Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce |
|
|
29.01.2023., 09:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
Dustflower kaže:
Takodjer i casopisi o temama koje te zanimaju, talijanski forumi
A za knjizevnost, dobro je u pocetku citati knjige za djecu i mlade, posebno nesto sto ti je poznato da znas da se neces pogubiti u radnji.
|
Kako pronaći talijanske forume? Molim savjet.
Što se tiče knjiga ja čitam knjige za djecu do devet godina, to mi je taman. Gramatika jednostavna, dosta poznatih riječi ali i nepoznatih čije značenje treba naučiti.
|
|
|
29.01.2023., 11:00
|
|
Majstor svih vratara
Registracija: Dec 2014.
|
Quote:
mravac8 kaže:
Kako pronaći talijanske forume? Molim savjet.
Što se tiče knjiga ja čitam knjige za djecu do devet godina, to mi je taman. Gramatika jednostavna, dosta poznatih riječi ali i nepoznatih čije značenje treba naučiti.
|
Forumi su u Italiji ugl. vrlo specifični, mislim da nema poznatih foruma ili općih foruma kao što je forum.hr. Rekao bih da nisu takvi forumi tako popularni. Osobno, preporučujem ti grupe na Facebook-u, puno su aktivnije te ima puno ljudi koji će rado pomoći u jeziku, iako se u tim grupama na koje mislim (L'Ordine dell'Avena Oscura npr.) ugl. podijele "dank" mimovi - no jako često ljudi postavljaju razna pitanja, pričaju o svojim iskustvima itd. Često je bilo postova stranaca koji su napisali nešto kao "Iz Turske sam te volim talijanski jezik, možete li pomoći?".
Druga opcija su reddit forumi, no reddit baš i ne koristim.
|
|
|
29.01.2023., 11:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
HrvatskiPankrt kaže:
Forumi su u Italiji ugl. vrlo specifični, mislim da nema poznatih foruma ili općih foruma kao što je forum.hr. Rekao bih da nisu takvi forumi tako popularni. Osobno, preporučujem ti grupe na Facebook-u, puno su aktivnije te ima puno ljudi koji će rado pomoći u jeziku, iako se u tim grupama na koje mislim (L'Ordine dell'Avena Oscura npr.) ugl. podijele "dank" mimovi - no jako često ljudi postavljaju razna pitanja, pričaju o svojim iskustvima itd. Često je bilo postova stranaca koji su napisali nešto kao "Iz Turske sam te volim talijanski jezik, možete li pomoći?".
|
Hvala na odgovoru. Faccebok ne volim i ne koristim, ali, ako mi zatreba, hoću.
Što su to reddit forumi? Kako im pristupiti? Ja sam starija generacija, pa o internetskom životu znam malo.
Nije mi važna poduka iz talijanskog, meni za to služe udžbenici, važnije mi je da mogu čitati i pisati na talijanskom. Ovako kao što čitam tuđe postove i pišem svoje na ovom forumu.
|
|
|
29.01.2023., 11:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
HrvatskiPankrt kaže:
|
Ok, našla sam, jednostavno je.
|
|
|
29.03.2023., 14:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
GPT4 OpenAI sam upravo probao. Pitao sam nek mi napiše na talijanskom što znači Sljedeću ulicu skrenite desno (što ja naravno znam na talijanskom jeziku)
Na što je KI-System odmah pogrešno odgovorio. Pa sam ja morao KI pomoći što je točan odgovor. Napisao sam točan odgovor na što bi mi KI-sistem odgovorio Da to je točan odgovor.
Smiješno mi je. Nije perfektan. Odmah sam pitao sistem da mi napiše dialog. Bio je okej, ali zadržao je dosta grešaka. Čak bih ja to mogao drugačije i bolje napisati.
U Austriji su rekli da bi taj OpenAI GPT4 prošao Maturu.
Iskreno mislim da na talijanskom ovaj sistem sa ovakvim tekstovima ne bi prošao!!!
Previše uzdižu to.
|
|
|
29.03.2023., 14:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2021.
|
Meni pomaze mnogo prevodjenje talijanskih knjiga. Doslovno prevodim recenicu po recenicu dnevno koliko stignem. Mada, iako sirim vokabular, osjetim kako bez razgovora nemam ritmike. Bilo bi dobro kad bi postojala verzija GPT-a koja bi mogla razgovarati.
|
|
|
29.03.2023., 14:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Ja koji sam imao Maturu pismeno na talijanskom imao sam najbolju ocjenu. A najbolja ocjena je bila trojka za desetak napisanih stranica.
Naprimjer ja nikad ne bih napisao Ho bisogno, već Avrei bisogno ili kao (mi) Avremmo bisogno...ali GPT4 ide odmah na najjednostavniji tekst.
Odkada se to koristi umjesto Gira a destra, svolta a destra (ovo drugo nije točno)
|
|
|
29.03.2023., 15:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2020.
|
Quote:
zarare kaže:
Meni pomaze mnogo prevodjenje talijanskih knjiga. Doslovno prevodim recenicu po recenicu dnevno koliko stignem. Mada, iako sirim vokabular, osjetim kako bez razgovora nemam ritmike. Bilo bi dobro kad bi postojala verzija GPT-a koja bi mogla razgovarati.
|
Kažeš da prevodiš doslovno. Prevedi Giuseppe Verdi,
Ivo Lola Ribar.
|
|
|
29.03.2023., 20:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2023.
|
problem je ocit...nema (jos) toliko talijanskih programera koji se bavi s tim, usporedite sa engleskim gdje je to glavna tema....tekst u stilu Shakespearovog engleskog ili nekog starinskog biblijski zargon, no problem...ali se uvijek moze zaj...ti...neko je uspio preci barijeru besmislenosti tako da je GPt napisao tekst kako "je zdravo jesti staklo" :-)....npr. nema kalorije, ima silicijuma, malo masti, ima taj hraskav okus...bez zezanja ...ja sam bio u rofl modusu kad sam to citao
|
|
|
02.08.2023., 15:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2021.
|
Što se italijanskih foruma tiče preporučujem reddit.
https://www.reddit.com/r/italy/
kao i
https://www.reddit.com/r/Italia/
su vrlo aktivni, a na njima imaš navedene i druge italijanske subreddite.
Sad u suštini, moraš se registrovati na redditu, kao i na bilo kom drugom forumu, i sam koncept je malo drugačiji nego ovdje, ali se s vremenom čovjek navikne.
Npr. razlika je u tome da su threadovi mnogo kraći, nema kao na forumu da se otegnu na 50 i više stranica. Uslijed toga, neke teme se često ponavljaju, jer kad jedan stari thread umre, često se desi da se otvara novi na gotovo istu temu...
Postovi su po difoltu prikazani na osnovu broja glasova za, a ne hronološki, mada možeš namjestiti da se prikazuju i hronološki.
Uglavnom nije reddit isto što i forum, ali je dovoljno sličan, i ima solidnih diskusija...
|
|
|
29.08.2023., 05:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2023.
|
Možda upišem tecaj talijanskog jezika, opet. Talijanski je jedan od najljepsih jezika. Perche vogliamo imparare la lingua italiana. La pronuncia e bene?
|
|
|
27.10.2023., 17:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Idem utorkom i četvrktom na tečaj talijanskog jezika pri Centru Znanja Split (Prokurative). Percio amo la lingua italiana.
|
|
|
12.02.2024., 00:00
|
|
O Silêncio Das Estrelas
Registracija: May 2007.
|
Španski i portugalski sam naučila uz TV program, vremenom i neopterećeno, nije bilo ciljano učenje jezika. Često slušanje tih jezika da sam jednog dana samo primijetila da mi više ne trebaju titlovi.
Talijanski slušam kroz canzone (npr. rado slušam Giuni Russo, pokoj joj duši), ranije nisam toliko lako razumjela o čemu pjevaju, sada već nešto mogu razumjeti bez guglanja tekstova. Ili čitanje teksta pjesme uz trud da razumijem bez da odem na GT.
U posljednje vrijeme gledam njihove krimi serije ali povremeno budu na TV-u a nekada pričaju u dijalektu (Napoli, Bari).
Evo u zadnje vrijeme nešto malo mogu skontati iako i dalje pratim prevod. Kada čitam članke ili komentare moram se dobro skoncentrisati da pokušam razumjeti bez pomoći GT-a ili tražim ekvivalente španskog ili portugalskog. Ista su grupa jezika ali opet ne bih rekla da je italijanski baš toliko sličan.
Teško ja sa italijanskim na zelenu granu.
U mom kraju nema kurseva jer nema interesa a ne odgovaraju mi online kursevi.
|
|
|
12.02.2024., 03:35
|
|
chargé d'affaires
Registracija: May 2012.
|
Neki online tečajevi su iznaneđujuće dobri, samo treba pogodit dobrog profu i dobar sistem.
|
24.04.2024., 18:06
|
|
psihonaut
Registracija: Dec 2002.
|
Preporuka za Simularium. Radi se o AI alatu za ucenje talijanskog jezika s engleskom bazom i unaprijed smisljenim scenarijima. Slicno je razgovoru s chat gpt na talijanskom, ali ima malo vise osobnosti, likovi su zabavniji i svaki ima svoju razinu kompleksnosti (basic, dramatic, realistic).
|
01.05.2024., 21:55
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2009.
|
zašto je Italija, a jezik talijanski?!
|
05.05.2024., 08:14
|
|
Majstor svih vratara
Registracija: Dec 2014.
|
Quote:
manchild kaže:
zašto je Italija, a jezik talijanski?!
|
Pretpostavljam da je riječ o venetizmu. Na venetskom se Talijan ili talijanski kaže tałian (izgovor bi bio nešto kao "taljan"). Čak neka varijanta talijanskog jezika koja se govori negdje u Brazilu zove se "Talian", a radi se o potomcima venetskih migranata.
|
|
|
29.05.2024., 22:27
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
HrvatskiPankrt kaže:
Pretpostavljam da je riječ o venetizmu. Na venetskom se Talijan ili talijanski kaže tałian (izgovor bi bio nešto kao "taljan"). Čak neka varijanta talijanskog jezika koja se govori negdje u Brazilu zove se "Talian", a radi se o potomcima venetskih migranata.
|
puno hvala
|
30.05.2024., 20:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Položila sam tečaj talijanskog jezika pri Centru znanja Split.
|
|
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:30.
|
|
|
|