Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nekretnine

Nekretnine Vlasništvo, posjed, gruntovnica, porezi i dr.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.02.2024., 10:56   #3401
Quote:
woops kaže: Pogledaj post
Ako sam upisan kao dozivotni uzdrzavatelj, da li banka moze se upisati na takvu nekretninu, iako je vlasnik(ica) jos uvijek ziv(a)? Malo su mi sumnjivi jer cim smo napravili taj ugovor, banka se puno agresivnije pocela obracati po pitanju dugova i slicno, iako sam u zadnjih 2-3 godine bez problema otplatio preko 10 tisuca eura kredita. Ali cim malo zasteka, odmah je to lavina upozorenja i prijetnji.
Možete napisati malo više podataka za vaš slučaj...

Dakle, sklopili ste ugovor o doživotnom uzdržavanju?
Sa roditeljem, rođakom?
Ugovor je na odgovarajući način zabilježen u zemljišnoj knjizi?
Vi ste inače potencijalni nasljednik?
Ima li još vrijedne imovine koja nije obuhvaćena ugovorom o doživotnom uzdržavanju?
Ima li drugih nasljednika?

Za što je bio taj kredit koji vraćate?
Koji drugi dugovi postoje, i za što točno?
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.02.2024., 13:10   #3402
Quote:
thortwins kaže: Pogledaj post
Možete napisati malo više podataka za vaš slučaj...

Dakle, sklopili ste ugovor o doživotnom uzdržavanju?
Sa roditeljem, rođakom?
Ugovor je na odgovarajući način zabilježen u zemljišnoj knjizi?
Vi ste inače potencijalni nasljednik?
Ima li još vrijedne imovine koja nije obuhvaćena ugovorom o doživotnom uzdržavanju?
Ima li drugih nasljednika?

Za što je bio taj kredit koji vraćate?
Koji drugi dugovi postoje, i za što točno?
Ja sam shvatila da je on davatelj uzdržavanja, da je ugovor predbilježen u zk na nekrentini koja je još uvijek u vlasništvu primatelja uzdržavanja, i sad on pita/boji se da banka može ovršiti tu nekrentinu koja još uvijek nije njegova.
Ne može, dok god primatelj uzdržavanja ne umre i ti ne postaneš vlasnik te nekretnine.
L_U_D_A is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.02.2024., 13:15   #3403
Quote:
L_U_D_A kaže: Pogledaj post
Ja sam shvatila da je on davatelj uzdržavanja, da je ugovor predbilježen u zk na nekrentini koja je još uvijek u vlasništvu primatelja uzdržavanja, i sad on pita/boji se da banka može ovršiti tu nekrentinu koja još uvijek nije njegova.
Ne može, dok god primatelj uzdržavanja ne umre i on ne postane vlasnik te nekretnine.

Da, u međuvremenu sam vidio na temi ovrhe gdje je jasno da je on dužnik.
Pogrešno sam percipirao da je sa roditeljem sklopio ugovor o uzdržavanju jer roditelj ima kojekakvih dugova.
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2024., 13:14   #3404
NEUJEDNAČENOST KATASTAR I ZK

Poštovani, molim pomoć,
u katastru upisan moj pokojni pradjed nazovimo ga Filip Filipić, koji je iza sebe imao sinove Filipa ml. i Luku, i još 6 kćeri.
Koliko sam shvatila obitelj po pričama,
kćeri su se tada odrekle svog dijela nekretnina, međutim pradjed Filip je i dalje upisan u katastru, dok su u zk na nekim česticama upisani moj otac i njegov bratić (sinovi od Filipa ml i od Luke), a na nekima je uz njih upisan još poneki suvlasnik, na nekima samo ZAdruga s prezimenom Filipić

Dakle pradjed Filip je i dalje upisan u katastru.
Što mi je prvo činiti? Otići ću do nadležnog katastra ali ipak sam mislila prvo tu pitati.

Gdje mogu naći da su se u to vrijeme sestre odricale svog dijela: u povijesnom zk listu, nekom papiru o ostavini, mogu li to dići na sudu?
Radi se o vremenu poslije netom poslije ii sv. rata..
Željka90 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2024., 14:37   #3405
Quote:
Željka90 kaže: Pogledaj post
Poštovani, molim pomoć,
u katastru upisan moj pokojni pradjed nazovimo ga Filip Filipić, koji je iza sebe imao sinove Filipa ml. i Luku, i još 6 kćeri.
Koliko sam shvatila obitelj po pričama,
kćeri su se tada odrekle svog dijela nekretnina, međutim pradjed Filip je i dalje upisan u katastru, dok su u zk na nekim česticama upisani moj otac i njegov bratić (sinovi od Filipa ml i od Luke), a na nekima je uz njih upisan još poneki suvlasnik, na nekima samo ZAdruga s prezimenom Filipić

Dakle pradjed Filip je i dalje upisan u katastru.
Što mi je prvo činiti? Otići ću do nadležnog katastra ali ipak sam mislila prvo tu pitati.

Gdje mogu naći da su se u to vrijeme sestre odricale svog dijela: u povijesnom zk listu, nekom papiru o ostavini, mogu li to dići na sudu?
Radi se o vremenu poslije netom poslije ii sv. rata..
Da, u rj. o nasljeđivanju piše. Odite u povijesni zk. izvadak i pogledajte pod kojim Z je provedena ostavina i onda u gruntovnici tražite tu zbirku isprava.

Poslano sa mog SM-N986B koristeći Tapatalk
marta 29 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2024., 20:10   #3406
Situacija je sljedeća,nakon 20 godina braka kupljena je klijet sa malim vinogradom na muževo ime.Kupljena je od novaca koje je on dobio kao otpremninu(10.000 Eura,u vrijeme kada je kupljena bila je ta cifra u kunama).Mene sad zanima da li je to isključivo njegova imovina ili je pravno gledano pola ipak moje bez obzira sto se na njemu vodi.Da napomenem ulazem tamo i financijski i fizičkim radom sto je valjda i razumljivo.
Zanima me 1.da li je on eventualno može prodati bez mog pristanka posto se vodi isključivo na njemu?
2 Da li se ja sama mogu upisati negdje (gdje?) kao suvlasnik?
Hvala!
Old 17.03.2024., 21:06   #3407
Quote:
lordy kaže: Pogledaj post
Situacija je sljedeća,nakon 20 godina braka kupljena je klijet sa malim vinogradom na muževo ime.Kupljena je od novaca koje je on dobio kao otpremninu(10.000 Eura,u vrijeme kada je kupljena bila je ta cifra u kunama).Mene sad zanima da li je to isključivo njegova imovina ili je pravno gledano pola ipak moje bez obzira sto se na njemu vodi.Da napomenem ulazem tamo i financijski i fizičkim radom sto je valjda i razumljivo.
Zanima me 1.da li je on eventualno može prodati bez mog pristanka posto se vodi isključivo na njemu?
Hvala!
Upisujete suvlasništvo u gruntovnicu mjesta gdje se klijet nalazi. Trebate darovni ugovor ili neki bračni ugovor gdje se utvrđuje da je to bračna stečevina i dozvoljava vam upis suvlasništva u zk.

marta 29 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2024., 12:18   #3408
Gledam brojeve čestica u posjedovnom listu i vidim da se u nekim česticama ponavlja P24 tj broj čestice kroz P24, npr 4567/P24.

Šta je to P24? Posjedovni list je broj 24, je li to to? Ako je, zašto su neke čestice /P24 a neke nisu?
Old 18.03.2024., 13:06   #3409
To je neki specifikum tog katastra/katastarske općine, nije neka općenita pojava da se može samo tako dati odgovor.
Fitz is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2024., 13:29   #3410
Aha, hvala na odgovoru.
Old 18.03.2024., 22:57   #3411
Quote:
L_U_D_A kaže: Pogledaj post
problemi kod ova dva prva puta koje si naveo su u tome što kupac nije pošten jer zna da je knjižno stanje različito od stvarnog stanja (sam je rekao), pa se ne može pozivati na povjerenje u zemljišne knjige kad ga bude dugogodišnji posjednik i izvanknjižni vlasnik tužio, tako da bilo kakvo kupovanje od upisanih vlasnika ne dolazi u obzir, ući će u spor sa posjednikom i izgubit će.

3. put je i po meni najčišći, to sam odmah i predložila, iako mislim da je tužba bolja od pojedinačnog. Također, ovaj ugovor koji je thortwins spominjao isto nije loša opcija. Kupuje se od posjednika, u ugovoru se stavlja da je on dosjelošću stekao tu nekretninu, a da su upisi u zemljišne knjige tabularni, tj. neistiniti i da ti ljudi nemaju ništa sa nekretninom, pa dozovoljavaju svoj izbris iz knjiga. POtpisuju svi, i posjednik i upisane osobe. Problem je taj 6. Ali on je problem i ako ideš u pojedinačni, zato mislim da je bolje ići na tužbu, jer em u pojedinačnom onaj koji se protivi ne snosi troškove, pa ga ništa ne priječi da se protivi, em ako se bude protivio, ionako ćeš završiti u parnici, samo se gubi vrijeme u pojedinačnom.
Ima par sitnica s kojima se ne slažem, ali možemo zaključiti kako pojedninačni ispravni nije lakši put? Pogotovo ako imamo mrtvaca upisanog?

Jel postoji praksa da netko kupi, a onda posjednik tuži na dosjelost, pa onaj koji je kupio nije više vlasnik, s aspekta publicitetne funckije zemljišnih knjiga? Ili se posjed onda računa samostalno od kupovine?

p.s. 3. put nije do mene nitko eksplicitno spomenuo.
Old 19.03.2024., 17:06   #3412
Quote:
marta 29 kaže: Pogledaj post
Upisujete suvlasništvo u gruntovnicu mjesta gdje se klijet nalazi. Trebate darovni ugovor ili neki bračni ugovor gdje se utvrđuje da je to bračna stečevina i dozvoljava vam upis suvlasništva u zk.

Hvala!
Zanima me da li se bas treba donijeti darovni ugovor na kojem pise da bracni drug daruje polovicu,ovjereni kod javnog bilježnika?
Ili je dovoljno npr.vjencani list po kojem se vidi od koje smo godine u braku i kupoprodajni ugovor od klijeti na kojoj se vidi koje je godine kupljena?
Hvala!
Old 19.03.2024., 18:06   #3413
Quote:
Hvala!
Quote:
Hvala!
Zanima me da li se bas treba donijeti darovni ugovor na kojem pise da bracni drug daruje polovicu,ovjereni kod javnog bilježnika?
Ili je dovoljno npr.vjencani list po kojem se vidi od koje smo godine u braku i kupoprodajni ugovor od klijeti na kojoj se vidi koje je godine kupljena?
Hvala!
Želiš to učiniti bez znanja supruga? Čini mi se tako iz napisanog.
Coco_Nut is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2024., 18:12   #3414
Zato nisam odgovarao, reko već vjerojatno ima odvjetnika za rastavu pa što ne pita njega...

Ali uglavnom, treba ugovor. Stečevina je ako je kupljeno nakon nekog datuma, mislim 1998./1999. godine. Može se podijeliti ako potpišete ugovor, a savjetujem angažiranje pravnika/odvjetnika oko pisanja tog ugovora i na temelju toga se upisuješ. Nema za sad druge varijante.
Fitz is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2024., 19:17   #3415
Quote:
Coco_Nut kaže: Pogledaj post
Želiš to učiniti bez znanja supruga? Čini mi se tako iz napisanog.
Ne,ne želim.
Imala sam priliku biti upisana kao suvlasnik.
Samo me zanima jer citam svasta po internetu,od toga da je isključivo vlanistvo od onog na koga se vodi pa do toga da se ne može prodati bez potpisa drugog supružnika ako on ne dozvoli.
Old 19.03.2024., 19:20   #3416
Quote:
Fitz kaže: Pogledaj post
Zato nisam odgovarao, reko već vjerojatno ima odvjetnika za rastavu pa što ne pita njega...

Ali uglavnom, treba ugovor. Stečevina je ako je kupljeno nakon nekog datuma, mislim 1998./1999. godine. Može se podijeliti ako potpišete ugovor, a savjetujem angažiranje pravnika/odvjetnika oko pisanja tog ugovora i na temelju toga se upisuješ. Nema za sad druge varijante.
Hvala!
Old 20.03.2024., 21:38   #3417
Quote:
Fitz kaže: Pogledaj post

Ne, puno ranije. 1978.

Može i tabularna isprava, kao druga varijanta.

A za odvjetnika se slažem.
Old 20.03.2024., 21:58   #3418
Ne znam, znam da je bila neka rasprava oko toga nedavno i da je zaključeno da prije obiteljskog zakona iz 1998. taj pojam nije postojao i nije se automatski smatralo bračnom stečevinom samo zato što je stečeno u braku.
Fitz is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2024., 00:12   #3419
Radi se o tome da smo prije par godina na jednoj velikoj parceli kao vanknjizni vlasnici određenog dijela zemljista temeljem posjedovnog lista, a prije samog angaziranja geodeta za mjerenje naseg udjela stupili smo u kontakt sa jedinim uknjizenim vlasnikom te mu rekli nase namjere. Isti se slozio, bio prisutan mjerenju i potpisao svojevoljno geometru parcelaciju priznavajući naš stvarni udio te iznio prijedlog na licu mjesta da zbog ostatka nepravilnog oblika parcele obuhvatimo pod istom k.č. dodatno njegovih cca 100 m2 površine za koje cemo se nakon provedbe elaborata dogovoriti o iznosu cijene a samim time i priznavanjem prava naseg vlasnistva... Nakon toga osoba podnosi žalbu na katastar da je doveden u zabludu nasim mjerenjem, te uspijevamo zalbu pobiti u drugostupanjskoj odluci nadleznog katastra u nasu korist... Nakon toga ponovno smo stupili u kontakt sa predmetnim ali smo odustali od daljnjeg dogovora zbog prevelikog iznosa potrazivanja od vise tisuća eura jer se radi o dijelu poljoprivrednog i zasticenog dijela zemljista/kamenjara na brdovitom i skliskom terenu koje ne vrijedi tih novaca... Nakon toga smo pokrenuli pojedinacni postupak na nadleznom sudu te nakon 3 god. ubrzo slijedi očevid na nekretnini od strane sudca, zapisnicara, ovlastenog mjernika i svjedoka pri identifikacije nekretnine. Što napraviti u ovoj situaciji?
bigl88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.04.2024., 08:35   #3420
Malo mi je nejasno, vi ste njegovih 100m2 uključili u svoju parcelu ili ste od njegovih 100m2 napravili posebnu parcelu ili na kraju uopće nije to dirano?

Primjer, parcela je bila 1000. I sad je elaboratom napravljena 1000/1 što je ostatak i 1000/2 što je vaše. Jel napravljeno i 1000/3 što je njegovih tih 100m2 ili nije?

Ako je, onda ispravnim postupkom tražite ionako samo rješavanja svojih 1000/2.

Nisi to opisao pa mi je teško išta reći. Uglavnom ako se on žalio, zašto nije prerađen elaborat na način da se njegovo skroz izbaci i gotovo?
Fitz is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:45.