Duhovnost Slobodnim stilom... |
Pogledaj rezultate ankete: Odrzavete li stalnu ili povremenu kontemplativnu praksu?
|
Da - vipassana ili zen tradicija
|

|
26 |
18.71% |
Da - budisticka mantra, bud. joga, bud. tantra itd
|

|
19 |
13.67% |
Da - istocna nebudisticka praksa
|

|
21 |
15.11% |
Da - krscanska kontemplativna praksa
|

|
14 |
10.07% |
Da - ostalo
|

|
30 |
21.58% |
Ne
|

|
47 |
33.81% |
|
|
29.04.2011., 18:19
|
|
meta-fizičar
Registracija: May 2008.
|
Quote:
sati kaže:
Treba pažljivije čitati napisano (i tu pomaže meditacija  ).
"Krajnje uverljivi argumenti da odustanete čak i pre nego što ste uopšte počeli pojavice se i pred vama"
|
sati, ako ćemo cjepidlačiti, tu nisam nimalo slab.  Elem, nisam ja nepažljivo čitao, nego je ovaj tvoj napisao:
Quote:
U mom slucaju, meditacija je pocela
sa neopisivim bolovima i dosadom. Krajnje uverljivi argumenti
da odustanete cak i pre nego sto ste uopste poceli pojavice se
i pred vama, to je sasvim sigurno -- ali ne slusajte ih.
|
Dakle, on u istu košaru stavlja svoje početne razloge za odustajanje i razloge za odustajanje koji se javljaju prije nego smo počeli. Pa ja upitah ''postoje li uopće razlozi pod kojima bi se odustajanje od daljnje meditacije moglo smatrati opravdanim?''
|
|
|
29.04.2011., 19:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
nesporazum
bok prosjaci :-)
po mom' osobnom mišljenju u priči o praznoj posudi se ne radi o tome da bi trebali isprazniti posudu da je nečim drugim napunimo,svrha je biti prazna posuda.
meditacija nije glavni predmet budizma,zašto bi Budni iznosio 4 plemenite istine i osmero-kraki put ako bi samo zadnjih par bilo dovoljno koji se široko gledano odnose na meditaciju tj. više na kontemplaciju ?
i sam Sakyamuni je naglašavao da u meditaciji samo bježiš neko vrijeme od patnje.
kao mlađeg me zanimala meditacija no sada mi je puno više zanimljivija filozofija budizma.
dragi Fazlija nemam ideju o tome što je nibbana,znam da ne znam i ne mogu predpostaviti što je,ako uopće je.
a sigurno je da sam sam stvorio nekakvu predpostavku o budizmu na osnovi, većinom, pali budističkih tekstova.
i evo jedno pitanje: misliš da to što je Buddha sam postigao prosvijetljenje nema nikakvog značenja ? misliš da je to samo tako spomenuto kao uz put ?
i nisam na stajalištu da je meditacija tj. više kontemplacija nešto loše,shvaćam da je to sastavni dio budizma ali za nekoga tko se prvi put susreće s budizmom ima puno zanimljivijih stvari ipak je ovo forum i ne bih želio da takvi pomisle da je budizam mantranje,samozavaravanje i slično. peace man.
|
|
|
29.04.2011., 21:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2004.
|
Quote:
Druid kaže:
BTW, što je uopće za vas meditacija? Ja mislim da mnogo ljudi "meditira" na svoj način i da je to vjerojatno jedini dobar način. Čim je neka velika priča u to upetljana i neka konkretna religijska tradicija, stvari se već počinju razvodnjavati jako IMO.
|
Cjelokupna azijska tradicija govori o tome da se du'ovnost mora uciti i vjezbati po vrlo standardiziranom i formalnom sustavu. Zato se skole koje postoje i danas nisu sadrzajno mijenjale vec tisucama godina.
To sto netko sam nesto masta i sanjari i misli da je to meditacija, mislim da je u krivu. Tko zna sto je to sto svatko ili bilo tko mota po glavi? To moze biti svasta, tesko je reci za sve slucajeve jedinstven sud. Meditacija je jedan vrlo formalan i ustaljen proces, kojega ucitelji/ice provjeravaju da li dobro izvodis.
To je kao kada bi smo rekli da djeca trebaju sama uciti pisanje, jer ako krenu uciti u nekoj konkretnoj osnovnoj skoli, onda se tu stvari pocinju jako razvodnjavati?! Jasno je samo unutar vrlo sustavnog nacina skolovanja mogu nesto nauciti, a ne sama nabadajuci i slucajno...
Cesto ljudi imaju jak ponos, oholi su, umisljeni. Misle, sta ce mene netko uciti, znam ja bolje, znam ja i sam. No to nije dobar pocetni stav za pocetak bilo kakvog ucenja i naukovanja, pa tako niti meditacije 
|
|
|
29.04.2011., 21:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mikimikac kaže:
i evo jedno pitanje: misliš da to što je Buddha sam postigao prosvijetljenje nema nikakvog značenja ? misliš da je to samo tako spomenuto kao uz put ?
|
Mislim da je Buddha htio nadahnuti ljude, sve odreda nadprosjecno talentirane i kojima ocito nitko ne treba da soli pamet i prica sto smiju, a sto ne smiju, da sami traze svoj plemeniti put, da sami dostignu svoje neprevazidjeno oslobodjenje i da sami postanu tako veliki i cijenjeni du'ovni ucitelji kakav je i sam bio. Mozda jos i veci. U redu, mozda ne bas da su veci, ali da dostignu barem Buddhinu razinu, to ne bi trebao biti prevelik problem...
Tako nema tko da ti soli pamet, nema tko da ti popuje. Sam sve razumijevas, sam sve uvidjas. Poducavas svetu nauku prosvjetljen kao bozansko bice... Mislim da je to Buddha htio da kaze!
U skladu s time u japanskim zen samostanima ohrabruju mlade tragatelje da napuste samostan, da ne trose vrijeme na njih, da potraze neki drugi samostan, neki bolji...
Ili kao sto bi rekli crnogorski zen-ugostitelji svojim zacudjenim gostima: ako ste dosli da zanovijetate, mozete odmah da idete u Grcku! 
|
|
|
30.04.2011., 10:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nitko drugi kaže:
Ali, jasno je da će čovjek koji iz vlastitog iskustva meditiranja kroz duže vrijeme ne vidi nikakve koristi od meditacije uskoro odustati. Glupo je u tom slučaju reći ''trebao si istrajati, sigurno bi se pojavili rezultati''. Na osnovi čega netko može reći da bi se sigurno pojavili rezultati meditacije?
|
Nema pogrešne meditacije, samo pogrešne interpretacije iste, a ona uvijek ovisi o onome tko je radi.
Meditacija je besmislena ako ne znaš zašto je prakticiraš. Prakticirati je u određeno doba dana pod određenim uvjetima na način da bude sama sebi svrhom je promašaj i potencijalna mogućnost da proživiš životni vijek u zatvoru, a da to nisi ni znao. Duboko razumijeti procese koji se odigravaju za vrijeme meditacije isključuje pristup koji uključuje ikakve "rezultate", već sama težina spoznaje našeg uvida u srž iste nedvojbeno lansira istu u ritam života, a ne povremenu praksu.
|
|
|
01.05.2011., 22:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
|
Trenutak uma
Sadašnji trenutak se menja toliko brzo da često ni ne primećujemo da
on postoji. Svaki trenutak uma je nalik seriji slika koje prolaze kroz
kinoprojektor. Neke od tih slika dolaze od čulnih utisaka. Druge
potiču od sećanja na prošle događaje ili od maštanja o budućnosti.
Svesnost nam pomaže da zaustavimo svaku od njih i postanemo svesni
svojih senzacija i iskustava dok se događaju, neizmenjenih bojama
koje im dodaju društveno uslovljene reakcije ili navike.
Bhante Gunaratana: Eight Mindful Steps to Happiness

|
|
|
01.05.2011., 22:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nitko drugi kaže:
sati, ako ćemo cjepidlačiti, tu nisam nimalo slab.  Elem, nisam ja nepažljivo čitao, nego je ovaj tvoj napisao:
Dakle, on u istu košaru stavlja svoje početne razloge za odustajanje i razloge za odustajanje koji se javljaju prije nego smo počeli. Pa ja upitah ''postoje li uopće razlozi pod kojima bi se odustajanje od daljnje meditacije moglo smatrati opravdanim?''
|
Nemoj se odmah ljutiti
Po meni, naravno da postoje razlozi za odustajanje od meditacije.
kad nam ona više šteti nego koristi. A to možemo videti ne pre, ne na početku, već recimo posle 3-4 meseca redovnog praktikovanja.
Citat je samo ukazivao da mnogi nađu 1001 razlog stvaran i izmišljen zašto da ne zatvore oči i krenu svesno da dišu.
Evo jedan komičan primer koji mi se danas dogodio. Radio sam sa jednom grupom vođenu meditaciju i u uvodu kažem koju reč kako uglavnom živimo u glavi, u svojim mislima, željama i strahovima, a potpuno zaboravljamo na svoje telo. Setimo ga se uglavnom tek kad nas zaboli. Onda krenemo sa vežbom i sad zamisli nas dvadeset, svi žmurimo i skeniramo deo po deo tela registrujući u njima različite osećaje, a jedan momak svakih pet minuta uz šuštanje okreće list svoje sveske i HVATA BELEŠKE umesto da vežba. Očigledno je i dalje ostao u glavi. Jedva sam se suzdržao da ne prasnem u smeh dok smo vežbali 
|
|
|
01.05.2011., 23:26
|
|
Antiguru Krishnamurti U.G
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
sati kaže:
Nemoj se odmah ljutiti
Po meni, naravno da postoje razlozi za odustajanje od meditacije.
kad nam ona više šteti nego koristi. A to možemo videti ne pre, ne na početku, već recimo posle 3-4 meseca redovnog praktikovanja.
Citat je samo ukazivao da mnogi nađu 1001 razlog stvaran i izmišljen zašto da ne zatvore oči i krenu svesno da dišu.
Evo jedan komičan primer koji mi se danas dogodio. Radio sam sa jednom grupom vođenu meditaciju i u uvodu kažem koju reč kako uglavnom živimo u glavi, u svojim mislima, željama i strahovima, a potpuno zaboravljamo na svoje telo. Setimo ga se uglavnom tek kad nas zaboli. Onda krenemo sa vežbom i sad zamisli nas dvadeset, svi žmurimo i skeniramo deo po deo tela registrujući u njima različite osećaje, a jedan momak svakih pet minuta uz šuštanje okreće list svoje sveske i HVATA BELEŠKE umesto da vežba. Očigledno je i dalje ostao u glavi. Jedva sam se suzdržao da ne prasnem u smeh dok smo vežbali 
|
U ono doba smo vježbali u Švicarskoj yoga-skakutanje. Prvi dan su dvojica počela se trzati kada smo to vježbali. Drugi dan je su obadvoje počeli ispuštati urlike kao Tarzan u šumi. Jedan je bio maldi profesor matematike. Na svaki urlik bih ja sveme prijatelju do mene tiho dobacio kojeg se to stresa oslobodio mladi profesor. Prijatelj je bio student fizike pa me je razumio. A ostali su se počeli buniti da pričmo umjesto da se koncentriramo na vježbu. Moje su upadice bile vezane za višu matematiku i njezine pojmove. Kada bi profesor zaurlao i poskočio ja bih šapnuo: Langrangeove diferencijane jednadžbe. Ili Green-Gauss-Ostogradski integralni račun. Ili Langranžijani Hamiltonovog opetatora.... Normalno, to su sve bili vrlo teški dijelovi više matematike. A ja sam tumačio da se oni oslobađaju iz uma mladog profesora, pa se on dere ko lud. 
|
|
|
02.05.2011., 13:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Pozoran među nepažljivima,
bdijući medu pozaspalima,
odmiče mudrac k'o hitar konj pred kljusadi.
Dhammapada, strofa 29
Kako možemo biti verni težnji sopstvenog srca ka probuđenju, a ipak ostati prijemčivi za potrebe onih oko nas? Ako izgubimo balans, naše dobre namere vode samo do još više patnje. Budino učenje nam kaže da se postaramo da naš napor u vežbanju bude vođen mudrošću, a ne našim sklonostima. Važno je da umemo da oslušnemo potrebe drugih, ali ne po cenu kvaliteta naše sopstvene svesnosti. Ako pak iskrivljavanja usled sebičnosti dominiraju našom svešću, naši napori neće doneti korist. Čvrsto uspostavivši osećaj za ono što je prioritet, izgrađujemo u sebi jedan čvrst unutrašnji temelj. Umesto samopravdavanja i besa, naš odgovor na kritiku mogu biti blagost i razumevanje.
S ljubavlju
monah Munindo
Zadnje uređivanje sati : 02.05.2011. at 13:10.
|
|
|
02.05.2011., 14:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2004.
|
Quote:
Fazlija kaže:
Mislim da je Buddha htio nadahnuti ljude, sve odreda nadprosjecno talentirane i kojima ocito nitko ne treba da soli pamet i prica sto smiju, a sto ne smiju, da sami traze svoj plemeniti put, da sami dostignu svoje neprevazidjeno oslobodjenje i da sami postanu tako veliki i cijenjeni du'ovni ucitelji kakav je i sam bio. Mozda jos i veci. U redu, mozda ne bas da su veci, ali da dostignu barem Buddhinu razinu, to ne bi trebao biti prevelik problem...
|
Mislim da uopće nisi shvatio što te čovjek pita. Pitao te tko je Buddhu učio. I zašto misliš da bi svatko želio postati bodhisattva ili nekakav učitelj?
Imaš iskustva očito s puno balkanskih gurua koji su egomani i gramzljivci pa odmah misliš da su svi takvi, tj. projiciraš to na druge.
Što se tiče mog pitanja, nisi mi baš nešto dobro odgovorio, ali ok, dovoljno da shvatim neke stvari. Nisi mi odgovorio što meditacija zapravo jest.
Ali još bih dodao neke stvari, međutim, neda mi se jer mislim da ne bi bilo baš shvaćeno.
|
06.05.2011., 16:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Dva koraka i pet koraka
U suštini, vežbanje u budizmu se sastoji od samo dva koraka: (1) postati svestan svega što se javi unutar polja vašeg iskustva ili svesti; a onda (2) postati svestan i načina na koji reagujete na to. Ova dva koraka mogu se dalje razložiti na pet koraka.
Prvo, vežbaj da razviješ svesnost svega što se javi u tvom iskustvu -- fizički podražaj, misao ili emocija -- umesto da to potiskujes, odgurujes ili ignorišes.
Drugo, pokušaj da posmatraš šta god da se pojavi, bez kritikovanja ili reagovanja.
Treće, istražuj i ispituj taj osećaj, misao ili emociju, umesto da pod njenim uticajem odmah nešto počneš da radiš.
Četvrto, ako ta misao, osećanje ili čulni podražaj zahtevaju da reaguješ, pažljivo odaberi najbolji način da svoju energiju kanališeš u akciju.
Peto, jednostavno pusti taj podražaj, misao ili osećanje da nastave svojim putem, prepoznavši prolaznost, prazninu u svakom iskustvu.
Lama Surya Das: Letting Go, Letting Be

|
|
|
06.05.2011., 20:41
|
|
Registrirani korisnik
|
pozrav prosjaci
hvala Fazlija,i bravo Sati
tako se objašnjava budhistička meditacija kako je sati citirao,upravo to htjedoh da se shvati budhizam nije transcendentacija jel' se nema što transcedentirati :-),nije samozavaranje
btw malo samohvale,naime danas mi je rođendan,a ako se ne varam tada se i slavi dan Sakyinog probuđenja ,prvi puni mjesec u svibnju ili tako nešto i često pada na moj rođendan,eto da se i ja malo samozavaravam :-)
|
|
|
06.05.2011., 23:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Sretan rodjendan!!!
|
|
|
07.05.2011., 10:47
|
|
Registrirani korisnik
|
|
|
|
07.05.2011., 15:52
|
|
Registrirani korisnik
|
I ja se pridružujem rođendanskim čestikama.
Da ga lepo proslaviš i još bolje dočekaš naredni  )
|
|
|
07.05.2011., 21:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Što kaže budizam o postanku svijeta, svemira? Kako je sve nastalo, zašto je nastalo? Ima li neki razlog postojanja ljudi ili smo tu slučajno?
|
|
|
08.05.2011., 15:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
future kaže:
Što kaže budizam o postanku svijeta, svemira? Kako je sve nastalo, zašto je nastalo? Ima li neki razlog postojanja ljudi ili smo tu slučajno?
|
Ne bave se drugovi buddhisti tim pitanjima. Kazu da se jednoznacan odgovor na ta pitanja uopce ne moze dati. A i da to samo uzima dragocjeno vrijeme koje osoba treba potrosti na vjezbu sabranosti i zadubljenost koja vodi oslobodjenju - a onda ce i odgovori na ta pitanja biti jasni :-) Tako da, nista od metafizike u buddhizmu.
|
|
|
08.05.2011., 22:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2011.
|
Suština budizma je ovo: Ako misliš da nisi prosvjetljen nisi prosvjetljen, a ako misliš da si prosvjetljen nisi prosvjetljen. To vrijedi za sve, ne samo za prosvjetljenje.
|
|
|
08.05.2011., 23:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
buldožder kaže:
Suština budizma je ovo: Ako misliš da nisi prosvjetljen nisi prosvjetljen, a ako misliš da si prosvjetljen nisi prosvjetljen. To vrijedi za sve, ne samo za prosvjetljenje.
|
 znači prosvjetljen si kad prestaneš misliiti, ima smisla.
nego da li svi moraju težiti tom prosvjetljenju, što ako neto ne želi biti prosvjetljen, nego uživati u životu/životima?
|
|
|
09.05.2011., 01:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
future kaže:
nego da li svi moraju težiti tom prosvjetljenju, što ako neto ne želi biti prosvjetljen, nego uživati u životu/životima?
|
Onda moze samo slijediti moralna ucenja nadajuci se da nece skupiti losu karmu, nego samo dobru. Moze sluziti drugima i biti milostiv dobrotovor. 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:35.
|
|
|
|