Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Pogledaj rezultate ankete: Treba li uvesti obvezni vojni rok?
Da 242 31.15%
Ne 504 64.86%
Ne znam 31 3.99%
Glasovatelji: 777. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.01.2024., 13:43   #3041
Quote:
JohnDoe-25 kaže: Pogledaj post
Može čak i najgori okupator biti umjeren u krađi, ako ništa drugo da bi mogao dulje krasti. Hdz pak krađu tempira na 4 godine.
Je je je, pa što misliš po što je potencijalni okupator došao? Po tvoj porez, po tvoju proizvodnju, po tvoje resurse sa kojima bi razvijao svoj centar a periferiji (Hrvatskoj u ovom slučaju) ostavio nužni minimum.

Političari kradu. Kradu ne kažem, ima ih osuđenih koliko hoćeš. Ali to su mrvice, pa BDP Hrvatske dosižu skoro 70 milijardi(!) eura, pa ako je ekipa maznula milijun-dva, nema teoretske šanse da to osjetiš na svojoj koži. Teoretske.

A država ti lijepo izgradila infrastrukturu, ceste, sad gradi pruge, misliš da bi okupator išta ulagao? Možeš misliti.

Ljudi malo pretjerujete s tim lopovima, ne kažem da te pojave ne treba sasjeći u korijenu, treba, ali taj lopovluk nije prouzrokovao lošiji standard.
penava is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 13:53   #3042
Quote:
penava kaže: Pogledaj post
Je je je, pa što misliš po što je potencijalni okupator došao? Po tvoj porez, po tvoju proizvodnju, po tvoje resurse sa kojima bi razvijao svoj centar a periferiji (Hrvatskoj u ovom slučaju) ostavio nužni minimum.

Političari kradu. Kradu ne kažem, ima ih osuđenih koliko hoćeš. Ali to su mrvice, pa BDP Hrvatske dosižu skoro 70 milijardi(!) eura, pa ako je ekipa maznula milijun-dva, nema teoretske šanse da to osjetiš na svojoj koži. Teoretske.

A država ti lijepo izgradila infrastrukturu, ceste, sad gradi pruge, misliš da bi okupator išta ulagao? Možeš misliti.

Ljudi malo pretjerujete s tim lopovima, ne kažem da te pojave ne treba sasjeći u korijenu, treba, ali taj lopovluk nije prouzrokovao lošiji standard.

nije mi jasno za koga je infrastruktura , ceste , pruge ???

Došlo je do ekspresne zamjene stanovništva, hrvatstvo je potrošen pojam.

Stotine tisuća mladih su napustile domovinu, a zamjenjuju ih stotine tisuća

stranaca istočnjaka. Radi se o mladim ljudima.

Dakle budućnost je drugačija i bez rata.

Naši odgovorni do jučer laprdaju o za dom spremni udbašima crvenima ...

Brod je davno potonuo, a glazba i dalje svira.

Izgleda da nije ni živa ni na struju, nego na navijanje
babarogac is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 14:10   #3043
Quote:
babarogac kaže: Pogledaj post

“Zamjena stanovništva” je izraz koji elementarni nepoznavaoci tržišta rada koriste za - tržište rada. Pa smisao i jedan od temeljnih stupova EU je pokretnost radne snage. A ako se od Nepalaca ne napravi Hrvate, to ćemo si mi biti krivi zbog nepostojanja politika asimilacije stanovništva. Iako vidim pozitivne pomake, programa učenja jezika primjerice.

I onda će ti kako ti kažeš “zamijenjeni” imati razlog braniti Hrvatsku.
penava is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 14:10   #3044
Quote:
Ord Mantel kaže: Pogledaj post
To se zove pogled kroz ružičaste naočale. Pitaj Hrvate koji su živjeli na okupiranom području 90-ih, ili sada Ukrajince u Donbasu ili na Krimu kako im je "bajno".
Sto se cekalo i radilo 30 godina? Ah da. Bilo se zauzeto kradjom, lopovlukom, neradom i nepotizmom svih vrsta. Sad treba platiti cijenu toga.
T-3000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 14:17   #3045
Čemu sada to? Zar nije bila riječ o "milostivom" okupatoru?
Ord Mantel is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 14:51   #3046
Vojni rok i kad je bio obvezan zapravo i nije bio, moj buraz je bio zadnja generacije tamo jesen-zima 06/07, ono nije upisao faks i šta če ide u vojsku da se toga riješi, kaže kad je došao se prijaviti u vojsku taj tip di se javio ga je jedno 10X pitao jel siguran, koji je razlog, da se još jednom razmisli, kao da ga je pokušao odgovoriti...
cunyzg is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 15:04   #3047
Quote:
Sherman25 kaže: Pogledaj post
Okupator večinom želi etnički čistu državu, a i može se pojaviti iznenada kao ovi što su napali Izrael ili Ruski padobranci kod Kijeva.
Samo glupi i kratkovidni okupator želi etničko čistu državu, pogotovo ako gledamo Europu di sve države zapravo izumiru i nemaju dovoljno ljudi ni za svoju državu, a kamoli još jednu. Ako pogledamo Istru kroz "bližu" povijest izmjenila je vladara ko na traci i nijedan je nije išao do kraja etnički očistiti jer ko će ti onda raditi na tom području iako je svaki ostavio svoj potpis.

Ni Izrael, ni Ukrajina nisu napadnuti baš iznenada, oboje su u ratnom stanju već skoro desetljeće ili duže.
Rusija je možda prošla na foru, to su samo "vježbe", no sljedećem kome god, baš i neće to više proći. A i oni njihovi padobranci su bili potaracani brzo. Ako prođe to nekome, opet to znači da napadnuta država nema ni regularnu vojsku nego lovačko društvo.
Ovaj izraelski mi se čak vodi onom američkom, ako želiš dobiti izbore, kreni u rat. S obzirom da su tamo prosvjedovali milijuni na ulicama već mjesecima (skoro godinu dana) protiv njihovog korumpiranog AP-a koji može što hoće, a kako se čini imali su jako ozbiljne obavještajne podatke prije napada, no to valjda ide već u teorije zavjere i nije tu tema.

Quote:

Di ti živiš čovječe, kakvo pretjerivanje?

Korupcija nas koštala 8,5 milijardi eura, Vlada daje 76 milijuna kuna da je suzbije

Čitaj i plači, 13.5% BDPa i to godišnje i to ono službeno uljepšano, sada s ovom lovom koja se dijeli na strane vjerojatno i više, ne bi se čudio da koliko se dobije kroz turizam ode u podobne džepove.

Da milijun, dva.

Tih 8,5 milijardi da se ulagalo u fondove ko Norveška pare od nafte, npr penzioneri bi imali do sada penzije skoro ko plaće, a ne crkavice. A budući naraštaji bi uplaćivali svih 20% plaće samo za sebe u budućnosti, a ne dijelili međugeneracijski.

Jednu školu mi izgradila Jugoslavija, drugu Austro-Ugarska, fakultet također, ceste probila većinu Jugoslavija ili još neko prije, one ceste šta su ovi "obnavljali" propale više u par godina nego u 30 godina prije obnove. Bolnice mislim isto Austro Ugarska, možda Jugoslavija.

Prugu isto razvukla Austro-Ugarska. Pa sada su ovima propali milijuni EU novaca jer nisu bili sposobni razvuć desetak km pruge na vrijeme kroz neku ravnicu u skoro 10 godina.

Svako ko danas živi bolje u državi, a nije prikvačen na državnu sisu to je unatoč državi, a ne uz njenu pomoć.
Munjeno Blago is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 15:32   #3048
Quote:
“Zamjena stanovništva” je izraz koji elementarni nepoznavaoci tržišta rada koriste za - tržište rada. Pa smisao i jedan od temeljnih stupova EU je pokretnost radne snage. A ako se od Nepalaca ne napravi Hrvate, to ćemo si mi biti krivi zbog nepostojanja politika asimilacije stanovništva. Iako vidim pozitivne pomake, programa učenja jezika primjerice.

I onda će ti kako ti kažeš “zamijenjeni” imati razlog braniti Hrvatsku.
Kako funkcionira to tržište rada, molim te, objasni nama neznalicama.

Deklarirana prednost ulaska u EU bila je pokretnost stanovništva i radne snage unutar Unije. Ne dolazi nam radna snaga iz Slovačke, Litve ni Bugarske (bogatije članice da ni ne spominjem), nego iz Nepala i sličnih zemalja, djelomično zato što smo izgubili nekoliko stotina tisuća ljudi. Kakve veze oni imaju s Europskom unijom? Teoretski smo Nepalce mogli uvoziti i prije dvadeset godina. Ovo čemu svjedočimo je zamjena stanovništva
kandraxII is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 16:33   #3049
Nismo mogli jer je nezaposlenost bila visoka i nije bilo posla ni za građane Hrvatske, ako se dobro sjećaš situacije prije samo 10 godina. Taj teret je zahvaljujući EU nestao, jer su nezaposleni sada mogli tražiti posao bilo gdje u EU. Jedan dio je otišao i za većim primanjima, i taj dio se mora nekako nadomjestiti. S obzirom da smo srećom zemlja tržišnog gospodarstva i da plaće odlučuje tržište a ne neki ćato iz Partije, onda država ne može propisati nivo plača kakav je u Njemačkoj jel tako. Mogla je zabraniti uvoz radne snage, ali tu imaš rizik da umjesto podizanja plaća, poduzetnici jednostavno zatvore poslove i doviđenja, i kakva bi tek tada ekonomska šteta nastala. Zbog toga uvoz ljudi koji su spremni raditi za minimalac (kojeg bi isto tako trebalo ukinuti, neka ga odredi tržište). I tu ja nikakav problem ne vidim.

Vidim problem ako se strani radnici ne asimiliraju, među ostalim iz razloga obrane.
penava is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 20:49   #3050
Evo ideje.
1. neka EU da nofce da obnovimo infrasrukturu, kasarne, hotele i zgradu kumrovečke škole za smještaj vojaka.
2. NATO neka da naoružanje i opremu, instruktore.
3. vojake regrutirati iz borbenih navijačkih skupina, "u boj za narod svoj" i Tompsonove sljedbe koja je spremna zd.
4. one koji se pozovu na priziv savjesti zaposliti u vojnoj logistici, sanitetu, kuhari, skladištari, mehaničari, pomoćno osoblje i sl.
5. osnovati legiju stranaca kao nadopunu, kod ilegalnog prelaza granice s mjesta ih odvesti u postrojbu s min. 3. god. služenja. njihovim obiteljima slati 100 € mjesečno. Poslije odsluženja ponuditi da postanu vojni profići za plaću ili se deportiraju natrag u domicilne zemlje.

Pošto smo opet antemurale kršćansva, ideja mi se ne čini nerazumnom.
Old 31.01.2024., 10:00   #3051
1. EU ne voli davat novce za to, a i ove jake države su skužile koliko su zapustile svoju vojsku. Švabe isto muče muku sa vojskom, kako sa ljudstvom, tako sa tehnikom. A imali su i mali skandalček prije koju godinu pa su djelomično raspustili KSK (njihovu Tier1 specijalnu postrojbu).
2. NATO- misliš SAD. Daju ono što procjene da im se isplati dati. Za ostalo - plati i vozi. Samo pare buraz.
3. Nekako mi se čini da nebi bio baš dobar odaziv.
4. Ovi bi jedini imali čak i neke koristi. To su sve poslovi iz kojih znanje i iskustvo možeš fino prenjeti u civilni sektor. I to solidno naplatiti.
5. Davati u ruke oružje nekome tko zaista ne želi biti tamo i tko je praktički u zatvoru je uvijek bistra ideja. Ako ih doslovno ne držiš zaključane, visoka stopa dezertera bi bila standard

Ukratko, prestat krast, uložit poštenu lovu po NATO standardu u vojni proračun. Za početak izbacit mirovine iz vojnog proračuna i nakon toga 2% BDP-a za obranu, od toga minimum 20% godišnje za novu tehniku. Posložiti vojsku zaista kao pravu profesionalnu vojsku a ne kao polu socijalnu ustanovu.
Old 31.01.2024., 10:30   #3052
Ma, čovjek se zeza.
Ord Mantel is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2024., 11:16   #3053
Quote:

Ima i te kave šanse, i itekako se osjeti.

Quote:
I kolonijalne sile su po kolonijama gradile infrastrukturu. Istina, ne zato što ih vole, nego zato da ih mogu efikasnije eksploatirati.
JohnDoe-25 is online now  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2024., 12:06   #3054
Ja sam "za" vojnu obuku. Ima ju i Švicarska i dečki uredno idu i to se uopće ne propitkuje. Kakva god da smo država, neki minimum vojne edukacije je potreban, mislim da nas je to spasilo i tijekom DR-a. Za žene mislim da treba biti opcionalno jer su u pravilu slabije građe (kako će nositi opremu, ranjenog kolegu?), a i muškarci u vojnom timu su češće spremniji riskirati uspjeh misije/zadatka da spase kolegicu nego kolegu. Naravno ima žena koje su zmajice i osobno poznajem jednu takvu časnicu, ali ona je izuzetak po svim osobinama.
LazyCrazy is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2024., 12:18   #3055
zene ne mogu rukovati oruzjem, tehnologijom ni nisaniti jer su slabije od muskaraca. got it.

doduse, "vojni rok" kakvog se predlaze ce ionako osigurati da se na prvoj liniji nadju djevojke ako ikad zagusti, so there's that.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar; you are only telling the world that you fear what he might say.
seskal is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2024., 12:51   #3056
Quote:
babarogac kaže: Pogledaj post

velika istina
one koji traže da hrvatska vojska štiti hrvatsku granicu se u medijima naziva praktički rasistima.
istovremeno ti globo mediji bi slali Hrvate da ratuju na istočni front
milko84 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2024., 13:01   #3057
Quote:
Ja sam pak čuo da žene u štiklama mogu sve što i muškarci. U vojsci se štikle ne nose.
Hoćeš reći da ženama nije potrebna nikakva edukacija u području vojske, ili civilne zaštite?
O, nose se štikle i u vojsci.

https://www.youtube.com/watch?v=LQRLzo97LJk

Ako ostavimo po strani pomodarstvo, nego se fokusiramo na sigurnost domovine, onda po tom pitanju žene mogu učiniti najviše, da se udaju i rode djecu (demografija). Osim u administraciji i sanitetu (podalje od linije), u ratu su žene beskorisne, kontraproduktivne, a predstavljaju trošak.
goran2hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2024., 13:14   #3058
Quote:
seskal kaže: Pogledaj post
zene ne mogu rukovati oruzjem, tehnologijom ni nisaniti jer su slabije od muskaraca. got it.

doduse, "vojni rok" kakvog se predlaze ce ionako osigurati da se na prvoj liniji nadju djevojke ako ikad zagusti, so there's that.
Ne vidim razloga zašto žene nebi imale ˝lakše˝ uloge ja sam bio u topništvu ciljač na oružju je poprilično laka stvar samo unosiš elemente u nišansku spravu i šalješ ˝poklone˝ ALI zato punitelji i dodavači e tu trebaju krkani
Što se tiće žena pogledaj IDF ali to je njima u genima ne možeš to naučiti ja sam bio u Izraelu u par gradova i njihove žene znaju postaviti autoritet nema j.be ti šutiš dok ona priča ili budeš dobio kundak od M-16 u facu kad si 80 godina u ratu i svi te žele ubiti vjerovatno to ostavi traga na odgoju
Davorček is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2024., 13:23   #3059
Quote:
Zanimljivo. Znači, toliko su slabije da ni dugmad ne mogu stiskati?

E, kad te lokalne feministice dočepaju, poželjeti ćeš da si u Sibiru u gulagu.
A ratu sam vidio žene i kolika je "korist" od njih. Ali ne bi sada o njima, nego paralelu sa muškarcima.
Usporedbe radi, vidio sam vojnike muškarce nižeg rasta i slabije građe (a opet i takvi jači nego prosječna žena). Pa tako, dok puca (AK 47), puška ga odgurava prema natrag i mora koračat unatrag - da ne bi pao. Na maršu (~25 km) nisu u stanju nositi svoju pušku - pa to za njega čine drugi. Nikakve koristi od njega kada se vuče BST (teret se rasporedi na ostale). I tsl. Pa do slučajeva kada pod psihičkim teretom reagiraju kao žene - paničare, histeriziraju i plaču. Također, bio sam svjedokom izmjene kotača na tenku i nekoliko članaka gusjenice, na temperaturi ispod nule, uz malo alata i dizalicu, pa na ruke... Jednostavno to žene ne bi mogle odraditi. Žene koje kopaju rov? Izvlače ranjenog?

Ako ne govorimo o muškarcima koji imaju problem sa ženama, pa im žele napakostiti ili nešto im dokazati, čisto praktično, novac se može odvojiti i za pametnije stvari od obuke žena, izgradnje posebnih objekata, WC-a, tuševa...
goran2hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2024., 13:24   #3060
Ja bih napravio ˝upitnik˝ po srednjim školama da se pita te buduće vojnike što očekuju od vojne obuke

Vojni rok od nekoliko mjeseci je bacanje novca sve se da obaviti u max mjesec dana što se tiće osnova čak neki sistem ˝večernje škole˝ obuka tijekom ljetnih praznika i sl da se ove curice nebudu osjećali depresivno odvojeni od roditelja(evo moj klinac je išao u školu prirode po pola razreda su morali doči roditelji jer su im klinci bili previše tužni zbog odvajanja)
A oni koji žele više i naučiti specijalna znanja pojedinih vojnih rodova ti se budu ionako prijavili u vojsku kao svoj odabir zvanja i mogučnost dodatne izobrazbe

Inače klincima danas je preljepo obaveze nikakve starci sve peglaju ni brige ni pameti jer to nacionalni ispiti(matura) dokazuje da ne samo što su mekani nego su poprilično glupi i nezainteresirani za učenje jer imaju dobre mentore iz javnog i političkog života dečki u nogomet cure na onlyfans j.beš školu ima lakši način tata bude kupio diplomu ili me budu upisali na privatni fax sa labilnim pristupom ocijenjivanja čitaj plati i imaš ocjenu
Davorček is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:51.