Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija > Teologija i religijska praksa

Teologija i religijska praksa Religije/denominacije, teološka i ostala vjerska pitanja

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.12.2020., 17:45   #2361
Quote:
Strijelica3 kaže: Pogledaj post
Hvala, a miro je mirisno ulje malo neobicna simbolika.
Grčki miro prevedeno je miomirisna pomast. Inače, osveštava se na Veliki četvrtak.
Old 12.12.2020., 20:32   #2362
Quote:
Vrtlar888 kaže: Pogledaj post
Imam neki zanimljiv tekst ali ne znam njegovu vjerodostojnost pa se ne želim naivno izletti na forumu....
Pošalji mi na pp link ili sačekaj teologa da se vrati.
Old 13.12.2020., 10:18   #2363
Quote:
Riječni rak kaže: Pogledaj post
Grčki miro prevedeno je miomirisna pomast. Inače, osveštava se na Veliki četvrtak.
Hvala, a sad sam se sjetila tamjana, koji ima umirujuce dejstvo

U Bibliji je zapisano da su tri kralja, išavši se pokloniti Isusu kao izraz počasti, na dar prinijela mirise, zlato i tamjan (grč. myron = pomast, balzam). Kraljica od Sabe kralju Salomonu je donosila miomirisna ulja. U Pjesmi nad pjesmama čitamo: "Mladice su tvoje vrt mogranja pun mirisnih plodova narda, šafrana, mirisne trske i cimeta, sa stabljikama tamjana, smirne i aloje". (Pj.:4, 13-14). Godine 4000. pr. Kr. Ajurvedski liječnik Šušruta opisuje 700 ljekovitih biljaka. Godine 2838. pr. Kr. u Kini su nađeni dokumenti o fitoterapiji (grč. fyton = biljka).

https://www.vasezdravlje.com/bolesti...ja-ih-spominje
Strijelica3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2020., 15:47   #2364
Da, tamjan je bio veoma rijetka i skupocjena materija starog svijeta. Zbog toga i tamjan mudraci pored smirne i zlata prinose na dar Bogomladencu Hristu.

Kad ga stavimo na žar iz njega se dižu kolutovi bijelog dima ugodnog mirisa, a to simbolizira naše molitve koje se uzdižu Bogu kao prijatni, blagouhani miris duše. Naš um i srce treba se podizati prema nebu za vrijeme molitve prema Bogu kao što se dim tamjana uzdiže ka visini.

Osim što se koristi u hramovima, koristimo ga i mi u svojim domovima. Tamjan stavimo u kadionicu, malu metalnu ili glinenu posudu i okadimo ukućane i ikone čineći pritom znak krsta.

Da spomenem i kandilo, posudicu u koju ulijemo biljno ulje i stavimo žižak. Ono gori pred ikonom Hristovom ili svetitelja što simbolizira njihovu svjetlost.To lelujanje plamena zajedno sa miomirisom tamjana stvara jednu jako ugodnu atmosferu..

Sve je to nešto bez čega se može, ali zaista je lijepo i poticajno..
Old 14.12.2020., 11:14   #2365
@Riječni rak et al...

bi li mi malo približili pojam Sofije u pravoslavlju?

btw... referiram se na ruske mislioce i apologete, npr Solovjova i druge
Old 14.12.2020., 13:38   #2366
Quote:
Da, tamjan je bio veoma rijetka i skupocjena materija starog svijeta. Zbog toga i tamjan mudraci pored smirne i zlata prinose na dar Bogomladencu Hristu.

Kad ga stavimo na žar iz njega se dižu kolutovi bijelog dima ugodnog mirisa, a to simbolizira naše molitve koje se uzdižu Bogu kao prijatni, blagouhani miris duše. Naš um i srce treba se podizati prema nebu za vrijeme molitve prema Bogu kao što se dim tamjana uzdiže ka visini.

Osim što se koristi u hramovima, koristimo ga i mi u svojim domovima. Tamjan stavimo u kadionicu, malu metalnu ili glinenu posudu i okadimo ukućane i ikone čineći pritom znak krsta.

Da spomenem i kandilo, posudicu u koju ulijemo biljno ulje i stavimo žižak. Ono gori pred ikonom Hristovom ili svetitelja što simbolizira njihovu svjetlost.To lelujanje plamena zajedno sa miomirisom tamjana stvara jednu jako ugodnu atmosferu..

Sve je to nešto bez čega se može, ali zaista je lijepo i poticajno..

Meka je u doba objave Islama bila dio puta tamjana ( kao sto imamo put svile)

Tamjan ima umiriujce dejstvo na ljude, zato udisanje istog umiruje ljude.

Osobno, miris mi je prejak.

Strijelica3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 13:47   #2367
Poštovani brate Jedriličar, ovo je voda duboka, kako za mnoge, tako i za mene da bih osobno približavao..

Da bi se istinski shvatilo, ja mislim da je glavni preduvjet vjera, i kako kaže sv. Kiril Jerusalemski, ona predstavlja oko koje ozaruje svaku savjest, ona čovjeku predaje znanje, jer ako ne vjerujete nećete razumjeti. Pošto si ti jedriličar znaš, nastavlja.. da se vjerom rukovode moreplovci, povjerivši svoju sudbinu malom komadu drveta na nemirnom moru. Prepuštaju se neizmjernim nadama imajući u sebi samo vjeru u koju se uzdaju više nego u bilo kakvu kotvu.

A sv. Vasilije Veliki govori: Vjeri u Boga prethodi misao da Bog postoji, do koje dolazimo preko tvorevine. Pažljivo promatrajući stvoreni svijet mi poznajemo da je Bog premudar, svemoguć, dobar. Također poznajemo i sve njegove nevidljive osobine. Na taj način prihvaćamo ga kao vrhovnog Vladiku. Pošto je Bog Tvorac cijelog svijeta, a mi predstavljamo dio svijeta proizlazi da je Bog i naš Tvorac. Za ovim poznanjem slijedi vjera, a za vjerom poklonjenje.

Vjera zbog koje je sv. ocima predano i znanje.. koje su nam oni prenosili u ovom slučaju je:
Bog Otac sve stvara kroz svog Sina. Zato se Sin kroz kojeg je sve stvoreno naziva između ostalih imena, Rječju (Logosom), Silom Božijom i Premudrošću. Logosom se naziva zato što je kroz njega Triipostasni Bog izrazio svoju volju, Silom, zato što je kroz njega Božija volja ispunjena i ispunjava se. Premudrošću, zato što se njime i u njemu otkrila i javila najprije u stvaranju svijeta, a zatim u ovaploćenju raznolika premudrost Božija.

..neka ti o Premudrosti Božijoj približi svetitelj Jovan Šangajski, od kojeg sam i ja čitao o ovoj temi, koji se referirao na svete oce pa ti sam možeš usporediti s drugim misliocima.

https://svetosavlje.org/ucenje-o-sof...joj/?pismo=lat
Old 14.12.2020., 14:30   #2368
Ja ti se iskreno zahvaljujem na ovome. Uglavnom čitajući Rusku ideju od Berdjajeva susreo sam se sa pojmom sofiologije koji mi se postavio kao nepoznanica. I naravno, probudio se interes za produbljivanju teme.

U svakom slučaju se slažemo oko toga da vjera prethodi spoznanju, to govore i zapadni oci, Augustin i Toma, a to je i moje religiozno iskustvo koje sam doživio čuvši poziv koji mi je upućen na vrlo konkretan način i u sasvim određenom trenutku

Nakon toga krenulo je spoznavanje i otkrivanje mnogih stvari, pa je tako eto iz gore spomenutog izvora izronila i Sofija

Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk
Old 16.12.2020., 22:51   #2369
Quote:
Ne muči se da saznaš kako. Dosta ti je da znaš da postoji Sin i da je od Oca, da ishodi Duh od Oca. Ne budi suviše radoznao da se s tobom ne bi desilo ono što se dešava sa okom koje pilji u sunčevu svjetlost. Prirodi ljudske misli to je nedokučivo.
Ja bi preporučio da vjeruješ da ishodi i od Oca i od Sina.
Isusovo djelovanje učvršćuje to vjerovanje. Nema ništa lošeg u Isusovom djelovanju niti protivno Božjoj volji.
Hixo is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2023., 18:34   #2370
Danas sam na TV vidio ustoličenje vladike Kirila, pa mi se njegov štap učinio malo čudan: sa svake strane pravoslavnog (kao lorenskog) križa na vrhu, malo ispod, zmija okrenuta prema križu. Sa svake strane - dakle dvije zmije simetrično ... malo me se nezgodno dojmilo s obzirom na današnji imaginarij popularne kulture ... za kojeg pravoslavna crkva naravno ne može biti odgovorna ... ali s obzirom na njega, nezgodno je to što ako se makne križ i ostave samo te zmije, izgledalo bi kao žezlo Tulse Dooma. Pa me zainteresiralo ima li taj simbol s dvije zmije neku teološku pozadinu, neku priču iza sebe?
Hlebyn is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2023., 21:15   #2371
Dvije Tulsa Doom zmije.

U međuvremenu, druge dvije zmije.

Lik Isus je valjda ponosan na takvog svoj šugavog predstavnika na Zemlji i šire....
Nepoznati is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2023., 07:12   #2372
Quote:
Hlebyn kaže: Pogledaj post
Pa me zainteresiralo ima li taj simbol s dvije zmije neku teološku pozadinu, neku priču iza sebe?
Stup Drveta života ima dvije staze uzlazne i silazne sile Duha Svetoga, "goluba" koji se spušta i "zmije" koja se uzdiže. U tom smislu Isus spominje da budemo mudri kao zmija a bezazleni kao golub. Simbolizam nije dosljedan pa se neke stvari miješaju u simbolizmu ili se daje parcijana informackija kao što su te dvije zmije...pravilniji je simbolizam jedna zmija odozdo i jedan golub odozgor...

Uz te pozitivne simbole imamo i "stvarnu" zmiju zla koja izlazi iz pakla ili korjena drveta smrti te napada Drvo života.
Old 20.08.2023., 11:42   #2373
Quote:
Hlebyn kaže: Pogledaj post
Danas sam na TV vidio ustoličenje vladike Kirila, pa mi se njegov štap učinio malo čudan: sa svake strane pravoslavnog (kao lorenskog) križa na vrhu, malo ispod, zmija okrenuta prema križu. Sa svake strane - dakle dvije zmije simetrično ... malo me se nezgodno dojmilo s obzirom na današnji imaginarij popularne kulture ... za kojeg pravoslavna crkva naravno ne može biti odgovorna ... ali s obzirom na njega, nezgodno je to što ako se makne križ i ostave samo te zmije, izgledalo bi kao žezlo Tulse Dooma. Pa me zainteresiralo ima li taj simbol s dvije zmije neku teološku pozadinu, neku priču iza sebe?
Da.
Zmija predstavlja događaj u kojem je Mojsije pretvorio štap u zmiju. Faraonovi svećenici su učinili isto, ali Mojsijeva zmija je pojela zmije svećenika.

Također, tijekom egzodusa je Bog rekao Mojsiju da napravi zmiju od mjedi i stavi je na štap. Kada su ljudi bili ujedeni od drugih zmija i pogledali u mjedenu zmiju, nisu umrli.

Otud zmije na štapovima visokog svećenstva u pravoslavaca. A sad, kako će si tko tumačiti ove opise, kao doslovne ili alegorijske, to je već drugi par rukava.
Old 20.08.2023., 14:10   #2374
Evidentno da svecenstvo kontrolira i ljevi i desni extrem.

Igraju ulogu mirotvoraca ..
Ablathtalba is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.09.2023., 23:42   #2375
Hvala na zanimljivim odgovorima, osobito @Vrtlar888 i @Khulus.
Hlebyn is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.09.2023., 18:11   #2376
Quote:
Vrtlar888 kaže: Pogledaj post
Stup Drveta života ima dvije staze uzlazne i silazne sile Duha Svetoga, "goluba" koji se spušta i "zmije" koja se uzdiže. U tom smislu Isus spominje da budemo mudri kao zmija a bezazleni kao golub. Simbolizam nije dosljedan pa se neke stvari miješaju u simbolizmu ili se daje parcijana informackija kao što su te dvije zmije...pravilniji je simbolizam jedna zmija odozdo i jedan golub odozgor...

Uz te pozitivne simbole imamo i "stvarnu" zmiju zla koja izlazi iz pakla ili korjena drveta smrti te napada Drvo života.
Zmija je prevarila Evu. Zmiju tko na štapu nosi i ljubi simbol mu je tko nego sotona velika zmija. Zmija nije pozitivan simbol čak ni kad je Mojsije je stavio na drvo jer su je počeli obožavati kao idola pa ju je Hošea razbio jer su je obožavali. Doslovno su religije sljedbenici zmije. Sve religije. Imaš u vatikanu dvoranu koja ima sličnost zmiji. A ovi popovi nose svoje zmijske gospodare na štapu kao fol oni to iz biblije simbolično. Baš. Istina je da služe prazmiji sotoni. To im je šef

Matej 12:34
Vi zmijino leglo, kako možete dobro govoriti, kad ste zli?
Kavaboz is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2024., 08:09   #2377
Quote:
Kavaboz kaže: Pogledaj post
Zmija je prevarila Evu. Zmiju tko na štapu nosi i ljubi simbol mu je tko nego sotona velika zmija. Zmija nije pozitivan simbol čak ni kad je Mojsije je stavio na drvo jer su je počeli obožavati kao idola pa ju je Hošea razbio jer su je obožavali. Doslovno su religije sljedbenici zmije. Sve religije. Imaš u vatikanu dvoranu koja ima sličnost zmiji. A ovi popovi nose svoje zmijske gospodare na štapu kao fol oni to iz biblije simbolično. Baš. Istina je da služe prazmiji sotoni. To im je šef

Matej 12:34

Vi zmijino leglo, kako možete dobro govoriti, kad ste zli?
Papina audijencijska hala točnije.

Sent from my DUB-LX1 using Tapatalk
karmaAAA is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2024., 10:12   #2378
I, što s tim?
WeberI is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2024., 10:52   #2379
TKO JE ZLOĆO BIO ?

.
Quote:
WeberI kaže: Pogledaj post
I, što s tim?

Pravo je pitanje tko je uprljao "ugled" Vatikana te mu namjestio konstrukciju te zgrade u unutrašnjem obliku koji ukazuje na glavu zmije.

To treba preoblikovati...umjesto zmijskih očiju treba postaviti vitraž sa anđelima, a umjesto zmijinih zuba pred pozornicom treba postaviti velike vaze sa cvijećem.

Tako je pred 10-15 godina iz aviona snimito u Americi vojno učilište pa je otkriveno da su zgrade formirale oblik kukastog križa...i taj skandal se počeo rješavati tako da su nešto građevinski izvodili sa zgradama.

NATO amblem četvorokrake zvijezde nosi u sebi poruku kukastog križa...i to nikoga ne brine...pa ni Putina koji bi to mogao dobro iskoristiti i to u centru UN-a.
Old 27.06.2024., 11:09   #2380
Quote:
karmaAAA kaže: Pogledaj post
Papina audijencijska hala točnije.

Sent from my DUB-LX1 using Tapatalk
Pape su satanističke, kao i metropoliti i kalif i predsjednici komiteta, globalisti, cionisti, nacisti...samo mali, obični čovjek služi dobru. I to manjina običnoga puka. Većina se proda za večeru. Kao i sv. Sava. Od katolika do pravoslavaca u po koraka.
rosnatrava is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:20.