Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa > Na rubu znanosti

Na rubu znanosti Istraživanja bez granica

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.05.2011., 11:43   #41
Quote:
Saharun kaže: Pogledaj post
lik koji je predvidio potres u Rimu nije bio seizmiolog, ako mislimo na istog.

Ali je lik koristio nešto što seizmiolozi ne koriste jer po njima nije "znanstveno dokazano".

Nijedan seizmiolog ne povezuje položaj planeta sa djelovanjem tektonskih ploća, jednostavno zato što ih to u školi nisu ućili, a sve što nije školski prezentirano nije znanstveno.

Zato su tog lika jedanput i optužili za uznemiravnje građana i zatvorili, a on pogodio.

Jer ako naš mjesec djeluje na vodu, zašto ne bi djelovao i na kopno?
Zašto bilo koje poravnanje planeta ne bi jaće djelovalo na zemlju?
Zašto pojaćana aktivnost sunca ne bi imalo odraza i na aktivnost tektonskih ploća?
Zašto prolazak, asteroida ili kometa u blizini zemlje također djelovao na zemlju.

Jebiga, taj čovjek je povezao sve te stvari i dao dosta točne podatke.
Seizmologe, kao i sve druge fizičare, na faksu uče misliti racionalno i provjeravati hipoteze. Do sada je bila hrpa kojekakvih hipoteza o djelovanju na potrese, od plime i uz to povezane deformacije (za kruto tlo amplituda je oko 1m) do kiša, suša i koječeg drugog. Sve su provjerene i odbačene. Neupućenima može biti fascinantno poneko podudaranje ali kad se sve sagleda u cjelini, ćorak. Može se neki potres dogoditi za uštapa, ali koliko je bilo uštapa bez potresa i koliko potresa bez punog mjeseca? O egzotičnom slaganju planeta i aktivnosti Sunca da ne govorim.
Koliko sam ja upućen u priču, ovdje se radi o dva različita lika. Jedan je trabunjao o planetima i usro motku a drugi je mjerio radon i nešto izmjerio prije L'Aquila potresa. Jedan je pseudoznanstvenik a drugi znanstvenik. Što ovog drugog nisu ozbiljno shvatili, stvar je politike i nedovoljno pouzdane metode.
__________________
Ja imam onu pravu, nepatvorenu školu, školu života(Mica T.)
mukotrpak is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2011., 11:45   #42
Quote:
grizli kaže: Pogledaj post
Evo Talijan je pogodio

Bio sad potres u Španjolskoj

Izgleda da položaj planeta ima smisla
Jeeee, pogodio jeeee, bio je na Zemlji.
__________________
Ja imam onu pravu, nepatvorenu školu, školu života(Mica T.)
mukotrpak is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2011., 13:47   #43
Ja ne tvrdim da uticaj svemirskih tijela direktno izaziva potres pošto Zemlja nema nijedno dovoljno masivno tijelo u svojoj blizini koje bi moglo dovoljno deformisati njenu vrlo debelu i masivnu koru. Medjutim, tvrdim da postoji mogućnost da gravitacioni uticaj svemirskih tijela može poslužiti kao okidač, kao "kap koja preliva čašu" u nekoj krajnje kritičnoj situaciji. Zamisli dakle neku zonu subdukcije u kojoj je došlo do koncentracije ogromne količine energije usljed nekog "zaglavljivanja". Zašto bi odbacili mogućnost da nailazak Mjeseca u njegovom perihelu neće dovesti do nekog malog pomjeranja tla koje bi rezultiralo naglim oslobadjanjem nakupljene energije u vidu potresa? Mislim da je to moguće, ali samo u kritičnim situacijama, kada se poklopi više značajnih faktora: ogromno naprezanje tla na nekoj lokaciji, tektonska ploča manje gustine sa gornje strane zone subdukcije i nailazak Mjeseca tačno iznad te lokacije u tačno datom trenutku u perihelu. Naravno da je mogućnost da se sve to poklopi mala, ali siguran sam da bi rezultat moglo biti "okidanje" potresa (dakle ne izazivanje samog potresa, već samo njegovo "okidanje", baš kao što okidač u pištolju nema u osnovi veze sa samim metkom, ali njegov mali udar aktivira veliku eksploziju u čauri i lansiranje metka). Pošto je tako poklapanje sigurno jako rijetko, to ga je i statistički teško dokazati, tj. korelacija izmedju navedenih faktora je previše mala (pošto je vjerovatnoća za poklapanjem njihovih ekstremnih vrijednosti takodje veoma mala). Kada bi posmatrali takve pojave tokom jako dugog vremena, sasvim je sigurno da bi dobili statistički dokaz da korelacija postoji. Ovo tvrdim zbog toga što primjer takvog djelovanja imamo u bliskom svemiru, u orbiti Jupitera, gdje Jupiter "gnjavi" Iio kao komad tijesta.

Quote:
One week prior to Voyager 1's encounter with Jupiter, Stanton Peale published a paper suggesting that tidal heating might produce volcanism on Io. His prediction was spectacularly confirmed on March 8, 1979 when Voyager 1 captured geyser like eruptions spewing material hundreds of kilometers above Io's surface.
http://www.solarviews.com/eng/iovolcano.htm
Zombie_666 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2011., 15:34   #44
Quote:
Zombie_666 kaže: Pogledaj post
Ja ne tvrdim da uticaj svemirskih tijela direktno izaziva potres pošto Zemlja nema nijedno dovoljno masivno tijelo u svojoj blizini koje bi moglo dovoljno deformisati njenu vrlo debelu i masivnu koru. Medjutim, tvrdim da postoji mogućnost da gravitacioni uticaj svemirskih tijela može poslužiti kao okidač...
Mnogi su tako mislili i provjeravali ali se sve izjalovilo. Provjera je relativno jednostavna. Za početak moraš imati katalog potresa, po mogućnosti što detaljniji. Ako te zanimaju samo jaki potresi imaš vrlo dobre kataloge i na netu (USGS, CSEM...) Sve potrese svijeta je teško skupiti, ali slabići magnitude 3 i manje nisu zanimljivi jer se dešavaju neprestano, preko tisuću dnevno. Dakle, katalog, vremena zanimljivih astronomskih događanja i vužgi ga Blaš, računaš korelaciju. A korelacija nije signifikantna i čiča miča gotova je priča. Račun je proveden, ne samo za Mjesec, Sunce, ostale planete, konjunkcije i slično već i za trigeriranje drugim udaljenim potresima, kišna razdoblja, sušna razdoblja itd. Jedino je dokazana veza između punjenja velikih akumulacija i slabih plitkih lokalnih potresa i to se naziva inducirana seizmičnost.
__________________
Ja imam onu pravu, nepatvorenu školu, školu života(Mica T.)
mukotrpak is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2011., 17:45   #45
Ajd na ne quotam, pobio si me, na Zemlji možda zaista nema takvih uticaja (ili su toliko rijetki da je to zanemarljivo) ali moraš priznati da je to samo zbog toga što nemamo dovoljno masivnog susjeda koji bi mogao da napravi sranje (mislim na Iio i ono što mu radi Jupiter).
Zombie_666 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.05.2011., 10:06   #46
Quote:
Zombie_666 kaže: Pogledaj post
Ajd na ne quotam, pobio si me, na Zemlji možda zaista nema takvih uticaja (ili su toliko rijetki da je to zanemarljivo) ali moraš priznati da je to samo zbog toga što nemamo dovoljno masivnog susjeda koji bi mogao da napravi sranje (mislim na Iio i ono što mu radi Jupiter).
Jasno da je tako. Da nam umjesto Mjeseca kruži Jupiter gnječilo bi nas ko limun prije limunade. Sreća naša da gravitacijska sila opada s kvadratom udaljenosti.
__________________
Ja imam onu pravu, nepatvorenu školu, školu života(Mica T.)
mukotrpak is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.05.2011., 10:57   #47
Quote:
mukotrpak kaže: Pogledaj post
Jasno da je tako. Da nam umjesto Mjeseca kruži Jupiter gnječilo bi nas ko limun prije limunade. Sreća naša da gravitacijska sila opada s kvadratom udaljenosti.
Ostaje nam samo da se nadamo da Nibiru (ili šta već) neće proći dovoljno blizu 2012. godine (ako naidje kao što mnogi misle).

Naš Mjesec bi takodje mogao ozbiljno na naškodi Zemlji ako bi se nekad, iz nekog razloga njegova orbita poremetila, tako da bi perihel bio mnogo bliže nego sada. To je naravno SF i nadam se da do toga nikad neće doći.
Zombie_666 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2011., 03:14   #48
Quote:
Strepite kaže: Pogledaj post
pogledala i to i ostale njene video uradke...
kaj velim?
da je teta malo žifčana, da teti nisu sve na broju te da pati od paranoje.
to se dogodi kad netko čita i gleda preveč sf.
jedna stvar je biti na oprezu, imati spremljenu torbu za bijeg (kaj smo svi mi imali za vreme rata)...
al druga stvar je otić živet v spilju na planini... z biblijom... i plašit ljude sudnjim danom...
istinabog, prije il kasnije bu nas pogodilo nekaj, kaj god to bilo, i zbrisalo z lica zemlje, dao bog ja to ne doživila niti itko od nas, al j***š život u stalnom strahu...
morti sam preveč komforna i bedasta, al rajše bum dočekala sudnji dan doma z mojima tu f zabregu, neg pobegla na velebit i otegla papke od poskoka [potonje se dogodi kad si, kak ja, gradsko dete kaj v nesvest od straha opadne već kad pčelu vidi, o bumbarima da ne govorim].
kaj se tiče njene matematike, tu se vraćam na stričeka talijana koji je isto tak proučaval planete i ostala tijela i njihove međusobne utjecaje i na osnovu toga daval precizna predviđanja, ak je skužila metodu kojom je on predviđal, svaka joj čast, no, sve je "palo u vodu" kad je izašlo na vidjelo da ona većinu svojih predviđanja temelji na "brojevnim slučajnostima" iz 2012. i ostalih filmova katastrofe.
ostalo kaj ona trabunja, to se zna od davnina, i nas bu v zabregu drmnul opet jedan jedan jači potres, al kaj bi sad, trebali mam napustiti grad i si z motikama i štihačama na velebit? pa se za tideset godina pitat, kaj je nama ovo trebalo?
kaj bu bu, istinabog, da mi neko veli da bu se zagreb zravnil s zemljom sutra vjutro, prešla bum reda radi na more [ups, nesmem tam, teta veli da bu me poklopil tsunami] čisto da budem sigurna... al da bum mam pobegla v spilju, šume i planine i ostala tam godinama dok se konačno zagreb ne zatrese... to ne.
no svakako nikome, bez obzira na sva jeziva proročanstva i ostale stra'te, nebi bilo zgorega nafčiti osnove preživljavanja u prirodi i prve pomoći, čisto reda radi, nek se nađe ak zatreba.
__________________
vjeruj samo polovici onoga što vidiš i apsolutno ničemu (od) onoga što čuješ. (bruce lee)
šmokljanica is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2011., 18:01   #49
Talijan nije pogodio ama baš ništa, osim slučajno. Kao što ne funkcioniraju nikakva proročanstva za potrese, niti potresi imaju veze sa položajima planeta.

Nedavni potres u Španjolskoj bio je magnitude 5,3 ( Richterova skala). Potresi magnitude od 5,0 do 5,9 događaju se u svijetu oko 800 puta godišnje u prosjeku. Potresi magnitude od 4,0 do 4,9 dogode se prosječno godišnje oko 6200 puta. Godišnje se u svijetu dogodi 150- 200 potresa godišnje sa magnitudom 6,0- 6,9. Iz ovoga je očito da je manje onih jačih potresa, a puno više onih slabijih. također je jasno da se potresa sličnih onome u Španjolskoj dnevno dogodi barem 5-6, dok se onakvih kao u Aquilli u Italiji lani u veljači, magnitude 5.8, dogode jedan dnevno ili manje.

Inače, u Italiji je lani poginulo oko 200- 300 ljudi u tom potresu, a razlog je bio isti kao i u Španjolskoj: slabe i trošne zgrade. Za usporedbu, Zagreb je 1880. godine pogodio potres magnitude 6,3, dakle 32 puta jači od onoga u Španjolskoj, a poginula je samo jedna osoba.

Zato molim vas, okanite se ludosti i vjerovanja u nekakva proročanstva i sumnjiva djelovanja planeta.
gugi the lizard is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2011., 18:50   #50
Quote:
gugi the lizard kaže: Pogledaj post
Zato molim vas, okanite se ludosti i vjerovanja u nekakva proročanstva i sumnjiva djelovanja planeta.
A pogotovo ako ona navode točne datume.

Quote:
dtomas kaže: Pogledaj post
INES je 7 i nema nekih novih vijesti...
Božeee, zar stvarno!!! Zar je Fukushima stvarno po INES-u sada rangirana na 7?

Ne mogu vjerovati.
__________________
Neka svi grijesi odu od mene. Neka sva sreća, stečena pravednim sredstvima, dođe k meni. - Atharva Veda 10.1.10

Zadnje uređivanje Bat Kol : 29.05.2011. at 18:07.
piskavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2011., 09:34   #51
Evo i dva moja zapanjujuće točna proročanstva, jer 100% je ziher da će se obistiniti:

U ponedjeljak, 30. svibnja će ujutro izaći Sunce na istoku, a navečer će zaći na zapadu!

Ove godine će ljedni solsticij biti 21. lipnja, jesenski ekvinocij 23. rujna, a zimski solsticij 21. prosinca!

Uh, koji sam ja fenomenalni prorok! Nema mi ravna na planetu i u okolici!

Ako ima netko da još nije shvatio: Svake godine se dogodi na Zemlji prosječno oko 800 potresa magnitude od 5,0 do 5,9. To je oko 2,4 potresa dnevno, s tim da su oni magnitude slabije od 5,5 češći nego oni magnitude jače od 5,5. U Španjolskoj uoće nitko nije trebao poginuti, ali su zgrade bile toliko stare i trošne da bi neke dobro oštetio već prolazak nekoliko teških kamiona.

I da se ne zaboravi: Navodno je seizmolog- amater predvidio prije 30- tak ljeta da će katastrofalan potres točno određenog dana pogoditi grad Rim. Niti je pogođen grad Rim, niti je potres bio katastrofalan, a da nije bilo desetak mrtvih u Španjolskoj, već nula, vjerojatno bi za pores znali samo seizmografi i lokalni seizmolozi.

Inače, čak i u Hrvatskoj se tlo trese svakoga dana i to 20- 30 puta, a tek oneki od tih potresa ljudi osjete, pa onda dođe u novine.
gugi the lizard is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2011., 21:07   #52
Možda će većina vas sad biti skeptična, ali ja osjetim potres par dana prije nego se to dogodi. Nije nikakva vidivnjačka spika, jednostavno sam osjetljiva na njih i meni se tlo zatrese prije nego se on dogodi u blizini (HR, BIH, Srbija...)
Davno prije, kad je to sve počelo sam ih sanjala, ali s vremenom sam ih počela osjećati u budnom stanju i uvijek se dogode u roku 3-5 dana.

Jednom sam bila kod frendice i ispričala joj to, te joj rekla da sam sanjala neki jaki potres, i da mislim da bi mogao biti u Zagrebu, s obzirom da kad su u snu slabiji, bili bi dalje, kad su jači, bili bi bliže... I ona je isto kolutala očima "Da, da ziher!" i onda nakon dva tri dana, eto potres u Zagrebu. I zove me ona na telefon:"Fak ju, idući put ne želim znat!"

Uglavnom, već je mnogo puta znanstveno potvrđeno da ih pogodim, ali nije to ništa vauuuu, jednostavno hiper senzibilna na vibracije, jer je opće poznato da potres počne puno prije nego se zaista sve zatrese...

Makar prije potresa u Japanu sam sanjala neki užasno veliki potres i da su su došle dvije osobe koje su mi dale papirić sa nekim čudnim znakovima, slični japanskim, ali kak ja ne znam japanski, nisam to ni povezala, možda niti nije imalo veze, ali nakon par dana je bio onaj gadni potres kod njih...

Tako da, potresi se mogu predvidjeti, ali više manje zbog instinkta, jer životinje imaju taj instinkt, možda je meni ostao iz pećinskog doba
Normalnofobicna is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2011., 21:46   #53
Quote:
Normalnofobicna kaže: Pogledaj post
Možda će većina vas sad biti skeptična, ali ja osjetim potres par dana prije nego se to dogodi. Nije nikakva vidivnjačka spika, jednostavno sam osjetljiva na njih i meni se tlo zatrese prije nego se on dogodi u blizini (HR, BIH, Srbija...)
Davno prije, kad je to sve počelo sam ih sanjala, ali s vremenom sam ih počela osjećati u budnom stanju i uvijek se dogode u roku 3-5 dana.

Jednom sam bila kod frendice i ispričala joj to, te joj rekla da sam sanjala neki jaki potres, i da mislim da bi mogao biti u Zagrebu, s obzirom da kad su u snu slabiji, bili bi dalje, kad su jači, bili bi bliže... I ona je isto kolutala očima "Da, da ziher!" i onda nakon dva tri dana, eto potres u Zagrebu. I zove me ona na telefon:"Fak ju, idući put ne želim znat!"

Uglavnom, već je mnogo puta znanstveno potvrđeno da ih pogodim, ali nije to ništa vauuuu, jednostavno hiper senzibilna na vibracije, jer je opće poznato da potres počne puno prije nego se zaista sve zatrese...

Makar prije potresa u Japanu sam sanjala neki užasno veliki potres i da su su došle dvije osobe koje su mi dale papirić sa nekim čudnim znakovima, slični japanskim, ali kak ja ne znam japanski, nisam to ni povezala, možda niti nije imalo veze, ali nakon par dana je bio onaj gadni potres kod njih...

Tako da, potresi se mogu predvidjeti, ali više manje zbog instinkta, jer životinje imaju taj instinkt, možda je meni ostao iz pećinskog doba
jezivo... ali nema veze jesi za to da ja i ti udemo u jedan zajednicki biznis
nepoznati87 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2011., 21:52   #54
Quote:
Normalnofobicna kaže: Pogledaj post
Možda će većina vas sad biti skeptična, ali ja osjetim potres par dana prije nego se to dogodi. Nije nikakva vidivnjačka spika, jednostavno sam osjetljiva na njih i meni se tlo zatrese prije nego se on dogodi u blizini (HR, BIH, Srbija...)
Davno prije, kad je to sve počelo sam ih sanjala, ali s vremenom sam ih počela osjećati u budnom stanju i uvijek se dogode u roku 3-5 dana.

Jednom sam bila kod frendice i ispričala joj to, te joj rekla da sam sanjala neki jaki potres, i da mislim da bi mogao biti u Zagrebu, s obzirom da kad su u snu slabiji, bili bi dalje, kad su jači, bili bi bliže... I ona je isto kolutala očima "Da, da ziher!" i onda nakon dva tri dana, eto potres u Zagrebu. I zove me ona na telefon:"Fak ju, idući put ne želim znat!"

Uglavnom, već je mnogo puta znanstveno potvrđeno da ih pogodim, ali nije to ništa vauuuu, jednostavno hiper senzibilna na vibracije, jer je opće poznato da potres počne puno prije nego se zaista sve zatrese...

Makar prije potresa u Japanu sam sanjala neki užasno veliki potres i da su su došle dvije osobe koje su mi dale papirić sa nekim čudnim znakovima, slični japanskim, ali kak ja ne znam japanski, nisam to ni povezala, možda niti nije imalo veze, ali nakon par dana je bio onaj gadni potres kod njih...

Tako da, potresi se mogu predvidjeti, ali više manje zbog instinkta, jer životinje imaju taj instinkt, možda je meni ostao iz pećinskog doba
Tako i moja stara. Jednostavno svaki put prije nego kaj bude neki veći potres, odnosno dan-dva ranije, kaže "trese se". Prije smo joj se sprdali no nakon što se u gotovo svakom slučaju u posljednjih 10-ak godina njeno "predviđanje" obistinilo, više ne sumnjamo, iako to niti ona niti ostatak ukućana to ne zna objasniti. Inače čudno je kod nje što joj bolje ide predosjećanje udaljenih potresa dok se zna dogoditi da potrese u hrvatskoj uopće ne registrira...
Outmind is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2012., 10:31   #55
Evo da ne otvaram novu temu, stavit ću ovdje jer ukoliko bi se utvrdila veza, otvorile bi se nove mogućnosti predviđanja potresa.
Ono što me zanima, čini li se vama ovo kao ono što bi se nazvalo korelacijom, ali bez kauzalne povezanosti? Uragana ima i u drugim područjima, ali se nisu javljali potresi i isto tako, ni u ovom području nisu se uvijek javili potresi nakon uragana. Nekako mi se čini teško povjerovati da bi kiše tek tako utjecale na tektoniku. Na nekakve slabije, površinske potrese možda, ali tektonika?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/j...se/591885.aspx
Explorer_HR is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2012., 22:41   #56
Jao, tek sad vidim koji je ovo podforum
Explorer_HR is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2013., 09:58   #57
Sorry na dizanju teme, al fakat nisam znala kam da stavim ovo...
https://www.facebook.com/photo.php?f...738.1399910869
__________________
I'll make your heart smile...

Zadnje uređivanje Bat Kol : 27.04.2013. at 12:58. Reason: Prevelika slika
0merta is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2013., 11:47   #58
Najbolji potres koji je opisan (osim Nostradamusa) je:
Alois Irlmaier 1955 god. (najbolje)
i svedski Ribar Anton Johansson (prije prvog svj. rata)

Naravno radi se o potresu koji ce se jos dogodit! ("Weltenbeben")
Simunonuno is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2020., 16:22   #59
Da oživim ovu temu koja je opet postala aktualna jer postoji neki jubituber koji predviđa potrese i to relativno precizno (ako zanemarimo da ih predviđa u rasponu od tjedan dana i 200 milja površine). Ionako ova tema, tj. taj lik nije dozvoljen niti jednom drugom pdf-u niti mu ja tamo mjesto.
Tomo1972 is online now  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2020., 16:35   #60
to je ovaj lik ukolko se ne varam
https://www.youtube.com/watch?v=-G6MD6-unes
__________________
Don’t let those horns confuse you, people, they are there to keep the halo on straight.
dana69 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:16.