Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar |
|
|
16.03.2025., 17:01
|
|
TrOgLoDiT:top:
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
Corto kaže:
Nego, kako spajate komp sa pojačalom?
Komp bih koristio za neke sadržaje sa youtubea koje vrijedi i pogledati. Pretpostavljam da bi za to sasvim ok bio BT? Komp mi je na drugoj strani sobe od muzike, pa se ne želim saplitati o kablove.
|
sa žicom. duzine anakonde je. : 
mozes povuci i po plafonu. 
|
|
|
16.03.2025., 17:02
|
|
wears a tie.......
Registracija: Jan 2007.
|
Quote:
Corto kaže:
Hvala ljudi!
Ja sam prilično old-school, pa sam namjeravao uglavnom koristiti CDove.
Međutim, obzirom da ih skoro pa uopće nemam i morao bih ih sve kupovati, odlučio sam se da mi glavnina sadržaja ipak bude sa nekog kvalitetnog servisa.
Pa sam po ovome što ste ovdje naveli, za probu uzeo free-trial na Tidalu.
Za probu sam preslušao Jarre: Equinoxe. Tokom slušanja se desilo nekoliko kratkih (cca 1s) prekida. Pretpostavljam da je to do mreže, koristim mobilni internet.
Zanimljiva stvar je da su kanali zamijenjeni. Na Equinoxe Pt.8 ima upečatljiva zvučna sekvenca koja na originalnom CDu počinje na lijevom kanalu, polako se seli i završava na desnom kanalu. Ali na Tidalu ta sekvenca je obrnuta, počinje na desnom i završava na lijevom, dva puta provjerio....
Komp bih koristio za neke sadržaje sa youtubea koje vrijedi i pogledati. Pretpostavljam da bi za to sasvim ok bio BT? Komp mi je na drugoj strani sobe od muzike, pa se ne želim saplitati o kablove.
|
Za YouTube na zvučnicima, spoji TV optičkim kabelom u DAC, pretpostavljam da imaš smart TV. BT u pravilu zaboravi za neke solidnije audio-performanse.
Tidal bi trebao raditi bez dropova iz aplikacije, ako ih ima uzrok može biti mreža, ali i nešto od opcija podešavanja iz app-a tipa buffer ili nešto slično. A može biti i lošija aplikacija, jednostavno. Malo isprobavaj što se može podesiti, već ovisno jel sviraš iz Chromecast, Airplaya ili direkt iz aplikacije, dok ne nađeš što je najbolje.
|
16.03.2025., 17:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2020.
|
Quote:
Corto kaže:
Hvala ljudi!
Međutim, obzirom da ih skoro pa uopće nemam i morao bih ih sve kupovati, odlučio sam se da mi glavnina sadržaja ipak bude sa nekog kvalitetnog servisa.
Za probu sam preslušao Jarre: Equinoxe. Tokom slušanja se desilo nekoliko kratkih (cca 1s) prekida. Pretpostavljam da je to do mreže, koristim mobilni internet.
Zanimljiva stvar je da su kanali zamijenjeni. Na Equinoxe Pt.8 ima upečatljiva zvučna sekvenca koja na originalnom CDu počinje na lijevom kanalu, polako se seli i završava na desnom kanalu. Ali na Tidalu ta sekvenca je obrnuta, počinje na desnom i završava na lijevom, dva puta provjerio....
|
Zanimljivo, no ne i nesvakidašnje iskustvo sa streaming materijalom...
Da ponovim ono sa kukoljem i žitom? 
Ni streamnig servisi nisu "od Boga" blagoslovljeni (mada bi to tako trebalo biti, ali nije), pa se i na njima nađe vrlo opskurnog i "sumnjivog porijekla" materijala, plasiranog sa tko zna kojeg izvora i kvalitete! To je jednostavno tako.
OK, nemam streaming i ne koristim ga, ali znam iz riječi bliskih mi ljudi.
PC na amp... imam laptop spojen na vanjski DAC. Taj mi je laptop samo i isključivo svirač glazbe, ništa više.
Spojeni su InAkustik Exzellenz USB AB 1 metar kabelom.
A dalje je DAC spojen na amp HiDiamond XLR Cable Diamond 2 kabelima.
A što se tiče povremenog gledanja YTa na telki - i amp mi ima DAC u sebi (sasvim dovoljan za to), pa je telka spojena Opti kabelom na Opti In u ampu, u DAC u ampu. No, iskreno, rijetko gledam YouTube.
|
|
|
16.03.2025., 18:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2008.
|
Quote:
Corto kaže:
Hvala ljudi!
|
Supra USB kabeli. Excalibur verzija je u svemu identična osim što umjesto bakra koristi posrebreni bakar koji daje više detalja i dinamike, pa ga ne bih stavljao u sistem kojemu dinamike i detalja ne nedostaje, već bi stavio Supru od običnog bakra i obrnuto. Za Windowse skidaš driver sa originalne stranice proizvođača (ako je potrebno), instaliraš i namještaš zvuk u Windows postavkama zvuka.
|
|
|
16.03.2025., 18:23
|
|
|
Quote:
konjokradica kaže:
Supra USB kabeli. Excalibur verzija je u svemu identična osim što umjesto bakra koristi posrebreni bakar koji daje više detalja i dinamike, pa ga ne bih stavljao u sistem kojemu dinamike i detalja ne nedostaje, već bi stavio Supru od običnog bakra i obrnuto. Za Windowse skidaš driver sa originalne stranice proizvođača, instaliraš i namještaš zvuk u Windows postavkama zvuka.
|
uvijek sam se pitao da li ima smisla davati tolko love za kabel. nekako uvijek ima dojam da je tu vise placeba a manje extra glazbene harmonije.....
|
|
|
16.03.2025., 19:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
uvijek sam se pitao da li ima smisla davati tolko love za kabel. nekako uvijek ima dojam da je tu vise placeba a manje extra glazbene harmonije.....
|
Suprine cijene su best-buy. Pogledaj cijene najskupljih USB-kabela AudioQuesta, Nordosta, Kubala-Sosne, Atlasa, Wireworlda, Van den Hula, Kimbera, Black Rhodiuma, Chorda, QED-a...
|
|
|
16.03.2025., 22:57
|
|
|
Quote:
konjokradica kaže:
Suprine cijene su best-buy. Pogledaj cijene najskupljih USB-kabela AudioQuesta, Nordosta, Kubala-Sosne, Atlasa, Wireworlda, Van den Hula, Kimbera, Black Rhodiuma, Chorda, QED-a...
|
Nije to poanta. Poanta je da li cu cuti razliku izmedju high end kabela i ovog "normalnog"? Recimo moj 5m je kostao 12 eura preko amazona...Nisam bas uvjeren....
...za kabel koji vodi od kompa do pojacala...
|
|
|
17.03.2025., 00:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
Nije to poanta. Poanta je da li cu cuti razliku izmedju high end kabela i ovog "normalnog"? Recimo moj 5m je kostao 12 eura preko amazona...Nisam bas uvjeren....
|
Tema kabela i njihova opravdanost sa financijsko-akustične strane je prožvakana milijardu puta svuda u svijetu.
To, da li bi ti čuo ili ne, možeš saznati samo ili u nekim drugim okolnostima kod nekoga ili kod sebe u svom sistemu - direktnom probom drugog / boljeg / skupljeg kabela.
Sve drugo je nagađanje i pretpostavka.
Ako čuješ poboljšanje zvuka - čuješ; ako pak ne čuješ (ma stavio bilo koji bolji kabel) - ne čuješ i tu je priči kraj!
Pretpostavljam da od PCa do ampa vučeš kabel sa 3,5mm konektorima (od zvučne kartice). Ispravi me ako griješim...
A u toj klasi kabela, vjerujem da baš i nema high end predstavnika... nema jer nema. To je donji segment kabela (sa svojom kvalitetom i kvadraturom vodiča).
Ukoliko vučeš Optički kabel (TOSLink) - opet ne vjerujem da bi čuo neko veliko poboljšanje, jer razlike između optičkih kabela može biti i ima, ali su često korisnicima nečujne. Tako da...
Ako vučeš RCA kabele od PCa do ampa (a kažeš da imaš 5 m duljine) - tu bi mogao čuti razliku, pogotovo ako je sadašnji klase "konac" (tanak, neoklopljen, malo vodiča).
Ali, sve je ovo pretpostavka.
Pravi odgovor možeš dobiti jedino i samo u slučaju da probaš drugi kabel i na svoje se uši uvjeriš - Čujem / ne čujem!
Dok na licu mjetsta ne obaviš probu - nema sigurnih odgovora.
I da, kad već spominješ High End klasu kabela - velik skok radiš od svog kabela klase 12 eura / 5 metara do zbilja prave High End klase ~ 10-20k eura za 5 m kabela 
Postoje i dobri kabeli koji nisu High end i ne koštaju kao High end, a dobar rezultat daju 
|
|
|
17.03.2025., 01:55
|
|
Svoj
Registracija: May 2023.
|
Quote:
konjokradica kaže:
Ovo da je sve postalo predostupno je presmiješno, da ne kažem glupo. Sada kad i sirotinja može uživati u kolekcijama glazbe, filmova i videoigara koju bi bez interneta mogla samo sanjati, onda buržujima opet nešto ne valja koji od obijesti više ne znaju što će.
Kupite si gramofon od 300 000 € i odjebite odavde.
|
Vjerovatno misliš na sirotinju koja krade konje? 
Živ ti meni, i da bog da, imao svu glazbu ovog svijeta, no, jedno nećeš imati nikada. Kulturu.
|
17.03.2025., 07:01
|
|
|
Quote:
tajo1960 kaže:
Tema kabela i njihova opravdanost sa financijsko-akustične strane je prožvakana milijardu puta svuda u svijetu.
I da, kad već spominješ High End klasu kabela - velik skok radiš od svog kabela klase 12 eura / 5 metara do zbilja prave High End klase ~ 10-20k eura za 5 m kabela 
Postoje i dobri kabeli koji nisu High end i ne koštaju kao High end, a dobar rezultat daju 
|
USB kabel.....zapravo imam laptop ne pc, pisem pc zato jer je krace....zato sam se i referirao na link.
Panta je da sam npr imao bookshelf zvucnike sa subom i nakon toga kupio tower ...malo skuplje.....
Malo je bolji visoki ton, sub vise ne trebam i zvucnici su malo topliji ali da je sad znacajna razlika.....nije.....
Tako da u tom kontekstu sumnjam da ce cijena ili "kvaliteta" kabla biti zamjetna.
Kadkad citam da i akusticna obrada sobe donosi neko osjetnije poboljsanje...nisam probao ali eto....na to se ne obraca paznja u takvom kontekstu....
|
|
|
17.03.2025., 09:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
USB kabel.....zapravo imam laptop ne pc, pisem pc zato jer je krace....zato sam se i referirao na link.
Panta je da sam npr imao bookshelf zvucnike sa subom i nakon toga kupio tower ...malo skuplje.....
Malo je bolji visoki ton, sub vise ne trebam i zvucnici su malo topliji ali da je sad znacajna razlika.....nije.....
Tako da u tom kontekstu sumnjam da ce cijena ili "kvaliteta" kabla biti zamjetna.
Kadkad citam da i akusticna obrada sobe donosi neko osjetnije poboljsanje...nisam probao ali eto....na to se ne obraca paznja u takvom kontekstu....
|
OK, laptop... to onda unosi novo svijetlo u tvoje dileme/trileme, koje mogu razumjeti.
Pred nekoliko godina i sam sam kupio laptop radi USB izlaza za slušanje SACD/.dsf i DSD fileova. Spojio ga USB kabelom koji sam imao od jednog IcyBox vanjskog HDD kućišta.
Kabel debljine malog prsta, ferritne jezgre s obje strane, vidi se . polaganoo je pažnje u kvalitetu samog kabela, konstrukciju, izradu, ali - to je i dalje samo obični PC kabel za spoj HDDa i kompa, ništa više.
No, u glazbenom je pogledu "radio" odlično.
I onda, ipak, kupim za 50-ak eura In-Akustik Exzellenz USB 2.0 High Speed 1 m USB A-B kabel i zamijenim onaj od IcyBox-a, od laptopa do vanjskog DACa.
Da li sam potajno očekivao veliku promjenu? I jesam i nisam (iako sam znao da se baš i ne može i neće dogoditi)!
Da li sam dobio veliku promjenu (u zvuku)? Nisam!
Da li sam dobio malu promjenu (u zvuku)? Ne znam! Možda jesam, možda nisam, ali ja ju nisam čuo i ne čujem ju (niti bilo tko od mojih poznatih koji dođu kod mene)!
Iskreno kažem - nisam čuo nikakvu promjenu u zvuku u odnosu na raniji USB kabel koji je bio i "svirao" na tom mjestu.
Jedina realna promjena je bila - imam 50 eura manje u novčaniku  i sada imam USB kabel od 50 eura i "srce mi je na mjestu", jer imam "pravi" audio USB kabel u sistemu gdje to "treba" biti, a ne više "obični" PC USB kabel!
Tako da - ponavljam ono što sam napisao u ranijem postu. Jedino je bitna tvoja vlastita proba u tvom sistemu i tvoja 2 uha koji su tvoj ulaz u svijet nota i glazbe.
Ako budeš probao drugi kabel i čuo razliku - odlično! Imat ćeš razlog za promjenu i kupovinu drugog, boljeg, skupljeg.
Ako ne budeš čuo - opet je u redu, jer, pokazat ćeš sam sebi da je tvoj kabel od 5m dužine sa Amazona sasvim dorastao zadacima koje i sada radi i da mu nikakva zamjena ne treba.
I dalje ćeš nesmetano uživati u svojoj glazbi ~ što je najvažniji faktor u ovom hobiju, a ne u komadima žica, lima, elektronike.
Vjerujem da si razumio poantu što mislim reći.
To je što se tiče USB kabela. Neke druge priče su oko zvučničkih i IC kabela... to je nešto drugo.
Oni itekako mogu donijeti promjene, ali, nisu sada tema (kao što je i činjenica da je pun forum već prožvakanih tema o njima, samo treba malo potražiti).
|
|
|
17.03.2025., 10:03
|
|
|
to je placebo. pogotovo kabel koji vodi od pc-a do amp-a......jos razumijem pokusaj logike kod kabela koji spajaju amp i zvucnike....mada sam i tu skeptican iako sam i ja kupio malo skuplje.......sve je to prije dodvoravanje audiofilskom snobizmu. dosta je tu i markentinga po internetu, casopisima itd kad audio "profesionalci "predstavljaju hardver ko nenadjebivo must have game changing zadovoljstvo a zapravo za mnogo vise love dobijes sitan ili nikakav ucinak. recimo kad sam slusao razliku izmedju zvucnika od 2000 i 10000 eura po komadu nisam bas nesto sad primjetio. skuplji su bili malo drugaciji ali sada bolji ili cak mnogo bolji, bas i ne. dobro, izvor je bio "sirov" bez equilizera ali svejedno.......
Quote:
I dalje ćeš nesmetano uživati u svojoj glazbi ~ što je najvažniji faktor u ovom hobiju, a ne u komadima žica, lima, elektronike.
|
da, sa time se slazem....
|
|
|
17.03.2025., 12:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
to je placebo. pogotovo kabel koji vodi od pc-a do amp-a......jos razumijem pokusaj logike kod kabela koji spajaju amp i zvucnike....mada sam i tu skeptican iako sam i ja kupio malo skuplje.......sve je to prije dodvoravanje audiofilskom snobizmu. dosta je tu i markentinga po internetu, casopisima itd kad audio "profesionalci "predstavljaju hardver ko nenadjebivo must have game changing zadovoljstvo a zapravo za mnogo vise love dobijes sitan ili nikakav ucinak. recimo kad sam slusao razliku izmedju zvucnika od 2000 i 10000 eura po komadu nisam bas nesto sad primjetio. skuplji su bili malo drugaciji ali sada bolji ili cak mnogo bolji, bas i ne. dobro, izvor je bio "sirov" bez equilizera ali svejedno.......
da, sa time se slazem....
|
Možda i nije placebo, ali ja sam napisao iskreno da nisam čuo razliku između 2 (relativno dobra) USB kabela od laptopa do DACa.
Možda bi netko drugi čuo, možda ne bi... to je trajno otvoreno pitanje.
S druge strane, razlike u prezentaciji zvuka koje donose promjene drugih tipova kabela su čujne, i meni i mnogima i tu se ipak ne radi o placebo efektu (osim kod osoba koje su zbilja "tvrde" na ušima i sve im je isto).
Ali, kolega Corto je tražio mišljenja - Kako spajate PC i audio sistem, pa se držimo te teme.
|
|
|
17.03.2025., 13:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
|
Morat ćeš taj kabel isprobati, jer je pretpostavka majka svih zajeba.
|
|
|
17.03.2025., 14:01
|
|
|
Quote:
jean luc kaže:
Iako mislim da su win 10 i 11 sad već prilično dobro riješili izolaciju tih audio-protokola od ostatka sustava (wasapi), ipak bih uvijek radije posegnuo za gotovim rješenjem, posebno kad su već oni vrlo jeftini i rade pouzdano i dobro. Kod laptopa i računala mislim da čak nije toliki problem sa bučnim i prljavim napajanjima, nego ima i nešto sa petljom u USB protokolu, koja unosi jitter i slične gluposti u digitalni signal.
|
kod windows-a postoji i asio opcija mada nisam zamjetio razliku izmedju asio-a i wasapi-ja.
ono sto preferiram je linux os ....ja koristim debian testing verziju, i audacious player.
|
|
|
17.03.2025., 15:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
konjokradica kaže:
|
Baš gledam, u DACCo-u - Supra Excalibur USB 2.0 A-B je cca €115, dužina 5m.
Eto, ako kolega zanemari mogući placebo efekt i odluči se za probu / kupovinu, možda za par dana možemo očekivati kakvu mini recenziju
Mada piše - Dostupnost na upit, ali je vjerojatno dobavljiv, kao i sve što je dobavljivo.
|
|
|
17.03.2025., 15:43
|
|
|
Quote:
konjokradica kaže:
|
Da, a jesi li cuo za izraz "porez na budale", kad smo vec kod folklornih doskocica?!
|
|
|
17.03.2025., 15:50
|
|
|
Quote:
tajo1960 kaže:
Eto, ako kolega zanemari mogući placebo efekt i odluči se za probu / kupovinu, možda za par dana možemo očekivati kakvu mini recenziju 
.
|
moja znatizelja je tolika, ako zanemarimo cijenu kabla, da se pitam da li bi mi se dalo pomicati pojacalo i prespajati kable.
Ako se tako zove, mora da je ko iz bajke.
|
|
|
17.03.2025., 18:30
|
|
common sense
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
kod windows-a postoji i asio opcija mada nisam zamjetio razliku izmedju asio-a i wasapi-ja.
ono sto preferiram je linux os ....ja koristim debian testing verziju, i audacious player.
|
probaj jednom s deadbeef playerom
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:04.
|
|
|
|