Pogledaj jedan post
Old 08.04.2010., 17:36   #51
A što se tiče statističkih regija, umjesto one tri nebulozne pseudoregije, mislim da bi ti trebale biti one klasične makroregije (zagrebačka, riječka, osječka i splitska) s tim da Zagreb sam može biti zasebna statistička regija. Dakle, sveukupno pet statističkih regija NUTS 2 razine. Ove regije nemaju nikakva tijela, nikakvu upravu ni pravni status i postoje samo kao statističke cjeline.

1. Zagreb
2. Sjeverna i Središnja Hrvatska
3. Istočna Hrvatska
4. Zapadna Hrvatska
5. Južna Hrvatska

1. Zagreb: zbog svoje veličine i izrazitog urbanog karaktera velike aglomeracije, ova statistička regija bi bila istovjetna administrativnoj regiji Zagreba (grad Zagreb s okolicom)

2. Sjeverna i Središnja Hrvatska (regija Sjever): u ovu statističku regiju spada sve ono što se inače smatra zagrebačkom makroregijom, s izuzetkom samog Zagreba s bližom okolicom (dakle, tu pripadaju administrativne regije Sjeverna Hrvatska i Središnja Hrvatska)

3. Istočna Hrvatska (regija Istok): ova statistička regija se teritorijalno u potpunosti poklapa s administrativnom regijom Slavonijom i Baranjom (terminološka razlika je samo zbog toga da bi se razlikovala statistička od administrativne razine - NUTS 2 i NUTS 3)

4. Zapadna Hrvatska (regija Zapad): u ovu statističku regiju pripadaju tri administrativne regije - Liburnija, Istra i Lika i Gorski kotar

5. Južna Hrvatska (regija Jug): ova statistička regija obuhvaća dvije administrativne regije - Dalmaciju i Dubrovnik

Da rezimiramo: ako je cijela država Hrvatska svrstana na razinu NUTS 1, pet statističkih regija NUTS 2 razine su Zagreb, Sjever, Jug, Istok i Zapad, a devet administrativnih (NUTS 3) regija su Zagreb, Sjeverna Hrvatska, Središnja Hrvatska, Slavonija, Lika i Gorski kotar, Liburnija, Istra, Dalmacija, Dubrovnik.

Ako bismo išli dalje stratificirati na lokalne razine (LAU-1 i LAU-2), onda bi to bile županije (LAU 1) i gradovi/općine (LAU 2).
Negromant is offline  
Odgovori s citatom