Svijet oko nas Za one koji poštuju prirodu...
Podforum Poljoprivreda |
|
|
09.09.2010., 17:17
|
#1
|
<3
Registracija: Jan 2007.
Postova: 9,185
|
Problematika mesa u RH
Pratite li mesnu aferu?
Osobno ne volim dizati paniku niti sam sklona gutati fraze, a Jutarnji je poznat kao ljubitelj skandaloznih naslova (jasno mi je zašto), čak i za sitnice. Upravo zato, kad dođe do ovakvih potencijalnih stvarnih problema, nisam sigurna vjerovati li im.
Vjerujete li vi medijima? Kakav je vaš sud? Jedemo li ispravno meso?
__________________
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.
Zadnje uređivanje Göttspöđä : 09.09.2010. at 17:24.
Reason: typo :mad:
|
|
|
09.09.2010., 17:20
|
#2
|
meljem po kućama
Registracija: Dec 2002.
Lokacija: Zgb, Uhljebistan
Postova: 23,785
|
Ispravno u potpunosti sigurno nije. Isto tako, nije ni 10 godina staro niti ubojito.
Meso koje se može kupiti u mesnicama gotovo je sigurno zdrastveno ispravnije i kvalitetnije od finog domaćeg, kojeg je uzgojila susjedina tetka. Takvo izbjegavam ako je ikako moguće.
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
|
|
|
09.09.2010., 17:40
|
#3
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
Lokacija: luda kuća
Postova: 7,327
|
Quote:
Götterdämmerung kaže:
Pratite li mesnu aferu?
Osobno ne volim dizati paniku niti sam sklona gutati fraze, a Jutarnji je poznat kao ljubitelj skandaloznih naslova (jasno mi je zašto), čak i za sitnice. Upravo zato, kad dođe do ovakvih potencijalnih stvarnih problema, nisam sigurna vjerovati li im.
Vjerujete li vi medijima? Kakav je vaš sud? Jedemo li ispravno meso?
|
Ne u potpunosti, ali sam siguran da je većina točna
I prije sam znao kakve sve nevjerojatne stvari rade i što se sve prodaje, ali da se radi na toj razini i u tim količinama nije mi uopće padalo na pamet.
Znao sam i prije vidjeti i čuti od ljudi koji su radili u sektoru da se kamionima švercaju žive životinje i prodaju pod "domaće", da to mesnice i veliki proizvođači znaju (i toleriraju jer im je jeftinije uvesti nekoliko stotina telića ili svinja iz Poljske nego ih proizvesti ovdje), kao i da se u nekim proizvodnim pogonima zna povremeno dogoditi da im štakor upadne u mješalicu, pa samo onda napraše nekakvim antibioticima, antisepticima ili čime već i nastave dalje
Kao i da manje mesnice koje prodaju svoje robne marke dobiju šunku izvana, neka je pokvarena, pa špricama uštrcaju nekakvu tekućinu (ne znam detalje), očiste izvana, obrade malo i dalje prodaju. To su mi govorili mesari koji su tamo radili i jedna od teta koja je čitav radni vijek odradila u jednom velikom proizvođaču mesne hrane.
__________________
Pušači su sebični i smrdljivi ovisnici.
|
|
|
09.09.2010., 17:46
|
#4
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
Postova: 26,953
|
Vjerujem u dobar dio toga jer mi je jasno da živimo u banana-državi. Zato izbjegavam to jesti kad god mogu.
Naravno, nije ni sve istina, za očekivati je da će se nešto napuhati. Malo je toga crno-bijelo u stvarnosti.
|
|
|
09.09.2010., 18:13
|
#5
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2003.
Postova: 31,679
|
Ne znam, jedan od najboljih prijatelja mi je neko vrijeme radio u jednom od nasih najvecih mesnih proizvođača (da ne reklamiram), pitali smo ga iz zajebancije dal je istina o pastaetama i hrenovkama (urbane legende, sto ide u njih), rekao da niti blizu, a da je stupanj cistoce visok, da se na to maksimalno pazi (npr padne komad mesa sa kolica, nema vracanja, nego sve u otpad, iako bi ga mogli vratit gore i ne bi bilo razlike, i slicne stvari)
Makar, ja svoje meso kupujem od rodbine, domaca teletina, janjetina, svinjetina, znam kolko je svjeze. Prisutan sam kad ih kolju
|
|
|
09.09.2010., 18:20
|
#6
|
sado-mazo filatelist
Registracija: Dec 2007.
Lokacija: 60°N
Postova: 2,975
|
Quote:
Endimion17 kaže:
Vjerujem u dobar dio toga jer mi je jasno da živimo u banana-državi. Zato izbjegavam to jesti kad god mogu.
|
Izbjegavaj meso jer je staro, ribu zbog onečišćenja, povrće zbog ovog, voće zbog onog... i što ti ostane? Mislim, okej, izbjegavaš, ali što ne izbjegavaš?
__________________
Unfortunately, in America, babies are not found in cola cans. I asked my mother when I was four and she said they came from eggs laid by rabbis. If you aren't Jewish, they're laid by Catholic nuns. If you're an atheist, they're laid by dirty, lonely prostitutes.
|
|
|
09.09.2010., 18:57
|
#7
|
Forumaš u usponu !
Registracija: Dec 2008.
Postova: 688
|
Jedem svakakvo meso već skoro 40 godina i nikad mi nije ništa bilo.
Zdrav sam kao dren
Taj Jutarnji je banana časopis, žut poput banane.
__________________
Occamova ostrica - od svih objasnjenja, usvojiti najverovatnije. Dakle, IQ rezultat ti je nizak jer si glupa.© Skot
|
|
|
09.09.2010., 19:08
|
#8
|
Teorija Velikog Prasca
Registracija: Oct 2009.
Lokacija: Brick City
Postova: 1,904
|
Quote:
Mr.Monden kaže:
Jedem svakakvo meso već skoro 40 godina i nikad mi nije ništa bilo.
Zdrav sam kao dren
Taj Jutarnji je banana časopis, žut poput banane.
|
meni je počelo bit žao jadne banane, kroz kakva ju se sve govna provlači, asocira ju se sa mitom i korupcijom, pokvarenim mesom, terorističkim prijetnjama, sanaderom, drogom...
OT: mislim da se dosta pazi na kvalitetu mesa, ali potrebno je i ovako dizat prašinu kako bi se održala ta kvaliteta, kako se ne bi ulijenili u održavanju standarda od straha da se ne našteti ugledu kompanija
__________________
Moje namjere su prozirne, ali moja namjera da mi namjere budu prozirne je skrivena.
|
|
|
09.09.2010., 19:09
|
#9
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
Postova: 26,953
|
Quote:
sun.shine kaže:
Izbjegavaj meso jer je staro, ribu zbog onečišćenja, povrće zbog ovog, voće zbog onog... i što ti ostane? Mislim, okej, izbjegavaš, ali što ne izbjegavaš?
|
Ne izbjegavam meso. Jedem ga, ono je dio moje ishrane. Izbjegavam hrenovke, jer se rade od separata. Paštete ne mogu smisliti, ostalo suhomesnato svake prijestupne.
Govorimo o paštetama i hrenovkama, o prerađevinama, ne o šniclima, prsima i tome slično.
Dakle, s tim u vezi postoje dva ekstrema. Prvi je ekstrem stav "sve je maksimalno čisto, prema ISO standardima, na sve se pazi".
Ja na to imam reći samo "daj ne njanjke". To su laži.
Drugi ekstremni stav je kad dođe panična ekipa i stavlja slike iz kafilerijskih pogona u kojima se proizvode sirovine za sapun, aktivni ugljen i slično, i onda ih pokušava prodati pod "tvornice hrenovki".
To su ti one gnjusne slike koje vidiš kad guglaš "kafilerija". Zlobnici tim slikama vole strašiti ljude, što smatram jadnim.
poštar4 je lijepo rekao, treba ih konstantno podbadati. Jebiga, živimo u Hrvatskoj. Da smo u Švedskoj treba podbadati, a kamoli ovdje gdje je korupcija doslovno posvuda.
|
|
|
09.09.2010., 19:47
|
#10
|
-----
Registracija: Mar 2008.
Postova: 3,063
|
Quote:
Endimion17 kaže:
Ne izbjegavam meso. Jedem ga, ono je dio moje ishrane. Izbjegavam hrenovke, jer se rade od separata. Paštete ne mogu smisliti, ostalo suhomesnato svake prijestupne.
Govorimo o paštetama i hrenovkama, o prerađevinama, ne o šniclima, prsima i tome slično.
Dakle, s tim u vezi postoje dva ekstrema. Prvi je ekstrem stav "sve je maksimalno čisto, prema ISO standardima, na sve se pazi".
Ja na to imam reći samo "daj ne njanjke". To su laži.
Drugi ekstremni stav je kad dođe panična ekipa i stavlja slike iz kafilerijskih pogona u kojima se proizvode sirovine za sapun, aktivni ugljen i slično, i onda ih pokušava prodati pod "tvornice hrenovki".
To su ti one gnjusne slike koje vidiš kad guglaš "kafilerija". Zlobnici tim slikama vole strašiti ljude, što smatram jadnim.
poštar4 je lijepo rekao, treba ih konstantno podbadati. Jebiga, živimo u Hrvatskoj. Da smo u Švedskoj treba podbadati, a kamoli ovdje gdje je korupcija doslovno posvuda.
|
Da li je istina ono šta pišu prijatelji životinja da se od ostataka iz mesne industrije i eutaniziranih kučnih ljubimaca u kafileriji proizvode sirovine koje se dodaju u hranu za kučne ljubimce ili je to samo propaganda ???
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=230
PS:jednom sam našao kosu u gavrilovičevoj pašteti.
|
|
|
09.09.2010., 19:48
|
#11
|
Forumaš u usponu !
Registracija: Dec 2008.
Postova: 688
|
Quote:
Endimion17 kaže:
Govorimo o paštetama i hrenovkama, o prerađevinama, ne o šniclima, prsima i tome slično.
|
Slažem se s tobom za konzerve i paštete, koje sam u životu jako malo papao no, hrenovke sam dosta papao.
A možemo sad i o ishrani tih životinja i finih "pilećih prsa", pilićima koji se ne kreću, jedu svoj prerađeni izmet miješan sa svježom hranom, lijepe zdrave šnicle pune hormona itd...
Da, ne treba pretjerivati.
__________________
Occamova ostrica - od svih objasnjenja, usvojiti najverovatnije. Dakle, IQ rezultat ti je nizak jer si glupa.© Skot
|
|
|
09.09.2010., 21:29
|
#12
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
Postova: 26,953
|
Quote:
mau123 kaže:
Da li je istina ono šta pišu prijatelji životinja da se od ostataka iz mesne industrije i eutaniziranih kučnih ljubimaca u kafileriji proizvode sirovine koje se dodaju u hranu za kučne ljubimce ili je to samo propaganda ???
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=230
PS:jednom sam našao kosu u gavrilovičevoj pašteti.
|
Kafilerija (rendering plant) nije isto što i spalionica biološkog otpada, mada pretpostavljam da može imati dodan takav pogon.
Na toj stranici je prostački pojednostavljeno što je to, i valjda s ciljem paljenja panike kod ljudi. Žalosno, ali što se tu može?
To su pogoni za reciklažu. Da ih nema, imali bi hrpe opasnog trulećeg otpada. Ovako ih se prerađuje u masti za strojeve i doslovno svašta.
Od ostataka u mesnoj industriji (koji nisu neispravni, ali jesu gnjusni izgledom) se procesom sterilizacije, dehidracije i mljevenja proizvode dodaci hrani, ali otkad su se pojavila sranja s prionima i kravljim ludilom, znatno se drukčije gleda na to.
Uginule životinje se po propisu ne smiju koristiti za hranu, pa tako ni kućni ljubimci. Moš misliti, krepa ti mačka na veterinarskom stolu i onda je oni šalju na preradu u hranu za mačke? Yeah right.
To su propisi, a što se radi izvan propisa ne znam. Teoretski, svašta.
Što se tiče tvog slučaja s paštetom, takve stvari se moraju prijaviti.
Quote:
Mr.Monden kaže:
Slažem se s tobom za konzerve i paštete, koje sam u životu jako malo papao no, hrenovke sam dosta papao.
A možemo sad i o ishrani tih životinja i finih "pilećih prsa", pilićima koji se ne kreću, jedu svoj prerađeni izmet miješan sa svježom hranom, lijepe zdrave šnicle pune hormona itd...
Da, ne treba pretjerivati.
|
Gljive rastu crpeći trulež. Ljudi jedu gljive.
Hoću reći da nije sve što je naizgled gnjusno i neispravno. Može biti, ali ne mora.
|
|
|
10.09.2010., 08:52
|
#13
|
<3
Registracija: Jan 2007.
Postova: 9,185
|
Quote:
kemik kaže:
Ispravno u potpunosti sigurno nije. Isto tako, nije ni 10 godina staro niti ubojito.
|
Što je onda? Ti si kredibilitetan sugovornik po ovom pitanju, ne bi bilo loše čuti nešto opipljivo.
Quote:
kemik kaže:
Meso koje se može kupiti u mesnicama gotovo je sigurno zdrastveno ispravnije i kvalitetnije od finog domaćeg, kojeg je uzgojila susjedina tetka. Takvo izbjegavam ako je ikako moguće.
|
Moja familija kolje redovito domaće životinje i nemam problem sa time. Pogotovo jer jako dobro znam čime djed hrani svinje.
Što se tiče zdravstvene ispravnosti, kako Endimion reče, ovo je dovoljno korumpirana i usrana država da nešto minorno kao što je meso u mesnicama može proći sa itekom roka trajanja.
Quote:
morbidangel kaže:
To su mi govorili mesari koji su tamo radili i jedna od teta koja je čitav radni vijek odradila u jednom velikom proizvođaču mesne hrane.
|
Ne znam, ja se obično nekako vrtim oko mišljenja da su to često mitologije.
Baš ovo što Ken
Quote:
Ken kaže:
pitali smo ga iz zajebancije dal je istina o pastaetama i hrenovkama (urbane legende, sto ide u njih), rekao da niti blizu, a da je stupanj cistoce visok, da se na to maksimalno pazi
|
kaže .
Pogotovo jer sam jedan period života provela u prehrambenoj industriji, u samom pogonu. Pouzdano mogu reći kako je ono što je ta tvrtka proizvodila bilo kontrolirano a radnici redovito špotani ako bi nešto sfušali. Iako je proizvod zapakiran potpuno, ako padne na pod, on odlazi u škart. Itd.itd.
Quote:
Endimion17 kaže:
Izbjegavam hrenovke, jer se rade od separata. Paštete ne mogu smisliti, ostalo suhomesnato svake prijestupne.
|
Također. Radije mliječni namaz nego paštetu, uvijek, a hrenovke me nimalo ne privlače. Tu su negdje i razne salame i onaj odurni miris od kojeg mi se povraća. Radije ću kupiti pošteni komad mesa (ili u suhomesnatoj domeni suhu vratinu) nego jesti išta od toga.
Nije da mislim da je u njima pseće meso (karikiram, da se eventualni sporiji ne zakače za ovu izjavu ) ili otpaci koji se pokupe kad popadaju sa linije na pod pogona, nego me odbija miris i često besmisleno prezačinjen okus.
__________________
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.
|
|
|
10.09.2010., 10:27
|
#14
|
Ponekad nisam na forumu
Registracija: Mar 2008.
Lokacija: Na stablu
Postova: 5,336
|
To kaj postoje propisi u našoj državi ništ ne znači. To znam pouzdano. Vjerojatno ste svi koji sudjelujete u ovoj temi čuli za HACCAP, mislim da sam dobro napisal. E sad u čemu je stvar. HACCAP je jako dobro zamišljen sustav kontrole kod proipreme hrane i takih stvari, međutim nebi mi bili mi kad i taj sustav nebi zajebali. Svjedočil sam puno puta, jer mi je posel djelomično "naslonjen" na HACCAP, kak se isti izigrava. Npr. prema HACCAP-u, treba voditi evidenciju temperature u rashladnim uređajima. Koliko vas misli da se ta evidencija vodi uredno? "Temperatura u hladnjaku mora biti +4°C, ali je nama već dva dana +10°C. Kaj da delamo, šefe? Ma piši +4°C i radi dalje!"I to je činjenica.Tak to bude u malim restoranima. Sad zamislite kaj je u mesnoj industriji. E sad, koga to jako brine, najsigurnije mu je da sam uzgaja svoju hranu pa bude siguran kaj jede. Koga to ne brine ( među takvima sam i ja ) taj bude i dalje kupoval meso po mesnicama i najvjerojatnije mu se nikaj nebude desilo kao i do sad.
|
|
|
10.09.2010., 10:50
|
#15
|
U samoizolaciji
Registracija: May 2009.
Postova: 336
|
Radila sam u mesnoj industriji. Produkte iste ne bih nikome ponudila, jer mi je neugodno nekome to staviti na tanjur, makar on i ne bio svjestan o čemu se radi.
Zanima vas kako je u kafileriji - posjetite Agroproteinku. Samo vozite prema Sesvetskom Kraljevcu i sama će vam mirisom odati svoj položaj s udaljenosti od par kilometara. Ali tek kad uđete unutra, to je pravi doživljaj.
Preporučam svakom čovjeku da bar jedamput posjeti postrojenje mesne industrije, klaonicu i kafileriju. Čisto da zna gdje mu točno novci idu svaki dan.
|
|
|
10.09.2010., 11:51
|
#16
|
<3
Registracija: Jan 2007.
Postova: 9,185
|
Quote:
Ah! kaže:
Radila sam u mesnoj industriji. Produkte iste ne bih nikome ponudila, jer mi je neugodno nekome to staviti na tanjur, makar on i ne bio svjestan o čemu se radi.
|
Jedno pitanje (no pun intended whatsoever) za tebe, gledaš li na taj sadržaj u tanjuru sa vegansko-etičkog aspekta ili se referiraš na nekakve konkretne primjere gdje radnici i vrh ne drže do higijenskih standarda?
__________________
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.
|
|
|
10.09.2010., 12:23
|
#17
|
U samoizolaciji
Registracija: May 2009.
Postova: 336
|
Quote:
Götterdämmerung kaže:
Jedno pitanje (no pun intended whatsoever) za tebe, gledaš li na taj sadržaj u tanjuru sa vegansko-etičkog aspekta ili se referiraš na nekakve konkretne primjere gdje radnici i vrh ne drže do higijenskih standarda?
|
Mislila sam na ovo drugo, jer prvo i nije naša trenutačna tema.
Zadnje uređivanje Ah! : 10.09.2010. at 12:29.
|
|
|
10.09.2010., 12:39
|
#18
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
Postova: 7
|
Mi smo na fakultetu isli u klaonicu i u postrojenje mesne industrije. Sve meso se pregledava, uzimaju se uzorci za kontrolu, tek kad se dobiju nalazi daje se zig da meso moze dalje u preradu i prodaju. U postrojenju mesne industrije je isto sve bilo u redu, ak nesto s mesom ne valja ide u posebnu prostoriju gdje se takvo meso drzi, kad se nakupi toga, to onda ide valjda u kafileriju.
Meni se to cinilo dobro kontrolirano, osim ak su se pretvarali jer su znali da dolazimo, iako sumnjam u to
Ne znam kaj bih si sad mislila o cijeloj toj aferi, u izjave tipa da se u mesnicama prodaje meso staro 10 godina ne vjerujem.
|
|
|
10.09.2010., 13:03
|
#19
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2006.
Lokacija: Čakovec
Postova: 4,949
|
Quote:
Ah! kaže:
Mislila sam na ovo drugo, jer prvo i nije naša trenutačna tema.
|
Pa daj malo više informacija ako nije problem (nije da si se ugovorom obvezala na šutnju ili ).
Mada sam konzumiranje mesnih prerađevina ograničila samo na one proizvode koji mi u tanjur dolaze u obliku koji su imali i dok su se nalazili na životinji, ipak bih voljela znati kako se postupa sa takvim mesom.
Kao i sa npr. purećim mesom koje kupujem industrijsko.
Reci nam što jedemo kad već imaš saznanja
|
|
|
10.09.2010., 13:17
|
#20
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2006.
Lokacija: Čakovec
Postova: 4,949
|
Quote:
Sada kaže:
Ne znam kaj bih si sad mislila o cijeloj toj aferi, u izjave tipa da se u mesnicama prodaje meso staro 10 godina ne vjerujem.
|
Jednom (doslovno jednom i nikad više) sam kupila pakirane kotlete u Konzumu. Ne znam koja je tvornica bila u pitanju, moguće njihov PIK Vrbovec
To meso apsolutno nije imalo mirisa, ni sirovo a bome ni dok se peklo. Kao da nije bilo nikad živo
O okusu nakon pečenja nije potrebno trošiti riječi
Ok, reći ću samo: nije ga bilo. Nula. Niente. Nada. Zero.
Tako da vjerujem da je moguće svašta, možda je 10 godina pretjerano, ali par godina staro - zašto ne?
|
|
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:39.
|
|
|
|