Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce |
|
|
01.05.2007., 21:47
|
|
zlingvizitorica
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
Shipyard kaže:
bit ću nepismen a završio gimnaziju
|
Da te utješim - već jesi.
|
|
|
01.05.2007., 21:50
|
|
~**Drama Queen**~
Registracija: Apr 2007.
|
Quote:
Abyssus kaže:
Sudeći po tvojoj pismenosti - nemoj, molim te. Previše je takvih.
|
ajme pocet cu pisat ovako samo da mi niko jezik nemora ispravljat pa me onda briga za sve i nemoram se brinit o negacijama i svojoj pismenosti iliti stajaznam
reci cu da mi je tako lakse i boli me k
ajde reci mi sta je bilo toliko neoprostivo nepismeno u mom proslom postu
Mene ozbiljno zanima. Kad pišem na forumima, gramatikom se ne zamaram previše.
Mislim, da sam nepismena, moja bi me profesorica već o tome obavijestila... Ili možda ne bi?
EDIT: Dobar avatar
|
01.05.2007., 22:55
|
|
zamantana
|
Ja se više ne usudim pisat na hrvatskom, jer ne znam šta je pravilno, a šta nije. Mislim da je bez veze na silu uvoditi riječi. Vrijeme će pokazati je li neka riječ dobra ili nije. Tipkovnica je ok i ustalila se, a pripetavanje za tie-break je glupost koju je izmislio veliki, besposleni stručnjak za jezik. U današnjem svijetu se promjene tako brzo događaju, pogotovo u svijetu tehnike i informatike, a to je nešto što niti jedan jezik ne može pratiti, a pogotovu ne neki "mali" kao hrvatski. Kada prevodim s engleskog na hrvatski nađem se u situaciju da neki termin moram opisno preveti jer jednostavno nema hrvatskog ekvivalenta.
BTW gledala sam neki naputak iz 90-tih koji govori koje bi se riječi trebale koristiti. Tu je bilo svakakvih bisera, npr. umjesto aktivist djelatnik i sl. stvari. Znam zemljopisničare koji govore da zemljovid nije pravilno, te da bi bilo točnije koristit riječ mapa.
|
|
|
02.05.2007., 02:33
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
zamantana kaže:
Ja se više ne usudim pisat na hrvatskom, jer ne znam šta je pravilno, a šta nije. Mislim da je bez veze na silu uvoditi riječi. Vrijeme će pokazati je li neka riječ dobra ili nije. Tipkovnica je ok i ustalila se, a pripetavanje za tie-break je glupost koju je izmislio veliki, besposleni stručnjak za jezik. U današnjem svijetu se promjene tako brzo događaju, pogotovo u svijetu tehnike i informatike, a to je nešto što niti jedan jezik ne može pratiti, a pogotovu ne neki "mali" kao hrvatski. Kada prevodim s engleskog na hrvatski nađem se u situaciju da neki termin moram opisno preveti jer jednostavno nema hrvatskog ekvivalenta.
BTW gledala sam neki naputak iz 90-tih koji govori koje bi se riječi trebale koristiti. Tu je bilo svakakvih bisera, npr. umjesto aktivist djelatnik i sl. stvari. Znam zemljopisničare koji govore da zemljovid nije pravilno, te da bi bilo točnije koristit riječ mapa.
|
Stvarno zamantana.
1. rijetko, skoro nikad nema istoznačnice. Neme ni potrjeba za tim da se pokupi sav svežanj nijansi izvorne riječi.
2. inzistiranje na preciznosti prema izvorniku je isto bezveze. Kakvi hardveri-blesava tvrdovina ili željeznarija.
3. zašto slijediti, a ne voditi ?
4. svi se okvačiše o engleski, germanski jezik s 60% romanskih riječi. Pa koji je to udar na engleski mozak kad ne može sastaviti suvislu rečenicu bez da se valja u latinizmima kao krme u ...Ima constatation, a nema glagola constate. Od eruption napravili su to erupt, a tuljani ih hrvatski slijede u eruptirati, mjesto erumpirati (korumpirati, ne koruptirati). Jezik koji razbija analitičnost mišljenja jer nema misaoni slijed, nego se stalno spotiče o neke latinizme.
5. mjesto da se poradi na rječotvorju, što je najveća nada za izražajnost jezika, na stilskim razinama i na uskrsnuću glagolskih pridjeva (vidjeti djela starijih pisaca)- tu se motamo oko neke bezvezne engleštine.
Novokov hrvatskih riječi svih polja. Plus uvedba i razvoj grekolatinizama (cirkumambulancija, poakronimiti, neimplementabilan, diskrepantor,..)
|
|
|
02.05.2007., 03:27
|
|
Krvožedni GNU gomolj
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Hroboatos kaže:
Stvarno zamantana.
1. rijetko, skoro nikad nema istoznačnice. Neme ni potrjeba za tim da se pokupi sav svežanj nijansi izvorne riječi.
|
Iz nekog se razloga ovaj argument često tumači kao "nema veze što nismo obuhvatili ni bitna značenja izvorne riječi"...
Quote:
2. inzistiranje na preciznosti prema izvorniku je isto bezveze. Kakvi hardveri-blesava tvrdovina ili željeznarija.
|
Izvornik određuje značenje.
Barem u prijevodu.
Prevedenica mora što je bolje moguće obuhvatiti značenja izvornika, inače se ne može zvati prevedenicom.
Dodatni je problem što govornici hrvatskog - naročito vezano uz informatiku - znaju dovoljno engleskog da bi prihvatili terminologiju ne samo na leksičkoj, već i na semantičkoj razini. Dakle, prevedenica ne može biti znatno općenitija od izvornika (ali bi, teoretski, mogla biti uža).
Quote:
3. zašto slijediti, a ne voditi ?
|
Hrvatska nema koga, kamo ni kuda voditi.
Quote:
4. svi se okvačiše o engleski, germanski jezik s 60% romanskih riječi. Pa koji je to udar na engleski mozak kad ne može sastaviti suvislu rečenicu bez da se valja u latinizmima kao krme u ...Ima constatation, a nema glagola constate. Od eruption napravili su to erupt, a tuljani ih hrvatski slijede u eruptirati, mjesto erumpirati (korumpirati, ne koruptirati). Jezik koji razbija analitičnost mišljenja jer nema misaoni slijed, nego se stalno spotiče o neke latinizme.
|
Molimo vas, ostanite na svojem mjestu. Specijalni će odred lingvističke policije ubrzo doći i smaknuti vas zbog rijetko viđene kvazilingvističke gluposti.
Quote:
5. mjesto da se poradi na rječotvorju, što je najveća nada za izražajnost jezika, na stilskim razinama i na uskrsnuću glagolskih pridjeva (vidjeti djela starijih pisaca)- tu se motamo oko neke bezvezne engleštine.
|
Kako kojeg jezika...
Quote:
Novokov hrvatskih riječi svih polja. Plus uvedba i razvoj grekolatinizama (cirkumambulancija, poakronimiti, neimplementabilan, diskrepantor,..)
|
Cincilator, gefufne...
|
|
02.05.2007., 17:07
|
|
Lektor. Kanibal lektor.
Registracija: Mar 2003.
|
Quote:
Hroboatos kaže:
To su smisloslovno različite stvari. Brkaš semantiku i akcentuaciju.
|
Ni blizu, dragoviću. Rekoh ti da su posrijedi veznički skupovi i prilozi. Koliko puta trebam još ponoviti?
Ili plastičnije: Anić-Silić - naposljetku; Babić-Finka-Moguš - na posljetku/Anić-Silić i Institut za jezik: itekako; Babić - i te kako... Ostale primjere usporedi sam.
Gdje je tu semantička razlika? Osim u tvojoj glavi?
|
02.05.2007., 17:09
|
|
Lektor. Kanibal lektor.
|
Quote:
Blue Dreams kaže:
EDIT: Dobar avatar
|
Najbolji.
|
02.05.2007., 18:32
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
stitch kaže:
Ni blizu, dragoviću. Rekoh ti da su posrijedi veznički skupovi i prilozi. Koliko puta trebam još ponoviti?
|
Aj još jednom
Quote:
Ili plastičnije: Anić-Silić - naposljetku; Babić-Finka-Moguš - na posljetku/Anić-Silić i Institut za jezik: itekako; Babić - i te kako... Ostale primjere usporedi sam.
Gdje je tu semantička razlika? Osim u tvojoj glavi?
|
Razumijem primjere koje navodiš, kao i to da se radi o različitim gramatičkim kategorijama. No, ne vidim kakve to veze ima s naglaskom (osim da se uistinu različito naglašuje) ? Pa ne izlazi "gramatika" iz naglaska, nego iz "semantike" (razumiješ što mislim).
Ti si se uhvatio naglaska k'o pijan plota, a on je ovdje samo suputnik (poputčik), nješto kao Krleža i KPJ.
|
|
|
02.05.2007., 18:57
|
|
Lektor. Kanibal lektor.
|
Pa uhvatih ga se baš zato da ti plastično pokažem kriterij naglasak = način pisanja. Ne možeš izuzeti neću iz toga jer ti je i Aby rekla da time kršiš pravila o raspodjeli naglasaka u hrvatskom jeziku. I da te preduhitrim: nije argument da nam se "ionako raspada četveronaglasni štokavski sustav pa je svejedno kako ćemo štogod pisati i naglašavati", jer to je dolijevanje ulja na vatru umjesto gašenja požara. Držim da je takav stav neozbiljan i neodgovoran. Babić u svojoj velikoj težnji da rastavi sve što se rastaviti može teško griješi. Načelo je dobro, ali samo ako se u tome ne pretjeruje. I ako se poštuju morfološke promjene.
Što se pak tiče odnosa gramatike i semantike, to su dva različita svijeta. Još od strukturalizma.
|
02.05.2007., 21:19
|
|
zlingvizitorica
|
Quote:
Hroboatos kaže:
Aj još jednom
|
Dajder i meni malo, gladna sam.
Quote:
Hroboatos kaže:
Pa ne izlazi "gramatika" iz naglaska, nego iz "semantike" (razumiješ što mislim).
|
Gramatika proizlazi iz semantike koja vrlo, vrlo često proizlazi iz naglaska. Uostalom, ne možeš rezati list papira, a da dobiješ samo lice ili samo naličje, uvijek istodobno režeš oba dijela*. Ista stvar.
* :desusir:
|
|
|
02.05.2007., 21:21
|
|
Lektor. Kanibal lektor.
|
Vidim, morat ću ja o osobama i licima kako bih dokazao da jedno s drugim ipak nema toliko veze.
|
04.05.2007., 01:37
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
Abyssus kaže:
Gramatika proizlazi iz semantike koja vrlo, vrlo često proizlazi iz naglaska.
|
Ovo je dobar argument. Trjebam o njemu malo razmisliti.
Hmmm..vidjet ćemo.
Usput-iako mislim da je naglašavanje u hrvatskom sekundarna stvar (iako nitko ne šljivi klasični nasglasni sustav), ne ću o tom jer je to skretenje s teme.
Tema bi se mogla razvezati ovako: u kojoj je mjeri poželjno i da li je izbježivo da se propisi nižega reda (pravopis) isčitavaju iz onih višega reda (gramatika ili semantika). Ili - događa se da se tekst može shvatiti jedino iz konteksta- no je li baš dobro da to postane ako ne pravilo, a ono mentalni način funkcioniranja.
Npr. papa pišemo malo. Mislim- papa Benedikt je rekao .... Zbog toga Papa misli da...(jer se radi o ovom papi, a nekom drugom).
To su kilavi propisi i zajeb. Ne bi trjebao pravopis ovisiti o takvim kontekstima, a tu je naglasak stopljen sa semantikom. I to ne valja. Ili- ako već jest, radije ću poći od istorazinske argumentacije, pravopisne, a ne "spuštati se" (naglasak) niti "dizati" (semantika). Glede stapanja naglaska i smisla- puj, pike, ne važi, gotovo je, čiča miča gotova priča.
|
|
|
04.05.2007., 17:09
|
|
Lektor. Kanibal lektor.
|
Quote:
Hroboatos kaže:
|
Vratit ću se malo na ovo, ne da mi se o novom pravopisu.
Danas više i ne primjećujemo tzv. neobičnost ili udaljenost od međunarodne terminologije naziva poput kisik, dušik, vodik, kiselina, latica, čunj, gmaz, pelud (rđava češka riječ, rekao bi Tomo), plin, ploha, tvar, zvjezdoznanac, prirodoslovac, brojka, pogon, krivulja, strujomjer, pomak, tlak, plinovod, munjovod itd.
Neki su pak nazivi iz tog doba nestali, nisu zaživjeli ( svjetlik za fosfor, smrdik za brom, jedik za fluor, sutež za gravitaciju), no to ne znači da od stvaranja riječi (i znanstvenoga nazivlja) treba odustati. Sviđa mi se zato pokušaj.
|
05.05.2007., 16:03
|
|
Krvožedni GNU gomolj
|
Quote:
stitch kaže:
Danas više i ne primjećujemo tzv. neobičnost ili udaljenost od međunarodne terminologije naziva poput kisik, dušik, vodik, kiselina, latica, čunj, gmaz, pelud (rđava češka riječ, rekao bi Tomo), plin, ploha, tvar, zvjezdoznanac, prirodoslovac, brojka, pogon, krivulja, strujomjer, pomak, tlak, plinovod, munjovod itd.
Neki su pak nazivi iz tog doba nestali, nisu zaživjeli ( svjetlik za fosfor, smrdik za brom, jedik za fluor, sutež za gravitaciju), no to ne znači da od stvaranja riječi (i znanstvenoga nazivlja) treba odustati. Sviđa mi se zato pokušaj.
|
Sve bi ti još prošlo, al munjovod?
|
|
05.05.2007., 16:31
|
|
Lektor. Kanibal lektor.
|
Eh, kukavičje jaje.
|
05.05.2007., 16:48
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Feb 2006.
|
Quote:
stitch kaže:
No ako su posrijedi opće imenice, uvijek ih je bolje kroatizirati. Ne mislim da je purizam loš ako je proveden s mjerom.
|
koji si ti freak
ne mislim da je nacizam/rasizam los ako je proveden s mjerom
|
|
|
05.05.2007., 16:54
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
stitch kaže:
|
Zahvaljujuci tebi & slicnima, RH nikad nece postati razvijena zemlja, jer se bavis stvarima koje uopce nisu vazne. Tipicno za besposlicare.
HOW PESKY!
|
|
|
05.05.2007., 16:57
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
Hroboatos kaže:
Ima constatation, a nema glagola constate.
|
nemas pojma o englesku jeziku. Postoji glagol TO CONSTATE
http://dictionary.reference.com/browse/constate
Webster's Revised Unabridged Dictionary - Cite This Source
Constate
\Con*state"\, v. t. [F. constater; L. con- + stare to stand.] To ascertain; to verify; to establish; to prove. --F. P. Cobbe.
Webster's Revised Unabridged Dictionary, © 1996, 1998 MICRA, Inc.
|
|
|
05.05.2007., 17:22
|
|
Lektor. Kanibal lektor.
|
Quote:
camundongo kaže:
koji si ti freak
ne mislim da je nacizam/rasizam los ako je proveden s mjerom
|
Provjeri prvo što riječ znači pa onda laj.
|
05.05.2007., 19:24
|
|
Krvožedni GNU gomolj
|
Quote:
stitch kaže:
Eh, kukavičje jaje.
|
Kukavičja jaja ostavljaju samo kukavice, ne?
Uostalom, nije bitno... bio ti kukavica ili ne, tvoja me jaja ne zanimaju.
|
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:05.
|
|
|
|