Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Dojenčad i predškolci

Dojenčad i predškolci Roditeljstvo korak po korak

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.09.2018., 18:02   #3461
Ako netko zna...
Nisam bila na komplikacijama nego na godisnjem i slobodnim danima i naslijedio je spontani pobacaj.
Uslijedila kiretaza i 14 dana bolovanja od ginekologa.
Kaze firma da za tu sifru spontanog moram na Hzzo se ici prijaviti da mi oni za tih 14 dana isplate placu(dio),iako nisam se nikad na Hzzo prijavila kao trudnica.
Da li bolovanje nakon spontanog isplacuje poslodavac ili Hzzo iako sam bila u radnom odnosu i godisnjem kod poslodavca?
Oni tvrde da pod tom sifrom oni ne mogu iaplatiti placu?!Meni je u i teresu da oni plate,ne hzzo

Hvala!
Lorelai is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2018., 09:10   #3462
lorelai firma je u pravu, ti si na bo vezano za trudnocu,tako da ti hzzo mora isplatit za tih 14 dana naknadu. zao mi je zbog spontanog
vedrana84 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2018., 09:14   #3463
magda racuna ti se za naknadu, ne mozes nastavit koristit staru, tih 5-6mj, nego imas pravo na tri mjeseca naknade za 9 mj sta si radila pogledaj na str hzzo, mislim da je tako
vedrana84 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2018., 14:18   #3464
Quote:
vedrana84 kaže: Pogledaj post
magda racuna ti se za naknadu, ne mozes nastavit koristit staru, tih 5-6mj, nego imas pravo na tri mjeseca naknade za 9 mj sta si radila pogledaj na str hzzo, mislim da je tako
Aha ok. A porodiljni dobivam 6mjeseci punu placu s obzirom da sam usla u porodiljni kao zaposlena osoba?? Dali je tako?
Magda1911 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2018., 21:26   #3465
Vraćam se na posao nakon 6 mjeseci porodiljnog. Koja je procedura?
Hvala.
kikimef is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2018., 08:53   #3466
Quote:
kikimef kaže: Pogledaj post
Vraćam se na posao nakon 6 mjeseci porodiljnog. Koja je procedura?
Hvala.
Mislim da u hzzo-u ne moras nista, jer ti porodiljni istice. A neces aktivirati roditeljski.
Ako dojis imas pravo na 2-satnu stanku, pa eventualno to trebas aktivirati.

http://www.roda.hr/portal/prava-djec...a-dojenje.html
Cepin40 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2018., 06:28   #3467
Bok svima! E ovako, zna li netko kolika bi mi bila naknada u slucaju da po isteku roditeljskog dopust za drugo dijete nastavljam koristiti neiskoristeni roditeljski dopust koji mi je ostao od prvog djeteta? Zaposlena sam na neodređeno i trenutna naknada za rod.dopust mi je 3991kn. Ovaj roditeljski dopust za drugo dijete sam koristila odmah nakon rodiljnog dopusta i svih 6mjeseci cu iskoristiti. Hvala!
Old 03.10.2018., 09:12   #3468
mrva5 isto 3991,00 (koristila sam neiskoristeni roditeljski od prvog diteta nastavno na roditeljski od drugog, kao i ti )
vedrana84 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2018., 13:43   #3469
Quote:
mrva5 isto 3991,00 (koristila sam neiskoristeni roditeljski od prvog diteta nastavno na roditeljski od drugog, kao i ti )
Hvala na odgovoru. A jesi li bila i na komplikacijama u trudnoći? Meni tvrde da imam pravo na onu najmanju naknadu, 2300.
Old 05.10.2018., 09:22   #3470
jesam, bila sam na komplikacijama za oboje.... kako 2300, osim ako se ne odnosi stari zakon o porodiljnim na taj slucaj, to nebi znala, ja sam oboje rodila prije nego se povecao limit (2012 i 2014). jos jedna stvar utjece - trazit ce ti novi prosjek,mozda je do toga? mi smo planirali odma drugo pa mi je u hzzo rekla da ako idem s porodiljnog direkt na komplikacije pa na porodiljni onda padam na tu najnizu naknadu
vedrana84 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2018., 11:13   #3471
Quote:
jesam, bila sam na komplikacijama za oboje.... kako 2300, osim ako se ne odnosi stari zakon o porodiljnim na taj slucaj, to nebi znala, ja sam oboje rodila prije nego se povecao limit (2012 i 2014). jos jedna stvar utjece - trazit ce ti novi prosjek,mozda je do toga? mi smo planirali odma drugo pa mi je u hzzo rekla da ako idem s porodiljnog direkt na komplikacije pa na porodiljni onda padam na tu najnizu naknadu
Nisam te sad skuzila za ovo sta si napisala- stari zakon -ako si i ti rodila prije tog novog zakona, a dobivala si isto po novom ovih 3991. Pa el nisu i tebi racunali kao novi prosjek dok si predavala zahtjev za neiskoristeni dio roditeljskog? Imam osjecaj da svakom drugacije govore i rade.
Old 05.10.2018., 13:37   #3472
ne ne ja sam oba porodiljna iskoristila prije novog zakona, znaci kad mi je istekao 2015 porodiljni za drugo na to sam nastavila s porodiljnim od prvog diteta al tad je max naknada bila 2600 i toliko sam i dobivala. ali trazili su mi prosjek, međutim ja sam radila i između dva porodiljna i imala sam dovoljno platnih lista za prosjek, ne znam kakva je tvoja situacija jer nisi napisala.
vedrana84 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2018., 12:29   #3473
Quote:
ne ne ja sam oba porodiljna iskoristila prije novog zakona, znaci kad mi je istekao 2015 porodiljni za drugo na to sam nastavila s porodiljnim od prvog diteta al tad je max naknada bila 2600 i toliko sam i dobivala. ali trazili su mi prosjek, međutim ja sam radila i između dva porodiljna i imala sam dovoljno platnih lista za prosjek, ne znam kakva je tvoja situacija jer nisi napisala.
Aha, kuzim, kuzim. Hvala!
Old 10.10.2018., 17:33   #3474
Bok😁
Vec sam pisala ali mislim da mi nitko nije odgovoria ili nisam ovdje pisala🙃. Ugl.istica mi je 30.09ugovor ja sam na porodiljnome i znam da ako mi se ne produzi moram u roku 30dana na hzzo otic. No meni iz firme nisu nista javili ni da je produzen ni da nije??!! Dali oni meni ako nije produzen moraju slati one moje papire?
Hvala unaprijed onome tko odgovori🤣
Magda1911 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2018., 11:45   #3475
imam pitanje i unaprijed se ispričavam ako je negdje već pojašnjeno, zanima me odredba prema kojoj majka dobiva 100% iznosa plaće prvih 6 mjeseci, ali samo u slučaju neprekidnog rada u trajanju od 12 mjeseci (ili nešto duže s prekidima), ali me zanima na što se to točno odnosi, tj mora li to zaposlenje biti na istom radnom mjestu (možda to znači ovo neprekidno)...dobiva li se ista naknada ako je osoba recimo tri godine zaposlena negdje drugdje, ali sedam mjeseci prije poroda pređe na novo radno mjesto i tamo ode na porodiljni. Dobiva li u tom slučaju 100% iznosa plaće na tom novom radnom mjestu? Radi se o tome da imam obrt, ali bih otvorila jdoo i isplaćivala si plaću tih 7 mjeseci kako bih imala normalnu naknadu, a ne onu najnižu koju bih imala s obrtom. Hvala na odgovorima!
chloetoy is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2018., 16:04   #3476
Quote:
chloetoy kaže: Pogledaj post
imam pitanje i unaprijed se ispričavam ako je negdje već pojašnjeno, zanima me odredba prema kojoj majka dobiva 100% iznosa plaće prvih 6 mjeseci, ali samo u slučaju neprekidnog rada u trajanju od 12 mjeseci (ili nešto duže s prekidima), ali me zanima na što se to točno odnosi, tj mora li to zaposlenje biti na istom radnom mjestu (možda to znači ovo neprekidno)...dobiva li se ista naknada ako je osoba recimo tri godine zaposlena negdje drugdje, ali sedam mjeseci prije poroda pređe na novo radno mjesto i tamo ode na porodiljni. Dobiva li u tom slučaju 100% iznosa plaće na tom novom radnom mjestu? Radi se o tome da imam obrt, ali bih otvorila jdoo i isplaćivala si plaću tih 7 mjeseci kako bih imala normalnu naknadu, a ne onu najnižu koju bih imala s obrtom. Hvala na odgovorima!
Neprekidno zaposlenje npr. godinu dana ne mora nužno značiti kod jednog poslodavca, možeš npr. promijeniti i tri,ali ako između prelaska od jednog do drugog nisi imala prekid (npr. do 15.10. radila si kod jednog, a drugi te prijavi od 16.10. pa nadalje). U slučaju neprekidnog zaposlenja od godinu dana, za porodiljnu naknadu uzima ti se prosjek zadnjih 6 plaća. Može se dogoditi da si tri plaće imala kod jednog, a tri kod drugog, onda ti oba daju dokument koji se zove Potvrda o plaći (na kojem je prikazan iznos tvoje bruto i neto satnice) na temelju kojeg ćeš dobiti tih 100% plaće. Ali moram te upozoriti da ti taj porodiljni neće biti u kunu isti jer HZZO na temelju tih podataka malo drukčije računa porodiljnu naknadu. Ali da te ne bunim razlika bude možda 100-200 kn u plus ili minus, ovisi o broju radnih dana u mjesecu za koji se porodiljna naknada isplaćuje. Nadam se da sam ti bar malo pomogla, ako te još nešto zanima slobodno mi pošalji pp.
AnaMarija21 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2018., 09:24   #3477
nije bas tako kako je anamarija rekla, zavisi koliku placu imas, razlika moze bit puno puno veca ne racuna hzzo malo drukcije nego cijenu sata koja ti je izracunata na obrascu pomnozi sa brojem radnih sati za mjesec za koji se isplacuje naknada. zato taj obrazac i sluzi. n
ne znam ti odgovorit na pitanje jer ne znam kako se to gleda u obrtu najbolje ti je da pitas na hzzo
vedrana84 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2018., 20:45   #3478
Quote:
nije bas tako kako je anamarija rekla, zavisi koliku placu imas, razlika moze bit puno puno veca ne racuna hzzo malo drukcije nego cijenu sata koja ti je izracunata na obrascu pomnozi sa brojem radnih sati za mjesec za koji se isplacuje naknada. zato taj obrazac i sluzi. n
ne znam ti odgovorit na pitanje jer ne znam kako se to gleda u obrtu najbolje ti je da pitas na hzzo
Sorry, bila sam malo nejasna kad sam napisala da HZZO računa naknadu malo drugačije, mislila sam u odnosu na poslodavca koji isplaćuje plaću. Većina poslodavaca isplaćuje plaću na način da je ona uvijek fiksna bez obzira koliko radnih sati ima u mjesecu (zanemarimo sad razne neoporezive i oporezive dodatke). A HZZO uzima prosjek 6 plaća (neto sata) i onda to još množi s brojem radnih sati koji su promjenjivi. I zato ljudima nije jasno kad dobiju porodiljnu naknadu, jer kao prvo ne dobiju u kunu 100% svoje plaće (govorim o prvih 6 mj), a onda se još i taj iznos mijenja iz mjeseca u mjesec. A da će se taj iznos mijenjati oko par sto kuna, mislila sam na plaću od oko 5000 kn. Naravno, ako netko ima 4000 kn i 9000 kn, itekako postoje razlike od mjeseca do mjeseca ovisno o broju radnih sati.
AnaMarija21 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2018., 10:53   #3479
Da pitam, dobila sam danas uplatu koja je, pretpostavljam, naknada za opremanje novorođenog djeteta (uplaćeno iz Proračuna RH) ....dal ću dobiti i porodiljnu naknadu danas ili tek idući mjesec?
Old 18.10.2018., 11:30   #3480
ako si u rujnu bila na porodiljnom, dobit ćeš danas porodiljnu naknadu.
porodiljna i naknada za opremu nemaju veze jedna s drugom.
što ti piše kod uplate, tj. kako znaš da je nakada za opremanje novorođenog djeteta?
inače rodiljne naknade isplaćuje HZZO, a roditeljske državni proračun RH.
jojo21 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:47.