Filozofija Misaone teme lišene dogme |
|
|
21.03.2025., 16:12
|
|
wannabe mentalist
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
2120 kaže:
Nije gramatički pogrešno, hrabar je u ovom slučaju pridjev, a ne vrlina.
|
Ti hoćeš reći da za vrline općenito vrijedi da ju ili imaš ili nemaš, da ne može biti između?
|
21.03.2025., 17:35
|
|
Resetirani korisnik
Registracija: Jul 2023.
|
Quote:
skeptik kaže:
Ti hoćeš reći da za vrline općenito vrijedi da ju ili imaš ili nemaš, da ne može biti između?
|
Hoću reći da vrline izražavamo ili ne u određenim okolnostima. Biti hrabar znači djelovati hrabro u konkretnoj situaciji, a ne imati hrabrost kao trajnu karakteristiku u određenoj mjeri.
Pitanje je samo koliko često i u kojim situacijama se ta vrlina pojavljuje. Mislim da trebamo težiti da budemo dosljedni u izražavanju tih vrlina, da to postane način na koji djelujemo u svakoj situaciji, a ne samo ponekad.
Učiniti ne baš sasvim dobro ili napola hrabro djelo zvuči mi nekako besmisleno. Jednako besmisleno kao malo te volim ili previše te volim.
Tako da kad za nekog kažemo da je hrabriji od nekog drugog, u stvari mislimo da je češće hrabar, a ne više hrabar.
|
21.03.2025., 18:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Quote:
larpy kaže:
Što je to “kopa”?
|
prst u nos
|
|
|
21.03.2025., 18:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Leteća kaže:
Po čemu se šišmiš razlikuje od drugih sisavaca?
|
To su anđeli od miševa.
|
|
|
21.03.2025., 18:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
2120 kaže:
Hoću reći da vrline izražavamo ili ne u određenim okolnostima. Biti hrabar znači djelovati hrabro u konkretnoj situaciji, a ne imati hrabrost kao trajnu karakteristiku u određenoj mjeri.
Pitanje je samo koliko često i u kojim situacijama se ta vrlina pojavljuje. Mislim da trebamo težiti da budemo dosljedni u izražavanju tih vrlina, da to postane način na koji djelujemo u svakoj situaciji, a ne samo ponekad.
Učiniti ne baš sasvim dobro ili napola hrabro djelo zvuči mi nekako besmisleno. Jednako besmisleno kao malo te volim ili previše te volim.
Tako da kad za nekog kažemo da je hrabriji od nekog drugog, u stvari mislimo da je češće hrabar, a ne više hrabar.
|
Tako je ! To je po zakonu dijalektike gdje kvantiteta prelazi u kvalitetu !
|
|
|
21.03.2025., 19:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2023.
|
Pa češće jer kad nastupe stvarno opasne situacije, njega hrabrost ne izda. Prisutna je u više situacija, te jako opasne čine razliku.
Ali po meni je to ipak neko stupnjevanje hrabrosti.
|
|
|
21.03.2025., 19:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
miss.silence kaže:
Pa češće jer kad nastupe stvarno opasne situacije, njega hrabrost ne izda. Prisutna je u više situacija, te jako opasne čine razliku.
|
Hrabriji je onaj ko se više boji ali ipak savlada svoj strah.
|
|
|
21.03.2025., 19:34
|
|
~
Registracija: Dec 2019.
|
više/manje hrabar je kategorizacija razumno naučene logike.
Ne možeš napraviti ‘hrabaro’ djelo - razmišljajući. To je samo ‘instinkt’; zato je to i jako rijedak fenomen, djelo, tendencija… današnjih homo sapiensa.
|
|
|
22.03.2025., 07:14
|
|
Resetirani korisnik
|
Quote:
miss.silence kaže:
|
Ne čini te hrabrim opasna situacija, nego sposobnost da svjesno djeluješ na taj način unatoč strahu.
Nepromišljeno i rizično ponašanje ne zovemo hrabrošću.
|
22.03.2025., 09:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Zato Aristotel i kaže da je vrlina zlatna sredina između dvije krajnosti.
|
22.03.2025., 09:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2023.
|
Quote:
Thorh kaže:
više/manje hrabar je kategorizacija razumno naučene logike.
Ne možeš napraviti ‘hrabaro’ djelo - razmišljajući. To je samo ‘instinkt’; zato je to i jako rijedak fenomen, djelo, tendencija… današnjih homo sapiensa.
|
Mislim da možeš. (ovo boldano)
Quote:
2120 kaže:
Ne čini te hrabrim opasna situacija, nego sposobnost da svjesno djeluješ na taj način unatoč strahu.
|
Opasna situacija te ne čini hrabrim nego ti daje priliku da ispitaš/pokažeš svoju hrabrost.
Quote:
|
OK, hrabrost-ludost.
|
|
|
22.03.2025., 09:38
|
|
Resetirani korisnik
|
Quote:
miss.silence kaže:
Opasna situacija te ne čini hrabrim nego ti daje priliku da ispitaš/pokažeš svoju hrabrost.
|
Ako kažeš da opasna situacija samo daje priliku da se pokaže hrabrost, onda si zapravo rekla da je hrabrost nešto što ili jest ili nije prisutno, ne nešto što ima stupnjeve.
Ako pak misliš da hrabrost ima stupnjeve, onda bi trebala reći da opasne situacije omogućuju pokazivanje snage ili veličine hrabrosti, a ne hrabrosti same.
Analogno tome, misliš li da je bolji netko tko siromahu da 100 kuna od onog koji mu da 10? Postoji li veće i manje dobro djelo?
A ludost po meni nije poželjna osobina, više smetnja.
|
22.03.2025., 10:02
|
|
Resetirani korisnik
|
Quote:
Sigmund kaže:
Zato Aristotel i kaže da je vrlina zlatna sredina između dvije krajnosti.
|
Da, vidiš... Drugim riječima, kad netko djeluje hrabro u konkretnoj situaciji, on postiže tu zlatnu sredinu, nije kukavica, ali nije ni ludi avanturist. I ako se ta kvaliteta dosljedno izražava u različitim situacijama, može se za tu osobu reći da je hrabra.
|
22.03.2025., 10:25
|
|
🔥🌸🌿🌞🦋
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
skeptik kaže:
Da, ali kako je ljude teško mijenjati, čini se lakše mijenjati sustav, na način koji maksimalno guši ono loše u ljudima, a potiče ono dobro.
|
Imali smo to u kasnom kapitalizmu. Gušili su se primitivni impulsi, poticala potrošnja. Posve neočekivano, došlo je do problema sa zbrinjavanjem otpada.
Quote:
Orah kaže:
Mislim da se Čerčil jednom požalio da lako Hitleru davati naredbe a on za svaku stvar mora polagati račun parlamentu.
|
Mislim da se zajebavao. Ili koristio obrnutu psihologiju u svrhu poticanja demokratskih procesa.
Quote:
miss.silence kaže:
|
U stvarno opasnim situacijama najčešće nema straha, pa tako ni prilike.
|
22.03.2025., 10:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Leteća kaže:
Imali smo to u kasnom kapitalizmu. Gušili su se primitivni impulsi, poticala potrošnja. Posve neočekivano, došlo je do problema sa zbrinjavanjem otpada.
Mislim da se zajebavao. Ili koristio obrnutu psihologiju u svrhu poticanja demokratskih procesa.
|
Mislim da u ratu demokracija ometa...neš valjda praviti referendum na bojišnici među vojnicima : "Oćemo li u juriš ili nećemo ?"
|
|
|
22.03.2025., 10:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
2120 kaže:
|

Hrabrost je savladavanje straha. Nema straha , nema se što savladavat.
|
|
|
22.03.2025., 10:49
|
|
Resetirani korisnik
|
Neš, ali ćeš imati detaljan strateški plan koji je unaprijed razrađen za sve moguće krizne situacije. Nadam se. 
|
22.03.2025., 10:58
|
|
🔥🌸🌿🌞🦋
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
Orah kaže:
Mislim da u ratu demokracija ometa...neš valjda praviti referendum na bojišnici među vojnicima : "Oćemo li u juriš ili nećemo ?"
|
Ne, ali rado bih da me netko upozori da vodim juriš u krivom smjeru, da sam pomiješala kilotone i megatone ili da Slovenija nije Slovačka.
Quote:
2120 kaže:
Neš, ali ćeš imati detaljan strateški plan koji je unaprijed razrađen za sve moguće krizne situacije. Nadam se. 
|
Ako mu je hrabrost jedina vrlina - neće. Ili će biti prepun tipfelera.
|
28.03.2025., 15:27
|
|
~
Registracija: Dec 2019.
|
Zašto se pojam Svijest komplicira ili glorificira?
Zar to nije nešto što ti jesi? Zna svaku ‘tvoju’ misao, emociju, doživljaj, iskustvo, opažanje, ….
Nije nešto što se treba postići, osvijestiti  ,razvijati, ne stari, … ništa ekstravagantno 
|
|
|
28.03.2025., 16:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
Thorh kaže:
Zar to nije nešto što ti jesi?
|
Nije. Ono što ti jesi je jastvo.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:26.
|
|
|
|