Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci

Kućni ljubimci Za vlasnike pasa, mačaka i ostalih životinjica dragih
Podforumi: Zdravlje kućnih ljubimaca, Psi, Mačke, Udomljavanje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.02.2023., 06:45   #2041
Papiga spava minimum 12h, ti si na poslu 9h, u najgorem slučaju vidjela bi te samo 3h dnevno? Ne znam baš da li je papiga za tebe, pogotovo žako koji lako razvije psihoze. Bilo bi ok da je netko od ukućana doma dok si ti na poslu pa da joj pravi društvo.

I još kad god nekamo ideš, moraš i nju vuć sa sobom, ne možeš ju ostavit samu doma na dan-dva. Nabavljanje papige ti je kao da nabavljaš bebu i to ne bebu koja će jednog dana odrast nego bebu koja živi 70 godina i cijeli život će bit beba.

Radim od doma, stalno sam doma, čak i na godišnjem sam doma, moj žako je non-stop sa mnom.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2023., 07:39   #2042
Quote:
sun888 kaže: Pogledaj post
Htio bi nabaviti papigu koja je društvena i koja ima duži vijek života, a koja bi mogla biti sama 9 sati dok sam na poslu. Preferirao bi neku veću jer joj mogu omogućiti veliki prostor u kući, do 1000 eura. Sviđa mi se Žako, ali bi rado uzeo u obzir i neke druge ako imate za preporučiti?
Definitivno ne papigu u tom slučaju. Papiga je društvena životinja i ne podnosi samoću.
Ukoliko baš želite papigu, a toliko vremena će provoditi sama onda obavezno par uzeti.

Žako nikako u tom slučaju jer prije ili kasnije imati ćete psihički problematičnu papigu koja će si čupati perje.

Mi imamo manju i kad ostane sama kući na sat-dva stane na vrata i čeka naš povratak. Ne pomakne se svo to vrijeme. Nit jede nit pije. Samo sjedi i čeka. Jako su osjetljive.

Također nije zanemariti i štetu koju rade po stanu. Sve što je drveno kad-tad će biti pojedeno. Zidovi isto tako ponekad . Kenja svakih 15-30 min neprestano.

Imati papigu znači otprilike je slično djetetu od 3-4 godine. Stalno ju morate zabavljati i igrati se s njom, sve uništava, kenja po svuda, stalno se vješa po vama, stalno se hoće igrati, vrišti, dere se...

A opet s druge strane toliko su pametna, divna i osjećajana bića da ih zavoliš neovisno o gore napisanom .

Djeci nisam dao da mi uništavaju stvari, a sad mi niti jedna vrata u stanu nisu cijela i eto to je normalno .

Sent from my SM-G991B using Tapatalk
webman is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2023., 16:01   #2043
Nažalost iz tog razloga sam odustao od nabavke psa, a sad budem i od papige jer ne želim dovesti životinju do toga da bude nesretna zbog mog izbivanja. Hvala vam puno na pomoći i odgovorima!
sun888 is online now  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2023., 16:47   #2044
Mačka ti je ok za takvu situaciju. Daš joj hrane i vode ujutro, odeš na posao, daš opet navečer i zaboli nju gdje si ti cijeli dan.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2023., 23:35   #2045
Ili ribice.
marinnn is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2023., 18:56   #2046
Pitanje u vezi sipine kosti.
Dobila sam hrpu kostiju doslovno izvađenih iz sipe, 'neobrađenih' i ne izgleda mi to kao one kupljene.
Zna li netko što se s tim radi?
-Ariadne- is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2023., 20:53   #2047
Meni frend s mora donio jednu takvu žutu, nisam htio riskirat s tim, radije kupim one lijepe bijele u pet shopu.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2023., 10:16   #2048
Poz svima. od 14.1. imamo Bobu, zakoa. 10,5 mjeseci star

Drugi dan je slucajno glavom otvorio vratasca (zdjelica sa hranom je bila montirana pokraj vrata, a vrata bez lokota). znao sam (i citao) da ga se ne smije hvatati ali nakon par sati sam morao (sa debelim kuhinjskim rukavicama). Da li je moguce da on jos uvijek ima traume i zbog toga ne zeli van iz kaveza? Prva tri dana nije yelio jesti ali onda je poceo sa komadicem jabuke.

Isto tako, uvijek je bjezao dalje kad bi se prislo kavezu, sad manje. Kod moje djevojke vise uopce ne bjezi, ponekad ju malo ugrize za ruku kod kod mene ode na drugi kraj (kod mjenjanja hrane, vode). Ali van ne izlazi..

Nema igracke koju Bobo ne pokida. Obicno se uhvati jedne dok ju ne dokrajci pa onda sljedeca ali citao sam da je kod vecine tako.

Bobo je obozavao jabuke, sva druga voca bi bacao na pod (kao i orasaste plodove). onda je poceo kivi jesti. sada visnje, tresnje a jabuku uopce ne

Bobo cesto zna bacati posudice i sa vodom i sa hranom (i pune i prazne) i kada smo mi doma i kad nas nema

Ujutro kad se probudimo i kasno navecer je jako glasan i aktivan, tijekom dana dosta miran. Prije 3 tjedna je poceo govoriti svoje ime )uz njegov ostali repertoar samo njemu poznatih rijeci). Ovih dana je poceo govoriti i Tina (moja djevojka).

Ima li slicnih iskustava, savjeta. Hvala unaprijed
tdu is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2023., 10:42   #2049
To je on na avataru? Vidi se da je još mlad, još uvijek ima tamne oči.

Žakoi su jako oprezni s nepoznatim ljudima, mojem je trebalo 6-8 mjeseci da mi potpuno vjeruje. Kod vas je tek par mjeseci, još nije načisto s vama, a hvatanje rukama je samo pogoršalo odnose s tobom. Izgleda da je odabrao tvoju djevojku kao osobu s kojom će se zbližit. Žakoi odaberu jednu osobu s kojom su si super, druge toleriraju (ili ne). Treba puno strpljenja, samo polako. Sjedi pokraj kaveza, pričaj mu, bez naglih pokreta. Sve će doć na svoje s vremenom.

Jel ga puštate van kaveza? Trebao bi bit vani bar 1h dnevno, moj je vani 3h svaki dan.

Izgleda da nema odgovarajuć kavez? Kažem to zato što baca posude s vodom i hranom. Kod kaveza za žakoe i ostale srednje i veće papige, sustav je tako složen da ne može vadit posude iz obruča pa ih tako ni baciti na pod. Vrata su također zaključana. Pogledaj ovu temu unatrag, pričalo se o dva jako popularna kaveza sa ZooPlus. Moj Koko (također žako) ima treći (Savic kavez od "sto kila" iz ZooCity) ali tog više nigdje ne vidim.

Žakoi su normalno glasni ujutro i predvečer. To je sve ok.

Voće isto, jedan dan im paše jedno, drugi drugo, ne mogu ni oni jesti isto svaki dan. Meni je super kad pogodim koje voće moj Koko hoće, u suprotnom mu dam neko voće, a on ga odmah baci na pod.

Igračke i služe tome da ih razvali i da mu nije dosadno dok vas nema tj. dok se ne druži s vama.

Pisano je ovdje praktički sve, pogledaj unazad ili pretraži ovu temu.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2023., 10:51   #2050
Moja nimfa je bacala posude s hranom. Zašto? Moj zaključak: zato jer je mogla. Nije do kaveza, kavez je prostran, pun prečki, igrački i zanimacija. Zamijenio sam plastične posude metalnim, dobro učvršćenim.
Old 03.04.2023., 12:19   #2051
Quote:
discoHR kaže: Pogledaj post
Jel ga puštate van kaveza? Trebao bi bit vani bar 1h dnevno, moj je vani 3h svaki dan.
Ne zeli izaci
tdu is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2023., 12:50   #2052
Ima dobar kavez, veliki. Pokusao sam slike staviti ali ne ide

posudice su teske, metalne ali svejedno ih baca. Mije ih problem ucvrstiti, povezati ali ako moram vodu mjenjati nekoliko puta na dan i svaki put oprati, nema smisla. za hranu takoder, uvijek bi trebala biti cista po svemu sto sam citao
tdu is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2023., 15:36   #2053
Učvrsti sve posude da ih ne može bacit dolje. Vodu mu ionako moraš mijenjat 3-4 puta dnevno. Moj dobije vodu ujutro, oko podneva, u 16h kad ide van i iza 19h kad ide natrag u kavez. Ako vidim da nešto pliva u vodi onda mijenjam i češće.

Nije ni moj htio sam izać u početku, morao sam riskirat, približit mu ruku, automatski se popeo na nju i zatim sam ga iznjeo van. Kasnije se sam naučio izlazit van ali neće sam unutra, moram ga ručno na ruci vraćat svaki dan. Hoće on sam ući unutra da npr. pojede nešto i izađe sam van ali kad je vrijeme za spavanje onda obavezno moram ručno.

S obzirom da se tvoj veže za djevojku, a ne za tebe onda ti ne bih preporučio da guraš ruku u kavez jer će te sigurno ugrist. Trebala bi ga ona trenirat ali u tom slučaju ako se vas dvoje raziđete bit će ogroman problem jer bi on trebao ići s njom.

Predložio bih ti da googlaš i naučiš sljedeće (ako već nisi).

1. Bird body language (tako ćeš vidjet po govoru tijela što namjerava, čak 5 sekundi ranije ćeš znat da će te ugrist)

2. Target stick training (nabavi neki štapić i kliker, svaki put kad dodatkne štapić ti klikneš i daš mu poslasticu kao nagradu)

3. Step up training (isto s klikerom)

Na kraju tih treninga će ti se popet na ruku i izvest ćeš ga iz kaveza na ruci, tako ja radim svaki dan.

Za sad sve polako kad se još boji i ne vjeruje ljudima. Ako čuješ da proizvodi zvuk sličan režanju to znači da se boji pa napravi korak natrag. Treba strpljivo napredovat milimetar po milimetar svaki dan.
Malo je problem što si kupio CAG (Congo African Grey), oni znaju dramatizirat, od buhe pravit slona, razvijat fobije itd. Moj je TAG (Timneh African Grey), oni su manji, opušteniji, ne drame kao veći CAG-ovi. Kad sam ga išao kupovat zapravo sam htio CAG ženku no režala je na mene pa sam radije kupio 3 godine starog muškog TAG-a koji je već bio naviknut na ljude.

BTW, muški žakoi su teritorijalni, on smatra kavez svojim teritorijem pa će nekog od vas dvoje vjerojatno napadat čim se približi kavezu. Po tome ćeš znat s kim se veže. Omiljenoj osobi će dozvolit čačkat oko kaveza, mijenjat vodu i hranu, a onoj drugoj neće.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2023., 18:45   #2054
Kao što kaže Disco na ozbiljnijim kavezima posude nije moguće prevrtati. Velika većina papiga to radi samo manje nemaju snage a veće to bez problema rade.

Također kod ozbiljnijih kaveza posude se mogu izvana mijenjati bez da se unutra ulazi.

I da moguće je da je još uvijek pod dojmom tih prvih dana. Zakoi su jako osjetljivi na sve. Promijeniš tepih u stanu i oni su u stanju da ne jede par dana.

Frendica kupila psa. Zako je takav stres dobio da se počeo čupati jadan.

Uglavnom polako s njim. Uz kavez i satima mu pričati svašta, polako s vanjske strane jabuku u ruku i korak po korak.

Što više drvenih igračaka mu davati da ubija dosadu i igra se s njima. To je i poanta igračaka.

Inače pticu ako kupuješ kupuješ od pouzdanih i sigurnih uzgajivača (osim ako ideš na udomljavanje ili spas starijih) I onda je priča već socijalizirana i ide od prvog dana na ruku. I naravno što mlađa.

Ja sam istu grešku napravio samo je moja nešto manja i manje su bolni ali i dalje krvavi ugrizi . Trebalo je mjesec dana da mi u potpunosti vjeruje. Danas ga se ne možeš riješiti. Na wc bez njega nikud.

Poslano sa mog SM-S911B koristeći Tapatalk
webman is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2023., 09:47   #2055
Inače, ima (tj. bilo je do nedavno) na Amazonu za kupit stalak od pravog Java drveta. To sam mu htio već zadnjih 10 godina naručit ali toga nije bilo po EU, a i nitko nije dostavljao u HR ili je poštarina bila skuplja od stalka koji ni sam nikad nije bio jeftin. Prije par mjeseci sam mu kupio ovaj niže proizveden u DE za €330 s uključenom poštarinom. Prvih par dana se bojao no jednom kad se navikao obožava bit na tom stalku, to mu je sad omiljeno mjesto. Čak je izrazio želju da spava na stalku umjesto u kavezu no izubijao bi se leteći u mraku po sobi u slučaju da nešto ružno sanja i počne paničarit. Bolje da i dalje spava u kavezu, a kad je vani onda obavezno većinu vremena provodi na tom stalku.

https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B07MVP34TQ/

(slika s Amazona)

Kod izrade nisu baš obraćali pažnju gdje će se pokakat tako da se često dogodi da kaka po donjim granama i igračkama ili po podu jer kompletno fula bazu. Neke grane sam morao naknadno skratit kako bi pogodio bazu čak i kad stoji na samom rubu grane.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2023., 11:24   #2056
evo par slika Bobe i kaveza

tdu is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2023., 18:22   #2057
Quote:
tdu kaže: Pogledaj post
evo par slika Bobe i kaveza

Kavez ima stvarno veliki i adekvatan po veličini. Jedino što su takvi kavezi zapravo za male vrste što se vidi prema razmaku rešetaka i ostalim elementima.

Ali super je velik i dovoljan. Jedino zezancija s hranjenjem i zaključavanjem.

Meni je idealan:

https://www.paketko.com/kucni-ljubim...krletka-k33005

A tim da se u Njemačkoj da naći po puno puno boljoj cijeni.

Montana kavezi su mi broj 1 definitivno.

@discoHR

Stalak je super ali definitivno preplaćen. Ja sam uspio naći neke kontakte pa sam uzeo stalak sličan ovome za mislim da ma je od 100e.
Drvene igračke kao ove po 6-10e i slično

https://postimg.cc/Yv5rvHtJ

Poslano sa mog SM-S911B koristeći Tapatalk
webman is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2023., 21:41   #2058
Sve sam kupovao kod strucnjaka i po preporuci strucnjaka. Po zakone se mora i dati slika uz sve ostale papire kod prijave koja je obavezna (govorim o Njemackoj, tako zivim). Ali isto tako je i po zakonu da se mora imati par, sad mi je to problem, taj sam zakon saznao kad sam vec javio da dolazim po njega...

Uglavnom, dosao sam prosli tjedan u Osijek neplanirano (teska obiteljska sitacija) i ostajem Do daljnjeg. Kristina je ostala s njim (prije 3 tjedna smo isli na schrank u hrvatsku na 3 dana, ostali 5 jer smo dva dana ostali na cesti. Bili u basoj vodi na schrank subotu i nedjelju pa Milliliter gore za slavoniju Do roditelja ali sve ceste bile zatvorene, snojeg i bura). Zelim reci, vec dogovorili prije puta u hotel za zivotinje ali sam odusao (jer Bobo jos ne zeli van, puno tazlicitih zivotinja, zvukova...). Dobili novog susjeda 2 ana prije (softverski inzinjer iz bangladesa i pitali njega, on ga je rado pazio kod nas, dosao bi par puta na dan. I cijelo vrijeme je Bobo imao Alexu (preko aplikacije mu pustim radio i uhasim) i imali smo sobnu Kameru pa smo ga mogli gledati i javiti mu se par puta na dan..

Sad je Kristina s njim, cesto govori Bobo, od nedavno Tina (za Kristinu) i od jucer Tomo. Moze li se ovdje Video postat?
tdu is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2023., 21:47   #2059
A sto se pusudica tice, ja njih lako mogu povezat (recimo sa vezicama za kablove) ali me bringt ono sto sam citao u vecini Literature, da bi ih uvijek trebalo prat
tdu is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.04.2023., 04:07   #2060
Ček, sad po novom u Njemačkoj moraš imat minimalno 2 žakoa? Pa to nema nikakvog smisla, jednom kad mu nabaviš ženku, gotovo je. Fokusirat će se na nju.

Kao što webman kaže, to je kavez za manje vrste. Kod kaveza za žakoe otvaraš vratašca i s njima posude izlaze van bez da otvaraš glavna vrata.

Svojem sam nedavno kupio ove niže posude. Odlične su, čvrste, nema šanse da će ih razrezat kljunom. Sa srednjim šarafom zategneš da ih ne može podignut ni bacit tj. odšarafiš kad vadiš posudu van. Ne može ih čak ni dizat i stvarat buku s njima kao što je moj to radio sa starim posudama koje su došle s kavezom. Još uvijek pokušava bučit s posudom svaki dan iz navike ali ništa od toga, kod ovih posuda je to nemoguće. Perem ih u suđerici svaki dan, kupio sam 6 komada pa ih rotiram, a moj Koko stalno traži da mu kuham nešto, kuhanu hranu uvijek stavljam u novu posudu i maknem ju nakon što se najede pa brzo zaprljamo posude. Na Kokovom kavezu sam morao bušit ona vratašca s posudama ali nije bio problem. One bi se trebale moći bez problema montirat na Bobov kavez, samo se zašarafe. Jedino ostaje problem što moraš otvarat glavna vrata i ulazit u kavez da bi ih vadio/stavljao. To će ubuduće kod muškog teritorijalnog žakoa bit ogroman problem, bit će krvi svaki dan. Bolje bi bilo da mu nabaviš odgovarajući kavez, Montanu ako je ikako moguće, da se posude vade s vratašcima, razmak među šipkama 2 cm.

https://www.amazon.de/gp/product/B092V89B44/

@webman
Koliko vidim po bazi i naljepnicama po granama, ovaj tvoj stalak je od istog proizvođača kao moj samo tvoj nije java drvo i 4x je manji površinom baze (moj je 2x2 tvojih baza, samo na gornju granu stanu 6 TAG-ova, možda i više). Stalci od java drva su uvijek bili najskuplji, meni je to sasvim ok cijena s obzirom koliko su ranije koštali.

Gornja grana na najdebljem dijelu.
discoHR is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:31.