|
|
01.12.2016., 15:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Quote:
mirna1982 kaže:
znaci da ga odvezem elektricaru, valjda je taj anlaser
|
Čak sad malo - do prije 5 minuta nisi mogla ni do dućana a sad (SAD!!!) bi ga vozila električaru?
Zajebavaš?
Trolaš?
|
|
01.12.2016., 16:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
Prvo provjeri akumulator. Sad je vrijeme kad rikavaju pa mislim da je to ipak prvi izbor.
|
|
|
01.12.2016., 16:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2015.
|
Quote:
CDRW kaže:
Ja ću ti samo reći da si pretjerao sa 5 sekundi verglanja i da po onom što sam ja IZMJERIO na Insignii uz sve jebene gubitke, otopre, grijanja, nelinearnosti, kurce, palce, konstante Prečana i Piroćanski efekt - u roku 2 minute i 47 sekundi vratiš što si uzeo.
A naš Piroćanac se nije maknuo od dinama i njegovih problma (pritom ne mislim na Mamića i kompaiju)
A što se tiče mjerenja kapaciteta - evo da se pohvalim baš smo prije par dana dobili natječaj za tester akumulatora - pražnjač. Izuzetno točno odredi kapacitet SVAKOG ČLANKA ... no ima dva problema.
1. mora ispraznit aku da bi izmjerio kapacitet
2. košta koliko i recimo solidni 301 ili Tipo ili .....
|
Ti si to direktno mjerio? Kakok si to učinio? Mislim, pošto se I mijenja teško je izračunati Ixt bez nekog specijalnog instrumenta..
I slažem se za trajanje verglanja.. Meni ako sekundu vergla na 0C, preko pet godina star aku.
|
|
|
01.12.2016., 16:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
frenchman kaže:
Prije nego što je i počela vaša rasprava, fino sam i napisao - upravo sam Exide Premium kupio.
Niti 700 kn, sa 3 god. garancije. Nakon 7 godina eksploatacije "originalnog" Vartinog.
Pa da ovaj traje 3 godine (a mislim da će prije toga auto otići od mene jer se približavam kilometrima kad se radi zamjena), to je opet investicija od cca. 220 kn na godišnjoj razini ili 100-njak kn mjesečno na 6 rata Amexa beskamatno.
S druge strane, kada bismo svi išli do granica gdje bi smo po principu "uradi sam" radili puno poslova, potencijalno razvaljujemo tržište električara, servisera, mehaničara, zidara, krovopokrivača, dimnjačara...
Ja sam, suprotno tvom stavu, uvijek mišljenja da je za određeni stručni posao (što izmjena akumulatora definitivno NIJE, da se ne razumijemo krivo) bolje platiti uslugu i omogućiti nekome da zaradi.
|
nije ti dobro razmišljanje, u ekonomiji postoji nešto što se zove "broken window falacy"...
|
|
|
01.12.2016., 16:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gogo111 kaže:
Današnji akumulatori crkavaju zbog tri glavna razloga:
1. Talog koji se nakupi na dnu ćelija i počne ktarko spajati ploče ćelije
2. Piganje ploča i proboj izolatora (vibracije i toplina)
3. Oksidiranje mostova koji spajaju susjedne ćelije.
I suprotno uvriježeno mišljenju, za zdravlje akumulatora (ne performase nego zdravlje), toplina mu odmaže, a hladnoća pomaže!!!
|
Zato moj nije zdrman makar mi je ishlapio jednom na žarulju kabine 2-3 dana, bilo je dosta hladno.. pa se sulfatizacija usporava, iako kad gledam kolike su ljeti temperature pod haubom,
ipak neću više dok čekam tehnički na +35, sat vremena nafilat klimu i sjedit u leru
Quote:
gogo111 kaže:
Pa računaj... (ajmo uzet 10 sekundi grijača i 5 sekundi veglanja):
nek su klasični non PWM (11V) grijači, svaki potegne cca 15A u startu i ostane na cca 8A kad se užari, znači u prosjeku je to 4x10A= 40Ampera,
|
može ukratko poješnjenje razlike tih starih i novijih generacija grijača?
Quote:
ccaterpillar kaže:
Nije to tako linearno, da je tak one bi punjaci punili akumulatore satima.
Akumulator, i kad racunas da je pun, nje pun 100%, nego to uvek bude manje.
Starije akumulatore ni na koji nacin vis ei nije moguce napuniti do 100% kapaciteta, razlog je talog i kristalizacija na plocama, dzabe ces ga drzati satima na punjacu ili alternatoru.
Problem nekih je sto veoma pojednostavljuju stvari, izvuces mu 160 x 60, vratis mu toliko, ono 14 x 60 x 7, ne ide to tako, da je tako ne bi akumulatori imali eksploatacioni vek, ne bi slabili itd..
|
Ti si baš zagnojio temu.. malo sam čitao od početka... nastupio si s visoka a nemaš blage veze, još se hvališ (sramotiš) s tobožnjom diplomom
Ako uzmeš aku od 100 Ah, i nek mu i padne kapacitet s vremenom, opet imaš aku od recimo 60Ah, zar nije to super?
Druga stvar, nadam se da si konačno shvatio da se mogućnost punjenja i samo punjenje akumulatora odvija neovisno o kapacitetu i da je čak i bolje imati aku većeg kapaciteta jer
1) kod puno kraćih relacija manje vremena ćeš ga držati na nižem postotku napunjenosti (a to mu šteti)
2) Ako i povuče iz njega pri paljenju veću struju to znači ujedno da će i samo verglanje kraće trajati W=UIt, energija za paljenje je jednaka u oba slučaja, a čak da i stvarno zbog nekih gubitaka i postoji razlika, ona je, kako si mogao vidjeti po izračunima, zaista mizerna da NIJE vrijedna spomena
3) Samo završno punjenje "trickle charge" koje ide jako malim strujama je jednako teško postići u kratkom vremenu kako kod akumulatora većeg kapaciteta, tako i kod onog s manjim. A osim toga ono nije presudno, najbitnije je da aku ne stoji poluprazan..
4) vjerojatno miješaš problem starih automobila koji imaju premal napon punjenja i samim tim se javljaju i problemi kod modernijih akumulatora, opet tvoj proser o tom da je štetno imati aku većeg kapaciteta i dalje smrdi i stoji u zraku.. pokupi ga tom diplomom
|
|
|
01.12.2016., 16:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
Quote:
CDRW kaže:
Čak sad malo - do prije 5 minuta nisi mogla ni do dućana a sad (SAD!!!) bi ga vozila električaru?
Zajebavaš?
Trolaš?
|
ne zajebavam nego sam pitala oca pa sam mu gurnila auto i na taj nacin cemo ga odvest u ponediljak.eto
|
|
|
01.12.2016., 16:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
frenchkey kaže:
@ gusjenica: pa jedan od jednostavnijih načina je da izmjeriš napon nakon noći mirovanja, ima više mišljenja, npr ovo sa slike dolje-
No to je samo okvirno, pravo stanje bi trebao izmjeriti kod svakog boljeg autoelektričara

|
Upozorenje, ova tablica se odnosi na mjerenje napona dok je akumulator opterečen sa bar 0,1C, ne vrijedi za mjerenja na klemama bez trošila!
|
|
|
01.12.2016., 17:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Nikomah kaže:
Ti si to direktno mjerio? Kakok si to učinio? Mislim, pošto se I mijenja teško je izračunati Ixt bez nekog specijalnog instrumenta..
I slažem se za trajanje verglanja.. Meni ako sekundu vergla na 0C, preko pet godina star aku.
|
Pa da, specijalnog instrumenta ... tzv totalizatora, zapravo koristim jednu funkciju PQA (power quality analyser). I jednu "fazu".
A Insignia ima shunt na kabelu od mase tako da vrlo lagano izmjeriš struju ... i uz to precizno bez nekih bijesnih strujnih kliješta.
|
|
01.12.2016., 17:24
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Mar 2012.
|
Quote:
Nikomah kaže:
Ti si baš zagnojio temu.. malo sam čitao od početka... nastupio si s visoka a nemaš blage veze, još se hvališ (sramotiš) s tobožnjom diplomom
Ako uzmeš aku od 100 Ah, i nek mu i padne kapacitet s vremenom, opet imaš aku od recimo 60Ah, zar nije to super?
Druga stvar, nadam se da si konačno shvatio da se mogućnost punjenja i samo punjenje akumulatora odvija neovisno o kapacitetu i da je čak i bolje imati aku većeg kapaciteta jer
1) kod puno kraćih relacija manje vremena ćeš ga držati na nižem postotku napunjenosti (a to mu šteti)
2) Ako i povuče iz njega pri paljenju veću struju to znači ujedno da će i samo verglanje kraće trajati W=UIt, energija za paljenje je jednaka u oba slučaja, a čak da i stvarno zbog nekih gubitaka i postoji razlika, ona je, kako si mogao vidjeti po izračunima, zaista mizerna da NIJE vrijedna spomena
3) Samo završno punjenje "trickle charge" koje ide jako malim strujama je jednako teško postići u kratkom vremenu kako kod akumulatora većeg kapaciteta, tako i kod onog s manjim. A osim toga ono nije presudno, najbitnije je da aku ne stoji poluprazan..
4) vjerojatno miješaš problem starih automobila koji imaju premal napon punjenja i samim tim se javljaju i problemi kod modernijih akumulatora, opet tvoj proser o tom da je štetno imati aku većeg kapaciteta i dalje smrdi i stoji u zraku.. pokupi ga tom diplomom
|
1. Govoris o Ah kao da je rec o novcu, super je ako imas 100, a nije lose ni ako imas 60.
Mislio sam da smo se slozili da je poenta u odrzavanju akumulatora u funkciji sto vise leta, tacnije zima, a to moze samo ako se akumulator ne ostavi poluprazan duze vremena.
2. Punjenje zavisi od kapaciteta, najrecitije o tome govori podatak da je nazivna struja punjenja jednaka 1/10 kapaciteta.
3.Povlacenje vece struje nije garant da ce verglanje krace trajati, opet kazem da treba racunati na vanredne situacije.
Ostalo ne vredi komentarisati.
|
|
|
01.12.2016., 17:38
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
mirna1982 kaže:
ne zajebavam nego sam pitala oca pa sam mu gurnila auto i na taj nacin cemo ga odvest u ponediljak.eto
|
Vidi, akumulator retko tek tako samo otkaze.
Probaj da malo upalis svetla, trebalo bi da vidno slabije svetle ako je akumulator otisao.
Ili po svetlu u kabini recimo to mozes da zakljucis u zavisnosti od toga kojom jacinom svetli.
|
|
|
01.12.2016., 18:16
|
|
Disleksičan dok tikpam
Registracija: May 2004.
|
Quote:
Nikomah kaže:
može ukratko poješnjenje razlike tih starih i novijih generacija grijača?
|
U kratkim crtama:
Klasični grijači koji su dizajnirani da optimalno griju na naponu 11V (ima ih na 10.5V , ima ih na 10V) ali u globalu cca 11V, jer se predpostavlja da će na ca11V pasti napon akumulaotra dog ga hladnog (recimo -15C) opteretiš grijanjem 4 grijača...
http://www.dieselglowplug.com/gj130m...shi-p-336.html
I ok, daš kontakt, i sklopka (relej) ih spoji na akumulator, i njima treba cca10 sekundi da se ugriju.
Ukoliko je akumulator malo oslabio, i napon padne na 9V, grijači frastično slabije griju, zbog činjenice da snaga (toplina) raste kvadratom porasta napona (i obrnuto, osnove elektrotehnike: P=U na kvadrat / R.)
što znači da će tada grijači slabo grijati, i kad počneš verglati,još srušiš napon, i onda zimi ujutro najčešće ideš javnim prijevozom na posao...
_____
Da bi se svim ovim problemima doskočilo, moderni dizeli (ali ne svi nego samo neki), koriste grijače koji su dizajnirni za napon od cca 5V.
Što se desi kad takav grijč spojiš na 12V? Ugrije se za sekundu, pregrije i odmah izgori!
No, ako imaš "sklopku" koja ga na tih 12V upali kratko, par desetinki sekunde, tek toliko da se on uspije zagrijati ali ne stigne "izgoriti", pa ga na 20 akmilisekundi ugasi, pa opet upali i tako desetke tisuća puta u sekundi....
rezultat je da ćeš na njemu imati "u prosjeku" 5V, a on će bit stalno užaren.
Takav koncept brzog pali-gasi se pojednostavljno zove "Pulsno-Širinska Modulacija" ili na eng Pulse Width Modulation, PWM.
Prednost takve kontrole grijača jest da se grijač zagrije "odmah", i da ne ovisi o naponu akumulatora, 12, 11, ili 9 V, te da ga PWM kontroler iliti PWM modul regulira uvijek optimalno, te i nakon što auto upali, smanji grianje grijača za cca 30, 40%, da bi podržao miran rad motora dok je kladan (da smanji čekićanje dizela)...
http://www.elmos.com/fileadmin/2013/...525-06_web.pdf
|
|
01.12.2016., 18:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ccaterpillar kaže:
Probaj da malo upalis svetla, trebalo bi da vidno slabije svetle ako je akumulator otisao.
Ili po svetlu u kabini recimo to mozes da zakljucis u zavisnosti od toga kojom jacinom svetli.
|
Ajde ne gnoji - cura možda nije još skužila koji si ti tudum. Današnji akumulatori u 99% slučajeva crknu upravo na opisani način - do prije 5 minuta sve OK - nakon 5 minuta ni dabi.
To jedino ti prečanine, zaostao u nekom davno prošlom vremenu misliš kak akumulator nemre crknut ODJEDNOM. Baš nemre.
|
|
01.12.2016., 18:30
|
|
Disleksičan dok tikpam
|
Quote:
CDRW kaže:
Ajde ne gnoji - cura možda nije još skužila koji si ti tudum. Današnji akumulatori u 99% slučajeva crknu upravo na opisani način - do prije 5 minuta sve OK - nakon 5 minuta ni dabi.
To jedino ti prečanine, zaostao u nekom davno prošlom vremenu misliš kak akumulator nemre crknut ODJEDNOM. Baš nemre.
|
Ma imam osjećaj da čovjek ima dobre namjere, ali živi u dobu "vw buba, PZ jaca, volgi, yugića i tristaća..."
|
|
01.12.2016., 18:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Mali dodatak Gogo, vidi se u dokumentu koji su postao - ovi grijači a 5V koji imaju svoju elektroniku ujedno imaju i svoj nadzor - elektronika ZNA u kakvom je stanju grijač jer postoji otpor (označen s Rsens) preko kojeg se mjeri struja kroz grijač ... pa ako je crkao ili mu se povećao otpor - znat će to elektronika.
|
|
01.12.2016., 18:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gogo111 kaže:
Ma imam osjećaj da čovjek ima dobre namjere, ali živi u dobu "vw buba, PZ jaca, volgi, yugića i tristaća..."
|
Ma nek ide gnojit na neki prečanski forum, koji klinac je doao tu proljevat bljezgarije. Novi Tesla u najmanju ruku.
BTW - put u pakao je popločan dobrim namjerama.
|
|
01.12.2016., 18:34
|
|
U samoizolaciji
|
Cak i da zivim u tom vremenu, sta se od tada promenilo u konstrukciji akumulatora?
|
|
|
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ccaterpillar kaže:
|
Najbolje od svega je što ti stvarno vjeruješ u bedastoće koje pišeš.
|
|
|
|
|
Disleksičan dok tikpam
|
|
|
01.12.2016., 18:37
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ccaterpillar kaže:
Cak i da zivim u tom vremenu, sta se od tada promenilo u konstrukciji akumulatora?
|
Quote:
Corvin kaže:
Najbolje od svega je što ti stvarno vjeruješ u bedastoće koje pišeš.
|
Jel trebam i ja ponovit?
|
|
01.12.2016., 18:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ccaterpillar kaže:
|
Ajde da ti probam objasniti da uđe u tvoju tvrdu glavu.
Što se promijenilo npr. u konstrukciji friždera.
Nekad su trajali 30 godina, danas traju 6 mjeseci dulje od garancije.
Kako je to moguće?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:35.
|
|
|
|