Filozofija Misaone teme lišene dogme |
|
|
24.01.2012., 23:35
|
|
Chaos..
Registracija: Nov 2009.
|
Može link on line knjiga na hrvatskom jeziku  Zahvaljujem
|
06.02.2012., 12:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2012.
|
Nedavo sam naišao na knjigu Arthur Schopenhauera "O mudrosti života",knjiga mi se učinila jako zanimljiva,te njegova stajališta i pogled na život.
Iskreno do nedavno nisam niti čuo za ovog čovjeka,a sada su me totalno zainteresirala njegova djela,i stajališta.
Molio bi ako tko ima kakvih spoznaja o ovom čovijeku,te o njegovim djelima da mi svojim rječima približi njegov pogled na svijet,te da komentar dali
je stvarno toliko zanimljiv,ili sam se preračunao.
Link za knjigu u knjižari: http://www.mozaikknjiga.hr/o-mudrost...PR/130946,7260
Njegove izreke i citati: http://www.mudremisli.net/misli-pozn...enhauer-citati
Uaprijed zahvaljujem
|
05.03.2012., 18:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Filozofske knjige po 10kn!!!!
Najpovoljnije knjige,sajam rabljenih knjiga Britanski trg.Svakog petka,subote i nedjelje.Petak 10-18 subota 7-15 nedjelja 7-15.Fromm,Freud,Nietze,Hegel,Kant i mnogi drugi pisci po samo 10kn knjiga!!!Tvrdi uvez,usčuvano kao novo.Ponuda na više od 150 štandova...
|
|
|
16.05.2012., 00:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2012.
|
blablabla
ljmadfsčoicfmsodijfcmasdcfmsdfjmcvdčlfjvsnčdjgnvčd asgjsndčoagmčlk
Quote:
Davor000 kaže:
Evo nekih knjiga i linkovi na njih:
blablablablablaadkjghsdvsiodgnoirjmšpomhasdpacsejr iucjdsiufcseišofckmsadfkdspafspkfdsćpfsćpfkcdsćpkc sdkcdfckmckdćk
Routledge History of Philosophy. Vol. 1. From the Beginning to Plato (Routledge,1997)(T)(484s)
Routledge History of Philosophy. Vol. 2. From Aristotle to Augustine (Routledge,1999)(T)(484s)
Routledge History of Philosophy, Vol. 3. Medieval Philosophy.
Routledge History of Philosophy. Vol. 4. The Renaissance and 17-century Rationalism (Routledge,1998)(T)(444s)
Routledge History of Philosophy. Vol. 5. British Philosophy.. (Routledge,1996)(T)(377s)
Routledge History of Philosophy, Vol. 6. The Age of German Idealism
Routledge History of Philosophy, Vol. 7. The Nineteenth Century
Routledge History of Philosophy, Vol. 8. Twentieth-Century Continental Philosophy
Routledge History of Philosophy, Vol. 9. Philosophy of Science, Logic and Mathematics in the Twentieth Century
Routledge History of Philosophy, Vol. 10. Philosophy of Meaning, Knowledge and Value in the Twentieth Century
Ovo je u .zip-u, svih deset pdfova na ovome linku: http://www.4shared.com/file/55704260...in_10_Vol.html
Evo ovdje i Quine W V - From A Logical Point Of View
Genijalni Quineovi članci, pogotovo Two Dogmas of Empiricism (obavezno štivo za svakog filozofa).
Link na Gilbert Ryle - The Concept Of Mind. Uništenje dualizma, iako treba s rezervama uzeti neke stavove jer Ryle nije bio savršeno upućen u znanost.
Zatim, Epistemology - The Big Questions. Članci (eseji) o epistemologiji od Descartesa do Wittgensteina, Rortyja i Quinea...
(Link dolje) Zanimljiva Putnamova knjiga o distinkciji navodnih činjeničnih stavova i vrijednosnih stavova. Povlači analogiju s Quineovim argumentom u Two Dogmas, ali u odnosu dualizma vrijednosti i činjenica. I nastoji pokazati da su vrijednosni sudovi također objektivni, tj. točnije, pokazuje da distinkcija između vrijednosti i činjenica nije tek tako opravdana. Link: Hilary Putnam-The Collapse of the Fact-Value Dichotomy (Znam da mi je na jednome mjestu "nitko drugi" govorio da kod Kanta podjela na sintetičke i analitičke sudove nema veze s njegovom etikom. Evo argument za preispitati taj stav.)
I Blackwell - The Blackwell Guide to the Philosophy of Language (Devitt M., Hanley R.(eds) 2006)(T)(457s). Uvod u filozofiju jezika.
|
|
|
|
04.06.2012., 22:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
pozdrav,
znate li gdje mogu nabaviti polovnu knjigu od mirka jakića: LOGIKA 1: Udžbenik za prvostupničku razinu obrazovanja?
hvala
|
|
|
19.09.2012., 21:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Pozdrav, molio bi nekoga da mi samo kaže točan naziv jedne knjige, išlo nešta kao... filozofija i poravak motocikla....?
|
|
|
31.10.2012., 22:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2012.
|
Pozdrav svima!
Imam temu,naime seminarski rad pravim,Aristotelovo shvaćanje odgoja( 8.poglavlje u njegovoj knjizi "Politika")
Ima li tkogod štogod pametno za izjaviti ?
Unaprijed zahvaljujem 
|
|
|
14.11.2012., 00:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
|
|
|
14.12.2012., 08:08
|
|
Le Philosophe Ignorant
Registracija: Oct 2008.
|
Nisam našao srodniji topic, pa na ovome moram podijeliti jednu svoju frustraciju koja se ne odnosi na online izdanja, već na tiskana.
Naime, smatram sramotnim (u pravom smislu te riječi) što u se Hrvatskoj ne mogu naći temeljna djela filozofije i povijesti filozofije. Primjerice, Aristotelova Metafizika, Kantova Kritika čistog uma, Dielsovi Fragmenti predsokratovaca, ... Ova tri naslova dugo sam tražio i na kraju sam bio prisiljen kupiti Kritiku na srpskom (u antikvarijatu), Metafizika se povremeno isto može naći u antikvarijatima, a za Dielsove Fragmente ni ne znam kak izgledaju.
(Znam da nije ista kategorija) no, glavno da imamo prevedeno svih 587 svezaka 'Bratstva crnog bodeža' i sličnih budalaština.
Razumijem da se ne isplati izdavačima tiskati knjige koje se ne prodaju; čak i da je to istina, svejedno treba izdati temeljne knjige zapadnog mišljenja. Ali nije - jer sam uvjeren da bi se novo izdanje Metafizike brzo rasprodalo, a tako je i s Dielsom i Kantom.
Drugi je problem cijena; reći će neki da su knjige skupe (npr. Demetra, Naklada Breza, Naklada Jurčić,...) - ali to su vrijedne knjige uglavnom dobro prevedene, kompetentno priređene i detaljno interpretirane u predgovorima ili pogovorima. Ako se usporede s cijenom nekog prosječnog romana ( ne daj bože bestselera), izgleda da su ipak prejeftine.
No, treba ipak biti pošten i reći da se u poslijednje vrijeme - koliko god kriza izdavaštva bila aktualna - mnogo toga prevelo i izdalo, osobito već spomenuti izdavači, kao i neki manji, tek u procesu afirmacije. Samo treba ispraviti tih nekoliko velikih pogrešaka.
Eto, hvala, sad mi je lakše.
|
|
|
14.12.2012., 22:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
Pridružujem se vašim svakidašnjiim jadikovkama.
Meni nije problem je li knjiga na hrvatskom ili srpskom jeziku, ali problem je stvarno njihova dostupnost. Godinu dana tražim neke klasike, i ma kakvi... Recimo, taj Diels, znači - hrvatsko izdanje, je gotovo nemoguće nabaviti, a istovremeno ima 7 tona tog izdanja u srpskim antikvarijatima. I uvijek je odnos 1:10. Ako možda ima koji primjerak u RH, u Srbiji ih na tog jednog ima 10. Dalje, ja ne mogu vjerovati da D. Laertija godinama nema na internet-prodaji. Nauku logike sam jedva nabavio. Dielsa nikako, mada ima jedan izvor, ali primjerak mi djeluje jako oštećen. Ako je tolika potražnja i rasparčavanje među studentima, čemu strah od reprinta? Pratim sve antikvarijate i jednostavno me hvata neviđena iritacija od zjapeće praznine njihove ponude. To nešto antikvarijata što vrijedi ima u Zagrebu, dok u drugom gradu po veličini u državi, u Splitu, ima svega 2, od kojih je jedan neviđeno traljav i besramno skup, a drugi ima svega, a često samo ne onoga na što ja ciljam. I pogađate, oba ta antikvarijata nemaju web-shop-katalog!!!
@Echoe, prije 2 mjeseca sam bio u splitskom antikvarijatu "Misal", i tamo ti ima (ako nije prodana) Aristotelova "Metafizika" od Ladana (pa i Fizika, Nikomahova etika). Ali kladim se da su toliko loši komercijalisti, da ti neće znati prodati, odnosno da ne šalju poštom. Važno da su nadrkani na kupce.
Mislim da Kritike nema na hrvatskom jeziku.
Nova izdanja su ili nebitne knjige (čega uopće ima kupiti u knjižarama danas, osim papirusine za domaćice?), ili su skupe http://www.knjigolov.hr/item_y.php?ropduct_id=3601, kao Demetra koje uzmem u knjižnici (ako ih ima). Btw, što je s Demetrom? Nisu izdali godinu dana ništa novog. Osim Demetre (na stranu kriza izdavaštva, rijetki naslovi, - čemu pretjerivanje s opremom?); relevantna hr filozofijska izdanja su još ona od MH. Povoljna i probrana. Još jedna stvar pri ovome. Nisu problem pare. Tristo kuna ću ja bez problema iskeširati za neko kapitalnije djelo, eto Kritiku ili nešto što me baš interesira, ali neću za ona sporedna i koja kupujem na slijepo. Najbanalnija i najprosječnija knjiga od 100 stranica najmanje košta 80kn, a nekad i 120kn. HC 220 stranica banalnog sadržaja ide na 160kn minimalno. Neki npr. "stari i važni Jung" na 500 str. će doći recimo 100kn, a danas neka njegova sporedna knjiga na 100 str. dođe 140kn: http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjig....php?ppar=5011 Znam da je "fabula nova" malverzatorska, ali financirana je od ministarstva. Kolika bi cijena ove nebitne, prosječne knjižice bila da je ne financira ministarstvo??? Ma bježi. Ne dam ni kunu. "Kako čitati Hegela", jedna fina vrijedna knjiga dođe 80kn (600 str.) i na takvo nešto treba potrošiti pare, a ne pasti na lijepak novih budalaština. Kad mi god padne neka knjiga na pamet, odmah molim boga da je izdana prije 20-40 godina, jer je takvo izdanje jedino povoljno i jedini spas. Uh.
Zadnje uređivanje Idol Vijandota : 14.12.2012. at 22:53.
|
|
|
15.12.2012., 11:13
|
|
Le Philosophe Ignorant
|
Quote:
Idol Vijandota kaže:
Pridružujem se vašim svakidašnjiim jadikovkama.
Meni nije problem je li knjiga na hrvatskom ili srpskom jeziku, ali problem je stvarno njihova dostupnost. Godinu dana tražim neke klasike, i ma kakvi... Recimo, taj Diels, znači - hrvatsko izdanje, je gotovo nemoguće nabaviti, a istovremeno ima 7 tona tog izdanja u srpskim antikvarijatima. I uvijek je odnos 1:10. Ako možda ima koji primjerak u RH, u Srbiji ih na tog jednog ima 10. Dalje, ja ne mogu vjerovati da D. Laertija godinama nema na internet-prodaji. Nauku logike sam jedva nabavio. Dielsa nikako, mada ima jedan izvor, ali primjerak mi djeluje jako oštećen. Ako je tolika potražnja i rasparčavanje među studentima, čemu strah od reprinta? Pratim sve antikvarijate i jednostavno me hvata neviđena iritacija od zjapeće praznine njihove ponude. To nešto antikvarijata što vrijedi ima u Zagrebu, dok u drugom gradu po veličini u državi, u Splitu, ima svega 2, od kojih je jedan neviđeno traljav i besramno skup, a drugi ima svega, a često samo ne onoga na što ja ciljam. I pogađate, oba ta antikvarijata nemaju web-shop-katalog!!!
@Echoe, prije 2 mjeseca sam bio u splitskom antikvarijatu "Misal", i tamo ti ima (ako nije prodana) Aristotelova "Metafizika" od Ladana (pa i Fizika, Nikomahova etika). Ali kladim se da su toliko loši komercijalisti, da ti neće znati prodati, odnosno da ne šalju poštom. Važno da su nadrkani na kupce.
Mislim da Kritike nema na hrvatskom jeziku.
Nova izdanja su ili nebitne knjige (čega uopće ima kupiti u knjižarama danas, osim papirusine za domaćice?), ili su skupe http://www.knjigolov.hr/item_y.php?ropduct_id=3601, kao Demetra koje uzmem u knjižnici (ako ih ima). Btw, što je s Demetrom? Nisu izdali godinu dana ništa novog. Osim Demetre (na stranu kriza izdavaštva, rijetki naslovi, - čemu pretjerivanje s opremom?); relevantna hr filozofijska izdanja su još ona od MH. Povoljna i probrana. Još jedna stvar pri ovome. Nisu problem pare. Tristo kuna ću ja bez problema iskeširati za neko kapitalnije djelo, eto Kritiku ili nešto što me baš interesira, ali neću za ona sporedna i koja kupujem na slijepo. Najbanalnija i najprosječnija knjiga od 100 stranica najmanje košta 80kn, a nekad i 120kn. HC 220 stranica banalnog sadržaja ide na 160kn minimalno. Neki npr. "stari i važni Jung" na 500 str. će doći recimo 100kn, a danas neka njegova sporedna knjiga na 100 str. dođe 140kn: http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjig....php?ppar=5011 Znam da je "fabula nova" malverzatorska, ali financirana je od ministarstva. Kolika bi cijena ove nebitne, prosječne knjižice bila da je ne financira ministarstvo??? Ma bježi. Ne dam ni kunu. "Kako čitati Hegela", jedna fina vrijedna knjiga dođe 80kn (600 str.) i na takvo nešto treba potrošiti pare, a ne pasti na lijepak novih budalaština. Kad mi god padne neka knjiga na pamet, odmah molim boga da je izdana prije 20-40 godina, jer je takvo izdanje jedino povoljno i jedini spas. Uh.
|
Slažem se u mnogo toga. Znam da ljudi koji čitaju knjige ima relativno malo (iako mi se čini da polako čitanje ulazi u modu), a među tih 'malo' je malo onih koji bi čitali, recimo, Dielsa ili Metafiziku. Ali nije stvar u tome; to je stvar kulture.
Hvala na savjetima, no 'Misal', koliko vidim, nema online katalog, pa ću ih morat nazvati.
|
|
|
15.12.2012., 11:39
|
|
meta-fizičar
Registracija: May 2008.
|
U vezi Dielsa: zanimljivo je da ne postoji engleski prijevod te knjige. Meni se čini da je jasno i zašto: Dielsova je zasluga što je prikupio materijal - grčke fragmente, u izvorniku. Svaki prijevod je već interpretacija, a to se osobito odnosi na takve fragmentarne tekstove. Naš prijevod se na neki način pretvara da samo prevodi bez da interpretira što su oni mislili time. Tako da svi fragmenti svih predsokratovaca, u prijevodima a bez daljnje interpretacije, po meni baš i nemaju smisla. Dielsovi grčki fragmenti su sirovi materijal za interpretaciju.
|
|
|
15.12.2012., 12:01
|
|
Nikad u dilu s bagrom
Registracija: Jun 2003.
|
Na stranici http://www.jamesrachels.org/JboBooks.htm dostupno je nekoliko knjiga američkog filozofa Jamesa Rachelsa:
- The End of Life: Euthanasia and Morality (1986)
- Created from Animals: The Moral Implications of Darwinism (1990)
- Can Ethics Provide Answers? And Other Essays in Moral Philosophy (1997)
Pročitao sam drugu knjigu: "The Moral Implications of Darwinism", koja je izvrsna. Moje tople preporuke  .
|
15.12.2012., 22:10
|
|
Le Philosophe Ignorant
|
Quote:
nitko drugi kaže:
U vezi Dielsa: zanimljivo je da ne postoji engleski prijevod te knjige. Meni se čini da je jasno i zašto: Dielsova je zasluga što je prikupio materijal - grčke fragmente, u izvorniku. Svaki prijevod je već interpretacija, a to se osobito odnosi na takve fragmentarne tekstove. Naš prijevod se na neki način pretvara da samo prevodi bez da interpretira što su oni mislili time. Tako da svi fragmenti svih predsokratovaca, u prijevodima a bez daljnje interpretacije, po meni baš i nemaju smisla. Dielsovi grčki fragmenti su sirovi materijal za interpretaciju.
|
To je vjerojatno točno. Nedavno sam detaljno prošao predsokratovce u Guthriejevoj 'Povijesti grčke filozofije' i pojedine interpretacije su me iznenadile (s time da je on neka umjerena struja). No, svejedno bi lijepo bilo imati Dielsa i tu i tamo ga listati 
|
|
|
16.12.2012., 13:42
|
|
Limitless Non-origination
Registracija: Feb 2007.
|
|
|
|
04.02.2013., 22:32
|
|
živa...
Registracija: Sep 2007.
|
Quote:
KraljSolomun kaže:
Najpovoljnije knjige,sajam rabljenih knjiga Britanski trg.Svakog petka,subote i nedjelje.Petak 10-18 subota 7-15 nedjelja 7-15.Fromm,Freud,Nietze,Hegel,Kant i mnogi drugi pisci po samo 10kn knjiga!!!Tvrdi uvez,usčuvano kao novo.Ponuda na više od 150 štandova...
|
je li ovo još uvijek aktualno?
|
|
|
10.02.2013., 21:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
|
12.02.2013., 01:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2004.
|
Quote:
Idol Vijandota kaže:
|
To sam se i ja davno više puta pitao, ali sudeći po izboru tekstova u zadnjem dijelu, riječ je o reizdanju zbornika tekstova "Filozofija nauke" objavljenog u Nolitu u Beogradu, a koji je uredio Neven Sesardić. Što se tiče ovog uvodnog teksta, ne bih znao reći je li Sesardić kasnije napravio izdanje na hrvatskom sa svojim autorskim uvodom u filozofiju znanosti, ali može biti da jest. Doduše, nigdje tu knjigu nisam našao ni na netu ni u knjižnicama (to, pretpostavljeno hrvatsko izdanje za koje ne znam ni da li postoji kao publikacija) pa je jednako tako moguće i da je to neizdana verzija kao skripta za njegove (ili bilo čije druge) studente prije nego je otišao u Hong Kong ili da je to neki student pisao. Ono što je vjerojatnije je da ako nije Sesardić da je netko iz Rijeke ili sličnog Filozofskog Fakulteta gdje profesori imaju običaj studentima davati skripte koje su oni napisali - tako je jedno vrijeme kolala skripta koja je imala formu knjige Borana Berčića "Uvod u filozofiju" ili tako nešto...
U svakom slučaju, ovi "izabrani tekstovi" se nalaze u spomenutom zborniku koji je uredio još davno Neven Sesardić "Filozofija nauke".
|
|
|
19.02.2013., 21:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2013.
|
Pozdrav svima!
Molim ako netko zna za online knjige ili pdf-ove Wittgensteinovih F. istraživanja i Tractatusa te Erazmove Pohvale ludosti u prijevodu?
Hvala!
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:12.
|
|
|
|