Duhovnost Slobodnim stilom... |
|
|
27.10.2024., 15:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2015.
|
Quote:
Orah kaže:
Niti svjedoči za sebe...
|
Pozdrav "Orah"
Znam da su svi alergicni na ovom podforumu na religiju, ali eto citiram iz prologa od Ivana, napisao je - "Ja nisam svijetlo, ja samo svjedočim za svijetlo"
Tako da nitko ne treba svjedociti za sebe, vec zivjeti i svjedociti za "vise dobro" (pa ajmo radije zaobic o tome sta je to "vise dobro" i nek ostane nedoreceno ako je tako ok)...
|
|
|
27.10.2024., 15:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
Sta da ti covjek kaze?
|
Nastavi sa vicevima ko dosad... 
|
|
|
27.10.2024., 16:00
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Mar 2011.
|
Quote:
elektrokon kaže:
Pozdrav "Orah"
Znam da su svi alergicni na ovom podforumu na religiju, ali eto citiram iz prologa od Ivana, napisao je - "Ja nisam svijetlo, ja samo svjedočim za svijetlo"
Tako da nitko ne treba svjedociti za sebe, vec zivjeti i svjedociti za "vise dobro" (pa ajmo radije zaobic o tome sta je to "vise dobro" i nek ostane nedoreceno ako je tako ok)...
|
jako lijepo izrečeno ..
ne baš na religiju ali na čuvare religije da.
Sutra kupujem knjigu koju si preporučio
|
|
|
27.10.2024., 16:37
|
|
TrOgLoDiT:top:
Registracija: Jan 2014.
|
E to to, svjedociti za vise dobro koje je nedoreceno, mada ga nismo u stanju doreci........ no svjedoci su razlicitih kakvoca.....Recimo nekada je bilo dovoljno da si svjedocio metamorfozi nepocudne susjede kako se na tvoje vlastite oci nakon opcenja sa jarcem pretvorila u muhu.  to je bilo dovoljno da oni koji nisu svjedocili nesretnicu spale na lomaci. Sto ili kako je ostalo nedoreceno, no svjedoci su se trudili u ime viseg dobra biti dobri i korisni clanovi drustva.
samo se salim....pa ja sam uvijek za.....palez.
|
|
|
27.10.2024., 17:02
|
|
imat ću 7 plodnih vrtova
Registracija: Oct 2020.
|
Quote:
saugaro kaže:
jako lijepo izrečeno ..
ne baš na religiju ali na čuvare religije da.
Sutra kupujem knjigu koju si preporučio
|
Ako doživiš Isusa i njegovo djelo nad sobom onda sobom svjedočiš njega.
Ja sam u 60 minuta kao valjda 14-godišnjak (bilo je davno) doživio tri veličanstvena čuda međusobno smisleno povezana ali ako to pričam ateistima ili vjernicima, imam iskustvo, oni će biti ljubomorni i moje svjedočanstvo neće prihvatiti. Mogu ih razumjeti...jer mnogi lažu ili imaju jeftina čuda na koja namiću. Neko će slušati i kulturno reći "dobro, zanimljivo" a u sebi misliti - na kakvog luđaka sam naletio.
|
27.10.2024., 17:04
|
|
imat ću 7 plodnih vrtova
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
v=X2xlQaimsGg&pp=ygUbYnVybiB0aGUgd2l0Y2ggbW9udHkgc Hl0aG9u"]samo se salim....pa ja sam uvijek za.....palez[/URL].
|
Baba jaga dron u Ukrajini žari i pali... 
|
27.10.2024., 17:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2023.
|
Quote:
saugaro kaže:
Inače strahovita je pogreška što se duhovnost veže uz pojam religije, možda u samim počecima je bila to, kasnije ili vrlo brzo ne .. .
|
Što je uopće duhovnost? Biti empatičan, čestit čovjek?
Koji živi, radi i doživljava svijet?
Neki suvremenu duhovnost nazivaju narcizmom - opsjednuće samim sobom. Vjerovanje da treba nadići sam sebe i ono što jesi. Neprestano bavljenje sobom i pretjerano manipuliranje percepcijama koji mogu dovesti i do odvajanja sa stvarnošću. Ništa drugo nego igranje sa poimanjem vlastitog identiteta i okoline.
Nekad je duhovnost podrazumjevala i igranje sa poimanjem stvarnosti što i danas neki još uvijek vrlo uspješno rade - drugima.
Ako je duhovnost nekakva osobna životna filozofija ili nekave vrijednosti, ok. Stvarati svoj svijet i percipirati stvarnost na ovaj ili onaj način, to radi svatko. Smatrao sebe duhovnim ili ne.
Biti empatičan, dobar, neegoističan - su univerzalne lijepe vrijednosti. Koje se ne moraju "vježbati" unutar nekih gotovo nadnaravnih učenja.
|
|
|
27.10.2024., 17:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Lolita2 kaže:
Biti empatičan, dobar, neegoističan - su univerzalne lijepe vrijednosti. Koje se ne moraju "vježbati" unutar nekih gotovo nadnaravnih učenja.
|
E, tocno tako je
Baba yaga komentira sa razine prve godine filozofskog fakulteta gdje postoji predmet "osnove etike", i tamo se uče grane etike među kojima je jedna koja govori da moral/etičnost nije urođena nego je konstrukt drustva/kulture u kojoj se nalazis.
I to je samo jedna grana etike koja na taj nacin prilazi temi morala. Ima ih puno koje su oprecne ali je neki neizreceni koncenzus da se razliciti eticari međusobno postuju i uvazavaju stavove te druge grane bez konflikta.
|
|
|
27.10.2024., 18:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
E to to, svjedociti za vise dobro koje je nedoreceno, mada ga nismo u stanju doreci........ no svjedoci su razlicitih kakvoca.....Recimo nekada je bilo dovoljno da si svjedocio metamorfozi nepocudne susjede kako se na tvoje vlastite oci nakon opcenja sa jarcem pretvorila u muhu.  to je bilo dovoljno da oni koji nisu svjedocili nesretnicu spale na lomaci. Sto ili kako je ostalo nedoreceno, no svjedoci su se trudili u ime viseg dobra biti dobri i korisni clanovi drustva.
samo se salim....pa ja sam uvijek za.....palez.
|
Da ti ponovim, i sam sebe pejstam (nažalost), a što sam fino zamolio:
"pa ajmo radije zaobic o tome sta je to "vise dobro" i nek ostane nedoreceno ako je tako ok"... - ali ti moras za to zapeti i opet grizes.
Komentiras kroz sve postove u samo jednom stilu - "drustvo određuje moral", a ja ti ponavljam - to je samo jedna struja misli unutar etike
Neću u tu igru s tobom, i nisam tebi ni odgovarao nego "Orahu", imas na platformi Coursera (koja je besplatna) kompletni tecaj etike, mislim da je sa Cambridgea, i besplatan je taj tecaj. Ako ispunis sve testove mozes dobiti i diplomu od njih da si zavrsio.
Posto si i sam napisao da si "lijen" ja znam da ti to neces ni probati nauciti iako se radi o predavanjima prakticki danasnje elite sa podrucja etike
Ja sam preko Coursere zavrsio taj tecaj, a i dodatno:
- Ethics, Technology and Engineering (jer po struci sam elektro energetičar, tehnicki fakultet)
- Ethical Leadership Through Giving Voice to Values
Školsku literaturu o etici i filozofiji također imam dostupnu jer mi je kumče na filozofskom fakultetu, pa cesto i citam sto im je "zadano" i onda malo sa njime razglabam... pa i knjige koje mi pokloni kao npr. Meditacije (koje si i ti citao) naravno i procitam ih kad su vec tu (+ poklonjene)
I prakticki s ovim postom sam gotov sa ulaganjem moga vremena u tvoju izobrazbu, eto dobio si savjet, to je sve
Over, and out
|
|
|
27.10.2024., 18:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
elektrokon kaže:
E, tocno tako je
Baba yaga komentira sa razine prve godine filozofskog fakulteta gdje postoji predmet "osnove etike", i tamo se uče grane etike među kojima je jedna koja govori da moral/etičnost nije urođena nego je konstrukt drustva/kulture u kojoj se nalazis.
I to je samo jedna grana etike koja na taj nacin prilazi temi morala. Ima ih puno koje su oprecne ali je neki neizreceni koncenzus da se razliciti eticari međusobno postuju i uvazavaju stavove te druge grane bez konflikta.
|
I neki klinci su rođeni psihopati. Ne postoji grana etike koja bi te klince naučila što je "moralno" ili ispravno. Mogu se samo naučiti pretvarati i glumit. Civiliziranost i gola pakost nije isto.
|
|
|
27.10.2024., 18:34
|
|
|
Quote:
elektrokon kaže:
E, tocno tako je
I to je samo jedna grana etike koja na taj nacin prilazi temi morala. Ima ih puno koje su oprecne ali je neki neizreceni koncenzus da se razliciti eticari međusobno postuju i uvazavaju stavove te druge grane.......
|
Ma je "filozofski fakultet"........ono zivotinja ima moral zato jer joj je urodjen. ne zato jer je isla na fakultet. Cinjenica. Covjek, kao malo pametnija zivotinja ( citaj organizam od krvi i mesa) ima isto moral jer je urodjen. S obzirom na vise kognitivne sposobnosti je u stanju uredjivati taj moral kako mu se svidi. Cinjenica.
E sad....moze se tu filozofirati sa filozofskim strujama i plivati sa njima ili kontra njih, vjerovati da je moral sisao sa Sinaja kako ko voli....ali to ne potvrdjuje njihovu cinjenicnost. Recimo teoloski fakultet. Samo zato jer se uci na fakultetu ne znaci da se bogu dane ne krade ili utvrdjuju cinjenice. Tako da bas i nebih citao sve te eticke pizdarije, ne zato jer sam lijen vec zato jer bi mi od toga mozak proplakao.
Ima danas svakakvih sveucilista. Recimo ja sam zelio upisati za influencera al su me izbacili jer imam grbu. 
|
|
|
27.10.2024., 18:39
|
|
|
Quote:
Lolita2 kaže:
I neki klinci su rođeni psihopati. Ne postoji grana etike koja bi te klince naučila što je "moralno" ili ispravno. Mogu se samo naučiti pretvarati i glumit. Civiliziranost i gola pakost nije isto.
|
Eto psihopati. Slusao sam ispovijest majke jednog psihopata. Kad je mali jos sisao, ugrizao bi majku namjerno za bradavicu na sto je ona zajauknula a ovome je to bilo smijesno.
Psihopatologiju ne moze nista "izlijeciti". Tako je zivcani sustav sazrio. U prosjeku ih ima 1 na 100. Znaci skola od 1000 ucenika ih ima bar 10. Neki ce biti u buducnosti sefovi, neki kirurzi neki probisvijeti. Ako dodje do rata, tada ce biti ko bubreg u loju.
Sumnjam da ce studirati etiku.  jer ih zaboli za to.
|
|
|
27.10.2024., 18:43
|
|
imat ću 7 plodnih vrtova
|
Quote:
Lolita2 kaže:
|
Znam. I mnogi su homoseksualci rođeni kao takvi...ali sve to ne opravdava njihovo stanje...to samo dokazuje da postoji reinkarnacija ili prošli životi gdje se navike i sklonosti izgrađuju /i razgrađuju/ i prenose iz života u drugi život.
Glupi katolici kažu da se uvjek radi o greškama u odgoju.
|
27.10.2024., 18:45
|
|
imat ću 7 plodnih vrtova
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
Kad je mali jos sisao, ugrizao bi majku namjerno za bradavicu na sto je ona zajauknula a ovome je to bilo smijesno.
.
|
Da je Loliti dala sisu bolje bi prošla...
|
27.10.2024., 19:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Vrtlar888 kaže:
Da je Loliti dala sisu bolje bi prošla...
|
Lol
Hvala na komplimentu
|
|
|
27.10.2024., 19:37
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Vrtlar888 kaže:
Ako doživiš Isusa i njegovo djelo nad sobom onda sobom svjedočiš njega.
|
Ja sam doživlo boginju, no valjda je to stvar izbora  {čijeg ... ne znam još uvijek, zaistač}
I daa, ureže ti se do kocena tvojeg ja.
Quote:
Vrtlar888 kaže:
Ja sam u 60 minuta kao valjda 14-godišnjak (bilo je davno) doživio tri veličanstvena čuda međusobno smisleno povezana ali ako to pričam ateistima ili vjernicima, imam iskustvo, oni će biti ljubomorni i moje svjedočanstvo neće prihvatiti. Mogu ih razumjeti...jer mnogi lažu ili imaju jeftina čuda na koja namiću. Neko će slušati i kulturno reći "dobro, zanimljivo" a u sebi misliti - na kakvog luđaka sam naletio.
|
Dobro osjećaš kakav bi bio odziv na tvoju senzibilnost i doživljenje senzacije no vjeruj mi osobe koje imaju duha i dušu bile bi sretne zbog tebe. Bez obzira je li to igra tvojeg uma ili nestvaran događaj u stvarnosti u smislu da ne možeš vjerovati da ti se tako nešto dogodilo a znaš da je bilo svjesno.
Vidi se iz načina pisanja da nisi "običan", a i vidiš iz mog načina pisanja tebi da imaš respekt od mene i da ne sumnjam u tvoje riječi.
Ne brini za ludost, ludost je permanentna karta za putovanje krajobrazom duhovnosti. "Normalni" to i tako neće razumjeti.
To je ono dok ti se ne dogodi ne možeš vjerovati (ova je dobra).. niti razumjeti.
Doduše religijski konstrukti su kompilacija misli zamotanih u riječi mnogih mudrih ljudi i još većeg broja ljeta ali i produkt probisvijeta.
No nekog vraga ima 
|
|
|
27.10.2024., 20:00
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Lolita2 kaže:
Što je uopće duhovnost? Biti empatičan, čestit čovjek?
Koji živi, radi i doživljava svijet?
|
Svjetove ... !
Lijepa rečenica Mome Kapora
Dopao bi se mnogima da se nisi pokušao dopasti se svima.
A moral je sve, samo je problem imati ispravan moral ... dobrih morala imaš "puno" a možeš pročitati i što je elektrokon napisao.
U principu on se vrlo dobro do odlično slaže s tobom. Blagoslov vama ...
Duhovnost je vrsta neobičnog iznalaženja konačnih rješenja koja su ispravna. A teško je ispravnost vidjeti na prvi pogled. Emotivni dio je vrlo jak i njega treba na neki način "smiriti", zatomiti ... poslati na veliki odmor i potom ga kasnije proživjeti. Odavno poznato.
Čestitost, što je to .. igrati po pravilima koja su napisana za nasilnike?
Mogu razumjeti što si mislila, zaobišao sam malo prvo značenje.
Bitno je doživjeti sebe.
Quote:
Lolita2 kaže:
Neki suvremenu duhovnost nazivaju narcizmom - opsjednuće samim sobom.
|
Duhovnost ne traži da budeš voljen čak ni od sebe samog nego da se usudiš voljeti. Jedino traži neku vrst sigurnosti da druga strana pokuša razumjeti iako nije neki problem većinu toga elokventno pojasniti i obraniti. A kada te netko voli počinješ voljeti i samu sebe, zbog drugog ili drugih. Vrtlar888 ima po meni visoku razinu duhovnosti. No ne mogu biti mjerodavan za sigurnost jer je premalo podataka. i svi ovdje također osim "cindapa" koji ne piše nedjeljom.
Valjda mu vjera to brani dok se traži u ispraznosti i što je najbolje već i je ali mu treba vremena da shvati. /braća Marx/
Quote:
Lolita2 kaže:
Vjerovanje da treba nadići sam sebe i ono što jesi. Neprestano bavljenje sobom i pretjerano manipuliranje percepcijama koji mogu dovesti i do odvajanja sa stvarnošću. Ništa drugo nego igranje sa poimanjem vlastitog identiteta i okoline.
Nekad je duhovnost podrazumjevala i igranje sa poimanjem stvarnosti što i danas neki još uvijek vrlo uspješno rade - drugima.
|
Dobro uočavaš .. no istina je uvijek jednostavna i elegantna .. što i ti pišeš. A slikovnice su dobar način učenja.
makni sebičnost i riješila si .. to ne znači da moraš dati sve, bar ne svaki put (sada je to duhovitost)
Quote:
Lolita2 kaže:
Ako je duhovnost nekakva osobna životna filozofija ili nekave vrijednosti, ok. Stvarati svoj svijet i percipirati stvarnost na ovaj ili onaj način, to radi svatko. Smatrao sebe duhovnim ili ne.
|
"Sjedi pet"  .. imaš sve, ne trebaš "učenje" .. (obzirom da je tema moja, mogu si priskrbiti mogućnost ocjenjivanja da se krivo ne shvati)
|
|
|
27.10.2024., 20:19
|
|
imat ću 7 plodnih vrtova
|
Quote:
saugaro kaže:
To je ono dok ti se ne dogodi ne možeš vjerovati (ova je dobra).. niti razumjeti.
|
Dosta ljudi ima neke nadprirodne doživljaje i viđenja niže vrijednosti i poruka ali se stide istih i ne govore drugima jer i sami ne bi vjerovali drugima na svemu i svačemu.
U čovjeku ima jedan mehanizam odbojnosti na doživljavanje neobičnog pa ako sam to doživi samo ja onda i prestaje u to vjerovati jer je "nenormalno". To zaključujem po jednom slučaju; pričao mi je jedan čovjek iz mog sela da je sa još trojicom prijatelja u kasne noćne sate prolazio pored usamljene seoske crkve na brdu. Nema svjetala u crkvi, nema auta oko crkve. Zastali su jer su čuli u crkvi lijepo zborsko pjevanje. To je bilo vrijeme dok se nije rukovalo sa snimačima zvuka i slično. Međusobno su jedn drugom postavljali pitanja "Čuješ li ti". Kad su svi potvrdili da čuju znali su da "nema zajebancije", da je stvarno čudo te su automatski počeli bježati. Da je bar jedan od njih rekao da ništa ne čuje mirno bi krenuli dalje jer bi ostala trojica mislila da s njima nešto trenutno nije u redu.
Mislim da neka mjesta u sebi čuvaju zvukovne i slikovne zapise, druge dimenzije, paralelne svjetove, portale...Rajmon Modi je o tome pisao "Svijet zagonetnih sila". Ja sam svašta doživljavao a onaj najvredniji i trostruki je sveza stvarnog neobičnog događaja izvan zakona slučajnosti u kojem sam izbjegao ranjavanje ili smrt sa dvije naknadne vizije o tome gdje mi je i objašnjeno zašto sam srećom izbjegao smrt ili teške povrede. Tek nakon 45 godina shvatio sam taj doživljaj i vizije.
|
27.10.2024., 20:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Quote:
elektrokon kaže:
Pozdrav "Orah"
|
Pozdrav ! 
Alergični su oni koji na stvari gledaju površno . Religija ima svoje dobre i loše strane. Pragmatički gledano religija je društvena koheziona sila i na taj način afirmira društvo. Također ako se neka bitanga ponaša društveno prihvatljivo
samo zato što se boji Božje kazne...koga briga ? Evolucijski gledano ...ako religija ne daje neku evolucijsku prednost nestala bi zajedno sa religioznim jedinkama. Može neko reći da religija pomalo nestaje ali ustvari ona samo mijenja oblik.
Religiju shvaćam kao "društvenu duhovnost"
Ipak ima nešto dublje od toga.
Zašto uopće nešto postoji ? To je apsurd.
Zašto bi se nešto "trudilo " da postoji ?
Hoćeli život nadživjeti svemir ( Omega Point ) ?
Da li se stalno vrti "jedan te isti film" ? (pa mi ovo što ovdje pišemo smo već bezbroj puta pisali i pisat ćemo )
Mislim da religijski i duhovni osjećaji su intuitivno , iracionalno pristupanje odgovorima na takva pitanja jer za racionalni odgovor bi morali postati Bog , Pascalov Demon , Apsolutni Duh ...
"Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko" 
|
|
|
27.10.2024., 20:38
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Vrtlar888 kaže:
Dosta ljudi ima neke nadprirodne doživljaje i viđenja niže vrijednosti i poruka ali se stide istih i ne govore drugima jer i sami ne bi vjerovali drugima na svemu i svačemu.
U čovjeku ima jedan mehanizam odbojnosti na doživljavanje neobičnog pa ako sam to doživi samo ja onda i prestaje u to vjerovati jer je "nenormalno". To zaključujem po jednom slučaju; pričao mi je jedan čovjek iz mog sela da je sa još trojicom prijatelja u kasne noćne sate prolazio pored usamljene seoske crkve na brdu. Nema svjetala u crkvi, nema auta oko crkve. Zastali su jer su čuli u crkvi lijepo zborsko pjevanje. Međusobno su jedn drugom postavljali pitanja "Čuješ li ti". Kad su svi potvrdili da čuju znali su da "nema zajebancije", da je stvarno čudo te su automatski počeli bježati. Da je bar jedan od njih rekao da ništa ne čuje mirno bi krenuli dalje jer bi ostala trojica mislila da s njima nešto trenutno nije u redu.
|
Ovo što si opisao da se i racionalno pojasniti ne ulazeći u tome što je konačno rješenje. Jedan od mojih fahova je elektronika od akustike do korištenja elektromagnatskih valova. I imam sve za laboratorijska mjerenja velikih raspona.
Sakralni objekti su pažljivo građeni da budu i akustički živopisne građevine, pojačavaju ljudski glas svojom arhitekturom i strukturom, reznonancije, jeke i refleksije.
Moglo se dogoditi da je i par kilometara daleko bilo neko veselje koje se dopiralo do crkve nabrdu i tu se pojačalo do razine percepcije (bila je noć! i osama)
Zvok se širi mehanički - omnidirekcionalnim valom (kuglasti) kao i valovi na vodi. Uho je inače vrlo osjetljiv organ, da je vid poput uha mogli bi vidjeti plamen svijeće na daljini 30 km!
Naravno to je donji prag čujnosti. Ali ako si izložen glasnim zvukovima treba dosta vremena u tišini da se spusti do te osjetljivosti. Moguće da su si i malo popili pa time postali osjetljiviji na okolne zvukove. Sigurno su čuli samo porijeklo nije "čudo". Nije u pitanju zbirna haulucinacija što bi im rekli neki "učeni".
Quote:
Vrtlar888 kaže:
Mislim da neka mjesta u sebi čuvaju zvukovne i slikovne zapise, druge dimenzije, paralelne svjetove, portale...Rajmon Modi je o tome pisao "Svijet zagonetnih sila".
|
To je dosta nategnuto jer se zlorabe dokazane činjenice nauke. Sve nestane nakon nekog vremena. Može se igrati na igru rezonancije, stojnih valova, ali niti oni nisu toliko vječni. Ne može se generalizirati nego ići od slučaja do slučaja.
Vrlo je mala mogućnost da tako nešto posotji iako je u konačnici 50 % .da ili ne ... ali do sada su sve lažne ili nepotpune informacije.
Naravno ako postoji kontinuitet odašiljanja da se na nekim mjestima mogu osjetiti, "vidjeti ... ili izazvati neke događaje ili doživljaje.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:25.
|
|
|
|