|
|
26.08.2020., 14:20
|
|
šef tamne strane mjeseca
Registracija: Feb 2008.
|
Stvar i jest u tome sto nece donositi dobar novac. Ni priblizno dobar koliko bi mogao donositi ako se koristi za obuku ili kao jahta. I ako stvarno obnovu financira EU mislim da se ni ulaznice ne smiju naplacivati. Neka me demantiraju upuceniji ali cini mi se da novce koje EU dijeli za javne projekte imaju uvjet da ti projekti onda budu besplatni.
Tako da slobodno se kani prica o domoljubima ili cemu vec. Ja sam na pdf gospodarstvo i pricam o novcima.
|
|
|
26.08.2020., 14:27
|
|
Udarač pečata ZagPiv.
Registracija: Aug 2020.
|
Pa nek se obnavlja, koga briga ? Bitno je da donosi novac. A šta se tiče ovog drugog, ti si taj koji je skrenio u politiku i spomenio "velikog vođu", vrati se stranicu unatrag i nemoj obrisati.
|
|
|
26.08.2020., 14:36
|
|
šef tamne strane mjeseca
|
 Ajde pisati cu polako.
Dakle kvotam tvoj prvi post u kojem pises kako to nije Titov brod vec skolski brod JRM. Ja se sa tobom slazem i kazem da je steta (ekonomska) sto nece zaploviti i opet biti skolski brod vec ce ga vezati za kraj i napravit spomenik velikom vodji.
Ti odgovaras da moze biti i sto spomenika velikom vodji ako donose dobre novce i po drugi put spominjes domoljube i koga sve ne.
Ja na to odgovaram da nece donositi dobre novce (ni priblizno kolike bi mogao) a mozda i nikakve jer mi se cini da se ne smiju naplacivati ulaznice za nesto sto je financirala EU.
Ti onda opet pricas o tome da ce donositi novac. 
|
|
|
26.08.2020., 14:46
|
|
Udarač pečata ZagPiv.
Registracija: Aug 2020.
|
Da nisi spomenio velikog vođu nebih ni ja replicirao o domoljubima.Ti dakle tvrdiš da neće donosit novac ja tvrdim da hoće.... i šta ćemo sad ?
|
|
|
26.08.2020., 15:00
|
|
šef tamne strane mjeseca
|
Bas krasno je ovako naletjeti na zadrte likove koji nisu sposobni procitati vlastite a kamoli postove ljudi kojima repliciraju.
Dakle:
U svom prvom postu oko Galeba (prije nego sam ja spomenio spomenik) ti si pisao o domoljubima i neustasama i cemu sve vec. Tako da je tvoja izjava kako je to bio odgovor na moje pisanje o spomeniku cista laz koja svatko moze provjeriti na prethodnoj stranici.
Moji upisi o novcima koji bi se mogli zaraditi se temelje na mojem iskustvu u suradnji na gradjenju megajahti i putnickih brodova. Naime, ja sam suvlasnik tvrtke sa 24 zaposlena koja se time bavi.
I zadnje, opet lazes kad pises da sam rekao da se nece zaraditi nista. Rekao sam da ce se zaraditi puno manje nego bi se zaradilo da to opet bude skolski brod ili jahta a da mi se cini i kako je uvjet EU za javne projekte da se ne smiju kasnije naplacivati. Takvo nesto nisam bio siguran i ostavio sam mogucnost da budem demantiran od nekog tko zna vise o javnim projektima financiranima od EU. Naime, ja sam dosad od EU povlacio novce samo za svoje privatne projekte.
|
|
|
27.08.2020., 01:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
jel to onda znači da brod nije sposoban za samostalnu plovidbu, nije obavljen remont ili što je već trebalo u strojarnici?
ja mislim da su ga trebali obnoviti i iznajmljivati kinezima, oni ionako svršavaju na druga komunista titu, a to se na takvom tržištu može naplatiti.
|
27.08.2020., 05:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Brod će biti registriran kao plutajući objekt. Dakle, bez vlastitog pogona. Inače je trup kompletan spajan zakovicama i brod ima vrlo lijepu formu, tako da bi bilo šteta da je bačen u rezalište, ako ni zbog čega drugoga, onda kao primjerak brodograđevne povijesti. U poslovnom smislu, vjerojatno čisti promašaj
|
|
|
31.08.2020., 10:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
" I only know of two men who really understand the value of gold - an obscure clerk in the basement vault of the Banque De Paris and one of the directors of the Bank of England. Unfortunately, they disagree".
|
|
|
31.08.2020., 19:07
|
|
precednik cvećara
Registracija: Mar 2008.
|
da su pametni, naštimali bi oglas da se mogu nekako samo hrvatski brodograditelji javiti na oglas, tipa, uže za sidro može biti samo od autohtonih konopljinih vlakana proizvedenih u slavoniji , a onda donijeti pravilnik o subvencioniranju proizvodnje konoplje u slavonijii kao žaštićenu autohtonu hrvatsku konoplju.
|
31.08.2020., 19:43
|
|
šef tamne strane mjeseca
|
Ne znam kako Tehnomont stoji kadrovski ali Iskra nije sposobna takvo nesto isprojektirati da valja.
|
|
|
31.08.2020., 19:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
|
Nije ni Tehnomont ništa bolji, ali Metal Shark otkad je otvorio prije 2 godine, radi samo takve i slične brodove pa im zato i trebaju vjerojatno u konzorciju. Iako sumnjam da će to ispasti neki high-end proizvod...
|
|
|
31.08.2020., 19:59
|
|
šef tamne strane mjeseca
|
Da, cuo sam za njih ali eto nisam znao da imaju podruznicu kod nas. To mi je bilo iznenadjenje. Mogao bih ih cak i kontaktirati za nekakve suradnje.
|
|
|
31.08.2020., 20:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Meni je bilo žao kad su otvorili podružnicu u Rijeci a ne u Zagrebu. Mislim da se radi o dobrom projektnom uredu
" I only know of two men who really understand the value of gold - an obscure clerk in the basement vault of the Banque De Paris and one of the directors of the Bank of England. Unfortunately, they disagree".
|
|
|
31.08.2020., 22:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
|
Quote:
mkovac67 kaže:
Meni je bilo žao kad su otvorili podružnicu u Rijeci a ne u Zagrebu. Mislim da se radi o dobrom projektnom uredu
|
Zašto misliš da se radi o dobrom projektnom uredu?
Koliko znam, trenutno broje nekih 35-40 zaposlenika, od toga 10-15 studenti, a većina ostalih - ljudi sa par godina iskustva općenito a nula iskustva u tome što oni rade tamo. Zaposlili su nekoliko visoko kvalitetnih ljudi na velike plaće, ali koliko čujem oni su isfrustrirani neznanjem i greškama ovih ostalih. Direktorica je bivša članica uprave Brodosplita (po nekim tračevima još uvijek vuče neke konce), a sad pripremaju suradnju sa Debeljakom kojeg bi ja zaobilazio u širokom krugu u bilo kojoj kombinaciji. Sve to iskombinirana sa američkim načinom rada i njihovim mjerama (inči, funte...) meni zvuči kao puno posla dok se od govna napravi pita
Naravno, meni je drago da su oni otvorili ured i takvo nešto je pravo osvježenje na ovom području i mislim da to ide jako dobrim smjerom, ali dosta je tu iskustva još potrebno da to postane dobar projektni ured. Njihov projekti ured u SAD-u je naravno sasvim druga priča i to dvoje nije trenutno usporedivo.
|
|
|
01.09.2020., 08:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
scarab333 kaže:
Zašto misliš da se radi o dobrom projektnom uredu?
Koliko znam, trenutno broje nekih 35-40 zaposlenika, od toga 10-15 studenti, a većina ostalih - ljudi sa par godina iskustva općenito a nula iskustva u tome što oni rade tamo. Zaposlili su nekoliko visoko kvalitetnih ljudi na velike plaće, ali koliko čujem oni su isfrustrirani neznanjem i greškama ovih ostalih. Direktorica je bivša članica uprave Brodosplita (po nekim tračevima još uvijek vuče neke konce), a sad pripremaju suradnju sa Debeljakom kojeg bi ja zaobilazio u širokom krugu u bilo kojoj kombinaciji. Sve to iskombinirana sa američkim načinom rada i njihovim mjerama (inči, funte...) meni zvuči kao puno posla dok se od govna napravi pita
Naravno, meni je drago da su oni otvorili ured i takvo nešto je pravo osvježenje na ovom području i mislim da to ide jako dobrim smjerom, ali dosta je tu iskustva još potrebno da to postane dobar projektni ured. Njihov projekti ured u SAD-u je naravno sasvim druga priča i to dvoje nije trenutno usporedivo.
|
E vidiš ovo nisam znao. Znam da je dotična teuta  otišla radit u Rijeku ali nisam sve povezao. Bivši kolega mi isto radi u jednoj američkoj podružnici, nema veze s brodogradnjom. Hrvatski mentalitet i američka lova  Pun mu je kuki svega. A valjda su dobro isprojektirali ovu brodicu od 15 metara
|
|
|
29.09.2020., 14:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2012.
|
Quote:
HoD kaže:
I ako stvarno obnovu financira EU mislim da se ni ulaznice ne smiju naplacivati. Neka me demantiraju upuceniji ali cini mi se da novce koje EU dijeli za javne projekte imaju uvjet da ti projekti onda budu besplatni.
|
Netočno. Prema pravilima, projekt ne smije generirati profit za vrijeme trajanja projekta, a poslije može koliko god hoće. Dapače, jedan od kriterija u evaluaciji projekata je održivost (rezultata projekta). Ovo "ne smije generirati profit" i opet ne znači da se ulaznice ne smiju naplaćivati za vrijeme trajanja projekta, nego znači da ako se uvede naplata u tom razdoblju, onda se ukupni konačni iznos sufinanciranja od strane EU umanjuje za iznos zarađen ulaznicama.
|
19.11.2020., 17:15
|
|
Usor certificatus
Registracija: Oct 2019.
|
Jedna zanimljiva vijest koja je prošla nezapaženo, odnosno o kojoj smo govorili, ali koju smo krivo protumačili. Izdvojio sam bitne dijelove.
Quote:
Speculative newbuild WTIVs (wind turbine installation vessels) are the order of the day. There’s a reason for this. Analysts have identified a massive shortfall in capacity for newbuild jackup windfarm installation vessels. The brokers foresee a supply crunch, which will send day rates higher, as windfarm operators like Ørsted and Total clamour to charter vessels to install the turbines they have ordered.
...
Current forecasts suggest that not enough vessels will be available, as the number of installed turbines increases from just over seven thousand this year to close to 27,000 in 2030.
...
Such low hanging fruit has unfortunately not escaped the greedy eyes of others. On August 11, Triumph Subsea Services announced that it had signed a letter of intent for a pair of new build WTIVs, to be built to the GustoMSC NG-14000XL design at Brodosplit shipyard in Croatia.
Questions hang over who is funding Triumph, and how it will pay the half a billion US dollars required to build its WTIVs in Croatia. The answer?
I don’t know… but since the company has also announced another letter of intent with the same Croatian shipyard to build a pair of field development vessels plus two option vessels of the same design, each 200 metres long with two 600-tonne fibre rope cranes, as well as “commitment” to build a Jones Act-compliant floating wind farm installation vessel for the American market, Triumph will need very deep pockets – like billions of dollars deep.
https://www.bairdmaritime.com/work-b...hore-accounts/
|
Ukratko da prevedem: Jako je velika potražnja za offshore vjetroturbinama. U idućih 10 godina će se broj instaliranih turbina povećati 4 puta što će dovesti do nestašice brodova koji ih instaliraju. Najam takvih brodova će odletjeti u nebo što otvara poslovne prilike za gradnju i eksploataciju dodatnih takvih brodova.
Dakle prema ovome su dogovori Brodosplita i Triumpha o gradnji 2 WTIV-a za pola milijarde dolara i gradnji 2 FDV-a (+2 opcionalna) pred realizacijom.
WTIV-ovi bi se ako su konačno dogovoreni trebali početi graditi u veljači, a za FDV-ove se čeka konačni potpis!?
Vijest je iz kolovoza, a još ništa nije objavljeno...
|
20.11.2020., 10:05
|
|
Registrirani korisnik
|
jel ima itko za opovrgnut glasine da im plaće opet kasne u brodosplitu ili je patka u pitanju?
|
|
|
20.11.2020., 10:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2018.
|
Ovo je sukus pomorske industrije danas i barem sto se bulkera i kontejnerasa tice, mogu potvrditi iz iskustva. Takodjer pokrivena je i kineska dugorocna strategija u ovoj industriji. Ukratko, popusili smo ga svi.
https://pomorac.net/2020/08/20/iznos...e-cijene-rada/
|
|
|
20.11.2020., 22:15
|
|
Usor certificatus
Registracija: Oct 2019.
|
Quote:
mkovac67 kaže:
jel ima itko za opovrgnut glasine da im plaće opet kasne u brodosplitu ili je patka u pitanju?
|
Valjda bi se glasine trebale prvo potvrditi?
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:57.
|
|
|
|