Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.07.2006., 16:09   #201
Ma,evo,da vas jos jednu stvar upozorim-nije vam svejedno cak ni kojeg referenta dobijete za obradu vaseg kredita,neki ne znaju pa pitaju kreditni odjel,a neki znaju sve pa kod njih moras zivotno mozda i za pet godina unaprijed platiti
zvonkotelefonko is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.07.2006., 10:13   #202
Bok ljudi!
molim pomoc sa savjetom kod kupovine stana (sve mi je to novo) sto se tice pravne strane.
potpisali smo predugovor i sada cekamo neka sranja na sudu jer je stan (stara gradnja prije 150 godina) bio upisan na krivoj cestici. rjesenje je doslo negativno za ispravak uknjiždbe jer je odvjetnik zaboravio predati neki papir za koji jos nema pojma! da li se mora ponovno predati taj slucaj na sud kao novi (trajalo je 4 mjeseca) ili se moze uloziti zalba?
hvala vam unaprijed

Odgovori s citatom
Old 13.07.2006., 15:55   #203
Quote:
zvonkotelefonko kaže:
Curetak,je li pricas o Volksbank mozda?
Meni su,na moje inzistiranje iz kreditnog odjela rekli ovako:
Ako je polica nova,MORAM platiti 1 god unaprijed
Inace,ako je neka vec otvorena,onda mozes placati kako si plaćala do tada
Volksbank-zahtjevaj od salterusa ocitovanje od kreditnog odjela,vjeruj mi!
je, Volksbank, i da, nova je polica, zato mi je i računala cca500 eura za jednu godinu unaprijed životnog u troškove kredite (iako to nisu troškovi kredita već troškovi mog osiguranja). nije bed, platit ću ja tih 500 eura, samo sam objašnjavala zašto mi je rekla ženska visoku cifru ''troškova kredita'', između ostalog i zbog toga.
Old 13.07.2006., 16:36   #204
Raspitaj se jako dobro i o onoj izjavi "komintent mora imati REZERVIRANIH sredstava u visini jednog anuiteta"
Rezervirana sredstva su sredstva u plusu po tekucem.Da li to znaci da tokom trajanja kredita moras uvijek biti 2000-3000 kn u plusu?
I presuti kaparu
Odgovori s citatom
Old 17.07.2006., 17:19   #205
Quote:
zrnce soli kaže:
Sjajna tema. Evo i naše situacije.
Ja i dečko smo si našli stan od 80m2.
Stavite sebe i decka kao kupce (svaki kupuje 1/2 dijela nekretnine) i bit cete oslobodjeni placanja...
Ne kuzim zasto u poreznoj takve stvari ne govore ljudima kad je sluzbeniku u poreznoj placa ista, nece dobiti nikakvu proviziju po placenom porezu niti sluzbeniku ide sta iz djepa niti u djep... ah
pistacija is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.07.2006., 18:55   #206
Porezna uprava-cuo sam to s vise strana-prilicno je neorganizirana.Organizirani su jedino kad treba poslati cestitku u obliku poreza
Btw,jednu moju frendicu,koja je kupila starogradnju,trazili su ne samo njen kupoprodajni ugovor,nego i ugovor vlasnika prije...
Odgovori s citatom
Old 17.07.2006., 22:28   #207
Quote:
zvonkotelefonko kaže:
Btw,jednu moju frendicu,koja je kupila starogradnju,trazili su ne samo njen kupoprodajni ugovor,nego i ugovor vlasnika prije...
Tocno, bilo je vec rijeci o tome. Porezna trazi i dokument kojem vidi kako je prodavatelj dosao u posjed stana. Dakle ili kupoprodajni ugovor, ostavinska rasprava, darovni ugovor... bilo sto. Moze i kopija i ne mora bit ovjereno.
Lei is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.07.2006., 15:16   #208
Quote:
Lei kaže:
Tocno, bilo je vec rijeci o tome. Porezna trazi i dokument kojem vidi kako je prodavatelj dosao u posjed stana. Dakle ili kupoprodajni ugovor, ostavinska rasprava, darovni ugovor... bilo sto. Moze i kopija i ne mora bit ovjereno.
Ma ne mora nista Mene je tako jedan poreznik zicao slijed ugovora od bivsih vlasnika (makar kopije) pored vlasnickog lista uknjizenog stana na zadnjeg vlasnika. Obzirom da je bio jako nekulturan objasnih mu da slijed nemam i da se izvoli posluziti vlasnickim listom ali onda je povisio glas poceo biti neugodan. Rekao je nek izvolim popuniti makar prijavu poreza u ime bivseg vlasnika i bivsih vlasnika (valjda nitko nije prijavljivao porez 15 god. unatrag) sto sam isto odbila jer za prijavu poreza nemam punomoc pa nek si je sam popunjava a i necu da me KAO ()bivsi vlasnik premlati (inace za prijavu poreza u necije ime uvijek hebu na salterima sa punomoci jer je MORAS imati a sad u tom slucaju interesantno nije trebala). Na njegovo iznenadjenje (puko' mi film) onda sam podigla i ja glas, rekla mu nek izvoli radit sam svoj posao, da cu ga reci sefu jer ne zna reci ni dobar dan a radi sa strankama, da mu ja nisam duzna pribavljati ugovore jer godinama svaki kupoprodajni ugovor javni biljeznik posalje poreznoj upravi i neka ga on sam izvoli traziti u njihovim evidencijama. E da i rekoh mu dovidjenja U medjuvremenu sam se raspitala i saznala da ako porezni obveznik nema slijed ugovora onda ga porezna nabavlja , trazi sudskim putem , putem mup-a bivse vlasnike - u tom slucaju porezni obveznik koji je dosao prijavit porez nema razloga za strah jer je on svoju zakonsku duznost obavio . Jedino porezna nece moci obraditi poreznog obveznika dok sve prethodne vlasnike ne provjeri po slijedu ugovora jesu li placali porez il ne. Cak ne idu ni kamate onome tko je dosao prijaviti porez Nakon 80 dana neljubazni poreznik kad me pozvao da mi uruci rjesenje o oslobodjenju placanja poreza je lijepo i kulturno pozdravio; rekoh mu da je bio kulturniji samo malo mogao je vec prvi put dobiti od mene slijed svih ugovora ( i slijed mu pokazem ) I slijed imala svo vrijeme kod sebe ( u ostalom slijed ugovora ovjerene kopije za 50 kn dobijes u gruntovnici isti tren) ali obzirom da je poreznik bio bahat i neljubazan pokazah mu da nas ima i gorih i da lijepa rijec celicna vrata otvara

I opet nesto dobro je iz toga svega ispalo : svaki put kad me vidi u poreznoj (a uopce nisam na njegovom salteru) pozdravlja jasno i glasno
pistacija is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.07.2006., 13:11   #209
Pitanje, mozda nije za ovu temu ali vidim da se ovdje sa tim barata?
Kredit dizem u ZABA, u CHF na 30 god.
kta je 4,9 %, da li je to ona "varka" antistress ili je to kta koja bi me trebala pretiti kroz cijeli rok otplate, uz manje ili veće klizanje.

Da li ukoliko mi referent bankenije rekao da je ta kta akcisjki paket moze i on snositi neke posljedice?

I jos jedno, prodavatelj stana ima teret kredita u ZABI, od 15.000 €, kako to rijesiti?
Da li ga on moze prenijeti na neku drugu nekretninu?
Ima i teret otkupa jos u HRD - ima, cijen je dogovorena bez otkupa, dakle 66.000 € i gotovo, kako to navesti u ugovoru?
Zahvala svima na dosadasnjim odogovorima i buducim!
POZDRAV!
freerider is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.07.2006., 20:42   #210
Nitko ti nece garantirati kamatu,niti iznos anuiteta,bar ne na rok dulji od 5-7 godina...
Odgovori s citatom
Old 25.07.2006., 16:52   #211
Pozdrav svima. Evo da neš pitam-- uspio sam naći stan za kupit po prihvatljivoj cijeni i bez agencije. Sad, molio bih neku dobru dušu odavde da mi na mail pošalje (ako nije bed) kopiju predugovora koju su potpisali s prodavateljem, čisto tako da vidim kak to treba izgledat. I eventualni savjet na što da pripazim pri pregovaranju.
Hvala unaprijed.
mail: ivan_bosko@yahoo.com
boskowitz is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2006., 00:19   #212
Quote:
boskowitz kaže:
Pozdrav svima. Evo da neš pitam-- uspio sam naći stan za kupit po prihvatljivoj cijeni i bez agencije. Sad, molio bih neku dobru dušu odavde da mi na mail pošalje (ako nije bed) kopiju predugovora koju su potpisali s prodavateljem, čisto tako da vidim kak to treba izgledat. I eventualni savjet na što da pripazim pri pregovaranju.
Hvala unaprijed.
mail: ivan_bosko@yahoo.com
Najbolje bi bilo da uzmes odvjetnika koji ce ti rijesiti pravne stvari. Trebas navesti kupca, prodavatelja, opisati nekretninu, navesti cijenu i rokove. Prvo pitanje-kredit ili gotovina? Cijenu isplacujes po srednjem ili prodajnom tecaju? Ovaj detalj ti vrijedi minimalno 100-200 Eura.
Avilu is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.07.2006., 22:44   #213
Ja sam si uzeo 3 ugovora postojeća i na temelju toga sastavio svoj ugovor. Sat vremena posla. To sam poslao prijatelju koji je odvjetnik. On je to prekontrolirao za 5 min i dodao par rečenica i to je to.
zrnce soli is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2006., 15:17   #214
MOzda je malo van teme ali vidim da se kuzite u neke pravne stvari, pa bi molio jedan suvisli odgovor. Kupljen je stan od 61.5 kvadrata i placen porez na nekretninu jer je bio cca 2 mj. prije novog zakona. Kada bi sada kupio nekretninu novogradnju (ima nas 4 u obitelji) da li imam pravo na placanja za razliku u kvadraturi ili bi morao platiti opet punu cijenu. Kod novogradnje da li je PDV uracunat u cijenu i moze li se on prebiti sa ovom razlikom.
Pozdrav
biba is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2006., 15:38   #215
Trebao bi ostvariti pravo na oslobodjenje od placanja poreza zbog prosirenja familije. Bio bi oslobodjen placanja poreza do 90 m2 stambenog prostora. Jedino ne znam da li uvjetuju prodaju starog stana, mozda ne jer si na njega uredno platio porez, a postao je neadekvatne kvadrature za tvoju familiju.
Da li je PDV ukljucen u cijenu novogradnje ili ne, trebas pitati prodavatelja.
sara4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2006., 20:34   #216
Quote:
biba kaže:
MOzda je malo van teme ali vidim da se kuzite u neke pravne stvari, pa bi molio jedan suvisli odgovor. Kupljen je stan od 61.5 kvadrata i placen porez na nekretninu jer je bio cca 2 mj. prije novog zakona. Kada bi sada kupio nekretninu novogradnju (ima nas 4 u obitelji) da li imam pravo na placanja za razliku u kvadraturi ili bi morao platiti opet punu cijenu. Kod novogradnje da li je PDV uracunat u cijenu i moze li se on prebiti sa ovom razlikom.
Pozdrav

Sara je dobro rekla ali imaj na umu i da ako kupujes stan od pravne osobe (d.o.o.) Zakon kaze da placas porez samo negdje cca 1.5% (a ne 5%) od navedene kupoprodajne cijene stana u ugovoru....

Ako porezna kaze (sto cisto sumnjam) da se moras rijesiti nekretnine od 61.5m2 da bi bio oslobodjen i ovih 1.5% onda gledaj sklopiti kupoprodajni za prodaju i prodaj stan prije nego sklopis kupoprodajni za kupovinu novog...
pistacija is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2006., 23:16   #217
da..možeš bit oslobođena i onih 10 kvadrata..samo moraš i dio stana pisati na njega... dakle 1/6 stana mora on biti vlasnik ili više... i onda ste oslobođeni poreza
Old 01.08.2006., 11:55   #218
Biba,
ajmo redom. Uvjeti za oslobođenje od poreza na promet nekretninama su
9. građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet:

9.1. da imaju hrvatsko državljanstvo,

9.2. da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi,

9.3. da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji, ne prelazi površinu kako slijedi:

za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora

za 2 osobe do 65 m2 stambenog prostora

za 3 osobe do 80 m2 stambenog prostora

za 4 osobe do 90 m2 stambenog prostora

za 5 osoba do 100 m2 stambenog prostora

za 6 osoba do 110 m2 stambenog prostora

za 7 i više osoba do 120 m2 stambenog prostora

9.4. ako veličina nekretnine (stan ili kuća) koju građanin kupuje prelazi zadane površine iz podtočke 9.3. tada se porez na nekretninu plaća samo na višak stambenog prostora,

9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,

9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,

9.7. članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin.

10. Porez iz točke 9. ovoga članka plaća se ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

11. Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju zemljište površine do 600 m2, na kojem će graditi kuću za rješavanje vlastitog stambenog pitanja, uz uvjete iz podtočaka 9.1., 9.5., 9.6. i 9.7. ovoga članka.

11.1. ako veličina nekretnine (zemljište) koju građanin kupuje prelazi površinu iz točke 11. ovoga članka, tada se porez na promet nekretnina plaća samo na višak površine.

12. Porez iz točke 11. ovoga članka plaća se ako se na zemljištu u roku od 5 godina ne izgradi kuća ili ako se zemljište otuđi u roku od 5 godina od dana nabave, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

13. Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju prvu nekretninu kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje kao novosagrađenu nekretninu u dijelu koji čini vrijednost zemljišta i iznos naknade za komunalno uređenje zemljišta prema odluci mjerodavnih tijela, uz ispunjenje uvjeta iz podtočaka 9.1., 9.2., 9.3., 9.5., 9.6. i 9.7. ovoga članka.

13.1. ako veličina nekretnine (novosagrađene nekretnine) koju građanin kupuje prelazi zadane površine iz podtočke 9.3. ovoga članka, tada se porez na promet nekretnina plaća samo na pripadajući dio zemljišta koji se odnosi na višak stambenog prostora.

14. Porez iz točke 13. ovoga članka plaća se, ako se nekretnina (novosagrađena nekretnina) otuđi u roku od 5 godina od dana nabave, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.

15. Građani koji su iskoristili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina iz točaka 9., 11. i 13. nemaju pravo na ponovno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina.«

E sad, struka nam se još uvijek spori oko točaka 9. i 15, odnosno, ako netko ima stan u vlasništvu a nije iskoristio pravo na oslobođenje, pa taj stan proda i kupi drugi u kojem se prijavi i njime riješi stambeno pitanje, ima li pravo na oslobođenje? Po meni i solidnom broju mojih kolega ima. Čekamo da nekome porezna to odbije pa da idemo žalbama i riješimo to pitanje već jednom definitivno.
Što se tiče novogradnje, pretpostavljam da kupuješ stan od pravne osobe koja kao takva mora na svojim računima iskazivati PDV. Mora iskazati PDV! Taj PDV se tebi kao fizičkoj osobi ni od čega ne odbija, dakle nemaš pravo na oslobođenje od PDV-a. Ono na što imaš pravo, a također MORA biti navedeno na računu koji ti prodavatelj izdaje (ili specificirano u ugovoru o kupoprodaji koji potpisujete), je dio koji čini vrijednost zemljišta i iznos naknade za komunalno uređenje zemljišta - ne te iznose plaća se porez na promet od 5% (sve to mora biti specificirano na računu ili ugovoru,) i tog dijela poreza možeš biti oslobođen u skladu s podtočkama 9.3 i 13.1.
Blossom is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2006., 12:00   #219
Ajoj, mogla sam to stvarno i kraće napisati! Sorry!
A ako ti još uz sve nisam niti pomogla onda sam stvarno
Blossom is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2006., 12:03   #220
e da... uvjeti da budeš oslobođena poreza... moraš biti prijavljena na toj adresi i nesmiješ prodati stan 5 godina... evo ti besplatan telefon porezne uprave.. oni ti sve objasne 0800 1001
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:51.