Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.12.2024., 18:53   #2001
Quote:
Drago_Gervais kaže: Pogledaj post
Koja je preporuka za dashcam od oko 100 eura? Je li Xiaomi Mi 70mai A500s najbolji izbor za te novce?

https://iponcomp.hr/shop/proizvod/70...m_medium=click
Mini 2 je oko 130 e
Brljator is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2024., 11:58   #2002
i bolja, k tome
frenchkey is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2025., 10:30   #2003
Proučite pa odlučite

https://youtu.be/HswpRHu_X-k?feature=shared
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 17:05   #2004
C-Max 2018., 1.5 tdci - u vlasništvu pola godine, u tih pola godine ja još nisam složio dashcam da radi kako treba, tj. evo do jučer je radila samo dok je ključ "on", ali parking nadzor nikako jer nema struje.

Prvo, doslovno proklinjem svakog yebenog inženjera, tj. pomoćnog grobara, koji izmišljaju moderne gluposti kako otežati bilo kakvu konekciju dodatnih uređaja u autu.

Imam 70mai kameru, sa dodatnom stražnjom kamerom i onim power adapterom da može raditi kao parking nadzor.

Ukratko da opišem probleme, jer sam doslovno više lud, danas je malo nedostajalo da tu prokletu kameru zdrobim u komade.

1.) U autu je novi akumulator, auto ima start/stop sistem, nikakve probleme sa startanjem automobila nemam. Prije 2 tjedna auto nije bio paljen valjda 5 dana, bilo je hladno vrijeme, doslovno je upalio kao po ljeti.

Ali! Malo je 11.80V, malo je 12.20V na akumulatoru, pa tako i u autu.

Zašto 11.80V? Izgleda da to jebe kameru, jer piše da power adapter za nadzor parkinga će raditi samo ako je voltaža iznad upravo tih 11.80 V.
Očito da je to problem broj jedan da ova kamera radi dok je auto ugašen, kao parking nadzor.
BMW iz 2008., koji imam kao drugi auto, ima stari akumulator, ako je duže od dan na jakoj zimi, neće upaliti, brzo se aku isprazni.
Dok je bio takav prazan par dana na zimi, kamera je PALILA i radila u tom autu (ista ta), bez obzira što je aku bio toliko prazan da je dashboard od bmw-a jedva svijetlio.

2.) U C-max tog godišta, dok je auto zaključan, NEMA osigurača na kojem je 12V stalno dostupno. Nema! Probao sam sve moguće solucije i osigurače koji drugi koriste, no jednostavno nakon 30 minuta struja (tvornički) postaje nedostupna na bilo kojem osiguraču u autu.
Najduže drži osigurač na koji je spojen radio i još neki sustavi, oko 45-60 minuta.
Znam jer sam priključio multimetar, zaključao auto, vratio se za 60 minuta - napona više nije bilo.

3.) Nemojte mi davati savjete da spojim na auto upaljač, jer to govno se pali čim otvoriš vrata.
Ford je do sada prvi auto, i jedini koji sam vozio (bilo moj, bilo službeni), na kojem se radio automatski ne gasi dok izvadiš ključ, nego baš tek kad otvoriš vrata. Baš onda, jer to je ono - vrhunac inženjerske tehnologije, odmah iza ovih novih čepova na PVC bocama. Netko se sjetio da je to super, pa onda imam ovo:
- radio se gasi dok otvoriš vrata, a ne dok izvadiš ključ
- auto upaljač je dostupan čim otvoriš vrata, makar kontakt nije okrenut
- svaki put kad otvoriš vrata, sve pozicije i stražnja svjetla se pale, gase se samo kad zaključaš auto. To je divota kad si na negdje na izletu, pa se često vrata otvaraju da se nešto uzme. Gasit možeš ručno da dva puta blicneš sa dugima.
- start/stop ne možeš isključiti trajno, svako paljenje auta moraš ga ručno gasiti, jer to je FORA!
- onaj usrani sustav protiv naleta pješaka (do 50km/h) doslovno ne radi na ništa, osim što registrira ENC rampu kad je 70% dignuta, pa sam već 3 puta skoro izbio zube kad je govneto samo kočilo jer ga uplašila rampa, koja je već skoro bila dignuta
- isti sustav uopće ne registrira zid u garaži (da se približavam), ali ga opet uplaši ulaska u garažu, pošto je garaža 20cm podignuta od razine tla pa malo auto "ide u brijeg", valjda se boji da ne poleti
- akumulator ispod haube je gurnut nekamo naprijed u pm, da nedo bog da negdje ostanem bez struje, mogu se fučkati da spojim kleme i upalim auto. Skini filter, skini neko crijevo, da bi mogao do akumulatora

4.) Zbog te usrane logike od struje, do jučer je kamera radila samo na kontakt. Jučer popizdio, kupio žicu, 2h se jebao dok nisam našao nekakav put to kabine, jer moraš imati ruku od 2m dužine i širine max 5cm, da bi došao do one gume i prolaska u kabinu. Ili izvaditi motor. Nebitno, provučem žicu, stavim adapter da mogu staviti osigurač, spojim crvenih 12V od kamere na žicu, naravno kamera opet ne radi kao parking nadzor. Ali! Nakon 3h je ipak malo radila, jer baš je tad akumulator imao preko 12V, pa je radila. Danas opet neće.

5.) Od danas više niti ne radi paljenje na ključ na osiguraču gdje je do sada i bila spojena (pomoću onoga "kradljivca" za osigurače, pikneš ga u osigurač, pa imaš dodatni izlaz na koji ide poseban osigurač), to nisam skužio zašto! Dam kontakt, kamera dobiva napon, ali se ne pali! Ali! Kad otpojim žicu sa osigurača, i spojim direkt na crvenu (koju sam dovukao sa akumulatora), e onda se upali! Jer ta voltaža sa crvene je bolja, finija, nego ova sa osigurača, pa makar multimetar pokazuje iste usrane vrijednosti, od 11.80 do 12.2 volti.
Pozvao sam ženu u garažu čisto da pogleda da li sam ja lud ili koji kurac.
Niti ona ne vjeruje.
Jedini obrazloženje imam je što sam ispraznio bateriju od same kamere (ona kond. baterija za čuvanje memorije) dok sam danas poludio i otpojio kameru, radila je par minuta bez napajanja. Možda joj je to sjebalo neke senzore, pa možda ipak preko direkt crvene na aku dobije kojih 0.1V više (što moj kineski multimetar ne može očitati), i to je dovoljno za pobudu kamere. To ću sutra znati, kad idem na posao, pa dok se napuni baterija od kamere, možda proradi.

Trenutno ne mogu testirati na jedinom drugom osiguraču koji je povezan na kontakt, a to je baš osigurač od kontakt brave.
Inače samo 2 osigurača dobivaju 12V na ključ, kao "ACC" - od kontakt brave, i taj drugi osigurač od start/stop sustava i još neke dvije gluposti.

Testirati ne mogu jer nisam još pronašao adapter (kradljivca) za osigurač koji nema izlaz "L". Jer baš je gospon ĐUBRE od inženjera odlučio okrug oko osigurača popikati releje, pa kradljivca možeš spojiti samo na 3 i 4. red osigurača. I to samo zato jer na tim redovima je plus pol desno, a na 1. i 2. redu je lijevo do releja. Sutra ću kupiti još jednog kradljivca i piknuti žicu direkt pod nogu osigurača na kradljivcu, da mogu testirati na taj osigurač.

Izvinite, ali morao sam se izjadati.

Pretpostavljam da će sutra kamera raditi na paljenje na ključ, dok se baterija u njoj napuni.

Ali što da radim sa tih direktnih 12V sa akumulatora? Postoji li nekakav kondenzator ili nešto da kupim, da na to spojim stalnih 12V od kamere, pa taj uređaj na aku? U smislu stabilizatora 12V?
Zvijerkan is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 19:01   #2005
Spoji direktno na akumulator
kamikaza777 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 21:00   #2006
@Zvijerkan, par godina sam vozio Focus Mk 2.5 i kod njega je AUX odnosno pepeljara radila non-stop, tri puta smo punili aku jer je nešto ostalo spojeno na to i ispraznilo ga do temelja. Na novim modelima su znači promijenili ponašanje. Kako god okreneš, nekome ne valja.

Na OBD konektoru imaš stalnih 12 V, ali mi je čudno da ti napon tako skače. Imam i ja start-stop pa ne divlja tako.
domy_os is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2025., 00:54   #2007
Zvjekane, deder mi objasni kako auto zna da si otvorio vrata ako NIGDJE NEMA STRUJE.

Dakle nabavi prokletu shemu za tvoje prometalo i ne piši pizdarije.

O onih 11,8 V u mirovanju neću ni razgovarat, vrlo vjerojatno si nešto krivo ubra.
Odgovori s citatom
Old 07.01.2025., 08:12   #2008
Quote:
CDRW kaže: Pogledaj post
Zvjekane, deder mi objasni kako auto zna da si otvorio vrata ako NIGDJE NEMA STRUJE.

O onih 11,8 V u mirovanju neću ni razgovarat, vrlo vjerojatno si nešto krivo ubra.
vrata imaju prekidač na principu mase, tako je bilo sve do nedavno sad za ove nove nisam rastavljao taj dio da ne mogu sa sigurnošću reči da se tako vidi i u modernim vozilima.
Old 07.01.2025., 09:58   #2009
Quote:

Ne znam niti ja zašto mi uređaj pokazuje od 11.80V pa na dalje, s obzirom da auto nema probleme sa paljenje i aku je novi, moguće da je multimetar neprecizan (star je).

No tako je kako je - otključaš auto, otvoriš vrata, auto upaljač dobije 12V.
Da auto upaljač dobiva napon preko kontakta, još jučer bi izvadio upaljač, i spojio ACC žicu na njega.

Ugasiš auto, radio ostaje radit, tek se gasi kad otvoriš vrata.
Također radio možeš upaliti i bez da kontakt daš, bez ključa u bravi.

Jednostavno auto kad je zaključan, nigdje stalnih 12V na osiguračima.
Radio ima memoriju preko svoje baterije, ne gubi memoriju kad je otpojen.

Očito ima nekakav stalni strujni krug koji diktira uređajima na osnovi auto zaključan/otključan, moguće da je to ovaj krug na kojem mi više famozno kamera ne radi.

Evo ni danas ne radi, upalim ju - piše upozorenje da nema napajanja i odmah se ugasi.
A voltaža uredno dolazi.
Popodne ću promijeniti novi adapter za osigurače, piknuti ga pod osigurač za kontakt bravu, ako i tada ne bude radila kamera - čupam ju van i ide na otpis, istražit ću postoji li kakva kamera za koju ne treba toliko muke da bi radila.

Uostalom, nisam prvi koji ima ove probleme, na UK forumima ima dosta tema oko tih sranja, samo auti za Uk tržište imaju 4-5 osigurača sa ACC 12V (kontakt brava), i 1-2 sa hot 12V žicom, bez ikakvog prekidanja, pa imaju više mogućnosti.

Joj da, zaboravih - dobio sam nekoliko savjeta da spojim kameru na prazno mjesto na osigurač kutiji.
Samo eto - balkan edition nema pinove (nožice) na tim mjestima gdje nema osigurača, tako da se možeš fučkati.
Zvijerkan is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2025., 15:01   #2010
Quote:

Reagira prek brave ili "nečeg" u njoj. Jer oba Connecta mi počela srat sa radio uređajem, ne gasi ga kod otvaranja vrata. Otvoriš suvozačka, gasi. A napon ide valjda prek releja, a ne osigurača.

Poslano sa mog 2312DRA50G koristeći Tapatalk
Old 07.01.2025., 20:41   #2011
U pravilu, u ovakvim slucajevima, kamera se spaja na "battery bank", a "battery bank" se puni kada motor radi. Kada je motor ugasen (parking mode) kamera snima dok baterija traje. Na ovaj nacin, nema straha da ce se akumulator isprazniti i kamera ima stabilan izvor struje dok se baterija ne isprazni.
No-Name is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2025., 07:46   #2012
Kameru sam skinuo, spojio na USB u kući, normalno radi.

Spojim u auto, ne radi, tj pali se i gasi nakon par sekundi.

Jučer sam sve spojeve pregledao, dobiva dobru voltažu, nije uopće problem u tome nego je odlučila pomalo crkavati.
Pošto u kući radi, mislim da unutarnja baterija od kamere nije pri kraju, nego ili kabel ili hardwire adapter je crkao.

Da ne putujem po Zg obilaznici i autoputu prepunih seljačina, bosančina i ostale neljudske bagre, ne bi glavu razbijao sa kamerom.
Ovako se osjećam doslovno loše kad kamera ne radi.

Iduća kupovina je ili bolja kamera (može preporuka) ili neki manji pištolj ispod sjedala, pa udri po bagri.
Zvijerkan is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2025., 08:29   #2013
Quote:
Zvijerkan kaže: Pogledaj post
Pošto u kući radi, mislim da unutarnja baterija od kamere nije pri kraju, nego ili kabel ili hardwire adapter je crkao.
Kako se ponaša u kući kad je tek uneseš? Kako se ponaša u autu kad je friško doneseš iz kuće? Na lošu bateriju temperatura itekako može imati utjecaj.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2025., 10:23   #2014
70mai, light samo mi javlja kada se gasi auto da je slaba baterija ništa drugo, uredno radi toplo hladno, hardversko napajanje za parking nemam, kamera se napaja iz USB punjača uštekanog u konektor za cigarete upaljač. još uvijek uredno radi, zamijenio sam karticu bacio onu koju su mi poslali sa kamerom i stavio KIOXI čistokrvnu Japanku, mislim da nije hevy duty kartica ali odrađuje posao kako spada.
Old 08.01.2025., 12:16   #2015
Quote:
MrBlc kaže: Pogledaj post
Kako se ponaša u kući kad je tek uneseš? Kako se ponaša u autu kad je friško doneseš iz kuće? Na lošu bateriju temperatura itekako može imati utjecaj.
Nema veze sa temperaturom, jer do prije par dana je normalno radila na paljenje na ključ.

Ili sam sjebao kabel do kamere dok sam pizdio i prespajao kabel kod osigurača, ili je crkao hardwire uređaj, ili se baš poklopilo da je sad crkla unutarnja baterija u kameri - za koju treba živaca promijeniti, lemiti itd., jer su gospoda Ču Ćeš Pedereš iz Kine došli na ideju da baterija crkava nakon 12-18 mjeseci (kod mene je malo manje od 18), a za sam doma ju teže promijeniti.

No, prvo ću danas spojiti ju na novi kabel direktno na USB u autu, ako će raditi - onda naručim novi hardwire jer očito je on počeo štekati.

Inače, ako bi gledao neku drugu kameru , do maks 300 eura - neke preporuke?

Uopće ne treba imati nikakve funkcije, neka samo snima i snima i snima, i po mogućnosti da ima senzor i pali se čim dahnem blizu kvake, čisto da ne moram opet petljat sa hardwireom.
Zvijerkan is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2025., 18:46   #2016
Quote:
Nema veze sa temperaturom, jer do prije par dana je normalno radila na paljenje na ključ.

Ili sam sjebao kabel do kamere dok sam pizdio i prespajao kabel kod osigurača, ili je crkao hardwire uređaj, ili se baš poklopilo da je sad crkla unutarnja baterija u kameri - za koju treba živaca promijeniti, lemiti itd., jer su gospoda Ču Ćeš Pedereš iz Kine došli na ideju da baterija crkava nakon 12-18 mjeseci (kod mene je malo manje od 18), a za sam doma ju teže promijeniti.

No, prvo ću danas spojiti ju na novi kabel direktno na USB u autu, ako će raditi - onda naručim novi hardwire jer očito je on počeo štekati.

Inače, ako bi gledao neku drugu kameru , do maks 300 eura - neke preporuke?

Uopće ne treba imati nikakve funkcije, neka samo snima i snima i snima, i po mogućnosti da ima senzor i pali se čim dahnem blizu kvake, čisto da ne moram opet petljat sa hardwireom.
Neznam kako ti ali ja sam na svoju mini 2 i zaboravio.
Sad je preko 3g.
Sad planiram kupit još jednu istu a vidim da ima i mini 3 pa bibstavio u kamion
Brljator is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 10:18   #2017
Quote:
Kameru sam skinuo, spojio na USB u kući, normalno radi.

Spojim u auto, ne radi, tj pali se i gasi nakon par sekundi.

Jučer sam sve spojeve pregledao, dobiva dobru voltažu, nije uopće problem u tome nego je odlučila pomalo crkavati.

Da ne putujem po Zg obilaznici i autoputu prepunih seljačina, bosančina i ostale neljudske bagre, ne bi glavu razbijao sa kamerom.
Ovako se osjećam doslovno loše kad kamera ne radi.

Iduća kupovina je ili bolja kamera (može preporuka) ili neki manji pištolj ispod sjedala, pa udri po bagri.
lijepo ti je rečeno provuci žicu do plus kleme i tamo spoji, stavi i osigurač na kabel.
frenchkey is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 10:54   #2018
Quote:
frenchkey kaže: Pogledaj post
lijepo ti je rečeno provuci žicu do plus kleme i tamo spoji, stavi i osigurač na kabel.
da, pitaj ga što on to uopče hoče jer po njegovim upisima on hoče da mu kamera služi samo za rikverc a ne da cijelo vrijeme radi kako je to zapravo i namjenjeno kameri, za rikverc se koriste druge kamere a ne ove dash kamere.
Old 09.01.2025., 12:56   #2019
Odakle si rikverc našao? Čovjek želi da mu kamera radi cijelo vrijeme i snimi ako se netko mota oko auta.
Fitz is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2025., 13:08   #2020
Quote:
Fitz kaže: Pogledaj post
Odakle si rikverc našao? Čovjek želi da mu kamera radi cijelo vrijeme i snimi ako se netko mota oko auta.
aha, koja je kamera u pitanju. ako kamera nema dva kanala druga kamera normalno ne želi raditi i nemožeš ju natjerati da radi. dakle glavna kamera na šajbi mora biti dual channel kamera. uz to takva dual kamera dobija type C kabl za zadnju kameru koji služi za napajanje te kamere te za sprovođenje videosignala. ako je kabl oštečen ili je konektor na kameri lošeg spoja onda to može raditi problema. dakle provjeriti prije full montaže da je kabl OK tj. da sve radi kako spada. 11,8V ili 12,4 V neigra ulogu u radu kamera, to mogu sa 100% sigurnošću reči jer imam 70mai light spojen u autu i akumulator mi je znao kod paljenja imati i ispod 12V i kamera je uredno radila.

vidim ima 70Mai kameru ali koji model je u igri.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:56.