Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti > Jezikoslovlje

Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.12.2023., 20:50   #21
Ma krasan plan - polupismenošću do ekonomskog napretka Idemo se riješiti i matematike i fizike, jer što će djeci ta sranja. Nego, imaju li ti dični Finci i Nijemci neki opipljiv dokaz o izravnoj korelaciji između uvedenih promjena i boljeg uspjeha u daljnjem školovanju, prolaznosti na upisima i sl.? ...
Al dente is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2023., 11:22   #22
Quote:
joe.banks kaže: Pogledaj post
U nekim njemačkim saveznim pokrajinama i nekim američkim državama djeca više niti ne uče pisana slova. A u Finskoj, jednoj od po pitanju obrazovanja najuspješnijih zemalja, djeca prvo uče – tipkati, a kasnije pišu samo tiskanim slovima.

U ovom kontekstu ispada da je onaj učenik, što su ga ljetos srušili na maturi jer je esej napisao tiskanim slovima (pri čemu je točno razlikovao „velika” i „mala” slova), anticipirao suvremeni razvoj i da je zapravo napredniji od našeg ministarstva prosvjete (koje se, izgleda, bavi i stvarima što u nekim puno uspješnijim zemljama od naše polako već izumiru).
To se praksa nije okazala kao dobra. Pisanje rukom ima svoju ulogu u razvoju fine motorike, ima utjecaj na učenje i pamćenje.

Njemčka je recimo smatra nedopustivom, njihovi stručnjaci vještinu pisanja rukom smatraju ključnom za razvoj kognitivnih sposobnosti kod djece.

Quote:
mako kaže: Pogledaj post
Na tehničkom faksu je zabranjeno pisati pisanim slovima, bar je nama bilo. Što je sasvim razumljivo jer pisana slova i tehnologija ne idu skupa, a ljudima se ne da dešifrirati tuđe švrakopise. Ali realno gledajući, pisana slova se ne koriste nigdje, u rangu su s praktičnom primjenom latinskog jezika.
Pisana slova na tehničkim fakultetima su nešto sasvim drugo.

Kakve sad sve to ima veze s latinskim jezikom?
Objasni kako to razmiješ (ne)praktičnu primjenu latinskog jezika?
bema is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2023., 21:34   #23
Quote:
Al dente kaže: Pogledaj post
Ma krasan plan - polupismenošću do ekonomskog napretka
Pa, možda baš u tomu grmu i leži zec. Briga poslodavca za opću kulturu njegovih zaposlenika, njemu je bitno da ovi znaju i mogu povećati njegov profit. Druga su stvar poslodavčeva djeca. Ona imaju osigurana dva-tri stana, pa mogu ako baš hoće učiti i latinski, povijest umjetnosti, klavir, balet... a ako dijete zanima matematika i poduzetništvo, neka ga, možda će nešto i bit od njega.

A ovo što se tiče učenja pisanja, da malo preciziramo neke stvari. Prema IHJJ postoji:

- školsko formalno uspravno pismo
- školsko formalno koso pismo

- školsko rukopisno koso pismo
- školsko rukopisno uspravno pismo.

Sva četiri pisma imaju velika slova (majuskula tj. „nešto veća”) i mala slova (minuskula tj. „nešto manja”). U biti radi se o dva pisma koja se mogu pisati uspravno i ukošeno, kurzivno.

Oba pisma pišu se rukom. Naime,

- pišemo rukom (neki ljudi s posebnim potrebama pišu nogom)
- pišemo nekim sredstvom: olovkom, tipkovnicom, perom, mašinom...
- pišemo na nekoj podlozi: na papiru, ploči, fasadi, ali u bilježnicu. Šaramo po ploči, zidu, fasadi...

Ipak, uobičajilo se reći: pišem (pisanim, tiskanim, velikim, malim) slovima odnosno pismom.

U našim školama djeca najprije uče formalno, pa rukopisno pismo, a treba li rukopisno ukinuti, to ne znam. Vidim da su neki kanadski istraživači uočili neke prednosti rukopisnoga, ali su i dodali: „Whether they learn print or cursive, children are better off when one type of writing is taught.” i „Teaching both types does not promote the acquisition of automatic motor movements, which play an important role in spelling and text construction.” U: Learning cursive in the first grade helps students (2013.)

Ja sam oduvijek pisao rukopisnim pismom i uvijek sam se trudio pisati što je moguće urednije. Međutim, baš sam sada razmislio koliko sam ovaj tjedan uopće pisao olovkom? Ispisao sam nekoliko cedulja s brojevima stranica nekih knjiga i nekoliko natuknica uz njih, par ljepljivaca (sticky notes) s narudžbama za kupovinu, jedan ljepljivac na kojem piše „računi!”. I to bi bilo to ovoga tjedna. Sve ostalo napisao sam na računalu i mudrofonu. Pisati formalnim ili rukopisnim pismom A. D. 2023., jeli to uopće pitanje sad?
joe.banks is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2023., 11:24   #24
Quote:
Slova se povezuju, pa prevladava neprekinuti potez, što uvelike pomaže tečnosti i brzini pisanja.

http://hrvatski.hr/skolska-pisma/
Quote:
eutow kaže: Pogledaj post
Tečnost = svojstvo onoga što teče (kao tekućina).
Kad nešto teče (poput tekućine - voda iz slavine, rijeka...) onda je to obično brzo, pa bi, dakle, značilo da se ovdje govori o 'brzoj tečnosti' i brzini pisanja.
Mislim da su ipak htjeli reći 'točno' jer se na tome pri pisanju inzistira - da se piše brzo i točno, a ne samo brzo.
Old 18.12.2023., 13:54   #25
Quote:
FeetF1 kaže: Pogledaj post
...
Znači, naš obrazovni sustav podučava prvašiće da pišu brzo i tečno, tj. s tekom odnosno s apetitom,
sa slašću (bon apetit=u slast).

Osim ako ovdje tkogod nije jezično zgriješio, htijući napisati 'točno' pa mu ispade 'tečno'.
To što netko tečno govori engleski, ne mora značiti da mu je engleski jezik i 'apetitlih'...

Quote:
Kad nešto teče (poput tekućine - voda iz slavine, rijeka...) onda je to obično brzo, pa bi, dakle, značilo da se ovdje govori o 'brzoj tečnosti' i brzini pisanja.

Mislim da su ipak htjeli reći 'točno' jer se na tome pri pisanju inzistira - da se piše brzo i točno, a ne samo brzo.
"... neprekinuti potez, što uvelike pomaže tečnosti i brzini pisanja".

Brzina pisanja zavisi od tečnosti pisanja.

NEPREKINUTI POTEZ sam po sebi nikako ne pomaže TOČNOSTI onoga što je na takav način (tj. neprekinutim potezom) napisano.
adelon is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2023., 21:41   #26
Quote:
nisu. vjeruj učenijima od sebe.
Old 19.12.2023., 13:43   #27
Quote:

Kad nešto teče (poput tekućine - voda iz slavine, rijeka...), onda je to obično brzo, pa bi, dakle, značilo da se ovdje govori o 'brzoj tečnosti' i brzini pisanja.

Nisu htjeli reći točnost, nego fluentnost pisanja.

Citat o postupcima za pomoć pri disgrafiji:

- Vježbe za tečnost pisanja: učenik piše na foliji, ogledalu, prozoru, balonu - prstima ili pjenom za brijanje, na kukuruznoj krupici, riži. Ove površine potiču fluidnost pokreta ruku.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2023., 12:03   #28
Quote:
mako kaže: Pogledaj post
Na tehničkom faksu je zabranjeno pisati pisanim slovima, bar je nama bilo. Što je sasvim razumljivo jer pisana slova i tehnologija ne idu skupa, a ljudima se ne da dešifrirati tuđe švrakopise. Ali realno gledajući, pisana slova se ne koriste nigdje, u rangu su s praktičnom primjenom latinskog jezika.
Pisana slova su dozvoljena u tehnici ali postoji standard tehnickog pisma kako se pisu mala pisana slova kao i velika tiskana slova. Literature autora Cirila Koludrovica dosta pisu o tome.

https://api.izzi.digital/preview/page/2069

Nije valjda sa su vas tjerali da pisete iskljucivo tiskanim slovima?
T-3000 is online now  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2023., 16:56   #29
Quote:
T-3000 kaže: Pogledaj post
Pisana slova su dozvoljena u tehnici ali postoji standard tehnickog pisma kako se pisu mala pisana slova kao i velika tiskana slova. Literature autora Cirila Koludrovica dosta pisu o tome.

Nije valjda sa su vas tjerali da pisete iskljucivo tiskanim slovima?
Nisi zamijenio mala tiskana za mala pisana?

Tehnicko pismo pise se tiskanim slovima, velikim i malim. Uz dva tipa, kosi i uspravni.
Old 26.12.2023., 17:21   #30
Quote:
Garofeeder kaže: Pogledaj post

Tehnicko pismo pise se tiskanim slovima, velikim i malim. Uz dva tipa, kosi i uspravni.
The standard
WhiteSnow is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2023., 22:29   #31
Quote:

Zna se sto su pisana(mala), a sto TISKANA(STAMPANA) slova. Tehnicko pismo pise se rukom ili sablonom. Nama su sablone bile zabranjene.
T-3000 is online now  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2023., 23:13   #32
Quote:
Zna se sto su pisana(mala), a sto TISKANA(STAMPANA) slova. Tehnicko pismo pise se rukom ili sablonom. Nama su sablone bile zabranjene.
Zna se, jedino sto ti ne znas.
Old 26.12.2023., 23:52   #33
Quote:
Zna se sto su pisana(mala), a sto TISKANA(STAMPANA) slova. ...
Zna se (odnosno barem bi se trebalo znati)...

Quote:
Pisana slova su dozvoljena u tehnici ali postoji standard tehnickog pisma kako se pisu
mala pisana slova
kao i
velika tiskana slova. ...

...
link kaže:
"Zbog različitog rukopisa, za izvođače radova takva tehnička dokumentacija bila bi nerazumljiva. Zbog toga je potrebno naučiti tehničko pismo."
adelon is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2023., 00:05   #34
Quote:
Zna se, jedino sto ti ne znas.
Dobro ne znam.
T-3000 is online now  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2023., 00:17   #35
Quote:
adelon kaže: Pogledaj post
Zna se (odnosno barem bi se trebalo znati)...

link kaže:
"Zbog različitog rukopisa, za izvođače radova takva tehnička dokumentacija bila bi nerazumljiva. Zbog toga je potrebno naučiti tehničko pismo."
Tako je. Postoji standard kako se pisu mala i velika slova te brojke i specijalni znakovi. Tko je radio ikakve teh. nacrte to mu je kristalno jasno.
T-3000 is online now  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2023., 07:24   #36
Quote:
Tako je. Postoji standard kako se pisu mala i velika slova te brojke i specijalni znakovi. Tko je radio ikakve teh. nacrte to mu je kristalno jasno.
Tako je. I taj ne trabunja o velikim tiskanim i malim pisanim slovima.

Taj zna da je rijec o tehnickom pismu koje se pise velikim i malim tiskanim slovima.
Old 27.12.2023., 12:57   #37
Mala i velika tiskana slova u tehničkom pismu. Četiri godine srednje tehničke škole i fakultet. I razni nacrti.

Pa i pisana slova mogu biti mala kao i velika.

Nikad mi nije bilo jasno to miješanje mala pisana, velika tiskana.
Coco_Nut is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2023., 16:21   #38
T-3000, Fran Bosnjakovic?
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:50.