Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.04.2025., 14:07   #2381
Pozdrav ekipa!
Mijenjam ovaj muzejski primjerak sa slike u bakinoj kući s jedinim logičnim izborom – kondenzacijski bojler Vaillant ili Bosch, 24 kW cca, sanacija dimnjaka i to je to.

Jasna mi je cijela procedura: prvo dimnjačar, pa sanacija, pa zamjena, pa opet dimnjačar i pozitivan nalaz. Zanima me što s odvodom kondenzata. Jedini odvod mi je preko puta, kod sudopera.

Koja su moguća rješenja? Cijev mora imati pad, pa pretpostavljam da je najjednostavnije rješenje neka kanalica po podu, ali ne znam kako bi to bilo izvedivo da se ne preskače.

Je li moguće neko drugo rješenje, tipa kanalica preko zida? Kako biste vi to riješili – najjednostavnije i najjeftinije, bez velikih zahvata? Slika: https://imgur.com/a/xLxRiPh

Hvala na odgovoru i pozdrav svima
lovro_t is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 15:09   #2382
Jedno pitanje za fasadni bojler, stari je al je odrzavan i dobar. Radili bi renovaciju kupaone i izmjestili bi ga u garazu, tamo vec imam provucene instalacije za grijanje jer je prije bio elektricni kotao spojen. Treba probit fasadu garaze i to je to. Da li mislite da mi budu to dozvolili ili ce me gnjavit da moram novi kondenzacijski kupovat?
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 16:45   #2383
A imaš li plin u garaži ili ga tek trebaš dovesti?
laguna808 is online now  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 16:56   #2384
Quote:
lovro_t kaže: Pogledaj post

Hvala na odgovoru i pozdrav svima
Po slici izgleda dosta izazovno. Sta imaš sa druge strane zida? Kamo ide dimovod?
Ako bi mogao izac van stana to bi moglo biti rješenje.
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 18:57   #2385
Quote:
laguna808 kaže: Pogledaj post
A imaš li plin u garaži ili ga tek trebaš dovesti?
Plin je u garazi. Iz nje ide u kucu do brojila. Bilo bi idealno i brojilo u garazu onda nemam uopce plina u kuci.
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 20:19   #2386
E, to ti sve mora odobriti (i napraviti) Plinara, odn. njihovi ovlašteni plinoserviseri.

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk
laguna808 is online now  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 22:21   #2387
Mislis ovaj dio za prebacivanje brojila ili?

Sto ako plinara odobri i prebaci brojilo, a onda dimnjacar ili jos netko ne odobri prebacivanje bojlera na drugo mjesto? Koji je ispravan redosljed? Da prvo dimnjacara zovem?
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 10:24   #2388
Ako garaža nije u blizini stambenog objekta (tvog ili susjedovog) onda mislim da ne bi trebao imati problema sa postavljanjem fasadne izvedbe, dimnjačar tu nema što dozvoljavati ali ipak bi bio red da ga pitaš i time dobiješ potvrdu da je sve OK prije nego kreneš u rad.
Što se tiče Plinare, ako se izmješta plinsko brojilo, to svakako iziskuje njihovu dozvolu i da li je uopće prema njihovom pravilniku tako nešto moguće napraviti. Vjerojatno je, ali trebat će doći ovlašteni instalater, skinuti brojilo, staviti plombu na glavni ventil dok se vrše radovi i nakon svega ponovo postaviti brojilo i otplombirati sustav. Također ide i provjera na nepropusnost i štojaznam sve. Taj dio obavezno radi instalater ovlašten od Plinare pa na njihovim stranicama pronađi nekog koji ti je najbliži i pozovi ga da dođe i napravi ti ponudu. Tu ide i izrada elaborata (projekta) i zna biti nejeftino.
laguna808 is online now  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 10:44   #2389
Garaza je odma uz kucu ali nema u blizini prozora, iznad i oko garaze nema nicega, vrt. U svakom slucaju hvala na info, ne zvuci bas jednostavno. Kad se sve zbroji i oduzme, ako ce trazit i novi bojler, mozda je cijenom negdje kao dizalica topline pa sam bez gnjavaze sa dimnjacarsko/plinskim lobijem.
Astral07 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:39.