Filozofija Misaone teme lišene dogme |
|
|
13.09.2024., 08:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
Da li netko zna da li se u knjizi "Prilozi za fenomenologiju istorijskog materijalizma" (Beograd, 1982.) Herberta Marcusea nalazi njegov esej "O pojmu suštine" (Zum Begriff des Wesens)?
|
|
|
13.09.2024., 09:14
|
|
Četvrti Storuki
Registracija: May 2009.
|
Ne. Ovdje su ti navedene rasprave.
|
13.09.2024., 10:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Hekatonhir kaže:
Ne. Ovdje su ti navedene rasprave.
|
Hvala na informaciji.
|
|
|
17.09.2024., 18:45
|
|
U afektu tragam
Registracija: Aug 2024.
|
|
|
|
18.10.2024., 12:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Ekonomija i filozofija! Izvrstan članak Davida Graebera (kojeg smo već par puta spominjali na forumu, u vezi s knjigama "Zora svega - nova povijest čovječanstva" i "Bullshit Jobs"). Zapravo, radi se o prikazu knjige:
Robert Skidelsky – „Money and government: The past and future of economics / Novac i država: prošlost i budućnost ekonomije“, Yale University Press, 2018.
par izvadaka:
Quote:
1696, odmah posle osnivanja Engleske banke, u raspravi povodom ratne inflacije koja se povela između sekretara trezora Williama Lowndesa, Isaaca Newtona (upravnika kovnice) i filozofa Johna Lockea. Newton se saglasio sa trezorom da je potrebno devalvirati srebrni novac da bi se sprečio deflacioni kolaps; Locke je zastupao ekstremno monetarističko stanovište i tvrdio da se postupanje države mora ograničiti na garantovanje vrednosti imovine (uključujući kovani novac), te da bi predložena intervencija zbunila investitore i oštetila zajmodavce. Locke je pobedio u raspravi. Usledio je deflacioni kolaps. Nagla kontrakcija novčane mase dovela je do ekonomskog potresa koji je stotine hiljada ljudi ostavio bez posla, proizveo bedu, nerede i glad.
|
Quote:
Skidelsky navodi da se isto dogodilo još nekoliko puta, 1797, 40-ih i 90-ih godina 19. veka i konačno krajem 70-ih i početkom 80-ih godina 20. veka sa Margaret Thatcher i Reaganom. Monetarizam je prevagnuo svaki put i svaki put su se događaji nizali istim redosledom:
(1) Država usvaja strogu monetarnu politiku kao vrhovno načelo.
(2) Sledi ekonomska katastrofa.
(3) Država u tišini odustaje od stroge monetarne politike.
(4) Ekonomija se oporavlja.
(5) Filozofija stroge monetarne politike se potvrđuje kao vrhovno načelo zdravog razuma.
Kako im je pošlo za rukom da opravdaju tako upečatljivu seriju neuspeha? Veliki deo krivice, smatra Skidelsky, snosi škotski filozof David Hume. Kao rani zagovornik kvantitativne teorije novca, Hume je među prvima formulisao ideju da su kratkoročni šokovi – poput onog koji je izazvao Locke – korisni na duži rok ako se tako snaže moći tržišta da se samoreguliše.
|
link:
https://pescanik.net/granice-ekonomije/
|
26.10.2024., 20:41
|
|
Registrirani korisnik
|
David Graeber je odličan i ovdje, kao i u knjigama koje smo spominjali.
|
|
|
25.11.2024., 13:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Pročitao dvije knjige znanstveno-fantastičnih priča Teda Chianga:
https://dzepna.com/book_author/ted-chiang/
...i mogu reći da sam oduševljen jer mu priče imaju ne samo izrazito znanstvenu nego i izrazito filozofsku potku. Toplo preporučam.
|
27.11.2024., 11:29
|
|
Registrirani korisnik
|
"Još jedan prevod slavnog eseja u pravom trenutku – Mi smo danas ovde da bismo se sećali onoga što se dogodilo i da bismo svečano obznanili da „oni“ više ne smeju to da čine. Ali ko su to „oni“?"
Umberto Eco: Večni fašizam
|
27.11.2024., 20:34
|
|
Domine, quia Dalmata sum
Registracija: Oct 2007.
|
Na istu temu Rob Riemen: Vječiti povratak fašizma.
https://tim-press.hr/hr/knjige/vjeci...zma-2-izdanje/
Autor smatra da su aktualni fašizam opet omogućile političke stranke koje su se odrekle vlastitih vizija, intelektualci koji njeguju lagodni nihilizam, sveučilišta koja ne zaslužuju to ime, pohlepa za novcem koju generira poslovni svijet te masovni mediji koji radije odražavaju ono što narod želi, nego da mu služe kao kritičko zrcalo. To su korumpirane elite koje njeguju duhovnu prazninu u kojoj se fašizam opet može uzdići.
|
28.11.2024., 09:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
jedrilicar kaže:
Na istu temu Rob Riemen: Vječiti povratak fašizma.
https://tim-press.hr/hr/knjige/vjeci...zma-2-izdanje/
Autor smatra da su aktualni fašizam opet omogućile političke stranke koje su se odrekle vlastitih vizija, intelektualci koji njeguju lagodni nihilizam, sveučilišta koja ne zaslužuju to ime, pohlepa za novcem koju generira poslovni svijet te masovni mediji koji radije odražavaju ono što narod želi, nego da mu služe kao kritičko zrcalo. To su korumpirane elite koje njeguju duhovnu prazninu u kojoj se fašizam opet može uzdići.
|
 A Stiglitz kaže da je pripomoglo i neartikulirano razočaranje neoliberalnim politikama:
https://www.theguardian.com/business...eral-economics
|
28.11.2024., 19:54
|
|
Domine, quia Dalmata sum
Registracija: Oct 2007.
|
Da. Sve je dobro rekao. To bi išlo pod kapu političke stranke koje su se odrekle vlastitih vizija. To traje još od Reagana, premda je sâm Ronald bio uzoran i čestit amerikanac.
Poslano sa mog SM-A556B koristeći Tapatalk
|
20.01.2025., 14:11
|
|
u prolazu
Registracija: Jun 2003.
|
|
|
|
20.01.2025., 16:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dragan kaže:
|
To sam čitao davnih dana. Slaba vajda od te knjige. Ona potpada pod zloglasni projekt tzv. "Velike povijesti" (" Big history").
Bil Gates je uložio 10 milijuna dolara u taj projekt nakon što je gledao video zapise australskog povjesničara Davida Christiana (bila je nema tome dugo i njegova serija na hrvatskoj televiziji, ne sjećam se više kako se zvala) dok je trčao na svojoj pokretnoj traci . Vandana Shiva piše o tome u knjizi "Jedinstvo protiv 1%" (Knjigoteka, Split, 2024.):
Quote:
"Christianovi videozapisi nisu o povijesti, oni su o potiskivanju ljudskih povijesti kako bi se stvorila linearna, tehnokratska vizija društva baziranog na genetskom determinizmu. U Christianovim prikazima povijesti nema ljudi, nema kultura, nema kolonizacije, nema korporacija, nema milijardera koji upravljaju ekonomijom u ime 1%. Velika povijest nije ništa drugo nego mehanicistički, redukcionistički, tehnokratski narativ moći i kontrole. Ona je priča koja želi stvoriti budućnost 1%, od 1% za 1%. Ona je ponovno pisanje povijesti za Veliki novac."
|
...a Katherine Edwards kaže:
Quote:
"...najalarmantniji aspekt toga nije sam sadržaj onoga što Gates i Christian predlažu, nego činjenica da nekomu tko nije stručnjak ni za povijest ni za obrazovanje može jednog jutra pasti na um neka zamisao dok trči na pokretnoj traci, te da ubrzo nakon toga dođe do poremećaja u obrazovanju tisuća djece kako bi se ono uskladilo s njegovim posljednjim hirom - a sve zbog toga što on ima enormnu ekonomsku moć."
|
Tako da...hvala, ali ne hvala. Toliko o tome.
|
20.01.2025., 16:45
|
|
u prolazu
Registracija: Jun 2003.
|
Izgleda da smo citali razlicitu knjigu, a komentari Shiva, Edwards ... pogotovo nemaju vezu sa onim o cemu Wilbert pise.
|
|
|
20.01.2025., 16:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dragan kaže:
Izgleda da smo citali razlicitu knjigu, a komentari Shiva, Edwards ... pogotovo nemaju vezu sa onim o cemu Wilbert pise.
|
Ja bih prije rekao da ti ne vidiš vezu, a ne da nemaju vezu. Ta Christian - Gatesova Big History je apsolutna suprotnost onome što npr. Hegel podrazumijeva pod poviješću. Big History je promoviranje antihumanizma.
|
28.04.2025., 10:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Thomas Nagel, Što sve to znači? Vrlo kratak uvod u filozofiju.
Knjiga je stvarno kratka i trebao bi je pročitati svatko tko se na bilo koji način bavi filozofijom od potpunih laika pa nadalje. Daje uvid čime se filozofija u stvari bavi, odnosno koja su to glavna filozofska pitanja. Pogotovo je vrijedan Pogovor Borana Berčića.
Knjiga nije e-knjiga, ali mislim da je i na ovoj temi mogu preporučiti.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
|
|
|
28.04.2025., 11:50
|
|
🔥🌸🌿🌞🦋
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
mravac8 kaže:
Thomas Nagel, Što sve to znači? Vrlo kratak uvod u filozofiju.
Knjiga je stvarno kratka i trebao bi je pročitati svatko tko se na bilo koji način bavi filozofijom od potpunih laika pa nadalje. Daje uvid čime se filozofija u stvari bavi, odnosno koja su to glavna filozofska pitanja. Pogotovo je vrijedan Pogovor Borana Berčića.
Knjiga nije e-knjiga, ali mislim da je i na ovoj temi mogu preporučiti.
|
Englesko izdanje ovdje.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:30.
|
|
|
|