zenabr1 jel onda poslje bilo problema sa 4 god od odvikavanja

ne,on ti je sa 2godine prestao po danu,a tek sa 4 po noći.ali on je puno čaja pio navečer i tvrdo je spavao zato je to duže trajalo,a kćeri sam istovremeno maknula i po danu i po noći i niti jednom se nije popišala ili ono drugo,kažu da su cure po tom pogledu naprednije,dečki su lijeni,svako dijete je priča za sebe,trebaš im puno pričati,pr.kad je mali išao pišati ,a nije se dao bez tute,ja sam rekla ajmo popišati mrava,i tako je počelo,a kada smo ga navikavali na dužu nuždu,onda mu je moj pok.tata rekao ako napuniš kahlicu vozit ćeš auto,i tako ti je to počelo.svaki puta kad je uspio,onda je deda sa njim sjeo u auto,posjeo ga u krilo upalio auto i pustio da mali okreće volan,naravno njemu se činilo da auto ide,a stajao je na mjestu,moraš ih podmititi sa nećim sto znaš da će upaliti:):):kava:

mafri
10.07.2008., 08:18
Nemozes ovog mog podmitit sa nicim!UF!!!

Zenabr1
10.07.2008., 08:22
Nemozes ovog mog podmitit sa nicim!UF!!!

samo polako,moraš imati strpljenja i sve će doći na svoje,ako je dečko pokušaj sa 2godine,ali i po danu i po noći,kuma od male je klinca sa 2god,skinula sa pelena i uspjela,držim ti fige

Zenabr1
10.07.2008., 08:30
blago tebi,ti si rodila sa 23g,a mi smo se ženili sa 22g,a tek sa 27 sam uspjela roditi,ali sve smo stigli,klinac ima 17g,a cura 12g

petra593
10.07.2008., 10:27
Nemoj te samo brzo odustajati!!! Normalno je da dijete nakon 3 dana i dalje ništa nekuži, dajte dijetetu i sebi vemena bar tjedan-dva.
Imajte puno strpljenja i neprisiljavajte dijecu na ništa.

MOja ima 17 mjeseci. Počeli ima 2 tjedna. Rezultati:
Nije htjela blizu tute - sada sjedi po 5 min.
kakala po parketu i u gaćice - sada kaka u tutu
piškila naokolo bez osjećaja - sada kad krene čak ponekad piškit trči prema tuti (u većinu slučajeva neuspije al na dobrom smo putu)

Kad se negdje popiški onda ja kažem: "ajme vidi šta si radila.. fuj... pa moraš u tutu piškiti" onda ona ponavlja zamnom. Sad već kad se negdje popiški dođe meni i kaže "ajme piškila tamo"

puno ti hvala...sad si me malo ohrabrila:D

Pia...pa zašto ne bi već ovo ljeto probala, ak ide, super, a ako ne...nije problem sačekati još godinu, a i nije pravilo da to moraš raditi baš ljeti, imaš vremena i jesen je većinom topla da može hodati u gaćicama.

Zmijica
10.07.2008., 11:38
Pia, moja sveki bi te obozavala :D
Mi nest kao smo bezpelenasi, na njeno izistiranje. Naravno, kakimo i piskimo svud osim u tutu.

Petra, ima slikovnica Mali medo s pelenama, Forum ju je stampao.
Super je i na ka kraju zavrsi tako da medo skine pelene i ide sa svojom starijom susjedicom u vrtic :)

mandy
10.07.2008., 14:45

mi to radimo od malčevih 10 mjeseci...ništa ne forsiramo, nekad ga par dana ne skidam uopće nekad je danima u gaćicama po doma..

kuži da se nešto događa..sad kužim kad piški i u peleni jer stane u raskoračni stav i gleda u pod..a kad kaka ćućne i stenje nemreš fulat....kad se ukaka u pelenu dođe i vuče pelenu naprijed ko da je želi skinuti...kad se popiškiu na pod dođe i zove da mi pokaže...
2 puta je otišao sam u kupaonicu i popiškio se u tutu al nije skinuo gaće :cerek:
sve češće traži da bude bez pelene...

nemam nikakvih očekivanja...što bude bude...
njemu je najveći problem sjedit na tuti 1-2 min da obavi što treba...

a sad si već zna i sam stavit onaj nastavak za wc školjku i traži da ga stavim gore..al dosad u školjku nije ništa obavio..

brat i ja samo sa 15 mj bili bez pelene i po noći...al smo voljeli sjedit na tuti...:ne zna:

PiaLolla
10.07.2008., 16:08
E pa to sam ja i mislila....bez prisile ponudit, pa shto bude bude...ne bih htijela da dobije averziju....makar znam da che njoj to biti super zanimljivo, josh ak nabavimo neku superastu kahlicu :cerek:

Nekako mi se ljeto i more chine idealnim za kahlicharanje, jer su djeca manje bolesna (jesen i proljeche nekak nikad neznash), a mosh ih pustit da sa golom guzom sjede i po 3 sata na kahlici ako to bash zele....vech vidim da chu je morat i hranit na njoj :lol:

Uglavnom javim kak smo proshli kahlichne izazove krajem 8mj! :top:

Zmijica
10.07.2008., 16:10
njemu je najveći problem sjedit na tuti 1-2 min da obavi što treba...

Isto...

Pia, ak nadjes dobru nosu - javi.
U TL nemaju nis.

sami
10.07.2008., 17:52
Mi smo silom prilika svoju curku stavljali na kahlicu za kakanje čim je počela sjediti. Od rođenja je kakala tu i tamo i mučila se pa kad je počela sjediti bilo joj je puno lakše tiskati. Mišek mali, spasila se ! Čim bi vidjeli da počinje slagati face stavili smo je, ona pokakala svoje i super. Sa godinu i pol ju je prabaka počela čuvati i njih dvije su malo po malo izbacile pelene iz upotrebe, sa 2 godine nije imala ni pelenu za noć, ali sam je uredno dizala na piškanje. Naravno da su se znale zalomiti nezgode, posebno kad bi se zaigrala pa je onda samo pišuckala ko bakica ali i ta faza je iza nas.
Mislim da roditelj sam najbolje procijeni kad je dijete spremno, ja ne očekujem da će mi drugo dijete tako ko prvo, ali nudiću joj kahlicu, pa ako hoće dobro, ako ne opet dobro.

petra593
11.07.2008., 11:08
Jučer smo kakali u tutu (ali smo zato cijeli dan obilježavali teritorij po kući). Tuta mu je cijeli dan na raspolaganju, a on hoda po kući samo u majici. Sam je otišo sjest na tutu, došao meni u kuhinju i rekao - mama ja sam kakao u tutu:cerek:
Eto nakon četiri-pet dana skupljanja kuglica po kući, napokon je nešto skužio. Samo sad je tek počeo kužiti da mu se kaka, ali još ne zna stisnuti mišiće i zaustaviti piškenje, valjda ćemo i to uskoro savladati.

Lukanika
11.07.2008., 15:28
Evo da i mi podijelimo nase iskustvo...R ima 2g4mj,prije 10dana smo poceli sa odvikavanjem tako sto sam mu skinula pelenu kad je budan a za spavanje ostavila.Odmah je prihvatio pisiti na tutu dok je prvih 2-3dana za kakanje bilo malo teze,ali ubrzo je i to skuzio.Tuta mu stoji na jednom mjestu i kad god se sjeti ode pisiti(po kuci je samo u majci) a i kakiti.Kad smo van kuce obavimo to uz more,uz travu...bla bla uvijek neka mjesta ko da vodim psica na nuzdu.Pelenu mu stavim za popodnevno i nocno spavanje,dogodilo se da je koji put suha,ali onda sutradan napisana.Sad je vec 3puta za redom suha,i ujutro kad se probudi vice "mama pisi mi se".Vjerovatno bi sad trebala izvaditi skroz...Sto kazu iskusne mame?

SaveAss
11.07.2008., 16:35
...khm...

i ja nekako nadobudno razmišljam da bi ovo ljeto mogli bez pelena, no ako će piškit i kakit svugdje po stanu onda mi je to očiti znak da nije spreman.

koliko da mu dam prilike? tjedan?dva?

mislim, ne namjeravam to za njim mjesecima kupit....kad bude spreman onda će to i obavit u tutu kako spada....(ako je mačka mogla u dva dana skužit pjesak, onda i on može tutu u tjedan dana:D...ako ne skuži - ćao tuta dok ne postane spremniji)

edit: i još nešto...kad klinci mogu odgoditi potrebu za odlaskom na wc? jer meni je totalno odvratno kad vidim mame koje u parku stavljaju klince da to naprave u travi...recimo, 2 m od tobogana di je hrpa klinaca...čak sam imala prilike vidit i kako se velika nužda radi pored klupice a onda se to kupi kao iza psa....pa još na isto to mjesto doleti nečija lopta ili dođe neki puzavac....(a ti isti roditelji se bune na pse...)

petra593
11.07.2008., 19:38
Prijavljujemo još jedno kakanje u tutu:cheer::cheer::cheer:
Ali još uvijek imamo poteškoća sa piškenjem...

PiaLolla
11.07.2008., 19:55
SaveAss....evo kako to savjesni englezi obave....chak i ja nosila kahlicu prek cijelog parka :lol:

Oni furaju u autu kahlicu....ukoliko park nema wc....lijepo izvade kahlicu, dijete obavi poslich negdje iza drva, iza auta....ukoliko je num. 1 u pitanju, proliju negdje dalje od parka, ako je num. 2 usipaju u vrechku.....josh poshpricaju kahlicu dezifinsekcijskim sprejom!

A ne ko nashi balkanci.....jednog klinca baka nagovarala da kaka izmedju dva auta na parkingu usred bijela dana...i josh ga brisala nekim listom....uzas! :D

PiaLolla
11.07.2008., 20:03
A evo vam jedna anegota za u zemlju propast....a i na zalost djeteta shto ima takvu majku.

Vodila klince u park...a mama im je bila kod kuche i ona ih je oblachila....To bio period odvikavanja od pelena, a njihova mama je bila prelijena kupit gache (jer kao za par dana che joj dochi rodbina iz Amerike, pa che joj oni donijet).

Tako da mi je lijepo uvalila klince samo sa kratkim hlachicama.....bez ichega ispod.....ajd dobro, mislim si ja - nechu im dati da se spushtaju niz tobogan, nema pijeska, nema trave.....boomo nesh smislili.....

Kad odjednom klinac skine hlachice nasred parka i kaze - D, meni se pishki!
A sve one druge dadilje mene pogledaju kao - Isuse kriste, kako ova vodi djecu u park bez gacha....uzasss!
Fala bogu da su ta djeca danas ziva i zdrava! :s

Lukanika
11.07.2008., 21:31
A cure di bi vi da vam dijete obavi to kad ste usred nicega tj. kad vam wc nije pri ruci a djetetu je sila??Ako mislite cekati da stekne ful kontrolu i da moze potrpiti dok vi nadjete adekvatno mjesto za obavljanje nuzde onda good luck sa kupovanjem pelena,ili se zatvorite u kucu na koju godinu dok ne uhvati praksu...
I naravno da ga necu posjest kraj tobogana pa nek kaki,vec taj park sigurno ima koje zabito mjestasce

donedi
12.07.2008., 00:38
moja mala slatka je danas prvi put popikila tutu,a ima samo 14 mjeseci!
moguće,moguće!
gleda u brata-3 god.i imitira ga,kad on piši,ona hoće da se skine,
kad je on na tuti-ona stražari kraj njega i sjedi na podu..
i ja je danas sjela-ona sva sretna kad je vidila šta je pikila,
ali ipak ne pridajem velike nade da će se ovo ljeto skroz riješit pelena,ali nek uči...
ni ja nisam mogla vjerovat:confused:

jjeejja
13.07.2008., 16:56
ne,on ti je sa 2godine prestao po danu,a tek sa 4 po noći.ali on je puno čaja pio navečer i tvrdo je spavao zato je to duže trajalo,a kćeri sam istovremeno maknula i po danu i po noći i niti jednom se nije popišala ili ono drugo,kažu da su cure po tom pogledu naprednije,dečki su lijeni,svako dijete je priča za sebe,trebaš im puno pričati,pr.kad je mali išao pišati ,a nije se dao bez tute,ja sam rekla ajmo popišati mrava,i tako je počelo,a kada smo ga navikavali na dužu nuždu,onda mu je moj pok.tata rekao ako napuniš kahlicu vozit ćeš auto,i tako ti je to počelo.svaki puta kad je uspio,onda je deda sa njim sjeo u auto,posjeo ga u krilo upalio auto i pustio da mali okreće volan,naravno njemu se činilo da auto ide,a stajao je na mjestu,moraš ih podmititi sa nećim sto znaš da će upaliti:):):kava:

moji su sami sa 2.5 godine po ljeti rekla"kini mi , meta mi" i tako smo i napravili. normalno da je bilo malo svega ali bez forsiranja.

Agata1979
14.07.2008., 11:44
Evo da i mi podijelimo nase iskustvo...R ima 2g4mj,prije 10dana smo poceli sa odvikavanjem tako sto sam mu skinula pelenu kad je budan a za spavanje ostavila.Odmah je prihvatio pisiti na tutu dok je prvih 2-3dana za kakanje bilo malo teze,ali ubrzo je i to skuzio.Tuta mu stoji na jednom mjestu i kad god se sjeti ode pisiti(po kuci je samo u majci) a i kakiti.Kad smo van kuce obavimo to uz more,uz travu...bla bla uvijek neka mjesta ko da vodim psica na nuzdu.Pelenu mu stavim za popodnevno i nocno spavanje,dogodilo se da je koji put suha,ali onda sutradan napisana.Sad je vec 3puta za redom suha,i ujutro kad se probudi vice "mama pisi mi se".Vjerovatno bi sad trebala izvaditi skroz...Sto kazu iskusne mame?

Slobodno mu skini noćnu pelenu.Tak sam i ja kad sam vidila da je par noći zaredom suha ujutro. Za svaki slučaj sam stavila onu nepromočivu plahtu ispod njega, ali evo do sad se nije upiškio.

geronimos winner
14.07.2008., 11:49
da podjelim moju radost s vama.unazad dva dana moja dvo ipo godišnja kći nema pelenu dnevnu.kad joj se piški potrči na nonu i piški čak je i kakala.jedino po noći joj stavim i za popodnevno spavanje iako mislim da je s tim samo zbunjujem :confused:
danas je prvi put otišla u jaslice s gaćicama pa ćemo vidjeti.ponjela sam njenu nonu i rekla teti da ostavi u sobi na vidljivom mjestu kako bi mala uočila i da ode piškiti.oko 15 idemo po nju pa ćemo vidjeti kako je bilo:)

mandy
14.07.2008., 13:13
geronimus :lux: az bezpelenatvo..probajte bez pelena skroz pa ćeš vidjet...:kiss:

Lukanika
14.07.2008., 14:36
Hvala Agata,evo proslo je jos par spavanja sa suhom pelenom a ja nikako da se odvazim skinuti ju!Dijete je spremnije od mene,cini mi se!Ujutro se probudi i odmah mi kaze da mu je pelena suha i pita pisiti.Kupila sam onu nepropusnu plahtu i budem je stavila i skinula pelenu,obecavam!

petra593
15.07.2008., 21:24
Mi smo danas prvi put službeno išli piškiti suhih gaća. Dotrčao je do mene i rekao-mama ja ću kakati- držeći se za pišu. Ja nabrzaka skinula gaćice i sjela ga na tutu i popiškio se:cerek:. Inače mu riječ kakati služi i za jedno i za drugo. Poslje smo imali malu nezgodu sa kakanjem (dio nam je pobjego u gaćice), ali ipak smo završili na tuti.
Prva tri dana nije bilo pomaka, ali sad već vidim napredak. Čim skinemo preko dana, nastojat ću da se riješimo pelene i preko noći.
Baš mi sestra danas priča kako njezina šogorica svom malom (ima 3,5g) još uvijek stavlja pelenu za noć, a dnevnu su skinuli prošlo ljeto:eek:...njezin komentar (šogoricin)...tako joj je lakše, a i glavno da ga ne mora presvlačiti kad su vani, i ne troši više tak puno pelena..ima pakovanje po 2-3 mjeseca:eek:

lubyanka
16.07.2008., 01:37
Moja malena ima 1g i 10 mj i vec je 3-4 mjeseca suha preko noci. To nas je potaknulo na pokusaj odvikavanja od pelena. Zavrsilo je lose. Naravno da je bilo svega svugdje ispocetka i nismo je forsirali (barem sam tako mislila). Tu i tamo bi se popiskila i cak pokakila u tutu al onda su poceli problemi. Malena je postala svjesna kad treba piskit i kakat i pocela zadrzavat i mokracu i stolicu previse. Dodje i kaze da ce piskit i sjedne na tutu a ne popiski se, za 2 minute opet totalno nervozna trckara u mjestu, hvata se za gacice i opet nista... Doslo je do toga da je piskila samo po 1-2 puta dnevno u ogromnim kolicinama i pocela izbjegavat tutu i trazit pelene. U principu bi trpila i trpila i na kraju se skoro uspanici i popiski se u gacice. Odustala sam nakon par takvih dana jer se bojim urinoinfekcija a i sve mi se cini da ona mozda nije psihicki zrela za to jos. Ona se ocigledno pomalo boji tute i svega toga a ja ne zelim terorizirat dijete.
Vratili smo pelene u pogon i sad se piski normalno s tim sto svaki put prije piskenja kaze da ce piskit i onda se popiski kad joj ja 'dam odobrenje'. Na tutu ne zeli. Cini mi se najpametnije drzat tutu negdje na vidiku i cekat da sama odluci a opet ne znam. Jesam trebala bit upornija? Manje uporna?

Lukanika
16.07.2008., 09:44
Lubyanka,mislim da si pravilno postupila jer od forsiranja se dobije samo kontra ucinak,znam za par primjera gdje odvikavanje traje vec vise od godinu dana,upravo zbog forsiranja a dijete nije bilo spremno(i to dosta starije od tvoga).Mislim da djetetu mora proraditi onaj klik u glavi a za to kazu da je oko 2,5g,cast izuzecima koji to ranije shvate.
Evo ja mogu reci da smo sad sluzbeno BEZPELENASI,znaci trajalo je svega 2tjedna s tim da je R odmah prihvatio tutu i obavljanje obe nuzde u nju(ima 2g4mj),jos pokoja pelena na spavanju bi bila mokra i nakon par dana kad su se nanizale suhe,skinula sam mu i nocnu.Nisam ni sanjala da ce biti ovako lako....

dzodzoista
24.07.2008., 16:23
Užas, katastrofa...pa koliko će to još trajati!? Ima netko kakav dobar savjet kako to ubrzat, sad smo na mukama već 2 tjedna i nema nekog pomaka a jedina mogućnost da piški i kaki na tutu je ako joj tutnemo crtiće pred oči i posjednemo je na tutu pa nema dizanja dok nekaj ne napravi:rolleyes::rolleyes:
Dajte ljudi, neku spasonosnu formulu ili što već ili samo vaša iskustva, koliko vam je vremena trebalo i tak..?

SaveAss
24.07.2008., 20:07
a koliko ima godina?

mislim da ako ste doma svi zapišani 2 tjedna da onda jednostavno još nije vrijeme....

ne znam kako to ubrzat..i mene to jako zanima....
moj sad ima 17 mj i ja sam išla na to kako ću ja njega odvikavat tijekom ovog ljeta, al čisto sumnjam....em mu ne smeta usrana pelena, em ne zna kako reć da mu se kaki....jedino kad ga ja pitam jel se kakio onda kaže "da"...

al to što spominješ 2 tjedna....eto ja sam baš rekla da mu dam tjedan dana fore, pa ako upali - super, ako ne...a fala bogu, probat ćemo kasnije....

Zmijica
24.07.2008., 21:36
Ja se slazem sa Save Ass.
Nije jos vrijeme.

Mom smeta pelena, voli bit gol, odma skuzi kad se ukakao/upiskio i dodje do mene pokazat mi :rofl:, al da bi u tutu - :nono:
Jednostavno, skuzi trenutak prekasno. A ne zna pustit ako ga posjednem, sapcem piissssss, zabavljam, itd.
Izdrzi 2 min sjedit i ode svojim poslom.
Svejedno, zivila sam s popisanim stanom jer mi ga je bilo zao da se pati s pelenom po onim vrucinama.
I opet cu ako zaprzi.

ksenija_2
24.07.2008., 21:53
Ovisi od djeteta do djeteta kad je vrijeme za odvikavanje, ne o nama (nažalost :D). Mislim da je dobro prije potpunog skidanja pelena naučiti sjediti na kahlici/tuti i čemu ona služi.

Moj mali će sad 14 mjeseci i 3tjedna je na moru većinu dana bio gol ili u običnim pamučnim gaćicama i stavljali ga na kahlicu ujutro odmah nakon buđenja (jer tad redovno kaki inače) i nakon svakog jela i pila. U većini slučajeva je obavio svoje u roku 5 minuta. No ima djece koja ne žele sjediti na tuti (poput malog Zmijca :)).

Ja svog držim max 15minuta i onda ga dižem, napravio nešto ili ne. Međutim, nije nam vrijeme da se ostavimo pelena, jer ne zna pokazati kad mu je sila, tj. svejedno će se popikiti/pokakiti u pelenu ako ga ne stavim na tutu.

Jedna odgajateljica i majka troje djece mi je rekla da je najbolje vrijeme za odvikavanje oko 2.-3. godine života, ali to je individualno. Moja sestrična je svog sina odvikla kad je imao godinu i pol.

petra593
24.07.2008., 22:02
I mi smo u istim mukama trenutačno (2,5g)...i primjetila sam da kad ima pamučne gaćice u većini slučajeva traži na tutu (par puta se popiškio u njih pa mu valjda i nije bio baš ugodan osjećaj), a kada je gol (samo u majici) u većini slučajeva obavi to bilo gdje. Tako da smo se sada opskrbili sa pamučnim gaćicama i polako napredujemo.
Počeli smo prije cca desetak dana.
Jedino nam je malo nezgodno (kao recimo danas) kad smo na putu i većinu vremena provodimo u autu. Ali vidim da mu je sad već i neugoda imati pelenu cijeli dan. Navikava se na ugodan osjećaj pamučnih gaćica:D
I mene zanima koliko ti je staro dijete.

ksenija_2
24.07.2008., 22:06
Sad mi je palo na pamet da sam vidjela pamučne gaćice za odvikavanje od pelena...može bit da su malo deblje da baš ne procuri kad se dijete popiški...al bome nisu ni jeftine.

petra593
24.07.2008., 22:10
Vidiš...nije mi ni palo na pamet da bi to moglo postojati. Izgleda da bez pamučnih gaćica, tj. dok ne osjete neugodu mokrog, hladnog pamuka na koži, nema ništa od skidanja pelena, koje ostanu fino suhe nakon što obave posao.

baja
24.07.2008., 22:53
I mi smo u istim mukama trenutačno (2,5g)...
o hvala majci mojoj :s
obavila je to s mojom mišicom kad su joj bile 2,5 i to baš u ovo doba lani - sve je bilo gotovo za tjedan
stalno ju je nutkala ali ne na wc , ni na tutana nego bi se njih dvije išle skrivati po grmlju raditi potoke :D
mišici se svidjelo potočarenje pa sam se odmah odvažila i na noć bez pelena

Dora K
24.07.2008., 22:54
Moja ce uskoro napuniti 21 mjesec i tek od nedavno uspijeva mozda 2 minute sjediti na tuti. Uz svu mogucu zabavu. Al da bi nekaj napravila, a-a....
Ona trazi na tutu jer joj je to igra, odsjedi, obrise se ko odrasla wc papirom, onda trazi da joj stavim pelenu i obavi nakon tute fino svoje u pelenu :D
Mislim da definitivno jos nije spremna
Mozda da uspije jednom obavit nekaj u tu tutu, mislim zna ona da se u tutu pipi i kaka, zna i da se u pelenu pipi i kaka i ocigledno njoj se vise svidja to jos uvijek obavljat u pelenu.
Mah, kaj cu je forsirat... kad bu spremna bude.

Dora K
24.07.2008., 22:55
o hvala majci mojoj :s
obavila je to s mojom mišicom kad su joj bile 2,5 i to baš u ovo doba lani - sve je bilo gotovo za tjedan
stalno ju je nutkala ali ne na wc , ni na tutana nego bi se njih dvije išle skrivati po grmlju raditi potoke :D
mišici se svidjelo potočarenje pa sam se odmah odvažila i na noć bez pelena

Posudi mi mamu. Moja (mama) ne bu htjela potocarit, a ni sveki cini mi se :D

baja
24.07.2008., 22:58
Posudi mi mamu.
za tebe i s popustom :D

off t - jubi princezu :)

Dora K
24.07.2008., 23:08
I ti svoju ljepoticu :cerek:
Jooj da znas kak je odjednom ova moja curicak postala, sva je zenskasta, pokreti, treptanje okicama.... a kak me mustraaaa.... i sama izabire kaj bu obukla :cerek: Dijete mi uglavnom izgleda ko papiga :cerek: I to vrlo zadovoljna papiga puna sebe :rofl:

Fala na popustu, ak ne uspijem sama, biljezim se sa stovanjem :D

magaly
25.07.2008., 08:19
ako dijete ne skuži što treba raditi u roku od 2-3 dana onda je definitivno prerano za odvikavanje...najbolje je ako nije dijete spremno ne forsirati ga jer će mu se to zamjeriti, najbolje je pokušati ponovno za 2-3 tj.a inaće iz iskustva znam da prije navršene 2 godine ne treba ni pokušavati...moji dečki su se odvikli pelena kad su bili stari uglavnom oko 2 i pol godine

marina28
25.07.2008., 09:09
Evo i nas tu..Ivan ima 22 mjeseca i prije dva tjedna je skinuo pelene.
Inace ja sam njega i prije ostavljala gologuzog i u gacama po stanu.Prvo je nocna bila par dana suha skroz i onda sam odlucila probati ga skinuti. Svi su mi govorili da je mali da to on jos ne zna al eto ipak zna.

On je meni znao reci kad kaka i piski al nije mogao da poveze tutu i pisanje u tutu. Onda mu je suprug pokazao kako se piski u tutu :rofl: i kad je Ivan to vidio gotovo otad piski u tutu.

Prvi dan je bilo nesreca po stanu al kad sam ga vodila u park isto je bio u gacama, a nosila sam rezervne stvari sa sobom.

Drugi dan je bio dan za odustajanje..pisao gdje je stigao ni jednom nismo uhvatili...

Treci dan bolji i evo sad smo skroz bez pelena.

Kad ide piskiti kaze mi mama pipi i idemo i isto tako i kakati. Mada se sa kakanjem zna dogoditi nesreca. Al sam super zadovoljna kako je to kod nas sve proslo.

Agata1979
25.07.2008., 09:46
Sad mi je palo na pamet da sam vidjela pamučne gaćice za odvikavanje od pelena...može bit da su malo deblje da baš ne procuri kad se dijete popiški...al bome nisu ni jeftine.

Ja imam tih gačića, ali meni je to teta donijela iz Canade, ovdje ih nigdje nisam vidjela za kupiti. Gaćice su super, naravno da promoče, ali imaju to zadebljanje, pa ne radi lokve iza sebe, a opet je mokar i smeta mu. Posebno su super za noćno odvikavanje.

ludica iz 2008
25.07.2008., 11:10
Doktori su dokazali da djeca ne osjećaju ništa do svoje 2. godine života-čista laž

Moja mala je veliku nuždu obavljala do kojih 5-6 mjeseci u pelenu, a poslje nema šanse, smetalo joj i morali smo na kahlicu-super za nas, a s godinu i pol nismo imali više pelene. Ostavljali smo je puno vani samo sa gaćicama pa nek piški kud hoće, malo tak popišanu i smetalo joj to i počela sama skidat i ići šiškit i od onda knjigica i kahlica 2 najveća prijatelja.

femmelatin
25.07.2008., 11:41
Kaj se dijete od 6 mjeseci može posjest na kahlicu?

anthony9906
25.07.2008., 13:50
bok,
ovo je moje iskustvo.
ja sam se skinula sa pelena sa godinu dana,točno (ako laže moja mama,lažem i ja) i to na svoj zahtjev.
moj sin (22 mj) ne nosi pelene već tjedan dana,i isto je sam tako htio,stvarno ga nebi forsirala da nije išlo,to je ključno,
jer se onda može otegnuti.
mislim da je bitno da kad ih skinemo po danu,onda moramo skinuti i po noći.
prvih par dana nije htio kakati u školjku,sada sve radi u školjku.
tuta mu služi za igranje,uopće ju ne doživljava.
a kada smo krenuli,onda smo mu pokazali što i kako raditi (čak briše pišulinca,pametnica)
a što se tiče piškenja po noći,djeci treba cca sat vremena da im tekućina dođe do mjehura,tako da ga za otprilike tolikio treba dignuti
za piškenje.
i na kraju,ako neće neće,normalno je da djeca do četvrte godine nose pelenu.
svima puno sreće ovo ljeto s ostavljanjem.

anthony9906
25.07.2008., 13:52
i zaboravila sam reći,prve je dane isto piškio od deset puta barem 5 na pod,jer se zaigra,pa kasno kaže...
zato obaružajte se strpljenjem,gaćicama,nemojte vikati,i za koji dan-tjedan bit će ok.
pozdrav

ksenija_2
25.07.2008., 14:00
Kaj se dijete od 6 mjeseci može posjest na kahlicu?

Ako se beba sama posjela sa 6mj, onda može sjediti i na kahlici.
A postoje i famozni bespelenaši koji su od rođenja na kahlicama, samo ne sjede odmah, nego ih mame nekako drže... ima na youtubeu filmića.

Najbitnije je valjda naučiti dijete da kahlica nije bauk i čemu služi kao i to da dijete zna reći kad hoće pi-pi i ka-ka.

Off topic: koji su još nazivi za kahlicu/tutu?

deatwin
29.07.2008., 10:25
Za utjehi info o mome iskustvu :D

Moj je pišao u pelene do 3 godine....po noći do 4 :eek:
katajebenastrofa.

Crtali smo i oblake i sunce....i pričali...i pravili se da ne kužimo ništa i da uopće nije greda kaj se po petstoti puta popišao na već treći madrac (dva smo hitili jer nismo toliko puta za redom stigli sušiti)....
Onda se više nisam pravila da nije greda kaj se popišal, nego sam mu rekla: odi vrit i ti i pišanje i pranje posteljine, pun mi te kufer. Ni to nije pomoglo :D

Prestal je pišati i srati kad je njemu bilo volja.
Ja sam mogla i dubiti na glavi, niš ne bi pomoglo.

Nije ga bilo sram, nije mu smetalo, nije mu smrdilo....vozil je popišan i posran sve u šesnajst :D
I prestal :D

Utjehu vidim u nadi da bu i on jednog dana imal takvo dijete :cerek:

Curke drage (i tateki, naravno)....prošlo bu. Jednostavno će proći :)