|
|
19.01.2025., 16:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2024.
|
Quote:
idjeelagi kaže:
Vidim proslo je u vezi slika.Na stranici i dalje mikro slova i okvir za pisanje.Bio sam uporan s zvanjem pa su mi saopcili kako je sad,nakon 3 ipo mj,javio da nevalja otisak pa cu uskoro ponoviti.Prilicno neprofesionalno,dal od labor.ili No eto,pogledajte slike na linku pa vas molim misljenje,sve prisutne forumase.
|
Evidentno da nešto ne štima s međučeljusnim odnosima, Ovi donji mi izgledaju jako čudno! Nisam profić ali ovo mi nekako “iz aviona” izgleda da nešto nije ok!
E sad tko ke sfušao teško je reći, je li greška prilikom uzimanja otisaka ili prilikom izrade…..
Ako je laboratorij zbrljao, to je stomatolog trebao vidjeti odmah - po meni i peije nego ih je našarafio!
Dobro poslikaj, gornje i donje pa kad budu uzimali nove otiske i budeš išao na prvu probu, prije svega neka ti pokaže i usporedite sadašnji rad s novim, i svakako nemoj pristati na nešto što ti ne odgovara…. Zato se i rade probe
|
|
|
19.01.2025., 18:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Nakon otiska bi trebala doći na probu proteza sa voštanim zubima. Zubi se mogu korigirati. Sjećam se da sam jednog jezikom izvalio.
Kad se sa tom namjesti onda se izlijeva sa akrilatom.
I one se još namještavaju da ne diraju sluznice i bruse da bi dobro sjele da drugom protezom odnosno da se dobro rasporede sile zagriza.
Poslano sa mog PGT-N19 koristeći Tapatalk
|
|
|
20.01.2025., 09:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
|
Pozdrav!
Pročitao sam dosta stranica s ove teme ali slabo se spominju preporuke ordinacija.
Ja bih trebao izvaditi donju 6-icu, i ugradio bih implantat. Kome otići, tko je baš tata-mata za taj posao sa najsuvremenijom tehnologijom?
|
|
|
20.01.2025., 15:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gotzz kaže:
Pozdrav!
Pročitao sam dosta stranica s ove teme ali slabo se spominju preporuke ordinacija.
Ja bih trebao izvaditi donju 6-icu, i ugradio bih implantat. Kome otići, tko je baš tata-mata za taj posao sa najsuvremenijom tehnologijom?
|
Teško je dati baš preporuku, nismo imali svi iste dijagnoze, a i ako je neka ordinacija zadovoljila moje kriterije, ne znači da će i tvoje!
najbolje vidi tko je od forumaša zadovoljan i pošalji mu upit na privatnu poruku da ti kaže gdje je radio i postavi sva pitanja ima li u ordinaciji sve što ti očekuješ!
Ja sam se vodila po ovim kriterijima:
https://smile.hr/kako-odabrati-impla...caAosJEALw_wcB
Nisam tamo radila, jer su mi daleko, ali nekako su mi najbolje upute! Držala sam se tih uputa u odabiru i za sada sam jako zadovoljna!
I jako je važno da kad sve odradiš, jako dobro brineš o implantatu i slušaš savjete liječnika o održavanju, jer vjeruj nema liječnika koji može popraviti štetu koju mi učinimo lošim navikama!
|
|
|
20.01.2025., 15:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2003.
|
Quote:
Fantomlat kaže:
Sasvim su u redu su,inače njemački.Sve ovisi o cijeni.Trebali bi biti jeftiniji od onih najskupljih iz prvog razreda.Znam kad su se pojavili kod nas,jedna razvikana poliklinika ih je prva počela nuditi.Netko mi je pisao o tome od forumaša.
Htio je uzeti Nobel iz njihove ponude,ali su agresivno forsirali da uzme Bego.Vjerovatno su imali jako dobar rabat,ali forumašu se nije svidjelo što ne poštuju njegov izbor,kao što ne bi niti meni pa je odustao od te poliklinike.
|
Implantat 26 -660eura
Abutment 26 185eura
Porculanska krunica 390eura
Na ovo 5%rabata
Sinus lift mali 480eura
Cbct snimka 100eura
Eto ta je ponuda.
|
|
|
20.01.2025., 17:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2018.
|
Quote:
Bluebell62 kaže:
Evidentno da nešto ne štima s međučeljusnim odnosima, Ovi donji mi izgledaju jako čudno! Nisam profić ali ovo mi nekako “iz aviona” izgleda da nešto nije ok!
E sad tko ke sfušao teško je reći, je li greška prilikom uzimanja otisaka ili prilikom izrade…..
Ako je laboratorij zbrljao, to je stomatolog trebao vidjeti odmah - po meni i peije nego ih je našarafio!
Dobro poslikaj, gornje i donje pa kad budu uzimali nove otiske i budeš išao na prvu probu, prije svega neka ti pokaže i usporedite sadašnji rad s novim, i svakako nemoj pristati na nešto što ti ne odgovara…. Zato se i rade probe
|
HvalaPo mom nestima prednja visina zagriza,bez ikakvog su razloga skralili prednje gornje zube i "meso,a to kompenzirali s donjim"mesom.I jos se vidi ukosenje od 1-2 mm tj donji zubi s lijeva u desno idu usponski..Zagriz se poklapa ali drugo ne.Neznam na koju ce foru uspjeti od ovog stanja solidno iskorigirati.Ciji je propust nebitno,al je frustrirajuce sto to ne zele priznati,vec kao ja izvoljevam-kaze dr nismo svi isti.Zato sam nasao slike od prije,gornje sam imao ruzne ali vidljive.,donji su bili normalno nisko ispod usne..Ovo s vostanim odljevkom je dobra ideja
Zadnje uređivanje idjeelagi : 20.01.2025. at 17:44.
Reason: Dopuna
|
|
|
20.01.2025., 21:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
idjeelagi kaže:
HvalaPo mom nestima prednja visina zagriza,bez ikakvog su razloga skralili prednje gornje zube i "meso,a to kompenzirali s donjim"mesom.I jos se vidi ukosenje od 1-2 mm tj donji zubi s lijeva u desno idu usponski..Zagriz se poklapa ali drugo ne.Neznam na koju ce foru uspjeti od ovog stanja solidno iskorigirati.Ciji je propust nebitno,al je frustrirajuce sto to ne zele priznati,vec kao ja izvoljevam-kaze dr nismo svi isti.Zato sam nasao slike od prije,gornje sam imao ruzne ali vidljive.,donji su bili normalno nisko ispod usne..Ovo s vostanim odljevkom je dobra ideja
|
Meni u cijeloj priči nije jasno što kompliciraju! Pa to je privremeni rad, tek treba raditi trajni. Kad se radi trajni, i tako najprije ide proba, neka plastika što li, pa tek onda, ako je sve ok po tome rade u trajnom materijalu, kod mene je to cirkon, kod nekoga kompozit sa vlaknima ili kod nekog akrilat!
Iz aviona se vidi da zagriz nije u redu, nije mi jasno kako su napravili tako visoku “gingivu”
Da se malo našalim, ali taj tehničar koji je radio kao da mu trebaju naočale ili je došao na posao izravno nakon cjelonoćnog tuluma!
|
|
|
20.01.2025., 21:53
|
|
Razvratoslovni učenjak
Registracija: Dec 2015.
Lokacija: Slovenijastan odmah pored Kroatistana, susjedno ali ipak prijateljsko pleme.
|
Quote:
sime kaže:
Implantat 26 -660eura
Abutment 26 185eura
Na ovo 5%rabata
Sinus lift mali 480eura
Cbct snimka 100eura
|
Ralno gledajući cijene:
-proizvodna cijena implantata 20€
-taj implantat zubar kupuje za 80-200€ (proizvođač, rabat...)
-abutment 1/3 implantata
-material krunice 100-200€
-sinus lift -ne znam...možda 150-250
-cbct je smiješno računati
Znači ti to platiš 1800€
Kada zubar plati material (recimo 500€, pretrjerujem ali neka) i sve ostale troškove (500€) mora mu čisto ostati min 600-800€
Ako već radiš taj cbct nek ti ga obavezno dadnu u digitalnom i "papirnatom" obliku.
Oni kažu da je doza zračenja malena, ali to nije istina.
Doza zračenja po "volumenu tkiva" npr mm3 ili cm3 je veća nego kod CT-a.
Za usporedbu CT je zapravo klasično rentgensko slikanje samo rafalno u ogromnim količinama.
Taj naziv CT je samo za smirenje pacijenata. 
CT abdomena je 5 do 30 mSv (što je otprilike kao i 600-900 rentgenskih snimaka pluća -ybga, nije malo)
CBCT je 0,02 do 0,6 mSv.
Ali to je ukupna doza zračenja -ali doza zračenja po jedinici tkiva je jako velika.
Danas zubari škljocaju te cbct-e kao selfije. 
|
|
|
20.01.2025., 22:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2003.
|
Quote:
Mačak Gaston kaže:
Ralno gledajući cijene:
-proizvodna cijena implantata 20€
-taj implantat zubar kupuje za 80-200€ (proizvođač, rabat...)
-abutment 1/3 implantata
-material krunice 100-200€
-sinus lift -ne znam...možda 150-250
-cbct je smiješno računati
Znači ti to platiš 1800€
Kada zubar plati material (recimo 500€, pretrjerujem ali neka) i sve ostale troškove (500€) mora mu čisto ostati min 600-800€
Ako već radiš taj cbct nek ti ga obavezno dadnu u digitalnom i "papirnatom" obliku.
Oni kažu da je doza zračenja malena, ali to nije istina.
Doza zračenja po "volumenu tkiva" npr mm3 ili cm3 je veća nego kod CT-a.
Za usporedbu CT je zapravo klasično rentgensko slikanje samo rafalno u ogromnim količinama.
Taj naziv CT je samo za smirenje pacijenata. 
CT abdomena je 5 do 30 mSv (što je otprilike kao i 600-900 rentgenskih snimaka pluća -ybga, nije malo)
CBCT je 0,02 do 0,6 mSv.
Ali to je ukupna doza zračenja -ali doza zračenja po jedinici tkiva je jako velika.
Danas zubari škljocaju te cbct-e kao selfije. 
|
Skljocaju i rtg ortopan za svaku sitnicu. Ma ispada da je najbolje i najzdravije nista ionako je sestica oa se i ne vidi
|
|
|
21.01.2025., 00:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2018.
|
Quote:
Bluebell62 kaže:
Meni u cijeloj priči nije jasno što kompliciraju! Pa to je privremeni rad, tek treba raditi trajni. Kad se radi trajni, i tako najprije ide proba, neka plastika što li, pa tek onda, ako je sve ok po tome rade u trajnom materijalu, kod mene je to cirkon, kod nekoga kompozit sa vlaknima ili kod nekog akrilat!
Iz aviona se vidi da zagriz nije u redu, nije mi jasno kako su napravili tako visoku “gingivu”
Da se malo našalim, ali taj tehničar koji je radio kao da mu trebaju naočale ili je došao na posao izravno nakon cjelonoćnog tuluma!
|
Upravo tako.Pomislih da nije zamjenio celjusti kod montaze,no po gornjim jedinicama se vidi da nije.Uzas,no ok,privremeni su.No njihov stav kak je to ok je za nevjerovat.Za dva tjedna idem ponoviti otisak pa cu se borit s njima.Ako me i dalje budu ljutili i pravili budalom,objavicu javno na sva zvona doticnu kliniku,
|
|
|
21.01.2025., 07:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
idjeelagi kaže:
Upravo tako.Pomislih da nije zamjenio celjusti kod montaze,no po gornjim jedinicama se vidi da nije.Uzas,no ok,privremeni su.No njihov stav kak je to ok je za nevjerovat.Za dva tjedna idem ponoviti otisak pa cu se borit s njima.Ako me i dalje budu ljutili i pravili budalom,objavicu javno na sva zvona doticnu kliniku,
|
Možeš se obratiti i stomatološkoj komori!
Uistinu mi nije jasno koji problem imaju? Rad je privremeni i u razdoblju dok ga nosimo uočavamo ono što treba korigirati kako bi trajni rad bio zadovoljavajuć!
Nisi ti tražio novi privremeni…. A i da jesi, to nije neka cifra!
Ako trajni rad neće biti cirkon, onda je i to mala suma - akrilatni zubi su jeftilen, kompozitni malo skuplji, alu u cijeloj cijeni su bitno manji trošak u odnosu na implantate!
Kod cirkona je to podjednaka cifra, koliko platiš premium implantate, toliko još dođe cirkonski most!
Moram priznati da su mi čudni….
|
|
|
21.01.2025., 07:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sime kaže:
Implantat 26 -660eura
Abutment 26 185eura
Na ovo 5%rabata
Sinus lift mali 480eura
Cbct snimka 100eura
Eto ta je ponuda.
|
Cijena cbct bi bila opravdana ako radi snimanje obje čeljusti!
Kod nadomještanja jednog zuba, najčešće traže samo to područje, što je jeftinije i bitno manje zračenje!
http://www.3drentgen.com/cjenik.html
Tu ti je cjenik!
Možda da ti tvoj stomatolog da upitnicu za cbct za ono što treba, pa onda s tim odi u još nekoliko ordinacija i vidi što nude!
Inače, taj cbct ti ne bi trebali naplatiti ako ćeš kod njih raditi implantat! To mi je nekako neprofesionalno!
Samo nemoj odustati! Istina je da se šestica ne vidi, ali dugoročno će ti se sedmica i petica početi naginjati prema tom praznom prostoru, a potencijalno ugrožava i donju šesticu - suprotnu!
Ako nećeš trenutno implantat, postoji mogućnost mosta koji baš nije najsretnije rješenje., jer brusi zdrave zube, a cjenovno je tu negdje! ili ako nisi siguran još, najbolje da ti naprave “žabicu”, mobilni nadomjestak te šestice!
Danas se rade i bez metalnih kvačica, od mekšeg materijala ps je čisto prihvatljivo rješenje dok ne odlučiš što ćeš radit, a čuva taj prostor i susjedne zube!
|
|
|
23.01.2025., 20:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
Bluebell62 kaže:
Teško je dati baš preporuku, nismo imali svi iste dijagnoze, a i ako je neka ordinacija zadovoljila moje kriterije, ne znači da će i tvoje!
najbolje vidi tko je od forumaša zadovoljan i pošalji mu upit na privatnu poruku da ti kaže gdje je radio i postavi sva pitanja ima li u ordinaciji sve što ti očekuješ!
Ja sam se vodila po ovim kriterijima:
https://smile.hr/kako-odabrati-impla...caAosJEALw_wcB
Nisam tamo radila, jer su mi daleko, ali nekako su mi najbolje upute! Držala sam se tih uputa u odabiru i za sada sam jako zadovoljna!
I jako je važno da kad sve odradiš, jako dobro brineš o implantatu i slušaš savjete liječnika o održavanju, jer vjeruj nema liječnika koji može popraviti štetu koju mi učinimo lošim navikama!
|
Pretpostavio sam da će biti takav nekakav odgovor 
Ali razumijem te skroz, pa zahvaljujem.
Mislim da cu u medikadent zbog cijena a i navodno su jako dobri. Nobel komplet zub je €1000, od nekih iz Zga sam dobio ponudu po nekih 1400. Trenutno imaju i neki Oxy na akciji, ali bas me i ne privlaci 
|
|
|
23.01.2025., 20:42
|
|
Registrirani korisnik
|
U utorak otišao u BL gdje su mi ugradili kortikalne jednodijelne implantate na kontrolu jer mi se javljala bol na dodir.
Kirurg izvadio 5 implantata, jednostavno ih rukom ošarafio. Ostao samo jedan koji je ok. Jednostavno se nisu primili. Rekli su da ne bi odmah stavljali nove jer neka prođe 10 do 15 dana da se upala smiri pa će onda staviti 5 novih i privremenu. I onda za 2 tjedna po stalnu.
Ovo pišem za one koji misle raditi daleko i da se mogu pojaviti i problemi kao kod mene a put dugačak.
Lako mi je bilo kad dam prve radio skoknut do nje 10 min autom.
Za BL vrijeme polaska u 12 sati i u 21 sat stigao doma
|
|
|
23.01.2025., 21:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gotzz kaže:
Pretpostavio sam da će biti takav nekakav odgovor 
Ali razumijem te skroz, pa zahvaljujem.
Mislim da cu u medikadent zbog cijena a i navodno su jako dobri. Nobel komplet zub je €1000, od nekih iz Zga sam dobio ponudu po nekih 1400. Trenutno imaju i neki Oxy na akciji, ali bas me i ne privlaci 
|
Malo mi je to čudna cijena, Nobel i Straumann su u vrhu, 1000 € je gotovo svagdje samo implantat s abutmentom, bez krunice koja je od 300 do 400€.
Prije nego odeš tamo obavezno pitaj hoćeš li dobiti implant knjižicu s naljepnicim i seijskim brojem imolantata!
Prije kojih tri tjedna tu je kružila priča o presteriliziranim korištenim implantatima, tako da treba puhati i na hladno i sve detaljno provjeriti prije nego započneš.
Provjeri također što je sve u cijeni, negdje te navuku na nižu cijenu, a onda ti naplaćuju npr orivremeni rad pa u konačnici dođeš do iste cijene.
Ako ti nije hitno, ne brzaj već sve prouči, pročitaj malo ovdje tuđa iskustva, kontaktiraj ljude na privatne poruke da saznaš detalje!
I ne manje važno, nastoj izbjeći ordinaciju koja ti je predaleko!
Ja sam od početka do kraja imala dvadeset dolazaka - prvo deset dolazaka na terapiju laserom pa onda česte kontrole ( sve u cijeni) pa ako trebaš putovati, uračunaj tu i cijenu putovanja!
A bude li ikakvih problema, to uvijek rješava samo onaj koji ih je ugrađivao!
Ne bude li te naručivao više puta do kraja oseointegracije, ne bi trebao imati previše povjerenja u brigu o pacijentu!
|
|
|
23.01.2025., 21:37
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
marinko57 kaže:
U utorak otišao u BL gdje su mi ugradili kortikalne jednodijelne implantate na kontrolu jer mi se javljala bol na dodir.
Kirurg izvadio 5 implantata, jednostavno ih rukom ošarafio. Ostao samo jedan koji je ok. Jednostavno se nisu primili. Rekli su da ne bi odmah stavljali nove jer neka prođe 10 do 15 dana da se upala smiri pa će onda staviti 5 novih i privremenu. I onda za 2 tjedna po stalnu.
Ovo pišem za one koji misle raditi daleko i da se mogu pojaviti i problemi kao kod mene a put dugačak.
Lako mi je bilo kad dam prve radio skoknut do nje 10 min autom.
Za BL vrijeme polaska u 12 sati i u 21 sat stigao doma
|
Držim ti palčeve da uspije!
Javljaj nam kako napreduje
|
|
|
02.02.2025., 08:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2025.
|
Quote:
Mačak Gaston kaže:
Vidim da se tema s implantatima zahuktala, pa evo da napišem par riječi o "no bone implant concept" ili "zero bone", to je naprosto ludilo!!!
|
Ovaj post me sad bacio u bad. Nekoliko mjeseci već čekam termin za subperiostalnu (gornja čeljust, a usput ću radit i all in 6 na donjoj), povjerio sam to zubaru kojem bi povjerio i svoj život. Osim zygome (koja mi je malo opasna zbog inducirane anestezije - zdravstveni problemi druge prirode), subperiostalna je jedina opcija za trajne implantate, desni tj. zubno meso više uopće nemam, toliko se povuklo. Godinama sam mislio da nemam rješenje a ovi subperiostalni su mi bili spas kad sam čuo za njih, sad se idem upucat, i to ritualno.
|
02.02.2025., 11:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Quote:
Bluebell62 kaže:
Strašno! Ako je to istina onda su ti koji to rade uistinu jadni!
|
Mislim da su više jadni pacijenti.Nažalost,otkad sam došao ovdje komentirati kao pacijent,stvari su se dramatično promijenile na gore,što se tiče etike pojedinih ordinacija.Sjećam se,
ima puno godina kad je Juji ovdje napisao da je saznao od kolega da jedna poznata i renomirana ordinacija prodaje i ugrađuje fake implantate jednog od top brendova.Naravno,nije napisao
o kome se radi jer bi se doveo u situaciju da ga netko od kolega tuži .
Naljepnicu svakog implantata sa serijskim brojem,čim se otvori ,trebali bi odmah zaljepiti u dentalnu putovnicu,a ne na kraju radova.Nažalost,ni tada,a vjerujem ni sada,mnogi to ne rade
kako bi trebali.
Ulaskom RH u EU,2013,počelo sa navalom stranaca u okviru medicinskog turizma,a posebno najezdom umirovljenika iz okolnih država Zapadne Europe koji su slabijeg imovinskog stanja jer
su dotad cijene implantoloških radova u nas bile gotovo duplo jeftinije.E onda su počele raditi kreditne linije,ordinacije se proširuju na dodatne kapacitete kako bi zadovoljili tu rijeku pacijenata
izvana koji su ovde dolazili organizirano sa autobusima. I nakon toga mijenja se status domaćih pacijenata koji su ipak bili okosnica zarade tih ordinacija.Domaći pacijent je prešao iz prve u
drugu ligu.
To se posebno pokazalo u ordinacijama/poliklinikama sa ogromnim prilivom pacijenata izvana.Sjećam se forumaša koji su mi pisali na pm.Ljudi dođu na konzultacije oko terapije koja zahtijeva
veću rekonstrukciju sa implantatima i oni ih otpile na brzinu i daju im prijedlog terapije sa mini implantatima i mobilnom protezom ili nešto slično .Uglavnom,rekli bi je da je bila gužva i da su ih
otpilili u 10 minuta iako im je po mojoj sugestiji poslano na e-adresu ortopan i pitanja u vezi toga.Bilo više takvih slučajeva pacijenata nezadovoljnih odnosom prema njima.A radilo se o svotama od desetak tisuća eura pa i više.E to je stvarno jadno.
|
|
|
02.02.2025., 11:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Fantomlat kaže:
Naljepnicu svakog implantata sa serijskim brojem,čim se otvori ,trebali bi odmah zaljepiti u dentalnu putovnicu,a ne na kraju radova.Nažalost,ni tada,a vjerujem ni sada,mnogi to ne rade
kako bi trebali.
|
I meni su sada rekli da ću dobit na kraju radova. Ne kužim zašto ne rade lege artis.
Zar im ne ostaje pristojna dobit?
Ono što sam prije u šali napisao da za takve novce treba ići sa odvjetničkim timom  mislim da će tako bit uskoro.
Da li je itko dobio napisao što su prava pacijenata nakon ugradnje implantata. Imaju neku opću šablonu koju ti daju a u njoj ništa konkretno.
Što znači doživotna garancija na implantate? Meni ispali nakon 6 godina i ne vrijedi. Nelogično je dajem ti doživotnu garanciju na ugrađeni implantat ali na rad 5 godina, na protezu 3 godine.
U ovom neredu pacijenti prepušteni sami sebi da se bore sa vjetrenjačama.
Dokle tako..
|
|
|
02.02.2025., 15:52
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Fantomlat kaže:
kako bi trebali..
|
Eh, onda sam ja dobro odabrala kamo ću otići i kome ću povjeriti taj zahvat! Ja sam implant passport dobila odmah!
Mm je radio na drugom mjestu kod stomatologa sa hrpom titula - bili smo njegovi privat pacijenti 20 godina, a nemamo pojma koje implantate ima! Nema nikakav certifikat. Srećom sve je dobro prošlo i funkcioniraju, ali kad sam vidjela kako je rađeno meni, vidim da je to nebo i zemlja!
Zato se i zezamo da on ima valjda implantate sa Hrelića!
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:59.
|
|
|
|