Natrag   Forum.hr > Društvo > Duhovnost

Duhovnost Slobodnim stilom...

Pogledaj rezultate ankete: Odrzavete li stalnu ili povremenu kontemplativnu praksu?
Da - vipassana ili zen tradicija 26 18.71%
Da - budisticka mantra, bud. joga, bud. tantra itd 19 13.67%
Da - istocna nebudisticka praksa 21 15.11%
Da - krscanska kontemplativna praksa 14 10.07%
Da - ostalo 30 21.58%
Ne 47 33.81%
Anketa s višestrukim izborom Glasovatelji: 139. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.03.2014., 15:30   #3441
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
Mozemo, ali ako je sve budizam onda nista nije. Nema smisla koristiti terminologiju na taj nacin. Za mene je budizam ono sto je buda poducavao (ili ako nije povijesna osoba sto je iz tog korpusa odredjenog vremena, razdoblja i ideje). Moze se razlicito tumaciti, svakako, ali kad se pocinju pojavljivati ocito kasniji spisi to vise ne smatram dovoljno autenticnim da bih prihvacao kao dio iste religije.

Za usporedbu - mogu prohvacati razlicita tumacenja biblije kao krscanstvo. Mogu cak prihvacati apokrifne spise ako su vise manje iz tog najranijeg razdoblja. ALi ako netko napise neki tekst na nekom kasnijem jeziku (recimo latinskom ili cak kasnijim vulgarnim latinskim - a ne grckom, hebvrejskom/aramejskom isl), sa drugacijim ucenjima od Boblijskih pa to nazove pravim krscanstvom mislim da se nema pravo time nazivati, neka stvori vlastitu religiju

Koliko ja znam, hrišćanstvo kao religija je nastalo tako što je govorilo o događajima koji su se dogodili nekoliko stotina godina pre toga. Šta bi tu onda bilo autentično uopšte? Tu je onda apsolutno sve ....izmišljotina ili več kako ti nazivaš celokupni budizam nakon teravade. Trebalo mu nekoliko stotina godina da ispisše Bibliju i uobliči dogmu.

Kriterijum ti je naravno potpuno pogrešan. Sve do Lotus Sutre, sva pre Lotus učenja, uključujući i teravadu i sva druga učenja i prakse su samo uvod i priprema za konačnu istinu koju je nakon 40 godina propovedanja Buda Šakjamuni otkrio u Lotus Sutri. Sva pre Lotus učenja su učenja s tačke gledišta čoveka, prilagođena kapacitetu čoveka, i sva su ona sada bez moći. Učenje Lotus Sutre je najviše od svih, i Šakjamuni je tu izneo učenje s tačke gledišta samog Bude. E tu moraš da zakucaš, ako hoćeš nešto od budizma. Jedino je to delotvoran lek, dovoljno jak za ljude kakvi su danas.
Samo to mora čovek sam da shvati, i kada shvati, znaće sam šta da radi.
Nichirenbudista is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2014., 16:11   #3442
Quote:
pukovnikz kaže: Pogledaj post

Sad je jedino problem, dali ćemo uopće vjerovati u tu spoznaju i ako vjerujemo, da li ćemo vjerovati da su neki uopće došli do spoznaje
Quote:
Nichirenbudista kaže: Pogledaj post
Jedino je to delotvoran lek, dovoljno jak za ljude kakvi su danas.
Samo to mora čovek sam da shvati, i kada shvati, znaće sam šta da radi.
ma spoznaja cega
da shvati sta

Buda-izam krece od jedinke, krece od sebe, ono, gle mene – ja tu, kunta-kinte, jesam
i onda je jedino cemu se tezi je ne-biti. dici uzrak svaku supstancu toga sebe

to je itekako strogo odredjena forma ogranicenih medja u kojoj jedino ima mjesta za sadrzaj prazne vaze

u budizmu se pronalazi onaj covjek danasnjice kojemu s lijeva i s desna iskacu demoni sto rastjerase mu njegove andjele davnih dana, covjek koji se oboruzava religijama bez boga (budizam) ili pak religijama gdje taj bog nije veci od njega samoga (mormoni, jehovini svjedoci) ili im je bog toliko distant i ofosiliziran da nema veze sa Vodom Zivog Izvora

imam osjecaj da se u sadrzaju prazne vaze budizma pro-nalaze mnogi oni koji si pokusavaju nadomjestiti svilene jastuke propalih dana naseg podneblja, i drugi raznorazni bivsi koji lutaju u potrazi za Istinom Pravdom i Ljubavlju
Seima is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2014., 18:32   #3443
Ja sam postala budista u tim vremenima "svilenih jastuka", davne 1983. godine. Za čim se žali u 20 i neku godinu? Moja porodica je ateistička. Ja nisam bila ni krštena. Religija me nije zanimala. I onda sam saznala za Nam-Mjoho-Renge-Kjo, i Deset Svetova i Ičinen Sanzen - Jedinstvo osobe i okruženja, i da je krajnji cilj Buda stanje koje nije ništa drugo nego potpuno sjedinjenje sa Nam-Mjoho-Renge-Kjo, buđenje unutrašnje mudrosti u tom Zakonu....i da se to dešava tokom mog života, ovog života koji živim, u ovom obliku.....I da nikako ne treba da težim praznini, niti da negiram svoje telo, ili svoje želje. Niti da namećem sebi stroga pravila. Meni je to bilo jednostavno nešto blisko. Kao da sam već to znala, a naravno nisam.

Budizam nije religija koja je za tetošenje. Ovaj budizam kome ja pripadam je sve samo ne lepa pričica da zaboravimo gde smo i kakvim životom živimo. Sa budizmom je lako početi, ali je teško nastavljati. Ovaj budizam je težak za ...kako da kažem....za obavljati ga. Ali je jedina prava istina. Mora da postoji prava istina koja je jedna. Ne može biti dve ili više istina. E sad, neki monah iz 13. veka u Japanu otkrije tu pravu i jedinu istinu. Da li će neko poverovati u to ili ne, zavisi od karme.
Odgovori s citatom
Old 15.03.2014., 20:18   #3444
Quote:
J Ovaj budizam je težak za ...kako da kažem....za obavljati ga. Ali je jedina prava istina. Mora da postoji prava istina koja je jedna. Ne može biti dve ili više istina. E sad, neki monah iz 13. veka u Japanu otkrije tu pravu i jedinu istinu. Da li će neko poverovati u to ili ne, zavisi od karme.
imas prirodjenu teznju za istinom
ono sto je istinkso, nemre biti tesko ni mucno. jaram istine je sladak, a breme lako

ps
taj tvoj monah iz japana nije otkrio jednu jedinu istinu, vec samo svoju istinu
jer prava istina se po svojoj milosti sama otkriva, i ne ceka da bude otkrivena
todaytonight is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2014., 08:03   #3445
Quote:
todaytonight kaže: Pogledaj post
imas prirodjenu teznju za istinom
ono sto je istinkso, nemre biti tesko ni mucno. jaram istine je sladak, a breme lako

ps
taj tvoj monah iz japana nije otkrio jednu jedinu istinu, vec samo svoju istinu
jer prava istina se po svojoj milosti sama otkriva, i ne ceka da bude otkrivena

Poenta nije u tome da se igramo rečima. Poenta je u tome da budizam nije beg od realnosti, nego suprotno. I da je to različito od svega što si do sada u životu saznao, uradio, bio. Što je samo dokaz koliko smo se udaljili od suštine života, svoje vlastite svrhe.
Odgovori s citatom
Old 16.03.2014., 11:53   #3446
Quote:
krena kaže: Pogledaj post
A spoznajni se proces postiže meditacijom, kontemplacijom i ispravnim načinom života. Samo je problem da li je to dovoljno. Jer zen budisti često odbacuju sve to. Sve je to dobro raditi, samo je pitanje da li to vodi k cilju. A možda cilj i ne postoji.

https://www.forum.hr/showpost.php?p=3...postcount=2587
Ne odbacuju samo po sebi vec kao sredstvo za postizanje cilja jer ne postoji nista sto bi trebalo postici. I Buda je rekao-"Zaista, potpunim, neprevaziđenim prosvetljenjem ništa nisam postigao."
Samo je neznanje uklonjeno. Uvijek tezimo ka necemu, zelimo nesto inace nema smisla, ovdje je suprotno, sama teznja je blokada. Meditacija dolazi sama po sebi kada smo dovoljno otvoreni i spremni da je docekamo, ako cinimo nesto nece doci otuda zen izreka-
Sjedeći mirno,ne radeći ništa.Proljeće dolazi,trava raste sama po sebi.
Iz istog tog razloga je meditirati da bi se prosvjetlio isto kao glacanje crijepa..
Opet ponavljam ovo je moje razumjevanje, bolje bi bilo nekog ucitelja upitati.

E da i nije problem da li je to dovoljno, mi smo ti koji to predstavljamo kao problem.
onostojeste is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2014., 01:45   #3447
U Yogakari postoje elementi dushe.
http://en.wikipedia.org/wiki/Yogacara
http://en.wikipedia.org/wiki/Store_consciousness

Ps
sto se tice Mahayane, Theravāde i Vajrayāne suludo je birati koja je ''ispravnija''
jednako kao sto je suludo govoriti je li ispravnije pravoslavlje, katolicanstvo ili protestantizam.
Cak je i u indijskom budizmu od pocetaka bio prisutan Mahayana element (Mahāsāṃghika).

Zadnje uređivanje Sandiran : 07.04.2014. at 01:53.
Sandiran is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2014., 10:37   #3448
"Samo lično prosvetljenje nije cilj Lotus Sutra. U skladu sa principom jedinstva s drugima, razlog što je svaki pojedinac u stanju da postoji u sadašnjem trenutku, rezultat je mnogobrojnih uticaja drugih. Sposobni smo da postojimo samo zbog veza sa drugima: roditeljima, precima, učiteljima, prijateljima, komšijama, društvom, nacijom i okruženjem. U stvari, svoje postojanje dugujemo svemu, podjednako opipljivom i neopipljivom. Osoba koja je probuđena u toj istini, oseća zahvalnost za sva živa bića i svekoliko postojanje."
Ničiren Šošu Osnove Prakse

Buda i prosvetljenje.
Odgovori s citatom
Old 14.04.2014., 12:50   #3449
šta je Mahajana?
Old 14.04.2014., 13:44   #3450
jedan od glavnih budistickih pravaca, vjerojatno brojcano najveci

U najmanjim podjelama cak sve djeli na bilo Theravadu (juzna i jugoistocna azija) i Mahajanu (sve ostalo, prvenstveno daleki istok). Vajrajana (Tibet) se moze gledati i kao dio mahajane ili zasebno. Sa time da nije nastanak vezan za te geografske odrednice iako jest specifican kasniji razvoj, sve ima izvor u Indiji iako je tamo budizam de facto izumro.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mahayana
Old 21.06.2014., 12:35   #3451
Pozdrav,
zanima me ima li tko informacije hoće li se ove godine odražati Vipassana povlaćenje u RH?
Na dhamma.org sam vidio da je takvo povlaćenje održano prošle godine u Fužinama.
Old 25.06.2014., 18:45   #3452
Quote:
Sergio80 kaže: Pogledaj post
Ne gospodjo, po budistickom ucenju ne postoji dusa u covjeku. Ukratko Budizam je u biti ateizam, filozofija zivljenja. A ovo sto kazes da si zgrozena govori najbolje koliko shvacas Budizam.
Jedino sto Buda radi i o cemu prica je da je svijet patnja i da se treba rijesiti svijeta i svjetovnog te doseci visi svijet.

To da je budizam filozofija zivljenja je totalna suprotnost onoga sto budizam stvarno je. Buda se nije bavio davanjem savjeta kako bolje zivjeti, nego sto raditi da se nadzivi ovaj svijet. Niti je budizam ateisticki - jer u tom slucaju ono sto je Buda radio i govorio ne bi imalo smisla.

Velik broj ateista i svjetovnih ljudi interpretira budizam na svoj nacin iz egoisticnih razloga, isto kao sto svaki katolik u Hrvatskoj ima svoju verziju katolicanstva. Ali izvorni nauk je jedna stvar a osobna interpretacija je nesto drugo.
A stranger is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.06.2014., 20:17   #3453
Quote:
A stranger kaže: Pogledaj post
Jedino sto Buda radi i o cemu prica je da je svijet patnja i da se treba rijesiti svijeta i svjetovnog te doseci visi svijet.

To da je budizam filozofija zivljenja je totalna suprotnost onoga sto budizam stvarno je. Buda se nije bavio davanjem savjeta kako bolje zivjeti, nego sto raditi da se nadzivi ovaj svijet. Niti je budizam ateisticki - jer u tom slucaju ono sto je Buda radio i govorio ne bi imalo smisla.

Velik broj ateista i svjetovnih ljudi interpretira budizam na svoj nacin iz egoisticnih razloga, isto kao sto svaki katolik u Hrvatskoj ima svoju verziju katolicanstva. Ali izvorni nauk je jedna stvar a osobna interpretacija je nesto drugo.
Buda nije odgovarao na pitanja o Bogu, generalno se prihvacaju "transcedentne realnosti" (tradicionalno), ali je zato jasno receno da ne postoji Bog kao kreator i krajnje inteligentno prapocelo, a "transcedencije" su i same dio prolaznog svijeta i omedjene zakonima uzroka i posljedica.

Ne negira se mogucnost egzistencije nakon smrti, ali se negira da je u tome ista vjecno i sustinsko individualno tipa duse, tj i to je sve prolazna "karmicka inercija".

Nesto blisko pojmovima duse i ciljevima poput raja (de facto, ako vec ne de jure) se razvija upravo u kasnije budizmu.

Moderne materialisticke inacice su s jedne strane bliske starijem budizmu nego kasnijem religioznijem, no s druge idu u ekstrem tumacenja iz svoje perspektive i ignoriranja da je ta tradicionalnost iako im odbijajuci sustinsku (samo)opstojnost ipak prihvacala niz nematerijalnih pojavnosti.

No, koliko ima tumacenja budizma zasto ne bi postajalo i takvo...

Da li je ateisticki? Ako se pod teizmom vjeruje u Boga kao inteligentnog tvorca/prapocelo onda je ateisticki, cak ako bogovi i postoje oni su u osnovi samo mocniji, sretniji i mudriji od ljudi, ali ne i konacna stvarnost.
Old 03.10.2014., 02:43   #3454
Pozdrav svima ! Vec mjesecima kopam po forumima i pokusavam naci ljude koje zanima odlazak u budisticki samostan. Moj plan je otici u Nepal na bilo koji nacin, volontirati pomagati ljudima, a sve u svrhu toga da napokon zapocnem zivot na jedini nacin koji znam i mogu, duhovno. Dali netko ima nekakvo iskustvo, isplatili mi se samo otici tamo i potraziti samostan pojasniti im svoj cilj, svoju zelju, reci im da vec dugo meditiram i vrlo dobro napredujem u duhovom smislu, dali bi me prihvatili i primili ? Molim vas za odgovor, za bilo kakav savijet, u stanju sam uzeti ruksak na ledja i otici...samo jedno znam otici cu tamo pod svaku cijenu jer jako dobro znam sta zelim u zivotu.
WhiteRabbit23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2014., 09:01   #3455
Quote:
WhiteRabbit23 kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima ! Vec mjesecima kopam po forumima i pokusavam naci ljude koje zanima odlazak u budisticki samostan. Moj plan je otici u Nepal na bilo koji nacin, volontirati pomagati ljudima, a sve u svrhu toga da napokon zapocnem zivot na jedini nacin koji znam i mogu, duhovno. Dali netko ima nekakvo iskustvo, isplatili mi se samo otici tamo i potraziti samostan pojasniti im svoj cilj, svoju zelju, reci im da vec dugo meditiram i vrlo dobro napredujem u duhovom smislu, dali bi me prihvatili i primili ? Molim vas za odgovor, za bilo kakav savijet, u stanju sam uzeti ruksak na ledja i otici...samo jedno znam otici cu tamo pod svaku cijenu jer jako dobro znam sta zelim u zivotu.
Ako znaš što želiš u svom životu pod svaku cijenu onda su ti sva ova pitanja prije suvišna.
Sretno!
Katayama is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2014., 10:33   #3456
Quote:
WhiteRabbit23 kaže: Pogledaj post
To ti nitko ne moze reci.

No uzmi u obzir da odlazak u bilo koju zemlju ima odredjene pravne probleme, odnosno neces dobiti stalni boravak, a jos manje drzavljanstvo, na osnovu zelje.

Takodjer cesto ti domicilni samostani imaju muke za financijskim uzdrzavanjem vlastitih ljudi i nisu uvijek nuzno odusevljeni zapadnjacima koji najcesce bas i ne znaju sto traze vec bjeze iz okoline u kojoj se ne snalaze i nose hrpu nekih sasvim drugih problema te uopce ne znaju u sto ulaze.

Zatim, za tako nesto moras znati/nauciti lokalni jezik, a vrlo vjerojatno i stare jezike tekstova. Neke rganizirane monaske zajednice za zaredjenje traze odredjeno formalno obrazovanje nalik nasoj teologiji.

Samostani se ne bave samo meditacijom. Svi oni imaju svoj religijski okvir, teologiju, ritualistiku, specificne kulturom uvjetovane obicaje i tako dalje. Oni ne postoje da bi se meditiralo, oni postoje da bi se odrzavala i sirila budisticka, hindu itd misao (odnosno specificna denominacijska unutar njih). Ne ide se tamo samo da bi se meditiralo kao sto se ne ide u katolicki da samo zato jer se volimo molit al nam je u biti sve jedno kada, kako i kome, tu je cijeli paket teolosko-filozofsko-kulturolosko-ritualisticno-kontemplativni u igri, a ne samo zadnja stavka.

Ako je samostan iole ozbiljan, a dodjes samo sa time da bi meditirao ne znajuci nista o njima u tom sirem smislu ... ne znam, mislim da bi puno bolje trebao znati sto konkretno zelis, imati odredjenu razinu poznavanja te skupine iznutra (a onda nece trebati forum za takva pitanja) itd.
Beljki is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2014., 13:22   #3457
Thumbs up Theravadisti = budističke vehabije.

Quote:
"Samo lično prosvetljenje nije cilj Lotus Sutra. U skladu sa principom jedinstva s drugima, razlog što je svaki pojedinac u stanju da postoji u sadašnjem trenutku, rezultat je mnogobrojnih uticaja drugih. Sposobni smo da postojimo samo zbog veza sa drugima: roditeljima, precima, učiteljima, prijateljima, komšijama, društvom, nacijom i okruženjem. U stvari, svoje postojanje dugujemo svemu, podjednako opipljivom i neopipljivom. Osoba koja je probuđena u toj istini, oseća zahvalnost za sva živa bića i svekoliko postojanje."
Ničiren Šošu Osnove Prakse

Buda i prosvetljenje.
new life is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2014., 14:15   #3458
Kakve veze imaju theravada i vehabizam sa citatom iz priručnika mahayanske sekte?
drDIRHED is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 19:43   #3459
da li je tvoj desni palac svijestan tvog lijevog lakta?
antik is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.01.2015., 18:01   #3460
Moze li se dusa koja je danas zivjela reinkarnirati u sljedecem zivotu u proslost...npr u tijelo koje obitava u 18 stoljecu? Ili ide uvijek naprijed?
antik is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:42.