Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti > Jezikoslovlje

Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.11.2023., 03:55   #41
Quote:
DrTony kaže: Pogledaj post
Vidim zivci su ti otisli, gubis kontrolu nad sobom. Cak i vrijedjas nazivajuci sugovornika glupanom, tukanom... Dobar lingvist, nema sta. Da imas 2 ciste ne bi koristio takve izraze.
Tukan je ironija, što si vjerojatno propustio naučiti u školi. Zajedno s čitanjem i interpretiranjem teksta, pravopisom, gramatikom i ostalim sitnicama koje raspravljanje o jeziku automatski podrazumijeva.

Živci, da. Pretpostavljam da elegantniji odgovor zahtijeva i malo mozga.

Quote:
Sto se tice taksativnog navodjenja dijalekata, naveo si ti vraga crnoga. Naveo si neke dijalekte koji su se govorili u prapovijesti. Navedi mi dijalekte u Dalmaciji koji se govore danas. Da vidimo da li ti kao Zagrepcanin imas pojma kako se u Dalmaciji govori.
Opet vrhunaravno zaključivanje. Ne samo da nikakve veze sa Zagrebom nemam nego tih karakteristika u mojim postovima ne bi mogao naći ni da ih svijećom tražiš.

Ili to nije zaključivanje nego, kako ti kažeš - živci? Osim što si stručnjak za lingvistiku, razumiješ se i u psihologiju.

No dobro, ostavit ćemo te nesretne projekcije po strani - zašto misliš da mene zanima tvoje mišljenje o čakavskim dijalektima? Jesi li uopće pročitao raspravu koju sam linkao? I ako jesi, možeš li mi reći što je u njoj pogrešno?
Old 01.11.2023., 13:41   #42
Quote:
MystSky kaže: Pogledaj post
U nas je tènis. A i u Splitu, Makarskoj, Omišu, Zadru, Šibeniku, Hvaru...
Da ispravim grešku:
téne NE téniske

Inače kako se ono pivalo dok je Ivanišević igrao?

imamo more imamo ténis
kod nas je »kolac«
kod vas je pénis

u nas su obadva s é.

a pišemo kémiskon.

Jel u vas kažu tene?
Nyittiuny is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2023., 16:39   #43
Gubite se u detaljima. Leksik nije toliko bitan jer svako selo može imati svoju terminologiju kad je riječ primjerice o nazivima ribe.

Refleks jata i naglasni sustav neusporedivo su važniji kriteriji. Tipično je čuti tronaglasni, ali mnogi čakavci imaju četveronaglasni sustav, među kojima pak neki zvuče poput štokavaca, a neki ne, no rijetkost nije ni dvonaglasni sustav, sa stopljenim cirkumfleksom i neoakutom. Dodamo li tomu jat, koji ima tri refleksa, čakavski korpus moguće je podijeliti na više od tri spomenuta dijalekta, broj im varira od šest do deset. Neki se dijalektolozi ne zaustavljaju na naglascima i jatu, računaju i fonološke i morfološke karakteristike (dio toga možete naći u citiranom radu Mire Menac-Mihalić), a pitanje je i kako klasificirati migracijske govore. Južnočakavski (ili ikavskočakavski) dijalekt recimo ispočetka se mogao čuti na obali od Novigrada do Cetine te na otocima od Pašmana do Korčule i Visa, a potom i u sjeverozapadnoj i središnjoj Istri, ali sada s ikavsko-ekavskim refleksom jata.

Riječju, klasifikacija uopće nije jednostavna, podrazumijeva upitnike i tablice u koje valja bilježiti plusiće i minusiće, a onda iz tog plasta podataka treba izvući iglu, tj. sveobuhvatan, sveobjašnjavajući sustav.
Old 01.11.2023., 19:13   #44
Quote:
Inace vi lingvisti ste poznati po tome da mlatite praznu slamu pa ste tako smisljali izraze tipa brzoglas, zrakomlat vrtilet... pokusali ste uvesti izraz "grijeska", ali nitko vas nije fermao 2% pa ste kasnije odlucili da se priznaje i greska i grijeska. Mrcvarili ste narod sa svojim izmisljanjem tople vode.
Lingvistika je podosta matematička znanost.
pronađena is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2023., 19:30   #45
Može li me netko podsjetiti koji je ono krivi izraz za tenisice, tako da nemaju veze s tenisom? Ne mislim na izraz patike.

Sjetila sam se! Tenesice.
Gingerina is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:02.