Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti > Jezikoslovlje

Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.11.2012., 12:59   #61
Oko Bos. Broda: otučak
Okolica N. Kapele: badura
livni is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.11.2012., 13:28   #62
Quote:
Lucky Jim kaže: Pogledaj post

A suha stabljika kukuruza? Klašura ... dalje?
Perušina
FridaDali is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2012., 12:58   #63
šezdesetak naziva... a za što se ti klipovi koriste? malč? gorivo? gradivni materijal? nekako mi se čini da ne bi postojali toliki nazivi, da je to samo otpad.

možda bih to trebala pitati na poljoprivredi, ali bojim se da ću naići na duboki prezir prema svom neznanju

...
tanveer is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2012., 15:43   #64
Quote:
tanveer kaže: Pogledaj post
a za što se ti klipovi koriste?
...
Moji su ih koristili za ogrjev. Uz pomoć njih se vrlo brzo digla temperatura u peći za centralno grijanje. Dakle, odlična su za potpaljivanje i raspirivanje vatre.

Kad sam bila mala, jedan od prvih novaca koji sam zaradila za svoj rad, bio je onaj koji sam dobila za slaganje štručaka (zapravo, oni su to izgovarali "štručkof" ) tj. njihovo povezivanje po četiri komada pomoću gumica. Bila sam plaćena po broju.
Old 21.11.2012., 19:56   #65
U Bosanskoj Posavini tekunica.
Old 21.11.2012., 20:30   #66
U okolici Velike Gorice i Zagreba kažemo tulec, množina tulci.
Old 22.11.2012., 16:48   #67
Quote:
šezdesetak naziva... a za što se ti klipovi koriste? malč? gorivo? gradivni materijal? nekako mi se čini da ne bi postojali toliki nazivi, da je to samo otpad.

možda bih to trebala pitati na poljoprivredi, ali bojim se da ću naići na duboki prezir prema svom neznanju

...
pa recimo, u tovu bikova melje se cijeli klip ( uključujući oklasak...)

jako dobro grije, ali treba imati jednog ložača koji će samo ubacivati...

inače,najbrža i najlakša berba kukuruza je kombajnom ( pri čemu je oklasak otpad koji ostaje na njivi)
dk1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2012., 16:50   #68
Quote:
jaded-pixie kaže: Pogledaj post
množina tulci.

Quote:
dk1 kaže: Pogledaj post
inače,najbrža i najlakša berba kukuruza je kombajnom
Istina.
I to me sad podsjetilo: znate li još koji naziv za berbu kukuruza? Moji su to zvali trgatvom. (Trgaš klip, jelte. I ondak te danima poslije bole ruke tj. mišići u njima. )
Old 22.11.2012., 16:52   #69
Okolica zagreba,blize sloveniji: štruk ili po starima štručki
Snow Fairy is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2012., 10:31   #70
Quote:
Kako me nasmija ..al dobra ideja hahaha..inače, kod mene se koristio kao čep za demejane pa otud i naziv - čepina.
Quote:
Velia kaže: Pogledaj post
Kad sam bila mala, jedan od prvih novaca koji sam zaradila za svoj rad, bio je onaj koji sam dobila za slaganje štručaka (zapravo, oni su to izgovarali "štručkof" ) tj. njihovo povezivanje po četiri komada pomoću gumica. Bila sam plaćena po broju.
Ti si onda emotivno vezana za ovu temu ..još jedan naziv skupih - šišarika.
Old 23.11.2012., 12:14   #71
Quote:
spyker22 kaže: Pogledaj post
Ti si onda emotivno vezana za ovu temu : D
Totalno! Budi mi nostalgiju!

Quote:
..još jedan naziv skupih - šišarika.
I dame i gospodo, stigli smo do brojke 71!

Quote:
Ajdamak, badura, bat, batakljuša, bataljika, bataljuška, batovina, batučak, batuček, batuk, baturak, baturica, čepina, čokotinja, čokov, ćeletak, ćuka, jalov, kic, klas, klasina, klasinjak, klasinec, klasovina, klasovinje, kočanuška, kočanj, kočanjak, kocen, komaljika, komina, komušina, korun, kukuruska, kukuruzina, kumina, kureljica, kurenica, kuruška, oklasak, oklasina, oklipak, okoma, okomak, okomina, okrunica, orušek, otučak, paćalica, paćika, patura, paturica, rucelj, rucl, rulina (rul'na), sukel, šapurika, ščavina, šepurina, šišarika, šiški, štruk (mn. štručki), tekun, tekunica, tulec (mn. tulci), tulina, tuluska, tuluz, tuluzina, turina
Ajmo do stotke!

------
I usput, zbilja mi je zanimljivo kako ima dosta naziva s istim korijenom riječi, a i dosta njih skroz "posebnih".

Također, sjetih se da se kukuruz nakon berbe "lupil", tj. radila se lupatva.
I sjetih se mlina čekičara.
Džizus, totalno ste me prisjetili djetinjstva s ovom temom.
Old 23.11.2012., 16:16   #72
Quote:
...
Quote:
spyker22 kaže: Pogledaj post
Kako me nasmija ..al dobra ideja hahaha..inače, kod mene se koristio kao čep za demejane pa otud i naziv - čepina.
više bih uživala u ovome da sam se šalila...

...
tanveer is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2012., 17:01   #73
A koristenje, koliko znam u mom kraju su se koristili kao gorivo u šparetima
Ne sjecam se da sam vidjela da ih za nesto drugo koriste
Snow Fairy is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.11.2012., 11:04   #74

Našao sam i ovo: čokanj, karun, kocenica, kočanka, kukuruzovina, šepurak.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.11.2012., 11:29   #75
stabiljka kukuruza = kukuruzina/kukuruzinje
dio klipa za koji se drži zrno = tulina/tulinje

na području Turopolja
BeerMan is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.11.2012., 11:46   #76
patuk ili patuče
juhica is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2012., 12:13   #77

Zabilježeno je i ovo:

batur, kočanjica, kočanjika, kočanjka, komuša, okominja, šepurika.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2012., 16:31   #78
OK, uz malo truda mogli bismo do nove godine doći do brojke 100!

Trenutno stanje: 85.
Quote:
Ajdamak, badura, bat, batur, batakljuša, bataljika, bataljuška, batovina, batučak, batuček, batuk, baturak, baturica, čepina, čokanj, čokotinja, čokov, ćeletak, ćuka, jalov, karun, kic, klas, klasina, klasinjak, klasinec, klasovina, klasovinje, kocen, kocenica, kočanka, kočanuška, kočanj, kočanjak, kočanjika, kočanjka, komaljika, komina, komuša, komušina, korun, kukuruska, kukuruzina, kukuruzovina, kumina, kureljica, kurenica, kuruška, oklasak, oklasina, oklipak, okoma, okomak, okomina, okominja, okrunica, orušek, otučak, paćalica, paćika, patuče, patuk, patura, paturica, rucelj, rucl, rulina (rul'na), sukel, šapurika, ščavina, šepurak, šepurika, šepurina, šišarika, šiški, štruk (mn. štručki), tekun, tekunica, tulec (mn. tulci), tulina, tulinje, tuluska, tuluz, tuluzina, turina

Btw. čini mi se da po broju "prijavaka" Shainu (za sada) pripada titula "kralja od tulaca".
Old 12.12.2012., 07:59   #79
Quote:
Velia kaže: Pogledaj post
OK, uz malo truda mogli bismo do nove godine doći do brojke 100!

Trenutno stanje: 85.

Btw. čini mi se da po broju "prijavaka" Shainu (za sada) pripada titula "kralja od tulaca".
A kako se provjerava autentičnosti izraza i da li se prijavljeni izraz odnosi baš na to (klip bez zrna)? Na poštenje i č.r.?

Npr. ako priznamo kukuruzovinu, onda ulaze i kukuruzinac i šašljika. A to baš nije isto.

[Ne želim nikome kvariti veselje, al nekog reda bi trebalo biti.]

Ja bih predložila riječ klipan.
BlackQ is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2012., 08:46   #80
baš sam bila mislila kako je šteta što nije na početku određeno da se napiše gdje se izraz koristi, lokacija, porijeklo - to bi pridonijelo vjerodostojnosti, sigurna sam. sad je kasno, pretpostavljam?

p.s. imamo takmaca legendi o 100 eskimskih riječi za snijeg - i to dobroga, koji se ne sastoji samo od dodavanja prefiksa, sufiksa i prijedloga osnovnoj imenici

...

Zadnje uređivanje tanveer : 12.12.2012. at 09:15.
tanveer is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:36.