Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 31.03.2024., 08:03   #3501
https://vijesti.hrt.hr/eu/rumunjska-...stavu-11442881

Bugarska i Rumunjska od danas, 31.3., su i službeno članice Schengenskog prostora.
Schengenski prostor od danas tako broji 29 država članica.
Sundaygirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2024., 08:05   #3502
Širenje Schengena ❌🚧:

26/03/1995
Belgija 🇧🇪
Francuska 🇫🇷
Luksemburg 🇱🇺
Nizozemska 🇳🇱
Njemačka 🇩🇪
Portugal 🇵🇹
Španjolska 🇪🇸

01/12/1997
Austrija 🇦🇹
Italija 🇮🇹

01/01/2000
Grčka 🇬🇷

25/03/2001
Danska 🇩🇰
Finska 🇫🇮
Island 🇮🇸
Norveška 🇳🇴
Švedska 🇸🇪

21/12/2007
Češka Republika 🇨🇿
Estonija 🇪🇪
Latvija 🇱🇻
Litva 🇱🇹
Mađarska 🇭🇺
Malta 🇲🇹
Poljska 🇵🇱
Slovačka 🇸🇰
Slovenija 🇸🇮

12/12/2008
Švicarska 🇨🇭

19/12/2011
Lihtenštajn 🇱🇮

01/01/2023
Hrvatska 🇭🇷

31/03/2024
Bugarska 🇧🇬
Rumunjska 🇷🇴
Sundaygirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.03.2024., 17:54   #3503
Quote:
Sundaygirl kaže: Pogledaj post
https://vijesti.hrt.hr/eu/rumunjska-...stavu-11442881

Bugarska i Rumunjska od danas, 31.3., su i službeno članice Schengenskog prostora.
Schengenski prostor od danas tako broji 29 država članica.
Ne! zračni Šengen

Odluka o ukidanju kontrole i na kopnenim granicama bit će donesena naknadno, ali prije kraja 2024. godine.
Old 31.03.2024., 18:48   #3504
Quote:
manchild kaže: Pogledaj post
Ne! zračni Šengen

Odluka o ukidanju kontrole i na kopnenim granicama bit će donesena naknadno, ali prije kraja 2024. godine.
https://home-affairs.ec.europa.eu/po...hengen-area_en

Ali obe države od sutra također počinju izdavati schengenske C vize za kratkotrajan ostanak duž cijelog Schengenskog prostora (90/180 dana).
Službene stranice Europske unije ih od danas tretiraju kao dio Schengenskog prostora neovisno o tome što će do kraja godine biti donesena odluka i o ulasku u cestovni Schengen.
Sundaygirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.04.2024., 18:28   #3505
https://www.schengenvisainfo.com/new...Sc9Fv_xwN0l4w4

63% Britanaca nije upoznato s nadolazećim sustavom Entry/Exit Europske unije
Sundaygirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2024., 14:52   #3506
Slovenija produžuje kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci

Prenosim link na članak:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...ti_najnovije_d
Iz članka prenosim najvažnije dijelove:
SLOVENIJA će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca, objavio je u srijedu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, prenosi slovenska agencija STA.
Poklukar je poručio da će nadzor i dalje biti usmjeren na sprječavanje kriminala, uz što manji utjecaj na lokalno stanovništvo.
Slovenija je to odlučila na dan kad je i talijansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da će se kontrole na granici sa Slovenijom nastaviti još šest mjeseci, piše talijanska agencija ANSA.
Poklukar je u srijedu izrazio nadu da će Slovenija s Hrvatskom i Italijom uspjeti dogovoriti mješovite policijske patrole koje bi pomogle u nadzoru vanjske schengenske granice u Hrvatskoj.
"To je jedna od alternativnih mjera, pa bi onda bilo moguće ukinuti unutarnju kontrolu i Italije i Slovenije i Slovenije i Hrvatske i Mađarske, ali taj dogovor još nije postignut", rekao je, istaknuvši da sada je na potezu Hrvatska.
Poklukar je ocijenio da je slovenska kontrola učinkovita jer je policija, među ostalim, obradila više od 26.000 neovlaštenih prelazaka slovenske granice, a za više od 1500 osoba odbila je ulazak u Sloveniju jer nisu ispunjavali uvjete.

Moj komentar: pa, što naši čekaju, ako im Slovenci i Talijani nude to rješenje da njihovi policajci budu u mješovitim patrolama na BiH granici, a da će zauzvrat ukinuti kontrolu na unutarnjim granicama - zašto to ne prihvate?!
Forumas-zg is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2024., 16:10   #3507
Quote:
Forumas-zg kaže: Pogledaj post
Moj komentar: pa, što naši čekaju, ako im Slovenci i Talijani nude to rješenje da njihovi policajci budu u mješovitim patrolama na BiH granici, a da će zauzvrat ukinuti kontrolu na unutarnjim granicama - zašto to ne prihvate?!
E, to je pravo pitanje!
Također se to pitam.
No, poznavajući hrvatsku politiku ništa me ne iznenađuje.
Sundaygirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2024., 23:24   #3508
I ja se to pitam.
MystSky is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2024., 14:13   #3509
https://schengen.news/germany-extend...kljoRnWe9TIZuU

Njemačka produžuje privremene granične kontrole prema Češkoj, Poljskoj i Švicarskoj do kraja godine
Sundaygirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2024., 14:18   #3510
Quote:
Sundaygirl kaže: Pogledaj post
E, to je pravo pitanje!
Također se to pitam.
No, poznavajući hrvatsku politiku ništa me ne iznenađuje.
Prava je istina,da to odgovara jednima,drugima,trecima,and so on…
Inace bi zavrsili na zavodu za zaposljavanje,kao i svi drugi
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2024., 14:38   #3511
A jeste li vidjeli kako uopce te kontrole izgledaju, samo prosli mjesec
Macelj - spavaju svi niti ne masu
Spielfeld - mase Austrijanac
Reding - gleda u prolazu i mase
Autocesta naplata ulaz iza Nancy prema Dijon - po 6 policajaca na svakoj ulaznoj kucici - odakle putujete, koja je svrha putovanja, imate li velike kolicine cigareta, alkohola - ok hvala mozete dalje. Evidentno me zaustavio samo zato jer nisam imao FR registraciju.
Opicina - rano ujutro - nigdje nikog
Mala Bregana - 10:30 - nigdje nikog

To sve uglavnom sluzi da mogu kad hoce i gdje hoce presrest i detaljno pregledat ove iz trecih zemalja. Ni ovi Francuzi nisu nikakve ID ove trazili.

Mislim, trebalo bi uvesti obavezu da se nositelji Schengen vize kod promjene zemlje moraju u roku od 48 sati javit na policiju da su dosli npr. u Njemacku iz Hrvatske. I to je to.
abelard is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2024., 01:19   #3512
Mala Bregana prekjucer,dvojca van kucica,svaki sa jedne strane ulaza.
Ali ne daju nikakve znakove ,samo gledaju tko dolazi.
Pretpostavljam da bi zaustavljali neki kombi,da dodje.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2024., 14:12   #3513
Quote:
Prenosim link na članak:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...ti_najnovije_d
Iz članka prenosim najvažnije dijelove:
SLOVENIJA će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca, objavio je u srijedu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, prenosi slovenska agencija STA.
Poklukar je poručio da će nadzor i dalje biti usmjeren na sprječavanje kriminala, uz što manji utjecaj na lokalno stanovništvo.
Slovenija je to odlučila na dan kad je i talijansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da će se kontrole na granici sa Slovenijom nastaviti još šest mjeseci, piše talijanska agencija ANSA.
Poklukar je u srijedu izrazio nadu da će Slovenija s Hrvatskom i Italijom uspjeti dogovoriti mješovite policijske patrole koje bi pomogle u nadzoru vanjske schengenske granice u Hrvatskoj.
"To je jedna od alternativnih mjera, pa bi onda bilo moguće ukinuti unutarnju kontrolu i Italije i Slovenije i Slovenije i Hrvatske i Mađarske, ali taj dogovor još nije postignut", rekao je, istaknuvši da sada je na potezu Hrvatska.
Poklukar je ocijenio da je slovenska kontrola učinkovita jer je policija, među ostalim, obradila više od 26.000 neovlaštenih prelazaka slovenske granice, a za više od 1500 osoba odbila je ulazak u Sloveniju jer nisu ispunjavali uvjete.

To ne piše u tekstu.

U tekstu piše da Slovenci nude Talijanima i Hrvatima da sve tri zemlje obavljaju granične ophodnje na hrvatskoj schengenskoj granici.

Ako je to Talijanima baš smislen prijedlog, zašto se Slovenci s njima ne dogovore za ophodnje na hrvatsko-slovenskoj granici?

Što se pak tiče samih Slovenaca, da su doista u stanju "učinkovito" čuvati svoju granicu, ne bi imali kontrole na talijanskoj granici, kao ni na austrijskoj još od 2015.
Mimozni is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2024., 12:42   #3514
Neće se ništa dogovorit,jer nitko ne želi napuštat svoje mjesto stanovanja,nisu to 2-3 policajca za pokazivanje po obali.
To je cijela vojska,koja treba imati neki svoj smještaj u onim pustopoljinama.
Da o drugim problemima niti ne počmeš razgovarat.
I tak je u Sloveniji isto,ne žele Taljani njima tamo po šumama i gorama skakat,kad mu je bolje biti u Italiji,blizu doma.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2024., 10:45   #3515
Quote:
zacky kaže: Pogledaj post
Neće se ništa dogovorit,jer nitko ne želi napuštat svoje mjesto stanovanja,nisu to 2-3 policajca za pokazivanje po obali.
To je cijela vojska,koja treba imati neki svoj smještaj u onim pustopoljinama.
Da o drugim problemima niti ne počmeš razgovarat.
I tak je u Sloveniji isto,ne žele Taljani njima tamo po šumama i gorama skakat,kad mu je bolje biti u Italiji,blizu doma.
Ja bih prije rekao da se ništa takvo neće dogovoriti jer je "dodatna vrijednost" tog slovenskog prijedloga zapravo nikakva za Talijane. Bilo njihovo odredište hrvatsko-slovenska ili hrvatske istočne, schengenske granice. Talijani bi trebali pridonositi čuvanju granica da bi se za njih u biti promijenilo što konkretno? Ukidanje talijanskih kontrola na talijansko-slovenskoj granici da bi svejedno morali kontrolirati istočnije? Pa to je interes jedino Slovenaca. Sporazumi o readmisiji postoje i funkcioniraju bez ikakvih problema unutar EU

Prijedlog je ništa drugo nego slovensko fantaziranje. Kad je Schengen njima u interesu (bez kontrola na talijanskoj i austrijskoj strani), svi bi bezpogovorno trebali prihvatiti njihove prijedloge. Kad im Schengen nije u interesu (hrvatska granica), može ga se suspendirati pa makar i samo zato jer je to uvijek dobar, populistički potez koji će uvijek jako dobro odjeknuti u vlastitoj javnosti.
Mimozni is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2024., 16:23   #3516
I dalje mislim da tu svi fantaziraju,neovisno o standardno zeznutim slovencima,pogotovo dok i njima gledaju granicu.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2024., 15:36   #3517
Nedjelja, GP Macelj.

Gužve na granci ulaz u Slo, jer se gastići vraćaju nakon produljenog vikenda.
Slovenska kontrola samo mlatara rukom kad auto stane i turne osobne korz prozor.
Ali svaki auto mora stati, tutnuti osobnu (ali nebitno dal je kreditna, konzum plus, pevex, ili kartica knjižnice) i ovaj zavrti rukom...

Yebiga, čekalo se cca 20 ak min...
Odgovori s citatom
Old 05.06.2024., 09:07   #3518
Bezveze. A između Slovenije i Italije nitko ne zaustavlja, samo stoje pored. Između Slovenije i Austrije samo mašu rukom, i to na pojedinim prijelazima. Na nekim manjim koliko čitam ih uopće nema.
MystSky is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2024., 09:53   #3519
Quote:
gogo111 kaže: Pogledaj post
Nedjelja, GP Macelj.
Gužve na granci ulaz u Slo, jer se gastići vraćaju nakon produljenog vikenda.
Slovenska kontrola samo mlatara rukom kad auto stane i turne osobne korz prozor.
Ali svaki auto mora stati, tutnuti osobnu (ali nebitno dal je kreditna, konzum plus, pevex, ili kartica knjižnice) i ovaj zavrti rukom...
Yebiga, čekalo se cca 20 ak min...
Kad se samo sjetim onog igrokaza u novogodišnjoj noći pred godinu i pol kad smo ulazili u Schengen - dijeljenje plišanog mede-policajca "zadnjim pregledanim putnicima", te proglašavanje graničnih prijelaza sa Slovenijom "bivšima"! A sad eto opet nepotreban gubitak vremena, gužve i čekanja, a zapravo za totalno površnu i bezveznu kontrolu, a k tome migranti ionako idu kroz šume, a sigurno ne po glavnim autocestama!
Mislim da ovo nikako nije u redu ni od naših vlasti, da se ne žele izjasniti o onom prijedlogu Slovenije i Italije za zajedničkom kontrolom granice s BiH uz istodobno ukidanje ovih kotrola. Također, ne žele niti glasno reći Slovencima da ovo što rade nije u redu, jer na ovaj način mi kao da i nismo u Schengenu! Iskreno, sve skupa mi se ovo nikako ne sviđa i mislim da stvari idu totalno u krivom smjeru!
Forumas-zg is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2024., 14:20   #3520
Quote:
Kad se samo sjetim onog igrokaza u novogodišnjoj noći pred godinu i pol kad smo ulazili u Schengen - dijeljenje plišanog mede-policajca "zadnjim pregledanim putnicima", te proglašavanje graničnih prijelaza sa Slovenijom "bivšima"! A sad eto opet nepotreban gubitak vremena, gužve i čekanja, a zapravo za totalno površnu i bezveznu kontrolu, a k tome migranti ionako idu kroz šume, a sigurno ne po glavnim autocestama!
Mislim da ovo nikako nije u redu ni od naših vlasti, da se ne žele izjasniti o onom prijedlogu Slovenije i Italije za zajedničkom kontrolom granice s BiH uz istodobno ukidanje ovih kotrola. Također, ne žele niti glasno reći Slovencima da ovo što rade nije u redu, jer na ovaj način mi kao da i nismo u Schengenu! Iskreno, sve skupa mi se ovo nikako ne sviđa i mislim da stvari idu totalno u krivom smjeru!
¸Da, slažem se. No kada bi naša vlast dozvolila zajedničke kontrole, onda se boje da te kontrole ne bi vidjele štošta što "ne bi smijele vidjeti", pa zato ne pristaju...

Inače, često poslovno idem u BiH, i moram priznati da je ponekad lakše ući i izaći iz BiH (Gp Svilaj, Orašje, Gradiška, Šamac) nego ući u Sloveniju.... Velim, samo ponekad... ali dovoljno da zapne nekome u oći....
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:34.