Pogledaj jedan post
Old 03.03.2011., 21:06   #12
Quote:
pavaogc kaže: Pogledaj post
Čitajući jednog od onih apologeta kršćanstva i papizma; kojemu sastavni dio djela čini i relativizacija inkvizicije (opravdava RKC i time što su kazne tipa lomače i mučenja bili u rimskom pravu) - iako njegovo djelo ima sasvim drugu temu; usred svog tog religioznog žara ipak se čudi kako je sustav koji govori o sotoni i demonima razvijen vrlo sličan takav kod parsizma.
...
osim sustava zločestih dečki postoji i sustav dobrih anđeoskih dečki a on je vrlo sličan i kod perzijanaca i ostalih jer kao i kod demona perzijanci su tu odigrali bitnu ulogu.

ako uzmemo arapski poluotok kao centar starog svijeta onda su perzijski carevi koji su prije aleksandra makedonskog vladali tim svijetom mogli do drugog kraja (mediterana i egipta) kopnom preko mezopotamije ili od ušća inda uzduž juga arabije do etiopije i crvenog mora.
darije je npr. dovršio kanal koji je spajao nil i crveno more, pa su tad brodovi mogli nilom do sredozemnog mora kao danas suezom.

perzija u tom prostoru tisuću godina susreće židovske zajednice od babilona, do egipta i juga arabije i daruje im i slobodu a svi ti židovi poprimaju puno tog iz tog sustava znanja i vjerovanja, i prije nego će poprimit mnoge židovske odlike npr. perzijska vojna židovska kolonija na jugu egipta još nije slavilia praznike koje će počet slavit povratnici iz babilona.

zato će osim salomonovih ili enokovih demona i anđeli talmuda, kurana i hindusa, poput npr. poznatih haruta i maruta poticat iz te tradicije dok su još bili poznati kao dvije zaratustrine ameša spentas haurvatat i amartat koje će uz indo-aryanske legende o anahiti(ištar, zuhara, venera) i ostalim nebesnicima i baga-ma(bogovima) urodit našim blizancima u horoskopu harutom i marutom (kastor i poluks) koji će se u indijskim epovima nazivat još različitim drugim imenima al priča o njihovom padu na zemlju zbog čari kurtizane ostaje ista, pričali je vyasa hindusima, jahvin gabrijel zadnjem poslaniku ili zvjezdoznanci magi(svećenici) gašpar, baltazar i ekipa židovima.

https://www.forum.hr/showpost.php?p=27029080&postcount=245

Zadnje uređivanje ursamajor : 03.03.2011. at 22:33.
ursamajor is offline  
Odgovori s citatom