|
|
21.03.2024., 09:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2024.
|
Pozzzzz.
Vadio sam umnjak (dolje ljevo) koji nije izbio van.
3. dan mi je počela cijedit nekakva odvratna tekućina iz rane, svojevoljno uzimam antibiotik i za dva dana na moju inicijativu pdlazim doktoru koji me operirao, da bi mi dao još jedan antibiotik i rekao da nezna zašto je došlo do toga.
Sada me samo zanima da li se to kome još dešavalo? Lp.
|
|
|
02.06.2024., 13:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Jel ovde vise niko ne cita ili sta?
Da objasnim svoj problem sa osmicom mada pisao sam u zasebnoj temi.
|
|
|
14.06.2024., 14:21
|
|
mama&tata
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
Brale92 kaže:
Pozzzzz.
Vadio sam umnjak (dolje ljevo) koji nije izbio van.
3. dan mi je počela cijedit nekakva odvratna tekućina iz rane, svojevoljno uzimam antibiotik i za dva dana na moju inicijativu pdlazim doktoru koji me operirao, da bi mi dao još jedan antibiotik i rekao da nezna zašto je došlo do toga.
Sada me samo zanima da li se to kome još dešavalo? Lp.
|
Pa ne bi smio svojevoljno antibiotik. Nadam se da sada imas antibiotik namjenjen za probl3m koji imas i da je sada bolje.
Vjerovatno ti je rana jos krvarila pa je to ta tekucina pomjesana sa normalnom sekrecijom rane.
Meni je umnjak izvađen prije 2 dana. Bolovi neizdrživi. Vađenje jako brzo. Stavio mi je unutar rane spužvicu koja se resorbira i brže zacjeljuje posto ja imam problem sa težim zatvaranjem rane i nastane suha alveola koja danima boli jer je kost ogoljena.
Nadam se da si bolje.
|
|
|
14.06.2024., 19:46
|
|
X-FILES
Registracija: Oct 2012.
|
Meni su isto bili neizdrživi bolovi 4 dana nakon vađenja impaktiranog očnjaka, htio sam na hitnu ići, stravična bol, operacija je trajala
sat ipo vremena, nisu mi djelovali analgetici, dva normabela bi popio samo da pola sata bar odspavam, ali bol bi odma probudila.
Cijelo nepce mi je zašiveno, sad mi malo smeta šav na četvorci, visi i dug je, znam da se ne smije sam podrezivati, 9 dan mi je od
operacije, bolovi su se uvelike smanjili, popio sam Klavocin, vadili su mi krv, pa su tu moju krv stavili u ranu(PRF) i umjetnu kost su
mi stavili jer su morali puno toga ukloniti da dođu do tog zuba, kontrola mi je u srijedu, šavovi su koji se sami razgrade.
Krvarenje mi je prestalo tek četvrti dan, rekli su da je to normalno jer je operacija bila teška, cijeli tim mi je radio, dva specijalista
oralne kirurgije(hzzo) mi nisu to htjeli vaditi jer je previsoko taj zub u nosnom hodniku, pa sam privatno morao jer sam imao bol i pritisak
više od godine dana, čak mi je taj zub uzrokovao neuralgične bolove jer je pretiskao živce, jedinica me bolila kao da će se slomiti
a zdrava je, impaktirani je dobio impuls za rast i svugdje mi udarao, čak me i nos bolio sa te strane gdje je on.
Imao sam i struju ispod nosa, baš sam se puno napatio, tri CBCT-a sam radio u 2 mjeseca, malo polje, veliko itd., ne ponovolio se,
sad više nemam ni jedan impaktirani zub, spas, jedino što ne mogu još uvijek jesti tvrđu hranu.
|
05.09.2024., 08:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2015.
|
prije jedno godinu dana mi pukla cetvrtina umnjaka,tj krune, nekaj sam krivo zagrizo i jbg..nista nikad nije bolilo ni kad je puklo i sad cu ga otic izvadit dosta je.jel mi takav zub moze nastetit?vadio sam krv u medjuvremenu i bilo je sve ok.higijenu je odlicna
|
|
|
02.10.2024., 12:57
|
|
Gone
Registracija: Jul 2010.
|
Quote:
Afro Dita kaže:
E, da, i meni su počeli rasti prije godinu dana. Znači s 19.  I ima mjesta. I isto je jedan niknuo, a ostali su još nutra. 
|
Na koncu su mi skoro sva četiri umnjaka 100 % izniknula van ( tj. tri su mi 100 % izniknula, a jedan nekih 90 % ). Povremeno su me znali boljeti kad su krenuli rasti. Nisam imala većih problema s njima, imali su prostor za narasti, no odlučila sam ih izvaditi. Donjeg desnog sam vadila jedan tjedan u prosincu 2023., gornjeg desnog tjedan dana kasnije, a donjeg i gornjeg lijevog isti dan u rujnu 2024. Jako sam se bojala prvog vađenja, no na koncu nije bilo tak strašno, svega par minuta je stomatologici trebalo da svakog izvadi. Nakon vađenja sam držala par sati bijelu vaticu, popila ibuprofene i pljuvala krvavu pljuvačku u neku čašu. Prvi dan ( tj. na dan vađenja umnjaka ) mi je bilo najgore. Još se osjetila neka nelagoda par dana nakon vađenja, ali stvarno ništa toliko strašno.
Ostavila sam si sva četiri za uspomenu. -.-
|
|
|
12.11.2024., 22:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2021.
|
Impaktirani umnjak
Pozdrav,
Jedna osmica mi je djelomično izašla a zubar pretpostavlja da Ce ostatk zuba ostati unutra jer je u takvom polzaju. Povremeno mi se upali meso oko toga ili mi natekne( cca jednom godišnje). Ne žele vaditi zub jer je korjen zuba jako blizu nekog živca u licu i to se lako može zeznuti.
Zanima me da li je netko imao sličnu situaciju? Ima li neki doktor koji bi to mogao izvaditi kako treba?
|
|
|
21.02.2025., 13:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo da i ja podijelim moja iskustva, cisto da podignem atmosferu. Imao sam veliku cistu i proces na lijevom umnjaku gore te sam zbog hitnosti otisao do klinike Renate Ostojic u Dubravi. Popio sam tablete za bolove, anksioznost, stavio slusalice i pripremio se za torturu. Doktor kirurg ima 25 godina iskustva i izvadio ga je doslovno za 5 sekundi, a ja sam ostao sokiran. Naplatili su postupak 50% manje jer je bio jednostavan. Inace taj umnjak je na CT slikama vec bio mrtav, nisam siguran dal je i to olaksalo postupak. Zasada nema bolova niti krvarenja. Velika preporuka.
|
|
|
22.02.2025., 11:52
|
|
Meow meow
Registracija: Mar 2011.
|
Ljudi šta ste vi jeli dok ste se oporavljali?
Meni je danas peti dan od operacije, imam 5 rana u ustima. Izvadili su sva 4 umnjaka odjednom i cistu koja je bila iznad gornjih zubi. Još uvijek ne mogu otvoriti usta skroz do kraja. Desna strana mi je još natečena i imam dosta veliku modricu sa te desne strane jer su tu morali najviše kopati jer je zub bio skroz zakopan i stajao poprijeko.
Luda sam više od juha, jogurta i pudinga. Imam osjećaj da non stop nešto jedem i non stop sam gladna jer me ništa to tekuće ne zasiti dovoljno dugo, a već mi sve dosadilo. Jučer sam jela pire sa umakom od mesa i prvi put u tjedan dana sam osjećala kao da jedem nešto normalno, ali ne mogu ni to stalno.
|
|
|
22.02.2025., 13:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2024.
|
Quote:
*Mustra* kaže:
Ljudi šta ste vi jeli dok ste se oporavljali?
Meni je danas peti dan od operacije, imam 5 rana u ustima. Izvadili su sva 4 umnjaka odjednom i cistu koja je bila iznad gornjih zubi. Još uvijek ne mogu otvoriti usta skroz do kraja. Desna strana mi je još natečena i imam dosta veliku modricu sa te desne strane jer su tu morali najviše kopati jer je zub bio skroz zakopan i stajao poprijeko.
Luda sam više od juha, jogurta i pudinga. Imam osjećaj da non stop nešto jedem i non stop sam gladna jer me ništa to tekuće ne zasiti dovoljno dugo, a već mi sve dosadilo. Jučer sam jela pire sa umakom od mesa i prvi put u tjedan dana sam osjećala kao da jedem nešto normalno, ali ne mogu ni to stalno.
|
Ja sam još jela čokolino, krem šnite i keks na mlijeku!
Od konkretnih - razne čušpajze smiksane da budu glatke, a meso koje je pečeno sam protjerala kroz flajš-mašinu pa bi lijepa pohana šnicla bila pretvorena u mrvice!
Tako sam jela nakon operacije umnjaka - sva četiri odjednom nekih desetak dana!
Prošle godine su mi ugrađena 4 implantata u jednom danu, i to je za prehranu bilo puno gore jer sam dugo trebala biti na mekanoj hrani - cijela dva mjeseca!
Kako bi obogatila tekuću hranu, čušpajze bi kalorijski obogatila vrhnjem za kuhanje
Znala sam pojesti tri teglice bebi kašica - ne volim voćne, pa sam kupovala povrtne s mesom!
I svakako jedi malom zličicom!
|
|
|
20.03.2025., 18:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Pozdrav.Umnjak donji koji mi je nekad davno davno popravljan pokvaren je ispod plombe sto nisam ni znao dok zub od skora nije se poceo rasipat.
Moja doktorica nije hirurg vec stomatolog ali je snimila sedmicu kad je radjena i vidi se i osmica gde mi je danas rekla da je korijen blizu nekog mandibularnog zivca i vadjenje je riskantno te dala kontakt oralnog hirurga.
Posto sam ionako strasljiv pun bolesti somatskih, kakve su komplikacije pri vadjenju ovog zuba jer na netu nisam nasao nista lijepo vezano za proces nakon vadjenja.
|
|
|
20.03.2025., 22:23
|
|
Snowman
Registracija: Sep 2011.
|
Pa zašto misliš da ćeš imati komplikacije? Nećeš imati, tako se postavi. Otići ćeš kod oralnog, dobiti anesteziju, on će ga izvaditi, malo će biti neugodno i malo boli šivanje, al mrvicu. Mislim možda i neće šivati ranu, uglavnom ništa strašno stvarno i gotovo. Dođeš kući, piješ brufene, držiš obloge i problem riješen.  Ja sam izvadio sva četiri, dva kod stomatologa, dva kod oralnog, nikakve komplikacije nisam imao, a čak su ova dva kod oralnog dosta i 'pilili' na više dijelova, čudno je stajalo.
Tako da, samo hrabro, sve je to ok. 
|
|
|
23.03.2025., 22:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Quote:
frozensun kaže:
Pozdrav.Umnjak donji koji mi je nekad davno davno popravljan pokvaren je ispod plombe sto nisam ni znao dok zub od skora nije se poceo rasipat.
Moja doktorica nije hirurg vec stomatolog ali je snimila sedmicu kad je radjena i vidi se i osmica gde mi je danas rekla da je korijen blizu nekog mandibularnog zivca i vadjenje je riskantno te dala kontakt oralnog hirurga.
Posto sam ionako strasljiv pun bolesti somatskih, kakve su komplikacije pri vadjenju ovog zuba jer na netu nisam nasao nista lijepo vezano za proces nakon vadjenja.
|
Na ortopanu se vidi ako postoji karijes ispod plombe. Koji je razlog da te stomatolog nije dosad uputio na snimanje ortopana?
Ortopan se snima svake godine na kontoli. Ovako čekaš da zub propadne i da ga treba vaditi.
Prije vađenja umnjaka treba napraviti CT, ali vjerujem d aće kirurg tražiti prije vađenja da se snimi CT.
|
|
|
24.03.2025., 16:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
baraba3 kaže:
Na ortopanu se vidi ako postoji karijes ispod plombe. Koji je razlog da te stomatolog nije dosad uputio na snimanje ortopana?
Ortopan se snima svake godine na kontoli. Ovako čekaš da zub propadne i da ga treba vaditi.
Prije vađenja umnjaka treba napraviti CT, ali vjerujem d aće kirurg tražiti prije vađenja da se snimi CT.
|
Nek trazi sta hoce, samo nek kad izvadi da nemam komplikacija?
Kakav CT,cega?
msm da mi je i rekla da ce hirurg trazit ortopan ali kakve to veze ima sa komplikacijama, msm da sam dovoljno jasan bio.
Imam 2 hirurga, kod jednog se ceka i do 2 mjeseca, a sutra cu zvati ovog drugog cija je ordinacija dosta skromnija ali je hirurg isto.
|
|
|
26.03.2025., 16:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Znate kako, nisam imao nikakvih ozbiljnijih problema sa zubima do sada, ovo je prvi msm karijes koji je bio ispod plombe i nisam vidio.
Drugi je problem ne znam kako je kod vas ali vidio sam da ordinacija kad je u pitanju neki ozbiljniji zahvat moras da se potpises na neki papir da stomatolog ne od odgovara u mom slucaju ako mi ozljedi zivac sto je jako moguce.
Kad sam prooglao o tome, nisam nista "pozitivno nasao", nekima se zivac nikad ne oporavi.
Jeb.e se stomatologa on je operisat pa sta mi Bog da, pitanje je sta i kako posle toga, ja sam potpisao i njegova guzica je čista.
|
|
|
26.03.2025., 19:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
frozensun kaže:
Znate kako, nisam imao nikakvih ozbiljnijih problema sa zubima do sada, ovo je prvi msm karijes koji je bio ispod plombe i nisam vidio.
Drugi je problem ne znam kako je kod vas ali vidio sam da ordinacija kad je u pitanju neki ozbiljniji zahvat moras da se potpises na neki papir da stomatolog ne od odgovara u mom slucaju ako mi ozljedi zivac sto je jako moguce.
Kad sam prooglao o tome, nisam nista "pozitivno nasao", nekima se zivac nikad ne oporavi.
Jeb.e se stomatologa on je operisat pa sta mi Bog da, pitanje je sta i kako posle toga, ja sam potpisao i njegova guzica je čista.
|
Za bilo koji dijagnostičko terapijski postupak kod bilo kojeg liječnika potpisuješ izjavu da si upoznat sa postupkom i mogućim prednostima i rizicima!
Ne samo kod stomatologa!
Ja privatno odrađujem dijagnostiku kao redovni godišnji pregled koji uključuje rtg i uzv i uvijek iznova potpisujem suglasnost!
To je uobičajeno! To ne znači da bi liječnik bio izuzet od odgovornosti ako ne bi zahvat odradio po pravilima struke!
|
|
|
26.03.2025., 20:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Bluebell62 kaže:
Za bilo koji dijagnostičko terapijski postupak kod bilo kojeg liječnika potpisuješ izjavu da si upoznat sa postupkom i mogućim prednostima i rizicima!
Ne samo kod stomatologa!
Ja privatno odrađujem dijagnostiku kao redovni godišnji pregled koji uključuje rtg i uzv i uvijek iznova potpisujem suglasnost!
To je uobičajeno! To ne znači da bi liječnik bio izuzet od odgovornosti ako ne bi zahvat odradio po pravilima struke!
|
Okej super.Onda mi recite koji su rizici vadjenja umnjaka ciji jedan korijen lezi na mandibularnom zivcu?
|
|
|
26.03.2025., 20:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
frozensun kaže:
Okej super.Onda mi recite koji su rizici vadjenja umnjaka ciji jedan korijen lezi na mandibularnom zivcu?
|
To ti mora reći liječnik!
|
|
|
04.04.2025., 10:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
frozensun kaže:
|
Rizik je oštećenje mandibularnog živca, koji prolazi kroz donju čeljust i zadužen je za osjet donje usne, brade i dijela donjih zuba. Može se dogoditi oštećenje u trenutku vađenja ako korijen zuba pritisne ili povuče živac, osobito ako su anatomski vrlo blizu ili u kontaktu. Posljedice su parastezija, gubitak osjeta.
|
|
|
04.04.2025., 10:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
frozensun kaže:
Nek trazi sta hoce, samo nek kad izvadi da nemam komplikacija?
Kakav CT,cega?
msm da mi je i rekla da ce hirurg trazit ortopan ali kakve to veze ima sa komplikacijama, msm da sam dovoljno jasan bio.
Imam 2 hirurga, kod jednog se ceka i do 2 mjeseca, a sutra cu zvati ovog drugog cija je ordinacija dosta skromnija ali je hirurg isto.
|
Ja tek sada vidjela komentar. Sorry. CBCT zuba je 3d prikaz zuba i čeljusti. Na toj snimci se vidi je li korijen u kontaktu sa živcem i koliko. Svaki zubar koji drži do sebe i zna nešto će tražiti 3D snimku prije nego vadi umnjak. Sve drugo je rad napamet i pod pretpostavkom.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:41.
|
|
|
|