|
|
13.11.2023., 15:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
5.9kW pri vanjskoj temperaturi +7C i unutarnjoj od 20C. To su standardni podaci koji se daju za klimu.
Ona će grijati na ovim temperaturama, pa sve do nule ali bojim se da će ispod nule biti preslaba za 70m2.
Trebala bi vraški dobra toplinska izolacija da to šljaka kak spada.
|
|
|
13.11.2023., 15:44
|
|
no redemption for anyone
Registracija: Mar 2004.
|
Klime (2 x kom.) za sobe
Dobar dan,
ako moze preporuka za dvije klime koje bi se montirale u sobe.
Sluzile bi za hladjenje i grijanje u prijelaznom razdoblju (imamo centralno),
Sobe su:
27m2 pozicija jugo-istok
17m2 pozicija jugo-zapad
okolica Zagreba, fokus je vise na grijanju.
Rado bi ostali u budgetu oko 1000-1200 Eura (za obje)
ili eventualno do 1500 Eura ako bi bilo moguce dobiti osjetnije bolji energ. razred
Hvala !!!
|
13.11.2023., 15:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Quote:
laguna808 kaže:
5.9kW pri vanjskoj temperaturi +7C i unutarnjoj od 20C. To su standardni podaci koji se daju za klimu.
Ona će grijati na ovim temperaturama, pa sve do nule ali bojim se da će ispod nule biti preslaba za 70m2.
|
15 cm stiropor,20cm vuna u stropu visoko potkrovlje,pvc i kamin od 17kw
Poslano sa mog M2103K19G koristeći Tapatalk
|
13.11.2023., 15:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Onda OK.
Ali pazi: kažeš da sad za 23C troši 590W. Kad još malo zahladi trošit će i više, a snaga će joj lagano padati.
U jednom trenutku će raditi na maksimumu da pokrije gubitke prostora. Da li će to biti pri 0C, -2C ili -5C ne znamo ali ispod neke vanjske temperature nedostajat će joj snage. Srećom, tu je kamin koje će sve spasiti 
|
|
|
13.11.2023., 18:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Quote:
laguna808 kaže:
Onda OK.
Ali pazi: kažeš da sad za 23C troši 590W. Kad još malo zahladi trošit će i više, a snaga će joj lagano padati.
U jednom trenutku će raditi na maksimumu da pokrije gubitke prostora. Da li će to biti pri 0C, -2C ili -5C ne znamo ali ispod neke vanjske temperature nedostajat će joj snage. Srećom, tu je kamin koje će sve spasiti 
|
A e
Poslano sa mog M2103K19G koristeći Tapatalk
|
13.11.2023., 20:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
difficile kaže:
pozdrav svima
planiramo renovaciju stana od 80m2 u Splitu. Radi se sve ispocetka posto je stan izvoran vec 55 godina
E sad, cijene svega su otisle znacajno gore pa smo oko namjestaja, stolarije, keramike, parketa ciljali na neke budget varijante dok (kako dolazimo iz toplano/plinsko grijanog zagreba) bi na grijanje/hladenje voljeli potrositi vise tj ici na neki izdasniji budzet.
Ima li tko iskustva s ovakvim odlukama?
Do sada smo razmatrali:
a) dizalica toplice i vodeno podno grijanje + multi-split klime. Cijena: 22t EURa pa smo se od toga ohladili sto zbog cijene sto zbog cinjenica da pod mora ici gore za nekih 5cm a to bi voljeli izbjeci
b) klima + podno grijanje na mrezice ili grijace. Pod se ne dize, cijena bi bila znacajno niza no navodno su racuni za struju basnoslovni (jer je to jako energetski neefikasno)
c) dizalice topline i radijatori i klime: nema dizanja poda ali je cijena paprena
d) samo klime sa zidnim i podnim jedinicima?
e) vanjska jedinica klime (multi-split) koja grije vodu i sluzi za grijanje/hladenje s unutarnjim podnim/zidnim jedinicama.
Ulazim u ovu tematiku vec neko vrijeme i vec sam izgubio podosta zivaca jer mi se cini ni da ljudi koji prodaju/bave se ovom tematikom nekako ne znaju odgovore na sva pitanja....
Ono sto me zapravo najvise brine:
- kako upravljati svime time centralno ali i remotly? Spominje se nekakav KNX no iskreno pojma nemam kako to funkcionira. Do sada sam imao iskustva s gree klimama koje kao imaju WiFi i mozes ih dodati u google home preko njihove aplikacije no to me generalno razocaralo jer em je aplikacija srot, em se cesto odspaja, em dajes podatke u Kinu (ili gdje vec) itd itd.
Ugl izgleda mi:
ako zelis pametno upravljanje moras uzeti ili premium proizvodaca (daikin) ili nekog tko ima jaku mobilnu diviziju (samsung) ili treca opcija uvesti paralelni sustav za upravljanje HVACom ali i potencijalno drugim elektro uredjajima u stanu kuci (KNX...)....
Evo, jako puno pitanja, nadam se ma netko moze uputiti makar sto da citam i informiram se dalje....
|
pitanje prenosim za kontekst, koja bi bila preporuka za premium klimu/e, njih ukupno 4 komada (dvije spavace i jedna velika dnevno/kuhinja prostorija).
bitno je da:
- grije i hladi sto ugodnije
- ima dobro mobilno upravljanje tj nekakvu mogucnost centralnog upravljanja
do sad imamo iskustvo s nekim 'jeftilen' greeom (s inverterom) i cini mi se da jako lose upravlja toplinom i osjecaj ugode je los....
privlaci me ovaj tehnologija: https://www.samsung.com/hr/business/climate/windfree/
jer cini mi se da ima dobro rjeseno 'ugodu' i kod grijanja i hladenja (nema puhanja) a nekako mislim da Samsung ima dobro mobilno upravljanje. S druge strane, brine me sto navodno samsung klime i nisu neki pojam kvaliteta no ovo moze biti samo hear-say....
|
|
|
13.11.2023., 23:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
difficile kaže:
pitanje prenosim za kontekst, koja bi bila preporuka za premium klimu/e, njih ukupno 4 komada (dvije spavace i jedna velika dnevno/kuhinja prostorija).
bitno je da:
- grije i hladi sto ugodnije
- ima dobro mobilno upravljanje tj nekakvu mogucnost centralnog upravljanja
do sad imamo iskustvo s nekim 'jeftilen' greeom (s inverterom) i cini mi se da jako lose upravlja toplinom i osjecaj ugode je los....
privlaci me ovaj tehnologija: https://www.samsung.com/hr/business/climate/windfree/
jer cini mi se da ima dobro rjeseno 'ugodu' i kod grijanja i hladenja (nema puhanja) a nekako mislim da Samsung ima dobro mobilno upravljanje. S druge strane, brine me sto navodno samsung klime i nisu neki pojam kvaliteta no ovo moze biti samo hear-say....
|
Cekaj, zar wind free nije opcija koja funkcionira samo za hladjenje, a ne za grijanje?
|
|
|
13.11.2023., 23:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
laguna808 kaže:
|
Ja grijem 60 m2 sa dvije klime koje su 3.5 kw, tj. po 3.8 kw za grijanje. Jedna je u prostoriji od 20 m2, a druga grije vise prostorija koje su ukupno 40 m2. Zagrije skroz dobro do -8 (nize nije bilo od kad sam ih ugradio). Doduse, ta koja grije 40 m2 je Azuri Supra koja je poznata kao brutalno dobra grijalica. Btw, moram pripomenuti da sam ja u stanu, ne u kuci pa nema puno vanjskih zidova, ali imam klapave prozore i ventilaciju s rekuperacijom koja radi 24/7.
Mislim da bi 6 kw moglo ugrijati 70 m2 ako je klima optimizirana za grijanje i ako je dobra izolacija. Ako je kuca od cigle bez izolacije, a klima neoptimizirana za grijanje onda sipak.
Zadnje uređivanje DrTony : 13.11.2023. at 23:26.
Reason: Lapsus tipka
|
|
|
14.11.2023., 00:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Neko je prije cca 30 dana dobro napisao (slažem se ) da su radiatori (etažno grijanje a može i toplan a) daleko superniorniji od klime i slićnih pomagal a.
Od 01.11. grijao sam klimom (na tep. cca 22) ali j učer rano se probudio na sobnoj temp. 19.
Klima to ne može dignuti na željenih 22 bar ne u k ratkom roku.
Upalio centralno i za 20 min bilo 22.
Nisam iskusan (prva klima u životu) ali mislim da u ozbiljnoj zimi (0 do -10) klima nema nikakve šanse protiv klasičnih meto da grijanja (na stranu trošak grijanja).
|
|
|
14.11.2023., 00:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
grinccaffe kaže:
Neko je prije cca 30 dana dobro napisao (slažem se ) da su radiatori (etažno grijanje a može i toplan a) daleko superniorniji od klime i slićnih pomagal a.
Od 01.11. grijao sam klimom (na tep. cca 22) ali j učer rano se probudio na sobnoj temp. 19.
Klima to ne može dignuti na željenih 22 bar ne u k ratkom roku.
Upalio centralno i za 20 min bilo 22.
Nisam iskusan (prva klima u životu) ali mislim da u ozbiljnoj zimi (0 do -10) klima nema nikakve šanse protiv klasičnih meto da grijanja (na stranu trošak grijanja).
|
Pa kupio si g*vno od klime, to je razlog. Ja sa svojim klimama bez problema napravim saunu od kuce.
|
|
|
14.11.2023., 00:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Ok, ovo je to go*no od klime;
https://klimatizacija.hr/mitsubishi-...proizvod-3928/
U trenutku kupovine nije bilo vidno bolje ponude.
Stan 65 m2 sa 3 aktivna rekuperatra.
Hvala ali sauna NE.
|
|
|
14.11.2023., 01:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
grinccaffe kaže:
|
Slabo je ovo za 65 m2. Ja imam 2 klime po 3.8 kw. Trebas cca 100w na m2.
|
|
|
14.11.2023., 01:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
DrTony kaže:
Slabo je ovo za 65 m2. Ja imam 2 klime po 3.8 kw. Trebas cca 100w na m2.
|
1. Da, grijem svih 65 m2 tom jeom jedinicom.
U dnevnm bude 22/23 a u daljnje dvije spavače sobe bude20/21.
To je super u blagoj zimi.
2. Izolacija ful (nova fasada), Rehau stolarija.
3. Rekuperatori:
https://euro-pil.hr/proizvodi/rekupe...zraka/tf-easy/
|
|
|
14.11.2023., 01:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
grinccaffe kaže:
|
Prvo da napomenem da su ti ovi rekuperatori sr*nje. Ali to je sad manje bitno. Bitno je to da nemas dovoljno kw za svoj stan. Racunaj 100 w po m2. Znaci kad bi imao dvije klime to bi bilo taman. Ja imam 2 * 3.8kw na 60 m2 uz losiju izolaciju i mogu napucati temperaturu do krajnjih granica.
Znaci ako imas jednu manju klimu na puno m2 to je kao da stavis male, sitne radijatore, a potom kazes da plinski bojler ne valja nista. Jako je bitno pravilno dimenzioniranje.
|
|
|
14.11.2023., 01:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Oćito je da živimo u različitim uvjetima što je sasvim noralno/specifično.
Kod mene je sve dobro zadihtano (čak i previše) i jedna klima mi je (osvjedočeno) dovoljna.
Više od 22C mi ne treba.
Rekuperatore si moje ocijenio isto kao i klimu (go*no/sr*nje) a ja ti kažem da to sve kod mene lijepo funkcionira.
Međutim moj prvotni post je govorio nešto sasvim drugo.
Pitaj stare iskusne majstore o prednosti klasičnog grijanja kontra klime.
|
|
|
14.11.2023., 02:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
grinccaffe kaže:
Oćito je da živimo u različitim uvjetima što je sasvim noralno/specifično.
Kod mene je sve dobro zadihtano (čak i previše) i jedna klima mi je (osvjedočeno) dovoljna.
Više od 22C mi ne treba.
Rekuperatore si moje ocijenio isto kao i klimu (go*no/sr*nje) a ja ti kažem da to sve kod mene lijepo funkcionira.
Međutim moj prvotni post je govorio nešto sasvim drugo.
Pitaj stare iskusne majstore o prednosti klasičnog grijanja kontra klime.
|
Rekuperatori su ti sr*nje jer su lokalni i to jednosmjerni. Pitaj na threadu "Ventilacijska rekuperacija" sto misle o tvojim uredjajima.
Sto se tice klime sam si rekao da se ne mozes ugrijati s njom i zato zalis za plinskim centralnim grijanjem kojeg si uklonio. Dakle da pojasnim ako nije bilo najjasnije: Ja imam losu izolaciju, a ugrijem se vrhunski s klimama na -8. Ti imas dobru izolaciju, a kazes da se slabo ugrijes na +4. Znaci da je poanta (ili kako bi Srbi rekli Naravoucenije) moras staviti jos jednu klimu. Ta jedna klima ti je premalo za taj stan bez obzira sto si je skupo platio.
|
|
|
14.11.2023., 02:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Doktore sve krivo govoriš.
Rekuperatori nis jednosmjerni već Reverzibilni, dao sam link pa prouči gradivo.
"Visokotehnološki keramički akumulator energije s učinkovitošću regeneracije do 97 % osigurava povrat topline odvodnog zraka za zagrijavanje dovodnog zraka."
Nadalje, nigdje nisam napisao da klima slabo grije već da mi je 22C sasvim dovoljno bez obzira na vanjsku temperaturu.
Plinsko centralno grijanje i dalje je po potrebi u funkciji samo ovih zadnja dva tjedna testiram grijanje klimom.
|
|
|
14.11.2023., 03:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
grinccaffe kaže:
Doktore sve krivo govoriš.
Rekuperatori nis jednosmjerni već Reverzibilni, dao sam link pa prouči gradivo.
"Visokotehnološki keramički akumulator energije s učinkovitošću regeneracije do 97 % osigurava povrat topline odvodnog zraka za zagrijavanje dovodnog zraka."
Nadalje, nigdje nisam napisao da klima slabo grije već da mi je 22C sasvim dovoljno bez obzira na vanjsku temperaturu.
Plinsko centralno grijanje i dalje je po potrebi u funkciji samo ovih zadnja dva tjedna testiram grijanje klimom.
|
Cekaj, da li ti rekuperator radi na principu da istovremeno gura zrak vani i unutra ili radi tako da 70 sekundi gura vani, a potom 70 sekundi unutra?
Sto se tice klime, rekao si da nije to to, da slabo grije, da nema do etaznog plinskog centralnog. E pa vidis, meni klime manje potrose nego etazno plinsko centralno. Treba staviti prave klime i pravilno dimenzionirati.
|
|
|
14.11.2023., 03:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo procitao sam. To su jednosmjerni rekuperatori. Rade po principu 70-70. Znaci prasnjavi, pljesnjivi zrak izlazi vani, a potom kroz iste kanale ulazi novi zrak. Ima usis i ispuh na istoj tocki. Baci to u smece. Ako ne vjerujes meni, pitaj na threadu o rekuperatorima sto misle o tim tvojim uredjajima.
Sto se tice klime, ako nemas cca 100w na m2 onda nista od toga. Tebi trebaju dvije klime od 3.8 kw. Ispod toga nista.
|
|
|
14.11.2023., 06:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2022.
|
Pozdrav. Fujitsu advance inverter snage 2.5kw koji sam ugradio prije 2 tjedna je apsolutna top klima što se tiće grijanja i ugode. Prostorija 20m2 ali grije i hodnik i kuhinju jer su vrata skroz otvorena. Temperatura 22.
Vanjska jedinica koja je montirana na balkon je nečujna, samo ventilator se čuje. Skoro tiša nego unutarnja.
Unutarnja jedinica isto dosta tiha u prvoj brzini nečujna ali uglavnom bude u 2 brzini koja se malo čuje ako je potpuna tišina u prostoriji. Možda zbog svih otvorenih vrata od stana. Ima senzor odsutnosti pa kad se ode spavati ili na posao ona smanji temp za 2 do 3 stupnja i tada kao štedi energiju. Može se sve to podesiti i u daljincu kao vremenski tajmer za nočni i dnevni rad. Za potrošnju ne znam. Ali piše da je A+++ i grijanje i hlađenje. Cijena za 2.5 kw 900 eur + ugradnja
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:04.
|
|
|
|