Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti > Jezikoslovlje

Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.04.2024., 21:20   #1061
Quote:
Nyittiuny kaže: Pogledaj post
Našu je notaciju za naglaske utemeljio Daničić, a preuzeo je Karadžićevu notaciju. Karadžić je svoju notaciju izveo iz crkvenoslavenskoga, koja pak potječe iz starogrčkoga.

Prije Daničića su Hrvati imali svoju notaciju, npr. vidi Brlićeve i Starčevićeve gramatike.
Puno više smisla bi imalo;
/ kratkouzlazni
// dugouzlazni
\ kratkosilazni
\\ dugosilazni

Ovdje;
\\ kratkosilazni
\ kratkouzlazni
/\ dugosilazni
/ dugouzlazni

Baš nema nekog pravila.
Odgovori s citatom
Old 16.04.2024., 21:23   #1062
Quote:
xBunBunx kaže: Pogledaj post

Zna li netko dobar način da "naučim" uho čuti razliku između kratkosilaznih i kratkouzlaznih? Jer jednostavno ne mogu čuti razliku, za duge mogu vrlo lako čuti razliku, ali kratke jednostavno ne mogu. Ne znam zašto točno. (...)

Htio bi zapisati kako akcenti funkcioniraju u mom dijalektu, ali jednostavno ne mogu zbog navedenog razloga (poteškoća razlikovanja akcenata).
Vidi što o razlikovanju kratkosilaznoga i kratkouzlaznog naglaska piše Abyssus.

Quote:
Abyssus kaže: Pogledaj post

Moj prvi primjer kad skužih da zapravo razlikujem kratkosilazni od kratkouzlaznog bio je par jedan - jednak. Prvi ima kratkouzlazni, a drugi kratkosilazni i fino bi se trebalo osjetiti jer su riječi slične.

Najzgodniji ti je primjer za pamćenje jedan tjelesni: ruka (dugouzlazni) - ruke (dugosilazni), noga (kratkouzlazni) - noge (kratkosilazni).
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2024., 09:22   #1063
Naglasak u riječi prostitutka?

HJP kaže pròstitūtka, Klaić pak prostìtūtka. Potonje prema lat. prostitūtus (paroksitona), no danas zvuči izvještačeno. Prostitȕtka, što se najčešće čuje ako se još uopće itko u govoru tako neslikovito izražava, sigurno nije, a izgovor prostitȗtka čula sam svega jednom ili dvaput.
Didi is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2024., 11:03   #1064
Quote:
Didi kaže: Pogledaj post

HJP kaže pròstitūtka, Klaić pak prostìtūtka. Potonje prema lat. prostitūtus (paroksitona), no danas zvuči izvještačeno. Prostitȕtka, što se najčešće čuje ako se još uopće itko u govoru tako neslikovito izražava, sigurno nije, a izgovor prostitȗtka čula sam svega jednom ili dvaput.
Ja sam čuo samo prostìtūtka na jugu.
Senex is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2024., 17:16   #1065
Quote:

Moja djevojka kaže prostitútka, a ja prostitûtka.

Klaićev primjer ide u skupinu s radìjātor, ventìlātor. Tako je i u Vukušićevim „Naglascima...“ (prostitutku nema). J. Matešić u „Rückläufiges Wörterbuch..." drži se klasičnog naglaska: prostìtūtka. To je naglasak koji paše mom uhu jer nas je tako drilala profesorica.

Ne vjerujem da itko govori kao što je napisano na HJP-u.
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2024., 21:18   #1066
Quote:

Ja bih rekao prostitútka, isto kao i u profesórka.
Dilberth is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.09.2024., 20:48   #1067

Zna li netko nešto o Bujasovu uređaju za bilježenje naglasaka?

BUJAS, Ramiro, psiholog i kulturni djelatnik (...) bilježio je akcentuaciju u čakavskim krajevima i u Beču održao predavanje o vlastitom uređaju za bilježenje akcenata. - link
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.10.2024., 00:12   #1068
Meni je baš glupo što bi se riječ gost trebala naglašavati gȏst. Nikada nikoga nisam čula da je naglašava tako kako je pravilno. Ni ljude koji inzistiraju govoriti hrvatskim standardnim jezikom ni one koji ne mare za standard i govore svojim imanentnim idiomom čak i u situacijama u kojima to nije primjereno.
Old 22.10.2024., 02:28   #1069
Quote:
Lepti kaže: Pogledaj post

Meni je baš glupo što bi se riječ gost trebala naglašavati gȏst.

Nikada nikoga nisam čula da je naglašava tako kako je pravilno.

Ni ljude koji inzistiraju govoriti hrvatskim standardnim jezikom ni one koji ne mare za standard i govore svojim imanentnim idiomom čak i u situacijama u kojima to nije primjereno.

Gȏst je standardan naglasak - dugosilazni i mnogo ljudi govori tako, ali u nekim našim dijalektima nema dugog naglaska.

U njima se gȍst naglašava kratkosilazno.

Iz kojeg si ti kraja?
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2024., 08:55   #1070
Quote:
Shain kaže: Pogledaj post
Gȏst je standardan naglasak - dugosilazni i mnogo ljudi govori tako, ali u nekim našim dijalektima nema dugog naglaska.

U njima se gȍst naglašava kratkosilazno.

Iz kojeg si ti kraja?
Gooost umjesto gost?
Old 25.10.2024., 23:48   #1071
Shain, znam da je standardni naglasak. U doticaju sam s ljudima iz različitih krajeva i nikada nikoga nisam čula da tako govori. Podudara li se taj standardni naglasak s nekim imanentnim idiomom i kojim?
Old 26.10.2024., 04:20   #1072
Postoji jedna dobra karta naglasaka (od Kapovića);
http://ihjj.hr/mreznik/uploads/69bf5...40bcd8670f.pdf
(str. 13.)

Međimurski, Gornjosutlanski i Gornjomirnanski su jednonaglasni.
Goranski, Podravski, Sjevernomoslavački su dvonaglasni (kratki i cirkumfleks)
, uz poneki otok i srodnu enklavu.

Većina ostalih kajkavskih i čakavskih je tronaglasna (kratki, cirkumfleks i akut), slavonski staroštokavski, poneka enklava isotolmp i poneka prijelazna čakavsko-štokavska granica miješa četri nova akcenta s akutom....

Novoštokavska područja jesu prostorno veća, ali po broju stanovnika nisu nužno....
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:51.