Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti > Jezikoslovlje

Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.12.2021., 17:48   #1
Engleski jezik - izgovor

Imam ostečeni sluh i teško mi je čuti što se točno izgovori, često pitam prijatelja kad me zanima kako se izgovori neka engleska rijeć.

Naučio sam izgovor za neke rijeći, nešto sam uspio čuti preko audio snimaka. Ali i dalje me zbunjuje izgovor za engleske rijeći.

Ima li netko neki tekst, naputak, kako se što izgovara i ako je moguće da bude opisano zašto se to tako izgovara.
Jer ako budem učio za svaku rijeć kako se izgovara onda neču naučiti engleski kako treba.

Moram naučiti sam logićki shvatiti kako se što izgovara.
3metraiznadneba is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2021., 20:29   #2
Ne znam može li ti ovo pomoći, ali nedavno sam primijetio ovo – kad u Google uneseš englesku riječ i dopišeš "pronounce" ili "pronunciation", pojavi ti se značajka koja izgovara tu riječ, ali i prikazuje kako se usta miču pri izgovoru. Može je izgovarati uobičajenom brzinom ili sporije, a dostupna je za britanski (Received Pronunciation) i američki izgovor engleskog (nažalost, nema za Australce, ali dobro, blago onomu koji može savladati njihov izgovor ).

Ako to nije dovoljno, savjetovao bih ti da se upoznaš s IPA-om za engleski jezik (navedena je npr. ovdje) i da proučiš sadržaj rječnika koji uz samu natuknicu nude i zapis te riječi po spomenutoj fonetskoj abecedi (Cambridge, Collins, Merriam-Webster, a postoje i višejezični rječnici kao što je Bujasov – i on donosi zapis po IPA-i).
DarkDivider is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2023., 15:47   #3
Dr Geoff Lindsey ima zanimivlje snimke o engleskoj fonologiji.

U ovom videu objašnjava zašto Englezi govore Šrebrenica umjesto Srebrenica (nakon c 2′50″)
https://www.youtube.com/watch?v=F2X1pKEHIYw

Ukratko, engleski glas [ɹ] je postalveolar, dok je [s] alveloar. U engleskome nema kombinacija [sɹ] na početku riječi. Umjesto toga, lakše je kombinirati postalveolar [ʃ] s glasom [ɹ].

To me je podsjetilo na kombinacije šr i žr u hrvatskome. [r] u hrvatskome je alveolar. Meni je osobno puno lakše izgovarati sr i zr nego šr i žr, valjda zbog toga što su [s] i [z] bliže poziciji u kojoj se jezik nalazi dok se izgovara [r].
Nyittiuny is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2023., 18:26   #4
Quote:
Nyittiuny kaže: Pogledaj post
Dr Geoff Lindsey ima zanimivlje snimke o engleskoj fonologiji....

Izvrstan profesor, užitak je prorađivati njegove YT, npr. https://www.youtube.com/watch?v=qfCsiF80TX0
lavore is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2023., 18:35   #5
Je li se 'e' u "nine" (devet) ikada izgovaralo? Staroengleska riječ za broj devet bila je "nigon", bez 'e' na kraju.
teo1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2023., 01:25   #6
these pretzels are making me thirsty
pic is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:10.