Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.08.2017., 09:49   #2501
Quote:
chrissy kaže: Pogledaj post
Ja sam isto prešutjela dosta toga zato da se ne bi nekom zamjerila i na taj način onemogućila tati adekvatnu njegu. Srećom pa smo imali odmah od početka dijagnoze dobar tretman, ali da bi došli do dijagnoze potrajalo je više od 6 mjeseci što je tata strpljivo čekao jer nije mislio da je nešto ozbiljno u pitanju. Neću uopće zamišljati scenarij da se bolest otkrila 6 mjeseci ranije - da li bi moj tata sad bio živ? Nijedan scenarij koji zamislim neće ga vratiti, ali činjenica je da sustav ne valja.

Poslano sa mog B1-770 koristeći Tapatalk
Jedina stvar za koju mi je sad zaj - sta nisam odma sve digla na noge dok je 20 dana leža na hematologiji čekajući na dijagnozu.. Samo sta - posli j nema kajanja..
inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.08.2017., 10:13   #2502
Stanje nestanja

Pozdrav dragi ljudi! Želim prvo svima izraziti sućut za one koji su otišli na neko bolje mjesto i iskazati vam svima skupa jedno veliko poštovanje zbog ovih stranica koje znače puno kad se čovijek nađe u neizlaznoj situaciji.
Naime, kod mene je ovo jedna stara i sad opet nova priča. Majka mi je 91. godine odradila onaj dio; "imate još 3-6 mjeseci života" prvo u Zadru na ginekologiji, pa je bilo povuci potegni vezu, te je došla u Zagreb na Petrovu kod ondašnjeg primarijusa Bukovića. Tada dijagnoza: karcinom cerviksa maternice inoperabile. Ako me dobro pamćenje služi sa tadašnjih mojih 9 godina, mislim da se radilo o in situ. Jedno zračenje, dugo, treće i nemam pojma koliko i op, nestao vrag kao da ga nije bilo. Nije nikada bila na kemo.
Pred par godina nekakvo pred recidivno stanje, opet hitno u Zagreb gdje joj je jedan drugi doktor radio mulaže. Odrađeno sve opet u redu.
No kako život zna donesti hrpu nenadanih pizdarija, pa su se tako i našu obitelj uvukla sranja (pardon my french), među kojima i karcinom pluća kod mamine sestre od 48 godina, koja nas je napustila prije 3 godine, tako je moja mama jednostavno usput nekako zaboravila na sebe.
Nedavno, točnije prošli tjedan ode zbog nagovora frendice gastrointerologu na uzv, jer eto veli ima trbuh ko trudnica sa gornjim tvrdim dijelom.
Doktor u pvt klinici (jer zašto čekati godinu dana na uzv) je malo pozelenio i došao do zaključka da se radi o recidivu, da je tumor OGROMAN u čitavoj zdjelici i abdomenu i vidi on promjene na jetri koje mu se ne sviđaju, kaže da je jetra jako gruba što ne bi smjela biti jer mama je totalni anti alkos. Povuci potegni, hitno u Zadar da se u bolnici obave pretrage i onda nastaje jedna vrlo neugodna šutnja. Znači liječnici se izmotavaju i nitko ništa konkretno ne govori, osim nekog malog ginekologa (velim malog jer mi je pao u očima) koji joj je kazao: "Ma dajte gospođo, ne morate se brinuti. Svi su vam nalazi u redu osim CA 125 čija vrijednost nije tako strašna, to Vam se radi vjerovatno o cisti koju će mo mi otkloniti."
Znači, kosa na glavi mi se digla i dobro da nisam u Zadru trenutno.
Uspije mama, koja btw ima 57 godina, dobiti razgovor sa nekakvom liječnicom koja joj kaže da ona smatra da je recidiv no ne istog tumora. Da se vjerovatno jedna metastaza učahurila na mjesto isušenog jajnika i nekad buknula i da ona ide sa pretpostavkom da je krenulo na crijeva, te da se ništa ne može znati dok ju se ne otvori. Navodno na jetri hemoangiom, al ni to nisu sigurni dok ju ne otvore.
I sad naravno kreće panika jer u Zadru nema kompletiranog tima ljudi za otvoriti i počistiti i ženski reproduktivan sustav i crijeva i resekcirati jetru ako treba.

Ja ne znam što napraviti jer 1991 sam bila pre mala da išta od toga odrađujem. Evo mi se opet svijet srušio. Još se nisam oporavila od tetine pre rane smrti i sad moram pribrati se i reagirati. A moja majka carica, sad je u šoku i ulozi žrtve i sve je bacila na moja leđa. A nije da ju nešto boli, da je teško. Pa ne bi ni znala da je sranje opet, da ju frendica nije nagovorila. Ajde, kužim ja da je pod stresom i da sad ja moram potegnuti, al me ljudi moji strah svega i ne znam kud se okrenuti.
Slala sam mail na kliniku u Ilicu i naravno no answer, tko nas male ljude bez hrpe para šljivi. Mama hoće da trčim tražiti Folnovića na Petrovu danas ili sutra kad mi pošalje nalaze. Ma čak sam pisala u Beograd nekoj klinici za Vaxiru.
Ona, moja carica sjedi pod klimom i pušta mene da rješavam, pa ako fejlam će me do kraja života progoniti što nisam nešto više uspjela napraviti. Da znam, da bih trebala sa njom sjesti i razgovarati, no to baš i ne ide jer će ispasti kako joj ne želim pomoći a vjerujem da bi se sa time još teže mogla nositi.
Jednostavno znate, ne znam kud, što i kako. Pogubljena sam i sve mi je ovo tako nestvarno. Svih ovih dana samo molim sve bogove i nebo da daju i njoj i meni snage za sve što slijedi. I oprostite mi što sam se raspisala, al mi je dosta plakanja i moram negdje sve "ispljunuti" da ne poždere i mene na koncu.
Owens is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.08.2017., 11:12   #2503
Moja preporuka-sa svim papirima pravac Petrova kod docenta Vujića, on je inače ponedjeljkom u ambulanti ali tamo moraš biti naručen... Doći na odjel na 2. katu i čekati ga koliko je potrebno...imam broj odjela ako ćeš trebati, može se pitati kada je dežuran...Ovo je preporuka iz prve ruke...
Ako će je netko operirati (ginekološki) onda je to on...

Puno sreće mami i tebi želim u vašoj borbi.
KIKA5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.08.2017., 12:17   #2504
Quote:
KIKA5 kaže: Pogledaj post
Moja preporuka-sa svim papirima pravac Petrova kod docenta Vujića, on je inače ponedjeljkom u ambulanti ali tamo moraš biti naručen... Doći na odjel na 2. katu i čekati ga koliko je potrebno...imam broj odjela ako ćeš trebati, može se pitati kada je dežuran...Ovo je preporuka iz prve ruke...
Ako će je netko operirati (ginekološki) onda je to on...

Puno sreće mami i tebi želim u vašoj borbi.

Kopamo neke veze, neću u detalje... Uglavnom, nije dobro nikako. Ono što mi je iščitala je po mom osobnom laičkom mišljenju zapravo pre strašno;

TM abdominis in ops metahepatis suspect; solidna cistična ekspanzivna tvorba 22,8x14 cm i 5x24 cm.
Adenom na nadbubrežnoj žlijezdi koja je hipodenzna.
C 53.9 odnosno nespecificiran zloćudan tumor na vratu maternice.
Spominje se i nekakva sjena na plućima i nešto na dojci. Još sad ne znam sve jer nemam otpusno pred sobom, znat ću danas kad mi stigne.
Horror film!!!
Owens is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2017., 00:32   #2505
Pozdrav svima! Mami mi je dijagnosticiran karcinom dojke. Operirana je prije 3 tjedna. Za 2 tjedna će krenuti sa kemo, zračenjem i hormonalnom terapijom.
od dijagnoze do sad pije razne čajeve, ciklu, mrkvu.
Molim vas savjet za prehranu i za još pripravaka za dizanje imuniteta da se što više ojača prije terapija.
Hvala vam unaprijed.
munchen is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2017., 09:37   #2506
Quote:
Owens kaže: Pogledaj post
Kopamo neke veze, neću u detalje... Uglavnom, nije dobro nikako. Ono što mi je iščitala je po mom osobnom laičkom mišljenju zapravo pre strašno;

TM abdominis in ops metahepatis suspect; solidna cistična ekspanzivna tvorba 22,8x14 cm i 5x24 cm.
Adenom na nadbubrežnoj žlijezdi koja je hipodenzna.
C 53.9 odnosno nespecificiran zloćudan tumor na vratu maternice.
Spominje se i nekakva sjena na plućima i nešto na dojci. Još sad ne znam sve jer nemam otpusno pred sobom, znat ću danas kad mi stigne.
Horror film!!!
Ne znam što reći da te utješim, slijedi vam velika borba...groznu situaciju sam imala i ja sa mamom, napuhnut trbuh, prebacivanje loptice od doktora do doktora jer nisu znali gdje bi je smjestili (prvo su sumnjali na gin.), CA 125 je divljao iz dana u dan...na Merkuru je otvorili i zatvorili, proširilo se po cijeloj potrbušnici i nisu mogli utvrditi od kuda je krenulo, tek je obdukcija pokazala gdje je bio primarni karcinom...

Ne mora vama biti tako ali se pripremite na tešku situaciju... da li je stiglo otpusno pismo?
KIKA5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2017., 15:41   #2507
Quote:
Ne znam što reći da te utješim, slijedi vam velika borba...groznu situaciju sam imala i ja sa mamom, napuhnut trbuh, prebacivanje loptice od doktora do doktora jer nisu znali gdje bi je smjestili (prvo su sumnjali na gin.), CA 125 je divljao iz dana u dan...na Merkuru je otvorili i zatvorili, proširilo se po cijeloj potrbušnici i nisu mogli utvrditi od kuda je krenulo, tek je obdukcija pokazala gdje je bio primarni karcinom...

Ne mora vama biti tako ali se pripremite na tešku situaciju... da li je stiglo otpusno pismo?

Stiglo je otpusno...i nije bajno naravno... ;

Tm abdominis in obs.
St, post irradiotherapiam ppt Ca planocellulare cervicis uteri aa XXIV
St, post irradiotherapiam ppt VAIN III aa XIII
St. post SC aa XXXIV
Meta hepatis susp

Gin, nalaz: vanjsko spolovilo rotkinje, rodnica slijepljena od distalne trećine, epitelizirana. Cijeli trbuh uvećan, tvrd bezbolan, doseže do ksifoidnog nastavka.
Uzv/tvs: zbog bolnosti i kratke rodnice prikaže se solidno cističnog tkiva
UZV/abd: cijeli abdomen di u žličicu ispunjen cističnim tvorbama ispunjenim hipoehogenim sadržajem sa solidnim pregradama debljine 4 do 5 mm.
Nalaz radiologa: MSCT abdomena i zdjelice uz markaciju crijeva gastrografinom i nakon iv. apliciranog kontrastnog sredstva
Solidno-cistična ekspanzivna tvorba u abdomenu i maloj zdjelici ventralno vel. 22,8x14, 5x24 cm koja razmiče stale abdominalne organe, kranijalno seže do visine bubrega, kaudalno do uterusa i mokraćnog mjehura, solidni dio se imbibira kontrastom, dif. dg. tm jajnika?
Jetra uredne veličine, glatkih kontura u 7. segmentu dvije neoštro ograničene tvorbe veličine 4 i 6 mm, nativno izodenzne s parenhimom, a post kontrastno se slabije imbibiraju u odnosu na parenhil, dif. dg. hemangiomi, metastaze.
Žućni mjehur uredne debljine stjenke, bez intraluminata.
Slezena uredne veličine homogene strukture.
Pankreas uredne veličine bez žarišnik lezija.
Desna nadbubrežna žlijezda uvećana, hipodenzna, veličine 31x24 mm, imbibira se kontrastom, dif dg adenom.
U srednjoj trećini lijevog bubrega supkapsularno kalcifikat veličine 9 mm, dif dg nefrolit.

Nalaz radiologa;
Asimetrija namještaja.
Diskretno je smanjena prozirnost plućnog parenhima laterobazalno desno. Dif dg prvenstveno sumacijamsjena mekih česti dojke, no ne može se sa sigurnošću isključiti incipijentna infiltracija.

To je to u kratko i taj CA 125 101,4

U principu, koliko kužim ni oni sami ne znaju pravo stanje stvari dok ju ne otvore.
Owens is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2017., 16:15   #2508
Quote:
munchen kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima! Mami mi je dijagnosticiran karcinom dojke. Operirana je prije 3 tjedna. Za 2 tjedna će krenuti sa kemo, zračenjem i hormonalnom terapijom.
od dijagnoze do sad pije razne čajeve, ciklu, mrkvu.
Molim vas savjet za prehranu i za još pripravaka za dizanje imuniteta da se što više ojača prije terapija.
Hvala vam unaprijed.
Moja mama je uz ciklu i mrkvu pila betaglukan i sok od aronije za popravljanje krvne slike. Koliko je to konkretno pomoglo ne znam ali izgurala je sve terapije vecinom bez odgađanja.
Sretno
Bendera is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.08.2017., 08:13   #2509
Quote:

Tm abdominis in obs.
St. post SC aa XXXIV
Meta hepatis susp

Gin, nalaz: vanjsko spolovilo rotkinje, rodnica slijepljena od distalne trećine, epitelizirana. Cijeli trbuh uvećan, tvrd bezbolan, doseže do ksifoidnog nastavka.
UZV/abd: cijeli abdomen di u žličicu ispunjen cističnim tvorbama ispunjenim hipoehogenim sadržajem sa solidnim pregradama debljine 4 do 5 mm.
Nalaz radiologa: MSCT abdomena i zdjelice uz markaciju crijeva gastrografinom i nakon iv. apliciranog kontrastnog sredstva
Solidno-cistična ekspanzivna tvorba u abdomenu i maloj zdjelici ventralno vel. 22,8x14, 5x24 cm koja razmiče stale abdominalne organe, kranijalno seže do visine bubrega, kaudalno do uterusa i mokraćnog mjehura, solidni dio se imbibira kontrastom, dif. dg. tm jajnika?
Jetra uredne veličine, glatkih kontura u 7. segmentu dvije neoštro ograničene tvorbe veličine 4 i 6 mm, nativno izodenzne s parenhimom, a post kontrastno se slabije imbibiraju u odnosu na parenhil, dif. dg. hemangiomi, metastaze.
Desna nadbubrežna žlijezda uvećana, hipodenzna, veličine 31x24 mm, imbibira se kontrastom, dif dg adenom.
U srednjoj trećini lijevog bubrega supkapsularno kalcifikat veličine 9 mm, dif dg nefrolit.

Nalaz radiologa;
Asimetrija namještaja.
Diskretno je smanjena prozirnost plućnog parenhima laterobazalno desno. Dif dg prvenstveno sumacijamsjena mekih česti dojke, no ne može se sa sigurnošću isključiti incipijentna infiltracija.

U principu, koliko kužim ni oni sami ne znaju pravo stanje stvari dok ju ne otvore.
Situacija nikako nije bajna...Tako ni mojoj mami nisu znali ništa reći dok je nisu otvorili... bolje da nisu, propala je skroz nakon toga...
da li ste uspjeli doći do kojeg liječnika sa tim nalazima?

Inače i ja imam dg kao i tvoja mama samo što je moj tumor bio operabilan, plus zračenje i kemoterapija.
KIKA5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.08.2017., 12:09   #2510
Quote:

Tm abdominis in obs.
St. post SC aa XXXIV
Meta hepatis susp

Nalaz radiologa;
Asimetrija namještaja.

Iskreno. Mislim da je onaj "mali" gin vjerojatno u pravu. Ja sam imala Ca 125 3x veci od tvoje mame zbog endometrioze. Mama ti ima veliku tumorcinu, cini se, a tumorcine su gotovo u pravilu benigne prirode.
Ja bih trazila da joj izvade hormone i to estradiol. Ako je povisen, nema dileme da je zbog nadbubrega i da se tumor koji je prvotno bio cista na jajniku fino nahranio estrogenima i narastao.
Gle, kako god okrenes, morat ce na operaciju i to u ZG. Petrova je pod Rebrom i imaju timove za ovakve situacije.
Mislim da je vrlo moguce da je stvar benigna, na jetri hemangiom, a pluca imaju sjenu moguce neke davne upale.

Suspektnu dijagnozu nikad uzimati k srcu. Nitko nista ne govori zato sto nemaju relevantnih dokaza, a to je PHD analiza koju naprave pri zahvatu.

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
Old 09.08.2017., 12:27   #2511
Ne budi luda, zovem ja jučer Petrovu-odjel onkologije direktno liječničku sobu i neka vrlo fina dr. mi se javila. Danas sam trčala ujutro sa svim maminim papirima na onkologiju, predat ih prije konzilija. I sad sam na čekanju, naravno. Liječnik koji ju je posljednji imao kao pacijenticu je na žalost na godišnjem do idućeg tjedna.
Dobila sam i odgovor iz klinike za tumore da 24. dođe sa papirima na konzilij kod njih. E sad smo na čekanju, a to je najgore.
Estradiol nije vađen i hvala na savjetu!
Owens is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.08.2017., 12:42   #2512
Quote:
Ne budi luda, zovem ja jučer Petrovu-odjel onkologije direktno liječničku sobu i neka vrlo fina dr. mi se javila. Danas sam trčala ujutro sa svim maminim papirima na onkologiju, predat ih prije konzilija. I sad sam na čekanju, naravno. Liječnik koji ju je posljednji imao kao pacijenticu je na žalost na godišnjem do idućeg tjedna.
Dobila sam i odgovor iz klinike za tumore da 24. dođe sa papirima na konzilij kod njih. E sad smo na čekanju, a to je najgore.
Estradiol nije vađen i hvala na savjetu!
ako je onkološka kirurgija možda dr. Lovrić?
Ona je jedna predivna liječnica i osoba i vodi se kao moj kirurg, ona i dr. Vujić su mene operirali...ne znam kojim sve danima je konzilij, znam da je ponedjeljkom sigurno, kada su rekli da će biti mišljenje konzilija?
KIKA5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.08.2017., 16:06   #2513
Quote:
ako je onkološka kirurgija možda dr. Lovrić?
Ona je jedna predivna liječnica i osoba i vodi se kao moj kirurg, ona i dr. Vujić su mene operirali...ne znam kojim sve danima je konzilij, znam da je ponedjeljkom sigurno, kada su rekli da će biti mišljenje konzilija?
Konzilij je ponedjeljkom, srijedom i petkom. Stiglo je odmah jučer mišljenje; smatraju naravno da treba obaviti operativan zahvat radi smanjenja tumorske mase, te će nakon toga trebati onkološko liječenje. Znači, po onome što su iščitali, misle da se ipak radi o kancerogenoj masi. Isto tako, na pitanje dal je moguće da bude kancerogena masa tolika, mama je dobila odgovor da je ukoliko se uistinu radi o metastazama na jetri. Naručena je u srijedu u njihovu ginekološku ambulatnu na pregled, jer to tako mora ići po proceduri (iako je kod nje taj klasičan fizički ginekološki pregled neizvedivo napraviti zbog slijepljene rodnice itd.). Nadamo se da će ju odmah hospitalizirati na Petrovoj, no to se možda i neće dogoditi jer eto nismo uspjeli pronaći nekoga tko bi premostio to između pregleda i hospitalizacije za operaciju.
Odgovori s citatom
Old 15.08.2017., 13:27   #2514
Mi smo ima dvi veceri zavrsili na hitnom ORL zbog krvarenja iz nosa. Dobio je tamponadu, ali, ALI, leukociti 1.9, trombociti 55, secer 18! Sok! Ako tako topotekan rusi krvnu sliku, ajme nama..
Uglavnom, primija je neupogen, javljam ja njegovoj pulmologinji sta se desilo, da ponovi za koji dan krvnu sliku i da je secer zbog kortica. Ma od kojih kortica, nije prvi put da ih pije, nikad mu toliki nije bija! Ona pojma nema koliku dozu i sta pije! Pa u pm, meni x studenata i ucenika prode kroz kucu, ime malo kome zapamtim, ali tocno znam koji dio gradiva kome zapinje! Tebi je ljudski zivot u rukama, ti neznas sta si mu i koliko dala pit!!
Al aj dobro. Zovem sestru, sestra kaze previsok bez obzira na kortikosteroide, otisla njegovoj LOP, dala mu tablete za snizavanje secera. Vec mu danas bolje.
Plus, da zasto ide na kontrolni CT mozga kad se vise ne moze zracit bez obzira na nalaz.. Ma koji k? Zasto onkolog kaze da je max doza 60, on primija 20, a ti kazes nema vise?! Tuka!
Al sam odlucila trazit drugo misljenje u Zagrebu, jer ispada da je ona njega otpisala.. Ma razocarenje totalno. Imaju ljudi pravo kad kazu da su splicani ego triperi..

Poslano sa mog D2005 koristeći Tapatalk
inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2017., 17:31   #2515
Steroidi dizu secer i to ti zna samo odjednom tako skocit. Treba pazit i s terapijom za secer jer moze ga rusit jako. Najbolje bi bilo kad bi imali aparatic pa da kontrolirate prije i poslije jela.
Sto se tice leukocita dignu se lako s neupogenom ili neurlastom (od nje su manji bolovi u kostima). Veci problem su trombociti koji se mogu dic samo transfuzijom i to ljudi znaju imat reakcije da padnu u sok. To daju stvarno kad ono skroz padnu.
Za dizanje leukocita nek drma po panceti. Dizu leukocite ko raketa.
Thumb up za drugo misljenje!

Old 15.08.2017., 18:23   #2516
Quote:
inekoj kaže: Pogledaj post
Mi smo ima dvi veceri zavrsili na hitnom ORL zbog krvarenja iz nosa. Dobio je tamponadu, ali, ALI, leukociti 1.9, trombociti 55, secer 18! Sok! Ako tako topotekan rusi krvnu sliku, ajme nama..
Uglavnom, primija je neupogen, javljam ja njegovoj pulmologinji sta se desilo, da ponovi za koji dan krvnu sliku i da je secer zbog kortica. Ma od kojih kortica, nije prvi put da ih pije, nikad mu toliki nije bija! Ona pojma nema koliku dozu i sta pije! Pa u pm, meni x studenata i ucenika prode kroz kucu, ime malo kome zapamtim, ali tocno znam koji dio gradiva kome zapinje! Tebi je ljudski zivot u rukama, ti neznas sta si mu i koliko dala pit!!
Al aj dobro. Zovem sestru, sestra kaze previsok bez obzira na kortikosteroide, otisla njegovoj LOP, dala mu tablete za snizavanje secera. Vec mu danas bolje.
Plus, da zasto ide na kontrolni CT mozga kad se vise ne moze zracit bez obzira na nalaz.. Ma koji k? Zasto onkolog kaze da je max doza 60, on primija 20, a ti kazes nema vise?! Tuka!
Al sam odlucila trazit drugo misljenje u Zagrebu, jer ispada da je ona njega otpisala.. Ma razocarenje totalno. Imaju ljudi pravo kad kazu da su splicani ego triperi..

Topotekan izaziva znacajnu hematolosku toksicnost. Kks treba kontrolirati cesto, u slucaju Vaseg supruga svaki dan ili svaka dva dana.
Sto se tice doze zracenja, 60 Gy je max. doza na mozak kada se primjenjuje dnevna doza od 2 Gy. Kod mozdanih metastaza dajemo vise dnevne doze, 3-5 Gy u manje frakcija (dana) sto bolesniku olaksava terapiju, a ucinak je isti, dakle u smislu ucinka rijec je o ekvivalentnoj dozi.
Mozak se moze i ponovno zraciti ako je prethodnim zracenjem postignut dobar ucinak, ali pozeljno je da od prethodnog zracenja prođe duze vrijeme.

Zadnje uređivanje dryang : 15.08.2017. at 19:18. Reason: Dopuna
dryang is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2017., 19:20   #2517
Quote:
Ivanicapeca kaže: Pogledaj post
Steroidi dizu secer i to ti zna samo odjednom tako skocit. Treba pazit i s terapijom za secer jer moze ga rusit jako. Najbolje bi bilo kad bi imali aparatic pa da kontrolirate prije i poslije jela.
Sto se tice leukocita dignu se lako s neupogenom ili neurlastom (od nje su manji bolovi u kostima). Veci problem su trombociti koji se mogu dic samo transfuzijom i to ljudi znaju imat reakcije da padnu u sok. To daju stvarno kad ono skroz padnu.
Za dizanje leukocita nek drma po panceti. Dizu leukocite ko raketa.
Thumb up za drugo misljenje!

Imamo aparatic, mirimo ujutro na taste i dva sata iza obroka. Pa da, valjda ga zamantaju te oscilacije secera jer popije tabletu za secer ujutro i navecer, a decortin popodne

inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2017., 19:22   #2518
Quote:
dryang kaže: Pogledaj post
Topotekan izaziva znacajnu hematolosku toksicnost. Kks treba kontrolirati cesto, u slucaju Vaseg supruga svaki dan ili svaka dva dana.
Sto se tice doze zracenja, 60 Gy je max. doza na mozak kada se primjenjuje dnevna doza od 2 Gy. Kod mozdanih metastaza dajemo vise dnevne doze, 3-5 Gy u manje frakcija (dana) sto bolesniku olaksava terapiju, a ucinak je isti, dakle u smislu ucinka rijec je o ekvivalentnoj dozi.
Mozak se moze i ponovno zraciti ako je prethodnim zracenjem postignut dobar ucinak, ali pozeljno je da od prethodnog zracenja prođe duze vrijeme.
Znam da cesce triba kontrolirat krv, to sam rijesila sa njegovom LOP.
Daj malo pojasni to sa ekvivalentnom dozom.. On je primija ukupno 20greya kroz 5 dana, dakle 4greya dnevno. Oces rec da je to ekvivalent max dozi ili?

inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2017., 20:56   #2519
Primarni tumori mozga zrače se do 60 Gy (po 2 Gy na dan)- to je max. doza (doza tolerancije) koju cijeli mozak može primiti u jednoj seriji zračenja. Ako se daje veća dnevna doza, ukupno trajanje zračenja mora biti kraće, čime je i ukupna doza manja, ali radiobiološki učinak je isti.
Metastaze u mozgu najčešće se zrače prema shemi 20 Gy u 4 ili 5 frakcija ili 30 Gy u 10 frakcija, što bi bilo ekvivalentno cca 50 Gy u 25 frakcija. Kraće sheme zračenja jednako su učinkovite kao i duga (2 Gy/dan). U bolesnika s moždanim metastazama nema smisla provoditi zračenje u trajanju od 5 tjedana, kada se isti učinak na bolest postiže za 4-5 dana.
dryang is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.08.2017., 21:06   #2520
Quote:
dryang kaže: Pogledaj post
Primarni tumori mozga zrače se do 60 Gy (po 2 Gy na dan)- to je max. doza (doza tolerancije) koju cijeli mozak može primiti u jednoj seriji zračenja. Ako se daje veća dnevna doza, ukupno trajanje zračenja mora biti kraće, čime je i ukupna doza manja, ali radiobiološki učinak je isti.
Metastaze u mozgu najčešće se zrače prema shemi 20 Gy u 4 ili 5 frakcija ili 30 Gy u 10 frakcija, što bi bilo ekvivalentno cca 50 Gy u 25 frakcija. Kraće sheme zračenja jednako su učinkovite kao i duga (2 Gy/dan). U bolesnika s moždanim metastazama nema smisla provoditi zračenje u trajanju od 5 tjedana, kada se isti učinak na bolest postiže za 4-5 dana.
Hvala na objasnjenju!
Ocekivala sam nastavak "sto znaci.." :-)
Jeli to znaci da njemu zaista vise nema zracenja u slucaju pojave novih meta?
Dr Yang, zaista doktor ili? Moram pitat :-)

inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:57.