Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.04.2025., 20:42   #3441
Današnji graf proizvodnje je vrlo zanimljiv.

Zna li netko razlog zbog čega je takav?
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2025., 21:03   #3442
Takav je dan. Sunce, oblak, sunce oblak, sunce......
Kod mene isto

[IMG][/IMG]
SigurnaCesta is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2025., 21:09   #3443
Tako je Sunce htjelo

best upload pic
Old 03.04.2025., 21:19   #3444
Quote:
iwanho kaže: Pogledaj post

pretpostavljam oblaci. da nije toliko velika proizvodnja posumnjao bi da ti pokazuje proizvedeno-troseno (paljenje dizalice topline prvi dan)
nitkonista is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2025., 21:56   #3445
Vaši grafovi ne padaju na nulu. Kod men je 19 puta proizvodnja pala na 0 kW.
Je li moguće da je potrošnja na jednoj fazi lokalne trafostanice bila toliko mala da sam čak 19x imal nadnapon koji je ugasil inverter?

Zna li netko određuje li napon pojedine faze ukupno opterećenje svih razvoda (kabel za neki zaselak) od TS, ili je svaki razvod priča za sebe?
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2025., 22:07   #3446
Ak dojde od tebe do TS, onda ti utječeš i na ostale grane.
Pogledaj u Historical Alarms. Meni danas 3x, jučer 7x...
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 08:07   #3447
Hvala.
Ja sam na grafu krivo prebrojil. Nije bilo 19 nego 34 ispada zbog nadnapona između 10 i 18 sati.
Izgleda da bum imal probleme tam gdje ih nisam očekival.
Faza A mi je prema prikazu na inverteru uvijek za 2-3 V viša od B i C, a kod podataka sa SM C ima najviši napon, dakle viši od podatka s invertera.

Postoji li neko rješenje za to?
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 08:32   #3448
Quote:

Tvoja vlastita FNE povisi napon iznad onog dozvoljenog u inverteru i proizvodnja se prekida
Old 04.04.2025., 08:49   #3449
@iwanho,
Provjerite jesu li faze na izmjenjivaču i na SM-u jednako spojene (ista faza).

Ako je previsok napon, ograniči izvoz u mrežu ili optereti nečim tu fazu, da padne napon (recimo bojler ili šparet).
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 08:58   #3450
Quote:
Hvala.
Ja sam na grafu krivo prebrojil. Nije bilo 19 nego 34 ispada zbog nadnapona između 10 i 18 sati.
Izgleda da bum imal probleme tam gdje ih nisam očekival.
Pogledaj ima li ti inverter nesto sto se zove voltage-dependend power control ili nesto slicno. Ako ima onda tamo mozes zadati formulu za smanjenje snage ako se prijedje zadana velicina napona.

Prijavi problem hepu. Ponekad postoji mogucnost da prilagode napon na transformatoru.
Aldebaran is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 09:10   #3451
Quote:
Faza A mi je prema prikazu na inverteru uvijek za 2-3 V viša od B i C, a kod podataka sa SM C ima najviši napon, dakle viši od podatka s invertera.

Postoji li neko rješenje za to?
Zvon ti je dobro rekao. Pomijesane su ti faze. Faza C na SM ti nije ista kao faza C na inverteru pa ti je sve izmijesano.
Aldebaran is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 09:38   #3452
Evo kako to izgleda kad ti je trafo blizu (mjerio Shelly 3EM, crtao Home Assistant):

MaliMravac is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 09:38   #3453
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
@iwanho,
Provjerite jesu li faze na izmjenjivaču i na SM-u jednako spojene (ista faza).
Ne znam kak da to provjerim. Postoji li mogućnost bez instrumenta?

Quote:
Ako je previsok napon, ograniči izvoz u mrežu ili optereti nečim tu fazu, da padne napon (recimo bojler ili šparet).
Izvoz u mrežu nije ograničen, ali je snaga limitirana na 10 kW. Dok je takav način obračuna, u interesu mi je da se svaki višak kWh preda u mrežu.
Promjenu exporta ili limit proizvodnje treba napraviti izvođač.

Zanimljivo je da se češće događanje nadnapona počelo događati prekjučer nakon početka rada dizalice topline, a logično bi bilo da se napon povećanjem potrošnje još malo smanji.

Od jačih potrošača, jedino mogu uključiti bojler ptv (cca 1,5 kW), ali on je na fazi B koja već ima najniži napon pa bi ga trebal prebaciti na fazu A. No on odradi posel za cca 30-40min, a jučer je problem trajal od 10-18 h.

Quote:
Aldebaran kaže: Pogledaj post
Pogledaj ima li ti inverter nesto sto se zove voltage-dependend power control ili nesto slicno. Ako ima onda tamo mozes zadati formulu za smanjenje snage ako se prijedje zadana velicina napona.
Hvala.
To ne znam kak provjeriti i mogu li to ja, ili samo izvođač.

Quote:
Prijavi problem hepu. Ponekad postoji mogucnost da prilagode napon na transformatoru.
Budem vidjel kak se bu ponašalo kroz vikend i ako se ne bu sredilo budem prijavil HEP-u. Ako mogu smanjiti napon ili korigirati opterećenje pojedinih faza to bi bilo super.

Hvala još jednom obojici.

@MaliMravac,
slabo se kužim u tematiku. Jesu li to dijagrami pada napona na mreži uslijed povečanja opterećenja za 1kW/fazi, odnosno 3 kW ukupno. Ako jesu onda znači da 1 kW opterećenja na fazi smanji napon za cca 4 V.
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 09:46   #3454
Quote:
Zvon ti je dobro rekao. Pomijesane su ti faze. Faza C na SM ti nije ista kao faza C na inverteru pa ti je sve izmijesano.
To bi pojasnilo zakaj na fazi C pokazuje viši napon na PM nego na inverteru?
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 09:48   #3455
@Iwanho, da objasnilo bi
...samo mi nije jasno zakaj se ne bi pokazala neka greška u komunikaciji. Koliko se sjećam, bil ti je problem i sa stujnim senzorima i prikazom snage, pa su nekaj popravljali...tak da je lako moguće da je i ovo zbrljano.
nisu ljudi navikli na konfiguracije gdje je PM daleko od izmjenjivača

Quote:
Nemamo mi Froniusa (@Iwanho i ja), već običnog Huawei-ja.
Mislim da ta funkcija ne bi išla, je obični SUN2000 nema asimetrični izlaz, a to kaj spominješ je vezano s tim.
Quote:
Ne bu HEP vjerojatno nikaj napravil, jer bi popodne/navečer bil premali napon ostalima, kad FNE ne rade.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 10:27   #3456
Quote:
Nemamo mi Froniusa (@Iwanho i ja), već običnog Huawei-ja.
Mislim da ta funkcija ne bi išla, je obični SUN2000 nema asimetrični izlaz, a to kaj spominješ je vezano s tim.
Ova konkretna funkcija nije povezana sa asimetricnim izlazom.

Quote:
Ne bu HEP vjerojatno nikaj napravil, jer bi popodne/navečer bil premali napon ostalima, kad FNE ne rade.
Moguce je da bi vecernji napon ipak bio iznad dozvoljenog minimuma nakon korekcije. Treba vidjeti kako se napon krece kroz dan.

Ako nisu sve faze zahvacene problemom onda postoji mogucnost prebacivanja jednog jednofaznog proizvodjaca iz susjedstva (ako postoji) na drugu fazu ako je ta druga faza opcenito na nesto nizem naponu, ili prebaciti jednog jednofaznog potrosaca na tu fazu koja ima visi napon, ali za to treba imati kompletnu sliku kretanja napona po fazama. Mislim da hep ima cesto ovakve slucajeve na lokacijama gdje je mreza neadekvatna, a pojavile su se fne (posebno jednofazne koje stvaraju jake nesimetrije).
Aldebaran is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 10:48   #3457
Da, ali onda smanjuje snagu u svim fazama.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 10:54   #3458
Quote:
Da, ali onda smanjuje snagu u svim fazama.
Tako je. Poslao sam froniusu request for enhancement da iskoriste asymetric generation funkciju kod voltage-dependend power control funkcije kako bi se snaga smanjivala samo na fazama koje imaju previsok napon. Vidjet cemo hoce li to imlementirati u nekom od buducih firmwarea.
Aldebaran is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 12:41   #3459
Quote:
@MaliMravac,
slabo se kužim u tematiku. Jesu li to dijagrami pada napona na mreži uslijed povečanja opterećenja za 1kW/fazi, odnosno 3 kW ukupno. Ako jesu onda znači da 1 kW opterećenja na fazi smanji napon za cca 4 V.
To su sve tri faze u istom grafu, svaka s različitim bojama. Negativna snaga je proizvodnja panela ...
Znači napon se malo digne na max proizvodnji, ono cca 3-5V. Sve mjereno kod invertera.
Od invertera do kuće je cca 50m kabela ( na drugom objektu je) a od kuće do trafo stanice cca 100m.
MaliMravac is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.04.2025., 14:10   #3460
Quote:
Bender300 kaže: Pogledaj post
Da sam sebi odgovorim, a možda nekome posluži:

Treba oduzeti vrijednosti registra iz prethodnog mjeseca...
Izgleda da registar bilježi total, odnosno ukupnu u vrijednost potrošene energije otkad je brojilo bilo priključeno na mrežu (kao na starim brojilima s brojčanikom), a ne samo za taj mjesec.

Greška smart metera u odnosu na brojilo ispada da je 2,72% za potrošenu (import), a 0,91% za predanu (export).
Kakva su vaša iskustva s točnostima mjerenja inverter/brojilo?
Pretpostavljam da imaš meter s vanjskim (obuhvatnim) strujnim mjernim transformatorima? Ovo je skroz u redu, uostalom mora postojati razlika u odnosu na brojilo kad između imaš nešto metara kabela i gubitke u istome. Gubici sigurno nisu na razini tih (skoro) 3%, ali dodaj još i grešku mjerenja i to je to.
karlek_ is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:49.