Imam pitanje. Može li se automobil obojati u krom boju, ako se ta boja tako zove, (priložio sam sliku). Ako postoji takva boja dali je to u skladu sa zakonom? Hvala.
Imam pitanje. Može li se automobil obojati u krom boju, ako se ta boja tako zove, (priložio sam sliku). Ako postoji takva boja dali je to u skladu sa zakonom? Hvala.
Misliš cijeli auto cromirat tj niklanje? Može se ....samo moraš prvo sve izvadit s njega...do najmanje sitnice....onda ga moraš potopit mislim u elektrolitnu otopinu nikla pa uz pomoć struje laganini taložit nikl iz otpine....
Kako je antikorozivna zaštita za razliku cinčanja uspješna samo kod zatvorenog sloja mininalne debljine 25 mikrona...onda vrlo brzo dođe do elektrolitčkog nagrizanja i pojave korozije u obliku rupa....zato se obično prvo metalni lim presvlači bakrom...na koji se onda nikla.....pa za sjaj i cromira
E cijeli postupak u eleltrolitskoj kupelji se naziva GALVANIZACIJA ( 7. razred mislim ..)
inače je kromiranje kemijski proces prevlačenja sloja kroma preko metala (tko je na ti sa kemijom ti može bolje objasnit). e sad-postoje razni jeftini sprejevi na tržištu koji "kromiraju" bojom, ali su to uglavnom nekvalitetna i kratkotrajna rješenja.
najbliže što se tome došlo je Flash Chrome. zastupništvo ima u Sloveniji (slovenac je to i patentirao navodno).
e sad-možeš ti i cijeli auto pofarbat s tim, ali navodno nije legalno. nemoj me držati za riječ, jer ovo sve prenosim od poznanika sa drugog foruma, čiji prijatelj to u biti može uvesti od slovenca, tako da konkretne rezultate istoga nisam vidio svojim očima. još.
edit:Actros uletio prije mene sa kemijskim objašnjenjem. svaka čast. predvidljivo,školski,ali svaka čast.
__________________ "If we don't go crazy once in a while, we'll all go crazy." Hawkeye Pierce, MASH 4077
Može se i polirati sami lim, (aluminij ili čelik) do visokog sjaja, i onda lakirati providnim lakom...
Baš ni jeftin proces!
Znate li kako se Rockafeller obogatio? Pa našao je jabuku na cesti i prodao je za dva penija. Za ta dva penija je kupio tri jabuke i svaku prodao za dva penija... a onda mu je umro djed i oporučno ostavio preko nekoliko milijuna dolara...
Ja sam na faxu imo cijeli seminarski rad vezan uz specijalne boje i efekte... Ima zanimljivih stvari, ali rjetko da bi ista stavljo na auto... Na šank od birtije prije, ali auto... rijetko šta.
ja sam gledao malo na netu o tome jer bi htio masku ponovo kromirati. Ima neka firma koja se bavi kromiranjem ,a nalazi se u Maksimiru i navodno je 3.5 ojra po kvadratnom dm. Ako koga zanima mogu napisati broj i adresu..
ja sam gledao malo na netu o tome jer bi htio masku ponovo kromirati. Ima neka firma koja se bavi kromiranjem ,a nalazi se u Maksimiru i navodno je 3.5 ojra po kvadratnom dm. Ako koga zanima mogu napisati broj i adresu..
napiši, samo neznam jel se što popravila kvaliteta