Natrag   Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas > Poljoprivreda

Poljoprivreda Kako privređivati plodovima zemlje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.06.2022., 23:13   #241
Quote:
Velen kaže: Pogledaj post
Maslinici u Hr su preskupi, u Spanjolskoj su znatno jeftiniji.

Eno nudi mi jedan 400 maslina na padini ono, crni spust, u Istri za po 3eura, 2.5 hektara cca, al padina je ono, brutala. To je kao jeftino, unutrasnjost naravno, ovaj ima relativno ravan do njega trazi odmah 10 eura po kvadratu, ima pola hektara i nekih pedesetak maslina.
Kupi 2.5 hektara i još pola hektara po 10 eura. I spoji ih u jednu pacelu. Po postojećim zakonima imati ćeš pravo gradnje jedne OPG vile.
Primjer: https://www.robinzonski-smjestaj.eu/...nificum-zizanj

Quote:
Jeste culi da na Islandu uspijevaju masline, navodno neke Islandske?
https://www.rtl.hr/zivot/sos/kako-je...8-0242ac130013

Također:
https://www.artecibo.com/the-casaliva-olive

The Casaliva cultivar and the 46th parallel
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.06.2022., 23:29   #242
Jedan zanimljiv članak o maslinama na vjetrometini:
https://hr.oliveoiltimes.com/busines...e-walls/107789

Zaštita maslina na otoku Pagu suhozidom
Jedan maslinar na hrvatskom primorskom otoku revitalizira stabla maslina izgrađujući okoliš koji će ih štititi i njegovati.
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2022., 08:12   #243
Quote:
maslac3 kaže: Pogledaj post
Pozdrav, može li mi netko ovdje pomoći kao totalnom početniku... poradi skorog odlaska u mirovinu i želje za maslinikom i OPG mini biznisom barem cca. 5000m2, koja od opcija je najbolja, najefikasnija, najisplativija :
1) kupiti čisto polj. zemljište 5000 m2, raskrčiti ga, otvoriti OPG i zasaditi nove masline, čekati x godina za prvu berbu itd.
2) kupiti maslinik star xx godina, otvoriti OPG itd.

Zasada nađoh slideće opcije za zemljištima :
a) Polj. zemljište 5km od mora 5000m2 koje treba tek srediti i zasaditi masline = 25k EUR
b) Polj. zemljište 5km od mora 5000m2 sa maslinama starim cca. 20g = 50k EUR

Hvalaaaa
Quote:
Biljka kaže: Pogledaj post
@maslac3, meni ni jedna opcija nije prihvatljiva.
Kupiš li čisto zemljište i zasadiš masline trebaš čekati barem desetak godina dok dođu u koliko toliko pristojan rod. Kupovina gotovog maslinika čini se boljom opcijom ali teško da ćeš kroz desetak godina vratiti uloženo.
Quote:
n634 kaže: Pogledaj post
5 eura po m2 je previše za poljoprivredno zemljište 5 km od mora. Ja sam upravo kupio zapušteno zemljište - šumu 1 km od mora oko 9000 m2 po 3 eura m2. Namjeravam saditi masline. Ne očekujem povrat uloženog od uroda maslina, ali zemljište će vrijediti puno više samo ako se očisti i pripremi za masline. Gledao sam dosta i mlade maslinike 5-7 eura m2 ali nije bilo ništa što bi mi odgovaralo. Najčešće se prodaju vikend parcele sa nešto starih maslina što ne bih nazvao maslinikom.
I koja je onda preporuka na kraju?
maslac3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.06.2022., 15:54   #244
Zavisi od tvojih želja. Maslinik je vrlo sigurno ali ne i brzo isplativo ulaganje. Najbolje je i kao ulaganje u svoje zdravlje. Za biznis možda ima boljih opcija, recimo bitcoin sad kad je pao na 20k $, ali nije tako sigurno ni dobro za živce.
Opcije a i b nisu usporedive ako se ne zna kakva je pozicija, pristupni put, stanje, zapuštenost zemljišta ili maslinika, ograđenost, ima x faktora. Ja sam tražio nekoliko mjeseci, više sam gledao b, ali nisam našao da mi sve odgovara pa sam uzeo nešto bliže a.
n634 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2022., 11:16   #245
Quote:
Astral07 kaže: Pogledaj post
Hvala Donata, znat cu za drugi puta.

@trut - Ma obrezivat cemo dosta masline prije proljeca da ih spustimo pa ocekujem barem jednu godinu da necu imati uopce ulja od njih. Zato bi se moglo zalomit da ce se nesto od ovog sada ulja trositi kroz 2 godine, inace bi bilo od berbe do berbe.

Zasad je tih 50L dovoljno za nase potrebe, kad namiris dede bake prabake, bliske prijatelje i slicno, ni ne ostane puno tako da nista nejde u prodaju. Mozda jednog dana kada se masline oporave i kad ce se odrzavat pa ce i bit vise ploda. Mogli bi kupit 150L inox recimo pa onda dio toga prodat, ali otom potom.

Tnx
I kako je bilo?
Ja imam u naslijeđu 63 komada - sve neuredne i spremam se na jesen ako mi zdravlje dozvoli krenuti u čišćenje
znam da je tema stara ali i maslina je vječna
https://postimg.cc/GHF2y6WB
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.07.2022., 23:48   #246
Quote:
kanjar kaže: Pogledaj post
I kako je bilo?
Ja imam u naslijeđu 63 komada - sve neuredne i spremam se na jesen ako mi zdravlje dozvoli krenuti u čišćenje
znam da je tema stara ali i maslina je vječna
https://postimg.cc/GHF2y6WB
Imati češ što čistiti. Treba ti dobra motorna pila.
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.07.2022., 08:44   #247
krenut ću sa sabljastom, i škarama.
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.07.2022., 09:45   #248
Quote:
kanjar kaže: Pogledaj post
krenut ću sa sabljastom, i škarama.
To je dobro za oblikovanje starih maslina. Ali ima tu i raznih grmova koje treba do zemlje posjeći
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.07.2022., 20:28   #249
slažem se to mi je prvi puta na parceli a znam da nije ugodno ali ću biti uporan
za početak iskolčenje da znam koje je moje
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.07.2022., 10:38   #250
Opet ja. Imam u nastavku 600 do 700 m2 teško dostupnog laganog relativno ravnog terena pa će biti prilika sadnje novih maslina
a mislim na tuniske manje zahtjevne a sitnih plodova.
Koja je opcija nabave- mislim da se mogu kupiti u FRANCUSKOJ ?
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2023., 16:16   #251
Ima li tko iskustva za sadnju maslina od samog ploda. Naime imam jednu mastrinku punu plodova pa sam mislio posaditi dvadesetak plodova u male pitariće.
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2023., 18:39   #252
Misliš iz koštice? To će potrajati.
Old 17.01.2023., 19:34   #253
Quote:
krena kaže: Pogledaj post
Ima li tko iskustva za sadnju maslina od samog ploda. Naime imam jednu mastrinku punu plodova pa sam mislio posaditi dvadesetak plodova u male pitariće.
ja sam prije 10tak godina pokuso od ploda dobiti maslinu, imao sam plod od najstarijih Lunjskih maslina i stvarno sam htio posto po to dobit sadnicu od istih. niti jedna mi se nazalost nije primila. dosta sam se raspito ali receno mi je da je stvarno to tesko - nije nemoguce. lakse ce ti grancica pustit korijen nego sami plod. ja inace pravim sadnice od malih izdanaka koji sami izbijaju ispod vece masline, zakopam u duboku ispod njih i stavljam u kesu sa istom zemljom ko maslina od koje radim sadnicu, na vrh te zemlje stavim humus a kasnije i neko prirodno gnjojivo, tako drzim 2 do 3 god i tek ih onda sadim, ako napravim 20 sadnica primit ce mi se barem 15 komada. a ako netko ima iskustva kako od ploda dobit maslinu volio bi i ja znat ako opet dodem do originalnih maslina
Degliorsi is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.01.2023., 22:36   #254
Quote:
Biljka kaže: Pogledaj post
Misliš iz koštice? To će potrajati.
Treba koštice istući i saditi samo jezgru :
https://www.youtube.com/watch?v=rkhraZYE7EI

Quote:
Degliorsi kaže: Pogledaj post
ja sam prije 10tak godina pokuso od ploda dobiti maslinu, imao sam plod od najstarijih Lunjskih maslina i stvarno sam htio posto po to dobit sadnicu od istih. niti jedna mi se nazalost nije primila. dosta sam se raspito ali receno mi je da je stvarno to tesko - nije nemoguce. lakse ce ti grancica pustit korijen nego sami plod. ja inace pravim sadnice od malih izdanaka koji sami izbijaju ispod vece masline, zakopam u duboku ispod njih i stavljam u kesu sa istom zemljom ko maslina od koje radim sadnicu, na vrh te zemlje stavim humus a kasnije i neko prirodno gnjojivo, tako drzim 2 do 3 god i tek ih onda sadim, ako napravim 20 sadnica primit ce mi se barem 15 komada. a ako netko ima iskustva kako od ploda dobit maslinu volio bi i ja znat ako opet dodem do originalnih maslina
Je li to margotiranje ?
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.01.2023., 07:13   #255
Mislim da je magotiranje nešto drugo. On baš odvoji izdanke od guke , tako su se nekad masline rasađivale.
trut is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.01.2023., 12:11   #256
Quote:
trut kaže: Pogledaj post
Mislim da je magotiranje nešto drugo. On baš odvoji izdanke od guke , tako su se nekad masline rasađivale.
Ja sam pokušao, ali niti jedna od 7 nije uspjela. Nisu imale žilica. Radi se o tome da sam bio dobro skresao staru maslinu koja je onda napravila puno izboja uz deblo. Na žalost ovi izboji (visine metra) nisu imali žilica iako bi odlomio i komad debla veličine šake. Trebao sam možda ove izboje najprije margotirati i pustiti da naprave žilice, pa tek onda ih odvaliti.
Možda budem pošušao uzeti nekoliko malih mastrinki koje rastu u kamenjaru. Imam aku-štemalicu pa bi to lakše išlo da sačuvam što više žilica.
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.01.2023., 12:32   #257
Ja ih osobno nisam nikad presađivao, ali znam da kad odrežeš staru maslinu, treba proći barem dvije godine da novi izdanci razviju svoje korjenje, možda čak i tri godine. Ona baci jaku mladicu prve godine , tek nakon toga počne raditi svoj korijen pa se takva sadnica lakše ulovi.
U biti, najbrže i najednostavnije kupiti gotovu sadnicu. Kasnije je cijepiš ako želiš sortu koje nema u prodaji
trut is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.01.2023., 15:09   #258
Quote:
krena kaže: Pogledaj post
Ja sam pokušao, ali niti jedna od 7 nije uspjela. Nisu imale žilica. Radi se o tome da sam bio dobro skresao staru maslinu koja je onda napravila puno izboja uz deblo. Na žalost ovi izboji (visine metra) nisu imali žilica iako bi odlomio i komad debla veličine šake. Trebao sam možda ove izboje najprije margotirati i pustiti da naprave žilice, pa tek onda ih odvaliti.
Možda budem pošušao uzeti nekoliko malih mastrinki koje rastu u kamenjaru. Imam aku-štemalicu pa bi to lakše išlo da sačuvam što više žilica.
Nema veze sto nisu imai zilica, udaris u duboko dikelom, i odvoji ti se zadebljani komad velicine sake kako si i reko da ti je bilo,onda to stavi u posudu od 5 ltr (ja sam u plasticnu vrecu i rupice naravno), zastiti dobro, stavi gnjoja, humusa po vrhu i nek bude vlazno bar prvih mj dana, odstalo malo polijes ko i sve drugo. ocisti od svih listova da stabiljika ne hrani list vec da hrani korijen. bitno je da prvih 1 god nema lisca - eventuaolno samo 1 list na toj grancici! ovo je 100% ja imam uglavnom oblicu, ali u masliniku sve skupa imam bar 4 razlicite vrste
Degliorsi is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.01.2023., 22:18   #259
Quote:
Degliorsi kaže: Pogledaj post
Nema veze sto nisu imai zilica, udaris u duboko dikelom, i odvoji ti se zadebljani komad velicine sake kako si i reko da ti je bilo,onda to stavi u posudu od 5 ltr (ja sam u plasticnu vrecu i rupice naravno), zastiti dobro, stavi gnjoja, humusa po vrhu i nek bude vlazno bar prvih mj dana, odstalo malo polijes ko i sve drugo. ocisti od svih listova da stabiljika ne hrani list vec da hrani korijen. bitno je da prvih 1 god nema lisca - eventuaolno samo 1 list na toj grancici! ovo je 100% ja imam uglavnom oblicu, ali u masliniku sve skupa imam bar 4 razlicite vrste
Izgleda da je to bila greška. Nisam skinuo svo lišće, a također sam ih posadio direktno u zemlju. Preko ljeta su bile slabo zalijevane.
Da ne bi imao problema, sutra mi je u planu kupiti dvije trogodišnje sadnice po cijeni 150 Kuna/kom. Naime, posadio sam 15 mladih maslina i dvije se nisu primile (sađeno proljeće 2021.) Ali sam vidio jedan fenomen kod nekoliko maslina. Stabiljka je ostala bez lišća i novo nije izašlo, Ali su počele rasti nove grančice nekoliko cm iznad zemlje. Čini mi se da je to stabiljka baze, a ne original koji je na nju nacijepljen. Ostaviti ću da raste pa ću kasnije kalemiti što mi treba.
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.01.2023., 15:26   #260
meni je pravilo da se gnjoj (bilo koji pa taman i humus) stavlja iskljucivo zimi kada ima dosta kise i kada se stabljika najvise hrani, ljeti nije nuzno sadnice zaljevati precesto ali ja stavim nesto povise njih da ih sunce ne przi previse
Degliorsi is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:52.