Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce |
|
|
16.12.2023., 20:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2018.
|
Ma krasan plan - polupismenošću do ekonomskog napretka Idemo se riješiti i matematike i fizike, jer što će djeci ta sranja. Nego, imaju li ti dični Finci i Nijemci neki opipljiv dokaz o izravnoj korelaciji između uvedenih promjena i boljeg uspjeha u daljnjem školovanju, prolaznosti na upisima i sl.? ...
|
|
|
17.12.2023., 11:22
|
|
Registrirana korisnica
Registracija: May 2006.
|
Quote:
joe.banks kaže:
U nekim njemačkim saveznim pokrajinama i nekim američkim državama djeca više niti ne uče pisana slova. A u Finskoj, jednoj od po pitanju obrazovanja najuspješnijih zemalja, djeca prvo uče – tipkati, a kasnije pišu samo tiskanim slovima.
U ovom kontekstu ispada da je onaj učenik, što su ga ljetos srušili na maturi jer je esej napisao tiskanim slovima (pri čemu je točno razlikovao „velika” i „mala” slova), anticipirao suvremeni razvoj i da je zapravo napredniji od našeg ministarstva prosvjete (koje se, izgleda, bavi i stvarima što u nekim puno uspješnijim zemljama od naše polako već izumiru).
|
To se praksa nije okazala kao dobra. Pisanje rukom ima svoju ulogu u razvoju fine motorike, ima utjecaj na učenje i pamćenje.
Njemčka je recimo smatra nedopustivom, njihovi stručnjaci vještinu pisanja rukom smatraju ključnom za razvoj kognitivnih sposobnosti kod djece.
Quote:
mako kaže:
Na tehničkom faksu je zabranjeno pisati pisanim slovima, bar je nama bilo. Što je sasvim razumljivo jer pisana slova i tehnologija ne idu skupa, a ljudima se ne da dešifrirati tuđe švrakopise. Ali realno gledajući, pisana slova se ne koriste nigdje, u rangu su s praktičnom primjenom latinskog jezika.
|
Pisana slova na tehničkim fakultetima su nešto sasvim drugo.
Kakve sad sve to ima veze s latinskim jezikom?
Objasni kako to razmiješ (ne)praktičnu primjenu latinskog jezika?
|
|
|
17.12.2023., 21:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2023.
|
Quote:
Al dente kaže:
Ma krasan plan - polupismenošću do ekonomskog napretka
|
Pa, možda baš u tomu grmu i leži zec. Briga poslodavca za opću kulturu njegovih zaposlenika, njemu je bitno da ovi znaju i mogu povećati njegov profit. Druga su stvar poslodavčeva djeca. Ona imaju osigurana dva-tri stana, pa mogu ako baš hoće učiti i latinski, povijest umjetnosti, klavir, balet... a ako dijete zanima matematika i poduzetništvo, neka ga, možda će nešto i bit od njega.
A ovo što se tiče učenja pisanja, da malo preciziramo neke stvari. Prema IHJJ postoji:
- školsko formalno uspravno pismo
- školsko formalno koso pismo
- školsko rukopisno koso pismo
- školsko rukopisno uspravno pismo.
Sva četiri pisma imaju velika slova (majuskula tj. „nešto veća”) i mala slova (minuskula tj. „nešto manja”). U biti radi se o dva pisma koja se mogu pisati uspravno i ukošeno, kurzivno.
Oba pisma pišu se rukom. Naime,
- pišemo rukom (neki ljudi s posebnim potrebama pišu nogom)
- pišemo nekim sredstvom: olovkom, tipkovnicom, perom, mašinom...
- pišemo na nekoj podlozi: na papiru, ploči, fasadi, ali u bilježnicu. Šaramo po ploči, zidu, fasadi...
Ipak, uobičajilo se reći: pišem (pisanim, tiskanim, velikim, malim) slovima odnosno pismom.
U našim školama djeca najprije uče formalno, pa rukopisno pismo, a treba li rukopisno ukinuti, to ne znam. Vidim da su neki kanadski istraživači uočili neke prednosti rukopisnoga, ali su i dodali: „ Whether they learn print or cursive, children are better off when one type of writing is taught.” i „ Teaching both types does not promote the acquisition of automatic motor movements, which play an important role in spelling and text construction.” U: Learning cursive in the first grade helps students (2013.)
Ja sam oduvijek pisao rukopisnim pismom i uvijek sam se trudio pisati što je moguće urednije. Međutim, baš sam sada razmislio koliko sam ovaj tjedan uopće pisao olovkom? Ispisao sam nekoliko cedulja s brojevima stranica nekih knjiga i nekoliko natuknica uz njih, par ljepljivaca (sticky notes) s narudžbama za kupovinu, jedan ljepljivac na kojem piše „računi!”. I to bi bilo to ovoga tjedna. Sve ostalo napisao sam na računalu i mudrofonu. Pisati formalnim ili rukopisnim pismom A. D. 2023., jeli to uopće pitanje sad?
|
|
|
18.12.2023., 11:24
|
|
Perverzni djevac
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
eutow kaže:
Tečnost = svojstvo onoga što teče (kao tekućina).
|
Kad nešto teče (poput tekućine - voda iz slavine, rijeka...) onda je to obično brzo, pa bi, dakle, značilo da se ovdje govori o 'brzoj tečnosti' i brzini pisanja.
Mislim da su ipak htjeli reći 'točno' jer se na tome pri pisanju inzistira - da se piše brzo i točno, a ne samo brzo.
|
18.12.2023., 13:54
|
|
registrirani
Registracija: Dec 2006.
|
Quote:
FeetF1 kaže:
...
Znači, naš obrazovni sustav podučava prvašiće da pišu brzo i tečno, tj. s tekom odnosno s apetitom,
sa slašću (bon apetit=u slast).
Osim ako ovdje tkogod nije jezično zgriješio, htijući napisati 'točno' pa mu ispade 'tečno'.
|
To što netko tečno govori engleski, ne mora značiti da mu je engleski jezik i 'apetitlih'...
Quote:
FeetF1 kaže:
Kad nešto teče (poput tekućine - voda iz slavine, rijeka...) onda je to obično brzo, pa bi, dakle, značilo da se ovdje govori o 'brzoj tečnosti' i brzini pisanja.
Mislim da su ipak htjeli reći 'točno' jer se na tome pri pisanju inzistira - da se piše brzo i točno, a ne samo brzo.
|
" ... neprekinuti potez, što uvelike pomaže tečnosti i brzini pisanja".
Brzina pisanja zavisi od tečnosti pisanja.
NEPREKINUTI POTEZ sam po sebi nikako ne pomaže TOČNOSTI onoga što je na takav način (tj. neprekinutim potezom) napisano.
|
|
|
18.12.2023., 21:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2019.
|
Quote:
FeetF1 kaže:
|
nisu. vjeruj učenijima od sebe.
|
19.12.2023., 13:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
FeetF1 kaže:
Kad nešto teče (poput tekućine - voda iz slavine, rijeka...), onda je to obično brzo, pa bi, dakle, značilo da se ovdje govori o 'brzoj tečnosti' i brzini pisanja.
|
Nisu htjeli reći točnost, nego fluentnost pisanja.
Citat o postupcima za pomoć pri disgrafiji:
- Vježbe za tečnost pisanja: učenik piše na foliji, ogledalu, prozoru, balonu - prstima ili pjenom za brijanje, na kukuruznoj krupici, riži. Ove površine potiču fluidnost pokreta ruku.
|
|
|
26.12.2023., 12:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mako kaže:
Na tehničkom faksu je zabranjeno pisati pisanim slovima, bar je nama bilo. Što je sasvim razumljivo jer pisana slova i tehnologija ne idu skupa, a ljudima se ne da dešifrirati tuđe švrakopise. Ali realno gledajući, pisana slova se ne koriste nigdje, u rangu su s praktičnom primjenom latinskog jezika.
|
Pisana slova su dozvoljena u tehnici ali postoji standard tehnickog pisma kako se pisu mala pisana slova kao i velika tiskana slova. Literature autora Cirila Koludrovica dosta pisu o tome.
https://api.izzi.digital/preview/page/2069
Nije valjda sa su vas tjerali da pisete iskljucivo tiskanim slovima?
|
|
|
26.12.2023., 16:56
|
|
Precjednik vijeca
Registracija: Jul 2009.
|
Quote:
T-3000 kaže:
Pisana slova su dozvoljena u tehnici ali postoji standard tehnickog pisma kako se pisu mala pisana slova kao i velika tiskana slova. Literature autora Cirila Koludrovica dosta pisu o tome.
https://api.izzi.digital/preview/page/2069
Nije valjda sa su vas tjerali da pisete iskljucivo tiskanim slovima?
|
Nisi zamijenio mala tiskana za mala pisana?
Tehnicko pismo pise se tiskanim slovima, velikim i malim. Uz dva tipa, kosi i uspravni.
|
26.12.2023., 17:21
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Sep 2023.
|
Quote:
Garofeeder kaže:
Tehnicko pismo pise se tiskanim slovima, velikim i malim. Uz dva tipa, kosi i uspravni.
|
The standard
|
|
|
26.12.2023., 22:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Garofeeder kaže:
|
Zna se sto su pisana(mala), a sto TISKANA(STAMPANA) slova. Tehnicko pismo pise se rukom ili sablonom. Nama su sablone bile zabranjene.
|
|
|
26.12.2023., 23:13
|
|
Precjednik vijeca
|
Quote:
T-3000 kaže:
Zna se sto su pisana(mala), a sto TISKANA(STAMPANA) slova. Tehnicko pismo pise se rukom ili sablonom. Nama su sablone bile zabranjene.
|
Zna se, jedino sto ti ne znas.
|
26.12.2023., 23:52
|
|
registrirani
Registracija: Dec 2006.
|
Quote:
T-3000 kaže:
Zna se sto su pisana(mala), a sto TISKANA(STAMPANA) slova. ...
|
Zna se (odnosno barem bi se trebalo znati)...
Quote:
T-3000 kaže:
|
link kaže:
" Zbog različitog rukopisa, za izvođače radova takva tehnička dokumentacija bila bi nerazumljiva. Zbog toga je potrebno naučiti tehničko pismo."
|
|
|
27.12.2023., 00:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Garofeeder kaže:
Zna se, jedino sto ti ne znas.
|
Dobro ne znam.
|
|
|
27.12.2023., 00:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
adelon kaže:
Zna se (odnosno barem bi se trebalo znati)...
link kaže:
"Zbog različitog rukopisa, za izvođače radova takva tehnička dokumentacija bila bi nerazumljiva. Zbog toga je potrebno naučiti tehničko pismo."
|
Tako je. Postoji standard kako se pisu mala i velika slova te brojke i specijalni znakovi. Tko je radio ikakve teh. nacrte to mu je kristalno jasno.
|
|
|
27.12.2023., 07:24
|
|
Precjednik vijeca
|
Quote:
T-3000 kaže:
Tako je. Postoji standard kako se pisu mala i velika slova te brojke i specijalni znakovi. Tko je radio ikakve teh. nacrte to mu je kristalno jasno.
|
Tako je. I taj ne trabunja o velikim tiskanim i malim pisanim slovima.
Taj zna da je rijec o tehnickom pismu koje se pise velikim i malim tiskanim slovima.
|
27.12.2023., 12:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Mala i velika tiskana slova u tehničkom pismu. Četiri godine srednje tehničke škole i fakultet. I razni nacrti.
Pa i pisana slova mogu biti mala kao i velika.
Nikad mi nije bilo jasno to miješanje mala pisana, velika tiskana.
|
|
|
27.12.2023., 16:21
|
|
Precjednik vijeca
|
T-3000, Fran Bosnjakovic?
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:05.
|
|
|
|