Filozofija Misaone teme lišene dogme |
|
|
04.05.2020., 23:17
|
|
Suburban commando
Registracija: Jun 2016.
|
Od krautrocka do napredne elektronike, malo Tangerine Dreama nije na odmet.
|
05.05.2020., 10:25
|
|
.
Registracija: Oct 2009.
|
Nastalo je kao odgovor Parsifalu na onoj temi, ali riječ je o Arsenu i njegovoj glazbi pa zato stavljam ovdje...
Quote:
parsifal kaže:
Vidim da voliš Arsena Dedića pa ti preporučam novoizašlu knjigu Arsenizmi koju je odobrila i Gabi novak.To je zbirka Arsenovih anegdota i izreka. Tu se vidi da je Arsen Dedić bio još veći stand up komičar nego muzičar 
|
Mislim da si mene pomiješao s kolegom jer ja sam taj 'krivac'  koji voli otrov (Arsen), tj. njegovu ironiju.
Odrastajući uz dva puno (polugeneracijski) starija brata koji su se bavili glazbom od svojih ranih dana, jednog koji se usmjerio prema jazzu, a drugog prema uglazbljenom pjesništvu (iako su jedno vrijeme, dok sam baš bio jako mali, u našoj 'garaži'/dvorišnoj prostoriji prije toga zajedno svirali rock, npr. Deep Purple, Pink Floyd, ali i Carlosa Santanu i sl., a ja sam bio njihov 'snimatelj' koji je na magnetofonu pritiskao start, pauzu i stop  ) I tako... i ja sam od malih nogu, osim jazza i klasike, zavolio i taj žanr. Bio sam jedini klinac osnovnoškolac iz razreda (a i cijele škole) koji je odlazio na takve, a i jazz koncerte...
Dosta Arsenovih pjesama znam napamet, kako tekstove, tako i odsvirati ih na klaviru ili gitari (klavir mi je prvi instrument), a znam i one njegove neuglazbljene iz zbirki pjesama. Još negdje u vrijeme osnovne škole sam ekipi, kad bi me zamolili, znao odrecitirati Djetelinu sa četiri lista, a kasnije sam znao i odsvirati nešto od Arsena, uz gitaru... mada je ekipi obično prihvatljiviji i 'lakši' bio Balašević pa se češće dešavalo da sviram nešto njegovo. Cohena mi je lakše pjevati jer je po raspodjeli glasova bas, a Arsen je tenor (dok sam ja bariton, ali koji može potegnuti u bas dionice, no muče me tenorske visine...)
Nedavno sam stavio tekst i linkao Čovjeka i psa (to su me isto znali tražiti da zasviram uz gitaru), a prije svega par dana, na tvojoj temi o smrti, ostavio sam Arsnovu pjesmu Dva prijatelja...
Tako da, Arsenova (kako prigodno ime) 'otrovnost' (ona pozitivna, a tu razliku oni neinteligentni ljudi ne shvaćaju), ironija i sve ostalo, meni je jako bliska, a nisam primijetio da kolega Weekend Warrior ima išta s njim... valjda si nas zamijenio, iz nekog meni neobjašnjivog razloga.
Sumnjam da je itko od mene više upravo njegovih stavio na forum...
Pusti neka spava se svidjela i Sigmundu (s kojim se rijetko kad slažem)...
Čovjek i pas - prenio sam ju relativno nedavno...
Dva prijatelja - stavio sam ju neki dan na tvoju temu o smrti jer govori upravo o smrti...
Djetelina sa četiri lista - iz zbirke Brod u boci...
|
|
|
06.05.2020., 21:11
|
|
Mislijoc
Registracija: Dec 2018.
|
|
|
|
06.05.2020., 21:22
|
|
Mislijoc
Registracija: Dec 2018.
|
|
|
|
07.05.2020., 21:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
|
|
|
08.05.2020., 14:08
|
|
Vraćam se
Registracija: May 2007.
|
|
|
|
08.05.2020., 15:21
|
|
Napali Pizdar
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
iguodala kaže:
|
Obožavam!
|
08.05.2020., 16:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
Joan Baez je odlična, kao i Van Morrison. Those were the days!
|
|
|
09.05.2020., 17:41
|
|
meta-fizičar
Registracija: May 2008.
|
|
|
|
09.05.2020., 17:49
|
|
Registrirana korisnica
Registracija: May 2006.
|
|
|
|
10.05.2020., 15:21
|
|
Registrirani korisnik
|
|
|
|
10.05.2020., 15:54
|
|
Iron oxide red
Registracija: Feb 2013.
|
Quote:
iguodala kaže:
|
Udaram kontru...  kompromis bi bio možda Brian Eno... music for airports?
https://m.youtube.com/watch?v=4DNGMoMNLRY
|
|
|
10.05.2020., 18:00
|
|
.
Registracija: Oct 2009.
|
Ovo je vezano uz glazbu pa ću radije staviti ovdje...
Quote:
volver kaže:
|
Quote:
- Sizif - kaže:
U svemu sam izbirljiv, a posebno u glazbi. Većina glazbene produkcije (jer masa toga je naprosto smeće) nikad neće proći kroz moj player i zvučnike, ne 'prljam' ih koječime...
Nije 'my cup of tea', ali... kad je nešto napravljeno na vrhunskom nivou, to valja priznati uz puni respekt. The voice.
I Boško je zaista dobar, a i taj aranžerski minimalizam... jer manje je koji put uistinu više... (onaj intro kadar, samo gitara i ona dok prolazi gradom i prilazi dvorani... također perfektan minimalizam u svoj svojoj ljepoti...)
|
Quote:
volver kaže:
Hvala na osvrtu. Drago mi je. 
|
Kažu da je danas najpoznatiji Amerikanac Donad Trump (postoji li itko tko za njega ne zna?), najpoznatija Njemica Angela Merkel...
...najpoznatiji Hrvat je, kažu, Luka Modrić, a najpoznatija Bosanka - Amira Medunjanin.
Dobro, Luka je stvarno svjetska nogometna klasa, ali ako bismo ocjenjivali stas i simpatičnost, a o dobrom glasu (preneseno i doslovno) da i ne govorim... moram priznati da Bosanka pobjeđuje. Tko bi bio u konkurenciji kao najpoznatiji Britanac? Netko od klauna iz kraljevske obitelji? Opet Bosna pobjeđuje, što jest, jest...
Inače, meni ja na nju svojevremeno (kad je još Amira bila malo poznata) skrenula pozornost moja draga. Nikome od nas nije sevdah 'u krvi', ali kad se razumiješ u glazbu, neke stvari ne možeš previdjeti, tj. prečuti... a nas dvoje smo se i upoznali kroz bavljenje glazbom. U to vrijeme sam studirao na FER-u, a ona filozofiju i jezike 'preko puta', na filozofskom. Iako obadvoje glazbeno ponajviše vezani uz jazz i klasiku (te uglazbljeno pjesništvo poput Dedića, Cohena...), to nas nije sputavalo u sposobnosti prepoznavnja onog što vrijedi, a izvan je našeg primarnog afiniteta. Kako je moja draga i školovala glas (klasično jer jazz akademiju još uvijek nemamo), njezino mišljenje o vokalu je meni od početka bilo jako relevantno jer se uvijek pokazalo opravdanim, iako su kriteriji visoki. Tako je bilo i ovaj put. Amira je zaista izvanserijski vokal kakav se ne rađa svake godine, pa ni deseteljeće. Taman to sam i očekivao kad sam ju prvi put čuo jer ne dijele se u našim krugovima superlativi za nešto glazbeno, a tek tako, šakom i kapom...
Kad sam ju prvi put vidio, podsjetila me na curu koja je sjedila sa mnom u istoj klupi, u Miocu. Slične građe, fizionomije, kratke kose (inače to ne volim, ali nekim ženama baš lijepo stoji) Također iz Bosne. I ta neka 'bosanska prostodušnost'... kad sam je sreo, rekao sam joj da me Amira podsjetila na nju. Bilo joj je drago. Koliko sam zapazio, Amiru svi vole, nije samo svjetski vokal, nego i simpatična kao osoba...
I tako, naš "najpoznatiji Hrvat" je na zalasku, zbog tamo nekog procesa nije baš na najboljem glasu (iako mislim da ni on nije loš čovjek), a Amira je na dobrom glasu i nevjerojatnog glasa pa bismo mogli i neku 'trampu' dogovoriti, kad biste ju dali...
I što reći, kad bi čovjek u nekoj ludoj nagradnoj igri za 'nagradu' dobio kavu s trenutno najpoznatijom osobom neke zemlje i ako bi to bili Trump (USA), Merkel (Njemačka) neki član kraljevske obitelji (VB)... mislim da normalan čovjek koji zna birati dobro društvo jedino s vašom ne bi odbio popiti kavu...
...iako to nije 'moj žanr', jednom sam čak skoro završio na njezinom koncertu, no nije više bilo mjesta (gostovala je na Špancir festu u Varaždinu tom prilikom).
Mi u Hrvatskoj imamo nekoliko iznimnih i međusobno vrlo različitih melosa, ali nemamo takav (upečatljiv) vokal u toj domeni. Lidiju Bajuk cijenm zbog sveg uloženog truda, ali...
Tamara Obrovac ulazi i u sfere etna (istarskog), no ona je ipak primarno jazz vokal...
|
|
|
10.05.2020., 19:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Templarski red kaže:
|
Moze Brian Eno. Mislim da su čak bile neke priče da su floydi za shine on you crazy diamond ukrali neke rifove od njega
|
|
|
10.05.2020., 20:44
|
|
Vraćam se
|
@Sizife, ne damo Amiru!  ))) haha
al' kava ili kafa može

Svidjelo bi joj se sigurno sve ovo što si napisao o njoj.
A ja ću ovdje samo izdvojit dvije njene interpretacije koje mi se sviđaju, isto, i rado ih poslušam.
Ako znaš bilo što - Štulićeva
Čula jesam... - narodna iz Podravine
volim etno
|
|
|
10.05.2020., 20:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
volver kaže:
@Sizife, ne damo Amiru!  ))) haha
al' kava ili kafa može

Svidjelo bi joj se sigurno sve ovo što si napisao o njoj.
A ja ću ovdje samo izdvojit dvije njene interpretacije koje mi se sviđaju, isto, i rado ih poslušam.
Ako znaš bilo što - Štulićeva
Čula jesam... - narodna iz Podravine
volim etno
|
Auuuu.
"Ako znas bilo što", meni najdraza azrina pisma. Obrada je veličanstvena 
|
|
|
10.05.2020., 21:01
|
|
Vraćam se
|
Jel' da? I ja mislim. Eto baš mi je drago da smo ovo podijelili.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:47.
|
|
|
|