PDA

View Full Version : Klima

stranice : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

lahor
19.03.2004., 12:32
Uglavnom, odlucili smo da nam treba klima i da necemo ovo ljeto prezivjeti bez nje. Ako je netko imao kakva pozitivna ili negativna iskustva sa pojedinim firmama u Zagrebu koje se bave prodajom i ugradnjom ili zeli dati bilo kakav savjet glede izbora klime - sve je dobrodoslo.

pakleni_patuljak
19.03.2004., 13:01
Meni treba isto, ali za Rijeku...

ninos
19.03.2004., 13:47
tih se klima tako razmnozilo da se tesko tu snaci. "znalci" kazu da su sve iste (osim toshiba-e). ja tu vec danima pokusavam nesto izabrati. pokusavam preko interneta i telefona ali nikako da se odlucim za nekoga. uzeo bi lg, panasonic, samsung - ta mi imena nekako uljevaju povjerenje. nesto sa sto vise filtera, ovlazivac ,a mozda i ionizator.
eto, kad bi netko mogao preporuciti kome da se obratim? kako zivim na tresnjevci volio bi da su (ti majstori) blize, ali ne smeta me i da su iz... ivanicgrada npr.

Corto
19.03.2004., 14:03
Mali detalj, na koji cini mi se ljudi ne obracaju dovoljno paznju: buka koju stvara klima. Pogotovo ako se npr ugradjuje u prostoriju gdje se spava. Iako su one sve dosta tihe, ipak se osjeti razlika ako je neka par dB tisa, pogotovo nocu.

Bankei
19.03.2004., 15:10
Ja sam dosta čeprkao po webu. Nešto o klimama (odabir) se može naći na http://www.kjukar.com

Dopuna: MOGLO se naći, evo sad mi ne radi

kemik
19.03.2004., 15:15
Corto kaže:
Mali detalj, na koji cini mi se ljudi ne obracaju dovoljno paznju: buka koju stvara klima. Pogotovo ako se npr ugradjuje u prostoriju gdje se spava. Iako su one sve dosta tihe, ipak se osjeti razlika ako je neka par dB tisa, pogotovo nocu.

corto, koliko god ti je vruce, preporuka je da preko noci dok se spava klima-uredjaj NE radi. Nakuris ga da ti ohladi sobu dok gledas TV ili se zabavljas s necim (ili nekim) drugim i onda ga gasis.

Nisam bas sigurna da se sjecam tocnog objasnjenja, ali meni su to rekli i decki koji su ga montirali i jedan doktor.

Bankei
19.03.2004., 15:51
Evo citata s jedne stranice koja se bavi klimama.....

Većina je ljudi zbunjena od silne ponude klima uređaja na našem tržištu. Pokušat ću pojednostaviti stvari.

Klima uređaji se dijele u tri klase. Prva su klime japanskih proizvođača (Fujitsu, Hitachi, Panasonic, Toshiba, Daikin). To je visoka klasa uređaja i svi su dobri i pouzdani. Razlikuju se u nijansama i dobro rade u grijanju.

Srednja klasa uređaja su LG, Samsung, Tadiran… Oni su sasvim solidni u hlađenju, dosta dorađeni, ali ipak za klasu ispod Japanaca. Mana im je što su kod njih puno češći kvarovi i što puno lošije griju u zimskim mjesecima.

I posljednje su kineski uređaji koje se može kupiti po raznim trgovačkim centrima. Ništa ne koštaju i ništa ne vrijede. Bučne jedinice, grijanje otprilike polovicu nazivne snage, krilca ispuha koja se mogu dignuti do maksimalnog kuta od 45* i slično. Česti kvarovi i na kraju nitko zadovoljan.

alfred stokes
20.03.2004., 09:40
Ja doma imam LG i to dva komada
Za hlađenje su odlične, a za grijanje ne preporučam, preslabo griju na malim temperaturama, s tim da sam ja u Rijeci i kod nas su male temperature uvrh-glave -2,3° C. Imamo klimu neke 2, možda čak i 3 godine i nikakvih problema

Na poslu imamo fujitsu nekih 5,6 godina.
Odličan i za grijanje i za hlađenje. Doduše skuplji je od LG, a razlika je samo u tome što ima bolje grijanje.
Ne preporučam ako se ne mislite grijat na klimu, bezveze ćete platit veću cifru ako ćete se samo hladit.

Sa ovim jeftinim no-name klimama nemam osobnog iskustva tako da ne mogu ništa reć o njima. Al treba razmislit šta će se desit u slučaju nekog kvara i dobavke djelova za par godina.

Lee Champa
20.03.2004., 21:50
Pozdrav!
Prva klasa su: TOSHIBA, MITSUBISHI, HITACHI, PANASONIC, FUJITSU
Buka: 22-25 dB.
Za filtere se ne brini, ima ih dovoljno za razne namjene.
Vodeći pojam: INVERTER - bez njega ništa.
Kako radi INVERTER?
Inverter automatski znaći rotacioni kompresor (najvjerojatnije spiralni). Kada se klima ukljući i dok se ne iskljući motor/kompresor stalno radi. Bit je u promjeni broja okretaja kojeg vodi elektronika. Ako treba više hladiti povećava se broj okreteja i obrnuto. Nema više on/off nekoliko puta u satu
i strujnih udara zbog starta motora. Nihov EPP kaže da su uštede struje 44% !
Grijati mogu i od minus 15C.

sailor
22.03.2004., 19:05
na temu invertera (http://www.idula.hr)

ninos
24.03.2004., 08:52
jucer sam zvao panasonic nako sto su mi faksirali cjenik, da se raspitam za neke modele kad - nemaju jos nista. roba jos nije stigla a od stare imaju samo invertere sto mi je preskupo. pitam se (tj. vas, ako se sjecate prosle sezone), kad dodju novi modeli da li ce ovi stari na rasprodaju?

champ
24.03.2004., 12:53
Ja sam prošle godine kupio klimu AKAI, japanska firma, 2,5kW, ima funkcije hlađenja, grijanja, odvlaživanja zraka za cca.2500kn.
Zadovoljan sam njome jer odlično hladi, a ne grijem se njome...

Sam sam je montirao jer su pojedini monteri ovlašteni samo za određene proizvođaće, a ne i za ostale...Dakle, nemam garanciju za nju, ali pretpostavljam da ako će se i pokvariti, to će vjerojatno biti nakon isteka garantnog roka...

Inače, kompresor u vanjskoj jedinici, kao najvažniji dio klima uređaja proizvodi samo nekoliko največih proizvođača, dok svi ostali manji ugrađuju tuđe...

sailor
24.03.2004., 13:57
ninos kaže:
jucer sam zvao panasonic nako sto su mi faksirali cjenik, da se raspitam za neke modele kad - nemaju jos nista. roba jos nije stigla a od stare imaju samo invertere sto mi je preskupo. pitam se (tj. vas, ako se sjecate prosle sezone), kad dodju novi modeli da li ce ovi stari na rasprodaju?

Popust možeš očekivati samo na jesen
Uglavnom se traži radi hlađenja, i proljeće/ljeto im je udarna prodaja. Budi sretan da imaju što tražiš i da ti ne dođu montirati 1.8. Tako je bilo prošlo ljeto.

duda
24.03.2004., 14:04
champ kaže:
Ja sam prošle godine kupio klimu AKAI, japanska firma, 2,5kW, ima funkcije hlađenja, grijanja, odvlaživanja zraka za cca.2500kn.
Zadovoljan sam njome jer odlično hladi, a ne grijem se njome...

Ovo je zanimljiva cijena; gdje si je kupio i za koliko m2 ili m3 je koristiš za hlađenje ? Ja imam jedno 25 m2 i rekli su mi da trebam onu od 3,2 kW (ili su mi samo pokušali prodati skuplju ?)

ninos
24.03.2004., 14:08
evo jos jedno pitanje: kod panasonica sam (u katalogu) vidio da se strujanje zraka moze (manualno) usmjeravati u zeljenom smjeru lijevo-desno, no to imaju samo najskuplji modeli (zar je to takva mudrost). Kod LG-a se to isto spominje ali kao "automatsko usmjetravanje u 4 smjera" - lijevo-desno, gore-dole. zna li tko neke modele koji imaju tu manualnu funkciju po pristupacnijim cijenama (sa 3,5kW)?

champ
24.03.2004., 14:19
Ovo je zanimljiva cijena; gdje si je kupio i za koliko m2 ili m3 je koristiš za hlađenje ? Ja imam jedno 25 m2 i rekli su mi da trebam onu od 3,2 kW (ili su mi samo pokušali prodati skuplju ?)

Ja ustvari rashlađujem njome puno veću površinu, jer pootvaram vrata i ostavim klimu da radi. Rezultati su više nego dobri i ne mislim da bi jača klima nešto bitno promjenila. Planiram ove godine kupiti još jednu i onda će u cijeloj kući biti pravo blaženstvo hladovine po najvećim žegama.
Dakle, moja preporuka je: više manjih klima, a ne jedna velike snage.

sailor
24.03.2004., 14:20
Daikinu je po vertikali na daljinskom, a po korizontali manuelno

Al da je jeftino, nije

ninos
24.03.2004., 14:25
sailor kaže:
Daikinu je po vertikali na daljinskom, a po korizontali manuelno

Al da je jeftino, nije

ma kad sam rekao manualno nisam mislio rucno (ali moze i rucno). samo zelim da puse u stranu koju ja hocu i kad hocu, a ne da on usmjerava zrak automatski kako se njemu svidi. i kad bi bilo za par kuna jeftiniji...:)

champ
24.03.2004., 14:37
ninos, većina klima-uređaja ti ima krilca-usmjerivače koji se ručno mogu zakretati u željenome smjeru. Ako baš sve želiš namještati daljinski, mislim da ćeš taj sport skupo morati platiti (na pr. Vailant, cijena cca. 12.000. kn)...

cudim_se
26.03.2004., 10:17
LG ima neku akciju, požurite!

lahor
26.03.2004., 15:40
Mi rijesili stvar. Hladi, grije, danas ugradjeno :)

Nije neka marka, ali ima Hitachi kompresor i elektroniku.

Ivsha
26.03.2004., 22:31
U Metrou je trenutno na akciji klima Hyundai od 3,7 kW za oko 2.000 kn. Jel zna netko nešto o njoj, navodno je jako tiha. Unutarnja jedinica ima 2 pokretne klapne, dok većina drugih klima ima samo jednu. Koja je opcija bolje, jel se kuži netko u to? I koliko prosječno košta montaža u Zagrebu?

ninos
27.03.2004., 21:27
ugradnja je kažu, oko 1200-1500 kn.

pitanje je da li vrijedi garancija ako ga ne ugradi ovlaštena osoba/servis.

magdalena1999
28.03.2004., 14:49
Pitanje:

Sto kupiti za otprilike 3000 do maksimalno 4000 kuna?
Stambeni prostor otprilike 75 m2.

Bilo bi pozeljno da se po zimi moze malo grijati, ali samo kao pomoc uz vec postojece peci na struju.

Nije potrebno da bog zna sto jako ohladi, samo da spusti temperaturu nekoliko stupnjeva da se moze zivjeti za paklenih vrucina.

Znam da mogu pogledati na webu ali ipak mi vise znace iskustva iz prve ruke.

:)

may@
01.04.2004., 13:35
Corto kaže:

Ne znam kakvu buku spominjes, ali danasnje klime su vrlo tihe, zvuk koji proizvode je tih i naviknes se na njega i ne smeta za spavanje.

Kod ugradnje stavi ju negdje gdje ti nece puhati u glavu i nemaj preveliku razliku u temp i prezivis ljeto bez vecih problema.

Denys
02.04.2004., 23:10
Nista ako nije Mitsubishi.
Kvalitet i najtisi na trzistu.

JakeTheMass
04.04.2004., 03:55
ugrađivao sam dosta LG klima za ecos i fakat imaju najbolji odnos kvaliteta/cijena

a sad ima i besplatna montaža pa da ne čekate ljeto, gužvu i vrućinu..

ninos
06.04.2004., 13:34
[QUOTE]bankei_ri kaže:
[B] Klima uređaji se dijele u tri klase. Prva su klime japanskih proizvođača (Fujitsu, Hitachi, Panasonic, Toshiba, Daikin). To je visoka klasa uređaja i svi su dobri i pouzdani. Razlikuju se u nijansama i dobro rade u grijanju....

da li i sanyo spada u tu klasu. cini mi se dosta skup.

cincilator
07.04.2004., 12:39
Kineski panasonic = sranje!

ninos
08.04.2004., 13:46
evo jos jednog japanca: MITSUI. jel to sto vrijedi?

Ivsha
14.04.2004., 08:30
Mi smo kupili i ugradili Hyundai iz Metroa, s ugradnjom je ispalo oko 3.000 kn, ugradnju je izveo ovlašteni servis, tako da imamo i garanciju. Koliko smo mogli do sada skužiti, radi jako tiho, a za naš prostor je i snaga OK (3,7 kW). Pitanje za one koji su već prošlo ljeto imali klimu: koliko realno povećava potrošnju struje?

champ
14.04.2004., 09:30
Pitanje za one koji su već prošlo ljeto imali klimu: koliko realno povećava potrošnju struje?

S obzirom da sam klimu koristio u popodnevnim/večernjim satima za vrijeme najvećih sparina, kada bi bez nje bila prava koma u kući od vrućina, potrošnja struje povećala se možda nekih 10-tak %....nije tak prestrašno ako i inaće imaš nekakvu uobićajenu potrošnju struje..

shirin
16.04.2004., 10:26
magdalena1999 kaže:
Pitanje:

Znam da mogu pogledati na webu ali ipak mi vise znace iskustva iz prve ruke.

Evo iskustva iz prve ruke!

Imam samo rijeci hvale za ekipu ‘’inverter-klime’’ - 098557743.
Uglavnom ‘operiraju’ po Zagrebu, ali se znaju zaletiti i do mora, pogotovo ak je veci posao u pitanju.
Meni je ugradjen Hitachi jos pred tri god. i sljaka na veliko.

Preporucam!

chiquita
04.05.2004., 09:14
molila bih par informacija za one koji znaju nešto o tome.
naime, htjela bih kupiti klimu ali ne znam koju da kupim - noname ili brand name. jučer sam bila u tehnomaxu pa je ženska na upit koja je razlika među takvim klimama rekla da se zapravo kompresor koji se nalazi u svakoj klimi proizvodi u dvije tvornice koje ih rade i za samsung, i za lg, i za panasonic i za sve ostale tipa toyo, mitsui, buderas (nikad čula za ove zadnje tri). te da su kvalitetno tu negdje, što je meni zazvučalo logično ali bedasto.
drugo, koju jačinu da uzmem - ta ista prodavačica je rekla da nam je za cca 25 kvadrata dovoljna klima od 2,6 kW a i iz drugog izvora mi kažu da mi je potrebna jačina od 3,2 kW, što je točno?

zh1
04.05.2004., 09:22
Preporučuje se NE UZIMATI klimu slabiju od 3.0 kw .Sobzirom da ti je to nešto kao kod radijatora ,s obzirom na razliku u cijeni jedan članak više ne šteti a ako se zimi griješ u tuđoj režiji ( toplana ili zajednićka kotlovnica) možda ti zatreba i grijanje prek klima ormara . Kupi si LG , to ti je dobar omjer cijene i kvalitete .

chiquita
04.05.2004., 09:28
a daj mi molim te objasni odnos kvadrature i snage.

zh1
04.05.2004., 11:05
1kw snage bi optimalno trebao odgovarati površini od 10 m2 kada bi se pretpostavilo da je prostor idealno izoliran , idealno postavljen u odnosu na sunce , da ste ti i tvoji ukućani idealno osjetljivi na toplo / hladno i na kraju nema smisla da ti se stroj zbog forsiranog tempa rada u malo ekstremnijim uvjetima rada raspadne prerano , jer to ti je u stvari ko frižider .
p.s. Ako trebaš instalatera javi se jer je to u pravilu jeftinije nego posebno kupovati klimu odn. tražiti majstora za montažu .:top:

chiquita
04.05.2004., 11:32
a kaj mi instalater može dati i garanciju?

zh1
04.05.2004., 12:01
Pa ozbiljni smo ljudi , dobivaš garanciju i osiguran servis jer se ti poslovi povjeravaju registriranim izvođačima a ne fušerima .

chiquita
04.05.2004., 13:11
a cijena je oko 1000 do 1200, jel?mislim tak su mi rekli.

Arion
04.05.2004., 13:32
Otprilike toliko ako nema nekih peripetija oko instalacije i ako nije prevelika udaljenost između unutrašnje i vanjske jedinice.
Uzmi obavezno račun za ugradnju pa ćeš ga moć priložit za povrat poreza.

Lee Champa
04.05.2004., 14:33
Pozdrav padobranki
Prolistaj malo u nazad naći ćeš sve o klimama.

chiquita
04.05.2004., 14:53
ZOsvald kaže:
Pozdrav padobranki
Prolistaj malo u nazad naći ćeš sve o klimama.
joj nisam padobranka
ali sam lijena :D
hvala na opaski bum prolistala.:W

Alopex
04.05.2004., 17:28
razlika izmedju noname klima i marki je kao i među autima.

ako si zadivoljna s jugićem, kupi no name. hladit će dok hladi, i super. kad se pokvari, kupis drugu po maloj cijeni.

ako mislis da je auto koji je brand u redu za kupiti, onda si uzmi japance (toshiba, panasonic, fujitsu i sl.) pa ces dobiti i dulju garanciju, s dijelovima koji se mogu nabaviti i zamijeniti, s ekoloskim plinom, mozda cak i inverter itd.

odluka je tvoja, ali sada je cijena boljim klimama pala, pa mozda razmisli mozes li uloziti vise pa dobiti kvalitetnije.

sto se tice jacine, nemoj "kupovati" klimu. da bi znala koja klima ti treba ( jer to ovisi o masi stvari) jednostavno pozovi instelatera klime da ti pogleda prostor i procijeni sto bi ti trebalo. i to nekog po preporuci.

inace, lg i samsung NE spadaju u prvu klasu

sretno i lijep pozdrav :)

chiquita
04.05.2004., 20:50
znala sam da lg i samsung nisu u prvoj klasi, prva klasa su japanci.
ono kaj ne znam je što je to inverter i što točno radi ionizator?
mala digresija:bila sam danas u vetemaru - ljudi moji, troje prodavača stoji/sjedi unutra i nitko da bi penisom mrdnuo i pitao što nam treba. kad smo napokon nekako svojom pojavom "natjerali" prodavača da se mrdne nije nam znao reći kako se tretira odnos kvadrata i snage klime, što ima a što nema na skladištu...ma strašno nešto. nemojte ići tamo kupovati ništa, nisu zavrijedili ni da se virne u taj dućan.takvu nezainteresiranost i debilizam koji me izluđuje još nisam nigdje vidjela.
ne bi im za žvake ostavila a kamoli za nešto skuplje.:mad:

zh1
04.05.2004., 22:02
Daj si pozovi majstora da ti složi ponudu !!!Zakaj gubiš toliko vremena po dućanima kad je taj koji ti želi uvaliti klimu možda do jučer prodavao špeceraj !!!:B

chiquita
04.05.2004., 22:17
zh1 kaže:
Daj si pozovi majstora da ti složi ponudu !!!Zakaj gubiš toliko vremena po dućanima kad je taj koji ti želi uvaliti klimu možda do jučer prodavao špeceraj !!!:B
dobar ti je savjet samo mi nije jasno zakaj se beljiš.

polly
04.05.2004., 22:23
Samo bi štela reći da se snaga računa po kubaturi, a ne po kvadraturi.
I preporučujem ti da uzmeš klimu kod neke klimatizacijske firme zajedno sa montažom. Bolje će te znat savjetovati kod odabira i uspješno će ju montirati.
Najgore je kad počneš naganjat majstore.

zh1
05.05.2004., 07:44
SORY , stisnuo sam krivi smajli znači ne beljim ti se a za savjet znam da je dobar jer sam skoro pa u istom poslu i usko surađujem sa instalaterima klima uređaja pa onda i nešto o tome znam . Ne slušaj previše prepucavanja na temu brand i no name jer su ti svi proizvodi za naše balkansko tržište podjednake kvalitete i uglavnom su " made in china" osim ak ih ne dopremiš osobno iz zemlje u kojoj su kriteriji uvoza i kontrole kvalitewte stroži .:W

Tijaaa
05.05.2004., 10:37
Upravo sam htjla otvoriti slicnu temu :)

Posto svake godine, kad odemo na odmor crkivamo od vrucine, odlucili smo staviti klimu.

Sad:
1. Koliko kw mi je potrebno za 65 qm²?

2. Zna li neko neki servis u Zadru (koji prodaje i montira) kojeg bi mogao preporucit?

3. Jel bolja LG ili Mitsubishi-Klima?

4. Jel se dugo ceka dok se dobije termin za ugradnju?

Hvala :)

Lee Champa
05.05.2004., 13:11
Koja ti je to jedinica qm2?
Sezona hlađenja je poćela i na ugradnju se ćeka sve više.:D
Ajd¨ molim te proćitaj ono prije šta je napisano o klimama:s

Tijaaa
05.05.2004., 17:26
Jebiga... hoces li mi ti odgovorit il ces me zezat? :D

Ma procitala sam sto gore pise, ali ni dalje neznam di i podgotovo kome da se u okolici zadra obratim :rolleyes:

bodul
05.05.2004., 23:27
Ima puno faktora koji uticu na velicinu klime , ali se ti faktori mogu i promijeniti , napr , broj osoba u prostoru, prosijecna godisnja temperatura , maksimalna ljetna T. itd
Zato je dobro uzeti klimu uvijek malo jacu od proracunske.
Inace u Zadru klime prodaje i montira 10 tak firmi.
Najpoznatije su Tehnostroj, Frigel. Idula, ....
Telefon i pitaj svaku koliko i kad .

Tijaaa
06.05.2004., 10:37
Hej Bodulu, hvala ti. Stvarno si mi pomogao. :)
Odjutros visim na telefonu i izgleda da ce na kraju jos nesto i bit od te klime :D :top:

Tijaaa
11.05.2004., 14:24
I opet ja :D

Bodulu imas li jos koju firmu za mene u Zadru?

bodul
11.05.2004., 23:03
Tijaaa: Bodulu imas li jos koju firmu za mene u Zadru?
Imam , samo neznam di su mi prospekti , naci cu sutra .
A sto je jesu li ovi skupi , ili ces doci na red tek iduce godine ?

Tijaaa
12.05.2004., 20:28
bodul kaže:
Tijaaa: Bodulu imas li jos koju firmu za mene u Zadru?
Imam , samo neznam di su mi prospekti , naci cu sutra .
A sto je jesu li ovi skupi , ili ces doci na red tek iduce godine ?

Ma pravo si srce :) :top:

Kod jednih moram zbilja dugo cekat. Kod onog Fridel-a se neceka dugo, ali voljela bi jos neku firmu pitat, da usporedim cijene.

bodul
14.05.2004., 01:18
U Zadru izlazi jedan list ZD info , u njemu sam nasa slijedece
Alga tel. 311-739
Rosic 286-412
Frigo kor 220-280
Optima 241-801
U ovom broju ih nema vise .
Hmmm bilo ih je jos , ali vijerojatno nisu platili oglas .

Mort
16.05.2004., 15:01
chiquita kaže:
znala sam da lg i samsung nisu u prvoj klasi, prva klasa su japanci.
ono kaj ne znam je što je to inverter i što točno radi ionizator?
mala digresija:bila sam danas u vetemaru - ljudi moji, troje prodavača stoji/sjedi unutra i nitko da bi penisom mrdnuo i pitao što nam treba. kad smo napokon nekako svojom pojavom "natjerali" prodavača da se mrdne nije nam znao reći kako se tretira odnos kvadrata i snage klime, što ima a što nema na skladištu...ma strašno nešto. nemojte ići tamo kupovati ništa, nisu zavrijedili ni da se virne u taj dućan.takvu nezainteresiranost i debilizam koji me izluđuje još nisam nigdje vidjela.
ne bi im za žvake ostavila a kamoli za nešto skuplje.:mad:

Inverter je vrsta kompresora koji radi na istosmjernu struju i koji nema naglih paljenja-gašena (radi čas jaće čas slabije ovisno o potrebi) te tako uštedi i do 30% el.struje. Ne gasi se kao obični kompresori tako da nema strujnih skokova prilikom učestalog paljenja niti padova temperature o 2 stupnja kao kod obićnih. Za ionizato jedino znam da on isijava negativne ione a šta oni rade nemam pojma.
Moj savjet: Panasonic! Sad ima 3 modela, najjeftiniji od oko 3950K je RW12 tkz. "kinez" jer se sklapa u Kini a ne kao "orginal" u Maleziji koji je inverterski tip i košta oko 7500K. Razlike između ta modela su u kvaliteti plastike koja i nije nešto manje kvalitetnija te u daljinskom. "Orginal ima više funkcija kao što su sat te daljinsko micanje krilaca lijevo-desno. I Malezijac je inverter.

Tintilinić
16.05.2004., 19:38
kupi nešto s INVERTEROM ilitiga regulatorom snage kompresora ( da ne fitiljim tehničke detalje) tako da ne dobiš i račun za struju nebu pod oblake, da te ne prehladi itd. Npr. Vaillant (jest da je malkice skuplje u startu ali poslje....):)

Partfiš
18.05.2004., 09:47
Mort kaže:
Inverter je vrsta kompresora koji radi na istosmjernu struju i koji nema naglih paljenja-gašena (radi čas jaće čas slabije ovisno o potrebi) te tako uštedi i do 30% el.struje. Ne gasi se kao obični kompresori tako da nema strujnih skokova prilikom učestalog paljenja niti padova temperature o 2 stupnja kao kod obićnih. Za ionizato jedino znam da on isijava negativne ione a šta oni rade nemam pojma.
Moj savjet: Panasonic! Sad ima 3 modela, najjeftiniji od oko 3950K je RW12 tkz. "kinez" jer se sklapa u Kini a ne kao "orginal" u Maleziji koji je inverterski tip i košta oko 7500K. Razlike između ta modela su u kvaliteti plastike koja i nije nešto manje kvalitetnija te u daljinskom. "Orginal ima više funkcija kao što su sat te daljinsko micanje krilaca lijevo-desno. I Malezijac je inverter.

Zasto onda kupiti Panasonic ako nema inverter, ima losiju plastiku i nema neke funkcije a kosta visokih 3950,00 HRK:confused:

Mort
18.05.2004., 20:52
Partfiš kaže:
Zasto onda kupiti Panasonic ako nema inverter, ima losiju plastiku i nema neke funkcije a kosta visokih 3950,00 HRK:confused:

Ako swmatraš da je to visoka cijena pogledaj malo cjene LGa, Samsunga i ostalih škovaca.Za malu razliku u cijeni dobijaš vrhunski uređaj. Nedavno sam bio servisirao Panasonic montiran 1993g. koji nikad nije imao kvara, samo redovna čišćenja. Dok Samsung od 200 montiranih 40tak ih je došlo na popravak. Samsung inverter montiran prošle godine niti jedan jedini nije radio nakon 4-5 mjeseci. Svi su došli na popravak koji je trebalo čekati i do 2 mjeseca.
Pa sad razmisli jel' ti puno dati 3950k za vrhunski uređaj ili proći jeftinije i imati svako malo problema.

Partfiš
20.05.2004., 15:54
Mort kaže:
Ako swmatraš da je to visoka cijena pogledaj malo cjene LGa, Samsunga i ostalih škovaca.Za malu razliku u cijeni dobijaš vrhunski uređaj. Nedavno sam bio servisirao Panasonic montiran 1993g. koji nikad nije imao kvara, samo redovna čišćenja. Dok Samsung od 200 montiranih 40tak ih je došlo na popravak. Samsung inverter montiran prošle godine niti jedan jedini nije radio nakon 4-5 mjeseci. Svi su došli na popravak koji je trebalo čekati i do 2 mjeseca.
Pa sad razmisli jel' ti puno dati 3950k za vrhunski uređaj ili proći jeftinije i imati svako malo problema.

Samsung 3,5 kW = 2200,00 HRK
Panasonic ? kw = 3950,00 HRK

Razlika 1750, HRK tj. skuplji skoro 80% ili drugim rijecima mozes kupiti jos jednu klimu sa Hitachi kompresorom u Metrou... (no name..)

Stari moj, oprosti ali malo pretjerujes. Platiti nesto vise za kvalitetniji uredjaj je o.k. i podrzavam takav stav ali ovo znaci biti nepromisljen ili sto se tebe tice biti u najmanju ruku krajnje neobjektivan

Mort
21.05.2004., 02:34
Partfiš kaže:
Samsung 3,5 kW = 2200,00 HRK
Panasonic ? kw = 3950,00 HRK

Razlika 1750, HRK tj. skuplji skoro 80% ili drugim rijecima mozes kupiti jos jednu klimu sa Hitachi kompresorom u Metrou... (no name..)

Stari moj, oprosti ali malo pretjerujes. Platiti nesto vise za kvalitetniji uredjaj je o.k. i podrzavam takav stav ali ovo znaci biti nepromisljen ili sto se tebe tice biti u najmanju ruku krajnje neobjektivan

Panasonic 3.5kw-hlađenje, 4,0kw grijanje.
Po ćemi to nepromišljen? ili neobjektivan? Pa razlika je ko između Fiće i Mercedesa.
Montiram i servisiram i Samsung, LG, Panasonic, Daikin, Fujitsu, Daewoo a radio sam i još neke druge klime. Nemam dio od prodane klime već samo cijenu montaže tako da mi je sasvim svejedno šta je mušterija kupila jer sve montiram jednako. Po mom iskustvu Panasonic se pokazala najbolja za tu cijenu. A ako imaš 12000k evo ti još bolja sa ubacivanjem kisika u prostoriju, ionskim osviježivačem, trostrukim dezodorirajučim filterima i posebnim filterima za čišćenje zraka.

http://macg.panasonic.com.my/sales/Puriteeo2.asp

Lee Champa
21.05.2004., 06:44
Pozdrav
Slažem se potpuno što navodi Mort.
Panasonic i Toshiba šiba!
Već 15 tak godina samo ćisti filtere i provjeri plin.

klo-klo
24.05.2004., 20:05
Netko mi je rekao da je Midea klima s Toshibinim kompresorom i da je jednako dobra, samo narafski, znatno jeftinija...

E, sad koliko ima istine u tome?
Da je jednako dobra - jednoko bi i koštala, ne :D
S druge strane, često nerealno masno plaćamo ime, a mogli bi proći i bezbolnije po novčanik :cool:

Uglavnom, ima netko iskustva s njima?

Mort
24.05.2004., 22:40
Nije stvar samo u kompresoru iako je on jedan od najbitnijih djelova. Kompresor košta od 1000-1500k. (Kvalitetan).
Kvaliteta plastike, oblik turbine utiču puno u visini buke dok isparivač i filteri utiču na čistoću zraka i količinu prašine u ispuhu. U cjeni to igra veliku ulogu. Primjer: Tkz. Kineski Panasonic se od "orginala" razlikuje samo po tome što ima slabiju kvalitetu pjastike te što ima puno manje funkcija na daljinskom. A ralika u cijeni je oko 2000-2500k.
Manja cjena znaći da se u proizvodlji štedilo na kvaliteti materijala.

Tijaaa
17.06.2004., 23:09
Klima stoji. Napokon.:) Firma Frigel je obavila majstorski posao.
Ime joj je LG, al ja joj tepam "Bodul" :D

Bodul, hvala ti jos jednom. :) :w

bodul
18.06.2004., 23:27
Drago mi je da sam pomogao .
Mene LG sluzi vec par godina , grije i hladi . Do sad nije bilo problema , nadam se da ce tako i ostati .

Juraj
22.06.2004., 08:25
Da li postoji ovlasteni servis za Samsung klime u Zadru. Ili bar servis koji se kuzi posteno u klime a ne samo oprat filtere.
Preporuka s telefonom bi se cijenila :)

Mort
24.06.2004., 05:25
Koliko znam nema a nema ni u Splitu. Servis ti treba napraviti onaj koji ti je i montirao, naravno bolje ne ako je to montirao neko od onih sezonskih montera- oni većinom nemaju ni znanje ni alat za kvalitetno to obaviti. Rađe se dobro raspitaj kod prijatelja pa vidi znajuli oni koga dobrog. Iako sumnjam za Zadar jer od Dubrovnika pa do Zadra ima jako malo dobrih meštara za servise i popravke, većinom se ekipa bazira na montaže - to je veća lova.

Tijaaa
28.06.2004., 09:52
Juraj kaže:
Da li postoji ovlasteni servis za Samsung klime u Zadru. Ili bar servis koji se kuzi posteno u klime a ne samo oprat filtere.
Preporuka s telefonom bi se cijenila :)

Nama je montirala firma Frigel iz Zadra.
Momci su cak cak montirali i objasnili nam skako sto i tako. I narednih 5 god. dolaze servisirat klimu.

Dali imaju Samsung klime to neznam, ali vrijedi pitat.
Broj tel.: 305 386

bepobepo
03.07.2004., 06:37
Prvo da opisem prostor:
cca 35 m2, kuhinja + blagavaona + dnevni boravak, južna strana, zadnji kat pod kosom pločom, Split, prozori PVC, zimi dosta hladno , ljeti dosta vruće.
Gledao sam dva modela klime i ne znam koju izabrati:

1. Selak promet, Panasonic cs/cu-E15ckp5 (4.4/5.3), inverter, 5g garancije, 8700 sa montažom
2. MB Frigo, Toshiba RAS16 (UKV/UAV)-E (4.6/5.9), inverter, 2g garancije, 9700 sa montažom

Na što se odlučiti????

Mort
04.07.2004., 03:30
. Selak promet, Panasonic cs/cu-E15ckp5 (4.4/5.3), inverter, 5g garancije, 8700 sa montažom

Ovo za garanciju nije istina.
Nakon 2 god. oni ti ponude oćeš li produžiti garanciju za još 1 god. i onda ti naplate 250-300k a ako su dobri:D naprave ti mali servis tj. na licu mjesta rastave unutrašnju i očiste je. Tako garanciju možeš produživati i do 5 god.

Durica
21.07.2004., 13:13
Dakle, kako mogu do klime brzo, jeftino i efikasno, po mogućnosti s plaćanjem na rate?
Meni treba samo hlađenje, dakle ne treba mi ona koja može i grijati i hladiti. Jesu li takve (ne)kvalitetnije, jeftinije, dostupnije? Imate li kakav broj koji mogu s povjerenjem nazvati i srediti da mi klima bude postavljena za par dana?

Lee Champa
21.07.2004., 13:17
Prema postavljenim zahtjevima......

U K R A D I J U ........:D

Durica
21.07.2004., 13:19
Ma daaaaaj, pa zahtjevi uopće nisu veliki :raspa:
Nego ozbiljno ljudi, pomagajte, hitno mi treba klima :s

Tijana
21.07.2004., 13:58
Mi smo prosle godine uzeli Haier klimu. Super smo zadovoljni, kupili i sveki takvu prije nekih mjesec dana.

Kupili smo preko firme MB Frigo, oni su nam je i postavili. Cekali nekih tjedan dana na montazu. Cijena i montaze i klime je bila 3 845 kn prosle godine u petom mjesecu. Buduci da nam je stan na juznoj strani, klima radi svaki dan i zadovoljni smo :top:

www.mbfrigo.hr

Durica
21.07.2004., 14:06
Hvala, super je ovaj link, baš si printam cjenik :W

sparkica
23.07.2004., 16:42
E, a mene zanima ima li tko iskustva s onim pomičnim klima uređajima.
Mogu se dobiti za cca 1.500 kn , a u Metro katalogu sam vidjela čak za nekih 500-600.
To bi si uzela za ured jer ću krepati ovako, a ne mogu tamo ugrađivati split, a i preskupo mi je

Durica
23.07.2004., 19:30
Moje iskustvo je vrlo loše :flop: Ja u uredu imam takav, doduše nešto stariji, al ne znam jesu li noviji puno bolji. Ovaj ti se zapravo ponaša poput ventilatora i ne rashlađuje ni približno poput prave klime. Ako je zrak jako vruć, on samo ispuhuje taj isti vrući zrak u prostoriju. Osim toga, moraš imati rupu u prozoru ili zidu kako bi mogla crijevo od te klime (u promjeru oko 10 cm) izbaciti van da kao ispuhuje vrući zrak.
Meni zapravo ta klima najbolje posluži za dogrijavanje po zimi kad mi je radijator preslab :rolleyes:

Mort
25.07.2004., 01:33
Durica kaže:
Dakle, kako mogu do klime brzo, jeftino i efikasno, po mogućnosti s plaćanjem na rate?
Pogledaj u Exportdrvo.
Durica kaže:

Meni treba samo hlađenje, dakle ne treba mi ona koja može i grijati i hladiti. Jesu li takve (ne)kvalitetnije, jeftinije, dostupnije?
Klima sa samo hlađenjem je teže nabaviti, a cjena se jako malo razlikuje od klima sa grijanje/hlađenje opcijom.
Durica kaže:

Imate li kakav broj koji mogu s povjerenjem nazvati i srediti da mi klima bude postavljena za par dana?

Koliko znam jako malo vremena se čeka s ugradnjom dan-dva.
Broj za Split i okolicu imam.

Durica
25.07.2004., 22:32
Hvala na pomoći. Ipak odustajem od klime do daljnjega. Malo sam se raspitala okolo i spoznala da su klime samo prividno pojeftinile. Naime, sami aparati su pojeftinili, ali je cijena montaže porasla 300% u odnosu na prošlu godinu :flop: :flop: :flop:
Bila je 400 kuna, a sad je od 1200 do 1500 :rolleyes:

brzi
26.07.2004., 15:16
montaža je lani bila oko 1200-1500 kn a sada je pojeftinila...što zbog pada cijene samog uređaja, što zbog nove gomile servisera...kažu da je formula za računanje montaže oko pola vrijednosti klime

brzi
26.07.2004., 15:17
i da...ima dućana gdje i montažu možeš platiti na rate skupa s uređajem...npr. Plana Promet

demosten
27.07.2004., 10:40
koji vrag oni imaju za 1200 kuna postavljati klima uređaj.
Brat bratu, to je 8 rupa na zidu za tiple, cijev kroz zid, spojiš crijeve i ufuraš tekučinu.
Pa koliko oni to dugo postavljaju, pola sata, sat?
Bome je to ljepa satnica. 1200 kuna na sat?
Ako tako gledaš onda odvjetnici su potplačeni...

Lee Champa
27.07.2004., 17:21
Ima oko 2 sata posla, ako sve ide normalno.
Ali su zmislili da ti ne vrijedi garancija, ako klimu ne postavlja ovlašteni:W

tilla
27.07.2004., 18:20
Durica kaže:
Hvala na pomoći. Ipak odustajem od klime do daljnjega. Malo sam se raspitala okolo i spoznala da su klime samo prividno pojeftinile. Naime, sami aparati su pojeftinili, ali je cijena montaže porasla 300% u odnosu na prošlu godinu :flop: :flop: :flop:
Bila je 400 kuna, a sad je od 1200 do 1500 :rolleyes:

vis kod mene obrnut slucaj, montaza nas je dosla jeftinije nego sto bi je platili prosle godine.

klime jesu pojeftinile i to jako, jerbo smo mi prije 6 g. klimu platili 10 000kn. a danas 2 komada s montazom nesto ispod 8 000 kn.

Mort
28.07.2004., 00:22
Cijena montaže se nije mjenjala zadnjih 6-7g. Sada je cijena montaže 1000k do 3 m instalacije, a preko svaki metar košta 100k. Uzevši u obzir da se cijena goriva u zadnjih 5-6g. udvostručila, da alat vridi oko 30 000k ,te da metar instalacije dođe 10E, nije skupo. Prosječna montaža (ako se želi napraviti posao kako valja) traje oko 4 h. Tu ne ubrajam tkz. montaže zid-zid, koje su jako jednostavne i mogu se odraditi za 2h.

Mort
28.07.2004., 00:25
brzi kaže:
montaža je lani bila oko 1200-1500 kn a sada je pojeftinila...što zbog pada cijene samog uređaja, što zbog nove gomile servisera...kažu da je formula za računanje montaže oko pola vrijednosti klime

Krivo kažu. Znaći za klimu od 1700k je montaža 850k, a za klimu od 9700k je 4750k. Nerealno, a ko bi to i platio?
Veliki broj montažera (ne servisera) znači da je negdje cijena montaže negdje jeftinija tj. da se koristi materijal lošije kvalitete, gleda da montaža bude lakša i brža čime se gubi na kvaliteti izvedbe. Danas ima puno montažera koji su vidjeli da je tu dobra para, te naučili neke osnove zanata, kupili alat u Peveca i rade sezonski. Možda 2% od sviju njih stvarno razumiju rashlad, i znaju i otkriti kvar - popraviti ga.

Durica
28.07.2004., 10:04
demosten kaže:
Bome je to ljepa satnica. 1200 kuna na sat?
Ako tako gledaš onda odvjetnici su potplačeni...
A i kirurzi...
Moja je susjeda prošle godine kupila Samsungovu klimu i montažu su joj naplatili 400 kuna.
Prošli su tjedan u Samsungu meni rekli da montaža košta minimalno 1200 kuna plus PDV.
U mom stanu postavljanje klime ne bi trebao bit neki problem jer su majstori u nedavnoj adaptaciji napravili izlaz na balkon točno na mjestu na koji treba doć klima, a razmak između vanjske i unutarnje jedinice jednak je debljini zida. Dakle treba postavit nosače i provest pedalj cijevi. Utrošak materijala mjeri se u centimetrima, a ne metrima u mom slučaju. I sad ja to moram platiti isto kao i netko kod koga se ima 4-5 sati posla?! Ne fala. Ionak više nije vruće :D

brzi
28.07.2004., 10:07
da, sigurno, baš me zanima tko to kupuje klime za 9700...naravno da sam mislio na nekakav prosjek a ne na 100% točnu formulu...pogledaj malo novine i reklame, ne reklamiraju se baš klime oko cenera nego oko tri soma ili manje

FridaS
28.07.2004., 10:58
Ja sam prošle jeseni (kraj rujna ili početak listopada) kupila LG klimu na akciji (popust za gotovinu + besplatna ugradnja).

Vjerujem da će takvih akcija biti i ove jeseni.

Inače, što se cijene tiče, ne znam jesmo li puno uštedjeli, jer su cijene uređaja pale, pa sada klima kakvu smo klupili na akciji košta jednako u redovnoj prodaji.

Mort
29.07.2004., 02:05
brzi kaže:
da, sigurno, baš me zanima tko to kupuje klime za 9700...naravno da sam mislio na nekakav prosjek a ne na 100% točnu formulu...pogledaj malo novine i reklame, ne reklamiraju se baš klime oko cenera nego oko tri soma ili manje

Pa ima ljudi, nedavno sam u jedan stan montirao 3 te od 9700k.
A živimo u Hrvatskoj di je prosječna plata 4000k i normalno je da ljudi nemaju para, te slijedi da žele proči što jeftinije.

Mort
29.07.2004., 02:05
brzi kaže:

Pa ima ljudi, nedavno sam u jedan stan montirao 3 te od 9700k.
A živimo u Hrvatskoj di je prosječna plata 4000k i normalno je da ljudi nemaju para, te slijedi da žele proči što jeftinije.

HumbleMan
20.01.2005., 13:53
htio bi uzeti klimu za grijanje pošto je jako mala prostorija..cca 25 m2..recimo da ima 2 kw klima, kolko bi me po satu koštalo grijanje ako bi radila na full cijelo vrijeme?ili ak ne klima koji mi je drugi najjednostavniji nacin za grijanje, bez velikih zahvata tipa plin?

moja-kucica
20.01.2005., 14:47
HumbleMan kaže:
htio bi uzeti klimu za grijanje pošto je jako mala prostorija..cca 25 m2..recimo da ima 2 kw klima, kolko bi me po satu koštalo grijanje ako bi radila na full cijelo vrijeme?ili ak ne klima koji mi je drugi najjednostavniji nacin za grijanje, bez velikih zahvata tipa plin?

to ti je najjednostavnije i najjeftinija pocetna investicija a i mjesecni racun je skoro najmanji...
naravno ak si na moru.ak si na kontinentu onda kasicna klima ne bi dosla u obzir...

s obzirom da klima jos nije instalirana otpada varijanta da ukljucis samo klimu i pogledas na brojilo potrosnju...

po meni je najbolja (a mislim i jedina) u ovoj situaciji varijanta da izracunas gubitke prostorije i onda ces znat kolko ces trosit....pretpostavljam da to neces moc sam...
dobijes prosjecne gubitke (recimo 2kw)
i onda uzmes klimu koja ima tocku rada takvu da joj je potrosnja najmanja oko 2 kw, odnosno da ima najbolji koef iskoristenja kod te snage....
i onda vidis kolko cucla stuje (recimo 700w) i ima koef pri 2 kw od recimo 3, sta znaci da daje 2100 w sta znaci da daje dovoljno topline da pokrije ovih 2kw gubitaka...

zakljucak: gubitke sigurno neces moc izracunat sam (zakljucujem po pitanju) tako da ako oces najoptimalniji rad plati strucnjaku kakvih 2000 kuna i miran si....
s druge strane opet, mozes si uzet odokativnom metodom (posto je mali prostor pa steta nece bit tolko velika al bi mogao imat problem prejakog puhanja ak odaberes krivu) neku klimu i ona trosi kolko trosi.kolko god da ona trosi plin ce ti trosit samo malo manje jer je kwh plina nesto jeftiniji...

HumbleMan
20.01.2005., 14:54
a ja sam samo mislio, bez gubitaka i svega toga, kako se racunaju ti kw/h..koliko je kuna kw/h i jel to znaci da ak klima ima 2kw, da ona na sat trosi ta dva kw/h?uopce mi to ne ide u glavu?

moja-kucica
20.01.2005., 15:10
HumbleMan kaže:
a ja sam samo mislio, bez gubitaka i svega toga, kako se racunaju ti kw/h..koliko je kuna kw/h i jel to znaci da ak klima ima 2kw, da ona na sat trosi ta dva kw/h?uopce mi to ne ide u glavu?

ne, to ne znaci da ta klima trosi 2kwh. recimo da su vanjski uvjeti takvi da tad radi s koef iskoristenja 3, sta znaci da tad trosi 633w el energije....
to sta pise na klimama to je najcesce ne elekticna energija nego kolicina toplinske koju daje. elekticna koju trosi je nekoliko puta manja. ak se radi o grijanju, sto je vanjska temp manja to ce ti dat manje toplinske energije za istu kolicinu el. energije.
al i to sta procitas u njihovim ekonomskim brosurama mozes zanemarit.moras vidis tehnicke specifikacije jel ona ne daje uvjek 2kw. to ovisi kolka je vanjska temp itd...
upravo ti to pricam, imas faktore iskoristenja ovisno o vanjskim uvjetima i treba vidjet kakvi su klimatski uvjeti kod tebe.
ta klima mozda daje 2 kw kod vanjske temp od +5, a kod vanjske -6 nece dat ni 1kw, sta znaci da moras znat kolki su ti gubici da bi znao kolku klima moze proizvest maksimalnu snagu da bi to nadoknadila....
mozes i drugim putem, a taj je puno pretjerat sa snagom i sigurno ce ti grijat (ponavljam samo ak vanjska temp u tvom podrucju se ne sputa ispod 0 bas previse) al ne najoptimalnije....
mozes uzet 70W/m3 ili jos vise i to ce ti znacit da ti treba klima koja moze proizvest 25*2.6 (ak ti je 2.6 m visina prostorije) 4550 W (to su meni inace gubici za cijelu kucu), s tim da joj optimum bude negdje na 3kw (ovo je onak odokativno) jer ce ti u tom podrucju rada najcesce radit....

nije to bas banalno za nekog ko se tim ne bavi profesionalno....

bodul
20.01.2005., 23:43
Ima jos 1 nacin pristupa problemu .
Najprije pogledas kolika je prosijecna godisnja temperatura u tom tvom mijestu , Blackland, pojma nemam gdije je to , vijerojatno je na nekom zabacenom i tamnom mijestu. :D
Onda vidis kolika je prosijecna zimska , pa minimalna zimska , pa maksimalna ljetna , pa prosijecna ljetna temperatura.
Kad imas sve te podatke uzmes kompas i vidis gdije ti gleda soba .
Onda pitas zenu koja joj temperatura odgovara , ali po svakoj situaciji posebno , znaci kad je obucena u bundu , i kad je gola :p
Onda pitas susjeda koliko ima izolacije na zidovima.
Onda i bakicu , ili sobaricu koliko drzi prozor otvoren dok trese lancune .
Tako dobro opskrbljen sa podacima u Exelu , odneses to kod ing . graditeljstva , i on dodje viditi kod tebe doma , pazi da ne bude zena sama ;)
I poslije tijedan dana , dobices proracun da kupis klimu od 3751W, koju normalno neces pronaci nigdije . Ima 1 model koji se svima svidja i dobar je ali ima 3,75 KW, ali je projektant rekao da moze samo model iste ili slijedece vece snage , znaci taj otpada , iako je cijena 1500 KN.
Pa zato bi tribalo kupiti prvu slijedecu , a to je 4.5 KW.
E sad tu nastaju problemi , jer se zeni taj model ne svidja ,i kupujete model od 6KW.
Cijena prava sitnica , Montaza katastrofa , jer nema mijesta . ......
I sve skupa montirano kosta 15.000 KN

Ah da, 2 dana nakon montaze , dolazi projektant i kaze da nije uzeo u obzir globalno zatopljenje i da je prava proracunska vrijednost 3749 W i da mozes uzeti i onaj manji model.
A ti imas pri ruci cijev od metra koja je ostala nakon montaze i :tuctuc: : :tuctuc: :azdaja: :bonk:
Ja ti necu vrsiti proracun. :trk:

mestar
21.01.2005., 07:34
Ako ti ne smeta ekavica, ovdje imas prilicno informativnu stranicu:

http://www.yumreza.org.yu/miki/klime1.htm

Cijene kWh u HR su:
1KWh jeftina tarifa = 0,35Kn
1KWh skupa tarifa = 0,71Kn

aaston
24.01.2005., 14:20
Grijem na klimu pa ti mogu navesti neke podatke da se možeš orjentirati prema njima:

Ako već klimu kupuješ za grijanje OBAVEZNO kupi klimu s inverterom. Ove obične će ti grijati samo do 0°C, na nižoj temperaturi se vanjska jedinica smrzava pa da bi se odmrznula klima radi obrnuto, tj. nekoliko minuta hladi. Ove s inverterom uglavnom garantiraju grijanje do -10°C ili čak i do -15°C a i potrošnja je osjetno jeftinija.

Moja je Mitsubishi 4(6)KW (dvanajstica)
Grijana površina cca 30 kvadrata jer mi je trenutno nepotrebno grijati cijeli stan.
Živim na moru tako da je najniža vanjska temperatura po zimi uglavnom par stupnjeva iznad nule.

Zidovi debljine 30cm, bez neke posebne izolacije.

Konkretno o trošku - ako klima radi 24h/24h pa su i zidovi zagrijani, temperatura prostorije 20°-21°C (na klimi podešeno 23°C) prosječna potrošnja je oko 0,45KW ili oko 180kn mjesečno.

Radnim danom palim je 14h/24h pa je i potrošnja manja.

bijeloglavi_sup
30.01.2005., 11:04
vazno je dali ti je klima nazivne snage 2 kw ili je to ucinak koji daje.....jer klima kčlasicna je 2,7 kw toliko daje toplinskog efekta ili rashladnog zavi si na kojemu rezimu rada je,nazivna snaga je 3 puta manja znaci za radkoristi cca 900 w, pa racunaj,jer termoakumulacijska pec te snage isto trosi,a kod inverter klima odnos je negdje 1:2 ali moze raditi na nizim temperaturama okoline(temperature ovise i od proizvodaca,za kontinent je jako dobra jer duzi godisnje mozes je upotrebljavati jer zime postaju sve toplije)....tako da proracun o potrosnji ne moze se napraviti jer nisu potpuni podaci..

Mort
30.01.2005., 12:04
Ne uzimaj klimu od 2 kw. Nevalja niti jedna. Rađe uzmi od 2,7kw. Razlika u cjeni je zanemariva, oko 300-400k.
Klima od 2,7kw troši 900w na uru, 1 kw je oko 80 lipa.
Još ako je inverter računaj 30% manje potrošnje.

aaston
30.01.2005., 17:48
bijeloglavi_sup kaže:
kod inverter klima odnos je negdje 1:2 ali moze raditi na nizim temperaturama okoline(

Kako to misliš? Po ovome klima od 3KW troši 1,5KW struje?

Mort
30.01.2005., 19:42
aaston kaže:
Ako klima daje 3,5kw znači da joj je potrošnja struje 1,2kw. Kod invertera su tih 1,2kw umanjena za još oko 30% što iznosi oko 900w.

voyager
31.01.2005., 07:51
aaston kaže:

Nazivna snaga klime se odnosi na termičku snagu, odnosno koliko toplotne energije može dati, a pošto je klima u biti toplotna pumpa, toplotna energija koja se odaje jednaka je zbiru električne energije koja se uloži i topline iz okoline koja se uvuče u sustav, umanjen za gubitke prema stupnju iskorištenja.
I zrak na -15 C može davati toplinu - hladnijem mediju.

aaston
31.01.2005., 08:14
Mort kaže:
Ako klima daje 3,5kw znači da joj je potrošnja struje 1,2kw. Kod invertera su tih 1,2kw umanjena za još oko 30% što iznosi oko 900w.

Ma zna ja za to :)
Samo mi nije jasno zašto bjeloglavi kaže da je odnos za klime s inverterom 1:2 kada to nije istina :confused:

Inače kao što sam već napisao u jednom gornjem postu klima s inverterom troši u prosjeku daleko manje nego 900W.

Od 4KW učinka troši 1,2KW struje i to samo u početku dok zrak ne dogrije relativno blizu željene temperature a to je možda prvih sat vremena rada. U praksi, kad dostigne željenu temperaturu troši oko 450W ako je vanjska temp. 5-6°C a unutarnja 20-21°C
100% provjereno i izmjereno.

genije77
03.02.2005., 14:40
Da li ste culi za BEKO klima uredjaj i sta mislite o njima(kvalitet, pouzdanost ITD) HVALA!!!!

suncemojemalo
03.02.2005., 17:35
Nikad čula.

Ja sam u toj branši, pa nekoliko općih savjeta prilikom kupovine klima uređaja.

1. Onaj koji ga prodaje najbolje je da ima svoj servis koji ga ugrađuje (zaobiđite u širokom luku PEVECE i slične od 1200 Kn, jer ćete za godinu dana kupovat novi)
2. Jamstvo - 1g + 3 sa produženjem - minimalno,
3. Neka naprave prvo uviđaj da vide prostor di ide, bolje će ti procijenit jačinu
4. Čuvaj se zamki tipa montaža uključena u cijenu, jer nije, nego je samo dignuta cijena klime. (uvijek pitaj koliko dođe sami uređaj)
5. Nemoj dozvolit da ti klimu montira neko ko izgleda novi u tome, jer je velika mogućnost da za 10 dana klima ne radi
6. Čuvaj se privatnih montažera koji će ti je smontirat za 600 kuna jer će u 80%slučajeva sfušat i zeznut nešto, a garanciju dobit nećeš.

Preporuka cijena:
Negdje srednja klasa klima: (LG, Midea, Haier)
jačina hl. 3,5KW sa montažom oko 3000 do max. 3500
jačina hl. 5,3KW sa montažom oko 5800 do max. 6300

Bolje uzet dvije od 3,5 kw nego jednu od 5,3 - tajna iznutra

tilla
03.02.2005., 17:46
ja nisam u toj branši ali znam da je beko bosh koji se radi u turskoj.:cool:

Lee Champa
03.02.2005., 18:35
Možeš od kosookih narućiti 100 kom klima koji će se zvati TILLA, nema problema oni su spremni to napisati i zlatnim slovima.:W

tilla
03.02.2005., 19:13
pa znam i to, u dobrim sam odnosima s uvoznikom. moš nakeljit što te volja, bitno je što je unutra.
a tilla dao si mi ideju, odo ga kontaktirat.:D

bijeloglavi_sup
03.02.2005., 19:28
sjediste firme beko u.k. po japanskim statistikama no 1 u svijetu za bijelu tehniku,smjestena je u turskoj 300 km juzno od carigrada,licenca je bosch i siemens ali je iskljucivo turski proizvod,garancija im je 4 godine,pucaju na jeftilenu,ali su u cca 60% jeftiniji u odrzavanju od boscha i siemensa,od 1995 postoji ovlasteni servis u hrvata, broj vam ne dam(jer me ne placaju)....:W

tilla
04.02.2005., 00:09
bijeloglavi_sup kaže:
od 1995 postoji ovlasteni servis u hrvata, broj vam ne dam(jer me ne placaju)....:W

ne vidim da ga je iko i tražio.:rolleyes:
sva srića da postoje ljudi na forumu kojima nije problem dat info, ma zamisli:eek: potpuno besplatno.:W

Mort
04.02.2005., 00:34
2. Jamstvo - 1g + 3 sa produženjem - minimalno,

Većinom ide 2+3

4. Čuvaj se zamki tipa montaža uključena u cijenu, jer nije, nego je samo dignuta cijena klime. (uvijek pitaj koliko dođe sami uređaj)

Uvjek je odvojena cjena montaže od uređaja, pa neće ići uzimat klimu na pazaru.

5. Nemoj dozvolit da ti klimu montira neko ko izgleda novi u tome, jer je velika mogućnost da za 10 dana klima ne radi

A kako se to vidi?

6. Čuvaj se privatnih montažera koji će ti je smontirat za 600 kuna jer će u 80%slučajeva sfušat i zeznut nešto, a garanciju dobit nećeš.

Cjena montaže je 1000k do 3M instalacije. I to ne ovisi da li je privatnik ili ne.

Preporuka cijena:
Negdje srednja klasa klima: (LG, Midea, Haier)
jačina hl. 3,5KW sa montažom oko 3000 do max. 3500
jačina hl. 5,3KW sa montažom oko 5800 do max. 6300

LG, Midea, Haier:bljak:
Imaš vrhunski Panasonic za 3700k + 1000 montaža.
Zašto uzimati loše kad imaš bolje za malu razliku?
Pa to je i onako stvar koju kupuješ da ti traje.
Bolje uzet dvije od 3,5 kw nego jednu od 5,3
Ovisi o mogučnostima smještaja klime i o prostoru.

tajna iznutra a šta ti to znaći?

Mort
04.02.2005., 00:37
suncemojemalo
Kako smo iz istog grada baš me zanima di to radiš pošto smo u istoj "branši"?

Mort
04.02.2005., 00:41
bijeloglavi_sup kaže:
sjediste firme beko u.k. po japanskim statistikama no 1 u svijetu za bijelu tehniku,smjestena je u turskoj 300 km juzno od carigrada,licenca je bosch i siemens ali je iskljucivo turski proizvod,garancija im je 4 godine,pucaju na jeftilenu,ali su u cca 60% jeftiniji u odrzavanju od boscha i siemensa,od 1995 postoji ovlasteni servis u hrvata, broj vam ne dam(jer me ne placaju)....:W Po japanskim statistikama da si ih pročitao vidio bi da su na prva 3 mjesta Panasonic, Mitchubishi, Hitachi u kategorijama do 5 kw.

aaston
04.02.2005., 07:36
Treba vidjeti da li ti klima treba prvenstveno za grijanje ili za hlađenje.

Za pristojno hlađenje ti je skoro svaka dobra, pod "svaka" mislim na svaka pristojna, ne baš na onu klasu od 1500kn.

Za pristojno grijanje ti je izbor malo sužen, kažu da je uvjerljivo najbolji Mitsubishi a tek onda svi drugi. Samo šta Mitsubishi i košta malo više ;)

mrkenangelo
04.02.2005., 07:41
treba mi klima za rashladit 20 kvadrata zatvorenog prostora. malih dimenzija (što je moguće manjih), ne treba mi za grijanje.

preporuke?

aaston
04.02.2005., 09:27
Nešto oko 2KW-2,5KW a da nije baš neka jeftinjava. npr. Panasonic, Samsung, LG, Daikin... ima ih.

Možda bi bilo dobro kada je budeš kupovao da kažeš trgovcu za koliko ti je kubičnih metara prostora to potrebno makar na 20 kvadrata metar više manje po visini i ne bi trebalo predstavljati neku razliku.

Mort
04.02.2005., 12:05
aaston kaže:
Treba vidjeti da li ti klima treba prvenstveno za grijanje ili za hlađenje.

Za pristojno hlađenje ti je skoro svaka dobra, pod "svaka" mislim na svaka pristojna, ne baš na onu klasu od 1500kn.

Za pristojno grijanje ti je izbor malo sužen, kažu da je uvjerljivo najbolji Mitsubishi a tek onda svi drugi. Samo šta Mitsubishi i košta malo više ;) Može, ali micubiši hevi industri a ne micubiši elektrik koji se radi u italiji i puno je lošiji.
Tek sam se probudio pa još bucam u pisanju.

mrkenangelo preporučujem panasonik pw9

genije77
04.02.2005., 12:21
Dobro ljudi hoce li mi ko reci da li je BEKO dobar ili nije.

bijeloglavi_sup
04.02.2005., 12:38
beko je cisti turski proizvod raden po boschovoj licenci......
za tu lovu tesko mozes kupiti znatno bolju klimu,probija se na trzistu,a kao sa svom tehnikom mozes biti takve srece da naides na srot....
meni osobno se svida lg art ali samo dizajn mitshibisi pogon...ta kombinacaij bi me zadovoljila....sto se beka tice mislim da je kvalitetniji nego vecina onih jokoNEKAJ habatronika i takvih naziva proizvodaca koji imaju ured samo u supi nekoj(faks i racunalo) a sve ostalo sastvalja se po raznim dvoristima tako je bilo i s mitsuiem(radi dobro samo dizajn ruzan zavrsna obrada nikakva plastika koma,a tvornica je od do nema je)......
garancija na sve klime tako i na beko imas samo ako jedanput godisnje radis preventivni servis(to radi ovlasteni servis i to platiti moras),u protivnom imas samo jednu godinu.....
montaze zavisi od servisa su 1000 kn +pdv 3-4 metra instalacije
svaki novi metar 80 kn +pdv i svaki prodor(svaka nova rupa,prva je uracunata u montazu) 100 kn....

Mort
04.02.2005., 20:55
genije77 kaže:
Dobro ljudi hoce li mi ko reci da li je BEKO dobar ili nije. Nije.

bodul
07.02.2005., 22:52
Pa sve ovisi jeli ti triba klima za Grijanje i za hladjenje , kvalitetna , za duzi vijek trajanja , i ovisno o tome jeli za dalmaciju ili unutrasnjost .
Grijanje na niskim temperaturama je problematicno , pa nekad triba uzeti malo vecu klimu nego sto proracun pokazuje .
Na pr.
Proracun kaze 2,2 KW, a za recimo par sto kuna vise imas 3,5 KW , i ta veca ti klimatizira prostor u kracem vremenu i u extremnijim uvijetima .

Lee Champa
08.02.2005., 11:19
Zaboravi grijanje klimom koja košta ispod 5.000kn (3,5 kW).
Ta može raditi sigurno samo do +5 C. Inaće se vanjsko saće (izmjenjivač) smrzne i led ga razbije.:D

aaston
09.02.2005., 07:19
ZOsvald kaže:
Zaboravi grijanje klimom koja košta ispod 5.000kn (3,5 kW).
Ta može raditi sigurno samo do +5 C. Inaće se vanjsko saće (izmjenjivač) smrzne i led ga razbije.:D

Nije stvar u KW nego u inverteru.
Nije do +5° nego do 0° (bez invertera).
Ništa se ne razbije, samo se zaledi.

genije77
09.02.2005., 07:41
BEKOVA klime imaju defrost znaci kad se zalede imaju mogucnost da se odlede.Kupio sam BEKOVU 12-ku i odlicno radi.

Lee Champa
09.02.2005., 13:21
Ništa se ne razbije, samo se zaledi.
Iz iskustva - LED RAZBIJA:W

aaston
09.02.2005., 14:24
Yebiga, drugi put kupi klimu a ne otpad :W

Stefan1
25.02.2005., 22:10
Mislim na klasicne split sisteme za stanove/kuce a ne za klimu u autu,da ne bude zabune.

Prosto ni sam ne znam kako to da do sada nismo kupili klimu posto je poznato da ja gotivim high tech stvarcice,ali dobro klima i nije high tech uredjaj zar ne? :D Salim se malo...nekoliko ljudi koji su sa foruma bili kod mene na gajbi videli su da zivim u visokom prizemlju na istocnoj strani orjentisan,tako da kod mene u stanu Sunca ima samo ujutru,tako je i leti.Stoga na leto nije toliko vrelo kao na drugoj vertikali,otprilike u stanu nam bude prijatno (kao da imamo klimu)dok spoljna temperatura ne predje 32C,e kad bas udari ona vrelina a jos se i zidovi zagreju(jul-avgust) klima bi svakako dobro dosla,premda na gajbi mi nikad temperatura nije isla preko 28C (obicno je oko 25-26.5C leti)i to kada je napolju 38-40C.Ajde da kazem danju ni tih 28C u gajbi nije ne premostiva prepreka za recimo leskarenje i citanje knjige,ali cim duze od sat vremena radim na kompu on mi ugreje sobu,cim se otvore prozori udje vreo vazduh od spolja,da ne pricam o kuvanju hrane i slicno...1999 i 2000-te godine klima je bila jako skupa (<2000 dm split sistem),2001 i 2002 su znatno pojeftinili,ali 2003 i 2004 je cena bas-bas povoljna.Hebiga stalno smo kupovinu klime ostavljali za sledecu godinu,uvek je nesto drugo prioritet,a mozda i zato sto smo malo previse izbirljivi pa u svemu zahtevamo maksimalni kvalitet.Ali ove godine klima mora da se nabavi makar je ja iz steka finansirao(mada je to porodicno dobro pa bi trebali porodicno da finansiramo).Uvod je malo duzi,nadam se da ste ga procitali...
da predjemo na stvar...
...naime u ovu oblast sam kolko tolko upucen,shvatam da su sada sve klime "isti djavo" i da se sve prave u Kini i da je vecina modela na nasem trzistu namenjena manje izbirljivom trzistu istocne Evrope...
Postoje 2 mogucnosti sto se klime tice kod mene:
1.jeftinija varijanta LG art cool klima
2.skuplja varijanta Panasonic sa jonizatorom ili cak model sa inverterom

Skuplju varijantu tj.Panasonic sam nasao i to made in malasya sto bi trebalo da je original i to u BG elektroniku i Genelu.Klima je stvarno ekstra i vizuelno a i Panasonic vazi za jedan od najjacih brandova(uz Carrier,Tadiran,Daikin,original Fujitsu...).Ovaj model sa invereterom bi bila i najbolja investicija,garancija 5 godina,obezbedjen servis,jedini problem je cena...mada cena i ne bi bila problem da su sve klime te cene,ali prosto mi je malo glupo da dajem 750 eur na klimu(+80 eur ugradnja) kad znam da mogu i za duplo manje para da imam odlican uredjaj,a za neku low end klimu i za 4 puta manje novca...jednostavno deluje kao ne racionalna potrosnja novca.
Ajde da kazem i Panasonic klima bez invertera je skuplja od konkurencije...630 eur (+80 eur ugradnja)
Znam da je Panasonic vrh,ali jednostavno pitam se vredi li toliko para.

E sada par meseci trazim alternativu i vracam se na klimu koja mi se u prvi mah svidela kada sam je proslo leto video u cool-u to je LG art cool klima uredjaj (onaj fancy dizajn osrtih ivica sa prednjom maskom razlicitih boja) i to model LS-C126URM0 vise o njemu mozete videti na:
http://www.lge.com/catalog/prodmodeldetail?actType=search&page=1&modelCategoryId=CTG1000664&categoryId=CTG1000515&parentId=CTG1000440&modelPrefix=400000&globalCode=LS-C126URM0&globalSuffix=000000&model=NOTHING
(ne znam kako da smanjim duzinu linka).Ova bi se uklopila u enterijer stana samo tako,zbog ovog space look-a.Cena joj je naravno povoljnija od Panasonica i to znatno(znam da je letos bila oko 400-450 eur tako nesto).Prosto klima idealnog izgleda ali ipak imam neke nedoumice i pitanja oko LG klima:

1.Kako greju zimi,i do koje spoljne temperature greju zimi?
2.Kakve su leti za hladjenje,koliko je bucna klima?
3.Da li je na LG klimama bilo nekih kvarova?
4.Da li za LG artcool klimu da racunam da ce 3-5 godina raditi bez problema?
5.Da li su kod nas u ponudi samo klasicni LG artcool modeli ili ima i modela sa inverterom?
6.ima li LG artcool jonizator i one filtere protiv virusa i slicno?
7.Gde su u Beogradu najpovoljnije LG klime(a originali) sem u Cool-u?
8.Koje su makar okvirne cene za LG artcool 12 model sadaLS-C126URM0 ?
9.Da li da ocekujem da bi LG artcool klima mogla bar da hladi prvih 3-4 godine kao neki original Panasonic

Eto to bi bilo to,dake zanimaju me Panasonic ili LG ali slobodno predlozite i jos neke ako mislite da su dobre,ali iskreno ja ne bih isao na Hausel,Neo,Mideu,Keno i slicne,ipak ovi zvucniji brendovi mi ulivaju poverenje

Dakle kako vas sluzi klima i koju klimu imate,i sta bi ste sada uzeli u najkracem

Malo poduzi thread ali vredece

platex00
25.02.2005., 22:49
Ja bih se ubacila s pitanjem gdje se trenutno prodaju klime na akciji, treba mi neka najjeftinija s odvlazivanjem.
Ne treba imati opciju grijanja.
Nije bitna marka, ne mora biti LG, Panasonic i slicno.
Oko 1500 kuna, navise 2000.

Radi se o Zagrebu, pa ako netko sluuuuuucajno nesto zna...

novaboy
26.02.2005., 19:16
toshiba, panasonic i mitsubishi..za preporuciti :w

aaston
02.03.2005., 07:42
Zaboravio si Mitsubishi (oni trenutno imaju i najtišu unutarnju jedinicu 22dB), kvalitetni su ali ona ti je još skuplja od navedenih cijena a ako ti ne treba za grijanje mislim da se ne isplati davati silne novce. Za hlađenje nećeš pogriješiti šta god da uzmeš ako je neki provjereni brand kao ovi za koje si zainteresiran.

Klime bez invertera griju do 0°C, s inverterom do -10°C ili u nekim polar izvedbama vanjske jedinice do -15°C (ono šta tvornica garantira).
Dalje, klima s inverterom je skuplja ali ti zato troši i manje struje.

Spominješ split sistem, ako možeš kupi dvije odvojene - jeftinije je od split sitema a u slučaju kvara jedne, druga ti još uvijek radi.

sailor
03.03.2005., 09:11
daikin

veliv
04.03.2005., 09:17
Imam Samsung 12...(inverter) 2 sezone (tada oko 5.500 kn bez montaže) i prilično sam zadovoljan. Grije i hladi bez problema. Čini mi se samo da je unutarnja jedinica malo glasnija. Ne znam kako drukčije odrediti da li je dobra ili nije...

Za ovu sezonu planiram nabaviti još jednu pa me zanimaju vaša iskustva. Opcije:
Samsung
LG
Haier
ili nešto drugo u tom rangu...

Pollux
09.03.2005., 08:33
Samo da se nadovezem...LG Art cool ni slucajno nemoj kupiti jer osim sto je (recimo posebnog dizajna) totalno je neupotrebljiva i zapravo losih perfomansi. (provjereno na uzorku više kupaca) ;)

Stefan1
09.03.2005., 12:26
Pollux kaže:
Samo da se nadovezem...LG Art cool ni slucajno nemoj kupiti jer osim sto je (recimo posebnog dizajna) totalno je neupotrebljiva i zapravo losih perfomansi. (provjereno na uzorku više kupaca) ;)

Izgleda da si upravu i ja sam dobio slicne informacije iz nezavisnih izvora.
A uz to je i preskupa(u BG 650 eur,"samo" 100 eur jeftiniji od inverter Tadirana i Panasonica,bas su preterali sa cenom)

Pollux
09.03.2005., 13:01
Panasonic i samsung su definitivno Best buy u malo skupljem razredu klima ali odlicne su i klime od nekih 1600,00 kn (Fuego Espagna, Toyo) sa Panasonicovim ili matshushita kompresorima).

Ja bi takovu kupio...

azuro
09.03.2005., 13:46
da li postoji još klima koje lijepo izgledaju osim lg art?

Pollux
09.03.2005., 14:16
Panasonic je lijep, samsung...ali to su klasicne klime. LG art cool je bar koliko je meni poznato jedina koju sam ja vidio a da je takova. Ali po meni to nije klima, neprakticna je...
LG art cool (http://www.lge.com/catalog/prodmodeldetail?actType=search&page=1&modelCategoryId=CTG1000664&categoryId=CTG1000515&parentId=CTG1000440&modelPrefix=400000&globalCode=LS-H126PBL1&globalSuffix=000000&model=NOTHING)

happygoose
09.03.2005., 18:18
Daikin rules:D nikad ne bih vise kupila bilo sto drugo osim ovih....:top: naravno pod uvjetom da imam love....... :D :cool:

azuro
09.03.2005., 20:02
jel itko čuo za ove?

http://www.klima-uredjaji.com/zidna_klima_split.php?split=1&no=106

platex00
09.03.2005., 20:06
Pollux kaže:
ali odlicne su i klime od nekih 1600,00 kn (Fuego Espagna, Toyo) sa Panasonicovim ili matshushita kompresorima).

Ja bi takovu kupio...

Gdje? Gdje?

:D :D

Mort
10.03.2005., 01:34
aaston kaže:
Spominješ split sistem, ako možeš kupi dvije odvojene - jeftinije je od split sitema a u slučaju kvara jedne, druga ti još uvijek radi. :D
Split sistem znaći da je jedna unutarnja i jedna vanjska.
Po tebi znaći ako se pokvari unutarnja, vanjska će raditi.

Mort
10.03.2005., 01:37
azuro kaže:
jel itko čuo za ove?

http://www.klima-uredjaji.com/zidna_klima_split.php?split=1&no=106 Ovo još nisam vidio da je unutarnja teža od vanjske:
netto težina (unutarnja jedinica) 32/36 kg
netto težina (vanjska jedinica) 11/14 kg.:D

Mort
10.03.2005., 01:46
Pollux kaže:
Panasonic i samsung su definitivno Best buy u malo skupljem razredu klima ali odlicne su i klime od nekih 1600,00 kn (Fuego Espagna, Toyo) sa Panasonicovim ili matshushita kompresorima).

Ja bi takovu kupio... Postoje 2 vrste Matsushita kompresora: orginal i što se rade u Americi.
Cjena je orginal kompresora duplo skuplja a i kvaliteta.
Nije sam o bit ako klima ima matsushitin kompresor, bitna je elektronika koja to sve pokreće i ostatak izvedbe.
Trenutno na tržištu u Hrvatskoj najbolje je uzeti Panasonic klimu koje trenutno ima u 5 modela.
PW 9/12
PE 9/12
W 9/12
E 9/12
XE 9/12
Razlike su u cjeni i snazi.

Mort
10.03.2005., 01:49
veliv kaže:
Imam Samsung 12...(inverter) 2 sezone (tada oko 5.500 kn bez montaže) i prilično sam zadovoljan. Grije i hladi bez problema. Čini mi se samo da je unutarnja jedinica malo glasnija. Ne znam kako drukčije odrediti da li je dobra ili nije...

Je li bilo kvarova na njoj?

veliv
10.03.2005., 07:22
Mort kaže:
Je li bilo kvarova na njoj?

:mad:

Je, prije par dana! Evo posta sa "Elektronike". Tamo nije nitko odgovorio, pa možda mi ovdje netko pomogne.

veliv kaže:
Nevjerojatno. Tek nekoliko dana nakon što sam na forumu komentirao kako sam zadovoljan sa svojom Samsung klimom - ona RIKNE! :mad:
Nakon što je upalim, pokušava se pokrenuti, ali se ubrzo ugasi (unutarnja jedinica) - uz žmirkanje signalnih lampica. Vanjska jedinica, odn. kompresor se uopće ne pali.
U čemu bi mogao biti problem? Možda riješim bez servisera.
Riječ je o Samsung klimi sa inverterom, snage 3,5kW (model 12...nešto), kupljena 2003.

aaston
10.03.2005., 07:23
Mort kaže:
:D
Split sistem znaći da je jedna unutarnja i jedna vanjska.
Po tebi znaći ako se pokvari unutarnja, vanjska će raditi.

Nije istina. Split sistem je jedna vanjska spojena na dvije ili više unutarnjih jedinica. Običan sistem je jedna vanjska spojena na jednu unutarnju. Ako želiš imati dvije unutarnje jedinice u različitim djelovima stana imaš dvije solucije - ugraditi dva obična sistema ili jedan split sistem. Dva obična sistema dođu jeftinije nego jedan split sistem. A što se mogućih kvarova tiče ako rikne jedan običan ostaje ti drugi običan u funkciji. Ako rikne split, ni jedna unutarnja jedinica ti ne radi.

veliv
10.03.2005., 07:42
aaston kaže:
Nije istina. Split sistem je jedna vanjska spojena na dvije ili više unutarnjih jedinica. Običan sistem je jedna vanjska spojena na jednu unutarnju. Ako želiš imati dvije unutarnje jedinice u različitim djelovima stana imaš dvije solucije - ugraditi dva obična sistema ili jedan split sistem. Dva obična sistema dođu jeftinije nego jedan split sistem. A što se mogućih kvarova tiče ako rikne jedan običan ostaje ti drugi običan u funkciji. Ako rikne split, ni jedna unutarnja jedinica ti ne radi.

Split sustav - jednja vanjska i jedna unutarnja jedinica;
Multi split sustav - jednja vanjska i više unutarnjih jedinica.

Eng. split - dvodijelni, odvojen. Napr. odvojene su vanjska i unutarnja jedinica.

Evo i primjera (http://www.exportdrvo.hr/panasonic/products/overview/overview_clima_main.html)

aaston
10.03.2005., 10:07
veliv kaže:
Split sustav - jednja vanjska i jedna unutarnja jedinica;
Multi split sustav - jednja vanjska i više unutarnjih jedinica.
[/URL]

Uh, točno. Ja seljo zabrijao da je split ustvari multi-split :zubo:
Ispričavam se, moja greška.

Chloe
10.03.2005., 12:02
a koji klima uređaj s invertorom i ionizatorom biste preporučili? ili je možda bolje nabaviti ionizator posebno?

Pollux
10.03.2005., 15:07
platex00 kaže:
Gdje? Gdje?

:D :D

HGspot
Klime (http://www.hgspot.hr/komponente.aspx?grupa=36)

Pollux
10.03.2005., 15:15
Chloe kaže:
a koji klima uređaj s invertorom i ionizatorom biste preporučili? ili je možda bolje nabaviti ionizator posebno?

Panasonic

Mort
10.03.2005., 16:55
veliv kaže:
:mad:

Je, prije par dana! Evo posta sa "Elektronike". Tamo nije nitko odgovorio, pa možda mi ovdje netko pomogne. Radio sam u firmi koja večinom montira Samsung, i tad, prije 2 godine je u Splitu montirano 60 invertera Samsungovih. Doti jedna se pokvarila, problem je bio u čipu na elektronici vanjske jedinice.
Poslije toga je Samsung odustao od proizvonje invertera a koliko čujem i LG.
Traži one koji su ti je montirali ako je pod garancijom da ti promjene čip.

Mort
10.03.2005., 16:59
Chloe kaže:
a koji klima uređaj s invertorom i ionizatorom biste preporučili? ili je možda bolje nabaviti ionizator posebno? Za ono što ti tražiš trenutno na tržištu ti je No. 1 Panasonic W12, samo što je cjena paprena.
A može i XE12 s uvođenjem čistog kisika u prostor, jedina na svijetu takve vrste. Cjena joj je oko 11000kn bez montaže.

Stefan1
11.03.2005., 00:58
Panasonic XE je stvarno klima koju bih voleo da vidim u svojoj sobi,ali 970 eur lol...mnogo bas mnogo za klima uredjaj.

veliv
11.03.2005., 07:00
Mort kaže:

Traži one koji su ti je montirali ako je pod garancijom da ti promjene čip.

Mislim da to neće biti moguće.:(
Montirali smo je ja i prijatelj, a više nema niti garanciju...
Gdje bi mogao nabaviti novi čip?
Bio bih jako zahvalan na pomoći :s

Mort
11.03.2005., 12:53
Nemam pojma. Probaj kod zastupnika za Samsung, mislim da je to Europatrade.

Chloe
11.03.2005., 18:29
Mort kaže:
1 Panasonic W12

Ne mogu naci na netu... ima kakav link? :(

a jel ima ista manje paprene cijene? :)

platex00
11.03.2005., 21:57
Dajte ljudi prodavaonice.
Podsjecam, trazim u rangu cijene 1500 do 2000 kn.

:w

Pollux
12.03.2005., 09:12
HGspot

mali febo
12.03.2005., 10:11
da li se preko neke od tih klima vrši i izmjena zraka ili je nužna posebna ventilacija?

platex00
12.03.2005., 10:36
Pollux kaže:
HGspot

Da vidjela sam, ali preskupo.

Pollux
12.03.2005., 11:34
Klima uređaj FUEGO ESPANA FG-120HP, 3.5 kW, hlađenje + grijanje, Matsushita kompresor (Panasonic), Bio - 1676,00 kn

To ti je preskupo?

Aj dobro :)

platex00
12.03.2005., 14:10
Pollux kaže:
Klima uređaj FUEGO ESPANA FG-120HP, 3.5 kW, hlađenje + grijanje, Matsushita kompresor (Panasonic), Bio - 1676,00 kn

To ti je preskupo?

Aj dobro :)

Nisam uopce vidjela taj model, jer nisam ni gledala u tom visem razredu..:o

Valja li to ista? Zna li netko?

Pollux
14.03.2005., 14:24
Za te novce i predobro...ja ju sebi uzimam.

Rapifen
15.03.2005., 00:27
ovako, može li mi netko reći, je li bolje za stan od 83m2 imati dvije-tri manje klime (svaka u jednoj sobi) koje neće raditi cijeli dan, već po potrebi ili jedna velika koja bi radila cijeli dan i hladila cijeli stan?

Naime, nama uporno tvrdi majstor koji postavlja struju, a inače postavlja i klimu, da je bolje staviti jednu klimu, iako meni to baš nema smisla. I da on bi ju stavio negdje na sredini stana u hodnik, što se meni naravno ne sviđa.

Tko je u pravu majstor ili ja?:misli:

Mort
15.03.2005., 14:16
Ovisno o rasporedu prostorija.
Hodnik ti je najgora solucija, ali 1 veća klima ako je dobra će ti razladiti cjeli stan.
Grijanje je druga priča.
Ovisi koliko misliš uložiti para ili postuj neki nacrt stana pa ću ti dat savjet.

instalant
05.05.2005., 20:30
Preporuca li se postavljati unutarnju jedinicu klima uredjaja - IZNAD VRATA prostorije? Cini mi se da sam negdje procitao da iz nekih razloga to nije preporucljivo, no iskreno osobno mi ne pada na pamet previse razloga da se ta lokacija izbjegava. Stovise, cini mi se posve logicnom, barem vizualno, tu zidna jedinica najmanje nagrdjuje prostoriju.

Molim savjet!

gaus
05.05.2005., 21:36
i moja je iznad vrata
ne vidim razloga zasto tu nebi smjela biti

bankrot
05.05.2005., 23:56
Iz unutarnje jedinice puše hladni zrak. Zato ju nemojte staviti blizu/iznad kauča i stolica gdje ćete sjediti. Iz unutarnje jedinice izlazi cijev s kondenziranom vodom. Mora biti slobodni pad i odvod izvan prostorije. Ta cijevi bi mogla ići kroz zid van (zato se stavlja klima na vanjski zid) ili cijev vodi po zidu do nekog izlaza (i ta cijev se vidi). U blizini mora biti i izvor struje za klimu.

DJanko
06.05.2005., 10:57
pa i kod mene su iznad vrata

tj. bit će kad ih majstor montira, a taj majstor je stvarno dobar pa ne vjerujem da bi mi preporučio neku glupost

prije sam imala klimu iznad kauča; nije ugodno kad ti hladan zrak puše po glavi i leđima

dakle, ni ja ne vidim razloga da klima ne bude iznad vrata

Annabel Lee
06.05.2005., 19:50
Pollux kaže:

U ponedjeljak kupujemo klimu pa me zanima jel' dobra ova ili da uzmemo nešto drugo. Cijena ove nam se jako sviđa :) , imaju je u HGspotu, ali podnijeli bi i nešto drugo do 2500kn. Preporuke?

bodul
06.05.2005., 23:27
mali febo kaže:
da li se preko neke od tih klima vrši i izmjena zraka ili je nužna posebna ventilacija?
Stari tipovi klima , koji su se montirali na prozor ili fasadu , imali su opciju svijezi zrak ili recirkulaciju .
Danasnje split klime ne uzimaju vanjski zrak , nego vrte uvijek isti onaj u prostoriji
Dodavanje friskog zraka , se rijesava otvaranjem prozora , ili malim dodatnim ventilatorom , koji dodaje ili izbacuje zrak.

bodul
06.05.2005., 23:30
Rapifen kaže:
ovako, može li mi netko reći, je li bolje za stan od 83m2 imati dvije-tri manje klime (svaka u jednoj sobi) koje neće raditi cijeli dan, već po potrebi ili jedna velika koja bi radila cijeli dan i hladila cijeli stan?

Ja sam za opciju vise je bolje .
Znaci bolje 4 nego jedna , tako je i sa nekim drugim stavrima u zivotu.... ;)

baja01
09.05.2005., 14:56
moraš razmišljati o osiguraču na koji ćeš to sve skupa priključiti kao i presjeku priključnog voda.
za 4 kW treba ti osigurač biti 20 A jer je struja 18 A.
za jaču klimu treba ti i jači osigurač
koji imaš presjek vodiča do utičnice?
za 1,5 mm2 bakreni vodič dozvoljena struja je
16 A - za jednožilne vodiče položene u cijevi
20 A - za višežilni kabeli bez cijevi
25 A - jednožilni slobodno položeni u zraku (nadžbukno)
za 2,5 mm2 bakreni vodič
20 A, 25 A, 35 A

struju izračunaš iz snage
I (struja) = P (snaga 4000 W) / U (napon 220 V)

ako su ti instalacije loše sve će ti otići kvragu
ako imaš limitator onda si također ograničen - što bi se reklo - limitiran
e pa sad ti odluči kada sve staviš na papir

mislim da ljudi olako montiraju klime a da ni ne razmišljaju o
instalacijama, a kada sve počne jednoga dana cvrljiti i iskriti,
moglo bi biti problema

gaus
09.05.2005., 22:54
baja01 kaže:
moraš razmišljati o osiguraču na koji ćeš to sve skupa priključiti kao i presjeku priključnog voda.
za 4 kW treba ti osigurač biti 20 A jer je struja 18 A.
za jaču klimu treba ti i jači osigurač
koji imaš presjek vodiča do utičnice?
za 1,5 mm2 bakreni vodič dozvoljena struja je
16 A - za jednožilne vodiče položene u cijevi
20 A - za višežilni kabeli bez cijevi
25 A - jednožilni slobodno položeni u zraku (nadžbukno)
za 2,5 mm2 bakreni vodič
20 A, 25 A, 35 A

struju izračunaš iz snage
I (struja) = P (snaga 4000 W) / U (napon 220 V)

ako su ti instalacije loše sve će ti otići kvragu
ako imaš limitator onda si također ograničen - što bi se reklo - limitiran
e pa sad ti odluči kada sve staviš na papir

mislim da ljudi olako montiraju klime a da ni ne razmišljaju o
instalacijama, a kada sve počne jednoga dana cvrljiti i iskriti,
moglo bi biti problema

govoris o instalacjiama a pricas suplju pricu.
govoris da za klimu od 4kw treba osigurac od 20A
a reci mi molim te koja to klima trosi 4kw el enegrije koja se ugradjuje u stanove???
ti si pomjesao kruske i jabuke. pomjesao si kapacitet grijanja/hladjenja sa potrosnjom el. energije.
klima koja ima kapacitet hladjenja 4kw, ne trosi 4kw el energije, nego mnogo manje.
evo npr moj samsung ima kapacitet grijanje/hladnje 3.8/3.5 kw, a potrosnja el energije jest 1.18/1.17kw sto znaci da kroz nju protjece struja oko 6 ampera, a ne 18 kao sto ti kazes
18 ampera ne trosi ni ledara

baja01
10.05.2005., 07:41
hvala GAUS
nemam klimu ali ozbiljno razmišljam za ovo ljeto
nisam se ozbiljno raspitao do sada ali u svakom slučaju hvala za informaciju

gaus
10.05.2005., 13:02
nema na cemu!!

ja sam mog samsunga kupio prije 2 ljeta, i zasad se nije kvario, pa razmisli i o samsung klimi jer je stvarno OK.

e da. jos potrosnju el energije pomnozis sa cijenom kilowat sata, i dobijes potrosnju el energije u kunama po satu

lost_soul
10.05.2005., 13:31
Toshiba... jedina i prava...
sigurna i tiha :-)))

jest da je malo skuplja od ostalih, ali barem nema postprodajne tj. servisne zajebancije...

Vranjes
10.05.2005., 15:55
kakve su ove panasonic klime YW12DKE sto kostaju 2600 kuna u HG spotu? taj model ne mogu pronaci nigdje na sluzbenim stranicama panasonica. takodjer u HGSPOTU ima i malo slabiji model YW9DKE za 2400. Zna li netko nesto o tom?

Šubidubi
24.06.2005., 14:16
Imamo vikendicu na moru, dosta je izlozena buri, soli..
Mislio sam ovo ljeto instalirati klima uredjaj (split sistem).
Zanima me sto uciniti u toku zimskih mjeseci sa vanjskom jedinicom. Jedan kolega tvrdi da je zamotam dobro u najlon, a drugi kaze da je to lose i da preko zime treba vanjsku jedinicu skinuti (odspojiti) i spremiti na sigurno.
Gledam svoju klimu na balkonu i ta ideja sa skidanjem vanjske jedinice mi bas nije jasna. Sta sa ventilima i cijevima? Pa uci ce mi zrak u cijevi, iscuriti ce plin.....
Ili kod same instalacije da napomenem majstoru da napravi nekakve dvostruke ventile pa da omoguci skidanje vanjske jedinice.
je li itko ikada vidio takvo sto?

bodul
24.06.2005., 23:48
Da vidio svega .
Ali dali je to bas potrebno , neznam .
Ako je klima na udaru valova , to jest kapljica mora , malo sto ce je spasiti .
Ako nije bas direktno , efikasno je priko zime zamotati u nailon .
Ako je to nedovoljno stavi jos i 1 kutiju od drva ili lima , preko svega .
Spojeve namazi bujakom .

bodul
24.06.2005., 23:54
Da jos sam se sijetio .
Imas klime sa crijevima i automatskim spojevima , u tim crijevima se zadrzava plin jer imaju automatski ventil na svakom kraju.
Da pojasnim , nije rijec o Cu cijevima , nego o gumenim crijevima.

champ
25.06.2005., 13:11
Hebeš takvu klimu, koju svake godine prvo montiraš a onda skidaš sa zida.. Danas kad klima košta 1,5K kuna. ja se ne bih zezao s time! Kad završi sezona hlađenja, dobro je umotaj u nešto, i nek čeka sljedeće ljeto!

nn-st1
25.06.2005., 19:52
a jel' ti palo na pamet stavit prenosnu klimu?

Šubidubi
27.06.2005., 10:04
Prijenosna klima mi baš nije rješenje zbog buke i odvoda toplog zraka. Ništa, onda mi ostaje da montiram vanjsku jedinicu na zaštičenoj strani i uredno je zamotam najlonom preko zime.

Lindelia
02.09.2005., 18:03
treba nam klima jer nam sobe gledaju na jug i zagusljivo je... uglavnom, jedna soba je velika, a druga mala. bas su jedna do druge tako da mislim da jedna klima ne bi bila dovoljna da ohladi obje sobe... pa bismo uzeli multi-split klimu jer je to jedini nacin (ili dvije odvojene, ali nekako mi je cudno da dvije klime uzimamo za sobe koje su jedna do druge...)

koje su dobre klime? uzeli bi s inverterom klimu pa da mozemo i grijati. cijene su grozne (6000kn), da li nakon ljeta ista padnu?

Kyra
02.09.2005., 21:26
Daj si malo potraži...bilo je topica o klimama koš i još!

IQ500
02.09.2005., 21:43
klima mi smrdi ima neki čudan miris...

stara je oko godinu i pol. dolazio je već tip, pa je samo opro filter ali i dalje smrdi nekak ono po vlagi...

šta da radim?

Lindelia
02.09.2005., 22:19
tražila sam, ali nisam baš našla o multi-split sistemima

Lee Champa
03.09.2005., 10:36
Multi split se ne isplati!
Cijena preko 10k kuna.
Treba ti odokativno 25-30W po metru kubnom:W

Lindelia
03.09.2005., 14:57
ma najmanju bi uzeli - ni ta veća soba nije jako velika, negdje nepunih 20 m2. vidjela sam da kostaju takve oko 6000 kn.

ne isplati se multi-split uzimat?

bit će čudno da su dvije klime jedna do druge :confused:.

koja je dobra klima s inverterom? dal da pazim na marku ili...?

sad niš ne znam :mama:

Lee Champa
03.09.2005., 17:38
Broj jedan je TO ŠIIIIIIBA (Panasonic) inverter oko 3 kW 9k kuna.
Dobro rade HAIER, LG, SAMSUNG.
Nemoj da te zavara 3-5 godina garancija. Negdje sitnim slovima piše "ako ju održava ovlašteni serviser". To košta od 400-800 kuna godišnje.:W
Ako crkne multi nemaš klimu!

Lindelia
03.09.2005., 18:46
9000 kn?! :eek: multisplit ili "normalna"? s inverterom?

a gdje je to dobro kupit? mislim, ja to sama ne mogu donijet doma... tko zna dućan koji doprema to kući i ima svog montera? ili kako to već ide?

jel pojeftine što klime na kraju ljeta? da pričekamo do jeseni, zime... hoće li štogod biti jeftinije tad? :misli:

Lee Champa
03.09.2005., 19:09
Normalna sa inverterom!
Nije obavezno da kupiš u trgovini. Kupi kod servisera ili montažera jer će ti odmah i montirati klimu.
Cijena montaže 1000-1300kn.
Ako ti montira fušer ne vrijedi garancija.
U trgovini pitaj za ovlaštenog montažera od kojeg vrijedi garancija.
Snižene cijene imaju klime sa plinom freon R22 jer se izbacuje iz upotrebe-buši ozon!

Lindelia
03.09.2005., 22:49
ne bi ja takvu koja uništava ozon, dakako. :)

a kad piše ekološki freon, kaj to znači??

a kojeg bi servisera / montažera preporučio da se od njih kupi? ti ili netko drugi, ali samo ti se javljaš. ;)

idem sad malo tražiti klime po netu, možda budem bolje sreće nego do sada

cincilator
05.09.2005., 08:16
Imao sam sličan problem, smrdila ja na mahove kod hlađenja (kod grijanja nije smrdila). Promjenili su mi unutarnju i vanjsku jedinicu i sad ne smrdi ništa.

Mort
05.09.2005., 14:15
IQ500 kaže:
klima mi smrdi ima neki čudan miris...

stara je oko godinu i pol. dolazio je već tip, pa je samo opro filter ali i dalje smrdi nekak ono po vlagi...

šta da radim? To znaci da se voda od kondezacije negdje talozi. Filtere i onako trebas cistiti svako 2 sedmice ali smrad ne dolazi od njih. Dakle, moguce je da klima nije dobro montirana te: cijev od kondezata nije napravljena u konstantnom padu i na tim mjestima se voda zadrzava i usmrdi, ili okapna posuda nije lipo sjela pa se i u njoj zadrzava voda.
Rjesene problema: pozvati nekog iskusnijeg servisera. Sam ne mozes otkloniti problem.

essence777
06.09.2005., 10:12
mene zanima valjaju li jeftine klime poput FUEGO ESPANA FG-90HP, 2.5 kW; VIVAX COOL ACP-9H25GACA2C, 2.5 kW, i tako to...
i od koliko kW meni treba za sobu od 25 m2

Lee Champa
06.09.2005., 12:03
i od koliko kW meni treba za sobu od 25 m2
25-30 W po metru kubnom:W
a kad piše ekološki freon, kaj to znači??
To je plin R 410 (407) koji ima manji postotak freona.
Ali "bolje te kukurukuku....." za bušenje freonom dok USA nisu potpisale sporazum iz Kjota jer bi im to "usporilo ind. razvoj":W

sailor
06.09.2005., 17:09
ZOsvald kaže:
Broj jedan je TO ŠIIIIIIBA (Panasonic) inverter oko 3 kW 9k kuna.
Dobro rade HAIER, LG, SAMSUNG.

Onda je Daikin broj nula, ili van konkurencije?

bnecemer
14.09.2005., 14:03
Klimatizacija i ventilacija, klima uređaji - brisan link - reklama

preporuka: Mitsubishi - DELTRON

champ
16.09.2005., 12:22
Uzmi za početak jednu klimu, ugradi je na mjesto gdje ti je najpotrebnija, ili gdje ti je najtoplije! Nemoj uzimati ništa skupo, ne isplati se! Sad je vrijeme akcija, nabavi 2,5 ili 3,5 kW, ovisi što nađeš od ponuđenog! Otvoriš sva vrata unutar kuće ili stana i uskoro češ osjetiti kako nestaje vlaga iz zraka i postaje sve ugodnije! Ako u susjednoj sobi nečeš biti zadovoljna, sljedeće godine i tamo ugradi drugu klimu! Ako imaš nekog malo spretnijeg, nek ti on montira klimu! Ja sam je sam montirao prije dva ljeta, radi još i danas, kao i prvog dana! Garancija mi je istekla, sad ionako bih isto plačao popravak, kao i da mi je montirao ovlašteni serviser! Cijena ugradnje je bezobrazno preskupa, za te novce na akciji može se kupiti jedan manji klima uređaj!

slinjo
22.11.2005., 20:32
Molim za pomoć u vezi ove klime ako netko zna.
Imam s njom problem i neznam do čega bi to moglo bit.
A ne može čovik ni mislit kad mu je ladno.

Stan je u splitu, 40ak kvadrata sunčane strane grije ta klima od 5,5kw.
Al ne grije baš nešto otkad je god kupljena.
Zvali smo i servis, bili su i rekli da je sve u redu s njom.
Al ona ne puše nikako toplo.
Čak i kad je stavimo na 30 ne puše iz nje toplo nego nešto mlako.
Malo ubije hladnoću, al nije to to.
Jel to takva tehnologija (inverter) ili su oni pri montaži nešto zeznili? Nije mi jasno.

plimpi
22.11.2005., 21:22
BTW, ako netko može objasnit što znači da klima ima inverter?

Lee Champa
23.11.2005., 15:16
Klime bez invertera kad startaju zdrmaju cijelu kuću jer tada se ukljući elektromotor.
Kod invertera kad ukljućiš klimu ona kreće sa malim brojem okretaja i dok god je uključena motor radi. Broj okretaja povečava automatski da bi zadovoljila postavljenu vrijednost.
Manji je motor, ali je kompliciranija elektronika i manja potrošnja.

mdj300B
23.11.2005., 22:20
slinjo molio bih te da u slučaju ako ti nitko ne pomogne da zaključiš temu s odgovorom što se desilo na kraju i kako si riješio problem.

Hvala!

Pozdrav.

slinjo
24.11.2005., 22:01
A evo danas smo nešto kemijali.
Bolje grije kad se stavi na 22 i bez funkcije powerful grijanja.
Ali u usporedbi s običnom fuji klimom puše nešto ladniji zrak.
Nismo pametni.

mdj300B
24.11.2005., 23:07
Hm, može bit da su vam pri ugradnji stavili nedovoljno ( il je izcurio) freona ili je pak prevelika količina u pitanju.

Vidim danas u Splitu nije baš bilo toplo 4, 5 ,6 °Cstupnjeva mjereno u 7, 10 i 13 sati, tak da klima bi trebala grijat.
A kažeš da je inverter pa može do -15°C bez problema.
Da te pitam dal ima efekta kad odvrneš na max puhanje unutarnje, znači kontrola za brzinu vrtnje ventilatora. Probaj podesit na najbrže.

I jeste se ugrijali, koliku ste temp. postigli?

bodul
25.11.2005., 23:01
slinjo kaže:
A evo danas smo nešto kemijali.
Bolje grije kad se stavi na 22 i bez funkcije powerful grijanja.
Ali u usporedbi s običnom fuji klimom puše nešto ladniji zrak.
Nismo pametni.

U tome i je razlika , sa konverterom stalno radi na nizim okretajima , pa zato i puse relativno hladan zrak .
Kod termostatskih , grije , puse toplo , pa se ugasi .
To ti je normalno .

bodul
25.11.2005., 23:04
mdj300B kaže:
Hm, može bit da su vam pri ugradnji stavili nedovoljno ( il je izcurio) freona ili je pak prevelika količina u pitanju.

Vidim danas u Splitu nije baš bilo toplo 4, 5 ,6 °Cstupnjeva mjereno u 7, 10 i 13 sati, tak da klima bi trebala grijat.
A kažeš da je inverter pa može do -15°C bez problema.
Da te pitam dal ima efekta kad odvrneš na max puhanje unutarnje, znači kontrola za brzinu vrtnje ventilatora. Probaj podesit na najbrže.

Nista od navedenog.

Ako stavis vecu brzinu ventilatora , prepostavljam da to znaci ovaj izraz odvrnes , imaces jos veci osijecaj hladnoce .
Ako stavis na manju brzinu , imaces osijecaj toplog zraka .
Malo pogledaj pod fizika , termodinamikai .

Pollux
26.11.2005., 09:54
Iverter =
- mogućnost rada na puno nižim temperaturama
- štednja energije

mdj300B
26.11.2005., 11:55
Čekaj bodul, ako staviš na veću brzinu veća količina zraka će proći preko unutarnje i naravno bit će malo hladniji zrak na izlazu ali ono bitno je da će se cjevi ohladiti na nižu temp. i tako ćeš postići veće prenošenje energije i veću korisnost. Ako nije tako objasni mi zašto vanjska jedinica ima znatno veći volumen protoka zraka u jedinici vremena ako pri tom zanemarimo buku.

Ovo gore što sam rekao o problemima pri grijanju sam pročitao u priručniku za manualno korištenje iste a povezano je s nedostatkom freona.

plimpi
26.11.2005., 11:58
Ja imam 'običnu' klimu samsung, 3,5kW, platio sam je nekih 2.500kn. Postavili smo je ovo ljeto. Super je hladila, ali sam bio skeptičan kako će grijati. I sad sam super zadovoljan. Ne znam kakva je potrošnja. Stavim je na 20C na daljinskom, ne pali se tako često, a termometar u dnevnom pokazuje 24C(!?). Sad smo još kupili i onaj ovlaživač (na stalku s vodom, mijenja boje, super izgleda). Klima je u dnevnom postavljena tako da bez problema ravnomjerno grije 40-ak m2. U sobama imamo uljne radijatore.
Za taj inverter sam čuo, i koliko znam te su klime više od duplo skuplje. Nisam ni znao što je to točno, sad sam siguran da se to ne isplati.

slinjo
26.11.2005., 16:04
mdj300B kaže:

Pa mogu ti reć da puše toplije kad se stavi najbrža brzina ventilatora (ali bez one automatske powerful gluparije - to je neka kao funkcija da brže ugrije kuću) i ne visoka temperatura...mi bi je prije stavljali na 25-26 jer je puhala hladnije al u biti tako je samo gore...

Ma klima je očito onda ok; postigne 22 stupnja i pokazuje nisku potrošnju struje (upaljeno je 2 od max 5 lampica), samo je tu i klizna staklena stjenka od 3,5m (automatski se valjda tu toplina gubi) i velik izlomljen prostor (ima sigurno više od 40 kvadrata) pa ga baš i nije tako lako ugrijat.

I bili su nam iz servisa. Oni su nešto mjerili i rekli da to tako triba bit kod invertera.

Al opet u usporedbi s običnom ne-inverter klimom osjeti se da je to razlika :)

plimpi
26.11.2005., 18:28
A kako se očituje ta razlika?

slinjo
27.11.2005., 21:35
inverter ne puše jednako vruć zrak kao i obična klima
bar naš nije :)

bodul
28.11.2005., 23:29
mdj300B kaže:
Čekaj bodul, ako staviš na veću brzinu veća količina zraka će proći preko unutarnje i naravno bit će malo hladniji zrak na izlazu ali ono bitno je da će se cjevi ohladiti na nižu temp. i tako ćeš postići veće prenošenje energije i veću korisnost. Ako nije tako objasni mi zašto vanjska jedinica ima znatno veći volumen protoka zraka u jedinici vremena ako pri tom zanemarimo buku.

Ovo gore što sam rekao o problemima pri grijanju sam pročitao u priručniku za manualno korištenje iste a povezano je s nedostatkom freona.

Tocno tako .
Za uzvrat ces dobiti osijecaj hladnog zraka i ustedu energije .
Znaci u svemu smo se slozili .

zagortenej
26.01.2006., 20:19
Imam klimu eurocool. Kupio sam ju jer je koštala 1200 kuna na rasprodaju u zagrebu. Jučer je bilo minus 17 vani. Klima grije stan od 64 kvadrata. Ima snage kako piše na njoj 3,5 kiloW. Vani je hladno, ali ipak unutarnja jedinica ispuhuje zrak na nekih 25 stupnjeva. Cijeli stan digne na 17 stupnjeva.Što je vani toplije, i klima puše toplije. Mislim da ona ima funkciju grijanja do nekih -20 maximalno.
Da li tko zna firmu koja se bavi klima grijanjem??? Jer ipak bih volio malo nadograditi do bar -30 stupnjeva da se mogu grijati.

imago2007
05.04.2006., 13:19
Jel ima tko da muči ovakvu muku trenutačno pa da se izjadamo jedno drugome? :):)

Ja ne kužim niti osnovne pojmove. Meni treba klima kaj je u sobi, a na balkonu ima onu kutiju. Jel to split sistem ili koji vrag?

Jel ima negdje na rate tj. čekove ili sl. ? Jel mi dovoljna snaga od 2,8 za stan od 40 kvadrata? Ili ipak 3,8?

Anybody?

Lee Champa
05.04.2006., 16:49
Pola u sobi pola vani je split.
Za snagu pomnoži kubaturu prostorije sa 25-30W.

zivot_u_zivo
05.04.2006., 19:10
za grijanje Glamox radijatori su zakon,a za malo rashladit je dovoljno uzet dobru LG klimu jer su korektni i klime su im ok.ne naplaćuju montažu kao ovi drugi seljaci koji od montaže klime prave doktorat.

griješi svako ko misli s klimom rješit grijanje,em se neće ugrijat,em je strašno neugodna-izaziva glavobolju.

mia_mia
05.04.2006., 20:16
Preporučam Samsunga od 3,2 kw, ok je, pristojno grije do -5 i hladi ok. A NE PREPORUČAM LG, drnda mi od prvog dana, za grijanje ne valja i na predobrom je glasu. U biti, za grijanje koristite invertere jer bez njih ćete se garant smrznuti.
A i razina buke nije zanemariva, na to pripazite, kao i gdje ćete jedinicu smjestiti, da vam ne puše u nos ko meni. Montaža je skupa i to je to. Osim ako se ne snađete na neki način.
U svakom slučaju, u ljetnim noćima u primorju na 30 stupnjeva svaka pomoć u hlađenju i pokušajima spavanja dobro dođe. Pa živjela nam tehnologija ! :top:

Lee Champa
05.04.2006., 21:51
griješi svako ko misli s klimom rješit grijanje,em se neće ugrijat,em je strašno neugodna-izaziva glavobolju

Vidio, osjetio i jako zadovoljan!
Klima se ukljućivala tajmerom 2 sata prije dolaska na posao.Treba regulirati vlagu.

anea
06.04.2006., 14:53
[QUOTE=imago2007]Jel ima tko da muči ovakvu muku trenutačno pa da se izjadamo jedno drugome? :):)

Ja ne kužim niti osnovne pojmove. Meni treba klima kaj je u sobi, a na balkonu ima onu kutiju. Jel to split sistem ili koji vrag?

Jel ima negdje na rate tj. čekove ili sl. ? Jel mi dovoljna snaga od 2,8 za stan od 40 kvadrata? Ili ipak 3,8?

prije godinu dana uzela klimu Hisense, garancija 6 godina, grije i hladi, a najbitnije mi je bilo što smanjuje vlagu jer se tako lakše podnose ljetne sparine. Prvi servis tek slijedi pa ne znam cijenu ali prijatelji koji su mi je preporučili bili su zadovoljni. Cijena je bila povoljna obzirom da je uključivala i montažu a telefon koji nalazim na vizitki je 01/3690587 ili mob od Denis Tesar 098/787-475. On dolazi prvo do vas pa vam preporuči jačinu i mjesto za postavljanje klime.

pc_arhe
12.04.2006., 12:43
Za pogledati sve o klimama i za postavljti pitanja o njima najbolje je otići na hr.alt.klima-uredjaji. Tamo ima stvarno nekoliko vrhunskih stručnjaka (među njima i spomenuti Kjukar), koji imaju iza sebe tisuće montaža i godine iskustva.
Poželjno je malo pregledati povijest grupe preko google groupsa.
Ukratko rang lista ide:
1. Japanci-Daikin,Toshiba, Panasonic (japanski i malezijski), Fujitsu, Mithubishi Eletric (ne Heavy Ind.), Hitachi. To su sve vrhunski uređaji, sa pripadajućom visokom cijenom.
2. Haier, Panasonic(kineski), Samsung, LG i sl. Vrlo dobri, a i povoljne cijene. Haier ima vrlo dobru hr stranicu (http://www.haier.com.hr/hrv/index.php ) i vrlo dobre cijene (posebno inventera). A i dobre ocjene na spomenutoj grupi. Moj favorit za sada :)
3. Chunga-lunga klime (tako ih zovu na grupi :) ) - kineske no name klime koje treba izbjegavati.

leje
12.04.2006., 19:54
Kupili smo dvoetažni stan od cca 65 m2. U cijenu stana nam ulazi i ugradnja Wirlpool klima uređaja sa inverterom, iskreno pojma nemam koje jačine, no vjerojatno namjenjene kvadraturi od otprilike 50 m2. Zašto se pitate:)?

Naime, izvorna kvadratura je ova posljednja no s obzirom da je stan u visokom potkrovlju pregradili smo ga na dva djela. SAd je iznad dnevnog boravka i kuhinje otvorena galerija a iznad sobe kupaone i hodnika još jedna spavaća soba (ili čemu već posluži:zubo: ).

E sad ono što mene muči je slijedeće:
a) da li će ta klima biti dovoljna za g/h bar dn. boravka i galerije (cca. 30 m2)
b) vidjela sam da postoje multi klime, dvije klime sa 1 onim djelom što ide van (ne znam kako se to zove:zvrko: ) i da li je to moguće naknadno ugradit (mislim tu drugu klimu jer nam je izvođač radova sigurno neće ugradit dobrovoljno sam)

mfcc
12.04.2006., 20:15
Kupili smo dvoetažni stan od cca 65 m2. U cijenu stana nam ulazi i ugradnja Wirlpool klima uređaja sa inverterom, iskreno pojma nemam koje jačine, no vjerojatno namjenjene kvadraturi od otprilike 50 m2. Zašto se pitate:)?

Naime, izvorna kvadratura je ova posljednja no s obzirom da je stan u visokom potkrovlju pregradili smo ga na dva djela. SAd je iznad dnevnog boravka i kuhinje otvorena galerija a iznad sobe kupaone i hodnika još jedna spavaća soba (ili čemu već posluži:zubo: ).

E sad ono što mene muči je slijedeće:
a) da li će ta klima biti dovoljna za g/h bar dn. boravka i galerije (cca. 30 m2)
b) vidjela sam da postoje multi klime, dvije klime sa 1 onim djelom što ide van (ne znam kako se to zove:zvrko: ) i da li je to moguće naknadno ugradit (mislim tu drugu klimu jer nam je izvođač radova sigurno neće ugradit dobrovoljno sam)

Ovako.Izvodjaci (investitori) u novogradnji ti uvijek ugrade klimu u dnevni boravak i to uvijek monosplit (jedna vanjska i jedna unutarnja jedinica). Kod tebe bi po mome bilo dovoljna klima jacine 3.5kW, no medjutim posto imas visoki strop, tj otvorenu galeriju i posto ste u podkrovlju mogli bi vam staviti i nesto jacu klimu recimo 5.10kW, no medjutim ta kosta dosta vise pa budi sigurna da ce ti ugraditi onu od 3.5kW koja ti je u normalnim uvjetima dovoljna za kojih 35-40m2. Milti split sistemi (jedna vanjska i dvije ili vise unutarnje jedinice) ti kostaju znatno skuplje i bas ne vjerujem da je investitor tako lake ruke da ti ga ugradi u stan.Sa tom klimom od 35kW ces moci hladiti i grijati samo dnevni boravak, a nikako i gornju galeriju, jer zapamti hladni zrak je tezi od toplijeg u uvjek se krece prema dole, dok je kod toplog obrnuto. Mogucnost grijenja sa klimom ti moze samo sluziti u prijelaznim razdobljima (jesen), znaci kad jos nije za ukljucenje centralnog grijanja a vani je ipak pala temp.Ako je stan jos u stanju izgradnje mozete se sa investitorima dogovoriti da vam ugrade multisplit sistem uz nadoplatu (bolja i jeftinija solucija je 2x monosplit). I trazite od investitora da vam cijevi i kablove ugradi u zid kako bi stan estetski ljepse izgledao bez onih ruznih kanalica.
Eto nadam se da sam vam barem malo pomogao. Ako ima jos pitanja slobodno ih postavite. :)

leje
12.04.2006., 20:26
tenx mfcc. Mislim da ćemo se morat dogovorit sa graditeljem da nam to definitivno napravi. Jedino imaš li ideju gdje stavit klimu gore? Naime galerija je čitava pod kosinom i nema nijednog vanjskog zida osim krova ili susjedovog dnevnog boravka:D

mfcc
12.04.2006., 20:53
tenx mfcc. Mislim da ćemo se morat dogovorit sa graditeljem da nam to definitivno napravi. Jedino imaš li ideju gdje stavit klimu gore? Naime galerija je čitava pod kosinom i nema nijednog vanjskog zida osim krova ili susjedovog dnevnog boravka:D

Trebao bih vidjeti tlocrt tvoga stana, pa bih ti tek onda mogao dati prijedlog. Samo zapamti svi ti oni ugradjuju klime do nekih 4 ili 5 m razdaljine izmedju vanjske i unutarnje jedinice, a ostale duzne metre cijevi i kablova posebno zaracunaju. Preporucio bih ti da vanjsku jedinicu ugradis negdje "pri ruci" jer u slucaju nekoga servisa ako im nije na dohvat ruke posebno naplacuju.Ako imas lodju ili balkon preporucio bih ti tamo. Ako je tocno kako si napisala-o da ti ugradjuju inverter klimu, ona ti je nesto tisa od obicne, stedi el. energiju, brze razsladjuje i grije prostoriju, i grije na nizim vanjskim temp od obicne. Obicna ti moze grijeti samo dok je vani temp. do 0°C, dok ova moze grijati i dok je vani -10°C. No medjutim to su vec temp. gdje se moze objekt zagrijati samo sa centralnim grijanjem nikako sa klimom.Za ustedu el. energije vazno ti je da imas dobre prozore (PVC) i dobru fasadu (termo-fasada). Bilo da je to toplinska energija(centralno grijenje-plin) ili rashladna energija (klima- el. struja).
Nadam se da sam i sada barem malo pomogao. :)

leje
12.04.2006., 21:03
Za ustedu el. energije vazno ti je da imas dobre prozore (PVC) i dobru fasadu (termo-fasada). Bilo da je to toplinska energija(centralno grijenje-plin) ili rashladna energija (klima- el. struja).
Nadam se da sam i sada barem malo pomogao. :)

Uf imamo bar to:top: . Kaže graditelj, inverter "grije do -15", kune se u majku:D . A ništ nešto ćemo iskemijat ako ništa drugo kupit 15 kalorifera:klap:

mfcc
12.04.2006., 21:13
Uf imamo bar to:top: . Kaže graditelj, inverter "grije do -15", kune se u majku:D . A ništ nešto ćemo iskemijat ako ništa drugo kupit 15 kalorifera:klap:

Zapamti da je grijanje na klimu ili kalorifere najskuplje grijenje. Centralno je puno ekonomicnije. Inace ti klima kod grijanja troši oko 20-30% više el. energije nego kod hlađenja, jer radi obrnuti proces od hladjenja, ali to da ti objašnjavam bi te samo više još sve to oko klimatizacije zbunilo.
Samo se ti drži uputa koje sam ti dao i sve če biti OK!

moja-kucica
13.04.2006., 08:06
Zapamti da je grijanje na klimu ili kalorifere najskuplje grijenje.

od kad to??????????

Lee Champa
13.04.2006., 13:05
mfcc 1. puta:Obicna ti moze grijeti samo dok je vani temp. do 0°C, dok ova moze grijati i dok je vani -10°C. No medjutim to su vec temp. gdje se moze objekt zagrijati samo sa centralnim grijanjem nikako sa klimom.
mfcc 2. puta:Zapamti da je grijanje na klimu ili kalorifere najskuplje grijenje.

1.puta glupost! Radionica koja popravlja klime i slićno cijelu zimu se grijala klimom.
2.puta glupost: grijanje na klimu je oko 2-3 puta jeftinije nego na kalorifere i Glamox jer je to DIZALICA TOPLINE!(prebacuje toplinu iz vana u prostoriju ili obrnuto).

mfcc
13.04.2006., 13:25
mfcc 1. puta:Obicna ti moze grijeti samo dok je vani temp. do 0°C, dok ova moze grijati i dok je vani -10°C. No medjutim to su vec temp. gdje se moze objekt zagrijati samo sa centralnim grijanjem nikako sa klimom.
mfcc 2. puta:Zapamti da je grijanje na klimu ili kalorifere najskuplje grijenje.

1.puta glupost! Radionica koja popravlja klime i slićno cijelu zimu se grijala klimom.
2.puta glupost: grijanje na klimu je oko 2-3 puta jeftinije nego na kalorifere i Glamox jer je to DIZALICA TOPLINE!(prebacuje toplinu iz vana u prostoriju ili obrnuto).

1. Naravno da se moze ali pitanje je isplativosti. Jer da je tako nigdje u svijetu se nebi u poslovne prostore ili stanove ugradjivalo centralno grijenje nego samo klime, a to nije istina. Centralno grijenje je u pocetnim investicijama skuplja varijanta ali u konacnici je puno isplatljivija.
2. Izgleda da nisi dobro procitao moj post. Rekao sam da je klima i kalorifer puno skuplje grijanje nego da se to obavilo pomocu centralnog. Mislim na cijenu energije.

moja-kucica
13.04.2006., 13:37
Mislim na cijenu energije.

tebi to izgleda nije jasno...o tome se i radi, da je cijena energije koju placas ako se grijes na klimu sigurno duplo manja nego na recimo centralno na loz ulje ili ukapljeni plin

mfcc
13.04.2006., 13:55
tebi to izgleda nije jasno...o tome se i radi, da je cijena energije koju placas ako se grijes na klimu sigurno duplo manja nego na recimo centralno na loz ulje ili ukapljeni plin

Kada govorim o cijeni energije i centralnom grijanju mislim na centralno etazno grijanje, a to znaci kao energiju imati plin. A opce je poznato da je centralno grijanje na ugljen i naftu neekonomicno i svi koji ga imaju, a imaju mogucnost prikljucka na plin prelaze na plin.

moja-kucica
13.04.2006., 14:14
Kada govorim o cijeni energije i centralnom grijanju mislim na centralno etazno grijanje, a to znaci kao energiju imati plin. A opce je poznato da je centralno grijanje na ugljen i naftu neekonomicno i svi koji ga imaju, a imaju mogucnost prikljucka na plin prelaze na plin.

jebiga, nisi u pravu opet....is cega si ti to izvukao da klima trosi vise struje nego sta kosta plin?

mfcc
13.04.2006., 14:22
jebiga, nisi u pravu opet....is cega si ti to izvukao da klima trosi vise struje nego sta kosta plin?
Sa centralnim grijanjem ces grijati cijeli stan a sa klimom nemozes ako nije unutarnja jedinica u svakoj prostoriji.
A sada mi reci ako znas gdje se najvise gubi energija (toplinska) u kuci?

moja-kucica
13.04.2006., 14:27
Sa centralnim grijanjem ces grijati cijeli stan a sa klimom nemozes ako nije unutarnja jedinica u svakoj prostoriji.
A sada mi reci ako znas gdje se najvise gubi energija (toplinska) u kuci?

sad si opet skrenuo na pocetne troskove (s ovim da klima mora biti u svakoj prostoriji....zasto ne bi mogla biti..) a krenuo si da je cijena energije veca kod klime !?!?!?!

a gdje se to najvise energije gubi? :rofl:

(vidim da ce ovo bit zabavno)

soker
29.04.2006., 11:49
Vidio sam vasu raspravu i moram stati u obranu mfcca jer je covjek u pravu.

Uzmite u obzir da jedna rashladna jedinica klima uredjaja ima snagu od 3,5 do 5 kw sto je dovoljno za hladjenje prostorije od cca 30m2.
Razlika temperatura ljeti je 30/22 (okolina/prostorija), a zimi -10/18, jasno je da klima uredjaj mora raditi duze vremena nego ljeti, a samim time trosi vise struje (velika temperaturna razlika).
to znaci da klima uredjaj trosi 3,5-5kw struje (1kw~0,5kn), sto je na dan ~50-70 kwh/dan = 30kn *30 dana = 900kn mjesecno za samo 30 m2, a to je sve jednako jednom radijatoru.

moja-kucica
29.04.2006., 16:37
Vidio sam vasu raspravu i moram stati u obranu mfcca jer je covjek u pravu.

Uzmite u obzir da jedna rashladna jedinica klima uredjaja ima snagu od 3,5 do 5 kw sto je dovoljno za hladjenje prostorije od cca 30m2.
Razlika temperatura ljeti je 30/22 (okolina/prostorija), a zimi -10/18, jasno je da klima uredjaj mora raditi duze vremena nego ljeti, a samim time trosi vise struje (velika temperaturna razlika).
to znaci da klima uredjaj trosi 3,5-5kw struje (1kw~0,5kn), sto je na dan ~50-70 kwh/dan = 30kn *30 dana = 900kn mjesecno za samo 30 m2, a to je sve jednako jednom radijatoru.

ne razumijes osnovne pojmove..nije dostojno odgovora....

bruant
01.05.2006., 22:05
spremamo se staviti klimu u etažni stan od 50-ak kvadrata,
i jednostavno nismo pametni, dali treba staviti multisplit ili ....
cijene-kvaliteta,itd. ?
svaki savjet je dobrodošao :cool:

Hoya
02.05.2006., 15:05
Eh... i mene muči ista stvar. Imam kuču , donji dio je 30 i gornji je 30 s time što su gore spavače sobe u potkrovlju. Užas je ljeti spavati. Imali smo do sada stropne ventilatore u svim prostorijama, ali ove godine planiramo klimu. Nisam pametna šta i kako dalje...da li treba jedna klima ili ipak dvije, ili da nekako namontiram u hodnik.?

mfcc
02.05.2006., 20:25
Multi-split vam nebi preporucio jer je je skuplja oko 30% nego da kupis dvije split. A i postavljanje je u tom slucaju skuplje radi duzina cijevi i kabela.
Preporucio bih vam jednu split klimu postaviti u doljnji dio a drugu u gornji. Bilo bi vam radi estetike dobro cijevi ugraditi u zid ako je sat (kuca) jos u izgeadnji. Top split klima su vam - pPanasonic, Toshiba, Fijicu, Michubishi, a srednja klasa su Samsung, LG. Sada ovisi koliko cete koristiti klime dnevno. Ako je to samo par sati preporucio bih vam srednju klasu, ako bi klime radile cijeli dan (poslovni prostori) onda visu klasu.
Za LG klime kazu da imaju najbolji omjer cijene i kvalitete. Mi smo je imali u starome stanu 5 godina i radila je bez problema, kao sto i danas radi novim stanarima.Zbog toga smo ponovo odlucili LG klimu (split sistem) ugraditi u novi stan. Inace se bavim klimama pa slobodno pitajte ako vas sto jos zanima. :)

mfcc
02.05.2006., 20:28
Cijene obicnih Samsung i LG klima (3.5 kW) su vam za split sisteme oko 2500kn bez postavljanja (1200kn). Naravno ako zelite invwerter klime to ce vas doci oko 5000kn pa na gore. Sada sve ovisi sto zelite i koliko ste voljnji potrositi.